فهرست مطالب

جستارهای سیاسی معاصر - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1402)

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین مقدسی، محمدحسین بیاتی*، سید محمدصادق موسوی، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 1-25

    بعد از انقلاب رویکرد و فتاوی فقهی جدیدی در خصوص اقلیت های دینی از سوی نهادها و رهبران جمهوری اسلامی مطرح گردید که تا حدی با فتاوی و رویکردهای پیشین متفاوت بود. مصداق این تغییرات را می توان در بحث تساوی حقوق سیاسی و شهروندی ازجمله مشارکت برابر در انتخابات و تعیین سرنوشت و حقوق اجتماعی اقتصادی همچون دیه وارث وحوزه معاملات و... می توان مشاهده نمود. در خصوص این تغییر رویکرد دیدگاه های مختلفی مطرح است. برخی آن را صرفا یک رویکرد سیاسی و فاقد بنیان نظری و فقهی می دانند و برخی دیگر با تاکید بر رویکرد تعامل با غیر مسلمانان معتقدند که این تعامل از بنیانهای قدرتمندتری در فقه شیعه برخوردار است. ولذا مبتنی براین رویکرد بر الزامات این رویکرد درسالهای بعد از انقلاب تاکید کرده اند زیرا که ظرفیت های فقه شیعه این توانایی را دارد که از این تغییرات حمایت کند. که مسیله این پژوهش مطالعه وتبیین بنیان های نظری این رویکرد تعاملی می باشد. لذا این مقاله با روشی توصیفی- تحلیلی واستنتاجی درپی پاسخ به این پرسش است که رویکرد تعامل با غیرمسلمانان در فقه سیاسی شیعه بر چه بنیانها واصولی استوار است ؟

    کلیدواژگان: غیرمسلمان اهل کتاب، غیرمسلمان غیراهل کتاب، فقه سیاسی شیعه، سیره معصومین(ع)، اعتدال
  • دانشمند، سیاستمدار و سیاستگذار؛ گذر از دو گانه کلاسیک افلاطونی- وبری
    رضا ماحوزی* صفحه 2

    افلاطون، سیاستمدار جمهوری آرمانی خود را از طبقه دانشمندان (فیلسوفان) انتخاب کرد. برای وی، این دو حیثیت، وحدتی بنیادین دارند؛ وحدتی که اجازه می دهد دانشمندان بنا به احساس مسیولیت و به اختیار خود سکان هدایت سیاسی جامعه را برعهده گیرند و یا حتی مجبور شوند به چنین امر سترگ و سختی تن دهند. این موضوع درست در مقابل دیدگاه ماکس وبر، جامعه شناس و متفکر آلمانی قرن بیستم قرار گرفته است چرا که به زعم وی، این دو شخصیت، ماموریت ها، مسیولیت ها و منطق های رفتاری متفاوتی دارند و به هیچ وجه نباید به میدان یکدیگر وارد شوند؛ به این معنا، نه دانشگاه میدان سیاست است و نه سیاست، میدانی برای دانشگاهیان حقیقی. این تیپ ایده آل از دانشمندی و سیاستمداری، که در نسبتی متفاوت نزد افلاطون و وبر تعریف شده اند، دوگانه ای را پدید آورده است که ذیل دوگانه سنت- مدرنیته نیز قابل فهم است. این نوشتار بی آنکه به دوگانه اخیر بپردازد درصدد است ضمن تعریف دانشمند و سیاستمدار در اندیشه افلاطون و وبر، به اقتضای امر واقع و لزوم رابطه دانشمند و سیاستمدار در دنیای جدید، بر اساس کارویژه متفاوت «شهریار» افلاطونی در رساله مرد سیاسی، از دوگانه کلاسیک فوق گذر کرده و در میانه دانشمند و سیاستمدار، شخصیت سومی را به نام سیاستگذار بنشاند؛ شخصیتی که می تواند ارتباط بین آن دو پیشه را سامان دهی کند.

    کلیدواژگان: دانشمند، سیاستمدار، سیاستگذار، افلاطون، وبر، سیاست
  • محمدحسن زندوکیلی*، جلال درخشه صفحات 27-53

    پژوهش حاضر درصدد آن است که از رهگذر تحلیل وقایع انقلاب اسلامی ایران، چشم انداز جدیدی از «بسیج پوپولیستی» را نمایان کند. برپایه نظریه ارنستو لاکلایو، مساله ما فهم روابط میان بسیج پوپولیستی و ضرورت بازسازی «مردم جدید» است. به نظر می رسد در انقلاب اسلامی، هویت «مستضعفان» معرف همان «مردم جدید» است و پرسش اصلی این است که «چگونه مطالبات تهیدستان در بسیج پوپولیستی ادغام شد؟» در این تحقیق از روش «توصیف ضخیم» استفاده شده است. در این روش، تفسیر زمینه مند رخدادها مدنظر قرار می گیرد و پژوهشگر به کاوش در شرایط، انگیزه ها، مقاصد و معانی کنش ها می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در پرتو گفتمان سیاسی تشیع و رهبری امام خمینی (ره)، «مستضعفان» نامی همگون ساز برای وحدت همه مطالبات شد و زنجیره هم ارزی شکل گرفت. در ادامه با بررسی انتقادی اثر برجسته آصف بیات، نویسندگان به این درک نایل می شوند که اگر «مستضعفان» نامی برای شناسایی یک دال تهی نمی شد، آنگاه تهیدستان شهری فارغ از انگیزه های انقلابی همچنان به «پیشروی آرام» ادامه می دادند. دستاورد نهایی این نوشتار حاکی از آن است که بسیج پوپولیستی را نباید در حصار محتوایی ثابت و پیشاتعین یافته تحلیل کرد، بلکه پویایی انقلاب در پرتو کردار مفصل بندی مشخص می شود.

    کلیدواژگان: ارنستو لاکلائو، امام خمینی، انقلاب اسلامی ایران، بسیج پوپولیستی، مستضعفان
  • سعید علیخانی، محمدرضا مایلی*، حسین تفضلی، علی دارابی صفحات 55-81

    در این پژوهش بطور برجسته با دو مفهوم مواجه خواهیم بود؛ طبقه حاکم (در اینجا به مثابه دولت) و پایگاه اجتماعی (به منزله طبقه پیرو و تحت حکمرانی) «موسکا» جامعه را متشکل از دو گروه حاکم و تحت حکمرانی برمی شمارد. طبقه حاکم نیز شامل دو گروه است. بالاترین لایه، نخبگان حاکم اند که تعداد اندکی را هستند و گروه دوم که شمار بیشتری از مردم را شامل می شود، توانایی و پتانسیل بالقوه رهبری را دارند. ثبات سیاسی یک جامعه بستگی به سطح اخلاقیات، هوش و فعالیت نخبگان بالقوه دارد. به نظر موسکا تغییر در نخبگان حاکم، زمانی رخ می دهد که منابع جدید از رفاه، علاقه عملی به رشد دانش و ایده های جدید توسعه یابد و یا یک دین قدیمی فرو ریزد و یا دین جدید ظهور کند.

    کلیدواژگان: پایگاه اجتماعی، دولت، طبقه، تغییر اجتماعی، نهاد، جمهوری اسلامی
  • سید محمدرضا مرندی* صفحات 83-102

    در سال 1366 پس از بروز اختلاف نظرهایی در میان برخی از مسوولین جمهوری اسلامی در خصوص معضلات پیش آمده در اداره کشور و میزان وظایف و اختیارات نظام اسلامی برای رفع آن معضلات، نظریه ولایت مطلقه فقیه که یک نظریه دارای قدمت در فقه سیاسی شیعه بود از سوی امام خمینی (ره) مطرح گردید. پس از آن نیز، این نظریه در بازنگری قانون اساسی جمهوری اسلامی در سال 1368 در اصولی همچون 57 و110 بازتاب یافت. بررسی ها نشان می دهد که بر خلاف تصور بسیاری از صاحب نظران، نظریه ولایت مطلقه و احکام حکومتی مختص نظام جمهوری اسلامی که یک نظام دینی است، نمی باشد بلکه نظام های سیاسی غیر دینی و سکولار نیز دارای مابازاء و بدیلهایی برای این نظریه، تحت عناوینی همچون «فرامین رییس کشور»، «اختیارات ویژه» و «حق وتو» هستند که روسای کشورها از طریق اعمال آنها، وظایف و اختیارات وسیع و ویژه ای پیدا می کنند. به عبارت دیگر، روسای کشور در دیگر نظام های سیاسی در هر سه مدل ریاستی، نیمه ریاستی و پارلمانی نیز دارای وظایف و اختیارات گسترده قانونی و ویژه هستند که اگر نگوییم در همه موارد، حداقل، در اکثر موارد، از وظایف و اختیارات رهبری در ایران بیشتر است. ما در این نوشتار در پی تبیین حقوقی نظریه ولایت مطلقه فقیه و معادل یابی احکام حکومتی در حقوق اساسی و نهایتا مقایسه وظایف و اختیارات رهبری در ایران با روسای کشور در الگوهای اصلی سه مدل ریاستی، نیمه ریاستی و پارلمانی هستیم.

    کلیدواژگان: رئیس کشور(دولت)، ولایت مطلقه فقیه، اختیارات ویژه، احکام حکومتی، فرامین رئیس کشور
  • عباس اسکندری*، موسی نجفی صفحات 103-144

    این مقاله در صدد است با بررسی برخی از آثار محمد عابدالجابری، اندیشمند معاصر مراکشی، به روش شناسی او در تدوین منظومه نظری موسوم به تکوین عقل عربی بپردازد. این اعتقاد که روش چیزی از پیشساخته و معین و در بردارنده دیدگاهی پیشین، ثابت و فرسخت نیست؛ بعنوان هسته اصلی روش شناسی جابری و اقتباس های مختلف روشی او از اندیشمندان و مکاتب مختلف و گاه متعارض غربی نشان داده می شود. او روش را ابزاری بدون هدف می شمارد که به نسبت موضوع، وجه تاریخی آن، حیات اجتماعی و... امکان انعطاف، انطباق یا تغییر دارد. روش جابری در پژوهش میراث عربی- اسلامی آمیزه ای از روش ساختاری، تحلیل تاریخی و تفکیک بین عناصر ایدیولوژیک و معرفتی است.تحلیل تاریخی وجه مهمی از روش جابری است که تنها پس از مواجهه بی واسطه با متن آغاز می گردد. همچنین بررسی مواردی چون کلیت سازی و تعمیم آن، توجه و بکارگیری رویکرد روان تحلیلگری، وجه هرمنوتیک تفسیرهای تاریخی، و روش بومی سازی مفاهیم. به عنوان یکی از مهمترین نتایج در این مقاله به این امر تاکید می گردد که روش شناسی او بخصوص بکارگیری ساختارگرایی ضمن اینکه امکانات تحقیق تاریخی را در تحقیقات جابری گسترده کرده، ولی همزمان موجب ایستایی و حتی تحمیل ساختارهای انتزاعی و غیر واقعی به متن تاریخی شده است.

    کلیدواژگان: محمد عابدالجابری، روش شناسی، ساختارگرایی، تحلیل تاریخی، عقل عربی
  • مهدی توسلی، محمدرضا یزدانی زازرانی*، سید جواد امام جمعه زاده صفحات 145-176

    مناطق غربی و شمال غرب کشور در طول سالیان متمادی به دلایل مختلفی از جمله شرایط سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و با دخالت و پشتیبانی کشورهای غربی و نیز همسایگانی چون اقلیم کردستان عراق، مکانی برای تلاش و فعالیت گروه ها و گروهک‏های مختلفی با گرایش‏های گوناگون بوده که امنیت مناطق کردنشین ایران را به خطر انداخته‏اند که از آن جمله، گروهک تروریستی پژاک می‏باشد. این پژوهش، به شیوه‏ی توصیفی-تحلیلی مبتنی بر روش کتابخانه‏ای و استفاده از ابزار فیش‏برداری به منظور گردآوری داده‏ها، در صدد است پاسخی منطقی به این پرسش ارایه کند که نارسایی‏های حکومتی و چالش‏های استراتژیکی دولت در قبال هویت کرد، چه تاثیری بر فعالیت‏ های گروهک ‏های تروریستی بویژه پژاک داشته است. بررسی پیشینه پژوهش نشان می‏دهد که تاکنون در این زمینه تحقیقات کامل و جامعی صورت نگرفته و پژوهش حاضر از آنجا که به صورت دقیق به تاثیرات سیاست‏گذاری‏های دولت بر فعالیت یک گروهک تروریستی در مناطق غرب و شمال‏غرب کشور می‏پردازد، جدید و نوآورانه می‏باشد. یافته‏های پژوهش نشان می‏دهد که ضعف در اجرای برخی سیاست های حقوق شهروندی، عدم نگاه جامع نگر، در محرومیت قراردادن فرهنگی و اقتصادی مناطقی از کشور، گاهی به ظهور بحران و پیوستن افراد به گروه های ناصواب به عنوان راه برون‏رفت از این محدودیت ها، می انجامد. این موضوع نیز دامنه تبلیغات وسیعی را برای گروه هایی همچون پژاک به منظور یارگیری از بین عامه مردم فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: هویت، قوم کرد، گروهک پژاک، سیاست، استراتژی حکومت
|
  • Hosein Moghadasi, Mohammadhosein Bayati *, MohamadSadegh Mousavi, Abolghasem Naghibi Pages 1-25

    The main characteristic of Islamic government is the rule of divine law over people. The rulers are bound by the set of conditions in the implementation and administration of the government that are defined in the Holy Quran and the Sunnah of the Holy Prophet (PBUH). One of the subjects of the Islamic government is the way of dealing with non-Muslims in interactions within the government, which is undoubtedly the best model in this field is the interaction model of the Holy Prophet (PBUH) and the innocents (PBUH). In this article, an attempt has been made to explain the principles and foundations of Shia jurisprudence (which are the distinguishing conditions of the Islamic government and other governments in interaction with non-Muslims); Therefore, this research first focuses on the explanation and investigation of the Quranic principles and validity of interaction with non-Muslims, and then deals with the approach of dealing with non-Muslims from the perspective of intellectuals. Finally, it will deal with two theories and approaches of dealing with non-Muslims in Shia jurisprudence, one based on the theory of interaction and the other based on the theory of non-interaction with documentation. The author of this research has tried to prove by using the descriptive-analytical method that the approach of the Islamic government's evolutionary confrontation with non-Muslims is derived from the Holy Qur'an and the Seerah of the Innocents (pbuh) and is based on important jurisprudential and principled rules, not just a tactical point of view and Temporary and intermittent.

    Keywords: Non-Muslims of the Book, Non-Muslims, Non-Books, Shia political jurisprudence, The life of the innocents
  • MohammadHasan Zandevakili *, Jalal Dorakhshah Pages 27-53

    Through the analysis of the events of the Islamic Revolution of Iran, the study aims to reveal a new perspective on populism. Based on the theory of "Ernesto Laclau", our problem is to understand the nexus between populist mobilization and the necessity of reconstructing the "new people". According to my understanding, the identity of "the Mostazafan" in the Islamic revolution represents the new people. The main question is how did the demands of underprivileged groups integrate into the populist mobilization? In this article, the "thick description" method is used for data analysis. The findings of the research show that in the light of the political discourse of Shiism and the leadership of Imam Khomeini, The "Mostazafan" became a homogenizing name for the unification of all demands and an equivalential chain was formed. In the following, by critically examining Asef Bayat's outstanding book, the authors reach the understanding that if the identity of Mostazafan had not arisen from an empty signifier, then the urban poor would have continued "quiet encroach" regardless of revolutionary motives. The dynamics of the Islamic Revolution of Iran should not be analyzed in the context of fixed and predetermined content, but in the light of "discursive articulation" according to the conclusion of this article.

    Keywords: Ernesto Laclau, Imam Khomeini, Islamic Revolution of Iran, Populist mobilization, The Mostazafan
  • Saeed Alikhani, MohammadReza Mayeli *, Hossein Tafazzoli, Ali Darabi Pages 55-81

    In this research, we will face two concepts; The ruling class (here as the state) and the social base (as the enslaved and ruled class) "Mosca" consider society to consist of two ruling and sub-ruling groups. The ruling class also consists of two groups. The upper echelons are the ruling elite, which is small in number, and the second group, which includes a larger number of people, has the potential to lead. The political stability of a society depends on the level of morality, intelligence and activity of potential elites. According to Mosca, change in the ruling elite occurs when new sources of well-being, a practical interest in the growth of new knowledge and ideas develop, or an old religion collapses or a new one emerges.

    Keywords: Social status, Government, class, Social change, institution, Islamic republic
  • Sayyed MohammadReza Marandi * Pages 83-102

    In 1987, after some disagreements arose among some senior officials of the Islamic Republic over the problems in governance and the extent of an Islamic system jurisdiction in solving those problems, the theory of Absolute Guardianship of the Islamic Jurist, as a theory with long precedence in Shiite political jurisprudence, was raised by Imam Khomeini. Later in 1989, the theory was reflected in articles 57 and 110 while revising the constitution. Contrary to the views of expert political analysts, studies have shown that the Absolute Guardianship Theory and the state mandate (by the Jurist) are not specific to the Islamic Republic as religious system but also other non-theocratic and secular political systems have alternatives akin to this theory under such titles as “head of state commands”, “Veto”, and “Special Authorities”, by which the other head of states may step further than their constitutional powers. In other words, the three models of Presidential, Parliamentary, and Semi-presidential systems, give more inclusive authorities and powers to a head of state, in most cases if not all, than to the leader of Iran. In this paper, we manage to legally clarify the Absolute Guardianship of the Islamic Jurist Theory and the significance of state mandates (by the Jurist) in constitutional law, and finally draw a comparison between duties and powers of Iran’s leader with other heads of states in common models of Presidential, Semi-presidential and Parliamentary systems.

    Keywords: head of state, Absolute Guardianship of the Islamic Jurist, special authorities, state commands, head of state commands
  • Abbas Eskandari *, Musa Najafi Pages 103-144

    This article seeks to examine some of the works of Mohamed Abed al-Jaberi, a contemporary Moroccan thinker, on his methodology in formulating a system of theory called the development of the Arab intellect.The belief that the method is changeable and does not involve the presupposition of specific and rigid content; It is shown as the core of Abed Al-Jabri's methodology.Structuralism is Jaberi's most important theoretical approach in the field of method, which dominates throughout his work.At this stage, the text with cultural, political, economic and social contexts, historical margins, time of its creation, production environment, environmental culture, factors affecting its production, interpretations, influences, possibilities that it has taken or created and characters around it The issues are being reconsidered.Algebraic uses of Western schools such as generalization, application of psychoanalytic approach, hermeneutic aspect of historical interpretations and localization of concepts are considered.In methodology, Jabri makes a new and unique practical claim by separating the ideological elements of Islamic heritage from the epistemological elements. Thus, bias prevention solutions are another area of study in this article.The application of structuralism, while expanding the possibilities of historical research, has also caused stagnation and even the imposition of abstract and unrealistic structures on the historical text.The separation of Ibn Rushd's Maghribi philosophy from Ibn Sina's Eastern philosophy is his most important theoretical background in his critique of Islamic civilization. Which also shows the most important ideological aspect of algebraic research.Keywords: Mohammad Abed al-Jaberi, Methodology, Structuralism, Historical Analysis, Arabic Reason

    Keywords: Mohammad Abed Al-Jaberi, methodology, Structuralism, Historical Analysis, Arabic Reason
  • Mahdi Tavasoli, MohammadReza Yazdani Zazerani *, Seyyed Javad Emam Jomezadeh Pages 145-176

    For many years, the western and northwestern regions of the country, for various reasons, including political, social, and economic conditions, and with the intervention and support of western countries as well as neighbors such as the Kurdistan region of Iraq, have become a place for the efforts and activities of various groups and factions with a tendency There have been various threats that have endangered the security of the Kurdish areas of Iran, one of which is the Pajak terrorist group. This research, in a descriptive-analytical way based on the library method and using a phishing tool in order to collect data, aims to provide a logical answer to the question that government inadequacies and strategic challenges What effect has the government had on the activities of terrorist groups, especially Pejak, regarding the Kurdish identity? The review of the background of the research shows that no complete and comprehensive research has been done in this field so far, and the present research, since it is precisely focused on the effects of the government's policies on the activities of a terrorist group in the western and northwestern regions of the country. It is new and innovative. The findings of the research show that the weakness in the implementation of some citizenship rights policies, the lack of a comprehensive view, the cultural and economic deprivation of parts of the country, sometimes lead to the emergence of crisis and people joining inappropriate groups as a way out of these limitations. , leads to This issue also provides a wide range of advertising for groups such as Pejak in order to gain support from the general public

    Keywords: identity, Kurdish people, PJAK group, Politics, government strategy