فهرست مطالب

مدیریت سرمایه انسانی دفاعی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1401)

نشریه مدیریت سرمایه انسانی دفاعی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رشید دانش، رضا یکدست* صفحات 4-27

    یکی از مولفه های مهم وتاثیر گذار در قدرت ملی هر کشور، جمعیت آن کشور است. جمعیت هر کشور می تواند وزن ژیوپلیتیک کشور را ارتقاء بخشد ایران هم از نظر ژیوپلیتیکی، برای دست یابی به وزن ژیوپلیتیکی بالا در سطح منطقه وجهان، ورفع تهدیدات پیرامونی و پایین آوردن آثار و پیامدهای منفی ناشی از کاهش جمعیت بایستی جمعیت خود را افزایش دهد ایران وسعت ومنابع کافی برای افزایش جمعیت دارد بطوری که براحتی می تواند 150 میلیون نفر را بدون کوچکترین مشکل در خود جای دهد. ، شناخت سیاست های کنترل جمعیت، به عنوان یک معضل اجتماعی و سیاسی و پیش گیری از آن برای حفظ بقای نسل لازم وضروری است. اهداف سیاسی نهفته در کاهش جمعیت، با ابزارهای فرهنگی همچون تبلیغات، ترویج مدرنیته، و تبعیت از سیاست های بهداشتی یونسکو در کشورهای اسلامی رشد یافت و زمینه های اجتماعی، مثل گسترش بزهکاری، رواج دیدگاه های فمینیستی و طلاق، آن را حمایت کرد. کنترل جمعیت در ایران پیامدهای ناگواری را به ارمغان آورده که ازجمله تاثیرات آن در درازمدت می تواند به بر هم خوردن تعادل جمعیتی و کاهش نیروهای جوانان و نخبه وتضعیف نیروی دفاعی کشوروبه تبع آن تضعیف قدرت و امنیت ملی بیانجامد. نوع تحقیق کاربردی و روش آن موردی زمینه ای بوده و هدف آن بررسی تاثیرات کاهش جمعیت برقدرت وامنیت ملی کشوراست.

    کلیدواژگان: جمعیت، امنیت ملی، نرخ رشد، قدرت
  • یونس کاکاوند* صفحات 28-56

    با توجه به اهمیت بحث از احساس امنیت روانی، پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش و ابزار تحقیق پرسشنامه به دنبال پاسخ به این سوال اصلی می باشد که آیا بین تمایل به هویت اجتماعی و احساس امنیت روانی در بین کارکنان نظامی ارتباط وجود دارد؟ بدون شک امنیت و احساس امنیت اجتماعی، یکی از لوازم اصلی حیات هر نظام سیاسی و اجتماعی است. امروزه نقش و اهمیت امنیت اجتماعی در پیشرفت هر جامعه ای تا بدان پایه است که آن را بستر و پیش نیاز هرگونه توسعه دانسته اند. جامعه آماری پژوهشی که به آن پرداخته ایم تمامی کارکنان نظامی 18 سال به بالای شهر تهران می باشد که تعداد 384 نفر از آنها به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و معادلات ساختاریSmart PLS استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین تمایل به هویت اجتماعی (35/0P=) و شاخص های آن یعنی هویت سیاسی (40/0P=)، هویت ملی (30/0P=)، هویت فرهنگی (36/0P=)، هویت گروهی (26/0P=) و هویت دینی (38/0P=)، با میزان احساس امنیت روانی کارکنان ارتباط مثبت و مستقیم و معنادار وجود دارد. بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش تایید می شوند. همچنین، نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری (Smart PLS) نیز نشان می دهد که تمایل به هویت اجتماعی بر احساس امنیت روانی تاثیر متوسط داشته (45/0) و متغیر هویت اجتماعی در مجموع (21/0) از واریانس متغیر احساس امنیت روانی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، احساس امنیت روانی، کارکنان نظامی، شهر تهران
  • یاسر حاجی آقانژاد*، محمد زارع نیستانک، فاطمه سادات طباطبائی نژاد صفحات 57-76
    بسته آموزش تاب آوری خانواده یک بسته آموزشی با بررسی و ارزیابی بسته های تاب آوری خانواده موجود، بخصوص بسته هایی که برای خانواده های نظامی به اجرا درآمده است، تدوین می شود و با روش های گوناگون شامل سخنرانی و بحث گروهی، صحنه سازی و تمرینهای ایفای نقش، مشارکت والدین و انجام تکالیف در منزل آموزش داده می شود.هدف از این پژوهش تدوین بسته آموزش تاب آوری خانواده و بررسی اثربخشی آن بر تاب آوری خانواده های نظامی است. در این پژوهش از نوع اکتشافی آمیخته متوالی و دارای دو مرحله کیفی و کمی بود. در مرحله کیفی به منظور تدوین بسته آموزش تاب آوری خانواده های نظامی از روش تحلیل موضوعی (مضمون) و در بخش کمی از طرح نیمه آزمایشی دو گروهی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. جامعه مورد بررسی برای انتخاب گروه های آزمایش و کنترل شامل کلیه خانواده های نظامی بود . 60 خانواده نظامی که از طریق روش های نمونه گیری هدفمند مبتنی بر ملاکهای ورود وخروج انتخاب ودر دو گروه آزمایش وکنترل گمارده شدند. محتوای جلسات از طریق تحلیل محتوا استخراج شد. داده های بخش کیفی با استفاده از تحلیل موضوعی (مضمون) و داده های بخش کمی با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.با توجه به نتایج به دست آمده، نشان داد که آموزش بسته تاب آوری باعث افزایش سازگاری اجتماعی و خود کارآمدی در گروه آزمایش شده است و تفاوت معناداری بین میانگین پیش آزمون و پس آزمون وجود دارد.
    کلیدواژگان: خانواده های نظامی، بسته آموزش تاب آوری خانواده، سازگاری اجتماعی، خودکارآمدی
  • احدالله انگزی قدس* صفحات 77-112
    در محیط رقابتی کسب وکار، مدیریت دانش به طور فزاینده ای به عنوان یکی از عوامل کلیدی در به دست آوردن یک مزیت رقابتی شناخته شده است، از طرفی امروزه با توجه به تغییرات گسترده محیطی،یگان های واکنش سریع برای دستیابی به اهداف خویش، نیازمند طراحی الگوی مدیریت دانش متناسب با رشد اقتصادی، مزیت رقابتی،توسعه انسانی و کیفیت زندگی کاری است. در حال حاضر، الگوی در این زمینه، وجود ندارد؛ بنابراین طراحی این الگو امری ضروری است. این پژوهش، باهدف شناسایی ابعاد و مولفه های الگوی الگوی مدیریت دانش در یگان های واکنش سریع نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. برای نیل به این هدف از مطالعه موردی و از روش تحقیق کیفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه فرماندهان و کارکنان یگان های واکنش سریع نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران بودند که با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی تعداد 20 نفر شامل 8 خبره دانشگاهی و 12 فرمانده و مدیر منابع انسانی بودند، موردمطالعه قرار گرفتند. روش گردآوری داده ها میدانی بوده است و ابزار گردآوری داده ها مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. تحلیل داده ها در طی سه مرحله، کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی که حاکی از 82 مقوله کلی است. یافته های پژوهش نشان داد الگوی به دست آمده می تواند به عنوان یک چارچوب نظری علمی و پایه برای الگوی مدیریت دانش در یگان های واکنش سریع در نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران مورداستفاده قرار گیرد.واژگان کلیدی: الگو، مدیریت دانش، نیروهای
    کلیدواژگان: الگو، مدیریت دانش، یگان های واکنش سریع، نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • روح الله مرادی*، محمد احدزاده، سارا انوشیروانی صفحات 113-143

    بطور کلی ارایه دهندگان خدمات فناوری مالی به ویژه در صنعت بانکداری در تلاش برای ارایه خدمات نوین بانکی مطابق با نیازهای روز مشتریان می باشند، بانک ها از جمله نهاد های اصلی می باشند که به دنبال بکار گیری فناوری های پیشرو در حوزه ارایه خدمات مالی می باشند. با توجه به اهمیت ارایه خدمات مالی پیشرو در حوزه های مالی و سرمایه گذاری ، به ویژه در صنعت بانکداری و تمام مواردی که به نوعی مرتبط با امور مالی می باشد ، در مقاله حاضر برآنیم که میزان تاثیر گذاری فین تک بر نحوه ارایه خدمات مالی در صنعت بانکداری را بر مصرف کنندگان مورد بررسی قرار دهیم. در مقاله حاضر از ضریب آلفای کرونباخ به منظور بررسی میزان پایایی پرسشنامه طراحی شده بر اساس دیدگاه 60 نفر از مصرف کنندگان خدمات مالی بانکداری استفاده می شود، همچنین با استفاده از مدلSWOT به تجزیه و تحلیل نتایج بدست آمده در خصوص نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید های موجود در استفاده از فین تک در صنعت بانکداری می پردازیم. در نهایت با استفاده از مدل رگرسیون خطی متغیرهای پژوهش را مورد آزمون قرار می دهیم. نتایج پژوهش حاضر با توجه به برآورد و بررسی انجام شده از مدل فوق حاکی از تایید فرضیات پژوهش که بکارگیری فناوری های مالی نوین موجب ارایه خدمات با ایمنی، سهولت، شفافیت و رضایت بیشتر مصرف کنندگان می باشد. بنابراین ضرورت دارد بانک ها همکاری با فین تک را شروع کرده و در این حوزه سرمایه گذاری های لازم را داشته باشند.

    کلیدواژگان: فین تک، مصرف کنندگان خدمات مالی، مدل SWOT، ضریب آماری گرونباخ، رگریون خطی
  • سید حسن حسینی، محمد مهدی*، ابراهیم حاجی پور، امجد عظمی، حمیدرضا عنانی صفحات 144-171

    شرایط تحریمی و سخت اقتصادی کشور، تامین منابع مالی ارگان های دولتی از طریق منابع موجود و در دسترس را بیش از پیش مهم می کند که این مهم نیز در بیانات رهبر معظم انقلاب، در قالب اقتصاد مقاومتی و خودکفایی به دفعات اشاره شده است. بنابراین این تحقیق به شناسایی و ارتقاء منابع درآمدزایی بالقوه و بالفعل دانشگاه افسری امام علی (ع) در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و خودکفایی پرداخته است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع هدف، کاربردی و از نوع روش اجرا، توصیفی- اکتشافی می باشد که با رویکرد کیفی و از روش تحلیل تم برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. به این منظور مصاحبه ای از 12 نفر از خبرگان و مدیران ارشد در سطح آجا با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی به عمل آمد.

    یافته ها

    منابع درآمدی شناسایی شده در دو بخش منابع مالی بالقوه و منابع مالی بالفعل دسته بندی شده است. منابع مالی بالقوه شناسایی شده عبارتند از: اماکن ورزشی، اماکن آموزشی و پژوهشی، امکانات پادگان شماره 2 و 3، ساختمان علوم پایه (صیاد)، تالار افسر، بهداری، سالن آزمایشات،، کتابخانه میدان حر، متجمع تعمیرگاهی، چاپخانه، مرکز معاینه فنی، پارکینگ عمومی، حمل و نقل، کارگاه MDF و سالن تیراندازی و منابع مالی بالفعل عبارتند از: بوفه دانشجویی، مرکز زبان، آموزشگاه رانندگی، خشکشویی، تعاونی مصرف، مغازه های کوی کاشان و امکانات اجاره داده به هایپر می باشد.

    کلیدواژگان: منابع درآمدی، منابع بالقوه، منابع بالفعل، اقتصاد مقاومتی
|
  • Rashid Danesh, Reza Yekdast * Pages 4-27

    One of the important and influential components in the national power of any country is its population. The population of any country can increase the geopolitical weight of the country. In terms of geopolitics, Iran must increase its population in order to achieve a high geopolitical weight in the global region, to eliminate peripheral threats and reduce the negative effects and consequences of population decline. Granted, Iran has enough space and resources to increase its population, so that it can easily accommodate 150 million people without the slightest problem. Recognizing population control policies as a social and political problem and preventing it is necessary to preserve the survival of the generation.The political goals hidden in the reduction of the population grew with cultural tools such as propaganda, promotion of modernity, and compliance with the health policies of UNESCO in Islamic countries, and social contexts, such as the spread of delinquency, the spread of feminist views, and divorce, supported it. Population control in Iran has brought unfortunate consequences, among which its long-term effects can lead to the disruption of the population balance, the reduction of youth and elite forces, the weakening of the country's defense force, and as a result, the weakening of national power and security. The type of applied research and its method is a background case and its purpose is to investigate the effects of population reduction on the strength and national security of the country.

    Keywords: population, National Security, growth rate, power
  • Younes Kakavand * Pages 28-56

    Considering the importance of discussing the feeling of psychological security, the present research. using the field method, survey technique and questionnaire research tool, seeks to answer the main question whether there is a relationship between the desire for social identity and the feeling of psychological security among military personnel. has it? Undoubtedly, security and feeling of social security is one of the main necessities of the life of any political and social system. Today, the role and importance of social security in the progress of any society is so fundamental that considered as the basis and prerequisite for any development. The statistical population of the research that we have addressed is all the military personnel aged 18 and above in Tehran, of which 384 people have been examined as the sample size. SPSS software and Smart PLS structural equations were also used for data analysis. The results of the research indicate that there is a difference between the desire for social identity (P=0.35) and its indicators, namely political identity (P=0.40), national identity (P=0.30), cultural identity (P=0.36), Group identity (P=0.26) and religious identity (P=0.38) have a positive, direct and significant relationship with employees' sense of psychological security. Therefore, all research hypotheses are confirmed. Also, the results of the structural equation model (Smart PLS) also show that the desire for social identity has a moderate effect on the feeling of psychological security (0.45) and the social identity variable has a total of (0.21) of the variance of the psychological security feeling variable

    Keywords: Social Identity, sense of psychological security, Military Personnel, Tehran city
  • Yaser Haji Aghanezhad *, Mohammad Zareh Nistank, Fatemeh Sadat Tabatabai Nejad Pages 57-76
    Introduction and evaluating existing family resilience packages, especially the packages that have been implemented for military families, and with various methods including lectures and group discussions, staging and role-playing exercises, parents' participation and Doing homework is taught at home The purpose of this research is to develop a family resilience training package and to examine its effectiveness on the resilience of military families.
    Materials and methods
    In this research, it was of a sequential mixed exploratory type and had two qualitative and quantitative stages. In the qualitative phase, in order to formulate the resilience training package for military families, thematic analysis method was used, and in the quantitative phase, a two-group semi-experimental design with pre-test, post-test and follow-up was used. The studied society for the selection of test and control groups included all military families. 60 military families were selected through targeted sampling methods based on entry and exit criteria and assigned to two experimental and control groups. The data of the qualitative part were analyzed using thematic analysis and the data of the quantitative part were analyzed using .the repeated one-way analysis of variance test . According to the obtained results, it showed that resilience package training has increased social adaptation and self-efficacy in the experimental group and there is a significant difference between the pre-test and post-test averages
    Keywords: Military Families, Family Resilience Training Package, social adaptation, self-efficacy
  • Ahadollahe Angazi Ghodes * Pages 77-112
    Today, in the competitive business environment, knowledge management is increasingly recognized as one of the key factors in obtaining a competitive advantage, on the other hand, due to the extensive changes in the environment, rapid response units to achieve their goals, need to design a knowledge management model that is appropriate to Economic growth, competitive advantage, human development and quality of working life.Currently, there is no pattern in this field; Therefore, designing this model is essential. This research was conducted with the aim of identifying the dimensions and components of the knowledge management model in the rapid response units of the Islamic Republic of Iran Army. To achieve this goal, a case study and a qualitative research method have been used. The statistical population of the research included all commanders and employees of the rapid response units of the Islamic Republic of Iran Army's ground forces, who were studied using snowball sampling, 20 people including 8 academic experts and 12 commanders and human resource managers. The data collection method was field and the data collection tools were library studies and semi-structured interviews. In order to obtain the reliability and validity of the data, two methods of review of participants and review of non-participating experts were used in the research. Data analysis during three stages, open coding, central coding and selective coding, which indicates 82 general categories. The findings of the research showed that the obtained model can be used as a scientific and basic framework for the knowledge management .
    Keywords: model, Knowledge Management, rapid reaction units, ground forces of the Islamic Republic of Iran Army
  • Rouhallah Moradi *, Mohamad Ahadzadeh, Sara Anoushiravani Pages 113-143

    generally all providers of financial technology services, especially in the banking industry, in an effort to provide modern banking services according to the daily needs of customers, banks, including the main institutions, can look for leading technologies in the field of providing financial services. Modern banks Regarding to the provision of leading financial services in the financial and investment fields, especially in the banking industry and all matters related to financial affairs.In this article, we intend to examine the impact of fintech on the way financial services are provided to consumers in the banking industry. In this article, Cronbach's alpha coefficient is used to check the reliability of the questionnaire designed based on the views of 60 consumers of banking financial services, and also by using the SWOT model to analyze and provide suggestions according to the results obtained regarding We discuss the strengths, weaknesses, opportunities and threats in the use of fintech in the banking industry.Finally, we test the research variables using the linear regression model. despite the fact that doing this work by banks may expose them to risks such as the security of users' information, but on the other hand, this threat can be turned into a strength by designing the right system. According to the estimation made from the above model, the results of the research indicate the confirmation of the hypothesis of the research that the use of modern financial technologies leads to the provision of services with safety, ease, transparency and greater consumer satisfaction.

    Keywords: Fintech, consumers of financial services, SWOT Model, Gronbach statistical coefficient, linear regression
  • Seyed Hasan Hosseini, Mohamad Mehdi *, Ebrahim Hajipour, Amjad Ozma, Hamidreza Ananei Pages 144-171

    The sanctions and difficult economic conditions of the country make the financing of government agencies through available and available resources more and more important, which has been mentioned many times in the statements of the Supreme Leader of the Revolution, in the form of resistance economy and self-sufficiency. Therefore, this research has identified and promoted the potential and actual sources of income generation of Imam Ali (AS) Military University in order to achieve the goals of resistance economy and self-sufficiency.

    Method

    The present study is of objective type and applied and descriptive-exploratory method which is used with qualitative approach and theme analysis method for data analysis. For this purpose, interviews were conducted with 12 experts and senior managers at the AJA level using the snowball sampling method.

    Results

    The identified revenue sources are classified into two sections: potential financial resources and actual financial resources. Potentially identified financial resources include: sports facilities, educational and research facilities, facilities of Barracks 2 and 3, Basic Science Building (Sayyad), Officer Hall, Medical Center, Test Hall, Hor Square Library, Repair Complex, Printing House, Technical Examination Center, public parking, transportation, MDF workshop and shooting hall and actual financial resources are: student buffet, language center, driving school, laundry, consumer cooperative, Kashan dormitory shops and rental facilities to Hyper.

    Keywords: Income Sources, Potential Sources, Actual Sources, Resistance Economy, Self-sufficiency