فهرست مطالب

نظریه و عمل در برنامه درسی - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه نظریه و عمل در برنامه درسی
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی حیاتی، شهرام اسکندری پور*، علیرضا عصاره، رقیه حیدری صفحات 15-50

    مقاله حاضر با هدف فراتحلیل آثار معلمان پژوهنده استان زنجان با موضوع «آموزش و یادگیری» انجام گرفت. در این مقاله از روش فراتحلیل ترکیبی و مراحل شش گانه کریپندورف استفاده شد. از جامعه ی هدف آن که شامل 129 اثر برگزیده استان (1396-1389) بود، تعداد 51 اثر در موضوع «آموزش و یادگیری» به عنوان نمونه مورد مطالعه تعیین و داده ها با کمک سه تحلیل گر و با استفاده از سه چک لیست (سیمای شکلی، ساختاری و محتوایی) استخراج گردید. یافته های پژوهش از لحاظ شکلی بیانگر توجه بیشتر معلمان پژوهنده (زن، دوره ابتدایی، دارای سابقه شغلی متوسط، مدرک تحصیلی کارشناسی و رشته های علوم پایه) به حوزه آموزش و یادگیری، در سیمای ساختاری (روش شناختی) بیانگر استفاده بیشتر معلمان پژوهنده از رویکرد انتقادی در مساله یابی، از روش ترکیبی در گردآوری و تحلیل داده ها، از پیشینه نظری در پیشنهاد راه حل ها و همچنین؛ در سیمای محتوایی (مفهوم شناختی) بیانگر مرتبط بودن اغلب مسایل آموزش و یادگیری،  با ساختار و روش آموزش است.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، آثار معلمان پژوهنده، آموزش و یادگیری
  • ابراهیم محمدجانی، مصطفی قادری*، حسن ملکی، علیرضا صادقی، نعمت الله موسی پور صفحات 51-88
    هدف پژوهش حاضر، استخراج مولفه های دانش فرهنگی معلمان است. روش تحقیق، سنتز آثار پژوهشی مرتبط در بازه زمانی 200 تا 2020 برگرفته از پایگاه های اطلاعاتی داخلی و بین المللی است. تعداد 533 پژوهش علمی شناسایی و پس از بررسی های لازم، 34 پژوهش به مرحله نخست سنتز وارد شدند که با استفاده از روش سنتزپژوهی ساسکویس، هان و رودلا ترکیبی بهینه از نتایج آن ها ارایه گردید. استفاده از ارزیاب برای کدگذاری مجدد یافته ها، بیان شفاف آنچه انجام شده است و وجود شاخص های معین و قابل دفاع برای انتخاب مطالعات ورودی، جهت ارتقاء اعتبار پژوهش استفاده گردید. طبق یافته های حاصل، در حوزه دانش فرهنگی معلمان مولفه های 11 گانه شناسایی گردید؛ مولفه مسایل بین فرهنگی؛ فرهنگ دانش آموزان؛ فرهنگ عمومی؛ فرهنگ بومی؛ فرهنگ و مسایل اجتماعی؛ چند فرهنگی؛ فرهنگ و تعلیم و تربیت؛ ارزش های فرهنگی؛ هویت فرهنگی؛ فرهنگ سازمانی و فرهنگ و تربیت معلم.
    کلیدواژگان: دانش معلمی، دانش فرهنگی معلمان، مولفه های دانش فرهنگی معلمان، فرهنگ
  • بنت الهدی سادات حسینیان، محمدرضا نیلی*، فریدون شریفیان صفحات 89-132

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های توسعه حرفه ای معلمان با توجه به الگوها و مدل های توسعه حرفه ای معلمان انجام گرفته است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن فرا ترکیب براساس مدل اروین و همکاران (2011) است. جامعه پژوهش، متشکل از 276 مقاله علمی - پژوهشی منتشر شده در مجلات معتبر علمی است که در بازه سال های 1392 شمسی و 2008 میلادی تاکنون در زمینه توسعه حرفه ای معلمان و ارایه الگو در این زمینه بودند. نمونه پژوهش شامل29 پژوهش است که به صورت هدفمند جمع آوری  و بر اساس پایش موضوعی داده ها انتخاب شده اند. بر اساس تجزیه وتحلیل داده ها، ابعاد و مولفه های توسعه حرفه ای در 5 بعد و  22 محور طبقه بندی شدند. این ابعاد شامل ابعاد فردی، سازمانی، فرهنگی- اجتماعی، راهبردی - زمینه ای و موانع و چالش ها است. سیاست گذاران آموزشی با در نظر گرفتن این محورهای می توانند زمینه بهبود و طراحی الگوی بومی توسعه حرفه ای برای معلمان را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: الگو، توسعه حرفه ای، معلمان، مولفه ها و شاخص ها
  • سیروس اسدیان*، صیاد عبدالهی صفحات 133-168

    روش این تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان مقطع کارشناسی ورودی سال 95 رشته های علوم تربیتی، روانشناسی و زبان و ادبیات فارسی که در زمان اجرای پژوهش در نیم سال هفتم تحصیل خود بودند و تعداد آنها 439 دانشجو بود. حجم نمونه با مراجعه به جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی 205 نفر انتخاب گردید. ابزار مورد استفاده پژوهش، پرسشنامه های محقق ساخته بود که پایایی پرسشنامه نیز از طریق آلفای کرونباخ 847/0 به دست آمد. یافته های پژوهش نشان داد که در حیطه شناختی و  نگرشی (عاطفی)، برنامه های درسی جدید منجر به کسب دانش و اطلاعات لازمه و حصول نگرش های مطلوب نسبت به رشته تحصیلی در دانشجویان گردیده است؛ اما در حیطه روانی- حرکتی (مهارتی) برنامه های درسی جدید منجر به کسب مهارت های مطلوب نشده است.

    کلیدواژگان: روان شناسی و زبان و ادبیات فارسی، برنامه های درسی جدید، اهداف قصد- شده، برنامه درسی، برنامه درسی قصد- شده، رشته علوم تربیتی، رشته روان شناسی و رشته زبان و ادبیات فارسی
  • نجمه سلطانی نژاد، رضوان صفیان بلداجی* صفحات 169-204
    مقاله حاضر باهدف واکاوی انگاره های معلمان ابتدایی ازمفهوم مدرسه دوست دارکودک به منظور استخراج مولفه ها و موانع آن انجام شد. روش پژوهش پدیدارشناسی بوده است و با 24 نفر از معلمان ابتدایی شهرتهران با سابقه خدمت کم، متوسط و زیاد مصاحبه های نیمه ساختاریافته کیفی انجام شد. برای تحلیل داده ها روش تحلیل مضمون براون و کلارک (2006) بکارگرفته شد. براساس تحلیل مضمونی، 13 مضمون پایه، 5 مضمون سازمان دهنده و یک مضمون اصلی فراگیر به عنوان مولفه های مدرسه دوست دارکودک؛ و 7 مضمون پایه، 3 مضمون سازماندهنده  و یک مضمون فراگیر به عنوان موانع تحقق مدرسه دوست دارکودک شناسایی شد. بر مبنای یافته ها، مدرسه دوست دارکودک از نظر معلمان شرکت کننده در پژوهش باید در ابعاد مختلف مدیریت مدرسه، کادر آن، فضای فیزیکی، برنامه درسی و میزان تعامل با خانواده کودک توجه ویژه به کودک، روحیه و شرایط او داشته باشد اما با وجود موانع متعدد، شرایط لازم برای تبدیل شدن به چنین مدرسه ای در بسیاری از مدارس ایران بالاخص مدارس دولتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مدرسه دوست دار کودک، برنامه درسی، دانشآموز محوری، فضای فیزیکی مدرسه
  • افسانه نجفی، مریم محسن پور*، سهیلا غلام آزاد صفحات 205-254
    هدف پژوهش حاضر توصیف ادراک معلمان دوره ابتدایی از چگونگی کمک به دانش آموزان در  آموزش مبحث حجم، با استفاده از روش مصاحبه مبتنی بر تکلیف بود. بدین منظور تکالیفی طراحی و همراه دو سوال کلی برای شش معلم دوره ابتدایی داوطلب که تجربه تدریس پایه های پنجم و ششم را داشتند، به اجرا در آمد. پاسخ ها باتوجه به مولفه های مدل فعال سازی شناختی در کلاس (کراوس و همکاران، 2008) تجزیه و تحلیل شد. نتایج مولفه آموزش نشان دهنده ی تاکید  معلمان بر استفاده از روش تدریس سخنرانی، استفاده اندک از بازنمایی های ملموس، برداشت های متفاوت از تعریف حجم، محدودیت تجسم فضایی و تکیه بر بازنمایی حسابی در حل تکلیف بود. در مجموع نتایج این پژوهش نیاز معلم ها به بهبود دانش در زمینه آموزش مبحث حجم را روشن می سازد و بدین منظور پیشنهادهایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: دانش محتوایی پداگوژیکی، معلمان دوره ابتدایی، حجم، آموزش
  • سید حشمت الله مرتضوی نژاد*، رضا ناصری جهرمی، قرهاد مومنی صفحات 255-388
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی تجارب معلمان کلاس های چندپایه از تدریس درس انشاء با استفاده از روش پدیدارشناسی و استفاده از مصاحبه نیمه ساختمند اجراشد. روش نمونه گیری هدفمند و روش معیار، تمامی معلمان کلاس های چندپایه شهرستان بویراحمد در سال 1400 که بیش از سه سال سابقه تدریس در کلاس های چندپایه را داشتند، انتخاب و در نهایت بر اساس اشباع نظری 25 نفر مصاحبه شدند. تحلیل مصاحبه ها، با استفاده از الگوی کلایزی و روش تحلیل مضمون صورت پذیرفت. یافته ها در چهار مضمون اصلی: پیامدهای مرتبط با معلمان، دانش آموزان، والدین و نظام آموزشی طبقه بندی شدند. اعتبار داده ها با استفاده از تکنیک های اعتبارپذیری، انتقال پذیری و هم سوسازی داده ها و اعتمادپذیری به داده ها نیز با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات و هم سوسازی پژوهش گران تایید گردید. بر این اساس چنانچه دانش آموزان در دوران ابتدایی، با اصول نگارش آشنا شوند و در سال های تحصیلی آتی، آموخته های خود را تکمیل نمایند، در آینده عملکرد بهتری خواهند داشت.
    کلیدواژگان: انشا، کلاس های چندپایه، دوره ابتدایی، تجارب معلمان
  • طاهره احمدی، پروین احمدی، پروین صمدی* صفحات 389-434
    این پژوهش واکاوی ابعاد، مولفه ها و شاخص های شایستگی معلم به مثابه یادگیرنده مادام العمر در اسناد مرتبط بود. رویکرد پژوهش از نوع کیفی با راهبرد فراترکیب است. روش پژوهش سنتز پژوهی و تکنیک تحلیل محتوا است. جامعه پژوهش شامل کلیه آثار منتشرشده در این حوزه بدون محدودیت زمانی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر است که طی واکاوی محتوایی متناسب باهدف پژوهش دسته بندی و غربالگری انجام گرفت.57 سند  به صورت هدفمند انتخاب و کدگذاری و طبقه بندی اسناد با استفاده از نرم افزار MaxQDA 2020 انجام گرفته است. یافته ها نشان داد،ابعاد و مولفه های شایستگی معلم به مثابه یادگیرنده مادام العمر عبارت اند از: «مکانیسم فردی (مهارت های فراشناختی، ویژگی های شخصیتی، مهارت های ارتباطی و میان فردی)»، «مکانیسم سواد اطلاعاتی و فناوری (صلاحیت های دیجیتالی، آشنایی باسواد اطلاعاتی، تعامل با فناوری در گستره زندگی)» و «مکانیسم کنشگری (کنشگری در فرایند یاددهی- یادگیری، تامل، یادگیری حرفه ای، توانایی فکری، هویت حرفه ای رشد یافته، آشنایی با مدیریت دانش پداگوژیک، تسلط بر زبان خارجی)».
    کلیدواژگان: شایستگی، سنتزپژوهی، معلم، یادگیرنده مادام العمر
  • بتول سبزه* صفحات 435-460

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و تحلیل محتوای کتاب کار و فناوری پایه ششم ابتدایی بر اساس مولفه های کارآفرینی در سه بعد دانش، نگرش و مهارت به روش توصیفی از نوع روش تحلیل محتوای کمی صورت گرفت. جامعه مورد پژوهش محتوای کتاب کاروفناوری پایه ششم در سال 1399 است که کل کتاب به عنوان نمونه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. ابزار اندازه گیری چک لیست محقق ساخته براساس مولفه های کارآفرینی بود که اعتبار و روایی آن با کمک متخصصان و روش مثلث سازی بدست آمد. یافته ها نشان داد مجموعا 761 مرتبه در کتاب کاروفناوری به مولفه های کارآفرینی در قالب متن، پرسش و تصویر توجه شده است. بیشترین توجه به مولفه مهارت ها (442) وکمترین آن مولفه نگرش (51) بود. همچنین در زیر مولفه ها قوانین ومقررات، ریسک پذیری و برقراری ارتباط موثربیشترین درصد و مولفه های سوادمالی، کنترل درونی و تفکر انتقادی کمترین درصد را به ترتیب در بعد دانش، نگرش و مهارت کارآفرینی به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: مولفه های کارآفرینی، کتاب کار و فناوری پایه ششم ابتدائی، تحلیل محتوای کمی
  • حمیده هورفر، زهرا نیکنام*، مجید ملکان، عفت عباسی صفحات 461-492
    این مطالعه با هدف، تحلیل پژوهش های ایرانی آموزش علوم تجربی معطوف به ماهیت علم، در قلمرو برنامه درسی انجام شده است. سوال اصلی این است که چگونه به موضوع ماهیت علم در برنامه درسی آموزش علوم تجربی پرداخته شده است و حیطه های مغفول این پژوهش ها کجاست. مبنای تحلیل این پژوهش کیفی بازنمایی سه سطحی آکر از برنامه درسی بوده است. مرور و تحلیل 32 سند شناسایی شده حاکی از آن است که مطالعات ایرانی تمرکز و توجه بسیاری به برنامه درسی قصد شده دارند، ولی در سطح برنامه درسی اجرا شده و کسب شده جای مطالعات با رویکردهای روش شناختی متنوع، خالی است. همچنین در زمینه آموزش ماهیت علم در مقطع ابتدایی، پژوهشی صورت نگرفته است. لازم است پژوهش هایی کیفی به طور مثال مردم نگاری انجام شود تا پژوهشگر با مشاهده کلاس های درس علوم تجربی، بی واسطه بتواند به بررسی چگونگی آموزش ماهیت علم بپردازد.
    کلیدواژگان: آموزش علوم تجربی، ماهیت علم، برنامه درسی علوم، سطوح برنامه درسی
  • همایون رهیاب، کوروش فتجی واجارگاه*، اسماعیل جعفری، نعمت الله موسی پور صفحات 493-522

    منظور از انجام این پژوهش، تبیین تحول و بازنگری برنامه های  درسی آموزش عالی افغانستان بعد از سال 1381-1400 در افغانستان است. روش پژوهش کیفی از نوع تاریخی است و پژوهشگران تلاش نموده سیر بازنگری برنامه های درسی را در این دوره که به عنوان دوره تحول [1] یاد می شود، با دیدگاه تحلیلی نشان دهد. نتایج نشان می دهد که بازنگری برنامه های درسی بعد از سال 1381 از نخستین اولویت ها در جهت تحول آموزش عالی شمرده می شد. اگرچه وزارت تحصیلات عالی از سال 1381 برنامه بازسازی آموزش عالی و بازنگری برنامه های درسی را در دستور کار گرفت، اما طرح راهبردی آن بعد از سال 1384 منتشر شد و در سال 1394 توسعه یافت. تجربه ای که بعد از سال 1381 از  برنامه ریزی درسی آموزش عالی حاصل می شود، گذار از یک نظام برنامه ریزی درسی نسبتا غیرمنظم [2] به سمت نظام برنامه ریزی درسی متمرکز و سرانجام به سمت نظرخواهی و  واگذاری اختیارات نسبی برای برنامه ریزی درسی به دانشگاه ها بود. درنتیجه 165 رشته تحصیلی شناسایی شد که باید بازنگری می شد؛ ازجمله آن برنامه درسی71 رشته تحصیلی  تا سال 1400 بازنگری گردید. [1] - در این دوره آموزش عالی ظرفیت محدودش شکسته شد و رسالت خود را از سر گرفت. 150 موسسه آموزش عالی دولتی و خصوصی تآسیس گردید. رشته های تحصیلی جدید ایجاد شد و برنامه های درسی بازنگرری گردید. دسترسی به آموزش عالی افزایش یافت.[2] - در اثر جنگ های داخلی و حاکمیت احزاب سیاسی در مناطق مختلف، نظام برنامه ریزی درسی واحد نبود. برنامه های درسی دانشگاه ها متفاوت از هم بودند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، بازنگری، برنامه درسی، پژوهش تاریخی، جهت گیری
|
  • Ali Hayati, Shahram Eskandari Pour *, Alireza Assare, Roghayeh Heydari Pages 15-50

    The present article has been done with the aim of meta-analysis of the works of research teachers in Zanjan province and has used the combined meta-analysis method and six steps of Krippendorf. From the statistical population of 129 selected works of the province, 51 works have been selected as the study sample. Data were extracted with the help of three analysts using three checklists. Research findings in terms of form show more attention of research teachers (female, elementary school, intermediate work history,…) in the field of educaotin and learning, in the methodological view indicate more use of critical approach by research teachers in Problem solving, from the combined method in data collection and analysis, from the theoretical background in proposing solutions and also; In terms of cognitive concept, it indicates that most of the issues of teaching and learning are related to the structure and method of education.

    Keywords: meta, analysis| works of research teachers| teaching, learning
  • Ebrahim Mohammadjani, Mostafa Ghaderi *, Hasan Maleki, Alireza Sadeghi, Nematollah Mousapour Pages 51-88
    The purpose of the current research is to extract the components of teachers' cultural knowledge. The research method is the synthesis of related research works in the period from 2000 to 2020 taken from internal and international databases. A number of 533 scientific researches were identified and after the necessary checks, 34 researches were included in the first stage of synthesis. Using the evaluator to recode the findings, clearly state what has been done, and the presence of definite and defensible indicators to select the input studies was used to improve the credibility of the research. According to the findings, 11 components were identified in the field of teachers' cultural knowledge; component of intercultural issues; students' culture; general culture; indigenous culture; culture and social issues; multiculturalism; culture and education; cultural values; cultural identity; Organizational culture and culture and teacher education.
    Keywords: models of teacher knowledge, combined models of teachers' knowledge, components of teachers' knowledge, Teacher knowledge, Cultural knowledge of teachers, Teachers' cultural knowledge components, culture
  • Bentolhoda Sadat Hosenian, MohammadReza Nili *, Fereydoon Sharifiyan Pages 89-132

    The aim of this study was to identify the dimensions and components of teacher professional development according to the patterns and models of teacher professional development.The approach of the present study is qualitative and its method is meta-combination based on the model of Ervin et al(2011).The research community consists of 276 scientific-research articles published in prestigious scientific journals that in the period of 1392 and 2008 have been in the field of professional development of teachers and provide a model in this field. The research sample includes 29 studies that have been purposefully collected and selected based on thematic monitoring of data.The dimensions and components of professional development were classified into 5 dimensions and 22 axes. These dimensions include individual,organizational,socio-cultural,strategic,contextual and obstacles and challenges. By considering these axes, educational policy makers can provide the basis for improving and designing a local model of professional development for teachers.

    Keywords: model, Professional Development, Teachers, Components, Indicators
  • Sirous Asadian *, Sayad Abdollahi Pages 133-168

    The method of this research is descriptive - survey. The statistical population of this research includes undergraduate students in the fields of education, psychology and Persian language and literature that at the time of the research, they were in the seventh semester of their studies and their number was 439 students. The sample size was selected by referring to Krejcie and Morgan table and by relative stratified random sampling method of 205 people. The instrument used in the study was researcher-made questionnaires and the reliability of the questionnaire was obtained through Cronbach's alpha of 0.847. Findings showed that in the field of cognition and emotion, new curricula have led to the acquisition of necessary knowledge and the acquisition of desirable attitudes toward the field of study in students; But in the field of psycho-motor (skills) new curricula have not led to the acquisition of desirable skills

    Keywords: Psychology, Persian Language, Literature, new Curricula, Intended goals, Curriculum, intended curriculum, field of education, field of psychology, field of Persian language, literature
  • Najmeh Soltaninejad, Rezvan Safian Beldaji * Pages 169-204
    The present study aims to analyze the ideas of elementary teachers about the concept of "child-friendly school" toextract components and its obstacles. The research method applied was phenomenological and the study samples included 24 elementary teachers in Tehran who had low, medium and high levels of teaching experience. The data for study was collected through semi-structured interviews which were performed on the basis of theoretical saturation. The method of data analysis used was Brown and Clark ' thematic analysis (2006). Based on the theme analysis, 13 basic themes 5 organizing and a main theme  were identified as the child-friendly school components. In addition, 7 basic themes, 3 organizing themes and an overarching theme were recognized as the barriers to the realization of a child-friendly school. Finally, it should be mentioned that due to several obstacles, there are no conditions to create such atmosphere in many Iranian schools, especially public schools.
    Keywords: Child-Friendly School, Curriculum, student centered, school physical space
  • Afsaneh Najafi, Maryam Mohsenpour *, Soheila Gholamazad Pages 205-254
    The purpose of this research was to describe the perception of primary school teachers on how to help students in instructing of the volume, using the task-based interview method. For this purpose, some tasks was designed and implemented with two general question for six volunteer primary school teachers who had experience in teaching fifth and sixth grades. The answers were analyzed according to the instruction component of the cognitive activation model in the classroom (Kraus et al., 2008). The results showed the lecture method, the less use of concrete representations, different perceptions of the volume definition, spatial limitations and relying on arithmetic representation in solving the task. In total, the results of this research clarify the need of teachers to improve their knowledge in the field of instructing of the volume, and for this purpose, suggestions have been presented.
    Keywords: Pedagogical content knowledge, Primary school teachers, Volume, Instruction
  • Seyyed Heshmatollah Mortazavizadeh *, Reza Naseri Jahromi, Farhad Momeni Pages 255-388
    The present study was conducted with the aim of analyzing the experiences of teachers of multi-grade classes in teaching composition using the phenomenological method and using semi-structured interviews. Purposive sampling method and criterion method, all the teachers of multi-grade classes in Boyar Ahmad city in 1400 who had more than three years of teaching experience in multi-grade classes were selected and finally 25 people were interviewed based on theoretical saturation. The analysis of the interviews was done using the Claysey model and thematic analysis method. The findings were classified into four main themes: consequences related to teachers, students, parents and the educational system. The validity of the data was confirmed by using the techniques of reliability, transferability and alignment of data, and the reliability of the data was also confirmed by the accurate guidance of the flow of information collection and alignment of the researchers.
    Keywords: essay, multigrade classes, Elementary School, teachers' experiences
  • Tahereh Ahmadi, Parvin Ahmadi, Parvin Samadi * Pages 389-434
    The purpose of this study was to investigate the dimensions, components and indicators of a teacher's competence as a lifelong learner in related documents. The research approach is qualitative with a hybrid strategy. The research method is synthesis research and content analysis technique. The research population includes all published works in this field without time limit in valid databases that were classified and screened during content analysis appropriate to the purpose of the research. 57 documents were purposefully selected, coded and classified using MaxQDA 2020 software. The findings showed that the dimensions and components of a teacher's competence as a lifelong learner are: "Individual mechanism (metacognitive skills, personality traits, communication and interpersonal skills)", "Information and technology literacy mechanism (digital competencies, information literacy familiarity) In the sphere of life) "and" mechanism of action (activism, reflection, professional learning, intellectual ability, developed professional identity, familiarity with knowledge management, mastery of foreign languages
    Keywords: Competence, meta-composition, teacher, lifelong learner
  • Batool Sabzeh * Pages 435-460

    The purpose of this research is to evaluate and analyze the content of the workbook and technology of the sixth grade based on the components of entrepreneurship in the three dimensions of knowledge, attitude and skill. which was done using a descriptive method of quantitative content analysis. The research community is the content of the 6th grade technology book  in 2019.  Its reliability and validity was obtained with the help of experts and triangulation method. The most attention was paid to the skills component (442) and the least attention was paid to the attitude component (51)..Also, under the sub-components of rules and regulations, risk-taking and effective communication, the highest percentage and the components of financial literacy, internal control and critical thinking have the lowest percentage, respectively, in the dimensions of knowledge, attitude and entrepreneurial skills.

    Keywords: Entrepreneurship Components, Sixth Grade Workbook, Technology, quantitative content analysis
  • Hamideh Hoorfar, Zahra Niknam *, Majid Malekan, Effat Abbasi Pages 461-492
    This study analyzes Iranian research on science education curriculum focusing on the nature of science.How the nature of science has been addressed in Iranian research on science education curriculum is question. This study was conducted with a qualitative approach and by reviewing Iranian studies. 32 documents were examined and analyzed. The review and analysis indicate that Iranian studies have mainly focused and pay a lot of attention to the intended curriculum, at the expense of sidelining the implemented and acquired curricula.There is little field research from classrooms and a huge gap in interpretive research Also, there is almost no research on teaching the nature of science to primary students.Classroom activities and learners' experiences in educational environments are an integral part of the curriculum, therefore, it is necessary to conduct qualitative field research, such as ethnography, for gaining a deeper understanding of the implemented and experienced levels of the curriculum.
    Keywords: science education, nature of science (NOS), science curriculum, curriculum levels
  • Hamayon Rahyab, Koorosh Fathi Vajargah *, Esmaeil Jafari, Nematollah Mousapour Pages 493-522

    This Study aims to look into the evolution and revision of higher education curricula Post September 11, 2001. The study used a qualitative research method with an historical lens. The investigator shows the evolution of reviewing higher education curricula in 21st century from an analytical perspective. The study uses archival analysis primarily research publications and  documents related to higher education curricula available online and printed in digital sources.The finding show that the higher education curriculum in Afghanistan has gone through different phases. The data suggest that the curriculum experience show a transition from a relatively irregular curriculum planning system before September 11 to a centralized curriculum system post September 11 leading towards opinion polls and the delegation of some autonomy for curriculum to prestigious universities.The study found that 165 majors were identified that needed to be reviewed;among them, the curriculum of 71 fields of study have been revised to date

    Keywords: Curriculum, Higher education, historical research, Orientation, revision