فهرست مطالب

مجله مطالعات روان شناسی صنعتی و سازمانی
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نقی رعدی افسوران*، حمیدرضا عریضی، مریم زارعی صفحات 1-14

    هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر تمرین های شبیه سازی موازی، تمرین های شبیه سازی مکرر و تمرین های شبیه سازی بدون تشریح در توسعه شایستگی انرژی ارتباطی کارکنان بود. روش پژوهش، روش آزمایشی با چهار گروه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان یک شرکت صنعتی بود که با استفاده از جدول مورفی و میورز، تعداد 48 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس انرژی ارتباطی و تمرین شبیه سازی ایفای نقش بود که در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط پژوهشگران اجرا شد. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس یکراهه، تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی LSD تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که مشارکت کنندگان در تمرین های شبیه سازی موازی در مقایسه با دیگر گروه ها دارای بهبود و افزایش انرژی ارتباطی بیشتری هستند. همچنین مشارکت کنندگان در تمرین های شبیه سازی ترکیبی مکرر و غیر مکرر نسبت به مشارکت کنندگان در تمرین های شبیه سازی بدون تشریح بهبود انرژی ارتباطی بیشتری را تجربه کردند. از آنجایی که تمرین های شبیه سازی موازی از نشت اطلاعات جلوگیری می کنند، انرژی ارتباطی کارکنان در سازمان را به میزان قابل توجهی بهبود می بخشند. این نتیجه به شایسته سالاری کمک کرده و با رعایت عدالت و انصاف در سازمان سازگاری بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: تمرین های شبیه سازی، شایستگی انرژی ارتباطی، عدالت و انصاف
  • نسرین طویلی*، افشین رباطی صفحات 15-28

    دنیای رقابتی حاکم بر فضای کسب و کار سازمان ها، موجب شده نیروی انسانی به یک متغیر تاثیرگذار در حفظ و اعتلای اهداف سازمانی و یک نیروی مسبب پایایی و ماندگاری در بازار رقابت سازمان ها بدل شود. بر همین اساس سازمان هایی که قصد دارند در سطح جهانی فعالیت کنند برای این که بتوانند به درستی به این سطح برسند، به کارکنان توسعه یافته بیش از دیگران نیاز دارند. لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی توسعه منابع انسانی بر اساس نشانگان وانمودگرایی و استکهلم سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی بود. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. در این پژوهش کلیه کارکنان شرکت ماموت در سال 1401 مورد ارزیابی قرار گرفت و حجم نمونه با استفاده نرم افزار GPower 150 نفر تعیین و به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، مقیاس دلبستگی بزرگسالان (کالینز و رید، 1990)، مقیاس نشانگان وانمودگرایی (کلانس و ایمز، 1978)، رفتار شهروندی سازمانی (پادساکوف، 2000) و پرسش نامه توسعه منابع انسانی (ایربای، 1998) استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که متغیرهای وارد شده در مدل رگرسیون می توانند 31 درصد واریانس توسعه منابع انسانی در کارکنان را پیش بینی کنند. نشانگان وانمودگرایی با بتای 25/0- (30/2-T=، 02/0P<) و استکهلم سازمانی با بتای 35/0- (27/3-T=، 001/0P<) می توانند به طور معنی داری توسعه منابع انسانی را پیش بینی کنند. اما رفتار شهروندی سازمانی با بتای 01/0- (17/0-T=، 8/0P<) پیش بینی کننده معنی داری برای توسعه منابع انسانی نمی باشد. لذا وجود نشانگان وانمودگرایی و استکهلم سازمانی به عنوان نوعی سازوکار دفاعی به دلیل کمال گرایی منفی، تعلل یا اهمال کاری، فشار، کمبود الهام و خلاقیت ضعیف باعث تضعیف توسعه منابع انسانی در کارکنان و در نتیجه منجر به عملکرد پایین می گردد.

    کلیدواژگان: نشانگان استکهلم سازمانی، نشانگان وانمودگرایی، رفتار شهروندی سازمانی، توسعه منابع انسانی
  • مهبانو سعیدی، محمدعلی نسیمی*، داود کیاکجوری، محمدجواد تقی پوریان صفحات 29-42

    نوع نگاه و نگرش به نیروی انسانی و نحوه توجه و مدیریت آنها در هر عصاری متفاوت اسات. اما نوع رفتار و عملکرد مدیران و رهبران سازمانی با زیردساتان تا حد زیادی به نگرش آنها نسابت به قابلیت های زیردستان بستگی دارد. سرمایه روان شناختی به عنوان عامل ترکیبی و منبع مزیت رقابتی سازمانها مطرح شاده است. هدف تحقیق حاضار ارائه مدل سارمایه روان شناختی مبتنی بر توساهه کارآفرینی در سازمانهای آموزش محور است. در این راساتا، برای گردآوری داده های کیفی جهت شناسایی ابهاد، مولفه ها و شاات های سارمایه روانشاناتتی، از روش تحلیل مضامون استفاده شاد. جامهه آماری پژوهش حاضر تبرگان دانشگاهی در سازمانهای دانش محور اساتان مازندران بودند. روش انتخاب نمونه آماری روش نمونه گیری هدفمند بود و داد ه ها با روش مصاحبه نمیه ساختاریافته جمع آوری شاد و از نرمافزار مکسکیودا استفاده شد. یافته های تحقیق 7 به تودکارآمدی ، تاب آوری، توشبینی ، امیدواری، مهنویت گرایی، چالش ها و موانع، راهبردها بود. نتایج نشاان داد برنامه ریزی و محتوای دوره های آموزشای در ساازمان باید به گونه ای تنظیم شاود که بیشاتر شامل سارمایه روان شناختیی و آموزش کارآفرینی کارکنان باشاد. باتوجه به اینکه ارتقای سرمایه روان شناختی در ساازمان از شات های توانمندی نظام اجتماعی به شمار میرود. این توانمندی به لحاظ علمی از طریق ارزیابی زندگی کارکنان باید مدنظرقرار گیرد. برنامه ریزی و محتوای دوره های آموزشهای سازمان باید به گونه ای تنظیم شود که شامل سرمایه روان شناختی و آموزش کارآفرینی کارکنان باشد تا بازده کاری کارکنان و سازمان افزایش یابد. سیاستگذاران و برنامه ریزان سازمان های آموز محور باید کیفیت زندگی کارکنان را براساس ابزار و امکانات موجود ارتقاء دهند. سازمانها باید سطح استرس و تمایلات عاطفی منفی را کاهش دهند و باورهای غلط را اصلاح کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناتتی، توسهه کارآفرینی، سازمانهای آموزشمحور، تحلیل مضمون
  • ایمان شاکری، علی مهداد*، هادی فرهادی صفحات 43-56

    تحقیقات نشان می دهند که سرسختی ذهنی در پیش بینی نتایج در انواع زمینه های پر استرس مانند دو و میدانی، ارتش و محل کار تاثیرگذار است. علیرغم وجود تحقیقات گسترده در مورد سرسختی ذهنی، محققان مختلف به انسجام و یکپارچگی لازم در مفهوم سازی و تعریف ابعاد این سازه نرسیده اند. بنابراین، هدف این پژوهش طراحی و اعتبارسنجی آزمون قضاوت موقعیتی سرسختی ذهنی مدیران است. این پژوهش از نظر هدف، توصیفی- پیمایشی و کاربردی است. جامعه آماری شامل 196 نفر (برای تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی) و 210 نفر جداگانه (برای تحلیل عاملی روایی تاییدی و همگرا) از رده های مدیریتی شرکت آلیاژ ایران بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری موقعیت ها و گزینه های پاسخ آزمون، از نظرات خبرگان موضوعی استفاده شد و روایی آزمون با استفاده از روش های همبستگی، مطالعه برازش، تحلیل عاملی و پایایی بررسی شد. به منظور بررسی روایی مقیاس از چند روش استفاده شد. اول تحلیل عامل اکتشافی با روش مولفه های اصلی و چرخش واریمکس، مطابق با انتظار پنج خرده مقیاس؛ "کنترل توجه"، "کنترل هیجان"، "استفاده از بازخورد"، "پایبندی به وظیفه" و "دستیابی به هدف" را از داده ها استخراج شد. دوم تحلیل عامل تاییدی نشان داد مفروضه پژوهشگر ساختار مبتنی بر پنج مولفه از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. روایی همگرایی آزمون بر اساس همبستگی آن با نمرات سرسختی ذهنی در کانون ارزیابی نشان داده شد. همچنین ارزیابی همسانی درونی مقیاس به روش آلفای کرونباخ و همبستگی هر سوال با نمره کل، نشان داد که سوالات مقیاس از همسانی درونی قابل قبولی برخوردارند. در مجموع یافته های پژوهش نشان داد که آزمون قضاوت موقعیتی سرسختی ذهنی از پنج عامل و روایی و پایایی قابل قبولی تشکیل شده است. در نتیجه می توان از آن برای اندازه گیری سرسختی ذهنی کارکنان در موقعیت های پیچیده سازمانی استفاده کرد. این تحقیق زمینه های امیدوارکننده ای را برای مطالعاتی فراهم کرده است که سرسختی ذهنی را در محیط کار اندازه گیری و توسعه می دهد.

    کلیدواژگان: آزمون قضاوت موقعیتی، سرسختی ذهنی، تحلیل عاملی، کانون ارزیابی
  • ندا طهماسبی روشن*، محبوبه عرب کلمری صفحات 57-74

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثر فعالیت آخر هفته بر خشنودی شغلی با نقش میانجی استرس شغلی، بهزیستی روان شناختی و خودکارآمدی شغلی در میان پرستاران بیمارستان شهید یحیی نژاد بابل، استان مازندران بود. این تحقیق از نظر ماهیت توصیفی - پیمایشی و از نظر هدف کاربردی و روش گردآوری داده ها به روش پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرستاران بیمارستان شهید یحیی نژاد استان مازندران به تعداد 182 نفر می باشد. روش نمونه گیری، تصادفی -طبقه ای بود؛ بدین صورت که ابتدا بخش های بیمارستان، به عنوان طبقه در نظر گرفته شد. حجم نمونه مناسب، طبق جدول مورگان 118 است اما با توجه به نسبت گیری جهت و گرد کردن به سمت بالا، تعداد کل نمونه 122 نفر شده است. داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه های فعالیت آخر هفته (2020) . Jeong et al استرس شغلی اسیپو (1987) Osipow & Spokan بهزیستی روان شناختی فرم کوتاه شده (Ryff et al. (2008 خودکارآمدی شغل (1994) Riggs & Knight و خشنودی شغلی (1969) Smith et al. جمع آوری شده است. برای ارزیابی روایی از روایی ساختاری، روایی همگرا و روایی واگرا و برای محاسبه پایایی از پایایی ترکیبی (CR) و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی و روش الگویابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد فعالیت آخر هفته بر استرس شغلی (76/30 t=، 87/0-=β)، استرس شغلی بر بهزیستی روان شناختی (02/ t=، 94/0-=β) و خودکارآمدی (36/2 t=، 44/0-=β) تاثیر دارد، بهزیستی روان شناختی بر خودکارآمدی شغلی (37/2 t=، 43/0=β) تاثیر مثبت دارد و بهزیستی روان شناختی (001/3 t=، 45/0=β) و خودکارآمدی شغلی (54/2 t=، 42/0=β) هر دو بر خشنودی شغلی کارکنان تاثیر مثبت دارند. با توجه به نتایج که نشان دهنده اهمیت فعالیت آخر هفته بر واکنش های عاطفی و رفتاری کارکنان در محیط کار می باشد ، لذا پیشنهاد می شود در راستای فراهم کردن شرایطی برای پرستاران به منظور گذراندن آخر هفته با فعالیت های متناسب با روحیه آن ها اقداماتی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: فعالیت آخر هفته، خشنودی شغلی، استرس شغلی، بهزیستی روان شناختی، خودکارآمدی شغلی
  • قاطمه عباسی، حسن زارعی متین، حمیده عباسی * صفحات 75-90

    فعالیت های عصبی تحت تاثیر روابط افراد است و اگر روابط خوبی بین افرد باشد، روابط مطلوبی نیز بین اعصاب شکل خواهد گرفت. به منظور بهبود عملکرد سازمان ها هدف از پژوهش حاضر شناسایی مولفه های رهبری مبتنی بر علم اعصاب بوده است. این تحقیق بر اساس هدف کاربردی و به لحاظ نوع روش آمیخته است. جامعه آماری در بخش اول کلیه متون مربوط به رهبری مبتنی بر علم اعصاب است و در بخش دوم جامعه آماری خبرگان در حوزه مطالعاتی رهبری مبتنی بر اعصاب می باشند که تعداد 15 نفر از صاحب نظران به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با توجه به ماهیت موضوع جهت تایید مولفه ها از نظرات آنان استفاده شد. سپس جهت تعیین مولفه های رهبری از آزمون تی تک نمونه استفاده گردید. بر اساس نظر خبرگان، 15 مولفه خلق چالش های جدید و تشویق به آن، همدلی، ایجاد فضایی برای تجربیات مثبت، رفتار اخلاقی در تصمیم گیری، امیدبخشی، آزادی عمل، اعتماد متقابل، ارتباطات سازنده و صمیمی، شفافیت، حمایت گری، شور و شوق، ارائه بازخورد عملکرد، طراحی سیستم پاداش دهی، قدردانی و عدالت شناسایی شدند. رهبری مبتنی بر علوم اعصاب با تحریک مولفه های رفتاری منجر به ترشح مثبت هورمون در مغز کارکنان می شود و در این شرایط شاهد بروز رفتارهایی مانند خلاقیت، مشارکت، تعهد و تعلق سازمانی و ارتقای هویت سازمانی و... هستیم و در نتیجه نفوذ رهبر در قلب و رفتار کارکنان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: رهبری، علوم اعصاب، رهبری مبتنی بر علم اعصاب
  • برزان سلیمانی، انور دست باز *، آرمان عزیزی صفحات 91-118

    پژوهش حاضر با هدف بررسی فرسودگی شغلی بر اساس ویژگی های شخصیتی و تحریفات شناختی با نقش واسطه ای دشواری تنظیم هیجانی و همجوشی شناختی در پرستاران صورت پذیرفت. پژوهش حاضر جز تحقیقات توصیفی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرستاران در استان کردستان در سال 1401 بودند که بر اساس قاعده «کلاین» برای نمونه گیری در معادلات ساختاری، 234 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه پنج عامل بزرگ شخصیت (McCrae & Costa, 1992) (NEO)، مقیاس دشواری های تنظیم هیجان (Gratz & Roemer, 2004)، پرسش نامه تحریف های شناختی (Abdullahzadeh, 2010)، پرسش نامه استاندارد همجوشی شناختی (Gillanders et al., 2014) و پرسش نامه فرسودگی شغلی (Maslach & Jackson, 1981) استفاده شد. داده ها با استفاده از معادلات ساختاری با نرم افزار Amos-22 تجزیه و تحلیل شدند. یافته های این پژوهش حاکی از آن بود، مدل بررسی فرسودگی شغلی براساس ویژگی های شخصیتی و تحریفات شناختی با نقش واسطه ای دشواری تنظیم هیجانی و همجوشی شناختی در پرستاران دارای برازش مطلوبی می باشد. تحریفات شناختی (01/0>p، 23/8= t)، روان رنجورخویی (01/0>p، 91/5= t)، دشواری تنظیم هیجانی (01/0 >p، 85/2 = t) و هم جوشی شناختی (01/0>p، 94/2= t) اثر مستقیم مثبت و معنی دار، همچنین گشودگی (01/0 >p، 14/3-= t) و وجدان گرایی (01/0>p، 75/3- =t) اثر مستقیم منفی و معنی دار بر فرسودگی شغلی دارد. نتایج آزمون سوبل نشان داد اثر غیرمستقیم روان رنجورخویی (05/0>p، 11/0β=) و تحریفات شناختی (05/0>p، 07/0β=) به واسطه دشواری تنظیم هیجان بر فرسودگی شغلی مثبت و معنی دار می باشد، همچنین اثر غیر مستقیم تحریفات شناختی (05/0>p، 16/0β=) به واسطه همجوشی شناختی بر فرسودگی شغلی مثبت، در عین حال اثر غیر مستقیم برون گرایی (01/0>p، 33/0- β=) و وجدان گرایی (01/0>p، 13/0-β=) به واسطه ی همجوشی شناختی بر فرسودگی شغلی منفی و معنی دار می باشد. در این راستا تغییر و بهبود ویژگی های شخصیتی و تحریفات شناختی در کنار کاهش دشواری تنظیم هیجانی و همجوشی شناختی زمینه برای کاهش فرسودگی شغلی در پرستاران ایجاد می نماید.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، ویژگی های شخصیتی، تحریفات شناختی، دشواری تنظیم هیجان، همجوشی شناختی
  • مرضیه دهقانی زاده*، مژگان زارع بزگ آبادی صفحات 119-136

    در محیط کاری چالش برانگیز امروزی، پیشرفت برای کارکنان بسیار مهم است و آن ها باید یاد بگیرند که هم خود را ارتقاء دهند و هم سلامت و بهزیستی جسمی و روانی خود را حفظ نمایند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه حمایت خانواده و بهزیستی روان شناختی با نقش میانجی گر تجربیات کار- خانواده و کامیابی در محیط کار و نقش تعدیل گر مدیریت مرز کار- خانواده بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی یزد (250 نفر) بودند که با استفاده از فرمول کوکران 156 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات میدانی در این پژوهش، پرسش نامه های استاندارد شامل پرسش نامه بهزیستی روانشناختی از مطالعه ریف و سینگر (2003)؛ پرسش نامه کامیابی در محیط کار از مطالعه ایمران و همکاران (2020)؛ پرسش نامه تعارض کار- خانواده از مطالعه گرزیواسز و مارکس (2000)؛ پرسش نامه غنی سازی کار - خانواده و پرسش نامه حمایت خانواده از مطالعه ننح (2017)؛ و پرسش نامه مدیریت مرز کار- خانواده از مطالعه کرینتر (2006) بود که روایی پرسش نامه با استفاده از نظرات تعدادی از خبرگان این حوزه مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین پایایی ابزار اندازه گیری از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده گردید و روش تحلیل مورد استفاده در این پژوهش، تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری بود. یافته های پژوهش نشان داد که حمایت خانواده بر غنی سازی کار- خانواده تاثیر مثبت و معنی دار دارد (330/6 t=، 410/0=β). همچنین، تعارض کار- خانواده بر کامیابی در محیط کار تاثیر منفی و معنی دار دارد (026/2 t=، 164/0- =β). همچنین، غنی سازی کار- خانواده بر کامیابی در محیط کار تاثیر مثبت و معنی دار دارد (349/8 t=، 522/0=β) و غنی سازی کار- خانواده در تاثیر حمایت خانواده بر کامیابی در محیط کار نقش میانجی دارد (284/4 t=، 214/0=β)، کامیابی در محیط کار نیز در تاثیر تعارض کار- خانواده و غنی سازی کار- خانواده بر بهزیستی روان شناختی نقش میانجی دارد (969/1 t=، 083/0- =β) و (942/4 t=، 264/0=β) و در نهایت، مدیریت مرز کار - خانواده در روابط بین حمایت خانواده با تعارض کار - خانواده و غنی سازی کار - خانواده، نقش تعدیل گر ندارد (267/1 t=، 080/0=β) و (028/0 t=، 002/0- =β). لذا، با توجه به یافته های پژوهش به مدیران پیشنهاد می شود، در هنگام توسعه برنامه ها برای ایجاد یک محیط کار کامیاب، یک رویکرد متعادل تر که هم به تجربیات مثبت در خانواده و هم به تجارب مثبت در محیط کار توجه نموده؛ در نظر بگیرند و با توجه به مدل اجتماعی درهم تنیدگی کامیابی، کارکنانی در محل کار به کامیابی می رسند که به تعاملات اجتماعی که بین خانواده و محیط کار صورت می گیرد، توجه نمایند و کارکنان به واسطه ی تجربه سرزندگی به دست آمده، بر اضطراب و افسردگی خود غلبه کرده و بهبود بهزیستی روان شناختی آن ها کمک می شود.

    کلیدواژگان: حمایت خانواده، بهزیستی روان شناختی، تجربیات کار- خانواده، مدیریت مرز کار- خانواده، کامیابی در محیط کار
  • اسماعیل کاکه برایی، منصور ایراندوست*، جمال ادهمی، رضا صالحی صفحات 137-158

    اخیرا رویکرد جدیدی در علم مدیریت ظاهر شده است که مربوط به روان شناسی مثبت است که از آن به عنوان دانش سازمانی مثبت یاد می شود. محققان این حوزه به آنچه که افراد را قادر می سازد در مواقع بحرانی انعطاف پذیری بیشتری داشته باشند علاقه مند هستند. یکی از این مباحث، انرژی کارکنان است که به واکنش فیزیکی یا ذهنی افراد که به صورت ارادی و یا غیرارادی نسبت به یک رویداد رخ می دهد، تعریف شده است. بنابراین هدف از این پژوهش طراحی مدلی برای انرژی کارکنان در محیط کار است. از رویکرد کیفی تحلیل مضمون و بر اساس روش براون و کلارک برای شناسایی پیشایندها، پیامدها و ابعاد و مولفه های مدل مورد مطالعه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مقالات و کتاب های موجود در این زمینه بود که بر حسب نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از روش مطالعات کتابخانه ای شامل بررسی کتاب ها و مقاله ها برای گردآوری اطلاعات در زمینه مبانی نظری و ادبیات تحقیق مرتبط با موضوع پژوهش استفاده شده است. به منظور بررسی روایی از روش بازبینی توسط همکار پژوهشی و برای سنجش پایایی از ضریب پی اسکات استفاده شده است. نتایج کلی این پژوهش به صورت 64 مضمون پایه، 11 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر استخراج شد. نتایج پژوهش نشان داد که مضامین (ویژگی های روان شناختی، ویژگی های شغلی، سبک رهبری، ارتباطات اثربخش و سبک زندگی) به عنوان پیشران های انرژی کارکنان (انرژی فیزیکی، انرژی احساسی، انرژی شناختی و انرژی معنوی) به عنوان ابعاد و مولفه های انرژی کارکنان و پیامدهای (اولیه و ثانویه) به عنوان پیامدهای انرژی کارکنان مشخص شد. متمرکز شدن بر مفهوم انرژی در سطوح مختلف در سازمان ها، اطلاعات ارزشمندی را در مورد وضعیت انرژی کارکنان در اختیار مدیران قرار می دهد. در نتیجه هنگامی که سطح بالایی از انرژی کارکنان در یک سازمان وجود داشته باشد کارکنان با تلاش مداوم برای دستیابی به اهداف موجب برانگیخته شدن سایر اعضا می شوند و این موضوع پیامدهای مثبتی را برای فرد و سازمان به همراه دارد.

    کلیدواژگان: انرژی کارکنان، محیط کار، پژوهش کیفی، تحلیل مضمون
  • راضیه آقابابایی * صفحات 159-176

    سبک مربی گری نوعی رابطه حمایتی و تشویقی در سازمآن ها محسوب می شود و در بستر تعاملات و روابط نزدیک شکل می گیرد و می تواند بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر گذار باشد. رفتارهای شهروندی سازمانی نیز از طریق تاثیرگذاری بر عوامل درونی سازمان موجب افزایش عملکرد، تعهد و رضایت شغلی و کاهش رفتارها و نگرش های مخرب سازمانی می شود. بر همین اساس، هدف پژوهش بررسی نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی در تاثیر سبک مربی گری ادراک شده بر انحرافات کاری محیط کار بود. نوع پژوهش، توصیفی-همبستگی و جامعه آماری شامل معلمان شهر کاشان به تعداد 3237 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 315 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها سه پرسش نامه مربی گری (2005) McLean et al.، رفتار انحرافی (2000) Bennett & Robinson و رفتار شهروندی سازمانی (1989)Organ & Konovsky  بود. جهت تایید روایی پرسش نامه ها، از روایی صوری و سازه استفاده شد. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای آماری AMOS و SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام گردید. نتایج نشان داد میانگین متغیر سبک مربی گری و رفتار شهروندی سازمانی بالاتر از حد متوسط و رفتار انحرافی معلمان، کمتر از حد متوسط است. همچنین اثرات کل مربی گری بر رفتار انحرافی، منفی و معنی دار، رفتار شهروندی بر رفتار انحرافی، منفی و معنی دار و مربی گری بر رفتار شهروندی، مثبت و معنی دار بود و نقش میانجی رفتار شهروندی در تاثیر مربی گری ادراک شده بر رفتار انحرافی، معنی دار بوده و تایید شد. بر اساس نتایج می توان گفت با سبک رهبری مناسب، اعتماد و تعهد متقابل بین فرد و سازمان شکل گرفته و سازمان به دنبال رشد و توسعه شخصی و حرفه ای افراد است و افراد هم متقابلا به دنبال تحقق اهداف سازمانی حتی با رفتارهای داوطلبانه هستند در سازمان رفتارهای انحرافی کمتری دیده خواهد شد.

    کلیدواژگان: مربی گری ادراک شده، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار انحرافی
  • محدثه نژادباقری پور*، نوری کعب عمیر صفحات 177-190

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس بر استرس شغلی و خودکارآمدی با کنترل روان رنجورخویی کارکنان مرکز تماس شرکت ایرانسل در سال 1402 انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی کارکنان مرکز تماس شرکت ایرانسل شهر مشهد در سال 1402 بودند که از میان آن ها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش مدیریت استرس قرار گرفت و گروه گواه تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های خودکارآمدی (شرر و همکاران، 1982)، استرس شغلی (اورلی و گیردانو، 1980) و روان رنجورخویی (کاستا و مک کری، 1992) بود. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و در نرم افزار SPSS-27 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مدیریت استرس بر کاهش استرس شغلی و افزایش خودکارآمدی کارکنان مرکز تماس با کنترل روان رنجورخویی، اثربخش بود (05/0 >p). نتایج پژوهش حاکی از آن است که آموزش مدیریت استرس منجر به افزایش خودکارآمدی و کاهش استرس شغلی کارکنان مرکز تماس شرکت ایرانسل شهر مشهد می گردد. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد برگزاری دوره های آموزشی مدیریت استرس برای ایجاد سازگاری روان شناختی بیشتر در راستای مدیریت شرایط استرس زا در محیط های کاری و همچنین ارتقاء سلامت روان کارکنان و درنتیجه بهبود کیفیت و بهره وری سازمانی، به صورت منظم برای کارکنان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت استرس، استرس شغلی، خودکارآمدی، روان رنجورخویی
  • محمدمهدی صدرهاشمی، ابراهیم آلبو نعیمی، * محمد خدا مرادی صفحات 191-208

    کسب و کارهای کوچک جزئی جدایی ناپذیر از اقتصادهای پویا را شکل می دهند، با این تفاوت که غالب تئوری های اقتصادی به طور سنتی به پویایی شرکت، صنعت و بازار توجه داشته اند و کمتر اهمیت اقتصادی مشاغل کوچک را مورد توجه قرار داده اند. در ادبیات موجود درباره بازاریابی دیجیتال چهارچوب نظری جامع که مورد توافق همگان باشد، وجود ندارد. هدف پژوهش حاضر ارائه الگوی بازاریابی دیجیتال در کسب و کارهای نوین بر پایه نیازهای بازار خرده فروشی و اصناف شهر اصفهان به منظور ارتقاء نتایج کسب و کار می باشد. روش این پژوهش به صورت کیفی بوده است. جامعه آماری پژوهش، خبرگان و مدیران کسب و کار و اساتید بازاریابی استان اصفهان بوده اند که از میان آن ها یک نمونه 14 نفری با روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی انتخاب و با آن ها مصاحبه عمیق و نیمه ساختمند انجام گرفت. این داده ها با روش نظریه ی زمینه ای بررسی شده است. برای نیل به این هدف ابتدا داده های جمع آوری شده از مصاحبه ها کدگذاری شده است که در نهایت بدنه اصلی نظریه شکل گرفته و مدل دیجیتالی کردن بازاریابی را شکل داده است. بر مبنای تحلیل کیفی و روش داده بنیاد، 145 مفهوم شناسایی شده است که در قالب 6 مضمون اصلی شامل 1) عوامل موثر بر دیجیتالی کردن بازاریابی یا شرایط علی (شامل 3 مضمون سازمان دهنده، 6 مضمون پایه ای و 16 مفهوم) 2) ساختار دیجیتالی کردن بازاریابی یا پدیده مرکزی (شامل 1 مضمون سازمان دهنده، 5 مضمون پایه ای و 15 مفهوم) 3) زمینه های تاثیرگذار بر دیجیتالی کردن بازاریابی یا شرایط زمینه ای (شامل 3 مضمون سازمان دهنده، 7 مضمون پایه ای و 22 مفهوم) 4) عوامل مداخله گر موثر بر دیجیتالی کردن بازاریابی یا شرایط مداخله گر (شامل 3 مضمون سازمان دهنده، 8 مضمون پایه ای و 25 مفهوم) 5) راهبردهای دیجیتالی کردن بازاریابی یا راهبردها و استراتژی ها (شامل 5 مضمون سازمان دهنده، 14 مضمون پایه ای و 39 مفهوم) 6) پیامدهای دیجیتالی کردن بازاریابی یا پیامدها (شامل 4 مضمون سازمان دهنده، 10 مضمون پایه ای و 28 مفهوم) دسته بندی شده است. این مفاهیم در ارتباط با یکدیگر، مدل مفهومی پژوهش را ایجاد کرده است. با توجه به مزایای متعدد بازاریابی دیجیتالی ، مدیران جهت شناخت نیازها و خواسته های مشتریان و جهت شناخت نقاط قوت و ضعف رقبا بر پژوهش و پژوهش های بازاریابی دیجیتالی تاکید کنند. همچنین سازمان ها برای توسعه پیشگامی، جهت بهبود برنامه های راهبردهای بازاریابی دیجیتالی بر نامه ریزی نمایند چرا که افزایش وفاداری مشتریان، ترجیحات مشتریان و تصمیم گیری ها را تحت تاثیر قرار می دهد .

    کلیدواژگان: الگوی بازاریابی دیجیتال، کسب و کارهای نوین، بازار خرده فروشی و اصناف
|
  • Naghi Radi Afsouran, HamidReza Oreyzi *, Maryam Zaraei Pages 1-14
    Introduction

    This study aimed to compare the effect of parallel simulation exercises, repeated simulation exercises, and simulation exercises with no description in developing the relational energy competency of employees in an industrial company.

    Method

    An experimental design with four groups (two control groups and two experimental
    groups) in pre-test, post-test, and follow-up was used. The statistical population of the study was all employees in an industrial company. Using the Murphy and Meyers method, 48 people were selected as the study sample and randomly assigned to the experimental and control groups. The study tools included the relational energy scale and role-playing simulation exercise which were implemented by the researchers in the pre-test, post-test, and follow-up steps.

    Results

    The data were analyzed using one-way analysis of variance, analysis of covariance and
    post hoc test of LSD. The results showed that the participants in parallel simulation exercises have more development in relational energy competency compared to the other groups.
    Also, participants in repeated and non-repeated combined simulation exercises experienced more relational energy development than participants in simulation exercises with no description.

    Discussion

    Because parallel simulation exercises prevent information leakage, it significantly improves the relational energy of employees in the company. This result contributes to meritocracy and is more compatible with the observance of justice and fairness in the company.

    Keywords: simulation exercises, relational energy competency, fairness, justice
  • Nasrin Tavili *, Afshin Robati Pages 15-28
    Introduction 

    The competitive world that governs the business environment of organizations has made human power an influential variable in maintaining and enhancing organizational goals and a force that causes reliability and sustainability in the competitive market of organizations. Accordingly, organizations that intend to operate at the global level need developed employees more than others in order to reach this level properly. Therefore, the purpose of this study was to predict the development of human resources based on imposter syndrome, organizational Stockholm syndrome and organizational citizenship behaviors.

    Method   

     The research method was correlational. In this research, all employees of Mammoth Company were evaluated in 2022 and the sample size was determined using GPower software and 150 employees were randomly selected. For data collection, the Adult Attachment Scale (Collins & Read, 1990), the Imposter Phenomenon Scale (Clance & Imes, 1978), the Organizational Citizenship Behavior (podsakoff, 2000), and the Human Resource Development Questionnaire (Airbay, 1998) were used. Data were analyzed using Pearson correlation and regression analysis using Spss 26 software.

    Results

    The findings show that the variables included in the regression model can predict 31% of the variance of human resource development in employees. Imposter syndrome with a beta of -0.25 (T=-2.30, P<0.02) and organizational Stockholm syndrome with a beta of -0.35 (T=-3.27, P<0.001) can significantly predict human resources development. However, organizational citizenship behavior with a beta of -0.01 (T=0.17, P<0.8) is not a significant predictor for human resources development.

    Discussion

    According to the results of Imposter syndrome and organizational Stockholm syndrome as a kind of defense mechanism due to negative perfectionism, procrastination, pressure, lack of inspiration and weak creativity, it weakens the development of human resources in employees and as a result leads to low performance.

    Keywords: organizational stockholm syndrome, imposter syndrome, organizational citizenship behaviors, human resource development
  • Mahbanoo Saeedi, MohammadAli Nasimi *, Davood Kia Kojoori, MohammadJavad Taghipourian Pages 29-42
    Introduction

    The type of view and attitude towards human resources and how to pay attention and manage them is different in every age. However, the type of behavior and actions of managers and organizational leaders with their subordinates depends to a large extent on their attitude towards the capabilities and capabilities of their subordinates. Positive psychological capital has been proposed as a combination factor and a source of competitive advantage of organizations. The aim of the current research is to provide a psychological capital model based on the development of entrepreneurship in education-oriented organizations.

    Method

    In this regard, thematic analysis method of Brown and Clark (2006) was used to collect qualitative data to identify dimensions, components and indicators of psychological capital. The statistical population of the present study were academic experts in education-oriented organizations of Mazandaran province. The statistical sample selection method was purposive sampling method, and the data was collected by semi-structured interview method and MAXQDA software was used.

    Results

    The findings of the research were 7 dimensions included self-efficacy, resilience, optimism, hope, spirituality, challenges and obstacles, and strategies. The results showed that the planning and content of training courses in the organization should be adjusted in such a way that it includes psychological capital and entrepreneurship training of employees. Due to the fact that the promotion of psychological capital in the organization is one of the indicators of social system capability. This ability should be taken into account scientifically through the evaluation of employees' lives.

    Discussion

    The planning and content of the organization's training courses should be adjusted in such a way that it includes the psychological capital and entrepreneurship training of the employees so that the work efficiency of the employees and the organization increases. Policymakers and planners of education-oriented organizations should improve the quality of life of employees based on the available tools and facilities. Organizations should reduce the level of stress and negative emotional tendencies and correct misconceptions.

    Keywords: psychological capital, development of entrepreneurship, education-orientedorganizations, thematic analysis
  • Iman Shakeri, Ali Mehdad *, Hadi Farhadi Pages 43-56
    Introduction

    Research shows that mental toughness is effective in predicting outcomes in a variety of stressful contexts such as athletics, the military, and the workplace. Despite the existence of extensive research on mental toughness, different researchers have not reached the necessary coherence and integrity in conceptualizing and defining the dimensions of this construct. Therefore, the purpose of this research was to design and validate the situational judgment test of mental managers’ toughness of.

    Method

    This research is descriptive-survey and practical in terms of purpose. The statistical population included 196 employees (for exploratory and reliability factor analysis) and 210 separate employees (for convergent validity and confirmatory factor analysis) from the managerial ranks in Iran Alloy Company, who were selected by random stratified sampling method. In order to compile the situations and answer options of the test, the opinions of experts were used and the validity of the test was investigated using correlation methods, goodness of fit study, factor analysis, and reliability analysis.

    Results

    In order to investigate the validity of the situational judgment test of mental toughness several methods were used. The exploratory factor analysis with principal components method and varimax rotation, as expected, suggested a structure based on five subscales including "Attention control", "Emotion control", "Utilization of feedback", "Task persistence" and " goal attainment". Confirmatory factor analysis showed the researcher’s hypothesis that the structure is based on five components is confirmed. Also, convergent validity was confirmed by its correlation with the scores of mental toughness in the assessment center. Evaluation of internal consistency of scale by Cronbach’s alpha method and correlation of each question with the total score showed that questions of this scale have acceptable internal consistency.

    Discussion

     The research findings showed situational judgment test of mental toughness is composed of five factors and acceptable validity and reliability. Consequently, it can be applied to measure the mental toughness of employees in complex organizational situations. This research has provided promising fields for studies that measure and develop employees’ mental toughness in the workplace.

    Keywords: situational judgment test, mental toughness, factor analysis, assessment center
  • Neda Tahmasbiroshan *, Mahbubeh Arab Kalmeri Pages 57-74
    Introduction

    The main purpose of this study was to investigate the effect of weekend activity on job satisfaction with the mediating role of job stress, psychological well-being and job self-efficacy among nurses at Yahya Nejad Babol Hospital, Mazandaran Province.

    Method

    This research is descriptive-survey in nature and applied in terms of purpose and the method of data collection is survey research method. The statistical population of this research consisted of nurses in Shahid Yaheinejad Hospital in Mazandaran province, with 182 nurses. In order to determine the minimum required sample size, one class was calculated from Krejcie and Morgan's table by stratified random sampling method of each education area, and 118 nurses were selected as the sample size but according to the ratio of the direction and rounding up, the total number of samples was 122 nurses. The standard questionnaire of Weekend activity Jeong et al. (2020), job stress Osipow & Spokane, (1987), psychological well-being Ryff et al. (2008), job self-efficacy Riggs & Knight (1994) and job satisfaction Smith et al. (1969). Structural validity, convergent validity and divergent validity were used to assess validity, and combined reliability (CR) and Cronbach's alpha coefficient were used to calculate reliability. To analyze the data, confirmatory factor analysis and structural equation modeling were used.

    Results

    The results showed that weekend activity has a significant negative effect on job stress (t=30.76, β=-0.87), job stress has a significant negative effect on psychological well-being (t=59.02, β=-0.94) and job self-efficacy (t=2.36, β=-0.44). psychological well-being has a significant positive effect on job self-efficacy (t=2.37, β=0.43), and both psychological well-being (t=3.001, β=0.45) and job self-efficacy (t=2.54, β=0.42) have a positive significant positive effect on employee job satisfaction.

    Discussion

    According to the results that showed the importance of weekend activity on the emotional and behavioral reactions of employees in the workplace, it is therefore suggested that decisions be taken in order to provide conditions for nurses to spend the weekend with activities appropriate to their mood.

    Keywords: weekend activity, job satisfaction, job stress, psychological well-being, job self-efficacy
  • Fatemeh Abbasi, Hasan Zareie Matin, Hamideh Abbasi * Pages 75-90
    Introduction

    Nervous activities are influenced by people's relationships and if there are good relationships between individuals, favorable relationships will also be formed between nerves. In order to improve the performance of organizations, the aim of the current research was to identify the components of leadership based on neuroscience.

    Method

    This research is based on the practical purpose and in terms of the type of mixed method. In the first part, the statistical population is all the texts related to neuroscience-based leadership, and in the second part, the statistical population is the experts in the field of neuroscience-based leadership studies, 15 experts were selected by purposive sampling and according to the nature Their opinions were used to confirm the components. Then, the sample T-Tech test was used to determine the components of leadership.

    Results

    According to experts, 15 components of creating new challenges and encouraging them, empathy, creating space for positive experiences, ethical behavior in decision-making, giving hope, freedom of action, mutual trust, constructive and intimate communication, transparency, support, enthusiasm and enthusiasm, providing performance feedback, designing reward system, appreciation and justice were identified.

    Discussion

    A leader based on neuroscience by stimulating the behavioral components leads to the positive release of hormones in the brains of employees and in this condition we witness the emergence of behaviors such as creativity, participation, commitment and organizational belonging and promotion of organizational identity, etc. and as a result the influence of the leader It increases in the heart and behavior of employees.

    Keywords: leadership, neuroscience, neuroscience-based leader
  • Barzan Soleimani, Anvar Dastbaz *, Arman Azizi Pages 91-118
    Introduction

    The concept of job burnout is described as a complex and long-term response to chronic emotional and interpersonal stress in the workplace, characterized by specific symptoms. It is noted that job burnout can have negative effects on individuals' emotional, mental, and physical health, as well as their work-related behaviors. The present study was conducted with the aim of Examining the relationship between job burnout, personality traits, and cognitive distortions with the mediating role of emotional regulation difficulties and cognitive fusion among nurses. )McCrae & Costa Jr, 1992(.

    Method

    This study is a quantitative research using structural equation modeling and descriptive research of the correlational type. The population consists of all nurses with over two years of experience in government hospitals in Kurdistan province in 2022. The sample size was estimated using the Kline method and 234 participants were chosen. The Big Five Personality Traits Questionnaire (McCrae & Costa Jr, 1992), Emotion Regulation Difficulty Scale (Gratz & Roemer, 2004), Cognitive Fusion Questionnaire (Gillanders et al., 2010), Cognitive Distortions Scale (Abdullahzadeh, 2010) and Job Burnout Scale (Maslach & Jackson, 1981), were used for data collection. Data were analyzed using structural equation modeling with Amos-22 software.

    Results

    The findings of this study indicate that the model of examining job burnout based on personality traits and cognitive distortions with the mediating role of emotion regulation difficulties and cognitive fusion fits well in nurses. Cognitive distortions (p<0.01, t=8.23), Neuroticism (p<0.01, t=5.91), emotion regulation difficulties (p<0.01, t=2.85), and cognitive fusion (p<0.01, t=2.94) have a direct and significant positive effect, while openness (p<0.01, t=-3.14) and conscientiousness (p<0.01, t=-3.75) have a direct and significant negative effect on job burnout. The results of the Sobel test showed that the indirect effect of Neuroticism (p<0.05, β=0.11) and cognitive distortions (p<0.05, β=0.07) on job burnout through emotion regulation difficulties is positive and significant. Additionally, the indirect effect of cognitive distortions (p<0.05, β=0.16) on job burnout through cognitive fusion is positive, while the indirect effects of extraversion (p<0.01, β=-0.33) and conscientiousness (p<0.01, β=-0.13) on job burnout through cognitive fusion are negative and significant.

    Discussion

    In this regard, selecting employees according with personality traits and cognitive abilities, along with reducing the difficulty of emotional regulation and cognitive fusion, creates a basis for reducing job burnout.

    Keywords: job burnout, personality traits, cognitive distortions, difficulty in emotion regulation, cognitive fusion
  • Marziyeh Dehghanizadeh *, Mojgan Zare Bezgabadi Pages 119-136
    Introduction

    In today's challenging work environment, development is very important for employees, and they must learn to both improve themselves and maintain their physical and mental health and well-being; so, the aim of this study was to examine the relationship between family support and psychological well-being through the mediating role of work-family experiences and thriving at work and moderating role of work-family boundary management in Yazd University of Medical Sciences.

    Method

    The method of this study is practical in term of purpose and descriptive survey in term of data collection. The statistical population of the present study was the headquarters employees of Yazd University of Medical Sciences (250 people), using Cochran's formula, 156 people were selected through simple random sampling method. The instrument for collecting field data in this research was standard questionnaires; including the psychological well-being questionnaire from the study of Ryff & Singer (2003); the thriving at work questionnaire from the study of Imran et al. (2020); the work-family conflict questionnaire from the study of Grzywacz & Marks (2000); work-family enrichment questionnaire and family support questionnaire from the study of Neneh (2017); and the work-family boundary management questionnaire from the study of Kreiner (2006); that, the validity of the questionnaires was confirmed using the opinions of a number of experts in this field, and Cronbach's alpha coefficient and composite reliability were used to determine the reliability of the measurement instrument. The analysis method used in this research was the structural equation modeling technique.

    Results

    The results of the research showed that Family support has a positive and significant effect on work-family enrichment (β = 0.410, t= 6.330); also, work-family conflict has a negative and significant effect on thriving at work (β = -0.164, t= 2.026); also, work-family enrichment has a positive and significant effect on thriving at work (β = 0.522, t= 8.349); and work-family enrichment has a mediating role in the relationship of family support and thriving at work (β = 0.214, t= 4.284); and , thriving at work has mediating role in the relationships of work-family conflict and work-family enrichment with psychological well-being (β = -0.083, t= 1.969) and (β = 0.264, t= 4.942); and finally, work-family boundary management does not have a moderating role in the relationships of family support with work-family conflict and work-family enrichment (β = 0.080, t= 1.267) and (β = -0.002, t= 0.028).

    Discussion

    According to the results of this research, it is suggested to managers, when developing plans to create a work environment of thriving, a more balanced approach that pays attention to both positive experiences in the family and positive experiences in the work environment; according to the socially embedded model of thriving, employees achieve thriving at work, who pay attention to the social interactions that take place between the family and the work environment, and the employees overcome their anxiety and depression through the vitality gained and improving their psychological well-being is helped.

    Keywords: family support, psychological well-being, work-family experiences, work-family boundary management, thriving at work
  • Esmaeil Kakehbaraei, Mansour Irandoost *, Jamal Adhami, Reza Salehi Pages 137-158
    Introduction

    Recently, a new approach has emerged in management science that is related to positive psychology and is called positive organizational knowledge. Researchers in this field are interested in what enables people to be more flexible in times of crisis. One of these issues is employee energy, which is defined as the physical or mental response people have, voluntarily or involuntarily, to an event. Therefore, the purpose of this research is to develop a model of employee energy in the workplace.

    Method

    The qualitative approach of thematic analysis (TA) based on the Braun and Clarke method was used to identify the antecedents, consequences, dimensions, and components of the model under study. The statistical population of the study included all articles and books available in the field, selected according to the principle of purposeful sampling method. The library study method, including the review of books and articles, was used to collect information on theoretical foundations and research literature on the research topic. The review method was used by a researcher colleague to check validity, and the P-Scott coefficient was used to measure reliability.

    Results

    The general results of this research were extracted as 64 basic themes, 11 organizing themes, and 3 overarching themes The results of the research showed that the themes (psychological characteristics, job characteristics, leadership style, effective communication, and lifestyle) determined as drivers of employees' energy, (physical energy, emotional energy, cognitive energy, and spiritual energy) were determined as dimensions and components of employees' energy, and (primary and secondary outcomes) were determined as consequences of employees' energy.

    Discussion

    Focusing on the concept of energy at different levels in organizations provides managers with valuable information about the energy status of employees. As a result, when there is a high level of employee energy in an organization, the employees will motivate other members by continuously trying to achieve the goals, and this issue has positive consequences for the individual and organization.

    Keywords: employee energy, workplace, qualitative research, theme analysis
  • Razieh Aghababaei* Pages 159-176
    Introduction

    The coaching style is considered a kind of supportive and encouraging relationship in organizations and is formed in the context of interactions and close relationships and can influence organizational citizenship behaviors. Also, organizational citizenship behaviors increase performance, commitment, and job satisfaction through influencing the internal factors of the organization and reducing destructive organizational behaviors and attitudes. Based on this, the aim of the present study was to investigate the mediating role of organizational citizenship behavior in the relatonship of perceived coaching style and workplace deviant behaviors.

    Method

    Type of research was descriptive-correlation and the statistical population consisted of 3237 teachers of Kashan city by using Cochran's formula and stratified random sampling method. 315 teachers were selected as research sample. The instrument consisted of three questionnaires of coaching by Mc Lean et al (2005), deviant behavior by Bennett & Robinson (2000) and organizational citizenship behavior by Organ & Kanovsky (1989). In order to confirm the questionnaire's validity, face validity and construct validity were used. Data analysis of the research was done using AMOS and SPSS software.

    Results

    The results showed that the mean variable of coaching style and organizational citizenship behavior is higher than average and the deviant behaviors of teachers is lower than average. Also, the total effect of coaching on deviant behavior was negative and meaningful, the effect of citizenship behavior on deviant behavior was negative and significant and the effect of coaching on citizenship behavior was positive and significant. The mediating role of citizenship behavior in effect of coaching on deviant behavior was significant and confirmed.

    Discussion

    Based on the results, it can be said that with the appropriate leadership style, mutual trust and commitment are formed between the individual and organization. The organization also seeks personal and professional growth and development of individuals, and individuals mutually seek to achieve organizational goals, even with behaviors are voluntary, less deviant behaviors will be seen in the organization.

    Keywords: perceived coaching, organizational citizenship behavior, deviant behaviors
  • Mohadese Nezhadbagheri Poor *, Noori Kaabomeir Pages 177-190
    Introduction

    This research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of stress management training on job stress and self-efficacy by controlling the neurotic personality of call center employees of Irancell Company in 2023

    Method

    The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the research was all the employees of the call center of Irancell Company in Mashhad in 1402, among whom 30 employees were selected by available sampling method and randomly placed in two experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group underwent 8 sessions of 90-minutes stress management training, and the control group did not receive any intervention until the end of the study. The research tools included self-efficacy (Sherer et al., 1982), job stress (Orly and Girdano, 1980) and neuroticism (Costa and McCree, 1992) questionnaires. Research data were analyzed using multivariate covariance analysis and SPSS-27 software.

    Results

    The results of the research showed that stress management training is effective on occupational stress and self-efficacy by controlling the personality traits of Mashhad call center employees (P<0.05).

    Discussion

    The results of the research indicate that stress management training leads to an increase in self-efficacy and a reduction in occupational stress of the call center employees of Irancell Company in Mashhad. According to the obtained results, it seems that holding stress management training courses to create more adaptability and manage stressful conditions in work environments, as well as improve and increase the mental health of employees, and as a result, improve organizational quality and productivity, on a regular basis recommended for employees.

    Keywords: stress management training, job stress, self-efficacy, neuroticism
  • MohammadMahdi Sadr Hashemi, Ebrahim Albonaiemi *, Mohammad Khodamoradi Pages 191-208
    Introduction

    Small businesses form an integral part of dynamic economies, with the difference that most economic theories have traditionally focused on firm, industry, and market dynamics, and have paid less attention to the economic importance of small businesses. In the existing literature about digital marketing, there is no comprehensive theoretical framework that is agreed upon by everyone. The aim of the current research is to provide a digital marketing model in modern businesses based on the needs of the retail market and guilds of Isfahan city in order to improve business results.

    Method

    The method of this research was qualitative. The statistical population of the qualitative
    section was the experts and business managers and marketing professors of Isfahan province, among them a sample of 14 people was selected with a purposeful snowball sampling method and an in-depth and semi-structured interview was conducted with them. These data have been analyzed by grounded theory method. To achieve this goal, the data collected from the interviews were first coded, which eventually formed the main body of the theory and the model for digitizing marketing.

    Results

    Based on the qualitative analysis and data method of the foundation, 145 concepts have been identified in the form of 6 main themes, including: 1) Factors affecting the digitization of marketing or causal conditions (including 3 organizer themes, 6 basic themes and 16 concepts), 2) The structure of digitalization of marketing or central phenomenon (including 1 organizing theme, 5 basic themes and 15 concepts), 3) areas affecting the digitization of marketing or contextual conditions (including 3 organizing themes) 7 basic themes and 22 concepts), 4) intervention factors affecting the digitization of marketing or intervening conditions (including 3 organizing themes, 8 basic themes and 25 concepts), 5) marketing digitization strategies or Strategies and strategies (including 5 organizing themes, 14 basic themes and 39 concepts) and 6) Consequences of marketing digitization or consequences (including 4 organizing themes, 10 basic themes and 28 concepts) are categorized. These concepts in relation to each other have created the conceptual model of research.

    Discussion

    Considering the many advantages of digital marketing, managers should emphasize digital marketing research in order to understand the needs and demands of customers and to understand the strengths and weaknesses of competitors. So for pioneering development, organizations should plan to improve digital marketing strategies because increasing customer loyalty affects customer preferences and decisions.

    Keywords: digital marketing model, new businesses, retail market, guilds