فهرست مطالب

مجله روانشناسی ورزش
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حجت زمانی ثانی*، مهسا سلیمانی، زهرا فتحی رضائی صفحات 1-14
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه قابلیت های بدنی (خودتوصیفی و عینی) و نگرش به تغذیه در زنان فعال و غیرفعال بود.
    روش ها
    بر همین اساس مطالعه پس رویدادی و کاربردی با 100 زن بزرگسال شهر تبریز که با روش نمونه گیری خوشه ای در دو گروه 50 نفری فعال و غیرفعال همگن شده بعنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسش نامه خودتوصیفی بدنی مارش و همکاران (PSDQ-S) فرم کوتاه، سه آزمون آمادگی جسمانی، شاخص توده بدنی و همچنین پرسشنامه نگرش به تغذیه (EAT-26) برای سنجش متغیرهای تحقیق استفاده شد. برای مقایسه نگرش به تغذیه و خودپنداره بدنی در دو گروه از آزمون تی مستقل، مقایسه خرده مقیاس های آن ها و همچنین خرده مقیاس های آمادگی جسمانی از تحلیل واریانس چندمتغیره و مقایسه نمرات استاندارد شایستگی های جسمانی-حرکتی ذهنی و عینی درون گروهی از آزمون تی همبسته استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که زنان فعال در مقایسه با زنان غیرفعال بطور معناداری اختلال خوردن کمتر (0001/0=P)، میانگین نمره خودپنداره بدنی بیشتر (001/0=P)، آمادگی جسمانی بیشتر (0001/0=P) و همبستگی بیشتری بین شایستگی های جسمانی-حرکتی عینی و ذهنی داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    باتوجه به تفاوت های معنی دار در نتایج حاصله، می توان گفت احتمالا فعالیت بدنی در کاهش اختلالات خوردن و داشتن خودادراکی جسمانی مثبت و واقعی تر در زنان بزرگسال موثر است.
    کلیدواژگان: خودپنداره بدنی، نگرش به تغذیه، آمادگی جسمانی، خود ادراکی
  • بهنام ملکی، حسین صمدی*، شهرام علم، صادق عبدالعلی پور صفحات 15-28
    هدف

    بروز عامل اضطراب در جریان رقابت ها، ضرورت وجود مهارت های مقابله ای را به منظور حفظ سلامت ورزشکار و دستیابی به موفقیت ورزشی اجتناب ناپذیر می سازد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر موسیقی و ماساژ بر اضطراب حالتی-رقابتی قایق رانان نخبه بود.

    روش ها

    جامعه آماری پژوهش، شامل قایق رانان استان تهران با حداقل  سه سال سابقه حضور در مسابقات کشوری بود. 60 قایقران به صورت تصادفی به سه گروه آزمایشی و یک گروه کنترل تقسیم شدند و در مرحله پیش آزمون، پرسش نامه اضطراب حالتی رقابتی- 2 را تکمیل کردند. شرکت کنندگان یک ساعت پس از تمرین، به مدت 18جلسه 30 دقیقه ای در سه گروه برنامه موسیقی، برنامه ماساژ و برنامه ترکیبی موسیقی- ماساژ شرکت کردند و در پایان دوره، همه گروه ها مجددا پرسشنامه اضطراب حالتی-رقابتی را تکمیل کردند.

    نتایج

    نتایج نشان داد همه مداخله ها اثر معناداری بر کاهش اضطراب حالتی-رقابتی داشتند. بین مداخله موسیقی و مداخله ماساژ در کاهش اضطراب حالتی-رقابتی تفاوت معناداری وجود نداشت. اما بین مداخله ترکیبی و مداخله موسیقی و بین مداخله ترکیبی و مداخله ماساژ تفاوت معناداری در کاهش اضطراب حالتی-رقابتی به نفع مداخله ترکیبی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بطورکلی استفاده از موسیقی و ماساژ در کنار تمرینات بدنی در کاهش اضطراب قایق رانان نخبه در موقعیت های پر فشار مفید است. 

    کلیدواژگان: اضطراب حالتی-رقابتی، انگیختگی، ورزشکاران نخبه
  • تیام مهاجری، شهاب پروین پور*، زهرا انتظاری، مرضیه بلالی صفحات 29-38
    هدف

    هدف تحقق حاضر اثر بازخورد مثبت انگیزشی-قیاسی با شرایط کلیشه و عدم کلیشه را بر انگیزش مشارکت در فعالیت بدنی و خود کارآمدی دختران مبتدی بود.

    روش ها

    شرکت کنندگان برای این تحقیق 36 نفر (میانگین سن 2/14 و انحراف استاندارد 33/3) بود که به 3 گروه 12 نفره به صورت تصادفی تقسیم شدند و هر گروه متناسب با شرایط خاص خود مهارت های فوتسال را تمرین کردند. در شرایط کلیشه به آزمودنی ها گفته شد مردان بهتر از شما هستند؛ اما در مرحله بعد گفته شد که اجرای شما بهتر از مردان بود، در شرایط عدم کلیشه در مرحله اول گفته شد که مردان و زنان باهم برابر هستند و در مرحله بعد گفته شد که اجرای شما بهتر از مردان است.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس برای هر دو متغیر نشان داد بین سه گروه در ارتقا انگیزش و خودکارآمدی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0<p)، به طوری که گروه کلیشه بهتر از گروه عدم کلیشه و همچنین گروه عدم کلیشه بهتر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    درمجموع نتایج ما نشان داد که شرایط کلیشه در کنار بازخورد مثبت انگیزشی قیاسی بر انگیزش و خودکارآمدی زنان اثر دارد و مربیان می توانند با به کار بردن آن ها در محیط های تمرینی و ورزشی انگیزش و خودکارآمدی را در ورزشکاران ارتقا دهند و به زندگی فعال آن ها کمک کنند.

    کلیدواژگان: تصورات کلیشه، بازخورد مثبت انگیزشی-قیاسی، انگیزش مشارکت فعالیت بدنی، خودکارآمدی
  • سیمین حلبیان*، سید رضا حسینی نیا صفحات 39-52
    مقدمه

    با پیشرفت علم روان شناسی ورزش، بحث تاثیر مهارت های روان شناختی در کارکرد ورزشی از اهمیت بسزایی برخوردار شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین ذهن آگاهی با اضطراب بدنی اجتماعی در بانوان با توجه به نقش میانجی انگیزه مشارکت ورزشی بود.

    روش ها

    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مشتریان زن باشگاه های بدنسازی و ایروبیک شهرستان سبزوار بود که از میان آنها 130 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های ذهن آگاهی ورزشی، اضطراب بدنی اجتماعی و انگیزه های مشارکت زنان در ورزش استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و مدل معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که ذهن آگاهی رابطه معناداری با اضطراب بدنی اجتماعی (T=2.21) و انگیزه مشارکت ورزشی در بانوان (T= 10.29) دارد، بطوریکه اضطراب بدنی اجتماعی را کاهش و انگیزه مشارکت ورزشی را افزایش می دهد. همچنین انگیزه مشارکت ورزشی در بانوان به عنوان متغیر میانجی رابطه معناداری را با اضطراب بدنی اجتماعی نشان نداد (T=1.42) و در مدل پژوهش مورد تایید قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    در نهایت می توان نتیجه گرفت که استفاده از تکنیک های ذهن آگاهی به عنوان یک عامل حمایتی یا پیشگیرانه در جلوگیری از ارزیابی منفی شکل ظاهری بدن (اضطراب بدنی اجتماعی) و پایین آمدن انگیزه مشارکت ورزشی در بانوان بسیار موثر می باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی در لحظه، پذیرش اجتماعی، تصویرسازی مثبت، فعالیت ورزشی، نارضایتی از بدن
  • محسن طیبی*، میرحسن سیدعامری صفحات 53-70

    هدف از انجام این تحقیق بررسی آسیب های رفتارهای ضدشهروندی سازمانی بر هییت های ورزشی بر اساس سندروم سیب لکه دار بود. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی اعضای هییت های ورزشی استان لرستان بود که بر اساس فرمول کوکران، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه تحقیق به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی صوری و محتوای آن ضمن بررسی دقیق متون و ادبیات تحقیق، با نظرخواهی از اساتید و متخصصین (11 نفر) تایید شد. علاوه بر این سایر شاخص های همسانی درونی از قبیل پایایی مرکب، متوسط واریانس استخراجی، حداکثر واریانس مشترک و متوسط واریانس مشترک مورد بررسی و تایید قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی، از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد مهمترین آسیب های رفتارهای ضدشهروندی سازمانی افراد به هییت های ورزشی به ترتیب شامل تعارض غیرکارکردی (90/0)، استرس منفی (86/0)، عدم تعهد هنجاری (84/0)، هم شکلی نهادینه (80/0)، عدم انگیزش (76/0) و آسیب به ارتباطات سازمانی (06/0-) می-باشند.

    کلیدواژگان: آسیب، سندروم سیب لکه دار، رفتار ضدشهروندی، تعارض
  • علی شفیع زاده*، جلال خدامی، محمدرضا مرادی صفحات 71-82
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی نقش جوانگیزشی ادراک شده در پیش بینی هدف گرایی تکواندوکاران نخبه و غیرنخبه شهر اصفهان بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی، همبستگی و جامعه آماری آن تمامی تکواندوکاران نخبه و غیرنخبه شهر اصفهان بودند. با توجه به حجم جامعه براساس جدول کرجسی مورگان تعداد 300 نمونه انتخاب شد. پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه هدف گرایی در ورزش دودا و نیکولز و جوانگیزشی ادراک شده در ورزش سایفریز بین150 تکواندوکارنخبه و150 تکواندوکاران غیرنخبه به-صورت دردسترس درباشگاه های انتخابی توزیع و پس ازتکمیل گردآوری شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد هدفگرایی تکواندوکاران نخبه با جوتکلیف محور (001/0,p=692/0r=) و با جوانگیزشی ادراک شده (001/0, p=420/0r=) رابطه معناداری داشت و به ترتیب 5/47 و 7/2 درصد هدف گرایی آنان را تبیین کرد. در تکواندوکاران غیرنخبه هدفگرایی با جوخود محور (001/0,p=522/0r=) رابطه معنادار داشت و 8/26 درصد هدف گرایی را پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

    درمجموع نتایج نشان داد جوانگیزشی ادراک شده نقش تاثیرگذار و موثرتری در پیش بینی هدفگرایی تکواندوکاران نخبه در مقایسه با تکواندوکاران غیرنخبه داشت.

    کلیدواژگان: جوانگیزشی ادراک شده، هدف گرایی، نخبه، تکواندو، پیش بینی
  • فاطمه ولایتی، مهدی رافعی، احمدرضا موحدی* صفحات 83-94
    هدف

    هدف از پژوهش بررسی تاثیر محیط‏های تمرینی رقابتی و غیررقابتی بر اکتساب و یادداری مهارت پرتاب آزاد بسکتبال در در دختران نوجوان با اضطراب صفتی بالا و پایین بود.

    روش‏‏:

     در این پژوهش نیمه ‏تجربی، 47 دختر نوجوان براساس نمرات اضطراب صفتی به دوگروه اضطراب صفتی بالا و پایین تقسیم و با توجه به نمرات پیش آزمون، به دو گروه‏ تمرینی در محیط رقابتی و غیررقابتی جای گرفتند. چهار گروه در محیط های تمرینی 8 جلسه به تمرین پرداختند. پیش آزمون، آزمون های اکتساب و آزمون یادداری از شرکت کنندگان اخذ شد. برای تحلیل داده ها از آزمون‏های واریانس یک‏راهه و تحلیل واریانس با اندازه‏های تکراری استفاده شد.

    یافته‏ ها:

     عملکرد گروه ها در مهارت پرتاب آزاد بسکتبال در مرحله اکتساب و یادداری فوری بدون تفاوت معنی دار است. گروه ها در مرحله یادداری تاخیری اختلاف معنی دار آماری با همدیگر دارند. نتایج نشان داد تمرین در محیط رقابتی منجر به عملکرد بهتر در شرکت کنندگان با اضطراب صفتی پایین و بالا شد. در اجرای مهارت ملاک، محیط رقابتی، ترجیحا با اضطراب صفتی پایین و سپس با اضطراب صفتی بالا تعامل نشان داد.

    نتیجه گیری

    عملکرد شرکت کنندگان عمدتا متاثر از محیط تمرین است نه سطح اضطراب صفتی طوری که شرکت کنندگان با اضطراب صفتی پایین و بالا در محیط تمرینی رقابتی عملکرد بهتری از خود نشان دادند.

    کلیدواژگان: پرتاب آزاد بسکتبال، اکتساب، یادداری، محیط رقابتی، اضطراب صفتی
  • ولی الله کاشانی*، بهروز گل محمدی صفحات 95-108
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش نامه فرایندهای تغییر در تمرین مهارت های روان شناختی در جامعه ایرانی بود.

    روش ها

    بدین منظور 270 ورزشکار (مرد و زن) با سطوح مختلف مهارتی (مبتدی، نیمه‎ماهر و ماهر) در 11 رشته ورزشی (انفرادی، تیمی)، به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب و نسخه فارسی پرسش نامه فرایندهای تغییر در تمرین مهارت‎های روان-شناختی را تکمیل کردند. روش اجرا به این صورت بود که ابتدا روایی صوری و صحت ترجمه نسخه فارسی پرسش نامه فرایندهای تغییر در تمرین مهارت‎های روان شناختی با استفاده از روش ترجمه، بازترجمه تایید شد و از آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل تحلیل عاملی تاییدی، ضریب همبستگی پیرسون و ضریب همبستگی درون طبقه‎ای به منظور بررسی روایی سازه و همسانی درونی و پایایی زمانی استفاده شد.

    نتایج

    نتیجه پژوهش نشان دهنده برازش مطلوب نسخه فارسی پرسش نامه فرایندهای تغییر در تمرین مهارت‎های روان شناختی است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که شاخص های برازندگی (خی.دو به ‎درجات‎آزادی=41/1،سی.اف.ای=971/0، تی.ال.آی=945/0، رمزی=039/0)، همسانی درونی (85/0) و پایایی زمانی (70/0) از مقادیر قابل قبولی برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    از نسخه فارسی پرسش نامه فرایندهای تغییر در تمرین مهارت های روان شناختی می توان به عنوان ابزاری روا و پایا جهت مطالعه و ارزیابی فرایندهای تغییر در تمرین مهارت های روان شناختی ورزشکاران ایرانی در سطوح مختلف مهارتی نخبه، ماهر و مبتدی بهره گیری نمود.

    کلیدواژگان: افزایش آگاهی، نمایش آسودگی، آزادی شخصی، موقعیت رو در رو، ارتباطات کمک کننده
  • حمیده محمدی، امین عظیم خانی*، عطاء طهرانچی صفحات 109-124
    هدف از انجام این پژوهش؛ بررسی تاثیر تمرین های ترکیبی بر خودگفتاری انگیزشی و تکانشگری تکواندوکاران بود. جامعه آماری شامل: کلیه زنان تکواندوکار شهر مشهد، در دامنه سنی 18 تا 30 سال بود، که از این جامعه تعداد 40 نفر به طور تصادفی در دو گروه تقسیم شدند. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و نیمه تجربی با طرح پژوهش پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه خودگفتاری خودکار تیودوراکیس و پاپاییانو (2008) و پرسشنامه تکانشگری بارات و همکاران (2004) استفاده شد. به افراد گروه تمرین ترکیبی به مدت 12 جلسه ی 90 دقیقه ای تمرین ترکیبی (جسمانی و روانشناختی) و گروه کنترل تنها به تمرینات جسمانی پرداختند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون های لون، کلموگروف- اسمیرنوف و تحلیل کواریانس یک راهه در سطح معنا داری کمتر از 05/0 استفاده شد. یافته ها نشان داد؛ تمرینات ترکیبی بر خودگفتاری و تکانشگری تکواندوکاران تاثیرمعنا داری دارد(001/0 =p). با توجه به میانگین نمرات کسب شده دو گروه در مرحله پس آزمون می توان نتیجه گرفت که؛ تمرینات ترکیبی جسمانی و روانشناختی بر خودگفتاری و تکانشگری تکواندوکاران تاثیر مثبتی داشته و سبب افزایش خودگفتاری و کاهش تکانشگری تکواندوکاران شده است. یافته ها حاکی از آن است که؛ کادر فنی تکواندو در صورت استفاده از تمرین های ترکیبی می توانند با نظر گرفتن تقاوت های فردی، از سایر پروتکل های جسمانی و روانشناختی به صورت یک جلسه ای استفاده کنند.
    کلیدواژگان: تمرینات جسمانی و روانشناختی، خودگفتاری انگیزشی، تکانشگری و تکواندوکاران
  • احمد علیمردانی، مهدی شهبازی*، شهزاد طهماسبی بروجنی، الهه عرب عامری صفحات 125-136
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بازی در خانه (بسته پیشنهادی یونیسف) و راهبردهای فراشناختی بر سلامت کودکان 5 تا 8 سال در همه گیری بیماری کرونا انجام گرفت.
    روش ها
    این پژوهش از نوع مداخله ای نیمه تجربی و از نظر طرح تحقیق، پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. شرکت کنندگان 84 کودک ساکن قم بودند که بصورت تصادفی در 6 گروه قرار گرفتند. دو رده سنی، شامل گروه تمرین یونیسف، گروه تمرین یونیسف همراه با راهبردهای فراشناختی و گروه کنترل. مداخله شامل 18 جلسه انجام بازی های چهارگانه پیشنهادی یونیسف بود. گروه یونیسف پلاس این تمرینات را همراه با مصاحبه نیمه ساختار یافته ای که جهت تحریک فراشناخت بود، انجام می دادند.
    نتایج
    نتایج آزمون های تحلیل واریانس مرکب و آنکووا نشان داد اکثر گروه های تمرینی، از پیش آزمون تا پس آزمون بهبود معنی داری در نتایج آزمون سلامت داشته اند. اما آزمون آنکووا هیچ تفاوت معنی داری بین گروه های یونیسف و یونیسف پلاس در دو رده سنی نشان نداد؛ علیرغم اینکه امتیازات گروه یونیسف پلاس در هر دو رده سنی، بهتر از گروه یونیسف بود.
    نتیجه گیری
    در کل می توان چنین بیان کرد که تمرینات پیشنهادی یونیسف در ارتقاء سلامت کودکان مفید بوده اند. در ترکیب این تمرینات با راهبردهای فراشناختی، انتظارات آنچنان برآورده نشده، اما تفاوت جزیی به نفع تمرینات ترکیبی، در جهت ارتقاء سلامت کودکان مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بازی، فراشناخت، سلامت، کودکان، کرونا
  • علی آقازاده، سید احسان امیرحسینی*، ولی نوذری صفحات 137-156
    هدف
    این پژوهش باهدف ارایه الگوی عوامل ایجادکننده آنومی سازمانی در ادارات کل ورزش و جوانان ایران با تاکید بر متغیرهای روانشناختی انجام شد.
    روش ها
    روش پژوهش ازنظر هدف، تحقیق و توسعه ای؛ و با توجه به نوع داده، ترکیبی از نوع اکتشافی بود. در بخش کیفی کلیه ی صاحب نظران و خبرگان دانشگاهی بودندکه با روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع نظری 15 نفر انتخاب شدند. در بخش کمی جامعه آماری شامل کلیه مدیران وکارکنان ادارت ورزش و جوانان حدود 2200 نفر بودند که تعداد 328 نفر انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل داده ها در مرحله کیفی بااستفاده از تحلیل محتوا و فرآیند کدگذاری صورت گرفت و در مرحله کمی نیز تجزیه وتحلیل داده ها در دو قسمت آمار توصیفی و آماراستنباطی انجام شد.
    نتایج
    در نهایت تعداد 187 کد باز اولیه (اصلی)، تعداد 43 کدمحوری و تعداد6 کد هسته ای شناسایی شد.نتایج بخش کیفی در عوامل محتوایی 33 کد اصلی و شش کد محوری، عوامل علی نهادی 28 کد اصلی و هشت کد محوری، عامل علی مدیریتی 50 کد اصلی و هشت کد محوری، عوامل زمینه ای 40 کداصلی و هشت کدمحوری، عوامل روانشناختی توسط 13 کداصلی و پنج کدمحوری و عوامل آنومی سازمانی 23 کد اصلی و هشت کدمحوری شناسایی شد. اثر عوامل روانشناختی بر آنومی سازمانی معنی داری بود (67/0= β، 001/0=p).
    نتیجه گیری
    عوامل روانشناختی مهمترین عوامل موثر بر آنومی سازمانی در ادارت ورزش و جوانان هستند که نیاز است این متغیرها تعدیل ومورد بررسی قرارگیرند. به نظر می رسد باتعدیل متغیرهای روانشناختی می توان بخش اعظمی ازآنومی سازمانی را کنترل نمود.
    کلیدواژگان: آنومی سازمانی، روانشناختی، ادارات ورزش و جوانان
  • سجاد نعمتی، علیرضا بهرامی*، محمد سلیمانی راد صفحات 157-170
    مقدمه

    یکی از موثرترین عوامل در اجرای موفقیت آمیز، مهارت روانشناختی توجه است که به عنوان یک پیش نیاز شناختی برای اجرای عملکرد مطلوب در ورزش حیاتی است.

    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثر استفاده از کانون توجه بیرونی و درونی بر اجرای افراد مبتدی و ماهر در کارکنان مرکز آموزشی مالک اشتر اراک انجام شد.روش شناسی: پژوهش از نوع شبه آزمایشی با هدف کابردی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان مرکز آموزشی مالک اشتر اراک بودند. از بین آن ها نمونه آماری، شامل 30 نفر به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب و با توجه به سابقه تیراندازی در دو گروه 15 نفری گروه ماهر و مبتدی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شبیه ساز تیراندازی و برگه ثبت امتیاز بود. برای آزمون فرضیه، از آزمون تحلیل واریانس آمیخته، آزمون بنفرونی با استفاده از نرم افزار 24 spss در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس مختلط نشان داد که اثر اصلی گروه های آزمایش معنادار، اثر اصلی شرایط توجه نیز معنادار ولی تعامل گروه با شرایط توجه معنادار نمی باشد. دقت تیراندازی افراد مبتدی (001/0<p) و ماهر (001/0<p) در شرایط توجه بیرونی به طور معنی داری بهتر از توجه درونی بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد در کارکنان مرکز آموزشی مالک اشتر ارایه دستورالعمل و راهنمایی ها به عناصری خارج از بدن و نحوه حرکات آن حین اجرای مهارت تیراندازی احتمالا فواید بیشتری به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آموزش، تیراندازی، کانون توجه درونی، کانون توجه بیرونی
|
  • Seyed Hojjat Zamani Sani *, Mahsa Soleimani, Zahra Fathirezaie Pages 1-14
    Purpose
    The purpose of this study was to survey and compare physical competencies (self-report and objective) and nutritional attitudes among active and inactive women.
    Methods
    A sample of 100 adult women from Tabriz was selected for this study. They were divided into two homogeneous groups: an active group (n=50) and an inactive group (n=50). Cluster sampling was used to select the participants. The variables of this study were measured using the Eating Attitude Test (EAT-26), the short form of the physical self-descriptive questionnaire developed by Marsh et al. (PSDQ-S), three physical readiness tests, and body mass index. Independent t-tests were used to compare eating attitudes and physical self-perception between the two groups. MANOVA was used to compare the subscales of these variables. Paired-samples t-tests were used to compare the Z scores of objective and subjective physical-motor fitness.
    Results
    The results showed that the active group had significantly lower rates of eating disorders (P=0.0001), higher mean scores of physical self-perception (P=0.001), higher levels of physical readiness (P=0.0001), and a stronger correlation between objective and subjective physical-motor fitness.
    Conclusion
    Based on the significant differences found in the results, it can be concluded that physical activity can be effective in reducing eating disorders and promoting positive and realistic physical self-perception in adult women.
    Keywords: physical self-concept, attitude to nutrition, physical readiness, self-perceptual
  • Behnam Maleki, Hosseein Samadi *, Shahram Alam, Sadegh Adbolalipoor Pages 15-28
    Purpose

    The emergence of anxiety during competitions highlights the need for coping skills to maintain athletes' health and ensure sporting success. This study aimed to investigate the effect of music and massage course on the competitive anxiety of elite rowing athletes.

    Methods

    The statistical population consisted of rowers in Tehran province with at least three years of experience in national competitions. Sixty rowers were randomly divided into three experimental groups and one control group. They completed the Competitive State Anxiety-2 Inventory in the pre-test phase. Participants then engaged in 18 sessions of a 30-minute music program, a 30-minute massage program, or a combination of both, one hour after exercise. At the end of the course, all groups completed the State-Competitive Anxiety-2 Inventory again.

    Results

    The results showed that music and massage, as well as their combination, had a significant effect in reducing competitive-state anxiety. There was no significant difference between the massage and music groups in terms of state-competitive anxiety scores. However, there was a significant difference between the combination group and both the music and massage groups in terms of state-competitive anxiety scores.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it is recommended that elite athletes utilize a combination of music and massage to alleviate anxiety in stressful situations.

    Keywords: competitive state anxiety, arousal, elite athletes
  • Tiam Mohajeri, Shahab Parvinpour *, Zahra Entezari, Marzieh Ballali Pages 29-38
    Purpose

    The purpose of the present study was to examine the effects of positive motivational-deductive feedback under stereotyped and non-stereotyped conditions on the motivation to participate in physical activity and self-efficacy of beginner girls.

    Methods

    The study included 36 participants (mean age 14.2±3.33) who were randomly divided into three groups of 12. Each group practiced futsal skills based on their specific circumstances. In the stereotyped condition, participants were initially told that men are better than them, but in the next step, they were informed that their performance was actually better than men. They were encouraged by the feedback that they were better than men.

    Results

    The analysis of covariance for both variables revealed a significant difference between the three groups in terms of promoting motivation and self-efficacy (p < 0.05). Specifically, the stereotyped group showed greater improvement compared to the non-stereotyped group, and the non-stereotyped group showed greater improvement compared to the control group.

    Conclusion

    Overall, our findings indicate that stereotyped conditions, when accompanied by positive analytical motivational feedback, can positively impact women's motivation and self-efficacy. Coaches can utilize these techniques in training and sports environments to enhance motivation and self-efficacy among athletes and promote their active lifestyles.

    Keywords: stereotypes, positive motivation feedback, physical activity participation motivation, Self-Efficacy
  • Simin Halabian *, Seyed Reza Hosseini Nia Pages 39-52
    Purpose

    With the development of sports psychology, the discussion on the impact of psychological skills on sports performance has become increasingly important. The aim of this study was to investigate the relationships between mindfulness and social physique anxiety in women, with a focus on the mediating role of sports participation motivation.

    Methods

    The statistical population of this study included all female customers of bodybuilding and aerobics clubs in Sabzevar. Among them, 130 individuals were selected using the available sampling method. Data were collected using questionnaires on Sports Mindfulness, Social Physique Anxiety, and Motivations for Women's Participation in Sports. Descriptive statistics and structural equation modeling were used for data analysis.

    Results

    The results showed a significant relationship between mindfulness and social physique anxiety (T=2.21), as well as sports participation motivation in women (T=10.29). Mindfulness was found to reduce social physique anxiety and increase sports participation motivation in women. However, sports participation motivation in women, as a mediating variable, did not show a significant relationship with social physique anxiety (T=1.42) and was not confirmed in the research model.

    Conclusion

    In conclusion, the use of mindfulness techniques as a supportive or preventive factor is highly effective in preventing negative body shape evaluation (social physique anxiety) and reducing sports participation motivation in women.

    Keywords: Awareness in the moment, Social acceptance, Positive illustration, Sports activities, Body dissatisfaction
  • Mohsen Tayebi *, MirHasan Seyed Ameri Pages 53-70
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the harms of organizational anti-citizenship behaviors on sports teams based on the bad apple syndrome.

    Methods

    The statistical population of the study included all members of the sports boards in Lorestan province. Using Cochran's formula, a sample of 384 people was selected through random sampling. The research instrument used was a researcher-made questionnaire. The formal validity and content of the study were confirmed by surveying professors and experts (11 people), who carefully examined the literature. Additionally, other internal consistency indicators such as Composite reliability (CR), Average variance extracted (AVE), Maximum shared variance (MSV), and Average shared variance (ASV) were reviewed and confirmed. Descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient, exploratory factor analysis, and second-order confirmatory factor analysis) were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the most important injuries caused by organizational anti-citizenship behaviors on sports boards included non-conventional conflict (0.90), distress (0.86), non-normative commitment (0.84), institutional isomorphism (0.80), lack of motivation (0.76), and damage to organizational communication (-0.06).

    Conclusion

    Overall, it can be concluded that most sports boards do not have a clear and effective strategy for managing the bad apple syndrome.

    Keywords: Anti-citizen behavior, Bad apple syndrome, conflict, Injury
  • Ali Shafizadeh *, Jalal Khodami, MohamadReza Moradi Pages 71-82
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the role of perceived motivational climate in predicting the goal orientation of elite and non-elite taekwondo players.

    Methods

    This study was descriptive-correlational, and its statistical population was all elite and non-elite taekwondo players in Isfahan city. Based on the population size, 300 samples with a mean age of 25.1 were selected using the Morgan table. Questionnaires on demographic information, goal orientation in sport, and perceived motivational climate in sport were distributed among 150 elite taekwondo players and the same number among non-elite taekwondo players in selected clubs. The completed questionnaires were collected for analysis. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression.

    Results

    The results showed that in elite taekwondo players, goal orientation had a significant relationship with task orientation (r=0.692, p=0.001), perceived motivational climate (r=0.420, p=0.001), and predicted 47.5% and 2.7% of their goal orientation, respectively. In non-elite taekwondo players, goal orientation had a significant relationship with ego orientation (r=0.522, p=0.001) and predicted 26.8% of goal orientation sequentially.

    Conclusion

    Overall, the results showed that perceived motivational climate had a more effective role in predicting the goal orientation of elite taekwondo players compared to non-elite taekwondo players.

    Keywords: Perceived motivational climate, Goal orientation, elite, Taekwondo, Predicting
  • Fatemeh Velayatee, Mehdi Rafeii, Ahmadreza Movahedi * Pages 83-94
    Purpose

    The purpose of this study was to examine the effect of competitive and non-competitive exercise environments on the acquisition and retention of basketball free throws (BFT) in female adolescents with high and low trait anxiety.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 47 adolescent girls were divided into two groups based on their trait anxiety scores: high and low. They were then placed into two training groups, one in a competitive environment and the other in a non-competitive environment, based on their pre-test scores. Participants in the experimental groups underwent BFT training for 8 sessions. Pre-test, acquisition, and retention tests were administered before the intervention, during the exercise sessions, and after the last acquisition session, respectively. Data analysis involved the use of one-way ANOVA and repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results indicated that there was no significant difference in BFT performance between the groups during the acquisition and immediate retention phases. However, a significant difference was found between the groups in the delayed retention test. Specifically, training in a competitive environment led to better performance in participants with both high and low trait anxiety. The competitive environment had a stronger positive effect on participants with low trait anxiety, followed by those with high trait anxiety.

    Conclusion

    The training environment, rather than the level of trait anxiety, significantly influenced participants' performance in BFT. Both individuals with high and low trait anxiety performed better in a competitive training environment.

    Keywords: basketball free throw, acquisition, retention, Competitive Environment, trait anxiety
  • ValiOllah Kashani *, Behroz Golmohamdadi Pages 95-108
    Purpose

    The purpose of this study was to determine the validity and reliability of the Persian version of the Processes of Change in Psychological Skills Training Questionnaire.

    Methods

    To achieve this goal, 270 athletes (both men and women) with varying skill levels (novice, sub-elite, and elite) in 11 different individual and team sports were randomly selected. They completed the Persian version of the Processes of Change in Psychological Skills Training Questionnaire. The translation-back translation method, face validity, and translation accuracy were used to confirm the questionnaire's validity. Constructive validity of the questionnaire was determined through confirmatory factor analysis based on a structural equation model. Internal consistency was assessed using Cronbach's alpha coefficient, and temporal reliability of the items was examined using the intra-class correlation coefficient under the test-retest method.

    Results

    The results indicated that the Persian version of the Processes of Change in Psychological Skills Training Questionnaire demonstrated favorable fit indexes. Confirmatory factor analysis revealed good fit indexes (X2/DF=1.41, CFI=0.971, TLI=0.945, RMSEA=0.039), and the questionnaire exhibited satisfactory internal consistency (0.85) and temporal reliability (0.70) among young athletes.

    Conclusion

    The Persian version of the Processes of Change in Psychological Skills Training Questionnaire is a valid and reliable tool for studying and evaluating the processes of change in psychological skills training among Iranian athletes at different skill levels (novice, subelite, and elite).

    Keywords: Consciousness-raising, Dramatic relief, Counter-conditioning, Helping relationships, Reinforcement management
  • Hamideh Mohammadi, Amin Azimkhani *, Ata Tehranchi Pages 109-124
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the impact of combined exercises on the motivational and impulsive self-talk of female taekwondo practitioners. It is well-known that an athlete's performance is influenced not only by their physical strength and athletic skills, but also by their mental strength.
    Methods
    This study utilized a quasi-experimental design with pretest and posttest measurements. The statistical population consisted of female taekwondo practitioners in Mashhad, and a total of 40 individuals were randomly assigned to two groups. The Theodorakis and Papaiano (2008) Automated Self-Speaking Questionnaire and the Barat et al. (2004) Impulsivity Questionnaire were used to collect data. The combined training group participated in 12 sessions of 90 minutes each, which included both physical and psychological exercises. The control group, on the other hand, only engaged in physical training. Data analysis was conducted using the Levene's test, Kolmogorov-Smirnov test, and one-way analysis of covariance, with a significance level set at less than 0.05.
    Results
    The results showed that combined exercises had a significant effect on the self-talk and impulsivity of taekwondo practitioners (p = 0.001). Comparing the average scores of the two groups in the post-test stage, it can be concluded that combined physical and psychological exercises increased self-talk and decreased impulsivity among taekwondo practitioners.
    Conclusion
    These findings suggest that taekwondo technical staff can incorporate combination exercises into their training sessions, considering the individual differences of the athletes. By doing so, they can address both the physical and psychological aspects of training.
    Keywords: Physical and Psychological Exercises, Motivational Self-Talk, Impulsivity, Taekwondo Practitioners
    Keywords: Physical, psychological training, motivational self-talk, impulsivity, taekwondo practitioners
  • Ahmad Alimardani, MEHDI SHAHBAZI *, Shahzad Tahmasebi Boroujeni, Elahe Arabameri Pages 125-136
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the effect of play at home, as proposed by UNICEF, and metacognitive strategies on the health of children aged 5 to 8 years during the Corona pandemic.
    Methods
    This study utilized a quasi-experimental intervention design, with a pretest and posttest control group. The participants were 84 children living in Qom, who were randomly divided into 6 groups. There were two age groups, each consisting of three groups: UNICEF, UNICEF Plus, and a control group. The intervention involved 18 sessions of UNICEF-proposed quadruple games. The UNICEF Plus group also engaged in a semi-structured interview to stimulate metacognition.
    Results
    The results of the Mixed ANOVA and ANCOVA tests indicated that most of the training groups showed a significant improvement in health test results from pretest to posttest. However, the ANCOVA test did not reveal any significant difference between the UNICEF and UNICEF Plus groups in the two age groups; despite the UNICEF Plus group scoring better than the UNICEF group in both age groups.
    Conclusion
    Overall, it can be concluded that the exercises recommended by UNICEF were effective in promoting children's health. Although the combination of these exercises with metacognitive strategies did not meet expectations, there was a slight improvement in children's health favoring the combined exercises.
    Keywords: play, metacognition, health, children, Corona
  • Ali Aghazadeh, Seyed Ehsan Amirhosseini *, Vali Nozari Pages 137-156
    Purpose
    This study was conducted to present a model of the factors causing organizational anomie in the General Departments of Sports and Youth of Iran, with emphasis on psychological variables.
    Methods
    The research utilized a combination of qualitative and quantitative methods. The participants in the qualitative section were experts and university professors, selected through purposive sampling, totaling 15 individuals. In the quantitative part, the statistical population consisted of all managers and employees of the Department of Sports and Youth of Iran, approximately 2200 people, with a sample size of 328 individuals selected using the available sampling method. Qualitative data analysis was performed using content analysis and coding process.
    Results
    The qualitative analysis identified 33 main codes and six central codes for content factors, 28 main codes and eight central codes for causal institutional factors, 50 main codes and eight central codes for causal managerial factors, 40 main codes and eight central codes for contextual factors, 13 main codes and five central codes for psychological factors, and 23 main codes and eight central codes for organizational anomie factors. The impact of psychological factors on organizational anomie was found to be significant.  However, the pattern fit indices (χ2/df = 12.45, GFI = 0.59, CFI = 0.59, IFI = 0.60, NFI = 0.57, and RMSEA = 0.18) were not acceptable and did not support the final research model.
    Conclusion
    Psychological factors were found to be the most important factors influencing organizational anomie in the Department of Sports and Youth. These variables need to be examined and adjusted. It is suggested that by modifying psychological variables, a significant portion of organizational anomie can be controlled.
    Keywords: organizational anomie, psychological, sports, youth departments
  • Sajad Nemati, Alireza Bahrami *, Mohammad Soleimani Rad Pages 157-170
    Purpose

    The aim of the present study was to investigate the effect of external and internal attention on the shooting skills of novice and elite shooters among the staff of Malek Ashtar Educational Center in Arak.

    Methods

    The research was quasi-experimental with an applied purpose. The statistical population of the study included all soldiers at the Malek Ashtar Educational Center. The statistical sample consisted of 30 individuals selected through convenience sampling. Participants were divided into two groups: 15 skilled shooters and 15 novice shooters. The tools used in the present study were a shooting simulator and a scorecard. To test the hypothesis, mixed-design ANOVA was administered using SPSS 26 software at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the main effects of the experimental groups and the attention conditions were significant. However, the interaction between the group and attention conditions was not significant. The shooting accuracy of novice and elite shooters in the external attention condition was significantly better than in the internal attention condition (P<0.001).

    Conclusion

    It appears that the staff of Malek Ashtar Educational Center would likely benefit more from providing instructions and guidance focused on elements outside the body and its movements while performing shooting skills.

    Keywords: Education, shooting, Internal Attention, External Attention