فهرست مطالب

نشریه مدیریت صنعتی
سال پانزدهم شماره 50 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده مطهره حسینی*، محمد اقدسی صفحات 365-385
    هدف

    ساختار با توجه به اهداف استراتژیک سازمان و فرایندهای شناسایی و تعریف شده طراحی می شود و مبنای طراحی فعالیت ها و ارتباطات کارکنان قرار می گیرد. فرایندها و فعالیت های سازمان ها و شرکت ها نیز، از طریق نقش ها و سمت های سازمانی ای اجرا می شود که بر اساس ساختار و با توجه به دستیابی به اهداف سازمانی، به کارکنان واگذار می شود. اما سوال مهم این است که ساختار رسمی تا چه اندازه می تواند پاسخ‏گوی نیازهای ارتباطی مردم و اجرای فعالیت های تفویض شده باشد. این در حالی است که در بسیاری از سازمان ها، به موازات ساختار رسمی، ساختاری غیررسمی نیز شکل می گیرد و بسیاری از فعالیت ها، بر اساس روابط شکل گرفته در ساختار غیررسمی انجام می شود؛ زیرا به دلایل مختلف، کارکنان بعضی سازمان ها مجبورند که از طریق ارتباطات غیررسمی و در قالب تیم های کاری موقت، بخشی از فرایندهای سازمانی را انجام دهند. در واقع، وجود ساختار غیررسمی در بسیاری از سازمان ها اجتناب ناپذیر است. حال که از وجود ساختارهای غیررسمی در سازمان ها گریزی نیست، بهتر است سازمان ها با علم به این موضوع و با دیدی روشن، این ساختارها را مدیریت کنند. موضوع اصلی، نظارت بر ساختار غیررسمی و مدیریت صحیح این ساختار و روابط ناشی از آن است. سنجش میزان تشابه و تفاوت ساختارهای رسمی و غیررسمی سازمان، از اهداف این پژوهش است.

    روش

    ساختار رسمی، از نمودار سازمانی استخراج شده است. ساختار غیررسمی، مبتنی بر ثبت اطلاعات و اطلاعات موجود در منابع و پایگاه های مختلف است. گزارش هایی از رویدادهای ناشی از تعاملات کاری افراد، در فرایند انتخاب تامین کننده از یک شرکت پروژه محور، در یکی از پروژه های ساختمانی پیچیده جمع آوری شد و به کمک روش تحلیل شبکه های اجتماعی، از این داده ها به عنوان یک شبکه غیررسمی استفاده شد. میزان تشابه و تفاوت ساختار رسمی و غیررسمی شرکت، از طریق معیارهای شبکه اجتماعی و شاخص رند سنجیده شد.

    یافته ها

    بر اساس اطلاعات به دست آمده در فرایند یادشده، کارگروه ها یا جوامع غیررسمی ناشی از تعاملات واقعی افراد شناسایی و تجزیه وتحلیل شد. این جوامع بر اساس ساختار سلسله مراتبی سازمان با اداره ها و واحدهای رسمی مقایسه شدند. با استفاده از شاخص رند، شباهت این دو ساختار 76/0 درصد برآورد شد. این روش می تواند مبنایی برای مقایسه ساختار رسمی و ساختار واقعی شرکت ها باشد. درجه شباهت یا تفاوت ایدیال بین این دو ساختار، بسته به ماهیت، فرهنگ و ماموریت هر شرکت، متفاوت است.

    نتیجه گیری

    استفاده از این روش و شناسایی و تحلیل علل تفاوت های این دو گروه از ساختارهای ارتباطی، می تواند به سازمان ها کمک کند تا ساختارهای خود را بهبود بخشند، آن ها را چابک تر کنند و برخی کاستی های ساختاری را جبران کنند. با استفاده از این روش تحلیل و مقایسه نتایج در این دو گروه، می توان ساختار سازمانی را بررسی کرد، کارگروه ها و تیم های موثر را تقویت کرد، از ارتباطات موثر حمایت کرد و حتی، از ضعف ارتباطات پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: انجمن های شبکه اجتماعی، پروژه ساخت، تحلیل شبکه اجتماعی، ساختار سازمانی
  • مهدیس نجات نیا، احمد ماکوئی*، آرمین جبارزاده صفحات 386-410
    هدف

    حمل بار از طریق ریل با توجه به مزایایی همچون آلودگی کمتر در مقایسه با حمل جاده ای، صرف زمان کمتر در قیاس با حمل دریایی و هزینه کمتر نسبت به حمل هوایی، از جمله موضوعاتی است که در حوزه حمل‏ونقل اهمیت دارد. از همین رو شرکت‏های حمل‏ونقلی، بیش از پیش به فعالیت در زمینه حمل بار ریلی و به ویژه، حمل بار بین المللی ریلی تمایل نشان می‏دهند. از جمله چالش های شرکت راه‏آهن جمهوری اسلامی ایران، در حوزه حمل‏ونقل بین المللی، رتبه‏بندی این شرکت‏هاست که در تصمیم های گوناگونی همچون اعطای تخفیفات و تسهیلات، واگذاری واگن های خارجی، اولویت دهی به تامین خواسته ها و رسیدگی به شکایات و موضوعاتی از این دست تاثیرگذار است. به همین منظور، در این مقاله مدل تصمیم‏گیری چندمعیاره پویا، برای رتبه‏بندی شرکت‏های حمل‏ونقل بین المللی ریلی ایران پیاده‏سازی شده است.

    روش

    با توجه به ماهیت پویای مسیله، مدل تصمیم‏گیری چندمعیاره پویا، بر اساس داده‏های واقعی حمل بار بین المللی، شامل صادرات، واردات و ترانزیت، توسط شرکت‏های حمل‏ونقل بین المللی ریلی، در پنج سال اجرا شد و به منظور برآورد داده‏های عملکردی شرکت‏ها در آینده، از سیستم استنتاج فازی بهره گرفته شد.

    یافته ها

    با لحاظ کردن عدم قطعیت از دو جهت که یکی تاثیرپذیری فعالیت شرکت‏ها در قالب یک سیستم استنتاج فازی و دیگری، پویایی مدل تصمیم‏گیری چندمعیاره پویا بود، اولویت 15 شرکت حمل‏ونقل بین المللی ریلی، برای شرکت راه‏آهن جمهوری اسلامی ایران مشخص شد.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی بیانگر آن است که مواجهه با موضوع رتبه‏بندی شرکت‏های حمل‏ونقل بین المللی ریلی به صورت پویا، خروجی مطلوب تری را ارایه می‏دهد. همچنین کاربردی بودن روش ارایه شده برای بهره مندی از سیستم استنتاج فازی در مدل تصمیم‏گیری چندمعیاره پویا، از دیگر نتایجی است که از این پژوهش حاصل شد.

    کلیدواژگان: تصمیم‏گیری چندمعیاره پویا، سیستم استنتاج فازی، شرکت‏های حمل‏ونقل بین المللی ریلی ایران
  • سجاد شیخ علیا لواسانی، محمود دهقان نیری* صفحات 411-446
    هدف
    امنیت غذایی یکی از مسایل راهبردی است که وابستگی یا عدم وابستگی در تامین آن، در استقلال اقتصادی سیاسی کشور نقش عمده ای ایفا می کند. متاسفانه کشور ما در بخش دانه های روغنی با وابستگی بیش از 90 درصدی مواجه است که این مسیله، کشور را در حوزه اقتصادی برای تامین امنیت غذایی و ملی وابسته می کند. این موضوع استقلال کشور را هدف قرار داده است و پرداختن به آن در قالب پژوهش حاضر، اولویت بسیار زیادی دارد. در این راستا، مطالعه حاضر با ارایه مدلی مطلوب برای شناسایی ذی نفعان، اهداف، وظایف و اختیارات آن ها و پیامدهای اجرای طرح توسعه و کشت دانه های روغنی با رویکرد ساختاردهی مسیله، می تواند به تحلیل بهتر سیاست ها و حمایت از استراتژی های (تدوین و اجرا) طرح توسعه و کشت دانه های روغنی در سطح ملی منجر شود.
    روش
    در این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیل ذی نفعان، به شناسایی ذی نفعان این مسیله پرداخته شد. با توجه به ماهیت آشفته مسیله و تاکید بر ساخت دهی مسیله، از تکنیک نگاشت شناختی استفاده شد. بدین منظور از نرم افزار FCMapper برای ترسیم مفاهیم و تحلیل روابط میان آن ها و همچنین ارایه تحلیل های اهمیت استفاده شد. ذی نفعان حوزه دانه های روغنی، مبتنی بر روش کتابخانه ای با مطالعه متون مربوطه و اسناد بالادستی استخراج شدند. طراحی مدل و ساختاردهی به ذی نفعان و بازیگران با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 25 نفر از خبرگان حوزه امنیت غذایی انجام شد که این افراد با روش نمونه گیری گلوله برفی و حصول اشباع نظری انتخاب شدند.
    یافته ها
    در مرحله اول، در بخش کیفی با مطالعه اسناد و منابع کتابخانه ای، فهرست 90 عاملی از ذی نفعان شناسایی شد. در مرحله بعد با مصاحبه از خبرگان و تشکیل نقشه های شناختی از آن ها، سایر عوامل از قبیل اهداف، وظایف و اختیارات ذی نفعان اصلی و پیامدهای اجرای طرح توسعه و کشت دانه های روغنی احصا شد. همچنین میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری و مرکزیت هریک از این عوامل به دست آمد. بدین ترتیب، اولویت هر یک از عوامل شناسایی شده، بر اساس میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری و همچنین، درجه مرکزیت مشخص شد؛ برای مثال، وزارت جهاد کشاورزی با مقدار 67/0 تاثیرگذارترین ذی نفع و امنیت غذایی و استقلال اقتصادی با مقدار 51/0 نقش تاثیرپذیرترین پیامد را در بین سایر پیامدها دارد.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش به ساختاردهی مسیله آشفته و ناموفق طرح توسعه و کشت دانه های روغنی در کشور و ارایه مدلی مطلوب برای شناسایی ذی نفعان، اهداف، وظایف و اختیارات آن ها و پیامدهای اجرای طرح با رویکرد ساخت دهی مسیله پرداخته شد. با مشخص شدن ذی نفعان بااهمیت و تاثیرگذاری و تاثیرپذیری اهداف و پیامدها، به طبع شناسایی و مدل سازی آن ها، می تواند دلالت های چشمگیری برای مدیریت و سیاست گذاری نظام امنیت غذایی داشته باشد و نقش موثرتری در بهبود شرایط ایفا کند. شایان ذکر است که پژوهشکده سیاست پژوهشی و مطالعات راهبردی حکمت، از نتایج پژوهش حمایت کرده اند و مدل پژوهش توسط خبرگان مجموعه تایید و بهره برداری شده است.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، تحلیل ذی نفعان، دانه های روغنی، ساخت دهی به مسئله، مدل سازی تعاملات، نگاشت شناختی
  • آرش اسلام پناه، احمد جعفر نژاد چقوشی*، جلیل حیدری دهوئی، محمدرضا تقی زاده یزدی صفحات 447-477
    هدف

    در سال های اخیر، نگرانی های جهانی در خصوص تولید بی وقفه زباله افزایش یافته است و هم زمان با صنعتی تر شدن، کشورها بیش از پیش با مسیله دفع و انهدام صحیح زباله ها مواجهند؛ از این رو سرنوشت محصولات و کالاهای صنعتی، بسیار در کانون توجه مشتریان قرار گرفته است. عملیات مدیریت پسماند و طراحی شبکه برای صنعت خودرو، در بعضی موضوعات، شباهتی به صنایع دیگر ندارد. به طور کلی، این تفاوت، از ساختار پیچیده زنجیره تامین در صنعت خودرو نشیت گرفته است. تعداد زیادی از بخش های زنجیره تامین، کنترل و مدیریت شبکه معکوس را دشوار می کند. به علاوه، سفارشی سازی زیاد در خودروها، باعث می شود که قطعات یا اجزا مشابه نباشد که این موضوع پیش بینی بازیافت قطعات یا مواد را دشوار می کند. از سوی دیگر، جهان تنها با چالش های حفظ محیط زیست و پایداری مواجه نیست، بلکه با پیشرفت های تکنولوژیکی در دیجیتالیزاسیون و اتوماسیون هم مواجه است. هدف اصلی این پژوهش، ارایه مدل ریاضی شبکه زنجیره تامین معکوس پسماندهای صنعتی (خودروسازی ایران) با در نظر گرفتن ابعاد پایداری و سیستم حمل ونقل هوشمند بین خودرویی (VANET) است.

    روش

    در این پژوهش با هدف به حداکثررساندن سود اقتصادی و به حداقل رساندن آثار زیست محیطی و اجتماعی، یک مدل ریاضی چندهدفه عدد صحیح، برای مسیله مکان‏یابی به منظور طراحی زنجیره تامین پایدار ارایه شده است. اهداف اقتصادی شامل درآمد و هزینه های زنجیره تامین، اهداف زیست محیطی شامل میزان انتشار کربن در حمل ونقل و عملیات ها و اهداف اجتماعی، شامل حوادث سالیانه، رفاه رانندگان، محل زندگی نیروی کار و استخدام و اخراج نیروی کار است. همچنین در مدل، برای محاسبه دقیق تر میزان انتشار کربن بر اساس مدت زمان حمل ونقل در زنجیره تامین، سیستم حمل ونقل هوشمند بین خودرویی (VANET) ارایه شده است. برای حل مدل، از داده های واقعی خودروسازی کشور ایران و نرم افزار GAMS استفاده شده است.

    یافته ها

    مدل ریاضی چندهدفه پیشنهادی با استفاده از روش محدودیت اپسیلون تقویت شده در نرم افزار GAMS با داده های به دست آمده از خودروسازی کشور ایران حل شد. نتایج نشان دهنده صحت مدل و اعتبارسنجی آن است. بر اساس نتایج به دست آمده، مدل پیشنهادی ضمن داشتن کارایی مطلوب، این قابلیت را دارد که برای نمونه موردی کشور ایران استفاده شود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که زنجیره تامین معکوس، در طول زمان و با توجه به بازیافت محصول فرسوده با ملاحظات هم زمان ابعاد اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی و در نظر گرفتن سیستم حمل ونقل هوشمند بین خودرویی کارآمد است. همچنین نتایج محاسباتی نشان می دهد که مدل ریاضی ارایه شده، توانسته است که مکان‏یابی تسهیلات، مسیریابی و جریان مواد بین تسهیلات را با در نظر رفتن اهداف سه گانه به دست آورد. مدل پیشنهادی مراکز اوراق و پیاده سازی، پردازش و فراوری و بازیابی را با توجه به اهداف انتخاب کرده و جریان مواد بین مراکز را تعیین کرده است. از طرفی، تحلیل حساسیت نشان داد که تغییرات روی پارامتر فرهنگ سازی تبلیغات برای فروش خودرو فرسوده و میزان انتشار کربن، تاثیر زیادی روی توابع هدف می گذارد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین پایدار، صنعت خودرو، مدل چندهدفه، محدودیت اپسیلون تقویت شده
  • مینا کاظمیان، محمدعلی افشارکاظمی*، کیامرث فتحی هفشجانی، محمدرضا معتدل صفحات 478-507
    هدف

    مدیریت زنجیره تامین نوعی مدیریت سازمانی مدرن است که جریان اطلاعات، جریان سرمایه و مشارکت های تجاری را در زنجیره تامین سازمان دهی و برنامه ریزی می کند و به اطلاعات کامل تجاری و بازار نیاز دارد (کویین و همکاران، 2012)؛ با این حال، هزینه به دست آوردن شرکت های زنجیره تامین و اطلاعات محصول با روش های سنتی، بسیار سنگین است. فناوری اطلاعات نیرویی را برای شرکت ها فراهم می کند تا مدیریت زنجیره تامین را پیاده سازی کنند و زنجیره تامین را به راحتی به اشتراک بگذارند. همه شرکت ها در زنجیره تامین، می توانند از طریق مدیریت اطلاعات ارزش ایجاد کنند (حسین نیاشاواکی و همکاران، 2023). استفاده از رویکردهای هوشمند برای پیش بینی قیمت و میزان تقاضا، عملکرد تحویل تامین کننده، دقت پیش بینی تقاضا، افزایش دقت برنامه ریزی کارخانه و پیش بینی تقاضا برای محصولات جدید را بهبود می دهد و باعث می شود که ریسک تامین کننده، هزینه حمل ونقل، هزینه های موجودی و عملیات و زمان پاسخ گویی کاهش یابد (تیرکلایی و همکاران، 2021). در مدیریت زنجیره تامین، پیش بینی دقیق تقاضا که از قیمت تبعیت می کند، موضوعی حیاتی است که می تواند هزینه موجودی را کاهش دهد و سطح خدمات مطلوب را به دست آورد (زوقاق و همکاران، 2020). رویکردهای هوشمند قیمت گذاری در زنجیره تامین، به شرکت های زنجیره تامین کمک می کند تا با توجه به دانش به دست آمده، کیفیت نحوه ارایه محصول خود را در مدیریت زنجیره تامین تطبیق دهند (کوتسیوپولوس و همکاران، 2021). در صنعت فولاد و مدیریت زنجیره تامین، شناسایی و مدل‏سازی نوسان های بازار فولاد بسیار مهم است. با توجه به زنجیره عمودی در این صنعت و تعامل مابین بازیکنان این صنعت، از نظریه بازی برای مدل‏سازی قیمت بهینه بهره برده شده است. از طرفی با توجه به اینکه برای رسیدن به تعادل، به تعامل بازیکنان و تکرار بازی نیاز است، از مدل های شبکه عصبی برای تکرار بازی استفاده شده است. در ادامه با توجه به شرایط خاص کشور در خصوص تحریم های شدید در صنعت فلزات، متغیر تحریم به عنوان عامل تعدیل در مدل‏سازی قیمت این صنعت در نظر گرفته شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است. بازه زمانی پژوهش برای پیش بینی قیمت فولاد و محاسبه شاخص تحریم، داده های فصلی سال های 2011 تا 2020 بوده است. نرم افزار استفاده شده در این پژوهش، نرم افزار متلب است.

    یافته ها

    برای پیش بینی قیمت فولاد، از سه شبکه عصبی بیزین، بردارهای پشتیبان و پاد انتشار گراسبرگ بهره گرفته شد. نتایج بیانگر این واقعیت است که مدل پاد انتشار گراسبرگ، در پیش بینی قیمت فولاد دقت بیشتری دارد. در ادامه، قیمت پیش بینی شده وارد فرایند نظریه بازی ها شد و نقطه تعادل نش مدل تعیین شد. با توجه به شرایط خاص کشور، متغیر تحریم در مدل نظریه بازی ها وارد شد. نتایج نشان داد که حضور تحریم ها در مدل، باعث افزایش قیمت ها و کاهش تولید در صنعت فولاد شده است. با توجه به اینکه در پژوهش حاضر، تغییرات قیمت ناشی از تغییرات عرضه و تقاضا، در حضور تحریم ها بررسی شد، به علت کاهش عرضه و افزایش سطح تحریم، سطح قیمت ها با رشد فزاینده ای نسبت به تغییرات عرضه مواجه شد؛ در نتیجه می توان گفت که فولاد یک نهاده کم کشش است. این امر موجب می شود که هر گونه اخلال در زنجیره تامین فولاد، افزایش شدید قیمت این کالا و تلاطم در بازار آن را در پی داشته باشد. در نتیجه، این امر حساسیت مدیریت زنجیره تامین در محصول فولاد را دوچندان می کند. بر این اساس، لازم است که از دیدگاهی سیستمی و پویا در سیاست های تنظیم بازار، سیاست های تامین مواد اولیه و حمل ونقل، انبارداری و... بهره گیری شود. باید توجه شود که استفاده از رویکردهای هوشمند و یادگیری ماشینی، در راستای هماهنگ سازی این امور نقش بسزایی را ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه در پژوهش حاضر از رویکرد استکلبرگ استفاده شده است، نتایج به ترتیب ورود بازیکنان به بازی، بر تعادل نش حساس است. تدوین قوانین و مقررات نظارت ورود به بازار در این صنعت باید بررسی شود؛ زیرا صنعت فولاد جزء صنایعی است که هزینه های ورود و خروج سنگینی دارد. با توجه به نتایج پژوهش، بایستی نظارت بر ورود و خروج بازیکنان در این صنعت، در کانون توجه سیاست گذاران و مدیران این صنعت قرار گیرد و تلاش شود که قواعد بازی و استانداردهایی برای فعالان این بازار تدوین شود.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی، صنعت فولاد، قیمت بهینه، نظریه بازی ها
  • فاطمه شهابی، حمید شاهبندرزاده*، هادی بالویی جام خانه صفحات 508-533
    هدف

    چرخه کوتاه عمر محصول، الگوهای پیش بینی ناپذیر تقاضا و کاهش روزافزون زمان عرضه به بازار، باعث شده است که شرکت‏های تولیدی تحت فشار قرار گیرند. به همین منظور، شرکت‏های تولیدی برای رویارویی با سناریوهای پیچیده تولید، به پیاده سازی سیستم های تولید سلولی (CMS) روی آورده اند که کاهش هزینه های تولید، افزایش انعطا ف پذیری و پاسخ سریع به تقاضای بازار را به همراه دارد. سیستم تولید سلولی، یکی از فلسفه های فناوری گروهی است که با تقسیم یک سیستم بزرگ به چندین زیرسیستم کوچک، کنترل و مدیریت سیستم تولید را تسهیل می کند. اولین موضوع در طراحی یک سیستم سلولی، گروه بندی ماشین ها برای تولید خانواده ای از قطعات در سلول‏های تولیدی است که از آن با عنوان تشکیل سلول یاد می شود. در واقع با ایجاد سلول‏های کارآمد، کارایی ماشین های درون سلولی (فرایند درون سلولی) به حداکثر و انتقال قطعات از یک سلول به سلول دیگر (فرایند بین سلولی) به حداقل می رسد. مسیله دوم، مسیله چیدمان گروهی، یعنی فاصله سلول‏ها در کارگاه از یکدیگر (چیدمان بین سلولی) و چیدمان ماشین ها در داخل سلول‏ها (چیدمان درون سلولی) است. گروه بندی بهینه ماشین ها در سلول‏ها، قرارگیری کارآمد سلول‏ها در کنار یکدیگر و همچنین، ماشین های داخل سلول‏ها، بر هزینه های حرکات درون سلولی و حرکات بین سلولی قطعات تاثیر می گذارد. در یک سیستم تولید سلولی استاتیک، تقاضا در تمام دوره ها ثابت در نظر گرفته می شود؛ ولی با پیشرفت تکنولوژی، محیط یک صنعت با تلاطم در انواع محصولات و تقاضا مواجه است. برای غلبه بر این مسایل، در پژوهش حاضر یک سیستم تولید سلولی پویا معرفی شده است که سلول‏های بهینه را در هر دوره با توجه به شرایط تقاضا جایابی می کند. با توجه به اهمیت آنچه بیان شد، این مطالعه به طور هم‏زمان به حل مسیله یک سیستم تولید سلولی پویا (DCMS) با ماشین های غیرقابل اعتماد و مسیله برنامه ریزی تولید و چیدمان بین سلولی می پردازد. تابع هدف مدل پیشنهادی، به دنبال حداقل کردن هزینه های جابه جایی درون و بین سلولی، پیکربندی مجدد، خرابی ماشین آلات، تولید قطعه، نگهداری قطعه در انبار و سفارش معوق قطعه در دوره های تولیدی است.

    روش

    در ابتدا، یک مدل ریاضی برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح مختلط، برای مسیله مدنظر ارایه و سپس خطی سازی شد. مدل ریاضی پیشنهادی با یک مطالعه موردی در نرم افزار  GAMS با سالور GUROBI اعتبارسنجی شد و در ادامه، به تاثیر جابه جایی ماشین آلات بین دوره ها و تحلیل حساسیت پارامتر میانگین زمان بین دو خرابی پرداخته شد.

    یافته ها

    انعطاف پذیری در مسیریابی، مکان یابی بهینه سلول‏ها و گروه بندی بهینه ماشین آلات، به کاهش هزینه های تولید منجر شد. همچنین با جابه جایی دو ماشین m1 و m3 هزینه تولید به میزان 353,870 تومان بهبود پیدا کرد.

    نتیجه گیری

    پیکربندی مجدد سلول‏های ماشین در دوره جدید، هزینه تولید را بهبود می دهد. مدل پیشنهادی، مدل انعطاف پذیر در مسیریابی تولید قطعه است. تحلیل حساسیت MTBF نشان داد که تعداد خرابی ها بر عملکرد سیستم تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری سیستم تولید، پایش توالی عملیات، خرابی ماشین آلات، سیستم تولید سلولی پویا
|
  • Seyedeh Motahareh Hosseini *, Mohammad Aghdasi Pages 365-385
    Objective

    Organizational structures are purposefully crafted around the strategic objectives of companies, incorporating well-defined processes that serve as the foundation for employee activities and communication. The processes and activities of organizations and companies are implemented through organizational roles and positions that are assigned to employees based on the structure and goals. However, the crucial question lies in how effectively official structures can address people's communication needs and facilitate the implementation of activities. Within numerous organizations, an informal structure emerges in parallel to the official hierarchy, leading to the execution of various activities based on the relationships established within this informal framework. Because of various reasons, employees in some organizations are forced to carry out organizational processes through informal communication and in temporary work teams. The presence of an informal structure in numerous organizations is an unavoidable phenomenon. However, the primary concern lies in effectively monitoring and appropriately managing this structure and the relationships that arise from it. This study mainly seeks to measure the degree of similarity and difference between the formal and informal structures of the organization.

    Methods

    In the present study, the official structures were extracted based on the organizational chart. The informal structures were based on data logs and information from different sources and bases. Reports of events taking place via the work interactions of people in the process of supplier selection in a project-oriented company were collected in one of the complex construction projects. The gathered data was used as an informal network using the social network analysis method. The degree of similarity and difference between the formal and informal structure of the company was measured through social network criteria and the Rand index.

    Results

    Based on the information obtained, the informal working groups or communities resulting from the real interactions of people were identified and analyzed. Also, these communities were compared with departments and formal units based on the hierarchical structure of the organization. In addition, by using the Rand index, the similarity of these two structures was estimated to stand at 0.76%. This method can be a basis for comparing the official structure and the real structure of companies. The ideal degree of similarity or difference between the two structures varies depending on the nature, culture, and mission of each company.

    Conclusion

    Using this method and identifying and analyzing the causes of the differences between these two groups of communication structures can help organizations improve their structures, make them more agile, and compensate for some structural deficiencies. By using this way of analyzing and comparing the results in these two groups, it is possible to examine the organizational structure, strengthen effective working groups and teams, support effective communication, and even prevent weak communication.

    Keywords: Construction project, Organizational structure, social network communities, Social Network Analysis (SNA)
  • Mahdis Nejatnia, Ahmad Makui *, Armin Jabbarzadeh Pages 386-410
    Objective

    Railway cargo transportation has gained popularity as a preferred mode of conveyance, owing to its benefits over alternative methods. These advantages include reduced pollution in comparison to road transport, shorter transit times compared to maritime shipping, and cost-effectiveness in contrast to air transport. As a result, transport companies are more willing to use rail freight transport, especially for international transportation. One of the challenges facing the Islamic Republic of Iran Railways is to rank these companies, which are influential in various decisions such as granting discounts and facilities, handing over foreign wagons, prioritizing requests, and handling complaints. Therefore, this paper aims to develop a dynamic multi-criteria decision-making model to rank Iran's international rail transport companies.

    Methods

    Considering the dynamic nature of the problem, the dynamic multi-criteria decision-making model was implemented based on the real data of international freight transportation (including export, import, and transit) by international rail transport companies in five years. To estimate future data for international rail transport companies, the fuzzy inference system was used. A fuzzy inference system is a mathematical tool that can handle uncertainty and imprecision in data.

    Results

    Considering the dual uncertainty factors initially, companies' activities were evaluated using a fuzzy inference system, followed by the dynamics of a dynamic multi-criteria decision-making model the prioritization of 15 international rail transport companies for the Islamic Republic of Iran Railways was established. The results indicated that dealing with the problem of ranking international rail transport companies dynamically will achieve a more favorable outcome. The applicability of the presented method to benefit from the fuzzy inference system in the dynamic multi-criteria decision-making model is one of the other results.

    Conclusion

    This study could develop a dynamic multi-criteria decision-making model to rank Iran's international rail transport companies. The proposed dynamic multi-criteria decision-making model includes several implications. Firstly, it provides a comprehensive and systematic approach to evaluate and rank international rail transport companies based on multiple criteria and factors. This approach can help decision-makers to make informed decisions and allocate resources effectively. Secondly, the use of the fuzzy inference system to estimate future data is a significant contribution to the field of transportation. This mathematical tool can handle uncertainty and imprecision in data, which is common in transportation systems. This can help decision-makers to anticipate future trends and plan accordingly. Moreover, the proposed model can be customized and applied to other realms and fields. The model can be adapted to the specific needs and requirements of each problem, making it a versatile and adaptable tool for decision-making. By using this model, decision-makers can take into account multiple criteria and factors, such as cost, time, and environmental impact, and evaluate different scenarios to find the most optimal solution.

    Keywords: Dynamic multi-criteria decision-making, Fuzzy inference system, international rail transport companies in Iran
  • Sajjad Sheikh Olia Lavasani, Mahmoud Dehghan Nayeri * Pages 411-446
    Objective
    Food security holds such strategic significance that ensuring it plays a pivotal role in a nation's economic and political self-reliance. The growing reliance on foreign governments for essential food supply considerably undermines a country's political and economic leverage on the global stage. Regrettably, Iran finds itself grappling with over 90 percent dependency on the oilseeds sector, consequently amplifying the nation's susceptibility. Thus, the current study addresses this critical concern, vital for a nation's sustenance. Accordingly, this study comprises the development and cultivation plan of oilseeds in the Islamic Republic of Iran intending to portray a deep-rooted power system that has been formed in the food security system that hinders the optimal implementation strategies. Consequently, the paper aims to provide a model of key stakeholders in the field of food security by employing the Problem Structuring Method (PSM), in search of better analysis of policies and supporting strategies.
     
    Methods
    The study employs stakeholder analysis to introduce the actual stakeholders followed by cognitive mapping, considering the chaotic nature of the issue and structuring the problem for providing an agreed and committed solution.  To this aim, FC mapper software is employed for concept mapping, interrelation, and important analysis. Oilseeds Stakeholders were chosen according to the library research method and upstream documents. It was followed by semi-structured interviews with 25 food security experts who have been selected through snowball sampling, for structuring the mentioned stakeholders in a comprehensive model.
     
    Results
    First, in the qualitative part, according to documents a list of 90 stakeholders was proposed. Then, Through the process of conducting expert interviews and utilizing cognitive mapping, while also taking into account additional factors like the objectives, responsibilities, and authorities of the relevant stakeholders, the aim was to ascertain the outcomes of the oilseed development and cultivation plan. Also, the degree of influence, effectiveness, and centrality of all influencing factors were determined which declares their priority as well. Accordingly, the Iranian Ministry of Agricultural is the most influential stakeholder with a value of 0.67, and food security and economic independence with a value of 0.51 is the most influential outcome among other outcomes.
     
    Conclusion
    The research focuses on the systematic formulation of the oilseed cultivation challenge in Iran, culminating in the development of a model to recognize stakeholders, delineate their objectives, responsibilities, and authorities, and analyze the ramifications of the implementation plan using the PSM. Identifying stakeholders as well as their power and interest, goals, and consequences, in a comprehensive model leads to significant implications for the management and maki-policy of the food security system and plays a more effective role in improving the conditions. The obtained outcomes were endorsed and utilized by the Hekmat Institute of Research Policy and Strategic Studies, which provided financial backing for the study.
    Keywords: Cognitive Map, Food security, Interactions modeling, oilseeds, Problem structuring, Stakeholder Analysis
  • Arash Eslampanah, Ahmad Jafar Nejad *, Jalil Heidary Dahooie, Mohammadreza Taghizadeh-Yazdi Pages 447-477
    Objective

    In recent years, there has been a growing global concern regarding the escalating production of waste. As countries continue to industrialize, the challenge of managing and disposing of waste properly has become a daily issue. Consequently, the fate of industrial goods and products has become a topic of significant interest to consumers. Waste management operations and network design in the automotive industry differ in certain aspects from those in other industries. This difference basically comes from the complex structure of the supply chain in the automotive industry. A large number of sectors are involved in the supply chain, which makes it difficult to control and manage the reverse network. In addition, the high customization in cars means that the parts or components are not the same, and for this reason, it is difficult to predict the recycling of parts or materials. Also, the world is currently confronted not only with the challenges of environmental preservation and sustainability but also with rapid technological advancements in digitization and automation.‎ This study aims to develop an industrial waste reverse supply chain network ‎mathematical model (Iranian automotive industry) using the vehicular ad hoc ‎network (VANET).

    Methods

    To maximize the economic benefits and minimize the environmental and social ‎impacts, a multi-objective (multicriteria) mixed integer programming (MOMIP) ‎facility location mathematical model was developed in the present study for a ‎sustainable supply chain. The economic goal includes aspects such as income and costs within the supply chain, the environmental goal focuses on factors like carbon emissions during transportation and operations, and the social goal encompasses various elements such as annual accident rates, the well-being of drivers, the residential locations of the workforce, and workforce recruitment and termination. Also, to calculate more accurately, the amount of carbon emissions based on the duration of transportation in the supply chain used vehicular ad hoc ‎network (VANET). Real data for the Iranian automotive industry and ‎GAMS were used for model solution.

    Results

    The proposed multi-objective mathematical model was solved using the ‎enhanced epsilon constraint method in GAMS based on data obtained from the ‎Iranian automotive industry. The results demonstrate the model's validation accuracy and indicate that the proposed model exhibits strong efficiency, making it well-suited for the Iranian case study.

    Conclusion

    The results showed that the reverse supply chain is efficient over time by ‎considering the recycling of waste products at the same time as the economic, ‎environmental, and social dimensions, as well as taking into account VANET. The model could determine the centers of dismantling facility, processing facility, and recycling according to the objectives of selection and the flow of materials between the centers. ‎Sensitivity analysis also showed that changes to the parameter of culture ‎making to advertise used car sales have a significant effect on the objective ‎functions.

    Keywords: Sustainable Supply Chain, Automotive industry, Multiobjective model, ‎Enhanced epsilon constraint
  • Mina Kazemian, MohammadAli Afsharkazemi *, Kiamars Fathi Hafashjani, Mohammadreza Motadel Pages 478-507
    Objective

    Supply chain management is a modern organizational management mode that organizes and plans information, capital flow, and business partnerships in the supply chain and requires complete business and market information (Quinn et al., 2012). However, the cost of acquiring supply chain companies and product information by traditional methods is very high. Information technology provides the power for companies to implement supply chain management and share the supply chain easily, and all companies in the supply chain can create value through information management (Shawaki et al., 2023). The utilization of intelligent approaches to predict prices and demand quantities enhances supplier delivery performance. It also refines demand forecasting accuracy, improves factory planning precision, forecasts demand for new products, and minimizes supplier risks, transportation costs, inventory, operational expenses, and time (Tirklai et al., 2021). In supply chain management, accurate forecasting of demand reflects the price. It is a critical issue that can reduce inventory costs and achieve the desired service level (Zouqaq et al., 2020). Intelligent supply chain pricing approaches can help supply chain companies to adapt the quality of their product offerings in supply chain management according to the knowledge gained (Kotsiopoulos et al., 2021). Identifying and modeling steel market fluctuations is very important in the steel industry and supply chain management. Considering the vertical chain in this industry and the interaction between the players of this industry, game theory has been used to model the optimal price. Neural network models were employed to replicate the game, as interaction and repeated gameplay are required for achieving balance among players. Taking into account Iran's unique circumstances, notably its confrontations with substantial sanctions in the metal industry, the sanctions variable was integrated as an adjusting factor in the pricing model for this sector.

    Methods

    This is a practical study. The research time frame for predicting steel prices and calculating the sanctions index spans from 2011 to 2020, with quarterly data. The MATLAB software was used.

    Results

    Three Bayesian neural networks, support vectors, and Grassberg's anti-diffusion were used to predict the price of steel. The results showed that the Grossberg anti-diffusion model is more accurate in predicting steel prices. Next, the predicted price entered the game theory process and the Nash equilibrium point of the model was determined. According to the country's specific conditions, the sanctions variable was introduced in the game theory model. The results showed that the inclusion of sanctions in the model led to price increases and production reductions within the steel industry. The present study delved into price fluctuations resulting from shifts in supply and demand, particularly in the context of sanctions. The findings reveal that a reduction in supply coupled with escalated sanctions led to substantial price hikes, surpassing the impact of supply changes. Consequently, steel exhibits a heightened susceptibility to input constraints, where any disruption in its supply chain triggers significant price spikes, thus unsettling the market. This amplifies the sensitivity of supply chain management for steel. Consequently, a systemic and dynamic approach is essential for market regulation policies, raw material supply, transportation strategies, and warehousing considerations. It should be noted that the use of intelligent approaches and machine learning can play a significant role in coordinating such issues.

    Conclusion

    Considering that Stackelberg's approach was used in the current research, the sequence of players' entry into the game holds significance with respect to the Nash equilibrium. The development of market entry monitoring rules and regulations in this industry should be investigated because the steel industry is one of the industries that face high entry and exit costs. As a result, Policymakers and industry managers should monitor the entry and exit of players within this sector. They should endeavor to establish norms and regulations governing interactions among market participants to foster a structured and well-defined competitive environment.

    Keywords: Game theory, Optimal price, neural network, steel industry
  • Fatemeh Shahabi, Hamid Shah Bandarzadeh *, Hadi Balouei Jam Khaneh Pages 508-533
    Objective

    Short product life cycles, unpredictable demand patterns, and ever-decreasing time-to-market have put manufacturing companies under pressure. To face all complex production scenarios, these companies tend to the implementation of Cellular Manufacturing Systems (CMS) to reduce production costs, increase flexibility, and respond quickly to market demands. The cellular manufacturing system facilitates the control and management of the production system by dividing a large system into several small subsystems. The design of a cellular manufacturing system includes cell formation, group layout, group scheduling, and resource allocation. The first issue in designing a cellular system is the grouping of machines to produce a family of parts in production cells referred to as cell formation. The creation of efficient cells aims to achieve maximum performance of intracellular machines (intra-cellular processes) and minimize the transfer of parts from one cell to another (inter-cellular processes). The second problem is the problem of group layout, which includes the placement of cells in the workshop relative to each other (intercellular layout) and the layout of machines within the cells (intracellular layout). The optimal grouping of machines in cells, the efficient placement of cells relative to each other, as well as the machines inside cells affect the cost of intracellular movements and intercellular movements of parts. Considering that in a static cellular manufacturing system, the demand is considered constant in all periods, however, due to the advancement of technology, the environment of an industry is faced with turbulence in the types of products and demand. To overcome these problems, a dynamic cellular manufacturing system was introduced, which forms optimal cells in each period according to the demand conditions and changes in product composition. This study addresses the simultaneous challenges of a dynamic cellular manufacturing system (DCMS) with unreliable machines and production planning and intercellular layout problems. The proposed model seeks to minimize the costs of Inter and intra-cellula movement, reconfiguration, machine breakdown, part production, keeping parts in the warehouse, and back-ordering parts in production cycles.

    Methods

    At first, a mixed integer nonlinear programming mathematical model for the considered problem was presented, Next, linearized and validated with a case study in GAMS software with a GUROBI solver. In the following, the impact of moving machines between periods and the sensitivity analysis of the MTBF parameter were discussed.

    Results

    Flexibility in routing, optimal location of cells, and optimal grouping of machines reduced production costs, and also by moving two machines m1 and m3, production costs improved by 353,870 Tomans.

    Conclusion

    The reconfiguration of machine cells in the new period improves the cost of production and also the model is flexible in routing part production. In this study, MTBF sensitivity analysis showed that the number of failures affects the system's performance.

    Keywords: dynamic cellular manufacturing system, machines breakdown, operation sequence monitoring, production system flexibility