فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاع مقدس
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خسرو بوالحسنی* صفحات 9-27
    امروزه آمایش سرزمین که از تنظیم رابطه انسان، فضا و فعالیت های انسان در فضا به وجود می آید، دانشی است بین رشته ای که ماهیت چندگانه دارد و از هم پوشی علوم مختلف نظامی، اقتصادی جامعه شناسی، جغرافیا و... حاصل و مسجل شده که دفاع از هر سرزمینی نیازمند شناخت تهدیدات متوجه آن سرزمین درگذشته و به خصوص آینده دارد که جهت ایجاد امنیت پایدار و دفاع جامع و مستمر هر کشور نیازمند وجود الگوی راهبردی آمایش دفاع سرزمینی می باشد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر مولفه ها و ویژگی های ژیواستراتژی موثر بر آمایش دفاع سرزمینی و سیوال اصلی آن مولفه ها و ویژگی های ژیواستراتژی موثر بر آمایش دفاع سرزمینی در طراحی الگوی راهبردی آمایش دفاع سرزمینی ج.ا.ایران در برابر تهدیدات نظامی می باشد. این تحقیق با استفاده از مجموعه داده های کمی و کیفی صورت گرفته، و این تحقیق کاربردی و به روش توصیفی انجام شده و حجم نمونه آن 70 نفر و ابزار گردآوری داده ها کتابخانه ای و میدانی بوده است. بر اساس یافته های تحقیق مولفه ها و ویژگی های موثر بر آمایش دفاع سرزمینی شامل چهار مولفه: حساسیت منطقه- جغرافیای نظامی-  دسترسی به مناطق حیاتی، حساس و ویژه دشمن می باشد، طرح ها و دکترین نظامی می باشد. طبق نتایج تحقیق مولفه حساسیت منطقه شامل 8 زیر مولفه و مولفه جغراقیای نظامی شامل 6 زیر مولفه و مولفه دسترسی به مناطق حیاتی، حساس و ویژه دشمن شامل 7 زیر مولفه و مولفه طرح ها و دکترین نظامی شامل 6  زیر مولفه سنجیده و ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: آمایش دفاع سرزمینی، تهدیدات، ژئواستراتژی، نظامی
  • محمدعلی قهرمانپور*، سید کاظم سجادپور صفحات 29-48

    یکی از فرضیات مطرح علیه ارتش جمهوری اسلامی ایران در بسیاری از آثار تولید شده پیرامون جنگ تحمیلی، فقدان برآورد اطلاعاتی از تحرکات نظامی عراق و در نتیجه غافلگیری در مقابل تهاجم سراسری عراق به ایران در سی ویکم شهریورماه 1359 ش. است. تکرار این کلان گزاره در آثار مختلف، در عمل آن را به یک مفروض بدیهی و بی چون و چرا در بررسی تاریخ تحولات پیش از وقوع جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران تبدیل کرده است. از این رو مقاله حاضر تلاش می کند با استفاده از برخی اسناد و مدارک موجود در بایگانی های راکد ارتش جمهوری اسلامی ایران در حد فاصل سالهای 1357 تا 1359 ش. یعنی از مقطع پیروزی انقلاب اسلامی تا تهاجم سراسری عراق به خاک ایران به بررسی صحت و سقم ادعای یادشده بپردازد. این پژوهش، با روش توصیف تاریخی، در نهایت فرضیه مقاله را تایید و مشخص کرد که در بازه زمانی مورد نظر، ارتش جمهوری اسلامی ایران با رصد دقیق تحرکات نیروهای مسلح عراق و برآوردی واقع بینانه از توان نظامی پایین تر ایران به دنبال بر هم خوردن موازنه قوا دست کم از خردادماه 1358 ش. پیوسته احتمال حمله کشور همسایه را پیش بینی می کرد و آن را به سطوح راهبردی کشور گزارش می داد. به عبارت دیگر، نه تنها فرضیه غافلگیری ارتش جمهوری اسلامی ایران در برابر تهاجم عراق به ایران در شهریورماه 1359 ش. ابطال می شود که حتی مشخص می گردد مهمترین نیروی نظامی کشور، در مقطع زمانی مزبور، ضمن پیش بینی های متعدد و انعکاس مکرر خطر به رده های تصمیم ساز، در حد مقدورات زمانه، تدابیری نیز برای مقابله با وقوع حمله طراحی کرده بود.

    کلیدواژگان: جنگ تحمیلی، جنگ رژیم بعث عراق علیه ایران، ارتش، پیش بینی جنگ
  • محمدصادق جلالی راد* صفحات 49-80

    فرهنگ سیاسی هر کشوری از ایستارهای مشخصه مردم آن نسبت به ویژگی های عمده نظام های سیاسی - اجتماعی که در درون مرزهای آن وجود دارد، سرشت و ماهیت نظام سیاسی، تعریف و تعیین شایدها و نشایدهای حکومت و نقش مشارکت های فردی و جمعی در حکومت تشکیل می یابد. جمهوری اسلامی ایران با پیروزی انقلاب اسلامی و شروع جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق بسیاری از شاخص های فرهنگ سیاسی را در جهت پیشبرد اهداف خود بازتولید نمود. این پژوهش در پی پاسخگویی به این سوال اصلی است که شاخص های فرهنگ سیاسی ایران در دفاع مقدس چه بوده است. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از مطالعات اسنادی، کتابخانه ای انجام گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که شاخص های مشارکت در انتخابات، اسطوره سازی، بیگانه هراسی، امر به معروف و نهی از منکر، تساهل و مدارا، حمایت از مستضعفان، شهادت طلبی، صدور انقلاب، غرب ستیزی، انتظار ظهور حضرت قایم (عج)، بسیج سیاسی، احزاب سیاسی، فضای امنیتی، تعصب گرایی و تقلید گرایی، جناح بندی و تشکل سازی، و عاملیت سیاسی نخبگان سهم بسزایی در دوران هشت سال دفاع مقدس و عبور ایران از این مقطع سرنوشت ساز در تاریخ داشته است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، ایران، فرهنگ انقلابی - اسلامی، هشت سال دفاع مقدس
  • مصطفی لطفی جلال آبادی* صفحات 81-103

    رژیم بعثت عراق با انجام محاسبات دقیق برای اشغال یک هفته ای ایران حمله برق آسایی را برنامه ریزی نمود لیکن با پایداری و مقاومت مردم و نیروهای مسلح مواجه گردید و باعث شکل گیری فرهنگ سازمانی خاص در نیروهای مسلح گردید که تمام محاسابت دشمن را از بین برد. وجود همین فرهنگ بود که حتی پس از هشت سال دشمن نتوانست حتی یک وجب از خاک ایران را تصرف کند، بر این اساس هدف از انجام این تحقیق، شناسایی و رتبه بندی الگوی فرهنگ سازمانی نیروهای مسلح در دوران دفاع مقدس شروع شد. برای حصول به این هدف، ابتدا بامطالعه اسنادی و کتابخانه ای و پیشینه پژوهش، الگوی فرهنگ سازمانی، شناسایی شد. سپس پرسشنامه ای با روش دلفی با طیف پنج گزینه ای لیکرت تدوین و طی سه مرحله میان 10 نفر از فرماندهان دوران دفاع مقدس که با مباحث فرهنگ سازمانی آشنا بودند توزیع و با استفاده از نرم افزار SPSS، الگوی فرهنگ سازمانی شناسایی گردید. سپس جهت اولویت بندی ابعاد و مولفه های مشخص شده، پرسشنامه تحلیل سلسله مراتبی تهیه و در بین رزمندگان و فرماندهان دوران دفاع مقدس توزیع گردید. نتایج پرسشنامه ها در نرم افزار Expert Choice تحلیل و ابعاد بر اساس الگوی ادگارشاین در سه سطح مفروضات بنیادین، ارزشها و هنجارها و الگوها و نمادهای رفتاری اولویت بندی گردید و درنهایت با توجه به نتایج تحقیق راه کارهای عملیاتی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، فرهنگ سازمانی، دلفی، تحلیل سلسله مراتبی
  • شهربانو یدالهی* صفحات 105-129

    فرهنگ ایثار و شهادت، از مبانی ارزشمند دین اسلام اتخاذ شده و جزو سرمایه های فرهنگی جامعه ایرانی است. مدیران برای ترویج این فرهنگ در جامعه، نیازمند آگاهی از راهبردهای مدیریتی کارآمد و اثربخشی هستند. آنها برای آگاهی از این راهبردها، نیاز به مرجع معتبری (بیانات مقام معظم رهبری) دارند که مسیر را برای رسیدن به نهادینه سازی این فرهنگ در جامعه هموار سازد . هدف پژوهش حاضر، شناسایی راهبردها و اقدامات مدیریتی جهت ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و دستاوردها آن در جامعه است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است. داده های پژوهش با استفاده از جستجوی موضوعی لغات «ایثار»و «شهادت» در بین بیانات مقام معظم رهبری (1367-1401) نمایه شده در پایگاه اینترنتی دفتر حفظ و نشر آثار ایشان در قالب فیش هایی گردآوری شد و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی تحلیل گردید. یافته ها نشان داد که «ارتقاء روحیه ایثار و ایثارگری»، «اسوه نمایی و الگوسازی از شهدا و ایثارگران»، «تنظیم و نشر آثار و وصایای گرانقدر شهیدان و بیان سیره آنها»، «زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهدا»، «تکریم و قدردانی از خانواده های شهدا و ایثارگران» و «به کارگیری حداکثری از ظرفیت رسانه های دیداری و شنیداری» به عنوان مهم ترین راهبردهای مدیریتی در زمینه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است. این راهبردها می توانند سرلوحه تصمیمات و برنامه های مدیریتی در سطح سازمان های کشور قرار گیرد که ماندگاری فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه، پیشروی و پیشرفت و تعالی و حفظ استقلال کشور، حفظ انقلاب اسلامی، نفی سلطه گری و سلطه پذیری و حفظ حیات اسلامی جامعه را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ایثار، شهادت، راهبردهای مدیریتی، فرهنگ، مقام معظم رهبری
  • مهدی نوریان، امیرمحمد حضرتی، زهرا السادات نجم آبادی* صفحات 131-155

    تاریخ جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، شاهد قطع نامه های متعددی از سوی شورای امنیت است که به دلیل نادیده گرفتن حقوق ملت ایران موافقت مسیولان نظام جمهوری اسلامی را کسب نکرد اما به جهت شرایط زمانی و مفاد متفاوت قطع نامه 598، این قطعنامه پذیرفته شد. دست یابی به علل پذیرش قطع نامه از سوی امام (ره) و فهم راهبردهای سیاسی ایشان در آن زمان مبتنی بر شناخت الگوی سیاست خارجی مورد نظر ایشان است؛ ازاین رو تبیین اصول و مبانی سیاست خارجی حضرت امام (ره) از منظر فقه سیاسی اجتناب ناپذیر می نماید. پژوهش حاضر که به روش اسنادی-کتابخانه ای نگاشته شده و از نوع توصیفی-تحلیلی به روش کیفی است، به بررسی اصول و قواعد ثابتی که مبنای سیاست خارجی امام (ره) در پذیرش قطعنامه بوده، پرداخته است؛ در این راستا می توان به مواردی چون تکلیف گرایی و عمل به مقدورات، مصلحت اسلام و مسلمانان، گسترش نفوذ اسلام، نفی دخالت بیگانگان، تقدم اهم بر مهم، مشورت و رجوع به خبره و لزوم عمل به تعهد و پایبندی به قراردادهای بین المللی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: قطع نامه 598، امام خمینی (ره)، مصلحت، نفی سبیل، فقه سیاسی
  • سید مهدی موسوی دره بیدی* صفحات 157-184

    هدف غایی از انجام این پژوهش، خلق نظریه ای داده بنیاد و کاوش کارکرد علم و فناوری در تخریب و انفجارات دوران دفاع مقدس است. اهمیت پرداختن به موضوع علم و فناوری در دفاع مقدس کشف و بهره برداری از درس ها و تجارب گران بهای دفاع مقدس است که از آن به "گنج استخراج نشده" یاد کرده اند و ضرورت آن جلوگیری از غفلت در مسیر حفظ این فرهنگ غنی و ارزشمند است، که فرمودند " یک هزارم آن هم تحقیق و موشکافی نشده است". به این منظور ضمن انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با10 نفر از تخریبچیان دوران دفاع مقدس که سابقه آموزشی و عملیاتی داشته اند در قدم اول مجموعه ای از مضامین طی فرایند کدگذاری باز احصا شدند و از میان آنها مقوله هایی استخراج گردید؛ در قدم بعد ضمن کدگذاری محوری، پیوند میان این مقوله ها ذیل عناوین شرایط علی، پدیده محوری، راهبردها، بستر، شرایط مداخله گر و پیامد ها در قالب پارادایم کدگذاری تعیین شد؛ در قدم سوم و در مرحله کدگذاری انتخابی، اجزای پارادایم کدگذاری تشریح، سیر داستان ترسیم و نظریه خلق گردید.

    کلیدواژگان: تخریب، دفاع مقدس، علم، فناوری، میدان مین
|
  • Khosro Boal Hosni * Pages 9-27
    Nowadays, Spatial planning which is actually the result of regulating the relationship between man, space and human activities in space, is knowledge between different discipline which has a multiple nature and is obtained from the overlap of various military, economic, sociological, geographical, etc. In order to create lasting security and comprehensive and continuous defense of each country needs a strategic model of territorial defense planning, it’s proved that a territory needs to recognize the threats posed to that land in the past, and especially in the future. This research has been done using quantitative and qualitative data sets, therefore the research method of this research is mixed with the approach and using a descriptive-analytical method. The realm of application of the research is the time until the results are stable and the research area of this research in terms of application is the territorial space of the Islamic Republic of Iran. The subject area of research is related to the field of defense sciences and geography of the Islamic Republic of Iran. In this research, after reviewing the theoretical literature, documents and opinions of experts and consulting with professors and consultants and compiling a questionnaire and doing accurate work and statistical analysis of the research has been done. The statistical population of the research includes all documents related to the subject of the research and experts and experts.
    Keywords: Territorial defense training, Military Threats, geostrategy, military
  • MohammadAli Ghahremanpoor *, Seyed Kazem Sajjadpour Pages 29-48

    One of the issues raised against the Islamic Republic of Iran Army in many of the works produced about the war with Iraq is the surprise in front of Iraq's general invasion of Iran in September 1980. Therefore, this article tries to investigate this issue by using some documents in the stagnant archives of the Islamic Republic of Iran Army in 1979-1980.This research, using the method of historical description, finally confirmed that in the considered period of time, the Islamic Republic of Iran Army, by closely monitoring the movements of the Iraqi armed forces and a realistic estimate of Iran's lower military power, following the disruption of the balance of power, at least since June 1979, continuously predicted the possibility of an attack. He predicted the neighboring country and reported it to the strategic levels of the country and even as much as possible, he had designed plans to deal with the occurrence of an attack.

    Keywords: War, Iran-Iraq War, army, war-prediction
  • MohammadSadegh Jalali Rad * Pages 49-80

    The political culture of any country is formed from the characteristic attitudes of its people towards the major features of the political-social systems that exist within its borders, the nature and essence of the political system, the definition and determination of the powers and rites of government, and the role of individual and collective participation in government. With the victory of the Islamic Revolution and the start of the war imposed by the Iraqi Baath regime, the Islamic Republic of Iran reproduced many indicators of political culture in order to advance its goals. This research seeks to answer the main question, what were the indicators of Iran's political culture in the holy defense. This research has been carried out in a descriptive and analytical way using documentary and library studies. The findings of this research show that the indicators of participation in elections, myth-making, xenophobia, enjoining good and forbidding evil, tolerance and tolerance, supporting the oppressed, seeking martyrdom, issuing revolution, anti-Westernism, waiting for the appearance of Hazrat Qaim (AS), Political mobilization, political parties, security environment, bigotry and imitation, factionalism and organization, and the political agency of the elites have played a significant role in the eight years of holy defense and Iran's passing through this fateful moment in history.

    Keywords: Political culture, Iran, revolutionary-Islamic culture, Eight Years of Holy Defense
  • Mostafa Lotfijalalabadi * Pages 81-103

    The Baath regime of Iraq planned a lightning attack by making detailed calculations for a one-week occupation of Iran, but it faced the persistence and resistance of the people and the IRI Army , and it caused the formation of a special organizational culture in the IRI Army , which destroyed all the calculations of the enemy. It was the existence of this culture that even after eight years, the enemy could not capture even a single part of Iran's soil.The purpose of this research is Identifying and prioritizing organizational culture of the IRI Army in the defense power, first, identified organizational culture were by studying documents and libraries and research background.Then a questionnaire was developed by Delphi method with a range of 5 Likert options and was distributed in 3 stages among 10 commanders of the Holy Defense era who were familiar with organizational culture issues and organizational culture were identified using SPSS software.Then, in order to prioritize the organizational culture, a hierarchical analysis questionnaire was prepared and distributed among the commanders .The results of the questionnaires were analyzed in Expert Choice software and the Edgarshine's model were prioritized in three dimensions: fundamental assumptions, values and norms, and behavioral patterns and symbols.Finally, according to the research results, applicable solutions were presented based on research results.

    Keywords: organizational culture, IRI Army, Defense Power, Delphi, hierarchical analysis
  • Shahrbanoo Yadollahi * Pages 105-129

    The culture of martyrdom and altruism is a valuable foundation of the Islamic religion and one of the cultural capitals of Iranian society. To promote this authentic culture, managers need efficient and effective strategies. The statements of the Supreme Leader were used as a reference for this. This study had a descriptive-analytical nature. The study aims to identify the managerial strategies and actions for promoting the culture of Martyrdom and Altruism and its achievements in society. The study's data were collected by searching for the keywords "altruism" and "martyrdom" in the statements of the Supreme Leader (1367-1401), indexed on the official website of his office. The collected data were analyzed using qualitative content analysis. The findings indicate that "improving the spirit of altruism", "showing and modeling the martyrs and altruism", "organizing and publishing the precious works and wills of the martyrs and expressing their lives", "keeping the memory of the martyrs alive", "honoring and appreciating the families of martyrs " and "using the maximum capacity of visual and audio media" as the most important strategies in promoting the culture of martyrdom and altruism. These strategies can be at the forefront of decisions and management plans at the level of the country's organizations, which will ultimately perpetuate the culture of sacrifice and martyrdom in the society, advance and progress, and excel and preserve the independence of the country, preserve the Islamic revolution, negate domination and It will lead to the preservation of the Islamic life of the society.

    Keywords: Altruism, martyrdom, culture, Management Strategies, supreme leader
  • Mahdi Nourian, AmirMohammad Hazrati, Zahra Alsadat Najmabadi * Pages 131-155

    The history of Iraq's imposed war against Iran has witnessed numerous resolutions from the Security Council, which did not get the approval of the officials of the Islamic Republic of Iran due to ignoring the rights of the Iranian people, but due to the time conditions and the different provisions of Resolution 598, this resolution was accepted. Achieving the reasons for the acceptance of the resolution by the Imam (RA) and understanding his political strategies at that time is based on knowing the model of foreign policy he intended; Therefore, it is inevitable to explain the principles and foundations of Imam's foreign policy from the point of view of political jurisprudence. The current research, which is written in a documentary-library method and is descriptive-analytical with a qualitative method, has investigated the fixed principles and rules that were the basis of the foreign policy of the Imam (RA) in accepting the resolution; In this regard, it is possible to point out such things as duty orientation and action to the best of one's ability, the expediency of Islam and Muslims, the expansion of the influence of Islam, the negation of foreign interference, prioritizing the most important over the important, consulting and referring to experts, and the need to act on commitments and adhere to international agreements.

    Keywords: Resolution 598, Imam Khomeini (RA), expediency, Nafy sabil, Political Jurisprudence
  • Saied Mahdi Mousavi * Pages 157-184

    The ultimate goal of this research is to create a foundation theory and explore the function of science and technology in the destruction and explosions of the era of holy defense. The importance of dealing with the issue of science and technology in the sacred defense is to discover and exploit the valuable lessons and experiences of the sacred defense, which have been referred to as "unmined treasure" and the necessity of preventing neglect in the way of preserving this rich and valuable culture. Who said that "one thousandth of it has not been researched and scrutinized". For this purpose, while conducting a semi-structured interview with 10 saboteurs of the holy defense era who had educational and operational experience, in the first step, a set of topics were counted during the open coding process and categories were extracted from them; In the next step, along with the central coding, the link between these categories under the headings of causal conditions, central phenomenon, strategies, background, intervening conditions and consequences was determined in the form of a coding paradigm; In the third step and in the stage of selective coding, the components of the coding paradigm were explained, story line was drawn, and theory was created.

    Keywords: destruction, holy defense, science, technology, Minefield