فهرست مطالب

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 52 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/02
  • تعداد عناوین: 26
|
  • محمد اوسطی، قدرت الله طالب نیا *، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 1-13

    مدیریت دارایی به دنبال یافتن ترکیبی از دارایی ها در ترازنامه است تا بدان وسیله، خالص ثروت سهامداران را افزایش دهد. نقش مدیریت دارایی بیشتر در صنایع مالی و اعتباری و بانک ها مورد پژوهش قرار گرفته اما کمتر پژوهشی برای شرکت-های بیمه ای انجام شده است که این پژوهش درصدد انجام این امر است. در این پژوهش، ابتدا اطلاعات مورد نیاز شرکت های بیمه ای از صورت های مالی و اطلاعات موجود در بورس اوراق بهادار برای دوره 5 ساله 1395 لغایت 1399 استخراج و از مجموع شرکت های بیمه ای، تعداد 18 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. سپس بر اساس آزمون دیکی فولر، مانایی متغیرها، از آزمون کولموگوروف اسمیرنوف، نرمال بودن توزیع داده ها و از آزمون دوربین واتسون، مستقل بودن خطاها مورد آزمون قرار گرفته است. در این پژوهش برای آزمون معناداری کلی مدل رگرسیون پردازش شده از آماره فیشر در سطح 95 درصد اطمینان استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد سنجه های مدیریت دارایی (نسبت نقدینگی و نسبت دارایی ثابت) در بهبود پیامدهای اقتصادی کیفیت اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: مدیریت دارایی، پیامدهای اقتصادی، کیفیت اطلاعات حسابداری، کیفیت گزارشگری مالی، صنعت بیمه
  • سید جلال احمدی، خسرو فغانی ماکرانی *، نقی فاضلی صفحات 15-28

    هدف پژوهش حاضر مقایسه تکتیک های داده کاوی شبکه عصبی، درخت تصمیم، نزدیک ترین همسایگی و ماشین بردار پشتیبان در پیش بینی صورت های مالی متقلبانه و غیر متقلبانه است. روش پژوهش توصیفی - کاربردی و قلمرو زمانی نیز از سال 1387 تا 1396می باشد. در این پژوهش، نسبت های مالی برای دو نمونه متقلب و غیر متقلب و روش های داده کاوی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. فرضیه های آماری نرمال بودن، همگنی و آزمون هم خطی برای نسبت های مالی نمونه های متقلب و غیر متقلب، مورد آزمون قرار گرفت. فرضیه نرمال بودن با استفاده از آزمون کولموگروف اسمیرنوف و آزمون شاپیرو ویلک، انجام پذیرفت. سپس ضریب همبستگی پیرسون در خصوص وجود هم خطی مدل برای نسبت های مالی و حذف متغیرهای مستقل همبسته مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. در مرحله بعد روش های داده کاوی برای آزمون آنها در پیش بینی تقلب صورتهای مالی و تمایز صورتهای مالی متقلبانه از غیر منتقلبانه به کار برده شده است. به طور کلی، نتایج حاصل نشان می دهد که روش های داده کاوی در تمایز صورت های مالی متقلبانه از غیر متقلبانه موثر هستند. بدین ترتیب که روش شبکه عصبی 4/69 درصد، درخت تصمیم 65.4 درصد، نزدیکترین همسایگی 4/64 درصد و ماشین بردار پشتیبان 78 درصد پیش بینی صحیح داشته اند.

    کلیدواژگان: تقلب، داده کاوی، نسبت های مالی
  • آریا امین پور حسن کیاده، مهدی مرادزاده فرد*، اعظم شکری چشمه سبزی، سید حسین حسینی صفحات 29-46

    چکیدههدف این مطالعه تاثیر ویژگی‎های شخصیتی حسابرسان شامل سرمایه روانشناختی و خوداریابی بر دلبستگی شغلی، سپس تاثیر دلبستگی شغلی بر رفتار ناکارآمد حسابرسی می‎باشد. افراد دلبسته به شغل در ایفای وظایف محوله در انرژی‎های عاطفی، شناختی و جسمی خود سرمایه‎گذاری می‎کنند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش شناخت پیمایشی است. مبانی نظری پژوهش از طریق مطالعات کتابخانه‎ای و داده‎های پژوهش از طریق توزیع پرسشنامه جمع‎آوری شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 225 نفر از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی بوده و زمان انجام پژوهش سال 1399 می‎باشد. فرضیه‎ها بر اساس روش تحلیل مسیر و به کمک نرم افزار لیزرال مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می‎دهد هر دو ویژگی شخصیتی سرمایه روانشناختی و خودارزیابی تاثیر مثبت و معناداری بر دلبستگی شغلی دارد. همچنین بین دلبستگی شغلی و رفتار ناکارآمد حسابرسی رابطه منفی و معناداری‎ وجود دارد. به عبارتی دلبستگی شغلی بین حسابرسان منجر به کاهش رفتارهای ناکارآمد حسابرسی می‎شود.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، خودارزیابی، دلبستگی شغلی، رفتار ناکارآمد حسابرسی
  • زهرا دیانتی دیلمی *، حامد عمرانی، سمیرا غریبی صفحات 47-60

    ارتقاء دانش و توانمندی فارغ التحصیلان دانشگاه ها، متاثر از منابع آموزشی و ارتباط این منابع با یکدیگر می باشد. در این خصوص بهره مندی دانشجویان حسابداری و حسابرسی از منابع دروس تخصصی با استفاده از شبیه سازی کلان داده ها در دوران تحصیل، با هدف استفاده از کلان داده ها جهت کشف تقلب در حسابرسی صورت های مالی، مورد پژوهش قرار گرفته است. طرح پژوهش حاضر، طرح شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه می باشد و 128 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد رشته های حسابداری و حسابرسی دانشگاه های سراسری استان تهران، به عنوان نمونه پژوهش، درسال 1399 مورد آزمون قرار گرفته اند. یافته های این پژوهش بیانگر این است که استفاده از شبیه سازی کلان داده ها در آموزش، تاثیر مثبتی بر توانایی دانشجویان در کشف تقلب در حسابرسی صورتهای مالی و اجزای آن شامل دارایی های جاری، دارایی های غیرجاری، بدهی ها، درآمدها و هزینه ها دارد. ضرورت و اهمیت آموزش مباحث مرتبط با کلان داده ها به دانشجویان حسابداری و حسابرسی غیرقابل انکار به نظر می رسد و در این راستا نقش برنامه های درسی دانشگاه ها جهت آماده سازی آنها برای یادگیری مهارت های تجزیه و تحلیل کلان داده ها به ویژه در حوزه کشف تقلب، حائز اهمیت است و این امر انجام اقدامات عملی از سوی دانشگاه ها و سایر نهادهای مربوطه را ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: کلان داده، تجزیه و تحلیل داده، تقلب در صورتهای مالی، حسابرسی
  • محمد فروغی نسب، فاطمه صراف *، علی نجفی مقدم، نگار خسروی پور صفحات 61-75

    مطالعه حاضر به بررسی اثرات ابعاد گوناگون مسئولیت اجتماعی در بهبود عملکرد غیر مالی شرکتها بر اساس مدلMLP شبکه عصبی الگوریتم ژنتیک پرداخته است. برای این منظور اطلاعات 107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای یک دوره ده ساله در بازه زمانی سال 1388 تا پایان سال 1397، استخراج و متغیرهای پژوهش محاسبه شد و آزمون های آماری لازم صورت گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بوده و طرح آن تجربی و از رویکرد پس‏رویدادی استفاده شده است. با استفاده از روش های آماری و اقتصاد سنجی به بررسی و آزمون فرضیه ها پرداخته شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است بر اساس شاخص های عملکرد غیر مالی، بعد اجتماعی مسئولیت اجتماعی بر تغییرات سرمایه ساختاری، تاثیر مثبت و معنادار، بعد قانونی مسئولیت اجتماعی بر تغییرات سرمایه انسانی، تاثیر مثبت و معنادار، بعد اجتماعی مسئولیت اجتماعی بر تغییرات سرمایه انسانی، تاثیر مثبت و معنادار، داشته است. با تحلیل داده ها به کمک مدل شبکه عصبی مصنوعی و محاسبات انجام شده پرسپترون و تانزانت هایپربولیک بقدار1 از نرم افزار متلب که از بین شش فرضیه موجود تعداد سه فرضیه معنادار وتایید شده که فرضیه بعد اجتماعی مسئولیت اجتماعی بر تغییرات سرمایه ساختاری با بالاترین تانژانت هایپر بولیک 1بیشترین ضریب اثر به عنوان خروجی مطلوب تعیین شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیتهای اجتماعی، عملکرد غیر مالی، شبکه عصبی
  • محمد مرادی، سمیه نیک بخت * صفحات 77-100

    هدف مقاله آن است که بودجه تملک دارایی های سرمایه ای سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را در جهت درست و حداکثر کردن کارایی هدایت نماید و از هدر رفتن جلوگیری نماید و یا میزان آن را به حداقل رساند.این پژوهش از نوع اکتشافی است و در چهار فاز صورت پذیرفته است. در فاز اول معنادار بودن انحرافات بودجه بررسی شده است. داده های گردآوری شده برگفته از اطلاعات موافقتنامه و گزارشات درون سازمانی طی سالهای 1384 تا 1399 می باشد. در فاز دوم با مطالعه متون علمی و انجام مصاحبه از خبرگان و با استفاده از تحلیل تم عوامل موثر بر انحراف بودجه تعیین گردید. این عوامل احصاء شده با یک شاخص کمی، اندازه گیری و از طریق آزمون رگرسیون، مدل انحراف بودجه تدوین شد. در فاز سوم (یافتن عوارض انحراف) و فاز چهارم (یافتن راهکار کاهش انحراف) نتایج با استفاده از روش مصاحبه با خبرگان و تحلیل تم استخراج شد.یافته های پژوهش حاکی از آن است از انحراف معناداری بین بودجه و عملکرد وجود دارد و از میان عوامل موثر بر انحراف بودجه ای که با بررسی متون علمی و مصاحبه با 18خبرگان استخراج گردید، عواملی چون تحریم، نرخ ارز، انتظارات مردم، درآمد ملی، تورم، روابط بین الملل، عوامل قانونی، بلایای طبیعی، مداخلات سیاسی و امنیت شناسایی شد. در ادامه عوارض این انحرافات و راهکارهای کاهش آن ارائه شده است. با مشخص شدن این عوامل مدیران، تصمیم گیران و برنامه ریزان می توانند در بودجه پیشنهادی خود برای هر یک از طرح ها موارد بالا را در نظر بگیرند و در بهبود هر چه بیشتر عملکرد دستگاه گام بردارند

    کلیدواژگان: انحراف بودجه تملک دارائی های سرمایه ای، تحلیل تم، آزمون رگرسیون
  • سلمان لطفی*، زهره حاجیها، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 101-120

    هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین تاثیر سوگیری تاییدی حسابرس بر خطای حسابرسی و همچنین تبیین نقش تعدیلی ویژگی های صاحبکار (ارزش بازار و مالکیت سهامداران نهادی) و حسابرس (حسابرس متخصص صنعت و حسابرس معتمد بورس طبقه اول) بر رابطه بین آن ها می باشد. برای این منظور نمونه ای متشکل از 1168 سال-شرکت از بین شرکت های پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1391 تا 1399 جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که سوگیری تاییدی حسابرس بر خطای حسابرسی نوع اول و نوع دوم تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتایج همچنین نشان می دهد که صاحبکاران با ارزش شرکت بالا، مالکیت سهامداران نهادی بالا، حسابرس متخصص صنعت و حسابرس معتمد طبقه اول، تاثیر مثبت سوگیری تاییدی حسابرس بر خطای حسابرسی نوع اول و نوع دوم را تضعیف می کنند. یافته های این پژوهش می تواند موجب بسط مبانی نظری در حوزه حسابرسی به ویژه قضاوت حسابرسی و ارزیابی ریسک حسابرسی گردد. همچنین نتایج این پژوهش می تواند از طریق آموزش های اضافی آگاهی مناسبی درباره کاهش استفاده حسابرسان از روش های اکتشافی و شهودی، ارائه کند.

    کلیدواژگان: سوگیری تاییدی، ریسک حسابرسی، خطای حسابرسی
  • شعیب رستمی استادکلایه، محمدعلی آقایی*، کیومرث بیگلر صفحات 121-136

    حسابرسی ریسک تجاری، یک نوآوری مهم در روش شناسی حسابرسی است. این رویکرد بر لحاظ نمودن طیف گسترده ای از ریسک های تجاری در جهت کسب درک جامع تری از صاحبکار به شیوه ای ساختاریافته تاکید دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی کارایی رویکرد حسابرسی ریسک تجاری در ایران بر اساس ابعاد تئوری مشروعیت گرینوود و همکاران است. تئوری فوق، دریچه ای برای درک تجارب و نگرش خبرگان حسابرسی در مورد میزان موفقیت و کارایی «حسابرسی ریسک تجاری» در دستیابی به ابعاد مشروعیت (هنجاری، عملی و شناختی) است. روش پژوهش حاضر از لحاظ هدف، بنیادی و از لحاظ ماهیت، اکتشافی و پیمایشی است. نمونه آماری پژوهش 31 نفر از خبرگان حسابرسی کشور می باشند و ابزار جمع آوری داده-ها، پرسشنامه محقق ساخته حاوی 19 سوال در سه بعد مشروعیت هنجاری، عملی و شناختی حسابرسی ریسک تجاری بوده که در سال 1400 انجام شده است. برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 25 استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رویکرد حسابرسی ریسک تجاری طبق نظر خبرگان و یافته های آماری از هر سه بعد هنجاری، عملی و شناختی دارای مشروعیت بوده و مورد پذیرش می باشد. در بعد هنجاری، با توجه به نقص ها و کمبودهای روش فعلی حسابرسی کشور، ادغام این رویکرد در روش فعلی حسابرسی، نویدبخش است. در بعد عملی، رویکرد حسابرسی ریسک تجاری دارای ارزش ذاتی می باشد و به کاهش آزمون های اساسی و رفع حسابرسی بیش از حد کمک می کند؛ و نهایتا در بعد شناختی، این رویکرد روش طبیعی و صحیح انجام حسابرسی است و برای نهادینه شدن در فرهنگ حسابرسی به تغییر ذهنیت وابسته است.

    کلیدواژگان: حسابرسی ریسک تجاری، مشروعیت هنجاری، عملی و شناختی، کارایی اجرای حسابرسی، ریسک تجاری صاحبکار
  • سینا خردیار، * حسنا قهرمانی صغیر، صغری براری نوکاشتی صفحات 137-152

    امروزه صاحبان منابع مایل به حداکثر سازی ثروت خود از طریق گزینش بین انتخاب های موجود به شکلی که بیشترین منفعت را در مقابل حداقل ریسک دارا باشند، می باشند. یافتن چنین انتخاب هایی موجب ارائه تئوری ها و مدل های متنوع پیش بینی ریسک و بازده از سوی صاحب نظران و دست اندر کاران مالی شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین ناهنجاری حسابداری با ریسک و بازده می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بر این اساس، تعداد 115 شرکت در دوره زمانی 1392 تا 1399 از بین جامعه آماری به روش نمونه گیری غربالگری انتخاب شده و روابط بین متغیرهای پژوهش با استفاده از رگرسیون چندمتغیره با به کارگیری داده های تابلویی (پانل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان دهنده ارتباط مثبت بین ریسک مبتنی بر مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای (CAPM) و بازده واقعی، بین ریسک مبتنی بر رویکرد حسابداری براساس اندازه گیری ریسک (ABRM) و بازده واقعی، بین بازده مبتنی بر CAPM و بازده واقعی و بین ABRM و بازده واقعی است.

    کلیدواژگان: ناهنجاری حسابداری، ریسک، بازده مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای (CAPM)، مدل مدیریت ریسک بر مبنای رویکرد حسابداری(ABRM)
  • محمود لاری دشت بیاض، زکیه مرندی * صفحات 153-172

    مطالعه حاضر به صورت تجربی رابطه بین ارتباطات سیاسی و انعطاف پذیری مالی را با استفاده از چهار معیار ارتباطات سیاسی و چهار معیار جهت اندازه گیری انعطاف پذیری مالی مورد بررسی قرار داده است. نمونه مطالعه حاضر شامل تعداد 142 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی 1393-1397 و شامل چهار فرضیه بود که رابطه بین ارتباطات سیاسی را با معیارهای انعطاف پذیری مالی که عبارت اند از ظرفیت مازاد بدهی، نسبت اهرمی، نسبت نقدی و نسبت دارایی های ثابت مورد بررسی قرار می دهد. جهت تحلیل فرضیه های پژوهش از رگرسیون لجستیک و رگرسیون حداقل مربعات معمولی بهره گرفته شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود، زمانی که عضو هیئت مدیره شرکت ها علاوه بر نماینده دولت بودن، از اعضای موظف هیئت مدیره باشد، رابطه مثبتی بین ارتباطات سیاسی و انعطاف پذیری مالی (ظرفیت مازاد بدهی) وجود دارد. دیگر نتایج مطالعه حاکی از تاثیر منفی ارتباطات سیاسی بر اهرم شرکت ها بود. همچنین شواهد کمی در رابطه بین ارتباطات سیاسی و نسبت نقدی شرکت ها حاصل شد. درنهایت نتایج نشان داد که با افزایش سطح ارتباطات سیاسی، قابلیت وثیقه گذاری شرکت ها کاهش یافته و منجر به افزایش سطح انعطاف پذیری مالی شرکت ها می گردد.

    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، انعطاف پذیری مالی، ظرفیت مازاد بدهی
  • حسین امیرمعزی، عباسعلی پورآقاجان*، علی جعفری صفحات 173-188

    یکی از راه های مهار تحریف صورتهای مالی، تشخیص زود هنگام آن است تا بتوان اقدامات پیشگیرانه اعمال کرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی توانایی دو مدل پیش بینی تحریف مبتنی بر صورتهای مالی شامل مدل M-SCORE بنیش و F-SCORE دچو و سنجش میزان دقت آن ها، اطلاعات صورتهای مالی 164 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را بین سال های 1394 تا 1398 مورد مطالعه قرار می دهد. با توجه به نتایج، دقت معیار F-SCORE دچو، در تشخیص شرکتهای دارای احتمال دستکاری و غیر آن، بیش از 70 است که بیانگر توانایی متوسط مدل مذکور در تشخیص تقلب است. همچنین توانایی معیار فوق الذکر با 73.17 درصد در تشخیص تقلب از مدل بنیش با 69.51 درصد بالاتر است. از حیث خطای تشخیص نیز، خطای نوع I و II که به ترتیب بیانگر خطای کارایی و اثربخشی مدل است، در مدل دچو و همکاران (2011) به مراتب کمتر از مدل بنیش است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که معیار F-SCORE دچو در موارد تشخیص احتمال دستکاری در صورتهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سالهای 1394 تا 1398 بهتر عمل کرده است.

    کلیدواژگان: F-SCORE، M-SCORE، تحریف سود، متغیرهای حسابداری
  • علی بهرامی، امیرحسین تائبی نقندری*، حدیث زینلی صفحات 189-213

    بحران های مالی نشان می دهد که استفاده از علوم مختلف در حل مسائل پیش روی پژوهش گران مالی ضروری به نظر می رسد. بر همین اساس در پژوهش حاضر به تعیین تاثیر محیط و مهارت های مغزی مالی بر کنش و آسودگی مالی پرداخته شده است. 450 پرسشنامه بین سرمایه گذارن بورس اوراق بهادار تهران توزیع شد. 430 مورد جمع آوری، 414 پرسشنامه موردپذیرش واقع شد که با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری، به روش برآورد حداکثر درستنمایی و نرم افزار آموس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد مهارت های فعال سازی و بازداری رفتاری بر آسودگی مالی به ترتیب تاثیر مثبت و منفی، به علاوه کنش مالی رابطه بین مهارت های فعال سازی و بازداری رفتاری، با آسودگی مالی را توضیح می دهد. به طور کلی محیط مالی تاثیر مثبت مهارت فعال سازی رفتاری بر کنش مالی را تقویت می کند که به دنبال آن افزایش آسودگی مالی، همچنین محیط مالی تاثیر منفی مهارت بازداری رفتاری بر کنش مالی را تقویت می کند که کاهش احساس آسودگی مالی را به همراه دارد. بنابراین یافته های این پژوهش می تواند مورد توجه مشاوران مالی و خانواده ها قرار گیرد؛ زیرا با شناخت نحوه ارتباط مهارت های فعال سازی رفتاری و بازداری رفتاری با کنش های مالی و آسودگی مالی، می توانند به شناخت بهتر و مناسب تری در جهت راهنمایی برای افزایش آسودگی مالی سرمایه گذاران دست یابند.

    کلیدواژگان: مهارت های مغزی مالی، کنش مالی، محیط مالی، آسودگی مالی
  • مجید پاکدل، زهرا پورزمانی * صفحات 215-230

    در فضای کنونی اقتصاد دنیا حسابرسی به یک ابزار کلیدی و اثربخش تبدیل شده است که نقش آن انکارناپذیر است. اما در طی دو دهه اخیر شاهد تنزل موقعیت و جایگاه حسابداری در سطح بین المللی بودیم. پژوهش حاضر با هدف ارائه الگویی از عوامل تعیین کننده رفتار اخلاقی، تجزیه و تحلیل ارزش های اخلاقی حسابداری حرفه ای و شیوه های گزارش غیراخلاقی در حسابداری به اجرا درآمد. این پژوهش از نظر ماهیت و محتوا از نوع همبستگی می باشد. در این تحقیق اطلاعات مربوط به 384 نفر از حسابداران شرکت های دولتی نمونه آمار تحقیق را تشکیل می دهند از طریق پرسشنامه های یاد شده در فصل قبل جمع-آوری شده تا بر اساس آن رابطه بین متغیرها برای آزمون فرضیه های تحقیق بررسی شود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل تعیین کننده رفتار اخلاقی بر رفتار اخلاقی حسابداران تاثیر معنی داری دارد

    کلیدواژگان: عوامل تعیین کننده رفتار اخلاقی، ارزش های اخلاقی، گزارش غیراخلاقی
  • محمدرضا گیتی نژاد، اسماعیل حسن پور قروقچی * صفحات 231-244

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر عملکرد مشتری بر رابطه بین عملکرد مالی و بازاریابی کارآفرینانه در شرکت های نوپای نوآور انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را 1056 نفر از مدیران شرکت های نوپای نوآور و همچنین خبرگان فعال در مراکز رشد و شتاب دهنده های کسب وکار استان تهران می باشد که تعداد 249 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری طبقه-ای با انتساب مناسب انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد در زمستان سال 1400 استفاده گردید. داده های گردآوری شده با تکنیک چند متغیره مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار ایویوز10 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و به منظور آزمون اثر میانجی، از روش چندمنظوره خودگردان سازی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بازاریابی کارآفرینانه در شرکت های نوپای نوآور اثر مثبت و معنی داری بر عملکرد مالی داشته و در حدود 46 درصد از واریانس آن را تبیین کرد. همچنین، نتایج پژوهش حاکی از آن بود که مجموع اثر غیرمستقیم بازاریابی کارآفرینانه در شرکت های نوپای نوآور بر عملکرد مالی از طریق عملکرد مشتری معنی دار بوده و متغیر عملکرد مشتری بر رابطه بین بازاریابی کارآفرینانه در شرکت های نوپای نوآور و عملکرد مالی اثر میانجی جزئی داشت.

    کلیدواژگان: بازاریابی کارآفرینانه، عملکرد مالی، عملکرد مشتری، شرکت های نوپای نوآور
  • علی ابراهیمی کردلر، وحید حسن بیگی * صفحات 245-275

    پژوهش حاضر به ارائه یک مدل بودجه ریزی اثربخش در یکی از هلدینگ های چندرشته ای در ایران می پردازد و به این سوال پاسخ می دهد که «به منظور بهبود اثربخشی بودجه ریزی در هلدینگ مزبور در راستای تحقق اهداف سازمانی، چه ابعاد و مولفه هایی را می توان ارائه نمود؟» به این منظور، از طریق مرور اسناد و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 19 نفر از مدیران عملیاتی، اعضای هیئت مدیره و مدیران عامل شرکت های زیرمجموعه هلدینگ مزبور، وضعیت فعلی و میزان اثربخشی بودجه-ریزی در این شرکت ها بررسی شده و انتظارات ایشان از یک نظام بودجه ریزی مطلوب مورد سوال قرار گرفت. انتخاب مصاحبه-شوندگان به روش قضاوتی و گلوله برفی بوده و به منظور تحلیل داده ها از تحلیل مضمون استفاده گردید. به منظور ارزیابی کیفیت داده ها و نتایج تحقیق و دستیابی به معیارهای قابلیت اعتماد ضمن استفاده از روش کنترل اعضا، به دریافت بازخورد از خبرگان نیز پرداخته شده است و علاوه بر آن تلاش شده تا توصیف غنی از فرایند اجرای تحقیق ارائه گردد. با اجرای فرایند تحلیل تم 875 کد اولیه استخراج گردید که با پالایش آنها و حذف موارد تکراری، تعداد این کدها به 219 مورد رسید. در ادامه با طبقه بندی کدها، 50 مضمون پایه و 21 مضمون سازمان دهنده استخراج گردید که در قالب 5 مضمون فراگیر شامل: «پیش نیازها و الزامات»، «عوامل اثربخشی تدوین بودجه»، «عوامل اثربخشی تصویب بودجه»، «عوامل اثربخشی ارزیابی انحرافات و اصلاح بودجه» و «عوامل اثربخشی ارزیابی عملکرد» طبقه بندی شدند.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی اثربخش، تئوری اقتضایی، پارادایم ساختارگرایی اجتماعی، راهبرد مطالعه موردی، تحلیل مضمون
  • ابراهیم غریبی، مجید اخوان * صفحات 277-292

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثر کمیته ی حسابرسی اثربخش بر عملکرد شرکت طی مراحل مختلف چرخه ی عمر شرکت می-باشد. برای بررسی عملکرد از 4 معیار ارزش افزوده بازار، کیو-توبین، بازده سرمایه، و بازده دارایی ها استفاده شده است و برای نشان دادن شاخص کمیته ی حسابرسی اثربخش از تحلیل پوششی و کمک گرفتن از سه شاخص تعداد، استقلال و تجربه ی اعضا استفاده شده است (آماره و سطح احتمال آزمون های کمو و بارتلت تایید می کنند که می توان از تحلیل پوششی کمک گرفت). نمونه ی آماری انتخاب شده با توجه به چرخه ی عمر شرکت به 5 دسته ی معرفی، رشد، افول، رکود و بلوغ تقسیم شد و از 88 شرکت در بازه ی زمانی 1396 الی 1400 جهت آزمون فرضیات استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد کمیته ی حسابرسی اثربخش تاثیر مثبت بر میزان عملکرد شرکت دارد که این اثرگذاری وقتی از شاخص عملکرد ارزش افزوده بازار استفاده می شود معنادار می-باشد. اما اثرگذاری کمیته ی حسابرسی اثربخش بر عملکرد با توجه به مراحل مختلف چرخه ی عمر متفاوت تشخیص داده شد که همواره این تاثیر مثبت می باشد. مقایسه ی مدل هایی که چرخه های عمر شرکت را مورد بررسی قرار داده اند با مدل های مشابه که چرخه های عمر را وارد نکرده اند نشان می دهد کیفیت برازش مدل بر اساس آماره به طور متوسط افزایش یافته است، در مدلی که ارزش افزوده بازار به عنوان شاخص عملکرد وارد شده است تاثیر کمیته بر عملکرد در همه ی دوره ها معنی دار تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: کمیته حسابرس اثربخش، چرخه عمر، عملکرد، تحلیل پوششی، داده های تابلویی
  • فرزاد کشاورز، بهرام برزگر*، مصطفی قاسمی صفحات 293-312

    هدف از این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل تعیین کننده نظارت پیشگیرانه در حسابرسی در بخش عمومی با استفاده از معادلات ساختاری و فرایند تحلیل سلسله مراتبی است. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی است. لازم به ذکر است عوامل تعیین کننده مدل نظارت پیشگیرانه حسابرسی در بخش عمومی بر اساس روش داده بنیاد و از طریق مصاحبه از 18 نخبه صورت پذیرفته است که در نهایت 18 مقوله به دست آمده است. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه صورت گرفته است و با توجه به وجود جامعه آماری نامحدود از فرمول کوکران که 384 نفر می باشد، استفاده شد.با توجه به اینکه نتایج بخش کیفی پژوهش حاضر منجر به شناسایی 18 مقوله اصلی و 92 مقوله فرعی شد که در قالب مدل پاردایمی شامل مقوله های پدیده محوری (تنگناهای قانونی، ساختاری، محیطی)، مقوله های شرایط علی (نظارتی، اجرایی و تخصصی)، عوامل زمینه ای (برنامه ریزی سازمانی، بستر نهادی، الزامات قانونی)، شرایط مداخله گر (عوامل تدابیر نظارتی، تخصصی و انسانی)، راهبردها (نظارتی مالی، بستر قانونی و راهبرد سازمانی) و پیامدها (اثربخشی نظارتی، اثربخشی مالی و اثربخشی محیطی) قرار گرفت. در بخش کمی رابطه این مقوله ها مورد ارزیابی قرار گرفت که یافته های پژوهش نشان داد عوامل علی بر مقوله پدیده محوری تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین یافته ها نشان داد پدیده محوری، عوامل زمینه ای و مداخله گر بر عوامل راهبردی تاثیر مثبت و قابل توجهی دارند. بعلاوه یافته ها نشان داد که عوامل راهبردی بر پیامدها تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: فرایند تحلیل سلسله مراتبی، دیوان محاسبات، حسابرسی، نظارت پیشگیرانه
  • سیده سمانه صالحی کمامردخی، کیهان آزادی*، محمدرضا وطن پرست صفحات 313-332

    کسب و کار امروز نیازمند تعاملات اجتماعی و رعایت ملاحظات اخلاقی و فرهنگ صحیح است. الزام تحصیل سود، فعالیتهای غیراخلاقی و نادیده انگاری کردارهای مورد پذیرش جامعه را توجیه نمی نماید. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اخلاق و فرهنگ سازمانی بر قضاوت حرفه ای حسابرس است. تحقیق حاضر توصیفی است و به لحاظ جمع آوری داده ها میدانی است. جامعه آماری تحقیق، خبرگان و حسابداران می باشند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 211 نفر تعیین شد. در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است.داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS22 و مدلسازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که اخلاق سازمانی بر قضاوت حسابرس تاثیر معنی داری دارد.همچنین یافته ها نشان داد فرهنگ سازمانی بر اخلاق سازمانی تاثیر دارد ،منتها فرهنگ سازمانی بر قضاوت حسابرس تاثیر معنی داری نشان نداد. همچنین نتایج حاکی از آن است که فرهنگ سازمانی از طریق اخلاق سازمانی بر قضاوت حسابرس تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، فرهنگ سازمانی، قضاوت حرفه ای حسابرس
  • سهیل غیاثی طبری، سید علیرضا میرعرب*، هدی همتی، صابر خندان علمداری صفحات 333-348

    هدف این پژوهش ارائه مدل کسب و کار مدور شرکت های کوچک و متوسط مبتنی بر نقش توانمندساز فینتک، است. در این تحقیق با استفاده از روش هدفمند قضاوتی، از نظرات 25 نفر مدیران و کارشناسان شرکت های کوچک و متوسط فعال در صنعت خودرو، مستقر در استان تهران و همچنین اساتید دانشگاه استفاده گردید. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ فرایند تجزیه و تحلیل داده ها در دو مرحله ی شناسایی مولفه های مدل از طریق ابزار مصاحبه و با استفاده از روش تحلیل مضمون و نیز غربالگری مولفه ها از طریق ابزار پرسشنامه و روش دلفی فازی انجام شد. با توجه به یافته های تحقیق در مرحله شناسایی مولفه ها بااستفاده از تحلیل مضمون و در طی مرحله آشنایی با داده ها، 87 مورد از شواهد گفتاری شناسایی شده ازمتن مصاحبه ها در قالب 47 کد اولیه، 12 تم فرعی و سپس، یک تم اصلی دسته بندی شدند. در مرحله دلفی نیز تمام مولفه به تایید خبرگان رسید و در نهایت الگوی تحقیق رسم شد. نتایج تحقیق نشان داد مدل نهایی تحقیق شامل 12 بعد اصلی فرآیندهای خلق ارزش؛ شراکت ها و همکاری ها؛ پیشنهادات؛ فرآیندهای تحویل ارزش؛ مکانیزم های درآمد؛ مشتریان هدف؛ مزایای کلی؛ گزاره های ارزش؛ ارزش برای شرکا؛ ارزش برای مشتریان؛ ساختار هزینه و گزینه های تامین مالی است.

    کلیدواژگان: مدل کسب و کار مدور، شرکت های کوچک و متوسط، فینتک، صنعت خودرو
  • نیوشا طهماسبی، افسانه سروش یار *، بهمن بنی مهد صفحات 349-369

    هدف این مقاله بررسی تاثیر تضاد منافع بر فرآیندهای شناختی حسابرسان و نیز احتمال رفتار تصمیم گیری انحرافی آنها بوده است. علاوه بر این رابطه فرآیندهای شناختی حسابرسان بر رفتار تصمیم گیری انحرافی آنها در صورت وجود تضاد منافع مورد بررسی قرار گرفته است. جهت بررسی فرایندهای ذهنی موثر بر رفتار تصمیم گیری انحرافی حسابرسان در مواجهه با شرایط تضاد منافع، نظریه شناخت اجتماعی و مدل تصمیم گیری برون داد با هم ادغام شده اند و جهت آزمودن فرضیه های مورد نظر از پرسشنامه ای استفاده شده که شامل طیف وسیعی از رایج ترین طبقات تضاد منافع است. در طراحی پرسشنامه، از چهار سناریوی تضاد منافع استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل حسابرسان در رده های سرپرست، سرپرست ارشد، مدیر و شریک حسابرسی و نمونه آماری شامل 402 نفر از این افراد است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تضاد منافع با رفتار تصمیم گیری انحرافی رابطه معناداری دارد. همچنین تضاد منافع با فرایند های شناختی دارای رابطه معنی داری است. علاوه بر این بین فرایندهای شناختی و رفتار تصمیم گیری انحرافی در شرایط وجود تضاد منافع نیز رابطه معنی داری وجود دارد. با توجه به رابطه معنادار فرایندهای شناختی و نیز تضاد منافع با رفتار تصمیم گیری انحرافی، به نظر می رسد باید به توسعه مداخلات رفتاری برای تقویت استقلال واقعی حسابرسان پرداخت که این مداخلات رفتاری هم باید از فرایندهای شناختی آگاهانه (عمدی) و هم از فرایندهای شناختی ناخودآگاه (غیر عمدی) شکل گیرد.

    کلیدواژگان: تضاد منافع، فرایندهای شناختی، رفتار تصمیم گیری انحرافی، مدل شناخت اجتماعی، مدل تصمیم گیری برونداد
  • سعید برزگر، محسن حمیدیان *، سیده محبوبه جعفری صفحات 371-385

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر جهت گیری اخلاقی بر ریسک تقلب حسابرسان می باشد. ابزار جمع آوری داده های پژوهش پرسشنامه بود که برای تحلیل داده های جمع آوری شده از تحلیل حداقل مربعات جزئی استفاده شد. جامعه هدف پژوهش حسابرسان عضو سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی بخش خصوصی بود که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب و در بازه زمانی 6 ماه مورد بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج کسب شده مشخص گردید، جهت گیری اخلاقی بر ریسک تقلب حسابرسان تاثیر مثبت و معناداری دارد. در واقع نتیجه ی این پژوهش نشان می دهد، وجود انتظارات مثبت در متن جامعه و محیط حرفه ای باعث ایجاد پویایی بیشتر در کارکردهای اثربخش استقلال طلبانه حسابرسان می گردد، چراکه انگیزه های محرک می تواند به افزایش فلسفه حرفه ای حسابرسان در مسیر کار راهه ای شان کمک نماید و باعث گردد تا در زمان اتخاذ تصمیم ها، فارغ از هرگونه نفوذ و وابستگی های احتمالی، اقدام به اظهارنظر و قضاوت های حرفه ای نمایند.

    کلیدواژگان: جهت گیری اخلاقی، ریسک تقلب حسابرسان، اهداف اخلاقی
  • مجاهد رخشان، علی ذبیحی زرین کلایی*، عباسعلی پورآقاجان صفحات 387-403

    کیفیت حسابرسی از موضوعات بسیار با اهمیت است که همواره مورد توجه پژوهشگران متعددی بوده است. برای رفع مسائل و مشکلات موجود در این زمینه علیرغم تلاش هایی که تاکنون صورت گرفته همچنان نیاز به تلاش های بیشتری است. چالش هایی از قبیل شیوه پرداخت حق الزحمه حسابرسی، نحوه قیمت گذاری خدمات حسابرسی، انتخاب موسسات حسابرسی و دوران تصدی آنان در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته اند. هدف پژوهش ارزیابی موانع ارتقای کیفیت حسابرسی با تاکید بر شناسایی رویه های معیوب است. روش پژوهش شامل بررسی ادبیات و پژوهش های مرتبط، تهیه و توزیع پرسشنامه است. موانع ارتقای کیفیت حسابرسی در پژوهش حاضر با مشارکت 305 نفر از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار طی پرسشنامه در سال 1401 مورد ارزیابی قرار گرفته است. علاوه بر ضرورت توجه به اصول اخلاقی، موانع مذکور در شش گروه اصلی شامل؛ رویه های قیمت گذاری خدمات حسابرسی و نتایج حاصل از بکارگیری آن ها، حق الزحمه حسابرسی و نحوه پرداخت آن، چگونگی رقابت بین موسسات حسابرسی و سهم آن ها از بازار حسابرسی و عوامل موثر بر آن، نحوه و شرایط ارائه انواع خدمات و صدور گزارش حسابرسی توسط موسسات حسابرسی، اندازه موسسات حسابرسی و چگونگی و آثار ادغام آن ها بایکدیگر، طول دوران تصدی موسسات حسابرسی و عوامل موثر بر انتخاب و تغییر حسابرسان طبقه بندی شده اند که طبق نتایج پژوهش رفع ایرادات موجود در آن ها می تواند در نهایت منجر به ارتقای کیفیت حسابرسی گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، رویه ها، بازار حسابرسی، حق الزحمه حسابرسی، انتخاب موسسات حسابرسی
  • فرشید یزدانی، عارفه محقق*، نقی فاضلی صفحات 405-422

    جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان، اساتید و متخصصین حوزه حسابداری مدیریت و علوم رفتاری به تعداد نامحدود بودند که تعداد مصاحبه شوندگان حدود 16 نفر بود. روش نمونه گیری به صورت گلوله برفی بود که از مصاحبه شوندگان خواسته شد افرادی مطلع در رابطه با موضوع تحقیق را جهت انجام مصاحبه های بعدی معرفی نمایند. داده های اولیه به شیوه مصاحبه گردآوری شدند. مطابق فرایند روش شناختی، طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، نخست از دل تعداد زیاد انواع داده های اولیه، کدهای مرتبط با موضوع مشخص شدند؛ سپس به شیوه مقایسه مداوم از دل چندین کد، یک مفهوم استخراج شد و به همین شیوه سایر کدها نیز به مفاهیم تبدیل شدند تا در نهایت 100 مفهوم به دست آمد. در مرحله بعد، هر چند مفهوم در قالب یک مقوله قرار گرفتند تا 20 مقوله برای این پژوهش به دست آمده باشد. یافته های تحقیق نشان داد که، 4 مقوله به عنوان مقوله محوری ظاهر شدند که شامل: قضاوت حسابداران، قضاوت و تصمیم گیری افراد، عوامل رفتاری، ارزیابی و کنترل می باشند. سایر مقوله ها برای ارائه در مدل تصویری در پنج دسته شرایط علی (4 مقوله)، بستر یا زمینه (2 مقوله)، شرایط مداخله گر (4 مقوله)، راهبردها (3مقوله)، پیامدها (3 مقوله) قرار گرفتند. در نهایت نتایج نشان از معناداری روابط و اجزای مدل ارائه شده داشت.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، حسابداری، مدیریت رفتاری، نظریه داده بنیاد
  • کامران اسمعیل زاده اقدم، نعمت رستمی مازویی*، محمود صمدی لرگانی، بهنام گیلانی نیا صفحات 423-442

    هدف این تحقیق تبیین و ارائه چارچوب مفهومی تردید حرفه ای حسابرسان، تفاوت های فردی، اهداف رفتاری و اقدامات در این زمینه با آزمون تئوری رفتار برنامه ریزی شده، است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق «توصیفی» و از نوع «همبستگی» است. جامعه آماری شامل تمامی حسابرسان تهران است. روش نمونه گیری طبقه بندی و توزیع پرسشنامه تصادفی می باشد. تعداد نمونه استفاده از روش PLS، 300 نفر تعیین شد که پس از توزیع 350 پرسشنامه 304 پرسشنامه قابل استفاده برگشت داده و تحلیل شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه قصد شک و تردید حسابرسی هارت (2010)، پرسشنامه اقدامات رفتاری جانسن و همکاران (2021) پرسشنامه دانش حسابرس جانسن و همکاران (2021)، پرسشنامه مقیاس تجربه (سابقه کاری) جانسن و همکاران (2021)، پرسشنامه شجاعت اخلاقی هانا و آوالیو (2010) و پرسشنامه تئوری رفتار برنامه ریزی شده جانسن و همکاران (2021)، استفاده شد. نتایج نشان داد که بین تفاوت های فردی ازجمله جنسیت، تجربه، دانش خاص وظیفه و شجاعت اخلاقی با ویژگی های تردید حرفه ای رابطه معناداری دارد و نگرش، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری با ویژگی های تردید حرفه ای رابطه معناداری دارد. و تردید حرفه ای حسابرس با جستجوی بیشتر شواهد حسابرسی، پرسش بیشتر پیرامون شواهد حسابرسی و تعلیق قضاوت در شواهد حسابرسی رابطه معناداری دارد.

    کلیدواژگان: تردید حرفه ای، تفاوت های فردی، اهداف رفتاری، اقدامات، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • مهدی گودرزی، علی اکبر چهار محالی *، هاشم نیکومرام، محسن امینی خوزانی، احسان رحمانی نیا صفحات 443-458

    امروزه، سازمان های تجاری در سراسر جهان برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار در حال رقابت هستند. در این راستا، سرمایه فکری به عنوان یکی از ارزشمندترین منابع سازمانی تلقی می شود که توسعه پایدار را ممکن می سازد. پژوهش حاضر به ارائه ی الگویی جهت بررسی رابطه بین سرمایه فکری و توان رقابتی شرکت ها و واکاوی نقش میانجی گری هوشمندی رقابتی و نقش تعدیل‏گری دو عامل حسابداری مدیریت استراتژیک و ارتباطات سیاسی می پردازد. این پژوهش از حیث جهت گیری پژوهشی کاربردی و در قالب مطالعات میدانی بوده و جامعه آماری آن متشکل از مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت های بورسی و اعضای هیات علمی رشته های حسابداری، اقتصاد و مالی می‏باشد. همچنین حجم نمونه بر اساس روش محاسبه نمونه گیری کوهن و تکمیل پرسشنامه، با انتخاب 202 نفر از اعضای جامعه انجام شده و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از الگوی معادلات ساختاری نسبت به برازش مدل از طریق نرم افزار PLS- Smart اقدام گردید. نتایج حاکی از آن است که سرمایه فکری بر توان رقابتی تاثیر معنادار داشته و هوشمندی رقابتی به طور معنادار نقش میانجی را در این رابطه ایفا می کند. هرچند نقش تعدیل گری حسابداری مدیریت استراتژیک در رابطه ی بین سرمایه فکری و توان رقابتی تبیین نگردیده، لیکن ارتباطات سیاسی دارای نقش تعدیل گری در رابطه مذکور می‏باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، توان رقابتی، حسابداری مدیریت استراتژیک، هوشمندی رقابتی و ارتباطات سیاسی
  • سید مهدی بنی هاشمی کهنگی، مهدی فغانی *، محسن رحیمی دستجردی صفحات 459-468

    حسابرسی به دلیل حجم بالای کار و فشار زمانی بر حسابرسان یکی از مشاغل پراسترس می باشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر فشار کاری و خصوصیات فردی حسابرس بر افزایش میزان استرس حسابرس در دوران پرکاری نسبت به کم کاری می باشد.این پژوهش، یک پژوهش مقطعی-تحلیلی از نوع پژوهشهای آینده نگر و در حوزه پژوهشهای همبستگی است. همچنین به دلیل اینکه نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در فرآیند تصمیم گیری مورد استفاده قرار گیرد، این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است.جامعه آماری پژوهش حاضر حسابرسان معتمد سازمان بورس اوراق بهادار تهران بوده که در طی دوره پژوهش اقدام به امضای گزارش حسابرسی صورتهای مالی حسابرسی شده شرکتها نمودهاند. شیوه کار بدین صورت است که آزمایش کورتیزول در دو مقطع انجام می شود. نخستین آزمایش در ماه های دی و بهمن که معرف ماه های کم کاری حسابرسان می باشد انجام می شود. دومین آزمایش در ماه های خرداد و تیر که معرف ماه های پر کار حسابرسان می باشد انجام می .اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از مدل رگرسیون چند متغیره تجزیه و تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که افزایش سن و تجربه اثر معکوس بر افزایش استرس حسابرس دارند و تجربه حسابرسی تاثیر منفی بیشتری نسبت به سن حسابرس بر افزایش استرس حسابرس دارد. و فشار کاری در دوران پرکاری نسبت به دوران کم کاری بر استرس حسابرس تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: فشار کاری، خصوصیات فردی، استرس، حسابرس
|
  • mohamad owsati, ghodratallah talebnia *, hamidreza vakilifard Pages 1-13

    Asset management seeks to find a combination of assets in the balance sheet to thereby increase shareholders' net wealth.The role of Asset Management has been studied more in the financial and credit industries and in banks, but less in insurance companies and This research intends to do this .In this study, we first extracted the information required from insurance companies from the financial statements and information available in the Stock Exchange for the period of 8 years from 2016 to 2020 and selected 18 companies from the total of insurance companies as statistical sample.Then, based on Dickey Fuller test, the variables were tested, by Kolmogorov Smirnov test, normality of data and by Durbin Watson test, the independent of the errors. In this study, Fisher's statistic at 95% confidence level was used to test the overall significance of the processed regression model. The results show that measures of asset management (liquidity ratios and fixed assets ratios) have impact on improving the economic consequences of quality of accounting information and quality of financial reporting.

    Keywords: Asset Management, Economic consequences. Accounting Information Quality, Financial Reporting Quality, Insurance Industry
  • Seyed jalal Ahmadi, khosro faghani makrani*, Naghi Fazeli Pages 15-28

    The purpose of this study is to compare neural network, decision tree, nearest neighbor and support vector machine data mining techniques in predicting fraudulent and non-fraudulent financial statements. The research method is descriptive-applied and time domain from 2008 to 2018. In this study, financial ratios for two fraudulent and non-fraudulent samples and data mining methods were analyzed. Statistical hypotheses of normality, homogeneity and linearity test for financial ratios of fraudulent and non-fraudulent samples were tested. The normality hypothesis was tested using Kolmogorov-Smirnov test and Shapiro Wilk test. Then Pearson correlation coefficient for the existence of the model for financial ratios and elimination of correlated independent variables was tested. Next, data mining methods are used to test them in predicting financial statement fraud and distinguishing fraudulent and non-fraudulent financial statements. In general, the results show that data mining methods are effective in differentiating fraudulent and non-fraudulent financial statements. The neural network method had a correct prediction of 69.4%, decision tree 65.4%, nearest neighbor 64.4% and support vector machine 78%.

    Keywords: Fraud, Data mining, Financial ratios
  • Aria Aminpoor hasankiadeh, mahdi moradzadehfard *, Azam Shokri Cheshmeh Sabzi, hosein hoseiny Pages 29-46

    AbstractThe aim of this research is studying the effect of Psychological capital, Core self-evaluation on the Work engagement, then the effect of Work engagement on the Dysfunctional audit behavior. Job-savvy people invest in their emotional, cognitive, and physical energies while doing work. The present study is applied in terms of purpose and survey in terms of cognition. The theoretical foundations of the research were collected through library studies and research data through the distribution of questionnaires. The statistical sample of the research includes 225 auditors working in Iranian association of Certified of Public Accountants, and the time of the research is 1399. The hypotheses are examined based on the path analysis method with the help of lisral software. The results of Research showed Both Personality characteristics of psychological capital and Core self-evaluation have a positive and significant effect on Work engagement. There is also a significant negative relationship between Work engagement and dysfunctional audit behavior. In other words, Work engagement between auditors leads to a reduction in Dysfunctional audit behaviours.

    Keywords: Psychological capital, Core self-evaluation, Work engagement, Dysfunctional audit behaviour
  • zahra Dianati Deilami *, ha, med Omrani, Samira Gharibi Pages 47-60

    Improving the knowledge and ability of university graduates is affected by educational resources and the relationship of these resources with each other. In this regard, the benefit of accounting and auditing students from the resources of specialized courses using case studies of big data during their studies, with the aim of using big data to identify suspected cases of fraud in financial statements auditing, has been researched. The design of this study is a quasi-experimental design of pre-test and post-test with one group. The statistical population of this study includes postgraduate students of accounting and auditing in Tehran Public universities (University of Tehran, Allameh Tabatabai, Tarbiat Modares, Shahid Beheshti, Kharazmi, Al-Zahra) in 2020 who are at least in their third semester, which includes 348 people. In this society, using systematic deletion, students who do not have an audit experience are excluded from the statistical population, and the statistical sample includes students who have an audit experience and their number is 128. The results of this study show that the use of case data simulation in education has a positive impact on students' ability to identify suspected cases of fraud in financial statement auditing and its components, including current assets, non-current assets, liabilities, revenues and expenses.

    Keywords: Big data, Data analysis, Fraud in financial statement, Auditing
  • mohammad foruoghinasab, Fatemeh Sarraf *, ali najafi mooghadam, negar khosravi Pages 61-75

    The present study investigates the effects of various dimensions of social responsibility on improving the non-financial performance of companies based on the MLP model of the neural network of genetic algorithms. For this purpose, the information of 107 companies listed on the Tehran Stock Exchange for a period of ten years in the period from 2009 to the end of 1397, was extracted and the research variables were calculated and the necessary statistical tests were performed. The method of the present study is descriptive-correlational and its design is experimental and the post-event approach is used. Using statistical and econometric methods, the hypotheses were examined and tested. Findings indicate that based on non-financial performance indicators, social dimension of social responsibility on structural capital changes, positive and significant effect, legal dimension of social responsibility on human capital change, positive and significant effect, social dimension of social responsibility on human capital change, It has had a positive and significant effect. By analyzing the data with the help of artificial neural network model and calculations of perceptron and hyperbolic tangent equal to 1 from MATLAB software, which out of the six existing hypotheses, three hypotheses are significant and confirmed that the social dimension of social responsibility on structural capital changes with the highest tangent Hyperbolic 1 The maximum effect factor is set as the optimal output.

    Keywords: Social responsibilities, non-financial performance, neural network
  • Mohammad Moradi, somaye nikbakht * Pages 77-100

    The purpose of this study is to investigate the factors affecting the budget deviation of the acquisition of capital assets with performance, the consequences of this deviation and to find a solution to reduce it in the Ministry of Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts.This research is of applied type and has been done in four phases. In the first phase, the significance of budget deviations is investigated. The collected data are based on the information of the agreement and reports within the organization during the years 2005 to 2021. In the second phase, by studying scientific texts and conducting interviews with experts and using theme analysis, the factors affecting the deviation were determined. These enumerated factors were measured with a quantitative index and a budget deviation model was developed through regression test. the third phase and the fourth phase the results were extracted using the method of interviewing experts and theme analysis. Findings indicate that there is a significant deviation between budget and performance and among the factors affecting budget deviation that were extracted by reviewing scientific texts and interviewing experts, factors such as sanctions, exchange rates, public expectations, national income, inflation International relations, factors, natural disasters, political interventions and were identified. The following are the effects of these deviations and solutions to reduce it.By specifying this factors of , decision makers can consider the above in their proposed budgets for each of the executive app plans and take steps to further improve the performance of the app.

    Keywords: Capital Asset Acquisition Budget Deviation, Theme Analysis, Regression Test
  • Salman Lotfi *, Zohreh Hajiha, hamidreza vakilefard Pages 101-120

    The main purpose of this study is to explain the effect of confirmation bias on audit error and also to explain the moderating role of client characteristics (market value and institutional shareholder ownership) and auditor (industry specialist auditor and first-class stock exchange trusted auditor) on the relationship between them. For this purpose, a sample consisting of 1168 firm-year from listed firms on the Tehran Stock Exchange during 2012-2020, is collected and analyzed. The results show that confirmation bias has a positive effect on type I audit error and type II audit error. The results also show that the positive effects of confirmation bias on type I audit error and type II audit error are less for clients with high market value, high institutional ownership percentage, and audits performed by industry specialist auditors and first-class stock exchange trusted auditors. The findings of this research could lead to development of theoretical foundations in auditing field, especially audit judgment and audit risk assessment. Further, the study results suggest additional training targeted at mitigating auditors’ use of heuristics may be beneficial.

    Keywords: Confirmation Bias, Auditing Risk, Audit Error
  • Shoeyb Rostami OstadKelayeh, MohammadAli Aghaei *, Kumars Biglar Pages 121-136

    Business risk auditing (BRA) is an important innovation in auditing methodology. This approach emphasizes addressing a wide range of business risks in order to gain a more comprehensive understanding of the client in a structured way. The main purpose of this study is to investigate the efficiency of business risk auditing approach in Iran based on the dimensions of Greenwood et al. legitimacy theory. This theory is a window to understand the experiences and attitudes of auditing experts about the success and efficiency of "business risk auditing" in achieving the dimensions of legitimacy (normative, practical and cognitive). The method of the present research is fundamental in terms of purpose and exploratory and survey in terms of nature. The statistical sample of the research is 31 auditing experts of the country and the data collection tool is a researcher-made questionnaire containing 19 questions in three dimensions of normative legitimacy, practical legitimacy and cognitive legitimacy of BRA, which was conducted in 2021. SPSS software version 25 was used to analyze the research data. The results indicate that the normative dimension, considering the shortcomings of the current audit method of the country, the integration of the BRA approach in the current audit method is promising. In practical terms, the BRA approach has intrinsic value and helps reduce underlying tests and eliminate over-auditing; Finally, in the cognitive dimension, the BRA approach is a natural and correct method of auditing and depends on a change of mindset to be institutionalized in the auditing culture.

    Keywords: Business risk audit, Normative, practical, cognitive legitimacy Audit production efficiency, Auditee business risk
  • Sina Kheradyar*, Hosna Ghahremani Saghir, Soghra Barari nokashti Pages 137-152

    Today, resource owners want to maximize their wealth by choosing between available choices that will give them the most benefit against the least risk. Hence, finding such choices has led to the presentation of various theories and models for predicting risk and return by financial experts and practitioners. The main purpose of this study is to investigate the relationship between accounting anomalies with risk and return. The statistical population of the study includes companies listed on the Tehran Stock Exchange. Accordingly, 115 companies were selected by screening sampling method in the period 2013 to 2020 and the relationships between research variables were analyzed using multivariate regression using panel data. The results of testing the hypotheses showed that there is a positive relationship between risk based on capital asset pricing model (CAPM) and real return. The results also demonstrated that there is a positive relationship between the risk-based accounting approach based on risk measurement (ABRM) and the actual returns. It was also found that there is a positive relationship between CAPM-based returns and actual returns and, in addition between ABRM and actual returns.

    Keywords: accounting anomaly, risk, return, capital asset pricing model (CAPM), risk management model based on accounting approach (ABRM)
  • Mahmoud Lari Dashtbayaz, zakiyeh marandi* Pages 153-172

    The aim of this study is the investigating the effect of political communication on financial flexibility. The sample of the present study is 142 Tehran Stock Exchange member firms in the period of 2014-2018. The present study included four hypotheses that exploring the relationship between the four criteria of political connections with the criteria of financial flexibility included spare debt capacity, leverage ratio, cash ratio and fixed asset ratio. The results showed when a member of board director in addition to was government agent, he/she was executive member, there was a positive relationship between political connection and financial flexibility (spare debt capacity). Other our result showed that political connection has a negative effect on the firms leverage ratio, also there was not a significance relationship between political connection and the firms cash ratio. Finally, the results showed that as the level of political connection increased, the firms fixed asset ratio decreas and led to an increase in corporate financial flexibility.

    Keywords: Political connection, Financial Flexibility, spare debt capacity
  • hossein amirmoezzi, abasali poraghajan *, ali jafari Pages 173-188

    One way to prevent financial distortion is to detect it early so that precautionary measures can be taken. The aim of this study was to investigate the ability of two models of forecasting distortions based on financial statements including M-SCORE Banish and F-SCORE Decho models and to measure their accuracy. The financial statements of 164 companies listed on the Tehran Stock Exchange between 2015 Will be studied until 2019. According to the results, the accuracy of Dechu F-SCORE criterion in identifying companies with the possibility of tampering and otherwise, is more than 70, which indicates the average ability of the model in detecting fraud. Also, the ability of the above-mentioned criterion with 73.17% in detecting fraud is higher than Banish model with 69.51%. In terms of diagnostic error, type I and II errors, which indicate the error of efficiency and effectiveness of the model, respectively, in the model of Decho et al. (2011) is much less than the model of Banish. Therefore, it can be concluded that Dechu F-SCORE criterion has performed better in cases of detecting the possibility of tampering with the financial statements of companies listed on the Tehran Stock Exchange between 2015 and 2019.

    Keywords: F-SCORE, M-SCORE, Profit Distortion, Accounting Variables
  • Ali Bahrami, Amirhossein Taebi Noghondari *, Hadis Zeinali Pages 189-213

    Financial crises show that the use of various sciences in solving the problems facing financial researchers seems necessary, in the present study, the impact of environment and financial brain skills on financial action and financial well-bing. In order to collect data, 450 questionnaires were distributed among investors trading on the Tehran stock exchange. Then, 430 questionnaires were collected, and 414 questionnaires were finally accepted and analyzed through structural equation modeling (SEM) by estimating the maximum likelihood in Amos. The research results indicated that activation and behavioral inhibition skills on the financial well-being, respectively, positive and negative impact, furthermore, financial action explained the relationship between activation and behavioral inhibition skills with financial well-being. The results generally showed that the financial environment improved the relationship between the behavioral activation skills and financial action, something which enhanced the sense of financial well-being. The results also the financial environment strengthened the negative effect of the behavioral inhibition skill on financial action and finally decreased financial well-being. Therefore, the findings of this study can be considered by financial advisors and families; Because by understanding how behavioral activation and behavioral inhibition skills are related to financial action and financial well-bing, they can gain a better and more appropriate understanding in order to guide investors to increase financial well-bing.

    Keywords: Financial Brain Skills, Financial Environment, Financial Action, Financial Well-Bing
  • Majid Pakdel, zahra pourzamani* Pages 215-230

    In the current climate of the world economy, auditing has become a key and effective tool whose role is undeniable. But over the last two decades, we have seen a decline in the position of accounting internationally. The aim of this study was to provide a model of the determinants of ethical behavior, analysis of ethical values of professional accounting and unethical reporting methods in accounting. This research is correlational in nature and content. In this research, information about 384 accountants of state-owned companies constitute the sample of research statistics through the questionnaires mentioned in the previous chapter, based on which the relationship between variables is tested to test research hypotheses. The collected data were analyzed using SPSS and AMOS software.The collected data were analyzed using SPSS and AMOS software. The results of this study showed that the determinants of ethical behavior have a significant effect on the ethical behavior of accountants

    Keywords: Determinants of ethical behavior, ethical values, immoral reporting
  • MohammadReza Gitinejad, Esmaeil Hasanpour Ghoroghchi * Pages 231-244

    The present study was conducted to investigate the effect of customer performance on the relationship between financial performance and entrepreneurial marketing in innovative start-up companies. The statistical population of this study is 1056 managers of innovative start-up companies as well as experts active in business growth and accelerators centers in Tehran province, of which 249 people were selected through stratified sampling method with appropriate assignment. A standard questionnaire was used to collect data in the winter of 2022.The collected data were analyzed by multivariate structural equation modeling technique using Eviews 10 software and in order to test the mediating effect, the multi-purpose Bootstrapping method was used. The results showed that entrepreneurial marketing in innovative start-up companies had a positive and significant effect on financial performance and explained about 46% of the variance. Also, the results showed that the total indirect effect of entrepreneurial marketing in innovative start-up companies on financial performance through customer performance was significant and customer performance variable on the relationship. There was a slight mediating effect between entrepreneurial marketing in innovative start-ups and financial performance.

    Keywords: Entrepreneurial Marketing, Financial Performance, Customer Performance, Innovative Start-up companies
  • Ali Ebrahimi kordlar, Vahid Hasanbeigy * Pages 245-275

    This paper Presents a model for the effective budgeting in a Holding Company in Iran and answers to this question: “which aspects and proxies can we provide in order to improve the effectiveness of budgeting in that holding?” So, these steps had been followed: first, the current procedures of the budgeting and their effectiveness had been reviewed using documents review and 19 semi-structured interviews with operational managers, board of directors and CEOs of mentioned companies. Second, their expectation about the budgeting system had been analyzed. We used judgement and snowball sampling methods for choosing interviewees and the thematic analysis was used to analyze the data. For achieving the trustworthiness of data and research findings, we emphasized on the members control and experts’ feedback. Also, we tried to provide a full description of the research process. We identified 875 primary codes from the data gathered by interviews, and 219 codes remined after removing duplicates. Followed by this, we identified 50 basic themes and 21 organizer themes, which classified into 5 inclusive themes, as follows: prerequisites and requirements, factors of budgeting effectiveness, factors of budget approval effectiveness, factors of deviation assessment and budget correction effectiveness, and factors of performance evaluation effectiveness.

    Keywords: effective budgeting, contingency theory, social constructivism paradigm, case study approach, thematic analysis
  • Ebrahim Gharibi, majid akhavan * Pages 277-292

    The main purpose of this research is to investigate the effect of an effective audit committee on the company's performance during different stages of the company's life cycle. To check the performance, 4 criteria of added value of the market, Q-Tobin, return on capital, and return on assets have been used, and to show the index of effective audit committee, coverage analysis and three indicators of number, independence, and experience members have been used (statistics and the probability level of the Comeau and Bartlett tests confirm that coverage analysis can be used). According to the life cycle of the company, the selected statistical sample was divided into 5 categories: introduction, growth, decline, stagnation, and maturity, and 88 companies were used in the period from 2018 to 2022 to test the hypotheses. The results of the research show that an effective audit committee has a positive effect on the company's performance, and this effect is significant when the market value added performance index is used. But, the impact of the effective audit committee on performance was determined to be different according to the different stages of the life cycle, which is always positive.

    Keywords: effective audit committe, life cycle, performance, Coverage analysis, Panel data
  • farzad keshavarz, Bahram Barzegar *, mostafa ghasemi Pages 293-312

    The purpose of this study is to identify and prioritize the determinants of preventive supervision in public section audit using structural equations and process of hierarchical analysis.. this research is a type of applied research. the determinants of audit preventive supervision model in the public sector have been based on data method of the foundation and interview of 18 elites, which is finally 18 categories. data were collected through questionnaire. due to unlimited statistical population, the formula of Cochlear, which is 384, was used. results of the qualitative section of study resulted in identification of 18 main categories and 92 sub-categories which is in form of a paradigm model including phenomenon of phenomena (Legal bottlenecks, In the form of a paradigm model including phenomenal issues, contextual factors (organizational planning, institutional context, legal requirements), interventionist conditions (supervisory, specialized and human measures), strategies (financial supervision, legal context and organizational strategy), and consequences (supervisory effectiveness, financial effectiveness and environmental effectiveness). in quality part of relationship, these categories were evaluated that findings of study showed that causal factors had a positive and significant effect on the central phenomenon. the findings also showed that phenomenal phenomena, underlying and interventional factors have a significant positive and significant impact on strategic factors. in addition, findings showed that strategic factors have a positive and significant impact on consequences.

    Keywords: Hierarchical Analysis Process, Court of Audit, Audit, Preventive Supervision
  • Seyedeh Samaneh Salehi Kamamardakhi, keyhan azadi *, Mohammadreza Vatanparast Pages 313-332

    Today's business requires social interactions and ethical considerations and the right culture. The requirement to make a profit does not justify immoral activities and neglect of socially acceptable practices. The main purpose of the present research was to measure the impact of Organizational Ethics and Culture on Auditor's professional using Structural Equation Modeling. The present research is a functional study in terms of objective from a type of descriptive. It is a field study in terms of data collection. The statistical population of the research is auditors and accountants. Sampling method has been simple random Sampling. The sample size was determined as 211 auditors and accountants using limited Cochran's formula. The data were analyzed using SPSS22 and structural equations modeling. The results of the study showed that organizational ethics have a significant effect on the auditor's judgment. Findings also showed that organizational culture has no significant effect on the auditor's judgment. Also, organizational culture has a significant effect on organizational ethics. However, organizational culture did not have a significant effect on the auditor's judgment. The results also indicate that organizational culture influences the auditor's judgment through organizational ethics.

    Keywords: Organizational Ethics, Organizational Culture, Auditor's professional Judgment
  • Soheil Gheyasi Tabari, seyed alireza mirarab *, Hoda Hemmati, saber Khandan Alamdari Pages 333-348

    The purpose of this research is to provide a circular business model for small and medium companies based on the enabling role of fintech. In this research, the opinions of 25 managers and experts of small and medium sized companies active in the automobile industry, located in Tehran province, as well as university professors, were used in this research using a purposeful judgmental method. The process of data analysis was carried out in two stages: identification of model components through the interview tool and using thematic analysis method, as well as component screening through the questionnaire tool and the fuzzy Delphi method. According to the findings of the research in the phase of identifying the components using thematic analysis and during the phase of getting to know the data, 87 cases of speech evidence were identified from the text of the interviews in the form of 47 initial codes, 12 sub-themes and then, A main theme was categorized. In the Delphi phase, all the components were approved by the experts and finally the research model was drawn. The research results showed that the final research model includes 12 main dimensions of value creation processes; partnerships and collaborations; Offers; value delivery processes; revenue mechanisms; target customers; general benefits; value propositions; value for partners; value for customers; Cost structure and financing options.

    Keywords: Circular business model, small, medium companies, fintech, automotive industry
  • Newsha Tahmasebi, Afsaneh Soroushyar*, Bahman Banimahd Pages 349-369

    The purpose of this paper is to investigate the relationship between conflict of interests, cognitive processes and the auditor's deviant decision-making behavior. In addition, the relationship between auditors' cognitive processes and their deviant decision-making behavior in the event of a conflict of interest has been examined. By integrating social cognitive theory and throughput model, effective mental processes on decision-making behavior in situations involving the conflict of interests are evaluated. For investigating the hypothesis, a questionnaire is conducted which includes different categories of conflict of interests. In preparing the questionnaire, four scenarios of conflict of interests are considered . The statistical population of this study includes 402 auditors. The results showed that conflict of interests has a significant relationship with the auditor's cognitive processes and the auditor's deviant decision-making behavior. The conflict of interests has a significant relationship with auditors' deviant decision-making behavior. Moreover, there is a relationship between auditors' cognitive processes and deviant decision-making behavior in situations involving different categories of conflict of interests. With regard to the relation of auditor's cognitive processes and conflict of interests with auditor's deviant decision-making behavior, it seems that the development of behavioral interventions is necessary to strengthen auditors' real independence. The behavioral interventions must consist of both conscious (intentional) and unconscious cognitive processes.

    Keywords: Conflict of Interests, Cognitive Processes, Deviant Decision-making Behavior, Cognitive Theory, Throughput Model
  • saeid barzegar, Mohsen Hamidian *, mahbobeh jaefari Pages 371-385

    One of the concepts that, from a theoretical point of view, can help to increase independence in the auditing profession in a multidimensional way, is inertial capabilities, which as a contrasting theme to organizational behavior, in the auditing profession can help to build the capacity of auditors' independence. to do The purpose of this research is to investigate the effect of ethical orientation on auditors' fraud risk. The research data collection tool was a questionnaire, which was used to analyze the collected data using partial least squares analysis. The target population of the research was the auditors who are members of the audit organization and private sector audit institutions, who were selected through random sampling and examined in a period of 6 months. Based on the obtained results, it was determined that ethical orientation has a positive and significant effect on auditors' fraud risk. In fact, the result of this research shows that the existence of positive expectations in the context of the society and the professional environment creates more dynamics in the effective and independent functions of auditors, because the motivations can increase the professional philosophy of auditors in the way of work. help them and make them make professional opinions and judgments, regardless of any influence and possible dependencies, when making decisions.

    Keywords: moral orientation, auditors' fraud risk, Moral goals
  • Mojahed Rakhshan, ali zabihi zarin kolaei *, Abbas ali Pour agha jan Pages 387-403

    Despite the efforts that have been made so far more efforts are still needed to solve the issues and problems in Audit quality. the method of paying audit fees, the pricing of audit services, the selection of audit institutions and their tenure have been considered in this research. The aim of the research is to evaluate the obstacles to improving audit quality with an emphasis on identifying faulty procedures. The research method includes reviewing related literature, preparing and distributing questionnaires. Obstacles to the improvement of audit quality have been identified in the current research with the participation of 305 auditors working in the accredited audit institutions of the Securities and Exchange Organization through a questionnaire in 1401.In addition to the need to pay attention to ethical principles, the obstacles mentioned in six main groups include; Pricing procedures for audit services and the results of using them, audit fees and how to pay them, how competition between audit institutions and their share of the audit market and the factors affecting it, the manner and conditions of providing various The services and issuing of audit reports by audit institutions, the size of audit institutions and the manner and effects of their integration with each other, the length of tenure of audit institutions and the factors affecting the selection and change of auditors have been classified, and according to the results of the research, the defects in it have been resolved. It can ultimately lead to the improvement of audit quality.

    Keywords: audit quality, procedures, audit market, audit fees, selection of audit institutions
  • Farshid Yazdani, Arefeh Mohaghegh *, naghi fazeli Pages 405-422

    The statistical population of the research included an unlimited number of experts, professors and specialists in the field of management accounting and behavioral sciences, and the number of interviewees was about 16 people. The sampling method was in the form of a snowball, in which the interviewees were asked to introduce people who are knowledgeable about the research topic to conduct subsequent interviews. Primary data were collected through interviews. According to the methodological process, during the three stages of open coding, central coding and selective coding, firstly, the codes related to the topic were identified from the large number of primary data types; Then, in the method of continuous comparison, a concept was extracted from several codes, and in the same way other codes were also converted into concepts until finally 100 concepts were obtained. In the next step, some concepts were put in the form of a category so that 20 categories were obtained for this research. The findings of the research showed that 4 categories emerged as the central categories, which include: accountants' judgment, people's judgment and decision making, behavioral factors, evaluation and control. Other categories to be presented in the visual model were placed in five categories of causal conditions (4 categories), background or context (2 categories), intervening conditions (4 categories), strategies (3 categories), consequences (3 categories). Finally, the results showed the significance of the relations and components of the presented model.

    Keywords: model design, accounting, behavioral management, foundational data theory
  • kamran Esmailzadeh Aghdam, nemat Rostami Mazoui *, mahmood samadi largani, behnam Gilani Nia Pages 423-442

    The purpose of this study is explain and provide a conceptual framework for auditors' professional skepticism, individual differences, behavioral goals and actions in this field using the theory of planned behavior test. The present study is "descriptive" in terms of applied purpose and in terms of method of collecting research information and is of "correlation" type. The statistical population of the present study includes all auditors in Tehran. The sampling method in the present study is to classify and distribute the questionnaire randomly. The number of samples using PLS method was determined to be 300. After distributing 350 questionnaires, 304 usable questionnaires were returned and analyzed. In order to collect data from Hart Audit Doubt Intention Questionnaire (2010), Johnson et al.'s Behavioral Action Questionnaire (2021) Auditor Johnson et al.'s Knowledge Questionnaire (2021), Johnson et al.'s Experience Scale Questionnaire (2021) , Hannah and Avalio (2010) Moral Courage Questionnaire and Johnson et al. (2021) Planned Behavior Theory Questionnaire were used. The results showed that there is a significant relationship between individual differences such as gender, experience, duty-specific knowledge and moral courage with the characteristics of professional skepticism. The results also showed that attitude, mental norms and perceived behavioral control have a significant relationship with the characteristics of professional skepticism. Finally, skepticism of the auditor's profession is significantly related to more search for audit evidence, more questions about audit evidence, and the suspension of judgments about audit evidence.

    Keywords: Professional skepticism, Individual differences, Behavioral goals, Measures, Theory of planned behavior
  • Mehdi Goodarzi, A. Akbar Chahar Mahali *, Hashem Nikoomaram, Mohsen Amini Khozani, Ehsan Rahmaninia Pages 443-458

    Nowadays, business organizations around the world are competing to achieve a sustainable competitive advantage. In this regard, intellectual capital is considered as one of the most valuable organizational resources that make sustainable development possible. This study presents a model to examine the relationship between intellectual capital and the competitive capabilities of companies and to analyze the mediating role of competitive intelligence and the moderating role of the two factors of strategic management accounting and political relations. In respect to orientation, this study is an applied research in the form of field studies, and its statistical population consists of managing directors and board members of listed companies and faculty members of accounting, economics and finance majors. Also, the sample size was selected based on Cohen's sampling method and the questionnaire was completed by 202 selected people from the population, and in order to analyze the data using the structural equation model, the model was curve fitted through the Smart-PLS software. The results indicate that intellectual capital has a significant effect on competitive ability and competitive intelligence plays a significant mediating role in this relationship. Although the moderating role of strategic management accounting in the relationship between intellectual capital and competitive power has not been elucidated, political relations has a moderating role in the aforesaid relationship.

    Keywords: intellectual capital, competitive power, strategic management accounting, competitive intelligence, political communication
  • Seyed Mehdi Banihashemi kahangi, Mahdi Faghani *, Mohsen Rahimi dastjerdy Pages 459-468

    Auditing is one of the most stressful jobs due to the high volume of work and time pressure on auditors. The purpose of this study is to investigate the effect of work pressure and personal characteristics of the auditor on increasing the auditor's stress in the period of overwork compared to underemployment. This research is a cross-sectional-analytical research of prospective research in the field of correlational research. Also, because the results of this study can be used in the decision-making process, this study is applied in terms of purpose. The companies have been audited financially. The procedure is that the cortisol test is performed in two stages. The first test is performed in January and February, which represents the months of low work of auditors. The second experiment is performed in June and July, which represents the busy months of auditors. The collected data were analyzed using multivariate regression model. Findings show that increasing age and experience have the opposite effect on increasing auditor stress and auditing experience has a more negative effect on increasing auditor stress than auditor age. And work pressure in the busy period compared to the low working period has a positive effect on the auditor's stress.

    Keywords: Auditor, Personal Characteristics, Stress, Work Pressure