فهرست مطالب

نشریه تحقیق و توسعه سلامت
پیاپی 1 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راضیه زاهدی، مریم چگنی، وحید رحمانیان* صفحات 1-11
    سابقه و هدف

    اپیدمی کووید-19به عنوان مهمترین چالش سلامت جهانی است. این مطالعه با هدف مقایسه وضعیت اپیدمیولوژیک موج های اول تا سوم بیماری کووید-19 در جنوب استان فارس انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی با تحلیل دوباره داده های (Secondary data analysis)  داده های 47161 بیمار سرپایی و بستری کووید-19 از سامانه مرکز مدیریت بیماری های معاونت بهداشتی و سامانه پایش داده های مراقبت های درمانی (MCMC) بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی جهرم از ابتدای اسفندماه تا 1398 تا پایان اردیبهشت ماه 1400 انجام گرفت. در این بازه زمانی سه موج بیماری در شهرستان جهرم رخ داده است.

    یافته ها

    در مجموع 41421 بیمار (87/82 درصد) سرپایی و 5740 نفر (12/18درصد) بستری شده بودند. بیشترین موارد بستری در موج اول و سوم مربوط به گروه سنی 49-20 و در موج دوم 69-50 سال بود (p<0.001). درصد بیماران فوت شده بستری در موج اول تا سوم به ترتیب 8، 10/4 و 4/1 درصد بود (p<0.001). افراد با بیماری فشار خون بالا (27/9 درصد) و بیماری قلبی (21 درصد) بیشترین موارد بستری و در کل شایع ترین علایم بالینی تنگی نفس (52/3 درصد)، سرفه (44 درصد) و تب (36/2 درصد) بود. نسبت بیماران با اکسیژن خونی کمتر از 93درصد در هر سه موج به ترتیب 33/7، 47/5 و 32/1 درصد و نسبت بیماران دریافت کننده اکسیژن به ترتیب 1/6، 56/9 و 42/3 درصد بود.

    نتیجه گیری

    علایم بیماری کووید-19در بیماران بستری در موج های اول تا سوم تفاوت زیادی نداشته و از نظر شدت بیماری نیز تقریبا مشابه بوده است. افزایش موارد مرگ در موج دوم بیشتر به دلیل تفاوت در ابتلای گروه های سنی و یا ابتلا افراد با بیماری های زمینه ای است.

    کلیدواژگان: اپیدمی، پیک، کرونا ویروس، جهش، ایران
  • مجتبی احسانی فر* صفحات 12-17

    مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می دهد که مواجهه طولانی مدت با نانو ذرات آلومینیوم (Al) در محیط های شغلی منجر به اختلال شناختی و سمیت عصبی می شود. آلومینیوم یک نوروتوکسین نسبتا گسترده مربوط به اختلالات حرکتی و شناختی است و با بیماری های عصبی مرتبط است. آلومینیوم از سال ها قبل در اتیولوژی بیماری آلزایمر در به اصطلاح فرضیه Al in AD دخیل بوده است. اخیرا بیشتر مطالعات به توصیف چگونگی نقش آن در شروع، ماهیت تهاجمی و پیشرفت آلزایمر پرداخته اند. سمیت آلومینیوم مربوط به فعالیت پرواکسیدانی آن است که از طریق تشکیل کاتیون رادیکال سوپراکسید آلومینیوم عمل می کند. در حال حاضر، در حالی که نقش آلومینیوم در آلزایمر واضح تر می شود، مکانیسم سمیت غالب هنوز درک نشده است. در این مطالعه، به بررسی تاثیر تاو فسفریله و اختلال شناختی را در اثر مواجهه با ذرات آلومینیوم بسیار ریز پرداخته شد.

    کلیدواژگان: مواجهه با ذرات بسیار ریز آلومینیوم، تاو فسفریله، تخریب عصبی، اختلال شناختی
  • سارا متین، محسن غیاثی، نوید کلانی، احسان رحمانیان* صفحات 18-26
    سابقه و هدف

    بیماری تالاسمی یک اختلال شایع ژنتیکی خونی و مزمن است که با طیف وسیعی از چالش های روانی و بالینی جدی همراه بوده و مانند هر بیماری مزمن دیگر وضعیت روانشناختی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع افسردگی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور و اینترمدیای وابسته به خون انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی -مقطعی 61 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور و نه بیمار تالاسمی اینترمدیای وابسته به خون شهرستان جهرم در سال 1398 شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی بک بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS   نسخه 16 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد.

    یافته ها

    شیوع افسردگی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور 42.6 درصد بود. هشت نفر (13.1 درصد) افسردگی خفیف، 13 نفر (21.3درصد) افسردگی متوسط و پنج نفر (8.2 درصد) افسردگی شدید داشتند. میانگین نمره افسردگی در بیماران تالاسمی ماژور در زنان و مردان تفاوتی نداشت (P>0.05). این میانگین در بیماران با تحصیلات کمتر از دپیلم17.52±9.53، دیپلم 7.29 ±11.92 و با تحصیلات کارشناسی 3.51±4.51 بود (P<0.05). علاوه بر آن، شیوع افسردگی در بیماران اینترمدیای وابسته به خون 33.3 درصد بود. افسردگی خفیف 22.2 درصد و افسردگی شدید 11.1 درصد بود.

    نتیجه گیری

    شیوع افسردگی در بیماران تالاسمی ماژور بیشتر از بیماران تالاسمی اینترمدیای وابسته به خون بود. پیشنهاد می شود که مراقبت های بهداشتی و روان شناختی بیماران تالاسمی ماژور و اینترمدیای وابسته به خون به گونه ای طراحی شوند که به افزایش کیفیت زندگی این افراد و کاهش افسردگی آنها کمک کنند. همچنین، آموزش و افزایش آگاهی درباره مدیریت افسردگی و اهمیت حمایت اجتماعی به این بیماران می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، اختلالات روانی، تالاسمی ماژور، تالاسمی اینترمدیا
  • لهراسب طاهری، نوید کلانی، فریده مقرب* صفحات 27-32
    مقدمه

    خونریزی بیش از حد در حین و بعد از زایمان یکی از عوارض جدی است که میتواند زندگی مادر را به خطر بیاندازد. مطالعه حاضر به گزارش یک مورد خونریزی شریانی فعال بعد از زایمان طبیعی پرداخته است.

     معرفی بیمار: 

    بیمار خانمی است 22 ساله G2L1 که به علت دردهای زایمانی و کاهش حرکات جنین و گذشتن از وقت زایمان تحت زایمان طبیعی قرار گرفت. بدون هیچ گونه مشکلی نوزاد دختر با آپگار 10/9 و وزن 3050 گرم بدون دیستوشی و یا عارضه خاصی به صورت طبیعی و بدون اپی زیاتومی به دنیا امد.  بعد از گذشت تقریبا سه ساعت از زمان زایمان، مادر به دنبال پایین آمدن از تخت دچار سرگیجه و Fainting شد که پالس بیمار در آن زمان min120 و بیمار رنگ پریده و (pale) بود و فشار خون بیمار 60/90 گزارش شد که در آن زمان نیز خونریزی واژینال وجود نداشت و رحم در بالای سوپرپوبیک در محل نرمال خود لمس شد. واژن و سرویکس مجددا چک شد که بدون هیچ گونه عارضه یا خونریزی بود. سونوگرافی شکمی از بیمار انجام شود که در سونوگرافی شکم هماتوم بزرگ 3/14 ´7/5´17 سانتی متر در جلوی رحم و پشت مثانه گزارش شد. بیمار به اتاق عمل انتقال یافت و تحت بیهوشی عمومی، شکم از راه برش عرض باز شد هماتوم بزرگ cm 17´18 در ناحیه پشت مثانه و جلوی رحم وجود داشت که تا بالای رحم (فاندوس رحم) و لیگامان های پهن گسترش یافته بود. هماتوم تخلیه شد

    نتیجه گیری

    خونریزی اولیه و ثانویه فعال داخل شکمی یکی از اورژانس های جراحی پس از زایمان میباشد که بیمار باید فورا تحت عمل جراحی قرار گیرد و خونریزی کنترل شود.

    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، خونریزی، لاپاراتومی، اورژانس
  • سید مسعود موسوی، محمدعلی یوسفی، زهرا زارع، زهره طزرجانی* صفحات 33-46
    سابقه و هدف

    باتوجه به مسیله مهم کسورات بیمارستانی و مزایای کاهش آن که سبب افزایش رضایت پزشکان، بیمارستان و بیماران، افزایش درآمد و کارایی بیمارستان، افزایش کیفیت مراقبت درمانی و جلوگیری از اتلاف منابع مالی بیمارستان می شود، این مطالعه با هدف مقایسه وضعیت کسورات بیمه ای پرونده های بیماران بستری بیمارستان شهید رهنمون استان یزد در سال های  1399 و 1400  انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی بر اساس تحلیل دوباره داده ها(Secondary data analysis) روی کلیه پرونده های بیماران بستری در بیمارستان شهید رهنمون، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال های 1399 و 1400 انجام شد.

    یافته ها

    بیشترین میزان کسورات در سال 1399 مربوط به ماه خرداد با 13.8درصد و کمترین میزان آن مربوط به ماه های بهمن با 0.09 درصد و اسفند با 0.06 درصد بوده است. هم چنین، بیشترین میزان کسورات در سال 1400 مربوط به ماه شهریور با 10.37 درصد و کمترین میزان آن مربوط به ماه فروردین با 7.97 درصد بود. یافته ها نشان داد ارتباط معناداری بین تخت روز اشغالی، تعداد ترخیص شدگان و طول مدت اقامت با میزان کسورات در سال های 1399 و 1400 وجود ندارد(p>0.05)؛ ولی، ارتباط معناداری بین درصد اشغال تخت و میزان کسورات در سال های 1399 و 1400 وجود دارد (p<0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به اصل پاره تو و به منظور مداخله موثر در راستای کاهش کسورات، پیشنهاد می شود توجه ویژه ای به علل عمده کسورات شناسایی شده شود و برنامه های مدون شامل راه کارهای کاهش کسورات پیش بینی شده تا کسورات صورت حساب ها و نارضایتی بیمارستان ها از پرداخت مطالبات کاهش یابد.

    کلیدواژگان: کسورات، علل، بیمه، بیمارستان
  • راضیه زاهدی*، شهره شفیعی، شکوفه موسوی صفحات 47-55
    سابقه و هدف

     پرسنل درمانی به عنوان افرادی که در خط اول مبارزه با بیماری کووید-19 قرار دارند، در معرض بیشترین مواجهه با ویروس قرار داشته و بیشترین موارد ابتلا به بیماری مربوط به این گروه می باشد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی کیفیت استفاده از وسایل حفاظت شخصی در پرسنل درمانی طی پاندمی کووید-19 بود.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر به روش مقطعی در سال 1400 بر روی پرسنل شاغل در سه بیمارستان جنوب استان فارس انجام گرفت. داده های جمع آوری شده در مطالعه حاضر بر اساس چک لیست ارزیابی خطر ابتلا به کووید-19 در پرسنل درمانی سازمان جهانی بهداشت بود.

    یافته ها

     در مطالعه انجام گرفته بر روی 800 نفر پرسنل درمانی 350 نفر (54.7 درصد) سابقه ابتلا به کووید-19داشته اند. بیشترین اقدامات حفاظتی مورد استفاده در زمان ارایه مراقبت های معمول به بیماران به ترتیب شستن دستها به مدت 20 ثانیه95.6 درصد (610 نفر)، استفاده از مواد ضدعفونی کننده دست 92.5 درصد (588 نفر) و ماسک 92 درصد (586 نفر) بود. کمترین اقدامات حفاظتی در هنگام تماس با بیمارانی که احتمال تولید آیورسل وجود داشته استفاده از پیش بند ضد آب54.3 درصد (343 نفر) ،عینک 60.5 درصد (383 نفر) و 63 درصد ماسک N95 (398 نفر) بود.

    نتیجه گیری

     بررسی حاضر نشان داد کیفیت استفاده از وسایل حفاظت شخصی در پرسنل درمانی پایین و خطر مواجهه با ویروس کووید-19 بالا است. برگزاری مستمر دوره های آموزشی در خصوص استانداردهای کنترل عفونت و نظارت بر اجرای صحیح این اصول می تواند در افزایش حساسیت پرسنل درمانی و تبعیت آنها از پروتکل استاندارد کنترل عفونت موثر باشد.

    کلیدواژگان: تجهیزات محافظت شخصی، کووید-19، پرسنل بهداشتی و درمانی
  • سلمان دانشی*، رضا فاریابی صفحات 56-67
    سابقه و هدف

    بلایا می تواند منجر به تلفات بزرگ انسانی، از بین رفتن دارایی و منابع اقتصادی و زیست محیطی شود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت خطر درک شده و رفتارهای مرتبط با کاهش خطر بلایای طبیعی در جنوب استان کرمان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به شیوه مقطعی روی 528 نفر از خانوارهای شهرستان جیرفت که منزل مسکونی شخصی داشتند در سال 1401 انجام شد. افراد نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه پژوهشگر ساخته شامل سه قسمت  اطلاعات دموگرافیک ، خطر درک شده و رفتارهای پیشگیری کننده از اثرات بلایای طبیعی بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار SPSS  نسخه 21 شده و با آمار توصیفی، آزمون های کای دو و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری  0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره خطر درک شده و رفتارهای مرتبط با مقابله با بلایا به ترتیب برابر با 13/84±72.79و 2.40±   31.22بود. بین رفتارهای پیشگیری کننده و درمعرض مستقیم بلایا قرار گرفتن (0.001>p)، تحصیلات (0.004=p)، درآمد ماهیانه (0.004=p) و منبع کسب اطلاعات (040/0=p)  ارتباط معنی داری وجود داشت. بین خطر درک شده بلایای طبیعی و رفتارهای پیشگیری کننده از اثرات زیانبار بلایای طبیعی ارتباط مثبت و معنی داری یافت شد (0.0001=P،0.312=r).

    نتیجه گیری:

     وضعیت خطر درک شده و رفتارهای پیشگیری کننده از اثرات زیانبار بلایای طبیعی در محدوده متوسط بود. پیشنهاد می گردد برنامه ریزان سلامت مداخلات آموزشی مبتنی بر افزایش خطر درک شده و آمادگی رفتارهای پیشگیری کننده از بلایای طبیعی برای افزایش آمادگی خانوارها درمقابل بلایای طبیعی طراحی و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، درک خطر، رفتارهای پیشگیری کننده
  • طاهره رحیمی*، سلمان دانشی، رضا فاریابی، پریسا روایی صفحات 68-77
    مقدمه

    اهمیت سلامت معنوی، در ارتباط با جلوگیری از رفتارهای تهدید کننده سلامت و پایبندی به حفظ سلامتی موجود به ویژه در بین جوانان مورد توجه قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط سلامت معنوی با قصد انجام رفتارهای پرخطر در دانشجویان شهر جیرفت در سال 1400 بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی و همبستگی است که با روش سرشماری بر روی 608 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های استاندارد رفتارهای پرخطر و سلامت معنوی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 18 و آزمونهای همبستگی پیرسون و تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه انجام شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد بیش از 72 درصد از دانشجویان شرکت کننده در مطالعه دختر بودند. میانگین و انحراف معیار سلامت معنوی (86/10‎±72.53) بود و ابعاد سلامت مذهبی، سلامت وجودی و سلامت معنوی  دارای تفاوت معنی داری بین دانشجویان دختر و پسر بود (001/0>p) بود. میانگین و انحراف معیار رفتارهای پرخطر (69/24‎±18/62) بود و دانشجویان پسر در تمامی رفتارهای پرخطر امتیاز بیشتری کسب کردند (001/0>p). همچنین ارتباط معکوس و معنی داری بین سلامت معنوی و قصد رفتارهای پرخطر (001/0<p) وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط معکوس بین سلامت معنوی و قصد انجام رفتارهای پرخطر در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، انجام مداخلات آموزشی با استفاده از راهکارهایی که بر روی افزایش سلامت معنوی تمرکز دارند می تواند گرایش به رفتارهای پرخطر و تبعات جسمی، روانی و اجتماعی آن را در دانشجویان کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، رفتارهای پرخطر، دانشجویان
|
  • Razieh Zahedi, Maryam Chegeni, Vahid Rahmanian* Pages 1-11
    Background

    Covid-19 epidemic is the most important global health problem. The aim of this study was to compare the epidemiological status waves of Covid-19 in the southern Fars, Iran.

    Materials and methods

    This descriptive study with secondary data analysis of 47161 outpatients and hospitalized Covid-19 from the Center for Disease Control and Prevention and the Medical Care Monitoring Center (MCMC) of Jahrom University of Medical Sciences from the beginning of March to 2020 to the end of May 2021. During this period, three waves occurred in Jahrom city.

    Results

    A total of 41421 patients(87.82%) were outpatients and 5740 patients (12.18%) were hospitalized. Most cases in the first and third waves were in the age group of 20-49 years and in the second wave were 50-69 years (p <0.001).The percentage of patients who died in the first to third waves were 8%, 10.4% and 4.1%, respectively(p <0.001). People with high blood pressure (27.9%) and heart disease (21%) are the most hospitalized. In general, the most common clinical symptoms were dyspnea (52.3%), cough(44%) and fever(36.2%). The proportion of patients with po2<93% in all three waves were 33.7%, 47.5% and 32.1%, respectively and the proportion of patients receiving oxygen was 1.6, 56.9 and 42.3%, respectively.

    Conclusion

    The symptoms of Covid-19 in patients admitted in three waves were not much different and were almost similar in terms of disease severity. The increase in deaths in the second wave is mostly due to differences in age groups or people with underlying diseases.

    Keywords: Epidemic curve, SARS‑CoV‑2, mutation, Iran
  • Mojtaba Ehsanifar* Pages 12-17

    Epidemiological studies show that long-term exposure to aluminum (Al) nanoparticles in occupational environments leads to cognitive impairment and neurotoxicity. Al is a relatively widespread neurotoxin associated with motor and cognitive disorders and associated with neurological diseases. For many years, Al has been implicated in the etiology of Alzheimer's disease (AD) in the so-called "Al in AD hypothesis". Recently, most studies have described how it plays a role in the onset, aggressive nature, and progression of AD. The toxicity of Al is related to its pro-oxidant activity, which acts through the formation of Al superoxide radical cation. At present, while the role of Al in AD is becoming clearer, the underlying mechanism of toxicity is still not understood. In this study, we investigate the effect of phosphorylated tau and cognitive impairment due to exposure to very fine aluminum particles.

    Keywords: Aluminum ultrafine particles exposure, Phosphorylated tau, Neurodegeneration, Cognitive function
  • Sara Matin, Mohsen Ghiasi, Navid Kalani, Ehsan Rahmanian* Pages 18-26
    Introduction

    Thalassemia is a common genetic blood disorder that is chronic and is associated with a wide range of serious psychological and clinical challenges, affecting an individual's psychological well-being similar to other chronic illnesses. This study aimed to determine the prevalence of depression in patients with thalassemia major and thalassemia intermedia related to blood disorders.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 61 patients with thalassemia major and nine patients with thalassemia intermedia from Jahrom city participated in the year 2019. Data collection tools included a demographic information questionnaire and the Beck Depression Inventory. Data analysis was performed using SPSS version 16, and descriptive and analytical statistics were applied.

    Results

    The prevalence of depression in patients with thalassemia major was 42.6%. Eight individuals (1.13%) had mild depression, 13 individuals (3.21%) had moderate depression, and five individuals (2.8%) had severe depression. The average depression score did not differ between male and female thalassemia major patients (P > 0.05). This average score was 53.9 ±17.52 for patients with below diploma education, 29.7 ± 11.92 for diploma holders, and 51.3 ± 4.51 for bachelor's degree holders (P < 0.05). Additionally, the prevalence of depression in patients with blood-related intermediate thalassemia was 33.3%. Mild depression was present in 2.22%, and severe depression in 1.11% of these patients.

    Conclusion

    The prevalence of depression in patients with thalassemia major is higher than in those with thalassemia intermedia. It is recommended that healthcare and psychological services for patients with thalassemia major and intermedia be designed to improve their quality of life and reduce depression. Furthermore, providing education and increasing awareness about depression management and the importance of social support for these patients can be effective.

    Keywords: Depression, psychological disorders, thalassemia major, thalassemia intermedia
  • Lohrasb Taheri, Navid Kalani, Farideh Mogharab* Pages 27-32
    Background

    Excessive bleeding during and after childbirth is a serious complication that can endanger the life of the mother. The present study reported a case of active arterial bleeding after normal delivery.

    Case Presentation

    The patient is a 22-year-old woman, G2L1 (second pregnancy), who underwent natural childbirth due to labor pains, decreased fetal movements, and exceeding the due date. The baby girl was born naturally without any complications, with an Apgar score of 9 and a weight of 3050 grams, without dystocia or any specific abnormalities. Approximately three hours after delivery, the mother experienced dizziness and fainting while trying to get out of bed. At that time, the patient's pulse was 120 bpm, and she appeared pale. The patient's blood pressure was reported as 60/90, and there was no vaginal bleeding. The uterus was palpated in its normal position above the suprapubic area. The vagina and cervix were checked again and found to be without any abnormalities or bleeding. Due to the persistence of the patient's symptoms, an emergency abdominal and pelvic ultrasound was requested, which was performed after several hours of delay. Consultation with a urologist was requested, and it was suggested to perform a cystogram and abdominal ultrasound on the patient. The abdominal ultrasound reported a large hematoma measuring 3.14 x 7.5 x 17 cm in front of the uterus and behind the bladder. The patient was transferred to the operating room and underwent general anesthesia. The abdomen was opened through a wide incision. A large hematoma measuring 17 x 18 cm was found in the area behind the bladder and in front of the uterus, extending up to the fundus of the uterus and broad ligaments. The hematoma was drained and found to be located in the lower uterine segment, without any connection to the cervix or inside the uterus.

    Conclusion

    Active primary and secondary intra-abdominal hemorrhage is one of the surgical emergencies after delivery. The patient should undergo surgery immediately and the bleeding should be controlled.

    Keywords: vaginal delivery, bleeding, laparotomy, emergency
  • Seyed Masood Mousavi, MohammadAli Yousefi, Zahra Zare, Zohre Tezerjani* Pages 33-46
    Background and purpose

    Considering the important issue of hospital deductions and the benefits of reducing them which increase the satisfaction of physicians, hospitals and patients, increase hospital income and efficiency, increase the quality of health care and prevent waste of hospital financial resources, this study was conducted to compare the insurance deductions of inpatient records of Shahid Rahnemoon Hospital in Yazd province in 2021 and 2022.

    Methods

    This descriptive study was performed on all records of hospitalized patients in Shahid Rahnemoon Hospital, affiliated to Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd.

    Results

    The highest deductions in 2020 were in June (13.8%) and the lowest was in February (0.09%) and February (0.06%). Also, the highest deductions in 1400 were in September (10.37%) and the lowest was in April (7.97%). The findings showed that there was no significant relationship between occupied beds, number of discharged and length of stay with deductions in 2020 and 1400 (p>0.05), however, there was a significant relationship between bed occupancy percentage and deductions in 2020 and 2020 (p<0.05).

    Conclusion

    According to the principle of parting and in order to effective intervention in order to reduce deductions, it is suggested that special attention be paid to the main causes of deductions identified and codified programs including solutions to reduce deductions of bills and hospital dissatisfaction with payment of receivables.

    Keywords: Deductions, Causes, Insurance, Hospital
  • Razieh Zahedi*, Shohreh Shafiei, Shekoofeh Mousavi Pages 47-55
    Background and purpose

    Medical personnel, as the people who are on the front line of the fight against the Covid-19 disease, and at risk of acquiring the disease due to in contact with or care for patients with COVID-19. The aim of the present study was to evaluate the quality of protective equipment used by medical personnel during the Covid-19 pandemic.

    Materials and methods

    The present study was conducted cross-sectionally on the medical personnel in three hospitals in the south of Fars province in 2021year. The data collected in the present study was based on the risk assessment and management of exposure of health care workers in the context of COVID-19 tool by World Health Organization.

    Results

    The study conducted on 800 medical personnel, 54.7% (350 N) had a history of contracting covid-19. The most protective equipment used during a health care interaction with a COVID-19 patient were hand hygiene 95.6% (610 N), hand sanitizers 92.5 (588 N) and medical masks 92% (586 N). The least protective equipment used during aerosol-generating procedures on a COVID-19 patients were the waterproof apron %54.3 (343 N), protective glasses 60.5% (383 N) and N95 mask (398 N).

    Conclusion

    According to the survey conducted, the quality of protective equipment used in medical personnel is low and the risk of exposure to the Covid-19 virus is high. Ongoing training on infection control principle and closely monitor these principles could be effective in increasing the perceived threats of medical personnel and their adherence of it.

    Keywords: Personal protective equipment, covid-19, healthcare personnel
  • Salman Daneshi*, Reza Fariabi Pages 56-67
    Background

    Disasters can lead to large human casualties, destruction of property and economic and environmental resources. The purpose of the present study was to determine the status of risk perception and behaviors related to reducing the risk of natural disasters in the south of Kerman province.

    Materials and methods

    This quantitative and cross-sectional study was conducted on 528 households in Jiroft city. Sampling was done by combined method. A total of 528 households were included. The tools for collecting data were demographic information and a researcher-made questionnaire related to risk perception and preventive behaviors from the harmful effects of natural disasters. Data was analyzed using SPSS v21 software, and the necessary analyzes  (descriptive tests, chi-square and Pearson's correlation test) were performed at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed 51.7% lived in the city and 62.1% of residential buildings were of brick without markings. There is a significant difference between preventive behaviors and direct exposure to disasters (p<0.001), education (p=0.004), monthly income (p=0.004) and source of information (p=0.040). There was also a significant correlation between preventive behaviors and the number of vulnerable family members (p=0.001, r=0.160). Also, the status of understanding the risk of the harmful effects of natural disasters was in the medium range, and a positive and significant relationship was found between the understanding of the risk of natural disasters and preventive behaviors from the harmful effects of natural disasters (r=0.312, P=0.000).

    Conclusion

    According to the results of the study, it is suggested that health planners design and implement educational interventions based on the state of risk perception and the state of preventive behaviors against natural disasters to increase the preparedness of households against natural disasters.

    Keywords: natural disasters, risk perception, preventive behaviors
  • Tahereh Rahimi*, Salman Daneshi, Reza Faryabi, Parisa Ravayie Pages 68-77
    Introduction

    The importance of spiritual health, about preventing health-threatening behaviors and adherence to maintaining existing health, has been considered, especially among young people. The present study aimed to investigate the relationship between spiritual health and the intention to engage in risky behaviors in the students of Jiroft City in 2021.

    Materials and methods

    The present study is a descriptive and correlational study that was conducted by census method on 608 students of Jiroft University of Medical Sciences. Data collection tools were standard questionnaires of high-risk behaviors and spiritual health. Data analysis was done using SPSS version 18 software and Pearson correlation, independent t-tests, and one-way analysis of variance.

    Results

    The results showed that more than 72% of the students participating in the study were girls. The mean and standard deviation of spiritual health (72.53±10.86) were in the average range. Dimensions of religious health, existential health, and spiritual health had a significant difference between male and female students (p<0.001). Also, there was a significant negative relationship between spiritual health and the intention of risky behaviors (p<0.001).

    Discussion and Conclusion

    Considering the inverse relationship between spiritual health and the intention to engage in high-risk behaviors in medical students of Jiroft, conducting educational interventions using solutions that focus on increasing spiritual health can reduce the tendency to risky behaviors and their physical, psychological, and social consequences in students.

    Keywords: Spiritual health, Risky behaviors, Students