فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال هجدهم شماره 1 (پاییز 1402)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال هجدهم شماره 1 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیروس احمدی *، آرمان حیدری، زهرا شاکری صفحات 1-28

    نرخ مرگ و میر در ایران در دهه های اخیر با نوسانات زیادی همراه بوده است. اگر چه، این موضوع به دلیل اهمیت آن به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته است اما به ندرت بر حسب شاخص های کلان و در دوره های طولانی طولانی مدت به آن پرداخته شده است. پژوهش حاضر تلاش کرده است رابطه شاخص های اقتصادی اجتماعی سرانه تولید ناخالص داخلی، مشارکت زنان در نیروی کار، تورم، بیکاری و میزان باسوادی را با نرخ مرگ و میر در دوره 1398-1370 مورد بررسی قرار دهد. این پژوهش از نوع کمی طولی است که به روش سری زمانی انجام شده است. جهت بررسی رابطه کوتاه مدت و بلندمدت متغیرهای تحقیق، از الگوی خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی در نرم افزار مایکروفیت استفاده شده است. بر اساس یافته های تحقیق، بین تحصیلات زنان و نرخ مرگ و میر (3/4 - :t-ratio، 000/0:pro) رابطه منفی و معنادار وجود دارد. بین بیکاری (5/2 t-ratio:، 023/0:pro) و مشارکت زنان در نیروی کار (7/8 t-ratio:، 000/0:pro) با مرگ و میر رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و بین تولید ناخالص داخلی (7/1 t-ratio:، 102/0:pro) و تورم (7/1- :t-ratio، 098/0:pro) با نرخ مرگ و میر رابطه معناداری وجود ندارد. با استناد به یافته های تحقیق، نتیجه گیری می شود که مرگ و میر در ایران متاثر از تحصیلات زنان، بیکاری، و مشارکت زنان در نیروی کار به عنوان شاخص های کلان اقتصادی اجتماعی، است.

    کلیدواژگان: مرگ و میر، سرانه تولید ناخالص داخلی، مشارکت زنان در نیروی کار، بیکاری، تورم، باسوادی
  • سید علیرضا انوری *، محمد مظلوم خراسانی، محسن نوغانی دخت بهمنی صفحات 29-58

    مقاله حاضر به بررسی نقش عوامل موثر بر عادت واره کسب وکار اعضای شرکت های رشد و دانش بنیان مرکز رشد دانشگاه فردوسی مشهد می پردازد. حجم نمونه 204 است و متغیرهای تحقیق شامل اعتماد اجتماعی، مالکیت فکری، بوروکراسی اداری، آموزش های رسمی و غیر رسمی و نهاد کسب و کار می باشند. متغیرها بر اساس مطالعات و پیشینه های بررسی شده بدست آمده اند. روابط همبستگی نشان می دهد که با افزایش متغیرهای مستقل میزان عادت واره کسب و کار نیز افزایش می یابد. بر اساس تحلیل رگرسیون گام به گام تاثیر چهار متغیر نهاد کسب و کار، آموزش رسمی، اعتماد اجتماعی و آموزش غیر رسمی بهترین معادله تاثیرگذار بر افزایش عادت واره کسب وکار می باشد. برای تقویت عادت واره کسب و کار و کمک به کارآفرینان، اعتمادسازی در محیط کسب و کار با کیفی سازی و استانداردگرایی و توسعه قراردادها، تسهیل قوانین و مقررات برای کاهش بوروکراسی اداری، توسعه آموزش های تخصصی مرتبط با کسب و کار، تشکیل و توسعه نهاد کسب و کار از طریق سازمان های کسب و کار، قوانین و فرهنگ سازی و برنامه های حفظ مالکیت فکری پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: عادت واره، اعتماد اجتماعی، آموزش، مرکز رشد، دانشگاه فردوسی
  • طاهره فرازمند، امیدعلی احمدی *، حسین اسدی داودآبادی صفحات 59-96

    امروزه بازارچه های مرزی به عنوان یکی از مولفه های مهم توسعه اجتماعی مطرح هستند. لذا هدف، نقش بازارچه های مرزی در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در استان های غرب کشور در سال 1400 (مطالعه موردی: بازارچه مرزی مهران) می باشد. ابزار گردآوری داده ها در دو بخش کمی و کیفی انجام شده که در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته حاصل مصاحبه با خبرگان بوده است. در بخش کیفی تحقیق حاضر با استفاده از تکنیک دلفی و تحلیل تم انجام شده است. برای انتخاب نمونه از روش تصادفی طبقه ای استفاده شده است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر می باشد که تعداد 192 نفر از شهر مرزی مهران و تعداد 192 نفر از شهر غیر مرزی ایوان انتخاب شده است. برای اجرای آمار توصیفی از نرم افزار SPSS، و برای تحلیل داده های پژوهش از روش مدلسازی معادلات ساختاری با نرم افزار LISREL بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان داد 44 شاخص در قالب 7 مولفه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی، ارتباطی، آموزشی و سازمانی و نهادی از نظر پاسخ دهندگان از جمله آثار بازارچه های مرزی مهران می باشند. با توجه به یافته های پژوهش و مصاحبه های انجام شده، بازارچه های مرزی عملکرد مطلوبی بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی، ارتباطی، آموزشی، سازمانی و نهادی در استان های غرب کشور داشته اند؛ به طوری که این بازارچه ها تا پیش از حذف قاچاق کالا، تاثیر مثبتی بر شاخص های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی، ارتباطی، آموزشی، سازمانی و نهادی در استان های غرب کشور نداشته اند؛ اما پس از تاسیس بازارچه های موقت و از بین رفتن قاچاق، بسیاری از مردم شغل خود را به دست آورده اند. بنابراین تاسیس بازارچه های مرزی موقت، تاثیر مثبتی بر توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی، ارتباطی، آموزشی، سازمانی و نهادی در استان های غرب کشور داشته است

    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، توسعه اقتصادی، توسعه فرهنگی، بازارچه های مرزی مهران
  • سید محسن آل سید غفور *، نجات محمدی فر، فرشاد رومی صفحات 97-126

    یکی از مباحث مهم در حوزه جامعه شناسی موضوع تغییرات فرهنگی می باشد که متاثر از عوامل مختلفی می باشد. یکی از عواملی که باعث ایجاد تغییرات فرهنگی در جامعه می شود وسایل ارتباط جمعی و به ویژه رسانه های اجتماعی جدید همچون شبکه های اجتماعی هستند که منجر به تغییر الگوی رفتاری جامعه می شوند. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر نقش شبکه های اجتماعی در تغییرات فرهنگی بین نسلی در استان خوزستان می باشد. روش تحقیق حاضر از لحاظ رویکردی؛ کمی و از نظر راهبردی و گردآوری داده ها، همبستگی و توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کل افراد 15 سال به بالای استان خوزستان است که بر اساس سرشماری سال 1395 برابر با 4710506 نفر بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر به دست آمد که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده های آن از طریق پرسشنامه محقق ساخته گردآوری و با استفاده از نرم افزار SPSS21 تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس یافته های به دست آمده، بین استفاده از شبکه های اجتماعی و گرایش به ارزش های فرامادی، ارزش های مادی، نوع نگرش به هنجارهای خانواده، ارزش ها و هنجارهای جنسیتی شهروندان خوزستانی در بین سه نسل رابطه معناداری وجود دارد. به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بین استفاده از شبکه های اجتماعی همچون تلگرام، واتساپ، فیس بوک، توییتر، اینستاگرام و پیام رسان ایتا و سروش با تغییرات فرهنگی در استان خوزستان رابطه معناداری وجود دارد به این معنا که هر چه استفاده از این شبکه های اجتماعی بیشتر باشد شاهد تغییرات فرهنگی بیشتری در استان خوزستان خواهیم بود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، تغییرات فرهنگی، ارزش های مادی، ارزش های فرامادی
  • وکیل احمدی *، امید منصوری، نادیه رضایی صفحات 127-158

    در این مقاله تلاش شده است موانع اجتماعی توسعه نیافتگی اقتصادی در استان کرمانشاه مورد بررسی قرار گیرد. برای اخذ نتایج مقتضی، از الگوی مفهومی استفاده شده است که مفهوم بنیادی آن تجربه گذار جمعیتی است. در این مقاله مکانیسم توسعه نیافتگی در استان کرمانشاه با نظریه زمینه ای سیستماتیک اشتراوس و کوربین مورد تحلیل قرار گرفته است. مدل پارادایمی در رابطه با موضوع مدنظر حاصل آمد که متشکل از: شرایط علی (گذار جمعیتی نامناسب، روابط و شبکه های قومی و خویشاوندی، جریان های مهاجرتی و جامعه پذیری اقتصادی)؛ شرایط مداخله ای (اصلاحات ارضی و جنگ)؛ شرایط زمینه ای (سرعت تغییرات، نوع تغییرات و نوع آموزش)؛ راهبردها (اعتماد درون گروهی، مهاجرت فرستی، خصوصا نخبگان، مدرک گرایی، مصرف گرایی (زنان و نسل جدید) و نهیلیسم اجتماعی) است. این منظومه به پیامدهایی انجامیده که از جمله آن ها، ناتوانی در تولید و خلاقیت، تشدید جریان های مهاجرتی، بازتولید ذهنیت های ضد توسعه، عدم انباشت سرمایه و برون ریزی آن و... است. مهم ترین نتایجی که از این مطالعه استنتاج شده است، این است که گذار جمعیتی نامناسب، واقعیتی اندیشیده نشده در فرآیند توسعه نیافتگی استان کرمانشاه است. در کنار این امر، موانع ذهنی و بن بست هایی از جمله روابط خویشاوندی و جامعه پذیری اقتصادی و... وجود دارد که جز ذاتی این موانع هستند. ضمن آن که نابهنگامی هایی چون جنگ، مهاجرت و... نیز اثر عمیق در این زمینه دارند. در نهایت نیز این مقاله نشان می دهد که ایستارهای منسوخی چون اعتماد درون گروهی، مدرک گرایی و ذهنیت های ضد توسعه، طبق چه مکانیسمی مانع توسعه اقتصادی استان کرمانشاه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، جامعه شناسی اقتصادی، کرمانشاه، موانع اجتماعی، نظریه زمینه ای
  • کریم رضادوست *، سیده منا فاضلی پور صفحات 159-188

    هدف اصلی این مطالعه بررسی تطبیقی کیفیت سبک زندگی در میان دانشجویان دانشگاه و طلاب حوزه علمیه شهر اهواز می‎باشد. برای تبیین ارتباط بین سبک زندگی طلاب و دانشجویان پس از بررسی دیدگاه ها و نظریات موجود دیدگاه وبر وبوردیو به عنوان چارچوب نظری پژوهش انتخاب گردید. در این پژوهش با دو نوع نمونه تصادفی سر و کار داریم؛ در خصوص حوزه های علمیه شهر اهواز با توجه به عدم امکان اطلاع از حجم جامعه آماری از نمونه در دسترس و در دانشگاه از نمونه گیری طبقه ای متناسب استفاده شد. داده ها از طریق پرسشنامه از 141 نفر دانشجو و 141 طلبه گراوری و با نرم افزار SPSS19 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل واریانس چند متغیری مانوا نشان داد که میان پایگاه اجتماعی اقتصادی طلاب و دانشجویان تفاوت معناداری وجود ندارد اما میانگین های سبک زندگی در دو گروه دانشجو و طلبه تفاوت معناداری دارند. به طور کلی دانشجویان و طلاب از نظر مصرف فرهنگی، مدیریت بدن و ملاک های انتخاب پوشش متفاوت بود؛ اما از نظر نحوه گذران اوقات فراغت، تعامل اجتماعی و انجام فعالیت های روزمره تفاوت معناداری میان دو گروه وجود نداشت. بنابراین می توان نتیجه گرفت دو محیط آموزشی به عنوان عرصه و میدانی که دانشجویان و طلاب در آن به فعالیت می پردازند، بر سبک زندگی آنان اثرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، مصرف فرهنگی، مدیرت بدن، حوزه، دانشگاه
  • سجاد بهمنی *، مصطفی محمدی ده چشمه صفحات 227-250

    استان خوزستان به طور مداوم در معرض بلایا و حوادث طبیعی همچون سیلاب و آبگرفتگی بوده است با وجود اینکه خشکسالی و ریزگردها را نیز در این سال ها کم به خود ندیده است. پس از سیلاب گسترده فروردین 98 در استان خوزستان، آخرین مورد از حوادث پیش آمده مرتبط، آب گرفتگی و وقوع سیلاب های درون شهری در دی ماه 1399 در شهرهای ماهشهر، اهواز، سربندر، شهر جراحی و برخی دیگر از شهرهای خوزستان بود که همچون موارد پیشین خساراتی را به برخی شهروندان و زیرساخت ها تحمیل کرد. در دهه اخیر تکرار تجربه سیلاب و روان آب برای مردم و مسیولین استان در برخی مناطق شهری تلخ و آزاردهنده شده است. زیرآب رفتن وسایل درون خانه ها و دشواری رفت و آمد مردم به هنگام شکل گیری چاله های پرآب و دریاچه های کوچک و بزرگ در معابر و کوچه ها، و قطع آب و برق بخشی از این تجربه تکراری شده است. فراتر از یک پدیده اقلیمی، این رویداد با خود تبعات اجتماعی گسترده به همراه آورد. بر این اساس در این مقاله به شناسایی و تحلیل ابعاد و پیامدهای اجتماعی این حادثه پرداخته شده است. در این راستا با بررسی ادبیات تحلیل حوادث، چارچوب ارزیابی حوادث لیندل به عنوان چارچوب مفهومی پایه انتخاب شد. یافته های تحقیق نشان داد زمینه های اجتماعی استان خوزستان شامل شعاری بودن برنامه های مدیریت شهری از منظر شهروندان، شکنندگی اقلیمی استان و حساسیت عمومی به عملکرد دولت در حوزه مدیریت منابع آب در استان است. که مهم ترین پیامدهای آن عبارتند از: شکل گیری فضای هیجانی پیرامون مسایل حوزه آب استان، نارضایتی از عمکرد مدیریت منابع آب استان، خسارت به زیرساخت ها و منازل، محتاج باران، نگران سیلاب.

    کلیدواژگان: حوادث اقلیمی، شکاف ادارکی، ارزیابی و تحلیل اجتماعی، سیلاب شهری و بالازدگی فاضلاب، خوزستان
  • صالح صالحی، علی حسین حسین زاده *، یوسف امینی صفحات 251-288

    آگاهی از حقوق و وظایف شهروندی و مشارکت فعال شهروندان در امور جامعه از مباحث چالش برانگیز است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و آگاهی از حقوق شهروندی در بین شهروندان شهر اهواز می پردازد. روش تحقیق از نوع آمیخته «کمی از نوع توصیفی پیمایشی و کیفی از نوع زمینه ای با مصاحبه عمیق» می باشد در بخش کیفی از روش داده بنیاد برای نظریه‏سازی از داده‏ها بر اساس بنیان‏های تفسیری برساختی بهره گیری شده است. جامعه آماری مورد مطالعه تمامی شهروندان 20 تا 65 سال ساکن شهر اهواز بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 526 نفر از این شهروندان به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این مطالعه برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه عمیق، پرسشنامه های محقق ساخته آگاهی از حقوق شهروندی، سرمایه اجتماعی، سرمایه سیاسی، سرمایه اقتصادی و جمعیت شناختی استفاده شد. جهت تحلیل داده های کیفی از نرم افزار Atlas.ti و تحلیل داده ‏های کمی از نرم افزار SPSS و  AMOS استفاده شد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که بین سرمایه اجتماعی، سرمایه سیاسی و سرمایه اقتصادی و آگاهی از حقوق شهروندی رابطه و تاثیر معناداری وجود دارد. بطور کلی روابط معناداری بین متغیرهای پژوهش بدست آمد و مدل پژوهش مورد تایید قرار گرفت. به نظر می رسد میزان آگاهی از حقوق شهروندی با توجه به رابطه معنادار با سرمایه اجتماعی، سرمایه سیاسی و سرمایه اقتصادی، به عنوان متغیری مهم و تاثیرگذار می تواند زمینه رفاه و توسعه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه هدف را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: آگاهی از حقوق شهروندی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، سرمایه سیاسی، توسعه
  • فاطمه رضایی *، فاطمه لرکی، ثریا بدری صفحات 289-310

     این مطالعه با هدف تحلیل کاربرد مدیریت دانش جهت بهسازی کارکنان با تاکید بر آسیب شناسی دانش فنی کارکنان بازنشسته انجام شد. پژوهش از نوع کیفی، با هدف کاربردی، از نوع روش آمیخته اکتشافی تحلیلی متوالی انجام شد. جامعه آماری دو گروه اساتید رشته نفت در دانشگاه آزاد اسلامی در استان خوزستان به تعداد 30 نفر هیات علمی و مدیران مناطق نفت خیز جنوب به تعداد 100 نفر بود. نمونه آماری مدیران با روش گلوله برفی و اساتید با روش نمونه گیری انتخابی هدفمند به تعداد 20 نفر از هر گروه انتخاب شدند. حجم نمونه بر اساس تکنیک دلفی انتخاب شد. جمع آوری داده ها با استفاده از ابزار تحقیق پرسشنامه تشریحی محقق ساخته صورت گرفت. روایی صوری و محتوایی آن با استفاده از نظر متخصصان و بررسی نتایج پایلوت، تایید شد. سوالات پژوهش بر اساس مولفه های اصلی و عوامل زیرساخت تیوری مدیریت دانش، مقایسه عملکرد شرکت های مناطق نفت خیز جنوب با چند شرکت برند نفتی، چگونگی بازگشت مجدد دانش فنی کارکنان، ارزیابی مدل محقق ساخته مدیریت دانش تنظیم شد. با استفاده از تکنیک دلفی به شکل کتبی و سپس مصاحبه عمیق و نیمه سازمان یافته در 3 مرحله جداگانه نظر نخبگان بررسی شد. با استفاده از روش تحلیل محتوا و آمار توصیفی داده های پژوهش، طبقه بندی، کدگذاری عددی بر اساس ترتیب شرکت افراد در مصاحبه، بررسی، نمره گذاری و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد چرخه بازگشت دانش فنی کارکنان بازنشسته ضعیف بوده و این طلای شناور همراه کارکنان بازنشسته از سیستم خارج می شود در حالیکه با عضویت کارکنان بازنشسته در اتاق های فکر و مشاوره، همکاری به عنوان مدرس فنی و استاد کار، همکاری پاره وقت در مواقع ضروری می توان از این دانش استفاده کرد. در پایان مدل کاربردی مدیریت دانش، مستخرج از پژوهش، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بهسازی کارکنان، مدل کاربردی، آسیب شناسی، دانش فنی بازنشستگان
|
  • Siroos Ahmadi *, Arman Heydari, Zahra Shakeri Pages 1-28

    The death rate in Iran has experienced different fluctuations in recent decades. Although, this issue has been widely studied due to its importance, it has rarely been paid attention from a macro and long-term perspective. Therefore, this research has tried to investigate the relationship between socio-economic indicators including; GDP per capita, women's participation in the labor force, inflation and unemployment and literacy rate with the death rate in the period of 1991-2019. This research is a longitudinal quantitative type that was conducted using the time-series method. In order to investigate the short-term and long-term relationship of the research variables, the autoregressive model was used in microfit software. Based on the findings of the research, with the improvement of the literacy (t-ratio:-4.3, pro:.000), the death rate has decreased. In addition, there is a positive and significant relationship between women’s participation in the labor force (t-ratio:8.7, pro:.000) and unemployment (t-ratio:2.5, pro:.023) with death rate, and finally, there is no significant relationship between GDP per capita (t-ratio:1.7, pro:.102) and inflation (t-ratio:-1.7, pro:.098) with death rate. Based on the findings of the research, it is concluded that the death rate in Iran is affected by some macro socio-economic indicators.

    Keywords: Mortality, GDP Per Capita, Women’s Participation in Labor Force, Unemployment, Inflation, Literacy
  • seyed alireza anvari *, Mohammad Mazloum Khorasani, Mohsen Noghani Dokht Bahmani Pages 29-58

    The present paper examines the role of factors on the business habitus of the members of incubator units and knowledge based companies at ferdowsi university of Mashhad. The sample size is 204 people and Structural variables include social trust, intellectual property, administrative bureaucracy, formal and informal education, and business Institution. Variables are related to studies and researches. Correlational relations show which increases the habitus of business by increasing independent variables. Based on stepwise regression analysis impact of four variables: business Institution, formal education, social trust and informal education is the best equation that influences the rise of business habitus. it is recommended confidence building in the business environment by qualifying and standardizing and developing contracts, facilitating laws and regulations to reduce administrative bureaucracy, developing specialized business-related training, establishing and developing business Institution through business organizations, laws and culture And intellectual property preservation programs to strengthen business habitus and help entrepreneurs.

    Keywords: Habitus, Social Trust, Education, Incubator, Ferdowsi University
  • Tahere Farazmand, Omid Ali Ahmadi *, Hosein Asadi Davodabadi Pages 59-96

    Today, border markets are considered as one of the important components of social development. Therefore, the aim is the role of border bazaars in economic, social and cultural development in the western provinces of the country in 2021 (case study: Mehran border bazaar.( The data collection tool was carried out in two quantitative and qualitative sections, and in the quantitative section, a researcher-made questionnaire was the result of interviews with experts. In the qualitative part of this research, the Delphi technique and theme analysis were used. A stratified random method was used to select the sample. According to Cochran's formula, the sample size is 384 people, of which 192 people were selected from the border city of Mehran and 192 people were selected from the non-border city of Ivan. SPSS software was used to perform descriptive statistics, and structural equation modeling method with LISREL software was used to analyze the research data. The findings of the research showed that 44 indicators in the form of 7 economic, social, cultural, health, communication, educational and organizational and institutional components are among the works of Mehran border bazaars. According to the findings of the research and conducted interviews, border bazaars have had a favorable performance on the economic, social, cultural, health, communication, educational, organizational and institutional conditions in the western provinces of the country; So that these bazaars did not have a positive effect on the economic, social, cultural, health, communication, educational, organizational and institutional indicators in the western provinces of the country until the elimination of goods smuggling; But after the establishment of temporary markets and the elimination of smuggling, many people have found their jobs. Therefore, the establishment of temporary border markets has had a positive effect on the economic, social, cultural, health, communication, educational, organizational and institutional development in the western provinces of the country.

    Keywords: Social Development, Economic Development, Cultural Development, Border Markets of Mehran
  • Sayed Mohsen Ale Seyed Ghafur *, Nejat Mohammadifar, Farshad Roomi Pages 97-126

    One of the important issues in the field of sociology is the issue of cultural change, which is influenced by various factors. One of the factors that cause cultural changes in society is the mass media and especially the new social media such as social networks that lead to changing the behavior of society. Accordingly, the main purpose of this study is the role of social networks in intergenerational cultural change in Khuzestan province. The present study is of the purpose type, applied and in terms of the nature of the correlation design. The statistical population of the present study was Khuzestan province. Data were collected through a questionnaire and analyzed using SPSS software under Windows. Based on the findings, there is a significant relationship between the use of social networks and the tendency to transcendental values, material values, attitudes toward family norms, values and gender norms of Khuzestan citizens among the three generations. In general, the results of this study showed that there is a significant relationship between the use of social networks such as Telegram, What Sapp, Facebook, Twitter, Instagram, Eta and Soroush messengers with cultural changes in Khuzestan province. This means that the more we use these social networks, the more cultural changes we will see in Khuzestan province.

    Keywords: Social Networks, Cultural Change, Material Values, Metamaterial Values
  • vakil ahmadi *, omid mansouri, nadie rezaei Pages 127-158

    In this article, an attempt has been made to examine the social barriers to economic underdevelopment in Kermanshah province. In order to obtain the appropriate results, a conceptual model has been used, the basic concept of which is the experience of demographic transition. In this paper, the mechanism of underdevelopment in Kermanshah province has been analyzed with the systematic grounded theory of Strauss and Corbin. A paradigm model was obtained in relation to the subject, which consists of: causal conditions (inappropriate demographic transition, ethnic and kinship relations and networks, migration flows and economic socialization); Intervention conditions (land reform and war); Background conditions (speed of change, type of change and type of training); Strategies (intra-group trust, emigration, especially elite, degree orientation, consumerism (women and the new generation) and social nihilism). This system has led to consequences such as inability to produce and creativity, intensification of migration flows, reproduction of anti-development mentalities, lack of capital accumulation and its outflow, and so on. The most important conclusion that is inferred from this study is that inappropriate demographic transition is an unthinking reality in the underdeveloped process of Kermanshah province. In addition to this, there are mental barriers and deadlocks such as kinship relations and economic socialization, etc., which are inherent in these barriers. At the same time, anomalies such as war, migration, etc. also have a profound effect in this regard. Finally, this article shows how obsolete attitudes such as intra-group trust, degree orientation and anti-development mentalities have hindered the economic development of Kermanshah province.

    Keywords: Economic Development, Economic Sociology, Kermanshah, Social Barriers, Grounded Theory
  • Karim Rezadoost *, Seyedeh Mona Fazelipoor Pages 159-188

    The objective of this study is to survey the lifestyles of the university students studying at shahid chamran university of Ahwaz against the clerics studying at religious in the same city. To clarify the point, weber, s model and that of bordieu were used as the theoretical framework of the research. There were two randomly selected samples. For Ahwaz religious relevant class sampling was made use of data gleaned from questionnaire distributed among 141 university students versus the same number of religious school were gathered via SPSS 19 to be analyzed. In the third phase of the research, it was assumed that both institutes and manpower there are affected by their respective organizational hierarchy in trems of lifestyles. Results from MANOVA revealed that there is no significant difference between the university students as against clerics. However as for the means related to the difference in terms of their lifestyles there does exist a management, making use of cosmetics and fitness, attitudes towards cosmetic surgery and difference in dress codes are concerned they were shown to be different. But, as far as spending free time, social interactions and everyday activities there were no significant differences. Thus it could be conclude that their respective educational setting did have an influence on their lifestyles.

    Keywords: Lifestyles, Cultural Consumption, Body Management, Religious Schools, University
  • Sajad Bahmani *, Mostafa Mohammadi Dehcheshemeh Pages 227-250

    In February 2016 in Khuzestan province, dust in combination with air humidity affecting the province's electricity grid and widespread blackouts. As a consequence of the power outage, other infrastructure in the province also suffered, causing widespread public reactions. Thus, a technological disaster that affected the region's environmental conditions brought with it widespread social consequences. Accordingly, this article identifies and analyzes the social dimensions and consequences of the disaster and understanding the causes of the reactions. In this regard, by analyzing the literature on disaster analysis, Lindell's disaster assessment framework was chosen as the basic conceptual framework. Based on this framework and performing qualitative and quantitative analysis, the data obtained from interviews with different authorities and groups of people were analyzed and based on the results, a survey was conducted throughout Ahvaz. The findings of the study showed that there is a wide perceptual gap between the authorities and different groups of people in Khuzestan regarding different concepts related to the disaster and this causes widespread social consequences such as increased concern about recurrence of the disaster, increased tendency to migrate from the province, dissatisfaction with performance about disaster management, Increasing the awareness of the people about the problems of the province, …. Based on the obtained analysis, Solutions have been proposed to effect community resilience policies against possible future events.

    Keywords: Climatic Disaters, Perceptual Gap, Social Assessment, Analysis, Power Outage, Khuzestan
  • saleh salehi, Ali Hussein Hosseinzade *, yousef amini Pages 251-288

    Awareness of the rights and duties of citizenship and active participation of citizens in society is one of the challenging issues. The present study investigates the relationship between social capital and awareness of citizenship rights among citizens of Ahvaz. The research method is mixed type "quantitative descriptive survey type and qualitative field type with in-depth interview". In the qualitative part, the data foundation method has been used to theorize the data based on interpretive-constructive foundations. The statistical population of the study was all citizens aged 20 to 65 years living in Ahvaz. Using cluster random sampling, 526 of these citizens were selected as the sample. In this study, in-depth interviews, researcher-made questionnaires on citizenship, social capital, political capital, economic capital and demography were used to collect information. Atlas.ti software was used for qualitative data analysis and SPSS and AMOS software were used for quantitative data analysis. The research findings indicate that there is a significant relationship between social capital, political capital and economic capital and awareness of citizenship rights. In general, significant relationships were obtained between research variables and the research model was approved. It seems that the level of awareness of citizenship rights with respect to the significant relationship with social capital, political capital and economic capital, as an important and influential variable can provide the context for the welfare and political, economic and social development of the target community.

    Keywords: Awareness of Citizenship Rights, Social Capital, Economic Capital, Political Capital, Development
  • Fatemeh Rezaei *, Fatemeh Larki, Soraya Badri Pages 289-310

    The purpose of this study was to analyze the application of knowledge management for staff improvement with emphasis on the pathology of technical knowledge of retired employees. A qualitative research with applied purpose was performed by sequential analytical mixed method. The statistical population of this study was two groups. The first group was 30 persons of faculty members of petroleum engineering at Khuzestan Islamic Azad University and the secend one was 100 persons of managers at National Ianian South Oil Company. The statistical sample of the managers was selected by snowball method and the faculty members were selected by targeted selective sampling from 20 persone of each groups. Sample size was selected based on Delphi technique. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Its face and content validity was verified using expert opinion and pilot study results. Research questions were adjusted based on the main components and factors of knowledge management theory infrastructure, comparison of National Ianian South Oil Company subsidiaries with several brand oil companies, how to return staff technical knowledge, evaluation of researcher-made knowledge management model. With use of Delphi technique elite opinion was examined in 3 separate stages. By using content analysis method and descriptive statistics, the research data were classified, numerically coded based on the order of participation in interviews, surveyed, scored and analyzed. The results show that the retirement cycle of technical knowledge of retired employees was weak and this floating gold goes out with retired staff from the system, while using retired staff in thought and consulting rooms, working as a technical lecturer, part-time collaboration can be used when needed. Finally, an applied model of knowledge management, derived from this research, is presented.

    Keywords: Knowledge Management, Improvement, Applied Model, Pathology, Retirement Technical Knowledge