فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 79 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شکرالله خواجوی*، ثریا ویسی حصار صفحات 1-44

    سیاست تقسیم سود یکی از مهمترین مباحث مطرح در ادبیات مالی است. یکی از انگیزه های مدیران عامل قدرتمند برای پرداخت سود، ایجاد شهرت در بازارهای سرمایه است تا تامین مالی خارجی را با شرایط مطلوب کسب کنند. با این حال، ارزش خالص مورد انتظار چنین شهرتی به احتمال تامین مالی خارجی که با سودآوری پایین و نوسان بالای جریان وجه نقد مرتبط است، بستگی دارد. بنابراین، این پژوهش درصدد است تا تاثیر قدرت مدیرعامل بر احتمال پرداخت سود سهام را در شرایط سودآوری پایین و نوسان بالای جریان وجه نقد بررسی نماید. در این راستا، 128 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1393 تا 1400 بررسی شدند. نتایج نشان می دهد قدرت مدیرعامل بر پرداخت و افزایش سود سهام تاثیر منفی و معناداری دارد. همچنین، سودآوری پایین و نوسان بالای جریان وجه نقد، تاثیر منفی قدرت مدیرعامل بر افزایش سود سهام را افزایش می دهد. اما بر ارتباط بین قدرت مدیرعامل و پرداخت سود سهام اثر تعدیل کننده معناداری ندارد. محدودیت مالی نیز بر ارتباط بین قدرت مدیرعامل با پرداخت و افزایش سود سهام اثر تعدیل کننده معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: سود سهام، سودآوری، قدرت مدیرعامل، محدودیت مالی، نوسان جریان وجه نقد
  • علی اکبر جوان*، جعفر باباجانی، محمد مرفوع، فرخ برزیده صفحات 45-84

    استفاده کنندگان در تصمیم گیری های اقتصادی، نیاز به اطلاعات مالی باکیفیت دارند و حسابرسی مستقل نقش عمده ای را در ارتقای کیفیت گزارشگری مالی ایفا می کند. لذا در این پژوهش سعی گردید با استفاده از روش پژوهش دلفی فازی و نظرخواهی از خبرگان حرفه ای، ضمن شناسایی معیارهای بهبود کیفیت حسابرسی، الگویی مناسب برای محیط اقتصادی ایران، با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی طراحی شود. همچنین وضع موجود و مطلوب کیفیت شاخصه های بهبود کیفیت حسابرسی در ایران نیز مقایسه شده است و درنهایت ابعاد کیفیت حسابرسی ازنظر اهمیت رتبه بندی شده اند. بدین منظور به پیروی از هییت استانداردهای بین المللی حسابرسی و اطمینان بخشی 60 شاخص احصاء گردید که در پنج بعد الف. عوامل ورودی با 21 شاخص؛ ب. عوامل فرآیندی با 10 شاخص؛ ج. عوامل خروجی با 9 شاخص؛ د. تعاملات اصلی با 10 شاخص و عوامل زمینه ای با 10 شاخص طبقه بندی شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای R و Amos و Super Decisions مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش حاکی از پذیرفته شدن 54 شاخص می باشد که الگویی برای بهبود کیفیت حسابرسی فراهم می کند. همچنین نتایج حاصل از مقایسه وضع موجود و وضع مطلوب شاخصه های بهبود کیفیت حسابرسی بیانگر اختلاف معنادار بین وضع موجود محیط کیفیت حسابرسی در ایران با محیط مطلوب است. درنهایت نتایج حاصل از رتبه بندی ابعاد موثر بر بهبود کیفیت حسابرسی نشان می دهد که عوامل فرآیندی در رتبه ی اول اهمیت از دیدگاه خبرگان، عوامل ورودی در رتبه ی دوم، تعاملات اصلی و عوامل زمینه ای هر دو در رتبه ی سوم و عوامل خروجی در رتبه ی چهارم قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، کیفیت گزارشگری مالی، زنجیره تامین گزارشگری مالی، هیئت استانداردهای بین المللی حسابرسی و اطمینان بخشی، شکاف بین وضع موجود و وضع مطلوب. .
  • محمد سلیمانی*، محمد عرب مازار یزدی، محمدحسین صفرزاده، جواد شکرخواه صفحات 85-123

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر تغییر در روش حسابداری محاسبه ذخایر وام های بانکی بر کیفیت گزارشگری مالی بانک ها می باشد. برای انجام این کار، ابتدا ادبیات نظری فعلی حول موضوع پژوهش تشریح و نظرات متضاد موجود در پژوهش های پیشین بیان شده است. در ادامه، ذخایر وام ها با فرض به کارگیری روش مورد تایید استانداردهای بین المللی حسابداری (روش زیان مورد انتظار) و با استفاده از روش ماتریس انتقال، برای 17 بانک نمونه محاسبه شده است. سپس، اطلاعات متغیرهای پژوهش از سال 1396 تا سال 1400، با دو فرض استفاده از روش فعلی و استفاده از روش زیان مورد انتظار، جمع آوری و تجزیه وتحلیل شده و فرضیه پژوهش با استفاده از روش حداقل مربعات آزمون شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که ارتباط بین تغییر در سیستم گزارشگری و اقلام تعهدی اختیاری به عنوان نشانگر کیفیت گزارشگری مالی، منفی و معنی دار می باشد و تغییر در روش حسابداری مورداستفاده در محاسبه ذخایر، سبب کاهش اقلام تعهدی اختیاری و بهبود کیفیت گزارشگری مالی می شود. از سوی دیگر، نتایج پژوهش نشان داد که بانک های بزرگ نسبت به بانک های کوچک علاقه بیشتری به استفاده از اقلام تعهدی اختیاری و اعمال مدیریت سود دارند که این موضوع می تواند ناشی از «تیوری هزینه های سیاسی» باشد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: استانداردهای بین المللی حسابداری، کیفیت گزارشگری مالی بانک ها، روش زیان مورد انتظار، اقلام تعهدی اختیاری
  • مهدی نیک روش* صفحات 125-163

    ژوهش حاضر به بررسی آثار بیش اطمینانی مدیران عامل شرکت ها بر سودآوری شرکت و پیش بینی پذیری آن می پردازد. فرضیه های پژوهش مبنی بر اثر مثبت و معنادار بیش اطمینانی مدیران عامل بر سودآوری و پیش بینی پذیری آن با استفاده از داده های مربوط به 257 مدیرعامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی یک دوره شانزده ساله و به کارگیری روش رگرسیون گشتاورهای تعمیم یافته مورد آزمون قرار گرفت. نتایج بررسی اولیه از اثر مثبت و معنادار بیش اطمینانی بر سودآوری واحد تجاری و پیش بینی پذیری سودآوری آتی آن حکایت دارد. تحلیل حساسیت نتایج با تغییر سنجه سودآوری از بازده دارایی ها و بازده حقوق مالکانه به شاخص کیو توبین و تغییر سنجه بیش اطمینانی مدیریت بر نقش آفرینی بیش اطمینانی در این زمینه تاکید می کند. این نتایج از نقش مثبت به کارگیری مدیران بیش مطمین در شرکت ها حمایت می نماید. این یافته ها علاوه بر افزودن بر ادبیات اندک پیرامون آثار مثبت بیش اطمینانی مدیران، می تواند توسط سرمایه گذاران، تحلیل گران و سایر استفاده کنندگان نتایج پژوهش در لحاظ نمودن بیش اطمینانی در تحلیل های خود پیرامون سودآوری و پیش بینی پذیری آن بکار روند.

    کلیدواژگان: بیش اطمینانی مدیریت، سودآوری، پیش بینی پذیری سودآوری آتی، رویکرد رفتاری.
  • محمد حسنجانی خشکرودی، ایمان داداشی*، بهرام محسنی ملکی رستاقی، حمیدرضا غلام نیا روشن صفحات 165-203

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی متغیرهای غیر شکننده موثر بر کیفیت حسابرسی مالیاتی، با توجه به ویژگی های محیطی و شرایط حاکم بر مودیان و حسابرسان مالیاتی می باشد. پژوهش کاربردی حاضر در بازه زمانی 10 ساله (1400-1391) و با استفاده از داده‏های 511 پرونده مالیاتی استان مازندران انجام شده است. جهت ارایه مدل، ابتدا از طریق مصاحبه با خبرگان و مرور ادبیات پژوهش، اقدام به شناسایی 64 عامل موثر بر کیفیت حسابرسی مالیاتی در قالب سه گروه ویژگی‏های مودی، حسابرس مالیاتی و عوامل کلان شده، سپس داده های مربوطه وارد مدل های BMA، TVP-DMA و TVP-DMS گردیدند. براساس میزان حداقل خطا، مدل BMA از بالاترین دقت برخوردار بود. پس از برآورد مدل، 17 شاخص اصلی در سه گروه متغیرهای حسابرسان مالیاتی (کیفیت حسابرسی مالیاتی دوره گذشته، سابقه کار، رسیدگی فردی یا گروهی پرونده، تخصص حسابرس، میزان استفاده حسابرسان از اطلاعات واصله، فشار کاری حسابرس، انجام حسابرسی در چند منبع مالیاتی، معامله با اشخاص وابسته، وجود فاکتور غیررسمی، استفاده از کارت بازرگانی دیگران)؛ متغیرهای درون شرکتی (مدیریت سود تعهدی؛ نسبت بدهی) و متغیرهای کلان اقتصادی (تورم، نرخ ارز غیر رسمی، پیچیدگی مالیاتی، انصاف مالیاتی، شاخص فضای کسب و کار و شاخص سرمایه اجتماعی)، به عنوان متغیرهای اثرگذار مشخص گردیدند. براساس نتایج کاملا مشهود است که کیفیت حسابرسی مالیاتی دارای ماهیتی چند بعدی است. با توجه به فقدان پژوهش جامع در حوزه کیفیت حسابرسی مالیاتی در این خصوص، مدل چندوجهی طراحی شده؛ دیدگاه جامعی از عوامل موثر بر کیفیت حسابرسی مالیاتی ارایه می نماید

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، مودی، حسابرس مالیاتی، اقتصاد کلان، میانگین گیری بیزین
  • سجاد نقدی*، رقیه جدی صفحات 205-243

    تمایل حسابداران برای شرکت در آزمون حسابدار رسمی به گونه‎ای است که رقابتی بسیار دشوار و حرفه ای را ناگزیر کرده است، لذا هدف پژوهش حاضر شناخت تجارب زیسته داوطلبان آزمون حسابدار رسمی است. با توجه به جهت گیری های روانی و ساختار علمی و اجتماعی منحصر به فرد داوطلبان و متفاوت بودن دیدگاه های افراد و چند بعدی بودن آزمون از پارادایم تفسیری و روش کیفی پدیدارشناسی استفاده شده است تا فارغ از محاسبات آماری به مطالعه عمیق پدیده پژوهش پرداخته شود. مشارکت کنندگان این مطالعه به تعداد 37 نفر (16 نفر از حسابداران رسمی و 21 نفر از داوطلبان مردود) و با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. در جمع آوری داده های مورد نیاز از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته تا رسیدن به حد اشباع نظری استفاده شد. تحلیل داده ها در پنج مرحله و با استفاده از روش جیورجی انجام شد. براساس نظرات متقاضیان آزمون، 4 مضمون اصلی ضعف ها و محدودیت ها، چالش های ساختاری، نقاط قوت و راهکارهای بهبود کیفیت آزمون شناسایی گردید. همچنین برای هرکدام از مضامین اصلی، 3 مضمون فرعی با 99 روایت منحصر به فرد استخراج شد. علاوه بر این، نتایج نشانگر این بود که علی رغم تفاوت در نگاه داوطلبان، فقدان منابع آموزشی مخصوصا در دروس حسابداری و حسابرسی بسیار مورد تاکید است. نتایج همچنین بر گسترش سرفصل های آزمون جهت شمول مهارت های فنی و پرهیز از طرح سوالات تیوریک اشاره دارد. در مجموع یافته های پژوهش حکایت از اهمیت تهیه منابع آموزشی و لزوم طرح سوالات عملی به عنوان اصلی ترین دغدغه داوطلبان است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجارب زیسته، حسابدار رسمی، داوطلبان آزمون
  • احمد مهدوی، علی ذبیحی*، عباسعلی پورآقاجان صفحات 245-282

    هدف این مطالعه، ارزیابی زمینه های چالش برانگیز پیاده سازی حسابداری تعهدی در بخش عمومی می باشد. روش شناسی این مطالعه ترکیبی است به طوریکه در بخش کیفی از طریق غربالگری سیستماتیک، نسبت به شناسایی زمینه های چالش برانگیز پیاده سازی حسابداری تعهدی در بخش عمومی اقدام می شود. سپس طی دو مرحله تحلیل دلفی تلاش می گردد تا پایایی ابعاد شناسایی شده مورد بررسی قرار گیرد. در نهایت در بخش کمی از طریق تحلیل رتبه بندی تفسیری، به دنبال ارزیابی زمینه های شناسایی شده در بستر اداره کل وزارت امور اقتصاد و دارایی استان مازندران می باشد. نتایج مطالعه در بخش کیفی از وجود 9 زمینه ی چالش برانگیز پیاده سازی حسابداری تعهدی در بخش عمومی حکایت داشت که طی فرآیند تحلیل دلفی فازی، 8 معیار به عنوان دلایل شکاف پیاده سازی حسابداری تعهدی مورد تایید قرار گرفت. سپس در بخش کمی مشخص شد، چالش بکارگیری استانداردهای حسابداری بخش عمومی، عامل موثری در ایجاد شکاف پیاده سازی حسابداری تعهدی در اداره کل وزارت امور اقتصاد و دارایی استان مازندران می باشد. نتیجه این مطالعه بیان کننده ی این مسیله است که استانداردهای حسابداری بخش عمومی، اگرچه در طی سالیان گذشته از طریق اصلاحیه های مختلف در تلاش برای بهبود پیاده سازی حسابداری تعهدی در بخش عمومی بوده است، اما فقدان پوشش جنبه هایی مختلفی از استانداردهای تدوین شده در مرحله ی اجرا عملا باعث ایجاد چالش هایی در پیاده سازی حسابداری تعهدی در اداره کل وزارت امور اقتصاد و دارایی استان مازندران گردیده است.

    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، پیاده سازی، بخش عمومی
|
  • Shokrollah Khajavi *, Soraya Weysihesar Pages 1-44

    Dividend policy is one of the most important topics in financial literature. CEOs with a high level of authority are motivated to use dividends payout as a strategy to build a reputation in capital markets, aiming to obtain external financing on favorable terms. However, the expected net value of such a reputation depends on the likelihood of external financing, which is associated with low profitability and high volatility of cash flows. Therefore, this study aims to investigate the effect of CEO authority on the dividends payout probability in the conditions of low profitability and high volatility of cash flow. In doing so, 128 companies listed on the Tehran Stock Exchange were examined from 2014 to 2021. The results show that the CEO authority has a negative and significant effect on the payment and increase of dividends. Furthermore, low profitability and high volatility of cash flow increase the negative effect of the CEO's authority on the increase of dividends. However, this factor does not have a significant moderating effect on the relationship between CEO authority and dividends payout. Additionally, financial limitations do not have a significant moderating effect on the relationship between CEO authority and payment and increase of dividends.

    Keywords: Dividend, profitability, CEO Authority, Financial Limitations, Cash Flow Volatility
  • Aliakbar Javan *, Jafar Babajani, Mohamad Marfo, Farokh Barzideh Pages 45-84

    In this study, by using the Fuzzy Delphi research methodology and getting the expert opinions, it was tried to identify indicators for improving audit quality approved by experts in order to design a suitable model for the Economy of IRAN by utilizing a confirmatory factor analysis model. Also in this research, the gap between current and desired situation of audit quality indicators in IRAN is investigated. Finally, the dimensions of audit quality are ranked in terms of importance. For this purpose, following the International Auditing and Assurance Standards Board, 60 indicators were identified. These indicators were classified in five dimensions: a. Input factors with 21 indicators; B. Process factors with 10 indicators; C. Output factors with 9 indicators; D. Key interactions with 10 indicators; and E. Contextual factors by 10 indicators. Data were analyzed by utilizing R, Amos and Super Decisions software. The findings indicate that 54 indicators have been adopted, which provide a model for improving the Audit Quality. Also the results of comparing the current and desired situation of audit quality improvement indicators shows a significant difference between the current situation of the audit quality and the desired environment in Iran. Finally, the results of ranking the dimensions affecting the improvement of audit quality Shows that process factors are in the first place of importance from the point of view of experts, input factors are in the second place, main interactions and contextual factors are both in the third place and output factors are in the fourth place.

    Keywords: Audit Quality, financial reporting quality, Financial Reporting Supply Chain, International Auditing, Assurance Standards Board, The Gap Between the Current Situation, the Desired Level
  • Mohammad Soleymani *, Mohammad Arabmazar Yazdi, Mohammadhosien Safarzade, Javad Shekarkhah Pages 85-123

    This study aims to investigate how a change in the accounting method of calculating bank loan loss provisions affects financial reporting quality of banks. In doing so, the current theoretical literature on the topic of the research has been described and the conflicting arguments in the previous research have been expressed. Subsequently, using the transfer matrix method, loan loss reserves have been calculated for a sample of 17 banks, assuming that the method approved by international accounting standards (expected credit loss model) has been applied. Then, the research variables’ data, spanning from 2017 to 2021, was collected and analyzed under two assumptions: employing the current method and using the expected credit loss model. Then, the research hypothesis was tested using the least squares method. The results of the research show that the relationship between the change in the reporting system and discretionary accruals as an indicator of the financial reporting quality is negative and significant. Therefore, a change in the current accounting methods used for the calculation of loan loss reserves causes reduction in discretionary accruals and improvement of financial reporting quality. On the other hand, the results of this research show that large banks are more interested in using discretionary accruals and applying profit management than small banks, which can be caused by the "political costs theory".

    Keywords: IFRS, banks financial reporting quality, Expected loss model, Discretionary accruals
  • Mehdi Nikravesh * Pages 125-163

    This study examines the effect of firms’ chief executive officers’ overconfidence on their firms’ profitability and the predictability of this profitability. The study tests hypotheses regarding the significant positive impact of chief executive officers' overconfidence on profitability and its predictability. This is accomplished using the Generalized Method of Moments regression analyses on data from 257 CEOs of firms listed on the Tehran Securities Exchange over a sixteen-year period. The initial results indicate positive impacts of overconfidence on firms’ profitability and the predictability of future profitability. The robustness of the findings was tested by altering the profitability measures from return on assets (ROA) and return on equity (ROE) to Tobin's Q, as well as by changing the proxy for managerial overconfidence. These checks emphasize the role of overconfidence in the examined context. These findings support the positive roles of employing overconfident managers in the firms. By contributing to the limited body of literature on the positive effects of managers’ overconfidence, the findings can be used by investors, analysts, and other users of the results to consider overconfidence in their analyses of profitability and its predictability.

    Keywords: managerial overconfidence, profitability, predictability of future profitability, Behavioral approach
  • Mohammad Hassanjani Khoshkroudi, Iman Dadashi *, Bahram Mohseni Maleki Rastaghi, Hamidreza Gholamnia Roshan Pages 165-203

    The aim of the current research is to Identification of non-fragile variables affecting quality of tax audits, considering the environmental characteristics, conditions governing taxpayers and tax auditors. The present applied research was carried out in a period of 2012-2021 and using the data of 511 tax files of Mazandaran province. In order to present the model, first, through interviews with experts and a review of research literature, 64 factors affecting the quality of tax audits were identified in the form of three groups of characteristics of taxpayers, tax auditors and macro factors, then the relevant data were entered into BMA, TVP- DMA and TVP-DMS models. Based on the error rate, the BMA model had the highest accuracy. After estimating the model, 17 main indicators in tax auditors(the tax audits quality of past period, work experience, individual or group handling, auditor expertise, auditors' use of information, auditor's workload, conducting audits in several tax sources , dealing with related parties, the existence of an unofficial invoice, using other people's business card); Intra-company variables(accrued earning management; debt ratio) and macroeconomic variables(inflation, unofficial exchange rate, tax complexity, tax fairness, business environment index and social capital index) were identified as influencing variables. Based on the results, it is quite evident that tax audit quality has a multidimensional nature. Considering the lack of comprehensive research in the field of tax audit quality in this regard, a multifaceted model has been designed; It provides a comprehensive view of the quality of tax audit.

    Keywords: Audit Quality, Tax Payer, Tax Auditor, Macroeconomics, Bayesian averaging
  • Sajad Naghdi *, Roghayye Jeddi Pages 205-243

    The willingness of accountants to participate in the certified public accountant (CPA) exam is such that it has made a very difficult and professional competition inevitable, so the purpose of the research is to know the lived experiences of CPA candidates. Due to the psychological orientations, the unique Scientific and social structure of the candidates about the exam as well as its multi-dimensionality, the interpretive paradigm and the qualitative method of phenomenology have been used to study the phenomenon in depth without statistical calculations. The participants of this study were 37 people (16 CPAs and 21 people from rejected candidates) and were selected using the purposeful sampling method. The semi-structured interview method was used to collect the required data until the theoretical saturation limit was reached. Data analysis was done in five stages using Giorgi's method. Based on the opinions of candidates, 4 main themes of weaknesses and limitations, structural challenges, strengths and solutions to improve the quality of the exam were identified. Also, for each of the main themes, 3 sub-themes with 99 narratives were extracted. In addition, the results showed that despite the difference in the candidates' views, the lack of educational resources, especially in accounting and auditing courses, is highly emphasized. The results also point to the expansion of test topics to include technical skills and avoid theoretical questions. In general, the findings of the research indicate the importance of preparing educational resources and the necessity of asking practical questions as the main concern of the candidates.

    Keywords: Certified Public Accountant, Exam Candidates, Lived experiences, Phenomenology
  • Ahmad Mahdavi, Ali Zabihi *, Abassali Pouraghajan Pages 245-282

    The purpose of this research is evaluation of the challenging areas of implementation of accrual accounting in the General Department of the Ministry of Economy and Finance of Mazandaran Province. The methodology of this study is mixed, so that in the qualitative part, through systematic screening, the challenging areas of accrual accounting implementation in the public sector are identified. Then, during two stages of Delphi analysis, an attempt is made to check the reliability of the identified dimensions. Finally, in the quantitative part, through interpretive ranking analysis, it seeks to evaluate the areas identified in the context of the General Department of the Ministry of Economy and Finance of Mazandaran province. The results of the study in the qualitative part indicated the existence of 9 challenging areas for the implementation of accrual accounting in the public sector, and during the process of fuzzy Delphi analysis, 8 criteria were confirmed as the reasons for the gap in the implementation of accrual accounting. Then, in the quantitative part, it was determined that the challenge of applying accounting standards of the public sector is an effective factor in creating a gap in the implementation of accrual accounting in the General Department of the Ministry of Economy and Finance of Mazandaran province.

    Keywords: Accrual Accounting, implementation, Public Sector