فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی بهرامی، اکبر اعتباریان خوراسگانی*، رضا ابراهیم زاده دستجردی صفحات 1-17

    زمینه و هدف:

     هدف مقاله حاضر ارایه خط مشی های بازطراحی سازمان به گونه ای که کلیه ابعاد سازمانی همراستا و متناسب با توسعه کسب و کار هوشمند باشند.

    روش ها:

     با استفاده از روش دلفی طی سه راند مدل چند اقتضایی طراحی سازمان برتون از بین مدلهای طراحی سازمان انتخاب شد. پژوهش کمی به روش توصیفی از نوع پیمایشی صورت گرفت. پرسشنامه بر اساس ویرایشهای مختلف مدل چند اقتضایی برتون تدوین که نتایج ارزیابی روایی و پایایی آن بیانگر اعتبار درونی بالای پژوهش و اعتبار ابزار طراحی شده در جامعه می باشد. پرسشنامه شامل 90 گویه ای برای سنجش 13 بعد و 26 مولفه قالب طیف لیکرت بود و در بین 263 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت ذوب آهن اصفهان که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند توزیع شد.

    یافته ها:

     پس از جمع آوری داده ها و تجزیه تحلیل مشخص شد ابعاد ساختاری مختلف طراحی سازمانی شرکت ذوب آهن اصفهان بر اساس مدل چند اقتضایی برتون بر روی یک ناحیه قرار نداشته و دارای تناسب نبوده و همراستا نیستند.

    نتیجه گیری:

     خط مشی بازطراحی سازمان به این صورت پیشنهاد شد که بعد محیط، به عنوان بعد محوری برای تغییرات ساختاری و متناسب سازی و همراستا نمودن سایر ابعاد سازمان به منظور توسعه کسب کار هوشمند انتخاب شود.

    کلیدواژگان: طراحی سازمان، آسیب شناسی سازمانی، مدل چند اقتضایی برتون، شرکت ذوب آهن اصفهان
  • غلامعلی شهمرادی، تقی ترابی *، رضا رادفر، محمدحسن چراغعلی صفحات 19-37
    زمینه

    امروزه، شرکت های دانش بنیان نقش بسیار مهمی در دستیابی به فناوری های پیشرفته و تولید محصولات نوآورانه و درنتیجه رشد و توسعه کشورها دارند. موفقیت این شرکت ها، ناشی از توسعه فعالیت های تحقیق و توسعه ی پیشرفته ای است که از سطح بالای پیچیدگی فناورانه برخوردارند.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع آمیخته است. در بخش کیفی، با رویکرد نظریه داده بنیاد و استفاده از ابزار مصاحبه و مرور ادبیات، داده ها جمع آوری و تحلیل شد. داده های بخش کمی از طریق پرسشنامه محقق ساخته، از جامعه آماری مورد نظر(پارک علم و فناوری گلستان)، گردآوری شد، سپس تجزیه و تحلیل داده ها و نیز برازش مدل با روش مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار smart pls3 انجام شد.

    یافته ها

    91 عامل موثر بر تعیین سطح پیچیدگی فناورانه تحقیق و توسعه در قالب شش مقوله(علی، زمینه ای، مداخله گر، پدیده محوری، راهبردها و پیامدها) شناسایی و مدل ارایه شده تایید گردید.

    نتیجه گیری

    مدل تعیین سطح پیچیدگی فناورانه فعالیت های تحقیق و توسعه حاصل از پژوهش حاضر، می تواند ابزار مناسبی برای مدیران بخش های تحقیق و توسعه ی شرکت های دانش بنیان به منظور ارتقاء سطح فعالیت های تحقیق و توسعه بر اساس استانداردهای جهانی و ایجاد تحول در حوزه های تکنولوژی و تولید دانش و افزایش ارزش افزوده حاصل از نتایج تحقیق و توسعه، باشد.

    کلیدواژگان: پیچیدگی تکنولوژیک، تحقیق و توسعه، شرکت های دانش بنیان
  • عسکر عسگرپور، محمدحسن چراغعلی*، ندا فرحبخش صفحات 39-54
    زمینه و هدف

    سنجش و ارزش گذاری دانش فنی یکی از فعالیت های مهم و دشوار در فرایند تجاری سازی دانش است.این تحقیق با هدف طراحی مدل سنجش و ارزش گذاری دانش فنی در صنعت غذایی ایران انجام شده است.

    روش شناسی:

    پژوهش از نظر هدف،توسعه ای و از لحاظ نتیجه، کاربردی و از لحاظ نوع داده ها آمیخته (کیفی _ کمی) است. مشارکت کنندگان تحقیق در بخش کیفی شامل20نفر از خبرگان علمی وصاحب نظران حوزه مدیریت تکنولوژی وخبرگان اجرایی صنایع غذایی ایران بودندکه باروش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی وهدفمند انتخاب شدند.جامعه آماری در بخش کمی شامل 250 نفر از کارشناس صنایع غذایی استان تهران بودند که با استفاده از فرمول کوکران،حجم نمونه 152 نفر تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند.ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی نیز پرسشنامه محقق ساخته بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل سنجش و ارزش گذاری دانش فنی در صنعت غذایی شامل چهار مولفه اصلی شامل:عوامل مربوط به شرکت/ سازمان،عوامل مربوط به محیط برون سازمانی،عوامل مربوط به ماهیت فناوری وعوامل مربوط به بازار فناوری با 71 شاخص می باشد.نتایج تحلیل های کمی نیز موید معنی داری ارتباط بین شاخص ها و مولفه های مدل تحقیق درسطح آلفای 05/0 است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق می تواند برای سنجش و ارزش گذاری دانش فنی و بهبود آن در شرکت های مرتبط بااین حوزه مفید بوده وزمینه مناسبی برای تحقیقات دیگر فراهم نماید.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری دانش فنی، تجاری سازی دانش، صنایع غذایی
  • امید بهارستان، حبیب زارع احمدآبادی*، سید حبیب الله میرغفوری، محمود زنجیرچی صفحات 55-72

    هدف از انجام این پژوهش طراحی مدل تعالی شرکت های زایشی در بستر اکوسیستم کارآفرینی دانشگاهی است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی است و از روش هفت مرحله ای فراترکیب سندلوسکی و باروسو استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه منابع مرتبط با اکوسیستم کارآفرینی دانشگاهی و شرکت های زایشی منتشر شده از پایگاه اطلاعات علمی در بازه زمانی 1390-1400 خورشیدی و 2000 تا 2021 میلادی است. لذا با درنظر گرفتن میزان ارتباط با موضوع پژوهش، منابع اولیه غربال شده و 55 منبع انتخاب گردید و کدگذاری روی مفاهیم مستخرج از آنها انجام شد. در مجموع 24 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی دسته-بندی شدند. در نهایت بر اساس رویکرد تحلیل محتوا کدگذاری سه مرحله ای کدگذاری استراوس و کوربین (باز، محوری و انتخابی) کدهای شناسایی شده طبقه بندی شدند. مولفه های شناسایی شده شامل عوامل محیطی، سازمانی، آموزشی، پژوهشی، کسب و کار و مدیریتی هستند. نتایج در قالب یک مدل مفهومی برای درک بهتر مدل تعالی شرکت های زایشی در بستر اکوسیستم کارآفرینی دانشگاهی ارایه شد.

    کلیدواژگان: شرکت های زایشی، اکوسیستم کارآفرینی، کارآفرینی دانشگاهی، فراترکیب
  • داوود حسین پور، سید مهدی الوانی، حسین اصلی پور، عقیل قربانی پاجی* صفحات 73-87
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی چالش های مشارکت شهروندان در اجرای خط مشی با تمرکز بر حفاظت و بهره برداری از جنگل های شمال کشور صورت گرفت.

    روش

    استراتژی اصلی پژوهش، بهره گیری هم زمان از روش کیفی تحلیل مضمون و روش کمی مدل سازی ساختاری تفسیری به صورت آمیخته متوالی بوده است.در زمینه نمونه گیری تحلیل مضمون و مدل سازی ساختاری تفسیری رویکرد نمونه گیری هدفمند و نظری استفاده شد. از ابزار مصاحبه برای تحلیل مضمون و از ابزار پرسشنامه برای اجرای رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شده است. در بخش کمی 11 پرسشنامه در اختیار خبرگان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان های مازندران، گیلان و گلستان قرار گرفت.

    یافته ها

    در بخش کیفی در این پژوهش 171 مضمون پایه، 17 مضمون سازمان دهنده و6 مضمون فراگیر شامل چالش های سیاسی، فرهنگی، ارتباطی، اقتصادی، حقوقی و فنی شناسایی شده است. مدل نهایی حاصل از رویکرد مدل سازی تفسیر ساختاری در 5 سطح تشکیل شده است که فقدان حکمرانی جنگل در سطح پنجم تاثیرگذارترین سطح می باشد و چالش های سیاسی، فقدان ارتباطات و نشر دانش حوزه جنگل برای ذی نفعان، ضعف نزدیکی بین دولت و دستگاه های اجرایی شهروندان و فقدان انگیزش در جوامع محلی برای مشارکت تاثیرپذیرترین سطح در مدل طراحی شده می باشد. تحلیل شدت نفوذ و وابستگی با استفاده از MICMAC نشان می دهد که فقدان حکمرانی جنگل و چالش های سیاسی از نوع متغیرهای مستقل هستند؛

    کلیدواژگان: خط مشی های محیط زیست، مشارکت شهروندان، اجرای خط مشی، قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل های شمال کشور
  • امین نجفقلی دوست، غلامرضا رحیمی*، فرهاد نژاد ایرانی صفحات 105-124
    زمینه

    در فرآیند کارآفرینی، یک کسب و کار راه اندازی می شود و با استفاده از ایده های خلاقانه و نوآورانه، مدل های کسب و کاری نوین ایجاد می شود. این فرآیند، به عنوان یکی از عوامل مهم توسعه اقتصادی در بسیاری از کشورها شناخته شده است و بسیاری از دانشگاه ها و موسسات آموزشی دوره هایی در این زمینه ارایه می دهند. باتوجه به اهمیت در حال رشد کارآفرینی، خط مشی گذاری توسعه کارآفرینی، از جنبه تیوریک نیاز به یک مبنای دقیق دارد تا بتوان به ایجاد یک اقتصاد کارآفرینانه با کارآفرینان بیشتر و دستیابی به هدف های تعیین شده در کشور کمک کرد. کارآفرینی در اقتصاد رقابتی و مبتنی بر بازار، امروزه نقش کلیدی است، زیرا در یک اقتصاد پویا ایده ها، محصولات و خدمات همواره در حال تغییرند و از این جهت که تمام عناصر فعال در صحنه اقتصاد (اعم از تولید کننده، مصرف کننده و سرمایه گذار) باید به کارآفرینی بپردازند. از طرفی نیز با حضور زنان در جامعه نقش این قشر بیشتر در فرایندهای اقتصادی جلوه می کند که توجه به آن را امری ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، کارآفرینی، کارآفرینی اقتصادی، خلاقیت و نوآوری
|
  • Mahdi Bahrami, Akbar Etebarian*, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi Pages 1-17

    Background and Purpose:

     The aim of this article is to present the organization's redesign policies in such a way that all organizational dimensions are aligned and appropriate for the development of smart business.

    Methods :

    Quantitative research was conducted using a descriptive survey method. The questionnaire was compiled based on different editions of Burton's multi-contingency model, and the results of its validity and reliability evaluation indicate the high internal validity of the research and the validity of the tool designed in the society. The questionnaire included 90 items to measure 13 dimensions and 26 components of the Likert scale format and was distributed among 263 managers and experts of Isfahan Iron Smelting Company who were selected by stratified random method.

    Findings:

     After data collection and analysis, it was found that the different structural dimensions of Isfahan steel Company's organizational design based on Burton's multi-contingency model were not located on the same area and were not proportional and aligned.

    Conclusion:

     The policy of redesigning the organization was proposed in such a way that the environment dimension is chosen as a central dimension for structural changes and adapting and aligning other dimensions of the organization in order to develop business intelligence.

    Keywords: Organizational Structure, Organizational Diagnosis, Business Intelligence, Burton Multi contingency Model, Isfahan Steel Company
  • Gholamali Shahmoradi, Taghi Torabi *, Reza Radfar, Mohammadhasan Cheraghali Pages 19-37
    Background

    Today, knowledge-based companies play a very important role in achieving advanced technologies and producing innovative products, and as a result, the growth and development of countries. The success of these companies is due to the development of advanced research and development activities that have a high level of technological complexity.

    Methodology

    The current research is of mixed type. In the qualitative part, the grounded theory approach was used and the data was collected using interview tools and literature review. Quantitative part data was collected from the desired statistical population through a researcher-made questionnaire, then data analysis and model fitting with structural equation modeling method and using smart software pls3 done.

    Findings

    91 effective factors on determining the level of technological complexity in the form of six categories were identified and the presented model was confirmed.

    Conclusion

    The model for determining the level of technological complexity of research and development activities resulting from the present study can be a suitable tool for managers of research and development departments of knowledge-based companies in order to improve the level of research and development activities based on global standards and creating transformation in the fields of technology and knowledge production.

    Keywords: Technological complexity, research, development, knowledge-based companies
  • askar asgarpour, mohamadhssan cheraghali *, neda farah bakhsh Pages 39-54
    Background and purpose

    Measuring and valuing technical knowledge is one of the important and difficult activities in the process of commercialization of knowledge. This research was conducted with the aim of designing a model for measuring and valuing technical knowledge in Iran's food industry.

    Methodology

    The research is developmental in terms of purpose, practical in terms of results, and mixed (qualitative-quantitative) in terms of data type. The research participants in the qualitative part included 20 scientific experts and experts in the field of technology management and executive experts of Iran's food industry, who were selected using non-probability judgmental and purposeful sampling. Cochran's formula, the sample size of 152 people was determined and selected by random cluster sampling method.

    Findings

    The results showed that the measurement and valuation model of technical knowledge in the food industry includes four main components:factors related to the company/organization, factors related to the extra-organizational environment, factors related to the nature of technology, and factors related to the technology market. It is with 71 indicators.

    Conclusion

    The results of the research can be useful for measuring and valuing technical knowledge and improving it in companies related to this field and provide a suitable field for other researches.

    Keywords: Valuing technical knowledge, commercialization of knowledge, food industry
  • omid baharestan, habib zare *, habibolah mirghafouri, mahmood zanjirchi Pages 55-72

    The purpose of this research is to design the excellence model of reproductive companies in the context of academic entrepreneurship ecosystem. The approach of the current research is qualitative, and the seven-step metacombination method of Sandelowski and Barroso was used. The statistical community of the research includes all the resources related to the academic entrepreneurship ecosystem and reproductive companies published from the scientific database in the period of 1390-1400 solar and 2000 to 2021 AD. Therefore, taking into account the degree of relevance to the research topic, primary sources were screened and 55 sources were selected, and coding was done on the concepts extracted from them. In total, 24 subcategories and 6 main categories were categorized. Finally, the identified codes were classified based on the content analysis approach of Strauss and Corbin's three-stage coding (open, central and selective). The identified components include environmental, organizational, educational, research, business and managerial factors. The results were presented in the form of a conceptual model for a better understanding of the excellence model of reproductive companies in the context of the academic entrepreneurship ecosystem.

    Keywords: Birth companies, entrepreneurial ecosystem, academic entrepreneurship, hybridization
  • Davoud Hosseinpour, Seyyed Mahdi Alvani, Hossein Aslipour Pages 73-87
    Background

    Attracting public participation is one of the key elements in the success of public policies, including environmental policies.

    Purpose

    This research was conducted with the aim of investigating the challenges of citizens' participation in the implementation of the policy, focusing on the protection and exploitation of the forests in the north of the country.

    Method

    in the quantitative section was the opinions of 11 people from the directors of the General Department of Natural Resources and Watershed Management of Mazandaran, Gilan and Golestan provinces.

    Findings

    The final model is formed in 5 levels, the lack of forest governance in the fifth level is the most influential level and political challenges, lack of communication and dissemination of forest knowledge for stakeholders, weak closeness between the government and executive bodies - citizens and lack The motivation in local communities to participate is the most effective level in the designed model. The analysis of intensity of influence and dependence using MICMAC shows that the lack of forest governance and political challenges are independent variables.

    Conclusion

    The participatory approach based on forest governance motivates the cooperation of local people and other stakeholders in applying forest control laws with the government.

    Keywords: environmental policy, citizen participation, policy implementation, law on protection, exploitation of forests in the north of the country
  • amin najafgholidoost, Gholamreza Rahimi *, farhad nezhad irani Pages 105-124
    Background

    In the process of entrepreneurship, a business is launched and new business models are created using creative and innovative ideas. This process is known as one of the important factors of economic development in many countries and many universities and educational institutions offer courses in this field. Considering the growing importance of entrepreneurship, entrepreneurship development policy needs a precise basis from a theoretical point of view in order to help create an entrepreneurial economy with more entrepreneurs and achieve the goals set in the country. Entrepreneurship in a competitive and market-based economy is a key role today, because in a dynamic economy, ideas, products and services are always changing and because all active elements in the economic scene (producer, consumer and capital) transition) should engage in entrepreneurship. On the other hand, with the presence of women in the society, the role of this stratum becomes more apparent in economic processes, which makes it necessary to pay attention to it.

    Keywords: Policy making, entrepreneurship, economic entrepreneurship, creativity, innovation