فهرست مطالب

نشریه نظریه و عمل در برنامه درسی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا گویا* صفحات 1-8

    حوزه مطالعات برنامه درسی در ایران، از طرفی به بلوغ رسیده و در آموزش عالی، منزلت یافته است و ازطرف دیگر، جای این نگرانی است که به بحران هویتی دچارشود و تبدیل به ظرفی گردد که بیش از آن که دغدغه حل مسایل واقعی جامعه ایران را داشته باشد، پذیرای انواع ابداع های نظری جهانی در این حوزه و البته با انتخاب معادل هایی به غایت سلیقه ای برای آنها شود. این نگرانی محدود به ایران نیست و درجهان نیز نگرانی های جدی بر سر تاثیر یافته های پژوهشی در علوم تربیتی و به ویژه برنامه درسی، بر بهبود وضعیت آموزشی و تدریس و یادگیری، در حال شدت گرفتن است. یکی از علت های اصلی این نگرانی، ناکامی یافته های پژوهشی در رویارویی با چالش های واقعی آموزش عمومی و عالی در جهان است. برای نمونه، دانشجویان تحصیلات تکمیلی به تولید پایان نامه و رساله در ارتباط با تدوین نظری برنامه های درسی مناسب برای آموزش صلح و شهروندی و تفکر انتقادی و خشونت پرهیزی و عدالت و نپذیرفتن آنچه که به آن باور ندارند و تبعیض جنسیتی و نظایر آن هستند. مجله های علمی پژوهشی هم به انتشار مقاله هایی می پردازند که مبتنی بر این یافته ها هستند. درحالی که جهان ناظر است که این مفاهیم عالی و متعالی، بیشتر و بیشتر از صحنه آموزش عمومی و عالی رنگ باخته اند و دنیای عمل، ناتوان از به کارگیری این نتایج نظری است. انتظار می رود که درچنین شرایطی، جامعه علمی به ارزیابی تولیدهای نظری خود و میزان اثرگذاری آنها بر واقعیت عمل همت گمارد و بپرسد که مشکل در کجاست؟ تا کجا و تا کی، قراراست که این مسیر، بدون نقد و بازبینی پیموده شود و درحقیقت، هرکس کار خود را بکند؟ مگر می شود که «سواره نظر» از خود نپرسد که «به کجا چنین شتابان» و «پیاده عمل»، ناامید از این همه تبیین و طراحی و چارچوب و مدل و الگوی نظری، در تلاش برای رویارویی بهینه با چالش های روزانه باشد و تنها و خسته، اگر راه حل بهینه نیافت، به این بسنده کند که هزینه مشکلات را کاهش دهد و تنها امیدوار باشد که بتواند مسیله امروز را حل یا کنترل کند و خود را قانع کند که «چو فردا شود، فکر فردا کنیم»!

  • مجید صالحی، مرضیه دهقانی*، محدثه خطاط صفحات 9-38
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی نظرات دانش آموختگان و دانشجو معلمان در خصوص برنامه درسی زایدرشته آموزش ابتدایی انجام شده است. رویکرد پژوهش کیفی و روش آن تحلیل مضمون می باشد. نمونه گیری به شیوه هدفمند بوده و 18 نفر جهت مشارکت با روش مصاحبه نیمه ساختاریافته انتخاب شدند. یافته ها نشان می دهد که بخش هایی از محتوای برنامه درسی این رشته به دلیل تیوری بودن، تکراری بودن، قدیمی بودن، منبع نامناسب، عدم تناسب دروس اختیاری و اجباری زاید و ناکارآمد هستند که بیش ترین فراوانی دروس زاید هم مربوط به دروس عمومی و تعلیم و تربیت اسلامی است. همچنین، بخش هایی از برنامه درسی هم به دلیل تجارب یادگیری، زاید تلقی می شوند که مشارکت کنندگان به نقش استاد، دانشجو و ارزشیابی اشاره کردند. نتایج نشان داد که در بعد محتوا، ضروری است بخش هایی از برنامه درسی عمومی، حذف و به دروس تخصصی و تخصصی-تربیتی اختصاص یابد. در بخش تجارب یادگیری هم می بایست فرایند اجرای و ارزشیابی برنامه درسی مورد بازبینی قرارگیرد و زمینه ای برای افزایش انگیزه دانشجو معلمان فراهم گردد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی زاید، رشته آموزش ابتدایی، دانشگاه فرهنگیان
  • احمد عربی، علیرضا عصاره*، اسماعیل عظیمی، سید محمدرضا امام جمعه صفحات 39-70

    هدف اصلی این پژوهش بررسی موانع، تسهیل گرها و راهکارهای ادامه اجرای روش نمونه سازی مشارکتی بازی های آموزشی دیجیتال با رویکرد تفکر طراحی در ارتقای یادگیری ریاضی ششم ابتدایی از دیدگاه معلمان شهر جونقان در استان چهارمحال‏ وبختیاری بود. نوع پژوهش کیفی با روش پدیدارشناسی بود. ابزار گردآوری داده ‏ها، از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. به این منظور با 20 نفر از معلمان دوره ابتدایی که این روش را اجرا کرده اند، مصاحبه به عمل آمد و تجربه زیسته آنان بیان شد. داده ها با استفاده از ترکیبی از روش های قیاسی و استقرایی تحلیل شد. موانع و تسهیل گرهای شناسایی شده، در پنج مرحله رویکرد تفکر طراحی شامل همدلی، تعریف، ایده پردازی، ساخت نمونه اولیه و ارزشیابی در برنامه‏ درسی ریاضی دسته بندی شد. راهکارهای ادامه اجرای روش نمونه سازی مشارکتی شامل شش درون مایه اصلی ازجمله فعالیت های آموزشی و یادگیری، سازمان دهی محتوا، شرایط بازی، عوامل مربوط به معلم، عوامل مربوط به یادگیرنده و ارزشیابی از دیدگاه معلمان تحلیل شد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی ریاضی، تفکر طراحی، بازی های آموزشی دیجیتال، یادگیری مبتنی بر بازی
  • سارا جلال پور، پروین احمدی*، پروین صمدی صفحات 71-112

    هدف اصلی پژوهش حاضر، تدوین راهنمای عمل برنامه درسی تلفیقی (یکپارچه) پایه سوم ابتدایی است. رویکرد پژوهش، کیفی (روش تحلیل محتوای کیفی) و جامعه پژوهش، کلیه کتاب‏های درسی پایه سوم ابتدایی و راهنماهای تدریس معلم هر کتاب بود. رویکرد برنامه درسی تلفیقی مضمون‏ محور (مفهوم ‏محور و مهارت‏ محور) انتخاب شد. مفاهیم و مهارت‏ ها از کتاب های درسی و اهداف هر درس از راهنماهای تدریس معلم استخراج شد و هم زمان کدگذاری صورت گرفت. کدهایی که دارای زمینه مشترک بودند در یک مقوله قرار گرفتند و مضامین (تم) تلفیقی برنامه درسی را تشکیل دادند. 192 کد اولیه بدست آمد. پس از طبقه بندی، 106 مقوله حاصل شد و در نهایت، 14 مضمون (تم) تلفیقی شکل گرفت. مضامین بدست آمده عبارتند از: جعبه ابزار پرکاربرد، نیازهای مهم، سواد مالی، آشنایی با شخصیت های علمی‏ و ادبی، نهادها، تغییر، شباهت ها و تفاوت ها، محافظت، مهربانی، تلاش، مهارت شمارش، مهارت اندازه گیری، مهارت رسم شکل، مهارت مرتب سازی داده ها در جدول و نمودار.

    کلیدواژگان: تدوین برنامه درسی، راهنمای عمل برنامه درسی، تلفیق(ادغام) برنامه درسی، برنامه درسی تلفیقی(یکپارچه)، پایه سوم ابتدایی
  • معصومه کیانی* صفحات 113-150
    هدف مقاله حاضر، بررسی الگوهای مونته سوری، والدورف، و بانک استریت در سه محور؛ نگاه به کودک و عاملیت او، ارزشیابی کودکان، و کیفیت محیط آموزشی، با استفاده از روش توصیفی و تحلیل محتوای کیفی است. یافته های این تحقیق در محور نخست در هر سه الگو بیانگر منحصربه فردبودن، توانمندی، عاملیت، و شایستگی کودک در ساخت و انتقال معانی، تاکید بر شنیدن صدای کودک و تعقیب آن توسط مربیان و بزرگسالان، توجه نسبی به صلاحیت کودکان جهت تصمیم گیری و اقدام در امور مربوط به خودشان است. در محور دوم نیز تا حد قابل توجهی به رفاه کودک و نیز مشارکت فعال وی در نظارت بر یادگیری خود و دستاوردهایش تاکید می شود و از این حیث، فرایند ارزشیابی در راستای توسعه حس عاملیت کودکان قراردارد. طبق محورم سوم نیز  محیط عنصری کلیدی در کیفیت رشد و یادگیری کودکان، و تا حدودی در راستای توسعه حس عاملیت کودکان قراردارد.
    کلیدواژگان: عاملیت کودک، ارزشیابی، محیط آموزشی، الگوهای برنامه درسی دوره پیش دبستان
  • یعقوب لهرابی، فریدون شریفیان*، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 151-186
    هدف از پژوهش حاضر بررسی دیدگاه متخصصان در ارتباط با جایگاه نظریه پردازی شخصی و نقش آن در تعالی تدریس بود. بر این اساس از اساتیدی که دارای تجارب و سوابق علمی بودند، مصاحبه به عمل آمد. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. مصاحبه ها به صورت حضوری و مجازی انجام گرفت. اطلاعات جمع آوری شده بعد از کدگذاری، با استفاده از روش مقوله بندی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که از دیدگاه اکثر اساتید داشتن تجربه، دانش و آگاهی علمی ازجمله پیش بایست های نظریه پردازی شخصی به شمار می رود. همچنین، اساتید معتقد بودند که ربط و نسبت نظریه های عام و نظریه پردازی شخصی به سه شکل کل به جزء، تلفیقی و فنی- هنری می باشد. مطابق دیدگاه اساتید، افزایش دانش و بهبود عملکرد اساتید مهم ترین فرصت ها، و کم تجربه بودن اساتید، مهم ترین چالش فراروی نظریه پردازی شخصی عنوان شد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، نظریه پردازی شخصی، برنامه درسی، تعالی تدریس
  • سعیده افضلی، علیرضا صادقی*، نعمت الله موسی پور، مصطفی قادری صفحات 187-280

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی برنامه درسی سوادچندفرهنگی دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان بود که با استفاده از روش تحقیق آمیخته از نوع تشریحی انجام شد. در بخش کمی از روش توصیفی-پیمایشی و در بخش کیفی از روش تحلیل مرور نظام مند استفاده شد. جامعه آماری در قسمت کمی شامل دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان کشور بود و با بهره گیری از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی بر اساس جدول کرجسی و مورگان 382 نفر انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه سنجش سواد چندفرهنگی صادقی (1399) مشتمل بر سه مولفه ی دانش چندفرهنگی، نگرش چندفرهنگی و مهارت چندفرهنگی بود که با کمک 10 نفر از اساتید صاحب نظر، روایی پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت، و بر اساس آلفای کرونباخ، پایایی آن، 0.85 به دست آمد. یافته ها حاکی از آن بود که سواد چندفرهنگی دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان در بعد دانش چندفرهنگی در سطح نسبتا مطلوب و در بعد نگرش چندفرهنگی در سطح متوسط بود، اما در بعد مهارت چندفرهنگی در سطح مطلوبی قرار نداشت. در بخش کیفی پژوهش پس از مطالعه بیش از 120 مقاله و کتاب (داخلی و خارجی) در زمینه موضوع مورد نظر، در نهایت 38 عنوان مقاله و کتاب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار لازم برای انجام این پژوهش چک لیست ها و کاربرگ ها و یادداشت برداری بود و تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل نظام مند انجام شد که از میان 236 عبارت، پس از طی مراحل کدگذاری، 105 کد باز و 15 کدمحوری، که الگوی برنامه درسی سواد چندفرهنگی دانشجومعلمان بر اساس آن طراحی شد. این الگو مشتمل بر شش مولفه اساسی ( -ایجاد وفاق و اتحاد در عین تکثرگرایی؛ -پرورش شهروند فعال، دموکراتیک، محلی و جهانی؛ -تعالی کلاس جهانی؛ -کرامت انسانی (توجه به دیگری)؛ -معرفی فرهنگ های مختلف؛ -توسعه تفکر انتقادی) بوده و با استفاده از عناصر ده گانه طراحی شد.

    کلیدواژگان: سواد، سوادچندفرهنگی، برنامه درسی سوادچندفرهنگی، دانشجومعلمان
  • فاطمه احمدپور* صفحات 281-320
    هندسه از دیرباز به عنوان یکی از جایگاه های اصلی برای یادگیری اثبات مطرح بوده است؛ در حالی که دانش آموزان مشکلات فراوانی در یادگیری اثبات های هندسی دارند. حتی بسیار اتفاق می افتد که دانش آموزان با ترسیم یک شکل هندسی، دیگر نیازی نمی ببینند که ویژگی های مربوط به آن رده از اشیاء هندسی را اثبات کنند. پژوهش حاضر به هدف توصیف عملکرد و برداشت های دانش آموزان متوسطه اول، در حین درک و ساخت اثبات های هندسی انجام شده است تا شناخت عمیق تری از فرایندهای تدریجی و پیچیدگی های یادگیری اثبات های هندسی به دست آید. این پژوهش به شیوه پدیدارنگاری و با تحلیل مصاحبه های فعالیت محور از 53 دانش آموز متوسطه اول انجام شد. گزارش حاضر تصویر روشن تری از عملکرد دانش آموزان و چالش های آنها را در حین ساخت یک اثبات هندسی ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: اثبات های هندسی، تعمیم و تجرید، صوری سازی، دوره متوسطه اول، پدیدارنگاری
  • نسرین مهدوی، زهرا نیکنام*، محمد عطاران، نعمت الله موسی پور صفحات 321-354

    هدف ازاین پژوهش واکاوی کنش حرفه ای آموزشگران رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان درزمینه دانش پداگوژی محتوااست. دراین پژوهش ازرویکردکیفی استفاده شدوبه شیوه هدفمند7 نفرازآموزشگران دانشگاه فرهنگیان انتخاب شدند.جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه ومشاهده کلاس، به طور هم زمان، صورت گرفت. براساس تفسیرآموزشگران از مولفه های دانش پداگوژی محتوا، آموزشگران دردوگروه نابسته به زمینه و وابسته به زمینه دسته بندی شدند.آموزشگران نابسته به زمینه هدف از پداگوژی محتوا راچگونگی بازنمایی هدفمندموضوع درسی می دانند.آن چه باور اصلی استادان را درشکل گیری آموزش محتوا معنی دارساخته، فرصت های یادگیری است که برای دانشجویان به صورت تجویزی وازبیرون برنامه ریزی می کنند، رسالت استادونظام دانشگاهی در انتقال چگونگی بازنمایی مفاهیم وحقایق است درمقابل باوراصلی آموزشگران وابسته به زمینه ،خلق فضای موثریادگیری برای نقدکردن برنامه درسی مکتوب وفرصت های یادگیری برابربرای دانشجویان با هدف خلق تجارب تحولی است. این باور در دانشجومعلمان شکل می گیردکه توانایی خلق دانش را دارند و می توانند فرصت هایی برای اندیشیدن شاگردان ابتدایی فراتر از موضوعات درسی و توصیه متخصصان مهیا کنند.

    کلیدواژگان: کنش حرفه ای، آموزشگران، دانش پداگوژی محتوا
  • مهدخت نقیبی* صفحات 355-390

    برای فهم همه جانبه ی کسر باید به تمامی زیرساختارهای آن توجه داشت. یکپارچگی و تلفیق این زیرساختارها، به درک عمیق و مفهومی کسر منجر می شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی وجود این زیرساختارها و میزان استفاده آن ها در کتاب های درسی ریاضی دوره ابتدایی است. این مطالعه، به روش تحلیل محتوا و با استفاده از چارچوب نظری زیرساختارهای کییرن شامل پنج مقوله «جزء-کل»، «اندازه گیری»، «نسبت»، «خارج قسمت» و «عملگر»، انجام شد. تمامی فعالیت ها و تکالیف متن درس، شامل بخش های «فعالیت ها»، «کار در کلاس» و «تمرین ها» در فصل های مرتبط با کسر در کتاب های درسی ریاضی پایه های دوم تا ششم دوره ابتدایی بررسی شد. نتایج تحلیل نشان داد که بیشترین مورد استفاده از زیرساختارهای کسر به ترتیب: جزء-کل (49%) ، اندازه گیری (22%)، نسبت (16%)، عملگر (11%) و خارج قسمت (%1) است، بنابراین توجه بسیار اندکی به زیر ساختار خارج قسمت در کتاب های ریاضی ابتدایی شده است. همچنین از ظرفیت برخی از زیرساختارها به طور کامل استفاده نشده است.

    کلیدواژگان: کسر، زیرساختارها، تحلیل محتوا، کتاب درسی ابتدایی
  • زهرا پروازی مقدم، کوروش فتحی واجارگاه*، کامبیز پوشنه، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 391-452

     هدف ازپژوهش حاضرواکاوی برنامه درسی متناسب با ویژگی های نسل  zبوده است.این مطالعه با رویکرد کیفی،ازنظر هدف کاربردی وبر اساس نظریه سیوفانگوشاتون دارای تحلیل محتوای استقرایی بوده است.این پژوهش،با مصاحبه نیمه . ساختاریافته و نمونه . گیری هدفمند  و مشارکت 23 نفر،از خبرگان علمی، اجرایی و20 نفر از دانش آموزان  دوره متوسطه  با گروه های کانونی انجام شد.پس از مصاحبه هاینیمه ساختاریافته،ضمنمراحلکدگذاری،تحلیل داده ها انجام شده است.برای تامین اعتبار یافته ها از روش مذاکره با همکاران ونظر ممیز بیرونی و برای پایایی از روش لینکلن و گوبا استفاده شده است.

    یافته ها

    علاوه برتاکیدبر اهمیت شناخت نسلی وویژگی ها،ترجیحات و نیازهای نسل z نشان می دهند که برنامه درسی متناسب با ویژگی های نسلz ناظر بر200 شاخص و  30مولفه و 10 اصل هستند که این 10 اصل عبارتنداز:(منطق،اهداف،محتوی،راهبردهاییادگیری،ویژگی های معلمان نسل z، موقعیت های یادگیری سنجش وارزشیابی، عوامل زمینه ای، پدیده های نوظهور، چرخش های نوگرا) که منتج به استخراج چارچوب مفهومی برنامه درسی متناسب با ویژگی های نسل z  گردید.

    کلیدواژگان: نسل، zبرنامه درسی، تحلیل محتوا کیفی
  • فاطمه سادات جعفرنیا، مقصود امین خندقی* صفحات 453-492
    در این پژوهش یکی از دیدگاه های برنامه درسی اسلامی که توسط رورنانی هاشیم مطرح شده، توصیف، تحلیل و نقد شده است. در تحلیل اندیشه های او معلوم شد که وی برنامه درسی را مترادف با سند مکتوب و به مثابه نظام مدنظر داشته و در علم دینی تحت تاثیر اندیشه عطاس، علمی را دینی می داند که از عناصر غربی پاک و با ارزش های اسلامی جایگزین شود. او در برنامه درسی اسلامی بر مشحون کردن اهداف و محتوا از ارزش های اسلامی تاکید ویژه ای دارد. از مهم ترین انتقادات به اندیشه های وی، نبود تبیین نظری مبانی فلسفی و روش شناختی، تلقی صورت گرایانه از اسلامی سازی، و  غفلت از برنامه درسی به مثابه حوزه مطالعاتی و قبول بسترهای معرفتی موجود غربی برای آن می باشد. از این رو، نیاز مهم امروز این حوزه، فراتر رفتن از مواجهه منفعلانه است که بنا را بر اقتباس، تهذیب و تکمیل صورت گرایانه دانش غربی موجود قرار می دهند و روی آوردن به دیدگاه های واکنشی و فراکنشی که در پی ارایه صورت بندی های نظری جدید و توسعه مرزهای دانش برنامه درسی از منظر اسلامی هستند، از ضرورت برخوردار است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی اسلامی، اسلامی سازی، روزنانی هاشیم، نظریه پردازی، علم دینی، صورت گرایی
  • کریم مهدیخانلو، سولماز نورآبادی* صفحات 493-526
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توجه به مولفه های طرح خوانا در محتوای برنامه درسی فارسی دوره دوم ابتدایی انجام گرفت که از نظر روش، با تکنیک تحلیل محتوا و بر اساس آنتروپی شانون بود. جامعه پژوهش کتاب های فارسی دوره دوم ابتدایی و نمونه گیری مطرح نبود. ابزار گردآوری، سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته بود که روایی آن با نظرات استادان محترم برنامه درسی و مدرسان استانی طرح خوانا تایید گردید. پایایی آن نیز توسط مدرسان طرح خوانا انجام و ضریب توافق 85 صدم بدست آمد. بر اساس یافته های این پژوهش، میزان توجه به مولفه مهارت های زبانی طرح خوانا در محتوای برنامه درسی فارسی چهارم 80، پنجم 80،  ششم 85 درصد؛ و در مجموع فارسی سه پایه دوره دوم 82 درصد و میزان توجه به مولفه آداب و مهارت های زندگی طرح خوانا (ادب، مسیولیت پذیری و جرات ورزی) در محتوای فارسی چهارم 55، پنجم 47، ششم 42 و در مجموع 48 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: مدرسه خوانا، برنامه درسی فارسی، دوره ابتدایی، تحلیل محتوا
|
  • Zahra Gooya * Pages 1-8
  • Majid Salehi, Marziye Dehghani *, Mohadeese Khatat Pages 9-38
    The aim of this study was to analyze the views of graduates and students-teachers about the redundant curriculum in primary education. The approach of qualitative research and its method is content analysis. Sampling was purposeful and 18 people were selected to participate through semi-structured interviews. Findings show that parts of the curriculum content of this field are redundant and inefficient due to their theory, repetition, obsolescence, inappropriate source, disproportion of optional and compulsory courses, which are the most The frequency of redundant courses is also related to general courses and Islamic education. Also, parts of the curriculum are considered redundant due to learning experiences, with participants pointing to the role of teacher, student, and assessment. The results showed that in terms of content, it is necessary to remove parts of the general curriculum and allocate them to specialized and specialized-educational courses.
    Keywords: scrap curriculum, field of primary education, Farhangian University, content analysis
  • Ahmad Arabi, Alireza Assare *, Esmaeil Azimi, Seyed MohammadReza Imam Jomeh Pages 39-70

    The main purpose of this research was to investigate the barriers, facilitators, and continuance of implementing a creative instructional method (Collaborative prototyping of digital educational games using design thinking). This study employed a phenomenological study as a qualitative research method. The data were collected using a semi-structured interview. Participants included 20 teachers that have experienced the method mentioned above in their class teaching in primary schools. An abductive content analysis was conducted to determine the main and sub-categories. The identified barriers and facilitators were categorized according to the stages of the design thinking process: empathy, definition and idea generation, prototype construction and evaluation. Regarding continuance factors, six categories were identified: learning and instructional activities, content organization strategies, game conditions, teacher-related factors, student-related factors, and evaluation-related factors. Future research suggestions were discussed in light of the study findings.

    Keywords: Mathematics Curriculum, design thinking, digital educational games, Learning by doing
  • Sara Jalalpour, Parvin Ahmadi *, Parvin Samadi Pages 71-112

    The main purpose of the present study is to develop a practical guide to the integrated curriculum of the third grade of elementary school. The research approach was qualitative (qualitative content analysis method) and the research community was all third grade elementary textbooks and teacher teaching guides of each book. The theme-based integrated curriculum approach (concept-based and skill-based) was chosen. Concepts and skills were extracted from the textbooks and the objectives of each lesson were extracted from the teacher's teaching guides and coded at the same time. Codes that had a common theme were placed in one category and formed the combined themes of the curriculum. 192 initial codes were obtained. After classification, 106categories were obtained and finally, 14 combined themes were formed.

    Keywords: Curriculum Development, Curriculum action plan, Curriculum Integration, integrated curriculum, Third Grade Elementary
  • Masume Kiyani * Pages 113-150
    The purpose of this paper is to examine the patterns of Montessori, Waldorf, and Bank Street in three axes; the type of view of the child and his / her agency, children's evaluation, and the quality of the educational environment using descriptive methods and qualitative content analysis. Findings of this research in the first axis in all three models indicate the uniqueness, ability, agency, and competence of the child in constructing and transmitting meanings, emphasizing hearing the child's voice and following it by educators and adults. The second axis also emphasizes the child's well-being and her active participation in monitoring her learning and achievements, and in this regard, the evaluation process is aimed at developing children's sense of agency. According to the third axis, the environment is a key element in the quality of children's development and learning, and to some extent in the development of children's sense of agency.
    Keywords: child agency, Assessment, Educational environment, preschool curriculum patterns
  • Yaghoob Lohrabi, Fereydoon Sharifiyan *, Seyed Ebrahim Mir Shah Jafari Pages 151-186
    The purpose of this research was to investigate the views of experts in relation to the personal theorizing and its role in teaching excellence. In this regard, among the professors who had scientific experience and works were selected and interviewed. The data collection tool was a semi-structured interview. Interviews were conducted face-to-face and virtual. After coding, the collected data was analyzed using the categorization method. The results showed that from the point of view of most of the professors, having experience, knowledge and scientific awareness are among the prerequisites for personal theorizing. Also, the professors believed that the relationship between general theories and personal theorizing is in three forms: whole to part, integrated, and technical-artistic. According to the professors' point of view, increasing knowledge and improving professors' performance are the most important opportunities, and the lack of experience of professors is the most important challenge to personal theorizing.
    Keywords: Higher education, Personal theorizing, Curriculum, Teaching excellence
  • Saeideh Afzali, Alireza Sadeghi *, Nematollah Mousapour, Mostafa Ghaderi Pages 187-280

    The present study was conducted with the aim of designing a model of multicultural literacy curriculum for students and teachers of Farhangian University. The approach of this research is mixed descriptive and its statistical population includes a small part of university-cultural university students, the sampling method was to select student-teachers from random clusters. Research method; Using a questionnaire with three components of multicultural knowledge, multicultural attitude and multicultural skills, and in the qualitative section, systematic analysis was used to find the components of multicultural literacy. In a small part, the results of this study indicated that the multicultural literacy of university students, teachers and educators was relatively good in the multicultural dimension and moderate in the multicultural dimension, but not at the desirable level in the multicultural dimension. According to the current situation of multicultural literacy of students and teachers, a model was designed and validated for the desired situation.

    Keywords: Literacy, multicultural literacy, Multicultural Literacy Curriculum, student-teacher
  • Fatemeh Ahmadpour * Pages 281-320
    Geometry is for a long time regarded as one of the main area for learning proof; while students face many difficulties in learning geometric proof. It even happens very often that students by drawing a geometric figure, no longer see the need to prove the properties of that class of geometric objects. This study has been done by the aim of describing middle school students' performance and perceptions during understanding and doing geometric proof for gaining a more detailed cognition of gradual processes and complexities in the learning geometric proof.   The research has been conducted by phenomenography method and analyzing task-based interviews on 53 middle school students. This report describes students’ performance and their challenges during constructing a geometric proof in more detail.
    Keywords: Geometric proofs, Generalisation, Abstraction, Formalisation, Middle School, phenomenography
  • Nasrin Mahdavi, Zahra Niknam *, Mohammad Attaran, Nematollah Mousapour Pages 321-354

    The purpose of this research is to analyze the professional action of educators in the elementary education discipline of Farhangian University in the context of pedagogy content knowledge. In this research, a qualitative approach was used and 7 educators of Farhangian University were selected in a targeted manner. Data collection was done through interview and class observation at the same time. Based on the educators' interpretation of the pedagogy content knowledge components, the educators were classified into two groups of contexts independent and context’s dependent. The context’s dependent educators consider the purpose of content pedagogy to be the targeted representation of the subject matter. The main belief of the professors in the formation of meaningful content pedagogy includes two points: a) learning opportunities for students that are prescriptively and externally planned and b) the mission of the professor and the university system in conveying how to represent concepts and facts. In contrast, the main belief of context’s dependent educators is to create an effective learning space to critique the written curriculum and equal learning opportunities for students with the aim of creating transformative experiences. This belief is formed in student-teachers who have the ability to create knowledge and can provide opportunities for elementary students to think beyond the subject matter and advice of experts.

    Keywords: the professional, action professor, pedagogy content knowledge
  • Mahdokht Naghibi * Pages 355-390

    In order to fully understand the concept of fraction, all of its sub-constructs must be considered and interrelated. The purpose of this study is to examine the presence of these sub-constructs and their level of use in elementary mathematics textbooks in Iran. A content analysis study based on Kieren's sub-constructs framework with five categories, namely; part-whole, measurement, ratio, quotient, and operator, was conducted to analyze all 2-6 grades’ mathematics textbooks’ activities and problems in chapters related to the concept of fraction. The results of the analysis showed that the most used sub-constructs respectively are: Part-Whole (49%), Measurement (22%), Ratio (16%), Operator (11%), Quotient (1%). There is very little attention given to the sub-construct of ‘quotient’ in these textbooks. Moreover, the potential of some sub-constructs has not been fulfilled.

    Keywords: Fraction, sub-constructs, content analysis, Elementary Textbooks
  • Zahra Parvazi Moghaddam, Kourosh Fathivajargah *, Kambiz Pooshne, Aliakbar Khosravi Babadi Pages 391-452

    The current research aimed to analyze the curriculum suitable for the characteristics of generation. This study has a qualitative approach in terms of purpose, and application, and based on the theory of Shiye and Shannon on ,it has an inductive content analysis . This research is based on semi-structured interviews and purposeful sampling with the participation of 43 people from scientific, executive, and focal groups. After the semi-structured interviews during the coding stages, data analysis was done in 7 steps .to validate the findings, the method of negotiation with external auditors was used and for reliability, the Lincoln and Guba method was used.

    Findings

    In addition to emphasizing the importance of generational knowledge and the characteristics, preferences and needs of generation z, the curriculum is suitable for the characteristics of generation z ،based on 200 indicators of 30 components and 10 principles (logic, goals, content learning strategies, characteristics of teachers of generation z, learning. situations, assessment and, evaluation ،background factors, emerging phenomena, and modern revolutions) which led to the extraction of the conceptual framework of the curriculum suitable for the characteristics of generation z.

    Keywords: Curriculum, generation z, Qualitative Content Analysis
  • Fatemeh Sadat Jafarniya, Maghsoud Amin Khandaghi * Pages 453-492
    In this research, one of the views of the Islamic curriculum proposed by Hashim has been described, analyzed and criticized. In the analysis, it was found that she considered the curriculum as a document and system. Her view on religious science is influenced by al-Attas' view. Accordingly, she considers science as a religious one in condition that it is free from Western elements and replaced by Islamic propositions. She seeks to design and develop a curriculum that places particular emphasis on Islamic goals and content. The most important criticisms indicates the neglect and lack of theoretical explanation of philosophical and methodological foundations, reliance on formalist views, Neglecting the curriculum as a field of study, being under the banner of the discourse of existing Western sciences. Hence, the important need of this field today is to go beyond the passive encounter, which is based on the adaptation, refinement and formalistic completion of existing Western knowledge, and to turn to reactive and proactive encounters that seek to provide theoretical formulations. New development of curriculum knowledge boundaries from an Islamic perspective is essential.
    Keywords: Islamic Curriculum, Islamization, Rosnani Hashim, theorizing, Religious Science, formalistic
  • Karim Mehdikhanloo, Solmaz Noorabadi * Pages 493-526
    The present research was conducted with the aim of investigating the level of attention paid to the components of the readable design in the content of the Persian curriculum of the upper elementary school, which was based on the method of content analysis and Shannon entropy. The research community of Persian books of the second elementary school and sampling was not considered. The collection tool was a content analysis list made by the researcher, the validity of which was confirmed by the opinions of respected curriculum professors and provincial teachers of KhANA Plan. Its reliability was also determined by the teachers of the reading plan and the agreement coefficient was 85 percent. Based on the findings of this research, the amount of attention paid to language skills component of KhANA plan in the content of the fourth grade Persian curriculum, is 80 percent, fifth grade 80, and sixth grade 85 percent, and in total, 82 percent of third-grade Persian in upper elementary school. And the amount of attention paid to the component of manners and life skills in KhANA plan (politeness, responsibility and courage) in persian content is 45%, 5th 47%, 6th 42% and in total 48%.
    Keywords: KhANA School, Persian Curriculum, elementary course, content analysis