فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسن سعیدی * صفحات 353-382

     شناخت حقیقت هستی و چگونگی دست یابی به این شناخت از دلبستگی های دیرینه بشر بوده است. برخی با ابزار خرد برخی با تجربه اعم از تجربه بیرونی و یا عرفانی در این عرصه گام نهاده اند. برونداد این تلاش ها، پیدایش مکاتب مختلف فکری خردگرا، تجربه گرا و شهودگرا بوده است. حاج ملاهادی سبزواری، شارح حکمت متعالیه صدرایی، در بررسی مسائل هستی شناسی، در آثار گوناگون خود، روش های عقلی، نقلی و ذوقی را بکار برده است. مساله و هدف اصلی این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده این است که وی به کدام روش دلبستگی ویژه داشته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که سبزواری در بررسی مسائل فلسفی، همچون «اصالت وجود، بداهت وجود، اعاده معدوم» و سایر مسائل فلسفی در آثاری مانند شرح منظومه، حواشی اسفار، حواشی شواهد الربوبیه و شرح الاسماء الحسنی به ساحت برهان اکتفا نکرده است، بلکه با روش ذوقی و عرفانی میان این مسائل فلسفی و مسائلی همچون عشق خداوند به موجودات، تجلی، فیض مقدس و وحدت وجود پیوند برقرار کرده است. سبزواری بر اساس نظریه عرفانی «لا تکرار فی التجلی» معتقد است که دو صورت یا دو حرکت متحقق در تجلی از حیث «تعاقب زمانی و مکانی» عینا همانند همدیگر نیستند. عشق نیز نقشی بنیادین در آفرینش دارد و اصولا عشق، سرچشمه آفرینش است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی عرفانی، حکیم سبزواری، عرفان، تجلی
  • حسین سعدآبادی*، محسن جوادی، عباس ایزدپناه صفحات 383-406

    نقش آفرینی نگرش الهی در فرایند نظریه پردازی، یکی از موضوعات مناقشه برانگیز است و البته قبول یا رد این نقش آفرینی، می تواند نتایج مهمی به همراه داشته باشد. از همین رو ضروری است تا این نقش آفرینی از زوایای مختلفی مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد. سوال اصلی این نوشتار این است که مبانی هستی شناختی نگرش الهی و نقش آنها در نظریه پردازی علمی چیست؟ در این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و بر پایه بررسی منابع کتابخانه ای به برخی از مهمترین مبانی مختلف هستی شناختی نگرش الهی اشاره و بیان شده است که نظریه پردازی در مراحل مختلف خود می تواند متاثر از نگرش الهی نظریه پرداز بوده و به تناسب از این نگرش اثر پذیرد. مبانی هستی شناختی در کنار دیگر مبانی اثرگذار نظیر مبانی ارزش شناختی، مبانی معرفت شناختی و... نگرشی را ایجاد می کنند که فضای کلی حاکم بر نظریه پردازی علمی را اعم از ایجاد دغدغه و مسئله برای نظریه پرداز تا حتی مقام داوری را متاثر می کند.

    کلیدواژگان: مبانی هستی شناختی، نگرش الهی، نظریه، نظریه پردازی علمی، علم دینی
  • حسین کلباسی اشتری صفحات 407-438

    هرچند مکتب نوافلاطونی را به عنوان آخرین حلقه و میراث از زنجیره سنت فلسفی هلنیسم خوانده اند، اما ویژگی ترکیبی و تلفیقی این مدرسه فلسفی از سویی، و تنوع گرایش ها و جهت گیری های نظری و عملی درون آن از سوی دیگر، طیفی از پرسش ها را در زمینه وحدت مفهومی میان آن گرایش ها فرا روی پژوهشگران قرار داده و می دهد. از زمره نخستین پرسش ها، گذشته از پرسش مربوط به نوع و سنخ خوانش اصحاب این مدرسه از نظام های افلاطون و ارسطو، به دیدگاه هستی شناسانه فیلسوفان این سنت فلسفی بازمی گردد که گرچه بی تردید بازتابی از دیدگاه های موسس آن افلوطین در تاسوعات (انئادها) و به ویژه نظریه اقانیم سه گانه است، لیکن می توان نشان داد حداقل در زمینه تعداد و تکثر مراتب هستی و نسبت آنها با یکدیگر، و به زعم آنان عدم کفایت این نظریه در ربط کثرات به مبدا یا مبادی اعلی، اختلافات و تمایزات مهمی میان آنها برقرار است، به گونه ای که در برخی موارد وحدت بنیادی میان دو نظام فلسفی را تحت الشعاع قرار می دهد. این نوشتار به تحلیل و مقایسه مراتب هستی نزد دو چهره از نوافلاطونیان نخستین فرفوریوس شاگرد افلوطین و یامبلیخوس شاگرد فرفوریوس و میزان قرابت و وفاداری آنان به ساختار اولیه هستی شناسی نوافلاطونیان می پردازد و نشان می دهد که با یامبلیخوس نوعی چرخش اساسی از نوع تلفیق با عناصر رمزی و کهانت در این نظام پدید آمده و نهایتا در چارچوب مدرسی پروکلوس و نوشته های تاثیرگذار او تجدید بنا شده است.

    کلیدواژگان: نوافلاطونیان، فرفوریوس، یامبلیخوس، مراتب هستی، اقانیم، کهانت
  • سمیه خادمی*، علی سنایی صفحات 439-464

    درباره مراتب آفرینش و صدور کثرت از وحدت، دیدگاه های مختلفی در تاریخ اندیشه اسلامی مطرح شده است؛ از این میان، ابوحامد غزالی و عین القضات همدانی، با وجود مخالفت با دیدگاه سنت نوافلاطونی، مبنی بر نظریه صدور فیض و قاعده الواحد، کوشیده اند با حفظ جنبه های نظری، به شیوه ای اشراقی و با بحث نور و تجلی، این مسئله را حل کنند. پژوهش حاضر به روش تطبیقی- تحلیلی و با هدف بررسی آرای هستی شناختی غزالی و عین القضات در بحث صدور کثرت از وحدت، نشان می دهد که «روح اعظم» در دستگاه هستی شناسی عین القضات با «مطاع» از دیدگاه غزالی، شباهت دارد. «روح اعظم» عین القضات و «مطاع» غزالی، به امر الهی اشاره دارند که مسئول آفرینش و تدبیر جهان است و در هر دو دیدگاه، می تواند مصداقی از نور محمدی باشد که نخستین تجلی نورالانوار است؛ که غزالی به جنبه معرفتی آن، و عین القضات بر جنبه هستی شناختی آن، تاکید داشته است. اگرچه «مطاع» و «روح اعظم»، هر دو ماهیتی مشابه «عقل اول»، نزد سنت نوافلاطونی دارند، اما چون نسبت آن ها با خدا، مانند نسبت نور به منبع نور است، فاقد وجود حقیقی و فاعلیت اند. به همین علت، هر دو اندیشمند با رد مراتب خطی و ترتیبی آفرینش، دیدگاه مباشرت یا معیت حق با خلق را مطرح می سازند.

    کلیدواژگان: صدور کثرت از وحدت، مطاع، روح اعظم، غزالی، عین القضات
  • فاطمه رنجبران*، ابوالفضل کیاشمشکی صفحات 465-491

    واقعگرایی علمی انتقادی، علاوه بر اینکه  منشا معرفت علمی را حقیقت مستقل از ذهن و ثابت جهان خارجی میداند،  آن را وابسته به چهارچوب های ذهنی و مفهومی دانسته و نوعی هستی شناسی سیال را نتیجه میدهد. فعالیت های علمی در این رویکرد تلاش میکنند تا به دردسترس ترین معیارها برای توصیف واقعیت اعتبار بخشیده و بهترین تبیین را برگزینند. در این نوشتار به شرح دیدگاه انتقادی و چگونگی تبیین رویکرد هستی شناسانه بر مبناء نظریات نینیلوتو پرداخته ایم. نینیلوتو تلاش میکند تا بر مبناء نظریه دسته ای ویلیامز با معرفی تراپ ها از واقعگرایی تراپیک حمایت کند. بر این اساس واقعیت خارجی (شامل شیء خارجی و صفات جزیی مربوط به هر شیء) بوسیله فعالیت های مفهومی بشر شکل میگیرد و در قالب زبان تجلی پیدا می کنند.

    کلیدواژگان: واقعگرایی، واقعگرایی هستی شناختی، واقعگرایی انتقادی، تراپ ها، نظریه دسته ای
  • علی بابایی * صفحات 493-517

    به دلالت قراین بسیار، ملاصدرا سه مرتبه سیر فلسفی اصالت ماهیت، اصالت وجود وحدت تشکیکی و اصالت وجود وحدت شخصی را تجربه کرده است؛ حال مساله اصلی این است که مباحث مرتبط با علیت از این تحول، چگونه تاثیر پذیرفته اند؟ ما در این مقاله با روش استدلالی، تحلیلی و استنادی نشان می دهیم در مبحث مربوط به تقدم و تاخر، انحای تقدم و تاخری که بر رابطه علی و معلولی متکی است، به دلیل تفاوت تفسیرهای مختلف از علیت بر مبنای سه سیر، دچار تحول شده اند؛ تقدم و تاخر بالماهیه، متناسب با سیر اول، تقدم و تاخر بالحقیقه و المجاز متناسب با سیر دوم و تقدم بالحق متناسب با سیر سوم است. در مبحث مربوط به نسبت عدم با مباحث فلسفه، بر مبنای نگاه ماهوی مباحث عدم به فلسفه راه می یابد در حالی که متناسب با سیر دوم مباحث مربوط به عدم از فلسفه رخت بر می بندد و متناسب با سیر سوم مبحث وجود و عدم با ظهور و خفا جایگزین می شود. در مبحث تقسیمات علت و معلول، بر مبنای سیر اول و نگاه حقیقتا ماهوی تقسیم چون متکی بر اصالت وجود، اشتراک معنوی و اصل تشکیک است نمی تواند طرح شود؛ بر مبنای سیر دوم «اقسام»، مراتب یک حقیقت واحد هستند؛ و بر مبنای سیر سوم «اقسام» مظاهر یک حقیقت واحد می باشند؛ بنابراین تقسیمات علت و معلول بر مبنای سه سیر احکام متفاوتی به خود می گیرند. در مبحث «نفسیات ثلاث» نیز بر مبنای سیر اول، سه نحو وجود واجبی (فی نفسه لنفسه بنفسه)، جوهری (فی نفسه لنفسه بغیره) و عرضی (فی نفسه لغیره بغیره) تحقق دارد؛ اما بر مبنای دیدگاه نهایی صدرایی وجود تنها منحصر در قسم اول است و مابقی وجودات فی غیره و عین الربط به این وجود واحد هستند.

    کلیدواژگان: سه سیر، اصالت ماهیت، اصالت وجود وحدت تشکیکی، اصالت وجود وحدت شخصی، علیت
  • جواد غلامرضائی*، سیده زینب سلطانی صفحات 519-546

    انسان شناسی نیچه بر مبانی اندیشه‎های مادی و تجربه‎انگارانه استوار است و بازتاب هایی درخور توجهی دارد. تحقیق پیش‎رو با روش توصیفی- تحلیلی، در زمینه انسان شناسی از نظرگاه نیچه و واکاوری پیامدهای آن در آرای برخی از اندیشمندان اسلامی صورت گرفته است. برخی از یافته‎ها و نتایج پژوهش بدین شرح است: نیچه با نفی عقل‎گرایی انسان را تا مرز پوچ انگاری سوق می‎دهد سپس برای نجات وی تلاش می‎کند تا  این باور را در انسان نهادینه کند که قدرت در او اصالت دارد. در همین راستا ابرانسان در نگاه نیچه انسانی است که تمام قدرت خویش را در جهت تسلط هر چه بیشتر بر دیگران به منصه ظهور رسانیده باشد. درحالی که در نگاه اندیشمندان اسلامی انسان دارای دو بعد مادی و معنوی است و نفی عقل‎گرایی و مقابله با تفکرات الهی سبب بی‎اعتباری خردورزی است. آنها معتقدند که قدرت به نحو استقلالی برای خداوند تحقق دارد و اگر چه قدرت در برخی موارد برای انسان مطلوب است اما در صورتی که در راستای ظلم به دیگران باشد، قبیح است. به اعتقاد آنها منشا پوچ انگاری از سوی نیچه نفی امور معنوی و انگاره خداپرستی است، چرا که قرب الهی به عنوان غایتی اساسی به زندگی انسان هویت می‎بخشد.

    کلیدواژگان: نیچه، نیست انگاری، قدرت طلبی، ابرانسان، اندیشه اسلامی
  • علی هادوی*، شهلا اسلامی، شمس الملوک مصطفوی صفحات 547-572

    مدرسه به عنوان نهادی که شکل گیری اش با هدف یاد دادن مسائلی که انسان ها در طول زندگی با آن مواجه می شوند، انجام شده است، شایسته توجهی مضاعف است. چرا که مسیر در-جهان-بودن افراد بسیاری را نقش می زند و در ایفای وظایف آن ها نسبت به خود و جامعه شان نقش کم رقیبی دارد. علی رغم این، به نظر می رسد ظرایف بنیادین و تاثیرگذاری در خصوص مدرسه ناچیز و کم اهمیت تلقی شده و پرداختن به آن ها پس از گذشت سالیان نسبتا بلند از شکل گیری مدارس نوین، اتفاق نیفتاده است. این که مفاهیم فلسفی مهمی مانند مکان، زمان، یادگیری و ماهیت اجتماعی در خصوص مدارس تعریف و تبیین نشده اند، از نظر نگارنده موجب رخدادی است که زیستن شورانگیز را از شاگردان می گیرد. مدرسه نمی بایست مکانی خشک و متصلب به حساب آید که مجال هیچ عرض اندامی به شاگردان ندهد، بلکه باید کوشید تا مفهوم مکان در مدارس را به نحوی تبیین نمود که شاگردان و نسبت آن ها با شهر و جامعه و به طور کلی با زمانه شان را در نظر داشته باشد. لذا باید کوشید تا به جای پرسش های متداول، این بار از این جا آغاز کنیم که مدرسه کجاست؟

    کلیدواژگان: دازاین، مکان، رفع دوری، مدرسه، شاگرد، یادگیری
  • حمزه عالمی چراغعلی صفحات 573-600

    انسان و نوع مواجهه او با هستی، اهمیت و جایگاه بسیار والایی در اندیشه شریعتی دارد. اساسا هستی شناسی و انسان شناسی شریعتی در پیوند مستحکمی با یکدیگر قرار دارند. بر این اساس می توان پرسید که هستی شناسی شریعتی چه دیدگاهی را درباره انسان و رابطه اش با «دیگری» ارائه می کند؟ نتیجه حاصل، رسیدن به دوگانه توحید و تضاد، به عنوان مهم ترین مسئله لاینحل در هستی شناسی شریعتی است. این مسئله سبب سیطره دیالکتیک بر اندیشه شریعتی می شود. محوریت حرکت دیالکتیکی در هستی شناسی شریعتی، او را به مساوی دانستن انسان با عصیان و تقابل با مذهب رایج و دنیای مدرن وا می دارد و این موضوع «درجهان بودگی» انسان را تحت الشعاع شوق رهایی قرار می دهد و امکان های مواجهه مطلوب با «دیگری» را از بین می برد. شریعتی، گاه امکان های ناپیوسته ایی را که حاکی از سوژگی انسان و نگرش مطلوب به «دیگری» است، فراهم می کند، اما در کلیت نظام فکری وی، این امکان ها فرو می ریزند و در بهترین وضعیت، مواجهه مطلوب با دیگری در اندیشه او وضعیتی فاقد صورت بندی خواهد بود.

    کلیدواژگان: خود، دیگری، هستی شناسی، انسان شناسی، دیالکتیک
  • روح الله سوری * صفحات 601-630

    عرفان و فلسفه، روش های گوناگونی برای شناخت حقیقت دارند؛ یکی برپایه برهان های عقلی و دیگری با شهودهای قلبی سامان می یابد. اما این تفاوت روشی، لزوما به تقابل محتوایی نخواهد انجامید؛ زیرا هریک از آن ها اگر برابر موازین پیش روند به حقیقت می رسند؛ حقیقت یگانه مشککی که هرکدام به اندازه خویش، آن را می یابند. اختلاف این یافته ها طولی و تشکیکی است، نه عرضی و تقابلی؛ به گونه ای که یک حقیقت خارجی در دو سطح برتر و پست تر ادراکی، یافته می شود. درنتیجه گزاره های برآمده از برهان و شهود، یکدیگر را تایید می کنند، نه تکذیب. بنابراین گزاره های عرفانی عقل پذیرند، نه عقل گریز یا عقل ستیز. ازسوی دیگر، هریک از این روش ها برتری هایی بر دیگری دارند که تعامل دوسویه آن ها را بایسته می سازد. برخی از مهم ترین پیامدهای این تعامل عبارتند از: 1. نقش عقل در سنجش، تصویرسازی و اثبات محتوای شهودی. 2. نقش شهود در ژرفابخشی به تصور مسئله، یافتن حد وسط، و فزایندگی یقین عقلی. مقاله پیش رو با روش توصیفی- تحلیلی، پیوند تشکیکی عرفان و برهان، و تعامل دوسویه آن ها را تبیین خواهد کرد.

    کلیدواژگان: عرفان، فلسفه، پیوند تشکیکی، تفکیک ناپذیری، عقل پذیری عرفان
  • نعیمه نجمی نژاد*، مرتضی رضایی صفحات 631-656

    سخن درباره نفس و بدن همواره مبحثی پراهمیت بوده است. مهم ترین مساله در این زمینه، چگونگی رابطه نفس، به مثابه وجودی مجرد، با بدن، به مثابه وجودی مادی، است. اندیشمندان مختلفی به انگیزه حل این مساله، نظریاتی ارائه کرده اند. در مقاله حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی نگاشته شده است، به نظریه این همانی- به مثابه یکی از مهم ترین نظریات در فلسفه ذهن- و دیدگاه ملاصدرا- از برجسته ترین فیلسوفان مسلمان- پرداخته ایم. رهاورد پژوهش این است که بین این دو نظریه اشتراکاتی از جمله نفی دوگانه انگاری جوهری و نفی ترکیب موجودی مجرد با موجودی مادی و افتراقاتی از جمله قبول یا عدم قبول وجود «نفس»، قبول یا عدم قبول تجرد نفس، این همان بودن یا نبودن (اعم از این همانی نوعی یا مصداقی) هر کدام از پدیده های بدنی و ذهنی، بازگشت (تقلیل/ تحویل پذیری) یا عدم بازگشت (تقلیل/ تحویل ناپذیری) پدیده های ذهنی به پدیده های فیزیکی، نفی یا قبول علیت ذهنی، وجود دارد.

    کلیدواژگان: نفس، نظریه این همانی، فلسفه ذهن، ملاصدرا، ترکیب اتحادی، حرکت جوهری اشتدادی نفس
  • محمدحسین وفائیان*، حمید احتشام کیا صفحات 657-683

    سخن از مبدا نخستین صدور عمل یا کنشگری در فلسفه اسلامی، سابقه ای طولانی در مباحث نفس شناسی دارد و دیدگاه رائج، ادعای آغازیدن عمل از شناخت و تصدیق به فایده است. صدرالمتالهین اما بانظر به مبانی متفاوت خود در هستی شناسی و نفس شناسی، دیدگاه های دیگری را آشکار می سازد که با ایده تشکیک وجودی وی، سازگار است. این جستار درصدد است تا با تحلیل وجودی و نه صرفا مفهومی مبادی صدور فعل، «خاستگاه نخستین و اصیل» کنشگری در نفس بر اساس چارچوب فکری صدرالمتالهین را آشکار نماید. این خاستگاه که پس از تحلیل مواضع وی مخصوصا در تشبیه «صدور اعمال در نفس» به «آفرینش هستی در باری تعالی» و همچنین مقایسه مواضع وی با دیدگاه عارفان به دست می آید، می تواند ایده حب ذاتی یا خوددوستی در کنشگری نامیده شود. خاستگاه کنشگری در پرتو این ایده، میل به اظهار کمالات وجودی ذات و حب به تفصیل درآوردن آنها در سطح رفتار بیرونی است و عمل یا کنش نیز چیزی جز ذات آشکارشده در سطح صفات انسانی و سپس در سطح رفتار طبیعی نیست. این ایده همچنین در نگاه و تحلیلی معکوس، سبب فهم عمیق تر مقوله «نیاز» و چگونگی پدیدارشدن آن نیز می گردد.

    کلیدواژگان: نفس، خاستگاه عمل، حب ذاتی، اظهار کمالات وجودی، نیاز
  • حسن عباسی حسین آبادی * صفحات 685-708

    مسئله تمایز وجود و ماهیت در فلسفه اسلامی بطور آشکار مطرح شده است؛ اما درمورد ریشه های طرح این مسئله اختلاف نظر وجود دارد. این نوشتار مدعا بر این است در اثولوجیا در مبحث «عقل» می توان رگه هایی از طرح «مسئله تمایز وجود و ماهیت» را یافت. در میمر پنجم اثولوجیا اصطلاح  «ماهو» را با «لم هو» در عقل یکی می داند و آنرا در موجودات دیگر در مقابل و متمایز از هم می داند. پرسش این است یکی دانستن «ماهو» و «لم هو» در عقل به چه معناست؟ آیا می توان از دو اصطلاح «ماهو» و«لم هو» در اثولوجیا در مبحث عقل تلقی «وجودی» داشت که بتوان ریشه مسئله تمایز «وجود و ماهیت» را در آن بررسی کرد؟ در این نوشتار برآنیم این مسئله را از حیث مفهومی-مصداقی و ابداع بررسی کنیم. از حیث مفهوم از طریق تعریف،  و مصادیق آن در عالم عقل و ماده آنرا تبیین کنیم و از حیث ابداع هم با ابداع دفعی و تام مسئله را بررسی کنیم. براین اساس لازم است ابتدا اصطلاح و واژگانی که برای «وجود» و «ماهیت» در اثولوجیا بکار رفته است و تلقی ای که این کتاب ها از «وجود» و «ماهیت» دارند را تبیین کنیم سپس به بررسی «لم هو» و «ماهو» و مسئله وجود و ماهیت در عقل از حیث مفهوم و مصداق بپردازیم. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: عقل، اثولوجیا، ابداع، مفهومی-مصداقی، «وجود»، «ماهیت»
  • فاطمه بختیاری*، ستاره باباجانی، اسدالله آژیر صفحات 709-731

    اسپینوزا در مقدمه بخش دوم کتاب اخلاق می گوید قصد دارد در ادامه کتاب به اموری بپردازد که به شناخت برترین سعادت بشر منتهی می شود. او در پایان کتاب اعلام می کند سعادت عبارت است از عشق عقلانی به خدا. از آن جا که عشق به خدا از نظر اسپینوزا برترین سعادت بشری به حساب می آید، درک منظور او از مفهوم عشق الهی ضروری است. او در بخش سوم رساله اخلاق خود برای تبیین سعادت و آزادی انسان، عواطف بشری را تحلیل می کند و عشق را به لذتی تعریف می کند که همراه با تصور علتش در نظر گرفته شود. او فکر می کند چون آدمی به معرفت شهودی و شناخت خداوند دست یابد، در او عشق عقلانی به خدا پدید می آید. این عشق علاوه بر این که مقوم سعادت انسان است، بر کیفیت زندگی او نیز اثرگذار است. لذا این مقاله به تبیین ماهیت عاطفه عشق عقلانی به خداوند و کارکردهای اخلاقی و اجتماعی آن از نظر اسپینوزا پرداخته و به این نتیجه رسیده است که این عشق منجر به رهایی بشر از رنج ناشی از انفعالات، رسیدن به آرامش نفس، دستیابی به فضیلت و سعادت و بی اهمیت شدن مرگ و نترسیدن از آن می شود.

    کلیدواژگان: اسپینوزا، زندگی انسان، کارکرد، عشق عقلانی به خداوند، معرفت شهودی
|
  • Hassan Saeidi * Pages 353-382

    There is an ancient eager to know the truth of Being and to find an appropriate method for receive it appealing to reasoning or experience whether be experimental or mystical. Emerging rationalism, empiricism and intuitionism and so on has been the result of that efforts. Mulla Hadi Sabzevari, the famous commentator of Motaalieh School, has used several methods to analyze ontological issues and the article would focus on them, with a descriptive analytical procedure, to find which of them he most interested in. Research findings show that he did not satisfied to rational reasoning method even when he is engaging with philosophical issues in his works such as Description of Manzumah, Commentaries on Asfar, Commentaries on Shavahed al-Robubiah and Description on Divine Names and so on. Rather, Sabzevari with the help of a tasteful mystical method has connected the philosophical issues with issues  Love also plays fundamental role in creation and it is essentially the main source of creation.

    Keywords: Hakim Sabzevari, Mystical ontology, Manifestation, Mysticism
  • Hossein Saadabadi *, Mohsen Javadi, Abbas Izadpanah Pages 383-406

    The role of divine attitude in the theorizing process is one of the controversial issues, and of course accepting or rejecting this role can have important results. This is why this role-playing is investigated and researched from different angles. The main question is what are the ontological foundations of divine attitude and their role in scientific theorizing? In this research, with the analytical descriptive method and based on the review of library sources, some of the most important different ontological foundations of the divine attitude have been pointed out and stated that theorizing in its different stages can be influenced by the theoretician's divine attitude and be affected accordingly by this attitude. Ontological foundations, along with other foundations such as cognitive value foundations, epistemological foundations, etc., changes the spirit that dominates scientific theorizing, from the creation of subjectivity and theorizing to even the position of judgment.

    Keywords: Ontological Foundations, Divine Attitude, Theory, Scientific Theorizing, Religious Science
  • Hossein Kalbasi Ashtari Pages 407-438

    Although the Neoplatonic school has been called as the last link and legacy of the chain of Hellenistic philosophical tradition, the combined and unifying characteristic of this philosophical school on the one hand, and the diversity of theoretical and practical tendencies and orientations within it on the other hand, raises a range of questions in the field of conceptual unity between Those trends are imposed on the researchers. Among the first questions, aside from the question related to the type and style of reading of the members of this school from the systems of Plato and Aristotle, it goes back to the ontological view of the philosophers of this philosophical tradition, which, although undoubtedly a reflection of the views of its founder - Plotinus - in the Enneads and especially the theory hypostasis. This article analyzes and compares the levels of existence among two early Neoplatonists - Porphyry , the student of Plotinus, and Iamblichus, the student of Porphyry - and their degree of affinity and loyalty to the basic structure of Neoplatonism's Ontology, and shows that with Iamblichus, there is a kind of fundamental rotation of the type of integration with the elements. Mystery and priesthood emerged in this system and were finally rebuilt in the framework of Proclus' school and his influential writings.

    Keywords: Neoplatonists, Porphyry, Iamblichus, Degrees of Existence, Hypostasis, Theurgy
  • Somayeh Khademi *, Ali Sanaee Pages 439-464

    There are various viewpoints on the levels of creation and issuing the plurality of unity in the history of Islamic thoughts. Among them, Abu Hamed Ghazali and Ain al-Quzat Hamedani, despite their discrepancies with Islamic Peripatetic Plotinus in the theory of Emanations and oneness (Al-Vahed) principle, keeping theoretical aspects, tried to solve the problem through illuminations perspectives and with the discussion on light and manifestation. The present study implemented a comparative-analytical methodology to investigate the ontological view of Ghazali and Ain al-Quzat in issuing the plurality of unity. The findings represent that the concept of the Great Soul in the ontological system of Ain al-Quzat has similarities with Mutaa in Abu Hamed Ghazali's view. The Great Soul and Mutaa refer to a divine order responsible for creation and world regulation. Both viewpoints are examples of Mohammad’s light which is the first manifestation of Nour al Anwar (light of lights). Ghazali focused on its true knowledge aspect and Ain al-Quzat on its ontology. Although Mutaa and Great Soul have similar nature to the First Intellect of Islamic Peripatetic since their relations to God is like the relation between light and the source of light, they lack true existence and agency. Therefore, rejecting the linear and sequential order of creation, both thinkers raised the view of stewardship or the coexistence of the creator with creatures.

    Keywords: Issuing the Plurality of Unity, Mutaa, Great Soul, Ghazali, Ain al-Quzat
  • Fatemeh Ranjabaran *, Abolfazl Kiashemshaki Pages 465-491

    If we consider the belief in the existence of something independent of the mind, regardless of why and how it is, the most minimal claim of the ontological realist point of view; Many positions that are attributed to anti-realism are not anti-realist. However, different viewpoints face problems in explaining this external truth and determining the ratio of scientific knowledge to it. In the meantime, the critical point of view, in addition to believing that scientific knowledge is derived from truth independent of the mind and constant of the external world, considers it to be dependent on mental and conceptual frameworks and results in a kind of fluid ontology. Scientific activities in this approach try to validate the most available criteria to describe reality and choose the best explanation. In this article, the critical point of view and how to explain the ontological approach based on Ninilotu's theories will be discussed. Ninilotu, one of the pioneers of critical realism in the scientific field, tries to support tropical realism based on Williams's category theory by introducing tropes. Based on this, the external reality (including the external object and the partial attributes related to each object) is formed by the conceptual activities of humans and is manifested in the form of language.

    Keywords: Realism, Ontological Realism, Critical Realism, Tropes
  • Ali Babaei * Pages 493-517

    According to many evidences, Mulla Sadra has experienced three philosophical journeys of the originality of nature, the originality of the existence of gradational oneness, and the originality of the existence of personal oneness. Now, the main question is whether the following issues of causality are also affected by these three journeys or not? In this article, we have analyzed some important issues related to the issue of causality with analytical, citation and rational methods to determine how the event evolutions and to find out its connection with the three mentioned journeys of Mulla Sadra. In the issue related to precession and recency, the aspect of precession and recency which is based on causal and effectual relationship, have been transformed due to the difference of different interpretations of causation based on three journeys. The precession and recency of bẽl-māhiyyā (= in nature) is proportional to the first journey, the precession and recency of bẽl-ḣaqqiqậ (= in reality) is proportional to the second journey, and the precession and recency of bẽl-ḣaqq (= in veritable) is proportional to the third journey. In the issues related to the relationship of negation with the issues of philosophy, according to the first journey, the issues of negation are related to philosophy, while according to the second journey, the issues related to negation are left out of philosophy, and according to the third journey, these issues are replaced by arcane and manifestation. In the issue of divisions of cause and effect, according to the first journey, the division based on the originality of existence, sharing in spiritual, and the principle of gradation cannot be proposed. According to the second journey, the divisions of cause and effect are stages of a single truth, and according to the third journey, they are manifestations of a single truth; therefore, the divisions of cause and effect according to the three journeys have different characteristics. In the issue of the souls of the three models according to the three journeys, there are three types of existential, substantial, and accidental, but according to the final point of view of Mulla Sadra, existence is only unique in the first type and the rest of the existences are completely dependent on this Existence (= Allāh Taālā).

    Keywords: Three Journeys, The Originality of Nature, The Originality of the Existence of Gradational Oneness, The Originality of the Existence of Personal Oneness, causality
  • Javad Gholamrezaei *, Seyedeh Zeinab Soltani Pages 519-546

    Nietzsche's anthropology is based on the foundations of materialistic and empiricist thoughts and has reflections worthy of attention. The present research has been done with the descriptive-analytical method in the field of anthropology from Nietzsche's point of view and its consequences in the opinion of some Islamic thinkers. Some of the findings and results of the research are as follows: Nietzsche, by denying rationalism, pushes man to the border of absurdity, then to save him, he tries to institutionalize the belief in man that power originates in him. In this regard, in Nietzsche's view, the superman is a person who has brought all his power to the fore to dominate others as much as possible. Whereas, in the eyes of Islamic thinkers, man has two dimensions, material and spiritual, and the negation of rationalism and confronting divine thoughts is the cause of discrediting wisdom. They believe that power is realized in an independent way for God, and although power is desirable for humans in some cases, it is ugly if it is aimed at oppressing others. According to their belief, the source of Nietzsche's nihilism is the negation of spiritual matters and the idea of godliness, because closeness to God as a basic goal gives identity to human life.

    Keywords: Nietzsche, Nihilism, Seeking Power, Superman, Islamic Thought
  • Ali Hadavi *, Shahla Eslami, Shams-Ol-Molook Mostafavi Pages 547-572

    School as an institute that is formed to teach people how to encounter problems during life, deserves further attention. Because it determines the path of many people and the being-in-the world and has a matchless role in making them ready for performing their duties to themselves and their society. But it seems that many basic and effective subtleties related to schools have been underestimated and covering them has been ignored though longish time passed since the establishment of new schools. The researcher thinks that not defining and not expressing important philosophical concepts like place, time, learning and social essence cause a phenomenon that divests students of amazing existence. School shouldn’t have been considered a dogmatic and inflexible place in which there is no opportunity for student's estimate. The concept of a place of school should have been expressed as a consideration of students, students' relation with their city and their society, and generally their relation with their era. Here instead of common questions, we should ask "Where is the school?"

    Keywords: Dasein, Place, Deseverance, school, Student, Learning
  • Hamzeh Alemi Cheraghali Pages 573-600

    Man and his type of encounter with existence have a very high importance and place in Shariati's thought. Basically Shariati's ontology and anthropology are in strong connection with each other. Therefore, we can ask what view Shariati's ontology presents about man and his relationship with "other"? The result is reaching the duality of monotheism and contradiction, as the most important unsolvable problem in Shariati's ontology. This issue cause’s dialectics to prevail over Shariati's thought. The centrality of the dialectical movement in Shariati's ontology forces him to equate man with rebellion and encounter with popular religion and the modern world, and this subject of "being in the world" puts man under the shadow of the passion for liberation and destroys the possibility of the desirable encounter with “other”. Shariati sometimes provides discontinuous possibilities that indicate the human subjectivity and a favorable attitude towards "the other", But in the whole of his thought system, these possibilities collapse and in the best situation, the ideal encounter with the other will be an unformed situation in his thought.

    Keywords: Self, Other, Ontology, Anthropology, Dialectic
  • Rouhollah Souri * Pages 601-630

    Mysticism and philosophy have different methods for recognizing truth. One is organized on the basis of rational demonstrations and the other with heartfelt intuitions. This methodic difference, however, will not lead to confrontation of content, because if they go forth based on the rules, each of them will achieve the truth, i.e. the single graded truth whom each of them will find in proportion to their own capacity. The difference of these findings is longitudinal and graded, not traverse and confrontational, in a way that one single external truth is found in both upper and lower levels of perception. As a result, the propositions originated from demonstration and intuition support, not falsify, one another. Thus, mystical propositions are rational, not irrational or anti-rational. On the other hand, each of these methods have superiorities over others, which makes their mutual interaction essential. Some of the most important consequences of this interaction are as follows: (1) the role of reason in assessing, imaging and proving the intuitive content; (2) the role of intuition in deepening the image of the problem, finding the middle limit, and increasing the rational certitude. The present article uses a descriptive-analytical method to explain the graded linkage of mysticism and demonstration as well as their mutual interaction.

    Keywords: Mysticism, Philosophy, Graded Linkage, Inseparability, Rationality of Mysticism
  • Naiemeh Najmi Nejad *, Morteza Rezaei Pages 631-656

    Talking about soul and body has always been an important topic. The most important issue in this context is how the soul, as a single existence, relates to the body, as a material existence. Various thinkers have proposed theories to solve this problem. In the present article, which is written with a descriptive-analytical method, we have discussed the theory of identity - as one of the most important theories in the philosophy of mind - and the view of Mulla Sadra - one of the most prominent Muslim philosophers. The conclusion of the research is that there are commonalities between these two theories, including the negation of essential dualism and the negation of the combination of a single entity with a material entity and differences, including the acceptance or non-acceptance of the existence of "self", the acceptance or non-acceptance of the singleness of the self, whether it is the same or not (including There is the sameness (a type or example) of each of the physical and mental phenomena, the return (reducibility/deliverability) or non-return (reduction/indeliverability) of mental phenomena to physical phenomena, negation or acceptance of mental causality.

    Keywords: Self, the Theory of Self-Identity, Philosophy of Mind, Mulla Sadra, Unified Composition, Essential Movement of the Self
  • MohammadHossein Vafaiyan *, Hamid Ehteshamkia Pages 657-683

    Talking about the first origin of activism in Islamic philosophy has a very long history in ontological discussions and the common view is beginning action from cognition and acknowledgement of benefit. But considering his different basics in Psychologyand ontology, Mulla Sadra reveals other views compatible with his existential doubt. The current study aims at revealing the “first origin” of activism in soul based on Mulla Sadra’s thought framework using existential analysis of action issuance basics, not only the conceptual analysis. This origin which is obtained after analyzing his positions specially comparing “action issuance in soul” with “the universe creation in God Almighty” and also comparing his positions with mystics’ view, may be called inherent love or self-love in activism. The origin of activism according to this idea is the inclination of essence existential perfections statement and the love to describe them at the level of external behavior and action is nothing except the essence revealed at the level of human features and then at the level of natural behavior. This idea also causes deeper understanding of “need” and its appearance in reverse perspective and analysis.

    Keywords: Soul, Action Origin, Inherent Love, Appearing Existential Perfections, Need
  • Hasan Abasi Hosseinabadi * Pages 685-708

    The issue of distinction between existence and quiddity has been openly raised in Islamic philosophy; but there is not agreement regarding the origins of this issue. This article claims that in Uthulujiyya, in the topic of "intelligence", we can find the traces of “distinction between existence and quiddity". In the fifth Mimer of Uthulujiyya, he equates the term "Ma howa")ماهو))what question) with "Lema howa") هو لم)) why question) in the intellect and in other beings it is considered entirely different questions. What is meant the identification of these two sort of questions: the "Ma howa")ماهو)and "Lam howa") هو لم) in Intellect? Is it possible to consider the two terms "Ma howa")ماهو)and "Lema howa") هو لم) in Uthulujiyya in the subject of reason as "existential" in which the root of the problem of distinguishing "existence and nature" can be investigated? In this article, we intend to examine this issue conceptual-extensional and creatively. In terms of concept, let's explain it through definition, and its examples in the world of reason and matter, and in terms of innovation, we should examine the problem with complete innovation. Therefore, it is necessary to first explain the terms and words used for "existence" and "essence" in the Enneads Uthulujiyya and the understanding these books have of "existence" and "essence" and then to examine "Ma howa")ماهو)and "Lema howa") هو لم) and the issue of existence and essence in the intellect in terms of concept and examples. The method of this research is descriptive-analytical.

    Keywords: Intellect, Uthulujiyya, Invention, Conceptual-Extensional, Existence, Essence
  • Fatemeh Bakhtiari *, Setare Babajani, Asadollah Azhir Pages 709-731

    In the preface to the second part of his book Ethics, Spinoza claims that he intends to deal with matters that lead to the knowledge of human highest happiness. At the end of the book, he declares that happiness is an intellectual love for God. Since the love of God is considered the highest human happiness according to Spinoza, it is necessary to understand what he means by the concept of divine love. In the third part of the book, he analyzes human emotions to explain human happiness and freedom, and defines love as a pleasure that is to consider together with its cause. He thinks that when we achieve intuitive knowledge, i.e. knowledge of God, we may experience an intellectual love for God. In addition to being the basis of human happiness, this love also affects the quality of his life. This article explains the nature of the emotion of intellectual love for God and its moral and social functions according to Spinoza, and has come to the conclusion that this love leads to the releasing of human beings from the suffering caused by passivity, attaining peace of mind, achieving virtue and happiness and observing death unimportant and being not afraid of it.

    Keywords: Spinoza, Human Life, Functions of Love, Intuitive Knowledge, Intellectual Love of God