فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و پنجم شماره 11 (پیاپی 138، بهمن 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آلاله سامیر، مریم چشمه قصابانی*، حسین کریم آبادی صفحات 1-18
    زمینه و هدف

    سبک ارگانیک، به تاثیر از جنبش های آزادی خواهانه برگرفته از مدرنیسم، شکل گرفت که برای بیان آزادی خواهی در شخصیت معمارانه خویش، ویژگی ها و اصولی مانند طبیعت به عنوان الگو، فردگرایی و ملی گرایی را تعریف نمود. با وجود مطرح بودن این سبک تا به امروز، هنوز شناخت جامعی از آن در معماری معاصر ایران صورت نگرفته، لذا، در این پژوهش به تحلیل آثار معماری این سبک، در دوره -پهلوی دوم- پرداخته می شود تا بدینوسیله، ویژگی های مشترک آ ن ها تبیین گردند.

    روش بررسی

    پژوهش تاریخی حاضر، با رویکردی تحلیلی-تطبیقی، از استدلال استنتاجی و قیاسی بهره گرفته است. ابتدا، اصول معماری سبک ارگانیک، که از مطالعه تطبیقی شواهد مکتوب و اسناد موجود، به دست آمدند، به عنوان معیار سنجش تبیین شدند. سپس، فهرستی از آثار معماری ارگانیک در ایران تهیه گردید تا به شیوه نمونه گیری هدفمند، نمونه هایی جهت تحلیل انتخاب شوند. درنهایت نیز نمونه موردی های تحلیل شده، با اصول معماری ارگانیک، مورد قیاس قرار گرفتند.

    یافته ها

    معماری ارگانیک در ایران، جهت طراحی بنا و منظر، با اهداف مختلفی به کار گرفته شده که در این میان، حفظ پتانسیل های محیط طبیعی و استفاده دوباره از آن با حداقل دخالت انسانی در راستای موضوع طراحی، مشترک هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند آثار معماری ارگانیک در ایران در دوره پهلوی دوم، هرکدام به تبع سبک ارگانیک، توانسته اند در عین تفاوت با یکدیگر به لحاظ معماران و نحوه طراحی، دارای مفاهیمی مشترک همچون تلفیق محیط مصنوع با محیط طبیعی باشند که از سبک ارگانیک سرچشمه گرفته و در آثار مزبور ظهور یافته اند.

    کلیدواژگان: معماری ارگانیک، معماری پهلوی دوم، معماری مدرن، معماری معاصر ایران
  • منیژه افراشته فرد، پروین نصیری *، جمال قدوسی، نبی الله منصوری صفحات 31-46
    زمینه و هدف

    صنایع نفت و گاز با توجه به کیفیت و کمیت مواد خام، بینابینی و محصولات جانبی و نهایی ، همچنین دارا-بودن سه مشخصه پیچیدگی بالا ، قابلیت انعطاف پایین و آسیب پذیری زیاد از دیدگاه بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) جزء صنایع بحرانی محسوب می شود . هدف اصلی از این تحقیق ارائه شاخص هایی جهت تعیین سطح فرهنگ HSE در پالایشگاه گاز ایلام می باشد تا ضمن نمایان ساختن نکات ضعف و قوت، راهکارهای مدیریتی مناسب را جهت ارتقاء سطح فرهنگ HSE ارائه نماید.

    روش بررسی

    ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های فرهنگ HSE ، مصاحبه با مدیریت ارشد HSE پالایشگاه و مشاهده مستندات است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

    بعد از شناسایی شاخص های تعیین سطح فرهنگ HSE در قالب چک لیست و امتیازدهی شاخصهای مورد تایید توسط خبرگان HSE ، به مدل و دستورالعمل اجرایی جامعی جهت ارزیابی فرهنگHSE، رسیدیم. اولویت بندی شاخص های تعیین سطح فرهنگ HSE (16معیار) با استفاده از تکنیک F.TOPSIS و تحلیل فراوانی صورت گرفت و صحت سنجی نتایج توسط روش اسکالوگراف انجام شد. سپس با الگو و دستورالعمل اجرایی ارائه شده در پالایشگاه گاز ایلام به تعیین سطح فرهنگ HSE پرداخته شد که در محدوده مطلوب ارزیابی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    در این تحقیق، به ترتیب تعهد مدیریت به مسائل HSE و وجود سیستم پاداش مناسب در زمینه اجرای الزامات HSE ، اولویت اول تا اولویت 16 را در بین 16 شاخص دارا می باشند.

    کلیدواژگان: تکنیک F.TOPSIS، HSE، فرهنگ HSE
  • زهرا پرور*، کامران شایسته، مرتضی بهزادفر صفحات 35-51
    زمینه و هدف

    تغییر کاربری/پوشش سرزمین یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر منابع طبیعی در سراسر جهان می باشد. پایش و تحلیل تغییرات فرایندی بسیار پیچیده است. با توجه به اینکه تحلیل الگوی سیمای سرزمین می تواند به محققین در راستای درک و کمی سازی تغییرات کاربری در سطح زمین کمک کند، حائز اهمیت است. قابلیت توصیف کمی ساختار سیمای سرزمین لازمه مطالعه عملکرد و تغییر در سیمای سرزمین می باشد. اکولوژی سیمای سرزمین شاخص های کمی متنوعی به منظور تحلیل و توصیف ساختارسیمای سرزمین دارد. سنجه های سیمای سرزمین می توانند همزمان برای کمی کردن خصوصیات مکانی پهروها، طبقات، و یا موزاییک های کل سیمای سرزمین استفاده شوند.

    روش بررسی

    در این مطالعه از طبقه بندی نظارت شده به روش حداکثر احتمال در محیط نرم افزار IDRISI Selva استفاده شد. تصاویر ماهواره لندست سال های 1996، 2005 و 2015 برای این منظور تهیه و در نهایت بر اساس اهداف این مطالعه 6 طبقه کاربری در حوزه آبخیز تعیین شد. به منظور کمی سازی میزان تغییرات سنجه های مختلف سیمای سرزمین در سطح طبقه و در سطح سیمای سرزمین از جمله سنجه تعداد پهرو، متوسط اندازه پهرو، میانگین فاصله نزدیک ترین همسایه، شاخص بزرگ ترین پهرو و شاخص های تنوع سیمای سرزمین با استفاده از نرم افزار Fragstats 4.2 استخراج شدند.

    یافته ها

    میزان صحت کلی طبقه بندی برای سال های 1996، 2005 و 2015 به ترتیب % 96/92، % 29/87 و% 45/87 محاسبه شد. این سنجه ها اطلاعات بسیاری از ساختار و ترکیب سیمای سرزمین در اختیار محقق قرار می دهند و قادرند تحلیل دقیق تری از تغییرات و میزان پهروشدگی سیمای سرزمین داشته باشند. نتایج به طور واضح افزایش تعداد پهرو کاهش متوسط اندازه پهرو که دو سنجه مهم در تحلیل پهروشدگی سیمای سرزمین هستند را بین سال های 2005 تا 2015 نشان می دهد. این تغییرات گویای روند تخریب و از هم گسستگی در حوزه آبخیز شیرین دره می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بررسی الگوی سیمای سرزمین در منطقه مورد مطالعه نشان دهنده توسعه زمین های بایر و کشاورزی دیم می باشد و به منظور کاهش تخریب در منطقه و مدیریت بهتر لازم است دلایل تغییرات ایجاد شده به دقت بررسی و مطالعه شود. این بدین معناست که با روند تخریب فعلی لازم است تا برنامه مدیریتی منطقی با تاکید بر حفاظت از منابع طبیعی، جنگل ها، مراتع و همچنین پهنه های آبی، در حوزه آبخیز تهیه و اجرا شود.

    کلیدواژگان: تحلیل تغییرات، سنجه های سیمای سرزمین، حوزه آبخیز شیرین دره، Fragstats 4.2، لندست، پهروشدگی
  • اردا زارعی، سینا فرد مرادی نیا * صفحات 53-68
    زمینه و هدف

    امروزه کلان شهر ها نقش بسیار مهمی در آلایندگی محیط زیست دارند، افزایش روزافزون جمعیت با افزایش مصرف سوخت های فسیلی و منابع انرژی همراه است که این موضوع باعث افزایش انتشارات گازهای گلخانه ای در اتمسفر میشود. اثرات افزایش گازهای گلخانه ای با بروز پدیده گلخانه ای سبب تغییرات اقلیمی می شود. با توجه به اتلاف زیاد انرژی در ساختمان های مسکونی موجود، هدف این تحقیق انتخاب راهکار مناسب برای بهینه سازی ساختمان و کاهش مصرف انرژی در این بخش است.

    روش بررسی

    در این تحقیق، در تاریخ 1/10/1398 ابتدا مقدار انرژی مصرفی سالانه یک تیپ ساختمان مسکونی 8 طبقه در تبریز با استفاده از نرم افزار انرژی پلاس شبیه سازی شد. سپس مقدار انرژی مصرفی سالانه ساختمان یاد شده با شرایط آب و هوای دو اقلیم متفاوت یزد و رشت نیز شبیه سازی شد تا میزان مصرف انرژی ساختمان در هر 3 شهر مقایسه شود. سپس با کمک نرم افزار شبیه سازی JePlus، انرژی مصرفی حالت های مختلف ساختمان (جهت گیری، موقعیت، دما، اقلیم)، درهر 3 شهر شبیه سازی شد تا رفتار ساختمان از لحاظ مصرف انرژی بررسی شود. در نهایت مقدار انرژی مصرفی گرمایشی و سرمایشی ساختمان به عنوان توابع هدف انتخاب شده و توسط نرم افزار JePlus + EA بهینه سازی انجام گرفت.

    یافته ها

    با توجه به متغیرهای تعریف شده در ورودی نرم افزار JePlus، 432 حالت مصرف انرژی برای ساختمان به دست آمد. و با توجه به انتخاب انرژی مصرفی گرمایشی و سرمایشی ساختمان به عنوان توابع هدف، توسط نرم افزار JePlus + EA بهینه سازی انجام گرفت. نتایج بهینه سازی نشان داد با توجه به پارامترهای یکسان در نظر گرفته شده برای هر سه اقلیم، مصرف انرژی ساختمان در شهر رشت 16 درصد، یزد 14 درصد و تبریز 12 درصد کاهش یافته است.

    بحث و نتیجه گیری

    بررسی نتایج این مطالعه نشان داد اگر ساختمان در جهت و موقعیت صحیح با توجه به نوع اقلیم و وضعیت آب و هوا (جهت تابش خورشید، دما، رطوبت و...) احداث شود و دمای گرمایش و سرمایش داخل ساختمان در حد آسایش تنظیم گردد، مصرف انرژی ساختمان نیز درحد قابل ملاحظه ای کاهش می یابد؛ در نتیجه از سهم هر ساختمان در میزان انتشار گاز دی اکسید کربن در اتمسفر که اثرگذارترین گاز در تغییرات اقلیمی است، کاسته می شود.

    کلیدواژگان: بهینه سازی ساختمان، تغییرات اقلیمی، انرژی ساختمان، نرم افزار جی ای پلاس، بارگرمایی و سرمایی
  • اخترالسادات موسوی*، احمد اکبری، سید کاظم موسوی صفحات 69-80
    زمینه و هدف

    محدودیت های محیطزیستی و اقتصادی که به طور چشم گیری بر صنعت نساجی و رنگ رزی اعمال شده منجر به توسعه فرآیندهای دوست دار محیطزیست برای اصلاح خواص الیاف و بهبود فرآیندهای سنتی موجود شده است. تلاش های بسیاری برای کاهش هزینه ها و همچنین مواد آلوده کننده دفع شده همراه پساب انجام شده که از آن جمله می توان به استفاده از پلیمرهای طبیعی اشاره کرد. هدف از این تحقیق استفاده از پلیمر طبیعی بتاسیکلودکسترین به عنوان جایگزینی مناسب با اثرات محیطزیستی مطلوب برای دیگر افزودنی های شیمیایی در رنگرزی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه الیاف پشم با پلیمر زیست سازگار بتاسیکلودکسترین، اصلاح شد و ویژگی های رنگ رزی آن نظیر اثر مقدار ترکیب بتاسیکلودکسترین (5/0-20%)،pH رنگ رزی (7-3) و غلظت ماده رنگ زا (75-5%) بر روی قابلیت رنگ رزی پشم با رنگ زای طبیعی روناس مورد ارزیابی و مقایسه رنگ قرار گرفت. و در نهایت تغییرات فیزیکی الیاف خام و اصلاح شده بعد از رنگ-رزی با استفاده از تست SEM انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش مقدار ماده بتاسیکلودکسترین، قدرت رنگی نمونه ها به مقدار قابل قبولی بهبود می یابد و قابلیت رنگ رزی (K/S) الیاف رنگرزی شده با پشم اصلاح شده نسبت به پشم دندانه شده با آلومینیوم و پشم خام بیش تر می باشد. همچنین رمق کشی پشم اصلاح شده در pH خنثی نسبت به شرایط اسیدی به میزان قابل توجهی بهبود یافت، در حالی که تغییر محسوسی در قابلیت رنگ رزی پشم خام با تغییر در pH مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    به طورکلی با توجه به شرایط اصلاح پشم با پلیمر زیست سازگار بتاسیکلودکسترین و تغییرات در شرایط رنگ رزی، نه تنها امکان حذف مواد شیمیایی از پساب صنایع نساجی و رنگ رزی قابل انجام است، بلکه می توان مقدار رنگ زای مصرفی و رنگ زای جذب نشده و باقی مانده در پساب را کاهش داد که از نظر محیط زیستی بسیار حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: بتاسیکلودکسترین، محیط زیست، رنگ رزی، آلودگی، پساب
  • طاهره مردانی، الهام عامری * صفحات 81-92
    زمینه و هدف

    مواد با ساختار نانو به علت دارابودن گروه های عاملی و خواص ویژه بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. پژوهش حاضر با هدف تعیین کارایی نانوجاذب سنتز شده در حذف یون نیکل از محلول آبی طراحی و اجرا شده است.

    روش بررسی

    دراین پژوهش، نانوذرات سیلیکا تثبیت شده بر جاذب زئولیت x13 به روش سل ژل جذب تهیه شد. جهت شناسایی ساختارنانوذرات تثبیت شده بر جاذب زئولیت x13، آزمون میکروسکوپ الکترونی روبشی انجام یافت. همچنین فرآیند جذب به صورت ناپیوسته و در شرایط آزمایشگاهی با تاکید بر اثرات پارامترهای مختلفی چون زمان تماس, غلظت اولیه یون نیکل، pH، مقدار جاذب ودما بر راندمان جذب مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی عملکرد جاذب تهیه شده، آزمایش های جذب با استفاده از جاذبهای نانوذره سیلیکا و زئولیت x13نیز انجام گرفت و نتایج حاصل مقایسه شدند. در مرحله بعد، به بررسی ایزوترم و سینتیک جذب پرداخته شده و مدل های مناسب انتخاب شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون میکرسکوپ الکترونی روبشی، نشانه ازموفقیت آمیز بودن فرآیند تثبیت و توزیع اندازه نانو برای ذرات سیلیکای تثبیت شده داشت. بهینه های هر عامل که بیشترین میزان جذب را داشتند, غلظت اولیه نیکل60 میلی گرم بر لیتر، pH برابر 6 و 1 گرم جاذب در دمای 40 درجه سانتی گراد به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    با تثبیت نانو ذره بر بستر زئولیتی، علاوه بر این نانو ذره بر بستری حجیم تر تثبیت شد و امکان استفاده صنعتی آن فراهم گردید. علاوه براین، تثبیت نانو ذرات سیلیکا بر گرانولهای زئولیت، موجب افزایش جذب یونهای نیکل در مقایسه با زئولیت x13 شد و درصد از مقدار 26% به 98/43% افزایش یافت.

    کلیدواژگان: زئولیت، نانوذرات سیلیکا، نیکل، ایزوترم، سینتیک
  • رقیه آقایی، سهراب الوانی نژاد*، رضا بصیری، رقیه ذوالفقاری صفحات 93-106
    زمینه و هدف

    تنوع گونه ای یکی از موضوعات مهم و اساسی در اکولوژی به خصوص اکولوژی پوشش گیاهی مطرح می باشد. هدف از انجام این تحقیق مطالعه تنوع گونه های گیاهی در رابطه با عوامل محیطی در بوم سازگان های جنگلی زاگرس واقع در منطقه وزگ، در جنوب شرقی یاسوج بوده است.

    روش بررسی

    برای این منظور منطقه ای به مساحت 308 هکتار انتخاب شد. سپس به صورت تصادفی- سیستماتیک تعداد 61 قطعه نمونه به ابعاد 30×15 متر و 305 میکروپلات به ابعاد 2×5/0 متر به روش حداقل مساحت نمونه برداری شد. به منظور بررسی تنوع گونه ای گیاهان، از متداول ترین شاخص های تنوع گونه ای استفاده شد. سپس از آنالیز واریانس یک طرفه برای بررسی اختلاف های کلی در طبقات مختلف عوامل فیزیوگرافی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ارتفاع از سطح دریا بر تنوع و یکنواختی تاثیر معنی دار داشته و دامنه ارتفاعی بالا بیشترین تنوع و یکنواختی را دارد. جهت دامنه نیز بر غنای گونه ای اثر معنی دار داشته و جهت شمال شرقی بیشترین مقدار غنا را نشان داد. اثر شیب بر تنوع و یکنواختی معنی دار بود به طوری که شاخص تنوع و یکنواختی در شیب های بالا (70-51 درصد) بالاترین مقدار بود. همچنین نتایج نشان داد که شاخص های تنوع گونه ای با خصوصیات خاک مانند نیتروژن کل، سیلت و نسبت C/N همبستگی معنی داری دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که در منطقه مورد مطالعه، عوامل فیزیوگرافی رویشگاه (ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت جغرافیایی) همراه با عوامل خاکی همواره نقش اساسی و تعیین کننده ای بر الگوی تغییرات تنوع زیستی گیاهی ایفا می کنند. بنابراین انجام مطالعات متعدد در این زمینه در جنگل های زاگرس یکی از بهترین راهکارها برای نیل به مدیریت بهینه می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص های تنوع زیستی، عوامل فیزیوگرافی، ویژگی های خاک، یاسوج
  • میثم نوروزی*، مهدی اسکندری خوشگو صفحات 107-119

    از مهم ترین مسائل پیش روی تمدن بشری در قرن حاضر، می توان به مقوله جلوگیری از جنگ های هسته ای و اجتناب از تغییرات آب و هوایی اشاره نمود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیرات خلع سلاح هسته ای بر تغییرات آب و هوایی از منظر حقوق بین الملل است. این پژوهش بر پیوندهای بالقوه بین انرژی هسته ای به عنوان گزینه ای برای کاهش تغییرات آب و هوایی و خلع سلاح هسته ای تمرکز دارد و به ترتیب به مباحثی همچون خطرات هسته ای فعلی، مقیاس چالش هسته ای - اقلیمی، امنیت هسته ای و ارتباط آن با انرژی هسته ای، عدم تکثیر و خلع سلاح، مدیریت خلع سلاح هسته ای و گام های اساسی برای رسیدگی به چالش های اشاعه و خلع سلاح و پیوندهای سیاسی بین حفظ و تقویت رژیم جهانی منع اشاعه، خلع سلاح هسته ای و رشد انرژی هسته ای در مقیاس بزرگ پرداخته است. استفاده از انرژی هسته ای، تقاضاهای بی سابقه ای را برای سیستم های جهانی برای راستی آزمایی، کنترل و امنیت مواد هسته ای قابل استفاده از سلاح ایجاد می کند. کاهش یا رها سازی یا تخلیه بسیاری از تجهیزات و تسلیحات هسته ای و ممنوعیت نهایی آن ها نیز نیازمند رویکردهای جدیدی برای مدیریت ذخایر عظیم جهانی مواد هسته ای قابل استفاده از سلاح است. جامعه بین المللی باید اقداماتی انجام دهد تا انرژی هسته ای بتواند در مدت طولانی به کاهش تغییرات آب و هوایی کمک نماید. در نتیجه چنین اقداماتی، خلع سلاح هسته ای، عملی تر و مطلوب تر می گردد و پایه های جهانی را می سازد که در آن فناوری هسته ای به توسعه پایدار کمک می کند در حالی که سلاح های هسته ای شروع به محو شدن از صحنه می کنند.

    کلیدواژگان: امنیت هسته ای، انرژی هسته ای، تغییرات آب و هوایی، خطرات هسته ای، خلع سلاح هسته ای
  • حسین رحیمی کلور*، ایمان قاسمی همدانی صفحات 121-134
    زمینه و هدف

    امروزه صنعت گردشگری صنعتی پویا و با ویژگی های منحصر به فرد است که بخش مهمی از فعالیت های اقتصادی و غیر اقتصادی کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه را به خود اختصاص داده است. یکی از عوامل مهم در رشد و توسعه صنعت گردشگری، برنامه ریزی بهینه امور مربوط به آن است. از دستاوردهای این صنعت، صرف نظر از مشارکت در توسعه، می توان به رشد اقتصادی و همچنین ایجاد فرصت های شغلی، به ویژه در کشورهای در حال توسعه نام برد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد -راهبردهای بازاریابی در بوم گردی در راستای دستیابی به توسعه پایدار اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این پژوهش با رویکرد کیفی و استفاده از راهبرد پدیدارشناسی و در سال 1400 انجام شده است. بر اساس نمونه گیری هدفمند و تا حصول اشباع نظری، 20 نفر از مدیران بوم گردی های استان مازندران دعوت شدند. داده ها به کمک مصاحبه ی نیمه ساختار یافته و عمیق گردآوری و با روش تحلیل محتوا و با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری MAXQDA تجزیه و تحلیل شدند. جهت کسب روایی داده ها از بررسی توسط مشارکت کنندگان و جهت پایایی از توافق درونی دو کدگذار و مرور خبرگان غیرشرکت کننده در پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد ابعاد شناسایی شده راهبرد بازاریابی در بوم گردی شامل رهبری کاهش هزینه در راستای توسعه اقتصادی، تمایز درراستای توسعه مدیریت منابع انسانی، تمرکز درراستای توسعه اجتماعی و تمرکز در راستای توسعه زیست محیطی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    از تحلیل مصاحبه های نیمه ساختار و عمیق، 4 مقوله اصلی راهبرد رهبری هزینه در راستای توسعه اقتصادی، راهبرد تمایز در راستای توسعه مدیریت منابع انسانی، راهبرد تمرکز در راستای توسعه اجتماعی و راهبرد تمرکز در راستای توسعه محیطی و 73 زیرمقوله حاصل شد.

    کلیدواژگان: راهبردهای بازاریابی، بوم گردی، توسعه پایدار اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، پدیدارشناسی
  • مهسا حقانی*، سحر مجیدی هتکه لویی صفحات 135-147
    زمینه و هدف

    در جهان معاصر، توسعه ی گردشگری روستایی، گامی موثر در رونق اقتصادی به شمار می رود، ایجاد انگیزه و جذابیت های اقتصادی برای سرمایه گذران اقامتگاه های بوم گردی، که ضمن ارتقای گردشگری پایدار، موجبات حفظ ارزش های بومی بافت های روستایی منطقه را فراهم آورد، یکی از روش های توسعه ی گردشگری محسوب می گردد. از این رو پژوهش حاضر با هدف توسعه ی پایدار گردشگری روستایی مازندران، به یافتن بهترین سازه ی نوین ساختمانی از لحاظ تناسب با شاخص های ساخت اقامتگاه های بوم گردی می پردازد.

    روش بررسی

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-پیمایشی است که در آن از روش تجزیه و تحلیل ترکیبی استفاده شده است. گردآوری اطلاعات به روش اسنادی صورت پذیرفته و پرسشنامه ی محقق ساخته توسط 12 نفر از متخصصان حوزه ی معماری و سازه تکمیل گردیده است. جهت تعیین نظر متخصصان از آزمون پارامتریک تحلیل واریانس یک راهه و برای تعیین معناداری سازه ها نسبت به یکدیگر، از آزمون تعقیبی LSD و دانکن استفاده شده است. پژوهش حاضر، در قلمروی مکانی، استان مازندران و در بازه ی زمانی فرودین 1400 الی خرداد 1401 انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل سازه ها بر اساس مشخصات «نظریه فنی» در ساخت اقامت گاه های بوم گردی، نشان می دهد سازه-هایLSF و 3D-Panel به ترتیب مناسب ترین سازه هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    یکی از عوامل موثر بر رشد گردشگری روستایی، احداث اقامتگاه های بوم گردی با رعایت اصول معماری بومی است. به منظور جذب سرمایه گذار در چنین پروژه هایی، بومی سازی سازه های نوین و استفاده از آن ها به جای سازه های سنتی که با سرعت اجرای بالا موجبات بازگشت سریع سرمایه را خواهد داشت و زمینه ساز حفظ و ارتقای ارزش های کالبدی روستا نیز هستند؛ می تواند کارگشا باشد. به نظر می رسد به دلیل شباهت سازه های منتخب در یافته های پژوهش از لحاظ توجیه فنی، اقتصادی، صنعتی و فرهنگی با سازه های بومی مازندران؛ می توان با کمک گرفتن از متخصصان سازه های بومی و اجرای مشارکتی به ایجاد فرصت های شغلی نیز کمک نمود.

    کلیدواژگان: بوم گردی، سازه های نوین، گردشگری روستایی، توسعه ی پایدار، اقتصاد
|
  • Alaleh Samir, Maryam Cheshme Qassabani *, Hosein Karim Abadi Pages 1-18
    Background and Objective

    The organic style, influenced by the libertarian movements, which derived from modernism. In order to define libertarianism for the architectural character of its own, this style, specified characteristics, and principles such as nature as a model, individualism, and nationalism. Despite the importance of this style to date, it has not yet been fully studied in contemporary Iranian architecture. Thus, in this study, the architectural works of organic style in the period - the second Pahlavi - are analyzed to explain the common features.

    Methods

    The present historical research, with an analytical-comparative approach, has used inferential and deductive reasoning. First, the principles of organic style architecture, derived from a comparative study of written evidence and existing documents, were explained as a criterion of measurement. Then, a list of works of organic architecture in Iran was prepared to select samples for analysis by purposive sampling. Finally, the analyzed samples were compared with the principles of organic architecture.

    Findings

    Organic architecture in Iran, in building and landscape design, has been used for various purposes, among which, preserving the potentials of the natural environment and reusing it with minimal human intervention, are in line with the common design theme.

    Discussion and Conclusion

    The results show that the works of organic architecture in Iran in the second Pahlavi period, have able to have common concepts according to the organic style, such as the integration of the artificial environment with the natural environment, which originated from the organic style and has been appeared in these works.

    Keywords: Organic architecture, Second Pahlavi’s architecture, Modern Architecture, Contemporary Architecture of Iran
  • manizheh afrashtehfard, parvin Nassiri *, Jamal Ghodusi, Nabiallah Mansouri Pages 31-46
    Background and Purpose

    Due to the quality and quantity of raw and intermediate materials, by-products and final products as well as three characteristics of high complexity, low flexibility and high vulnerability from the viewpoint of health, safety and environment (HSE), the oil and gas are considered as critical industries. This study aimed to provide some criteria for determining the level of HSE culture in Ilam Gas Refinery in order to detect weaknesses and strengths and to present appropriate managerial practices to improve HSE culture.

    Method

    Data collection tools included HSE culture questionnaires, interviews with HSE senior management and documentation review. SPSS software was used for data analysis.

    Results

    After identifying HSE culture criteria in the form of a checklist and scoring criteria approved by HSE experts, an integrated model and executive procedure was developed to assess the HSE culture. The prioritization of HSE culture criteria (16 criteria) was done through F.TOPSIS and frequency analysis. Scalogram analysis method was used for the validation of results. Then, with the model and executive procedure provided in Ilam Gas Refinery, the level of HSE culture was determined, which was evaluated optimally.

    Discussion and Conclusion

    In this study, among the sixteen criteria, "management commitment to HSE issues" was in the first priority and "an appropriate reward systems for the implementation of HSE requirements" was in the final priority.

    Keywords: HSE Culture, F.TOPSIS, HSE
  • Zahra Parvar*, Kamran Shayesteh, Morteza Behzadfar Pages 35-51
    Background and Objective

    Land Use and Land Cover change is one of the most important factors affecting natural resources and at a worldwide scale. Analyzing and monitoring the Changes is a complex procedure. The analysis of landscape pattern as an important procedure helps researchers to realize and quantify LULC changes of the earth surface. The ability to quantify to describe landscape structure is prerequisite to the study of landscape function and change. Landscape ecology has various quantitative indices to analyze and describe the landscape structure for this purpose. Landscape metrics represent the spatial pattern of the entire landscape mosaic e.g. the proportion of each landscape type, or the shape of the component landscape elements at a set point in time.

    Material and Methodology

    This study applied supervised classification-maximum likelihood in IDRISI Selva to detect land cover/land use changes observed in Shirin dare watershed using satellite data obtained from Landsat for the years 1996, 2005 and 2015 respectively. The watershed was classified into six major land cover/use classes viz based on our purpose. Various class-level and landscape level-landscape pattern metrics were calculated using Fragstats 4.2 in order to analyze landscape structure. Metrics include NP, MPS, LPI, SIDI, SHDI, SHEI and SIEI were used in this study. These metrics can give us a lot of information about the structure and changes of landscape components.

    Findings

    The overall classification accuracies in land use cartographies in 1996, 2005 and 2015 were 92.96%, 87.29% and 87/45%, respectively. Our results between 2005 and 2015 were clearly showed that increased number of patches and decreased mean patch area two important fragmentation indicators and the trend of landscape degradation and fragmentation was increasing.

    Discussion and Conclusion

    According to the current patterns of dry farm land and barren land development in the studied landscape and in order to reduce the alarming rates of land degradation and become more efficient land use managers, it is necessary to know the causes of land changes. That means with the ongoing land degradation trend, a reasonable land use plan should be made with emphasis on protecting natural forests, grasslands and the water body.

    Keywords: Change analysis, Landscape Metrics, Shirin Dare Watershed Basin, Fragstats 4.2, Landsat, Fragmentation
  • Arda Zarei, Sina Fard Moradinia* Pages 53-68
    Background and Objective

    Today, metropolises play a very important role in environmental pollution, increasing population is associated with increasing consumption of fossil fuels and energy resources, which increases greenhouse gas emissions into the atmosphere. The effects of increasing greenhouse gases with the occurrence of greenhouse phenomena cause climate change. Due to the high energy loss in residential buildings, The purpose of this study is to select an appropriate solution to optimize the building and reduce energy consumption in this sector.

    Material and Methodology

    In this research, first, the annual energy consumption of a type of 8-storey residential building in Tabriz was simulated using Energy Plus software. Then, the annual energy consumption of the building was simulated with the weather conditions of two different climates of Yazd and Rasht to compare the energy consumption of the building in all 3 cities. Then, with JePlus simulation software, the energy consumption of different building modes (orientation, position, temperature, climate) was simulated in all 3 cities to study the behavior of the building in terms of energy consumption. Finally, the amount of heating and cooling energy consumption of the building was selected as the target functions and optimized by JePlus + EA software.

    Findings

    According to the variables defined in the input of JePlus software, 432 energy consumption modes were obtained for the building. And according to the selection of heating and cooling energy consumption of the building as target functions, optimization was done by JePlus + EA software. The optimization results showed that according to the same parameters considered for all three climates, building energy consumption in Rasht has decreased by 16%, Yazd by 14% and Tabriz by 12%.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that if the building is built in the right direction and position according to the type of climate and weather conditions (for sunlight, temperature, humidity, etc.) and the heating and cooling temperature inside the building is set to comfort, The energy consumption of the building is also significantly reduced As a result, the share of each building in the amount of carbon dioxide emissions into the atmosphere, which is the most effective gas in climate change, is reduced.

  • akhtar mousavi*, ahmad akbari, seyed kazem mousavi Pages 69-80
    Background and Objective

    environmental and economic limitations that are imposed dramatically on textile and dyeing industry leads to the development of environmentally friendly processes for modifying the properties of fibers and improving the existing traditional processes. Many efforts have been done for decreasing costs and disposed contaminants which one of them is using natural polymers. The purpose of this study is applying beta-cyclodextrin natural polymer as an appropriate alternative with favorable environmental effects for other chemical additives in dyeing.

    Material and Methodology

    In this study, wool fiber amended/treated by β-Cyclodextrin biocompatible polymer and its dyeing features such as the effect of β-Cyclodextrin composition (%20-0/5), dyeing pH (3-7) and density of the dye (%5-75) on the dyeing capabilities of wool with madder dye color was evaluated and compared. And finally, physical changes of crude fiber and amended fiber after dyeing was amended/treated using SEM analysis.

    Findings

    According to the results, as the β-Cyclodextrin amount increased, the color strength of the samples are considerably enhanced and dye ability (K/S) is better in the case of modified wool rather than aluminium-mordanted wool and pristine wool. Besides, exhaustion of modified wool in neutral pH rather than acidic pH has been increased dramatically while no appreciable changes was observed in pristine wool dye ability with pH changes. Color strength (K/S) data were in the following order of the β-Cyclodextrin modified wool>.

    Discussion and Conclusions

    In general, according to the conditions of modifying wool with β-Cyclodextrin biocompatible polymer and changes in dyeing conditions, not only removing chemical compounds from the wastewater of textile industrial can beapplied, but also the amount of consumed dye and unabsorbed dye remaining in wastewater can be reduced which is environmentally very important.

    Keywords: β-Cyclodextrin, Environment, Dyeing, pollution, Wastewater
  • Tahere Mardani, Elham Ameri* Pages 81-92
    Background and Objective

    Nano material has attracted much attention due to its functional groups and special properties. In this study, silica nanoparticles immobilized on zeolite 13X granules (SZX13), by sol gel method was synthesized. The aim of this study was determination of the performance of prepared nano sorbent in nickel ions removal from aqueous solution.

    Material and Methodology

    The present historical research, with an analytical-comparative approach, has used inferential and deductive reasoning. First, the principles of organic style architecture, derived from a comparative study of written evidence and existing documents, were explained as a criterion of measurement. Then, a list of works of organic architecture in Iran was prepared to select samples for analysis by purposive sampling. Finally, the analyzed samples were compared with the principles of organic architecture.

    Findings

    Scanning Electron Microscope analysis showed that the immobilization process was successfully carried out and the immobilized particles has a nano size distribution. Optimized values for each factor to achieve the highest uptake were found to be as follows: The Ni initial concentration of 60 mg/L, the pH 6, the adsorbent (SZX13) dose of 1 g, at 40 ° C.

    Discussion and Conclusion

    Results showed that the immobilization of nano particles on the zeolite not only led to that the particles were distributed in an expanded volume, but also prepare the accessible usage of that in an industrial scale. In addition, with immobilization of silica nanoparticles onto zeolite granules, the sorption of nickel ions were increased in comparison to that by using zeolite 13X, and the removal percentage was increased from %26 to %43.98.

    Keywords: Zeolite, Silica nano particles, Nickel, Isotherm, Kinetics
  • Roghaye Aghaei, Sohrab Alvaninejad *, Reza Basiri, Roghaye Zolfaghari Pages 93-106
    Background and Objective

    The diversity is one of the most important issues in ecological studies, especially in vegetation ecology. This research aims to study plant biodiversity in relation to environmental factors survived in the southeast of Yasouj which is the central forests of Zagros ecosystem.

    Material and Methodology

    For this purpose, a region with an area of 308 hectares was selected. Then, 61 plots (15×30 m) and 305 microplots (0.5×2 m) were established using random-systematic sampling method. The plots dimensions were also determined using minimal area method. To evaluate the diversity of plant species the most commonly diversity indices was used. Then, one-way ANOVA was used to examine differences in various classes.

    Findings

    Results showed that elevation factor had a strong effect on species diversity and evenness as higher altitude showed higher amount of diversity and evenness. Aspect had significant effect on richness and marked the highest in the northeast. The results also showed that diversity and evenness were affected by slope and they are higher in 51-70 % of slopes. Also, the results indicated that there was a correlation between biodiversity indices with soil properties such as N, Silt and C/N ratio.

    Discussion and Conclusion

    Overall, the results of this research in the region showed that, physiographic factors (altitude, slope and aspect) with soil properties always play a decisive role in the pattern of changes in plant biodiversity. So, of many studies carried out in this subject in Zagros forests, this is a very good one to achieve optimal management.

    Keywords: Biodiversity indices, Physiographic Factors, Soil Properties, Yasouj
  • Meisam Norouzi *, Mehdi Eskandari Khoshgu Pages 107-119

    Preventing nuclear war and avoiding catastrophic climate changes are two of the most fundamental challenges facing human civilization in this century. The purpose of this research is to investigate the effects of nuclear disarmament on climate change from the perspective of international law. This research focuses on the potential links between nuclear energy as an option to reduce climate change and nuclear disarmament and, respectively, discusses topics such as current nuclear risks, the scale of the nuclear-climate challenge, nuclear security and Its relationship with nuclear energy, non-proliferation and disarmament, management of nuclear disarmament and basic steps to address the challenges of proliferation and disarmament and the political links between maintaining and strengthening the global non-proliferation regime, nuclear disarmament and the growth of nuclear energy It has been done on a large scale. The use of nuclear energy places unprecedented demands on global systems for the verification, control and security of weapons-usable nuclear material. Reducing or abandoning or emptying many nuclear weapons and equipment and their final ban also requires new approaches to manage the huge global stockpile of weapons-usable nuclear materials. The international community should take measures so that nuclear energy can help reduce climate change in the long term. As a result of such actions, nuclear disarmament becomes more practical, desirable, and unattainable, and lays the foundations for a world in which nuclear technology contributes to sustainable development while nuclear weapons begin to fade from the scene.

    Keywords: Climate change, Nuclear disarmament, Nuclear energy, Nuclear hazards, Nuclear security
  • hosein rahimi kelver *, iman ghasemi hamedani Pages 121-134
    Background and Objective

    Today, the tourism industry is a dynamic industry with unique characteristics that is an important part of the economic and non-economic activities of developed and developing countries. One of the important factors in the growth and development of the tourism industry is the optimal planning of related matters. One of the achievements of this industry, regardless of participation in development, is economic growth as well as job creation, especially in developing countries. The current research has been carried out with the aim of identifying the dimensions of marketing strategies in eco-tourism in order to achieve sustainable economic, social and environmental development.

    Material and Methodology

    This research was conducted with a qualitative approach and using the phenomenology strategy in 1400. Based on purposeful sampling and reaching theoretical saturation, 20 people were invited from the tourism managers of Mazandaran province. Data were collected with the help of semi-structured and in-depth interviews and analyzed by content analysis method and using MAXQDA statistical analysis software.In order to obtain data validity, the study was used by the participants and for reliability, the internal agreement of the two coders and the review of non-participating experts in the research were used.

    Findings

    The findings of the research showed that a strategy in ecotourism including cost reduction in economic development, development of human resource management, social development and environmental development was investigated.

    Discussion & Conclusion

    From the analysis of semi-structured and in-depth interviews, 4 main categories of cost leadership strategy for economic development, differentiation strategy for human resource management development, focus strategy for social development and focus strategy for environmental development and 73 sub-categories were obtained.

    Keywords: Marketing Strategies, Ecotourism, Sustainable Economic, Social, Environmental Development, Phenomenology
  • Mahsa Haghani *, .Sahar Majidi Hatkeloee Pages 135-147
    Background and Objective

    In the contemporary world, the development of rural tourism is considered an effective step in economic prosperity, creating incentives and economic attractions for the investors of eco-tourism residences, which, while promoting sustainable tourism, helps preserve the value of It is considered one of the methods of tourism development to provide the natives of the rural textures of the region. Therefore, the current research, with the aim of sustainable development of rural tourism in Mazandaran, deals with finding the best modern building structure in terms of compatibility with the construction indicators of ecotourism residences.

    Material and Methodology

    the research is an applied one in terms of its purpose and is a descriptive-survey in terms of its nature, in which the combined analysis method is used. The information is collected through library research and survey methods. The researcher-made questionnaire were completed by 12 architecture and structures experts. In the quantitative section, one-way analysis of variance (ANOVA) parametric test was used to determine the opinion of experts, then LSD and Duncan post hoc tests were used to determine whether there is any significant relation between different structures. The current research was carried out in the territory of Mazandaran province and in the period of Farvardin 1400 to Khordad 1401.

    Findings

    the results of the analysis of structures based on the specifications of "Technical theory" in the construction of ecotourism residences show that LSF and 3D-PANEL structures are the most optimal structures.

    Discussion and Conclusion

    One of the factors influencing the growth of rural tourism is the construction of eco-tourism residences in accordance with the principles of native architecture. In order to attract investors in such projects; Localizing modern structures and using them instead of traditional structures by high construction speed can lead to fast return on investment and also it can predispose maintaining and improving the physical values of the village. It seems that due to the similarity of the selected structures in the research findings in terms of technical, economic, industrial and cultural justification with the native structures of Mazandaran; it is possible to create job opportunities by taking the help of local structural experts and collaborative implementation.

    Keywords: Ecotourism, Modern Structures, Rural Tourism, Sustainable Development, Economy