فهرست مطالب

Journal of Modern Research in English Language Studies
Volume:11 Issue: 2, Spring 2024

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباسعلی رضائی، محمدحسین نوروزی، نفیسه آریائیان* صفحات 2-24

    هدف این مطالعه کیفی، بررسی شناخت معلمان ایرانی زبان انگلیسی نسبت به بازخورد اصلاحی به عنوان یکی از عناصر مدیریت کلاس در موسسات آموزش زبانهای خارجی در ایران بوده است. شرکت کنندگان در این مطالعه دوازده معلم زبان انگلیسی ضمن خدمت ایرانی بودند که به زبان آموزان بزرگسال ایرانی، زبان انگلیسی را به عنوان زبان خارجی آموزش می دادند. این شرکت کنندگان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. حجم نمونه بر اساس اشباع تعیین شد. ابزارپژوهشی اصلی این مطالعه مصاحبه فردی نیمه ساختار-یافته حضوری بود که هدف آن کشف شناخت شرکت کنندگان نسبت به بازخورد اصلاحی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل موضوعی استفاده شد که نشان داد شرکت کنندگان، بازخورد اصلاحی را به عنوان عنصر مهمی از مدیریت کلاس های آموزش زبان انگلیسی تلقی کردند. علاوه بر این، شرکت کنندگان معتقد بودند باید برای خطاهای رایج و خطاهای مرتبط با اهداف درس، بازخورد اصلاحی ارائه شود. آنان خطاهای زبان آموزان را از نظر هدف فعالیت ها طبقه بندی کردند. همچنین، درباره زمان بندی های مختلف برای ارائه بازخورد اصلاحی آگاهی داشتند. مضافا اینکه، آنان بر شمول تصحیح خطاها توسط معلم، همکلاسی ها، و خود زبان آموز در جهت ارائه کافی بازخورد اصلاحی تاکید کردند. در مجموع، شرکت کنندگان شناخت صحیحی نسبت به بازخورد اصلاحی به عنوان یکی از عناصر مدیریت کلاس های زبان انگلیسی داشتند. یافته های این مطالعه علاوه بر کاربردهایی که برای خود معلمان زبان انگلیسی دارد، متضمن کاربردهایی در تربیت معلمان زبان و مدیریت موسسات آموزش زبانهای خارجی در ایران می باشد.

    کلیدواژگان: شناخت معلم، بازخورد اصلاحی، مدیریت کلاس، تربیت معلم، موسسات آموزش زبان
  • مسعود طاهری، محسن شاهرخی*، محمدرضا طالبی نژاد صفحات 25-48

    بر اساس نظردانشمندان، تکنیک ها و راهبردهای ارتباط بین فردی معلمان، به ویژه خوداظهاری آنها، به عنوان ابزار آموزشی بسیار موثری شناخته شده اند. با وجود افزایش تحقیقات در این حوزه، مطالعه دیدگاه های معلمان زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی درباره عمل خوداظهاری و رابطه آن با متغیرهای فردی که به طور قابل توجهی می توانند در تنوع خوداظهاری معلمان ایرانی زبان انگلیسی موثر باشند، در حوزه آموزش زبان انگلیسی در ایران به طور گسترده ای نادیده گرفته شده است. به منظور پرکردن این شکاف، پژوهش حاضر با توزیع پرسشنامه ای با مقیاس لیکرت پنج امتیازی در میان شرکت کنندگان، نظرات و دیدگاه های آنان را درباره خوداظهاری به عنوان معلمان ایرانی زبان انگلیسی جمع آوری کرد. تحلیل های آماری استنتاجی نشان دادند که معلمان ایرانی زبان انگلیسی خوداظهاری را به میزان بالایی در عمل به کار می برند. همچنین، تحلیل رگرسیون-چندگانه-سلسله- مراتبی نشان داد که میزان تحصیلات، تجربه، و سن شرکت کنندگان، به جز جنسیت، با خوداظهاری معلمان ایرانی زبان انگلیسی ارتباط دارند واین متغیرهای فردی قادر به پیش بینی میزان خوداظهاری معلمان به طور معناداری هستند. این مطالعه چندین پیامد در زمینه خوداظهاری و توسعه حرفه ای معلمان برای افراد و سازمان های مرتبط با جامعه معلمان زبان انگلیسی در ایران ارائه می دهد.

    کلیدواژگان: متغیرهای فردی، معلمان زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی، خوداظهاری
  • ندا شاهمرادی، فضل الله صمیمی*، فرح شورکی صفحات 49-72

    هویت حرفه ای به عنوان یکی از مکانیسم های اصلی هر سیستم آموزشی، از جمله آموزش زبان انگلیسی (ELT) در ایران محسوب می شود. این مطالعه با هدف اصلی مدل سازی کیفی و کمی هویت حرفه ای معلمان ELT انجام شده است. در این راستا، از یک طراحی مختلط مرتبه بندی شده استفاده شده است. به عنوان نمونه مطالعه، سه گروه از شرکت کنندگان برای شرکت در مطالعه انتخاب شده اند. گروه اول شامل 50 معلم ELT مرد و زن (25 نوآموز و 25 با تجربه) بود که در فاز کیفی مطالعه به منظور توسعه مدل، مصاحبه شدند. گروه دوم شامل 100 معلم ELT مرد و زن (50 نوآموز و 50 با تجربه) بود که در مطالعه پایلوت (یعنی تحلیل عاملی اکتشافی) شرکت کردند. گروه سوم شامل 300 معلم ELT مرد و زن (150 نوآموز و 150 با تجربه) بود که در فاز کمی مطالعه (یعنی تحلیل عاملی تاییدی) شرکت کردند. هر سه گروه با استفاده از نمونه گیری به صورت راحت انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه ساخته شده توسط پژوهشگر استفاده شد. تحلیل داده ها از طریق تحلیل مضمونی و مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) (با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی تاییدی) و آزمون آلفا کرونباخ انجام شد. نتایج تحلیل داده ها منجر به پیشنهاد یک مدل کیفی و کمی از هویت حرفه ای معلمان نوآموز و با تجربه ELT ایران شد. همانطور که نتایج نشان می دهد، مدل های پیشنهادی کیفی و کمی از دو دسته اصلی تشکیل شده اند. علاوه بر این، نتایج نشان داد که مدل های پیشنهادی سطح قابل قبولی از اعتبار و پایایی دارند و بنابراین دارای پیامدهای خاصی برای حوزه ELT هستند.کلمات کلیدی: هویت، توسعه حرفه ای، هویت حرفه ای، هویت حرفه ای معلم.

    کلیدواژگان: آزمون شاخص کفایت نمونه برداری کایرز-مایر-آلکین، تلقی شدن به عنوان یک معلم غیرمتعهد، تمایل به یادگیری تدریس، ناتوانی در مدیریت کلاس، تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل عاملی اکتشافی
  • رقیه اولادینی، فرهاد مظلوم*، مهدی دستا صفحات 76-99

    به دلیل نقش مهمی که دانش واژگان دریادگیری زبان ایفا می کند، پژوهش در این حوزه یکی از موضوع های مورد توجه پژوهشگران و مدرسان زبان بوده است. از همین روی، مطالعه راهکارهای یادگیری واژگان در زبان و کیفیت ارتباط آن با دانش واژگان از هر دو جنبه آموزشی و نظری حائز اهمیت است. هدف این پژوهش بررسی ارتباط بین راهکارهای یادگیری واژگان زبان آموزان ایرانی، با عمق و دامنه دانش واژگانی آنهاست. برای گردآوری داده ها ازچهارابزار استفاده شد: پرسشنامه راهکارهای یادگیری واژگان، آزمون عمق دانش واژگان، آزمون یادآوری واژگانی و آزمون سطح واژگان. تعداد 230 (56 آقا و 144 خانم) دانشجوی رشته آموزش زبان انگلیسی در پژوهش شرکت نمودند. برای تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که راهکارهای فرد-محور و مستقیم (راهکارهای خودگردان) به شکل معنادار و مثبتی هر دو جنبه دانش واژگان (عمق و دامنه) را پیش بینی می کنند. همچنین مشخص شد راهکارهای حفظی جنبه دامنه واژگان را به شکل مثبت و جنبه عمق واژگان را به شکل منفی پیش بینی می کنند. سایر راهکارهای یادگیری واژگان تاثیرات متفاوتی روی جنبه های مختلف دانش واژگانی داشتند. نتایج پژوهش در قالب پیشنهادهایی برای یادگیری و آموزش واژگان مورد بحث قرار گرفته است.

  • صفحات 100-130

    اهمیت متغیرهای روانشناسی مثبت گرا در فرایند تدریس و یادگیری زبان مورد تاکید بسیاری از متخصصان زبان دوم قرار گرفته شده است. برهمین اساس، مطالعه کنونی به بررسی تعدادی از متغیرهای روانشناسی مثبت (تفکر انتقادی، تاب آوری تحصیلی و پشتکار) و عملکرد نوشتار مباحثه ای 48 دانشجوی ایرانی رشته زبان انگلیسی پرداخت. داده های موردنیاز تحقیق براساس پاسخ دانشججویان به تکلیف مقاله نویسی و ایزارهایی که وضعیت آنها را از لحاظ متغیرهای موردنظر نشان می داد بدست آمد. نتایج ضرایب همبستکی رابطه اندکی بین عملکرد نگارش مباحثه ای و این متغیرها نشان داد. تحیلیل رگرسیون چندمتغیره نشانگر عملکرد بهتر خرده متغیرهای کنترل احساس بر پیشبینی مهارت نگارش دانشجویان داشتند. علاوه براین، نتایج تحیلی واریانس چندمتغیره تفاوت آماری معناداری میان دانشجویان با سطح نگارش بالا، متوسط و پایین در متغیرهای روانشناسی مثبت نشان نداد. درنهایت این پیشنهادد ارایه شد که ازآنجاییکه متغیرهای روانشاسی مثبت در برابر تدریس پاسخگو و قابل تعدیل و اصلاح هستند، مداخلات آموزشی، مواد درسی و فعالیت های مناسبی می بایست طراحی شوند تا سطح دانشجویان را در این سازه ها بالا ببرند که به نوبه خود می تواند عملکرد آنها را درمواجهه با فعالیتهای پیچیده آکادمیک به طور مثبتی تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: نوشتار مباحثه ای، روانشناسی مثبت گرا، تفکر انتقادی، تاب آوری تحصیلی، پشتکار
  • کاوه جلیلزاده*، عادل دستگشاده، راحله خسروی صفحات 131-153

    با توجه به پیشرفت های علمی اخیر، معلمان باید بتوانند ارزیابی موثر را در زمینه کلاس درس اجرا کنند. این امر با برنامه های توسعه حرفه ای ضمن خدمت که به بهبود معلمان کمک می کند و فرصت هایی را برای ارتقای دانش خود و استفاده عملی از آنچه می دانند، به ویژه دانش شان در مورد ارزشیابی و مفاهیم آن را فراهم می کند، قابل اجرا است. بنابراین، مطالعه حاضر که یک مطالعه نیمه تجربی بود، به منظور بررسی تاثیر دوره حرفه ای ضمن خدمت بر دانش ارزیابی زبان معلمان (LAK) طراحی شد.برای این منظور، تعداد 76 نفر از معلمان زبان انگلیسی شاغل در موسسات خصوصی در سنندج، از طریق نمونه گیری آسان بر اساس در دسترس بودن، برای تکمیل آزمون سنجش زبان که توسط فرهادی و توسلی (2018) به منظور برآورد آنها انتخاب شدند. سپس کارگاه سه روزه مولفه ها و مهارت های سنجش زبان برای شرکت کنندگان برگزار شد. آموزش هر جلسه 6 ساعت به طول انجامید. پس از 6 هفته، مجددا ALK معلمان پس ازدوره آموزش مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمون تی مزدوج نشان داد که دوره توسعه حرفه ای ضمن خدمت تاثیر معناداری بر LAK معلمان دارد. همچنین نشان داده شد که دانش معلمان از مفاهیم مختلف و اصطلاحات کلیدی در ارزشیابی افزایش یافته است.در ادامه مراحل مختلف طراحی آزمون به آنها معرفی شد.همچنین بر اساس نتایج، مدعی شد که معلمان قادر به طراحی و آشنایی دانش آموزان با آزمون های استاندارد خواهند بود.علاوه بر این، آنها می توانند از تکنیک های ارزیابی جایگزین استفاده کنند. جزئیات یافته ها و پیامدها مورد بحث قرار می گیرد.

  • معصومه آزموده سیس اباد، غلامرضا کیانی*، غلامرضا عباسیان صفحات 177-202

    این تحقیق به منظورباسخ به نیاز انجام سنجش تشخیصی با در نظر گرفن دیدگاه زبان آموزان انجام شده است. هدف این تحقیق دو بخشی میباشد،اول: بررسی تاثیر سنجش تشخیصی به دو روش خود ارزیابی و همتا ارزیابی بر روی مهارت خواندن و درک مطلب زبان آموزان، دوم:مقایسه میزان دقت سنجش شخیصی زبان آموزان در ژانر های مختلف خواندن. برای دستیابی به اهداف تحقیق تعدادی تست های تشخیصی خواندن و درک مطلب و یک راهنما تشخیصی بر اساس زیر مهارت های چالش اور ساخته شد. در این تحقیق 60 دانشجوی رشته مترجمی زبان انگلیسی شرکت داشته اند. طی دوره 12 هفته ای میزان دقت ارزیابی سنجش تشخیصی زبان آموزان در دو گروه خود ارزیابی و همتا ارزیابی با سنجش معلم به عنوان معیار مقایسه شد. تحلیل داده ها به دوروش T-Test وMANOVA نشان داد در حالی که خواندن و درک مطلب دو گروه خود ارزیابی و همتا ارزیابی تقویت شده است، تفاوت معناداری بین دو گروه در تقویت خواندن و درک مطلب از طریق سنجش تشخیصی به وجود نیامده، به علاوه تفاوت معناداری بین میزان دقت سنجش تشخیصی دو گروه در مقایسه با سنجش معلم ایجاد نشده بود به جز در سنجش زیر مهارت های " ایده اصلی و ایده جانبی در ژانر توصیفی "و علت و معلول در ژانر روایی. یافته های این تحقیق شواهد لازم برای انجام سنجش تشخیصی از طریق مشارکت زبان آموزان نشان میدهد تا بتوان بر اساس آن بازخورد و آموزش جبرانی مناسبی برای زبان آموزان ارایه کرد.

    کلیدواژگان: سنجش تشخیسی، خواندن و درک مطلب، ژانر های خواندن، زیر مهارت های خواندن، دفت ارزیابی
|
  • Abbas Ali Rezaee, MohammadHussein Norouzi, Nafeeseh Aryaeian * Pages 2-24

    This qualitative study aimed to explore Iranian EFL teachers’ cognition of corrective feedback as one of the elements of classroom management in the EFL context of Iran’s language institutes. Participants of the study were 12 in-service Iranian EFL teachers who taught adult EFL learners. The participants were selected through purposeful sampling, and the sample size was determined based on saturation. The main instrument of the study was a semi-structured one-to-one in-person interview, which aimed to elicit the participants’ cognition of corrective feedback. These individual interviews were audio-recorded and then they were transcribed. Thematic analysis of the data indicated that the participants considered corrective feedback an important element of classroom management in EFL classes. Moreover, the participants believed that corrective feedback should be provided for common errors and errors related to lesson objectives. They classified EFL learners’ errors in terms of the purpose of activities (communication vs. form, and fluency vs. accuracy). In addition, they knew about different timings for the provision of corrective feedback (delayed vs. immediate/on-the-spot). Furthermore, they highlighted the inclusion of teacher correction, peer correction, and self-correction for sufficiently providing corrective feedback in EFL classes. They also foregrounded EFL learners’ proficiency level and their affective factors for appropriate provision of corrective feedback. On the whole, the participants had a sound cognition of corrective feedback as one of the elements of classroom management in EFL classes in Iran. The findings of the present study have implications for language teacher educators, EFL teachers, and language institute supervisors.

    Keywords: teacher cognition, Corrective Feedback, Classroom Management, Teacher education, Language Institutes
  • Masoud Taheri, Mohsen Shahrokhi *, Mohammadreza Talebinezhad Pages 25-48

    Academics have generally accepted that teachers' interpersonal communication techniques and strategies—specifically, teachers' self-disclosure—are excellent instructional tools. The exploration of English as a Foreign Language (EFL) teachers' perceptions regarding their self-disclosure practice and its relationship with demographic factors, which can also significantly contribute to the variation of the teachers' self-disclosure in EFL contexts, has been largely neglected in the Iranian EFL context despite the growing body of research in this area. To close this gap, the present research distributed a five-point Likert scale to the participants to gather their perceptions on self-disclosure as Iranian EFL instructors. The inferential statistical analyses revealed a high extent of self-disclosure is practiced by Iranian EFL teachers. Moreover, Hierarchical Multiple regression indicated that among degree, experience, age, and gender as demographic factors, all, except gender, are associated with EFL teachers’ self-disclosure, and could predict teachers’ self-disclosure significantly. The study provides implications for stakeholders in the EFL community.

    Keywords: demographic factors, EFL teachers, self-disclosure
  • Neda Shahmoradi, Fazlolah Samimi *, Farah Shooraki Pages 49-72

    Professional identity is considered as one of the main components of each educational system. This study was conducted with the main aim of qualitative and quantitative modeling EFL teachers’ professional identity. In so doing, it benefited from a sequential mixed methods design. As the study sample, three groups of the participants were selected in the study. The first group consisted of 50 male and female (25 novice and 25 experienced) EFL teachers who were interviewed in the qualitative phase of the study for the purpose of model development. The second group included 100 male and female (50 novice and 50 experienced) EFL teachers who participated in the quantitative phase of the study (i.e., exploratory factor analysis). The third group included 300 male and female (150 novice and 150 experienced) EFL teachers who participated in the quantitative phase of the study (i.e., confirmatory factor analysis). All the three groups were selected through available sampling. To collect the data, a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire were used. Data analysis was conducted through thematic analysis and structural equation modeling (SEM) (using exploratory confirmatory factor analysis), and Cronbach's alpha test. The results of data analysis led to proposition of a qualitative and a quantitative model of professional identity of Iranian EFL novice and experienced teachers. As shown by the results, the proposed qualitative and quantitative models consist of two main categories, each composed of some sub-categories. Moreover, the results showed that the proposed models enjoy an acceptable level of validity and reliability.

    Keywords: KMO, Being perceived as an uncommitted teacher Willingness to learn teaching, Inability in classroom management, CFA, EFA
  • Roqaye Oladini, Farhad Mazlum *, Mahdi Dasta Pages 76-99

    Considering the appreciated role that lexis plays in learning an additional language, research studies addressing vocabulary knowledge have attracted the attention of language teachers and researchers. The study of vocabulary learning strategies and how they relate to language learners’ vocabulary knowledge, therefore, is of immediate pedagogical as well as theoretical relevance. This study investigates the relationship between Iranian EFL learners' vocabulary learning strategies and their breadth (meaning recall and meaning recognition) and depth of vocabulary knowledge. To collect data, the Vocabulary Learning Strategies Survey, Depth of Vocabulary Knowledge Test, Meaning Recall Task and Vocabulary Level Test were given to two hundred and thirty (56 male and 144 female) English majors. Structural Equation Modeling was utilized to analyze the data and test the hypothesized model. Results indicated that strategies associated with direct individualized attempts (determination strategies) were significant predictors of both vocabulary breadth and depth knowledge and that mnemonic/memory strategies significantly predicted vocabulary breadth positively but depth negatively. Other strategies seemed to have different effects on various dimensions of vocabulary knowledge. The study has pedagogical implications for vocabulary learning and teaching.

    Keywords: lexis, Education, Iran
  • Omid Mallahi * Pages 100-130

    The significance of positive psychology constructs in second language learning and teaching is currently being emphasized by many L2 scholars. Accordingly, the present study intended to investigate the relationship between a set of positive psychology variables (namely, critical thinking, academic resilience and grit) and argumentative writing performance of 48 Iranian EFL learners. The necessary data were collected based on the students' responses to an argumentative essay writing prompt and the instruments measuring their status in critical thinking, academic resilience and grit. The coefficient of correlation indexes indicated rather low associations between argumentative writing performance and these constructs. Multiple regression pointed to the superiority of subscales targeting affective aspects and emotion regulation in accounting for the argumentative writing performance of the learners. Nevertheless, despite the superiority of high-skilled writers compared to moderately-skilled and less-skilled writers in critical thinking, academic resilience and grit, MANOVA results indicated no statistically significant differences among these groups of learners in these variables. Finally, it was concluded that since these positive psychology constructs are responsive and amenable to instruction, some appropriate pedagogical interventions, materials, and activities must be designed to improve the students' competence in these constructs which, in turn, can positively influence their performance on rather challenging academic tasks.

    Keywords: Argumentative writing, Positive Psychology, Critical thinking, Academic resilience, Grit
  • Kaveh Jalilzadeh *, Adel Dastgoshadeh, Rahele Khosravi Pages 131-153

    Within recent advancement, teachers are required to be able to implement effective assessment in the classroom context. This is applicable by in-service professional development programs that assist teachers to improve and provide them with opportunities to enhance their knowledge and to use it practically, especially their knowledge regarding assessment and its concepts and components. Therefore, the present study, which was a quasi-experimental study, was designed to explore the effect of an in-service professional course on teachers` language assessment knowledge (LAK). To this end, a number of 76 EFL teachers, working at private institutes in Sanandaj, Iran, were selected through convenience sampling on the basis of availability to fill in the Language Assessment Knowledge questionnaire developed by Farhady and Tavassoli (2018) in order to estimate their current level of LAK. Then, a three-day workshop was held for the participants on the components and skills of language assessment. The instruction of each session took 6 hours. After 6 weeks, teachers` ALK was tested again after the treatment. The results of the paired T-test and repeated measures ANOVA revealed that the in-service professional development course had a significant effect on teachers` LAK. The participants claimed that their knowledge of different concepts and key terms in assessment was enhanced. Also, based on the findings of data analyses, the course treatment resulted in improving teachers' knowledge of how to design standard tests and use alternative assessment techniques. Details of the findings and implications are discussed.

    Keywords: assessment, language assessment knowledge, professional development course
  • Seyoum Mengistie *, Girma Belihu Pages 154-176

    Teachers’ sense of efficacy have an influence on how teachers teach their subjects to students. This article studies secondary school English language teachers’ level of sense of efficacy in teaching reading skill and their perceived reading skill proficiency. Besides, the study investigates the relationship between secondary school English language teachers' sense of efficacy in teaching reading and their perceived reading skill proficiency. The researchers employed a descriptive and correlational design and used questionnaires to collect data among the participants. One hundred twelve teachers from secondary schools participated in filling the questionnaires. The two questionnaires are Teachers’ Sense of Efficacy Scale and Teachers’ Perceived Reading Skills Proficiency. The collected data from the questionnaires were analyzed using descriptive statistics and Pearson correlation coefficient. The result revealed that secondary school English language teachers had a moderate level of self-efficacy beliefs in teaching reading skills. It also found that teachers' perceived reading skill proficiency was high. Furthermore, the study found a significant positive correlation between teachers' sense of efficacy in teaching reading and their perceived reading skill proficiency. This implies that efforts to enhance teachers' sense of efficacy in teaching reading may lead to improved reading skill proficiency. The study also highlights the importance of providing professional development opportunities for teachers to improve their sense of efficacy.

    Keywords: English language teachers, sense of efficacy, reading skill, secondary schools, perceived proficiency
  • Masoome Azmoode Sis Abad, Gholam-Reza Kiyani *, GholamReza Abbasian Pages 177-202

    The present research responds to the call for implementing diagnostic assessment through learner involvement. This study followed two aims first, examining the distinctive effects of diagnostic self- and peer - assessments on EFL learners’ reading comprehension; second, exploring students’ diagnostic rating accuracy in various reading genres. To achieve this, a number of diagnostic reading comprehension tests and a checklist were developed, the construction of which were based on the learners’ challenging reading subskills. The participants include 60 English translation university students. During 12 weeks of instruction, the rating accuracy of the subjects’ diagnostic self- and peer- assessments were investigated while the instructor ratings were taken as the yardstick. Data analysis, using T-test and MANOVA confirmed that the two groups had improvement in reading comprehension but there was no significant difference between the two groups’ gain. In addition, no statistically significant difference was detected among the accuracy of diagnostic self-, peer- and instructor- ratings except for the assessment of main idea and supporting details subskill in descriptive genre and cause and effect subskill in narrative genre. This study can offer evidence for conducting diagnostic assessment through learner engagement to provide students with appropriate feedback and remedial instruction.

    Keywords: Diagnostic assessment, reading comprehension, Reading Genres, Reading Subskills, Rating accuracy