فهرست مطالب

نشریه علوم زمین خوارزمی
سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرتضی خلعت بری جعفری، امیر شهریاری*، محمد فریدی صفحات 1-31

    محدوده مورد مطالعه، در شمال روستای یوسف خان کندی و شمال شهرستان لاهرود (استان اردبیل) واقع است. این منطقه در شمال باختری ایران واقع بوده و جزیی از پهنه ساختاری البرز-آذربایجان است که همراه با پهنه قفقاز کوچک و ارتفاعات جنوب خاوری ترکیه، ضمن برخورد پلیت عربی با اورازیا طی کوهزایی آلپ-هیمالیا شکل گرفته اند. محدوده مورد مطالعه، دربردارنده تناوبی از سنگ های آتشفشانی و آتشفشانی-رسوبی ایوسن است که در محیط زیرآبی تا خشکی تشکیل شده اند. بخش آتشفشانی این توالی، از سنگ های ولکانوکلاستیک و جریان های گدازه تشکیل شده است. سنگ های آتشفشانی اسیدی و ایگنمبریت بصورت محلی برونزد دارند. طبق مطالعات پتروگرافی، گدازه های آتشفشانی یوسف خان کندی شامل انواع پیکروبازالت، بازالت، تفریت بازانیت، تراکی بازالت، بازالتیک تراکی آندزیت، فنوتفریت، تفروفنولیت، تراکی آندزیت و تراکیت هستند. بافت میکروسکوپی غالب در این گدازه ها فیریک است. اکثر نمونه ها تمایل انتقالی تا پتاسیک و تعداد کمی نیز روند سدیک نشان می دهند. روند انتقالی در تعداد قابل توجهی از نمونه های مورد مطالعه ممکن است ناشی از آمیختگی ماگماهای پتاسیک و سدیک باشد. تغییرات در نمودارهای دوتایی هارکر دلالت بر اهمیت تفریق ماگمایی در ژنز این سنگ ها را دارد. الگوهای بهنجارشده عناصر نادر خاکی و نمودارهای عنکبوتی، دارای نسبت های بالای LREE/HREE هستند که ممکن است ناشی از ذوب بخشی گوشته غنی شده (از جمله آستنوسفر) و یا گوشته دگرسان بوده باشد که در مناطق برخوردی و کمان قاره ای گزارش شده اند. در نمودارهای تکتونوماگمایی، بیشتر گدازه های آتشفشانی مورد مطالعه، در قلمروی حاشیه فعال قاره ای و تعدای نیز در محدوده  درون صفحه ای قرار می گیرند. به نظر می رسد که به دنبال همگرایی و برخورد صفحه عربستان با اوراسیا از کرتاسه بالایی و فرورانش رو به شمال پوسته اقیانوسی نیوتتیس طی ایوسن، موجب شده است تا گوشته لیتوسفری زیرقاره که پیشتر توسط مولفه های فرورانشی غنی شده بود، دچار ذوب بخشی گردد. این احتمال وجود دارد که گدازه های آتشفشانی ایوسن منطقه یوسف خان کندی در یک پهنه کششی پسابرخوردی فوران کرده باشند.

    کلیدواژگان: بازالت، پیکروبازالت، سری آلکالن، شوشونیت، ائوسن، لاهرود، اردبیل
  • امیر آزادمهر، سید محمود کاظمی، محسن صفاریان* صفحات 32-61

    خصوصیات دینامیکی و استاتیکی سنگ ها برای طراحی سازه های ژیوتکنیکی و مدل سازی پی های سنگی اهمیت زیادی دارد. هدف اصلی این مقاله ارایه روابط منطقه ای و جهانی بین مدول الاستیسیته استاتیک و دینامیک با رویکرد تجربی و تخمین سرعت موج برشی سنگ آهک به روش های آماری و شبکه عصبی مصنوعی می باشد. بدین منظور ابتدا آزمایش های پتروگرافی و فیزیکی و مکانیکی بر روی 70 مغزه از سنگ آهک ساختگاه سد کارون 4 انجام شد. سپس بانک داده ای از روابط ارایه شده در پژوهش های پیشین از نقاط مختلف جهان تهیه شد و روابط جهانی و منطقه ای برای سنگ آهک های ایران ارایه شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که نسبت مدول الاستیسیته دینامیک به استاتیک برای سنگ آهک های مورد مطالعه 5/2 می باشد. همچنین نسبت پواسون دینامیک به استاتیک برای این سنگ ها 41/1 می باشد. مقدار متوسط مدول دینامیک بدست آمده از روابط پژوهشگران مختلف برابر با90/19 گیگاپاسکال است که از مقدار متوسط مدول دینامیک پژوهش حاضر (20/31 گیگاپاسکال) کمتر است. با توجه به دقیق ترین برازش رابطه جهانی (R2=0.98, RMSE=7.9, and MAPE=1.67) و منطقه ای (R2=0.96, RMSE=5.24, and MAPE=0.91) با دقت خیلی بالا بین مدول الاستیسیته دینامیک و استاتیک ارایه شد. نتایج شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون چند متغیره نشان داد که تخمین سرعت موج برشی بر اساس سرعت موجP ، جذب آب و چگالی با دقت بالایی امکان پذیر می باشد. نتایج نشان داد که دقت شبکه عصبی (R2=0.98 , RMSE=0.27) بیشتر از روش رگرسیون چند متغیره خطی (R2=0.86 , RMSE=0.39) می باشد. همچنین شبکه عصبی در پیش بینی این متغیر محافظه کارانه عمل می کند.

    کلیدواژگان: مدول الاستیسیته دینامیک و استاتیک، سرعت موج برشی، سنگ آهک، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون چند متغیره
  • الهام حساسی، قاسم نباتیان*، مریم هنرمند، محمد ابراهیمی، رضا کشاورزی صفحات 62-94

    رخداد معدنی آهن قاضی کندی در فاصله 70 کیلومتری شمال غرب زنجان و در پهنه ایران مرکزی واقع شده است. واحدهای سنگی موجود در ناحیه مورد مطالعه شامل سازندهای پرکامبرین تا سنوزوییک و همچنین گرانیت تا کوارتز مونزونیت صورتی رنگ با سن کرتاسه هستند. کانه زایی آهن در کانسار قاضی کندی به صورت رگه ای و عدسی شکل، در بخش قاعده ای سازند باروت که متشکل از سنگ های کربناتی و شیل است، تشکیل شده است. مهم ترین کانی های فلزی موجود در محدوده شامل مگنتیت، هماتیت اولیه و پیریت می باشند. کانی های ثانویه شامل هماتیت ثانویه، گوتیت و لپیدوکروزیت هستند که در اثر هوازدگی مگنتیت و پیریت به وجود آمده اند. دگرسانی های موجود در این کانسار شامل دگرسانی های کلریتی، اپیدوتی، سیلیسی، سریسیتی و آرژیلیک هستند. مطالعه حاضر بیانگر آن است که در اثر تزریق توده نفوذی با ترکیب گرانیتی تا کوارتز مونزونیتی به درون سازند باروت، کانه زایی آهن در این کانسار رخ داده است. همزمان با تزریق توده نفوذی، بخش های شیلی سازند باروت، هورنفلسی شده به طوری که در این بخش ها، کانی های فلوگوپیت، کلریت و اپیدوت تشکیل گردیده اند. همچنین بخش های کربناته در اثر دگرگونی مجاورتی به مرمر تبدیل شده اند. در ادامه فرایند کانه زایی در این کانسار، مگنتیت و بعد از آن هماتیت اولیه (به مقدار کم) تشکیل شده است. همراه با این مرحله از کانه زایی، دگرسانی های کلریتی و اپیدوتی نیز انجام شده اند. قابل ذکر است که رگه- رگچه های سیلیسی بعد از تشکیل کانه زایی، فازهای کانه زایی در مراحل اولیه را قطع و برشی کرده اند. براساس رده بندی شیمیایی، نمونه های توده نفوذی دارای ماهیت کالک آلکالن و متالومین و عمدتا در محدوده گرانیت تا کوارتز مونزونیت قرار می گیرند. در نمودارهای عنکبوتی، نمونه های توده نفوذی غنی شدگی نسبی از LREE نسبت به HREE را نشان می دهند. براساس مطالعات ژیوشیمیایی، محیط تکتونوماگمایی سنگ های گرانیتوییدی مورد مطالعه، در حاشیه فعال قاره ای و کمان ماگمایی قرار می گیرند. به طور کلی، براساس شواهد صحرایی و میکروسکوپی می توان اظهار داشت که کانسار آهن قاضی کندی در دسته کانسارهای آهن اسکارن منیزیمی (وجود فلوگوپیت، کلریت و اپیدوت) قرار دارد.

    کلیدواژگان: کانه زایی آهن، اسکارن منیزیمی، قاضی کندی، زنجان، پهنه ایران مرکزی
  • ولی مهدی پور، احمد رضا ربانی*، علی کدخدایی صفحات 95-115

    در این مطالعه مخزن سروک یکی از میادین نفتی فربار دزفول از نظر ناهمگنی مورد مطالعه قرار گرفت. عوامل متعدد زمین شناسی در سازندهای کربناته نظیر سازند سروک باعث بروز ناهمگنی می شوند که به طور مسلم تاثیر به سزایی بر روی پارامترهای پتروفیزیکی و سایر خصوصیات مخزنی دارد. شاخص ناهمگنی از دیدگاه پتروفیزیکی با استفاده از نگارهای متداول پتروفیزیکی، یا نگار پیشرفته تصویری FMI قابل بررسی می باشد. در این مطالعه، شاخص ناهمگنی با استفاده از دو روش در دو چاه میدان مورد مطالعه مورد بررسی و مقایسه قرارگرفت. شاخص ناهمگنی در رویکرد اول با استفاده از معیارهای سنجش متداول اعم از ضریب دکسترا-پارسون، ضریب لورنز و ضرایب تغییرات تخلخل و تراوایی بر روی نگارهای متداول محاسبه گردید. مقدار این شاخص، در رویکرد دوم براساس نگار تصویرگر پیشرفته و با استفاده از شاخص جورشدگی انجام گرفت. براساس این مطالعه، مشخص گردید، ضریب همبستگی بالایی مابین ضرایب تغییرات تخلخل و تراوایی و ضریب لورنز با شاخص جورشدگی نگار تصویرگر در چاه های مورد مطالعه وجود دارد (حداکثر 60 درصد). با توجه مقادیر محاسبه شده شاخص جورشدگی نگار تصویرگر به عنوان شاخص ناهمگنی، زون LSB2 مخزن سروک کمترین مقدار ناهمگنی و زون LSG بیشترین مقدار ناهمگنی را دارد. دلیل بروز ناهمگنی در این سازند و در زون های مورد مطالعه تا حد زیادی متاثر از فرایندهای دیاژنزی می باشد.

    کلیدواژگان: ناهمگنی، ضریب لورنز، نگار تصویرگر، شاخص جورشدگی، سازند سروک
  • راضیه صفا، پرویز ضیائیان فیروزآبادی*، سید محمد توکلی صبور صفحات 116-149

    تغییرات عوارض سطح زمین ممکن است در اثر تحولات درونی یا بیرونی زمین رخ دهد. به هرحال، صرف نظر از  منشاء تغییر، آشکارسازی و پایش این تغییرات کمک شایانی به برنامه ریزی محیطی در راستای توسعه پایدار و بهره برداری بهینه از منابع خواهد نمود. در این راستا، معرفی و اجرای روش هایی که در تشخیص شدت و روند تغییرات موفق باشند، مفید خواهد بود. به همین دلیل پردازش تصاویر ماهواره ای در علوم مختلف و با اهداف متفاوت، تبدیل به یکی از زمینه های اصلی پژوهش شده است. این پژوهش، با هدف مشخص کردن مناطق در حال تغییر با بهره گیری از روش تبدیل فوریه کسری گسسته  و  بررسی مرتبه بهینه تبدیل فوریه کسری گسسته  بر صحت و کامل بودن آشکارسازی تغییرات در تصاویر ماهواره ای در فضای فرکانسی تصویر می پردازد. در این راستا با توجه به عدم توانایی نرم افزارهای موجود در آشکارسازی تغییرات با استفاده از تبدیل فوریه گسسته، با توسعه نرم افزار در محیط MATLAB، ابتدا اقدام به  برآورد صحت کارکرد نرم افزار توسعه یافته بر روی تصاویر تفاضلی نمونه شد. سپس با بهره گیری از تصاویر ماهواره ای لندست و سنتینل2 متعلق به تاریخ های متفاوت و یافتن مقدار ضریب انعطاف پذیر a در تبدیل فوریه کسری، خروجی های متفاوت و متنوع بدست آمد. در اینجا نتایج با میزان همبستگی تصویر تفاضل و تصویر تغییر حاصل از روش تبدیل فوریه کسری بهینه مقایسه شدند.  باندهای 2 ، 3  و 4 از سنجنده سنتینل 2 بر روی تغییرات ساختارهای زمین شناسی حساسیت خاصی نشان ندادند و بیشتر نواحی تغییر یافته پوشش گیاهی را نشان دادند.  این در حالیست که باند 8 (باند مادون قرمز)  از این سنجنده علاوه بر نواحی تغییریافته  گیاهی، تغییرات در ساختارهای زمین شناسی را نیز بخوبی آشکار نمود.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، آشکارسازی تغییرات، تبدیل فوریه کسری گسسته، سنجنده سنتیل 2، ساختارهای زمین شناسی
  • سید داود محمدی*، فاطمه روحی معین صفحات 150-168

    فرسایش آبی و بادی دو عامل اصلی تخریب خاک می باشند. اما این دو فرآیند به تنهایی و بدون دخالت های انسانی موجب فرسایش طبیعی شده و خطرات زیادی را برای خاک ندارند. خاک نه تنها امنیت غذایی را فراهم می کند و حافظ منابع آب است، بلکه بر آب و هوای جهانی نیز تاثیر می گذارد. خاک آلاینده های آب را کاهش داده و همچنین ذخیره گاه کربن است. نیاز به خاک از نظر اقتصادی در کشورهای درحال توسعه جهان بیشتر است چرا که در این مناطق کشاورزان محروم منابع کافی برای انجام شیوه های کنترل فرسایش ندارند و در نتیجه خطرات فرسایش خاک هم چنان روبه افزایش است .به منظور بررسی تاثیر کودهای شیمیایی اوره و سولفات پتاسیم به خاک های منطقه حیدره همدان  سه ایستگاه نمونه برداری انتخاب شده، و سپس آزمایش های پایه خاک از جمله دانه بندی نمونه های خاک،  تعیین Gs،  حدود آتربرگ، آزمایش پین هول، تعیین درصد کربنات کلسیم، تعیین ماده آلی، تعیین کلر، تعیین مقدار سولفات و pH  بر روی نمونه های خاک پایه انجام شد. در این راستا به نمونه های خاک ایستگاه های مورد مطالعه مقادیر درصدهای 1%، 3%، 5%، 7% و 9% کود شیمیایی اوره و کود شیمیایی سولفات پتاسیم به طور مجزا اضافه گردید. سپس، آزمایش های پین هول و نیز فرسایش با استفاده از دستگاه شبیه ساز باران با درصدهای مختلف از کود شیمیایی های ذکر شده بر روی نمونه های خاک هر سه ایستگاه در شیب های 10، 20، 30 و 40 درجه انجام گردید. نتایج آزمایش فرسایش نشان می دهد که با افزایش مقادیرکودهای شیمیایی مقدار خاک فرسایش یافته در همه ایستگاه های نمونه برداری کاهش چشمگیر داشته است. علت کاهش میزان فرسایش را می توان به افزایش نفوذپذیری خاک و کاهش میزان رواناب، با افزایش مقادیر کودهای شیمیایی مصرفی و نیز عدم ثاثیر کودهای مورد استفاده بر میزان واگرایی خاک، مرتبط دانست.

    کلیدواژگان: واگرایی، خاک متراکم، نفوذپذیری، رواناب، شیب
  • مرتضی آسمانی*، زهرا غلامی صفحات 169-206

    بازسازی مسیرهای مهاجرت و نقاط پرشدگی در یک میدان اطلاعات ارزشمندی در مورد موقعیت آشپزخانه مواد آلی (ناحیه تغذیه) و اهداف اکتشافی آتی در منطقه مورد مطالعه در اختیار قرار می دهد. این موضوع بطور معمول توسط ترکیبات پیرولیک نیتروژن انجام می شود. اما این نشانگرهای مولکولی با محدودیت هایی مواجه هستند. راه حل جایگزین استفاده از پارامترهای بلوغ حرارتی نفت خام است. مدل پرشدگی مخزن بیان می کند که اولین نفت های ورودی به مخزن دارای بلوغ کمتری نسبت به نفت های بعدی هستند. بنابراین نفت های با بلوغ بالا در نزدیک ترین موقعیت نسبت به آشپزخانه مواد آلی قرار دارند و سطح بلوغ حرارتی نفت خام یک رابطه معکوس با فاصله از آشپزخانه مواد آلی دارد. نشانه های تفاوت بلوغ در نفت یک مخزن حتی پس از به تعادل رسیدن ترکیب مخزن و هموژن شدن ترکیب در زمان های زمین شناسی از بین نمی رود. در این مقاله مسیرهای مهاجرت و نقاط پرشدگی مخزن آسماری در یکی از میادین شمال شرق فروافتادگی دزفول مورد بررسی قرار گرفت. چهار نمونه نفت خام از قسمت های مختلف میدان تهیه شد. شباهت ویژگی های ژیوشیمیایی در نمونه های مورد مطالعه بیانگر این موضوع هست که نفت ها از یک آشپزخانه مواد آلی یکسانی منشا گرفته اند و متعلق به یک خانواده نفتی هستند. نمونه های مورد مطالعه از یک سنگ منشا مارنی که در محیط دریای باز در شرایط احیایی ته نشین شده و دارای مواد آلی ورودی دریایی است، تولید شده اند. مقدار اندیس اولینان بیش از 20% در نمونه های مورد مطالعه نشان دهنده مشارکت عمده سازند پابده در شارژ کردن میدان مورد مطالعه است. بلوغ حرارتی نمونه ها بیانگر تولید نفت ها از سنگ منشا در ابتدای پنجره نفتی می باشد. بازسازی مسیر مهاجرت و نقاط پرشدگی توسط پارامترهای بایومارکی (C29 αββ/(ααα+αββ)) و غیر بایومارکری (4-/1-MDBT) بلوغ حرارتی انجام شد. نقشه های ایزوپلت این پارامترهای بلوغ نشان داد که مخزن آسماری در میدان مورد مطالعه از سمت جنوب شرقی شارژ شده است.

    کلیدواژگان: مهاجرت ثانویه نفت، مدل پرشدگی مخزن، ویژگی های ژئوشیمیایی، نشانگرهای مولکولی مهاجرت
  • حسن نصراله زاده ساروی*، نیما پورنگ، رضا صفری، آسیه مخلوق، محمدعلی افرائی بندپی، محمد جواد نعمت الهی، مهدیه بالوئی، محمد کاردر رستمی، احد احمدنژاد چهره صفحات 207-226

    در سطح جهان، رودخانه ها تحت تنش انسانی فوق العاده ناشی از تکه تکه شدن جریان، تغییرات کاربری اراضی و مقررات قرار دارند که موجب کاهش کیفیت آب  شده است. مروری بر مطالعات یکپارچگی نشان میدهد که سیستم های آب جاری تا حد زیادی به ویژگی دینامیکی طبیعی آنها بستگی دارد که به نوبه خود در حفظ زیستگاه نقش دارد. در این مطالعه عوامل فیزیکی و شیمیایی آب رودخانه تجن که زیستگاه ماهیان مختلف بوده و رهاسازی برخی ماهیان اقتصادی دریای خزر در آن صورت می گیرد، در 7 ایستگاه طی سال 1401 مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب براساس روش های استاندارد اندازه گیری گردید. تغییرات دمای آب، pH، هدایت الکتریکی، کل موادجامد معلق، کدورت، اکسیژن محلول، اکسیژن خواهی بیوشیمیایی، اکسیژن خواهی شیمیایی، آمونیم، نیتریت، نیترات، فسفات، شاخص کیفیت آب و شاخص جامع آلودگی به ترتیب برابر 00/32-50/14 درجه سانتی گراد، 48/6-24/12، 10020-562 میکروزیمنس بر سانتی متر، 71/185-35/2 میگروگرم بر لیتر، 0/328-8/1 NTU، 11/14-01/1، 05/16-58/0، 21/50-39/2، 028/1-020/0، 771/0-005/0، 56/58-49/0، 610/1-010/0 میلی گرم بر لیتر، 0/75-0/17 و 33/7-20/1 ثبت شد. براساس آزمون تحلیل مولفه اصلی متغیرهای اکسیژن خواهی بیوشیمیایی، نیتریت، نیترات و فسفات در مولفه اول بوده که دارای اهمیت بیشتری در رودخانه تجن می باشند. همچنین براساس آزمون رگرسیون گام به گام در میان 11 پارامتر شاخص کیفیت آب موثرترین متغیرها، اکسیژن خواهی بیوشیمیایی، کدورت و فسفات تعیین شد. همچنین، براساس شاخص جامع آلودگی کیفیت آب این رودخانه به متغیرهای فسفرکل، فسفات و نیتریت وابسته بوده است. در نهایت براساس پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و همچنین شاخص های مختلف کاربری آب رودخانه تجن برای زیست ماهیان و بچه ماهیان مناسب و مطلوب نیست. براساس شاخص های مختلف، ایستگاه یک (در آزمون کلاستر ایستگاه ها در گروه مجزا قرار گرفت) در مقایسه با سایر ایستگاه ها دارای شرایط مناسب تری جهت رهاسازی بچه ماهیان بوده است.

    کلیدواژگان: پارامترهای فیزیکوشیمایی، شاخص کیفیت آب، انتخاب محل رهاسازی، رودخانه تجن، ساری
  • طاهره آذری، مرضیه طوری کادرقلعه، فاطمه کاردل* صفحات 227-259

    نفوذ شیرابه حاصل از دفن پسماندها به داخل زمین و رسیدن آن به سفره های آب زیرزمینی منجر به آلودگی منابع آب زیرزمینی می گردد. با توجه به اهمیت منابع آب در وضعیت بحرانی کشور ایران، انجام تحقیقات جدی جهت حفاظت منابع موجود ضروری است. این تحقیق یک مطالعه موردی از شبیه سازی فرآیند نشت و انتقال شیرابه از لندفیل به آب زیرزمینی و میزان گسترش و مهاجرت چهار فلز سنگین (سرب، آهن، روی و کادمیوم) در آبخوان آبرفتی آزاد شهرستان بابلسر است. لندفیل مورد مطالعه در این تحقیق با مساحت 5 هکتار روزانه 150 تن زباله جامد شهرستان بابلسر را دریافت می کند. نفوذ و انتقال شیرابه به این آبخوان با استفاده از تکنیک تفاضل محدود و کدهای MODFLOW, MT3DMS در نرم افزار GMS شبیه سازی شده است. پس از اجرا و کالیبراسیون مدل کمی، مدل کیفی برای چهار فلز سنگین (سرب، آهن، روی و کادمیوم) اجرا گردید. با اعمال فرآیندهای همرفت، پراکنش هیدرودینامیکی و جذب، پتانسیل پاکسازی طبیعی هر عنصر بررسی شد و مدل کیفی انتقال آلاینده واسنجی و مقدار و نرخ جذب در محدوده مورد مطالعه برای هر عنصر تعیین گردید. بر اساس نتایج حاصل از شبیه سازی، ساختار و جنس زمین شناسی بیشترین تاثیر را در انتقال شیرابه حاصل از زباله های جامد شهری در لندفیل سنتی بابلسر داشته است. رس و مواد آلی موجود در خاک محدوده مورد مطالعه به دلیل تراوایی کم و ظرفیت بالای جذب آلاینده ها از انتقال و گسترش ابر آلودگی در آبخوان آبرفتی بابلسر جلوگیری نموده است. جهت پیش بینی پتانسیل پاکسازی طبیعی آبخوان در سال های آتی و تعیین سرنوشت این عناصر، نمودار تغییرات غلظت این عناصر تا رسیدن به غلظت استاندارد مجاز نسبت به زمان ترسیم گردید و معادله مربوط به هر عنصر تعیین شد. معادلات پاکسازی حاصل از مدل کیفی، ابزار مناسبی برای پیش بینی توسعه هاله آلودگی در آبخوان و تعیین تغییرات طبیعی غلظت این عناصر با زمان جهت مدیریت بهینه آبخوان در دست متخصصان است.

    کلیدواژگان: آلودگی آب زیرزمینی، لندفیل، فلزات سنگین، MT3DMS، MODFLOW
  • محدثه عجمی، رضا نوزعیم*، سعید معدنی پور، وحید توکلی، مجسن الیاسی، سعید حاج امینی، کوثر شادرام صفحات 260-282

    تاقدیس ناوگون لاچینگ در شمال باختر تاقدیس میل و منتهی الیه باختری گسل دوچاه در شمال ایران مرکزی واقع شده است. در این ناوگون عضوهای انتهایی سازند قم (عضو E و G) و سرخ بالایی و کنگلومرای پلیوسن با روند اثر سطح محوری شمال باختری- جنوب خاوری با میل به سمت جنوب خاور چین خورده اند و هندسه یک تاقدیس ناوگون را نمایان می سازند. در این ناوگون لایه های شکل پذیر مارنی و گچی عضوهای E و G سازند قم در همبری با لایه های پرقوام کنگلومرا و ماسه سنگ از سازند سرخ بالایی قرار گرفته اند. این همبری و اعمال فازهای دگرریختی سبب مهاجرت لایه های خمیری و افزایش ستبرای قابل توجه در نهشته های مارنی-گچی سازند قم (به ویژه عضو E) گشته که در نتیجه حرکت جریانی لایه های با رفتار خمیری ضمن افزایش قابل توجه ضخامت آنها در محل لولای تاقدیس ناوگون لاچینگ، موجب برگشته شدن لایه ها در پهلوهای این چین گشته است. در نهایت یک تاقدیس جعبه ای با ماهیت برگشته و ناوفرم (synformal anticline box fold) حاصل شده است.  بررسی های ساختاری به عمل آمده روشن ساخت که تشکیل این چین ابتدا در اثر حرکت ترافشارشی راست بر و به موازات گسل دوچاه انجام شده و در بازه زمانی پسامیوسن و اعمال نیروی برشی راستالغز چپ بر حول قطب صفحه محوری حدود 135 درجه به صورت پادساعت گرد (با دید به سمت شمال) چرخیده و بصورت ناوفرم در آمده است. عامل ایجاد نیروی برشی چپ بر شاید مرتبط با چرخش ساعت گرد ورقه خزر جنوبی و اعمال برش چپ بر بر قسمت های شمالی ایران مرکزی مانند آنچه در گسل کوشک نصرت مشاهده شده است، باشد.

    کلیدواژگان: تاقدیس ناوگون، لاچینگ، گسل دوچاه، سازند قم، ایران مرکزی
  • ابراهیم طالع فاضل* صفحات 283-307

    ایلویت با ترکیب CaFe22+Fe3+(Si2O7)O(OH) از کانی های کمیاب مهم در مرحله دگرسانی پسرونده ذخایر اسکارن محسوب می شود. در این پژوهش با استفاده از شواهد میکروسکوپی، پراش پرتو ایکس (XRD) و تجزیه ریزکاوالکترونی (EPMA) به بررسی خصوصیات بلورشناسی، شیمی بلور و شرایط ترمودینامیکی رخداد ایلویت در تکوین یک کانسار اسکارن پرداخته شده است. کانسار اسکارن آهن غلام آباد (ذخیره قطعی 1/3 میلیون تن و عیار متوسط 37/2 درصد FeO)، در 30 کیلومتری جنوب غرب دهگلان و پهنه سنندج- سیرجان شمالی، قرار دارد. اسکارن زایی در این ذخیره در محل تماس آلکالی گرانیت پورفیری (ژوراسیک بالایی) و توالی سیلت سنگ توفی (تریاس- ژوراسیک) روی داده که طبق آن دگرسانی پیشرونده آندرادیت قهوه ای-هدنبرژیت نزدیک به توده نفوذی و دگرسانی پسرونده اپیدوت- اکتینولیت- ایلویت در مجاورت سنگ های آتشفشانی شکل گرفته است. ایلویت در کانسار غلام آباد با فرمول تجربی  Ca0.90Fe2+1.88Fe3+0.98Al0.04Mn0.04Si2.14O8(OH)طی مراحل اولیه دگرسانی پسرونده (دمای 400 تا C° 470 و ∆logfO2(HM) بین 4/2- تا 4-) از واکنش کانی های آندرادیت، مگنتیت و کوارتز شکل گرفته است. پس از آن در مراحل پایانی این دگرسانی (دمای 270 تا C° 350)، با افزایش فعالیت XCO2 (0/05 تا 0/005) و کاهش محتوای اکسیژن محیط (مقادیر ∆logfO2(HM) کمتر از 4/5-)، ایلویت به مجموعه کانی های مگنتیت، کلسیت و فرواکتینولیت تجزیه شده است. طبق نتایج EPMA، نسبت بالای Fe2+/Fe3+ (متوسط 1/90) و محتوای پایین Mn2+ (کمتر از 0/05 با فرض مجموع 6 کاتیون) در ترکیب ایلویت کانسار غلام آباد حاکی از ارتباط آن با اسکارن های آهن بوده که آن را از سایر ذخایر اسکارن متمایز می نماید. در مجموع، اگرچه ایلویت به عنوان کانی کمیاب در اکثر اسکارن ها است، اما نتایج این پژوهش نشان می دهد که از ترکیب و ترمودینامیک این کانی می توان برای تمایز انواع ذخایر اسکارن و تکوین فرایندهای ژیوشیمیایی- اسکارن زایی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: ایلویت، اسکارن آهن، تجزیه ریزکاوالکترونی، پهنه سنندج- سیرجان شمالی
  • قباد کولابندی، حسین مصدق*، جواد هنرمند، مهران مرادپور صفحات 308-337

    سازند آسماری به سن الیگوسن- میوسن یکی از مهم ترین سنگ مخزن های هیدروکربنی در حوضه رسوبی زاگرس به ویژه فروافتادگی دزفول است. این سازند در بیشتر میادین نفتی فروافتادگی دزفول از توالی مخلوط کربناته- آواری تشکیل شده است. در این مطالعه جهت بررسی ارتباط سکانس های رسوبی و فرآیند های دیاژنتیکی با زون های مخزنی، از داده های رسوب شناسی و لاگ های پتروفیزیکی مربوط به یک چاه کلیدی استفاده شده است. براساس مطالعات میکروسکوپی مقاطع نازک تهیه شده از مغزه، 8 ریزرخساره کربناته و 4پتروفاسیس آواری که در چهار محیط دریای باز، پشته های زیر آبی، لاگون و پهنه جزرومدی در یک رمپ کربناته هم شیب نهشته شده اند، شناسایی گردید. همچنین با تجزیه و تحلیل رخساره ها و با استفاده از لاگ های چاه پیمایی، 6 سکانس رسوبی مرتبه سوم شناسایی شد. از بین فرآیندهای دیاژنزی موثر بر این سازند انحلال و دولومیتی شدن با گسترش فضای خالی باعث افزایش خواص مخزنی و سیمانی شدن و تراکم باعث کاهش خواص مخزنی شده اند. سازند آسماری در چاه مورد مطالعه براساس مشخصات رسوبی و خواص پتروفیزیکی به 8 زون مخزنی تقسیم شده است. تطابق مرزهای دسته رخساره ای با مرز های زون های مخزنی در بیشتر موارد نشان می دهد که تغییرات خواص مخزنی بیشتر در ارتباط با تغییرات سطح آب دریا است. این مطلب در زون های پایینی به خوبی مشخص است.

    کلیدواژگان: سکانس رسوبی، فرایند های دیاژنتیکی، زون های مخزنی، سازند آسماری
|
  • Morteza Khalatbari Jafari, Amir Shariari*, Mohamad Faridi Pages 1-31

    The study area is located in the north of the Yusef -Kandi village, north of Lahrud, Ardabil Province (northwestern Iran). This area comprises portions of the Alborz-Azarbaijan structural zone, which together with the Little Caucasus and the highlands of southeastern Turkey have evolved due to the convergence of the Arabian and Eurasian plates during the Alpine-Himalayan orogeny. The study area includes outcrops of Eocene volcanic and volcano-sedimentary sequences which were deposited in marine to continental environments. The volcanic portion of these sequences consists of volcanoclastic rocks as well as lava flows. A few acidic volcanic rocks and ignimbrite are locally exposed in this area. The petrographic studies show that the Yusef-Khan-Kandi volcanic rocks include picrobasalt, basalt, tephrite, basanite, trachybasalt, basaltic trachyandesite, phenotephrite, tephrophenolite, trachyandesite and trachyte compositions. Phyric texture is common within the volcanic lavas. The majority of the samples show transitional to potassic trends, with only a few samples exhibiting sodic trends. The transitional trend observed in a significant number of the studied samples probably has resulted from the mingling of the sodic and potassic magmas. The Harker binary variation diagrams indicate trends that are consistent with fractional crystallization. The chondrite-normalized REE patterns and primitive mantle-normalized spider diagrams show high LREE/HREE ratios which could be explained by partial melting of an enriched mantle (including asthenospheric) or a metasomatized mantle in collisional to continental arc environments. Most of the studied volcanic rocks plot in the active continental arc or within plate domains. It seems that following the convergence between the Arabian and Eurasian plates in the Late Cretaceous, the northward subducting Neotethyan slab in the Eocene, triggered partial melting of the metasomatized subcontinental lithospheric mantle. Therefore, we suggest that the Yusef-Khan-Kandi Eocene volcanic rocks were erupted in a post-collision extensional environment.

    Keywords: Basalt, picrobasalt, alkaline serie, shoshonite, Eocene, Lahrud, Ardabil
  • Amir Azadmehr, Sayed Mahhmood Kazemi, Mohsen Saffarian* Pages 32-61

    Dynamic and static properties of the rocks are very important for designing geotechnical structures and modeling rock foundations. The main purpose of this paper is to present the regional and global relationships between the static and dynamic elasticity modulus with an experimental approach and to estimate the shear wave velocity of limestone by statistical methods and artificial neural network (ANN). For this purpose, petrographic, physical and mechanical experiments were first conducted on 80 limestone cores from the Karun 4 dam site. A database was then created using the literature data and compared with the results of this study. The results of statistical analysis show that the ratio of dynamic to static modulus of elasticity for the studied samples is 2.5. Also, the ratio of dynamic to static Poisson for these rocks was 1.41. The average value of the dynamic modulus obtained from the literature was equal to 19.90 GPa, which is less than the average value of the dynamic modulus of the present study (31.20 GPa). Due to the most accurate fit, the global relationship (R2 = 0.98, RMSE = 7.9, MAPE = 1.67) and the regional relationship (R2 = 0.96, RMSE = 5.24 MAPE = 0.91) were presented with very high accuracy between the dynamic and static modulus of elasticity. The results of artificial neural network and multivariate regression showed that estimation of shear wave velocity (Vs) based on P-wave velocity, water absorption and density is possible with high accuracy. The results showed that the ANN accuracy (R2 = 0.98, RMSE = 0.27) was higher than the multivariate linear regression (R2 = 0.86, RMSE = 0.39). The neural network also acts conservatively in predicting this variable.

    Keywords: modulus of elasticity, shear wave velocity, limestone, artificial neural network, multivariate regression
  • Elham Hassasi, Ghasem Nabatian*, Maryam Honarmand, Mohammad Ebrahimi, Reza Keshavarzi Pages 62-94

    The Qazikandi iron ore mineralization is located in the 70 km northwest of Zanjan and belongs to the Central Iran Zone. The rock units in the study area include Precambrian to Cenozoic formations as well as Cretaceous granite bodies. Iron mineralization in the Qazikandi area has occurred in the form of lensoid and vein in the basal part of the Barout Formation with carbonate and shale composition. The main ore minerals consist of magnetite, primary hematite, pyrite, secondary hematite and goethite. The secondary minerals which formed through supergene process and evolved during weathering of magnetite and pyrite are secondary hematite, goethite and lepidocrocite. The alteration in the study mineralization includes chloritization, epidotization, silicic, sericitization and argillic. The current research suggests that the intrusion of plutonic body with granite to quartz-monzonite composition into the Barout Formation has led to the formation of iron mineralization in the area. Due to the intrusion of the plutonic body into the shale parts of the Barout Formation, the hornfels developed and anhydrous minerals such as phlogopite were formed. Following the mineralization in this area, magnetite and then small amounts of primary hematite were formed. The mentioned alteration products developed simultaneously with this stage of mineralization. It is noteworthy that the silicic veins and veinlets which formed after mineralization, have cut the primary phases of mineralization. The field and microscopic evidence suggest that the Qazikandi ore deposit is classified as the magnesian skarn iron ore deposit.

    Keywords: iron mineralization, magnesian skarn, Qazikandi, Zanjan, Central Iranian Zone
  • Vali Mehdipour, Ahmad Reza Rabbani*, Ali Kadkhodaie Pages 95-115

    In this study, the heterogeneity of the Sarvak reservoir in an oil field located in the Dezful Embayment was studied. The occurrence of heterogeneity is primarily attributed to various geological factors in carbonate formations, including the Sarvak Formation, resulting in significant impacts on petrophysical and other reservoir characteristics. The heterogeneity index can be calculated using conventional petrophysical logs or advanced FMI image logs from petrophysical point of view. The heterogeneity index was calculated in this study using two methods across two wells. The index was measured using conventional methods such as Dykstra Parsons coefficient, Lorenz coefficient, and coefficients of variations of porosity and permeability based on conventional logs. In contrast, the second method used FMI logs to obtain the index by calculating the sort index as a measure of heterogeneity. Based on this study, there is a high correlation coefficient between the coefficients of variations of porosity and permeability and the Lorenz coefficient with the image log index in the two studied wells (up to 60%). This study indicated the LSB2 zone has the lowest heterogeneity value while the LSG zone has the highest heterogeneity value in this field based on sort index of FMI log. The heterogeneity found in this reservoir is primarily due to diagenetic processes.

    Keywords: Heterogeneity, Lorenz's coefficient, Image log, Sorting index, Sarvak Formation
  • Raziyeh Safa, Parviz Zeaieanfirouzabadi*, Sayed Mohammad Tavakoli Sabour Pages 116-149

    Changes in earth surface features may occur due to internal or external changes.  However, regardless of the origin of the change, detection and monitoring of these changes will contribute to environmental planning for sustainable development and optimal utilization of resources. In this sense, introducing and implementing methods that are successful in recognizing the magnitude and trend of change will be useful. For this reason, the processing of satellite images in different sciences and with different purposes has become one of the main areas of research. This study aims to identify the changing areas frequency domain using discrete fractional Fourier transform method and the optimal order of discrete fractional Fourier transform to determine the accuracy and completeness of change detection in satellite images. In this regard, due to the inability of existing software packages on detecting changes using discrete Fourier transform, a software has been developed in MATLAB environment. First, the accuracy of the output generated through developed software was evaluated on differential sample images. Then, using Landsat and Sentinel2 satellite images from different dates and finding the value of coefficient “a” in the Fourier fraction transform, different outputs were obtained. Here, the results of the change image obtained from the optimal fractional Fourier transform method were compared with the difference image.  The bands 2, 3 and 4 of Sentinel 2 did not indicate any sensitivity to changes in geological structures. However, they showed most of the changes in vegetated areas.  However, band 8 (infrared band) of this sensor not only detected changes on vegetated areas, but also revealed changes in geological structures.

    Keywords: Remote Sensing, Change Detection, Discrete Fractional Fourier Transform, Sentinel 2 Sensor, Structural Geology
  • Seyed Davoud Mohammadi*, Fatemeh Rouhi Moein Pages 150-168

    Water and wind erosions are the two main factors of soil degradation. But these two processes alone, without human intervention, cause natural erosion and pose little risks to soil. Soil provides food security, preserves water resources, and affects the global climate. Soil reduces water pollutants and is also a carbon storage. The economic need for soil is greater in the world's developing countries because, in these regions, deprived farmers do not have enough resources to carry out erosion control methods. As a result, the risk of soil erosion continues to increase. Various parameters affect the erodibility of soils, including fertilizers. To investigate the effect of urea and potassium sulfate fertilizers on the soils of the Heidareh area of Hamedan, three sampling stations were selected, and then basic experiments including soil sample size, determination of Gs, Atherberg limits, pinhole test, determination of calcium carbonate percentage, determination of the organic matter, chlorine determination, sulfate content, and pH were conducted on soil samples. In this regard, the percentages of 1%, 3%, 5%, 7%, and 9% of urea fertilizer and potassium sulfate fertilizer were added separately to the soil samples of the studied stations. Then pinhole and erodibility tests were conducted using a rainfall simulator with different percentages of urea fertilizer and potassium sulfate fertilizer on soil samples of all three stations in dips of 10, 20, 30, and 40 degrees. The results of the erosion test show that with increasing the amount of fertilizers, the amount of eroded soil in all sampling stations has decreased significantly. The reason for reducing erosion can be related to increasing soil permeability and reducing runoff, by increasing the amount of fertilizers and the lack of fertilizers' effect on soil dispersion

    Keywords: Dispersive, compacted soil, permeability, runoff, dip
  • Morteza Asemani*, Zahra Gholami Pages 169-206

    Reconstruction of migration pathways and filling points in a field provides critical information about the location of the source kitchen and future exploration prospects in the study area. This issue is routinely performed with pyrrolic nitrogen compounds. However, these molecular indicators have encountered some limitations. The alternative solution is using crude oil maturity parameters. The reservoir filling model implies that the early oils that entered the reservoir had lower thermal maturity than the later ones. Hence, the higher-maturity oils are in the closest location to the source kitchen, and the level of maturity has a reverse relationship with the distance from the source kitchen. The signature of maturity differences is also retained after reaching the reservoir to equilibrium, and the composition becomes homogenized during geological time scales. This paper assessed the migration pathways and filling points in the Asmari reservoir from an oil field northeast of the Dezful Embayment. Four crude oil samples were collected and geochemical analyses were performed across the field. The similar geochemical signatures of the studied crude oils indicate that they were sourced from the same source kitchen and belong to the same oil family. The analyzed samples were originated from a marl source rock deposited in an open marine setting with anoxic conditions, and marine organic matter. The oleanane index higher than 20% in the studied samples implies the significant contribution of the Pabdeh Formation in charging the studied field. The thermal maturity of samples shows that all samples were generated from the source rock at the beginning of the oil window. Reconstruction of migration pathways and filling points was performed by biomarker (4-/1-MDBT) and non-biomarker (C29 αββ/(ααα+αββ)) thermal maturity parameters. The isopleth maps of both maturity parameters revealed that the Asmari reservoir was charged from the southeast. Hence, the Pabdeh source rock has a source kitchen in the northeast of the Dezful Embayment

    Keywords: Secondary migration of oil, Reservoir filling model, Geochemical characteristics, Migration molecular indicators
  • Hassan Nasrollahzadeh Saravi*, Nima Pourang, Reza Safari, Asieh Makhlough, Mohammad Ali Afraei Banpei, Mohammad Javad Nematollahi, Mahdieh Baloei, Mohammad Kardar Rostami, Ahad Ahmadnezhad Chehreh Pages 207-226

    Globally, rivers are under tremendous anthropogenic stress caused by stream fragmentation, land use changes, and regulation and water quality has been widely declined. In a review of studies, the integrity of flowing water systems largely depends on their natural dynamic characteristics, which sustain habitat. In this study, the physical and chemical factors of the Tajan River water, which is the habitat of various fishes and where the release of some economic fishes of the Caspian Sea takes place, are investigated in 7 stations during the year 2022. The results of the physical and chemical parameters such as water temperature, pH, electrical conductivity, total suspended solids, turbidity, dissolved oxygen, biochemical oxygen demand, chemical oxygen demand, ammonium, nitrite, nitrate, phosphate, water quality index and comprehensive pollution index were recorded as 14.50-32.00 °C, 6.48-12.24, 562-10020 µs/cm, 2.35-185.71 mg/l, 1.8-328 NTU, 1.01-14.11, 0.58-16.05, 2.39-50.21, 0.020-1.028, 0.005-0.771, 0.49-58.56, 0.010-1.610 mg/l, 17.0-75.0 and 1.20-7.33, respectively. Based on the principal component analysis, the biochemical oxygen demand, nitrite, nitrate, and phosphate variables are in the first component, which is more important in the Tajan River. Also, based on the step-by-step regression analysis of the water quality index, the most effective variable was recorded biochemical oxygen demand, turbidity, and phosphate, and according to the comprehensive pollution index, the water quality of this river was dependent on the variables of phosphorus, phosphate, and nitrate. Finally, based on the physical and chemical parameters and various water use indicators, the Tajan River is unsuitable for fish life. Based on various indicators, station one (placed in a separate group in the cluster test) compared to other stations has more suitable conditions for releasing fish juveniles.

    Keywords: Physicochemical, Water Quality Index, Choosing a release station, Tajan River, Sari
  • Tahereh Azari, Marzieh Touri Kadar-Ghale, Fatemeh Kardel* Pages 227-259

    The infiltration of leachate resulting from waste disposal into the ground and reaching the groundwater aquifers leads to the pollution of groundwater resources. Considering the importance of water resources in the critical situation of Iran, it is necessary to carry out serious research to protect the existing resources. This research is a case study to simulate the process of leakage and transfer of leachate from landfill to groundwater and the spread and migration of four heavy metals (lead, iron, zinc and cadmium) in the unconfined alluvial aquifer of Babolsar city. The 5 ha landfill investigated in this study receives 150 tons of solid waste per day from Babolsar city. Infiltration and transfer of leachate to this aquifer is simulated using finite difference technique and MODFLOW, MT3DMS codes in GMS software. After the implementation and calibration of the quantitative model, the qualitative model was implemented for four heavy metals (lead, iron, zinc and cadmium). By applying the processes of convection, hydrodynamic dispersion and absorption, the natural cleaning potential of each element was investigated and the qualitative model of pollutant transport was calibrated and the amount and rate of absorption in the studied range were determined for each element. Based on the simulation results, the structure and geological material have had the greatest impact on the transfer of leachate from municipal solid waste in the traditional landfill in Babolsar. Due to their low permeability and high capacity to absorb contaminants, clay and organic matter in the soil of the studied area have prevented the transmission and spread of pollution plume in the alluvial aquifer of Babolsar. In order to predict the potential of natural cleaning of the aquifer in the coming years and determine the fate of these elements, the graph of changes in the concentration of these elements until they reach the standard allowed concentration was drawn with respect to time and the equation for each element was determined. The cleaning equations obtained from the qualitative model are a suitable tool for predicting the development of the pollution plume in the aquifer and determining the natural changes in the concentration of these elements with time for the optimal management of the aquifer in the hands of experts.

    Keywords: Groundwater Pollution, Landfill, Heavy metals, MT3DMS, MODFLOW
  • Mohadese Ajami, Reza Nozaem*, Saeed Madanipour, Vahid Tavakoli, Mohsen Eliassi, Saeed Haj Amini, Kosar Shadram Pages 260-282

    The Lachinag synformal anticline is located to the northwest of the Mil anticline and the western end of the Dochah Fault in northern central Iran. This synform includes the terminal members of the Qom Formation (members E and G) and the Upper Red and Pliocene conglomerates. Additionally, with an axial surface plunge from the northwest to the southeast, this fold trends toward the southeast, resulting in its asymmetric geometry. In this synform, the deformable marl and gypsum layers of the E and G members of the Qom Formation have contact with the competent conglomerate and sandstone layers from the Upper Red Formation. The juxtaposition of these layers and the occurrence of deformation phases resulted in the migration of ductile layers as well as a significant increase in the thickness of the marl and gypsum deposits of the Qom Formation (particularly in the E member). Due to the migration of these layers towards low pressure areas and their substantial thickening at the hinge of the Lachinag synformal anticline, the layers as well as the limbs of this fold were overturned. Finally, a synformal box fold was formed. Structural investigations have revealed that this fold initially formed as a result of the right-lateral strike-slip shear parallel to the Dochah Fault. This process occurred during the post-Miocene under the influence of counterclockwise left-lateral strike-slip shear forces around a pole axis at approximately 135 degrees from the north. Consequently, the fold acquired a synformal geometry. The left-lateral shear force may be due to the clockwise rotation of the South Caspian basin and the application of left-lateral shear forces on the northern parts of Central Iran, similar to what has been observed in the Kushk-e Nosrat Fault.

    Keywords: The Lachinag Synformal Anticline, Dochah fault, Qom Formation, Central Iran
  • Ebrahim Tale Fazel* Pages 283-307

    Ilvaite, CaFe22+Fe3+(Si2O7)O(OH), is one of the important trace minerals in the retrograde alteration stage of skarn deposits. In this contribution, by using microscopic evidence, X-ray diffraction (XRD) and electron microprobe analysis (EPMA), the crystallographic characteristics, crystal chemistry and thermodynamic conditions of ilvaite have been investigated in the formation of skarn deposits. The Gholamabad iron skarn deposit (1.3 Mt with an average grade of 37.2% FeO) is located 30 km SW of Dehgolan, North Sanandaj-Sirjan Zone (N-SaSZ). Skarn formation has occurred in this deposit at the contact of alkali granite porphyry (Upper Jurassic) and tuffaceous siltstone sequence (Triassic-Jurassic), which was accompanied by progressive alteration of brown andradite-hedenbergite near the intrusive body and retrograde alteration of epidote-actinolite-calcite in the vicinity of volcanic rocks. Ilvaite with empirical formula, Ca0.90Fe2+1.88Fe3+0.98Al0.04Mn0.04Mg0.02Si2.14O8(OH), formed from the reaction of andradite, magnetite, and quartz minerals during retrograde alteration stage (temperature 400 to 470 °C and ∆logfO2(HM) between -4.2 and -4.0). Then, in the final stage of retrograde alteration, with increasing XCO2 activity (0.05 to 0.005) and decreasing oxygen content (∆logfO2(HM) < -4.5), ilvaite has been decomposed to the magnetite, calcite, and ferroactinolite assemblage at temperature 270 to 350 °C. According to the results of EPMA, the high ratio of Fe2+/ Fe3+ (avg.= 1.90) and low content of Mn2+ (<0.05 assumed six cation sum) in the ilvaite of Gholamabad deposit indicates that it belongs to Fe skarn deposits, which is different from other skarn systems. In general, although ilvaite is a trace mineral in most skarn systems, the results of this approach show that the composition and thermodynamics of ilvaite can be used to distinguish different types of skarn deposits and the evolution of geochemical-skarnification processes.

    Keywords: Ilvaite, Fe skarn, electron microprobe analysis, North Sanandaj-Sirjan Zone
  • Ghobad Kulabandy, Hossein Mosaddegh*, Javad Honarmand, Merhran Moradpour Pages 308-337

    The Oligo-Miocene Asmari Formation is one of the most important hydrocarbon reservoirs in the Zagros sedimentary basin, especially in the Dezful depression. The Formation in most of the oil fields of the Dezful depression consists of a mixed carbonate-siliciclastic sequence. In this study, the relationship between sedimentary sequences and diagenetic processes with reservoir zones is considered. For this purpose, sedimentological data and petrophysical logs of a key well were used. Based on microscopic studies on the core thin sections, four detrital petrofacies and eight carbonate microfacies were identified that were deposited in four facies belts, including open marine, shoal, lagoon, and tidal flat environments, related to a homoclinal ramp. In addition, six depositional sequences (third order) were identified by facies analysis and well logs. Reservoir properties have been increased by dissolution and dolomitization with pore space expansion, while being decreased by cementation and compaction. The Asmari Formation in the investigated well is subdivided into eight reservoir zones based on sedimentary characteristics and petrophysical properties. The coincidence of the facies boundaries with the reservoir zone boundaries in most cases shows that the changes in the reservoir properties are mainly related to the changes in the sea level. This is well-known in the lower zones

    Keywords: Sedimentary sequence, Diagenetic processes, Reservoir zones, Asmari Formation