فهرست مطالب

نشریه طلوع بهداشت
سال بیست و دوم شماره 5 (پیاپی 101، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا سنگ سفیدی، سیده ملیکا خارقانی مقدم، محدثه صدری، وحید راشدی* صفحات 1-12
    مقدمه

    سرمایه اجتماعی شامل منابع مادی و معنوی است که افراد را قادر می سازد تا شبکه های پایداری از روابط نهادینه شده را ایجاد کنند. شرکت در فعالیت های داوطلبانه در سطح جامعه به عنوان یک شاخص از سرمایه اجتماعی عمل می کند. هدف این مطالعه ارزیابی سرمایه اجتماعی و فعالیت های داوطلبانه در بین سالمندان ساکن در شهر تهران در سال 1400 بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به روش مقطعی و بر روی 384 شهروند سالمند ساکن در منطقه 19 تهران که با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد شامل سه بخش: اطلاعات دموگرافیک، اندازه گیری سرمایه اجتماعی و ارزیابی فعالیت داوطلبانه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که 7/99 درصد از شرکت کنندگان سرمایه اجتماعی متوسط   (150-75) داشتند. همچنین 4/99 درصد از شرکت کنندگان سطح بالایی از مشارکت در فعالیت های داوطلبانه را گزارش کردند. رابطه معنی داری بین سرمایه اجتماعی با سن  (001/0≤P) و وضعیت تاهل  (001/0≤p) مشاهده شد. با این حال، هیچ رابطه معنی داری بین فعالیت داوطلبانه و سایر اطلاعات دموگرافیک مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مطالعه ی حاضر نشان می دهد سالمندان تهرانی سطح قابل قبولی از سرمایه اجتماعی دارند و به طور فعال در فعالیت های داوطلبانه شرکت می کنند. برای بهره برداری از این پتانسیل، باید برنامه ریزی و سیاست گذاری های موثری اجرا شود که با نیازها و اهداف جامعه هماهنگ باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فعالیت داوطلبانه، مشارکت، سالمند
  • الهه مهدور، آزاده چوب فروش زاده*، عذرا محمدپناه، الهه شیروی صفحات 13-27
    مقدمه

    پدیده کودکان کار و خیابانی یکی از معضلات گریبان گیر اکثر شهرهای بزرگ است.کودک کار به معنای کودک و نوجوانی که طبق قوانین اجتماعی زیر سن18سال اقدام به فعالیت هایی جهت کسب درآمد می کند. هدف از انجام این پژوهش تعیین اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش ناامیدی و اضطراب کودکان کارشهر یزد بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح آن به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری چهارهفته ای بود. جامعه آماری شامل کودکان کار گروه سنی 8 تا 12سال که در بهار سال 1399، تحت پوشش مدیریت بهزیستی شهرستان یزد بودند. نمونه مورد مطالعه شامل30 کودک کار بود که با استفاده از روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس ناامیدی کودکان کازدین و اضطراب کودکان اسپنس بود. گروه آزمایش هشت جلسه یک و نیم ساعت درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش را دریافت کردند ولی گروه گواه در فهرست انتظار قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و  نرم افزار spss انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به صورت معناداری موجب کاهش سطح ناامیدی و کاهش میزان اضطراب در کودکان کار گردید (05/0>p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش توانسته است باعث کاهش ناامیدی و اضطراب کودکان کار شود. پیشنهاد می شود با همت سازمان های ذیربط جهت ارتقا سلامت روان و کاهش اضطراب و ناامیدی کودکان کار  مداخلات  و آموزش های روانشناختی برگزار شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ناامیدی، اضطراب، کودکان کار
  • راضیه اعتصامی پور*، نادیا عین الهی مریان صفحات 28-42
    مقدمه

    اختلال خواب وضعیتی است که با مختل شدن الگو یا رفتارهای مربوط به خواب مشخص می شود و برآورده نشدن این نیاز فیزیولوژیک می تواند حیات انسان را به خطر بیندازد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه واکنش پذیری هیجانی و توانایی کنترل فکر در دانشجویان با و بدون اختلال خواب شهر زنجان بود.

    روش بررسی

    روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بود. از میان دانشجویان دانشگاه پیام نور مشغول به تحصیل در سال 1401 در شهر زنجان تعداد 100 نفر (50 نفر نمونه با اختلال خواب و 50 نفر نمونه بدون اختلال خواب) به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های غربالگری بی خوابی و پرخوابی زومر و همکاران، توانایی کنترل فکر لوچیانو و همکاران و واکنش پذیری هیجانی ناک و همکاران ، استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره به کمک نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین دانشجویان با و بدون اختلال خواب  از لحاظ واکنش پذیری هیجانی و توانایی کنترل فکر ، تفاوت معنادار وجود داشت (05/0>P). همچنین بین واکنش پذیری هیجانی دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنادار وجود نداشت (05/0<P) و دانشجویان دختر و پسر در توانایی کنترل فکر تفاوت معناداری داشتند (001/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر این بود که، افرادی که دارای واکنش پذیری هیجانی بالا و توانایی کنترل فکر پایین تری هستند میزان اختلال خواب بیشتری دارند. بنابراین پیشنهاد می شود با شناسایی و رفع عوامل فردی و محیطی حاکم بر وضعیت خواب افراد و همچنین ارایه برنامه های آموزشی مناسب در جهت بهبود عملکرد فردی و اجتماعی دانشجویان اقدام نمود.

    کلیدواژگان: اختلال خواب، دانشجویان، کنترل فکر، واکنش پذیری هیجانی
  • یگانه فرحزادی، فروغ اسرافیلیان*، فرزین باقری شیخانگفشه صفحات 43-66
    مقدمه

    پذیرفتن این موضوع که عضوی از خانواده مبتلا به بیماری قلبی است و استرس زندگی با بیمار قلبی می تواند در خانواده چنان موثر باشد که ماهیت آن را متحول کند. در این زمینه، پژوهش حاضر با هدف کشف و شناسایی تجربه زیسته فرد مبتلاء و خانواده اش در مواجهه حاد با یکی از انواع بیماری های قلبی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک پژوهش کیفی بود که به روش تحلیل پدیدارشناسانه در سال 1399 در شهر تهران انجام گرفت. به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 6 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان بقیه الله و 4 نفر از همراهان بیماران تا مرحله اشباع داده ها استفاده گردید. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار 20 MAXQDA  انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این پژوهش، 19 مضمون فرعی و 7 مضمون اصلی تجربه اولیه مشکل (بدکارکردی) قلبی و عروقی، تجربه حالات درونی مرتبط با بیماری قلبی و عروقی، تجربه اولیه خانواده مرتبط با بیماری قلبی و عروقی، فضای حاکم بر زندگی مشارکت کنندگان پیش از تجربه بیماری قلبی و عروقی، آخرین برش های زندگی قبل از تجربه بیماری قلبی و عروقی، تحول های ادراک شده پس از تجربه بیماری قلبی و عروقی و در نهایت مواجهه با تجربه بیماری قلبی و عروقی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده مشخص کرد ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی پیامدهای روانی، اجتماعی و خانوادگی بسیار گسترده ای را برای فرد و خانواده آنها به همراه دارد. بدین منظور لازم است در کنار دارودرمانی به ابعاد روان شناختی این بیماران نیز توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، بیماری قلبی و عروقی، پدیدارشناسی، کیفی
  • فرزانه پورجلیل، عاطفه همایونی* صفحات 67-88
    مقدمه

    کاهش نمک دریافتی جمعیت یکی از ساده ترین، موثرترین و مقرون به صرفه ترین راه ها برای کاهش بار بیماری های قلبی-عروقی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با کاهش مصرف نمک با استفاده از مدل فرانظری در زنان جنوب ایران انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی بود که از آبان تا بهمن 1401 بر روی زنان 18 تا 59 ساله مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهرستان بستک انجام شد. تعداد 452 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش: اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس سازه های مدل فرانظری و پرسشنامه کاهش مصرف نمک جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های کروسکال والیس، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دامنه سنی شرکت کنندگان بین 18 تا 52 سال با میانگین 13/10 ± 51/35 سال بود. 5/23 درصد از شرکت کنندگان در مرحله پیش تفکر، 7/21 درصد در مرحله تفکر،8/20 درصد در مرحله آمادگی، 3/11 درصد در مرحله عمل و 8/22 درصد در مرحله حفظ و نگهداری بودند. نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که بین فرآیندهای شناختی (44/0=r،01/0>p)، فرآیندهای رفتاری (54/0=r،01/0>p)، خودکارآمدی (43/0=r،01/0>p)، و موازنه تصمیم گیری (37/0=r،01/0>p)، با رفتار کاهش مصرف نمک رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. اما بین وسوسه انگیزی و رفتار کاهش مصرف نمک همبستگی منفی معنی داری وجود داشت (34/0-=r، 01/0>p). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سن، شرطی سازی متقابل، خودکارآمدی، افزایش خودآگاهی، موازنه تصمیم گیری، روابط     یاری رسان و وسوسه انگیزی می توانند 1/38 درصد از کل واریانس رفتار کاهش مصرف نمک را پیش بینی کنند (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، خودکارآمدی، وسوسه انگیزی، فرآیندهای تغییر شناختی و رفتاری، مزایا و معایب کاهش مصرف نمک نقش عمده ای در رفتار کاهش مصرف نمک دارند. پیشنهاد می شود این عوامل  در توسعه و اجرای مداخلات آموزشی مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: نمک، مراحل تغییر، مدل فرانظری، زنان
  • بامداد شادی زواره، معصومه آزموده*، بابک کاشفی مهر، جواد مصرآبادی صفحات 89-106
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی آموزش تاب آوری مثبت گرا در بهبود خود تنظیمی هیجانی، پریشانی روان شناختی و تعامل والد- فرزند در مادران کودکان کم توان ذهنی انجام شد.

    روش بررسی

     ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ارزیابی پریشانی روانشناختی کسلر (1992)، پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی هافمن و کاشدان (2010) و پرسشنامه تعامل والد - فرزند  پیانتا (1994) بود. آموزش تاب آوری مثبت گرا در 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شدند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS.v21 و آزمون های تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر در برگیرنده کلیه مادران دارای کودکان کم توان ذهنی شهر تبریز در سال 1401 بود. از بین افراد جامعه آماری، 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به روش تصادفی در سه گروه (هر گروه 15 نفر) گمارش شدند.

    یافته ها :

    نتایج پژوهش نشان داد آموزش تاب آوری مثبت گرا بر نمره کلی خودتنظیمی هیجانی و مولفه های پنهان کاری و سازش اثربخش است. افزون بر این، اثربخشی این مداخله بر پریشانی روان شناختی نیز معنادار شده است. همچنین، نتایج بیانگر آن بود آموزش تاب آوری مثبت گرا بر متغیر رابطه مثبت کلی و مولفه های نزدیکی و وابستگی تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود آموزش تاب آوری مثبت گرا در اولویت برنامه های مداخله ای برای بهبود سلامت روانی مادران کودکان کم توان ذهنی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری مثبت گرا، خود تنظیمی هیجانی، پریشانی روان شناختی، تعامل والد- فرزند، مادران، کم توانی ذهنی
  • امید مظلومی، مهربان پارسامهر*، اکبر زارع شاه آبادی صفحات 107-120
    مقدمه

    در جوامع باورهای نادرست پیرامون بیماری سرطان، موجب بروز داغ ننگ شده و مراقبت های بهداشتی درمانی بیماران را تضعیف می کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عادت واره های ذهنی سرطان بر استیگمای اجتماعی سرطان در بین مراقبین خانوادگی بیماران سرطانی بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش پیمایشی بوده و جامعه ی آماری شامل مراقبین خانوادگی بیماران سرطانی در بیمارستان های شهر تهران در سال 1401 بود. حجم نمونه 384 نفر بود که با مراجعه به بیمارستان های موردمطالعه، به روش نمونه گیری دردسترس از نوع طبقه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه استاندارد cancer stigma index و پرسش نامه محقق ساخته عادت واره سرطان بود. داده ها از طریق آزمون های هم بستگی، تفاوت میانگین، تحلیل مسیر و مدل یابی معادلات ساختاری در برنامه  Spss و Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بین استیگمای سرطان (با ابعاد دگرگریزی، خودگریزی، رهاشدگی) و عادت واره ی سرطان (با ابعاد افسون گرایی، درمان گریزی) رابطه وجود دارد. طبق مدل مسیر، عادت واره 6/19 درصد از تغییرات استیگما را تبیین می کند. هم چنین، افسون گرایی و درمان گریزی با ضریب تاثیر 29/0 و 25/0 به ترتیب بیش ترین و کم ترین سهم را در تبیین استیگما داشتند. نتایج آزمون مدل معادلات ساختاری نیز حاکی از برازش مناسب مدل مفهومی ارایه شده بود (973/0=GIF، 067/0=Rmsea، 958/0=Cfi).

    نتیجه گیری

    مراقبین بیماران سرطانی به عنوان حامیان اصلی بیمار، همواره تحت تاثیر کلیشه های فرهنگی نادرست جامعه قرار دارند. شناسایی ابعاد مختلف عادت واره ها (به ویژه بعد افسون گرایی)، توجه بیش تر به بعد رهاشدگی استیگما، توجه به نقش آموزش و آگاهی در کاهش باورهای نادرست و تعامل بیش تر با بیماران، نقش به سزایی در کاهش استیگمای سرطان داشته و تحمل درد و رنج سرطان را برای مبتلایان آسان می کند.

    کلیدواژگان: سرطان، استیگما، عادت واره، مراقبین خانوادگی
  • عمید تشکری*، نجمه سدرپوشان صفحات 121-140
    مقدمه

    زنان به عنوان قسمت بزرگی از جامعه که بنا به وضعیت های گوناگون فرهنگی، تاریخی و اجتماعی محدودیت های متفاوتی را تجربه می کنند در زمان ازدواج نیز برخی از آن ها با شرایط سخت عاطفی روبرو می شوند. این پژوهش با هدف تدوین مدل درمانی تلفیقی مبتنی بر درمان متمرکز بر شفقت، درمان یکپارچه اسلامی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و اثربخشی بر رضایت از زندگی زنان متاهل افسرده شهر یزد در سال 1400 انجام شد.  

    روش بررسی

    روش پژوهش، ترکیبی از نوع طرح اکتشافی با رویکرد تدوین و طبقه بندی بود. مرحله اول بصورت کیفی و براساس راهبرد پدیدار شناسی توصیفی انجام شد. در قسمت کیفی پژوهش پروتکل درمان تلفیقی که مبتنی بر رویکرد تلفیق روان درمانی های استریکر (2006) بود تدوین و اعتباریابی شد. در قسمت کمی (دوم) بر اساس نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر از زنان متاهل افسرده انتخاب شد و سپس از طریق روش شبه آزمایشی دارای پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از دو گروه آزمایش و گواه اثربخشی پروتکل تدوین شده بر رضایت از زندگی آن ها بررسی شد.  جامعه آماری پژوهش کلیه ی زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر یزد بودند که برای آن ها تشخیص افسردگی (مقیاس افسردگی بک)  داده شده بود. به منظور سنجش رضایت از زندگی افراد از مقیاس رضایت از زندگی داینر استفاده شد. به منظور تحلیل داده های کمی پژوهش از روش تحلیل کوواریانس استفاده شده است.

    یافته ها

    پس از استخراج 11 مقوله اصلی پروتکل درمان تلفیقی متناسب با یافته ها تدوین شد. برای اعتبارسنجی آن از دو ضریب نسبت و شاخص روایی محتوایی استفاده شد. ضرایب در همه آیتم ها برای شاخص CVI بالاتر از 79/0 و برای شاخص CVR بالاتر از 56/0 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحلیل یافته ها نشان داد که روان درمانی تلفیقی مبتنی بر رویکرد شففت به خود، رویکرد درمان یکپارچه اسلامی و رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش رضایت از زندگی زنان متاهل افسرده شهر یزد تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: افسردگی، روان درمانی تلفیقی، رضایت از زندگی
|
  • Zahra Sangsefidi, Sayeda Melika Kharghani Moghadam, Mohadeseh Sadri, Vahid Rashedi* Pages 1-12
    Introduction

    Social capital encompasses material and spiritual resources which enable individuals to establish stable networks of institutionalized relationships. Participation in voluntary public service activities at the community level serves as an indicator of social capital. This study aims to assess social capital and voluntary activities among older adults living in Tehran in 2021.

    Methods

    This cross-sectional study included 384 older adult citizens residing in Region 19, selected through random sampling. Data collection involved a standardized questionnaire comprising three sections: demographic information, measuringsocial capital, and voluntary activity assessment.

    Results

    The study found that 99/7% of respondents had an average social capital score (150-75). Additionally, 99/4% of the respondents exhibited a high level of engagement in voluntary activities. A significant relationship was observed between social capital ,age (P≤0/001),and marital status (P≤0/001). However, no significant relationship was found between voluntary activity and demographic information.

    Conclusion

    This study suggests that older adults in Tehran possess a reasonable level of social capital and engage actively in voluntary activities. To harness this potential, effective planning and policies must be implemented to align with the needs and goals of society.

    Keywords: Social capital, Voluntary activity, Participation, Older adults
  • Elaheh Mahdevar, Azadeh Choobforoushzadeh*, Azra Mohammadpanah, Elaheh Shirovi Pages 13-27
    Introduction

    The phenomenon of working and street children is one of the problems that plagues most big cities. Working children means children and teenagers who, according to social laws, under the age of 18 engage in activities to earn money. The purpose of this research was to investigate the effectiveness of treatment based on acceptance and commitment on reducing hopelessness and anxiety of working children in Yazd City.

    Method

    The method of the current research was semi-experimental, and its design was pre-test-post-test with a control group and a four-week follow-up. The statistical population includes working children in the age group of 8 to 12 years who were covered by the welfare management of Yazd city in the spring of 2019. The study sample included 30 working children who were placed randomly in two control and experimental groups using available methods. Data collection tools included Kazdin's Children’s Hopelessness Scale and Spence's Children’s anxiety Scale. The experimental group received eight one and half hour sessions of treatment based on commitment and acceptance, but the control group was placed on the waiting list. Data analysis was done using analysis of covariance test and spss software.

    Findings

    The results of the present study showed that treatment based on acceptance and commitment was able to reduce frustration and anxiety in working children (p<0/05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the treatment based on commitment and acceptance has been able to reduce the hopelessness and anxiety of working children.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Hopelessness, Anxiety, Working Children
  • Razieh Eatesamipour*, Nadia Aynolahi Marian Pages 28-42
    Introduction

    Sleep disorder is a condition characterized by disturbed patterns or behaviors related to sleep, and failure to meet this physiological need can compromised human life. The purpose of this research is to compare emotional reactivity and thought control ability in students with and without sleep disorder in Zanjan city.

    Methods

    This was a descriptive and causal-comparative research. 100 people (50 people with sleep disorder and 50 people without sleep disorder) were selected using random sampling method from the students of Payame Noor University Zanjan city in 2022. To collect data, the questionnaires of insomnia and hypersomnia screening by Zomer et al., thought control ability by Luciano et al. and emotional reactivity by Knock et al. were used. To analyze data, independent t-test and multivariate analysis of variancethrough  SPSS version 26 software were used.

    Results

    Findings showed that there was a significant difference between students with and without sleep disorder regarding the components of emotional reactivity and the ability to control thoughts (P<0/05). Also, there was no significant difference between the emotional reactivity of male and female students (P<0/05), and there was a significant difference in the ability to control their thoughts between male and female students (P=0/001).

    Conclusion

    The findings showed that people with high emotional reactivity and lower thought control ability have more sleep disorders. Therefore, it is suggested to improve personal and social performance of students by identifying and eliminating personal and environmental factors governing sleep status of people, as well as providing appropriate educational programs.

    Keywords: Sleep Disorder, Students, Thought Control, Emotional Reactivity
  • Yeganeh Farahzadi, Forough Esrfilian*, Farzin Bagheri Sheykhangafshe Pages 43-66
    Introduction

    Accepting the fact that a member of the family has heart disease and the stress of living with a heart patient can be so effective in the family that it might change its nature. In this context, the present research was conducted to discover and identify the patient's and his family's lived experience with acute exposure to one type of heart disease.

    Methods

    The present study was a qualitative research conducted through phenomenological analysis method in 2019 in Tehran. To collect data, semi-structured interviews were conducted regarding 6 patients hospitalized in the special care department of Baqiyatullah Hospital and 4 people accompanying the patients until the data saturation was reached. Data analysis was done using MAXQDA 20 software.

    Results

    Based on the findings of this research, 19 sub-themes and 7 main themes were obtained regarding the initial experiences of cardiovascular problems (malfunction)and internal states related to cardiovascular disease, the initial experience of the family related to cardiovascular disease, the atmosphere of Participants' life before experiencing cardiovascular disease, life experiences before experiencing cardiovascular disease, perceived changes after experiencing cardiovascular disease, and finally, facing the experience of cardiovascular disease.

    Conclusion

    The obtained results showed that suffering from cardiovascular diseases has wide psychological, social, and family consequences for the individual and their family. For this purpose, it is necessary to pay special attention to psychological aspects of these patients in addition to drug therapy.

    Keywords: Lived Experience, Cardiovascular Disease, Phenomenology, Qualitative
  • Farzaneh Pourjalil, Atefeh Homayuni* Pages 67-88
    Introduction

    Reducing salt consumption in population is one of the easiest, most efficient and cost-effective ways to reduce the burden of cardiovascular diseases. The present study was conducted with the aim of investigating the factors related to the reduction of salt consumption using transtheoretical model among women in southern Iran.

    Methods

    This was a cross-sectional study (descriptive-analytical) conducted from November 2022 to February 2023 on women of 18-59 who visited comprehensive health centers in Bastak city. A total number of 452 subjects were selected using convenient sampling method. Data were collected using a questionnaire   with three sections: demographic information, a researcher-made questionnaire based on transtheoretical model constructs, and salt consumption reduction questionnaire. Data were analyzed using Kruskal-Wallis tests, Pearson's correlation and regression analysis with SPSS software (v. 22).

    Results

    The results showed that participants were between 18 and52 with a mean of 35/51±10/13. 23/5% of the participants were in pre-contemplation stage, 21/7% in the contemplation stage, 20/8% in preparation stage, 11/3% in action stage, and 22/8% in maintenance stage.  Pearson correlation analysis results indicated that there were significant positive relationships between cognitive processes (r= 0/44, p<0/01), behavioral processes (r= 0/54, p<0/01), self-efficacy (r=0/43, p<0/01) , decision balance (r= 0/37, p<0/01), and salt consumption reduction behavior; but, there was a significant negative correlation between temptation and salt consumption reduction behavior (r=-0.34, p<0/01). Moreover, regression analysis results revealed that age, counter conditioning, self-efficacy, raising awareness, decision balance, helping relationships, and temptation can predict 38/1% of the total variance in salt consumption reduction behavior (p<0/05).

    Conclusion

    According to the findings, self-efficacy, temptation, cognitive and behavioral change processes, and advantages and disadvantages of salt reduction play a major role in salt consumption reduction behavior. It is suggested that these variables be taken into account in developing and implementing educational interventions.

    Keywords: Salt, Stages of Change, Transtheoretical Model, Women
  • Bamdad Shadi Zavareh, Masoumeh Azmoudeh*, Babak Kashefimehr, Javad Mesrabadi Pages 89-106
    Introduction

    This study aims to investigate the effect of positive resilience training on improving emotional self-regulation, psychological distress, and parent-child interactions in mothers of children with intellectual disabilities.

    Methods

    Data collection tools included Kessler Psychological Distress Scale (1992), Emotion Self-Regulation Questionnaire by Hofmann and Kashdan (2010), and Parent-Child Interaction Questionnaire by Pianta (1994). Positive resilience training was implemented in 8 sessions, each lasting 90 minutes. Data analysis was done using SPSS.v21 software and univariate and multivariate analysis of covariance tests. 30 individuals were selected using purposive sampling method who were randomly assigned to two groups (15 individuals per group).

    Results

    The results showed that positive resilience training was effective on the overall score of emotional self-regulation and the components of concealment and compromise. In addition, the effectiveness of this intervention on psychological distress had also been significant. Also, the results showed that positive resilience training had a significant effect on general positive relationship and the components of closeness and dependence.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it is recommended to prioritize positive resilience training in intervention programs aimed at improving mental health of the mothers of children with intellectual disabilities.

    Keywords: Positive Resilience, Emotional Self-Regulation, Psychological Distress, Parent-Child Interaction, Mothers, Intellectual Disability
  • Omid Mazloomi, Mehraban Parsamehr*, Akbar Zare-Shahabadi Pages 107-120
    Introduction

    In societies, incorrect beliefs about cancer cause stigma and weaken the health care and patients' treatment. The purpose of this studu is to investigate the impact of cancer habitus on cancer social stigma among family caregivers of cancer patients.

    Methods

    Survey method was usedand the statistical population included family caregivers of cancer patients in Tehran hospitals in 1401. Sample size included 384 people selected by convenience sampling method of multi-stage stratified type by referring to the hospitals under study. Data collection tool was the standard cancer stigma index questionnaire and the researcher-made cancer habitus questionnaire. Data were analyzed through correlation tests, mean difference, path analysis and structural equation modeling in SPSS and Amos.

    Results

    According to the results, there was a relationship between cancer stigma (with dimensions of others-avoidance, self-avoidance, and being released) and cancer habitus (with dimensions of enchantment and cure-avoidance); according to the path model, habitus explains 19/6% of the variation in stigma. Moreover, enchantment and cure-avoidance had the highest and lowest contribution to explaning stigma with an impact factor of 0/29 and 0/25. The results of structural equation model test also indicated appropriate fit of the presented conceptual model (GFI=0/973, RMSEA=0/067, CFI=0/958).

    Conclusion

    Caregivers of cancer patients, as the main supporters of the patient, are always influenced by incorrect cultural stereotypes of society. Identifying different dimensions of habitus (especially the aspect of enchanment), paying more attention to the aspect of being released of stigma, paying attention to the role of education and awareness in reducing false beliefs and more interaction with patients have a significant role in reducing the stigma of cancer and makes it easier for patients to bear the pain and suffering of cancer

    Keywords: Cancer, Stigma, Habitus, Family Caregivers
  • Amid Tashakori*, Najmeh Sedrpoushan Pages 121-140
    Introduction

    As a large part of society who experience different restrictions according to different cultural, historical and social situations, women face difficult emotional conditions during marriage. This research is conducted with the aim of developing a combination treatment model based on compassion-focused therapy, integrated Islamic therapy, and therapy based on acceptance and commitment and its effectiveness on life satisfaction of depressed married women in Yazd city in 1400.

    Methods

    The research method was a combination of an exploratory design with a compilation and classification approach. The first stage was done qualitatively and based on a descriptive phenomenological strategy. In the qualitative part of the research, a combination treatment protocol based on the approach of combining psychotherapies by Stricker (2006) was compiled and validated. In the quantitative (second) part, based on convenience sampling, 30 depressed married women were selected, and then, through a quasi-experimental method with a pre-test and post-testregarding the two test groups and proof, the effectiveness of the developed protocol on their life satisfaction was assessed. The statistical population of the research included all the women who referred to counseling centers in Yazd city, for whom the diagnosis of depression (Beck Depression Scale) was given. In order to measure people's life satisfaction, Diener's life satisfaction scale was used. In order to analyze the quantitative data of the research, the analysis of covariance method was used.

    Results

    After extracting 11 main categories, a unified treatment protocol was formulated according to the findings. For validation, ratio coefficients and content validity index were used. The coefficients in all items were higher than 0/79 for CVI index and higher than 0./56 for CVR index.

    Conclusion

    The results of the analysis of the findings showed that integrated psychotherapy based on self-discipline approach, integrated Islamic treatment approach, and treatment approach based on acceptance and commitment  increase life satisfaction of depressed married women in Yazd city.

    Keywords: Depression, Integrated Psychotherapy, Life Satisfaction