فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 21 (پاییز 1402)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 21 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا شعیری* صفحات 9-25

    روایت های بالادستی به روایت هایی گفته می شود که به دلایل متعددی درون روایت اصلی نفوذ می کنند و سبب انحراف روایت از مسیر اصلی خود یا در بعضی موارد سبب توقف آن می گردند. برای این نوع از روایت ها چهار دلیل اصلی قابل ذکر است: الف) وابسته به نهادی از قدرت یا نظامی از سرمایه داری هستند و می توانند از این طریق درون فرآیند کنشی نفوذ نمایند و راه عبور آن را مسدود نموده و یا آن را در تنگنا قرار دهند؛ ب) از نوعی مشروعیت گفتمانی بهره می برند که یا ریشه در سنت و ایدیولوژی دارد و یا ریشه در باورهای ساختگی ورخدادی؛ ج) از مولفه های ارجاعی استفاده می کنند که امکان مقابله با آنها به دلیل لنگراندازی در بطن گفتمان ها یا سازه های زبانی و رسانه ای وجود ندارد؛ د) امکان شبیه سازی با نظام های ادراکی متعدد را دارند و می توانند به همین دلیل بر گروه های اجتماعی تاثیر مستقیم و فوری داشته باشند. این روایت های بالادستی دارای چه سازوکاری هستند ؟ چگونه و بر چه اساسی فرآیند کنشی را دچار اختلال می کنند ؟ در این جستار تلاش خواهیم نمود تا با تمرکز بر گفتمان ادبی و هنری نشان دهیم چگونه روایت های بالادستی با دخالت در مسیر روایت اصلی آن را از حرکت بازداشته یا سبب انحراف حرکت آن می گردند.

    کلیدواژگان: روایت بالادستی، روایت کنشی اصلی، اختلال روایی، توقف روایی، سینما و تصویر
  • مرضیه اطهاری نیک عزم*، سهراب احمدی صفحات 27-39

    محسن وزیری مقدم از شاخص ترین طراحان، مجسمه سازان و نقاشان هنر نوگرای ایران است. شاخصه اصلی هنر او برجسته سازی روند آفرینش اثر، هم زمان با پرداختن به پلان بیان و پلان محتوا است. برای او روند تولید اثر از خود ابژه و اثر هنری اهمیت بیشتری می یابد. این ویژگی در مجسمه های متحرک او نمود بیشتری دارد. در این مجسمه ها شاهد هستیم که بیننده حق دخالت در پرداخت فرم های جدید را دارد. بیننده یا مخاطب بعدی نیز می تواند فرم قبلی را به هم بریزد و موجب زایش فرم جدید گردد. بنابراین در آثار حجمی وزیری مقدم با پویایی و دخالت تنگاتنگ گفته یاب مواجه هستیم؛ دخالتی که خود از عوامل تغییر فرم و زایش معناست. با توجه به آنچه گفته شد، تلاش خواهیم کرد چگونگی گفته پردازی و زایش معنا را در این روند نشان دهیم. در واقع اگر خالق اثر را سوژه ای در روند فرض کنیم و آن را گفته پرداز بدانیم، می توان گفت با خلق اثر، گفته پرداز همواره جای خود را به گفته یاب می دهد تا او هم به گفته پرداز دیگری تبدیل شود و این روند می تواند تا بی نهایت ادامه داشته باشد. لازم به ذکر است که گفته پرداز، اصلی معنایی را به وجود می آورد که در روند تکمیل است و گفته پردازان دیگری را به همکاری دعوت می کند تا در فرایند معنا سازی شرکت کنند. این معنا از خلال روایتی که هرکس با ایجاد تحرک در حجم ها به وجود می آورد متفاوت و مکمل می گردد. ابژه هنری در واقع هر بار در برنامه روایی جدیدی قرار می گیرد و محرک معنا می شود. هدف از این مقاله آن است که نشان دهیم هنر تعاملی چگونه بر ارزش های هر بیننده تاثیر می گذارد و او را مجاب می کند تا وارد روند خلق اثر هنری شود.

    کلیدواژگان: محسن وزیری مقدم، نشانه شناسی، گفته پردازی، هنر تعاملی، فرایند هنری
  • حامد طاهری کیا* صفحات 41-55

    ابژه ها ابژه ها حاصل موقعیت مدرن بشر هستند، زیرا بشر توانست به واسطه ساختن ابژه ها قدرت آفرینندگی و تسخیر جهان هستی را به دقت آورد. پیدایش دوران رنسانس و گذار از دوره تاریکی قرون وسطی بدون اختراع ابژه ها، مانند تلسکوپ، که در کار تولید دانش و فهم جهان سهیم شده بودند امکان پذیر نبود. از سوی دیگر، دوگانه سوژه و ابژه، که برآمده از فلسفه دکارت است، کارکردی دیگر از مفهوم ابژه برای رسمیت بخشیدن به قدرت فاهمه انسان با محوریت عقلانیت به منظور خلق سوژه مدرن بوده است. اما آنچه هدف اصلی این مقاله را در برمی گیرد پرداختن به پیوند و تنیدگی مجموعه ای از ابژه هاست که ماشینی را در مفهوم ابر ابژه به وجود می آورند و این در وضعیت دیجیتال به تکنولوژی ذخیره و بایگانی رخدادهای زندگی اجتماعی برای تولید تاریخ و ایجاد حافظه جمعی منجر شده است. ابزار های ثبت اطلاعات، ذخیره و بایگانی اطلاعات و انتشارات اطلاعات، شامل ابژه هایی هستند که در یکدیگر تنیده شده اند و ماشینی را برای تولید جریان تاریخ شکل داده اند.
    در وضعیت دیجیتال، ماشین تولید جریان تاریخ به مثابه ابر ابژه ای عمل می کند که هوشمند است و می تواند تصمیم گیری کند و در موقعیت تولید جریان تاریخ نقش داشته باشد. زبان الگوریتم زبانی هوشمند با قابلیت یادگیری است که به مثابه روح ماشین تولید جریان تاریخ عمل می کند و سبب می شود تا ماشین تولید جریان تاریخ از ابر ابژه ای مکانیکی به ابر ابژه ای ارگانیکی و هوشمند تبدیل شود که در تنیدگی با ظرفیت های سوژگی انسان قرار می گیرد. برخلاف ابژه ها که منفعل تعریف شده اند، ابر ابژه یادشده، که حاصل تنیدگی خرده ابژه های دیجیتالی است، موقعیت مفهومی و تحلیلی شبه ابژه را به وجود می آورد؛ یعنی ماشینی که شبیه ابژه است اما همسان آن نیست و دارای ویژگی های منحصربه فردی است که قدرت عاملیت دارد و در برابرش انسان دیگر سوژه ای با موقعیت سلسله مراتب بالاتر از ابژه نیست، بلکه انسان شبه سوژه ای با ویژگی های منحصربه فرد و متاثر از عاملیت شبه ابژه ها معرفی می شود. ازاین رو، انسان و ماشین در وضعیت دیجیتال در یکدیگر تنیده می شوند و موجودی جدید را، به تاسی دونا هاراوی، در مفهوم سایبورگ شکل می دهند که ترکیبی از ارگانیسم و ماشین است. هدف اصلی مقاله با اتخاذ رویکردی نظری و ترویجی ایجاد نقشه ای از روابط است تا مفهوم شبه ابژه را تبیین نظری کند و سپس آن را در زمینه هنر دیجیتال بررسی نماید. بر اساس نتیجه گیری ، وضعیت دیجیتال را باید دوره ای تاریخی از هموندی و تنیدگی ارگانیسم با ابژه هایی دانست که قدرت عاملیت هوشمند دارند. بنابراین، در دوره معاصر دیجیتالیزه شده، ما باید از مفهوم تاریخی ابژه به مفهوم معاصر شبه ابژه گذار کنیم.

    کلیدواژگان: ابژه، شبه ابژه، دیجیتال، سایبورگ، حافظه، فرهنگ دیجیتال
  • کامران پاک نژاد راسخی* صفحات 57-69

    مدالیته، میزان واقع نمایی بازنمایی ابژه توسط نشانه/متن است. مخاطبان نیز برای فهم یا سنجش درجه اعتبار متن به داوری مدالیته آن متن می پردازند؛ داوری ای که ماهیتا زمان مند و مکان مند است و وابسته به بافت اجتماعی/فرهنگی، پویا و سیال است. در ساحت زبان استفاده از افعال مدال برای تعیین یا القاء درجات صدق امری شناخته شده است. اما از دیدگاه نشانه شناسی اجتماعی مدالیته منحصر به وجوه زبان شناختی نیست و به طور کلی تمام شیوه های متکثر بازنمایی ابژه، دارای درجات مختلفی از مدالیته هستند. یکی از مهم ترین این شیوه ها، بازنمایی دیداری است. انواع مدالیته دیداری از جمله مدالیته طبیعت گرا، انتزاعی، حسی و... تاثیر به سزایی در ارزش صدق ابژه دیداری دارند و به طور کلی رسانه های دیداری (نسبت به متون نوشتاری) ابزار توانمندتری در واقع نمایی ابژه هستند. از سویی دیگر، می دانیم ادراک و شناخت ابژه/جهان امری وابسته به توانایی های شناختی انسان است و به طور خاص شناخت دیداری ابژه به شدت تحت تاثیر بنیان های عصب شناختی ادراک دیداری است؛ بنیان هایی که مبنای ادراک عناصر دیداری ابژه مانند فرم، شکل، رنگ، عمق و بافت هستند. روان شناسان تجربی در اوایل قرن بیستم به برخی از این مبانی و اصول تجربی تحت عنوان نظریه گشتالت اشاره کرده اند. اما با توسعه مطالعات مرتبط با علوم شناختی و نوروساینس در چند دهه اخیر درک عمیق تر و گسترده تری از بنیان های عصب شناختی ادراک دیداری فراهم آمده و کاربردهای گسترده ای در زمینه های نظری و کاربردی مختلف از زیبایی شناسی تا طراحی شناختی یافته است. بنابراین قابل انتظار خواهد بود که مدالیته دیداری ابژه نیز تحت تاثیر این مبانی باشد و آگاهی از این تاثیرات و کاربست آنها در رسانه های دیداری/حسی قطعا می تواند بر داوری مخاطب بر میزان ارزش صدق تاثیر به سزایی داشته باشد. شایان ذکر است با توجه به گسترده بودن مفهوم و مصادیق مرتبط با ابژه دیداری، مصادیق مورد نظر ما در این پژوهش، آثار گرافیکی اعم از مضامین علمی، فرهنگی، هنری یا تجاری است. در این بررسی مشاهده شد که چگونه برخی اصول و مبانی ادراک دیداری در حوزه عصب زیبایی شناسی مانند اصول «تداوم خوب»، «جداسازی»، «تقارن» و «تغییر اوج» در فرایند طراحی گرافیکی می توانند موجد افزایش ارزش صدق انواع مدالیته دیداری شوند و کاربرد آگاهانه آنها با علم به تاثیرات عمیقی که این اصول بر چگونگی ادراک دیداری مخاطب دارند، می تواند کیفیت طراحی و میزان جذابیت یا تاثیرگذاری حسی و به تبع آن مدالیته دیداری آثار را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: مدالیته، مدالیته دیداری، ابژه دیداری، طراحی گرافیکی، علوم اعصاب شناختی
  • احسان وحیدطاری*، سعیده صرامی صفحات 71-97

    از دهه شصت میلادی که آغاز نشانه شناسی معماری است، تقریبا در تمامی مباحثی که به مقوله معماری پرداخته شده پرسش ابتدایی این است که آیا معماری به عنوان ساخته ای کاربردی و برای استفاده، واجد معناهایی فراکاربردی هم هست؟ از دهه نود میلادی به بعد، با ظهور نشانه معناشناسی عواطف، تحلیل معنای معماری از انحصار بعد شناختی خارج شد و به بعد حسی عاطفی آن نیز توجه گردید و این مسیله نقطه عطفی در نشانه معناشناسی معماری محسوب می شود. بدین ترتیب، سخن گفتن از بعد حسی ادراکی معماری مبتنی بر پدیدارشناسی هرمنوتیک و نظریه گفتمان، سبب فرا رفتن تحلیل نشانه معناشناختی معماری از سطحی صرفا فرمال شده و بحث از معماری به مثابه ابژه یعنی واقعیتی مادی در جهان و در بیناکنش با سوژه-تن، اهمیتی دوباره یافته است. بر این اساس، پرسش اصلی این است که تحلیل نشانه معناشناختی معماری چگونه می تواند از سطح مطالعه رمزگانی فراتر رفته و امکان مطالعه تجربه معنادار ابژه معماری را فراهم سازد. فرضیه پژوهش چنین است که مبتنی بر نظریه نشانه معناشناسی عواطف (بعد تنشی گفتمان معماری)، می توان افق های نوینی را به روی مطالعه بعد فرارمزگانی ابژه معماری گشود. بر این اساس در این پژوهش ابتدا به متن بودگی معماری مبتنی بر رمزگان های عملکردی و فراعملکردی پرداخته شده که سازنده بعد شناختی-کنشی گفتمان فضامند هستند. سپس میان ابژه بودگی معماری به مثابه مکان ابزاری با ابژه شدگی معماری به عنوان مکان اگزیستانسیال تمایز قایل شده و سرانجام بر محور پل خواجوی اصفهان سعی شده تا نشان داده شود که چگونه کیفیت های سازنده فضای تنشی در نسبت با دو فراارزش «هماهنگی» و «ضرباهنگ»، امکان تحلیل ابژه معماری را فراهم می سازند.

    کلیدواژگان: ابژه بودگی، ابژه شدگی، معنای عملکردی، معنای فراعملکردی، فرا ارزش تنشی
  • میثم یزدی* صفحات 99-117

    هنر معاصر اسلامی به مثابه یک ابزار قدرتمند برای توانمندسازی و برندسازی نرم ملت های خاورمیانه در حال تطور و تکامل است. این رویکرد هنری ریشه در میراث جهانی اسلام  داشته و به شیوه های نوین و گاه انتقادی میراث فرهنگی غنی و خلاقیت اسلامی را عرضه می کند. این مطالعه به بررسی استراتژی های بازیگران اصلی هنری در خاورمیانه بر پایه خوانش و تحلیل سیاست های اصلی، مضامین، رویدادها و سازمان های فعال در ترویج هنر معاصر اسلامی می پردازد. همچنین این جستار، تصویری را که هنر معاصر اسلامی برای مسلمانان به عنوان یک امت و یک ملت بزرگ در جهان، از منظر مفاهیم قدرت نرم و برندسازی ملی بر می سازد، بررسی می کند.
    روش شناسی پژوهش حاضر یک روش ترکیبی است؛ بدین معنا که از سه چهارچوب مفهومی و رویکردهای مختلف در تحلیل و بررسی مطالب خود بهره می گیرد. تجزیه و تحلیل داده ها بر مبنای نظریه قدرت نرم جوزف نای، و به طور خاص خوانش  الکساندر ال وو وینگ از این نظریه  صورت گرفته است. برندسازی ملی یکی دیگر از مفاهیم کلیدی روش شناختی این جستار است، که با بهره گیری از مفاهیم مطرح شده توسط کیت دینی صورت می گیرد. همچنین در این مطالعه به عنوان یک ابزار رتبه بندی جامع از شاخص های  برندسازی ملی سیمون انهولت (NBI)، که گزارش های سالانه شاخص قدرت نرم جهانی Brand Finance (GSPI)I بر پایه آن صورت می گیرد، استفاده شده است. این شاخص ها قدرت نرم و برند ملی یک کشور را در چشم انداز جهانی اندازه گیری می کنند.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که ترکیه، ایران، امارات متحده عربی و عربستان سعودی بازیگران کلیدی ترویج هنر معاصر اسلامی در منطقه هستند و از پتانسیل های این هنر برای تقویت قدرت نرم و برندسازی ملی خود در گفتمان های مختلف بهره می برند. توسعه هنر معاصر اسلامی، می تواند کلیشه ها و تصورات غلط در مورد اسلام و پیروان آن را بازآرایی کند و درک  عمیق تری از فرهنگ متنوع و پر جنب و جوش جهان اسلام عرضه نماید. از سوی دیگر، رویکردهای انتقادی، که هسته اصلی هنر معاصر است، می تواند قدرت نرم ملت ها را در دیپلماسی فرهنگی بر پایه سبک زندگی مردم یک ملت به چالش بکشد. همانطور که جهان به طور فزاینده ای به هم پیوسته تر می شود، نقش هنر معاصر اسلامی در فضاهای دیپلماسی عمومی و برندسازی ملی نه تنها رشد خواهد کرد بلکه ابزاری موثر و مهم  در شکل دادن به ادراکات جهانی و تقویت تبادل فرهنگی در سال های آینده از منطقه خاورمیانه خواهد بود.

    کلیدواژگان: هنر معاصر اسلامی، قدرت نرم، برندسازی ملت، دیپلماسی فرهنگی و هنر، خاورمیانه
|
  • Hamid Reza Shairi* Pages 9-25

    Upstream narratives are those that penetrate the main narrative for several reasons and cause the narrative to deviate from its original path or, in some cases, cause it to stop. There are four main reasons for this kind of narratives: a) they are related to an institution of power or a system of capitalism and can penetrate the action process and block its passage or put it in a bottleneck; b) they benefit from a kind of discourse legitimacy that is either rooted in tradition and ideology or rooted in false beliefs; c) they use referential components that cannot be dealt with due to their anchoring in discourses or language and media structures; d) They have the possibility of simulating with multiple perceptual systems and can therefore have a direct and immediate impact on social groups. What mechanism do these upstream narratives have? How and on what basis do they disrupt the action process? In this essay, we will try to focus on the literary and artistic discourse and show how the upstream narratives prevent it from moving or cause its movement to deviate by interfering with the path of the main narrative.

    Keywords: Upstream narrative, main action narrative, non-narrative, narrative stop, cinema, image
  • Marzieh Athari Nikazm*, Sohrab Ahmadi Pages 27-39

    Mohsen Vaziri Moghadam is one of the most prominent designers, sculptors and painters of modern Iranian art. The main characteristic of his art is emphasizing the process of creating the work, paying attention to the plane of expression and the plane of content. For him, the process of producing the work is more important than the object and the artwork. In his moving sculptures, we see that the spectator can interfere in the processing of new forms. The spectator or the next interlocutor can also destroy the previous form and product a new form. In his voluminous works, we are faced with the dynamics and tight involvement of the enunciator. An intervention that itself is one of the factors of changing form and creating meaning. We will try to show the enunciation and the creating meaning in this process. If we suppose the creator as a subject in process and consider him as the enunciator, we can say that by creating the work, the enunciator always gives his place to an enunciator who becomes an enunciator and this process can continue. The essential enunciator creates meaning that is in the process and invites other enunciators to participate in the process of meaning. This meaning is different and complementary through the narrative that everyone creates by creating movement in the volumes. The purpose of this article is to show how interactive art affects the values of each spectator and convinces him to participate in the process of creating the artwork.

    Keywords: Mohsen Vaziri Moghadam, semiotics, enunciation, interactive art, artistic process
  • Hamed Taheri Kia* Pages 41-55

    Modern science lead to the creation of objects since humans could by modern objects achieve the power of invention to occupy the world. Arising the renaissance and passing Dark Ages was not possible without the invention of objects, like telescopes, engaged in the production of science and knowledge. In the digital state, there is a different history of objects which function as super-object being intelligent and able to make decisions and get roles in the production of streams of history. Despite the usual description of objects as being inert and inactive, super-objects introduce the analytical and conceptual position of quasi-objects. They are machines like an object but are not the same. Quasi-objects have the singular capacity of the agency. Hence, human doesn’t have the highest rank over objects in the hierarchy of things. In light of the concept of quasi-object, the main object of the article is to take a theoretical approach to develop a map of relations for explicating the concept of quasi-object, and then analyzing this concept in the field of digital art. Consequently, the digital state is a historical period of conjunction and entanglement of organisms with objects which have the intellectual power of agency. Therefore, in the digitalized contemporary era, we should move from the historical concept of the object to the contemporary concept of quasi-object.

    Keywords: Object, quasi-object, digital art, cyborg, memory, digital culture
  • Kamran Paknejad Rasekhi* Pages 57-69

    The degree of reality of an object’s representation via sign/text is referred to as its modality. The audience also judges the modality of the text in order to comprehend or evaluate its degree of credibility.Such a judgment depends on time, place, and a dynamic, fluid social/cultural milieu. The use of modal verbs in language is well known for establishing or implying the factuality of an action. From a social semiotics perspective, modality is not just limited to linguistic features, and generally speaking, all numerous forms of representing the object have varying degrees of modality. Visual representation is one of the most important of such methods. Different forms of visual modality, such as naturalistic, abstract, sensory, etc. modality, have a substantial impact on the veracity of the object. In general, visual media, as opposed to written texts, are a powerful instrument for representation of the object. Furthermore, the perception and cognition of an object /world depends on a person’s cognitive capacities. In particular, the neurological underpinnings of visual perception, which serve as the foundation for the perception of visual features like form, shape, color, depth, and texture, have a significant impact on a person’s ability to perceive an object or of the world visually. Some of these experimental foundations were described as Gestalt psychology by experimental psychologists in the early 20th century. However, as research in cognitive science and neuroscience has advanced recently, a more thorough understanding of the neurological foundations of visual perception has emerged. This understanding has found expanded applications in theoretical and real-world fields ranging from aesthetics to cognitive design. The visual modality of the object is therefore anticipated to be impacted by these foundations, and audience perception of the value of reality can undoubtedly be significantly influenced by knowledge of these effects and their use in visual/sensory media. It should be noted that, because the concepts and instances associated to the visual object are so broad, the instances meant in this study are graphic works with scientific, cultural, artistic, or commercial topics. This study demonstrated how certain fundamentals and principles of neuro-aesthetics, such as “good continuation,” “isolation,” “symmetry,” and “peak shift” in graphic design, can boost the reality value of different types of visual modality. Furthermore, it showed that their application should be done with knowledge that the profound effects these principles may have on the audience’s visual perception may have a substantial impact on the works’ design quality, attractiveness or sensory impact, and visual modality.

    Keywords: Modality, Visual Modality, Visual Object, Graphic Design, Cognitive Neuroscience
  • Ehsan Vahid Tari*, Saeedeh Sarrami Pages 71-97

    From the beginning of the architecture semiotics in 1960s, the main question in nearly all of the architectural discussions is whether the architecture as a functional and utilitarian construction has any meta-functional meaning? From 1990s, with appearing the semiotics of the passions, the analysis of the architecture meaning extended over the cognitive dimension of the meaning and the emotion-perceptional dimension of that was considered, which is the turning-point of the architecture semiotics. Therefore, discussing the emotion-perceptional dimension of the architecture based on the hermeneutical phenomenology and the discourse theory has developed the architecture analysis from just a formal attitude to a new approach considered the architecture as an object means substantial fact in the world and interacting with the subject-body.
    Hence, the question is how the architecture analysis could pass the coding level study and provides studying the meaningful experience of the architectural object. The hypothesis is based on the theory of the semiotics of the passions (i.e. tensive dimension of the discourse), it is possible to extend novel horizons to the meta-functional dimension of the architectural object. Therefore, in this research, firstly, it is explained the cognitive- actional dimension of the spatial discourse (i.e. the being-text). Then, it is defined the separation of the being-object architecture as an instrumental place and becoming-object architecture as existential place. Finally, the researchers attempt to show based on the Khaju bridge how the qualitative factors constructing the tensive space by two valances of coherence and rhythm make possible the analysis of architectural object.

    Keywords: being-object, becoming-object, functional meaning, meta-functional meaning, tensive valance
  • Meysam Yazdi* Pages 99-117

    Contemporary Islamic art in the Middle East has emerged as a powerful tool evolving and reforming for empowering and branding nations softly, showcasing the rich cultural heritage and creativity rooted in the Islamic world heritage. This study aims to explore the main policies, themes, events, and organizations involved in promoting contemporary Islamic art in the countries that are the key players of the region. Furthermore, it investigates the image that contemporary Islamic art has cast for the region, in the context of soft power and nation branding as features of modern geopolitics.
    This research employs a mixed methodology, integrating three conceptual frameworks of analysis rooted in Joseph Nye's Soft Power theory, specifically justified by Alexander L. Vuving. Nation branding is another key concept in this paper’s methodological investigations, with a focus on the fundamentals of this term from Keith Dinnie. The methodology developed by Simon Anholt's nation branding index (NBI) hexagon, applied in the annual Brand Finance's Global Soft Power Index (GSPI) reports, is also used in this study as a comprehensive ranking tool that measures a nation's soft power and brand in a global perspective.
    The results of this study indicate Türkiye, Iran, the UAE, and Saudi Arabia are the key players in the promotion of Contemporary Islamic art in the region, applying the potentials of this art to foster their soft power and nation branding in various discourses. By the development of contemporary Islamic art, nations have challenged stereotypes and misconceptions about Islam and its followers, fostering greater understanding and appreciation for the diverse and vibrant culture of the Islamic world. On the other hand, critical approaches, which is the core of contemporary art, have challenged the Islamic or a nation’s soft power in applying hard power to culture and lifestyle of the people. As the world becomes increasingly interconnected, the role of contemporary Islamic art in nation branding continues to grow in importance, shaping global perceptions and fostering cultural exchange and public diplomatic concerns for years to come.

    Keywords: Contemporary Islamic Art, Soft Power, Nation Branding, Art, Cultural Diplomacy, Middle East