فهرست مطالب

فصلنامه نقد ادبی
پیاپی 63 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا پیروز* صفحات 1-38

    بحث‏های افلاطون پیرامون جایگاه شعر به جدالی درازدامن میان فلسفه و شعر انجامید. افلاطون معتقد بود شعر در مقابل فلسفه، حقیقت را بیان نمی‏کند و اساسا نمی‏تواند به حقیقت دست یابد، دروغ می‏گوید و می‏تواند موجب گمراهی شود. دیدگاهی که تا قرن‏ها به دفاع شعر از ماهیت خود انجامید و منجر شد شعر، ابزاری برای بیان مسایل اخلاقی، عقیدتی و سیاسی شود و بدین‏ترتیب نشان دهد اگر نمی‏تواند به حقیقت دست‏یابد، حداقل می‏تواند موجب تعلیم و تربیت گردد. اما در دوران جدید، زمانی که ماهیت «حقیقت» و «واقعیت» مورد پرسش واقع شده، دفاع فلسفه از شعر، به دفاع از جایگاه اندیشگی شعر انجامیده است. امروزه شعر، در کنار فلسفه و علم، رسانه‏ای است که روایتی از واقعیت را بازتاب می‏دهد، روایتی که همچون سایر رسانه ‏ها، نوعی بازنمایی از واقعیت است. این پژوهش در نظر دارد با بررسی آراء افلاطون و نقدهایی که در دهه ‏های اخیر بر مبانی اندیشگی او وارد آمده و نیز نقد دیدگاه برخی پژوهشگران ایرانی در زمینه تعامل جدید فلسفه و شعر، به تبیین نسبت شعر و فلسفه با حقیقت و واقعیت و بحث در زمینه جایگاه شعر در دنیای فکری امروز بپردازد.

    کلیدواژگان: تعامل فلسفه و شعر، مدینه فاضله افلاطونی، شعر و حقیقت، شعر و جهان آنتروپوسین
  • سکینه هژبر لاکه، خسرو جلیلی کهنه شهری*، احمدرضا نظری چروده صفحات 39-66

    در نقد کهن‏ الگویی شعر پست‏مدرن، می‏توان نشانه‏ های واضحی از ضمیر ناخودآگاه جمعی را مشاهده کرد. ازجمله این نشانه ها، کهن الگوی ضدقهرمان است. کهن الگوی ضدقهرمان در شعر پست مدرن به صورت های مختلف به خصوص «آنیما»، «آنیموس» و «خویشتن» چنان پررنگ و متنوع حضور یافته است که گاه خواننده را در تشخیص جایگاه قهرمان از ضدقهرمان دچار تردید و سردرگمی می سازد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، سعی کرده است تا جایگاه و کارکرد کهن‏ الگوی ضدقهرمان را در جریان روایت شعری پست‏مدرن مشخص کند. نتایج این بررسی نشان داد که شاعران پست‏مدرن تا زمانی که کهن ‏‏الگوی ضدقهرمان در برابر شرایط اجتماعی دست به اعتراض می‏زند، مورد ستایش قرار گرفته و در زمره قهرمانان از او ستایش می‏شود، اما زمانی که این نقش سبب آسیب دیدن کهن‏ الگوی خویشتن یا سایر کهن ‏الگوهای مثبت فرد می‏شود، دیگر مورد حمایت قرار نمی‏گیرد.

    کلیدواژگان: شعر پست مدرن، کهن‎الگو، ضدقهرمان، سایه
  • علیرضا رعیت حسن آبادی* صفحات 67-105

    یکی از اصلی ترین گزاره ها در فهم حجم‏گرایی این است که این جریان هیچ ادعایی مبنی بر تازه بودن بوطیقای تصویری خود ندارد. در بیانیه حجم‏گرایی به صراحت به وجود موارد مشابه در شعر کلاسیک فارسی اذعان و اشاره شده است. رویایی نیز به عنوان رهبر جریان حجم، بارها در یادداشت های خود به این موضوع اشاره کرده است که حجم گرایی تجربه ای جدید نیست، بلکه حاصل تمرکز بر شکل خاصی از تصویرپردازی و نگاه است.از سوی دیگر ذهنی گرایی شعر حجم هنگام ساخت تصاویر حجمی، شباهت معناداری با مدلی از تصویرپردازی انتزاعی شاعران سبک هندی، به ویژه بیدل دهلوی دارد. در این مقاله پس از تعریف و توضیح اصطلاح تصویر حجمی، نمونه هایی از این شکل تصویرپردازی در شعر حجم تحلیل شده است، سپس با تحلیل نمونه هایی از این مدل تصویرپردازی در شعر بیدل، نشان داده شده که تصویرحجمی یکی از ویژگی های سبکی مشترک شعر یدالله رویایی و بیدل دهلوی است.

    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، سبک هندی، شعر حجم، یدالله رویایی، تصویر
  • لیلا عاطفه پور*، زهرا پارساپور صفحات 107-144

    اکوفوبیا (Ecophobia) از رویکردهای مطرح و نوین در نقد بوم‏گرا و اخلاق زیست‏محیطی است. این اصطلاح را اولین بار سیمون استاک(Simon C. EStok)  در ارتباط با محیط‏زیست و به معنای «ترس و نفرت غیرمنطقی از طبیعت» مطرح کرد. در خوانش اکوفوبیک سوگیری‏های ناخواسته انسان نسبت به محیط‏زیست که مبتنی بر ترس و نفرت غیرمنطقی از مظاهر زیست‏محیطی شکل گرفته ‏است در آثار ادبی بررسی می شود. فرض اصلی این رویکرد این است که اکوفوبیا از دوگانه خود/ دیگری نشات می‏گیرد و درنهایت به نوعی بیگانه‏ستیزی در سایه ترسی غیرمنطقی از دیگری منجر می‏شود. درواقع طبیعت‏هراسی، زن‏ستیزی، نژادپرستی و گونه‏گرایی در بستری دگرهراسی روی می‏دهد و بسیاری از رفتارهای انسانی در مواجهه با طبیعت و دیگر انسان‏ها از هراس از دیگری ناشی می‏شود و این دگرهراسی به دنبال خود رفتارهای سلطه‏جویانه را نیز به همراه دارد. در این پژوهش ضمن معرفی بنیان‏های نظری این رویکرد، تلاش شده تا مولفه های اکوفوبیک موجود در آثار ادبی تبیین و روش و نحوه کاربست این نظریه در نقد آثار ادبی توضیح داده شود. با این رویکرد می‏توان به خوانش جدیدی از آثار ادبی پرداخت و با واکاوی و بررسی نوع رابطه انسان با طبیعت در بستری اکوفوبیک و بیان ریشه‏های پیدایش این هراس‏ها به اصلاح این رابطه کوشید. برآیند این پژوهش نشان می دهد که در آثار ادبی با سه گونه متمایز از اکوفوبیا روبه رو هستیم که با به نمایش گذاشتن ترس‏های زیست محیطی مغفول ‏واقع‏ شده، نقش قابل توجهی در جهت تصحیح نوع رابطه انسان با محیط‏زیست ایفا می‏کنند و می‏توانند ما را نسبت به رفتارهایمان با زمین حساس سازند.

    کلیدواژگان: اکوفوبیا، نقد بوم گرا، نقد ادبی، دگرهراسی
  • پریسا نصیری*، فرزاد بالو، هادی نورمحمدی صفحات 145-177

    سبک فرزندپروری یکی از رویکردهای قابل توجه در رشته روانشناسی است که در آن به بررسی اهمیت نقش والدین و شیوه ارتباط آنان با فرزندان می‏پردازد. دایانا بامریند، در دهه 1960 سبک فرزندپروری را به چهار نوع اقتدارگرایانه، مستبدانه، آسان گیرانه و مسامحه انگارانه تقسیم کرده و در هرکدام به شیوه ‏ای متمایز به نحوه ارتباط والدین با فرزندان پرداخته است. جلال آل احمد یکی از نویسندگان تاثیرگذار در ادبیات داستانی معاصر است که در کتاب مدیر مدرسه با زبانی طنز و درعین حال گزنده، به توصیف و بررسی شیوه آموزش و تعلیم و تربیت کودکان و نقش والدین در بهبود مهارت اجتماعی آنان پرداخته است. در پژوهش حاضر با شیوه توصیفی-تحلیلی به بررسی سبک فرزندپروری در داستان مدیر مدرسه از آل احمد پرداخته‏ ایم. نتیجه پژوهش نشان می‏دهد که این داستان از میان چهار سبک ارایه شده بامریند، براساس سبک فرزندپروری مستبدانه قابل بررسی است و مولفه‏ های موجود در آن ما را به نتایج سودمندی در زمینه ویژگی‏های تربیتی و آموزشی در حوزه ادبیات داستانی ایران می‏رساند و همچنین می‏تواند بستری برای مطالعات میان‏ رشته‏ای ازجمله روانشناسی و ادبیات کودک و نوجوان باشد.

    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، دایانا بامریند، ادبیات داستانی، مدیر مدرسه، آل احمد
  • هاله کیانی* صفحات 179-209

    رشته ادبیات در دانشگاه های معتبر دنیا با سرفصل‏ هایی به روز و کاربردی پیش می رود. دانشگاه در عصر جدید به نهادی تبدیل شده است که بر کارآفرینی،  تولید فکر، نوآوری، ایده محوری و خلاقیت محوری، استفاده از ظرفیت های بینارشته ای و برخوردار از تفکری در تعامل با جهان تاکید دارد. در این میان رشته دانشگاهی ادبیات نیز در بسیاری از دانشگاه ‏های پیشرفته در تلاش است خود را به رویکردهای جدید دانشگاه نزدیک کند؛ موضوعی که بررسی سرفصل‏های ادبیات در این دانشگاه نمایانگر آن است. با وجود این، این دانشگاه‏ ها همچنان به دنبال کسب مشروعیت آکادمیک بیشتری هستند. بحث‏هایی که از 150 سال پیش در زمینه‏ هایی همچون تعریف ادبیات به مثابه رشته ‏ای آکادمیک و ماهیت علمی پژوهش‏های ادبی آغاز شد، هنوز هم ادامه دارد. استین هاوگم اولسن استاد ادبیات انگلیسی و نویسنده کتاب‏ ها و مقالات زیادی در مجلات معتبر جهان در زمینه فلسفه ادبیات، زیبایی‏شناسی ادبی و... است. او در این مقاله بر آن است که سیر تطور «مطالعات ادبی» را بررسی کند و این بحث را از گفت وگوهایی که در دهه 1880 در دانشگاه‏ های آکسفورد و کمبریج در زمینه ماهیت آکادمیک رشته ادبیات و نقد ادبی آغاز شد تا دهه‏ های اخیر دنبال می‏کند. تاکید مقاله اولسن بر این است که مطالعات ادبی اگر بخواهد به دنبال کشف معنای آثار ادبی باشد، این معنا را از هر راهی با هر نظریه‏ای بخواهد به دست بیاورد، درنهایت چیزی است که هر خواننده خوبی می‏تواند انجام دهد.

    کلیدواژگان: مطالعات ادبی، فلسفه ادبیات، رشته دانشگاهی ادبیات، نقد ادبی
|
  • Gholamreza Pirouz* Pages 1-38

    Platonic discussions on the status of poetry have instigated long-lasting disputes between philosophy and poetry. Plato believed that compared to philosophy, poetry did not express the truth. Essentially, poetry could not access truth. It just lied and could, therefore, mislead. This approach resulted in poets' attempts to defend the nature of poetry for centuries; they changed poetry to a tool for expression of ethical, moral, and political concerns to maintain that even if poetry could not access truth, it could be useful in instructing people. Nonetheless, in the contemporary world where the nature of truth has been questioned and cast doubt on, Philosophy's defense of poetry has in fact led to a defense of the status of poetic ideology. Today, poetry, along with philosophy and science, is a medium to reflect a version of truth, a version which – like the truth of other media – is no more than a representation. In this research, I intend to examine Plato's ideas as well as the criticism of his ideology in recent decades; in addition, the approach of some Iranian researchers concerning the new modes of interaction between philosophy and poetry will be criticized to determine the relationship between poetry and philosophy with truth and to discuss the status of poetry in the contemporary world.

    Keywords: Interaction of philosophy, poetry, Platonic utopia, truth, the Anthropocene world
  • Sakineh Hozhabr Lake, Khosro Jalili Kohne Shahri*, AhmadReza Nazari Charvadeh Pages 39-66

    In the Archetypal critique of postmodern poetry, we can see clear signs of the Collective unconscious mind. Among these signs is the archetype of the anti-hero. The archetype of the anti-hero has appeared in postmodern poetry in different forms, especially "Anima", "Animus" and "Self" so boldly and diversely that sometimes it makes the reader feel doubtful and confused in distinguishing the hero from the anti-hero. The current research, using the descriptive-analytical method, has tried to determine the position and function of the archetype of the anti-hero in the course of postmodern poetic narration. The results of this study showed that postmodern poets are praised as long as the archetype of the anti-hero protests against the social conditions, and he is praised among the heroes, but when this role causes damage to one's own archetype or other positive archetypes, it is no longer supported.

    Keywords: Postmodern poetry, archetype, anti-hero, shadow
  • Alireza Rayat-E Hasanabadi* Pages 67-105

    One of the main propositions in understanding Espacementalism is that this literary trend does not claim to be new in its visual boutiques. In the Espacementalism manifesto, the existence of similar cases in classical Persian poetry is clearly acknowledged and pointed out. Royai, as the leader of Espacementalism has repeatedly mentioned in his notes that Espacementalism is not a new experience, but the result of focusing on a specific form of imaging and looking. On the other hand, the subjectivity of Espacementalism poetry when creating Espacemental images has a significant similarity with the model of abstract imagery of Indian style poets, especially Bidel Dehlavi. In this article, after defining and explaining the term Espacemental image, examples of this form of imagery have been analyzed, then by analyzing examples of this model of imagery in Bidel's poetry, it has been shown that Espacemental imagery is one of the common stylistic features of Royai's poetry.

    Keywords: Bidel Dehlavi, Indian style, Espacementalism, Yadollah Royai, image
  • Leila Atefepour*, Zahra Parsapoor Pages 107-144

    Coined by Simon C. Estok, ecophobia is a prominent and new approach to ecocriticism and environmental ethics, mainly defined as irrational and groundless hatred of the natural world. The ecophobic reading investigates unwanted human biases towards the environment based on irrational fear and hatred of bio-environmental manifestations in literary works. Ecophobia originates from the duality of self/other, leading to xenophobia in the shadow of an irrational fear of the other, i.e., a woman, race, or other species, in this Coined by Simon C. Estok, ecophobia is a prominent and new approach to ecocriticism and environmental ethics, mainly defined as irrational and groundless hatred of the natural world. The ecophobic reading investigates unwanted human biases towards the environment based on irrational fear and hatred of bio-environmental manifestations in literary works. Ecophobia originates from the duality of self/other, leading to xenophobia in the shadow of an irrational fear of the other. Naturophobia, misogyny, racism, and speciesism occur in a context of xenophobia, and many human behaviors in the face of nature and other human beings arise from fear, and this xenophobia leads to domineering behaviors. After presenting theoretical foundations, the study sought to explain the ecophobic components in literary works and how to apply ecophobia in literary criticism. Ecophobia reads literary works anew, trying to improve this relationship by analyzing and examining the relationship between humans and nature in an ecophobic context and expressing the origins of these fears. The research result demonstrates that two distinct types of ecophobia in literary works can be identified. By displaying neglected environmental fears, those works can play a significant role in correcting human relationships with the environment and making us sensitive to our behavior with the Earth.

    Keywords: Ecophobia, Ecocriticism, literary criticism, Heterophobia
  • Parisa Nasiri*, Farzad Baloo, Hadi Nurmohammadi Pages 145-177

    Parenting style is one of the significant approaches in the field of psychology which deals with the importance of the role of parents and the way they interact with their children. In the 1960s, Diana Baumrind identified four main types of parenting styles: authoritative, authoritarian, permissive, and uninvolved. Each of these styles takes a distinct approach to raising and interacting with children on the part of parents. One of the most well-known authors of contemporary fiction, Jalal Al-e Ahmed, using caustic humor explored in the book “The School Principle” how to raise children, how to educate them, and how parents might help their children improve their social skills. In the present study, we investigated the parenting style in Al-e Ahmed's novel “The school principal” through a descriptive-analytical approach. The findings of the study reveals that this novel among the four types offered by Baumrind, can be examined based on the authoritarian parenting style. Furthermore, its elements lead us to positive and beneficial implications for parenting education in the .

    Keywords: Parenting style, Diana Baumrind, fiction, The School Principal, Al-e Ahmad
  • Haleh Kiany* Pages 179-209

    The discipline of literature in the prestigious universities of the world is progressing with up-to-date and practical topics. In the new era, the university has become an entrepreneurial institution that focuses on the production of thought, innovation, idea-centeredness and creativity, the use of interdisciplinary capacities and having thinking in interaction with the world. Meanwhile, the academic field of literature in many advanced universities is trying to address the new approaches of university, a topic that is reflected in the study of literature topics in this university. Nevertheless, these universities continue to seek greater academic legitimacy. The debates that began 150 years ago in areas such as the definition of literature as an academic discipline and the scientific nature of literary research are still ongoing. Stein Haugham Olsen is a professor of English literature and the author of many books and articles in world-renowned journals on the philosophy of literature, literary aesthetics, and so on. In this article, he seeks to examine the evolution of "literary studies" and traces this discussion from the discussions that began in the 1880s at the universities of Oxford and Cambridge on the academic nature of literature and literary criticism to recent decades. Olsen's article emphasizes that literary studies, if it seeks to discover the meaning of literary works, to obtain that meaning in any way with any theory, is ultimately what any good reader can do.

    Keywords: literary studies, philosophy of literature, discipline of literature, literary criticism