فهرست مطالب

نشریه اختلال های عصبی تحولی
سال دوم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نصرت مراد قلی*، محمدجواد مراد قلی، عصمت باوقار زعمی صفحات 1-8
    مقدمه و هدف

    شناسایی عواملی که بتواند میزان سازگاری اجتماعی دانش آموزان را ارتقا دهد، بسیار ضروری است؛ بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش خود دلسوزی و سرسختی روانشناختی در پیش بینی سازگاری اجتماعی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر متوسطه دوم منطقه دو زاهدان در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که بر اساس جدول گجرسی و مورگان، 290 نفر به روش نمونه گیری در دسترس که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند، انتخاب شدند؛ و به پرسش نامه های خود دلسوزی نف (2003)، سرسختی روانشناختی کیامریی و همکاران (1377) و سازگاری اجتماعی سین ها و سینگ (1993) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه به روش گام به گام با نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین خود دلسوزی (67/0=r) و سرسختی روانشناختی (56/0=r) با سازگاری اجتماعی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0>P). همچنین متغیر پیش بین خود دلسوزی 46 درصد و سرسختی روانشناختی 34 درصد از واریانس سازگاری اجتماعی دانش آموزان را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    بنابراین ارایه برنامه های مداخله ای به منظور ارتقاء خود دلسوزی و سرسختی روانشناختی، در جهت بهبود سازگاری اجتماعی دانش آموزان، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: خود دلسوزی، سرسختی روانشناختی، سازگاری اجتماعی، دانش آموزان
  • وحید رفیعی بندری، عصمت کمالی*، فاطمه محمدی زاده صفحات 9-16
    مقدمه و هدف

    از ویژگی های بارز اختلال نافرمانی مقابله ای ضدیت، پرخاشگری و بیش جنبشی است، این کودکان در رفتارهای ارتباطی خود با والدین و اطرافیان به شدت پرخاشگر هستند و دایم حالت حمله به خود می گیرند؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی بازی درمانی در پرخاشگری کودکان مبتلابه اختلال نافرمانی مقابله ای بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تمامی کودکان پایه دوم ابتدایی مبتلابه نافرمانی مقابله ای آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس در سال تحصیلی 1402-1401 بودند ، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند (هر گروه 15 نفر). ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه های فرم والدین علایم مرضی کودک گادو و اسپرافکین (2002) و سیاهه رفتاری آخنباخ (1991) بودند. گروه آزمایش در 8 جلسه 60 دقیقه ای درمان بازی درمانی نل (2015) توسط پژوهشگر قرار گرفتند، اما گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند، پس از پایان آموزش پس آزمون گرفته شد. جهت تحلیل آماری داده ها از میانگین، انحراف معیار و آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره با نرم افزار SPSS نسخه 22 در سطح معنی داری 05/0=α استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در پس آزمون پس از تعدیل نمرات پس آزمون بر روی نمرات پیش آزمون میانگین نمرات پرخاشگری گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، از بازی درمانی به عنوان درمان مکمل در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود پرخاشگری و وضعیت روان شناختی دانش آموزان اختلال نافرمانی مقابله ای استفاده شود.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، پرخاشگری، اختلال نافرمانی مقابله ای، کودکان
  • نادیا حدادیان* صفحات 17-25
    مقدمه و هدف

    با وجود جذابیت و سودمندی اینترنت، امروزه با مشکلاتی روبرو شده ایم که سلامت عمومی فرد و نهایتا جامعه را به خطر می اندازد. وابستگی رفتاری به اینترنت صرف نظر از اینکه یک آسیب روانی یا معضل اجتماعی در نظر گرفته می شود، پدیده ای است مزمن و عود کننده که با آسیب جدی جسمانی، مالی، خانوادگی، اجتماعی و روانی همراه است و در این خصوص عواملی چون عوامل روانی، شناختی، خانوادگی و اجتماعی دخیل هستند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف مقایسه تکانشگری و احساس تنهایی در بین دانش آموزان دختر مقطع متوسطه معتاد و غیرمعتاد به اینترنت در شهر تهران انجام شد. 

    روش

    تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی و از نوع علی - مقایسه ای (پس رویدادی) است. در این مطالعه 100  نفر از دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1401-1400 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش از سه نوع ابزار: پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (IAT) و آزمون احساس تنهایی  (UCLA) و مقیاس تکانشگری بارت 1(1-BIQ) استفاده شد. منابع تحقیق، میدانی بود و برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار  spss  نسخه 22 استفاده شد و با توجه به فرضیات از آزمونهای متناسب استفاده شد. 

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تکانشگری و احساس تنهایی در دانش آموزان معتاد به اینترنت، نسبت به دانش آموزان عادی تفاوت معناداری دارد. 

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که تکانشگری و احساس تنهایی در نوجوانان معتاد به اینترنت در مقایسه با نوجوانان عادی  بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: تکانشگری، احساس تنهایی، اعتیاد به اینترنت
  • محمد حبیبا، علی عرب* صفحات 26-35
    مقدمه و هدف

    با توجه به شیوع بالای اختلال افسردگی و روند روبه رشد آن و تاثیرات منفی بسیاری که بر سلامت روانی و جسمی افراد و جنبه های مختلف زندگی آنها می گذارد؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت  در تغییرات سبک های دفاعی و انسجام شناختی هیجانی در بیماران مبتلا به افسردگی صورت گرفته است. 

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش، شامل تمام افراد مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به مراکز روان پزشکی و خدمات روان شناسی و مشاوره است که در بازه سنی 18 تا 50 سال قرار دارند. افراد نمونه به طور هدفمند از بین مراجعین مبتلا به افسردگی موسسه روانشناسی وفور انتخاب شدند و شرکت کنندگان به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه گمارده شدند. تشخیص گذاری مبتلایان براساس مصاحبه بالینی روانپزشک و پرسشنامه افسردگی بک-2 بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سبک های دفاعی آندرز (DSQ-40)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و نیز پرسشنامه افسردگی بک-2 است. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه26 و با آزمون کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    طبق یافته های پژوهش به کمک این رویکرد درمانی، می توان به افراد مبتلا به افسردگی کمک کرد تا سبک های دفاعی خود را از رشد نایافته و روان آزرده به سبک های دفاعی رشد یافته تغییر دهند و به جای استفاده از راهبردهای تنظیم هیجان سازش نایافته، بیشتر از راهبردهای سازش یافته استفاده کنند. بدین ترتیب می توان به بهبود و کاهش علایم افسردگی آنها نیز کمک کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت بر تغییرات سبک های دفاعی و میزان انسجام شناختی هیجانی بیماران مبتلا به افسردگی، اثربخشی مطلوبی دارد.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، سبک های دفاعی، انسجام شناختی هیجان
  • مرضیه جهانتیغ، سمیه نخعی*، زهرا جهانتیغ، حمیدرضا شهرکی صفحات 36-41

    در این پژوهش، رابطه اختلالات سلوک با خودکارآمدی اجتماعی و بهزیستی روانشناختی مورد  بررسی قرار گرفته شده است. مطالعه حاضر از نوع توصیفی با رویکرد همبستگی می باشد. نمونه پژوهش عبارت بود از 302 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهر زابل که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. پس از گزینش و تخصیص نمونه، پرسشنامه ها طی یک مرحله توزیع و جمع آوری گردید. در نهایت داده ها با کمک نرم افزار SPSS با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد رابطه ی منفی معناداری بین اختلالات سلوک با خودکارآمدی اجتماعی وجود دارد. با توجه به رابطه منفی می توان گفت که با هر چه دانش آموزان اختلالات سلوک کمتر باشند خودکارآمدی اجتماعی بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: اختلالات سلوک، خودکارآمدی اجتماعی، بهزیستی روانشناختی، دانش آموزان، زابل
  • زینب ربانی* صفحات 42-51
    مقدمه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی روانشناختی وسازگاری اجتماعی بر اساس الگوی ارتباط والد - فرزند در نوجوانان با والدین مطلقه در شهر همدان می باشد. 

    روش

    طرح تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است. بدین منظور با مراجعه به مراکز بهزیستی شهر همدان تعداد 260 نوجوان از خانواده های طلاق به روش نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای انتخاب و به پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی (ریف، 2002)، پرسشنامه سازگاری اجتماعی دانش آموزان (سینها و سینگ، 1993) و پرسشنامه الگوی ارتباط والد- فرزند (باقری، 1391) پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و روش تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از بین مولفه های الگوی ارتباط والد- فرزند، مولفه های رسمیت، تزلزل، نازپروردگی و درهم تنیدگی، بهزیستی روانشناختی نوجوانان را به طور منفی پیش بینی کردند. همچنین از بین مولفه های الگوی ارتباط والد- فرزند، تنها مولفه کنترل، سازگاری اجتماعی نوجوانان را به طور منفی پیش بینی کرد. 

    نتیجه گیری

    بنابراین نتیجه می شود در خانواده های طلاق، نحوه ارتباط والد سرپرست، بر بهزیستی روانشناختی و سازگاری نوجوانان تاثیر می گذارد. به این صورت که هر چه سبک فرزندپروری والدین، سهل گیرانه تر، بدون قاعده و یا سرد و رسمی باشد بهزیستی روانشناختی نوجوانان کمتر می شود. همچنین کنترل و نظارت افراطی سازگاری اجتماعی آنها را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: الگوی ارتباط والد - فرزند، بهزیستی روانشناختی، سازگاری اجتماعی، نوجوان، طلاق
|
  • Nosrat Moradgholi*, MohammadJavad Moradgholi, Esmat Bavaghar Zamee Pages 1-8
    Introduction and purpose

    It is very necessary to identify the factors that can improve the level of social adaptation of students; Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the role of self-compassion and psychological hardiness in predicting social adjustment.

    Materials and methods

    The present study was a descriptive correlational study. The research population included all secondary school students of the two Zahedan region in the academic year of 2021-2022, based on Gujarsi and Morgan's table, 290 people who volunteered to participate in the research were selected by available sampling method. And they responded to the questionnaires of self-compassion by Neff (2003), psychological hardiness by Kiamrai et al. (2004) and social adjustment by Sinha and Singh (1993). To analyze the data, Pearson's correlation test and multiple linear regression analysis were used step by step with SPSS version 22 software.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between self-compassion (r=0.67) and psychological hardiness (r=0.56) with social adjustment (P<0.001). Also, the predictive variable of self-compassion explains 46% and psychological hardiness 34% of the variance of students' social adjustment.

    Conclusion

    Therefore, providing intervention programs in order to promote self-compassion and psychological hardiness, in order to improve the social adaptation of students, seems necessary.

    Keywords: Self-Compassion, Psychological Hardiness, Social Adjustment, Students
  • Vahid Rafiei Bandari, Esmat Kamali*, Fatemeh Mohamadizadeh Pages 9-16
    Background and Purpose

    One of the prominent features of disobedience disorder is coping with aggression, aggression and hyperactivity. These children are very aggressive in their communication behaviors with parents and others and are constantly attacked; therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of play therapy in aggression in children with oppositional disobedience disorder.

    Method

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population was all the children in the second grade of elementary school with confrontational disobedience in the education and training district of Bandar Abbas in the academic year of 2022-2023, 30 people were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental groups. And witnesses were placed (15 people in each group). Data collection tools included the Gado and Sprafkin (2002) Parental Symptoms Questionnaire and the Aachenbach (1991) Behavioral Inventory. The experimental group underwent 8 sessions of 60 minutes of play therapy therapy Nell (2015) by the researcher, but the control group did not receive any training, after the training was retested. For statistical analysis of data, mean, standard deviation and univariate analysis of covariance were used with SPSS software version 22 at the significance level of α = 0.05.

    Findings

    The results showed that in the post-test after adjusting the post-test scores on the pre-test scores, the mean aggression scores of the experimental group compared to the control group decreased significantly (p <0.001).

    Conclusion

    Based on the results of the study, play therapy should be used as a complementary therapy along with other therapies to improve aggression and psychological status of students with oppositional disobedience disorder.

    Keywords: Play therapy, Aggression, Oppositional defiant disorder, Children
  • Nadia Hadadian* Pages 17-25
    Introduction and purpose

    Despite the attractiveness and usefulness of the Internet, today we are faced with problems that endanger the general health of the individual and ultimately the society. Behavioral dependence on the Internet, regardless of whether it is considered a psychological injury or a social problem, is a chronic and recurrent phenomenon that is associated with serious physical, financial, family, social and psychological harm, and in this regard, factors such as psychological factors , cognitive, family and social are involved. Based on this, the present study was conducted with the aim of comparing impulsivity and feeling of loneliness among addicted and non-addicted high school girls in the city of Tehran.

    Method

    The research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of causal-comparative (post-event) type. In this study, 100 female students studying in the academic year 1401-1400 were selected by simple random sampling method. In this research, three types of tools were used: Young's Internet Addiction Questionnaire (IAT), Loneliness Test (UCLA) and Barrett's Impulsivity Scale (BIQ). The sources of the research were field, and spss software version 22 was used to analyze the collected data, and appropriate tests were used according to the assumptions.

    Findings

    The findings showed that impulsivity and loneliness in students addicted to the Internet are significantly different from normal students.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that impulsivity and feeling of loneliness are more in Internet addicted teenagers compared to normal teenagers.

    Keywords: Addiction to internet, impulsivity, feeling of loneliness
  • Mohammad Habiba, Ali Arab* Pages 26-35
    Introduction and purpose

    due to the presence of depression disorder and its growing trend and the important effects it has on people's mental and physical health and different aspects of their lives. The present study aims to investigate the effectiveness of short-term dynamic psychotherapy in the changes of defense styles and cognitive-emotional coherence in patients with depression.

    Method

    The current research design is a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the research includes all the patients referred to psychiatric centers and psychological and counseling services, who are in the age range of 18 to 50 years. The sample people were selected from among the clients of patients with abundant psychological diseases and were assigned to two groups of 15 people for testing and control. The diagnosis of the patients was based on the psychiatric clinical interview and Beck-2 depression questionnaire. The data collection tool is Anders Defense Styles Questionnaire (DSQ-40), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CQ) and Beck Depression Questionnaire-2. Data were analyzed with SPSS version 26 software and covariance test.

    Findings

    According to the findings of the research, with the help of these treatments, it is possible to help people with injuries to change their defense styles from underdeveloped and neurotic to developed defensive styles and instead of using the strategies of regulating emotions, more than the compromised strategies. user. This arrangement can also help to improve and reduce their complications.

    Conclusion

    The results showed that short-term dynamic stress psychotherapy has a favorable effect on changes in defensive styles and the level of cognitive-emotional coherence of patients affected by the effects.

    Keywords: Emotional cognitive cohesion, Defensive style, Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy
  • Marziyeh Jahantigh, Somayeh Nakhaei*, Zahra Jahantigh, Hamidreza Shahreki Pages 36-41

    In this investigation, the association between behavioral disorders with social self-efficacy and psychological well-being has been studied. The current study is of a descriptive kind and the employed approach is a correlative one. The sample used in this research includes 302 middle school students in Zabol city who have been selected using a random sampling method. After the selection and attribution of the sample, the questionnaires have been distributed and collected in one stage. Finally, the data have been analyzed through SPSS software, Pearson correlation test, and linear regression. The outcomes indicated that there’s a meaningful negative relationship between behavioral disorders and social self-efficacy. Regarding this negative relationship, it can be claimed that the fewer the behavioral disorders, the more social self-efficacy.

    Keywords: Behavioral disorders, Social self-efficacy, Psychological, Well-being, Students, Zabol
  • Zeinab Rabbani* Pages 42-51
    Introduction and purpose

    The purpose of this research is to predict psychological well-being and social compatibility based on the pattern of parent-child relationship in teenagers with divorced parents in Hamadan city.

    Method

    The research design is descriptive of the correlation type. For this purpose, by referring to the welfare centers of Hamadan city, 260 teenagers from divorced families were selected by two-stage random sampling method and psychological well-being questionnaires (Reif, 2002), students' social adjustment questionnaire (Sinha and Singh, 1993) and They answered the parent-child relationship model questionnaire (Bagheri, 2011). Research data were analyzed using Pearson's correlation test and multiple regression analysis method.

    Findings

    The results showed that among the components of the parent-child relationship pattern, the components of formality, indecisiveness, pampering and entanglement negatively predicted the psychological well-being of adolescents. Also, among the components of the parent-child relationship model, only the control component negatively predicted the social adjustment of adolescents.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that in divorced families, the way the guardian parent communicates affects the psychological well-being and adaptation of adolescents. In this way, the more permissive, irregular, or cold and formal the parents' parenting style is, the psychological well-being of adolescents decreases. Also, extreme control and supervision reduces their social adjustment.

    Keywords: Parent-Child Relationship Pattern, Psychological Well-being, Social Adjustment, Adolescent, Divorce