فهرست مطالب

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 114 (پاییز 1402)

  • ویژه نامه کووید
  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید اسدی* صفحات 292-296

    کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی از نهادهای خدماتی محسوب می شوند که بسته به وظایف محوله و جامعه خدمت گیرنده، طیف وسیعی از خدمات اطلاعاتی، آموزشی، فرهنگی و سرگرمی را به اقشار مختلف اجتماع ارایه می دهند. در این میان، کتابخانه های عمومی به دلیل قرارگیری در بافت جامعه و ارتباط با همه اقشار جامعه، نقش برجسته تری ازنظر خدمت رسانی به شهروندان ایفا می کنند و به همین دلیل، از آن ها با عنوان مکان سوم یا محل دیدار و اجرای برنامه های مرتبط با گروه های محلی نیز یاد می شود. به عبارت دیگر، اگرچه که در سال های گذشته و با توسعه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی، خدمات غیرحضوری متنوعی ازسوی کتابخانه ها در بستر فضای دیجیتال ایجاد شده است، اما هنوز هم انواع کتابخانه ها به ویژه کتابخانه های عمومی به عنوان مکان هایی برای اجتماع مردم به منظور کتاب خوانی و استفاده از خدمات و برنامه های فرهنگی و آموزشی محسوب می شوند.
    در اواخر سال 2019، اخبار مرتبط با شیوع بیماری ناشی از ویروس کووید-19 در رسانه ها منتشر شد و با ورود به سال 2020، کرونا به یک پاندمی یا بیماری جهانی تبدیل شد. اخبار و اطلاعات منتشرشده نشان داد که کشورهای مختلف به منظور جلوگیری از انتقال ویروس مذکور به سرعت به تعطیلی یا محدودسازی فعالیت مراکز اجتماعی و ازجمله کتابخانه های عمومی اقدام کردند. در ماه های بعد و با طولانی شدن دوره شیوع کرونا، پروتکل های بهداشتی و زیرساخت های فنی و انسانی برای ازسرگیری فعالیت این مراکز ایجاد شد و طی دو سالی که این بیماری در سطح جهانی پراکنده بود، فعالیت محیط های آموزشی، تفریحی و فرهنگی به شکل مجازی و حضوری با محدودیت ادامه یافت. آمارهای مربوط به فعالیت های کتابخانه های عمومی در ایالات متحده نشان می دهد که در سال 2020 مجموع ساعت کاری کتابخانه ها در هفته نسبت به سال قبل کاهش یافته و مراجعه حضوری به این مراکز به نصف کاهش یافته است. همچنین، درحالی که درمجموع از میزان امانت منابع کتابخانه ای نسبت به قبل از کرونا در حدود 25 درصد کاسته شد، اما اقبال بیشتری به خواندن کتاب های الکترونیکی به وجود آمد، به گونه ای که در سال 2020 درمجموع حدود 23 درصد افزایش در این زمینه اتفاق افتاد و درمجموع نزدیک به 428 میلیون منبع الکترونیکی در کتابخانه های عمومی این کشور به امانت داده شد (کورسیک، 2023). روی هم رفته، این آمار و موارد مشابه حاکی از کاهش شدید مراجعه حضوری، کم شدن تعداد برنامه ها و مخاطبان و حتی کاسته شدن از میزان مجموعه سازی در کتابخانه های عمومی بوده است، در حالی که برنامه ها و خدمات مجازی و نیز مجموعه سازی منابع الکترونیکی در این کتابخانه ها روندی افزایشی داشته است.
    فعالیت کتابخانه های عمومی در ایران نیز در سال های اخیر تحت تاثیر اوج گیری، ماندگاری و توقف رشد کووید-19 بوده است. شیوع بیماری کرونا در نیمه دوم سال 1398 به ویژه در هفته های آخر این سال، وضعیت ارایه خدمات در مراکز آموزشی، فرهنگی و خدماتی ایران را به شدت تحت تاثیر قرار داد و به مرور برنامه هایی برای کاهش ساعت کار، توقف خدمات حضوری و ارایه راهکارهای جایگزین طراحی و اجرا شد. هدف این اقدامات، ادامه فعالیت این موسسه ها، بدون ملزم شدن مخاطبان به مراجعه حضوری بود. در ابتدا در مواردی که مصادف با موج همه گیری ویروس در کشور بود، با توجه به تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کرونا، فعالیت برخی از مراکز ارایه دهنده خدمات عمومی برای مدتی متوقف شد اما پس از مدتی کوتاه، بسیاری از آن ها با رعایت پروتکل های بهداشتی و نیز با بهره گیری از زیرساخت های فناورانه، اقدام به شروع مجدد خدمات خود به صورت حضوری یا غیرحضوری کردند. این وضعیت کم وبیش تا پایان سال 1400 ادامه داشت و درمجموع، مراکز فرهنگی، هنری، مذهبی، خدماتی و اجتماعی کشور در یک دوره دوساله، تحت تاثیر بیماری کرونا، شیوه های نوینی از کسب وکار و خدمت رسانی به مخاطبان را تجربه کردند.
    کتابخانه های عمومی در شهرها و روستاهای ایران هم در طی حدود دو سال شیوع کرونا، از جنبه های مختلف تحت الشعاع این همه گیری قرار گرفتند. تا مدت زمان قابل توجه، درب کتابخانه ها به روی مراجعان بسته بود و امکان مراجعه و امکان استفاده از خدمات حضوری آن ها فراهم نبود. بعدها، امکان مراجعه برای دریافت و بازپس دادن منابع فراهم شد و پس از مدتی در بیشتر کتابخانه ها، امکان حضور مراجعان با رعایت پروتکل های بهداشتی فراهم شد و برنامه ها و خدمات حضوری کتابخانه ها، هرچند به صورت محدودتر، از سر گرفته شد. بااین حال، مشخصه اصلی این دو سال، روی آوردن کتابخانه ها و کتابداران به خدمات غیرحضوری به ویژه در بستر فضای مجازی بود. سازمان های مختلف ازجمله نهاد کتابخانه های عمومی کشور اقدامات متنوعی در همین زمینه انجام دادند و ضمن فراهم سازی امکان دورکاری برای کارکنان، به اشاعه فرهنگ کتاب خوانی به ویژه در بستر شبکه های اجتماعی اقدام کردند.

    کلیدواژگان: کرونا، پاندمی، کووید-19، ایران، کتابخانه های عمومی، خدمات کتابخانه ای
  • افسانه کورگلی، سعید اسدی*، لاله صمدی صفحات 298-315
    هدف

    شیوع کرونا و تعطیلی کتابخانه های عمومی موجب شد فعالیت های کتابخانه ها در فضای مجازی ادامه یابد و کتابداران به دنبال تولید محتوا برای کتابخانه های خود باشند. کتابخانه های وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور در این مدت در بستر شبکه های مجازی فعالیت داشتند و به ویژه تولید محتوا توسط کتابداران مورد حمایت و تشویق قرار گرفت. هدف پژوهش حاضر تحلیل محتوای تولیدشده توسط کتابداران کتابخانه های عمومی ایران در شرایط دورکاری ناشی از شیوع کرونا در بستر اینستاگرام است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و کاربردی است و با استفاده از روش اسنادی ازطریق مراجعه به محتوای صفحات مجازی کتابداران کتابخانه های عمومی در شبکه اجتماعی اینستاگرام صورت گرفته است. از میان 2700 کتابخانه عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور، نمونه ای شامل 336 کتابخانه با استفاده از جدول مورگان به صورت طبقه بندی شده و با رعایت توزیع نمونه در استان های مختلف انتخاب شد. اطلاعات مربوط به پست ها، دنبال کنندگان و تگ های موضوعی استخراج و در نرم افزار اکسل وارد شد. برای این منظور، پست های موجود با توجه به تاریخ انتشار هر پست (پیش از دوران همه گیری کرونا، دوران تعطیلی کتابخانه ها در همه گیری کرونا و پس از آن) تفکیک شدند. در بخش تحلیلی، آزمون های هم بستگی و رگرسیون برای آزمون فرضیه های پژوهش به کار گرفته شد.

    یافته ها

    محتوای تولیدشده در چهار گروه اصلی کارگاه ها، کلاس های آموزشی، برنامه های فرهنگی و برنامه های مناسبتی دسته بندی شد. از نظر محتوای تولید شده، در بخش کارگاه های آموزشی، استان تهران با 804 پست بیشترین و استان قم با 98 پست کمترین تعداد را داراست. در بخش کلاس های آموزشی، استان تهران با 75 پست بیشترین و استان چهارمحال و بختیاری با 3 پست کمترین تعداد را به خود اختصاص می دهد. در بخش اطلاع رسانی فراخوان های فرهنگی-ادبی، استان تهران با 112 پست بیشترین و استان آذربایجان شرقی با کمترین تعداد پست را داراست. در بخش برنامه های مناسبتی، استان تهران با 121 پست بیشترین و استان های کردستان وکهگیلویه و بویراحمد با 11 پست کمترین تعداد پست را به خود اختصاص دادند. آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که بین درجه کتابخانه و میزان محتوای تولیدشده، تعداد دنبال کنندگان و میزان تولید محتوا، درجه کتابخانه و فاصله بین انتشار پست ها و تعداد دنبال کنندگان و فاصله پست ها رابطه ای معنادار وجود دارد.

    اصالت/ارزش:

     شرایط کرونا و قرنطینه در دوره همه گیری کرونا باعث شد تا کتابخانه های عمومی فعالیت های خود را در بستر فضای مجازی ادامه دهند و اطلاع رسانی برنامه های آموزشی، فرهنگی و هنری کتابخانه ها از این طریق افزایش یابد. در پژوهش حاضر، مشخص شد که کتابخانه های کوچک تر، مطالب بیشتر و متنوع تری در بستر اینستاگرام عرضه کرده اند. به نظر می رسد که ارتباط نزدیک تری بین جوامع محلی و کتابداران کتابخانه های کوچک تر وجود دارد و مخاطبان این کتابخانه ها علاقه ای بیشتر به دنبال کردن صفحات کتابخانه های خود دارند، و این امر نیز به نوبه خود می تواند زمینه ساز تولید بیشتر مطالب و اخبار مرتبط با کتابخانه ها شود. تجربه حاصل از تولید محتوای آنلاین در شرایط همه گیری کرونا می تواند در گسترش دامنه خدمات غیرحضوری کتابخانه ها، مدیریت شرایط بحران و ایجاد انگیزه در کتابداران برای تولید محتوا به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: کرونا، کووید-19، شبکه های اجتماعی، کتابخانه عمومی، تولید محتوا
  • فاطمه پورخاقان، احمد شعبانی*، سعید رجایی پور، قاسم موحدیان صفحات 318-334
    هدف

    شیوع گسترده و غافل گیرکننده ویروس کووید-19، منجر به تعطیلی بی سابقه کتابخانه های عمومی شد و این تعطیلی نشان داد کتابخانه های عمومی آمادگی و پیش بینی چندانی برای مقابله و تطبیق با وضعیت خاصی که از شیوع ویروس کووید - 19 ناشی شده بود نداشتند. هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان آمادگی کتابداران و کتابخانه های عمومی استان اصفهان در مواجهه با بیماری کووید-19 است.

    روش

    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی-پیمایشی با هدف کاربردی و ازلحاظ زمانی، مقطعی است و به روش میدانی انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان اصفهان در سال 1400 (به تعداد 357 نفر) بود که از میان آن ها، 185 کتابدار با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شد. برای جمع آوری دیدگاه افراد، از پرسش نامه ای محقق ساخته استفاده شد. روایی محتوایی پرسش نامه ازطریق نظرسنجی از متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی و روایی سازه آن ازطریق تحلیل عاملی مرتبه دوم و با استفاده از نرم افزار Smart-PLS3 سنجیده و تایید شد. پایایی پرسش نامه با محاسبه آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت که 95/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS (نسخه 22) و از روش های آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار، و آزمون های آمار استنباطی مانند تحلیل واریانس، و تی تک متغیره و آزمون تحلیل واریانس یک راهه، آزمون تعقیبی دانکن و تحلیل عاملی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد میزان آمادگی کتابداران و کتابخانه های عمومی استان اصفهان در مواجهه با بیماری کووید-19 با میانگین 81/3، به طور معناداری بالاتر از حد متوسط قرار دارد که در سطح قابل قبول و نزدیک به مطلوب است. آمادگی برای انجام دورکاری با میانگین 19/4، بالاترین، و آمادگی برای عملکرد شغلی در فضای مجازی با میانگین 36/3، پایین ترین رتبه در مولفه های میزان آمادگی کتابداران و کتابخانه های عمومی استان اصفهان را تشکیل داد؛ بین ادراکات پاسخ گویان برحسب جنسیت، سن، سنوات خدمت، رشته تحصیلی، و پست سازمانی، تفاوتی معنادار یافت نشد. بااین حال، بین ادراکات پاسخ گویان درباره آمادگی کتابخانه های عمومی استان اصفهان در مواجهه با بیماری کووید-19 برحسب مدرک تحصیلی و وضعیت تاهل، تفاوتی معنادار وجود دارد. پاسخ گویان دارای مدرک کاردانی و نیز پاسخ گویان متاهل میزان آمادگی کتابخانه ها را در سطح بالاتری نسبت به سایر گروه ها ارزیابی کرده اند. پیشنهاد می شود که مدیران به منظور تقویت عملکرد فضای مجازی، به آموزش کتابداران و تقویت زیرساخت های فناوری اطلاعات بپردازند. کتابخانه ها نیازمند تدوین سیاست های مناسب برای افزایش میزان آمادگی در مواجهه با بحران و بیماری های واگیردار هستند. این سیاست ها و ضوابط باید به صورت اصول کلی، قبل از وقوع و در زمان آغاز بحران، معین شده و در مواقع حساس با اضافه کردن موارد جزیی به کار گرفته شوند.

    اصالت/ارزش:

     نتایج پژوهش حاضر به دلیل نوظهور بودن ویروس کووید-19 و اندک بودن پژوهش های صورت گرفته در این حوزه، دارای اهمیت است و می تواند به شناخت بیشتر میزان آمادگی کتابخانه های عمومی و کتابداران منجر شود و به مدیران کتابخانه ها کمک کند تا با سیاست گذاری و برنامه ریزی مناسب، آمادگی لازم را در برابر مخاطرات تاثیرگذار بر خدمت رسانی مطلوب به مخاطبان کسب کنند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، کتابداران، فضای مجازی، کرونا، کووید-19، دورکاری، استان اصفهان
  • مرضیه یگانه فر، رحمان ابراهیمی*، آتوسا آبیاری صفحات 336-353
    هدف

    همه گیری کووید-19 به عنوان یک پدیده پیش بینی نشده، تغییرات متعددی را در خدمات و نحوه خدمت‫رسانی سازمان‫های خدمت‫رسان به وجود آورد. در نتیجه، کتابخانه‫های عمومی و خدمات آن ها نیز به عنوان مراکز اجتماعی و خدماتی با چالش‫های متعددی روبه رو شدند. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی تجارب کتابداران کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران در ایام کرونا است. ازاین رو، ضمن بررسی تغییر روند فعالیت ها و خدمات بخش های مختلف کتابخانه با شیوع کرونا، رویکردهای جدید مورد استفاده و شناسایی و ضرورت به کارگیری و تداوم آن ها در دوره پساکرونا، از دیدگاه کتابداران کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران بررسی شد.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی است و با استفاده از رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوا انجام شده است. ابزار گردآوری داده های پژوهش، مصاحبه ای نیمه‫ساختاریافته بود که به صورت حضوری انجام شد. جامعه این پژوهش شامل 13 نفر از کتابداران کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران است که در بخش های مختلف کتابخانه در ایام کرونا و پساکرونا مشغول به کار بوده اند. مصاحبه ها در زمستان 1401 انجام شد و تحلیل داده ها نیز در بهار 1402 صورت گرفت. برای تجزیه وتحلیل و کدگذاری داده های پژوهش، از نرم افزار مکس کیودا (2020) استفاده شد.

    یافته ها

    پس از کدگذاری مصاحبه ها، 436 مفهوم حاصل شد که با مقوله‫بندی آن ها، درمجموع 103 مقوله به وجود آمد. در نهایت با بررسی دوباره، مقوله‫های محوری شناسایی شد و در قالب مدل‫های حاصل از تحلیل نشان داده شد. ایجاد زیرساخت های فناورانه، لزوم ارتقای توانمندی های تخصصی و فناورانه کتابداران، لزوم خودکارسازی فرایندهای کتابخانه و تداوم فعالیت های کتابخانه در فضای مجازی، 4 مقوله ای بود که از تحلیل داده‫های پژوهش به دست آمد. این چهار مقوله، تدابیر و زیرساخت های لازم برای آمادگی هرچه بیشتر برای شرایط بحرانی و به منظور ارتقای عملکرد کتابخانه در این شرایط است. اگرچه مهیا نبودن شرایط برای ارایه خدمات با شیوع کرونا باعث تعطیلی کامل کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران شد، اما لزوم ارایه خدمات در شرایط خاص به همراه کسب توانمندی های لازم برای حضور در فضای مجازی، سبب شد از شیوه های نوینی در ارایه خدمات استفاده شود. اجرای برنامه های فرهنگی به‫صورت مجازی، ارایه خدمات مرجع مجازی، خدمات پیک کتاب (یعنی تحویل و دریافت کتاب از درب منازل اعضا) ازجمله خدماتی بود که تا پیش از شیوع کرونا به طور ویژه به آن ها پرداخته نشده بود. یافته ها همچنین حاکی از لزوم پرداختن به تدابیر و زیرساخت هایی برای آمادگی هرچه بیشتر با شرایط بحرانی به منظور ارتقای عملکرد کتابخانه است. اثربخشی این تدابیر و شیوه ها در دوره پساکرونا از دیدگاه کتابداران و تاکیدشان بر لزوم تقویت این شیوه ها نشان می دهد که درحال حاضر تداوم آن ها وضعیتی قابل قبول برای ارایه خدمات و برنامه های فرهنگی و آموزشی کتابخانه فراهم آورده است.

    اصالت/ارزش: 

    نقطه قوت این پژوهش، بررسی تغییرات ایجادشده در شیوه ارایه نشان داد تهدید کرونا باعث ایجاد فرصت تغییر و بهبود برخی فعالیت های کتابخانه از دیدگاه کتابداران شده است؛ زیرا با توجه به موقعیت خاص این کتابخانه و رویکردهای نوین آن، می‫تواند الگویی برای سایر کتابخانه های عمومی کشور باشد.

    کلیدواژگان: پساکرونا، تجربه زیسته، رویکردهای نوین، کرونا، کووید-19، کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران، کتابخانه های عمومی، کتابداران
  • مریم قنبری خشنود، مریم کشوری، زینب صفوی * صفحات 356-372
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت مشارکت کتابداران کتابخانه های عمومی شهر تهران در شبکه های اجتماعی مجازی برای ارایه خدمات در همه گیری کووید-19 انجام شده است.

    روش

     نوع این پژوهش کاربردی و روش آن پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه در زمان پژوهش (تیر و مرداد ماه سال 1402) شامل همه کتابداران کتابخانه های عمومی شهر تهران (152 نفر) بود. حجم نمونه پژوهش طبق جدول مورگان، 109 نفر به دست آمد، و در تحلیل نهایی 105 پرسش نامه استفاده شد. برای سنجش میزان روایی ابزار گردآوری داده ها، نظرات سه نفر از صاحب نظران حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی اخذ و در تدوین نسخه نهایی پرسش نامه لحاظ شد. با توجه به اینکه پرسش نامه پژوهش محقق ساخته است، به منظور اطمینان از پایایی ابزار پژوهش، مطالعه ای مقدماتی با مشارکت 30 نفر از جامعه پژوهش اجرا و مقادیر آلفای کرونباخ برای هر سه متغیر اصلی پژوهش، یعنی شناخت،   پذیرش و استفاده، محاسبه شد که به ترتیب مقادیر 878/0، 935/0 و 824/0 و برای کل پرسش نامه مقدار 965/0 به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده ها با بهره گیری از نسخه 26 نرم افزار SPSS در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. برای بررسی میزان تفاوت میانگین بین متغیرهای اصلی پژوهش، ازآزمون پارامتریک تحلیل واریانس یک-راهه استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد کتابداران بیشترین شناخت را نسبت به پیام رسان «بله» و کمترین شناخت را نسبت به «سروش پلاس» داشتند. میزان شناخت کتابداران نسبت به ابزارهای شبکه های اجتماعی و میزان تاثیر سازمان در شناخت ابزارها پایین تر از حد متوسط (کم) بوده است. میزان ضرورت و پذیرش ابزارهای شبکه های اجتماعی در حد «زیاد» بوده است . میزان استفاده کتابداران از ابزارهای شبکه های اجتماعی برای پیشبرد اهداف کتابخانه ای در سطح متوسط ارزیابی شد. بین میانگین نظرات کتابداران در مورد شناخت و پذیرش و همچنین بین پذیرش و استفاده از این شبکه ها تفاوت معنا دار وجود داشت، درحالی که بین میانگین نظرات مشارکت کنندگان در مورد دو متغیر شناخت و استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی تفاوتی معنا دار مشاهده نشد. به عبارت دیگر، شناخت کتابداران از شبکه های اجتماعی و همچنین پذیرش و استفاده از این شبکه ها توسط آن ها به یک میزان نبوده است.

    اصالت/ارزش:

     اگرچه براساس نتایج این پژوهش میزان تاثیر سازمان در شناخت نسبت به ابزارهای شبکه های اجتماعی مجازی پایین تر از متوسط گزارش شده و ازسوی دیگر میزان تاثیر سازمان در شناخت ابزارهای تولید محتوا در شبکه های مجازی به میزان اندک گزارش شده است، اما نمی توان نقش سازمان را در شناخت جامعه پژوهش نسبت به شبکه های اجتماعی بی تاثیر دانست. ازاین رو، نتایج پژوهش حاضر با تعیین نگرش جامعه پژوهش نسبت به شبکه های اجتماعی، میزان پذیرش و استفاده از این شبکه ها توسط آن ها و شناسایی نقاط ضعف و قوت کتابخانه های عمومی در استفاده از شبکه های اجتماعی، می تواند برای مدیران و برنامه ریزان نهاد کتابخانه های عمومی در فراهم سازی بستر مناسب، ارتقای خدمات اطلاعاتی و رفع موانع استفاده از شبکه های مذکور مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، کرونا، کووید-19، کتابداران، کتابخانه های عمومی، شهر تهران
  • لیلا علیزاد، اکبر مجیدی*، افشین حمدی پور صفحات 374-394
    هدف

    صفحات اینستاگرام کتابخانه های عمومی بستری مناسب برای برقراری و حفظ ارتباط با کاربران و ارایه خدمات و اطلاعات مورد نیاز آ ن ها به خصوص در دوران همه گیری بیماری هایی از قبیل کووید 19 بودند. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر تمایل به ادامه استفاده کاربران از صفحات اینستاگرام کتابخانه های عمومی استان آذربایجان غربی در دوران همه گیری بیماری کووید 19 بود.

    روش

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ شیوه گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی از نوع هم بستگی است. زمان انجام پژوهش سال های 1399-1400 بود. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای محقق ساخته بود که روایی صوری آن توسط متخصصان این حوزه تایید شد و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به میزان 72 درصد محاسبه شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دنبال کنندگان صفحات اینستاگرام کتابخانه های عمومی استان آذربایجان غربی در دوران همه گیری کووید 19 بود که از میان آن ها 20 صفحه فعال انتخاب شدند و پرسش نامه پژوهش ازطریق خصوصی توسط مدیران صفحات در اختیار آن ها قرار گرفت و در نهایت 212 پرسش نامه برگشت داده شد. در بخش آمار توصیفی، برای تعیین فراوانی، درصد فراوانی، انحراف معیار و میانگین از نرم افزار SPSS، و برای بررسی روابط میان متغیرها و آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار SmartPLS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تحلیل ضرایب مسیر نشان داد سودمندی درک شده، پاسخ گو بودن، فواید اجتماعی و رضایت با تمایل به استفاده مداوم از صفحات اینستاگرام کتابخانه های عمومی استان آذربایجان غربی، رابطه ای مثبت و معنادار دارد. رضایت با ضریب مسیر 446/0 قوی ترین عامل در پیش بینی تداوم استفاده از صفحات اینستاگرام کتابخانه های عمومی استان آذربایجان غربی در دوران همه گیری کووید 19 بود. بعد از رضایت، به ترتیب پاسخ گو بودن، سودمندی و فواید اجتماعی، بیشترین تاثیر را بر تمایل به استفاده مداوم از این صفحات داشتند. جالب توجه اینکه متغیرهای سهولت استفاده، انتظارات، لذت درک شده، نوع پست بارگذاری شده، زمان بارگذاری پست، محتوا، نفوذ اجتماعی و هم بستگی با تمایل به استفاده مداوم از صفحات اینستاگرام کتابخانه های عمومی رابطه ای معنادار نشان ندادند. نتایج مربوط به ضرایب مسیر نشان داد که تاثیر عوامل نوع پست بارگذاری شده، زمان بارگذاری پست، سهولت استفاده و محتوا بر سودمندی درک شده کاربران از صفحات اینستاگرام کتابخانه های عمومی استان آذربایجان غربی مثبت و معنادار است و نوع پست بارگذاری شده با ضریب مسیر 290/0، قوی ترین عامل پیش بینی سودمندی درک شده است. همچنین، تحلیل ضرایب مسیر نشان داد که ضرایب تاثیر لذت درک شده و سودمندی درک شده بر رضایت کاربران رضایت کاربران از صفحات اینستاگرام کتابخانه های عمومی استان آذربایجان غربی معنادار نیست، اما ضرایب تاثیر سهولت استفاده و انتظارات بر رضایت کاربران مثبت و معنادار است. در کل، مقدار معیار نیکویی برازش، 641/0 به دست آمد که نشانگر مناسب بودن برازش کلی مدل است.

    اصالت/ارزش: 

    با توجه به اینکه داشتن تمایل و قصد ادامه استفاده از رسانه های اجتماعی یک عمل بعد از پذیرش است و تاکنون مطالعات اندکی به شناسایی عوامل موثر بر تمایل به ادامه استفاده از رسانه های اجتماعی به ویژه صفحات اینستاگرام در کتابخانه های عمومی پرداخته اند، نتایج این مطالعه می تواند دلالت های علمی و عملی ارزشمندی برای مدیران و سیاست گذاران این حوزه داشته باشد.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، اینستاگرام، تداوم استفاده، قصد استفاده، آذربایجان غربی، کرونا، کووید-19
  • صدیقه محمداسماعیل، مرضیه تهم* صفحات 396-412
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین عوامل موثر بر پذیرش استفاده از سیستم ها یا سامانه های یادگیری الکترونیک مجازی توسط کتابداران اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران در دوران پاندمی کووید-19 است. در این پژوهش، تاثیر عوامل خودکارآمدی رایانه ای، تنوع مهارت، پشتیبانی سازمانی، ویژگی های مدرس و کیفیت محتوایی دوره بر متغیرهای مدل پذیرش فناوری شامل برداشت ذهنی از سودمندی، برداشت ذهنی از سهولت، نگرش نسبت به استفاده از فناوری و در نهایت قصد استفاده از سامانه های یادگیری الکترونیک مجازی بررسی شد.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری و تحلیل داده ها توصیفی-هم بستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کتابداران کتابخانه های عمومی استان تهران بود که از این میان، 217 نفر براساس فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری پژوهش تعیین شد. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسش نامه ای بود که روایی آن توسط شش متخصص تایید شد. برای تحلیل داده ها، از آزمون مدل سازی معادلات ساختاری به روش کمترین مربعات جزیی (PLS) و نرم افزار SmartPLS (نسخه 3) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که برداشت ذهنی از سودمندی و برداشت ذهنی از سهولت استفاده بر قصد و تمایل کارکنان به استفاده از سامانه های یادگیری الکترونیک مجازی تاثیر می گذارند. همچنین، متغیرهای خارجی مورد بررسی در این پژوهش، یعنی خودکارآمدی رایانه ای، تنوع مهارت، پشتیبانی سازمان، ویژگی های مدرس و کیفیت دوره، تاثیری مثبت و معنادار بر تعیین پذیرش سامانه های یادگیری الکترونیکی در سازمان دارند. بیشترین اثر کل مربوط به متغیر تنوع مهارت و کیفیت محتوای دوره و کمترین اثر کل مربوط به متغیر حمایت سازمان و قصد رفتاری است.

    اصالت/ارزش: 

    آموزش الکترونیک مجازی نقشی مهم در آموزش و توسعه در محیط سازمانی ایفا می کند، و سامانه های یادگیری الکترونیک مجازی به ابزاری محبوب برای تسهیل فرایندهای یاددهی-یادگیری تبدیل شده اند که امکان آموزش انعطاف پذیر یادگیری محور را فراهم می کنند. یافته های پژوهش حاضر راهنما و نقشه راهی برای پذیرش و استفاده از سامانه های یادگیری الکترونیک مجازی در میان کتابداران کتابخانه های عمومی بر مبنای تجارب به دست آمده در این زمینه در دوران همه گیری کووید-19 است. ازآنجاکه توسعه و استقرار فناوری ها برای برخورداری از مزایای آن ها کافی نیست و برای دستیابی به مزایای بالقوه یک فناوری باید پذیرش آن توسط کاربران مد نظر قرار گیرد، یافته های پژوهش حاضر می تواند پیامدهایی عملی برای مدیران سازمانی، مربیان و توسعه دهندگان سیستم های آموزشی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: سامانه یادگیری الکترونیک مجازی، مدل پذیرش فناوری، کتابداران، کتابخانه های عمومی استان تهران، کرونا، کووید-19
|
  • Saeid Asadi * Pages 292-296

    Although virtual services have been developed in libraries, they are still considered as third places as they provide facilities for community meetings and programs. The COVID-19 pandemic caused closure, delay and change in library services around the world. The news and statistics confirm that the total working hours of public libraries per week decreased compared to the pre-COVID-19 years; The number of in-person visits to these centers dropped; and the number of resources checked out declined. However, the pandemic caused a greater attention to electronic books and virtual services. Public libraries in the cities and villages of Iran were also content to rapid changes caused by the COVID-19 pandemic. For a considerable period of time, the libraries were closed for visits and in-person services in compliance with health protocols. Iran Public Libraries Foundation coordinated over 3000 libraries around the country by organizing the employees telecommuting, providing digital resources and encouraging the librarians to provide useful content on social media. The consequences of the COVID-19 pandemic led the researchers to explore the various aspects of the spread of this disease on information services and library programs. A variety of topics have been investigated including the impact of the COVID-19 pandemic on the use of digital resources, collection making priorities and budgeting, virtual reference services, health literacy etc.; However, despite the sinking of this pandemic, the research on COVID-19 impacts on libraries is still increasing. The current issue of the Journal of Research on Information Science and Public Libraries (RISPL) is dedicated to new studies conducted on the effects of Covid-19 pandemic on the public libraries in Iran. The participation of librarians in social networks and the analysis of the content produced by them, the factors affecting the audience's tendency to view and use the virtual pages of public libraries, the experiences of librarians in providing online and in person programs and services during the pandemic, the readiness of libraries and use of virtual platforms are the main topics of the articles published in this issue.

    Keywords: Public library, Iran, Covid-19 pandemic, Library services
  • Afsaneh Koorgoli, Saeed Asadi*, Laleh Samadi Pages 298-315
    Purpose

    The spread of Corona and the closure of public libraries caused the activities of libraries to continue in the virtual space and librarians to seek to create content for their libraries. The library staff started providing content for their websites, weblogs and social media. The purpose of this research is to analyze the online content created by the librarians of public libraries affiliated with the Iran Public Libraries Foundation during the COVID-19 pandemic on Instagram in order to gain knowledge about their experiences.

    Method

    The current research is descriptive and applied and was carried out using the documentary method, in which the pages of Iranian public libraries on Instagram were carefuly watched for their contents and topics. The research population included 2700 branched of public libraries affiliated to the Iran Public Libraries Foundation, from which a sample of 336 libraries was selected using Morganʼs table. The sample was categorized in a way to include representatives from 31 provinces. The data about posts, followers and subject tags was extracted and entered into the Excel software. For this purpose, the posts were separated according to the publication date of each post (before the COVID-19 pandemic, during the closure of libraries during the COVID-19 pandemic, and after the COVID-19 pandemic). In order to test the research hypotheses, the Pearson correlation coefficient and regression tests were used.

    Findings

    The results showed that the contents provided by the librarians on the official pages of Iranian public libraries mostly refer to four thematic classes: library workshops, training courses, announcements of the upcoming cultural-literary events, and news on calendar events. In case of the workshops, Tehran province had the highest number of posts (with 804 posts) and Qom province had the lowest number of posts (with 98 posts). For training courses, Tehran province showed the highest number of posts with 75 posts and Chaharmahal and Bakhtiari province showed the lowest number with 3 posts. In the case of announcements of cultural-literary events, Tehran province had the greatest number of posts with 112 posts, while the lowest number of posts belonged to East Azarbaijan province. In the case of calendar events, Tehran province has the highest number of posts with 121 posts, while Kurdistan province and Kahegiluyeh and Boyer Ahmad province had the lowest number with 11 posts. The results for Spearman test revealed a significant correlation between the degree and the number of followers, and the number of posts. There was also a significant relationship between the degree of library and the time lapse between the published posts.

    Originality/value:

     The conditions of Corona and quarantine during the pandemic forced the librarians of public libraries to continue their activities and services such as lending, reference services, events on social networking platforms, particularly Instagram. The findings of the current research showed that smaller libraries have offered more and more diverse content on Instagram. It seems that there is a closer connection between the local communities and the librarians of smaller libraries, and the audience of these libraries is more interested in following their library pages, and this in turn can lead to more content and news related to libraries. The experience of online content creation during the Corona pandemic can be used to expand the range of offline services of libraries, manage crisis situations and motivate librarians to create content.

    Keywords: COVID-19 pandemic, Social networking sites, public library, Content creation
  • Fatemeh Pourkhaghan, Ahmad Shabani*, Saeed Rajaeepour, Ghasem Movahedian Pages 318-334
    Purpose

    The widespread and surprising spread of the Covid-19 led to an unprecedented closure of public libraries, and this closure showed that public libraries have little preparation and anticipation to deal with and adapt to the special situation caused by the spread of the Covid-19 virus. The aim of this study is to determine the level of readiness of librarians and public libraries in Isfahan province in the face of COVID-19 disease.

    Method

    The current research is a cross-sectional, descriptive-survey study with an applied purpose that was carried out using the field method. The statistical population included all the librarians of the public libraries of Isfahan province in the year 1400 SH, numbering 357 people, from whom 185 librarians were selected as the research sample using a simple random sampling method. In order to collect people’s views, a researcher-made questionnaire was used; The content validity of the questionnaire was confirmed by several experts in information and Knowledge science, and the construct validity was measured and confirmed by second-order factor analysis using Smart-PLS3 software; The questionnaire’s reliability was measured using Cronbach’s alpha, which was found to be 0.95. For data analysis, SPSS software (version 22) and descriptive statistics methods such as mean, and standard deviation, and inferential statistics tests such as variance analysis, one-way t-test, one-way variance analysis test, Duncan’s post-hoc test and factor analysis were used.

    Findings

    The results showed that the level of preparedness of librarians and public libraries of Isfahan province in facing the COVID-19 disease with an average of 3.81 is significantly higher than the average, which is at an acceptable level and close to optimal. Preparedness for remote work with an average of 4.19 was the highest, and preparedness for job performance in cyberspace with an average of 3.36 was the lowest component of the readiness of librarians and public libraries of Isfahan province; There is no significant difference between respondents’ perceptions in terms of gender, age, work experience, field of study, and organizational position. Furthermore, there is a significant difference between the perceptions of the respondents regarding the readiness of public libraries in Isfahan province in facing the COVID-19 disease according to their educational qualifications and marital status. Respondents with associate degrees, as well as married respondents, have evaluated the level of preparation of libraries at a higher level than other groups. It is suggested that administrators train librarians and strengthen information technology infrastructure to strengthen the performance of cyberspace. Libraries need to formulate appropriate policies in order to increase the level of preparedness while facing crisis and infectious diseases, these policies and rules should be determined in the form of general principles before the occurrence of the crisis and at the time of the beginning of the crisis, and in crucial times, they should be used by adding minor items.

    Originality/value: 

    The results of the current research are important due to the emergence of the COVID-19 virus and the small number of researches conducted in this field, and it can lead to a greater understanding of the level of preparedness of public libraries and librarians and help library managers to get the necessary preparations against the risks affecting the optimal service to the audience through making appropriate policies and plans.

    Keywords: Public libraries, Librarians, Cyberspace, COVID-19 pandemic, Remote work, Isfahan province
  • Marzieh Yeganefar, Rahman Ebrahimi*, Atousa Abyari Pages 336-353
    Purpose

    The COVID-19 pandemic, as an unforeseen phenomenon, brought about many changes both in the services and the way service organizations provide services. Public libraries and their services also faced many challenges as a social and service center. The purpose of the current research is to identify the experiences of the librarians of Tehran City Park Central Library during the coronavirus pandemic. Therefore, while examining the changes in the activities and services of different departments of the library due to the spread of the coronavirus, the new approaches used, and the necessity of their application and continuation in the post-corona period were investigated from the perspective of the librarians of Tehran City Park Central Library.

    Method

    This research is applied and was conducted using a qualitative approach and the content analysis method. The data collection tool was a semi-structured interview that was conducted face-to-face. The research population included 13 librarians of Tehran City Park Central Library, who worked in different sections of the library during the corona and post-corona periods. The interviews were conducted in the winter of 2023 and the data analysis was done in the spring of 2023. In order to analyze and code the research data (interviews), MAXQDA 2020 software was used.

    Findings

    By coding the interviews, 436 concepts were obtained, which were categorized into a total of 103 categories. Finally, by re-examining, the core categories were identified and shown in the form of models resulting from the analysis. The creation of technological infrastructure, the need to improve the specialized and technological abilities of librarians, the need to mechanize library processes and the continuity of library activities in cyberspace, were 4 categories that were obtained from the analysis of the research data. These four categories are the necessary measures and infrastructure to prepare as much as possible for critical conditions in order to improve the performance of the library. Although the lack of conditions for providing services due to the spread of coronavirus caused the complete closure of Tehran City Park Central Library, the need to provide services in special conditions along with acquiring the necessary capabilities to be present in the virtual space, led to the use of new methods in providing services. Holding virtual cultural events, providing cyber reference services, book courier services, i.e., homebound book delivery, were among the services that had not been specifically addressed before the outbreak of COVID-19. The findings also indicate the need to deal with measures and infrastructures to prepare as much as possible for critical conditions in order to improve the performance of the library. The effectiveness of these measures and methods in the post-corona period from the point of view of librarians and their emphasis on the need to strengthen these methods shows that their continuation has provided an acceptable situation for the provision of services and cultural events and educational programs of the library.

    Originality/value:

     The strength of this research is the examination of the changes made in the way of providing services during the outbreak of COVID-19 and their application in the post-corona period, which has shown that the threat of coronavirus has created an opportunity to change and improve some library activities from the point of view of librarians, since according to the special position of this library and its new approaches, it can be a model for other public libraries in Iran.

    Keywords: Post-corona, Lived experience, New approaches, COVID-19 pandemic, Tehran City Park Central Library, Public libraries, Librarians
  • Maryam Ghanbari Khoshnood, Mariam Keshvari, Zeinab Safavi * Pages 356-372
    Purpose

    The present study was conducted with the aim of determining the level of participation of public library librarians in Tehran in online social networks to provide services during the COVID-19 pandemic.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and was conducted using a survey method. The research population at the time of the research (July and August 2023) included all the librarians of public libraries in Tehran (152 people) from whom a sample of 109 people was selected according to Morgan’s table, and 105 questionnaires were analyzed in the final analysis. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. Data analysis was done at two levels of descriptive and inferential statistics using SPSS (version 26). In order to check the average difference between the main research variables, one-way analysis of variance parametric test was used.

    Findings

    The results showed that the librarians had the greatest knowledge about “Bale” messenger and the lowest knowledge about “SoroushPlus”. The level of knowledge of librarians regarding social networking tools and the level of influence of the organization on their knowledge of tools has been lower than the average level. The level of necessity and acceptance of social networking tools is “high” and the level of use of these tools by librarians is “moderate”. There was a significant difference between the average opinions of librarians about knowledge and acceptance as well as acceptance and use of these networks, while no significant difference was observed between the average opinions of participants about the two variables of knowledge and use of online social networks.

    Originality/value: 

    Although according to the results of this research, the level of influence of the organization in the librarians’ knowledge of social networking tools is reported to be lower than average, and the level of influence of the organization in the knowledge of content production tools in these sites is reported to be small, the role of the organization in the librarians’ knowledge cannot be ignored. Therefore, the results of this research, by determining the attitude of the research population towards social networking sites, the extent of acceptance and use of these sites by them and identifying the weaknesses and strengths of public libraries in using social networking sites, can be applied by managers and planners of public libraries in order to provide a suitable platform for using the social networking sites, remove barriers to using them, and improve information service.

    Keywords: Online social networks, Social networking sites, COVID-19 pandemic, Librarians, Public libraries, Tehran city
  • Leila Alizad, Akbar Majidi*, Afshin Hamdipour Pages 374-394
    Purpose

    Instagram pages of public libraries were a suitable platform to establish and maintain communication with users and provide services and information they needed, especially during the epidemic of diseases such as COVID-19. The aim of the present study is to identify the factors affecting the willingness of users to continue using the Instagram pages of public libraries in West Azerbaijan province during the COVID-19 pandemic.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive-survey of correlation type in terms of the data collection method. The research was carried out in 1399-1400. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, whose face validity was confirmed by experts in this field, and its reliability was calculated using Cronbach’s alpha coefficient at 72%. The statistical population of the research included all the followers of the Instagram pages of public libraries in West Azerbaijan province during the COVID-19 pandemic, from which 20 active pages were selected, and the questionnaire was provided to them privately by the managers of the pages, and finally 212 questionnaires were returned. Descriptive statistics were used to determine frequency, frequency percentage, standard deviation and mean in SPSS software, and the structural equation modeling by partial least squares method in SmartPLS software was used to investigate the relationships between variables and test hypotheses.

    Findings

    The findings of the analysis of path coefficients showed that there is a positive and significant relationship between perceived usefulness, responsiveness, social benefits and satisfaction with the desire to continuously use Instagram pages of public libraries in West Azerbaijan province. Satisfaction with the path coefficient (0.446) was the strongest factor in predicting the continued use of Instagram pages of public libraries in West Azerbaijan province during the COVID-19 pandemic. After satisfaction, responsiveness, usefulness, and social benefits, respectively, had the greatest impact on the desire to continuously use these pages. Interestingly, no significant relationship was observed between the variables of ease of use, expectations, perceived enjoyment, type of post uploaded, post upload time, content, social influence, and correlation with the tendency to continuously use Instagram pages of public libraries. The results related to the path coefficients of the factors of type of uploaded post, time of uploading post, ease of use and content on the perceived usefulness of users from the Instagram pages of public libraries in West Azerbaijan province showed that there is a positive and significant relationship and the type of uploaded post with the path coefficient (0/290) was the strongest predictor of perceived usefulness. Furthermore, the analysis of path coefficients showed that the relationship between perceived enjoyment and perceived usefulness on user satisfaction is not significant, but the coefficients of the effect of ease of use and expectations on user satisfaction from Instagram pages of public libraries in West Azerbaijan Province is positive and significant. In general, the value of the goodness of fit was 0/641, which indicates the appropriateness of the overall fit of the model.

    Originality/value:

     Considering that the desire and intention to continue using social media sites is an act after their admission and so far, few studies have identified the factors influencing the desire to continue using social media, especially Instagram pages in public libraries, the results of this study can have valuable scientific and practical implications for managers and policy makers in this field.

    Keywords: Public libraries, Instagram, Continuous use, Intention of use, West Azerbaijan, COVID-19 pandemic
  • Sedigheh Mohamad-Esmaeil, Marzie Taham* Pages 396-412
    Purpose

    The aim of the current research is to investigate the factors influencing the acceptance of the use of e-learning systems by the librarians of Tehran Province libraries during the COVID-19 pandemic. Therefore, the effects of computer self-efficacy, diversity of skills, organizational support, teacher’s characteristics, and quality of course content on the technology acceptance model (TAM) variables, including the subjective perception of the utility, and subjective perception of convenience, attitude toward use technology and the intention to use e-learning systems were examined.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection and analysis. The statistical population included librarians of public libraries in Tehran province. The statistical sample size was 217 based on Cochran’s formula. The main data collection tool was a questionnaire which was validated by six experts. The data were analyzed using partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM) by SmartPLS software.

    Findings

    The findings indicated that the mental perception of usefulness and mental perception of ease of use affect the intention and desire of employees to use e-learning systems. Furthermore, the external variables studied in the research, namely computer self-efficacy, diversity of skills, organizational support, teacher’s characteristics, and course quality have a positive and significant effect on the acceptance of e-learning systems in the organization.
    The highest total effect is related to the variable of skill and quality of course content and the lowest total effect is related to the variable of organizational support and behavioral intention.

    Originality/value: 

    E-learning plays an important role in education and development in the organizational environment, and e-learning systems have become a popular tool to facilitate teaching-learning processes that provide flexible learning-oriented education. Since the development and deployment of technologies is not enough to enjoy their benefits, and in order to achieve the potential benefits of a technology, its acceptance by users should be considered, the findings of this research can provide practical implications for organizational managers, trainers and developers of educational systems.

    Keywords: E-learning systems, Technology acceptance model, librarians, Public libraries in Tehran province, COVID-19 pandemic