فهرست مطالب

نشریه تحقیقات ترویج و توسعه روستایی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کریم نادری مهدیی*، رضوان امیدنژاد، سعید غلامرضایی صفحات 1-20
    کیفیت زندگی اساسا برای ارزیابی وضعیت بهزیستی افراد یا جوامع به مثابه یک کل به کار می رود و طرح هادی روستایی، به عنوان نخستین تلاش سازمان یافته و فراگیر برای بهبود کیفیت زندگی روستایی و ساماندهی فضاهای روستایی است. با توجه به ادامه روند اجرای این طرح ها، ارزیابی اثرات آن ها، موضوع مهمی است که می تواند از یک سو پیامدهای اجرای طرح را در روستا مشخص کند و از سوی دیگر با شناسایی قوت ها و ضعف های موجود، اطلاعات لازم را برای مدیریت بهتر طرح ها فراهم نماید. در این راستا تحقیق حاضر باهدف بررسی اثرات اجرای طرح هادی بر بهبود کیفیت زندگی روستاییان دهستان رازان شهرستان خرم آباد انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش کلیه سرپرستان خانوارهای روستاهای رازان به تعداد 515 نفر که 220 سرپرست از روستاهایی که طرح هادی در آن ها اجراشده، انتخاب و پرسشگری صورت پذیرفت. انتخاب نمونه ها به روش تصادفی ساده انجام گرفته است. پرسشنامه ای محقق ساخته، با مرور پیش نگاشته ها طراحی گردید که روایی آن بر پایه نظر جمعی از کارشناسان بنیاد مسکن استان لرستان و اعضای هییت علمی دانشگاه های بوعلی سینا و لرستان تایید شد و پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ در دامنه (94%-83%=α) تایید گردید. به منظور بررسی نتایج از نرم افزار Spss نسخه 21 استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که در مجموع، اجرای طرح هادی تاثیر مثبتی بر بعد کالبدی کیفیت زندگی داشته است این در حالی است که بر ابعاد اجتماعی و اقتصادی و محیط زیستی کیفیت زندگی تاثیر مثبت و معنی داری نداشته است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، طرح هادی روستایی، بعد محیطی، بعد فیزیکی
  • لطیف حاجی*، داریوش حیاتی صفحات 21-34

    مطالعه حاضر یک پژوهش کاربردی است که به دنبال شناسایی و اعتباریابی پیامدهای تضاد بر سر بهره ‏برداری از مراتع استان آذربایجان‏ غربی است. فرآیند اجرای پژوهش حاضر بر اساس رویکرد آمیخته بود که در دو مرحله کیفی و کمی انجام شد. روش نمونه‏ گیری در بخش کیفی و کمی پژوهش، به ترتیب روش هدفمند گلوله برفی و تصادفی طبقه ‏ای بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش را 17 نفر از کارشناسان و خبرگان و بخش کمی را 363 نفر از بهره ‏برداران محلی تشکیل می‏ دهد. داده های مرتبط در هر دو مرحله با استفاده از روش های مختلف یعنی تحلیل مضمون و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم تجزیه وتحلیل شدند. تحلیل مضمون، پیامدهای شناسایی شده تضاد را در چهار عامل هنجاری-ارزشی، محیط‏زیستی، اقتصادی و مدیریتی طبقه‏ بندی کرد. سپس به منظور اعتباریابی پیامدهای شناسایی‏ شده تضاد از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم استفاده شد. تحلیل ‏ها مطلوب بودن روایی، پایایی و شاخص های برازش مدل ساختار عاملی را اثبات کرد. نتایج به دست آمده بر اساس نظرات شرکت کنندگان در این پژوهش، می‏ تواند بینش درستی در مورد سیاست‏ های بلندمدت برای حل تضاد بر سر بهره ‏برداری و مدیریت مراتع فراهم ‏کند. به طورکلی این مطالعه پیشنهاد می ‏کند که راهکارهای مدیریت مراتع بر اساس شرایط و ظرفیت‏ های مردم محلی اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: حل تضاد، تحلیل مختلط، منابع طبیعی، تراژدی عوام، مدیریت مرتع
  • فرشته حافظی، مسعود بیژنی* صفحات 35-51

    از آنجا که دامداران نقش بارزی در بالا بردن کارایی و اثربخشی فعالیت های دامداری و کمیت و کیفیت تولیدات این زیر بخش دارند، بنابراین شناخت نیازهای آموزشی اهمیت دارد. هدف کلی این پژوهش نیازسنجی آموزشی دامداران روستاهای شهرستان خرم آباد با استفاده از مدل نیازسنجی بوریچ بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی، به لحاظ روش شناسی توصیفی و از لحاظ نحوه‏ی جمع آوری اطلاعات نیز از نوع تحقیقات پیمایشی میدانی است. در این پژوهش جامعه آماری شامل تمامی دامداران شهرستان خرم آباد در استان لرستان در سال 1400 می باشند که بنا بر اطلاعات گرفته شده از مرکز آمار ایران، تعداد کل دامداران در این شهرستان حدود 12014 نفر می باشد. با بهره گیری از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب، تعداد 372 نفر از دامداران انتخاب شدند. روایی شکلی و محتوایی ابزار تحقیق از طریق تشکیل گروه تخصصی متخصصان رشته ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس و کارکنان اداره کل دامپزشکی شهرستان خرم آباد مورد تایید قرار گرفت. برای سنجش پایایی از پیش‏آزمون و محاسبه ضریب پایایی آلفای کرونباخ و برای تجزیه وتحلیل داده‏ها نیز از نرم‏افزار SPSS26 استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش 32 صلاحیت و توانمندی موردنیاز بر پایه نمره اولویت که از مدل بوریچ به دست آمده اولویت بندی شدند. تجزیه وتحلیل نشان داد که بالاترین و بیشترین نیاز آموزشی دامداران عبارت اند از: نحوه تزریق دارو به دام، بیمه دام، تلقیح مصنوعی و مراقبت های فردی و بهداشتی که نیاز به آموزش بالایی دارند.

    کلیدواژگان: تحلیل نیازها، دامداری، بوریچ، مهارت آموزی، صلاحیت حرفه ای
  • رحیم کاظمی، امیر نعیمی* صفحات 52-70

    این مطالعه با هدف، تحلیل تاثیر استفاده از رسانه ها و شبکه های اجتماعی بر توانمندسازی روانشناختی زنان روستایی شهرستان سلماس انجام گرفت. روش تحقیق مطالعه، توصیفی   همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، 21113 زن روستایی بودند. حجم نمونه با استفاده از  جدول کرجسی و مورگان 282 نفر به دست آمد. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه بود که روایی ظاهری و محتوایی آن  با استفاده از نظرسنجی از متخصصان تایید شد. پایایی پرسشنامه، از طریق محاسبه ضرایب  آلفای کرونباخ (بین 0.82 - 0.71)مورد تایید قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد بین احساس تاثیر، معنی دار بودن و شایستگی زنان روستایی به لحاظ دسترسی به کامپیوتر در منزل  تفاوت معنیداری وجود داشت. همچنین بین احساس تاثیر زنان روستایی به لحاظ دسترسی به  اینترنت در منزل تفاوت معنیداری وجود داشت. یافته های تحلیل همبستگی نشان داد میزان  استفاده زنان روستایی از تلگرام، اینستاگرام و تلویزیون با احساس معنیداری آنها همبستگی  منفی و معنی داری داشت.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، زنان روستایی، تلگرام، اینستاگرام، تلویزیون
  • شیرین سلطانی، رویا کرمی* صفحات 71-89
    ایجاد تحول در شیوه زندگی و آسیب پذیری اشتغال روستایی سبب توجه فراوان به صنایع دستی با توجه به سهولت توسعه آنها شده است. صنایع دستی با خصوصیات ممتازی چون: تکیه بر عوامل تولید محلی، دانش بومی، سرمایه اندوز بودن، کاربر بودن، مشارکت دادن زنان در تولید، متنوع کردن منابع درآمد خانوار، کاهش ریسک درآمد، برخورداری از ریشه های عمیق و پایدار در فرهنگ غنی کشور، بهبود رفاه خانوار روستایی بدون تخریب منابع طبیعی، دارای جایگاه محوری در اشتغال و کمک به معیشت پایدار جوامع روستایی است. در این میان شناسایی و بررسی ویژگی های روانشناختی تولیدکنندگان صنایع دستی در جهت توسعه، تولید کالا های بیشتر، جدیدتر و باکیفیت تر حایز اهمیت فراوانی می باشد. از این رو این مطالعه با هدف کلی بررسی نقش عوامل روانشناختی موثر بر توسعه صنایع دستی در مناطق روستایی شهرستان زنجان انجام شد. جامعه آماری این تحقیق 13020 نفر بهره برداران بخش کشاورزی شهرستان زنجان می باشند که از بین آنها تولیدکنندگان صنایع دستی به عنوان جامعه هدف انتخاب و با استفاده از روش نمونه گیری تناسبی طبقه ای، نمونه موردنظر از سطح روستاهای شهرستان زنجان انتخاب گردید. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برابر با 211 نفر تعیین گردید. ابزار مورداستفاده در این تحقیق پرسشنامه بود که روایی ظاهری و محتوایی آن با نظرخواهی از متخصصان موضوعی موردبررسی قرار گرفت و پایایی ترکیبی، برای متغیرهای تحقیق در رنج 0.82 تا 0.91 ارزیابی و تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از  نرمافزارهای آماری24 SPSS و24 AMOS انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد که عوامل روان شناختی شامل ریسک پذیری، اعتماد به نفس، آینده نگری و انگیزه از اثر مثبت و معنی دار بر  توسعه صنایعدستی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: صنایع دستی، ریسک پذیری، اعتماد به نفس، آینده نگری، خلاقیت
  • محمدصادق ابراهیمی*، عنایت پرویزی صفحات 90-102

    بخش تعاونی یکی از بخش های مهم و سه گانه اقتصاد ایران است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل ‏موثر ‏بر رضایتمندی دامداران از عملکرد تعاونی های تخصصی ‏ (مطالعه موردی: شهرستان خمینی شهر) ‏انجام شده است. آمار و اطلاعات مورد نیاز طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه از اعضای تعاونی جمع آوری ‏گردید. جامعه آماری این تحقیق را 2000 عضو تعاونی دامداران شهرستان خمینی شهر تشکیل داد که با ‏استفاده از فرمول کوکران تعداد 104 نفر از اعضای تعاونی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و اطلاعات لازم از ‏این تعداد به دست آمد. برای سنجش پایایی پرسشنامه از پایلوت تست و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد ‏که مقدار آن برابر با 87 درصد می باشد. نتایج تحقیق نشان داد که دیدگاه افراد نسبت به رضایت از تعاونی ‏در سطح متوسط بود. در این بین رضایت از دریافت کنسانتره و سایر نهاده های دامی در سطح ضعیف ‏ارزیابی بدست آمد. همچنین نتایج تحلیل عاملی در عوامل موثر بر رضایت مندی اعضا تعاونی در قالب پنج ‏عامل اقتصادی، خدماتی - حمایتی، نهادی، اجتماعی و ارتباطی دسته بندی شده اند که این عوامل ‏درمجموع 2/75 درصد از تغییرات واریانس متغیر وابسته عملکرد مطلوب تعاونی ها را به خود اختصاص ‏داده اند. ‏

    کلیدواژگان: تعاونی، کسب وکار، رضایت مندی
  • رضوان کلهر، مهدی قاسمی* صفحات 103-118

    یکی از مهم ترین موضوعات مرتبط با بخش کشاورزی کمبود سرمایه کشاورزان به شمار می رود که همواره به عنوان یکی از عوامل محدودکننده رشد این بخش مطرح بوده است. اعطای اعتبارات با مدیریت صحیح می ‍ تواند نقش مهمی را در رشد بخش کشاورزی بازی کند و موجبات توسعه ملی را فراهم آورد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تسهیلات و اعتبارات بانک کشاورزی در توسعه بخش زراعت، دامپروری و باغبانی شهرستان کنگاور به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش روستاییانی می باشد که بین سال های 1390 تا 1396 از تسهیلات و اعتبارات بانک کشاورزی استفاده نموده اند (1000=N) که با استفاده از نمونه گیری طبقه ای چندمرحله ای 213 نفر از آن ها برای انجام تحقیق انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده گردید. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با نظر پانلی از متخصصان و کارشناسان مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار تحقیق از طریق انجام پیش آزمون بین 30 نفر خارج از نمونه آماری و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای مولفه های اصلی پرسشنامه (در دامنه بین 0.65 تا 0.87) تعیین شد. تجزیه وتحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS24 انجام شد. یافته های حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد رابطه معناداری بین متغیرهای درآمد سالانه کل و درآمد سالانه حاصل از فعالیت کشاورزی با توسعه بخش زراعت و رابطه مثبت و معناداری بین استفاده از تسهیلات و اعتبارات بانک کشاورزی با توسعه بخش زراعت وجود دارد؛ اما نتایج تحلیل همبستگی حاکی از عدم وجود رابطه معنادار بین دریافت اعتبارات از بانک کشاورزی با توسعه بخش دامپروری و باغبانی دارد

    کلیدواژگان: اعتبارات بانکی، بانک کشاورزی، زراعت، شهرستان کنگاور
  • محمدرضا نعمتی*، بهروز محمدی یگانه صفحات 119-134

    بعد از اجرای چندین دهه برنامه ها و راهبردهای مرتبط با گردشگری، این راهبردها و برنامه ها دارای اثرات متفاوتی بر روی پایداری سکونتگاه های روستایی بوده است، در همین راستا در تحقیق حاضر به شناخت اثرات گردشگری خانه های دوم بر روی پایداری اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی روستاهای موردمطالعه پرداخته شد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) و جهت تجزیه وتحلیل داده ها SPSS و معادلات ساختاری استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر دهستان تیرچایی شهرستان میانه می باشد. یافته ها و نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان می دهد با توجه به مطلوبیت مورد آزمون (3) مقدار آماره تی هر سه بعد مطلوب و معنادار ارزیابی می شود که بعد اقتصادی با آماره تی 3.620 دارای بالاترین مقدار آماره تی می باشد. در ادامه تحقیق جهت تحلیل تفاوت اثرات گردشگری خانه های دوم بر پایداری روستاهای موردمطالعه از آزمون کروسکال والیس استفاده شده است، بر همین مبنا نتایج نشان می دهد، در هر سه بعد موردمطالعه تفاوت معناداری در ارتباط با اثرات گردشگری خانه های دوم بر پایداری روستاهای موردمطالعه مشاهده نمی شود. هم چنین یافته های مربوط به معادلات ساختاری نشان می دهد در ابعاد اقتصادی و اجتماعی گردشگری خانه های دوم اثرات مثبتی به همراه داشته است ولی در بعد کالبدی- محیط زیستی این اثرات معنادار نمی باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری پایدار، توسعه روستایی، خانه های دوم، شهرستان میانه
  • فائزه السادات ابطحی*، زهرا هوشمندان مقدم فرد صفحات 135-149

    به دلیل تاثیرات نامطلوب کشاورزی مرسوم روی سلامتی انسان ها و محیط زیست، تاکید زیادی در سطح جهانی و نیز ملی در جهت حرکت به سمت کشاورزی پایدار شده است. شناخت وضعیت نگرشی و رفتاری کشاورزان، به عنوان عاملان این سیاست، از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد. در این تحقیق توصیفی- همبستگی، نگرش و رفتار کشاورزان در خصوص کشاورزی پایدار با تاکید بر حفظ نباتات مطالعه شد. با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی و فرمول کوکران 300 نفر از کشاورزان شهرستان اراک انتخاب و مطالعه شدند. روایی ابزار تحقیق با استفاده از نظرات صاحب نظران تایید شد و پایایی آن نیز با انجام مطالعه مقدماتی و محاسبه آلفای کرونباخ بزرگ تر از 0.86 برای شاخصهای ترکیبی به دست آمد. نتایج نشان داد که 86 درصد کشاورزان، نگرشی خنثی و تنها 14 درصد نگرش مساعدی در خصوص کشاورزی پایدار داشتند. ضریب همبستگی نشان داد که رفتار کشاورزان ارتباط مثبت و معنی داری با متغیرهای نگرش به پایداری، سطح تحصیلات، مساحت زمین های زراعی دیم، مساحت زمین های زراعی یکپارچه شده، میزان علاقه به یکپارچه سازی، ارتباط با کارشناسان کشاورزی، ارتباط با مراکز فروش ماشین آلات کشاورزی، بازدید از مزارع ترویجی، استفاده از رادیو، کشاورزان همسایه در روستا و رابطه منفی و معنی داری با درآمد ماهانه کشاورزان داشت. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که متغیرهای نگرش، مساحت زمین زراعی، درآمد ماهانه، سطح تحصیلات، دریافت اطلاعات از فروشندگان نهاده ها و علاقه به یکپارچه کردن مزارع، 33.9 درصد واریانس رفتار کشاورزان در خصوص پایداری را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، نگرش، رفتارهای پایداری، حفظ نباتات، شهرستان اراک
  • سمیه شبیبی، مرجان واحدی* صفحات 150-168

    مراتع به عنوان یکی از مهم ترین عرصه های منابع طبیعی در کشور ما نقش مهمی در دستیابی به توسعه پایدار ایفا می کنند. هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه فقر اقتصادی اجتماعی با تخریب مراتع در مناطق روستایی شهرستان ایلام بود. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه خانوارهای روستایی شهرستان ایلام به تعداد 6014 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران، تعداد 200 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شده و با استفاده از ابزار پرسشنامه موردمطالعه قرار گرفتند. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با نظرخواهی از استاد راهنما و کارشناسان ترویج تایید و پایایی پرسشنامه از طریق انجام پیش آزمون و محاسبه آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه (به طور متوسط 0.855) مورد تایید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 به انجام رسید. بررسی وضعیت مولفه های فقر نشان داد که 63 درصد روستاییان از نظر اقتصادی و 42 درصد از نظر اجتماعی، فقیر محسوب می شوند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که متغیرهای وضعیت مسکن، وضعیت درآمد، وضعیت تغذیه و شرایط ذهنی روانی توانسته اند 56 درصد از تغییرات متغیر وابسته تخریب مراتع در مناطق روستایی شهرستان ایلام را تبیین نمایند؛ بنابراین پیشنهاد می گردد مسیولان با فراهم آوردن شرایط لازم جهت بهبود وضعیت زندگی روستاییان از نظر جنبه های اقتصادی و اجتماعی، از تخریب مراتع در مناطق روستایی جلوگیری به عمل آورند.

    کلیدواژگان: تخریب مراتع، فقر اقتصادی، فقر اجتماعی، مناطق روستایی
  • رضا سلیمان نژاد، امیرحسین علی بیگی*، لاله صالحی صفحات 169-193
    یکی از سیاست های توسعه ای متناسب با شرایط مناطق روستایی گردشگری پایدار کشاورزی است. اکثر کشورهای جهان نیز این نوع گردشگری را به عنوان راهبردی نوین برای توسعه نواحی روستایی مدنظر قرار داده اند، اما پایداری گردشگری کشاورزی در ایران و به خصوص استان مازندران قابل تردید است. این پژوهش توصیفی- همبستگی با هدف تبیین پایداری گردشگری کشاورزی در غرب استان مازندران و متغیرهای تاثیرگذار بر آن انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش 72 نفر از کشاورزان دارای سایت گردشگری کشاورزی در غرب استان مازندران بودند که به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته بود که بر اساس مبانی نظری و سه مرحله دلفی از طریق مصاحبه با 21 نفر از کارشناسان حوزه گردشگری کشاورزی در سازمان های مختلف که به صورت هدفمند انتخاب شدند، 86 شاخص در قالب ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی شناسایی گردید. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به تایید پانل متخصصان رسید و پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. به منظور بررسی میزان پایداری از طبقات پنج گانه پرسکات-آلن استفاده شد. نتایج نشان داد که وضعیت گردشگری کشاورزی در غرب مازندران ناپایدار است. این پایداری در ابعاد اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی تقریبا ناپایدار و از لحاظ اقتصادی از پایداری متوسط برخوردار می باشد. شهرستان تنکابن نسبت به رامسر و چالوس از پایداری بهتری در سه بعد اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی برخوردار بود؛ اما این اختلاف بر اساس آزمون تجزیه و تحلیل واریانس یکطرفه معنی دار نبود. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که سه متغیر اندازه مزرعه، سابقه فعالیت در زمینه گردشگری کشاورزی و درآمد بیشترین تاثیر را بر دیدگاه کشاورزان در ارتباط با پایداری گردشگری کشاورزی داشته اند. لازم است جهت توسعه گردشگری کشاورزی به اصول پایداری و ابعاد مختلف آن توجه شود تا ضمن بهره مندی از مزایای آن از آسیب ها در راستای توسعه پایدار جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، گردشگری کشاورزی، پایداری، استان مازندران
  • اصغر احمدی* صفحات 194-207

    در چند دهه اخیر مهاجرت و خروج جوانان از روستا، به خصوص جوانان تحصی کرده در رشته های کشاورزی سیر صعودی به خود گرفته است که این امر می تواند وضعیت نابسامانی را از لحاظ میانگین سنی کشاورزان، کاهش جمعیت پویا در روستاها، کاهش میزان تولید محصولات کشاورزی و اقتصاد روستایی را در روستاها موجب شود. در این راستا شناسایی و تحلیل راهکارهای افزایش تمای جوانان روستایی برای زندگی و اشتغال در روستا می تواند راهگشا باشد. هدف این پژوهش شناسایی و دسته بندی راهکارهای افزایش تمای جوانان روستایی برای زندگی و اشتغال در روستا پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است و نمونه آماری آن 135 نفر از دانشجویان روستایی شاغ به تحصی در رشته های کشاورزی دانشگاه زنجان بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد که روایی آن با نظر اعضای هییت علمی مرتبط و پایایی آن با استفاده از آزمون راهنما و محاسبه ضریب کرونباخ آلفا تایید شد. بر اساس نتایج تحلی عاملی مهم ترین راهکارهای افزایش تمای جوانان روستایی برای زندگی و اشتغال در روستا پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی در دو عام تسهی بازار فروش محصولات و اشتغال در روستا و توسعه سرمایه گذاری دولتی و خصوصی در روستا و کشاورزی خلاصه شدند که این دو عام درمجموع 70/22 درصد از واریانس راهکارهای افزایش تمای جوانان روستایی برای زندگی و اشتغال در روستا پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی را تبیین کردند. بر اساس نتایج ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی کوچک مقیاس در روستا توسط بخش دولتی و بخش خصوصی، همراه با خرید مازاد محصولات روستاییان به صورت مستقیم و بی واسطه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: جوانان، مهاجرت، دانشگاه، توسعه روستایی
|
  • Karim Naderi Mahdei *, Rezvan Omidnejad, Saeed Gholamrezai Pages 1-20
    Quality of life is used to evaluate the condition of individuals or communities. The rural guiding plan is to improve the quality of rural life and organize the rustic space. Evaluating rural guiding plan effects is an important issue that can provide the necessary information for better project management. The present research has been conducted with the aim of investigating the effects of the implementation of the rural guiding plan on improving the quality of life of the villagers of Raazan village of Khoramabad county. The research method is descriptive-analytical and data collection was done in the field with a questionnaire. The statistical population of this research is all heads of households in Razan villages, numbering 515 people. The selection of samples was done by a simple random method. A researcher-made questionnaire was designed by reviewing the previous manuscripts, the validity of which was confirmed based on the opinion of a group of experts, and the reliability of the questionnaire was also confirmed by calculating Cronbach's alpha (α = 94%-83%). SPSS 21 software was used in this research. The research results show that implementing this plan has not had a positive effect on the physical-environmental, social, and economic aspects of life.
    Keywords: Rural Development, Rral development plan, Environmental dimension, physical dimension
  • Latif Haji *, Dariush Hayati Pages 21-34

    The present study is an applied research that seeks to identify and validate the conflict consequences over rangeland exploitation in West Azerbaijan province. The implementation process of the current research was based on a mixed approach that was carried out in two qualitative and quantitative stages. The sampling method in the qualitative and quantitative part of the research was the purposive snowball sampling and stratified random sampling methods, respectively. The statistical population of the research qualitative part is 17 experts/proficients and the quantitative part is made up of 363 local exploiters. Related data in both stages were analyzed using different methods, i.e. Thematic Analysis and Confirmatory Factor Analysis. Thematic analysis classified the identified conflict consequences into four Normative-Value", "Environmental", "Economic" and "Managerial" factors. Then, second-order confirmatory factor analysis was used to validate the identified conflict consequences. The analyzes proved that the validity, reliability, and, fit indices of the factor structure model were appropriate. The results obtained based on the participants' opinions in this research can provide a correct insight into long-term policies to resolve the conflict over rangeland exploitation and management. In general, this study suggests that rangeland management strategies should be adopted based on the conditions and capacities of the local people.

    Keywords: Conflict, Mixed analysis, natural resources, Tragedy of Commons, Rangeland managing
  • Fereshteh Hafezi, Masoud Bijani * Pages 35-51

    Since livestock farmers have a prominent role in raising the efficiency and effectiveness of livestock farming activities and the quantity and quality of products of this sub-sector, therefore, it is important to know the educational needs. The main purpose of this study was to assess the training needs of livestock farmers in the villages of Khorram Abad using the Borich needs assessment model. The current research is applied in terms of purpose, descriptive in terms of methodology, and survey field in terms of the method of data collection. The statistical population included all livestock farmers of Khorramabad township (N=12014). The sample size was determined using Krejcie & Morgan, 372 people. The content validity of the questionnaire was confirmed by the formation of a specialized group of experts in the field of agricultural extension and education at Tarbiat Modares University and the staff of the General Veterinary Department of Khorramabad Township. A pilot test and Cronbach's alpha reliability coefficient were used to measure reliability, and SPSS26 software was used for data analysis. Based on the results obtained in this research, 32 required qualifications and abilities were prioritized based on the priority score obtained from the Borich model. The results indicate that the highest and most training needs of livestock farmers included how to inject drugs into livestock, livestock insurance, artificial insemination, and personal and health care that require high training.

    Keywords: Needs Analysis, Animal husbandry, Borich, Skill Training, Professional qualification
  • Rahim Kazemi, Amir Naeimi * Pages 52-70

    This study was conducted to investigate the effect of social media and networks on the psychological empowerment of rural women in Salmas town. The research method was descriptive and correlation. The statistical population consisted of rural women in Salmas township located at West Azarbaijan. The statistical population of this study was 31996 rural women. The sample size calculated 382 via Krejcie and Morgan table. A multistage cluster sampling method was used to select the samples. The research instrument was a questionnaire which its face and content validity were confirmed a by panel of experts. The reliability of the questionnaire was confirmed via calculating the Cronbach's alpha (between 0.71-0.82). The research findings showed that there was significant difference between impact, meaningful and competence feeling of rural women in terms of access to the computer at home. Also, there was significant difference between impact feeling in terms of access to the internet at home. Findings of correlation analysis showed that there was negative and significant correlation between use of telegram, instagram, television by rural women and their meaningful feeling.

    Keywords: Psychological Empowerment, Rural Women, telegram, Instagram, Television
  • Shirin Soltani, Roya Karami * Pages 71-89
    Change in lifestyle and rural employment vulnerability has caused a lot of attention to handicrafts due to the ease of their development. Handicrafts with special features such as: relying on local production factors, indigenous knowledge, being capital-accumulators, being labor-oriented, involving women in production, diversifying household income sources, reducing income risk, having deep and stable roots in the rich culture of the country, improving the welfare of rural households without destroying natural resources, has a pivotal role in employment and helping the sustainable livelihood of rural communities. In this regard, identifying and investigating the psychological characteristics of industrialists in order to develop and produce more, newer and higher-quality goods is very important. Therefore, this study was conducted to investigate the role of psychological factors affecting the development of handicrafts in rural areas. The statistical population of this research was 19,435 people who are the beneficiaries of the agricultural sector of Zanjan Township, among them, handicrafts producers were selected as the target population, and using a stratified proportional sampling method, the target sample was selected from the village level of Zanjan Township. The sample size was determined to be 200 people based on Cochran's formula. The questionnaire was used its face and content validity was examined by the opinion of subject matter specialists and the composite reliability was evaluated and approved in the range of .82 up to .92. The findings showed that psychological factors including risk-taking, self-confidence, foresight, and motivation have a positive and significant effect on the development of handicrafts.
    Keywords: Handicrafts, risk taking, Self-Confidence, Creativeness, foresight
  • Mohammad Sadegh Ebrahimi *, Enayat Parvizi Pages 90-102

    The cooperative sector is one of the most important economic sectors in Iran. The goal of the present study is to investigate the factors affecting performance satisfaction from livestock ‎cooperatives (Case Study: Khomeini Shahr County). Necessary data were collected through interviews and questionnaires. The statistical population was 2,000 dairy farmers in Khomeini Shahr County. Using the Cochran formula 104 members were selected. For determine the reliability of the questionnaire was obtained by using the results of the pilot test and calculating the Cranach Alpha coefficient of 87%. The Results of the research showed that the attitude of members about the cooperative satisfaction was an average level. Cooperative members’ satisfaction from the receiving of concentrates and other inputs was at a very low level. The results of factor analysis showed that the factors influencing cooperative member satisfaction could be classified into 5 factors such as economic, services-support, institutional, social, and communication, these factors explained 75.2% of the total variance of the dependent variable (cooperative performance)

    Keywords: Cooperative, Business, Satisfaction
  • Rezvan Kalhor, Mehdi Ghasemi * Pages 103-118

    One of the most important issues related to the agricultural sector is the lake of farmer’s capital which has always been one of the factors limiting the growth of this sector. The proper management of credits can play an important role in the growth of the agricultural sector and contribute to national development. This study has been conducted to investigate the role of facilities and credits of Bank Keshavarzi (agriculture bank) on agronomy development in Kangavar Township. The study population consisted of all villagers that used facilities and credits of Bank Keshavarzi (in years 2011-2017; N=1000) which by using multi-stage sampling 213 of them were selected. Data was collected using a questionnaire. The face and content validity of the questionnaire had been confirmed by a panel of experts and key informants before the pre-test stage. The reliability of the instrument was assessed by conducting a pilot study among 30 samples out of the original sample. The reliability of instrument for the all sections based on Cronbach's alpha coefficients value (0.65- 0.87) shows an acceptable level of internal consistency. The SPSS software was used for data analysis. The results of the correlation analysis showed that there was a significant correlation between annual income and annual agricultural income with agronomy sector development and there was a positive and significant correlation between facilities and credits of |Bank Keshavarzi with agronomy sector development. However, the results of the correlation analysis showed that there wasn’t a significant correlation between facilities and credits of Bank  Keshavarzi with livestock and horticulture development.

    Keywords: Bank Credits, Bank Keshavarzi, Agronomy, Kangavar Township
  • Mohammadreza Nemati *, Behrouz Mohammadi Yeganeh Pages 119-134

    After several decades of implementation of programs and strategies related to tourism, these strategies and programs have had different effects on the sustainability of rural settlements. In this regard, in this research, the effects of second-home tourism on the economic, social, and environmental sustainability of the studied villages were investigated. The present study in terms of the purpose is one of the applied researches and in terms of the method of collecting information; it was carried out by the library and field method (questionnaire). In order to analyze the data SPSS software and structural equation modeling techniques were used.The statistical population of the current research is Tirchai village of Mianeh city. The findings and results of a sample t-test show that according to the desirability of the test item (3), the value of the t-statistic of all three dimensions is evaluated as favorable and meaningful, and the economic dimension with a t-statistic of 3.620 has the highest t-statistic value. In the continuation of the research, the Kruskal-Wallis test was used to analyze the difference in the effects of tourism of second homes on the stability of the studied villages. Based on this, the results show that there is a significant difference in all three dimensions of the study in relation to the effects of tourism of second homes on the stability of the studied villages. Not visible. Also, the findings related to structural equations show that second homes have had positive effects in the economic and social dimensions of tourism, but these effects are not significant in the physical-environmental dimension.

    Keywords: Sustainable Development, Sustainable Tourism, Rural Development, second homes, Mianeh County
  • Faezehossadat Abtahi *, Zahra Hooshmandan Moghaddam Fard Pages 135-149

    Due to the adverse effects of conventional agriculture on human health and the environment, there has been a lot of emphasis at the global and national level to move towards sustainable agriculture. Knowing the attitudinal and behavioral status of farmers, as agents of this policy, is very important. In this descriptive-correlational research, the attitudes and behavior of farmers regarding sustainable agriculture were studied with an emphasis on plant conservation. Using multi-stage random sampling method and Cochran's formula, 300 farmers of Arak city were selected and studied. The validity of the research tool was confirmed by using the opinions of experts, and its reliability was also obtained by conducting a preliminary study and calculating Cronbach's alpha greater than 0.86 for composite indicators. The results showed that 86% of farmers had a neutral attitude and only 14% had a favorable attitude regarding sustainable agriculture. The correlation coefficient showed that farmers' behavior has a positive and significant relationship with the variables of attitude towards sustainability, level of education, area of rainfed agricultural land, area of integrated agricultural land, level of interest in integration, contact with agricultural experts, contact with agricultural machinery sales centers, visit to Extension farms, use of radio, neighboring farmers in the village and a negative and significant relationship with farmers' monthly income. Regression analysis also showed that Six variables including attitude, agricultural land area, monthly income, education level, receiving information from input sellers and interest in integrating farms explain 33.9% of the variance of farmers' behavior regarding sustainability.

    Keywords: Sustainable agriculture, Farmers, attitudes, Plant Diseases, Arak Township
  • Somayye Shabibi, Marjan Vahedi * Pages 150-168

    Pastures as one of the most important areas of natural resources in our country, play an essential role in achieving sustainable development. The purpose of this study was to investigate the relationship between socioeconomic poverty and pastures degradation in rural areas of Ilam County. This research, in terms of purpose, was applied and a descriptive-correlation research method was used. The statistical population of this study included all rural households in Ilam County (N=6014) Based on the Cochran formula, 200 of them were selected by using a proportionate stratified random sampling method and studied by a questionnaire. The content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and reliability was confirmed through a pilot- test and the Cronbach Alpha coefficient was calculated for each section of the questionnaire (α=0.855). Data analysis was performed by using the SPSS20 software. The survey of the status of poverty components showed that 63 percent of rural people were considered economically and 42 percent socially poor. The results of regression analysis showed that variables of housing status, income status, nutritional status and, psychological and mental conditions have explained 56% of the changes in pasture degradation in rural areas of  Ilam County. Therefore, it is suggested that the authorities provide the necessary conditions to improve the living conditions of the villagers in terms of economic and social aspects, to prevent the destruction of pastures in rural areas.

    Keywords: Pastures degradation, Economic Poverty, Social poverty, Rural area
  • Reza Soleimannejad, Amirhossein Alibaygi *, Laleh Salehi Pages 169-193
    One of the development policies tailored to the conditions of rural areas is sustainable agricultural tourism. Most countries of the world have considered this type of tourism as a new strategy for the development of rural areas, but the sustainability of agricultural tourism in Iran, especially in Mazandaran province, is doubtful. This descriptive-correlation study was conducted to explain the sustainability of agricultural tourism in the west of Mazandaran province and the variables affecting it. The statistical population of the study was 72 farmers with agricultural tourism sites in the west of Mazandaran province who were selected by multi-stage cluster sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was based on theoretical foundations and three Delphi stages through interviews with 21 experts in the field of agricultural tourism in various organizations that were purposefully selected, 86 indicators in the terms of social, economic, cultural and environmental dimensions were identified. The face and content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and the reliability of the questionnaire was confirmed by Cranach's alpha. The Prescott-Allen five classes were used to evaluate the degree of stability. The results showed that the situation of agricultural tourism in western Mazandaran is unstable. This sustainability in social, cultural and environmental dimensions is almost unstable and economically moderate. Tonekabon city had better stability in three dimensions of social, cultural and environmental than Ramsar and Chalous cities, but this difference was not significant according to ANOVA test. The results of multiple regression analysis also showed that the three variables of farm size, history of activity in the field of agricultural tourism and income had the greatest impact on farmer's views regarding the sustainability of agricultural tourism. In order to develop agricultural tourism, it is necessary to pay attention to the principles of sustainability and its various dimensions in order to avoid harm in the direction of sustainable development while enjoying its benefits
    Keywords: Rural Development, Agricultural Tourism, Sustainability, Mazandaran province
  • Asghar Ahmadi * Pages 194-207

    In the last few decades, the migration and departure of young people from the village, especially young people who have been educated in the field of agriculture, has taken an upward trend. This can cause an unsettled situation in terms of the average age of farmers, a decrease in the dynamic population in the villages, a decrease in the production of agricultural products, and a weakening of the rural economy in the villages. The purpose of this study was to identify and categorize strategies to increase the willingness of rural youth to live and work in the village after university graduation. The population of this study consisted of rural students studying in the fields of Agriculture at the University of Zanjan (N=210). The sample size was determined using the Krejces & Morgan table (n=135) and stratified random sampling method. A questionnaire was used to collect data, and its validity was confirmed by the opinion of relevant faculty members and its reliability was confirmed by using the pre-test and calculating Cronbach's alpha coefficient. Based on the results of the factor analysis, the most important ways to increase the willingness of rural youth to live and work in the village after university graduation were summarized in the two factors including; facilitating the sale of products and employment in the village and the development of public and private investment in the village and agriculture, which are these two factors in total explained 70.22% of the variance of the ways to increase the willingness of rural youth to live and work in the village after completing university education. Based on the results, it is recommended to create small-scale transformation and complementary industries in the village by the public and private sectors, along with the direct and indirect purchase of surplus products of the villagers.

    Keywords: Migration, Rural development, university, youth