فهرست مطالب

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 55 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرتضی افتخاری*، امیرحسین حسن آبادی، نعمت الله کریمی، رضا روزبهانی، محمد رضایی، مسعود بحرینی مطلق صفحات 1-17
    پیشینه و اهداف

    سامانه های تیکه نگاری صوتی یکی از فناوری های سنجش از دور به منظور اندازه گیری مشخصات جریان در محیط های آبی است. تنها تفاوت موجود در سامانه های تیکه نگاری صوتی بسامد مورد استفاده است به طوری که در سطح اقیانوس از بسامدهای 20 هرتز تا 1 کیلوهرتز، در سطح دریا از بسامدهای 1 کیلوهرتز تا 10 کیلوهرتز و در سطح رودخانه، مخازن سد و یا دریاچه از بسامدهای 10 کیلوهرتز تا 60 کیلوهرتز استفاده می شود. خروجی این نوع سامانه ها نیز همانند سایر سامانه های صوتی اندازه گیری جریان حاوی داده های پرت است. عدم توجه به موضوع تشخیص و جایگزینی نقاط پرت باعث کاهش دقت اندازه گیری و همچنین تاثیر نامناسب بر روی مدل سازی جریان و داده گواری مدل ها می شود. بررسی مطالعات انجام شده نشان می دهد که حذف داده های پرت در این نوع سامانه عموما توسط روش ساده انحراف معیار انجام می شود. در آخرین مطالعه انجام شده پرت کاوی داده های تیکه نگاری صوتی با استفاده از روش سه بعدی روسیو-فضای فازی انجام و با روش انحراف معیار مقایسه گردید که نشان دهنده عملکرد مناسبتر آن نسبت به روش ساده انحراف معیار بود.

    روش ها

    در این مطالعه الگوریتم فضای فازی اصلاح شده بر روی داده های تیکه نگاری صوتی اعمال شده و نتایج آن با روش سه بعدی روسیو-فضای فازی مقایسه شده است. بدین منظور از داده های برداشت شده در رودخانه گونو ژاپن استفاده شده است و با استفاده از دو الگوریتم ذکر شده و با پنج روش جایگزینی نقاط پرت، داده های پرت شناسایی و با مقادیر مناسب جایگزین شدند. سپس نتایج با داده های دبی-اشل به دست آمده از ایستگاه آب سنجی محل آزمایش به عنوان داده مرجع مورد صحت سنجی قرار گرفتند. همچنین در آزمایش دیگری در بندر انزلی، با استفاده از الگورتیم فضای فازی اصلاح شده پرت کاوی داده های تیکه نگاری صوتی انجام شد و حجم آب ورودی به دریای خزر اندازه گیری گردید.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از روش پرت کاوی فضای فازی اصلاح شده باعث افزایش دقت اندازه گیری گردیده است، به این صورت که مقدار اختلاف نسبی دبی اندازه گیری شده با سامانه تیکه نگاری صوتی پس از اعمال این روش به صورت ترکیبی با روش های جایگزینی میانگین سیگنال و آخرین داده معتبر با دبی اندازه گیری شده به روش دبی-اشل در محدوده 15- تا 20+ درصد محدود گردیده است. در حالیکه با اعمال روش سه بعدی روسیو-فضای فازی این مقدار در محدوده 20- درصد تا 30+ درصد واقع گردیده است. نتایج آزمایش تیکه نگاری صوتی بندر انزلی نیز حجم ورودی 100 تا 300 مترمکعب بر ثانیه به دریای خزر را ثبت نمود.

    نتیجه گیری

    ازآنجایی که داده های تیکه نگاری صوتی در داده گواری مدل های جریان اقیانوسی، دریایی و رودخانه ای مورد استفاده قرار می گیرد، پرت کاوی داده های پرت سامانه و جایگزینی آن با داده های مناسب حایز اهمیت است. در این مطالعه با اعمال الگوریتم فضای فازی اصلاح شده بر روی داده های تیکه نگاری صوتی، سعی بر بهبود دقت اندازه گیری شد. مقایسه نتایج خروجی روش های مختلف پرت کاوی سامانه تیکه نگاری صوتی نشان داد که روش فضای فازی اصلاح شده به صورت ترکیبی با روش های جایگزینی میانگین سیگنال و آخرین داده معتبر پیش از داده پرت کشف شده، بهترین عملکرد را دارد. در نتیجه روش پرت کاوی فضای فازی اصلاح شده جهت اعمال بر روی داده های تیکه نگاری صوتی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سنجش از دور زیرآب، پرت کاوی، پایش جریان، بهبود دقت اندازه گیری
  • کسری پورکرمانی* صفحات 18-33

    پیشینه و مبانی نظری پژوهش: 

     امروزه پیشرفت یک کشور از لحاظ زیرساختی، تاسیساتی، زیربنایی و نگهداری به سرمایه زیادی نیاز دارد که به تنهایی از توان بخش دولتی خارج است. همچنین بخش دولتی و خصوصی هر یک به تنهایی سرمایه فراوانی ندارند، بنابراین بهترین راه حل برای تامین سرمایه و توان تخصصی بالا برای انجام پروژه های بزرگ و بلند مدت، مشارکت بخش دولتی با بخش خصوصی می باشد. در بنادر نیز فقدان دانش و مدیریت لازم برای ارایه راه حل های موثر و عملی برای سرمایه گذاری از دلایل عمده چالش های تامین مالی زیرساخت ها در پایانه های دریایی است. ادعا می شود توسعه زیرساخت ها با مشارکت دولتی- خصوصی منجر به عملکرد بهتر در مقایسه با قراردادهای معمولی می شود، اما شواهد تجربی برای این ادعا ضعیف می باشد. این مقاله از داده های سرمایه گذاری بنادر خاورمیانه و آفریقا از سال 2004 تا 2022 استفاده کرده و تاثیر متغیرهای مختلف بر سهم مالکیت دولتی در پروژه زیرساخت پایانه ها را برآورد می کند.

    روش شناسی: 

     این مطالعه، شامل 410 نمونه از سال 2004 تا 2022 می باشد. داده های جمع آوری شده بر اساس پروژه های منحصربفرد مشارکت دولتی- خصوصی در بندر طبقه بندی شده اند. به طور کلی ده عامل در دو گروه متغیرهای کیفیت نهادی و متغیرهای قرارداد عملیاتی معرفی شده است که فرض می شود با سهم مداخله دولت در پروژه های مشارکت دولتی- خصوصی در بندر ارتباط دارند. برای محاسبه اثر زمان و محیط سازمانی منحصر به فرد یک کشور، شش متغیر کنترلی در این مطالعه ارایه شده است: شاخص اثربخشی دولت، شاخص ثبات سیاسی، شاخص حاکمیت قانون، شاخص کیفیت نظارتی، شاخص آزادی اقتصادی و سال بسته شدن قرارداد. از آنجایی که یافتن قرارداد عملیاتی مهم و عوامل کیفیت نهادی که بر سهم مالکیت دولتی در مشارکت دولتی- خصوصی در بندر تاثیر می گذارند، ماهیت اکتشافی دارد، بنابراین از رگرسیون استفاده می شود و از آنجایی که سهم مالکیت دولتی در مشارکت دولتی- خصوصی در بندر یک متغیر وابسته پیوسته است و میزان تغییرات متغیر وابسته در این مطالعه از اهمیت خاصی برخوردار است، بنابراین به عنوان یک گزینه مناسب، از رگرسیون خطی چندگانه استفاده می شود

    یافته ها

     این مطالعه سعی بر بررسی تاثیر عوامل قرارداد عملیاتی و کیفیت نهادی بر سهم مالکیت دولتی در یک مشارکت دولتی- خصوصی در بندر در کشورهای در حال توسعه دارد. این مدل تجربی شامل ده متغیر مستقل، چهار متغیر قرارداد عملیاتی، شش متغیر کیفیت نهادی و دو متغیر کنترل می باشد. برای سنجش پنج فرضیه ارایه شده، چهار مدل رگرسیون خطی چندگانه ایجاد و نتایج آن ها ارایه شده است. با توجه به نتایج، هر چهار مدل ارایه شده بسیار مهم هستند و می توانند اطلاعات بیشتری در مورد بررسی اعتبار مدل ارایه دهند

    نتیجه گیری

     یافته ها نشان می دهد که افزایش میزان سرمایه گذاری دولتی- خصوصی، نسبت تاریخی بالاتر مالکیت دولتی، وجود انواع مختلف سرمایه گذاران خارجی و خصوصی، همگی مستقیما با سهم بالاتری از مالکیت دولتی در پروژه های دولتی- خصوصی بندر در ارتباط هستند. سایر یافته های این مطالعه نشان می دهد که حضور مناقصه ها، سرمایه گذاران خصوصی داخلی، و ادغام عمودی و افقی با سهم مالکیت دولتی همبستگی منفی دارند. بانک ها که از دیگر سرمایه گذاران خصوصی هستند، اپراتورهای پایانه ها و مقامات دولتی می توانند از نتایج این مطالعه بهره مند شوند. سرمایه گذاران می توانند هنگام تصمیم گیری در مورد ارزیابی پروژه از آن به عنوان یک چارچوب ارزیابی استفاده کنند و دولت می تواند در زمان تصمیم گیری در مورد زمان قبول مسیولیت پروژه های مشارکت دولتی- خصوصی بندر از آن بهره مند شود.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، مشارکت، پایانه دریایی، مالکیت دولتی
  • همایون یوسفی*، محمدامین کوه بر، یاسمن رحمتی پور صفحات 34-48

    نظر به اهمیت نقش مناطق آزاد در توسعه اقتصادی کشور،  در این پژوهش کوشش شد تا عوامل موثر در زمینه جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی در مناطق آزاد در قالب یک پژوهش کاربردی-توسعه ای بررسی گردد. این تحقیق در سه مرحله انجام گرفته است. در مرحله اول ، عوامل موثر در زمینه جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی در مناطق آزاد از طریق مطالعات کتابخانه ای تبیین شد. سپس در مرحله دوم وضعیت منطقه آزاد اروند نسبت به عوامل داخلی و خارجی شناسایی شده بر اساس نظرات 50 نفر از کارشناسان واحدهای سرمایه گذاری و بازاریابی منطقه آزاد اروند، اداره بنادر و دریانوردی خرمشهر و آبادان و اساتید دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر ارزیابی گردید. در بخش سوم نیز عوامل موثر بر جذب سرمایه گذاران با استفاده از روش سلسله مراتبی اولویت بندی شد. یافته های تحقیق نشان داد، منطقه آزاد اروند در بعد خارجی عوامل قابلیت انتقال پول و سرمایه،  نوسانات نرخ ارز و نرخ تورم و در بعد داخلی عامل هزینه های تولید در منطقه آزاد اروند با مشکل و ضعف همراه است. نتیجه تکنیک سلسله مراتبی نشان داد اندازه بازار محلی و منطقه ای با امتیاز وزنی 156/0 به عنوان اولویت اصلی عوامل داخلی و نوسانات نرخ ارز با امتیاز وزنی 136/0 به عنوان اولویت اصلی عوامل خارجی شناخته شد.

    کلیدواژگان: عوامل جذب سرمایه گذاران، مناطق آزاد ایران، منطقه آزاد اروند
  • شهرام زرنشان*، ریحانه زندی، موسی کرمی صفحات 49-64

    پیشینه و مبانی نظری پژوهش: 

    کابل های ارتباطی زیردریایی، هم اکنون بیشینه بار ترافیک صوتی، داده ای و تصویری بین المللی جهان را به دوش می کشند و مولفه کلیدی زیرساخت های سایبری مخابراتی و ترافیک اطلاعاتی بین المللی به شمار می روند. انتقال داده ها از طریق کابل هم ارزان تر و هم چندین برابر سریع تر از ماهواره است. در مناطق خشکی، معمولا کابل ها توسط مالکان و صلاحیت ملی محافظت می شوند و این در حالی است که حفاظت در دریا، چه فیزیکی و چه قانونی، دشوارتر است. کابل های مدرن زیر دریا از فناوری فیبر نوری برای انتقال داده ها با سرعت نور استفاده می کنند. بنابراین، کابل هایی که این اتصال را فراهم می آورند، بخشی از زیرساخت های حیاتی ما هستند و باید برای محافظت از حاکمیت داده های مورد نیاز برای عملکرد یک جامعه مدرن، مورد حمایت قرار گیرند. با وجود چنین اهمیتی، سیستم های کابلی زیردریایی در برابر انواع چالش های درحال ظهور مربوط به امنیت سایبری آسیب پذیر هستند. قوانین بین المللی که می توانند به طور بالقوه به این چالش ها پاسخ دهند، دارای خلاهای قابل توجهی در رابطه با تامین امنیت چنین کابل هایی در مناطق دریایی است. در رژیم حقوقی ایجادشده در کنوانسیون 1982 حقوق دریاها این امر مهم اما نامریی به نظر می رسد. با توجه به این که حقوق بین الملل سنتی به طرز چشمگیری از امنیت سایبری و عوامل تهدیدکننده آن غافل است، این وضعیت چندان جای تعجب ندارد. در این میان، دستورالعمل تالین 2 توانسته است با مطالعات دقیق توسط گروه کارشناسان بین المللی، اقدامات صورت گرفته در فضای سایبر را در بعد حقوق بین الملل مورد تشریح و ارزیابی قرار دهد. تنها پیشینه پژوهشی که در زبان فارسی در این موضوع به رشته تحریر درآمده، مقاله ««ابعاد حقوقی کابل ارتباطاتی زیردریایی؛ از تقابل منافع تا حقوق حاکمه دولت ساحلی» نوشته آقای جواد صالحی است که در مجله مطالعات حقوق انرژی منتشر گردیده است. این نوشتار از جهت ارزیابی تعهدات دول ساحلی در قبال کابل های زیردریایی بسیار ارزنده بوده و با جامعیت و جزیی نگری شایسته ای همراه است. اما در سایر ابعاد مرتبط با چنین کابل هایی و به ویژه از بعد ارزیابی نظام حقوقی بین المللی فعلی که در این نوشتار مورد نظر است، نیاز پژوهشگر را بر طرف نمی نماید. افزون بر این، به رویکرد دستورالعمل تالین 2 راجع به حمایت از کابل های ارتباطی زیردریایی نمی پردازد. با لحاظ دستورالعمل تالین 2، پرسش اساسی ما در این نوشتار این است که آیا رژیم های حقوقی کنونی برای تضمین امنیت شبکه گسترده کابل هایی که از کف اقیانوس می گذرند و در نتیجه امنیت سیستم های مخابراتی جهان را تامین می کنند کافی و قابل اتکا هستند؟

    روش شناسی:

     کوشش نگارندگان در این نوشته آن است تا با کاربست شیوه ای توصیفی-تحلیلی، به کارگیری منابع کتابخانه ای و مراجعه به دستورالعمل تالین 2 راجع به حقوق بین الملل قابل اعمال بر عملیات های سایبری (2017)، حمایت از کابل های ارتباطی زیردریایی را در آینه این دستورالعمل بررسی نمایند.

    یافته ها

    قوانین موجود در دنیایی که به طور فزاینده ای توسط افزونگی شبکه و اتصال به یکدیگر تعریف می شود، ناکارآمد هستند و این همان نکته ای است که حتی در دستورالعمل تالین 2 نیز چندان مورد توجه قرار نگرفته است. 

    نتیجه گیری

    از آنجایی که در دوران پیشرفت های تکنولوژیکی، کابل های زیردریایی به طور فزاینده ای برای زیرساخت های جهانی اهمیت می یابند، رژیم موجود حاکم بر آن ها یادآور غفلتی نابه هنجار در قاعده گذاری بین المللی است و به همکاری بین دولتی بیشتر و همچنین بازنگری در قوانین حاکم بر حفاظت از کابل ها نیاز دارد. همچنین یکپارچه سازی حفاظت از کابل های ارتباطی و جلوگیری از آسیب به کابل در هر نقطه ای، مستلزم آن است که هر گونه ویژگی حقوقی متمایز در میان کشورهایی که به کابل های یکسانی متصل هستند شناسایی شود و هماهنگ سازی گردد. در همین راستا، پیشنهاد تشکیل کمیسیون های یکسان سازی قواعد حقوقی متشکل از حقوقدانانی از کشورهای عضو، در سطوح منطقه ای، دور از ذهن نخواهد بود.

    کلیدواژگان: کابل های ارتباطی زیردریایی، دستورالعمل تالین 2، عملیات های سایبری، حقوق بین الملل، حقوق دریاها
  • سید افشین عالی، سمیرا قیاسی، همیرا آگاه*، شهرزاد خرمنژادیان، ابوالفضل صالح صفحات 65-76
    پیشینه و اهداف

    مطالعات صورت گرفته بر رسوبات خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان نشان می دهد که میزان نیکل به عنوان فلزی سمی، در این پیکره های آبی بیش از حد آستانه آن است. برای تعیین میزان خطر فلز یکل برای کفزیان، نمونه های رسوب مناطق آبی فوق مورد بررسی استخراج متوالی و آنالیز قرار گرفتند تا میزان دسترسی زیستی نیکل و متعاقب آن میزان خطرات زیستی کفزیان بررسی شود.

    روش ها

    در این مطالعه رسوبات سطحی 5 ایستگاه در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان مورد آنالیز قرار گرفت تا ضمن تعیین غلظت نیکل کل، در طی 6 مرحله استخراج متوالی میزان دسترسی زیستی نیکل مشخص شود. غلظت نیکل کل توسط  دستگاه (ICPMS) Inductively Coupled plasma Mass Spectrophotometer و غلظت نیکل های استخراج شده در طی 6 مرحله توسط دستگاه جذب اتمی (کوره) اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که غلظت نیکل در ایستگاه های مورد پایش بین 96 تا 113 mg/Kg  متغیر بود که بیش از حد آستانه نیکل (9/ 15 میلی گرم بر کیلوگرم) می باشند. نتایج استخراج متوالی در 6 مرحله نشان داد که غلظت مراحل 1 و 2 (بخش قابل دسترس فلزات برای آبزیان) کمتر از حد تشخیص دستگاه بوده و غلظت آنها قابل اغماض است.

    نتیجه گیری

    میزان نیکل در مرحله سوم استخراج (پیوند با اکسید یا هیدراکسید های آهن و منگنز) بسیار کمتر از حد آستانه (15.9 mg/Kg) بود و در صورت بروز تغییرات محیطی و فراهم شدن شرایط احیا میزان دسترسی زیستی نیکل  کمتر از حد آستانه آن می باشد. هر چند آلودگی نیکل در رسوبات ساحلی خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان بیش از حد آستانه است؛ ولی به دلیل پایین بودن بخش قابل تبادل، آلودگی موجود در حال حاضر برای کفزیان خطر جدی محسوب نمی شود.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، خلیج فارس، دریای عمان، تنگه هرمز، استخراج متوالی، جذب اتمی، ICPMS
  • نادر پسنده*، کاوه تیمورنژاد، محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 77-90

    اگرچه اصولا حاکمیت و حکمرانی وابسته به زمین و خشکی میباشد لیکن اخیرا موضوع حکمرانی بر دریاها و اقیانوسها و لحاظ نمودن آن در خط مشی عمومی دولتها، به عنوان بخشی از اقدامات و برنامه ریزیهای بلند مدت دولتها در سطح ملی و بین المللی محسوب میشود و علاوه بر ارکان حکومت، نفوذ بازیگران غیردولتی و سازمان های مردم نهاد را نیز در بر می گیرد. بیش از 55 درصد سطح کره زمین را دریاها و اقیانوسها تشکیل داده اند و در حالیکه مطابق با مقاوله نامه های سازمان ملل متحد، این دریاها و اقیانوسها به هیچ کشور یا دولتی متعلق نمیباشند، لیکن همه مردم ساکن در کره زمین میتوانند با رعایت حفظ و مراقبت از این منابع غنی، از منافع آنها استفاده کنند. این بدان معنا است که هر فرد ایرانی نیز میتواند از همه منافع موجود در اقیانوسها و آبهای آزاد بهره مند شود. از طرفی در تعاریف حکمرانی، یکی از مهمترین وظایف حکمران تامین منافع حداکثری برای ملت و کشور میباشد. لذا میتوان نتیجه گرفت که تامین منافع حداکثری از اقیانوسها و دریاها از وظایف دولتها محسوب میشود. خوشبختانه با توجه ویژه مقام معظم رهبری و دولت به اقتصاد دریاپایه یا دریا بعنوان محور توسعه، اخیرا دریاها مورد توجه خاص قرار گرفته اند. لیکن سوالی که در ذهن باقی میماند این است که آیا دولت جمهوری اسلامی ایران دارای ساختار مناسب جهت مدیریت منافع کشور از دریاهای پیرامونی شامل خلیج فارس ، دریای عمان و دریای خزر و اقیانوسها و دریاهای آزاد را که بیش از 55 درصد کره زمین هستند را دارد؟ این پژوهش قصد دارد با بررسی ساختارهای موجود و ارزیابی توان این ساختارها در دولت جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با حجم توانایی مورد انتظار برای کسب منافع حداکثری از اقیانوسها و دریاها و مطالعه ساختارهای با وظایف مشابه در سایر کشورها، بتواند مدل مناسب حکمرانی اقیانوسها و دریاهای آزاد را در دولت جمهوری اسلامی ایران را پیشنهاد دهد. لازمه تحلیل مدیریت یکپارچه و رعایت مقاوله نامه های بین المللی این است که این تحلیل در سطح ملی و بین المللی انجام شود. بدیهی است برای همه وزارتخانه های یک دولت که وظیفه یا اختیاراتی در رابطه با کاربردهای و مدیریت دریاها و اقیانوس ها را بر عهده دارند، نیاز به تمرکز، تعامل ، همکاری و رهبری وجود دارد. برای دست یابی به این مدل، این پژوهش از رویکرد پژوهشی مطالعه ای بنیادی استفاده میکند. مطالعه حاضر به لحاظ راهبرد کلی، پژوهشی موردی محسوب می گردد و به لحاظ روش تحلیل داده ها، مطالعه ای آمیخته اکتشافی می باشد. ابزارهای گردآوری داده ها از طریق مصاحبه فراهم آمده است، برای تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از نرم افزار های تبدیل مصاحبه ضبط شده به متن و تحلیل کیفی با استفاده از نرم افزار مکس کیودا (Maxqda) بهره گرفته شد. هدف این پژوهش تدوین مدل حکمرانی اقیانوس ها و دریاها برای دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد و رویکرد تحقیق گراندد تیوری مبتنی بر رویکرد پارامتریک مورد استفاده قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش، خبرگان دریایی در حوزه حکمرانی دولت جمهوری اسلامی ایران بوده اند. نتایج بدین شرح می باشد که لازمه یک حکمرانی یکپارچه مطلوب، درک صحیح از پیش شرط های علی همانند پیش شرط سیاسی، مالی و فردی نحوه و میزان اثرگذاری آن بر مقوله پدیده محور بین المللی و ملی توجه نهایی آن به راهبرد های مبنایی حکمرانی مطلوب از جمله توجه به روابط بین المللی توسعه زیرساخت های لازم فرهنگ سازی که خود دارای شرایط مداخله گر (توسعه ای و سازمانی) و عوامل زمینه ای (سازمانی، مالی، سیاسی و فردی) می باشد که در نهایت می تواند پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برای دولت جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدل حکمرانی، حکمرانی اقیانوس ها، دریاهای آزاد، اقیانوس، دولت جمهوری اسلامی ایران، مدیریت دریاها، اقتصاد دریا، محورهای توسعه
  • عزیزالله تاج ور*، محی الدین احراری رودی، نسیم الیاس پور صفحات 91-103
    پیشینه و اهداف

    منطقه ی مورد مطالعه در نوار ساحلی جنوب خاوری کشور، در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. سواحل ماسه ای، پایاب و کم ژرفای این منطقه محیط بسیار مناسبی برای به هم پیوستن صدف دوکفه ای ها، روزن داران و استراکودها با درجه سیمان شدگی پایین و تشکیل ذخایر سنگ آهک های لوماشل (صدفی) را فراهم آورده است. بخش زیادی از این ذخایر در سواحل مکران به عنوان منابع قرضه در ساخت موج شکن ها مورد استفاده قرار می گیرد. با این وجود؛ شواهد نشان می دهد این ذخایر از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار هستند.

    روش ها

     از این رو در پژوهش حاضر با شناسایی و معرفی ذخایر سنگ آهک های لوماشل سواحل مکران، نمونه برداری از آنها و بررسی ویژگی های زمین شیمیایی این ذخایر ارزش اقتصادی آنها مورد ارزیابی قرار گرفته و امکان بهره برداری از آنها جهت تهیه مکمل های غذایی خوراک آبزیان تجزیه و تحلیل شده است.

    یافته ها

    بر پایه ی نتایج حاصل از تجزیه شیمیایی مقدار میانگین CaO موجود در این سنگ ها 76/44 درصد وزنی معادل 91/86 درصد وزنی CaCO3 است. افزون بر این، عناصر و ترکیبات مغذی دیگری مانند Na، K، Fe، Mg وP نیز در ترکیب سنگ آهک های لوماشل مورد مطالعه به ترتیب برابر با 03/1، 59/0، 36/1، 86/0و 26/0 است. از طرفی میانگین غلظت برخی از عناصر سمی مانند Pb، Zn، As، F و Hg در این نمونه ها به ترتیب برابر با 96/14، 8/12، 06/7، 43/19 و 33/18 (ppm) است که در مقایسه با غلظت بسیار بالای کلسیم به عنوان ماده معدنی بسیار اندک و ناچیز هستند.

    نتیجه گیری

    خلوص بالای کربنات کلسیم، آغشتگی اندک به عناصر سمی و مزاحم، ناچیز بودن میزان سیلیس در کنار تناژ مناسب، پایین بودن دامنه تغییرات عمودی و جانبی ماده معدنی، پایین بودن میزان باطله همراه با ماده معدنی و همچنین رنگ روشن ماده معدنی همگی نمایانگر قابلیت بسیار بالای ذخایر سنگ آهک لوماشل در سه منطقه از سواحل مکران بوده و نشان می دهد ماده معدنی کیفیت مطلوب برای فرآوری پودر میکرونیزه کربنات کلسیم در تهیه مکمل های غذایی خوراک آبزیان را دارد.

    کلیدواژگان: لوماشل، سنگ آهک صدفی، پودر میکرونیزه کربنات کلسیم، غذای آبزیان، سواحل مکران
  • سید احمدرضا هاشمی*، مسطوره دوستدار صفحات 104-114

    هدف از این مطالعه، توسعه چارچوبی است که به بررسی روند صید و برآورد محدود صید بهینه ذخیره  ماهی هوور   (T. tonggol) با جمع آوری اطلاعات صید این گونه در آب های جنوب کشور می پردازد.  دراین تحقیق، اطلاعات بیست و پنج سال صید این گونه تهیه و با کمک رویکرد  اطلاعات محدود و نرم افزار آر (R)، برآورد محدود صید بهینه صورت پذیرفت.  میانگین صید (Ct) برای این دوره مورد مطالعه 44609 تن (95%  فاصله اطمینان 53936-38882 تن) بوده و  میانگین صید (R = 0.74, P < 0.05) بصورت معنی داری طی دوره مورد مطالعه افزایش یافته است. میانگین (حداکثر- حداقل) ظرفیت حمل (K)، بیوماس فعلی یا موجود (B)، حداکثر محصول پایدار (MSY)، بیوماس حداکثر محصول پایدار (BMSY) براساس مدل صید- محصول حداکثر پایدار (CMSY)،  مدل صید بهینه شده (OCOM)، مدل درخت رگرسیونی تقویت شده ژو (ZBRT) برآورد شد و میانگین نقاط مرجع بوسیله آزمون های آماری تفاوت معنی داری را نشان نداد (P>0.05). این تحقیق نشان می دهد که میزان برداشت سالانه از ذخیره این گونه به حداکثر میزان خود رسیده و افزایشی صیدی برای این گونه پیشنهاد نمی گردد.

    کلیدواژگان: ماهی هوور، مدل صید- محصول حداکثر پایدار(CMSY)، مدل صید بهینه شده (OCOM)، مدل درخت رگرسیونی تقویت شده ژو (ZBRT)
  • امیر نظام براتی*، زکیه تقی زاده صفحات 115-133
    یشینه و اهداف

    از سال 2011 سازمان ملل متحد جلساتی را برای مذاکره درباره امکان ایجاد یک پیمان بین المللی جدید برای محافظت از تنوع زیستی دریایی برگزار کرده است. گروه کاری سازمان ملل متحد تحت عنوان ایتلاف دریاهای آزاد  با مشارکت 27 سازمان غیردولتی ، به علاوه اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت، ایجاد یک پیمان جدید برای ارایه اقدامات اضافی حفاظت و بهبود استفاده پایدار از منابع دریایی  می باشد. ایجاد چارچوب حقوقی و الزام آور به روز شده برای حفاظت از حیات دریایی در مناطق خارج از مرزهای ملی، معروف به دریاهای آزاد، بیش از یک دهه مورد بحث قرار گرفته است، اما تلاش های قبلی برای دستیابی به توافق بارها متوقف شده بود که در نهایت برای اولین بار، اعضای سازمان ملل متحد روز شنبه، 4 مارس 2023، در مورد یک معاهده یکپارچه برای حفاظت از تنوع زیستی در دریاهای آزاد - تقریبا نیمی از سطح سیاره زمین، به توافق رسیدند.

    روش ها

    در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی مسیولیت بین المللی دولتها و نهادهای غیر دولتی در زمینه حفاظت و بهره برداری پایدار از محیط زیست و تنوع زیستی در دریا فراتر از منطقه انحصاری اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در حقیقت  دریاهای آزاد و سطح بستر دریا 45 درصد از سطح کره زمین را تشکیل می دهد و آن را به یک منبع با ارزش تبدیل می کند. با این حال ، این منبع ارزشمند و تمام موجودات آن در حال حاضر به شدت تحت خطر از بین رفتن زیستگاه ، تغییر آب و هوا ، اسیدی شدن اقیانوس ها ، آلودگی و بهره برداری بیش از حد در شیلات تجاری هستند.

    نتیجه گیری

    تا سال 2023، هیچ مکانیسم قانونی الزام آور برای ایجاد مناطق حفاظت شده دریایی در خارج از صلاحیت قضایی و حاکمیت کشورها، یا برای انجام ارزیابی اثرات زیست محیطی وجود نداشته است. با این حال تاثیرات فزاینده ناشی از صید بی رویه، تغییرات آب و هوا، استخراج معادن در اعماق دریا و کشتیرانی همچنان بر تنوع زیستی در دریاهای آزاد تاثیر منفی می گذارد. ایجاد نظم حقوقی از منظر مختلف هنجاری و ساختاری دریای آزاد، منطقه اقیانوسی که فراتر از آب های تحت صلاحیت ملی کشورها قرار دارد، بزرگترین زیستگاه روی زمین و خانه میلیون ها گونه است. با توجه به اینکه در حال حاضر فقط بیش از 1٪ از دریاهای آزاد محافظت می شود، معاهده جدید مسیری را برای ایجاد مناطق حفاظت شده دریایی در این آب ها فراهم می کند. همچنین ابزاری کلیدی برای کمک به تحقق هدف اخیر توافق شده کونمینگ-مونترال مبنی بر حداقل 30 درصد حفاظت از اقیانوس جهان تا سال 2030 است که به تازگی در دسامبر 2022مورد توافق قرار گرفته است. این موافقتنامه حداقل سطح حفاظتی که دانشمندان برای حفاظت از تنوع ریستی هشدار می دهند را در بردارد و  برای اطمینان از یک اقیانوس سالم ضروری است. در حقیقت معاهده جدید حکمرانی اقیانوس ها را به قرن بیست و یکم وارد می کند، از جمله ایجاد الزامات مدرن برای ارزیابی و مدیریت فعالیت های انسانی برنامه ریزی شده که بر حیات دریایی در دریاهای آزاد و همچنین تضمین شفافیت بیشتر تاثیر می گذارد. این امر مدیریت موثر منطقه ای ماهیگیری، کشتیرانی و سایر فعالیت هایی را که به کاهش کلی سلامت اقیانوس ها کمک کرده اند، بسیار تقویت می کند.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی دولتها و نهادهای غیر دولتی، حفاظت و بهره برداری پایدار، محیط زیست و تنوع زیستی، دریاها فراتر از فلات قاره و منطقه انحصار اقتصادی
  • محمودرضا اکبرپورجنت*، احسان راست گفتار صفحات 134-151

    به منظور ارزیابی سونامی های ناحیه فرورانش مکران، سناریوهای گوناگون رخداد زمین لرزه در این ناحیه تعریف و سونامی های ناشی از آن ها به طور عددی مدلسازی شد. با توجه به نتایج تحقیق جدید بر اساس مدلسازی حرارتی حداکثر بزرگی زلزله در سناریوها 1/9 و 7/8 در نظر گرفته شد. بر خلاف مطالعات پیشین که جهت شبیه سازی سونامی های مکران تنها یک مدل بزرگ مقیاس حاوی داده های توپوگرافی و هیدروگرافی با درشت نمایی کم را در نظر می گرفتند، در تحقیق حاضر به منظور محاسبه دقیق بالاروی، در کنار مدل سراسری یک مدل محلی با شبکه های مکانی ریزتر تعریف شد. مدلسازی سونامی با در نظر گرفتن سناریوهای مختلف و با استفاده از مدل های بوسینسکی و غیر خطی آب کم عمق انجام گرفت. نتایج حاصل بیانگر اختلاف حایز اهمنیت در استفاده از مدل های بوسینسکی و غیر خطی آب کم عمق می باشد بطوریکه برای زلزله های پایین تر مثل 3/8 این درصد اختلاف خیلی بیشتر از زلزله های بزرگتری مثل 1/9 است. این اختلاف بیشتر در زلزله 3/8 می تواند به دلیل راهیابی امواج سونامی به داخل خلیج و شکست امواج در داخل خلیج باشد که در این حالت مدل بوسینسکی قادر به شبیه سازی دقیق تری از شکست موج نسبت به غیر خطی آب کم عمق می باشد. در حالیکه برای زلزله 1/9 به علت ارتفاع بسیار زیاد امواج، اکثر امواج قبل از ورود به داخل خلیج شکسته و امواج بصورت توده آب وارد خلیج می شوند و شکست امواج کمتری نسبت به سناریوی زلزله 3/8 در داخل خلیج را شاهد هستیم.

    کلیدواژگان: گسل مکران، مدلسازی سونامی، خلیج چابهار، مدل های کاملا غیر خطی بوسینسکی و غیرخطی آب کم عمق، آب گرفتگی
|
  • Mortaza Eftekhari*, Amirhosein Hasanabadi, Nemat Karimi, Reza Roozbahani, Mohammad Rezaei, Masoud Bahreinimotlagh Pages 1-17
    Background and Objectives

    The Acoustic Tomography (AT) systems are one of the remote sensing technologies to measure flow characteristics in aquatic environments. The only difference between various types of AT systems is the frequency, so that for the ocean class the frequencies ranged from 20 Hz to 1 kHz, for the sea class ranged from 1 kHz to 10 kHz and for the river, dam or lake class ranged from 10 kHz to 60 kHz. The output of this type of system also contains outlier data, just like other acoustic measurement devices. Failure to pay attention to the issue of detection and replacement of outliers causes a decrease in measurement accuracy as well as an inappropriate effect on flow modeling and data assimilation of models. The review of the previous studies shows that the removal of outlier data in this type of system is generally done by the simple method of standard deviation. In the last study, the analysis of the AT data was performed using the three-dimensional Rousseeuw Phase-Space thresholding (3D-RPS) algorithm and compared with the standard deviation method, which indicated its better performance than the simple standard deviation method.

    Methods

    In this study, the Modified Phase-Space Thresholding algorithm (mPST) is applied to AT data and its results are compared with the 3D-RPS method. For this purpose, the data collected in Gono River, Japan has been used, and outliers were identified and replaced with appropriate values using the two mentioned algorithms and five outlier replacement methods. Then, the results were validated with Rating-Curve (RC) data obtained from the hydrometric station of the study area as reference data. Furthermore, in another experiment in the Anzali port, using the mPST algorithm, the analysis of the AT data was performed and the volume of water entering the Caspian Sea was measured.

    Findings

    The results of this research showed that the use of the mPST algorithm has increased the accuracy of the flow measurement in such a way that the relative difference of the flow rate measured with the AT system after applying this method in combination with the average signal replacement methods and The last valid data with flow rate measured by RC method is limited in the range of -15% to +20%. While by applying the 3D-RPS algorithm, this value is in the range of -20% to +30%. The results of the sound recording test of Anzali port also recorded the volume of 200 m3/s flowing to the Caspian Sea.

    Conclusion

    Since AT data used in the data assimilation of ocean, sea, and river models, it is important to analyze the outlier data of the system and replace it with appropriate data. In this study, an attempt was made to improve the accuracy of the measurement by applying the mPST algorithm to the AT data. The comparison of the output results of different outlier mining methods showed that the mPST method combined with the average signal replacement methods and the last valid data before the detected outlier data has the best performance. As a result, the mPST method is recommended to be applied to AT data.

    Keywords: Underwater Remote Sensing, Despiking, Flow monitoring, Measurement, accuracy improvement
  • Kasra Pourkermani* Pages 18-33

    Background and Theoretical Foundations:

     Today, the progress of a country in terms of infrastructure, facilities, infrastructure and maintenance requires a lot of capital, which alone is beyond the capacity of the government sector. Also, the public and private sectors do not have a lot of capital on their own, so the best solution for providing capital and high specialized ability to carry out large and long-term projects is the partnership of the public sector with the private sector. In ports, the lack of knowledge and management necessary to provide effective and practical solutions for investment is one of the main reasons for infrastructure financing challenges in sea terminals. It is claimed that public-private partnership infrastructure development leads to better performance compared to conventional contracts, but the empirical evidence for this claim is weak. This paper uses investment data of Middle East and African ports from 2004 to 2022 and estimates the impact of different variables on the share of government ownership in terminal infrastructure projects.

    Methodology

    This study includes 410 samples from 2004 to 2022. The collected data is categorized based on unique public-private partnership projects in the port. In general, ten factors have been introduced in two groups of institutional quality variables and operating contract variables, which are assumed to be related to the contribution of government intervention in public-private partnership projects in the port. In order to calculate the effect of time and the unique organizational environment of a country, six control variables are presented in this study: government effectiveness index, political stability index, rule of law index, regulatory quality index, economic freedom index and the year of the contract. Since finding the important operational contract and institutional quality factors that affect the share of state ownership in public-private partnership in a port is exploratory in nature, therefore regression is used and since the share of state ownership in public-private partnership in a port is The dependent variable is continuous and the amount of changes in the dependent variable is of particular importance in this study, so as a suitable option, multiple linear regression is used.

    Findings

    This study tries to investigate the effect of operating contract factors and institutional quality on the share of state ownership in a public-private partnership in a port in developing countries. This experimental model includes ten independent variables, four operational contract variables, six institutional quality variables and two control variables. To evaluate the five hypotheses presented, four multiple linear regression models were created and their results were presented. According to the results, all four presented models are very important and can provide more information about the validity of the model.

    Conclusion

    Findings show that larger sum of public-private investment, a higher historical proportion of state ownership, the existence of both foreign and different types of private investors are all associated with a higher share of state ownership in port public-private projects. Other findings from the study suggest that the presence of tenders, local private investors, and vertical and horizontal integration are negatively correlated with the share of state ownership. Banks are other private investors, terminal operators and state authorities can benefit from this study. Investors can use it as an evaluation framework when deciding on a project appraisal and the state can benefit at the time of deciding when to take responsibility for port public-private partnership projects.

    Keywords: Investment, Partnerships, marine terminal, state ownership
  • Homayoun Yousefi*, MohamadAmin Kuhbor, Yasaman Rahmati Pour Pages 34-48

    The present research is of a quantitative type that is objective, applied and in terms of nature, heuristic mixed method has been used to collect data. This research has been done in three stages. The first stage was to identify the effective factors in attracting domestic and foreign investors in the free zones, which was achieved through library studies. In the library studies section, specialized internal reports, similar projects done in other countries, and domestic and international articles have been used. Then, in the second stage, a research questionnaire is prepared and distributed among the Delphi group, including 3 experts from the free zone, 1 expert from the Khorramshahr Port Investment Unit, 1 expert from the Abadan Port Investment Unit, and 1 professor from the khorramshahr university of Marine Science and Technology has taken place. The validity of the questionnaire was confirmed by content and face methods and its reliability according to Cronbach's alpha coefficient (0.971). According to the result of Kolmogorov-Smirnov test (abnormal nature of data), chi-square test was used in the inferential section and hierarchical technique was used to prioritize the factors. Findings showed that the Arvand Free Zone in the external dimension of the factors of the ability to transfer money and capital, exchange rate fluctuations and inflation and in the internal dimension of the cost of production in the Arvand Free Zone is associated with problems and weaknesses. The result of the hierarchical technique showed that the size of the local and regional market with a weight score of 0.156 was recognized as the main priority of domestic factors and exchange rate fluctuations with a weight score of 0.136 as the main priority of external factors.

    Keywords: Domestic, foreign investors, Iran Free Zones, Arvand Free Zone
  • Shahram Zarneshan*, Reyhaneh Zandi, Mousa Karami Pages 49-64

    Background and Theoretical Foundations:  

    Submarine communication cables currently carry the largest volume of international voice, data and video traffic in the world, and are a key component of telecommunication cyber infrastructure and international information traffic. Data transmission through cable is both cheaper and several times faster than satellite. In land areas, cables are usually protected by owners and national jurisdiction, while protection in the sea, whether physical or legal, is more difficult. Modern submarine cables use fiber optic technology to transmit data at the speed of light. Therefore, the cables that provide this connectivity are part of our critical infrastructure and must be preserved to protect the data governance needed to function in a modern society. Despite such importance, submarine cable systems are vulnerable to various emerging cyber security challenges. International laws that can potentially respond to these challenges have significant gaps regarding the security of such cables in maritime areas. In the legal regime established in the 1982 Convention on the Law of the Sea, this important but invisible subgect. Given that traditional international law is remarkably oblivious to cyber security and its threatening factors, this situation is not surprising. In the meantime, the Tallinn Manual 2.0 on International Law Applicable to Cyber Opreations (hereinafter, Tallinn Manual 2.0 or the Manual) has been able to describe and evaluate the actions taken in the cyberspace in terms of international law with detailed studies conducted by an international group of experts. The only research background that has been written in Persian on this topic is the article entitled "Legal Dimensions of Submarine Communication Cable; From Conflict of Interests to the Ruling Rights of the Coastal State" by Javad Salehi which was published in the Journal of Energy Law Studies. This article is very valuable in terms of evaluating the obligations of the coastal states towards the submarine cables and it is comprehensive and well-deserved. However, in other dimensions related to such cables, and especially from the perspective of evaluating the current international legal system, which is intended in this article, it does not meet the needs of the researcher. Furthermore, it does not address the approach followed by Tallinn Manual 2.0 concerning the protection of submarine communication cables. Taking into accont Tallinn Manual 2.0, Our basic question in this article is whether the current legal regime is sufficient and reliable to ensure the security of the vast network of cables that pass through the ocean floor and thus ensure the security of the world's telecommunication systems?

    Methodology

    Employing a descriptive-analytical method, using library resources and referring to the Tallinn Manual 2.0, the authors try to examine the protection of submarine communication cables in the mirror of the Manual.  

    Findings

      Existing rules are ineffective in a world increasingly defined by network redundancy and interconnectivity, and this is the very point not even addressed in the Tallinn Manual 2.0. Since in the era of technological advancements submarine cables are becoming increasingly important for global infrastructure, the existing regime governing them is reminiscent of an abnormal neglect in international regulation and calls for more intergovernmental cooperation and It is also necessary to review the laws governing the protection of cables.  

    Conclusion

     Since in the era of technological advancements submarine cables are becoming increasingly important for global infrastructure, the existing regime governing them is a reminder of abnormal neglect in international regulation and requires more intergovernmental cooperation as well as amendment of the laws governing the protection of cables. Also, unifying the protection of communication cables and preventing damage to the cable at any point requires that any distinctive legal features among the countries that are connected to the same cables be identified and harmonized. In this regard, it is not far-fetched to propose establishement of commissions for the unification of legal rules consisting of legal experts from the member states at regional levels.

    Keywords: Submarine communication cables, Tallinn manual 2.0, Cyber operations, International law, law of the seas
  • Seyed Afshin Aali, Samira Ghiasi, Homira Agah*, Shahrzad Khoramnejadian, Abolfazl Saleh Pages 65-76
    Background and objectives

    Different studies conducted on the sediments of the Persian Gulf, strait of Hormoz and the Sea of Oman show that the amount of nickel as a toxic metal in these water bodies is more than its threshold effect level. In order to determine the risk of nickel for benthic organisms, the sediment samples of these water areas were subjected to sequential extraction and analysis in order to determine the bioavailability of nickel and subsequently the level of biological risks to benthic organisms.

    Methods

    In this study, the surface sediments of 5 stations in the Persian Gulf, the Strait of Hormuz and the Sea of Oman were analyzed in order to determine the total nickel concentration and determine the bioavailability of nickel during 6 successive extraction stages. Total nickel concentration was measured by Inductively Coupled Plasma Mass Spectrophotometer (ICPMS) and nickel concentration, which was extracted during 6 stages were analyzed by Atomic Absorption analyzing instrument (Furnace).

    Findings

    The results showed that the concentration of nickel in the monitored stations varied between 96 and 113 mg/kg, which is more than the nickel threshold Effect Level (TEL: 15.9 mg/kg). The results of consecutive extraction in 6 stages showed that the concentration of stages 1 and 2 (accessible part of metals for benthic life) was lower than the detection limit of the instrument and their concentration can be neglected.

    Conclusion

    The amount of nickel in the third stage of extraction (bonding with oxide or hydroxides of iron and manganese) was much lower than the TEL (15.9 mg/Kg) and under environmental changes and redox conditions, the bioavailability of nickel will be lower than the TEL. The results showed that although the nickel pollution in the coastal sediments of the Persian Gulf, the Strait of Hormuz and the Sea of Oman was more than the TEL; but due to the low exchangeable part, the current pollution is not considered a serious risk for the marine life.

    Keywords: Heavy metals, Persian Gulf, Oman sea, Strait of Hormuz, Sequential extraction, Atomic Absorption, ICPMS
  • Nader Pasandeh*, Kaveh Timoornejad, MohammadReza Rabiee Mangenin Pages 77-90

    Although the sovereignty and governance is mainly relate to land, but recently the issue of governance over the seas and oceans are including in the general policy of the governments is considered as a part of the long-term actions and plans of the governments. This governance, at the national and international level, and in addition It also includes the influence of non-governmental actors and non-governmental organizations on the pillars of the government. More than 55% of the earth's surface is covered from seas and oceans, and while according to the United Nations conventions, these seas and oceans do not belong to any country or government, but all the people living on the earth can protect and Take care of these rich resources, and take advantage of them. This means that every Iranian person can benefit from all the resources available in the oceans and open waters. On the other hand, in the definitions of governance, one of the most important tasks of the ruler is to provide maximum benefits for the nation and the country. Therefore, it can be conclud that providing maximum benefits from the oceans and seas is one of the duties of governments. Fortunately, with the special attention of the Supreme Leader and the government to the sea-based economy or the sea as the axis of development, recently the seas have received special attention. However, the question that remains in the mind is whether the government of the Islamic Republic of Iran has a proper structure to manage the country's interests from the surrounding seas, including the Persian Gulf, the Oman Sea, the Caspian Sea, and the oceans and open seas, which are more than 55% of the earth's surface? This research aims to find a suitable model for the oceans governance by examining the existing structures and evaluating the power of these structures in the government of the Islamic Republic of Iran. In comparison with the expected capacity to obtain maximum benefits from the oceans and seas and studying structures with similar tasks in other countries, to propose in the government of the Islamic Republic of Iran. The requirement of integrated management analysis and compliance with international conventions is that this analysis be done at the national and international level. Obviously, there is a need for concentration, interaction, cooperation and leadership for all ministries of a government that have duties or powers related to the use and management of seas and oceans. To achieve this model, this research uses a fundamental study research approach. In terms of general strategy, the present study is considered a case study, and in terms of data analysis method, it is a mixed exploratory study. Data collection tools are provided through interviews, for data analysis in this research, software for converting recorded interviews to text and qualitative analysis using Maxqda software was used. The purpose of this research is to compile the governance model of the oceans and seas for the government of the Islamic Republic of Iran, and the grounded theory research approach based on the parametric approach is used. The statistical population of the research was maritime experts in the governance area of the Islamic Republic of Iran. The results are as follows that the requirement of a desirable unified governance is a correct understanding of causal preconditions such as political, financial and individual preconditions. The manner and extent of its impact on the category of international and national phenomena, its final attention to strategy. The basic principles of good governance, including attention to international relations, the development of the necessary cultural infrastructures, which have intervening conditions (developmental and organizational) and background factors (organizational, financial, political, and individual) May it ultimately have social, economic and political consequences for the government of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: governance models, Oceans governance, oceans, high seas, the government of the Islamic Republic of Iran, management of the seas, maritime economy, axes of development
  • Azizollah Tajvar*, Mohidin Ahrari Rodi, Nasim Elyaspour Pages 91-103
    Background and Objectives

    The study area is located in the southeastern coast of the Iran, in Sistan and Baluchistan province. The sandy and shallow coasts of this region have provided a very suitable environment for the joining of bivalves, foraminifera and ostracods shells with a low degree of cementation and the formation of Lomashell (Coquinoid limestone) deposits. A large part of these deposits are used as borrow pits in the construction of breakwaters on the Makran coast. However; the evidence shows that these deposits have a high economic potential.

    Methods

    Therefore, in the present research, by identifying and introducing the Lomashell deposits of Makran coast, sampling them and investigating the geochemical characteristics of these deposits, the economic value of these ore has been evaluated and the possibility of using them to supplementing aquatic feed has been analyzed.

    Findings

    Based on the results of chemical analysis, the average amount of CaO in Lomashell is 44.76 %wt., equivalent to 86.91%wt of CaCO3. In addition, other nutrient elements and compounds such as Na, K, Fe, Mg and P are 1.03, 0.59, 1.36, 0.86 and 0.26 respectively. On the other hand, the average concentration of some toxic elements such as Pb, Zn, As, F, and Hg in Lomashell samples is 14.96, 12.8, 7.06, 19.43, and 18.33 (ppm), respectively. Compared to the very high concentration of calcium as ore mineral, they are insignificant.

    Conclusion

    The high purity of calcium carbonate, the low contamination with toxic and waste elements, the small amount of silica, in addition to the appropriate tonnage, the low range of vertical and lateral changes of the ore body, the low amount of gangue with ore deposits and also the bright color of the ore mineral, all of them represent the best quality of the ore mineral in three areas of Makran coast, and show that the Lomashell deposits has the best quality for processing micronized calcium carbonate powder in the preparation of food supplements for aquatic feed.

    Keywords: Lomashell, Coquinoid limestone, micronized calcium carbonate powder, aquatic feed, Makran coast
  • Seyed Ahmadreza Hashemi*, Mastoorh Doustdar Pages 104-114

    The purpose of this study to develop a framework for investigating the catch trend and estimation of optimized catch limit of the T. tonggol stock by collecting catch data in the Iranian southern waters.  In this research, the information of twenty-five years of catch of this species was prepared and with use of data limited approach and R software, estimation of optimal catch was made. The average catch (Ct) for this study period was 44609 tons (95% confidence interval 38882-53936 tons) and the average catch (R = 0.74, P < 0.05) increased significantly during the study period. Average (maximum-minimum) of carrying capacity (K), current biomass (B), maximum sustainable yield (MSY), biomass of maximum sustainable yield (BMSY) based on Catch-MSY (CMSY) model, Optimized catch-only model (OCOM) model and Zhou-Boosted regression tree models(Zhou-BRT) model was estimated and the mean reference points not show significant difference by statistical tests (P>0.05). This research shows that the annual harvest of Longtail tuna species has reached its maximum amount and no increase in fishing is suggested for this species.

    Keywords: Longtail tuna, Catch-MSY (CMSY), Optimized catch-only model (OCOM), Zhou-Boosted regression tree models(Zhou-BRT)
  • AMIRNEZAM BARATI*, Zakieh Taghizadeh Pages 115-133
    Background and purpose

    Since 2011, the United Nations has held meetings to negotiate the possibility of creating a new international treaty to protect marine biodiversity. UN working group called the High Seas Alliance, with the participation of 27 non-governmental organizations, plus the International :union: for Conservation of Nature, is creating a new treaty to provide additional protection measures and improve the sustainable use of marine resources. The creation of an updated and binding legal framework to protect marine life in areas beyond national boundaries, known as the high seas, has been discussed for more than a decade, but previous efforts to reach an agreement have repeatedly stalled when Finally, for the first time, United Nations members agreed on Saturday, March 4, 2023, on a unified treaty to protect biodiversity in the high seas - nearly half of the planet's surface.

    Methods

    In this research, the international responsibility of governments and non-governmental organizations protection and sustainable exploitation of the environment and biodiversity in the sea beyond the exclusive economic zone was investigated using the descriptive-analytical method.

    Findings

    High seas and the seabed surface make up 45% of the earth's surface and make it a valuable resource. However, this valuable resource and all its organisms are now severely threatened by habitat loss, climate change, ocean acidification, pollution, and overexploitation in commercial fisheries.

    Conclusion

    As of 2023, there is no binding legal mechanism to establish marine protected areas outside the jurisdiction and sovereignty of countries, or to conduct environmental impact assessments. However, increasing impacts from overfishing, climate change, deep-sea mining, and shipping continue to impact biodiversity on the high seas negatively. Establishing a legal order from a different normative and structural perspective the High Sea, the ocean area that lies beyond the waters under the national jurisdiction of countries is the largest habitat on Earth and home to millions of species.

    Keywords: International Responsibility of Governments, Non-Governmental Organizations, Environment, Biodiversity, Sea beyond National Jurisdiction, 2023 Resolution
  • MahmoodReza Akbarpour Jannat*, Ehsan Rastgoftar Pages 134-151

    For the earthquakes and resulting tsunamis assessment in the Makran subduction zone, various earthquake scenarios defined, and the tsunamis waves associated with them modeled numerically. Based on the latest research results using thermal modeling, the maximum earthquake magnitudes considered in scenarios are 8.7 and 9.1. In contrast to previous studies that simulated Makran tsunamis using only a large-scale model containing topographic and hydrographic data with low resolution, the current research introduced a local model with finer spatial networks alongside the global model to calculate run-up accurately. Tsunami modeling was carried out considering different scenarios, using Boussinesq and non-linear shallow water models. The results indicate a significant importance difference in using Boussinesq and non-linear shallow water models. For smaller earthquakes like 8.3, the difference is much greater than for larger earthquakes like 9.1. This difference in the 8.3 earthquake may be due to the penetration of tsunami waves into the Chabahar bay and wave breaking inside the bay, where the Boussinesq model is more capable of accurately simulating wave breaking compared to the non-linear shallow water model. Meanwhile, for the 9.1 earthquake, due to the very high waves, most waves break before entering the bay and we observe less wave breaking inside the bay compared to the 8.3 earthquake scenario.

    Keywords: Makran subduction zone, Tsunami modeling, Chabahar bay, Fully nonlinear Boussinesq equations, Nonlinear shallow water models, Inundation