فهرست مطالب

متن شناسی حکمی و عرفانی - پیاپی 1 (بهار 1401)

نشریه متن شناسی حکمی و عرفانی
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرداد نصرتی*، لیلا گلوی صفحات 1-36

    جستار حاضر به مطالعه برخی از بنیادی ترین مفاهیم عرفان اسلامی در شعر مشفق کاشانی می پردازد. داده های تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای فراهم آمده و با روش تحلیل، توصیف و قیاس بررسی شده است. مبنای نظری این جستار نقد مضمونی ربط گراست. از این رو، کلیت فضای ذهنی شاعر سوژه تحلیل قرار دارد. یافته ها نشان می دهند که در شعر مشفق مفاهیم توکل، یقین، رضا، ذکر، غیرت، ولایت، تصوف، معرفت، محبت، شوق و سماع گاهی با تاکید بر عین اصطلاح و گاهی با پرداختن مستقیم به معنا به کار رفته اند. برای تحلیل و ارزیابی مجموع معانی قصدشده و قصدناشده از اصطلاحات مزبور در شعر مشفق از رساله قشیریه که جزو مراجع عرفان اسلامی است، استفاده شده است. همسانی معانی اصطلاحات فوق در این اشعار با معنای آن ها در رساله قشیری که از خوانش تطابقی این دو متن روشن می شود، دال بر رویکرد صحیح مشفق در مورد اصطلاحات فوق و تطابق فضای ذهنی وی با آموزه های اصیل عرفانی است. الگویی که از طبقه بندی موضوعی این شعرها به دست می آید نشان می دهد که نگرش عرفانی مشفق بر خلاف آنچه از برخی پژوهش های پیشین استنباط می شود، تک بعدی نیست، بلکه حداقل بر محورهای چهارگانه ایدیولوژی اسلامی-شیعی، انقلاب اسلامی، خمریه سرایی و عرفان شرقی شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: شعر عرفانی، نقد مضمونی، ربط گرایی، مشفق کاشانی، رسالۀ قشیریه
  • منصور نیک پناه* صفحات 37-62

    آفرینش انسان و اتفاقاتی که در زمان آفرینش رخ داد از موضوعاتی است که دست مایه بسیاری از صاحب نظران و مکاتب فکری و مذهبی گردیده است. در این میان نگاه عرفا به موضوع آفرینش انسان و سجده ملایک در برابر این مخلوق جدید با زاویه دید خاص می تواند جلوه های ویژه خود را داشته باشد. در بین این عرفا عطار و مولانا جایگاه برجسته یی هم در عرفان و هم ادبیات فارسی دارند. بازتاب خلقت آدمی و سجود در برابر آن از چشم این سرایندگان پوشیده نمانده است. در این مقاله نویسنده بر آن است تا آثار این دو شاعر را از منظر نماز بردن در برابر مخلوق جدید خداوند بررسی و دلایل آن را تنظیم نماید. با نگرشی به کلیه آثار این دو شاعر دلایلی از قیبل: فضلیت وجود دل در وجود انسان به عنوان فرودگاه و قدمگاه خداوند، بعد روحی انسان که سبب شرافت می گردد، جان و نفس، و موجودی که امکان تکاملش حتی تا عالم قدس و محضر حق وجود دارد،... بخشی از زمینه های است که دو شاعر جهت فضلیت انسان بر انواع دیگر آفریده ها بیان نموده اند.

    کلیدواژگان: عطار، مولوی، سجود، ملائکه
  • فتانه سمسار خیابانیان* صفحات 63-84

    حافظ همان توانا شاعر دردآشنایی است که روانکاوانه به عمق روح انسان های پیچیده در گردباد مغول، غوص کرده و با انگشتان عبارات نغز و فربهش التیام بخش آنان بوده است تا آن جا که پس از طی قرون، آغوشش به روی دردمندان هر عصر، گرم گشاده است. از دیگر سو این توفیق، بهره مندی حافظ از تعالیم اسلامی و مکتب های اخلاقی متعدد را گواه است که تعالیم اخلاقی مکتب رواقیون از جمله این مکاتب است گرچه، حافظ اشاره مستقیمی بر آن نکرده اما، با تفحص در آموزه های رواقیون و مقایسه آن با تعالیم اخلاقی حافظ این مدعا به اثبات می رسد.تامل در آموزه های حافظ بخصوص با بیان تلویحی، روشنگر مسیر ما خواهد بود در شناسایی منابعی که آبشخور فکری او هستند و اهتمام شاعر را در برقراری آرامش درون روایت می کند.هدف این نوشتار بیان چندی از نقطه نظرات رواقیون با هدف تامین آرامش درونی برای جوامع بشری و قیاس آن با آموزه های اسلامی حافظ که به همین منظور در خلال غزلیات بی نظیر او با لطافت خیال و ظرافت اندیشه گنجانده شده، می باشد.

    کلیدواژگان: رواقیون، تفکر اسلامی حافظ، روانکاوی حافظ، رواقی گری
  • فروزنده عدالت کاشی، محبوبه مباشری* صفحات 85-110

    ده نامه نویسی گونه ای ادبی است که در آن محب و محبوب طی ده نامه در مورد موضوعات مورد علاقه خود گفت و گو می کنند. قالب این نوع ادبی، مثنوی است. شروع آن از قرن پنجم با ادبیات غنایی و موضوع عاشقانه و اوج آن در قرن هشتم در ادبیات عرفانی است. ده نامه عماد فقیه کرمانی، شاعر عارف قرن هشتم، مجموعه ای از نامه های منظوم است، که در بحرهای مختلف سروده است. نامه هایی، که در ایام مختلف برای افراد، سلاطین عصر و احبای زمان سروده و در پایان عمر آنها را در مجموعه ای فراهم آورده و عنوان "ده نامه" را برای آن برگزیده است. این پژوهش بر آن است تا به روش توصیفی-تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای ابتدا در مورد ده نامه ها نویسی مختصری بیاورد، و به این سوال پاسخ بدهد که، سازه "را" در ده نامه عماد فقیه کرمانی به چه معانی و با چه بسامدی به کار گرفته است؟ و با توجه به این بسامد، سبک ساختاری ده نامه عمادچگونه است؟ نتیجه این پژوهش آن است که: از مجموع 657 بیت در ده نامه 45 بیت دارای سازه "را" است . که 12 مورد به عنوان "نشانه مفعولی"، 23 مورد به معنی "برای" و 9 مورد به معنی "کسره اضافی" و 1 مورد به معنی "به" بکار گرفته شده است. 85/6 درصد، میزان بسیار اندک سازه "را" در ده نامه، بیانگر این موضوع است که در قرن هشتم استعمال این سازه کم بوده است. این یکی از ویژگیهای سبکی ده نامه عماد فقیه کرمانی است.

    کلیدواژگان: ادب غنایی، ده نامه، ادب عرفانی، عماد فقیه کرمانی، سازه را
  • سیده زهرا حسینی نیا، صابر امامی*، امیراسماعیل آذر صفحات 111-132

    در کتاب گنجینهآسمانی آوینی گفتمان عرفانی ادبیات کلاسیک و ادبیات پایداری باهم دیده می شود. بنابراین برای فهم بهتراین اثرکه نمونه ای ازادبیات معاصراست باید ارتباط بینامتنی عرفان و ادبیات کلاسیک مورد توجه قرارگیرد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و رویکرد مقایسه ای به این سوال که آیا می توان کتاب گنجینه آسمانی را یک متن عرفانی به حساب آورد؟پاسخ می دهد؛ با این پرسش به بررسی تاثیرپذیری گفتارمتن های آوینی از متون کهن ادب فارسی به ویژه عرفان می پردازد و بن مایه های عرفانی مانند؛ ولایت، رازداری، ذکر و ریاضت را به عنوان مهمترین شاخص های عرفانی مشترک گفتارمتن های آوینی و عرفان در نظرمی گیرد تا با بررسی آن ها در متون کلاسیک عرفانی ادب فارسی نشان دهد که، کتاب ایشان می تواند متنی عرفانی باشد. بدین منظور میزان و نحوه تاثیرپذیری آوینی از این بن مایه ها در متونی مانند مثنوی، کلیات شمس و دیوان حافظ و... را بررسی می کند؛ با توجه به بسامد بالای این اصطلاحات نتایج این پژوهش موید این است که آوینی برای توصیف مشاهدات خود از جنگ، از مضامین عرفانی کلاسیک، به خصوص اشعار مولانا و حافظ تاثیرپذیرفته و به این مفاهیم جنبه ای پویا و زنده داده و آنها را در اثر خود با صورت بندی معاصر و نو به کار گرفته است آن چنان که می توان گفت کتاب گنجینه آسمانی برادبیات غنی و عرفانی ایران اسلامی در جهان معاصراستواراست و متنی عرفانی در ادبیات معاصر به حساب می آید.

    کلیدواژگان: ولایت، ریاضت، ذکر، رازداری، ادبیات عرفانی، گنجینه آسمانی
  • سیده پرگل شمسی، علی اکبر افراسیاب پور*، علی فتح الهی صفحات 133-154

    یکی از مسایل مورد توجه مکاتب الهی و بشری، معرفت نفس بوده است؛ زیرا با شناخت ویژگی های انسان، می توان برنامه ای متناسب با نیازهای او، برایش تدارک دید. از جمله ابعاد شناخت نفس، آگاهی از جنبه های منفی آن است. شناخت ضعف ها و کمبود ها، راهی را برای مبارزه و رفع این کمبود ها، پیش پای انسان می گذارد و متون وحیانی، بهترین شناخت را در مورد انسان، ارایه می دهند. عرفای مسلمان تلاش وافری را جهت شناختن و شناساندن نفس،به منصه ی ظهور، گذاشته اند و جهت غنی و استوار نمودن نظرات خود،از قرآن کریم و بیانات معصومین علیهم السلام، که متصل به منبع عظیم وحی بوده اند،استفاده کرده اند. هدف از انجام این پژوهش،بررسی واژه ی نفس، از دیدگاه عطار نیشابوری در منطق الطیر و میزان تاثیرپذیری وی از قرآن کریم و روایات معصومین علیهم السلام، در این زمینه، مشخص است. بر اساس نتایج پژوهش، تصور عطار از نفس، در منطق الطیر، اغلب تصوری منفی است و با نفس اماره در قرآن کریم،همخوانی دارد. وی برای بیان ویژگی های نفس، به کرات،از آیات و روایات استفاده نموده است.گاهی قسمتی از آیه یا حدیث را به کار برده و گاهی نیز،از مفهوم آن استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: نفس، عطار نیشابوری، منطق الطیر، نفس اماره، آیات و روایات
|
  • Mehrdad Nosrati *, Leila Galavi Pages 1-36

    The article studies some of the most fundamental concepts of Islamic mysticism in Moshfeq Kashani’s poetry. Here, based on the relevance theory, the totality of the poet's mental space is the subject of a thematic analysis. Trust, Certainty, Satisfaction, Recitation (Zikr), Ardour, Supervision, Sufism, Knowledge, Love, Enthusiasm and sufist music and dance (Sama) are the studied concepts. He sometimes verbalizes the mystic term and sometimes crosses the word to deal with the meaning of it, directly. Qushayriyah treatise is used as a criterion for evaluating the totality of intentional and unintentional meanings of the terms in Moshfeq’s poetry. The similarity of the meanings of the above terms in the mentioned texts is understood from the comparative reading of them, and indicates Moshfeq's correct approach to these mystical terms and the adaptation of his mental space to the original mystical teachings. Moreover, the pattern obtained from the thematic classification of these poems shows that Moshfeq's mystical attitude, contrary to what has been deduced from some previous studies, is not one-dimensional, but has at least four axes: "Islamic-Shiite ideology", "Islamic Revolution", "Tavern Terms", And "Eastern mysticism".

    Keywords: Thematic Criticism, Relevance Theory, Mystical Poetry, Moshfeq Kashani, Al-Qushayrī
  • Mansoor Nik Panah* Pages 37-62

    The creation of man and what happened at the time of creation are subjects that have been the subject of many intellectuals and religious schools. In the meantime, the mystical look at the subject of human creation and the prostration of angels against this new creature with a particular angle of view can have its own special effects. Among these mystics Attar and Rumi have a prominent place in both mysticism and Persian literature. The reflection of human creation and its existence on it is not hidden from the eyes of these poets. In this essay, the author intends to examine the works of these two poets from the perspective of praying against the new creature of God and arrange their reasons. Looking at all the works of these two poets, there are reasons for the deception: the virtue of the heart in human existence as the airport and the footsteps of God, the spiritual dimension of human dignity, soul and soul, and the creature that can evolve even to the realm of al-Quds and the right to exist. It is, ... part of the context that two poets have put forth on other kinds of creations for the sake of human virtue.

    Keywords: grade, Rumi, Sajjud, angels
  • fattaneh semsar khiabanian* Pages 63-84

    Hafez is the able poet of familiarity who has psychoanalytically dived into the depths of the souls of complex human beings in the Mongol tornado and has healed them with her fingers so much that over the centuries, her arms have been warmly extended to the afflicted of every age.On the other hand, this success is evidenced by Hafez's benefit from various teachings and schools, of which the moral teachings of the Stoic school are among these schools, although Hafez did not mention it directly,However, by examining the teachings of the Stoics and comparing it with the moral teachings of Hafiz, this claim is proved.Reflecting on the teachings of Hafez, especially with implicit expression, will illuminate our path in identifying the sources that are the source of her thought and narrates the poet's efforts to establish inner peace.The purpose of this article is to express some of the views of the Stoics with the aim of providing inner peace for human societies and comparing it with the teachings of Hafez, which is included in his unique lyric poems with the delicacy of imagination and delicacy of thought.

    Keywords: Stoics, Hafez's affection, Hafez's psychoanalysis, Stoicism, satisfaction
  • foruzandeh Edalat kashi, Mahbubeh Mobasheri* Pages 85-110

    Ten letters is a literary genre in which the beloved and the beloved discuss their favorite topics in ten letters. The format of this type of literature is Masnavi. It begins in the fifth century with lyrical literature and the subject of love and culminates in the eighth century in mystical literature. The Ten Letters of Emad Faqih Kermani, the mystic poet of the eighth century, is a collection of poetic letters, written in different forms. Letters that he wrote on different days for the people or sultans of the time and the lovers of time and at the end of his life he provided them in a collection and chose the title "Ten Letters" for it.This research aims to provide a descriptive-analytical method first about Emad Faqih Kermani and the ten letters and then to answer the question that the structure of "Ra" in the ten letters of Emad Faqih Kermani with what meanings and how many to Has it been employed? And considering this frequency, what is the structural style of Emad's ten letters? In the end, it is concluded that: out of 657 bits in ten letters, 45 bits have a "ra" structure. 12 cases are used as "objective signs", 23 cases mean "for", 9 cases mean "extra fraction" and 1 case means "to".6.85%, a very small amount, the structure "ra" in ten letters, shows that in the eighth century the use of this structure was low. this is one of the stylistic features of Emad Faqih Kermani's ten letters.

    Keywords: Mystical literature, lyrical literature, Ten letters, Emad Faqih Kermani, ra structure
  • seide zahra hosseininia, Saber Emami *, Amir Esaeel Azar Pages 111-132

    In Avini's Heavenly Treasure book, the mystical discourse of classical literature and sustainability literature are seen together. Therefore, in order to better understand this work, which is an example of contemporary literature, the intertextual relationship between mysticism and classical literature must be considered. In the present article, using the descriptive-analytical method and a comparative approach we try to answer whether the Book of the Heavenly Treasure can be considered a mystical text? Regarding this question, the influence of Avini's texts from ancient texts of Persian literature, especially mysticism has been investigated and also the mystical themes such as; province, confidentiality, remembrance, and consent which are the most important common mystical features of Avini and mysticism's texts are considered in order to show that his book can be a mystical text by examining them in classical mystical texts of Persian literature. For this purpose, the extent and manner of influence of Avini from these principles in texts such as Masnavi, Koliat Shams, Divan Hafez, etc have been investigated. According to the high frequency of these terms, the results of this study confirm that Avini, in order to describe his observations of war, was influenced by classical mystical themes, especially the poems of Molavi and Hafez, and gave these concepts dynamic and vivid aspects. Finally, it can be said the heavenly treasure book is based on the rich and mystical literature of Islamic Iran in the contemporary world and is considered a mystical text in contemporary literature.

    Keywords: Mystical literature, Confidentiality, remembrance, Velayat, austerity
  • Seyedeh Pargol shamsi, AliAkbar Afrasiabpour *, ali Fathollahi Pages 133-154

    One of the issues of the divine and human schools has been self-knowledge; Because by recognizing human characteristics, a program tailored to his needs can be prepared for him. One of the dimensions of self-knowledge is awareness of its negative aspects. Recognizing weaknesses and shortcomings is a way to fight and eliminate these shortcomings. Muslim mystics have made great efforts to know and identify the soul, the place of emergence, and to enrich and strengthen their views of the Qur'an. Karim and the statements of the Infallibles (peace be upon them), which were connected to the great source of revelation, have been used. The purpose of this study is to study the word nafs from Attar Neyshabouri's point of view in the Mantiq al-Tair and the extent of his influence on the Holy Quran and the narrations of the Infallibles (peace be upon them) in this regard. According to the results of the research, Attar's perception of the soul in the Mantiq al-Tair is often a negative perception and is consistent with the ego in the Holy Qur'an. He has repeatedly used verses and hadiths to express the characteristics of the soul. Sometimes he has used a part of a verse or hadith and sometimes he has used its meaning

    Keywords: Mantiq al-Tair, Atar Nishaburi, verses, hadiths, ego