فهرست مطالب

ارتقای بهداشت نظامی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1400)

نشریه ارتقای بهداشت نظامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف علیمحمدی، مجتبی سپندی*، موسی ایمانی، طاهر تیموری، حدیثه هوسمی رودسری، سلیمان حیدری صفحات 247-255
    زمینه و هدف

     شناسایی عوامل موثر بر میرایی بیماران مبتلا به COVID-19 می تواند نقش مهمی در پیشگیری از مرگ در این بیماران داشته باشد. ازجمله عوامل موثر بر میرایی میتواند فاکتورهای پاراکلینیکی این بیماران باشد. با توجه به تضادهای موجود بین مطالعات اولیه هدف از مطالعه حاضر شناسایی نقش عوامل پاراکلینیکی بر میرایی بیماران COVID-19 در یک مطالعه مرور نظام مند و متا آنالیز هست.

    روش ها

    مطالعه حاضر با استفاده از پروتکل PRISMA در بانک های اطلاعاتی بین المللی شامل  Medline/PubMed, Scopus, Google scholar صورت گرفت. با توجه به میزان ناهمگونی داده ها از مدل اثرات تصادفی با فاصله اطمینان  95٪ برای محاسبه نسبت شانس (OR) و نسبت مخاطره (HR) ، استفاده شد. داده ها با استفاده نرم افزار Stata11 تجزیه و تحلیل شدند. میزان ناهمگونی  بوسیله شاخص های  Q کوکران ، شاخص I2 و نیز آزمون T2  ، برآورد و گزارش شد.

    یافته ها

     بر اساس نتایج  مقادیر بالای کراتینین سرم (47/2- 54/1) 95/1OR:، بیلی روبین سرم (57/8- 10/1) 07/3OR: و نیتروژن اوره (09/10- 11/1) 52/3OR: ، احتمال مرگ و میر  ناشی از COVID-19 را بالا می برند که این ارتباط ها از نظرآماری معنی دار بودند(P<0.05) .اما شمارش لنفوسیت و آلبومین ارتباط معنی داری با میرایی مبتلایان نشان نداد(P>0.05)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد برخی فاکتورهای پاراکلینیکی نظیر کراتینین سرم، بیلی روبین سرم و نیز مقادیر بالای نیتروژن اوره، ارتباط معناداری با میرایی بیماران COVID-19 دارد. بنابر این توجه به این فاکتورها می تواند نقش مهمی در کاهش میرایی این بیماران داشته باشد.

    کلیدواژگان: عوامل پارا کلینیکی، میرایی، COVID-19، متا آنالیز
  • محسن صفاری، هرمز سنایی نسب، حجت رشیدی جهان، فاطمه رحمتی، امیر پاکپور حاجی آقا* صفحات 256-266
    زمینه و هدف

    کووید-19 یکی از مسایل مهم سلامت همگانی است که بسیاری از مناطق جهان را درگیر نموده است و ارزیابی و بهبود سواد سلامت جامعه در رابطه با این بیماری پادمیک می تواند در جلوگیری از گسترش آن موثر واقع گردد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف ارزیابی سواد سلامت نمونه ای از عموم جامعه وبررسی عوامل احتمالی موثر بر آن طراحی گردیده است.

    مواد و روش ها

    با استفاده از یک مطالعه مقطعی تعداد 590 نفر از افراد جامعه ایرانی در قالب یک نمونه در دسترس که عضو شبکه های اجتماعی مجازی مجاز به فعالیت در داخل کشور بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند. از پرسشنامه عوامل دموگرافیک و پرسشنامه 51 سوالی ارزیابی سواد سلامت مرتبط با پیشگیری و کنترل بیماری کووید-19 برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمونهای تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و از نرم افزار SPSS نسخه 24 برای آنالیز داده ها استفاده گردید. 

    یافته ها

    میانگین نمره کلی سواد سلامت 49/3 از 4 نمره با انحراف معیار 28/0 بر آورد گردید. ارزیابی سواد سلامت در گروه هدف نشان داد علی رغم اینکه میانگین نمره سواد سلامت تقریبا در همه ابعاد قابل قبول بود نمره سواد سلامت در بعد رفتار از بقیه ابعاد بالاتر بوده ولی در ابعاد مربوط به ارتباطات و تجزیه و تحلیل از بقیه پایینتر می باشد. همچنین نتایج نشان داد که عواملی نظیر سن، جنس، تحصیلات، رشته تحصیلی، و وضعیت اقتصادی دارای ارتباط معنی دار (05/0 p<) با نمره سواد سلامت شرکت کنندگان هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد جهت ارتقای سطح سواد جامعه در رابطه با پیشگیری از این بیماری لازم است در ابعاد نظری ارتباطات و تجزیه و تحلیل اطلاعات، برنامه ریزی بیشتری صورت گرفته و اقدامات آموزشی مورد توجه قرار گیرد. همچنین توصیه می شود جهت هرنوع ارزیابی و مداخله در راستای ارتقای سواد سلامت جامعه ایرانی عواملی همچون سن، جنس، رشته تحصیلی و وضعیت اقتصادی که دارای ارتباط معنی دار با سواد سلامت شناخته شدند در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: بیماری کووید-19، سواد سلامت، عوامل مرتبط
  • حسین معصوم بیگی، قادر غنی زاده، سید مهدی سادات رسول* صفحات 267-276
    مقدمه

    ایمنی و امنیت از مهم ترین اصول جهت دستیابی به استانداردهای مطلوب برای آسایش و رفاه مردم هستند. به همین دلیل تهدید زیرساخت های جامعه از قبیل تاسیسات آبی همیشه یکی از اهداف اصلی تروریست هاست. در نتیجه اقدامات پیشگیرانه بر اساس اصول پدافند غیرعامل در این گونه تاسیسات یک ضرورت است. این مطالعه با هدف ارزیابی امنیت تاسیسات آبی شهر طالقان با رویکرد پدافند غیرعامل انجام شد.

    روش تحقیق : 

    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است که در سال 1399 در شهر طالقان از استان البرز انجام شد. ارزیابی میزان رعایت اصول پدافند غیرعامل با تکمیل بازبینه ها برای تاسیسات آب شرب، به روش  بازدیدهای میدانی، مشاهده،  مصاحبه، بررسی مستندات لازم و مشاوره با مسیول بهره برداری و کارشناسان خبره آبفا انجام شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     وضعیت کلی میزان رعایت اصول پدافند غیرعامل در تاسیسات آبی شهر طالقان در سطح متوسط ارزیابی شد. چاه شماره 1 و 4 با کمترین امتیاز (56 درصد) در سطح ضعیف و مخزن شماره 2 با بیشترین امتیاز (84/67 درصد) (67/71 درصد) در سطح متوسط ارزیابی شدند. در اصول پدافند غیرعامل، اصل مقاوم سازی سازه با بیشترین امتیاز (25/71 درصد) در سطح متوسط و اصول پراکندگی و استتار با کمترین امتیاز (2/46 درصد) در سطح ضعیف ارزیابی شدند. 

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد ارتقاء وضعیت امنیتی تاسیسات آبی شهر طالقان از نظر کمیت و کیفیت رعایت و اجرای اصول پدافند غیرعامل جهت پیشگیری از خسارات احتمالی ناشی از خطرات و تهدیدات موجود در آینده، ضروری و نیازمند اتجام اصلاحات توصیه شده تا رسیدن به حد مطلوب است.

    کلیدواژگان: امنیت، تاسیسات آب شرب، پدافند غیرعامل، چاه آب، طالقان
  • رسول رئیسی، الهام بختیاری، زهرا عباسی، سام ساغری، سعید بکایی، کیاوش هوشمندی، حامد قلی زاده، مهدی راعی* صفحات 277-285
    زمینه و هدف

    سبک رهبری مدیران پرستاری در بیمارستان ها نقش حیاتی در بحران ها و درحال حاضر نقش کارآمد در مبارزه با کووید-19 دارد. این مطالعه با هدف تعیین سبک رهبری مدیر پرستاری (مترون) در مقطع همه گیری کووید-19 انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی 86 نفر از پرستاران مراقبت کننده از بیماران بستری در بخش کووید19 انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده ها با پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک و سبک رهبری کلارک که به صورت الکترونیک در اختیار پرستاران قرار گرفت، جمع آوری و با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سن پرستاران 6.39±31.47 سال و میانگین سابقه کار 5.01±10.20 سال بود. 60 پرستار (69.8%) زن بودند. 32 نفر (37.2%) متاهل و 82 نفر (95.3%) تحصیلات کارشناسی داشتند. از نظر وضعیت استخدام 47 نفر(54.7%) رسمی و 22 نفر(25.6%) پیمانی و مابقی طرحی بودند. بیشترین نمره مربوط به سبک رهبری دموکرات (5.87±40.40) و میانگین نمره سبک رهبری واگذار کننده و خودکامه به ترتیب 9.16±38.76 و 6.45±26.86 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سبک رهبری منتخب مدیر پرستاری از دیدگاه پرستاران مورد مطالعه، دموکرات و پس از آن واگذار کننده می باشد. بکارگیری سبک رهبری دموکرات توسط مدیران پرستاری باعث می شود که پرستاران احساس تعلق و تعهد بیشتری به سازمان داشته باشند که در نهایت باعث افزایش کیفیت ارایه خدمات و رضایت بیشتر بیماران خواهد شد. بنابراین به مدیران پرستاری پیشنهاد می شود که کارکنان خود را در تصمیم گیری ها و هدف گذاری ها مشارکت دهند.

    کلیدواژگان: پرستار، رهبری، کووید-19، مدیران پرستاری، مراقبت پرستاری
  • علیرضا باهنر، جواد مسلمی کیا، مینو محمدخانی، رضا فاریابی، عصمت رضابیگی داورانی، فرهاد ادهمی مقدم، حبیبه وزیری نسب، سلمان دانشی*، یاسین سهرانی، زهرا امیرمحمدی، مهدی راعی صفحات 286-293
    مقدمه

    با توجه به ابتلای روز افزون بیماری کووید- 19 شناخت ویژگی های بالینی این بیماری از جمله شناسایی اولین علامت بیماری و اختلال بویایی، چشایی و عوامل موثر بر آن به نظر می رسد قدم موثری بر تشخیص زود هنگام بیماری باشد، این مطالعه با هدف بررسی میزان اختلال بویایی و چشایی و عوامل مرتبط با آن در بیماران قطعی مبتلا به کووید- 19 طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تعداد 158 بیمار مبتلا به کووید- 19 وارد مطالعه شدند. داده ها بر اساس چک لیست محقق ساخته و با معاینات پزشک متخصص گوش و حلق و بینی تکمیل گردیده است، بعد از ورود داده ها به نرم افزار SPSS  نسخه 21 شاخص های مرکزی و پراکندگی محاسبه و جهت بررسی روابط بین متغیر ها از آزمون های مربع کای، تی مستقل و رگرسیون استفاده شد.

    نتایج

    در افراد این مطالعه اولین علامت ظاهر شده در 66 مورد (8/41 درصد) تب، در 31 مورد (6/19 درصد) سرفه، 27 مورد (1/17 درصد) گلودرد، در 20 مورد (7/12 درصد) اختلال بویایی، 9 مورد (7/5 درصد) اختلال چشایی، سه مورد (9/1 درصد) کاهش سطح هوشیاری و دو مورد (3/1 درصد) تهوع گزارش شده است. در این افراد اختلالات بویایی در 37 نفر (4/23 درصد) و اختلالات چشایی در 47 نفر (7/29 درصد) مشاهده شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه بیماران کووید- 19 طیف گسترده ای از علایم بالینی و غیراختصاصی را نشان داده اند که به نظر می رسد یکی از تظاهرات بالینی قابل توجه اختلال بویایی و چشایی باشد که ممکن است قبل از هر علامت دیگری در بیماران رخ دهد. بنابراین با توجه به اهمیت جداسازی بیماران جهت پیشگیری از انتقال بیماری بهتر است آموزش ها و توصیه های لازم به جامعه داده شود.

    کلیدواژگان: اولین علامت، حس بویایی، حس چشایی، کووید-19
  • ندا خالدیان، سید سجاد حسینی، رضا فیضی، مینو جانانه* صفحات 294-302

    هدف از این مطالعه بررسی اثرات مداخله کنترل شناختی کامپیوتری روی کارکردهای شناختی و هماهنگی حرکتی در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی با کمبود توجه (ADHD) بود. 60 پسر بین 7 تا 11 سال به طور تصادفی در سه گروه تمرینات کنترل شناختی، بازی های ذهنی و کنترل (20 نفر در هر گروه) قرار گرفتند. این مداخله به مدت 8 هفته انجام شد. بعد از مداخله، قبل از آن و 48 ساعت بعد از پایان مداخله، هر دو گروه آزمون توجه ردیابی رنگی، آزمون عملکرد پیوسته و مقیاس رشد حرکتی لینکلن اوزرتسکی را تکمیل کردند. نتایج نشان می دهد که برنامه تمرینات کنترل شناختی به طور قابل توجهی پارامترهای سرعت و نگهداری توجه را بهبود می بخشد. در رابطه با هماهنگی حرکتی، نتایج بهبود قابل توجهی در هر چهار خرده آزمون مورد بررسی نشان داد (تعادل بدن، چابکی دست، هدف گیری و چابکی انگشتان). روی هم رفته، نتایج نشان می دهد که برنامه کنترل شناختی به طور قابل توجهی شناخت و هماهنگی حرکتی را در کودکان مبتلا به ADHD بهبود می بخشد. تلاش برای ارتقاء هر یک از پردازش های شناختی می تواند به افزایش توانایی ها و مهارت های یادگیری در فرد منجر شده و باعث ارتقاء عملکرد وی در زمینه های مختلف زندگی اجتماعی و شغلی شود. همچنین بهبود کنترل شناختی می تواند کارکردهای مغزی را تغییر دهد و متعاقبا موجب بهبود هماهنگی حرکتی شود. بنابراین برنامه تمرینات کنترل شناختی کامپیوتری برای ارتقاء همزمان کارکردهای شناختی و هماهنگی حرکتی در کودکان مبتلا به ADHD توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی با کمبود توجه، کنترل شناختی، ارزیابی شناختی، هماهنگی حرکتی
  • نجمه یوسف تبار میری، مریم تقدیر، سپیده عباس زاده* صفحات 303-312

    تامین غذای سالم برای نیروهای نظامی یکی از مهمترین و ابتدایی ترین نیاز های تمام نیروهای نظامی جهان محسوب می شود. در سالهای اخیر با پیشرفت فن آوری های علمی و صنعتی، جیره های غذایی نظامی به شرایط مطلوب تری دست یافته است اما هنوز مطالعات زیادی در سراسر جهان در حال انجام است تا جیره ای تولید شود که از نظر تغذیه ای با جمعیت مصرف کننده نظامی بسته به منطقه جغرافیایی و نوع ماموریت بیشترین سازگاری را داشته باشد، سبک قابل حمل باشد و استفاده و حرارت دهی آن با حداقل شرایط آسان باشد و از نظر فرهنگی نیز بیشترین تطابق را با جمعیت نظامی هر کشور داشته باشد. در تحقیق حاضر بر یافته های جدید در زمینه انواع جیره ها و تنوع فرمولاسیون آنها، جیره های نظامی کشورهای مختلف جهان، عوامل موثر در طراحی جیره ها، انواع بسته بندی و همچنین استفاده از جدیدترین فن آوری ها مروری خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: فناوری غذایی، تغذیه نظامیان، جیره نظامی
|
  • Yousef Alimohamadi, Mojtaba Sepandi *, Mousa Imani, Taher Teimoury, Hadiseh Hosamirudari, Soleyman Heydari Pages 247-255
    Background and Aim

    Identifying the factors that affect the mortality of COVID-19 patients can play an important role in preventing death in these cases. Para clinical factors can be one of the effective factors on COVID 19 patientschr('39') mortality. Due to the presence of controversy between studies, this study aimed to determine the role of Para clinical factors on the mortality of COVID-19 patients in a systematic review and meta-analysis.

    Material and Methods

    The current systematic review and meta-analysis were performed using PRISMA protocol in international databases including Medline / PubMed, Scopus, Google scholar. Due to the presence of heterogeneity between studies, the random effect model (95% CI)-was used to calculate the pooled odds ratio (OR) and the risk ratio (HR). Data were analyzed using Stata11 software. The Heterogeneity was assessed using Cochranchr('39')s Q indicators, I2 index, and T2 test.

    Results

    the serum Creatinine, OR:1.95 (1.54-2.47), serum Bilirubin OR: 3.07(1.10-8.57), and urea Nitrogen, OR: 3.52 (1.11-10.09) increase significantly the risk of death from COVID 19(P<0.05), However, Lymphocyte count and serum Albumin didn’t show a significant relationship with the mortality of COVID-19 patients(P>0.05).

    Conclusion

    it seems some Para clinical factors, such as serum creatinine, serum bilirubin, and high levels of urea nitrogen, are associated with COVID-19 mortality. Therefore, paying attention to these factors can play an important role in reducing the mortality of these patients.

    Keywords: Para clinical factors, Mortality, COVID-19, Meta-analysis
  • Mohsen Saffari, Hormoz Sanaeinasab, Hojat Rashidi-Jahan, Fatemeh Rahmati, Amir Pakpour* Pages 256-266
    Background

    COVID-19 has been recognized as one of the important public health issues and affected many regions of the world. Assessment and improving health literacy regarding this pandemic disease may contribute to control its spread. So, the current study designed with an objective to measure health literacy in a sample of general population and identify the likely associated factors.

    Methods

    Using a cross-sectional study a number of 590 Iranian people included in a convenient sample who were users of nationally authorized social virtual networks were assessed.    A demographic questionnaire as well as Health Literacy Scale on Prevention and Control of COVID-19 (51 items) were used to collect data. Student t test and one way analysis of variance using SPSS software version 24 were administered for data analysis.

    Results

    The mean score of health literacy was 3.49 from 4 with SD=0.28. Measuring health literacy in the sample showed despite a relatively acceptable score in all domains, the score was higher in behavior domain. However, the scores in communication and analysis domains were lower than other dimensions. Also, based on findings factors such as age, gender, education level, academic major, and economic status were associated significantly (p<0.05) with health literacy.

    Conclusions

    Findings revealed that to improve health literacy of community on prevention of the disease further planning and educational interventions for theoretical domains of communication and analysis may be required. Also it is suggested any measurements or attempts toward health literacy promotion of Iranian population would be considered based on factors such as age, sex, academic major and economic status that may be associated with this concept.

    Keywords: Associated factors, COVID-19, Health literacy
  • Hossein Masoumbeigi, Ghader Ghanizadeh, Seyyed Mahdi Sadat Rasul* Pages 267-276
    Introduction

     Safety and security are the most imporant for achieving the desired standards for the comfort and Welfare of the people. For this reason, threatening the infrastructure of society such as water facilities is always one of the main aims of terrorists. As a result, precautionary measures based on passive defense principles are a necessery in such facilities. The aim of this study was to evaluate the security of water facilities in Taleghan city with a passive defense approach.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2020 in Taleghan city of Alborz province. The assessment of the degree observance of passive defense principles was performed by completing the checklists for drinking water facilities by field visits, observation, interviews, review of necessary documents and consultation with the head of operation and ABFA experts. The data were analyzed using descriptive statistical methods. 

    Results

    The overall situation of the passive defense principles observance in the Hashtgerd city water facilities was evaluated at a moderate level. The Well N.4 and 1 with the lowest mean score (56%) was at the weak level and water storage tank N.2 with the highest mean score (67.84%) was at the average level. In the overall evaluation of the observance level of passive defense principles, the hardening with the highest score (71.25 %) at the average level and the principle of dispersion, camouflage and Concealment with the lowest score (46.2%) were evaluated at a poor level.

    Conclusion

    The results of this study showed that improving the security situation of water facilities in Taleghan in terms of the quantitiy and quality of observance and implementation of passive defense principles to prevent possible damage due to future dangers and threats is necessary and the necessary reforms must be done until the desired level is reached.

    Keywords: Drinking Water Facilities, Taleghan City, Passive Defense, Security, Water Well
  • Rasoul Raesi, Elham Bakhtiari, Zahra Abbasi, Sam Saghari, Saied Bokaie, Kiavash Hushmandi, Hamed Gholizadeh, Mehdi Raei* Pages 277-285
    Background and Aim

    The leadership style of hospital nursing managers plays a vital role in crises and is currently playing an effective role in combating COVID 19. The aim of this study was to determine the leadership style of the nursing manager (Matron) during the outbreak of COVID-19.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 86 nurses caring for patients admitted to COVID-19 ward were selected and entered the study. Data were collected using Clark demographic and leadership style questionnaires that were provided to nurses electronically and analyzed by SPSS software and descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    The mean age of nurses was 31.47 ± 6.39 years and the mean work experience was 5.20. 5.01 years. 60 nurses (69.8%) were female. 32 (37.2%) were married and 82 (95.3%) had a bachelorchr('39')s degree. In terms of employment status, 47 (54.7%) were formal and 22 (25.6%) were contracted and the rest were planned. The highest score was related to the Democratic leadership style (40.40. 5.87). The mean scores of transferring and authoritarian leadership style were 38.76 ± 9.16 and 26.86 ± 6.45, respectively.

    Conclusion

    The results showed that the selected leadership style of  the  nursing manager from the perspective of the studied nurses is democratic and then delegating. The use of democratic leadership style by nursing managers makes nurses feel more belonging and committed to the organization, which ultimately increases the quality of service and patient satisfaction. Therefore, nursing managers are encouraged to involve their staff in decision-making and goal setting.

    Keywords: Nurses, Leadership, COVID-19, Nurse Administrators, Nursing Care
  • Alireza Bahonar, Javad Moslemi Kia, Minoo Mohammadkhani, Reza Fariabi, Esmat Rezabeigi Davarani, Farhad Adhami Moghadam, Habibe Vaziri Nasab, Salman Daneshi*, Yasin Sohrani, Zahra Amir Mohammadi, Mehdi Raei Pages 286-293
    Introduction

    Considering the increasing incidence of Covid-19, recognizing the clinical features of this disease, including the identification of the first symptom of the disease and smell, taste and their affecting factors, seems to be an effective step in early diagnosis of the disease. The aim of this study was to evaluate the degree of olfactory and taste disorders and its related factors in definitive patients with COVID-19.

    Materials and Methods

    This study is a case series study in which 158 patients with Covid-19 were included in the study. The data are based on a researcher-made checklist and completed with the examination of an ENT specialist. After entering the data into SPSS-21 software, central indices and dispersion were calculated and examined the relationships between variables with chi-square, t test and Regression.

    Results

    In these study, olfactory disorders were observed in 37 patients (23.4%) and taste disorders in 47 patients (29.7%). first symptom appeared in 66 cases (41.8%) fever, 31 cases (19.6%) cough, 27 cases (17.1%) sore throat, in 20 cases (12.7%) olfactory, 9 cases (5.7%) taste disorders, Three cases (1.9%) were reported decreased level of consciousness and two cases (1.3%) nausea.

    Discussion

    In this study, COVID 19 patients showed a wide range of clinical and nonspecific symptoms, which seems to be one of the significant clinical manifestations of olfactory and taste disorders that may occur before any other symptoms in patients. Therefore, considering the importance of isolating patients to prevent disease transmission is better to give the necessary training and advice to the community.

    Keywords: first sign, olfactory disorder, taste disorder, COVID 19
  • Neda Khaledian, Hoseini Seyed Sajad, Reza Fayzi, Mino Jananeh* Pages 294-302

    The aim of this study was to investigate the effects of computer cognitive control intervention on cognitive functions and motor coordination in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Forty boys between 7 and 11 years of age were randomly divided into three groups: cognitive control, mind games and control (20 children in each group). This intervention was performed for 8 weeks. Before and after the intervention, and 48 hours after the intervention, both groups completed the Color Trace Attention Test, the Continuous Performance Test, and the Lincoln Oseretsky Motor Growth Scale. The results show that the cognitive control exercise program significantly improves the parameters of speed and attention retention. In terms of motor coordination, the results showed significant improvement in all four subtests (body balance, hand agility, aiming and finger agility). Overall, the results show that the cognitive control program significantly improves cognition and motor coordination in children with ADHD. Efforts to improve each of the cognitive processes can increase a  learning abilities and skills and improve his performance in various areas of social and professional life. Improving cognitive control can also alter brain function and, consequently, improve motor coordination. Therefore, a computer cognitive control training program is recommended to simultaneously improve cognitive functions and motor coordination in children with ADHD.

    Keywords: attention deficit hyperactivity disorder, cognitive control, cognitive assessment, motor coordination
  • Najmeh Youseftabar Miri, Maryam Taghdir, Sepideh Abbaszadeh* Pages 303-312

    Providing healthy military ration is one of the most important and basic needs of all military forces over the world. In recent years, with the scientific and industrial technologies development, military diets have achieved more favorable conditions. But studies are still underway around the world to produce a diet that is nutritionally suitable for the military consumer population, depending on the geographical area and type of mission. The ration should be portable, easy to use, ready or semi-ready to use, and culturally and sensory, the most appropriate for the military population of each country. In the present study, we will review new findings in the types of military rations and the variety of their formulations, military rations of different countries, factors affecting the design of rations and also new technologies of rations packaging.

    Keywords: military food rations, military nutrition, food technology