فهرست مطالب

مطالعات روان شناسی صنعتی و سازمانی - سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

مجله مطالعات روان شناسی صنعتی و سازمانی
سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید فرجام *، اشرف الهیاری، محمدمهدی دوالی صفحات 259-278

    امروزه فلات ‎زدگی یکی از واژه های بسیار شایع و آشنایی است که بسیاری افزاد به نحوی با آن درگیرند. فلات‎زدگی تاثیر بدی روی منابع انسانی ادارات دولتی و شرکت ها دارد. انجام تحقیقات پژوهشی روی فلات‎زدگی در سازمان ها می تواند مدیران را جهت بکارگیری استراتژی‏های درست مدیریت منابع انسانی راهنمایی کند. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر میزان سازگاری شغلی بر فلات‎زدگی شغلی و نقش تعدیل گر خودکارآمدی شغلی برفلات‎زدگی صورت گرفته است. با توجه به فرضیه ها و سوالات مورد نظر دراین تحقیق از روش کمی و پرسش نامه ای با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری استفاده شده است.  جامعه آماری 400 نفر می باشد که با استفاده از جدول کوکران تعداد 196 نفر از معلمین جزیره کیش انتخاب شده‎‏اند. در این مطالعه از پرسش نامه های سازگاری شغلی دیویس و لافکوایست (1978)، فلات زدگی شغلی میلیمن  (1992)، و خودکارآمدی ریگز و نایت (1994) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار پی.ال.اس براساس روش رگرسیون چندمتغیری و تکنیک حداقل مربعات جزیی مورد تحلیل قرار گرفتند. برازش مدل از نظر معیارهای روایی و پایایی مورد تایید قرار گرفتند. نتایج  نشان داد که تاثیر سازگاری شغلی بر فلات‏زدگی شغلی با نقش تعدیل گر خودکارآمدی شغلی تایید نشد. تاثیر سازگاری شغلی بر فلات زدگی شغلی و خودکارآمدی بر فلات‎زدگی مورد تایید قرار گرفت.  براساس نتایج می‏توان بیان نمود که مدیران سازمان باید تلاش کنند تا یکنواختی و جنبه‎های کسالت‎آور محیط کار برطرف شود و یک محیط گرم و صمیمی ایجاد کنند. با افزایش حمایت های اجتماعی مدیر از کارکنان و ارایه پاداش های عادلانه موجب جلوگیری از فلات زدگی شغلی و ایجاد سازگاری با محیط شوند.

    کلیدواژگان: سازگاری شغلی، فلات زدگی شغلی، خودکارآمدی شغلی
  • فاطمه طاهری *، ناهید مهربخش صفحات 279-302

    پژوهش های مرتبط با دو حوزه کار و خانواده، از رویکردهای تعارض محور به رویکردهای تعادل محور و امروزه به غنی سازی این دو حوزه تغییر دیدگاه داده است. در غنی سازی کار- خانواده و غنی سازی خانواده -کار تصور بر این است که کار و خانواده به یکدیگر وابسته اند؛ بنابراین تجربه، منابع، مهارت ها و فرصت های به دست آمده در محل کار، زندگی خانوادگی فرد را بهبود می بخشد و  برعکس خلق و خو و رفتار مثبت و حس موفقیت در زندگی شخصی بر عملکرد افراد در محیط کار اثرگذار است. پژوهش حاضر به بررسی پیشایندها و پیامدهای غنی سازی کار- خانواده پرداخته است. پیشایندهای مستخرج از پیشینه تحقیق عبارتند از حمایت اجتماعی، ویژگی های شخصیتی و ویژگی های شغل است که در این تحقیق، از طریق تعهد سازمانی بر غنی سازی کار-خانواده و غنی سازی خانواده -کار تاثیر می گذارند. پیامدهای مدنظر نیز عبارتند از رفتارهای نوآورانه، رضایت از زندگی و خشنودی شغلی که غنی سازی کار-خانواده و غنی سازی خانواده -کار از طریق سرمایه روان شناختی و ویژگی های عاطفی اجتماعی بر آن ها تاثیر می گذارند. جامعه آماری پژوهش را 220 نفر از کارکنان پردیس فارابی دانشگاه تهران تشکیل می دهند. روش پژوهش توصیفی-همبستگی و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های استاندارد هریک از متغیرهای پیشایند و پیامد می باشد نمونه آماری 139 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شد. داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و SMART PLS  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد از میان پیشایندهای مورد بررسی، حمایت اجتماعی و ویژگی های شخصیتی با غنی سازی کار-خانواده و خانواده-کار و ویژگی های شغل تنها با غنی سازی خانواده-کار از طریق تعهد سازمانی رابطه مثبت و معنی دار دارند. هم چنین هر دو بعد غنی سازی کار-خانواده با پیامدهای در نظرگرفته شده رابطه معنی داری ندارند. با توجه به نتایج پژوهش، تطبیق برنامه های شغلی کارکنان با مسیولیت های خانوادگی آن ها، اعطای تسهیلات مختلف مربوط به محیط کار و نیز زندگی شخصی آن ها، برگزاری دوره های محتلف آموزشی برای تغییر نگرش و باورهای افراد و به طور کلی ارایه حمایت های متنوع سازمانی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: غنی سازی کار-خانواده، غنی سازی خانواده-کار، تعهد سازمانی، سرمایه های روان شناختی
  • زهرا ملک زاده، حمیدرضا عریضی *، هاجر براتی صفحات 303-328

    انتخاب کارکنان برای دورکاری و چگونگی برقراری ارتباط با هریک از دورکاران یک نگرانی عمده برای کارفرمایان است. پژوهش حاضر بر آن بود تا با تحلیل شخصیت، رضایت از کانال های ارتباطی و میزان دورکاری، یک شاخص کاربردی برای پاسخ به این دغدغه ارایه دهد. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی و خشنودی شغلی در کارکنان با تجربه دورکاری با توجه به نقش تعدیل گر رضایت از کانال های ارتباطی و میزان دورکاری انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کارکنان با تجربه دورکاری و عضو پیام رسان تلگرام و واتس اپ ساکن استان تهران یا اصفهان در اسفند سال 1399 و فروردین سال 1400 بود. نمونه گیری به حجم 98 نفر و به شیوه  در دسترس صورت پذیرفت. داده ها توسط پرسش نامه های فرم کوتاه شخصیتی پنج عاملی نیو، مقیاس خشنودی شغلی جاج و بونو و مقیاس رضایت ارتباطی اسمیت، پاتموس و پیتز گردآوری شد و از طریق رگرسیون سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که از بین ابعاد شخصیتی تنها روان رنجوری با خشنودی شغلی دارای رابطه معنی دار و منفی است. بین میزان دورکاری و خشنودی شغلی رابطه معنی داری مشاهده نشد. رضایت از کانال های ارتباطی تعدیل گر رابطه بین ویژگی های شخصیتی روان رنجوری، وظیفه شناسی و توافق پذیری با خشنودی شغلی بود. بر اساس نتایج پژوهش حاضر به دست اندرکاران سازمانی توصیه می شود در هنگام گمارش کارکنان به دورکاری به ویژگی های شخصیتی آن ها و نیز نوع کانال های ارتباطی توجه نمایند.

    کلیدواژگان: خشنودی شغلی، ویژگی های شخصیتی، رضایت از کانال های ارتباطی، دورکاری
  • عیسی سیلاوی *، امیرحسین امیرخانی، داود غلامرضایی، حسن درویش صفحات 329-354

    تاب آوری مفهومی است که در سالیان اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است؛ همزمان که خطرات مختلفی در کشورها از قبیل بلایای طبیعی، بحران های اقتصادی و اخیرا بیماری همه گیر و خطرناک کووید-19 شکل گرفت. هدف این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر تاب آوری منابع انسانی در شرایط بحران کووید-19 در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب است. در این تحقیق بنیادی-کاربردی از نظر هدف و توصیفی-پیمایشی از لحاظ روش، ابتدا با مروری عمیق بر پیشینه قبل و بعد از کووید-19 در زمینه تاب آوری منابع انسانی، عوامل فردی، سازمانی و محیطی موثر تاب آوری منابع انسانی به روش فراترکیب (روش هفت مرحله ای ساندولوسکی و باروسو) استخراج گردید. پس از انجام مصاحبه با خبرگان (به تعداد 20 نفر از افراد آشنا به موضوع تاب آوری منابع انسانی و محیط شرکت مورد پژوهش)، نتایج مطالعات مرحله قبل، تعدیل و مدل مفهومی ارایه و سپس با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته، شاخص های استخراج شده در جامعه مورد پژوهش در شرایط بحران کووید-19 آزمون شد. پایایی پرسش نامه طراحی شده با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ و روایی محتوایی آن بر اساس نظرات تنی چند از اساتید تایید گردید. جامعه آماری تحقیق، شامل 10000 نفر از کارکنان شرکت مورد تحقیق بوده که از میان آنها به روش نمونه گیری تصادفی ساده، مطابق جدول مورگان، حجم نمونه 373 نفر تعیین شد. بر مبنای نظرات خبرگان، 17 بعد برای عوامل موثر فردی، سازمانی و محیطی برای تاب آوری منابع انسانی در شرایط بحران کووید-19 در جامعه مورد پژوهش استخراج که مبنای مدل مفهومی گردید. سپس مدل های اندازه گیری، ساختاری و کلی الگوی استخراج شده با بهره گیری از شاخص های برازش، مورد تایید قرار گرفت. ضمنا فرضیه ها با استفاده از تحلیل مسیر، مثبت و معنی دار گزارش شد. طبق نتایج حاصل، مدل به دست آمده در این پژوهش را می توان به عنوان الگویی مناسب برای بهره گیری کارکنان جامعه مورد پژوهش از تهدید کووید-19 به عنوان یک فرصت معرفی نمود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ویروس کرونا
  • احمدرضا قلی پور *، جوانشیر اسدی، طیبه تجری، علی اصغر بیانی صفحات 355-376

    با توجه به نقش کارآفرینی در رشد جامعه، از هر کشوری انتظار می رود شهروندانش را به کارآفرینی ترغیب کند. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تحلیل عناصر روان شناختی دخیل در الگوی ترغیب به رفتار کارآفرینانه براساس رویکردهای شناختی و هیجانی بود. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی و اکتشافی مبتنی بر نظریه داده بنیاد و روش گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته و جامعه آماری شامل کارآفرینان بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی مازندران و اساتید کارآفرینی و مدیریت تعیین گردید. افراد نمونه، کسانی بودند که بتوانند در ارتباط با اهداف پژوهش حاضر اظهارنظر کارشناسانه داشته و شیوه انتخاب آن ها هدفمند و گلوله برفی بود. تعداد نمونه با درنظرگرفتن اصل اشباع نظری، 21 نفر شامل 13 نفر کارآفرین (خبرگان سازمانی) و 8 استاد دانشگاه (خبرگان نظری) بود. یافته های این پژوهش با انجام مصاحبه های نیمه ساختارمند در ابتدا 982 کد، مرتبط با مفهوم ترغیب شناسایی، سپس طی سه مرحله به شیوه کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل، و با تکیه بر روش کیفی تحلیل مقوله، در قالب 27 مقوله فرعی و 12 مقوله اصلی در 5 محور، شامل عوامل انگیزشی (انگیزش نیازمحور، انگیزش شناختی، انگیزش هیجانی)،  عوامل زمینه ای (تیپ شخصیتی، دانش، مهارت، تجربه)، عوامل مداخله گر (ارزش های کارآفرین)، راهبردها (راه های مقابله معطوف به خود، راهبردهای محیطی) و پیامدها (دستاوردهای مادی و سازمانی و دستاوردهای معنوی و فردی)، حول مقوله محوری (ترغیب به رفتار) طبقه بندی شدند. نتایج تحقیق در قالب مدل پارادایمی و مدل مفهومی شکل گرفت. یافته های این مطالعه می تواند برای ترغیب دانشجویان و علاقه مندان به کارآفرینی موثر باشد.

    کلیدواژگان: الگوی ترغیب، رفتار کارآفرینانه، رویکرد شناختی، رویکرد هیجانی، نظریه داده بنیاد
  • فاطمه کاظمی، سمیه صالحی * صفحات 377-402

    بهزیستی ذهنی از جمله عوامل تاثیرگذار بر سلامت روان کارکنان در هر سازمانی به شمار می رود. از این رو، هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای رضایت شغلی در رابطه بین نقاط قوت شخصیت و بهزیستی ذهنی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان شاغل در مدارس منطقه 12 شهر تهران در سال 1400 بودند که بر اساس نمونه گیری در دسترس تعداد 234 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسش نامه ارزش های فعال در عمل پترسون و سلیگمن، مقیاس بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو و رضایت شغلی دانت استفاده شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) بود. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS صورت گرفت. یافته ها نشان داد که اثر مستقیم فضیلت های انسانی و تعالی به صورت مثبت و اثر مستقیم عدالت به صورت منفی بر رضایت شغلی معنی دار است و اثر مستقیم فضیلت خرد، شجاعت و اعتدال بر بهزیستی ذهنی معنی دار است. اثر مستقیم رضایت شغلی به بهزیستی ذهنی به صورت مثبت معنی دار است. هم چنین نقش وسطه ای رضایت شغلی در رابطه نقاط قوت شخصیت و بهزیستی ذهنی در معلمان تایید شد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، آموزش نقاط قوت شخصیت می تواند به عنوان یک برنامه آموزش خودآگاهی مورد توجه مدیران و مشاوران شاغل در آموزش و پرورش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خشنودی شغلی، نقاط قوت شخصیت، بهزیستی ذهنی
  • آذر سماواتی، سمیرا پالی * صفحات 403-420

    مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه فضای خدمت و امید به زندگی با سازگاری شغلی با توجه به نقش میانجی نیاز به پیشرفت کارکنان مجتمع فولاد بناب انجام شد. این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کارکنان مجتمع فولاد بناب بودند. تعداد 284 نفر به عنوان حجم نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها ، پرسش نامه های فضای خدمت، سازگاری شغلی، امید به زندگی و نیاز به پیشرفت بود که روایی توسط صاحبنظران دانشگاهی و پایایی نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شدند. به منظور تحلیل داده ها از روش الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آماری Lisrel و SPSS استفاده گردید. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که بین محیط خدمت با نیاز به پیشرفت و سازگاری شغلی کارکنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بین امید به زندگی کارکنان با نیاز به پیشرفت و و سازگاری شغلی آن ها نیز رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچمین بین نیاز به پیشرفت کارکنان با سازگاری شغلی آن ها رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نقش میانجی نیاز به پیشرفت در رابطه بین محیط خدمت و امید به زندگی با سازگاری شغلی کارکنان تایید شد. با توجه به نظارت کاملی که مدیران واحدهای کاری بر کارکنان خود دارند، آن ها را مورد ارزیابی قرار می دهند و بازخورد عملکردی آن ها را ارایه می دهند، وجود جو صمیمی میان کارکنان و استفاده از سلسله مراتب سازمانی انعطاف پذیر باعث می شود کارکنان به قوانین سازمانی احترام بگذارند و موجبات ایجاد یک فرهنگ کاری قوی در شرکت را پایه گذاری کنند.

    کلیدواژگان: جومحیط کار، امید به زندگی، سازگاری شغلی، نیاز به پیشرفت
  • سارا آزادی *، فهیمه گلی زاده صفحات 421-436

    پیشینه پژوهش نشان می دهد که بین 50 تا 90 درصد حوادث و آسیب های ناشی از کار به علت رفتارهای ناایمن و خطای انسانی روی می دهد. کارشناسان ایمنی بر این عقیده هستند که با تمرکز و تلاش فزاینده بر رفتار انسانی می توان به طور قابل ملاحظه ای حوادث ناشی از کار را کاهش داد، بر این اساس شناسایی عوامل مرتبط با رفتارهای ناایمن در پیشگیری از این حوادث مفید می باشند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ساده و چندگانه روان رنجوری، فشار کاری ادراک شده و کارآمدی ایمنی با رفتار ناایمن در کارکنان پالایشگاه گاز شهر ایلام انجام شد. طرح پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی کارکنان پالایشگاه گاز شهر ایلام بودند. به منظور انجام پژوهش حاضر تعداد 200 نفراز کارکنان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس رفتارهای ایمن، پرسش نامه پنج عاملی شخصیت (گویه های مرتبط با سازه روان رنجوری)، پرسش نامه فشار کاری ادراک شده، استفاده گردید. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها به وسیله نرم افزار SPSS-22 و آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین روان رنجوری و فشار کاری ادراک شده با رفتار ناایمن کارکنان رابطه مثبت و بین کارآمدی ایمنی با رفتار ناایمن در کارکنان رابطه منفی معنی داری وجود دارد.  همچنین تحلیل رگرسیون پیش بینی رفتار ناایمن کارکنان را از روی متغیرهای رنجوری، فشار کاری ادراک شده و کارآمدی ایمنی تایید می کند به گونه ای که متغیرها با هم 39 درصد واریانس متغیر ملاک (رفتار ناایمن در کارکنان) را پیش بینی می کنند. بر این اساس می توان نتیجه گیری نمود که مسیولان و فعالان حوزه سلامت کارکنان بایستی به نقش روان رنجوری، فشار کاری ادراک شده، کارآمدی ایمنی توجه داشته باشند و نتایج پژوهش حاضر را به کار گیرند.

    کلیدواژگان: روان رنجوری، فشار کاری ادراک شده، کارآمدی ایمنی، رفتار ناایمن
  • نیما رنجی جفرودی*، مرتضی قربانی صفحات 437-462

    ماهیت جوامع کنونی به وسیله سازمان ها به اشکال مختلف و با اهداف گوناگون تاسیس و سازماندهی می شود، اما بدون تردید همه آن ها بر پایه تلاش های جسمی و روانی منابع انسانی خود اداره و هدایت می شوند. در سازمان ها بروز بعضی عوامل مانند شرایط پراسترس محیط کاری، آسیب های جسمی و برخی عوامل دیگر باعث می شود کارکنان تصمیم به جابجایی در شغل بگیرند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بیماری های اسکلتی عضلانی بر تمایل به چرخش شغل با توجه به نقش میانجی استرس شغلی و نقش تعدیل کنندگی ذهن آگاهی آتش نشانان اداره بنادر و دریانوردی کل کشور بود. این پژوهش توصفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه آتش نشانان اداره بنادر و دریانوردی کل کشور هستند که تعداد آن ها 598 نفر بود. روش نمونه گیری در این تحقیق از نوع نمونه گیری خوشه ای است. حداقل تعداد نمونه در این پژوهش 280 نفر تعیین شد. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسش نامه های استاندارد اسکلتی-عضلانی، ذهن آگاهی، استرس شغلی و چرخش شغل در نظر گرفته بود. برای بررسی روایی پرسش نامه ها از ضرایب  روایی همگرا و واگرا استفاده شد. پایایی پرسشانامه ها با استفاده از ضریب  آلفای کرونباخ محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها روش الگویابی معادلات ساختاری و نرم افزار   Smart PLSمورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیماری های اسکلتی-عضلانی بر استرس شغلی تاثیر مثبت دارد، بیماری های اسکلتی-عضلانی و استرس شغلی بر چرخش شغل تاثیر مثبت دارد. بیماری های اسکلتی-عضلانی از طریق استرس شغلی بر چرخش شغل تاثیر دارد. ذهن آگاهی تاثیر بیماری های اسکلتی-عضلانی بر استرس شغلی را تعدیل می کند. لذا می توان نتیجه گیری کرد که بیماری های اسکلتی-عضلانی  با توجه به نقش استرس شغلی و ذهن آگاهی در بروز تمایل فرد به چرخش شغل تاثیر می گذارد. همچنین، این مطالعه، تایید می کند که درد فیزیکی واقعی را می توان با ذهن آگاهی فرد کاهش داد.

    کلیدواژگان: بیماری های اسکلتی عضلانی، چرخش شغل، استرس شغلی، ذهن آگاهی
  • سید مجتبی عقیلی *، محدثه امیری صفحات 463-480

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودکارآمدی، استرس شغلی و تنظیم هیجان معلمان زن شهرستان آزادشهر در سال 1401 انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون_پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی معلمان زن شهرستان آزادشهر در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که از میان آن ها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 45 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه گواه تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های خودکارآمدی، تنظیم هیجان و استرس شغلی بود. داده های پژوهش با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و استفاده از نرم افزار spss نسخه 25 تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودکارآمدی، استرس شغلی و تنظیم هیجان معلمان زن شهرستان آزادشهر اثربخش است (0/05>P). نتایج پژوهش حاکی از آن است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با درک رویداد آشفته کننده بدون اجتناب یا مهار آن، منجر به افزایش خودکارآمدی، کاهش استرس شغلی و بهبود تنظیم هیجان معلمان زن شهرستان آزادشهر می گردد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، خودکارآمدی، استرس شغلی، تنظیم هیجان
  • محسن یعقوبی *، نورمحمد یعقوبی، محمدصادق شریفی راد صفحات 481-504

    قرارداد روان شناختی به عنوان باور و ادراک کارکنان در مورد شرایط و ضوابط یک توافق مبادله متقابل بین آن ها و طرف دیگر تعریف شده است. هدف پژوهش حاضر ارایه یک نمای جامع و واضح از پژوهش های قراردادهای روان شناختی و پیشنهاد مسیرهای پژوهشی برای پژوهشگران آتی جهت پر کردن شکاف های پژوهشی می باشد. جستجوی نظام مند در پایگاه های اطلاعاتی معتبر بین المللی و داخلی در آذرماه 1400 انجام شد. با پیروی از پروتکل های ابزار پیشنهادی برای بررسی مرور نظام مند و معیارهای ورود و خروج درنهایت 22 مقاله وارد تحلیل بخش کیفی شدند. قراردادهای روان شناختی پرستاران را می توان به سه مضمون کلی تقسیم کرد. مضمون اول بر فرایند شکل گیری و توسعه قرارداد روان شناختی متمرکز است. مضمون دوم، بر شناسایی محتوا و ماهیت این قراردادها متمرکز است. مضمون سوم، بر فرایند تحقق و نقض قرارداد روان شناختی متمرکز است. نتایج نشان می دهد که باوجود علاقه و فعالیت روبه رشد تحقیقات منتشرشده درمورد پرستاران و قراردادهای روان شناختی، و علی رغم تشخیص این موضوع که مفهوم قراردادهای روان شناختی یک چارچوب نظری ارزشمند برای کمک به درک تجربیات پرستاران و چگونگی مدیریت بهتر بیمارستان هاست، هنوز اطلاعات زیادی در رابطه با قراردادهای روان شناختی پرستاران وجود دارد که پژوهشگران باید آن ها را مورد مطالعه قرار دهند.

    کلیدواژگان: قرارداد روان شناختی، محتوا، شکل گیری و توسعه، تحقق و نقض
  • زهره زاج، ابراهیم آلبو نعیمی *، محمد خدا مرادی صفحات 505-521

     هدف این پژوهش، طراحی الگویی موثر در ارتباط با جذابیت بازار صادراتی مناطق آزاد ایران بود. روش تحقیق از نظر هدف توسعه ای- کاربردی و از نظر شیوه تحلیلی، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری کلیه متخصصین و کارشناسان منطقه آزاد اروند به تعداد 1000 می باشند که به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با استفاده از فرمول کوکران تعداد 278 نفربه عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. تحلیل داده ها در قسمت کیفی با روش تحلیل تم مبتنی بر کدگذاری 3 مرحله ای براون و کلارک انجام گرفت. بدین منظور پس از مطالعه پیشینه موضوع از روش تحلیل تم، عوامل و مولفه های جذابیت بازار صادراتی مناطق آزاد ایران شناسایی و اولویت بندی شدند. در نهایت برای سنجش تحلیل میزان روابط بین متغیرهای مدل از روش الگویابی معادلات ساختاری در نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج تحلیل عوامل و مولفه های جذابیت شامل عوامل داخلی (عوامل اطلاعاتی، ویژگی های درون سازمانی، موانع داخلی سازمان، بسترهای زمینه ای و عوامل دولتی)، عوامل خارجی (عوامل ارتقاء و خلق مزیت رقابتی، عوامل محیط کسب و کار، عوامل مرتبط با صنعت و مرتبط با بازاریابی، سرمایه گذاری، عوامل سیاسی، استراتژی های ورود به بازارهای بین المللی، عملکرد اقتصادی، عوامل رویه ای، تحلیل مشتری، حمایت همه جانبه، ترغیب و ارزیابی و تحلیل بازارهای بین المللی) می باشد. نتایج تحلیل سلسله مراتبی فازی هم چنین نشان داد که مهم ترین عوامل جذابیت، به ترتیب عبارتند از: عوامل خارجی و  عوامل داخلی . مهم ترین عوامل خارجی جذابیت بازار صنعت به ترتیب عبارتند از: ارزیابی و تحلیل بازارهای بین المللی، تحلیل مشتری، عملکرد اقتصادی، استراتژی های ورود به بازارهای بین المللی، خلق مزیت رقابتی، عوامل مرتبط با صنعت، عوامل محیط کسب و کار، سرمایه گذاری، عوامل مرتبط با بازاریابی، عوامل سیاسی، عوامل رویه ای، حمایت  همه جانبه و انگیزه و ترغیب. مهم ترین، عوامل داخلی جذابیت عبارتند از: ویژگی های درون سازمانی، عوامل اطلاعاتی، بسترهای زمینه ای، عوامل دولتی و موانع داخلی سازمان.  نتایج تحلیل کمی نشان می دهد که عوامل خارجی و داخلی جذابیت بازار صنعت بر جذابیت بازار صادراتی مناطق آزاد ایران تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: جذابیت بازار صادرات، منطقه آزاد اروند
|
  • Saeid Farjam *, Ashraf Allahyari, Mohammad Mehdi Davali Pages 259-278
    Introduction

    Today, Career plateau is one of the most common and familiar words that we all deal with in some way. Career plateau has a bad effect on the manpower of government offices and companies. Conducting research on Career plateau in organizations can guide managers to apply the right human resource management strategies. The aim of this study was to investigate the effect of job adjustment on Career plateau and the moderating role of job self-efficacy. 

    Method

    According to the hypotheses and questions of this research, a quantitative method with questionnaires has been used. The research method was performed using structural equation modeling. The statistical population included 400 teachers in Kish Island. From this population, 196 teachers have been selected as research sample. Instruments included  Dawis and Lofquist's (1978) job adjustment, Milliman's (1992) job Career plateau, and Riggs and Knight's (1994) job self-efficacy questionnaires. Data were analyzed using PLS software based on multivariate regression method and partial least squares technique. The fit of the model was confirmed in terms of validity and reliability criteria.

    Results

    The results showed that the effect of job adjustment on career plateaus with moderating effect of job self-efficacy was rejected. Job adjustment has significant effects on career plateau, and job self-efficacy. According to this study, job self-efficacy as a moderator does not reduce career plateau. 

    Discussion

    Based on the results, it can be stated that the managers of the organizations should try to eliminate the monotony and boring aspects of the work environment and create a warm and friendly environment. By increasing the manager's social support for employees and providing fair rewards, they can prevent Career plateau and create employees’ compatibility with the environment.

    Keywords: job adjustment, career plateau, job self-efficacy
  • Fatemeh Taheri *, nahid mehrbakhsh Pages 279-302
    Introduction

    Research related to the two fields of work and family, shifted from conflict-oriented approaches to balance-oriented approaches and today to the enrichment of these two fields. In work-family enrichment and family-work enrichment, work and family are thought to be interdependent; Therefore, experience, resources, skills and opportunities gained in the workplace, improve family life and, conversely, positive mood and behavior and a sense of success in personal life affect the performance of people in the workplace. The present study investigated the antecedents and consequences of work-family enrichment. The antecedents extracted from the research literature are social support, personality traits, and job characteristics, that affect work-family enrichment and family-work enrichment through organizational commitment. Consequences also include innovative behaviors, life satisfaction, and job satisfaction that are affected by work-family enrichment and family-work enrichment through psychological capital and social-emotional characteristics. 

    Method

    The statistical population of the study consisted 220 employees of Farabi Campus of Tehran University. The research method is descriptive-correlational and the instruments included standard questionnaires. A statistical sample of 139 people was selected by simple random sampling method. Data were analyzed using structural equation modeling and SPSS and Smart PLS software packages. 

    Results

    The results of the research showed that among the antecedents, social support and personality traits have a positive and significant relationship with work-family enrichment and family-work enrichment, and job characteristics only have a positive and significant relationship with work-family enrichment through organizational commitment. Also, both dimensions of work-family enrichment have no significant relationship with the considered consequences.

    Discussion

    Managers' attention to the factors that facilitate the work-family of employees in an organization can be effective in reducing employees’ stress, improving their performance, and improving organizational productivity. Improving the quality of personal life of employees is another result of this study that has a direct impact on employees’ health in the long term and their efficiency in the organization. According to the research results, adapting employees' job plans to their family responsibilities, providing various facilities related to the workplace and their personal life, holding various training courses regarding employees’ attitude change, and generally providing various organizational support are suggested.

    Keywords: work-family enrichment, family-work enrichment, organizational commitment, psychological capital
  • Zahra Malekzadeh, Hamid Reza Oreyzi *, Hajar Barati Pages 303-328
    Introduction

    Choosing teleworkers and how to communicate with each teleworker is important for employers. The present study tries to provide a practical indicator to answer this issue by analysing personality traits, communication channels and the amount of teleworking. So, this research aims to investigate the relationship between personality traits and job satisfaction with regard to the moderating roles of communication channels satisfaction and the amount of teleworking in employees with teleworking experience.

    Method

    The present study is a descriptive correlation-moderator type study. The statistical population of this study was all employees with telework experience who were members of Telegram and WhatsApp messengers, living in Tehran and Isfahan province in February and March 2021. The sample included 98 employees with teleworking experience. Respondents were selected through the convenience sampling method. The data were collected by the short form of NEO-FFI personality traits, job satisfaction scale of Judge and Bono, and Smith, Patmos and Pitts’ communication channel satisfaction. For data analysis, hierarchical regression analysis was used.

    Results

    Results indicated that among the personality traits, only neuroticism was significantly and negatively correlated with job satisfaction. No significant relationship was found between the amount of teleworking and job satisfaction. In addition, the amount of teleworking does not moderate the relationship between personality traits and job satisfaction. Satisfaction with communication channels moderated the relationship between neuroticism, conscientiousness and agreeableness with job satisfaction.

    Discussion

    Findings from this study yield important practical implications for organizations including suggestions for optimizing communication channels satisfaction for employees with different personality traits and recommendations to help organizations effectively hire and retain teleworkers.

  • isa silavi *, Amirhossein Amirkhani, davood gholamrezaei, Hassan Darvish Pages 329-354
    Introduction

     Resilience is a concept that has attracted a lot of attention in recent years; at the same time that various risks were formed in the countries, such as natural disasters, economic crises, and recently, the Covid-19 epidemic. The purpose of this study is to designing a human resources resilience model in the conditions of the Covid-19 crisis in the National Iranian South Oil Company

    Method

     In this fundamental-applied research in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method, first with review of the human resource resilience literature before and after Corona, effective individual, organizational and environmental factors and human resources resilience dimensions were extracted using Meta-synthesis method (seven step-by-step methods of Sandloski and Baruso). After doing interviews with experts (20 people who are familiar with the issue of resilience of human resources and the environment of the researched company), the results of previous stage, adjusted and conceptual model were presented, then, using a researcher-made questionnaire, the extracted model was tested in the research population. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha and its content validity based on experts' opinions. The statistical population included 10,000 employees of the company, according to Morgan's table; the sample size was determined 373 people using simple random sampling method.

    Results

     Based on the opinion of experts, 17 dimensions for individual, organizational, and environmental effective factors and seven dimensions for the human resources resilience in the research sample were extracted, which became the basis of the conceptual model. Using the fit indices, the structural and general measurement models were confirmed. In addition, the hypotheses were reported to be positive and significant using path analysis.

    Discussion

     According to experts’ opinion, the present model obtained in this research can be introduced as a suitable model for the employees of the researched population to take advantage of the threat of Covid-19 as an opportunity.

    Keywords: Resilience, Covid-19
  • Ahmad reza Gholipoor *, javanshir asadi, Taybeh Tajari, Ali Asghar Bayani Pages 355-376
    Introduction

    Considering the role of entrepreneurship in the growth of society, every country is expected to persuade its citizens regarding entrepreneurship. The main goal of this research was to identify and analyze the psychological elements involved in the pattern of persuasion regarding entrepreneurial behaviors based on cognitive and emotional approaches.

    Method

    This research was a qualitative and exploratory research based on grounded theory. Data collection method included semi-structured interview, and statistical population includes entrepreneurs of Mazandaran's agriculture and transformation industries and entrepreneurship and management professors. The sample included those who could give expert opinions in relation to the objectives of the current research, and their sampling method was determined in a purposeful and snowball manner. Considering the principle of theoretical saturation, the sample number was 21 including 13 entrepreneurs (organizational experts) and 8 university professors (theoretical experts). 

    Results

    Findings of this research by conducting semi-structured interviews, 982 codes related to the concept of persuasion were identified.Then, these codes were analyzed in three stages by open, central, and selective coding methods, and based on the qualitative method of category analysis, the codes were classified into 27 subcategories, 12 main categories and in 5 axes, including motivational factors (needs-oriented motivation, cognitive motivation, emotional motivation), contextual factors (personality type, knowledge, skills, experience), intervening factors (entrepreneurs' values), strategies (ways self-oriented coping, environmental strategies) and consequences (material and organizational achievements and spiritual and individual achievements), around the central category (behavior persuasion). 

    Discussion

    The research results were formed in the form of a paradigmatic model and a conceptual model. The findings of this study can be effective for persuading students and those interested in entrepreneurship.

    Keywords: persuasion model, entrepreneurial behavior, cognitive approach, emotional approach, grounded theory
  • fateme kazemi, SOMAIEH SALEHI * Pages 377-402
    Introduction

    Subjective well-being is a person's assessment of the life process, which includes the person's view and attitude toward life satisfaction. Therefore, Subjective well-being is an important factor in providing physical-psychological health and increasing life expectancy. The purpose of this research was to investigate the mediating role of job satisfaction in the relationship between persolanity strength and subjective well-being.

    Method

    The research method is correlational through structural equation modeling (SEM). The statistical population of the research was all the teachers working in the 12th district schools of Tehran in 2021, of which 234 were selected through a convenient sampling method. Instruments included Active Values Questionnaire, Subjective Wellbeing Scale, and a Job Satisfaction Questionnaire. Data were analyzed using structural equation modeling, and SPSS and AMOS softwares. 

    Results

    The findings showed that the direct effects of humanity, transcendence virtues, and justice on job satisfaction and The direct effects of wisdom, courage, and temperance on subjective well-being is significant. Also, the direct effect of job satisfaction on subjective well-being was significant. as well as, the mediating role of job satisfaction in the relationship between personality strengths and subjective well-being was confirmed. 

    Discussion

    According to the results of the present research, personality strengths training can be considered a self-awareness training program for managers and consultants working in education.

    Keywords: job satisfaction, personality strengths, subjective well-being
  • azar samavati, smira pali * Pages 403-420
    Introduction

    The aim of this study was to determine the relationship between Workplace Climate and life expectancy with job adjustment with mediating role of the need for achievement of Bonab Steel Complex employees. 

    Method

    This study was a descriptive-correlational type. The statistical population of the research was the employees of Benab Steel Company. 284 employees were selected by simple random sampling method as the research sample. The instruments included service environment, job adaptation, life expectancy, and need for achievement questionnaires, which were validated by academic experts and reliability was confirmed through Cronbach's alpha test. In order to analyze the data, structural equation modeling were used using Lisrel and SPSS statistical softwares. 

    Results

    Quantitative findings from testing the research hypotheses showed that there are positive and significant relationships of workplace climate and life expectancy with job adjustment of employees. The results showed that the need for achievement play a mediating role in the relationship of workplace climate and life expectancy with job adjustment. 

    Discussion

    The managers of the work units evaluate them and provide their performance feedback due to the complete supervision they have over their employees. The existence of a friendly atmosphere among employees and the use of flexible organizational hierarchies makes employees respect the organizational rules, and this procedure creates a strong work culture in the company.

    Keywords: workplace climate, life expectancy, job adjustment, need for achievement
  • Sara Azadi *, Fahimeh Golizadeh Pages 421-436
    Introduction

    literature shows that between 50 and 90 percent of work accidents and injuries occur due to unsafe behaviors and human mistakes. Safety experts believe that with increased focus and effort on human behavior, accidents caused by work can be significantly reduced, therefore, identifying factors related to unsafe behaviors are useful in preventing these accidents. This research was conducted with the aim of investigating the simple and multiple relationship between neuroticism, perceived work pressure and safety efficacy with unsafe behavior in employees of gas refinery in Ilam city.

    Method

    The design of the current research was descriptive-correlational. The statistical population of the present study included all the employees of Ilam city gas refinery. In order to conduct this research, 200 employees were selected by simple random sampling method. The instruments included safe behaviors, Five-factor personality model (items related to neuroticism) and Perceived work pressure questionnaires. Research data were analyzed by SPSS-20 software and Pearson correlation and multivariate regression analysis.

    Results

    The results showed that there are significant positive relationships of neuroticism and perceived work pressure with unsafe behavior of employees. Also, there is a significant negative relationship between safety efficacy and unsafe behavior of employees. Regression analysis predicting the unsafe behavior of employees based on predicting variables, so that the predicting variables together predict 39% of the variance of the criterion variable (unsafe behavior).

    Discussion

    Based on the results, it can be concluded that in the field of employees’ health, managers should pay attention to the role of neuroticism, perceived work pressure, safety efficacy and apply the results of the present study.

    Keywords: neuroticism, perceived work pressure, safety efficacy, unsafe behavior
  • nima ranji jafroudi *, MORTEZA GHORBANI Pages 437-462
    Introduction

    In organizations, the emergence of some factors such as stressful conditions in the work environment, physical injuries and some other factors make employees decide to rotate their jobs. The purpose of the present study was to investigate the effect of musculoskeletal diseases on employees’ desire to rotate their jobs, considering the mediating role of job stress and the moderating role of mindfulness in firefighters of the Ports and Maritime Administration of Iran.

    Method

    This descriptive research is correlational type. The statistical population of the research was all the firefighters of the Ports and Maritime Administration of the whole country, whose number was 598. The sampling method in this research is cluster sampling method. The minimum number in sample in this research is 280 employees. The instruments of the present research are standard skeletal-muscular, mindfulness, job stress, and job rotation questionnaires. Convergent and divergent validity coefficients were used to check the validity of the questionnaires. The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbach's alpha. In order to analyze the data, the structural equation modeling method of Smart PLS software was used.

    Results

    The results showed that skeletal-muscular diseases have a positive effect on job stress. Skeletal-muscular diseases and job stress have positive effects on job rotation. Skeletal-muscular diseases have indirect effect on job r otation through job stress. Mindfulness moderates the effect of skeletal-muscular diseases on job stress.

    Discussion

     It can be concluded that skeletal-muscular diseases have an effect on the tendency of a individuals to rotate their jobs due to the role of job stress and mindfulness. Through this study It was confirmed that real physical pain can be reduced by mindfulness.

    Keywords: Skeletal-muscular diseases, job rotation, job stress, mindfulness
  • mojtaba aghili *, Mohadeseh Amiri Pages 463-480
    Introduction

    This research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of therapy based on acceptance and commitment on self-efficacy, job stress and emotion regulation of female teachers in Azadshahr city in 2011.

    Method

    The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the research was all the female teachers of Azadshahr city in the academic year 2022-2023, and 30 of them were selected by convenient sampling method and randomly placed in 2 experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group underwent 8 sessions of 45-minute therapy based on acceptance and commitment, and the control group did not receive any intervention until the end of the study. The instruments included self-efficacy, emotion regulation and occupational stress questionnaires. The research data was analyzed by multivariate analysis of covariance and using spss software version 25.

    Results

    The research results showed that the treatment based on acceptance and commitment is effective on self-efficacy, job stress and emotional regulation of female teachers in Azadshahr city (P<0.05).

    Discussion

    The results of the research indicates that the treatment based on acceptance and commitment by understanding the disturbing event without avoiding or restraining it, leads to increasing self-efficacy, reducing job stress and improving emotional regulation of female teachers in Azadshahr city.

    Keywords: Treatment based on acceptance, commitment, Self-efficacy, Occupational stress, Emotion regulation
  • Mohsen Yaghoubi *, Nour Mohammad Yaghoubi, Mohammad Sadegh Sharifirad Pages 481-504
    Introduction

    Nurses who are at the forefront of the health system and have one of the most challenging jobs, experience high levels of risk and emotional conflict due to the fact that they often face stressful situations, which more likely reduce their job satisfaction and organizational commitment that eventually leads to quit their jobs. The purpose of the current research was to provide a comprehensive and clear overview of psychological contract research and finally recommended research directions for future researchers to fill research gaps. Psychological contract is defined as the employees' beliefs and perceptions about the terms and conditions of a reciprocal exchange agreement between them and the organization. Psychological contract is important in labor relations and is shaped based on the attitudes and behaviors of the various parties to the contract.

    Method

    A systematic search was conducted in international and domestic databases in Azar 1400. Following the protocols of the proposed tools for systematic review and inclusion and exclusion criteria, finally 22 articles were selected for analysis.

    Results

    Total of 22 articles were identified from 1999 to 2021, of which 14 were conducted in the last seven years. The number of samples varied from 10 nurses for interviews to 1039 nurses through online questionnaires. All records were cross-sectional of which 16 were quantitative, 5 were qualitative and one used combined method. Nurses' psychological contracts were divided into three general themes. The first theme focused on the process of formation and development of psychological contract. The second theme focused on identifying the content and nature of these contracts. The third theme focused on the process of fulfilling and breach of the psychological contract. The results showed that despite the growing interest and effort of published research on nurses and psychological contracts, and despite recognizing that the concept of psychological contracts is a valuable theoretical framework to understand nurses' experiences and how to better manage hospitals, yet there is a lot of information about nurses' psychological contracts that future papers should study.

    Discussion

    Moreover, as cross-sectional approach was the only used method so far, it is suggested to do longitudinal designs in future studies. In a cross-sectional study, it cannot be said with certainty that the effective factors unilaterally affect the fulfillment or breach and there is no inverse relationship. In addition, the impact of the COVID-19 epidemic on the process of formation, development, content, fulfillment and breach of nurses' psychological contracts can be noted in future studies.

    Keywords: Psychological contract, Content, Formation, development, Fulfillment, breach
  • zohre Zaj, Ebrahim Albonaiemi *, Mohammad Khodamoradi Pages 505-521
    Introduction

    The purpose of this research was to provide a model that affects the attractiveness of the export market of Iran's free zones.

    Method

    The research method is developmental-applicable in terms of purpose, and descriptive-survey in terms of analytical method. The statistical population included all of specialists and experts of Arvand Azad region (1000 persons). From this population 278 persons were selected as the research sample by stratified random sampling method. Data analysis was done in the qualitative part with the method of theme analysis based on 3-step coding. For this purpose, after studying the literature on the topic, the factors and components of the attractiveness of the export market were identified and prioritized. Finally, SEM in PLS software was used to measure the relationships.

    Results

    The results showed that components of attractiveness include internal factors (informational factors, internal organizational characteristics, internal obstacles, contextual platforms and governmental factors), external factors (enhancement of competitive advantage, business environment factors, factors related to the industry and marketing, investment, political factors, strategies to enter international markets, economic performance, customer analysis, comprehensive support, persuasion and evaluation and analysis of international markets). The results of fuzzy hierarchical analysis also showed that the most important factors of attractiveness are: external and internal factors, respectively. The most important external factors of industry market attractiveness are: evaluation and analysis of international markets, customer analysis, economic performance, strategies for entering international markets, creation of competitive advantage, industry-related factors, business environment factors, investment, factors related to the marketing, political factors, procedural factors, comprehensive support and motivation and persuasion. The most important internal factors of attractiveness are: internal organizational characteristics, informational factors, contextual factors, governmental factors and internal obstacles of the organization. The results of quantitative analysis showed that the external and internal factors of the attractiveness of the industry market affect the attractiveness of the market. It has an effect on the export of Iran's free zones.

    Discussion

    As a result, despite the relative advantages that are envisaged for production and export, managers can be going toward the dynamics of Iran's economic growth by knowing the needs of customers and the market and paying attention to the strengths and weaknesses of competitors.

    Keywords: Attractiveness of export market, Arvand free zone