فهرست مطالب

تصمیم گیری و تحقیق در عملیات - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1402)

نشریه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدعلی موفق پور* صفحات 566-577
    هدف

    در مساله مسیریابی پارامترهایی وجود دارد که قطعی و معین نیستند و معمولا برای ساده سازی، بهترین برآوردی که از این پارامترها موجود است به عنوان داده قطعی استفاده می شود. در این رویکرد ممکن است در عمل، برخی از محدودیت ها نقض شده و جواب بهینه به دست آمده دیگر موجه نباشد.

    روش شناسی پژوهش:

     در این تحقیق، یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مخلوط برای مسیریابی با در نظر گرفتن بار ترکیبی، با استفاده از وسایل نقلیه ناهمگن و عدم قطعیت در زمان سفر ارایه شده است. برای رسیدن به جواب های استوار، یک الگوریتم ابتکاری برای تولید سناریوهای حدی توسعه داده شده است. پس از همگرا شدن الگوریتم تولید سناریو، زیرمجموعه ای از جواب ها که در بین جواب همه سناریوهای مختلف مشترکا باقی مانده باشد به عنوان قسمت استوار جواب معرفی می شود.

    یافته ها

    در این تحقیق در برخی قسمت ها کل یک تور استوار باقی مانده است و در برخی حالات نیز فقط سفر بین دو گره جزو جواب استوار مشاهده شد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     این اولین بار است که مفاهیم بهینه سازی استوار با استفاده از طرح تولید سناریوهای حدی پیاده سازی می شود. در هر تکرار از تولید سناریوهای حدی، متناقض ترین سناریو در برابر یک راه حل بهینه داده شده تولید می شود. مزیت اصلی این روش نسبت به سایر روش های بهینه سازی استوار موجود، تاکید بر حفظ موجه بودن جواب بهینه در هنگام مواجهه با متنوع ترین مجموعه سناریوهای عدم قطعیت است درحالی که هم زمان تلاش می شود تا حجم محاسبات موردنیاز تا حد مطلوبی پایین نگه داشته شود.

    کلیدواژگان: بارگیری مرکب، بهینه سازی استوار، عدم قطعیت، وسایل نقلیه ناهمگن
  • علیرضا حمیدیه*، مریم بشارت صفحات 578-608
    هدف

    چالش اصلی در حوادث بحرانی مانند زلزله کرمانشاه مکان یابی بهینه مراکز توزیع اقلام بشردوستانه است که بر تخصیص بسته های امدادی به مراکز تقاضا نقش موثری ایفا می کند. از این رو ایجاد تعادل بین پیچیدگی مساله عدم قطعیت با محدودیت های زمان بندی ارسال کمک ها و میزان منابع امری حیاتی است. در این راستا یک مدل مکان یابی تخصیص با درنظر گرفتن پایایی مجموعه هاب های توزیع توسعه یافته است که با اختلالات پیش رو بعد از وقوع بحران نیز مقابله می کند. مدل پیشنهادی منطقه آسیب دیده را به چندلایه تقسیم کرده و هم زمان به ظرفیت ناوگان امدادی توجه کرده و ترکیبی از برنامه ریزی فازی با محدودیت شانس و برنامه ریزی استوار را برای مقابله با عدم قطعیت پارامتری ارایه می نماید.

    روش شناسی پژوهش:

     با ارزیابی دقیق مناطق حادثه خیز ایران، مدلی جامع از شبکه امدادی شامل هاب های توزیع استراتژیک و موقت همراه با طیف وسیعی از فاکتورها و پارامترهای موثر طراحی شد. سپس مدل سازی ریاضی با درنظر گرفتن پایایی هاب توزیع مساله بحران زلزله و امدادرسانی با توجه به توپوگرافی منطقه مورد مطالعه توسعه یافت. در ادامه روش محدودیت اپسیلون جهت پوشش مساله بهینه سازی چندهدفه و تعیین راه حل های بهینه پارتو اعمال گردید و ترکیب ریاضی برنامه ریزی امکانی-استوار جهت مواجه با عدم قطعیت به کار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که مدیریت توزیع امداد و توسعه سطوح استراتژیک و عملیاتی توزیع بر اساس طبقه بندی جغرافیایی منطقه آسیب دیده در شرایط بحرانی در کاهش هزینه های شبکه موثر است. سیاست پایایی به کار گرفته شده در مجموعه هاب توزیع قابلیت اطمینان شبکه توزیع امدادی را ارتقا داده است و درنهایت، نتایج خروجی مطالعه موردی کاربرد و اثربخشی مدل شبکه امداد گسترده را نشان می دهد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     پژوهش حاضر، به عنوان یک سیستم پشتیبان تصمیم، امدادرسانی در مناطق کشور را در شرایط وقوع بحران تسهیل می نماید. پیش بینی مجموعه هاب توزیع پایا با رویکرد حمل ونقل ترکیبی متناسب با توپوگرافی منطقه اجرای بهینه عملیات کمک رسانی را تضمین می کند. هم چنین مدل توسعه یافته با اندکی تغییرات در مناطق در معرض حادثه کشور قابلیت عملیاتی دارد.

    کلیدواژگان: امدادرسانی بشردوستانه، برنامه ریزی استوار فازی، پایای لجستیک، تخصیص شبکه، مراکز توزیع موقت
  • زینب رشیدی*، زهرا رشیدی صفحات 609-622
    هدف

    مساله تخصیص فضای فیزیکی به نیازهای دانشگاهی یکی از مسایل بهینه سازی پیچیده است که مجموعه ای از نیازهای آموزشی و پژوهشی محدود را به مجموعه ای از منابع با رعایت مجموعه ای از محدودیت ها، توزیع می کند. با توجه به پیچیدگی این مساله، تکنیک های متعددی مبتنی بر روش های ابتکاری پیشنهاد شده است. در این مقاله، یک مدل ریاضی از نوع برنامه ریزی اعداد صحیح برای فرموله کردن این مساله ارایه می شود.

    روش شناسی پژوهش: 

    برای حل مدل از روش گرادیان کاهشی استفاده می شود و پارامترهای آن تنظیم می گردند. برای ارزیابی مدل و راه حل پیشنهادی، داده ها و امکانات یکی از دانشکده های نوپا در دانشگاه علامه طباطبایی در تهران، مورد آزمایش قرار می گیرد. تعداد 11 نیازمندی و 18 فضای فیزیکی قابل تخصیص در این دانشکده تعریف شده است، بنابراین تعداد 198 متغیر تصمیم گیری با دامنه ارزش های صفر و یک، در مدل وجود دارد. در ارزیابی، چندین سناریو ایجاد می شود و نتایج هر یک از سناریوها مورد مقایسه قرار می گیرد.

    یافته ها

    مدل و راه حل ارایه شده، یک روش عمومی است و می تواند برای سایر دانشکده ها و دانشگاه هایی که با محدویت فضا مواجه می باشند، مورد استفاده قرار گیرد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    در این مقاله، یک مدل ریاضی برای فرموله کردن مساله تخصیص فضای فیزیکی که یکی از مسایل مهم تصمیم گیری برای سازمان ها و موسسه های آموزشی و پژوهشی است ارایه شد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی ریاضی، فضای فیزیکی، نیازهای آموزشی، نیازهای پژوهشی
  • حمزه امین طهماسبی*، مهدی علیرضا صفحات 623-641
    هدف

    تصمیم گیری جهت انتخاب سهام همواره یکی از دغدغه های سرمایه گذاران بوده است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر تصمیم گیری و رتبه بندی سهام موجود در سه صنعت فلزی، شیمیایی و دارویی بورس اوراق بهادار با توجه به اهمیت این صنایع است.

    روش شناسی پژوهش:

     نمونه آماری این پژوهش شامل سهام 84 شرکت موجود در این سه رشته صنعت می باشد که بر اساس اطلاعات سال 1399 موردبررسی قرارگرفته اند. در ابتدا، با مرور پیشینه تحقیق، فاکتورهای رتبه بندی سهام استخراج گردید. برای غربال این فاکتورها از نظر خبرگان این حوزه استفاده شد و پس از غربالگری، فاکتورهای نهایی انتخاب شدند. وزن دهی و اولویت بندی این فاکتورها با استفاده از روش سوارا فازی صورت گرفت. با توجه به وزن فاکتورهای به دست آمده از روش سوارا فازی و استفاده از اطلاعات مالی شرکت ها، از روش کوکوسو جهت رتبه بندی سهام هدف استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد نسبت قیمت به درآمد، حاشیه سود عملیاتی و درصد بازده سرمایه مهم ترین فاکتورها ازنظر خبرگان هستند. هم چنین فسبزوار، فاسمین و وتوکا از گروه فلزی وپخش، دسبحا و دپارس از گروه دارویی و شوینده و شپدیس و شفن از گروه شیمیایی به ترتیب جایگاه اول تا سوم را کسب کردند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    در چهار سال اخیر کارهای مختلفی در این حوزه صورت گرفته، اما کارهای کم تری به عدم قطعیت در نظرات خبرگان توجه داشته اند. هم چنین، در خصوص سایر نوآوری های این مقاله می توان به این نکته اشاره کرد که بر روی سه صنعت فلزی، شیمیایی و دارویی با توجه به اهمیت این صنایع، به طور خاص، مطالعه و بررسی صورت نگرفته است. در رابطه با روش اولویت بندی فاکتورها و سهام نیز توجه کم تری به روش های نوین تصمیم گیری و عدم قطعیت در نظرات خبرگان شده است، لذا با استفاده از روش های نوین می توان اهمیت فاکتورها را با دقت بالاتری تعیین و بازده بهتری از سرمایه گذاری کسب نمود.

    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، سوارا فازی، رتبه بندی سهام، کوکوسو، تصمیم گیری
  • سجاد مرادی* صفحات 642-653
    هدف

    این مقاله به مطالعه مساله برنامه ریزی پرورش ماهی در زنجیره های مختلف و مدیریت فروش در یک مزرعه پرورش ماهی در طول یک افق زمانی مشخص می پردازد و هدف آن تعیین بهینه زمان شروع و میزان تخم ریزی در زنجیره های مختلف، زمان صید و مدیریت سفارشات موجود در دوره های مختلف می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    در این مطالعه، یک فرمول بندی جدید در قالب یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح آمیخته ارایه شده است که می تواند جواب بهینه مساله را در مدت زمان کوتاهی پیدا کند. در مدل پیشنهادی جدید، برخی از مراحل میانی زنجیره پرورش ماهی که هیچ تاثیری بر تصمیمات کلیدی ندارند، نادیده گرفته می شوند و درنتیجه اندازه و پیچیدگی مدل پیشنهادی بدون نادیده گرفتن فرضیات حاکم بر مساله و از دست رفتن بهینگی جواب ها کاهش می یابد.

    یافته ها

    پس از پیاده سازی مدل پیشنهادی، با استفاده از نمونه داده های مختلف، مشاهده می شود که اندازه مدل، تعداد متغیرها و زمان اجرای آن در مقایسه با مدل مشابه کم تر است و با وجود اضافه کردن فرضیات واقعی جدیدی به مساله، این مدل قادر است در زمان کوتاهی جواب مساله شامل حجم و زمان تخم ریزی در هر زنجیره پرورش، زمان صید و نیز پذیرش یا رد تقاضاهای عمده را در دوره های مختلف به صورت بهینه تعیین کند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    در این مطالعه برای مساله زمان بندی زنجیره های پرورش ماهی و مدیریت فروش که تاکنون مطالعات اندکی در این زمینه صورت گرفته است، یک مدل جدید برنامه ریزی خطی عدد صحیح آمیخته ارایه شده است که در مقایسه با مدل موجود قبلی هم فرضیات واقعی بیشتری در آن لحاظ شده است و هم زمان اجرای کم تری دارد.

    کلیدواژگان: پذیرش سفارشات، تعیین اندازه انباشته، صنعت پرورش ماهی، مدل سازی ریاضی
  • نجمه اسمعیل درجانی، احمد اسدزاده*، محمدمهدی برقی اسکویی صفحات 654-670
    هدف

    اغلب سیاست های مالیاتی مبتنی بر نحوه تصمیم گیری مالیات دهندگان بر اساس مدل های اقتصادی کلاسیک بنا نهاده شده است. اما بررسی ها نشان می دهد مدل های تصمیم گیری متعارف که فارغ از بنیان های روان شناسی-اجتماعی و تنها بر اساس مولفه های اقتصادی طراحی شده اند، نمی تواند تحولات و نحوه دقیق عملکرد تصمیم گیران را تبیین کنند امروزه ادبیات گسترده ای در خصوص رفتارهای مالیاتی مبتنی بر اقتصاد رفتاری شکل گرفته است. با توجه به این که موضوع پیشگیری از فرار مالیاتی توسط مودیان مالیاتی بسیار مهم و ضروری است، در این پژوهش با استفاده از ابزار مدل سازی ریاضی و سناریوسازی جهت محاسبه جرایم مالیاتی به مقایسه نظریه اقتصاد رفتاری و نظریه مطلوبیت انتظاری پرداخته شده است.

    روش شناسی پژوهش:

     در این پژوهش با استفاده از ابزار مدل سازی ریاضی و پرسشنامه جهت محاسبه جرایم مالیاتی به مقایسه نظریه اقتصاد رفتاری و نظریه مطلوبیت انتظاری پرداخته شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که میزان جرایم محاسبه شده در نظریه اقتصاد رفتاری با جرایم در دنیای واقعی نزدیک تر است؛ بنابراین، نتایج به دست آمده توجیه مناسبی برای انتخاب نظریه چشم انداز به جای نظریه مطلوبیت انتظاری است و با اضافه شدن پارامتر اخلاق مالیاتی میزان جریمه مالیاتی در هر دو تیوری کاهش می یابد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     با توجه به این که اقتصاد سالم اقتصادی است که بیش تر بر پایه مالیات بنا نهاده شده و در آن سعی شده باشد که هزینه های دولت از طریق وصول مالیات تامین شود. برای دستیابی به این مهم بایستی سیستم مالیاتی کشور اصلاح شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، فرار مالیاتی، اخلاق مالیاتی
  • امین الله ضرقامی، میثم دعائی*، آبتین بوستانی صفحات 671-690
    هدف

    اخراج شرکت ها با وجود اهمیت در مسایل اقتصادی و اجتماعی جامعه، کم تر در ادبیات مالی مورد توجه قرار گرفته است. این موضوع از آن جهت دارای اهمیت است که برای هر کشور، یکی از معیارهای سنجش اقتصادی، حجم بازار سرمایه می باشد؛ بنابراین اخراج شرکت ها نه تنها باعث از بین رفتن اعتبار شرکت، قیمت سهام و بازار فروش سهام آن شرکت می شود بلکه بر رشد بازار و اقتصاد هر کشور نیز موثر است. پژوهش حاضر به دنبال بررسی صورت های مالی و گزارش حسابرسی شرکت های فعال و مقایسه آن با شرکت های لغو پذیرش شده می باشد تا به کمک فنون مدل سازی هوش مصنوعی، مدلی را برای پیش بینی شرکت های لغوپذیرش شده در بورس اوراق بهادار تهران طراحی نماید.

    روش شناسی پژوهش: 

    در این پژوهش که روی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران انجام پذیرفته است، داده های مربوط به سه سال قبل از اخراج 73 شرکت حذف شده از بورس از سال 1382 تا سال 1397 در گروه اول و داده های 148 شرکت فعال که به صورت مستمر در بورس حضور داشتند در گروه دوم و با روش حذفی سیستماتیک انتخاب گردیدند. سپس با تکنیک های داده کاوی که از کارآمدترین و به روزترین مدل های هوش مصنوعی هستند و به کمک طبقه بند های شبکه عصبی پرسپترون چندلایه، درخت تصمیم، و طبقه بند نظریه بیز به پیش بینی شرکت های لغو پذیرش شده از بورس پرداخته شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد بهترین عملکرد را طبقه بند بیز داشته است و شبکه عصبی پرسپترون چندلایه در جایگاه دوم و طبقه بند درخت تصمیم در جایگاه سوم قرار گرفته است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    پژوهش های کمی در حوزه پیش بینی اخراج شرکت ها از بازار سرمایه در ایران شده است. این پژوهش با پر کردن این گپ، به پژوهشگران پیشنهاد داده است با استفاده از سایر طبقه بند ها، ترکیب کردن چندین طبقه بند با یکدیگر به منظور پوشش بهتر خطاهای هر یک، ترکیب کردن طبقه بند ها با یکدیگر و وزن دهی به روشی که دقت بالاتری داشته باشد، اضافه کردن سایر متغیرهای تاثیرگذار در اخراج شرکت ها از جمله ساختار مالکیت و ترکیب سهام داران می تواند نتایج دیگری به دست آید.

    کلیدواژگان: لغو پذیرش از بورس، شبکه عصبی پرسپترون چندلایه، درخت تصمیم، نظریه بیز، هوش مصنوعی
  • حمید صفاری، مرتضی عباسی*، جعفر قیدرخلجانی صفحات 691-713
    هدف

    این تحقیق یک مدل ریاضی چندهدفه استوار، با در نظر گرفتن هم زمان هزینه و ریسک های مربوط به محیط زیست (مصرف آب و آلودگی محیط زیست)، اجتماع (شرایط کاری و سلامت کارکنان)، ریسک های عملیاتی (تغییر نرخ تقاضا و نرخ برگشت محصولات) و نیز ریسک اختلال (حوادث و بیماری ها مانند کرونا) در زنجیره تامین و استفاده از همکاری افقی برای مقابله با آن ارایه می کند.

    روش شناسی پژوهش:

     در این تحقیق از مدل سازی برنامه ریزی خطی عدد صحیح آمیخته و تکنیک های بهینه سازی استوار برای طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته استفاده شده و یک روش چندهدفه برای حل مساله و ایجاد فضاهای پارتویی توسعه داده شده است.

    یافته ها

    نتایج محاسبات نشان دهنده میزان اثرگذاری احتمال خرابی بر میزان ظرفیت تسهیلات و نیز هزینه کل شبکه و میزان همکاری بین اعضای زنجیره تامین برای مقابله با ریسک، می باشد. هم چنین میزان هزینه موردنیاز برای تخصیص به تسهیلات قابل اطمینان و نامطمین و نیز ایجاد فضای پارتویی مناسب برای تصمیم گیری در خصوص انتخاب بهینه تسهیلات، ظرفیت و جریان بین آن ها و تکنولوژی تولید آهن و فولاد، با توجه به شاخص های پایداری و مسیولیت پذیری اجتماعی، از دیگر یافته های تحقیق می باشد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     در این مطالعه برای نخستین بار طراحی شبکه استوار، پایدار و تاب آور آهن و فولاد تحت ریسک های مختلف و به صورت هم زمان موردمطالعه قرار گرفته است. از همکاری افقی به عنوان رویکردی جدید برای مقابله با ریسک بهره گرفته شده است و روش حلی برای مسایل چندهدفه توسعه یافته که با استفاده از نتایج این مطالعه تصمیم گیرنده با در نظرگیری میزان مطلوبیت برای هر یک از اهداف، می تواند تصمیمات آگاهانه ای در خصوص زنجیره تامین تحت شرایط ریسک داشته باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استوار، زنجیره تامین آهن و فولاد، طراحی شبکه زنجیره تامین پایدار، مدیریت ریسک، همکاری
  • مریم موسوی نقلی، محمدتقی رضوان* صفحات 714-735
    هدف

    آینده پژوهی صنعت آلومینیوم به عنوان یک صنعت استراتژیک و یکی از محورهای توسعه پایدار موردتوجه سیاست گذاران و برنامه ریزان کشور است تا شناختی از آینده در قالب عناصر قابل پیش بینی فراهم شود. هدف این مقاله، شناسایی و تحلیل سناریوهای پیش روی صنعت آلومینیوم و درنهایت، تحلیل بازار آن، برای ترسیم چشم اندازی صحیح از آینده و انتخاب استراتژی مناسب در این صنعت است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این مقاله، پس از شناسایی متغیرهای کلیدی تاثیرگذار بر توسعه صنعت آلومینیوم از طریق مصاحبه با خبرگان و متخصصان و تعیین احتمال وقوع آن متغیرها با پرسشنامه تکمیل شده توسط خبرگان، سناریوهای مشخصی تدوین می شود. اثرات متقابل متغیرها با استفاده روش دیمتل فازی تعیین خواهد شد و ماتریس حاصل از دیمتل، تشکیل دهنده بخشی از سوپر ماتریس فرآیند تحلیل شبکه ای خواهد بود. برای تحلیل بازار صنعت آلومینیوم از نظریه بازی در دو قالب در نظر گرفتن رقابت بین بازیگران و در نظر گرفتن امکان همکاری و ایتلاف بین بازیگران استفاده خواهد شد تا بتوان نقاط تعادلی در بین حالت های موجود از گزینه های استراتژیک بازیگران و سناریوهای این صنعت را جستجو کرد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که امکان وقوع «افزایش تورم»، بیش ترین احتمال و «افزایش سرمایه گذاری در کشور»، کم ترین احتمال متغیر را دارد و «رفع تحریم ها» تاثیرگذارترین متغیر و «تولید و صادرات» تاثیرپذیرترین متغیر محسوب می شود. پنج سناریو به صورت «سناریوی دشوار ایران در فضای معمول جهانی»، «سناریوی فاجعه ایران در فضای معمول جهانی، «سناریوی فاجعه برای ایران در فضای سخت جهانی»، «سناریوی ایران در حال پیشرفت در فضای معمول جهانی» و «سناریوی فضای مطلوب ایران در فضای سخت جهانی» رتبه بندی شدند. سه بازیگر اصلی یعنی سیاست گذار، اسملتر و پایین دست شناسایی و 13 گزینه استراتژیک در قالب سرمایه گذاری، قیمت گذاری، صادرات، نرخ انرژی در جهات و شکل های مختلف استخراج شدند. ترجیحات بازیگران در سناریوهای مختلف بر اساس 12 حالت تبیین و برای هریک از سناریوها بر اساس نقاط تعادلی مختلف، حالت های منتخب استخراج می شوند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    آینده پژوهی زمینه اصلی این مقاله بوده است که با تحلیل صنعت آلومینیوم و فعالیت بازیگران اصلی فعال در این صنعت، تصویری از آینده این صنعت شامل کل زنجیره ارزش در یک افق پنج ساله را ترسیم می کند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهشی، تحلیل بازیگران، تحلیل سناریو، دیمتل فازی، صنعت آلومینیوم، نظریه بازی
  • سید فخرالدین فخرحسینی، میثم کاویانی* صفحات 736-748
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش اولویت بندی روش های بهبود مدیریت دارایی بدهی در شعب بانک سپه شهر تهران است.

    روش شناسی پژوهش:

     ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و نمونه آماری را 146 نفر از مدیران و کارشناسان بانک سپه شهر تهران تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. در این مطالعه، با استفاده از رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره به رتبه ‎بندی اهداف کلان دارایی و بدهی در بانک سپه پرداخته شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بین معیارهای اصلی اهداف کلان مدیریت دارایی و بدهی، "مدیریت ریسک نرخ بهره" با وزن 83/3، در اولویت اول، پس ازآن "نگهداری میزان کافی سرمایه" با وزن 67/3 در رتبه دوم و سپس "مدیریت ریسک نقدینگی" با وزن 41/3 در اولویت سوم قرار دارد و سپس بر اساس نتایج آزمون فریدمن، بین میزان دست یابی به هرکدام از اهداف کلان دارایی و بدهی در بانک سپه شهر تهران تفاوت وجود دارد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     این پژوهش با جمع‎آوری داده های ترکیبی (دلفی (کیفی) و پیمایشی (کمی)) و با استفاده از تکنیک های تصمیم‎ گیری چندمعیاره، اهداف کلان در مدیریت دارایی و بدهی را در بانک سپه را رتبه بندی می کند. علاوه بر این، نتایج می تواند در فرآیند برنامه ریزی بانک ها و موسسات مالی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت دارایی و بدهی، ریسک نقدینگی، ریسک نرخ بهره، مدیریت سرمایه، MCDM هیبریدی
  • مهدی سلطانی فر*، سید محمد زرگر، مریم سادات امان صفحات 749-770
    هدف

    هدف از این پژوهش ارایه نسخه ترکیبی و بهبودیافته از یکی از روش های تصمیم گیری چند شاخصه است که به دلیل تعامل سازنده با تصمیم گیرنده ابزار مفیدتری برای پشتیبانی تصمیم است.

    روش شناسی پژوهش:

     برای این منظور از یک مساله برنامه ریزی خطی با قیود کنترل وزن و توابع شدت تشخیص برای ارایه روش بهبودیافته WASPAS استفاده شد و این امکان فراهم گردید تا در زمانی که وزن صریحی برای شاخص ها از تصمیم گیرنده اخذ نشده و صرفا اولویت شاخص ها مشخص است بتوان گزینه ها را رتبه بندی کرد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مقایسه استفاده روش پیشنهادی و روش WASPAS نشان داد این روش از قابلیت خوبی برای استفاده در مسایل تصمیم گیری چندمعیاره برخوردار است و در این مساله خاص نتایج استفاده از این روش مشخص کرد در شرایط همه گیری کووید-19 سبک رهبری حمایتی بالاترین رتبه را در بین سبک های رهبری به خود اختصاص داد و پس از آن به ترتیب سبک تبادلی، مشارکتی، تحول آفرین و آمرانه قرار گرفت.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     در این پژوهش روش بهبودیافته WASPAS برای تعیین اولویت و وزن معیارها در حل مسایل MADM ارایه و برای تعیین سبک رهبری سازمان در همه‎ گیری کووید-19 به کار گرفته شد.

    کلیدواژگان: روش WASPAS، روش بهبودیافته WASPAS، سبک رهبری سازمان، همه گیری کووید-19
  • سیده معصومه میرصادق پورذوقی، مسعود صانعی*، قاسم توحیدی، شکوفه بنی هاشمی، نویده مدرسی صفحات 771-784
    هدف

    بهینه سازی سبدمالی شامل انتخاب دارایی هایی با بیش ترین بازده و کم ترین ریسک است؛ بنابراین، ارزیابی عملکرد دارایی ها یک راه حل مفید در انتخاب دارایی ها و تشکیل سبد پرسود می باشد. برای این منظور، از روش ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها DEA که ابزارمناسبی برای سنجش عملکرد است، استفاده می گردد. با توجه به این که توزیع بازده ها نرمال نیست و دارای چولگی، کشیدگی و دم های سنگین می باشد که به طور قطع روی عملکرد دارایی ها تاثیر می گذارند، ناگزیریم برای ارزیابی عملکرد دارایی ها مشخصه های توزیع بازده ها را در نظر بگیریم. درمدل پیشنهادی از فرآیند تصادفی واریانس گاما به عنوان فرآیند بازده دارایی استفاده می کنیم، زیرا این فرآیند می تواند چولگی و کشیدگی بازده ها را پوشش دهد. در نتیجه، سبدی با انتخاب دارایی هایی که ارزیابی آن ها واقع بینانه تر است می سازیم.

    روش شناسی پژوهش:

     در مدل ارایه شده، سنجه ریسک ارزش در معرض خطر شرطی تنها ورودی مدل و میانگین بازده ها و معیار شارپ به عنوان خروجی های مدل هستند. به دلیل آن که خروجی ها می توانند مقادیر منفی نیز اختیار کنند، مدل پیشنهادشده، از مدل داده منفی VRM در ماهیت خروجی الهام گرفته شده است. با توجه به آن که بازده های دارایی ها از توزیع واریانس گاما تبعیت می کنند، پارامترهای آن را از روش گشتاورها برآورد کرده و سپس فاکتورهای فرآیند به کمک روش مونت کارلو شبیه سازی می گردند. در انتها، سناریوهای بازده ها به دست می آیند و  از آن ها در مدل معرفی شده استفاده نموده و به ارزیابی عملکرد دارایی ها می پردازیم.

    یافته ها

    درستی مدل ارایه شده برای ارزیابی کارایی نسبی روی 7 شرکت از صنایع مختلف در بازار بورس ایران بررسی شد. نتایج حاصل از مدل معرفی شده نشان می دهند که با در نظر گرفتن مشخصه های توزیع بازده ها، مقادیر ورودی و خروجی های مدل واقعی تر تخمین زده می شوند و می توان نتایج مطمین تری به دست آورد و در نتیجه می توان یک سبدمالی پر سود تشکیل داد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     ارزیابی عملکرد دارایی ها با در نظر گرفتن مشخصه های توزیع بازده ها منجر به نتایج نزدیک به واقعیت می گردد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی سبدمالی، تحلیل پوششی داده ها، فرآیند تصادفی واریانس گاما، توزیع بازده ها، معیار شارپ
  • حسین عزیزی* صفحات 785-799
    هدف

    فرآیند تحلیل سلسله مراتبی یک روش تصمیم گیری چندمعیاره است که در عرصه های مختلفی به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفته است. به دست آوردن اولویت های معیارها یا گزینه های تصمیم از ‏ماتریس های مقایسه زوجی در AHP به صورت گسترده ای مورد مطالعه قرار گرفته است. این مقاله رویکرد «DEA با مرز دوگانه» را برای تعیین اولویت در AHP پیشنهاد می کند. در این رویکرد جدید، از دو مدل DEA خوش بینانه و بد بینانه برای به دست آوردن بهترین اولویت های محلی از یک ماتریس مقایسه زوجی، صرف نظر از این که کاملا سازگار باشد یا نباشد، استفاده می شود.

    روش شناسی پژوهش: 

    یکی از روش های تعیین اولویت، تحلیل پوششی داده ها است که در ترکیب با AHP، روش DEAHP را برای به دست آوردن و تجمیع وزن ها در AHP ایجاد می کند. بررسی ها نشان می دهد که روش DEAHP برای به دست آوردن و تجمیع وزن ها در AHP، معیوب است و گاه برای ماتریس های مقایسه زوجی ناسازگار، بردارهای اولویت مخالف با شهود ایجاد می کند که موجب محدودیت کاربرد آن می شود. در این مقاله، یک رویکرد مبتنی بر «DEA با مرز دوگانه» را برای غلبه بر مشکلات DEAHP ارایه می کنیم.

    یافته ها

    به خاطر نیاز به توسعه نظریه DEAHP و روش های آن و هم کاربردهای واقعی آن، مدل DEAHP ‏بد بینانه جدیدی را پیشنهاد کردیم که یک معیار یا گزینه تصمیم را از دیدگاه بد بینانه ارزیابی می کند. سپس با استفاده از یک شاخص، وزن های به دست آمده از دیدگاه های خوش بینانه و بد بینانه را تلفیق کردیم تا یک ارزیابی کلی از معیارها یا گزینه های تصمیم به دست آید. چند مثال عددی، ازجمله یک کاربرد واقعی از AHP برای انتخاب یک تیم نوآوری برای یک دانشگاه ارایه شدند، نتایج نشان دهنده مزایای رویکرد پیشنهادی و کاربردهای بالقوه آن می باشند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     رویکرد DEA با مرز دوگانه برای ماتریس های مقایسه زوجی کاملا سازگار وزن های حقیقی تولید می کند و برای ماتریس های مقایسه زوجی ناسازگار، بهترین اولویت های محلی را ایجاد می کند که منطقی و متناسب با قضاوت های ذهنی تصمیم گیرندگان هستند.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، DEAHP، تصمیم گیری چندمعیاره
  • اعظم پورحبیب یکتا*، مهناز مقبولی صفحات 800-813
    هدف

    تحلیل پوششی داده ها تکنیکی برای تحلیل عملکرد و سنجش میزان کارایی نسبی واحدهای تصمیم گیرنده با استفاده از برنامه ریزی خطی می باشد. در اکثر موارد، مدل های DEA واحدهای ناکارا را با استفاده از نقاط مرجع روی مرز مجموعه امکان تولیدی که کارایی پاراتو نیستند، ارزیابی می کنند؛ بنابراین، این مدل ها معمولا وزن های صفر را برای مضرب ها بهینه ارایه می دهند، درنتیجه، نمرات کارایی به دست آمده از این واحدها، تمام منابع ناکارایی را توجیه نمی کند. هدف ما در این مقاله ارایه مدلی است که وزن های غیرصفر را تولید کنند.

    روش شناسی پژوهش: 

    مساله وزن های غیرواقعی اساسا با روش های محدودیت وزنی حل شده است. محدودیت وزنی در مدل های DEA از دیدگاه های مختلف موردمطالعه قرار می گیرد. برخی از نویسندگان عمدتا از مدل های نسبت مخروطی یا مدل های ناحیه اطمینان استفاده کرده اند که محدودیت هایی را بر وزن ها اعمال می کنند. چنین محدودیت هایی نیاز به اطلاعات یا قضاوت های کارشناسان دارند. در نبود هرگونه اطلاعات از متخصصان یا اطلاعات هزینه/قیمت برای تعیین کران های وزن، مجبور هستیم تا از یک معیار فرعی برای انتخاب وزن، میان وزن های بهینه دگرین استفاده کنیم. در مدل پیشنهادی برای رسیدن به اهداف خود بر روی وزن های مدل، محدودیت اعمال می کنیم به طوری که نیاز به اطلاعات اولیه ندارد. این مدل وزن های مثبت تولید می کند و درعین حال از تجانس شدید بین وزن ها جلوگیری می کند.

    یافته ها

    در این مقاله یک روش یک مرحله ای بر پایه مدل BBC و با اعمال محدودیت وزنی، برای ارزیابی عملکرد کارایی نسبی واحدهای تصمیم گیرنده ارایه شده است که وزن های غیر صفر را تضمین می کند و از تشابه وزن ها جلوگیری می کند. به علاوه نشدنی بودن مدل رخ نمی دهد. مدل پیشنهادی، نیاز به هیچ گونه اطلاعات اولیه روی وزن ها درطبقه بندی واحدها ندارد و این موضوع پیچیدگی مساله را کاهش می دهد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    برای تاکید بر قوت روش پیشنهادی، مدل معرفی شده بر روی دو مثال پیاده سازی شده و با نتایج حاصل از مدل های استاندارد BCC، رامون و همکاران [1] مقایسه می گردد. نتایج حاصل حاکی از عملکرد بهتر مدل پیشنهادی است.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارایی، محدودیت وزنی، وزن های ورودی، خروجی
  • زینب توسلی، محسن رستمی مال خلیفه، فرهاد حسین زاده لطفی*، توفیق الله ویرانلو صفحات 814-831
    هدف

    این مقاله به تشخیص نوع بازده به مقیاس یک واحد تصمیم گیرنده با شرط وجود ورودی یا خروجی صحیح مقدار پرداخته است.

    روش شناسی پژوهش:

     این مقاله به معرفی مدل های شعاعی برای تعیین مقدار و نوع بازده به مقیاس در چهار حالت: تک ورودی صحیح مقدار - تک خروجی حقیقی مقدار(حالت اول)، ورودی ها ترکیبی - همه خروجی ها حقیقی مقدار (حالت دوم)، همه ورودی ها صحیح مقدار - همه خروجی ها حقیقی مقدار (حالت سوم) و همه ورودی ها صحیح مقدار- همه خروجی ها صحیح مقدار (حالت چهارم) پرداخت ه است. در حالت چهارم ماهیت خروجی نیز بررسی شده است. در هر حالت مقدار بازده به مقیاس چپ و بازده به مقیاس راست تعیین و با توجه به آن نوع بازده به مقیاس مشخص شده است. در انتها با 3 مثال در دو حالت تک ورودی صحیح مقدار- تک خروجی حقیقی مقدار و تک ورودی صحیح مقدار- تک خروجی صحیح مقدار به مقایسه روش جدید و روش های قبلی با استفاده از نرم افزار GAMS پرداخته و نتیجه گیری شده است.

    یافته ها

    نوع بازده به مقیاس در حالتی که ورودی یا خروجی صحیح مقدار وجود دارد، متفاوت با حالتی است که ورودی و خروجی را حقیقی مقدار فرض می کنند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     در این مقاله به تعیین مقدار و نوع بازده به مقیاس برای داده های صحیح توجه شده است. به این منظور بازده به مقیاس در چهار حالت به کمک مدل های شعاعی در ماهیت ورودی مدل سازی گردیده و در حالت چهارم (همه ورودی ها صحیح مقدار - همه خروجی ها صحیح مقدار) مدل سازی در ماهیت خروجی نیز موردبررسی قرار گرفته است. وجود تفاوت در نتایج حاصل از مدل پیشنهادی و مدل کلاسیک با مثال با داده فرضی و مثال با داده واقعی نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: بازده به مقیاس چپ، بازده به مقیاس راست، تحلیل پوششی داده ها، داده های صحیح
|
  • MohamadAli Movafaghpour * Pages 566-577
    Purpose

    In many real-world optimization problems, we are facing uncertainties in parameters describing the problem. In general, as a simplifying assumption, uncertainty is ignored. In the school bus routing problem, there are uncertain parameters that are assumed to have deterministic values. As a result of this simplifying assumption, the obtained solutions may be mismatched with the real world. This issue arose by violating some hard constraints.

    Methodology

    In this research, a mixed linear integer programming for school bus routing with mixed loading by using a heterogeneous fleet is presented. The uncertainty of travel times is modeled as interval numbers. We propose a heuristic algorithm to generate extreme scenarios. Each scenario is generated in order to make the last found optimal solution into an infeasible one as much as possible.

    Findings

    Experimental results show that deploying this novel algorithm for generating extreme scenarios, efficiently produces diverse scenarios. After the scenario generation algorithm is converged, the intersection of the feasible optimal solutions under diverse scenarios is extracted as robust sub-tours or robust trips.

    Originality/Value: 

    It is the first time to apply the notions of robust optimization using the extreme scenarios generation scheme. At each iteration of the extreme scenario’s generation, the most conflicting scenario against a given optimum solution is generated. The main advantage of this method over other present robust optimization methods is its emphasis on maintaining the feasibility of the optimal solution when dealing with the most diverse set of uncertainty scenarios while keeping the computational effort needed as low as desired.

    Keywords: Uncertainty, mix loading, heterogeneous vehicle, robust optimization
  • Alireza Hamidieh *, Maryam Besharat Meymandi Pages 578-608
    Purpose

    The main challenge in devastating events such as the Kermanshah earthquake is the optimal location of humanitarian distribution centers, which plays an effective role in allocating relief shipments to demand centers. Therefore, balancing the complexity of the issue and the uncertainty with the constraints on aid scheduling and resource management is critical. In this regard, the location-allocation model has been developed by considering the reliability of the distribution hub set, which provides the possibility of dealing with impending disruptions after the crisis. The proposed model divides the affected area into several layers and simultaneously considers the capacity of the relief fleet. Also, a combined approach of fuzzy programming with chance constraints and robust programming has been developed to deal with parametric uncertainty.

    Methodology

    With the thorough assessment of the disaster areas of Iran, a comprehensive model of the relief network was designed including strategic and temporary distribution hubs along with a wide range of factors and effective parameters. Subsequently, mathematical modeling was distributed by considering the reliability of the earthquake crisis distribution hub and relief according to the topography of the study area. Next, the Epsilon constraint method was applied to cover the multi-objective optimization problem and to determine non-dominant Pareto optimal solutions, and the mathematical combination of possibilistic-robust programming was used to deal with uncertainty.

    Findings

    The results show that the management of relief distribution and the development of strategic and operational levels of distribution based on the geographical classification of the affected area in critical conditions are effective in reducing network costs. The reliability policy used in the distribution hub set has improved the confidence capability of the humanitarian distribution network. Finally, the output results of the case study show the application and effectiveness of the extended relief network model.

    Originality/Value: 

    The present study, as a decision support system, facilitates relief in the regions of the country in the event of a crisis. Predicting a reliable distribution hub set with a combined transportation approach appropriate to the topography of the region ensures the optimal implementation of relief operations. Also, the developed model is operational in the areas at risk of the country.

    Keywords: Humanitarian relief, Logistics, Network allocation, Robust-fuzzy planning, Temporary distribution centers
  • Zeynab Rashidi *, Zahra Rashidi Pages 609-622
    Purpose

    The problem of allocating space to academic needs is one of the complex optimization issues that distributes a limited set of educational and research needs to a set of resources with a set of constraints. Due to the complexity of this problem, several techniques based on innovative methods have been proposed. In this paper, a mathematical model of integer programming is presented to formulate this problem.

    Methodology

    To solve the model, the gradient descent method is used and its parameters are adjusted. To evaluate the proposed model and solution, the data and facilities of one of the fledgling faculties at Allameh Tabatabai University in Tehran are tested. There are 11 requirements and 18 allocable spaces in this faculty and therefore there are 198 binary decision variables, in the model. In experiments, several scenarios are created and the results of each scenario are compared.

    Findings

    The proposed model and solution is a general method and can be used for other faculties and universities that face space constraints.

    Originality/Value:

     In this article, a mathematical model was presented to formulate the problem of allocating space, which is one of the important decision-making issues for organizations and research educational institutions.

    Keywords: Educational space needs, Mathematical Optimization, Research space needs, Space
  • Hamzeh Amin-Tahmasbi *, Mahdi Alireza Pages 623-641
    Purpose

    Choosing stocks has always been one of the investors' concerns. The primary purpose of this study is to identify the factors affecting the decision-making and ranking of stocks in the stock exchange's three metal, chemical and pharmaceutical industries according to the importance of these industries.

    Methodology

    The statistical sample of this research includes the shares of 84 companies in these three industries, which have been examined based on the data of 2021. First, stock rating factors were extracted by reviewing the research background. Experts used these factors in this field, and the final factors were selected after screening. Weighting and prioritization of these factors were done using the fuzzy SWARA method. According to the weight of the factors obtained from the fuzzy ride method and companies' financial information, the COCOSO method was used to rank the target stocks.

    Findings

    The results showed that price-income ratio, operating profit margin, and percentage of return on capital are the essential criteria for experts. Also, Fasabezvar, Fasmin, and Vetoka from the metal group, Vepakhsh, Desobha, and Depars from the pharmaceutical and shoyande, Shepdis and Shefan from the chemical group won the first and third places.

    Originality/Value: 

    In the last four years, various works have been done in this field, but less work has paid attention to the uncertainty in experts' opinions. Regarding other innovations of this article, it can be pointed out that the three industries of metal, chemical, and pharmaceutical, due to the importance of these industries, have not been specifically studied. Regarding the method of prioritizing criteria and stocks, less attention has been paid to new decision-making methods and uncertainty in decisions. Therefore, using new techniques, the importance of criteria can be determined with higher accuracy, and a better return on investment can be obtained.

    Keywords: COCOSO, Fuzzy SWARA, Stock Rating, Stock Exchange, Decision Making
  • Sajad Moradi * Pages 642-653
    Purpose

    This article studies an issue in the fish farming industry in which the goal is to find the best multi-period planning for handling various chains, including ordering, breeding, and selling of trout over a time horizon.

    Methodology

    In this study, a new formulation is presented as a mixed integer linear programming model that could find the optimum solution quickly. In the new proposed formulation, some intermediate stages of the breeding chain that do not affect decisions are ignored, and therefore, the size and complexity of the proposed model reduce without compromising the optimality of the answers.

    Findings

    After implementing the proposed model, using different data samples, it can be seen that this model achieves the optimal solution in a short time, including volume and time of spawning in each breeding chain and different periods, harvesting time, and accepting or rejecting the main demands.

    Originality/Value:

     In this paper, the issue of scheduling of fish farming chains and sales management, which there are a few studies in this field, has been studied and a new mixed integer linear programming model is presented. Compared to the previous model, this model has more realistic assumptions and less complexity and execution time.

    Keywords: order acceptance, Lot sizing, Fishing industry, Mathematical Modeling
  • Najme Esmaeil Darjani, Ahmad Assadzadeh *, MohamadMehdi Barghi Oskoei Pages 654-670
    Purpose

    Most tax policies are based on how taxpayers make decisions based on classical economic models. However, studies show that conventional decision-making models, which are designed without socio-psychological foundations and based only on economic components, can not explain the developments and the exact way decision-makers work. Considering that the issue of preventing tax evasion by taxpayers is very important and necessary, in this study, using mathematical modeling and scenario making tools to calculate tax crimes, the theory of behavioral economics and the theory of expected desirability have been compared.

    Methodology

    In this research, using mathematical modeling tools and a questionnaire to calculate tax crimes, the theory of behavioral economics and the theory of expected desirability have been compared.

    Findings

    The results indicate that the amount of crimes calculated in the theory of behavioral economics is closer to crimes in the real world. Therefore, the obtained results are a good justification for choosing the theory of perspective instead of the theory of expected utility, and by adding the parameter of tax ethics, the amount of tax penalty in both theories is reduced.

    Originality/Value: 

    Since a healthy economy is an economy that is mostly based on taxes and has tried to cover government expenditures through taxes. To achieve this, the country's tax system must be reformed.

    Keywords: Behavioral Economics, Tax Evasion, tax ethics
  • Aminollah Zarghami, Meysam Doaei *, Abtin Boostani Pages 671-690
    Purpose

    Delisted companies, despite their importance in the economic and social issues of society, is less considered in the financial literature. This issue is important because for each country, one of the criteria for economic measurement is the size of the capital market. Therefore, the delisted companies not only destroys the company's reputation, its stock price and the market for the sale of its shares, but also affects the growth of the market and the economy of each country. The present study seeks to review the financial statements and audit reports of active companies and compare it with delisted companies to design a model for forecasting delisted companies in the Tehran Stock Exchange with the help of artificial intelligence modeling techniques.

    Methodology

    In this study, which was conducted on companies of the Tehran Stock Exchange, data related to three years before the delisting of 73 companies removed from the stock exchange from 2003 to 2019 in the first group and data of 148 active companies that are continuously. They were present in the stock market in the second group and were selected by systematic elimination method. Then, with data mining techniques, which are among the most efficient and up-to-date models of artificial intelligence, and with the help of multi-layered perceptron neural network classifiers, decision tree, and Bayesian theory classifiers, stock delisted companies have been predicted.

    Findings

    The findings show that the Bayesian classifier had the best performance and the multilayer perceptron neural network was in the second place and the decision tree classifier was in the third place.

    Originality/Value:

     Little research has been done in the field of predicting delisted companies from the Iran capital market. This study by filling this gap, suggests to researchers to use other classifiers, combine several classifiers together to better cover the errors of each, combine classifiers with each other and weigh in a way that is more accurate, add other variables influential in the dismissal of companies, including the ownership structure and shareholder composition can have other results.

    Keywords: Delisted of stock exchange, multi-layer perceptron neural network, decision tree, Bayesian Theory, Artificial intelligence
  • Hamid Saffari, Morteza Abbasi *, Jafar Gheidar-Kheljani Pages 691-713
    Purpose

    This research proposes a multi-objective and robust model considering both cost and risks related to the environment (water consumption and environmental pollution), social responsibility (working conditions and employee health), operations (change in demand and return rates), and disruption (accs and diseases such as COVID-19) in the supply chain, using horizontal collaboration to deal with it.

    Methodology

    In this research, mixed-integer linear programming and robust optimization technique have been used for closed-loop supply chain network design and a multi-objective method has been developed to solve the problem and create Pareto spaces.

    Findings

    The results of the calculations show the effect of failure probability on the capacity of the facility, the total cost of the network and the degree of collaboration between members of the supply chain to deal with the risk. Also, the amount of cost required for allocation to reliable and unreliable facilities and also creating a suitable Pareto space for deciding on the optimal choice of facilities, capacity and flow between them and iron and steel production technology, according to sustainability and social responsibility indicators, are other research findings.

    Originality/Value:

     In this study, for the first time, the design of a robust, sustainable, and resilient network of iron and steel under different risks has been studied. Horizontal collaboration has been used as a new approach to deal with risk and solution method for multi-objective problems has been developed. Using the results of this study, the decision-maker can make informed decisions about the supply chain under risk conditions by considering suitability for each of the objectives.

    Keywords: robust optimization, Iron, steel supply chain, Sustainable supply chain network design, Risk Management, collaboration
  • Maryam Musavi-Nogholi, MohammadTaghi Rezvan * Pages 714-735
    Purpose

    Futurology of the aluminum industry, as a strategic industry and one of the sustainable development pillars, is contemplated by the government strategists in order to know future against unpredictable elements. The purpose is to identify and analyze the upcoming scenarios of the aluminum industry and, finally, its market analysis, to draw a correct vision of the future and choose the appropriate strategy in this industry.

    Methodology

    Firstly, the key variables affecting the development of the aluminum industry are identified through interviews with experts and specialists in the industry, and the probability of variables is determined by completing a questionnaire; and then based on the extracted variables, specific scenarios are developed. The interactions of the variables will be determined using the fuzzy DEMATEL method and the matrix obtained from this method will be part of the supermatrix of the analysis network process. Game theory will be used in two forms, considering competition and or cooperation among players to analyze the aluminum industry market, such that one can find balancing points among existing situations of players’ strategic options and scenarios of this industry.

    Findings

    The results indicate that the possibility of "increasing inflation" is the most likely and "increasing investment in the country" is the least likely variable, and "lifting sanctions" is the most influential variable and "production and export" is the most impressive variable. Five scenarios as "Iran's difficult scenario in the ordinary world", "Iran's catastrophic scenario in the ordinary world space", "disaster scenario for Iran in the difficult global space", "Iran's developing scenario in the ordinary world space", and "Iran's favorable space scenario in the difficult world space "were ranked. Three main players, namely policymakers, smalters and downstream, were identified and 13 strategic options in the form of investment, pricing, exports, and energy rates in different directions and shapes were extracted. Players’ preferences in different scenarios are explained in the form of 12 modes and, selected modes are extracted for each scenario based on different equilibrium points.

    Originality/Value:

     Futurology has been the main subject of this paper, which, by analyzing the aluminum industry and the activities of the main players active in this industry, paints a picture of the future of this industry, including the entire value chain in a five-year horizon.

    Keywords: Futurology, Players Analysis, SCENARIO ANALYSIS, fuzzy Dematel, Aluminum Industry, game theory
  • Seyed Fakhreddin Fakhrhosseini, Meysam Kaviani * Pages 736-748
    Purpose

    The main objective of this study is to rank methods of improving debt-asset management at branches of Bank Sepah in Tehran.

    Methodology

    Questionnaires were the tool to collect data, and statistical sample is 146 managers and experts of Bank Sepah in Tehran that have been selected by the simple random sampling method. In this study, by using Multiple Criteria Decision-Making (MCDM) techniques of fuzzy TOPSIS, we have ranked the goals of debt asset management in Bank Sepah.

    Findings

    Based on the results, among the main criteria for Asset and Liability Management (ALM) goals, “the risk management of interest rate” with a weight of 3. 83 is at the first priority, then the “maintenance of adequate capital” with a weight of 3. 67 is in the second place and then “liquidity risk management” with a weight of 3. 41 is in the third priority. Also, according to Friedman test results؛ there are differences between the achievements for each of the major debt-asset management in Bank Sepah in Tehran.

    Originality/Value: 

    This study is a mixed method (Delphi (qualitative) and survey (quantitative)) in terms of performance and in terms of data collection. By using MCDM techniques, we have ranked the major objectives of asset-debt management in Bank Sepah. In addition, the results could be used in the planning process of banks and financial institutions.

    Keywords: Asset-Liability Management, Liquidity risk, Interest Rate Risk, Capital managemen, Hybrid MCDM
  • Mehdi Soltanifar *, Seyyed Mohammad Zargar, Maryamsadat Aman Pages 749-770
    Purpose

    The purpose of this research is to provide a hybrid and improved version of one of the Multi-Attribute Decision-Making (MADM) methods, which is a more useful tool for decision support due to the constructive interaction with the decision-maker.

    Methodology

    For this purpose, a linear programming problem with weight restriction and discrimination intensity functions was used to present the improved WASPAS method, and thus, when the explicit weight for the indicators was not taken from the decision maker, it was possible to rank the options.

    Findings

    The results of comparing the use of the proposed method with the WASPAS method showed that this method has a good capability for use in multi-criteria decision making problems and in this particular issue, the results of using this method showed that in the context of the Covid-19 epidemic, the supportive leadership style had the highest rank among the leadership styles, followed by the transactional leadership, participatory, transformational and was placed authoritative.

    Originality/Value: 

    In this study, the improved WASPAS method was presented to determine the priority and weight of criteria in solving MADM problems and to determine the organizational leadership style in the Covid-19 pandemic.

    Keywords: WASPAS method, Improved WASPAS method, Organizational leadership style, COVID-19 pandemic
  • Seyedeh Masoumeh Mirsadeghpour Zoghi, Masoud Sanei *, Ghasem Tohidi, Shokoofeh Banihashemi, Navideh Modarresi Pages 771-784
    Purpose

    Portfolio optimization is a selection of assets with the lowest risk and highest return. Asset performance evaluation is a useful way to choose assets and construct a profitable portfolio. For this purpose, the non-parametric Data Envelopment Analysis (DEA) method is used, which is a suitable tool for measuring performance. By the fact that stock returns are not normally distributed and usually exhibit skewness, kurtosis and heavy-tails, which definitely affects the assets performance, we have to consider the characteristics of the returns distribution. In the proposed model, we apply the Variance Gamma (VG) process, which covers the skewness and kurtosis of returns. As a result, we construct a portfolio by selecting assets which their performance is more realistic.

    Methodology

    In the introduced model, the only input of the model is Conditional Value at Risk (CVaR), and the mean return and Sharpe index are the model’s outputs. Since the outputs can be negative, the model is inspired by VRM in the output-oriented DEA model, which deals with negative values. As the returns on stock are VG distributed, its parameters are simulated by the method of moments estimation, and then the process factors are simulated by the Monte Carlo technique. Finally, the scenarios of returns are obtained, and the assets performance is evaluated.

    Findings

    The correctness of the model is investigated by evaluating the relative efficiency of 7 companies from different industries in Iran Stock market. The results show that by considering the returns distribution characteristics, the input and outputs values of the model are estimated more realistically and more reliable results can be obtained; thus a profitable portfolio can be constructed.

    Originality/Value: 

    Evaluation of the assets performance by taking into account the returns distribution characteristics leads to realistic results.

    Keywords: portfolio optimization, Data Envelopment Analysis, Variance Gamma stochastic process, Returns distribution, Sharpe index
  • Hossein Azizi * Pages 785-799
    Purpose

    The Analytic Hierarchy Process (AHP) is a multiple criteria decision-making method extensively used in various fields. Prioritization of decision criteria or alternatives from pairwise comparison matrices in AHP has been studied extensively. This article proposed the “Double-Frontier DEA” approach for prioritization in AHP. This new approach uses two optimistic and pessimistic DEA models to obtain the best local priorities from a pairwise comparison matrix, regardless of whether it is fully consistent or not.

    Methodology

    One of these methods is Data Envelopment Analysis (DEA). The combination of DEA and AHP (DEAHP) is used to obtain and aggregate weights in AHP. Studies show that DEAHP fails in obtaining and aggregating weights in AHP and sometimes produces priority vectors contrary to evidence for inconsistent pairwise comparison matrices that limits its application.

    Findings

    This new approach uses two optimistic and pessimistic DEA models to obtain the best local priorities from a pairwise comparison matrix, regardless of whether it is fully consistent or not. Some numerical examples, including a real application of AHP for selecting an innovation team for a university, are provided to specify the advantages of the proposed approach and its potential applications.

    Originality/Value:

     The double-frontier DEA approach generates true weights for fully consistent pairwise comparison matrices and best local priorities for inconsistent pairwise comparison matrices, that are logical and fit subjective judgments of decision-makers.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Analytic Hierarchy Process, DEAHP, Multiple Criteria Decision-Making
  • Azam Pourhabib Yekta *, Mahnaz Maghbouli Pages 800-813
    Purpose

    Data Envelopment Analysis (DEA) is a technique used to assess performance and measure the relative efficiency of Decision Making Units (DMUs) through linear programming. In most cases, DEA models evaluate inefficient units on the boundary of the production possibility set using reference points that are not Pareto efficient. Consequently, these models often yield zero weights for multipliers, failing to justify all sources of inefficiency. This paper aims to introduce a model that generates non-zero weights.

    Methodology

    Weight restriction methods have primarily addressed the issue of non-realistic weights. We impose constraints on the weights in the proposed model to achieve our objectives.

    Findings

    This paper presents a one-stage method based on the BCC model, incorporating weight restrictions, to evaluate the relative efficiency of decision-making units. The proposed model ensures non-zero weights and prevents dissimilarity between weights while maintaining feasibility. Notably, the proposed model does not require any prior information on weights or the classification of units, reducing the complexity of the problem.

    Originality/Value: 

    To highlight the strength of the proposed method, the model is implemented on two case studies and compared with the results obtained from standard BCC models and those of Ramon and colleagues. The results indicate the superior performance of the proposed model.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Efficiency, weight restriction, weight dissimilarity, Input, output Weights
  • Zeinab Tavassoli, Mohsen Rostami-Malkhalifeh, Farhad Hosseinzadeh Lotfi *, Tofigh Allahvieanloo Pages 814-831
    Purpose

    The current paper tries to determine the type of returns to scale in a decision-making unit under the condition that integer-valued inputs or outputs are present.

    Methodology

    This paper introduces radial models for determining the value and type of Returns to Scale (RTS) in 4 scenarios, including single integer-valued input – single real output (scenario one), mixed inputs – exclusively real outputs (scenario two), exclusively integer-valued inputs  exclusively real outputs (scenario three), and exclusively integer-valued inputs – exclusively integer-valued outputs (scenario four); in each scenario, the values of the left RTS and right RTS are determined, and the RTS type is then determined on that basis. Finally, by presenting three examples based on two scenarios, namely single integer-valued input – single real output and single integer-valued input – single integer-valued output, the new method is compared with previous methods using GAMS software, and the conclusions are provided.

    Findings

    The type of returns to scale differs when integer-valued inputs or outputs are present as compared with the case where the inputs and outputs are assumed to have real values.

    Originality/Value: 

    This study focuses on the value and type of returns to scale for integer-valued data. For this purpose, returns to scale was modeled in 4 scenarios using input-oriented radial models, and in the fourth scenario (exclusively integer-valued inputs – exclusively integer-valued outputs), the modeling was carried out for output orientation as well. The existence of a difference between the results produced by our proposed model and those of the classical model was demonstrated through two examples, one using hypothetical data and the other real-world data.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Integer-valued data, Left Returns To Scale, Right returns to scale