فهرست مطالب

پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه بختیاری* صفحات 5-28
    هدف پژوهش حاضر، شناساندن مصطفی قلی خان فراش باشی به عنوان یکی از صاحب منصبان دارالسلطنه اصفهان و معرفی و تحلیل محتوای برخی از اسناد و نسخه های خطی مربوط به او می باشد. این بررسی به روش تحلیل تاریخی و با رویکرد توصیفی و تحلیلی بر اساس نسخه های خطی، اسناد آرشیوی، مطبوعات و منابع کتابخانه ای نگاشته شده است. یافته ها و نتیجه پژوهش حاکی از آن است که مصطفی قلی خان فراش باشی به مدت بیش از دو دهه در دربار ظل السلطان خدمت نمود. او به عنوان فراش باشی ظل السلطان، مسیول برقراری نظم و امنیت در اصفهان و دیگر ولایات تحت حاکمیت ظل السلطان بود. همچنین او کارگزار اجرایی و مباشر طرح های عمرانی اصفهان بود. مصطفی قلی خان در کارنامه عملکردش ساخت سربازخانه ناصری و بازسازی و مرمت سربازخانه فتح آباد، چهارحوض و میدان مشق نقش جهان را در کنار مرمت و بازسازی عمارت ها، پل ها و کاروانسراهای اصفهان دارد. او همانند برخی از صاحب منصبان دربار اصفهان، نایب الحکومه ولایت های خوانسار، کمره، برزرودجی، سمیرم، نجف آباد، اسفرجان، قمشه و جوی آباد و مودی مالیاتی جولاهه و برزرود بود که اسناد و نسخه های خطی برخی از آن ها باقی مانده است. مهم ترین نسخه خطی به دست آمده از مصطفی قلی خان، کتابچه مخارج بنایی سربازخانه و سایر عمارات است که در 1304-1303ق تهیه شده است. بر اساس این نسخه، مصطفی قلی خان در کنار ساخت بنای باشکوه سربازخانه ناصری، ده ها عملیات عمرانی در سطح اصفهان انجام داده است.
    کلیدواژگان: مصطفی قلی خان، ظل السلطان، فراش باشی، اصفهان، عراق، قاجار
  • ابوالفضل حسن آبادی* صفحات 29-51
    القاب، یکی از موضوعات مهم و درعین حال کمتر پرداخته شده در دوره قاجار است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی القاب در آستان قدس رضوی و ارتباط آن با مهر در تشکیلات اداری آستانه در دوره قاجاریه است. در این بررسی با طرح مباحثی مانند سابقه القاب در ایران و آستان قدس در دوره قاجار، رابطه القاب با مهرهای خاندانی، مهرهای شخصی و مشاغل و دلایل و نحوه صدور القاب سعی می گردد تا ابعاد مختلف آن موردپژوهش قرار گیرد. اهمیت این تحقیق از آن روست که تاکنون به موضوع القاب در آستان قدس و ارتباط آن با مهر و کارکردهای آن در تشکیلات اداری پرداخته نشده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که به تبع شکل گیری و رشد تعداد القاب در دوره قاجار، در تشکیلات اداری آستان قدس رضوی نیز انواع القاب وجود داشته است. القاب باقی مانده به موروثی و غیرموروثی تقسیم و آن ها را می توان در ذیل خاندانی، شخصی و شغلی دسته بندی نمود. القاب با توجه به ارتباطات و تعاملات سیاسی گیرنده با صاحبان قدرت، توسط شاه، متولی و والی خراسان صادر و دارنده آن به تناسب لقب درخواستی از اعتبار شغلی و مالی نیز برخوردار می شده است. بین مهر و لقب در این دوره ارتباط مستقیمی وجود داشته و بسیاری از صاحبان القاب از آن در مهرهای خود به عنوان یک شاخصه استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: لقب، مهر، دوره قاجار، تشکیلات اداری آستان قدس رضوی
  • جلیل قصابی گزکوه*، هادی وکیلی صفحات 52-67
    مشهد به عنوان کرسی نشین ایالت خراسان در دوره قاجاریه از اهمیت به سزای اقتصادی و تجاری برخوردار بود، تا جایی که می توان این شهر را به عنوان بارانداز بزرگی در شمال شرق ایران برای واردات و صادرات کالا به شمار آورد. با در نظر گرفتن ظرفیت ممتاز تجاری مشهد، برخی از تجارتخانه ها و کمپانی های تجاری امریکایی که در زمینه واردات محصولات امریکا به ایران و صادرات کالا از ایران فعال بودند، به مشهد وارد شدند. هدف از پژوهش حاضر با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی و بر پایه اسناد نویافته، پاسخ به این پرسش است که کدام تجارتخانه های امریکایی در سال های پایانی حکومت قاجاریه به عرصه تجارت مشهد وارد گردیده و به تجارت کدام کالاها در مشهد پرداخته اند؟ با وجود کمبود منابع در این زمینه و مبنی بر نگاهی جزیی نگر، یافته ها حاکی از آن است که مهم ترین تجارت خانه های امریکایی فعال در مشهد کمپانی قالی شرق، شرکت قالی تاوشانچیان، تجارتخانه ای تین گنس چایلد، کمپانی ا.ام. قره گزیان و کمپانی چرخ دوختنی زینکر بودند که با بررسی موقعیت تجاری مشهد انواع پارچه، لوازم خرازی، چرخ دوختنی و ماشین آلات به مشهد وارد نموده و قالی، خشکبار، تریاک، روده، پشم، پنبه و کتیرا که بخش عمده ای از آن، مواد خام بود، به امریکا صادر می کردند.
    کلیدواژگان: قاجاریه، مشهد، امریکا، تجارت خارجی، تجارت خانه ها
  • محسن مومنی*، زینب احمدوند، لیلی دمیرچی صفحات 68-87
    هدف این پژوهش، بررسی و تحلیل اقدامات و تحرکات یکی از خوانین و سران ایلات منطقه آذربایجان به نام رحیم خان چلبیانلو در آسیب رساندن به اهداف انقلاب مشروطه و مشروطه خواهان در منطقه آذربایجان است. همچنین تاثیری که روس ها در دامن زدن به این تحرکات داشته اند، از مهم ترین اهداف پژوهش حاضر است. فرضیه این پژوهش عبارت است از این که روس ها به منظور آسیب به انقلاب مشروطه و حضور و دخالت در منطقه آذربایجان، بر اقدامات و تحرکات رحیم خان چلبیانلو تاثیرگذار بوده اند و به صورت پنهان و بعضا آشکارا، این همکاری و همراهی را نمایان ساخته اند. درواقع، اقدامات رحیم خان در سرکوبی قیام مردم تبریز و همچنین ناامن سازی منطقه آذربایجان، با حمله به تلگرافخانه و قطع سیم های تلگراف، غارت بسته های پستی ارسالی از اروپا به ایران و همچنین حمله به اردبیل و تصرف آن شهر زمینه لازم را برای دخالت روسیه در امور داخلی، به ویژه منطقه شمال ایران را که در رقابت با دولت انگلیس منطقه نفوذ خود می پنداشتند، فراهم نمود. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع اسنادی و کتابخانه ای است. یافته ها و نتایج حاکی از آن است که هجوم ها و حمله های ایل چلبیانلو با ریاست رحیم خان به تبریز در دوران انقلاب مشروطه، قتل عام مشروطه خواهان آذربایجان و ناامن سازی راه های تجاری این منطقه، بخشی از اقدامات رحیم خان در این دوره بود. دولت روسیه تزاری نیز در این زمان جهت تضعیف انقلاب مشروطه ایران، بخصوص قیام مردم و آزادی خواهان تبریز و آذربایجان، به حمایت و همراهی ضمنی از اقدامات و تحرکات رحیم خان چلبیانلو پرداخت.
    کلیدواژگان: مشروطه، رحیم خان چلبیانلو، روسیه، آذربایجان، محمدعلی شاه قاجار
  • علی نجف زاده* صفحات 88-109
    مشهد به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقتصادی در دوره قاجار موردتوجه تجار شهرهای مختلف قرار گرفت؛ تجاری که در این شهر موثر بر سرمایه گذاری ها بودند. برخی از آنان با وجود تاجرپیشگی به زمین داری و قنات داری گرایش پیدا کردند. بعضی نیز در حوزه قنات های شهری به سرمایه گذاری پرداختند. این پژوهش درصدد است نشان دهد علل و چالش های سرمایه گذاری تجار در حوزه قنات های مشهد چه بود و سرمایه گذاری تجار در حوزه قنات در چه زمانی، توسط کدام یک از تجار و در کدام قنات ها صورت گرفت؟ یافته های پژوهش نشان می دهد تجار به خاطر ارزش اقتصادی آب در مشهد از اواخر دوره قاجار در قنات های شهری سرمایه گذاری کردند. حاج عبدالرحیم صراف، مشهدی عبدالله تاجرباشی، علی درودی، حاجی آقا نبویان و حاجی محمود هراتی مهم ترین سرمایه گذاران حوزه قنات های شهری بودند که در قنات گل خطمی، آب میرزا، مسجد گوهرشاد، سلسبیل، آب منبع و درویش بیگ به سرمایه گذاری پرداختند. خشکسالی های مشهد پس از 1325ش، جایگزینی چاه عمیق و لزوم استفاده از آب سالم باعث رکود قنات داری و کاهش سرمایه گذاری در این زمینه شد و بیشتر مالکان خصوصی سهامشان را به آستان قدس رضوی فروختند. این پژوهش با تکیه بر اسناد آستان قدس رضوی و مطبوعات خراسان به شکل توصیفی-تحلیلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: مشهد، قنات، سرمایه گذاری، تجار، مالکیت خصوصی، آستان قدس رضوی
  • فرشید نوروزی*، حمیدرضا آریانفر، عباس عابدی صفحات 110-127
    شهر بارفروش در دوره قاجار به واسطه رونق تجارت داخلی و خارجی، محل رفت و آمد، فعالیت و اسکان تجار مهمی بود که علاوه بر انجام کارهای تجاری، در امور عام المنفعه نیز فعالیت داشتند. وقف اموال و دارایی ها یکی از فعالیت های عام المنفعه این طبقه در شهر بارفروش دوره قاجار بود. بررسی مندرجات وقف نامه های آن ها به کسب اطلاعات از انواع، مصارف، ویژگی های موقوفات این طبقه اجتماعی و نیز دست یابی به اطلاعاتی ناب در خصوص مشاغل، بازارها، کاروان سراها، خانه ها، تکایا و مساجد و محلات شهر بارفروش در دوره قاجار، کمک خواهد کرد. این پژوهش بر آن است با روش تحلیل محتوا و از طریق مطالعه مندرجات و محتوای وقف نامه های تجار واقف شهر بارفروش، مسایلی همچون مصارف موقوفات تجار، میزان و تنوع موقوفات و کارکرد آن ها را بررسی و تبیین نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد در میان اموال وقف شده تجار زمین، دکان، خانه و کاروان سرا بیشترین فراوانی را داشتند و در مورد مصارف موقوفات تجار بارفروش ، تعزیه داری و عزاداری امام حسین (ع) در رتبه اول، امور خیریه و عام المنفعه و امور طلاب و مدارس علوم دینی در مراتب بعدی قرار دارند . در عصر ناصرالدین شاه و سال های بعد از آن، ایجاد موقوفات در بین تجار بارفروش رونق بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: بارفروش (بابل)، وقف، تجار، قاجار
  • وحید توسلی* صفحات 128-151
    مشهد مقدس از جمله شهر های تاریخی ایران محسوب می شود که به واسطه وجود یک مکان مقدس شکل گرفته است. با وجود اسناد مکتوب بسیاری که به توصیف این شهر پرداخته اند، اما تا به حال، مرز و ساختار محلات تاریخی شهر مشهد معرفی نشده است. در این پژوهش که از نظر هدف کاربردی و به روش توصیفی-تحلیلی سامان یافته، به صورت موردی یکی از اسناد کاخ گلستان بررسی و در پی پاسخ به این پرسش است که ریخت شناسی محلات تاریخی شهر مشهد در دوره قاجار، بر اساس نقشه کلنل جولیس دالمج چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش مشخص می نماید که نظام اداره شهر مشهد بر اساس شش محله اصلی شکل گرفته و هرکدام از محلات بر اساس ویژگی های مکانی و ساکنان، دارای ساختارها و اماکن خدماتی و زیارتی متفاوتی بوده اند که بر اساس میزان دسترسی به فضای زیارتی مرکزی شهر و وجود دروازه های شهر بوده است. وجود بیشترین کاروانسراها در محلات پایین خیابان، سرشور و نوغان، به وجود جریان بیشتر زیارت در این محلات اشاره دارد. همچنین، بیشترین فراوانی فضاهای خدمات شهری و قراولخانه در محله سراب است که حکایت از اعیان نشینی این محله دارد. محله عیدگاه به واسطه بیشترین فراوانی مسجد و تکایا، مذهبی ترین محله شهر و جریان آموزش بیشتر در بافت مرکزی و محلات سراب و نوغان جریان داشته است.
    کلیدواژگان: نقشه مشهد، ریخت شناسی، جولیس دالمج، دوره قاجار، محلات
  • رضا نقدی* صفحات 152-167
    یکی از معدود اسناد به جای مانده از موقوفات آستان قدس رضوی در دوره تیموری، رونوشت وقف‏نامه‏ ای از جلال الدین احمد استرآبادی است. در این وقف نامه که در سفینه‏ ای تاریخی-ادبی از قرن نهم و اوایل قرن دهم هجری قمری درج شده، واقف یک تکیه و حمامی را در استرآباد وقف بر روشنایی حرم رضوی و فقرای مسلمین نموده است. یافته های پژوهش نشان می‏دهد واقف و متولیان از متمولان و صاحب منصبان شیعی و از سادات استرآباد در دوره تیموری و اوایل صفوی بوده‏ و منطقه استرآباد در این دوران از مهم ترین مراکز شیعی محسوب می گردیده و عالمان و بزرگانی از آنجا در حرم رضوی خدمت می‏کرده ‏اند. املاک این وقف نامه به جهت گسترش شهر استرآباد در ادوار بعد جزو محلات آن شهر شده است. همچنین با توجه به گسترش حرم و ازدیاد زوار، یکی از نیازهای حرم تامین روشنایی و کمک به زوار بوده است.
    کلیدواژگان: تیموریان، آستان قدس رضوی، موقوفات، استرآباد، سادات
  • نایب شیرازی* صفحات 168-185
    نگارش تاریخ و تحلیل دوره های بحران به خاطر حادثه هایی که چنان پیاپی و با شتاب رخ می نمایند، همواره سخت و با اشتباهات فراوانی همراه بوده است. از نمونه های آن به دلایل بسیار، دوران پادشاهی محمدعلی شاه قاجار در ایران است. بازخوانی انتقادی اسناد، کتاب های تاریخی و نوشته های پژوهشگران در این مقاطع نشان دهنده نارسایی آنها در پاره ای از مسایل است. نتیجه تحقیقات ما نشان دهنده آن است که فرمان های محمدعلی شاه آنچنان که می بایست مورد تحلیل درست صوری و محتوایی قرار نگرفته است. در رابطه با تاریخ های حکمرانی رکن الدوله در خراسان و ارتباط او با وقایع مشروطه در آن دیار اکثر تاریخ های دست دوم و آثار پژوهشی به تحریر درآمده برخطا بوده اند. بنابراین در ثبت و چگونگی رویدادهای آن دوران نیز اشتباهات بسیاری صورت گرفته است. گستاخی سربازان روس به حرم رضوی برای نخستین بار در جمادی الثانی سال 1327ق. رخدادی است که پژوهشگران معاصر به کلی از آن غفلت نموده و شرحی از چگونگی آن ارایه نکرده اند. تحقیقات ما نشانگر آن است که این رویداد دوبار در سال های 1327ق. و 1330ق. به وقوع پیوسته است. با خوانش و تحلیل فرمانی نویافته از محمدعلی شاه و بررسی چند منبع دست اول که همزمان با آن است، سعی کرده ایم به روش تطبیقی تحلیلی، نارسایی و اشتباهات تاریخ نگاران این مقطع را خاطرنشان کنیم و تاریخی درست از رویدادها و تحلیل آنها به دست دهیم.
    کلیدواژگان: محمدعلی شاه، رکن الدوله، مشروطه، سند، مشهد، حرم رضوی، روس
  • علی سوزنچی کاشانی* صفحات 186-204
    در دوره افشاریه، شهر مشهد، به عنوان مرکز حکومت این سلسله و حرم مطهر رضوی، فراز و نشیب های زیادی را تجربه نمودند. در این دوره، متولیان همه از سادات رضوی و حسینی بودند، اما از قدرت و اختیارات آن ها کاسته شد، زیرا به دلیل وجود قدرت مرکزی در مشهد، شاهان افشاریه نظارت و حتی دخالت بیشتری بر امور مختلف آستان قدس رضوی داشتند. نادر و جانشینان او درباره شیوه اداره آستانه، چگونگی همکاری با دیگر نهادها و عوامل حکومتی و سایر امور مهم برای متولیان خط مشی تعیین می کردند. در این دوره، حوزه اختیار متولیان کاهش یافت، از تعداد کارکنان کاسته شد و برگزاری مراسم مذهبی و آیینی خاص شیعیان به مانند دوره صفویه با درجه کمتری ادامه یافت و حتی از رونق بعضی از آن ها کاسته شد و به جای آن اعیاد مذهبی مسلمانان به ویژه دو عید فطر و قربان و جشن ملی ایرانیان (عید نوروز) باشکوه بیشتری برگزار شد. نادرشاه به عمران و توسعه فضاهای زیارتی تاکید ویژه داشت و همچنین ارتباط خود را با عالمان شیعی حفظ نمود و از وجود آن ها در تشکیلات اداری حرم مطهر و مسجد جامع استفاده کرد. در این پژوهش سعی شده است باتوجه به اسناد، سیاست های مذهبی و رفتار دینی نادرشاه بر مبنای این شاخص ها موردبررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نادر شاه افشار، آستان قدس رضوی، موقوفات، آیین های مذهبی، تشیع، روحانیون
|
  • Somayeh Bakhtiari * Pages 5-28
    Introducing Mostafā Qoli Khān Farrāshbāshi as one of the officials of Dār al-Saltaneh of Isfahan and introducing and analyzing the content of some documents and manuscripts related to him.The present study was conducted through historical analysis with a descriptive-analytical approach based on manuscript sources, archived documents, journals, and library sources.This article tries to answer the question: Who was Mostafā Qoli Khān Farrāshbāshi? What was his social status in Dār al-Saltaneh of Isfahan, and how are the documents and manuscripts about him? Mostafā Qoli Khān was from the Noor family of Mazandaran. He played a significant role in implementing the construction projects of Zell-e Soltān. Most of the documents obtained from the political life of Mostafā Qoli Khān are financial documents and booklets. Mostafā Qoli Khān Farrāshbāshi has served in Zell-e Soltān's court for more than two decades. He was responsible for establishing order and security in Isfahan and other provinces under the rule of Zell-e Soltān. Also, he was the executive contractor and manager of construction projects in Isfahan. In his performance record, he has the construction of the Nāseri Garrison and the renovation and restoration of the Fathiyeh Garrison, Chāhār Howz, and Mashakh Square in Naqsh-e Jahān Square, along with the repair and restoration of Chehel Sotun palace, RakibKhāneh, Kaj Mansion, Haft Dast palace, Mokhles Caravanserai, Chāhār Howz Caravanserai, Takiyeh Dowlat, Imāmzādeh Ahmad, as well as gravel pavement of Chāhār Baqh Street. Also, he repairs on Sio Seh Pol, Khāju, and Mārnān bridges. Like some of the officials of the Isfahan court, he was the deputy governor of the provinces of Khānsār, Kamareh, Abarquh, Semirom, Najafābād, Dehāqān, Barzrud, Mobārakeh of Lenjān, KermānShāhān, and Iraq. Also, he served as steward and tax officer of Julāheh and Barzrud villages, some of which documents and manuscripts have survived. The most critical manuscript obtained from Mostafā Qoli Khān is the manuscript of Ketābcheh Makhārej-e Bannāii Sarbāzkhāneh va Sāyer-e ʽemārāt, which was prepared in 1885-1886 AD. According to this version, Mostafā Qoli Khān has done dozens of civil works in Isfahan, along with the construction of the magnificent building of Naseri Barracks.
    Keywords: Mostafā Qoli Khān, Zell-e Soltān, Farrāshbāshi, Isfahan, Iraq, Qajar
  • A Assanabady * Pages 29-51
    Titles are of the main yet under-researched issues in Qajar era. This study aimed to investigate the titles in Astan Quds Razavi and their relationship with seals in the organization in the Qajar era. Discussing such issues as the history of titles in Iran and Astan Quds Razavi in Qajar era, this study explored the relationship between titles and family seals, personal seals, and jobs and the reasons and ways the titles were produced. This study tried to fill the gap regarding the titles and their relationships with the seals and their functions in administrative parts. The results showed that following the formation and proliferation of some titles in the Qajar era, various titles began to be used in the administrative organizations of Astan Quds Razavi. The survived titles can be categorized into hereditary and non-hereditary under family, personal, and job titles. Titles are issued by the king, custodian and governor of Khorasan and their holders were bestowed, given the requested title, the occupational and financial prestige. Seemingly, there has been a direct relationship between the seal and the titles in Qajar era. Many of the title holders added the title to their seals as a criterion.
    Keywords: title, seal, Qajar Era, administrative organizations of Astan Quds Razavi
  • JALIL Ghassabigazkouh *, Hadi Vakili Pages 52-67
    Mashhad as the capital of Khorasan province in Qajar period held a high status in terms of economic and commercial issues, so that the city can be considered a big port in the northeast of Iran for goods import and export. Considering the great commercial capacity of Mashhad, some American trading houses and companies that were active in importing American products and exporting goods from Iran, settled in Mashhad. Focusing on new discovered documents, this descriptive-analytical study sought to see what American trading houses entered in Mashhad trade market in the late Qajar dynasty and which goods they traded in Mashhad. Taking into account the lack of resources and taking a detailed approach, the findings showed that most important American trading houses and companies active in Mashhad were Shargh Carpet Company, Tavshanchian Carpet Company, Gharehgazian Company, and Singer Corporation. Examining the commercial status of Mashhad, the companies imported various kinds of fabrics, sewing accessories, sewing machines and other kinds of machines into Mashhad, and exported such goods as carpets, dried fruit, opium, animals’ guts, wool, cotton, and tragacanth to America. Most of the exports were raw materials.
    Keywords: Qajar Period, trading houses, Carpet
  • Mohsen Momeni *, Zienab Ahmadvand, Leili Damirchi Pages 68-87
    This research tried to investigate the initiatives and activities of Rahim Khan Chalabianlou, one of the Khans and heads of tribes in Azerbaijan, in misleading the goals of the constitutional revolution and constitutionalists in Azerbaijan area. Moreover, the study delt with the important issue of the role of Russians in fueling the movements. The research hypothesis is that Russians influenced Rahim Khan’s initiatives and movements to mislead the constitutional revolution and to interference in Azerbaijan region. They sometimes overtly showed their cooperation and sometimes they covertly cooperated. Rahim Khan's initiatives like suppressing the revolution of people of Tabriz and making insecure the Azerbaijan region through attacking the telegraph office and cutting the telegraph wires, robbing the postal packages sent from Europe, attacking Ardabil, and conquering the city paved the way for Russia's interference in Iran’s affairs, especially the northern Iran that they assumed their influence area competing with the British government. The study used a descriptive-analytical method and focused on documents and library resources. The results showed that among the initiatives of Rahim Khan were leading Chalabianlou Tribe in attacking Tabriz in the constitutional period, killing Azerbaijani constitutionalists, and making insecure the trading routes of the region. Alongside the attacks, the tsar Russian government supported covertly Rahim Khan’s initiatives and activities.
    Keywords: Constitution, Rahim Khan Chalabianlou, Russia, Azerbaijan, Mohammad Ali Shah Qajar
  • Ali Najafzadeh * Pages 88-109
    Mashhad gained the interest of Merchants of other cities in Qajar period due to its geographical and economic status. Some of the merchants greatly impacted the investment in this city. Some of the merchants tended to holding lands and aqueducts despite their business as a merchant. Moreover, some of them invested in urban aqueducts. This research sought to explore the causes and challenges of Merchants in investing in the aqueducts of Mashhad, and also to see who invested, when and in what aqueducts they invested. The results showed that due to the economic value of water in Mashhad, merchants invested in urban aqueducts from the late Qajar period. Haj Abd al-Rahim Saraf, Mashhadi Abdollah Tajerbashi, Ali Darrodi, Haji Agha Nabavian, and Haji Mahmoud Herati were the most prominent investors who invested in such urban aqueducts as Golkhatmi, Ab-Mirza, Goharshad Mosque, Salsabil, Ab-Manba’, and Darwish Beig. Such issues as drought in Mashhad after 1946, the replacement of deep wells and the need for using clean water decreased the business of holding aqueducts and reduced investment in this field. So, most of the owners sold their shares to Astan Quds Razavi. Taking a descriptive-analytical method, this study relied on the documents of Astan Quds Razavi and Khorasan periodicals.
    Keywords: Aqueducts, Astan Quds Razavi, Qajar, Pahlavi Periods, merchants, Investment
  • Farshid Noroozi *, Hamidreza Aryanfar, Abbas Abedi Pages 110-127
    Barforoush city was a significant place for the settlement and activities of merchants in Qajar period due to the growth of domestic and foreign trade. The merchants usually were active both in trading and doing public-benefiting affairs. Among the merchants’ public-benefiting affairs was endowing properties and assets. It is assumed that examining the contents of their endowment deeds help understand about the types, uses, and features of the endowments of this group of society. It also helps understand more about the jobs, markets, caravanserais, houses, tekyehs, mosques, and neighborhoods of Barforoush in Qajar era. Using content analysis and focusing on the content of merchants’ endowment deeds of Barforoush, this study tried to see such issues as the amount, the use, the diversity, and the function of their endowments. The results showed that from among the merchants’ endowed properties, lands, shops, houses, and caravanserais were the most endowed ones. Regarding the use of the endowments, mourning ceremonies for the martyrdom of Imam Hussain were the most frequent usages followed by charitable and public-benefiting affairs, the daily affairs of students of religion schools. Endowing was more frequent in Naser al-Din Shah Kingdom and the following years.
    Keywords: endowment, content analysis, Barforoush, merchants, Qajar Period
  • Vahid Tavassoli * Pages 128-151
    Mashhad is one of the historical cities of Iran, formed based on the existence of a holy place. Several written documents have described Mashhad, but so far, no study can be found that has described the boundaries and structure of its historical neighborhoods. Applying a descriptive-analytical method, this applied research explored a document from Golestan Palace as a case. It tried to answer the question: How was the morphology of Mashhad’s historical neighborhoods in the Qajar period, based on Colonel Julius Delmage’s map? The results showed that the administration system of Mashhad was based on six major neighborhoods. Every neighborhood, based on spatial features and residents, had different structures and different service pilgrimage spaces. All of these have been formed based on their accessibility to the central pilgrimage space of Mashhad and its gates. The formation of most caravanserais in the Paein Khiaban, Sarshour, and Noghan neighborhoods indicates more pilgrimages in them. Moreover, most of urban service spaces and guard places had been located in Sarab neighborhood, indicating that this neighborhood was the resident of the nobles. Eidgah neighborhood is considered the most religious neighborhood of Mashhad as it embraces more mosques and tekyehs, while the central part of the city and Sarab and Noghan neighborhoods are more famous for education.
    Keywords: historical neighborhoods, Qajar Period, Mashhad, religion, Noghab
  • Reza Naqdi * Pages 152-167
    Among the few endowment deeds of Astan Quds Razavi survived from the Timurid period is a copy of endowment deed belong to Khajeh Jalal al-Din Ahmad Estarabadi. According to the document that has been recorded in a literary-historical collection of the nine and early 10th century (AH), the holder endowed a Tekyeh and a Bath in Estarabad to the lightening of Holy Shrine of Imam Reza (as) and helping the poor Muslims. The results showed that the endower and the trustees was among the Shiite authorities and Sadats of Estarabad in the Timurid and early Safavid periods. Moreover, the results showed that Estarabad was one of the most significant Shiite centers in the period, and some prominent scholars of the region served in the Holy Shrine of Imam Reza (as). The properties specified by the endowment have become part of the neighborhoods of Estarabad following the expansion of this city in later periods. Moreover, due to the expansion of the Holy Shrine and the increase of pilgrims, an increasing need of the Holy Shrine has been providing lighting and supporting pilgrims.
    Keywords: Estarabad, Endowment Deed, Khajeh Jalal al-Din Ahmad Estarabadi, Safavid Era, Timurid era, Astan Quds Razavi
  • Nayeb Shirazi * Pages 168-185
    ​Analyzing the crisis periods and writing their history have always been difficult and contaminated with some mistakes, since the events occur too quickly. Mohammad Ali Shah Qajar period is a good example for various reasons. Critical study of the documents, history books and notes of researchers about the period shows their failure in being clear in pinpointing the events. This study showed that the form and content of orders of Mohammad Ali Shah have not been analyzed properly.  Regarding the histories about Rokn al-Din’s ruling on Khorasan and his connection with Constitution movement in that province, most of the secondary histories and studies have undergone mistakes. So they had mistaken in recording how the events occurred in that period. The disrespectful invasion into Holy Shrine of Imam Reza in 1327 AH by Russian soldiers has been ignored by contemporary researchers. This study showed that the disrespectful violation has been done twice, that is, in 1327 AH and 1330 AH. Exploring and analyzing a new discovered document of the orders of Mohammad Ali Shah and examining primary resources about the time, this study tried to show the shortcomings and mistakes of historians about that era and to make clarifications about the exact time of the events through a descriptive-analytical method.
    Keywords: Mohammad Ali Shah, Rokn al-Din, the constitution, document, Mashhad, The Holy Shrine of Imam Reza, Russia
  • Ali Suzanchi * Pages 186-204
    Mashhad as the capital of Afsharid dynasty and holding the holy shrine of Imam Reza, experienced many ups and downs over Afsharid period. All trustees of Astan Quds were of Sadat Razavi and Hosseini families, but their power and authority diminished over time, as the dominant power of the Afsharid dynasty was settled in Mashhad and the kings could control and interfere more easily with different matters of Astan Quds Razavi. Nader Shah and his successors usually made decisions for the trustees on the way of managing Astan Quds, on the way of its cooperation with other organizations and government agents, and on other significant issues. The trustees’ activities and power were limited and the number of employees was reduced in this period. Holding Shias’ specific religious and ritual ceremonies like those common in the Safavid era became more confined. The religious ceremonies of Muslims, especially Eid al-Fitr, Eid al-Adha, and Iranians’ national celebration (i.e., Eid Nowruz) were hold magnificently. Nader Shah specifically emphasized on building and developing religious places, maintained his relationship with Shia scholars and employed them in managing the administrative organization of the Holy Shrine and Jame’ Mosques. This study tried to explore Nader’s religious policies and behavior using the mentioned issues and the survived documents from the period.
    Keywords: Nader Shah Afshar, Astan Quds Razavi, Mashhad, Religious Ceremonies