فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت انتظامی - سال هجدهم شماره 4 (زمستان 1402)

نشریه پژوهش های مدیریت انتظامی
سال هجدهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میرسعید موسوی، احمدرضا اسماعیلی*، کامبیز حمیدی، جواد نیک نفس، علیرضا اسلامبلوچی صفحات 9-34
    زمینه و هدف

    به منظور نهادینه سازی خط مشی های بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و طراحی الگوی مدیریتی براساس نکات کلیدی بیانیه مذکور و همچنین توجه به این مهم که تمام سازمان ها و تشکیلات حکومتی مشروعیت خود را از ولی فقیه می گیرند و ایشان نیز خط مشی های کلی را صادر می نمایند، پژوهش حاضر با هدف «طراحی الگوی مدیریت انتظامی مبتنی بر خط مشی های بیانیه گام دوم» انجام شد.

    روش

    تحقیق حاضر ترکیبی و از نوع تحقیقات اکتشافی (آمیخته) بود. در بخش کیفی پژوهش از روش اسنادی و تحلیل مضمون انجام شد و پس از انجام کدگذاری باز و محوری مولفه های نهایی استخراج شد و ماتریس معادلات ساختار تفسیری برای طراحی الگوی موردمطالعه تشکیل شد.

    یافته ها

    خط مشی های بیانیه گام دوم در قالب 105 مفهوم و 11 مولفه نهایی شناسایی گردید که با تشکیل ماتریس معادلات ساختار تفسیری الگو در پنج سطح طراحی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، الگوی یاد شده با بهره گیری از مولفه های استخراجی شامل سطوح زیر است: سطح اول: 1) پرهیز از اشراف گری مدیران انتظامی و 2) عدم غرب زدگی مسئولین انتظامی؛ سطح دوم: 1) فرماندهان انتظامی شجاع، جهادگر و ایثارگر؛ 2) معنویت گرایی مدیریت انتظامی و 3) واقع بین وامیدبخش در طرح های انتظامی؛ سطح سوم: حفظ ارزش ها و شعارهای انقلاب اسلامی؛ سطح چهارم: 1) بصیرت دینی و سیاسی فرماندهان انتظامی؛ 2) فرصت سازی، ظرفیت گرایی و  وجدان مداری در انتصابات فرماندهان و 3) عدالت و اعتدال؛ سطح پنجم: 1) برنامه مدار و عمل گرا در عملیات های پلیسی و 2) پیش بینی و پیشگیری و مبارزه با جرائم انتظامی.

    کلیدواژگان: مدیریت انتظامی، بیانیه گام دوم انقلاب، فرماندهی انتظامی، پلیس در بیانیه گام دوم، خط مشی گذاری
  • روح الله سالار* صفحات 35-64
    زمینه و هدف
    آموزش های مهارتی مجموعه ای از آموزش هایی است که منجر به ایجاد خزانه مهارتی در ذهن و نظام رفتاری فرد تحت آموزش می شود و وی را آماده کنش گری و تاثیر عمیق در محیط کاری می کند. این پژوهش با هدف بازنمایی تجربه زیسته فرماندهان از عوامل موثر بر آموزش مهارتی در مراکز آموزش مرزبانی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران انجام شد.
    روش
    تحقیق حاضر ازنظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت داده ها و شیوه اجرا، از نوع پژوهش های کیفی از نوع پدیدارشناسی است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. مشارکت کنندگان در تحقیق، 12 نفر از فرماندهان، مدیران و خبرگان مراکز آموزش مرزبانی تا رسیدن به اشباع نظری و به صورت نمونه گیری هدفمند بوده است. برای اطمینان از روایی درونی و بیرونی نتایج پژوهش چهار ملاک توصیه شده توسط گوبا و لینکلن مورد ارزشیابی قرار گرفت و تایید شد. برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار اطلس تی آی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که عوامل موثر بر آموزش مهارتی دارای 65 مفهوم پایه، یازده مفهوم سازمان دهنده و چهار مفهوم فراگیر شامل شایستگی حرفه ای مدرسان، ویژگی های فراگیران، شرایط آموزشی و عوامل سازمانی است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که برای اجرای موفقیت آمیز آموزش های مهارتی و اثربخش و توانمند نمودن فراگیران مراکز آموزش بهتر است فرماندهان مرزبانی براساس مولفه های بومی شناسایی شده، زیرساخت های موردنیاز را برای اجرایی نمودن آموزش های مهارتی تهیه و با مدیریت صحیح مورداستفاده قرار دهند.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت، مرزی، آموزش مهارتی، تجربه زیسته
  • صدیقه سادات هاشمی*، محسن دیندار صفحات 65-99
    زمینه و هدف
    دنیای امروز شاهد پیشرفت های روزافزون دانش و فناوری در زمینه های مختلف است. دوربین البسه پلیس یکی از این فناوری ها است که پلیس ایران نیز به آن مجهز شده است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر دوربین های البسه بر کار عاطفی و فرسودگی شغلی افسران پلیس و تبیین نقش میانجی حمایت سازمانی ادراک شده انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را افسران پلیس گشت فرماندهی انتظامی شهرستان همدان تشکیل دادند و از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه 124 نفری از آن ها مورد پرسش قرار گرفت. داده ها به کمک پرسش نامه استاندارد بومی سازی شده روا (بار عاملی بالاتر از 3/0) و پایا (آلفای کرونباخ بالاتر از 7/0) گردآوری و با کمک مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار PLS تحلیل شد.
    یافته ها
    پژوهش نشان داد که تاثیر مستقیم دوربین های البسه بر کار عاطفی و فرسودگی شغلی افسران پلیس مثبت و معنادار است و بر حمایت سازمانی ادراک شده افسران پلیس منفی و معنادار می باشد. همچنین تاثیر غیرمستقیم دوربین های البسه بر کار عاطفی افسران پلیس با نقش میانجی حمایت سازمانی ادراک شده تایید شد؛ اما تاثیر غیرمستقیم مثبت دوربین های البسه بر فرسودگی شغلی افسران پلیس با نقش میانجی حمایت سازمانی ادراک شده تایید شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از دوربین های البسه موجب افزایش کار عاطفی افسران پلیس می شود، حمایت سازمانی درک شده را کاهش می دهد و موجب افزایش فرسودگی شغلی آن ها می شود؛ بنابراین، مدیریت اثرات استفاده از این دوربین ها بر افسران پلیس نیازمند توجه جدی است.
    کلیدواژگان: دوربین های البسه، کار عاطفی، فرسودگی شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده، افسران پلیس
  • حسین گرجی پور، محمدمهدی حاجیلوئی محب* صفحات 101-130
    زمینه و هدف

    پذیرش مدیریت سازمان از سوی کارکنان، می تواند نقش سازنده ای در افزایش ضریب اعتماد عمومی و میزان ارتباطات آنان با مدیریت داشته باشد. از این روی، توجه به مفهوم پذیرش یا همان مقبولیت در مطالعات سازمانی، از اهمیت شایانی برخوردار است. در پژوهش حاضر، با تاکید بر نقش این موضوع در مدیریت سازمان، تلاش شد تا با شناسایی عوامل موثر بر مقبولیت بر پایه توصیه های امیر مومنان امام علی (علیه السلام)، علل ایجاد و حفظ آن برای مدیران و کارگزاران حکومتی معرفی شود.

    روش

    این پژوهش با رویکرد دینی در موضوعات مدیریتی و با بهره گیری از روش تحلیل مضمون، به عنوان یکی از روش های پرکاربرد تحقیقات کیفی، با بررسی و مطالعه نامه های امام علی (علیه السلام) به کارگزاران حکومتی در کتاب شریف نهج البلاغه؛ در مرحله نخست، 148 کد اولیه را استخراج و سپس مضمون آشکار و پنهان هر کد را مشخص کرده است. درنهایت، پس از حذف مضامین مشابه و تکراری، 61 مضمون در طبقه های جداگانه دسته بندی شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مقبولیت بخشی به کارگزار نیازمند اهتمام به دو مولفه شئون فردی مشتمل بر صفات روحی و رفتارهای اخلاقی و شئون اداری به معنای رفتارهای اداری کارگزار است.

    نتیجه گیری

    کارگزار حکومتی، برای دستیابی به مقبولیت، باید از کنشگری فردی و اداری توانمندی برخوردار باشد. بدین معنا که از بعد حقیقی و فردی، برخی صفات روحی و اخلاق عملی در رفتار او، همچون خوش رویی، تواضع، عدالت در رفتار و نیز، دوری از تنگ نظری، غرور و فریب کاری، در کنار دیگر شاخصه ها ضروری است؛ و از بعد حقوقی به عنوان یک کنشگر اداری توانمند، بهره مندی و نهادینه سازی برخی رفتارهای اداری، مانند ثبات در تصمیم گیری، شایسته گزینی، در دسترس کارکنان بودن، آزادی بیان و نقد در محیط کار و نیز، دوری از تملق گویی، تعصب و دسته بندی برای پیش بردن هدف ها، در کنار دیگر رفتارهای سازنده اداری ضروری است.

    کلیدواژگان: مدیریت، مقبولیت، پذیرش، کارگزار حکومتی، نامه های امیرمومنان امام علی (علیه السلام)
  • داود میرزایی فر*، رضا نامداریان صفحات 131-161
    زمینه و هدف
    شیوه های مختلفی برای نیازسنجی پژوهشی بیان شده است و انتخاب الگوی مناسب می تواند به عنوان یک مسئله مطرح باشد، درنتیجه هدف پژوهش حاضر، تدوین الگوی مطلوب نیازسنجی پژوهشی دستگاه های اجرایی استان لرستان بود.
    روش
    این پژوهش کاربردی با ماهیتی اکتشافی و رویکرد آمیخته انجام شد. جامعه آماری شامل اسناد و مدارک موجود در دستگاه های اجرایی استان لرستان، تجربیات ملی و بین المللی درزمینه الگوهای نیازسنجی پژوهشی، افراد متخصص، باتجربه و آگاه درزمینه موضوع بحث بود. روش نمونه گیری در بخش اسناد، منابع در دسترس و در بخش مصاحبه و اعتبارسنجی هدفمند بود. ابزار پژوهش در بخش کیفی فیش برداری و مصاحبه بود. داده های حاصل از مصاحبه از طریق کدگذاری و مقوله بندی تحلیل شد. ابزار پژوهش در بخش کمی، پرسش نامه محقق ساخته با 24 گویه بود و سی وی آر برای بررسی نسبت روایی محتوایی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج درنهایت منجر به طراحی الگوی نیازسنجی پژوهشی شد که می توان در دستگاه های اجرایی از آن بهره برد. الگو دارای دو بخش و یازده مرحله و زیرمرحله است. بخش اول: شناسایی نیاز پژوهشی شامل شش مرحله و بخش دوم: اولویت بندی نیاز پژوهشی شامل پنج مرحله می باشد.
    نتیجه گیری
    توجه به ساختار علمی در نیازسنجی پژوهشی و گذر از نگاه موجود می تواند راهگشا باشد؛ برخی حلقه های مفقوده وجود دارد که در مراحل ذکر شده است و توجه به آن ها می تواند نتایج بهتری را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: الگوی مطلوب، نیازسنجی پژوهشی، دستگاه های اجرایی، کاربست نتایج پژوهش، مسئله یابی
  • سروش امیری، محمد جوانمرد*، محمود گودرزی، روح اله آسیایی صفحات 161-196
    زمینه و هدف
    تامین نظم و امنیت جامعه در شرایط بحرانی و غیرطبیعی، سازمان های متولی آن را با چالش هایی مواجه می سازد. فرماندهی انتظامی ازجمله سازمان هایی است که حسب وظایف قانونی و ماموریت های سازمانی، لازم بود در زمان همه گیری ویروس کرونا، خدمات ارائه شده در شرایط قبل از کرونا را ادامه دهد که کاهش توان یگانی، خدمات انتظامی ارائه شده را از نظر کیفی و کمی با چالش هایی مواجه می ساخت. هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مطالعه چالش های مدیریت واحدهای انتظامی در زمان همه گیری ویروس کرونا در فرماندهی انتظامی ویژه غرب استان تهران بود.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ روش اجرا و گردآوری داده ها، از نوع کیفی است که به منظور گردآوری داده های پژوهش، از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. افراد شرکت کننده در تحقیق از بین فرماندهان و مدیران انتظامی ویژه غرب استان تهران انتخاب شدند که دارای سوابق مدیریتی در امور انتظامی استان در زمان شیوع و همه گیری ویروس کرونا بودند و تعداد 14 نفر به روش نمونه گیری هدفمند براساس رویکرد اشباع نظری انتخاب شدند. همچنین متون پیاده سازی شده مصاحبه ها مقوله بندی و سپس تحلیل و تفسیر داده ها به روش تحلیل محتوا صورت گرفت.
    یافته ها
    براساس پاسخ افراد شرکت کننده در پژوهش، تعداد 38 چالش درون سازمانی و تعداد 17 چالش برون سازمانی در مدیریت واحدهای انتظامی در همه گیری ویروس کرونا در فرماندهی انتظامی ویژه غرب استان تهران شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد، اساسی ترین چالش های مدیریتی واحدهای انتظامی در همه گیری ویروس کرونا مربوط به حوزه نیروی انسانی، تجهیزات و امکانات و ساختار و ماموریت های سازمانی، همچنین ضعف در همکاری و هماهنگی بین سازمانی در اجرای دستورالعمل های ویژه کرونا بوده است که لازم است با در نظر گرفتن این چالش ها، فرماندهی کل انتظامی و انتظامی غرب استان تهران، برنامه ریزی مناسب و دقیق تری نسبت به مدیریت واحدهای انتظامی در موارد مشابه وضعیت کرونایی اتخاذ نماید و تعامل و هماهنگی با سایر سازمان ها به صورت هدفمند، پیگیری و اجرایی شود.
    کلیدواژگان: چالش های مدیریتی، واحدهای انتظامی، همه گیری، ویروس کرونا، ویژه غرب استان تهران
  • چالش های آموزش مهارت محور در یگان های ویژه فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
    رضا بیرانوند*، احمد رضائی، ناصر عاشری صفحات 197-213
    زمینه و هدف

    یگان ویژه به عنوان نیرویی که وظیفه خطیر و مهم برقراری امنیت را بر عهده دارد برای افزایش اثربخشی و کارایی مجموه خود نیازمند آموزش های مهارت محور کارکنان است. برای اجرایی نمودن آموزش های مهارت محور در یگان ویژه همواره چالش های زیادی وجود دارد که مسئولان یگان های ویژه وظیفه دارند نیروهای تحت فرماندهی خود را به آمادگی لازم جهت انجام ماموریت ها برسانند؛ از همین رو مطالعه حاضر با هدف شناسایی چالش های آموزش مهارت محور در یگان های ویژه فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی تحلیلی و از نظر نوع روش جزو پژوهش های کیفی است. جامعه آماری شامل خبرگان، معاونین و فرماندهان یگان ویژه فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران می باشد. برای انتخاب نمونه، از شیوه نمونه گیری هدفمند استفاده شد که با 26 نفر به اشباع رسید.

    یافته ها

    در کدگذاری باز 53 گویه از مصاحبه های انجام شده استخراج شد. کدهای محوری شامل چالش های مربوط به تجهیزات و امکانات، منابع مالی و اعتبارات، استادان و مربیان، فراگیران، متون و منابع و برنامه ریزی به دست آمد. در کدهای انتخابی چالش های سرمایه انسانی (تجهیزات، امکانات، منابع مالی، اعتبارات) و سرمایه سازمانی (استادان و مربیان، فراگیران، متون و منابع و برنامه ریزی) طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    یگان های ویژه فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران برای توسعه آموزش های مهارت محور با دو چالش اصلی شامل چالش های سرمایه انسانی و سرمایه سازمانی مواجه هستند. از دیدگاه پاسخگویان نقش چالش های سرمایه انسانی با مولفه های یادشده مهم تر از چالش های سرمایه سازمانی است.

    کلیدواژگان: آموزش، مهارت محوری، چالش، سرمایه انسانی، سرمایه سازمانی
|
  • Mirsaaed Mosavi, Ahmadreza Esmaeili *, Kambiz Hamidi, Nik Nafs Javad, Alireza Islambolchi Pages 9-34
    Background and aim

    In order to institutionalize the policies of the statement of the second step of the Islamic revolution and to design a management model based on the key points of the said statement, as well as to pay attention to the fact that all government organizations and institutions derive their legitimacy from the Supreme Leader and they also issue general policies, the present study It was carried out with the aim of "designing a disciplinary management model based on the policies of the second step".

    Method

    The current research was an exploratory mixed method study. In the qualitative part of the research, the documentary method and thematic analysis were carried out, and after performing the open and axial coding, the final components were extracted and the matrix of the equations of the interpretive structure was formed for the design of the studied model.

    Results

    The statement policies of the second step were identified in the form of 105 concepts and 11 final components, which were designed by forming the equation matrix of the interpretive structure of the model in five levels.

    Conclusion

    According to the findings of the research, the above-mentioned model, using extractive components, includes the following levels: First level: 1) avoiding the aristocracy of law enforcement managers and 2) non-westernization of law enforcement officials; Second level: 1) brave, jihadist and selfless police commanders; 2) spiritualism of law enforcement management and 3) promising realism in law enforcement plans; The third level: preserving the values and slogans of the Islamic Revolution; Fourth level: 1) religious and political insight of police commanders; 2) opportunism, ability orientation and conscientiousness in the appointment of commanders and 3) justice and moderation; The fifth level: 1) program-oriented and pragmatic in police operations and 2) predicting and preventing and fighting police crimes.

    Keywords: policing management, Statement of the Second Step of the Revolution, Police Command, police in the statement of the second step, Policy making
  • Rohollah Salar * Pages 35-64
    Background and aim
    Skills training is a set of teachings that lead to the creation of a skill repository in the mind and behavioral system of the individual under training, preparing them for agency and deep influence in the work environment. This research was conducted with the aim of representing commanders' experiences of influential factors on skills training in border education centers of the Islamic Republic of Iran's law enforcement command.
    Method
    The present study, in terms of purpose, application, and in terms of the nature of the data and the method of execution, is a qualitative phenomenological research. The data collection tool was semi-structured interviews. The participants in the study were 12 commanders, managers, and experts of border education centers, and the sampling was purposive until theoretical saturation was reached. Four criteria recommended by Guba and Lincoln were used to assess the internal and external validity of the research results and were confirmed. Atlas.ti software was used to analyze the research data.
    Results
    The findings showed that influential factors on skills training consist of 65 basic concepts, eleven organizing concepts, and four comprehensive concepts, including professional competence of instructors, learner characteristics, training conditions, and organizational factors.
    Conclusion
    The research results indicated that for the successful implementation of effective and efficient skills training and empowering learners in education centers, it is better for border commanders to identify the necessary infrastructures for the implementation of skills training based on the identified indigenous components and to use them properly with proper management.
    Keywords: Training, Skill, Border, Skills Training, lived experience
  • Seddighe Sadat Hashemi *, Mohsen Dindar Pages 65-99
    Background and aim
    Today's world witnesses significant advancements in various fields of knowledge and technology. Police body cameras are one such technology equipped by the Iranian police. This research aimed to investigate the impact of body cameras on emotional labor and occupational burnout of police officers and to elucidate the mediating role of perceived organizational support.
    Method
    This research is applied in terms of objective and survey-based in terms of data collection method. The statistical population of the study consisted of police officers of the Law Enforcement Command in Hamadan province, and a sample of 124 officers was selected using simple random sampling method. Data were collected using a standardized and validated questionnaire (with a factor loading greater than 0.70 and Cronbach's alpha higher than 0.70) and analyzed using structural equation modeling in PLS software.
    Results
    The research revealed that the direct impact of body cameras on emotional labor and occupational burnout of police officers is positive and significant, while the impact on perceived organizational support of police officers is negative and significant. Additionally, the indirect effect of body cameras on emotional labor of police officers with the mediating role of perceived organizational support was confirmed; however, the indirect positive effect of body cameras on occupational burnout of police officers with the mediating role of perceived organizational support was also confirmed.
    Conclusion
    The use of body cameras leads to an increase in emotional labor of police officers, decreases perceived organizational support, and increases their occupational burnout; therefore, managing the effects of using these cameras on police officers requires serious attention.
    Keywords: Body Cameras, emotional labor, occupational burnout, Perceived Organizational Support, Police officers
  • Hossein Gorjipour, MohammadMahdi Hajilouei Moheb * Pages 101-130
    Background and aim

    The acceptance of organizational management by employees can play a constructive role in increasing public trust and their level of communication with management. Therefore, attention to the concept of acceptance, or popularity, in organizational studies is of considerable importance. In this present research, with a focus on the role of this issue in organizational management, efforts were made to introduce the reasons for the creation and preservation of acceptance for government managers and officials based on the recommendations of Amir al-Mu'minin Imam Ali (peace be upon him).

    Method

    This research, using a religious approach in management topics and employing content analysis method as one of the commonly used qualitative research methods, examined the letters of Imam Ali (peace be upon him) to government officials in the noble book Nahj al-Balagha. In the first stage, 148 initial codes were extracted, and then the explicit and implicit content of each code was identified. Finally, after removing similar and repetitive themes, 61 themes were categorized into separate classes.

    Results

    The research findings indicated that enhancing the acceptance of government officials requires attention to two components consisting of personal matters, including spiritual qualities and ethical behaviors, and administrative matters, meaning administrative behaviors of the official.

    Conclusion

    For a government official to achieve acceptance, they must possess personal and administrative competency. In this sense, from the personal and genuine dimension, some spiritual and practical ethical qualities in their behavior, such as kindness, humility, fairness, as well as avoiding narrow-mindedness, arrogance, and deception, alongside other necessary indicators, are essential. From the legal perspective as a competent administrative actor, the adoption and institutionalization of certain administrative behaviors, such as stability in decision-making, meritocracy, accessibility to employees, freedom of expression and criticism in the work environment, as well as avoiding flattery, bias, and categorization for advancing goals, alongside other constructive administrative behaviors, are necessary.

    Keywords: management, acceptance, Popularity, Government Official, Letters of Amir al-Mu'minin Imam Ali (peace be upon him)
  • Davood Mirzaei Far *, Reza Namdarian Pages 131-161
    Background and aim
    Various methods for research needs assessment have been proposed, and selecting the appropriate model can be a significant issue. Therefore, the aim of the current research was to develop an optimal model for research needs assessment in the executive agencies of Lorestan Province.
    Method
    This applied research was conducted with an exploratory nature and a mixed approach. The statistical population included documents and records available in the executive agencies of Lorestan Province, national and international experiences in the field of research needs assessment models, and experts knowledgeable about the subject matter. The sampling method was purposive in the document and resource section and purposive in the interview and validation section. The research tool in the qualitative section was fishbone diagramming and interviewing. The quantitative section used a researcher-made questionnaire with 24 items, and Content Validity Ratio (CVR) was used to examine content validity.
    Results
    The results ultimately led to the design of a research needs assessment model that can be utilized in executive agencies. The model consists of two sections: identification of research needs, including six stages, and prioritization of research needs, including five stages.
    Conclusion
    Attention to the scientific structure in research needs assessment and moving beyond the current perspective can be enlightening. There are some missing links that have been addressed in the mentioned stages, and attention to them can lead to better results.
    Keywords: Optimal model, research needs assessment, Executive Agencies, Application of research results, Issue Identification
  • Soroush Amiri, Mohammad Javanmard *, Mahmoud Goudarzi, Rohollah Asiaee Pages 161-196
    Background and aim
    Ensuring societal order and security in crisis and non-normal conditions poses challenges to organizations responsible for it. Law enforcement command is one of the organizations that, according to its legal duties and organizational missions, was required to continue the services provided under pre-COVID-19 conditions during the COVID-19 pandemic, which reduced unit capacity and posed qualitative and quantitative challenges to law enforcement services. The aim of this study was to investigate and study the management challenges of law enforcement units during the COVID-19 pandemic in the Special Law Enforcement Command of Western Tehran Province.
    Method
    This research, in terms of objective, is applied research, and in terms of method of execution and data collection, is qualitative. For data collection, a semi-structured interview tool was used. The participants in the research were selected from among the commanders and managers of law enforcement in the Special Law Enforcement Command of Western Tehran Province, who had managerial experience in provincial law enforcement affairs during the spread and pandemic of the COVID-19 virus. Fourteen individuals were selected through purposive sampling based on theoretical saturation approach. The texts of the interviews were coded, and then the data were analyzed and interpreted using content analysis method.
    Results
    Based on the responses of the participants in the research, a total of 38 internal organizational challenges and 17 external organizational challenges in the management of law enforcement units during the COVID-19 pandemic were identified in the Special Law Enforcement Command of Western Tehran Province.
    Conclusion
    The results showed that the most fundamental management challenges of law enforcement units during the COVID-19 pandemic are related to the areas of human resources, equipment and facilities, organizational structure and missions, as well as weaknesses in inter-organizational cooperation and coordination in the implementation of COVID-19 specific guidelines. It is necessary for the overall law enforcement command and the law enforcement of Western Tehran Province to adopt more appropriate and precise planning for managing law enforcement units in similar COVID-19 situations and to systematically pursue interaction and coordination with other organizations.
    Keywords: Management Challenges, law enforcement units, Pandemic, COVID-19, Western Tehran Province
  • Challenges of skill-based training in special police units
    Reza Beyranvand *, Ahmad Rezaee, Nasser Asheri Pages 197-213
    Background and purpose

    Special unit as a force that has the important task of establishing security، In order to increase effectiveness and efficiency, skill-oriented training of employees is needed. In order to implement skill-oriented trainings in the special unit, there are always many challenges that the officials of the special units have to prepare the employees to perform the missions. Therefore, this thesis was conducted with the aim of identifying the challenges of skill-based training in special police units.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose, descriptive-analytical in terms of data collection, and qualitative in terms of research method. The statistical population includes experts, deputies and commanders of the special police unit. To select the sample, a purposeful or judgmental sampling method was used, which reached saturation with 26 people.

    Findings

    In open coding, 53 items were extracted from the conducted interviews. Core codes including challenges related to equipment and facilities, financial resources and credits, professors and trainers, learners, texts and resources and planning were obtained. In the selected codes, the challenges of human capital (equipment, facilities, financial resources, credits) and organizational capital (professors and trainers, learners, texts and resources and planning) were classified.

    Conclusion

    For the development of skill-based training, the special units of Faraja are facing two main challenges, including the challenges of human capital and organizational capital. From the respondents' point of view, the role of human capital challenges is more important than the challenges of organizational capital.

    Keywords: Training, skill-oriented, Challenge, human capital, Organizational capital