فهرست مطالب

اصول بهداشت روانی - سال بیست و پنجم شماره 6 (پیاپی 117، آذر و دی 1402)

نشریه اصول بهداشت روانی
سال بیست و پنجم شماره 6 (پیاپی 117، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 353-362
    مقدمه

    ارتباط در روابط عاشقانه را می توان به عنوان ارتباط کلامی یا غیرکلامی احساسات و افکار طرفین با یکدیگر تعریف کرد. یکی از عوامل موثر بر این فرآیند تعامل این است که آیا افراد در یک رابطه عاشقانه طرحواره دارند یا نه. طرحواره ها را می توان به عنوان الگوی تفکر یا دیدگاه یک فرد در مورد خود، محیط خود و دنیای بیرون تعریف کرد. این افکار اغلب افکاری هستند که تغییر آنها دشوار است. این مطالعه تاثیر طرحواره های ناسازگار اولیه را بر سبک های ارتباطی افرادی که حداقل یک سال در یک رابطه بوده اند مورد بررسی قرار داد.

    روش کار

    در این مطالعه در شهر ازمیر ترکیه از طرح ترکیبی استفاده شد. در بخش کمی مطالعه، مقیاس طرحواره جوان فرم کوتاه-3 برای 151 شرکت کننده اعمال شد. در بخش کیفی، سوالات مصاحبه از 10 شرکت کننده که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، پرسیده شد. داده ها با استفاده از تحلیل محتوا، آزمون تی و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مشخص شد شرکت کنندگانی که در حوزه های طرحواره های ناسازگار اولیه امتیازات بالا و پایین کسب کرده اند، از راهبردهای متفاوتی از نظر سبک ارتباطی، اشتراک گذاری احساسات، تفاوت های عقیده و مضامین خودافشایی پیروی می کنند.

    نتیجه گیری

    آیا این ادعا که طرحواره های ناسازگار اولیه می توانند بر ارتباطات بین فردی زوجین تاثیر مخربی بگذارند، صحیح است؟

    کلیدواژگان: ارتباط بین فردی، سبک ارتباطی، روابط عاشقانه، طرحواره
  • صفحات 363-368
    مقدمه

    این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع اختلالات شخصیت در بین بیماران بستری روانپزشکی و اعضای خانواده غیر بستری آنها انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی، 100 بیمار روان پزشکی بستری در بیمارستان روان پزشکی ابن سینا مشهد و 100 نفر از اعضای خانواده غیر بستری آنها به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه چند محوری بالینی Millon-III (MCMI-III) بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تی و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که شیوع اختلالات شخصیت در بین بیماران بستری 69 درصد و در بین اعضای خانواده غیر بستری 63 درصد بود. شایع ترین اختلالات در میان بیماران اختلال شخصیت افسردگی (18%) و اختلال وسواس جبری (16%) و در بین اعضای خانواده بیماران، اختلالات هیستریونیک و وسواس اجباری (23%) بود. بین بیماران و اعضای خانواده در اختلالات شخصیت سادیستی، اسکیزوتایپی، مرزی، افسرده، وابسته، ضد اجتماعی، منفی گرا، خودشکسته و پارانویید تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0P<). اما در اختلالات وسواسی اجباری، هیستریونیک، اجتنابی، اسکیزویید و خودشیفتگی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0P>).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، میزان شیوع اختلالات شخصیت در بین بیماران روان پزشکی بستری بالاست. همچنین شیوع اختلالات شخصیت در بین اعضای خانواده بیماران روانپزشکی بستری در بیمارستان قابل توجه است.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت، بیماران بستری روانپزشکی، خانواده
  • صفحات 369-377
    مقدمه

    شیوع جهانی انگ مرتبط با اختلالات روان پزشکی غیرقابل انکار است. افراد مبتلا به اختلالات روان پزشکی همچنان از تعصب، تبعیض و انگ زیادی از سوی جریان اصلی جامعه رنج می برند. از این رو، این ناتوانی انسانی یک اورژانس جهانی است و نیاز به اقدامات فوری و طولانی مدت دارد. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی پدیده انگ بر اساس تجربیات بیماران مبتلا به اختلالات روان پزشکی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه کیفی پدیدارشناسی هرمنوتیک در بیمارستان روان پزشکی ابن سینا مشهد است. در مرحله کیفی، 12 نفر از مراجعان مبتلا به اختلالات روان پزشکی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با روش های تفسیری دیکلمن، آلن و تانر (1989) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این پژوهش یک الگوی سازنده با عنوان «از آسمان تا زمین» و 6 مضمون و 23 زیرمضمون از پدیده مورد بررسی کشف شد. موضوعات شامل خانواده؛ لانه رنج، جامعه، پایان تاریکی، بیمارستان روانی؛ مکان ناامن، رسانه بی بیان، شخصیت شکسته و گرداب ننگ بودند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که مراجعین مبتلا به اختلالات روان پزشکی از منابع متعددی که بر حوزه های مختلف زندگی آنها سایه انداخته و منجر به پیامدهای نامطلوب شده است، انگ دریافت می کنند.

    کلیدواژگان: اختلالات روان پزشکی، انگ اجتماعی، هرمنوتیک
  • صفحات 379-386
    مقدمه

    این پژوهش با هدف پیش بینی قلدری در مدارس بر اساس نیازهای اساسی روان شناختی، هویت اخلاقی و ویژگی های شخصیتی در رابطه با نقش واسطه ای دیدگاه گیری اجتماعی انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری این پژوهش توصیفی و همبستگی شامل کلیه دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهرستان بهار در سال تحصیلی 1398-1399 بود. حجم نمونه 390 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارها شامل مقیاس های قلدری (ایلینوی، 2001)، نیازهای اساسی روانشناختی (گاردیا و همکاران، 2000)، هویت اخلاقی (آکینو و رید، 2002) و فرم کوتاه پرسشنامه شخصیت نیو (مک کری و کاستا، 199) بود.) و دیدگاه اجتماعی (محققی و همکاران، 1394). داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS-25 و LISREL به روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مدل پیشنهادی به خوبی با داده های تجربی مطابقت دارد (96/0 GFI=، 97/0=IFI، 98/0= CFI). همچنین دیدگاه اجتماعی در رابطه بین قلدری و شایستگی (Z=-2.01، P<0.05)، رابطه (Z=-4.61، P<0.01)، هویت اخلاقی (Z=-5.39، P<0.01)، روان رنجوری (Z=2.53، P<0.05)، موافق بودن (Z= -5.81، P<0.01) و وظیفه شناسی (Z= -4.09، P<0.01) نقش میانجی معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، عدم ارضای نیازهای اساسی از جمله شایستگی و ارتباط، ضعف هویت اخلاقی، سطوح پایین توافق پذیری و وظیفه شناسی، سطوح بالای روان رنجورخویی و پایین بینی دیدگاه اجتماعی، احتمال قلدری توسط دانش اموزان در مدارس را پیش بینی و افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: دیدگاه گیری اجتماعی، شخصیت، قلدری، نیازهای اساسی روان شناختی، هویت اخلاقی
  • صفحات 387-394
    مقدمه

    با توجه به عوامل افزایش دهنده احتمال سوء استفاده عاطفی در کودک و والدین، این پژوهش با هدف مقایسه شیوع و میزان سوء استفاده عاطفی در نوجوانان از نظر تعامل مشکلات سلامت روان مادر و نوجوان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه علی- مقایسه ای در سال تحصیلی 98-1397 انجام شد. به روش نمونه گیری خوشه ای، 402 مادر و کودک از شهرهای تهران، همدان و بلداجی ایران انتخاب شدند. ما از پرسشنامه سوء استفاده عاطفی (فرم والدین)، مقیاس اضطراب و استرس افسردگی (DASS-21) و پرسشنامه خود گزارش دهی آخنباخ استفاده کردیم. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آنالیز واریانس دو طرفه، آزمون تی مستقل و SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    شیوع آزار عاطفی شدید در نوجوانان 7/11 درصد بود. در نوجوانان سالم با مادران سالم، این شیوع 3.7 درصد بود، در حالی که در صورت داشتن مشکلات روانی به 21.3 درصد افزایش یافت. در نوجوانان مبتلا به مشکلات روانی که مادران سالمی داشتند، این شیوع 13.0 درصد بود، اما در نوجوانان مبتلا به مشکلات سلامت روان که مادرانی با مشکلات سلامت روان داشتند تا 50.0 درصد بود. نوجوانان مبتلا به مشکلات سلامت روانی بیشتر از نوجوانان بدون این مشکلات توسط مادران دارای مشکلات سلامت روان مورد آزار و اذیت عاطفی قرار می گیرند (01/0P<). همچنین، مادران دارای مشکلات سلامت روان، بیشتر از مادران بدون مشکل روانی، نوجوانان با و بدون مشکل مورد آزار عاطفی قرار دارند (01/0> P).

    نتیجه گیری

    شیوع آزار عاطفی در نوجوانان بالا است و وجود مشکلات روانی در مادران و نوجوانان باعث افزایش سطح آزار عاطفی در نوجوانان می شود.

    کلیدواژگان: آزار، آزار عاطفی، مادر، مشکل سلامت روان، نوجوان
  • صفحات 395-401
    مقدمه

    با توجه به شیوع بالای عوارض جانبی دیابت و اهمیت مداخله روانشناختی برای بهبود رفتارهای خودمراقبتی و سبک های مقابله ای سازگار در بیماران دیابتی، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش فعال سازی رفتاری بر رفتارهای خودمراقبتی، درد ادراک شده و واکنش به استرس در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. 

    روش کار

    جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی نیشابور می باشد. 30 زن به روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس انتخاب شدند. آنها به طور تصادفی به دو گروه آموزش فعال سازی رفتاری و گروه شاهد تقسیم شدند. آنها خلاصه فعالیت های خودمراقبتی دیابت، مقیاس آنالوگ بصری (VAS) و پرسشنامه مقابله با موقعیت های استرس زا (CISS) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و نرم افزار SPSS-22 تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش فعال سازی رفتاری باعث بهبود رفتارهای خودمراقبتی (001/0=P)، کاهش درد (001/0=P)، افزایش مقابله مسیله محور با استرس (001/0=P) و کاهش سبکهای مقابله ای هیجان مداری و اجتنابی (به ترتیب 001/0=P و 001/0=P) در گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد گردید.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد آموزش فعال سازی رفتاری باعث بهبود رفتارهای خودمراقبتی، کاهش درد و افزایش مقابله مسیله محور با استرس در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 می شود.

    کلیدواژگان: درد نوروپاتی، دیابت نوع 2، رفتارهای خودمراقبتی، فعال سازی رفتاری، مقابله
  • صفحات 403-409
    مقدمه

    با توجه به میزان شیوع اختلال اضطراب فراگیر (GAD) و اهمیت مداخلات روانشناختی موثر بر پیامد درمان، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان فراشناختی و درمان فرا تشخیصی بارلو بر شدت علایم بالینی و اجتناب تجربی بیماران انجام شد. با اختلال اضطراب فراگیر

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1399-1400 انجام شد. نمونه ها از بین بیماران مبتلا به GAD بر اساس مصاحبه های بالینی ساختاریافته توسط روانشناسان بالینی که به سه مرکز مشاوره در مشهد-ایران مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. از بین این بیماران، 45 بیمار زن با تشخیص GAD به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه مساوی درمان فرا تشخیصی بارلو، درمان فراشناختی و یک گروه شاهد تقسیم شدند. گروه های آزمایشی مداخلات را در 12 جلسه چهل و پنج دقیقه ای (دو بار در هفته) دریافت کردند. شرکت کنندگان مقیاس هفت ماده ای اختلال اضطراب عمومی (GAD-7) و پرسشنامه پذیرش و اقدام-II (AAQ-II) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، تحلیل کوواریانس، آزمون تی و SPSS نسخه 21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    اندازه تاثیر درمان فراشناختی بر اجتناب تجربی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر 022/0 و این اندازه تاثیر در درمان فراتشخیصی 255/0 بود. همچنین اندازه اثر درمان فراشناختی بر اضطراب بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر 019/0 و این اندازه اثر در درمان فرا تشخیصی 141/0 بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، درمان فراشناختی و درمان فراشناختی، اضطراب و اجتناب تجربی را در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر کاهش داده، اما درمان فراتشخیصی این علایم را بیش از درمان فراشناختی کاهش داد.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربی، اختلال اضطراب فراگیر، درمان فرا تشخیصی، درمان فراشناختی
  • صفحات 411-417
    مقدمه

    اختلال اضطراب اجتماعی وضعیتی است که در آن افراد در موقعیت های اجتماعی به شدت احساس اضطراب می کنند. این مطالعه برای ارزیابی اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان (EFT) بر انتقاد از خود/ اطمینان خاطر و علایم اضطراب اجتماعی انجام شده است.

    روش کار

    جامعه آماری این مطالعه مقطعی شامل کلیه افراد 18 تا 40 ساله بود که از شهریور تا اسفند 1400 با تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی به کلینیک روان شناسی در شهر تهران مراجعه کردند. 14 بیمار با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش EFT را در پنج جلسه 120 دقیقه ای هفتگی دریافت کردند، در حالی که گروه شاهد در این مدت مداخله درمانی دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه هراس اجتماعی (SPIN) و مقیاس خود انتقادی/حمله کردن و خود اطمینان بخشی (FSCRS) استفاده شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    درمان متمرکز بر هیجان نمرات نشانه های خودانتقادی/حمله کردن و خود اطمینان بخشی و علایم اضطراب اجتماعی را به طور موثر کاهش داد (به ترتیب 001/0>P و 001/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته های ما نقش مثبت درمان متمرکز بر هیجان را در بهبود انتقاد/ اطمینان از خود و علایم اضطراب اجتماعی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، اطمینان بخشی، خودانتقادی، درمان متمرکز بر هیجان
|
  • Yakup Celal Adıyaman *, Ayşen Temel Eğinli Pages 353-362
    Introduction

    Communication in romantic relationships can be defined as the verbal or nonverbal communication of the partners' feelings and thoughts to each other. One factor affecting this interaction process is whether or not individuals in a romantic relationship have a schema. Schemas can be defined as the pattern thinking or point of view an individual has about him/herself, his/her environment and the outside world. These thoughts are often thoughts that are difficult to change. This study examined the effect of early maladaptive schemas on the communication styles of individuals who have been in a relationship for at least one year.

    Materials and Methods

    Mixed design was used in this study in İzmir, Turkey. In the quantitative part of the study, the Young Schema Scale Short Form-3 was applied to 151 participants. In the qualitative part, interview questions were asked to 10 participants selected by purposive sampling technique. The data were analyzed through content analysis, t-test, and SPSS software.

    Results

    It was found that participants who scored high and low in early maladaptive schema domains followed different strategies in terms of communication style, emotion sharing, opinion differences, and self-disclosure themes.

    Conclusion

    Based on the findings, early maladaptive schemas have a negative impact on interpersonal communication among couples.

    Keywords: Communication style, Interpersonal communication, Romantic relationship, Schema
  • Alireza Ebrahimi, Farzad Akbarzadeh, Mohammad Sadeghi Bimorgh, Alireza Pirkhaefi * Pages 363-368
    Introduction

    This study aimed to determine the prevalence of personality disorders among psychiatric inpatients and their non-inpatient family members. 

    Materials and Methods

    In this descriptive correlation study, 100 psychiatric patients hospitalized at the Ibn-e-Sina Psychiatric Hospital in Mashhad city-Iran, and 100 of their non-admitted family members were selected through random sampling. The research tool was the Millon Clinical Multiaxial Inventory-III (MCMI-III). The data were analyzed through descriptive statistics, T-test, and Mann-Whitney test.  

    Results

    The findings showed that the prevalence of personality disorders among hospitalized patients was 69%, and among their non-hospitalized family members was 63%. The most common disorders among the patients were depressive personality disorder (18%) and obsessive-compulsive disorder (16%), and among the family members of patients, histrionic and obsessive-compulsive disorders (23%). There were significant differences between patients and family members in sadistic, schizotypal, borderline, depressed, dependent, antisocial, negativistic, self-defeating, and paranoid personality disorders (P< 0.05). However, in obsessive-compulsive, histrionic, avoidant, schizoid, and narcissistic disorders, there were no significant differences (P> 0.05). 

    Conclusion

    Based on the findings, the prevalence rates of personality disorders among hospitalized psychiatric patients are high. Also, it is considerable that personality disorders are prevalent among family members of hospitalized psychiatric patients.

    Keywords: Family, Personality disorder, Psychiatric inpatients
  • Abbas Heydari, Ali Meshkin Yazd, Parvaneh Soodmand * Pages 369-377
    Introduction

    The global prevalence of stigma associated with psychiatric disorders is undeniable. People with psychiatric disorders continue to suffer a great deal of prejudice, discrimination, and stigma from the mainstream of the community. Hence, this human disability is a global emergency and requires immediate emprise and long-term actions. Therefore, this study aimed to explore the stigma phenomenon based on the experiences of patients with psychiatric disorders.

    Materials and Methods

    This research is a qualitative study of the Hermeneutic phenomenology in Ibn-e-Sina Psychiatric Hospital in Mashhad-Iran. In the qualitative phase, 12 clients with psychiatric disorders were selected through the purposive sampling. Data were analyzed by the interpretive methods of Dickelman, Allen, and Tanner (1989).

    Results

    In this study, one constitutive pattern titled "from the sky to the earth" and 6 themes and 23 sub-themes of the phenomenon under study were discovered. Themes include Family, suffering nest; Society, the end of darkness; Psychiatric hospital; unsafe place, Inexpressive Media, Broken personality; and Vortex of stigma.

    Conclusion

    The findings demonstrated that clients with psychiatric disorders received stigma from multiple sources that have shadowed their various areas of life and have led to adverse outcomes.

    Keywords: Hermeneutics, psychiatric disorders, Social Stigma
  • Arezou Delfan Beiranvand *, Abolghasem Yaghoobi, Khosro Rashid, Alireza Mehri Pages 379-386
    Introduction

    This research aimed to predict bullying in schools based on basic psychological needs, moral identity, and personality traits concerning the mediating role of social perspective-taking. 

    Materials and Methods

    The statistical population of this descriptive and correlative study included all secondary high school students of Bahar city- Iran, in the 2020-2021 academic year. The sample size was 390 people selected by the convenient sampling method. The instruments included the scales of Bullying (Illinois, 2001), Basic Psychological Needs (Guardia et al., 2000), Moral Identity (Aquino and Reed, 2002), and the short form of the NEO Personality questionnaire (McCrae and Costa, 1998), and Social Perspective-taking (Mohagheghi et al., 2015). Data were analyzed by path analysis using SPSS-25 and LISREL software. 

    Results

    We revealed that the proposed model fits well with the experimental data (GFI= 0.96, IFI= 0.97, CFI= 0.98). Also, social perspective-taking in the relationship between bullying and competency (Z= -2.01, P< 0.05), relationship (Z= -4.61, P< 0.01), moral identity (Z= -5.39, P< 0.01), neuroticism (Z= 2.53, P< 0.05), agreeableness (Z= -5.81, P< 0.01), and conscientiousness (Z= -4.09, P< 0.01) has a significant mediating role. 

    Conclusion

    Based on the findings, the lack of satisfaction of basic needs such as competency and communication, weak moral identity, low levels of agreeableness and conscientiousness, high levels of neuroticism, and low social perspective-taking predicts and increases the possibility of bullying in schools by students.

    Keywords: Basic psychological needs, Bullying, Personality, Moral identity, Social perspective-taking
  • Mahdi Abdollahzadeh Rafi * Pages 387-394
    Introduction

    Regarding the factors in the child and parent that increase the likelihood of emotional abuse, this study aimed to compare the prevalence and rate of emotional abuse in adolescents concerning the interaction of maternal and adolescent's mental health problems. 

    Materials and Methods

    This causal-comparative study was conducted in the academic year of 2018-2019. Through the cluster sampling, 402 mothers and children were selected from the cities of Tehran, Hamadan, and Boldaji-Iran. We used the Emotional Abuse Questionnaire (Parenting Form), Depression Anxiety and Stress Scale (DASS-21), and Aachenbach's Self-Reporting Questionnaire. The data were analyzed using descriptive statistics, two-way ANOVA, independent t-test, and SPSS version 20. 

    Results

    The prevalence of severe emotional abuse in adolescents was 11.7%. In healthy adolescents with healthy mothers, this prevalence was 3.7%, while it increased to 21.3% if the mother had mental health problems. In adolescents with mental health problems who had healthy mothers, this prevalence was 13.0%, but it was up to 50.0% in adolescents with mental health problems who had mothers with mental health problems. Adolescents with mental health problems are more severely emotionally abused than adolescents without these problems by mothers with and without mental health problems (P< 0.01). Also, mothers with mental health problems are more emotionally abused adolescents with and without problems than mothers without mental health problems (P< 0.01). 

    Conclusion

    The prevalence of emotional abuse in adolescents is high, and the presence of mental health problems in mothers and adolescents increase the level of emotional abuse in adolescents.

    Keywords: Abuse, Adolescent, Emotional abuse, mental health problem, Mother
  • Nahid Nakhaei, Mahdi Amiri *, Maliheh Ziaee Pages 395-401
    Introduction

    Regarding the high prevalence of adverse complications of diabetes and the importance of psychological intervention to improve self-care behaviors and adaptive coping styles in diabetic patients, the present study aimed to assess the effectiveness of behavioral activation training on self-care behaviors, perceived pain, and reaction to stress in women with diabetes mellitus type 2. 

    Materials and Methods

    The statistical population comprises all women with type 2 diabetes who referred to Neishabur health centers. Thirty women were selected based on a voluntary and convenient sampling method. They were divided randomly into the behavioral activation training group and a control group. They fulfilled the Summary of Diabetes Self-Care Activities, Visual Analog Scale (VAS), and Coping Inventory for Stressful Situations (CISS). We analyzed the data using the descriptive statistics, multivariate covariance analysis test, and SPSS-22 software. 

    Results

    The results revealed that behavioral activation training improved self-care behaviors (P= 0.001), decreased pain (P= 0.001), increased problem-solving oriented coping to stress (P= 0.001), while it decreased emotion-oriented and avoidant-oriented coping styles (P= 0.001, P= 0.001, respectively) in the experimental group compared to the control group. 

    Conclusion

    It seems that behavioral activation training improves self-care behaviors, decreases pain, and increases problem-solving-oriented coping to stress in women with type 2 diabetes.

    Keywords: Behavioral activation, coping, Diabetes type 2, Neuropathic pain, Self-care behaviors
  • Hossein Sherafati, Elham Taheri *, Mahdi Amiri Pages 403-409
    Introduction

    Regarding the prevalence rate of Generalized Anxiety Disorder (GAD) and the importance of effective psychological interventions on treatment outcome, the present study aimed to compare the effectiveness of metacognitive therapy and Barlow transdiagnostic treatment on the severity of clinical symptoms and experiential avoidance in patients with generalized anxiety disorder. 

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was done in 2020-2021. The samples were selected among patients diagnosed with GAD based on structured clinical interviews by clinical psychologists, who referred to three consultancy centers in Mashhad-Iran. Among these patients, 45 female patients with GAD diagnosis were selected by the convenience sampling method and divided randomly into three equal groups: Barlow transdiagnostic treatment, metacognitive therapy, and a control group. The experimental groups received the interventions in 12 forty-five-minute sessions (twice a week). The participants fulfilled The Seven-Item General Anxiety Disorder Scale (GAD-7) and Acceptance and Action Questionnaire-II (AAQ-II). The data were analyzed through descriptive statistics, covariance analysis, t-test, and SPSS version 21. 

    Results

    The effect size of metacognitive therapy on experiential avoidance in patients with generalized anxiety disorder was 0.022, while this effect size was 0.255 in the transdiagnostic treatment. Also, the effect size of metacognitive therapy on anxiety in patients with generalized anxiety disorder was 0.019, while this effect size was 0.141 in the transdiagnostic treatment. 

    Conclusion

    Based on the findings, both metacognitive therapy and transdiagnostic treatment reduced anxiety and experiential avoidance in patients with generalized anxiety disorder, but transdiagnostic treatment decreased these symptoms more than metacognitive therapy.

    Keywords: Experiential avoidance, Generalized anxiety disorder, Metacognitive therapy, Transdiagnostic treatment
  • Shima Zohrabi *, Abbas Abolghasemi, Mousa Kafi Masoole, Mahnaz Khosrojavid Pages 411-417
    Introduction

    Social anxiety disorder is a condition where people feel very anxious in social situations. This has been conducted to assess the effectiveness of Emotion-Focused Therapy (EFT) on self-criticism/ reassurance and social anxiety symptoms. 

    Materials and Methods

    The statistical population of this cross-sectional study included all the people aged 18-40 who were diagnosed with social anxiety disorder and referred to a psychological clinic from September to March of 2021 in Tehran city-Iran. Fourteen patients were selected using purposive sampling and assigned randomly into an equal experimental and control groups. The experimental group received EFT in five 120-minute weekly sessions, while the control group did not receive therapy intervention during this period. The Social Phobia Inventory (SPIN) and the Forms of Self-Criticizing/Attacking and Self-Reassuring Scale (FSCRS) were used for data collection. We analyzed the data through repeated measures ANOVA and SPSS-24. 

    Results

    Emotion-focused therapy effectively reduced the scores of self-criticizing/attacking and self-reassuring and social anxiety symptoms (P< 0.001, P< 0.001, respectively). 

    Conclusion

    Our findings highlight the positive role of emotion-focused therapy in improving self-criticism/reassurance and symptoms of social anxiety in patients with social anxiety disorder.

    Keywords: Emotion-focused therapy, Self-criticism, Reassurance, Social anxiety disorder