فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 229 (بهمن 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بهمن میرزایی، اعظم شهسواری*، محمدرضا فدائی چافی، سارا رجبی صفحات 1-13
    سابقه و هدف

    قلب توانایی محدودی در بازسازی و احیای خود از طریق تقسیم سلولی، تمایز سلول های بنیادی و فعال سازی سلول های پیش ساز قلبی دارد و کاهش کاردیومیوسیت ها حتی به میزان اندک می تواند عملکرد قلب را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین وجود تعادل بین کاهش و تشکیل کاردیومیوسیت های جدید در تمام دوران زندگی برای حفظ عملکرد قلبی بسیار ضروری است. شواهد حاکی از آن است که فعالیت ورزشی می تواند ساختار قلبی را در سطح سلولی-مولکولی تحت تاثیر قرار دهد، لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرین هوازی-مقاومتی بر بیان miR-222 و ژن های  cTnT، Cx43، Ki67 و تکثیر کاردیومیوسیت های موش های صحرایی نر قبل از بلوغ، جوان و سالمند بود.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه، تعداد 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در سه رده سنی 2 هفتگی به عنوان گروه قبل از بلوغ، 8 هفتگی به عنوان گروه جوان و 96 هفتگی به عنوان گروه سالمند، به طور تصادفی به دو گروه تمرین (5=n) و کنترل (5=n) تقسیم شدند. برنامه های تمرین مقاومتی (نردبان مقاومتی، 3روز در هفته) و هوازی (دویدن روی نوارگردان، 3 روز در هفته) به مدت 6 هفته اجرا شد. بیان miR-222 و ژن های Cx43، cTnT و Ki67 به روش Real Time-PCR مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی (0/05≥P) استفاده شد.

    یافته ها

    مقادیر پروتیین BrdU با روش ایمونوهیستوشیمی و بیان ژن Ki67 در هر سه رده سنی قبل از بلوغ، جوان و سالمند موش های تمرین کرده به طور معنی داری بیش تر از گروه های کنترل بود (0/05≥P). miR-222 گروه تمرین کرده قبل بلوغ، نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بیش تر بود (0/023=P). افزایش بیان ژن cTnT در گروه های تمرین کرده قبل بلوغ (0/018=P) و سالمند (0/015=P) و افزایش بیان ژن Cx43 در گروه تمرین کرده سالمند (0/009=P) مشاهده شد.

    استنتاج

    انجام تمرینات هوازی-مقاومتی می تواند محرک موثری برای افزایش تکثیر کاردیومیوسیت ها در هر سه رده سنی  قبل از بلوغ، جوان و سالمند در موش های صحرایی باشد.

    کلیدواژگان: ایمونوهیستوشیمی، برمو دی اکسی یوریدین، کاردیومیوژنز، Ki67، هوازی- مقاومتی
  • آترین آشعبانی، مهدی رئیسی، رضا شرافتی چالشتری* صفحات 14-26
    سابقه و هدف

    امروزه، استفاده از گیاهان دارویی نظیر آویشن دنایی به عنوان یک روش درمانی مکمل و موثر جهت کنترل و مهار رشد انواع میکروارگانیسم های بیماری زا در سراسر جهان در حال افزایش است. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس و نانوکپسول اسانس آویشن دنایی علیه تعدادی از باکتری های بیماریزای جدا شده از نمونه های آبزیان و مواد غذایی بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تجربی، آویشن دنایی در خرداد ماه 1402، در شهرستان شهرکرد جمع آوری شد. اسانس اندام هوایی خشک شده گیاه با استفاده از دستگاه کلونجر (به روش تقطیر با بخار آب) به دست آمد. اجزای موجود در اسانس به روش گاز کروماتوگرافی طیف سنج جرمی (GC-Mass) شناسایی شدند. نانوکپسول اسانس آویشن دنایی با استفاده از 20 Tween، Tween 80 به عنوان امولسیفایر، پلی اتیلن گلیکول به عنوان حلال کمکی، محلول کیتوزان اسیدی (1 درصد) و نشاسته اصلاح شده (5 درصد) به عنوان پوشش، تهیه شد. جهت تایید ساختار نانوکپسول اسانس از میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و پراکندگی نور دینامیکی (DLS) استفاده شد. خاصیت ضد میکروبی علیه باکتری های لیستریا مونوسیتوژنز، اشرشیا کلای، باسیلوس سریوس، سالمونلا تایفی موریوم، پروتیوس میرابیلیس، استافیلوکوکوس اوریوس و کلبسیلا پنومونیه جدا شده از نمونه های آبزیان (ماهی و لابستر) و انواع مواد غذایی (شیر خام، بستنی سنتی و گوشت گوسفند، گاو، مرغ) به روش های انتشار دیسک، تعیین حداقل غلظت مهاری (MIC) و کشندگی (MBC) به روش میکرودایلوشن و ممانعت از تشکیل بیوفیلم بررسی شد.

    یافته ها

    براساس آنالیز اجزای اسانس عمده ترکیبات اسانس آویشن دنایی به ترتیب مربوط به تیمول (75/31 درصد)،8 p-Cymene (4/62 درصد)، کارواکرول (4/2 درصد)، trans-Cayophyllene (3/01 درصد)، ترپنین (2/01 درصد) و بتا میرسین (1/21 درصد) بود. با توجه به نتایج به دست آمده بر اساس روش TEM و DLS ساختار نانوکپسول اسانس آویشن دنایی مورد تایید قرار گرفت. اندازه نانوکپسول ها بین 50 تا 90 نانومتر بود. میزان MIC برای باکتری های مذکور بین 5/62 تا 250 میکروگرم بر میلی لیتر بود. کم ترین میزان MIC برای پروتیوس میرابیلیس، استافیلوکوکوس اوریوس و کلبسیلا پنومونیه با غلظت 5/62 میکروگرم بر میلی لیتر نانو کپسول اسانس آویشن دنایی گزارش شد. هم چنین میزان MBC برای باکتری های مذکور بین 125 تا 1000 میکروگرم بر میلی لیتر بود. طبق نتایج به دست آمده میزان MIC و MBC برای همه باکتری های مذکور نسبت به نانوکپسول اسانس آویشن دنایی کم تر از اسانس تنها بود (0/05>P). براساس نتایج با افزایش غلظت اسانس، قطر هاله عدم رشد، افزایش نشان داد در حالی که این نتایج برای نانوکپسول اسانس این طور نبود. در تمام باکتری ها به جز استافیلوکوکوس اوریوس، قطر هاله عدم رشد برای غلظت های مختلف اسانس بیش تر از نانوکپسول اسانس بود. درصد مهار تولید بیوفیلم نیز در غلظت های 125 و 250 میکروگرم بر میلی لیتر نانو کپسول آویشن به جز کلبسیلا پنومونیه 100 درصد گزارش شد. در تمامی غلظت های نانو کپسول آویشن دنایی، درصد کاهش بیوفیلم باکتری ها به طور معنی داری نسبت به اسانس تنها بیش تر بود (0/05>P).

    استنتاج

    طبق نتایج به دست آمده ساختار نانوکپسول اسانس آویشن دنایی نسبت به اسانس آن، دارای خواص ضد باکتریایی بیش تری بود. پیشنهاد می شود که مطالعه های آینده جهت سم شناسی نانوکپسول تهیه شده در سطح سلول های سالم و سرطانی در شرایط آزمایشگاهی صورت گیرد. به علاوه جهت کاربردی نمودن آن در صنعت غذا، مطالعه های تجربی در مدل های غذایی نیز انجام گیرد.

    کلیدواژگان: نانوکپسول، آویشن دنایی، باکتری بیماری زا، ضد میکروبی، گاز کروماتوگرافی
  • فرزانه کرمی تنها، فرزانه احمدی، حمیدرضا فلاح ابدی* صفحات 27-39
    سابقه و هدف

    بیماری ایسکمیک قلبی (IHD) یک مشکل عمده بهداشت عمومی می باشد و در سال 2019 علت اول سال های از دست رفته عمر به دلیل مرگ زودرس را داشته است. دانستن میزان بروز و مرگ ومیر آن می تواند در طراحی و اجرای مداخلات پیشگیرانه در مناطق مختلف کشور کمک کننده باشد. در پژوهش حاضر الگوی بروز، و مرگ ومیر IHD طی سال های 2019-1990 در استان های ایران بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه اکولوژی (با کد اخلاق IR.ZUMS.REC.1402.216)، میزان بروز، و مرگ ومیر استاندارد شده سنی (در هر 100000 نفر) بیماری ایسکمیک قلبی برای 31 استان ایران از پایگاه جهانی بار بیماری ها (GBD) در سال های 1990، 1995، 2000، 2005، 2010، 2015 و 2019 استخراج شد. همچنین میزان بروز، و مرگ ومیر در گروه های سنی کم تر از 44، 54- 45، 64-55، 65-74، 75-84 و بالای 85 سال در سال های مورد مطالعه نیز مورد بررسی قرار گرفت. در زنان و مردان، در گروه های سنی مختلف و در کل، نسبت مرگ ومیر به بروز (MIR) نیز محاسبه شد. به منظور شناسایی استان های با روندهای مشابه در میزان بروز، مرگ و میر و MIR در سال های مورد مطالعه از تحلیل خوشه بندی مبتنی بر مدل استفاده شد. در روش خوشه بندی از آمیخته متناهی از توزیع های تی چند متغیره استفاده شد. جهت تعیین تعداد خوشه ها (تعداد روندهای متفاوت) معیار اطلاع بیزی (BIC) به کار رفت. جهت تعیین تعداد خوشه ها، خوشه های متفاوت در نظرگرفته شد و BIC محاسبه شد. تعداد خوشه ای که دارای کم ترین مقدار BIC بود به عنوان تعداد خوشه نهایی در هر شاخص در نظر گرفته شد. تحلیل ها در نرم افزار R 4.2.0 انجام شد.

    یافته ها

    طی سال های 1990 تا 2019، میزان بروز IHD در زنان 6 درصد و مردان 4 درصد، میزان مرگ ومیر IHD در زنان 35 درصد و مردان 40 درصد و MIR در زنان 69 درصد و مردان 62 درصد کاهش داشته است. از سال 1990 تا 2019 در استان خراسان رضوی 13 درصد کاهش بروز کل و در استان اردبیل فقط 1 درصد کاهش بروز کل بیماری مشاهده گردید. کم ترین میزان بروز بیماری ایسکمی قلبی در سال 2019 در استان تهران بوده است. همچنین در هر دو جنس، استان تهران کم ترین میزان مرگ ومیر و MIR را داشته است. استان خراسان شمالی در کل بالاترین میزان بروز و استان گلستان بالا ترین میزان مرگ ومیر و MIR بیماری را در سال 2019 دارا می باشد. براساس نتایج تحلیل خوشه بندی، میزان بروز دارای 3، مرگ ومیر دارای 2 و MIR دارای 2 روند(خوشه) در31 استان بودند. میزان بروز در اردبیل، گلستان، خراسان جنوبی، قزوین، قم، سیستان و بلوچستان، تهران و یزد، میزان مرگ و میر در اردبیل، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، هرمزگان، ایلام، کردستان، لرستان، قزوین و سمنان و MIR در آذربایجان شرقی و غربی، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، فارس، گیلان، گلستان، هرمزگان، ایلام، اصفهان، کرمان، کرمانشاه، خراسان رضوی، خوزستان، کردستان، لرستان، مرکزی، مازندران، سمنان و یزد روند مشابه هم و بالاتر از سایر استان ها داشته است.

    استنتاج

     میزان بروز و مرگ ومیر و MIR طی 30 سال مطالعه در ایران کاهش داشته است که این کاهش در بروز به میزان قابل توجهی کم تر از دو شاخص دیگر است. این امر لزوم توجه برنامه ریزان نظام سلامت و تمرکز آن ها به برنامه های پیشگیرانه سطح اول را نشان می دهد. هم چنین تفاوت مشاهده شده در بروز و مرگ ومیر بر حسب استان های مختلف، برنامه ریزی بر حسب مناطق مختلف را متذکر می شود.

    کلیدواژگان: بیماری ایسکمی قلبی، بروز، مرگ و میر، روند، میزان مرگ و میر به بروز
  • رضا چیتگر چاری، حمیدرضا گلی* صفحات 40-49
    سابقه و هدف

    به دلیل افزایش چشمگیر مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری ها، این مطالعه با هدف تعیین فراوانی باکتری های ایجادکننده عفونت های تنفسی، خون و زخم در بیماران بستری در مرکز درمانی روحانی شهر بابل و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی، بر روی 267 ایزوله جمع آوری شده از 158 نمونه خون، 60 نمونه تنفسی و 49 نمونه زخم تهیه شده از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان روحانی در سال 1401 انجام شد. باکتری های تشخیص داده شده توسط آزمایشگاه بیمارستان به دانشگاه علوم پزشکی مازندران منتقل شد و در آزمایشگاه میکروب شناسی دانشکده پزشکی مورد تایید قرار گرفتند. سپس، الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله ها به روش دیسک آگار دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت و براساس دستورالعمل های انستیتو استانداردهای بالینی و آزمایشگاهی تفسیر شدند. تجزیه و تحلیل نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار آماری 19- SPSSانجام شد.

    یافته ها

    بیش ترین شیوع باکتری جدا شده در این مطالعه (20/59درصد) مربوط به اشریشیا کولای و کم ترین شیوع (1/12 درصد) مربوط به پروتیوس میرابیلیس بود. در بین 158 سویه جدا شده از نمونه های خون، اشریشیا کولای (26/58 درصد) شایع ترین باکتری بود. در بین 60 ایزوله جمع آوری شده از نمونه های تنفسی، آسینتوباکتر بومانی (23/33 درصد) بیش ترین شیوع را داشت و در بین 49 سویه جدا شده از نمونه های زخم، استافیلوکوکوس اوریوس (30/61 درصد) شایع ترین باکتری های شناسایی شده در این مطالعه بودند. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های گرم مثبت شناسایی شده در این مطالعه نشان داد که بیش ترین مقاومت (78/43 درصد) سویه های استافیلوکوکوس اوریوس در مقابل تتراسایکلین بود، در حالی که 3/92 درصد ایزوله ها به لینزولید مقاوم بودند. مقاومت استافیلوکوکوس های کوآگولاز منفی و انتروکوکوس فکالیس نسبت به آنتی بیوتیک های تست شده بین12/5 درصد و 83/33 درصد متغیر بود. میزان مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های گرم منفی شناسایی شده در این مطالعه نیز بین 12/5 درصد و 75/47درصد متغیر بود. میزان مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های استافیلوکوکوس اوریوس جدا شده از نمونه های خون، تنفس و زخم نسبت به آنتی بیوتیک های تست شده، به ترتیب 3/57 تا85/71 درصد، 25 تا 62.5 درصد و 25 تا 62/5 درصد مشاهده شد، در حالی که تتراسایکلین و لینزولید کم اثرترین و موثرترین داروها بر علیه این باکتری بودند. در بین باکتری های گرم منفی جدا شده از نمونه های خون، تنفس و زخم، بترتیب 34/51 تا 61/94 درصد،41/66 تا 64/58 درصد و 41/66 تا64/58 درصد ایزوله ها به آنتی بیوتیک های تست شده مقاوم بودند، در حالی که پیپراسیلین و ایمی پنم کم اثرترین و موثرترین دارو بودند.

    استنتاج

    ایجاد سوش‎های مقاوم در بیمارستان ها مربوط به تماس مداوم با انواع آنتی‎بیوتیک ها است و اجرای استراتژی های مراقبتی دقیق می تواند منجر به پیشگیری از ایجاد مقاومت دارویی و گسترش آن شود. مهم ترین عوامل جهت رسیدن به این اهداف، کنترل دقیق مراقبت های بیمارستانی، پیشگیری از ایجاد عفونت های بیمارستانی و رعایت اصول مصرف آنتی بیوتیک ها می باشد. بنابراین، بر نقش اساسی روش های کنترل عفونت در بیمارستان ها، خودداری از تجویز غیرضروری آنتی بیوتیک ها به ویژه پروفیلاکسی جراحی، جداسازی صحیح بیماران، استفاده مناسب از امکانات آزمایشگاهی برای تشخیص سریع میکروارگانیسم ها در هر بیمارستان تاکید می گردد. تشخیص و گزارش الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی ارگانیسم های شایع در منطقه می تواند در درمان های تجربی مورد توجه قرار گیرد تا از بروز مقاومت آنتی بیوتیکی و هزینه های بالای درمان برای بیماران و مراکز درمانی جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: تنفسی، خون، زخم، عفونت باکتریایی، مقاومت آنتی بیوتیکی، بابل
  • امیرحسین خوشگوئیان، حسین کرمی، عادله بهار، طهورا خوشگوئیان* صفحات 50-58
    سابقه و هدف

    تالاسمی، اختلالی رایج در ایران و جهان است. پیشرفت های صورت گرفته در زمینه تشخیص و درمان بیماری تالاسمی موجب شد افراد مبتلا به این بیماری بتوانند برای مدت طولانی تری زندگی کنند. در این بیماران تزریق های مکرر خون با عوارض جسمی متعددی همراه است که می توانند سبب اختلالاتی چون افسردگی، اضطراب، استرس شود که این مشکلات با کاهش کیفیت زندگی همراه هستند. لذا این مطالعه با هدف مقایسه کیفیت زندگی در بیماران بتا تالاسمی ماژور با و بدون تزریق خون انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی، که با کد اخلاق IR.MAZUMS.REC.1402.18665 دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد، 170 بیمار تالاسمی ماژور 18تا60 سال مراجعه کننده به مرکز تالاسمی بیمارستان بوعلی سینا ساری در تابستان 1402 مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به معیار ورود سطح تحصیلات و محدوده سنی جامعه مورد مطالعه 116 بیمار از 170بیمار تالاسمی ماژور مطالعه شدند. با توجه به این که به لحاظ آماری تعداد بیماران تالاسمی ماژور با و بدون تزریق خون مراجعه کننده به مرکز تالاسمی بیمارستان بوعلی سینا ساری تقریبا برابر هستند. از 116 بیمار با معیار ورود، 58 بیمار تحت درمان با تزریق خون دوره ای و 58 بیمار تحت کنترل بدون نیاز به تزریق خون مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران تالاسمی تحت درمان با ترانسفوزیون خون، هر 30-15 روز جهت تزریق و بیمارانی که نیاز به تزریق خون ندارند، هر 1تا 3 ماه برای کنترل به مرکز تالاسمی مراجعه می کردند. جهت بررسی کیفیت زندگی از پرسشنامه استاندارد 36 SF استفاده شد. پایایی و روایی پرسشنامه به زبان فارسی با ضریب آلفای کرونباخ 0/77 تا 0/09 و vitality scale 0/56 گزارش شد. جهت تجزیه و تحلیل متغیرها از شاخص های فراوانی، درصد و آزمون t مستقل و آزمون مربعات (کای اسکویر) استفاده شد.

    یافته ها

    از میان بیماران تالاسمی ماژور مطالعه شده، 52 (44/8 درصد) نفر مرد و 64 (55/1 درصد) نفر زن بودند. میانگین سن در گروه با و بدون تزریق خون به ترتیب 8/35±34/75 و 39/33±8/18 سال بود. میانگین سن بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت (0/128=P). وضعیت تاهل، شغل و میزان تحصیلات بین بیماران با و بدون تزریق تالاسمی ماژور بررسی شده تفاوت معنی داری نداشت. از میان عوارض بالینی بررسی شده، دیابت با تفاوت معنی داری در گروه با تزریق خون بیش تر بود (0/001=P). از میانگین ضرایب شاخص های هشت گانه آزمون 36 SF، زیر مقیاس سلامت عمومی (GH) در بیماران با تزریق خون با میانگین و انحراف معیار 20/19±55/79 نسبت به گروه بدون تزریق 21/59±44/05 به طور معنی داری بهتر بود (0/002=P).

    استنتاج

    پیشنهاد می گردد در بیماران تالاسمی خصوصا تالاسمی ماژور با یا بدون تزریق خون، همانند سایر اقدامات کنترل دوره ای و درمانی پزشکی، ارزیابی سلامت عمومی و کیفیت زندگی در فواصل منظم انجام شود تا جهت بهبود کیفیت زندگی این بیماران، مداخلات روانشناسی یا روانپزشکی به موقع در زمان مورد نیاز انجام شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تالاسمی ماژور، تزریق خون، سلامت عمومی، پرسشنامه 36 SF
  • فتانه عمویی، رقیه ولی پور خواجه غیاثی، سعید روحی تروجنی، سلمان غفاری، سیاوش مرادی* صفحات 59-69
    سابقه و هدف

    دانش پژوهی آموزشی هر نوع فعالیت و نوآوری برجسته علمی در حیطه های کشف، آموزش، کاربرد نتایج پژوهش های اصیل و یکپارچه سازی اطلاعات به دست آمده از اجزای مختلف یک رشته یا رشته های مختلف علمی است. شناسایی راهکارهای توسعه دانش پژوهی آموزشی در اعضای هیات علمی دانشگاه ها می تواند فراهم کننده زمینه مناسب جهت تعالی و بالندگی دانشگاه های پزشکی باشد. با عنایت به این که در جستجوی صورت گرفته در منابع، شواهدی دال بر رصد ارایه راهکارها و چالش های توسعه دانش پژوهی آموزشی نیافتیم، این مطالعه با هدف بررسی و واکاوی چالش ها و راهکارهای توسعه دانش پژوهی آموزشی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی و از نوع تحلیل محتوایی بود. نمونه های این مطالعه به صورت هدفمند انتخاب شدند. نمونه ها، اعضای هیات علمی صاحبان فرایندهای نوآورانه آموزشی و اعضای هیات علمی که در کارگاه های آموزشی دانش پژوهی و تدوین فرایندهای نوآورانه آموزشی شرکت ولی فرایندی تدوین نکردند را شامل می شد. جمع آوری اطلاعات تا زمانی که داده های جمع آوری شده، تکرار داده های قبلی باشد و اطلاعات جدیدی یافت نشود و اشباع داده ها صورت گیرد، ادامه یافت. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های گروهی نیمه ساختار یافته با شیوه بحث گروهی متمرکز، استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا قراردادی استفاده گردید.

    یافته ها

    پس از ادغام کدهای مستخرج از دو جلسه بحث گروهی متمرکز و بازبینی های مکرر در نهایت، 75 کد شناسایی شد. سپس این کدها در 14 مقوله طبقه بندی شدند که شامل رهبری و مدیریت آموزشی، سیاستگذاری نامناسب، توانمندسازی، منابع مالی، حمایت مادی و معنوی، منابع اطلاعاتی، محیط آموزشی حامی، کار گروهی و تیمی، انتشار نتایج، ایجاد فرهنگ نوآوری، شناسایی نیازهای آموزشی، مدیریت تغییر، منتورینگ و همگرایی بین رشته ای می باشد. در نهایت 6 مقوله اول ذیل درون مایه چالش ها و 8 مقوله دیگر ذیل درون مایه راهکارها قرار گرفتند.

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان داد که از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه، مهم ترین چالش های توسعه دانش پژوهی آموزشی، دشواری تدوین فرایندهای آموزشی، بالا بودن امتیاز فعالیت های پژوهشی نسبت به فعالیت های دانش پژوهی، بیگانه بودن اعضای هیات علمی نسبت به دانش پژوهی و فرایندهای آموزشی بود. هم چنین مهم ترین راهکارهای توسعه دانش پژوهی شامل ارتقای همکاری های بین حرفه ای برای تدوین فرایندهای آموزشی، استفاده از مدیریت تغییر برای توسعه فعالیت های دانش پژوهی، توسعه فعالیت های گروهی جهت فعالیت های دانش پژوهی در گروه های آموزشی بوده است.

    کلیدواژگان: دانش پژوهی آموزشی، چالش ها، راهکارها
  • رویا قاسمیان، مسعود علیالی، سید حسین مهرآوران، ایرج ملکی، حسین محمدی، علی اصغر همتی، سارا بیات، صابر پالار، غلامرضا هوشمند* صفحات 70-74
    سابقه و هدف

    کووید-19 نام بیماری حاصل از ویروس نوپدید SARS-Cov-2 می باشد. تاکنون درمان های غیر اختصاصی زیادی در مورد این ویروس به کار برده شده است؛ اما اکثر این داروها اثربخش نبوده و با عوارض زیادی برای بیماران همراه بوده است. از این رو استفاده از گیاهان دارویی مورد توجه بسیار قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات مکمل یاری داروی کورکومکس بر روند بهبودی بیماری در بیماران سرپایی مبتلا به کووید-19می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر که یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده دو سوکور است؛ بر روی بیماران سرپایی مبتلا به کووید-19 انجام گرفت. معیارهای ورود به این مطالعه شامل، بیمارانی که در سی تی اسکن قفسه سینه نمای ground glass داشتند، وجود علایم بالینی مانند سرفه خشک، تنگی نفس، تب، ضعف، اسهال، سردرد، آبریزش بینی یا داشتن سابقه تماس با بیمارکرونایی یا مسافرت اخیر به مناطق پرخطر و افرادی که در سواب نازوفارنکس بررسی شده در PCR نتیجه مثبت داشتند؛ بوده است. کورکومکس یک داروی گیاهی شامل ترکیبی از فلفل سیاه، زردچوبه و زنجبیل می باشد. فلفل سیاه دارای طبیعت گرم می باشد و خواص قابض، ضد نفخ و محرک دستگاه گوارش دارد. برای این گیاه اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی گزارش شده است که در بیماری کووید-19 می تواند مفید واقع شود. حجم نمونه برابر با 60 نفر بودکه در 2 گروه 30 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. هر دو گروه داروهای روتین تجویز شده برای بیماران سرپایی را دریافت کردند. یک گروه علاوه بر این درمان ها کورکومکس (حاوی 170 میلی گرم زنجبیل، 4 میلی گرم فلفل سیاه و 340 میلی گرم زردچوبه) روزانه و گروه کنترل پلاسبو دریافت کرد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه فعلی بیانگر آن بودکه میانگین طول مدت تمام علایم بالینی مورد سنجش این مطالعه به طور معنی داری درگروه مداخله کم تر از گروه کنترل بوده است (تنگی نفس: 13/2 روز در مقابل 66/3 روز، سرفه: 4 روز در مقابل 7/6 روز، علایم گوارشی: 0/73 روز در مقابل 2/21 روز و میالژی:4/1 روز در مقابل 9/2 روز). هم چنین این نتایج نشان می دهد میانگین دمای بدن قبل از شروع مداخله در گروه مداخله 38/32 درجه سانتی گراد ودر گروه کنترل 38/17 درجه سانتی گراد بوده است. این میزان 5 روز پس از شروع مطالعه در گروه مداخله به طور معنی داری کم تر از گروه کنترل بوده است (37/46 درجه سانتی گراد در مقابل 37/92). میانگین اشباع اکسیژن قبل از شروع مداخله در گروه مداخله 94/76 درصد و در گروه کنترل95/63 درصد بود. این میزان 5 روز پس از شروع مطالعه در گروه مداخله به طور معنی داری بیش تر از گروه کنترل بوده است (97/16 درصد در مقابل 96/1درصد) روند کاهش مارکرهای التهابی (ESR و CRP) در گروه مداخله شدت بیش تری نسبت به گروه کنترل داشت. نتایج این مطالعه نشان داد میانگین تعداد لنفوسیت پس از مداخله در گروه مداخله به طور معنی داری افزایش بیش تری نسبت به گروه کنترل داشت (1544/46 در گروه مداخله و 1132/58 درگروه کنترل).

    استنتاج

    این مطالعه نشان داد، مصرف روزانه یک نوبت از داروی کورکومکس به عنوان یک مکمل درکنار سایر درمان های روتین بیماری کووید-19 تاثیر مثبتی بر روند بهبود بیماری داشته و باعث کوتاه شدن سیر علایم بالینی، کاهش سریع تر مارکرهای التهابی و تصحیح لنفوپنی می شود. طول دوره علایم بالینی شامل تنگی نفس، سرفه، میالژی و علایم گوارشی در بیماران مبتلا به کووید-19 که تحت درمان با داروی کورکومکس قرار گرفته اند به طور مشخصی کاهش پیدا کرد. هم چنین این نتایج نشان داد که سیر بهبود تب و هایپوکسمی (کاهش اشباعیت هموگلوبین از اکسیژن) در گروه مداخله سریع تر از گروه پلاسبو بوده است و به طور معنی داری کم تر از گروهی از بیماران بود که پلاسبو دریافت کردند.

    کلیدواژگان: کووید-19، مکمل کورکومکس، تظاهرات بالینی، یافته های آزمایشگاهی، زردچوبه، زنجبیل، فلفل سیاه
  • عذرا پیروی، محمد اسحاق روضه*، سید علی نقی کاظمی، رضا مهدیان جویباری، فرزانه احمدی صفحات 75-80
    سابقه و هدف

    درد مزمن و یا راجعه شکم به صورت سه دوره درد شکمی که حداقل برای 3 ماه متوالی اتفاق بیفتد و به اندازه ای شدید باشد که بتواند در عملکرد طبیعی کودک تاثیر سوء بگذارد، تعریف می شود. وجود درد شکم می تواند یک شکایت چالش برانگیز برای بسیاری از متخصصین باشد، زیرا در عین حال که می تواند بیانگر یک یافته کاملا خوش خیم باشد، ممکن است بر وجود یک پاتولوژی حاد و بدخیم نیز دلالت کند. مهم ترین اقدام پزشک معالج در این مرحله تشخیص ارگانیک و یا عملکردی بودن بیماری می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی عملکرد تشخیصی آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی در تشخیص علل ارگانیک درد مزمن شکم در کودکان و بررسی ارتباط علایم بالینی با یافته های پاتولوژیک آندوسکوپی در کودکان 3 تا 12 سال مبتلا به درد مزمن شکمی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به صورت یک مطالعه مقطعی بر روی 100 کودک مبتلا به درد مزمن شکم بدون علت پاتولوژیک، که به کلینیک کودکان بیمارستان آیت الله موسوی زنجان مراجعه کرده بودند، انجام شد. در ابتدا پس از شرح حال اولیه وبررسی علایم بالینی بیمار، آزمایشات تشخیصی و پاراکلینیکی جهت تعیین علت درد مزمن شکم صورت گرفت. درصورت تشخیص علت درد با استفاده از بررسی های کلینیکی و پاراکلینیکی، بیمار از مطالعه خارج و درمان متناسب با تشخیص برای وی انجام شد. سپس کودکانی که علت مشخصی برای درد شکم آن ها یافت نشد جهت انجام آندوسکوپی به پزشک فوق تخصص گوارش اطفال ارجاع داده شدند. پس از بررسی و مشاهده کامل دستگاه گوارش فوقانی یک نمونه پاتولوژی نیز برای تمام بیماران تهیه شد. یافته های آندوسکوپی، پاتولوژی، دموگرافیک و بالینی برای تمام بیماران ثبت شد. داده ها در نهایت توسط نرم افزار 26SPSS با استفاده از تست های آماری کای دو، تست دقیق فیشر، تی تست و من-ویتنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه، میانگین و  انحراف معیار سنی کودکان 2/66±8 سال بود. 63 درصد از آن ها دختر و 75 درصد ساکن شهر زنجان بودند. شایع ترین شکایت در کودکان بعد از درد شکم، استفراغ (19 درصد) و تهوع (14 درصد) و عدم پاسخ به درمان سرپایی (8 درصد) بود. شایع ترین علایم همراه با درد مزمن شکمی به ترتیب استفراغ (32 درصد)، پوسیدگی دندان (27 درصد) و یبوست (22 درصد) بود. یافته های آندوسکوپی تنها در دو بیمار مبتلا به درد شکم نرمال بود و در 98 درصد حداقل یک ضایعه ارگانیک وجود داشت. شایع ترین یافته ها در بررسی پاتولوژی به ترتیب ریفلاکس معدوی- مروی (GERD I) با 48 درصد فتق هیاتال لغزشی (Small sliding hiatal hernia) با 37 درصد و GERD II (24 درصد) بودند.

    استنتاج

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که اغلب دردهای مزمن شکمی در کودکان منشا ارگانیک دارد و بهتر است بررسی های تکمیلی جهت یافتن علت درد صورت گیرد. شایع ترین یافته پاتولوژیک در این کودکان  GERD I, IIو فتق هیاتال لغزشی بود. تظاهرات بالینی بیماری، تنوع علایم بالینی، یافته های پاراکلینیکی، تست های اولیه و نتایج بیوپسی مخاطی می تواند در تشخیص علت درد مزمن کمک کننده باشد، لذا با یافتن علت درد می توان اقدامات موثر جهت کنترل درد این کودکان انجام داد.

    کلیدواژگان: درد مزمن شکمی، آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی، کودکان، GERD I، II، فتق هیاتال لغزشی، ایران
  • پروین ساجدی*، آرمان امامی صفحات 81-86
    سابقه و هدف

    خون ریزی حین سزارین یکی از علل شایع ولی قابل پیش گیری مرگ مادران می باشد و تهاجم جفتی از علل اصلی خون ریزی حین سزارین است. این مطالعه با هدف مقایسه ی دو روش بیهوشی استنشاقی و پروپوفول در خون ریزی سزارین در بیماران، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، بر روی 15 بیمار چسبندگی جفتی کاندید سزارین انجام شد که در دو گروه بیهوشی با ایزوفلوران و بیهوشی با پروپوفول، در زمان نگهداری بیهوشی مورد مطالعه قرار گرفتند. تحلیل داده ها با سطح خطای 5 درصد انجام شد.

    یافته ها

    مقایسه ی نتایج نشان داد، حجم خون ساکشن شده (0/008=P)، تعداد گازهای استفاده شده (0/003= P)، حجم سرم دریافتی (0/008= P)، میزان استفاده از پک سل (0/009 =P) و حجم برون ده ادراری (0/008 =P) در گروه پروپوفول به طور معناداری کم تر بود. فشار خون سیستول و دیاستول در گروه پروپوفول به شکل معنادار به مقادیر پایه نزدیک تر بود (0/05 ≤p). تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس، درجه ی حرارت مرکزی و سطح اشباع اکسیژن خون بین دو گروه اختلاف معناداری نداشت (0/5≥p).

    استنتاج

    نتایج این مطالعه استفاده از پروپوفول را در بیهوشی بیماران چسبندگی جفت به ایزوفلوران ترجیح می دهد، اگر چه به دلیل تعداد کم نمونه نیاز به مطالعات تکمیلی بیش تری می باشد.

    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، پروپوفول، بیهوش کننده های استنشاقی، خون ریزی حوالی زایمان، پلاسنتا اکرتا
  • سپیده صفانوائی، پرستو کریمی علی آبادی، نرگس میرزائی ایلالی، مهرنوش سهراب* صفحات 87-92

    واکسیناسیون از مداخلات پزشکی بسیار موثر در پاندمی کووید-19 است. سندروم نشت مویرگی سیستمیک یک بیماری شدید و نادر است که متعاقب واکسیناسیون کووید-19 می تواند رخ دهد و باعث اپیزود های مکرر شوک در بیمار گردد. در این گزارش به معرفی یک بیمار مبتلا به سندروم نشت مویرگی به دنبال تزریق واکسن آسترازنکا پرداخته شد. بیمار خانم 31 ساله ای است که 48 ساعت پس از تزریق واکسن کووید 19 دچار تنگی نفس، افت فشارخون، ادم و سردی اندام شد. در معاینه هایپوتانسیون، تاکی کاردی و کاهش صدا در قواعد ریه ها داشت. در سی تی اسکن ریه، پلورال افیوژن دو طرفه و در اکوکاردیوگرافی پریکاردیال افیوژن در حد متوسط رویت گردید. در آزمایشات لکوسیتوز، هایپوناترمی، هایپوآلبومینمی، هایپوکلسمی و مایه پلورال ترانسوداتیو داشت. سایر یافته ها طبیعی بود. محدودیت مایعات، اصلاح اختلالات الکترولیتی، تجویز کورتیکواسترویید و آنتی بیوتیک انجام شد. با انجام اقدامات فوق حال عمومی بیمار بهبود یافت و علایم وی برطرف گردید. از آن جایی که علایم و نشانه های سندروم نشت مویرگی اختصاصی نبوده و تشخیص آن با رد سایر علل می باشد و با توجه به این که در بیمار مورد مطالعه شواهد پاراکلینیکی بیماری های مسبب علایم مشابه یافت نگردید، تشخیص سندروم نشت مویرگی برای نامبرده داده شد.اگر بیماران با شوک هایپوولمیک و ادم که با پلورال افیوژن یا آسیت مراجعه نمایند و سندروم نفروتیک، سندروم هایپرویسکوزیتی، سپسیس و بیماری های کلاژن واسکولار رد شود؛ باید سندروم نشت مویرگی را مد نظر قرار داد. درمان در این بیماران حمایتی است و محدودیت مایعات جزء اصلی درمان می باشد. آگاهی از علایم و نشانه های این سندروم و مواردی که منجر به شعله ور شدن مجدد آن می شود، برای پزشکان الزامی است؛ تا در صورت مواجهه با موارد مشابه، تصمیم مناسبی جهت تشخیص و درمان به موقع انجام دهند

    کلیدواژگان: سندرم نشت مویرگی سیستمیک، واکسیناسیون، کووید-19، واکسن آسترازنکا، پلی سروزیت، افیوژن پلورال
  • رضا ایرایی، پریسا خانی چراغ، حدیث موسوی، محمد یزدی، نگین چاوشی نژاد، رضوان یزدیان رباطی* صفحات 93-105

    تجمع لیپید در کبد با بیماری کبد چرب غیرالکلی (Nonalcoholic Fatty Liver Diseas: NAFLD) مرتبط است. چاقی و مقاومت به انسولین عوامل اصلی مرتبط با NAFLD هستند. مسیر سیگنالینگ AMPK/SIRT1 نقش مهمی در افزایش مشکلات متابولیسم لیپید ایفا می کند. مطالعات اخیر نشان داده است که محور سیگنالینگ AMPK/SIRT1 در پیشگیری و کاهش آسیب کبدی نقش دارد. افزایش تنظیم AMPK/SIRT1 می تواند متابولیسم لیپید و اکسیداسیون را در سلول های کبدی تنظیم کند. در NAFLD، افزایش فعالیت AMPK/SIRT1 می تواند سنتز اسیدهای چرب و کلسترول را با کاهش ژن های چربی زایی (FAS، SREBP-1c، ACC و HMGCR) مهار کند. بنابراین، فعال سازی مسیر سیگنالینگ AMPK/SIRT1 یک هدف بالقوه درمانی برای اختلالات کبدی است. در این بررسی، حداکثر مطالعات اخیر در مورد محور سیگنالینگ مسیر AMPK/SIRT1 و اثر فعال کننده های طبیعی را بر مسیر AMPK/SIRT1 در کبد چرب غیرالکلی خلاصه گردید

    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، مسیر سیگنالینگ AMPK، SIRT1، ترکیبات طبیعی، متابولیسم چربی
|
  • Bahman Mirzaei, Azam Shahsavary*, MohammadReza Fadaei Chafy, Sarah Rajabi Pages 1-13
    Background and purpose

    The evidence indicates that exercise training can affect the heart's structure at the cellular-molecular levels. Therefore, this study aimed to investigate the effect of exercise training on miR-222 and the expression of cTnT, Cx43 genes, and cardiomyocyte proliferation in pre-pubertal, young adult, and old male rats.

    Materials and methods

    The number of 30 male Wistar rats in three age groups; 2 weeks as the pre-pubertal group, 8 weeks as the young group, and 96 weeks as the old group were randomly divided into two training groups (n=5), and control (n=5). Resistance training programs (resistance ladder, 3 days per week) and aerobic (treadmill running, 3 days per week) were performed for 6 weeks. The expression of miR-222 and Cx43, cTnT, and Ki67 genes were investigated by the Real Time-PCR method. One-way analysis of variance and Tukey's post hoc test were used (P≥0.05).

    Results

    The amount of BrdU protein by immunohistochemical method and Ki67 gene expression was significantly higher in the training groups than in the control groups in all three age groups: pre-pubertal, young adult, and old male rats (P≥0.05). miR-222 was significantly higher in the group of trained pre-pubertal than in the control group (P=0.023). The increase in cTnT gene expression in the pre-pubertal groups (P=0.018) and old rats (P=0.015) and the increase in Cx43 gene expression in the old rats group (P=0.009) was observed.

    Conclusion

    Aerobic-resistance training can be an effective stimulus to increase cardiomyocyte proliferation in all three age groups pre-pubertal, young, and old.

    Keywords: immunohistochemistry, BRdU, Ki67, cardiomyogenesis, aerobic-resistance
  • Atrin Ashabani, Mehdi Raissy, Reza Sharafati Chaleshtori* Pages 14-26
    Background and purpose

    Today, the use of medicinal plants such as T. daenensis as a complementary and effective treatment method to control and inhibit the growth of pathogenic microorganisms is increasing all over the world. This study aimed to investigate the antimicrobial effects of T. daenensis essential oil (EO) and its nanocapsulated against some pathogenic bacteria isolated from aquatic and food samples.

    Materials and methods

    In this experimental research, T. daenensis was collected in June 2023 in Shahrekord City. The EO of the dried aerial part of the plant was obtained by using a Clevenger device (steam distillation). The components in the EO were identified by gas chromatography-mass spectrometry (GC-Mass). T. daenensis EO nanocapsules were prepared using Tween 20, Tween 80 as emulsifier, polyethylene glycol as a co-solvent, acidic chitosan solution (1%), and modified starch (5%) as a coating. Transmission electron microscope (TEM) and dynamic light scattering (DLS) were used to confirm their structure. Antimicrobial properties against Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium, Proteus mirabilis, Staphylococcus aureus and Klebsiella pneumoniae isolated from aquatic samples (fish and lobster) and various foods (raw milk, traditional ice cream and mutton, beef, chicken) were investigated by disc diffusion method, determination of minimum inhibitory concentration (MIC) and bactericidal (MBC) by microdilution method. Also, the prevention of biofilm formation was investigated.

    Results

    The main components of the T. daenensis EO were thymol (75.31 percent), 8 p-Cymene (4.62 percent), carvacrol (4.2 percent), trans-cayophyllene (3.01 percent), terpenine (2.01 percent) and beta- myrcin (1.21 percent), respectively. TEM and DLS methods confirmed the structure of the T. daenensis EO nanocapsules. The size of nanocapsules was between 50 and 90 nm. The MIC amounts for the mentioned bacteria were between 62.5 and 250 μg/ml. The lowest MIC value for P. mirabilis, S. aureus, and K. pneumoniae was reported with a concentration of 62.5 μg/ml of T. daenensis EO nanocapsule. Also, the amounts of MBC for the mentioned bacteria were between 125 and 1000 µg/ml. According to the obtained results, the MIC and MBC levels for all mentioned bacteria against T. daenensis EO nanocapsule were lower than the EO alone (P<0.05). According to the results, with the increase in the concentration of EO, the diameter of the non-growth halo increased, while these results were not the same for T. daenensis EO nanocapsule. In all bacteria except S. aureus, the diameter of the non-growth halo for different concentrations of EO was greater than that of T. daenensis EO nanocapsule. The inhibition percentage of biofilm production was also reported 100% at 125 and 250 μg/ml of T. daenensis EO nanocapsule, except for K. pneumonia. In all concentrations of T. daenensis EO nanocapsule, the percentage of bacteria biofilm reduction was significantly higher than the EO alone (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of the study, the T. daenensis EO nanocapsule had more antibacterial properties than EO alone. It is suggested that future studies for the toxicology of T. daenensis EO nanocapsule on normal and cancerous cells be done iv-vitro. In addition, to apply it in the food industry, experimental studies on food models should also be conducted

    Keywords: nanocapsule, Thymus daenensis, pathogenic bacteria, antimicrobial, gas chromatography
  • Farzaneh Karamitanha, Farzane Ahmadi, Hamidreza Fallahabadi* Pages 27-39
    Background and purpose

    Ischemic heart disease (IHD) is a major public health problem and in 2019 it was the leading cause of years of life lost due to premature death. Knowing its incidence and mortality rates can help in designing and implementing preventive interventions in different regions of the country. In this study, the incidence and mortality pattern of IHD during the years 1990-2019 was investigated in the provinces of Iran.

    Materials and methods

    In the current ecology study (ethics code IR.ZUMS.REC.1402.216), age-standardized incidence and mortality rate (per 100,000 population) of ischemic heart disease for 31 provinces of Iran from the Global Burden of Disease Database (GBD) in 1990, 1995, 2000, 2005, 2010, 2015 and 2019 were extracted. Also, the incidence and mortality rates in the age groups below 44, 45-54, 55-64, 65-74, 75-84, and above 85 years in the studied years were investigated. In men and women, in different age groups and overall, the mortality-incidence ratio (MIR) was also calculated. To identify provinces with similar trends in incidence, mortality, and MIR in the studied years, model-based clustering analysis was used. A finite mixture of multivariate t-distributions was used in the clustering method. Bayesian Information Criterion (BIC) was used to determine the number of clusters (number of different trends). To determine the number of clusters, different clusters were considered and BIC was calculated. The number of clusters with the lowest BIC value was considered as the final number of clusters in each index. Analyzes were performed in R 4.2.0 software.

    Results

    During the years 1990 to 2019, the incidence rate of IHD in women has decreased by 6% and men by 4%, the mortality rate of IHD in women by 35% and men by 40%, and MIR in women by 69% and men by 62%. The results showed that from 1990 to 2019, in Khorasan Razavi province, we saw a 13% decrease in the total incidence of the disease, and in Ardabil province, we saw only a 1% decrease in the total incidence of the disease. The lowest rate of IHD in 2019 was in Tehran province. Also, in both genders, Tehran province had the lowest mortality rate and the lowest MIR. North Khorasan province has the highest incidence and Golestan province has the highest mortality rate and the highest MIR of the disease in 2019. Based on the results of clustering analysis, the incidence rate is 3, the mortality rate is 2 and MIR has 2 trends (clusters) in 31 provinces. The IHD incidence rate in Ardabil, Golestan, South Khorasan, Qazvin, Qom, Sistan, and Baluchistan, Tehran, and Yazd, the mortality rate in Ardabil, Bushehr, Chaharmahal and Bakhtiari, Hormozgan, Ilam, Kurdistan, Lorestan, Qazvin and Semnan, and MIR in West and East Azerbaijan, Bushehr, Chaharmahal and Bakhtiari, Fars, Gilan, Golestan, Hormozgan, Ilam, Isfahan, Kerman, Kermanshah, Khorasan Razavi, Khuzestan, Kurdistan, Lorestan, Markazi, Mazandaran, Semnan and Yazd had a similar trend and a higher value than other provinces.

    Conclusion

    The incidence and mortality rate and MIR have decreased during the 30 years of study in Iran, but this decrease in the incidence rate was less than the decrease in the other two indices. This shows the need for health system planners to pay attention and focus on first-level preventive programs. Also, the observed difference in incidence and mortality rate according to different provinces, and planning according to different regions is noted.

    Keywords: ischemic heart disease, incidence, mortality, trends, MIR
  • Reza Chitgar Chari, HamidReza Goli* Pages 40-49
    Background and purpose

    Due to the significant increase antibiotic-resistant bacteria, this study aimed to determine the frequency of bacteria causing respiratory, blood, and wound infections in patients admitted to the Rouhani Medical Center in Babol and to determine their antibiotic resistance pattern.

    Materials and methods

    This study was carried out on 267 isolates collected from 158 blood samples, 60 respiratory samples, and 49 wound samples prepared from patients referred to Rouhani Hospital in 2022. The bacteria detected by the hospital laboratory were transferred to Mazandaran University of Medical Sciences and confirmed in the microbiology laboratory of the Faculty of Medicine. Then, the antibiotic susceptibility pattern of the isolates was analyzed by the disk agar diffusion method and interpreted according to the guidelines of the Institute of Clinical and Laboratory Standards. The results were analyzed using SPSS-19 statistical software.

    Results

    The highest prevalence of bacteria isolated in this study (20.59%) was related to Escherichia coli and the lowest prevalence (1.12%) was related to Proteus mirabilis. Among 158 strains isolated from blood samples, E. coli (26.58%) was the most common bacteria. Among the 60 isolates collected from respiratory samples, Acinetobacter baumannii (23.33%) was the most prevalent and among the 49 strains isolated from wound samples, Staphylococcus aureus (30.61%) was the most common bacteria identified in this study. The antibiotic resistance pattern of the gram-positive bacteria identified in this study showed that the highest resistance (78.43%) of S. aureus strains was against tetracycline, while 3.92% of the isolates were resistant to linezolid. The resistance of coagulase-negative staphylococci and Enterococcus faecalis to the tested antibiotics varied between 12.5% and 83.33%. The amount of antibiotic resistance of Gram-negative isolates identified in this study also varied between 12.5% and 75.47%. The antibiotic resistance of S. aureus isolated from blood, respiratory, and wound samples to the tested antibiotics was 3.57% to 85.71%, 25% to 62.5%, and 25% to 62.5%, respectively, while tetracycline and linezolid were the least and most effective drugs against this bacterium. Among the gram-negative bacteria isolated from blood, respiratory, and wound samples, 34.51% to 61.94%, 41.66% to 64.58%, and 41.66% to 64.58% of the isolates were resistant to tested antibiotics, respectively, while piperacillin and imipenem were the least and most effective drugs.

    Conclusion

    The emergence of resistant strains in hospitals is related to continuous contact with all kinds of antibiotics, and the implementation of exact care strategies can lead to the prevention of drug resistance and spread. The most important factors to achieve these goals are the exact control of hospital care, prevention of hospital infections, and compliance with the principles of antibiotic use. Therefore, the essential role of infection control methods in hospitals, avoiding the unnecessary prescription of antibiotics, especially in surgical prophylaxis, proper isolation of patients, and appropriate use of laboratory facilities for the rapid diagnosis of microorganisms in each hospital is emphasized. The diagnosis and report of the antibiotic resistance pattern of common organisms in the region can be considered in empirical treatments to prevent the emergence of antibiotic resistance and high treatment costs for patients and medical centers.

    Keywords: Respiratory, Blood, Wound, Bacterial infection, Antibiotic resistance, Babol
  • Amirhosein Khoshgoeian, Hossein Karami, Adele Bahar, Tahoura Khoshgoeian* Pages 50-58
    Background and purpose

    Thalassemia is a common disorder in Iran and the world. The progress in the field of diagnosis and treatment of thalassemia made these people able to live for a longer period. In these patients, frequent blood transfusions are associated with numerous complications such as depression, anxiety, stress, etc. These problems are associated with a decrease in the quality of life. Therefore, this study was carried out to investigate and compare the quality of life in beta-thalassemia major patients with and without blood transfusion.

    Materials and methods

    In this study, which was cross-sectional and descriptive-analytical in nature, a total of 170 patients with thalassemia major, aged 18-60, who were referred to the Thalassemia Center of Bo Ali Sina Hospital in Sari during the summer of 2014, were examined. The study was conducted with the ethical code IR.MAZUMS.REC.1402.18665 of Mazandaran University of Medical Sciences. According to the inclusion criteria, education level, and age range of the studied population, 116 patients out of 170 thalassemia major patients were studied. Considering that the number of thalassemia major patients with and without blood transfusions referring to the thalassemia center of Bo Ali Sina Hospital in Sari is almost equal, out of 116 patients with inclusion criteria, 58 patients are treated with periodic blood transfusions and 58 patients are under control without the need for transfusions. Blood was studied. Thalassemia patients are treated with blood transfusion every 15-30 days for injection and patients who do not need blood transfusion every 1-3 months to the thalassemia center for control. SF 36 standard questionnaire was used to check the quality of life. The reliability and validity of the Persian questionnaire were reported with Cronbach's alpha coefficient of 0.77 to 0.90 and vitality scale of 0.65. To analyze the variables, frequency indices, percentages, independent t-test, and chi-square test were used.

    Results

    Among the thalassemia major patients studied, 52 (44.8%) were male and 64 (55.1%) were female. The average age in the group with and without blood transfusion was 34.75±8.35 and 39.33±8.18 years, respectively. There was no statistically significant difference in the average age between the two groups (P=0.128). There was no significant difference in the marital status, occupation, and level of education between the patients with and without thalassemia major injection. Among the investigated clinical complications, diabetes was significantly higher in the blood transfusion group (P=0.001). From the average coefficients of the eight indices of the SF 36 test, the subscale of general health (GH) was significantly better in patients with blood transfusion with a mean and standard deviation of 55.79±19.20 than in the non-injection group, 44.05±21.59 (P=0.002).

    Conclusion

    It is suggested that in patients with thalassemia, especially thalassemia major, with or without blood transfusion, like other periodical control measures and medical treatment, evaluation of general health and quality of life should be carried out at regular intervals, to improve the quality of life of these patients, timely psychological or psychiatric interventions to be done at the required time.

    Keywords: quality of life, thalassemia major, blood transfusion, general health, SF 36 questionnaire
  • Fattane Amuei, Roghayeh Valipour Khajeghiasi, Saeed Roohi Terojeni, Salman Ghafari, Siavash Moradi* Pages 59-69
    Background and purpose

    Scholarship is an integral aspect of academia, educational scholarship is the kind of outstanding scientific activity and innovation in the fields of discovery, education, application of original research results, and integration of information obtained from different components of a field or different scientific fields. The identification of  the strategies for the development of educational research in the faculty members of the universities can provide a suitable background for the excellence and growth of the medical universities, considering that in the search made in the sources, there are evidences of monitoring the presentation of the solutions. And we did not find the challenges of developing educational research, this study was conducted to investigate and analyze the challenges and solutions of developing educational research from the perspective of the academic staff of Mazandaran University of Medical Sciences.

    Materials and methods

    The current research was a qualitative and content analysis type of research. The samples of this study were selected purposefully. The samples included academic faculty members who have innovative educational processes and academic faculty members who participated in scholarship workshops and developed innovative educational processes but did not develop a process. The collection of information continued until the collected data was a repetition of the previous data so that no new information was found and data saturation took place. For data collection, semi-structured interview with a focused group discussion method were used, and for data analysis, the conventional content analysis method was used.

    Results

    After merging the codes extracted from two focus group discussion sessions and repeated revisions, 75 codes were finally identified. Then, these codes were classified into 14 categories, which include educational leadership and management, inappropriate policies, empowerment, financial resources, material and spiritual support, information resources, supportive educational environment, group and teamwork, publishing results, creating a culture of innovation, and identifying needs. Education, change management, mentoring, and interdisciplinary convergence. Finally, the first 6 categories below were placed under the theme of challenges and the other 8 categories were placed under the theme of solutions.

    Conclusion

    The results of this study showed that from the point of view of university faculty members, the most important challenges in the development of educational scholarship are the difficulty of developing educational processes, the high score of research activities compared to research activities, the alienation of academic staff members from research and educational processes, and the most important solutions for the development of scholarship; The promotion of interprofessional cooperation for the formulation of educational processes, the use of change management for the development of scholarship activities, the development of group activities for Scholarship activities in educational groups.

    Keywords: educational scholarship, challenges, solutions
  • Roya Ghasemian, Masoud Aliyali, Seyed Hossein Mehravaran, Iradj Maleki, Hossein Mohammadi, AliAsghar Hemmati, Sara Bayat, Saber Palar, Gholamreza Houshmand* Pages 70-74
    Background and purpose

    Covid-19 is the name of the disease caused by the new SARS-Cov-2 virus. Thus far, numerous non-specific therapies have been employed for this viral infection, however, the majority of these medications have proven to be ineffective and have been correlated with a multitude of adverse effects for patients. Therefore, the use of medicinal plants has received a lot of attention. The current study aims to investigate the effects of the supplemental drug Curcumex on the healing process in outpatients with COVID-19.

    Materials and methods

    The present study, which is a double-blind randomized controlled clinical trial, was conducted on outpatients with covid-19 which has the code of ethics number IR.MAZUMS.REC.1400.593 from Mazandaran University of Medical Sciences. The inclusion criteria for this study include patients who had a ground glass appearance in the CT scan of the chest, the presence of clinical symptoms such as dry cough, shortness of breath, fever, weakness, diarrhea, headache, runny nose, or having a history of contact with a corona patient or recent travel to High-risk areas and people who had a positive PCR result in the nasopharyngeal swab were defined. Curcumex is a new herbal medicine that contains a combination of black pepper, turmeric, and ginger. Black pepper is hot in nature and has astringent, anti-bloating, and digestive properties. Antioxidant and anti-inflammatory effects have been reported for this plant, which can be useful in COVID-19 disease. The sample size was equal to 60 people who were divided into 2 intervention and control groups of 30 people. Both groups received routine medications prescribed for outpatients. In addition to these treatments, one group received curcumex (containing 170 mg of ginger, 4 mg of black pepper, and 340 mg of turmeric) daily, and the control group received a placebo.

    Results

    The results of the current study indicated that the average duration of all clinical symptoms measured in this study was significantly less in the intervention group than in the control group (shortness of breath: 2.13 days vs. 3.66 days; cough: 4 days vs. 7.6 days; Gastrointestinal symptoms: 0.73 days vs. 2.21 days and myalgia: 4.1 days vs. 9.2 days). Also, these results show that the average body temperature before the start of the intervention in the intervention group was 38.32 degrees Celsius and 38.17 degrees Celsius in the control group. This rate 5 day after the start of the study in the intervention group was significantly lower than the control group (37.46 degrees Celsius vs. 37.92). The average oxygen saturation before the intervention was 94.76% in the intervention group and 95.63% in the control group. This amount 5 day after the start of the study in the intervention group was significantly higher than the control group (97.16% vs. 96.1%) (Table 2). to the control group. The results of this study showed that the average number of lymphocytes after the intervention in the intervention group increased significantly compared to the control group (1544.46 in the intervention group and 1132.58 in the control group).

    Conclusion

    This study showed that daily consumption of Curcumex drug as a supplement along with other routine treatments of COVID-19 disease has a positive effect on the recovery process of the disease shortens the course of clinical symptoms, reduces inflammatory markers by a quarter, and corrects lymphopenia. The duration of clinical symptoms, including shortness of breath, cough, myalgia, and gastrointestinal symptoms in patients with COVID-19 who have been treated with Curcomex has significantly decreased. Furthermore, these results indicated that the recovery of fever and hypoxemia (decreased hemoglobin oxygen saturation) in the intervention group was faster than the placebo group and was significantly less than the group of patients who received a placebo.

    Keywords: COVID-19, Curcumex supplement, clinical manifestations, laboratory findings, turmeric, ginger, black pepper
  • Azra Peirovi, Mohammad Eshagh Rozeh*, Seyed Ali Naghi Kazemi, Reza Mahdian-Joybari, Farzaneh Ahmadi Pages 75-80
    Background and purpose

    Chronic abdominal pain or recurrent abdominal pain is defined as abdominal pain that occurs in at least three episodes, lasting for a minimum of three consecutive months, and is severe enough to adversely affect the child's normal functioning. Abdominal pain can be a challenging complaint for many specialists because, at the same time, it can indicate a completely benign finding, it can also indicate the presence of an acute and malignant pathology. At this stage, the most important action of the treating physician is to diagnose the disease as organic or functional. The present study was conducted to evaluate the diagnostic performance of upper gastrointestinal endoscopy in diagnosing organic causes of chronic abdominal pain in children and investigating the correlation between clinical symptoms and pathological findings of endoscopy in children aged 3 to 12 years with chronic abdominal pain. 

    Materials and methods

    The present study was conducted as a cross-sectional study on 100 children with chronic abdominal pain without pathological cause who visited the pediatric clinic of Ayatollah Mousavi Hospital in Zanjan, from April to December 2021. At first, after taking the initial history and examining the clinical symptoms of the patient, diagnostic and paraclinical tests were performed to determine the cause of chronic abdominal pain. If the cause of the pain was diagnosed using clinical and paraclinical examinations, the patient was excluded from the study and treated accordingly. Then, the children who could not find a specific cause for their pain were referred to a pediatric gastroenterology specialist for endoscopy. After a complete examination and observation of the upper gastrointestinal tract, a pathology sample was also prepared for all patients, and endoscopic, pathological, demographic, and clinical findings were recorded for all patients. Finally, the data was statistically analyzed by SPSS version 26 software using Chi-2 statistical tests, Fisher's exact test, t-test, and Mann-Whitney.

    Results

    The mean ± standard deviation of the children's age was 8±2.66 years. 63% of the children were girls and 37% were boys. The most common complaints in children after abdominal pain were vomiting (19%) nausea (14%) and non-response to outpatient treatment (8%). The most common accompanying symptoms besides abdominal pain included nausea, vomiting, tooth decay, and constipation. Endoscopic findings were normal in only two patients with abdominal pain, and in 98% there was at least one organic lesion. The most common findings in pathology examination were GERD I at 48%, Small sliding hiatal hernia at 37%, and GERD II at 24% respectively.

    Conclusion

    Our findings indicated that most cases of chronic abdominal pain in children had an organic origin, and it was better to conduct further investigations to identify the cause of the pain. The most common pathological findings in these children were GERD I, II, and sliding hiatal hernia. Clinical manifestations of the disease, diverse clinical symptoms, paraclinical findings, initial tests, and mucosal biopsy results can help diagnose the cause of chronic pain. By finding the cause of the pain, effective actions can be taken to control the pain of these children

    Keywords: upper gastrointestinal endoscopy, chronic abdominal pain, GERD I, II, sliding hiatal hernia, Iran
  • Parvin Sajedi*, Arman Emami Pages 81-86
    Background and purpose

    Cesarean hemorrhage is a common but preventable cause of maternal death and placenta invasion is a major cause of cesarean hemorrhage. This study aimed to compare inhalation anesthesia with isoflurane and Propofol anesthesia in cesarean bleeding in these patients.

    Materials and methods

    This study was conducted as a randomized clinical trial with 15 placental adhesion patients who were candidates for cesarean section. Five patients were excluded by applying the exclusion criteria, and out of the other 10 patients, 5 underwent cesarean section with isoflurane and 5 with Propofol.

    Results

    The comparison indicated that the volume of suctioned blood, the number of gasses used, the volume of serum received, packed-cell received and urinary output were significantly lower in the Propofol group (P≤0.05). Systolic and diastolic blood pressures were significantly close to basic figures in the Propofol group (P≤0.05), Heart rate, respiratory rate, temperature, and O2 saturation were not significantly different between the two groups (P≥0.05).

    Conclusion

    The findings of this study recommended propofol anesthesia for the cesarian section in placenta adhesion. However, further studies with more cases are needed.

    Keywords: general anesthesia, propofol, inhalation anesthetics, postpartum hemorrhage, placenta accreta
  • Sepideh Safanavaiee, Parastoo Karimi Aliabadi, Narges Mirzaei Ilali, Mehrnoush Sohrab* Pages 87-92

    Vaccination is a highly effective medical intervention in the COVID-19 pandemic. Systemic Capillary Leakage Syndrome (SCLS) is a severe and rare condition that can occur following COVID-19 vaccination, leading to recurrent shock episodes in patients. This report highlights a case where a patient experienced leakage syndrome after receiving the AstraZeneca vaccine. The 31-year-old female patient experienced shortness of breath, blood pressure drops, edema, and limb coldness 48 hours after receiving the COVID-19 vaccine. The clinical assessments identified low blood pressure, rapid heart rate, and reduced breath sounds at the bases of the lungs. Bilateral pleural effusion was observed in a chest CT scan, and pericardial effusion of moderate severity was seen in echocardiography. Laboratory tests showed leukocytosis, hyponatremia, hypoalbuminemia, hypocalcemia, and transudative pleural fluid. The remaining observations fell within standard parameters. Measures such as fluid restriction, correction of electrolyte imbalances, prescription of corticosteroids, and antibiotic therapy were applied. These interventions resulted in an improvement in the patient's overall condition, leading to the resolution of her symptoms. Since the symptoms of leakage syndrome are non-specific, and its diagnosis is based on excluding other causes, and considering that no paraneoplastic evidence was found in the studied patient, the diagnosis of leakage syndrome was attributed to the individual.For individuals exhibiting hypovolemic shock and edema linked to pleural effusion or ascites, and upon excluding conditions such as nephrotic syndrome, hypercoagulability syndromes, sepsis, and connective tissue vascular diseases, attention should be directed towards the possibility of leakage syndrome. Supportive care is the mainstay of treatment in these patients, and fluid restriction is a key component of management. Awareness of the symptoms and signs of this syndrome, as well as factors that may trigger its recurrence, is essential for physicians to make appropriate decisions for timely diagnosis and treatment in similar cases

    Keywords: Systemic capillary leak syndrome, Vaccination, COVID-19, AstraZeneca vaccine, polyserositis, pleural effusion
  • Reza Iraei, Parisa Khanicheragh, Hadis Musavi, Mohammad Yazdi, Negin Chavoshinejad, Rezvan Yazdian-Robati* Pages 93-105

    Lipid accumulation in the liver is associated with non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), with obesity and insulin resistance being the main contributing factors. The AMPK/SIRT1 signaling pathway plays a crucial role in addressing lipid metabolism issues. Recent studies have demonstrated that the AMPK/SIRT1 signaling axis is involved in preventing and reducing liver damage. Upregulation of AMPK/SIRT1 can regulate lipid metabolism and oxidation in liver cells. In NAFLD, increased activity of AMPK/SIRT1 can inhibit the synthesis of fatty acids and cholesterol by down-regulating adipogenesis genes (FAS, SREBP-1c, ACC, and HMGCR). Therefore, activation of the AMPK/SIRT1 signaling pathway represents a potential therapeutic target for liver disorders. This review summarizes the most recent studies on the AMPK/SIRT1 pathway signaling axis and the mechanisms of herbal activators of the AMPK/SIRT1 pathway in non-alcoholic fatty liver

    Keywords: Non-alcoholic fatty liver disease, AMPK, SIRT1 signaling, Natural Compounds, Lipid metabolism