فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت عمومی - پیاپی 63 (بهار 1403)

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 63 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • خدیجه کریمی، سید مهدی الوانی*، داوود حسین پور، وجه الله قربانی زاده صفحات 1-32

    علیرغم نقاط قوت حکمرانی عمومی جدید، پژوهشگران ضرورت حکمرانی بر حکمرانی شبکه ای یا فراحکمرانی و تضمین تحقق منافع عامه و اثربخشی فعالیت های بازیگران شبکه را متذکر شده اند. اما بعضی از اندیشمندان، فراحکمرانی را حکمرانی بر هر رویه حکمرانی دانسته اند که موضوع تحقیق پیش رو می باشد. این پژوهش در جستجوی تبیین الگوی فراحکمرانی نظام حکمرانی موجود صنعت پتروشیمی و رفع چالش های مرتبط با فقدان راهبردی مرکزی می باشد. استخراج الگو با کمک روش داده بنیاد ساخت گرا و از طریق انجام مصاحبه های عمیق با 22 نفر (نمونه گیری گلوله برفی و اقتضای نمونه گیری نظری) از خبرگان، مدیران و صاحب نظران در بخش های عمومی، خصوصی و مردم نهاد صنعت وکد گذاری اولیه، متمرکز و یادداشت های تحلیلی انجام گردید. 20 مقوله تیوریک یافت شده در سه دسته طراحی، راهبری و ارزیابی و با ارتباطی سیستماتیک، الگوی فراحکمرانی صنعت را به تصویر کشیده است. نتایج این پژوهش فراحکمران را مسیول طراحی نظام حکمرانی صنعت در قالب تبیین ترکیب حکمرانی و نقش بازیگران، سیاستگذاری و برنامه ریزی کلان صنعت؛ راهبری آن از طریق تدوین الزامات و معیارهای کارکردی و حرفه ای، تعبیه چارچوب ها و اعمال هماهنگی و اطمینان از هم راستایی فعالیت ها با برنامه های کلان، تسهیل منابع مالی، اطلاعاتی و زیرساخت ها و هم چنین تلاش جهت توانمندسازی و چاره جویی دانسته که نهایتا نیز ارزیابی این نظام را با  پاسخگو کردن بازیگران در قبال تحقق سیاست ها، برنامه های کلان، الزامات و معیارها، اخذ بازخورد ها و مطالبه اصلاحات و در صورت لزوم اجبار به انجام می رساند. اعمال فراحکمرانی، از طریق اصلاحاتی در اسناد بالادستی و ساختار و تجدید نظر در وظایف واحدهای سازمانی (در سطوح متفاوت) ستاد وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، امکان پذیر می باشد.

    کلیدواژگان: فراحکمرانی، حکمرانی بر حکمرانی، سیاستگذاری و برنامه ریزی، صنعت پتروشیمی، داده بنیاد ساخت گرا
  • شبنم زرجو، علی اصغر پورعزت* صفحات 33-64

    هدف از انجام پژوهش حاضر، واکاوی نقش مولفه های سرمایه اجتماعی بر تبیین بدبینی سازمانی به عنوان چالش رفتاری در دانشگاه های پیام نور استان گیلان می باشد. پژوهش حاضر از حیث روش؛ کمی، با منطق قیاسی می باشد و از حیث هدف، کاربردی و توسعه ای است. جامعه آماری پژوهش، مراکز دانشگاه پیام نور در استان گیلان به تعداد23 مرکز انتخاب شدند که در مجموع تعداد منابع انسانی (اساتید هیات علمی و کارکنان اداری) 588 نفر بوده و به روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 220 نفر بر اساس فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه پژوهشگر ساخته می باشد.که پرسش نامه مورد استفاده از مطالعه اکتشافی به دست آمده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش میانگین، انحراف معیار در بخش آمار توصیفی توسط نرم افزار آماری SPSS23 و در بخش آمار استنباطی از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری Smart PLS3 بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که عوامل ساختاری، مراوده ای و کارکردی سرمایه اجتماعی بر بدبینی سازمانی تاثیر گذار بوده و و آنرا تببین می کند و همچنین در بین عوامل شناسایی شده بیشترین شدت مربوط به مولفه ی  مراوده ای، با میزان ضریب تاثیر 672/0- و بار عاملی 840/0 می باشد. دستاورد ویژه پژوهش حاضر نشان دهنده ی این اهم است که با ارتقای روابط و افزایش مراودات در میان کارکنان و اساتید و حمایت مدیریت از چنین ارتباطی، زمینه بروز بدبینی تا حد زیادی کاهش می یابد. بر این اساس، از حیث کاربرد، می توان ادعا نمود که با تکیه بر عناصر سه گانه سرمایه اجتماعی می شود میزان بدبینی سازمانی را در دانشگاه پیام نور استان گیلان کاهش داد. همچنین از حیث نوآوری پژوهشی داخلی با چنین مضمونی در کشور از منظر موضوعی و مکانی دیده نشده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کژکارکرد، بدبینی سازمانی، سازمان، دانشگاه پیام نور
  • پروانه یزدانی، علی شیرازی*، فریبرز رحیم نیا، سعید مرتضوی صفحات 65-90

    رهبری تحول آفرین جهانی (GTL) رویکردی است که بر درک، پذیرش و هدایت تغییرات با ایجاد یک شبکه جهانی و کار تیمی و محیط یادگیری به منظور رقابت در عرصه جهانی تمرکز دارد. رهبری تحول آفرین جهانی توجه سازمان هایی را که در سطح جهانی فعالیت می کنند به خود جلب کرده است، لکن در مورد ابعاد مختلف آن، به ویژه راهبرد های توسعه شایستگی های آن در رهبران سازمانی، ابهاماتی وجود دارد. وزارت نیرو ایران (IME) به عنوان یک سازمان دولتی حیاتی، اهداف و ماموریت های جهانی دارد اما برای توسعه رهبران خود در بازار جهانی دارای رقابتی فزاینده با چالش هایی مواجه است. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی راهبرد هایی برای توسعه شایستگی های رهبری تحول آفرین جهانی در وزارت نیرو انجام شده است. روش تحقیق کیفی با رویکرد اکتشافی است. جامعه مورد مطالعه را مدیران با تجربه و تخصص در پروژه های بین المللی وزارت نیرو ایران تشکیل می دهند. برای جمع آوری داده ها، 15 نفر از این مدیران به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در مصاحبه های نیمه ساختاریافته شرکت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از روش تحلیل مضمون استفاده شد. این یافته ها منجر به شناسایی راهبردهایی برای توسعه شایستگی های رهبری تحول آفرین جهانی در وزارت نیرو ایران شد. دو راهبرد کلی شناسایی شده، تحت عنوان راهبردهای توانمندسازی و راهبردهای توسعه فردی مورد بحث قرار گرفته و مفاهیم آن ها برای وزارت نیرو ایران تبیین شده است.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، رهبری تحول آفرین جهانی، راهبردهای پرورش شایستگی ها، وزارت نیرو ایران، تحلیل مضمون
  • حمیده السادات حسینی، علی نصر اصفهانی*، علی صفری صفحات 91-114

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی انگیزش درونی معلمان است. این پژوهش، از نوع کاربردی بوده و از رویکرد ترکیبی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل کلیه خبرگان شاغل در اداره آموزش و پرورش شهر اصفهان بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند، با تعداد 13 نفر از آنها مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفته است. در بخش کمی نیز،جهت تایید مدل حاصل از بخش کیفی، پرسشنامه ای محقق ساخته طراحی گردید و با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه، تعداد 530 پرسشنامه بین کل معلمان شهر اصفهان توزیع و پس از بازگشت،504 عدد از پرسشنامه ها که کامل بود، مبنای تحلیل قرارگرفته است. نتایج بخش کیفی نشان داد که عوامل تاثیرگذار مثبت (عوامل سازمانی، عوامل مدیریتی و عوامل برون سازمانی) و عوامل تاثیرگذارمنفی (عوامل سازمانی و عوامل مدیریتی) انگیزش درونی را تحت تاثیر قرار می دهند و انگیزش درونی نیز موجب دو دسته پیامدهای فردی وسازمانی می شود. ابعاد انگیزش درونی نیز شامل اهمیت حرفه معلمی،چالشی بودن شغل، جذابیت شغل، استقلال معلمان، علاقه به شغل، احساس موثر بودن و سودمندی، تعادل کار- زندگی،توسعه حرفه معلمی؛ غنی سازی حرفه معلمی، اغناء حس کنجکاوی است. نتایج بخش کمی نیز نشان می دهد که عوامل شناسایی شده در بخش کیفی، بر انگیزش درونی تاثیر معنادار دارند.

    کلیدواژگان: انگیزش، انگیزش درونی، معلمان، سازمان آموزش پرورش، روش ترکیبی
  • محمداکبر شیخ زاده، محمدتقی تقوی فرد*، ایمان رئیسی وانانی، جهانیار بامداد صوفی صفحات 115-146

    امروزه یکی از مهمترین چالش های سازمانهای مردم نهاد تامین مالی می باشد. این سازمانها بدلیل نداشتن بودجه دولتی، از کمک های مردمی برای ادامه فعالیت و تحقق بخشیدن به اهداف و چشم اندازهای خیرخواهانه خود استفاده می کنند. با گسترش و استفاده روز افزون از پلت فرم های اهدای آنلاین در جهان، هنوز سازمان های مردم نهاد در ایران نتوانستهاند بخوبی از این فرصت جهت رفع چالش های مالی خود استفاده کنند. این مساله قابل ملاحظه ای است که جای بررسی و تحقیق دارد. این مطالعه به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ اجرا کیفی با رویکرد فراترکیب در نهایت 27 مقاله بعد از غربالگری  استفاده شده است. در این راستا  اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تجربیات مدیران مالی، کارشناسان خیریه ا و تحقیقات پیشین با روش تحلیل محتوا کدگذاری شد. مولفه ها با 55 کد باز توصیفی، 36 مضمون پایه و 12 مضمون سازمان دهنده دسته بندی گردید. سپس پایایی و اعتبار مدل بررسی و در قالب مدل نهایی ارایه شد. نتایج نشان داد که این مولفه ها بطور مستقیم و غیرمستقیم برتمایل اهدای آنلاین در راستای تامین مالی جمعی سازمان های مردم نهاد موثرهستند. این مولفه ها به وضوح بیان می کنند که ارایه به موقع و شفاف اطلاعات مالی و فعالیت های موثرسازمانهای مردم نهاد، حمایت عاطفی و اجتماعی افراد، سهولت استفاده، حفظ حریم خصوصی، اعتماد و اصل موضوع طرح و پروژه به شیوه صحیح است که می تواند سبب موفقیت تامین مالی سازمانهای مردم نهاد گردد.

    کلیدواژگان: تامین مالی جمعی مبتنی بر اهداء، تمایل به اهدای آنلاین، سازمانهای مردم نهاد
  • حسین سالمی، عبدالعلی کشته گر*، ناصر مرادبیگی صفحات 147-178

    سوت زنی سازمانی یک فرآیند است که به منظور گزارش دادن نقض های اخلاقی و قانونی داخل یک سازمان یا محیط کاری بکار می رود. از طرف دیگر، نقض های اخلاقی و قانونی در سازمان های دولتی به شکل هایی همچون فساد، سوءاستفاده از قدرت و نقض قوانین ممکن است وارد شوند. از این رو، سوت زنی سازمانی در این حوزه می تواند نقش بسیار اساسی در شناسایی و پرداختن به این نقض ها داشته باشد این پژوهش از نوع کیفی، توسعه‏ای، تفسیری و استقرایی است که با رویکرد داده بنیاد اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش را دوازده نفر از خبرگان دانشگاهی، و مشارکت کنندگانی که خود سوت زن بوده اند و به روش قضاوتی انتخاب شدند، تشکیل می دهد. بعد از انتخاب مشارکت کنندگان از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته به سوالات پژوهش پاسخ داده شد. پس از بررسی و تحلیل مصاحبه های بدست آمده، 350 کد اولیه بدست آمده که از این تعداد 175 مفهوم انتزاعی، 42 مقوله فرعی و 17 مقوله اصلی بدست آمد.  بدین ترتیب عوامل؛ فردی و سیاستهای تنبیهی به عنوان شرایط علی؛ عوامل زمینه ای خرد، عوامل زمینه ای کلان و هنجارسازی به عنوان عوامل زمینه ای؛ نقش پردازها، مشوق های سوت زنی و اخلال گرها به عنوان عوامل مداخله گر، حمایت های سه گانه، راهبردهای نرم، راهبردهای سخت، سیاست های حفاظتی سوت زن و دستگاه های نظارتی به عنوان راهبرد، پیامدهای اجتماعی - اقتصادی، فردی - اخلاقی و سازمانی - قانونی به عنوان پیامدهای سوت زنی در سازمان های دولتی ایران شناسایی شدند. الگوی ارایه شده ‏تواند مبنایی برای برنامه‏ریزی سازمان‏ها باشد تا به طور مجدد از تجربه ها، دانش، تخصص و مهارت های بازنشستگان در مشاغل حرفه‏ای و غیرحرفه‏ای استفاده شود. پذیرش سوت زنی سازمانی و ایجاد یک مکانیزم قانونی برای مدیریت گزارش ها نیز بسیار حیاتی است. این موارد شامل ایجاد یک فرآیند قانونی برای بررسی و پیگیری گزارش ها، حمایت از سوت زنان، و اعمال عواقب قانونی برای نقض های اخلاقی و قانونی است.

    کلیدواژگان: سوت زنی، سازمانهای دولتی، سوت زن، نظریه داده بنیاد
  • وحید پورشهابی*، فروزان سرحدی صفحات 179-210

    کرونا حقیقت ناخوشایندی است که دورکاری یکی از پیامدهای آن از منظر سازمانی می باشد. به نظر می رسد که اگر الگوی مناسبی برای دورکاری وجود داشته باشد، می تواند به کاهش فرسودگی شغلی کمک کند و تهدید کرونا را به یک فرصت تبدیل کند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر دورکاری بر کاهش فرسودگی شغلی کارکنان دانشگاه سیستان و بلوچستان در زمان محدودیت های بیماری کرونا انجام شده است. مطالعه حاضر از منظر هدف، پژوهشی کاربردی می باشد که با روش آمیخته صورت گرفته است. همچنین، از نظر روش و بازه زمانی گردآوری داده ها یک پژوهش پیمایش مقطعی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 13 نفر از خبرگان تجربی و نظری در حوزه مورد مطالعه می باشد. در بخش کمی نیز از دیدگاه 70 نفر از کارکنان دانشگاه سیستان و بلوچستان استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته است. برای اعتبارسنجی بخش کیفی ضریب هولستی محاسبه و مقدار آن 717/0 بدست آمد. برای روایی سنجی بخش کمی نیز روایی محتوایی و روایی همگرا محاسبه شد. برای سنجش پایایی نیز آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی محاسبه گردید. آلفای کرونباخ پرسشنامه کلی 856/0 بدست آمد. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوایی با نرم افزار Maxqda، مدل سازی ساختاری-تفسیری با نرم افزار MicMac و در بخش کمی از حداقل مربعات جزیی با نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ساختار سازمانی دانشگاه و زیرساخت های اجرای دورکاری، قدرت نفوذ بالایی داشته و از طریق تدوین استراتژی دورکاری بر آموزش نظام مند دورکاری و خط مشی اجرایی دورکاری تاثیر می گذارند و این عوامل نیز به صورت معناداری موجب تعادل کار و زندگی در دوران همه گیری کرونا می شوند.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، دورکاری، محدودیت های کرونا، پژوهش آمیخته، دانشگاه سیستان و بلوچستان
  • زینب لک زایی، محمد قاسمی* صفحات 211-240

    تنوع نیروی کار در فعالیت های مدیریت از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و مدیران نیاز به آموزش هایی به منظور مدیریت اثربخش تنوع و ارایه استراتژی های موثر برای مدیریت اینگونه تفاوت ها دارند؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی آثار و پیامدهای تنوع بر سرمایه اجتماعی در اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سیستان و بلوچستان انجام شد. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی و برحسب نوع داده ها آمیخته (کیفی - کمی) با رویکرد اکتشافی است؛ بدین ترتیب که با استفاده از روش فراترکیب تعداد 187 مقاله در حوزه تنوع و سرمایه اجتماعی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و شاخص های پژوهش شناسایی شد. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش شامل 22 نفر از خبرگان دانشگاهی و حرفه ای آشنا با موضوع بود که به روش نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی انتخاب و ابعاد، مولفه ها و شاخص های احصا شده در قالب پرسش نامه دلفی در اختیار خبرگان قرار داده شده که پس از انجام چهار دور دلفی اجماع میان خبرگان حاصل شد و سپس با استفاده از روش فراترکیب با رویکرد سندلوسکی و بارسو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در راستای اعتباریابی مدل پژوهش، پرسشنامه پژوهش طراحی و در بین 122 نفر از اعضای نمونه شامل مدیران و کارشناسان اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سیستان و بلوچستان توزیع گردید. بعد از انجام مرحله کیفی و تجمیع داده های پژوهش، به منظور اعتبارسنجی داده های بدست آمده، داده ها در قالب پرسشنامه یکپارچه شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی فرضیه ها تبیین شده از نرم افزار لیزرل و spss و روش های آماری مناسب استفاده گردیده است. در نهایت بر اساس یافته های پژوهش، عواملی مانند پردازش و تفسیر اطلاعات، ادراک اجتماعی و فردی، تعامل و همکاری، خلاقیت و نوآوری، تصمیم گیری مشارکتی، هم افزایی و همپوشانی فرهنگی، رضایت شغلی، اعتماد، انسجام اجتماعی، ارتباطات، آموزش های شغلی، رشد و پیشرفت، عدم تعارض و تبعیض، بهره وری سازمانی، تعهد سازمانی، ارزیابی عملکرد، شبکه سازی و نابرابری اجتماعی، قدرت و موقعیت رهبری، استخدام و  جذب کارکنان مستعد در سه بعد سرمایه اجتماعی (ساختاری، رابطه ای، شناختی) به عنوان مهمترین آثار و پیامدهای مدیریت تنوع شناسایی شده است. با توجه به اینکه مقدار آماره t برای همه روابط بالاتر از 96/1 است تمامی روابط بین همه شاخص های تنوع و ابعاد سرمایه اجتماعی در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار و مورد تایید هستند.

    کلیدواژگان: تنوع، مدیریت تنوع، سرمایه اجتماعی، اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی
  • فاطمه الماسی، یوسف محمدی فر*، محمدجواد جمشیدی صفحات 241-272

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص های توسعه قابلیت های بازاریابی دیجیتال صنعت بیمه در ایران انجام گرفته است؛ بنابراین ازنظر هدف، توسعه ای- کاربردی، براساس ماهیت، توصیفی- پیمایشی و به لحاظ رویکرد از نوع آمیخته می باشد. در این پژوهش به استخراج شاخص های توسعه قابلیت های بازاریابی دیجیتال با استفاده از روش تحلیل محتوای متنی و سپس به غربال این شاخص ها در صنعت بیمه با استفاده از تکنیک دلفی پرداخته شده است و در آخر شاخص ها با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی دسته بندی شده اند. در بخش تحلیل محتوای متنی جامعه آماری پژوهش شامل مستندات و سوابق بالادستی در رابطه با توسعه قابلیت های بازاریابی دیجیتال بوده و روش نمونه گیری هدفمند می باشد. در بخش دلفی جامعه آماری 10 نفر از خبرگان صنعت بیمه است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در بخش تحلیل عاملی اکتشافی نیز جامعه آماری 384 نفر از کارشناسان صنعت بیمه می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. همچنین ابزار مطالعه میدانی این پژوهش پرسشنامه می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد آگاهی از مجموعه عوامل و شاخص های توسعه قابلیت های بازاریابی دیجیتال صنعت بیمه در ایران از اهمیت بسیاری برخوردار است. ازجمله این شاخص ها می توان به تبلیغات محیطی، تبلیغات پیامکی، ارتباط با مشتری و... اشاره کرد. در نهایت با توجه به شاخص ها، آن ها در سه بعد تحقیقات بازاریابی، تشکیلات دیجیتالی سازمان و عوامل مربوط به مشتری دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی دیجیتال، صنعت بیمه
  • حسین شجاعی فرح آبادی، نورمحمد یعقوبی*، مسعود دهقانی، یوسف مهدی پور صفحات 273-300

    پزشکی از راه دور، کاربرد فناوری ارتباطات به منظور تبادل هر نوع اطلاعات (داده، صوت یا تصویر) برای ارایه مراقبت سلامت در مکان های جغرافیایی مجزا است. استفاده سیستم بهداشت و درمان از پزشکی از راه دور به جای حضور فیزیکی پزشکان متخصص مناطق محروم، می تواند منجر به استفاده از دانش و خدمات آنها در این مناطق شود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی استقرار پزشکی از راه دور در بیمارستانهای منتخب زاهدان با استفاده از روش فراترکیب شکل گرفت. جهت گیری پژوهش، آن را در زمره پژوهش های کاربردی با ماهیت اکتشافی قرار داد. جامعه آماری پژوهش، مقالات منتشرشده در پایگاه های علمی داخلی و خارجی در بین سالهای 2010 تا 2022 بود که بر مبنای کلیدواژه های مشخص شده، جستجو و بررسی شدند و از بین آنها مرتبط ترین مستندات با رویکرد هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. متون مقالات با به کارگیری تکنیک تحلیل محتوا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و درنهایت 63 شاخص 6 زیر مولفه و 5 مولفه شناسایی شد. کنترل کدهای استخراجی نیز توسط شاخص کاپا و تعیین وزن شاخص ها توسط آنتروپی شانون انجام شد. درنهایت الگوی استقرار پزشکی از راه دور در سه لایه امکان سنجی، ساختار اجرا و استقرار تدوین گردید.

    کلیدواژگان: پزشکی از راه دور، بیمارستان، فناوری پزشکی، روش فراترکیب
  • ایوب پژوهان*، شهین بهور، زینب ملک پور صفحات 301-326

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر سبک رهبری تحول آفرین بر کارآفرینی سازمانی باتوجه به نقش میانجی یادگیری سازمانی انجام پذیرفت. پژوهش برمبنای هدف از نوع کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان بیمه شعب سازمان تامین اجتماعی استان کرمانشاه به تعداد 436 نفر است که براساس روش نمونه گیری تصادفی و بااستفاده از فرمول کوکران 205 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد رهبری تحول آفرین باس و آوولیو (2000)، کارآفرینی سازمانی هیل (1996) و یادگیری سازمانی نیف (2001) بود که روایی آنها با استفاده از روش اعتبار محتوا و پایایی آنها از طریق آلفای کرونباخ تایید شده است. برای بررسی و آزمون فرضیه های پژوهش، از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارSMART-PLS  استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در سطح خطای 05/0 رهبری تحول آفرین تاثیر مثبت و معناداری بر کارآفرینی سازمانی و یادگیری سازمانی دارد. همچنین یادگیری سازمانی بر کارآفرینی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. افزون براین، درسطح خطای 05/0 یادگیری سازمانی، نقش متغیر میانجی در تاثیر رهبری تحول آفرین بر کارآفرینی سازمانی دارد. بنابراین، سازمان موردمطالعه می تواند بااستفاده از سبک رهبری تحول آفرین و راهبرد یادگیری سازمانی، شرایط مناسبی را برای بروز رفتارهای خلاقانه، نوآورانه و کارآفرینانه فراهم نماید.

    کلیدواژگان: سبک رهبری تحول آفرین، کارآفرینی سازمانی، یادگیری سازمانی، سازمان تامین اجتماعی استان کرمانشاه
|
  • Khadije Karimi, Seyed Mehdi Alvani *, Davood Hosseinpour, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 1-32

    Despite the strengths of the new public governance, researchers have noted the necessity of governance over network governance or meta -governance and ensuring the achievement of public interests and the effectiveness of network actors' activities. But some theorists have considered meta -governance as governance over any governance mode, which is the subject of future research. This research seeks to find the meta–governance model of the existing governance system of the petrochemical industry and solve the challenges related to the lack of a central strategy. Pattern extraction with the help of structured grounded theory method and through in-depth interviews with 22 people (snowball sampling and the necessity of theoretical sampling) from experts and managers in public and private sectors of industry as well as NGO and the initial and centralized coding and analytical notes were done. The 20 theoretical categories found in three clusters and with a systematic connection, have depicted the model of the meta -governance of the industry. The results of this research put meta -governor responsible for designing, steering and evaluating the governance system of the industry by explaining the composition of governance and the role of actors, policymaking and macro planning of the industry and the formulation of functional and professional requirements and criteria; Embedding frameworks and implementing coordination and ensuring the alignment of activities with macro plans; Facilitation of financial resources, information and infrastructures, as well as efforts to empower and find solutions And finally, the actors should be held accountable for the realization of the policies, macro plans, the requirements and standards, and by obtaining feedback, meta -governor should demand reforms and force them if necessary. Applying this meta-governance is possible through amendments in the superior documents and the structure and revision of the duties of the organizational units (at different levels) of the headquarters of the Ministry of Petroleum and the National Company of Petrochemical Industries of Iran.

    Keywords: meta-governance, governance over governance, policy making, planning, petrochemical industry, constructivist grounded theory
  • Shabnam Zarjou, AliAsghar Porezzat * Pages 33-64
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate the role of social capital components on explaining organizational pessimism as a behavioral challenge in Payam Noor universities in Guilan province.

    Methodology

    The present research in terms of method; It is quantitative, with comparative logic, and in terms of purpose, it is practical and developmental. The statistical population of the research, the centers of Payam Noor University in Guilan province were selected in the number of 23 centers, the total number of human resources (academic faculty and administrative staff) is 588 people, and 220 people were selected as a sample using the cluster sampling method based on Cochran's formula. became The data collection tool is a researcher-made questionnaire. The questionnaire used was obtained from an exploratory study. In order to analyze the data, the mean, standard deviation method was used in the descriptive statistics section by SPSS23 statistical software, and in the inferential statistics section, the structural equation modeling method was used using Smart PLS3 statistical software.

    Research findings

    The research findings indicate that the structural, relational and functional factors of social capital have an effect on organizational pessimism and explain it, and among the identified factors, the greatest intensity is related to the relational component, with the impact coefficient -0.672 and the factor load is 0.840.

    Conclusion

    The special achievement of the present research shows the importance that by improving relations and increasing interactions among employees and professors and supporting management of such communication, the field of pessimism will be reduced to a great extent. Based on this, in terms of application, it can be claimed that by relying on the three elements of social capital, the level of organizational pessimism can be reduced in Payam Noor University, Guilan Province. Also, in terms of domestic research innovation with such a theme, it has not been seen in the country from a topical and spatial point of view.

    Keywords: Social Capital, Dysfunction, Organizational, Payame Noor University
  • Parvaneh Yazdani, Ali Shirazi *, Fariborz Rahimnia, Saeed Mortazavi Pages 65-90

    Global Transformational Leadership (GTL) is an approach that focuses on understanding, adopting and directing change by creating a global network and teamwork and learning environment in order to compete in the global arena. The GTL has attracted the attention of organizations that operate globally, but there are uncertainties regarding its various dimensions, especially the strategies for developing its competencies in organizational leaders. Iran's Ministry of Energy (IME), as a vital government agency, has a global orientation, but is facing challenges to develop its leaders in an increasingly competitive global marketplace. Thus, this research aims to explore strategies for developing GTL competencies in the context of IME. The research method is qualitative with an exploratory approach. The study population is managers with experience and expertise in the international projects of IME. To collect data, 15 of these managers were selected using the purposeful sampling method and participated in semi-structured interviews. The thematic method was used to analyze the collected data. The findings led to identifying strategies to develop transformative leadership competencies in IME. Two overarching strategies identified, namely empowerment strategies and individual development strategies are discussed and their implications for IME are highlighted.

    Keywords: Globalization, global transformative leadership, competence development strategies, Iran's Ministry of Energy, theme analysis
  • Hamideh Hosseini, Ali Nasre Isfahani *, Ali Safari Pages 91-114

    The focus of the present study is to design the teachers' intrinsic motivation model. It is a functional study and the mixed approach has been used in it. The statistical population of the study in the qualitative part included all the experts in the department of education in the city of Isfahan from whom 13 experts were interviewed via semi-structured interview through purposive sampling method. A researcher-made questionnaire was designed in the quantitative part in order to confirm the model taken from the qualitive part and 530 questionnaires were distributed among all the teachers in the city of Isfahan and 504 ones which were complete have become the basis of analysis after being returned. The results in the qualitative part revealed that the positive effective factors and negative effective factors influence the intrinsic motivation and intrinsic motivation, per se, results in two personal and organizational outcomes. The results of quantitative part, too, show that the identified factors in the qualitative part have significant effect on the intrinsic motivation.

    Keywords: Motivation, intrinsic motivation, teachers, Department of Education, Mixed method
  • MohammadAkbar Sheikhzadeh, MohammadTaghi Taghavifard *, Iman Raeesi Vanani, Jahanyar Bamdadsoufi Pages 115-146

    Today, one of the most important challenges of non-governmental organizations is financing. Due to the lack of government funding, these organizations use public assistance to continue their activities and realize their charitable goals and visions. With the increasing use of online donation platforms in the world, non-governmental organizations in Iran have not yet been able to use this opportunity to solve their financial challenges. This is an important issue that needs to be investigated and researched. The purpose of this article is to provide a model to explain the factors affecting the willingness to donate online in line with the collective financing of non-governmental organizations, which has been carried out using a Meta-synthesis method. In this regard, using the experiences of financial managers and charity experts and previous research, the collected information was coded using the content analysis method. The components were categorized with 55 descriptive open codes, 36 basic themes and 12 organizing themes, then the reliability and validity of the model was checked and then it was presented in the form of the final model. The results showed that these components are directly and indirectly effective in online donation in line with collective financing of non-governmental organizations. These components clearly state that providing transparent and timely financial information and effective activities of non-governmental organizations, emotional and social support for people, ease of use, privacy protection, trust and the principle of the plan and project is the right way. which can make the financing of non-governmental organizations successful.

    Keywords: Donation-based crowdfunding, willingness to donate online, Non-Governmental Organizations
  • Hosein Salemi, Abdolali Keshtegar *, Naser Moradbeyki Pages 147-178

    Organizational whistleblowing is a process used to report ethical and legal violations within an organization or work environment. On the other hand, ethical and legal violations in government organizations may occur in the form of corruption, abuse of power, and violations of laws. Therefore, organizational whistle-blowing in this area can play a very important role in identifying and dealing with these violations. This research is qualitative, developmental, interpretive and inductive, which was implemented with the foundation's data approach. The statistical population of the research consists of twelve university experts and participants who were whistleblowers themselves and were selected by a judgmental method. After selecting the participants, the research questions were answered through semi-structured interviews. After reviewing and analyzing the obtained interviews, 350 initial codes were obtained, of which 175 abstract concepts, 42 sub-categories and 17 main categories were obtained. In this way, the factors; individual and punitive policies as causal conditions; micro contextual factors, macro contextual factors and norming as contextual factors; Role players, incentives for whistle-blowing and disruptors as intervening factors, triple support, soft strategies, hard strategies, whistle-blowing protection policies, and regulatory bodies as strategies. Social-economic, individual-moral and organizational-legal consequences were identified as the consequences of whistle-blowing in Iran's government organizations. The presented model can be a basis for planning organizations to re-use the experiences, knowledge, expertise and skills of retirees in professional and non-professional jobs. Adopting organizational whistleblowing and creating a legal mechanism to manage reports is also critical. These include establishing a legal process for investigating and following up on reports, protecting whistleblowers, and imposing legal consequences for ethical and legal violations.

    Keywords: whistle-blowing, government organizations, whistle-blower, Grounded Theory
  • Vahid Pourshahabi *, Forouzan Sarhaddi Pages 179-210

    Corona is an unpleasant fact that telecommuting is one of the consequences of an organizational perspective. It seems that if there is a good pattern for telecommuting, it can help reduce burnout and turn the corona threat into an opportunity. In this regard, the present study aimed to investigate the effect of telework on reducing burnout in Sistan and Baluchestan University staff during the limitations of corona disease. The aim of this study is applied research that has been done by the mixed method. Also, in terms of method and time frame of data collection, it is cross-sectional survey research. The statistical population in the qualitative section includes 13 experimental and theoretical experts in the field. In the quantitative part, the views of 70 employees of Sistan and Baluchestan University have been used. Data collection tools were semi-structured interviews and researcher-made questionnaires. Content analysis, structural-interpretive modeling, and partial least squares were used to analyze the data. The results of this study show that the organizational structure of the university and the infrastructure of telecommuting have a high power of influence and the development of telecommuting strategy affects systematic telecommuting education and telecommuting executive policy and these factors also significantly balance work and life during COVID-19 illness.

    Keywords: Burnout, telecommuting, report descriptions, mixed research, Sistan, Baluchestan University
  • Zeynab Lakzaei, Mohammad Ghasemi * Pages 211-240

    The diversity of the workforce is of great importance in management activities, and managers need training in order to effectively manage diversity and provide effective strategies to manage such differences; Therefore, the current research was conducted with the aim of identifying the effects and consequences of diversity on social capital in the General Department of Cooperation, Labor and Social Welfare of Sistan and Baluchistan province.

    Keywords: diversity, diversity management, Social Capital, cooperative administration, work, social welfare
  • Fatemeh Almasi, Yousef Mohammadifar *, MohammadJavad Jamshidi Pages 241-272

    The aim of present study is to identify indicators for development capabilities of digital marketing insurance industry indexes in Iran. It is a development- applied research and it is a descriptive- survey by nature and it is also the mixed type of qualitative and quantitative approach. In this study, extraction of indicators for development capabilities of digital marketing with the help of textual content analysis method is performed and then these indicators are screened in the insurance industry by using Delphi technique and finally, the indicators have been categorized by using the exploratory factor analysis method. In the textual content analysis section, the statistical population of the research includes documents and upstream records related to the development of digital marketing capabilities and the sampling method is purposeful. In Delphi section, the statistical population of the study was 10 insurance industry experts who were selected using purposive sampling and the statistical population in the exploratory factor analysis section is 384 insurance industry experts who were selected by using random sampling method. The field study tool of this research is a questionnaire. Findings show that knowledge of the set of factors and indicators for development of digital marketing capabilities of the insurance industry in Iran is very important for managers and researchers. These indicators include environmental advertising, SMS advertising, customer relationship, and etc. Finally, according to the indicators, indicators were categorized in the three dimensions of marketing research, organization's digital organization, and customer-related factors.

    Keywords: Marketing, Digital Marketing, Insurance Industry
  • Hosain Shojaei Farah Abadi, NourMohammad Yaghoubi *, Masoud Dehghani, Yousef Mehdipour Pages 273-300

    In recent years, the use of information technology in the health industry has expanded, and in order to improve the quality and speed of providing services to patients, telemedicine has been proposed as a new solution. Therefore, for the successful implementation and optimal use of telemedicine, in addition to the necessary infrastructure and success factors of this technology, such as high-speed Internet, up-to-date hardware and software, remote video communication systems, and distance education equipment, Specialist human resources should also be used. Sistan and Baluchistan province is a vast province, and due to the uneven distribution of specialized healthcare facilities and specialists, as well as the lack of adequate health care centers in its cities and villages, people do not have adequate access to medical services. Therefore, the current research seeks to provide a model for establishing telemedicine in selected hospitals of Sistan and Baluchistan province.

    Keywords: Telemedicine, Hospital, Information Technology, Meta analysis
  • Ayoub Pazhouhan *, Shahin Behvar, Zaynab Malekpur Pages 301-326

    The current research was conducted to investigate the effect of transformational leadership style on organizational entrepreneurship by considering the mediating role of organizational learning. This research is of an applied type based on the purpose and is a descriptive survey in terms of nature and method. The statistical population included all the employees of the social security organization branches of Kermanshah province (n=436) people, of whom 205 people were selected using the random sampling method and Cochran formula. Data were collected by three standard questionnaires: transformational leadership by Bass and Avolio (2000), organizational entrepreneurship by Hill (1996), and organizational learning by Neefe (2001), whose validity was confirmed using the content validity method and whose reliability was confirmed using Cronbach's alpha. The structural equation modeling and SMART-PLS software were used to examine and test the research hypotheses. The findings indicated that transformational leadership has a positive and significant effect on organizational entrepreneurship and organizational learning at an error level of 0.05. Also, organizational learning had a positive and significant effect on organizational entrepreneurship. In addition, at the error level of 0.05, organizational learning had a mediating role in the effect of transformational leadership on organizational entrepreneurship. Therefore, the studied organization can provide suitable conditions for the emergence of creative, innovative, and entrepreneurial behaviors by using the transformational leadership style and organizational learning strategy.

    Keywords: Transformational Leadership Style, Organizational Entrepreneurship, Organizational Learning, Social Security Organization of Kermanshah Province