فهرست مطالب

پژوهش های روان شناسی اسلامی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1400)

مجله پژوهش های روان شناسی اسلامی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدصادق شجاعی*، محمد مهدوی نیا صفحات 7-29
    پژوهش حاضر با هدف تدوین و ارایه الگوی مفهومی شخصیت ضداجتماعی در منابع اسلامی انجام شد. روش پژوهش، تحلیل کیفی محتوای متون دینی بود که این روش برای فهم و استنباط آموزه های روان شناختی از منابع اسلامی کاربرد دارد؛ بدین منظور نخست واژه ها و گزاره هایی که با شخصیت ضداجتماعی ارتباط داشتند، از منابع اسلامی گردآوری شد که نتایج این مرحله حدود 450 مفهوم و گزاره بود که به نظر می رسید با شخصیت ضد اجتماعی ارتباط دارند. در مرحله بعد، مفاهیم و گزاره هایی که کمتر با شخصیت ضداجتماعی ارتباط داشتند، کنار گذاشته شدند و واژه ها و گزاره های باقیمانده با استفاده از اصول پیش پردازش متن مانند هم معنایی، چندمعنایی، تقابل معنایی و حوزه واژگانی به منظور دستیابی به مولفه های شخصیت ضد اجتماعی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. یافته ها در این مرحله، نه مولفه خودبزرگ بینی، بی احترامی به دیگران، بدبینی نسبت به دیگران، هوسرانی و شهوت گرایی، زیرپاگذاشتن حقوق دیگران، توطیه گری اجتماعی، سرکشی و طغیانگری، آسیب رسانی اجتماعی، بی پروایی و وقاحت را برای شخصیت ضداجتماعی به دست داد. هر یک از این مولفه ها، خود دارای چند زیرمولفه بودند که به طور کلی 58 زیرمولفه استخراج و به تایید کارشناسان رسید. سپس علت ها و پیامدهای مربوط به هر مولفه شخصیت ضداجتماعی در منابع اسلامی به دست آمد و الگوی مفهومی آن با توجه به روبط بین مولفه ها ترسیم شد.
    کلیدواژگان: الگوی مفهومی، شخصیت ضداجتماعی، منابع اسلامی، روان شناسی شخصیت
  • محمدمهدی صفورائی پاریزی*، مسعود قاسم نژاد دیوکلائی صفحات 31-45

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین خوش بینی و کارآمدی خانواده با نقش میانجی گری خودمهارگری انجام شد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمام افراد متاهل ساکن استان قم بود که به صورت نمونه گیری تصادفی 156 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های خوش بینی  نوری (1388)؛ سنجش کارآمدی خانواده صفورایی (1388) و خودمهارگری رفیعی هنر (1390) استفاده شد. برای تحلیل داده ها، روش چهار مرحله ای بارون و کنی به کار رفت که یافته های پژوهش نشان داد: الف) بین متغیر پیش بین (خوش بینی) و متغیر ملاک (کارآمدی خانواده) رابطه مثبت معنا داری وجود دارد؛ ب) بین متغیر میانجی (خودمهارگری) و متغیر پیش بین (خوش بینی) رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد؛ ج) بین متغیر ملاک (کارآمدی خانواده) و متغیر میانجی (خودمهارگری) رابطه مثبت معنا داری وجود دارد؛ ه) متغیر خودمهارگری به صورت کامل در رابطه بین دو متغیر خوش بینی و کارآمدی خانواده نقش میانجی را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: خوش بینی، خودمهارگری، کارآمدی، خانواده
  • یعقوب زارع* صفحات 47-64
    هدف این پژوهش تحلیل محتوای کتاب های «هدیه های آسمان دوره ابتدایی» (سال تحصیلی1401-1400) و میزان انطباق آنها با ویژگی های متقین در خطبه همام بود. روش این پژوهش تحلیل محتوا و برای گردآوری داده ها از روش سندکاوی (کتاب های درسی) استفاده شد. برای محاسبه فراوانی، بار اطلاعاتی و ضریب اهمیت روش آنتروپی شانون به کار رفت. با بررسی  1409 جمله به عنوان واحد تحلیل، این نتایج حاصل شد که مولفه های نماز شبانه، انفاق در راه خدا، راستگویی، صبر و شکیبایی، ایمان و یقین و خضوع و فروتنی به ترتیب 276، 245، 244، 234 ، 212 و 198 فراوانی را داشتند. در این کتاب ها به ترتیب بیشترین و کمترین ضریب  اهمیت در پایه دوم،  مولفه راستگویی 331/0 و خضوع و فروتنی 108/0؛ پایه سوم، ایمان و یقین 446/0 و صبر و شکیبایی231/0؛ پایه چهارم، انفاق در راه خدا 498/0 و صبر و شکیبایی 331/0؛ پایه پنجم، ایمان و یقین 498/0 و خضوع و فروتنی 398/0 و پایه ششم، انفاق در راه خدا 702/0 و صبر و شکیبایی 403/0 به دست آمد. این پژوهش نشان داد که توزیع بعضی ویژگی های متقین در محتوای کتاب ها و واحدهای تحلیل، تعادل و انطباق کمی دارند.
    کلیدواژگان: خطبه همام، تحلیل محتوا، کتاب های هدیه های آسمان، مقطع ابتدایی، ویژگی های متقین
  • قاسم محسنی مری* صفحات 65-83
    کمینه گرایی گزینش شیوه ای از سبک زیست در برداشت ساده زیستی دردنیای نوین است که به انواع امکان های موجود در گستره مصرف کالا اشاره دارد. این مفهوم در معنای جامع و کلی، الگویی از کنش آدمیان بر پایه مجموعه ای از برداشت ها، ارزش ها، شیوه های رفتاری، سلیقه ها و باورهای نظام مند افراد در زیست اجتماعی بر پایه مصرف و لذت است. شیوه های زیسته به دلیل وقوع مکانی و زمانی در دنیای کهن و مدرن از جهت مولفه های ساختاری، کاربستی، سلسله ارزش ها و قواعد دارای تنوع هستند. بازشناخت تفاوت برداشت ها از این مفهوم در دنیای نوین و دین اسلام در قالب مفاهیم زهد و قناعت که کنشی برای رفع نیاز طبیعی است، حاجت به بازخوانی در دایره گفتمانی همبسته به آن است. شیوه پژوهش به صورت توصیفی و تحلیلی در پی مفهوم شناسی واژگان کاربستی کمینه گرایی در دو نظام گفتمانی، قرآن کریم و دنیای مدرن و بازخوانی برداشت های ناهمسان از آن در سبک زیسته است. براساس یافته این جستار، کمینه گرایی نوعی سبک زیسته در دنیای پساسنت و همبسته به تحولات دانشی در گستره علوم طبیعی و انسانی می باشد که به گونه ساختاری، روشی و هدف در حیات انسانی اثربخش است.
    کلیدواژگان: زهد، سبک زندگی، ساده زیستی، قناعت، کمینه گرایی
  • زین العابدین شاکر خوشرودی، جعفر هوشیاری* صفحات 85-99
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه گرایش و رغبت به ازدواج با تمایزیافتگی و مسیولیت پذیری در دانشجویان دانشگاه آزاد قم انجام شد. این پژوهش از لحاظ روش تحقیق توصیفی همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در سال تحصیلی 1402-1401 بود. تعداد نمونه شامل250 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های استاندارد گرایش و رغبت به ازدواج حیدری،  مظاهری و پوراعتماد (1383)، تمایزیافتگی اسکورون و فریدلندر (1998) و مسیولیت پذیری احمدی آخورمه و همکاران (1392) بود. یافته های پژوهش نشان داد: الف) بین گرایش و رغبت به ازدواج با تمایزیافتگی رابطه معناداری وجود دارد؛ ب) بین گرایش و رغبت به ازدواج با مسیولیت پذیری رابطه معناداری وجود دارد. یافته ها بدین معناست که تمایزیافتگی و توان تمایز میان عقل و احساس و نیز مسیولیت پذیری با گرایش و رغبت به ازدواج رابطه دارند و می توان با افزایش و بهبود این دو متغیر، گرایش و رغبت به ازدواج را افزایش داد؛ بنابراین پیشنهاد می شود برای گرایش و رغبت به ازدواج و کاهش سن ازدواج، خانواده، مسیولان و متولیان فرهنگی و آموزشی نسبت به بهبود وضعیت تمایزیافتگی و مسیولیت پذیری دانشجویان اهتمام ورزند.
    کلیدواژگان: گرایش به ازدواج، رغبت به ازدواج، تمایزیافتگی، مسئولیت پذیری، ازدواج
  • حسن تقییان*، علی پوربابا احمدی صفحات 101-119
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان با ویژگی های شخصیتی مادر و خودمهارگری دانش آموز انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان دختر و پسر دبیرستانی استان قم تشکیل دادند. تعداد 156 نفر از جامعه یادشده به صورت نمونه گیری خوشه ای از دبیرستان های دخترانه و پسرانه ناحیه دو استان قم برای انجام این پژوهش انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه خودکارآمدی دانش آموز جینک، خودمهارگری رفیعی هنر و فرم کوتاه پرسشنامه پنج عاملی نیو استفاده شد. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد: الف) بین خودکارآمدی تحصیلی با خودمهارگری دانش آموز و ویژگی های شخصیتی مادر همبستگی مثبت معنادار وجود دارد؛ ب) پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی براساس ویژگی های شخصیتی و خودمهارگری معنادار است و ج) خودمهارگری و چهار عامل شخصیت (به جز عامل با وجدان بودن) جمعا 53 درصد از خودکارآمدی تحصیلی پاسخگویان را پیش بینی می کنند. بنابر یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که برای افزایش خودکارآمدی تحصیلی در نوجوانان، بیش از هر چیز باید به تقویت خودمهارگری آنان توجه کرد و در مرتبه بعد توجه به ویژگی های شخصیتی مادران از اهمیت زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: شخصیت، دانش آموز، خودکارآمدی تحصیلی، خودمهارگری، مادر
|
  • Sadeq Shajaei *, Mohammab Mahdavinia Pages 7-29
    The current research was conducted with the aim of compiling and presenting the conceptual model of antisocial personality based on Islamic sources. This research methodologically applied a qualitative content analysis of religious texts which is used to understand and derive psychological teachings from Islamic sources; thus, first, the words and statements related to antisocial personality were collected from Islamic sources. According to the results of this stage, about 450 concepts and statements that seemed to be related to antisocial personality were derived. Next, the concepts and statements that were less related to antisocial personality were left out and the remaining words and statements were analyzed using text pre-processing principles, such as synonymy, polysemy, semantic contrast and lexical domain, to obtain the components of antisocial personality. The findings at this stage yielded nine components of self-conceit, disrespect for others, pessimism toward others, lust, undermining the rights of others, social conspiracy, rebelliousness, social damage, carelessness and rudeness for antisocial personality. Each of these components had several sub-components which in general 58 sub-components were extracted and approved by the experts. Then, the causes and consequences related to each component of antisocial personality was obtained in Islamic sources and its conceptual model was proposed according to the relationship among the components.
    Keywords: Conceptual Model, antisocial personality, Islamic sources, psychology of personality
  • Mohammad Mehdi Safurayi Parizi *, Masoud Ghasemnezhad Divkalaee Pages 31-45

    This study was conducted with the purpose of investigating the relationship between optimism and family efficacy with the mediating role of self-control. The research method was descriptive-correlational and the population included all married people living in Qom province. 156 individuals were selected by the simple random sampling. Nouri's (2009) optimism questionnaire, Safouraei's (2009) family efficacy measurement and Rafieihonar's (2011) self-control questionnaires were used to collect data. To analyze the data, Baron and Kenny's four-step method was applied. In the end, the research findings showed the following results a) there is a significant positive relationship between the predictor variable (optimism) and the criterion variable (family efficacy); b) there is a significant positive relationship between the mediator variable (self-control) and the predictor variable (optimism); c) there is a significant positive relationship between the criterion variable (family efficacy) and the mediating variable (self-control); and finally, e) the self-control variable completely plays a mediating role in the relationship between the two variables of optimism and family efficacy.

    Keywords: optimism, Self-Control, efficacy, Family
  • Yaghoob Z * Pages 47-64
    The purpose of this research was to analyze the content of the books "Heaven Gifts" of the elementary school (academic year 2021-2022) and the extent of their compliance with the Mottaghin's characteristics in the Hamam's sermon. The method applied in this research was the content analysis, and the document mining (textbooks) was used to collect data. Shannon's entropy method was applied to calculate the frequency, information load and importance coefficient. By examining 1409 sentences as the unit of analysis, the obtained results were as follows: the frequency of night prayer, charity in the way of God, truthfulness, patience, faith and certainty, submission and humility were, respectively, 276, 245, 244, 234, 212 and 198. In these books, respectively, the highest and lowest importance coefficient was in the 2nd grade: truthfulness with 0.331 and submission and humility with 0.108; in the 3rd grade: faith and certainty with 0.446 and patience with 0.231; in the 4th grade: charity in the way of God with 0.498 and patience with 0.331; in the 5th grade: faith and certainty with 0.498 and submission and humility with 0.398; and in the 6th grade: charity in the way of God with 0.702 and patience with 0.403. This research showed that the distribution of some specific Mottaghin's characteristics in the content of the books and units of analysis have little balance and adaptation.
    Keywords: Hamam's sermon, content analysis, books of Heaven gifts, Elementary school, Mottaghin's characteristics
  • Ghasem Mohseni Mari * Pages 65-83
    Minimalism is the choice of a way of life in the perception of simplicity in the modern world referring to all kinds of possibilities in the range of goods consumption. Generally, this concept is a model of people's behaviors based on a set of perceptions, values, behavioral methods, tastes and systematic beliefs in social life based on consumption and pleasure. Due to the spatial and temporal occurrence in the ancient and modern world, the ways of living are diverse in terms of structural components, application, the chain of values and rules. Recognizing the difference in the understandings of this concept in the modern world and the Islamic religion in the form of the concepts of asceticism and contentment, which is an action to satisfy a natural need, needs to be reread in the discourse circle related to it. The method of research is descriptive and analytical following the conceptualization of the words used in minimalism in two discourse systems, the Holy Quran and the modern world, and rereading different interpretations of it in the style of living. According to the findings, minimalism is a kind of lifestyle in the post-traditional world and is related to scientific developments in the field of natural and human sciences which is effective on human life in terms of structure, method and purpose.
    Keywords: asceticism, Lifestyle, simplicity, contentment, minimalism
  • Zeinolabedin Shaker Khoshroudi, Jafar Houshyari * Pages 85-99
    This study was conducted to find the relationship of the tendency and willingness to get married with differentiation and responsibility among the students of Islamic Azad University, Qom branch. In terms of research method, this study was descriptive-correlational, and the population included all the students of Islamic Azad University, Qom branch, in the academic year 2021-2022. It included 250 students selected by the convenience sampling. The research tools included Heidari, Mazaheri and Pouretemad's (2004) standard questionnaires of the tendency and willingness to get married, Scarron and Friedlander's (1998) differentiation questionnaire and Ahmadi Akhormeh et al.'s (2013) responsibility questionnaire. The findings of the study showed: a) there is a significant relationship between the tendency and desire to marry with differentiation; b) there is a significant relationship of the tendency and willingness to get married with responsibility. The findings showed that differentiation and the ability to distinguish between reason and emotion as well as responsibility are related to the tendency. Furthermore, it impacts on the willingness to get married, and by increasing and improving these two variables, the tendency and willingness to get married can be increased. Therefore, it is suggested that for the tendency and willingness to get married and to reduce the age of marriage, family, officials and cultural and educational custodians should pay attention to improving the differentiation and responsibility status of students.
    Keywords: tendency to get married, willingness to get married, differentiation, responsibility
  • Hasan Taqiyan *, Ali Pourbabaahmadi Pages 101-119
    The present study was conducted with the purpose of investigating the relationship between students' academic self-efficacy, mother's personality traits and students' self-control. The population of this research was formed by male and female high school students of Qom province. A total of 156 people from the aforementioned community were selected by the cluster sampling from male and female high schools in the District 2 of Qom province. To collect data, three questionnaires were used: Jinks' student self-efficacy scale, Rafieihonar's self-control questionnaire, and the short-form of NEO five-factor inventory. Data were analyzed by the Pearson correlation coefficient and regression. The findings of the research showed the following points: a) there is a significant positive correlation between academic self-efficacy, students' self-control and mother's personality traits; b) the prediction of academic self-efficacy based on personality traits and self-control is significant and c) self-control and four personality factors (except conscientiousness) predict a total of 53% of respondents' academic self-efficacy. According to the findings, it can be concluded that in order to increase academic self-efficacy in teenagers, more than anything, the attention should be paid to strengthening their self-control, and next, it is very important to pay attention to mothers' personality traits.
    Keywords: personality, student, academic self-efficacy, Self-Control, mother