فهرست مطالب

اکولوژی سرزمین - پیاپی 3 (تابستان 1402)

نشریه اکولوژی سرزمین
پیاپی 3 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهنا جوانمردی، عاطفه رجایی، فاطمه جاوید، عباس راهدان * صفحات 181-194

    تاثیر محیط بر رشد کودکان ؛ محیطی که کودک در حال رشد و پرورش در آن است نقش مهمی بر سلامت جسمانی، روانی و شکوفایی خلاقیت کودک ایفا می کند.مهدکودک به عنوان یکی از مهم ترین بخش های زندگی هر کودک شناخته می شود و لازم است از محیط مطلوب برخوردار باشد تا به کودک علاوه بر فضای رشد، احساس امنیت و آرامش بدهد. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف بررسی کیفیت کالبدی فضاهای آموزشی با تاکید بر مهدکودک ها انجام شده و اولویت ها و ترجیحات کودکان در این زمینه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش به شکل توصیفی-پیمایشی است و جامعه آماری آن شامل 119 نفر از کودکان 3 تا 6 ساله (دختران و پسران) در گرگان می باشد. از فرمول کوکران برای برآورد تعداد نمونه استفاده شده و داده ها با استفاده از SPSS برای تجزیه و تحلیل نهایی آماده سازی شده اند. نتایج حاصل از آزمون یومن ویتنی نشان می دهد که تنها در میزان رتبه بندی عناصر طبیعی، گروه سنی 3-4 سال با گروه سنی 5-6 سال تفاوت معناداری دارند و گروه سنی 5-6 سال میانگین بالاتری نسبت به گروه سنی 3-4 سال دارند. همچنین، کودکان در سطوح مختلف در غنای فعالیت در محیط های داخلی و خارجی تفاوت معناداری نشان می دهند. با توجه به نتایج به دست آمده، اهمیت ایجاد و ارتقاء فضاهای آموزشی، به ویژه در محیط مهدکودک، برای پیشرفت و توسعه سالم کودکان و تاثیرگذاری بر آینده ی آنها به وضوح مشخص می شود.

    کلیدواژگان: محیط آموزشی، کودکان، کیفیت، رشد، توسعه فکری
  • میترا السادات فتحی فرد، عباس راهدان*، مهسا توحیدفر صفحات 195-206

    با توجه به اهمیت تبخیر- تعرق در چرخه هیدرولوژی و کاربردهای متنوع آن در علوم مختلف، محاسبه مقدار آن بویژه، تبخیر- تعرق واقعی از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به اینکه فراوانی پوشش گیاهی یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر دمای سطح زمین است بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی خودهمبستگی فضایی دمای سطح زمین و تبخیر- تعرق در ارتباط با پوشش گیاهی در شهرستان مراوه تپه می باشد. با استفاده از پردازش داده ها در محیط Google Earth Engine در قسمت اول ، یک مجموعه داده مودیس با وضوح بالا و به صورت فصلی برای هر سال طی یک دوره زمانی بین سال های ، 2000، 2015،2010 و 2020 را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم. سپس تبخیروتعرق به کمک دیتاهای مودیس و روش-تورنت وایت با درنظرگرفتن ضریب رشد گیاهی محاسبه شده و با تبخیروتعرقی که از الگوریتم سبال بدست آمده، مورد مقایسه و بررسی قرار گرفتند.در همین راستا پیشبینی خشکسالی با استفاده از شاخص SPI (یک ماهه،سه ماهه،شش ماهه و دوازده ماهه) برای بازه زمانی 2015 تا 2044 نیز انجام گردید. پس از محاسبه تغییرات جهت شناسایی و کشف الگوها و روندهای موجود در داده های فضایی از نرم افزار ArcGis بهره گرفته شد. به جهت بهترین نتیجه و کمترین میزان خطا از روش میانیابی مجذور فاصله با پراکنش(Expotntial) و جهت انتخاب بهترین روش درونیابی از شاخص های آماری ریشه میانگین مربعات خطا RMS قدر مطلق خطا MAE استفاده گردید. نتایج نشان داد روش عکس فاصله به عنوان بهترین روش در میان روش های مورداستفاده برای برآورد تغییرات می باشد. نتایج این تحقیق مشخص کرد که در فصل بهار بالاترین درصد NDVI با پایین ترین میزان دما انطباق مکانی ندارد، به عبارت دیگر درصد شاخص پوشش گیاهی با درجه حرارت سطح زمین رابطه معکوس ندارد. در فصل تابستان بالاترین میزان درصد شاخص پوشش گیاهی از نظر مکانی با کم ترین میزان دمای سطح زمین انطباق مکانی کامل دارد. در فصل زمستان نحوه پراکنش الگوهای دمایی به دلیل نقش تعدیل کننده دمایی پوشش گیاهی با استفاده از ساز و کار تبخیر و تعرق در مقایسه با سایر فصول کاملا متفاوت است.

    کلیدواژگان: اقلیم، NDVI، سنجش از دور، GIS، شهرستان مراوه تپه
  • میترا السادات فتحی فرد، فاطمه جاوید، عباس راهدان* صفحات 207-223
    تغییرات آب و هوایی به عنوان یک چالش چندافرهنگی به سطح جهانی تبدیل شده و بر اثر آن، زندگی انسان ها تحت تاثیر قرار گرفته است. این پدیده باعث افزایش دمای سطح زمین، حوادث جوی ناگهانی، و تغییرات در الگوهای بارش شده است. این تحولات، از طریق تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت انسان ها، به چالش های جدید در زمینه های بهداشت عمومی، ایمنی غذایی، و استقرار اقتصادی مناطق مختلف منجر شده است. تحقیق حاضر، با توجه به ماهیت مسئله و موضوع مورد بررسی، از نوع توصیفی - تحلیلی است و از نوع مطالعات کاربردی با تاکید بر روش های کمی است هدف پژوهش ارزیابی فشار فیزیولوژیکی به منظور برقراری آسایش بین جذب و دفع گرما (مورد مطالعه:استان گیلان) است جهت شناسایی فشار عصبی بالای20درجه و پایین20 درجه سانتی گراد و تعیین درجه آسایش معیارهایی از قبیل: (دمای هوا برحسب درجه فارنهایت، میانگین رطوبت نسبی بر حسب درصد، میانگین حداقل دمای هوا برحسب درجه سانتی گراد،سرعت باد بر حسب متر بر ثانیه مورد ملاحظه قرار گرفته اند به منظور پهنه بندی شاخص فشار عصبی از داده های ایستگاه های هواشناسی استان گیلان استفاده گردید و خروجی نهایی با ضریب آسایش حرارتی در محیط GISمحاسبه شد تمامی فرایندها و تجزیه تحلیل داده ها در محیط GIS با مدل IDWزمین آماری که این تکنیک نقاط مجهول را بر اساس خود همبستگی بین نقاط اندازه گیری شده و ساختار فضایی آنها پیش بینی می کند ارزیابی گردید درپایان جهت نشان دادن نقشه نهایی خروجی نهایی در 7 طبقه جداگانه برای هر دو عرصه دما قرار داده شد نتایج حاصل از ارزیابی فشارعصبی نشان داد که بیشتر ایام سال بخش های مرکزی استان گیلان در شرایط همراه با آسایش جذب و دفع گرما برای سلامت انسان قراردارد.
    کلیدواژگان: تغییرات آب و هوا، فشار عصبی، آسایش انسان، گیلان
  • جواد سمیعی*، خدارحم بزی صفحات 224-241
    در حال حاضر رویکردی که به عنوان اثر بخش ترین، کم هزینه ترین و پایدارترین شیوه اعمال مدیریت می باشد، تحقق حکمروایی خوب شهری در مدیریت شهر است. الگوی حکمروایی خوب شهری می تواند نظریه ای جدید در پاسخگویی به انتظارات و مسئولیت های جدید باشد. الگویی که می تواند راه برون رفت از وضعیت فعلی و روشی برای ارائه خدمات عمومی بهتر برای شهروندان باشد. هدف از این تحقیق مطالعه وضع موجود شهر گرگان از منظر شاخص های حکمروایی مطلوب و از لحاظ پایداری شهری می باشد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که از منابع کتابخانه ای- اسنادی، پرسشنامه و پیمایش های میدانی جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز استفاده گردیده است. حجم نمونه در این پژوهش382 نفر (طبق فرمول کوکران) از شهروندان محلات مناطق شهر گرگان (میناگل، قلعه حسن، گرگانپارس، افسران، سرخواجه، میخچه گران، قزاق محله، گلها و ویلاشهر) می باشند. روش تحلیل داده ها به دو طریق؛ آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است و از نرم افزارSPSS - Excel و GISجهت تجزیه و تحلیل دیدگاه های شهروندان بهره برده شده است. در این پژوهش از آزمون های پارامتریک (آزمون های گروه تی تک، و پیرسون)، و از آزمون های غیر پارامتریک نظیر آزمون (آزمون کروسکال والیس) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می‎دهد وضعیت شاخص های حکمروایی در همه محلات (مناطق شهر گرگان) آن هم از دیدگاه شهروندان در وضعیت نامطلوبی قرار دارد و همچنین به لحاظ ابعاد پایداری شهری هم در وضعیت ناپایداری قرار دارد. با توجه به آزمون کروسکال والیس که بغیر از شاخص مشارکت که در همه محلات یکسان می باشد، تفاوتی وجود ندارد، سایر شاخص های مورد مطالعه معنادار شده که بیانگر وجود تفاوت و یکسان نبودن شاخص های مورد مطالعه در محلات می باشد. در بین همه محلات، شاخص های مورد مطالعه محله قلعه حسن از رتبه پایین تری نسب به سایر محلات برخوردار است. باتوجه به آزمون پیرسون رابطه معناداری بین رهیافت حکمروایی مطلوب شهری و پایداری شهری وجود ندارد. که دلیل آن پایین بودن وضعیت شاخص های حکمروایی شهری و پایداری شهری می باشد.
    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، توسعه پایدار شهری، شهر، گرگان
  • محبوب ریحان کلوانق*، محسن احدنژاد، تقی حیدری صفحات 242-258

    در شهر زنجان 99/4 متر مربع سرانه فضای سبز وجود دارد و با سرانه 8 متر مربع برای هر شهروند در طرح تفصیلی، 01/3- مترمربع کسری سرانه فضای سبز شهری را نشان می دهد . پیامد این کمبود ، خود را در تغییر کاربری اراضی کشاورزی به شکل باغشهر در شهر زنجان نشان داده است. هدف پژوهش حاضر نیز که به روش توصیفی - تحلیلی با رویکرد اکتشافی انجام شده است و از نظر هدف از نوع کاربردی است ؛ نگرشی مجدد به نظریه باغشهر می باشد . جامعه آماری پژوهش نیز کارشناسان اداره راه و شهرسازی و جهاد کشاورزی شهر زنجان و اساتید جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تبریزکه براساس روش گلوله برفی 30 نفر انتخاب شدند . در مرحله اول متغیرهای کلامی بصورت اعداد فازی مثلثی تعریف شدند ، سپس تحلیل داده های میدانی که شامل مصاحبه ها و پرسش نامه های باز بودند به روش تحلیل محتوای کیفی طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی(گزینشی) انجام شد که در 12 مقوله ابتدایی شناسایی شدند . در مرحله کد گذاری محوری بین مقوله های ابتدایی ارتباط برقرار شد و مقوله ها در قالب 6 مقوله ی محوری دسته بندی شدند . در مرحله کدگذاری انتخابی(گزینشی) ، مقوله های محوری شناسایی شده بصورت نظام مند و در قالب 3 طبقه کلی دسته بندی شدند. با توجه به اینکه میزان اختلاف نظر خبرگان در دو مرحله اول و دوم دلفی کمتر از حد آستانه خیلی کم(2/0) بدست آمد ، نظر سنجی در این مرحله متوقف شد . ضعف مدیریت شهری ، ضعف قوانین سازمانهای شهری ، مدیریت ناکارآمد ، نبود شفافیت های قانونی و وجود بندها و تبصره های مختلف درباره تغییر کاربری اراضی، از عوامل ایجاد کننده و به چالش کشیده شدن مساله باغشهر در شهر زنجان بوده اند. لذا شفاف سازی قوانین و نقش آن در جلوگیری از تغییر کاربری اراضی و کاهش موازی کاری بین سازمانهای دولتی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: نظریه، باغشهر، تولید، چالش، زنجان
  • مهنا جوانمردی، مریم محمد رضایی، مژگان یاراحمدی، عباس راهدان* صفحات 259-278
    آشکارسازی از نظر آماری، فرآیندی است برای نمایان ساختن تغییرات معنی داری که نتوان آن ها را به تغییرات طبیعی مربوط دانست. بخش کشاورزی وابستگی شدیدی به پارامترهای اقلیمی دما و بارش دارد بنابراین با شدت و سرعت بیشتری نسبت به تغییرپذیری های اقلیمی واکنش نشان می دهد. تغییرات اقلیمی می تواند در مدت زمان طولانی بر نوع کشت و کشاورزی یک منطقه نیز تاثیر بگذارد. برای اینکه بتوان کمیت و کیفیت تولیدات کشاورزی را در استان گلستان افزایش داد، نیازمند مطالعه پیشینه اقلیمی در استان گلستان و رژیم های بارش و دمای آن طی دوره زمانی طولانی (حداقل 25 سال) هستیم تا بتوانیم روند تغییرات را بررسی کنیم. بنابراین برای بدست آوردن تیپ های کشت زمستانه و تابستانه مناسب برای استان گلستان از روش منکندال و پاپاداکیست بر روی داده های اماری ایستگاه های هواشناسی استان استفاده گردید.برای این منظور داده های اقلیمی مورد استفاده در این پژوهش شامل داده های میانگین حداقل، حداکثر و متوسط دمای ماهانه، میانگین حداقل و حداکثر مطلق دمای ماهانه، متوسط سالانه دما و بارش 9 ایستگاه استان گلستان در بازه زمانی (2018-1990) است که از سازمان هواشناسی کشور تهیه گردید. نتایج حاصل از تحلیل های آماری نشان داد که تغییرات بارزی در نوع الگوی کشت منطقه طی دوره زمانی مورد مطالعه (2017-1990) صورت نگرفته که دلیل این رویداد با توجه به آستانه های دمایی تعریف شده مدل پاپاداکیس قابل توجیه است. به عنوان مثال الگوی غالب زمستانه جو دو سر بود که لازمه کشت محصول این است که میانگین حداکثر دمای سردترین ماه سال بیش از 10 درجه سلسیوس باشد از آنجایی که آستانه ی دمایی مذکور در طول دوره آماری در منطقه مشاهده گردید، بنابراین نوع کشت در این مدت ثابت بوده که با توجه به شرایط روند افزایشی دما، در آینده نیز کشت این محصول وجود خواهد داشت. همچنین حاکمیت دماهای حداکثر بالای 20 و 25 درجه سلسیوس در منطقه و طولانی بودن فصل عاری از یخبندان، دلیلی برای ثابت بودن تیپ های غالب تابستانه در این استان می باشد.
    کلیدواژگان: اقلیم، کشت محصول، کشاورزی، رویکرد آماری
|
  • Mohanna Javanmardi, Atefeh Rajaee, Fateme Javid, Abbas Rahdan Pages 181-194

    The Influence of Environment on Child Development: The environment in which a child grows and nurtures plays a significant role in their physical, mental, and creative well-being. Preschools are recognized as one of the most important aspects of every child's life, and it is essential for them to have a conducive environment that not only provides a space for growth but also instills a sense of security and tranquility. In this regard, the present study aims to examine the physical quality of educational spaces with an emphasis on preschools and analyze the priorities and preferences of children in this area. The research methodology in this study is descriptive-survey, and the population includes 119 children aged 3 to 6 years (both girls and boys) in Gorgan. The Cochran formula was used to estimate the sample size, and the data were prepared for final analysis using SPSS. The results of the Mann-Whitney test indicate that only in the ranking of natural elements, the 3-4 year age group differs significantly from the 5-6 year age group, with the 5-6 year age group having a higher average compared to the 3-4 year age group. Additionally, children at different age levels show significant differences in the richness of activities in indoor and outdoor environments. Based on the results obtained, the importance of creating and improving educational spaces, especially in preschool environments, for the healthy development and future impact of children is clearly evident.

    Keywords: Educational environment, children, Quality, growth, cognitive development
  • Mitra Sadat Fathifard, Abbas Rahdan *, Mahsa Tohidfar Pages 195-206
    Introduction

    Remote sensing data can provide the latest information for studying land cover and its changes. Land cover detection helps in area management and decision-making. In addition, comparing images from a certain period can show the trend of changes in any region. The formation of human settlements is always based on natural factors such as water and soil, and villages, as the first form of human coexistence in a natural area, are influenced by numerous natural, economic, and other features. Vegetation is the first and most important producer of any ecosystem and is reflected in many factors; therefore, by studying the relationship between its changes and other factors such as temperature, evapotranspiration, and drought, the interaction of these factors can be understood. Monitoring changes in surface temperature due to seasonal and non-seasonal variations is essential because of their large impact on the human and natural environment. Remote sensing satellite imagery can be used to monitor surface temperature continuously, inexpensively, and rapidly.

    Materials and Methods

    The objective of this study was to investigate the spatial autocorrelation of surface temperature and evapotranspiration about vegetation in Maraveh Tappeh. Using data processing in the Google Earth Engine environment, the first part analyzes and evaluates a high-resolution seasonal dataset for each year over a period between 2000, 2015, 2010, and 2020. We present the analysis. Then, evapotranspiration was calculated using Modis data and the Torrent-White method, taking into account the plant growth coefficient, and compared with the evapotranspiration determined by the Sabal algorithm. In this context, drought prediction using the SPI index (one month, three months, six months, and twelve months) was also performed for the period 2015 to 2044. After calculating the changes, ArcGIS software was used to detect and discover patterns and trends in the spatial data. To obtain the best result and the lowest error rate, the method of quadratic exponential interpolation was used, and the mean square error RMS absolute value of MAE error was used to select the best interpolation method.

    Results and Discussion

    The results showed that the inverse distance method is the best method for estimating changes. The results of this study show that in spring, the highest percentage of NDVI does not correspond to the lowest temperature in space, in other words, the percentage of vegetation index is not inversely related to the temperature of the soil surface. In summer, the highest percentage of vegetation index is fully spatially matched concerning the space with the lowest ground surface temperature. In winter, the distribution of temperature patterns is completely different compared to other seasons because vegetation acts as a temperature moderator through the evapotranspiration mechanism.

    Conclusion

    Most areas with lower temperatures have denser vegetation. The correlation of vegetation has a value of -0.77, indicating a direct and inverse relationship between vegetation and temperature. The quantitative and qualitative changes of vegetation in the last 20 years have been extensive for the study area so the areas without vegetation have decreased somewhat and the rich vegetation has increased.

    Keywords: Climate, NDVI, Remote Sensing, GIS, Maraveh Tappeh
  • Mitra Sadat Fathifard, Fateme Javid, Abbas Rahdan * Pages 207-223
    Climate change has become a global, cross-cultural challenge, significantly impacting human lives. The phenomenon has led to an increase in surface temperature, sudden weather events, and alterations in precipitation patterns. These changes pose new challenges in public health, food safety, and economic stability across various regions. This research, characterized as a descriptive-analytical study with an emphasis on quantitative methods, aims to assess physiological stress for the establishment of comfort in heat absorption and dissipation (Case study: Gilan Province). The objective is to identify high and low physiological stress levels above 20 degrees and below 20 degrees Celsius, respectively. Criteria such as air temperature in Fahrenheit, average relative humidity, minimum air temperature, and wind speed were considered for the evaluation. The data from meteorological stations in Gilan Province were used to classify the physiological stress index, and the final output was calculated using the Heat Comfort Coefficient in GIS environment. All processes and data analysis in GIS environment were assessed using the Inverse Distance Weighting (IDW) statistical model, which predicts the spatial structure of unknown points based on the correlation between measured points. In the end, the final output map was categorized into 7 separate layers for both temperature ranges. The results of the physiological stress assessment indicated that most days in the central parts of Gilan Province are associated with comfort in heat absorption and dissipation, promoting human health.
    Keywords: Assessment, Physiological Stress, Human comfort, Gilan Province
  • Javad Samiei *, Khodarahm Bazi Pages 224-241
    At the moment, the approach that is applied as the most effective, least costly and sustainable management style, introduces good urban governance in city management. A good urban governance pattern can be a new theory in response to new expectations and responsibilities, which can pave the way from the current state of affairs and a way to provide better public services for citizens. The purpose of this study is to study the existing situation in the city of Gorgan from the point of view of desirable governance indicators and in terms of urban sustainability. The research method was descriptive-analytic, which uses library-documentary materials, questionnaires and survey areas to collect the required information. The sample size in this research is 382 citizens of the neighbourhoods of the city of Gorgan (Mina gol, Qala Hassan, Gorganpars, Afsaran, Sar khajah, Mikhche garan, Ghazagh mahale, Golha and Villa shahr). The data analysis method has been used by descriptive and inferential statistics and using spss-Excel and GIS software to analyze the views of citizens. The tests used in this study were parametric tests (One-Sample T Test, ANOVA and PERSON) and non-parametric tests such as (Binomial, Kruskal-Wallis test). The results of the research show that the status of governance indicators in all neighborhoods (areas of Gorgan city) is in an unfavorable situation from the point of view of the citizens, and also in an unstable situation in terms of urban stability. According to the Kruskal Wallis test, there is no difference except for the participation index, which is the same in all localities, and other studied indicators are significant, which indicates the existence of differences and non-uniformity of the studied indicators in the localities. Among all neighborhoods, the studied indicators of Qala Hassan neighborhood have a lower rank compared to other neighborhoods. According to the Pearson test, there is no significant relationship between the optimal urban governance approach and urban sustainability. The reason for that is the low status of urban governance and urban sustainability indicators.
    Keywords: Urban Good Governance, Sustainable Urban Development, Gorgan, city
  • Mahboob Reyhan *, Mohsen Ahadnejad, Taghi Heydari Pages 242-258

    In the zanjan's city, there are 4/99 square meters of green space per person, and with 8 square meters in the detailed plan, it shows a deficit of- 3/01 square meters per person. The consequence of this deficit has shown itself in the change of agricultural land use in the form of garden city. The current research is an applied type in terms of purpose, which was done with the purpose of establishing and challenging these garden cities in a descriptive-analytical method with an exploratory approach. The statistical population of the research was 30 experts Urban planning and Agricultural of Zanjan and urban planning professors of Tabriz 's University based on the snowball method.In the first stage, the verbal variables were defined as triangular fuzzy numbers, then the analysis of the field data, which included interviews and open questionnaires, was performed using the qualitative content analysis method in three stages of open, central and selective coding, which was divided into 12 categories. They were initially identified. In the phase of axial coding, a relationship was established between the primary categories and the categories were grouped into 6 axial categories. In the selective coding stage, the core categories identified were systematically categorized into 3 general categories. Due to the fact that the amount of disagreement between the experts in the first and second stages of Delphi was less than (0.2), the survey was stopped at this stage. Weak urban management, weak rules of urban organizations, inefficient management, deficit legal transparency, and the existence of various clauses and notes regarding the change of land use have been the factors that created and challenged the issue of Garden cities in Zanjan. Therefore, clarifying the laws and its role in preventing land use change and reducing parallel work between government organizations is suggested.

    Keywords: theory, Garden citiy, challenge, Zanjan
  • Mohanna Javanmardi, Maryam Mohammad Rezaei, Mozhgan Yarahmadi, Abbas Rahdan * Pages 259-278
    Statistical detection is a method to reveal significant changes that cannot be attributed to natural variations. The agricultural sector heavily relies on climatic parameters such as temperature and precipitation, thus demonstrating a higher degree of responsiveness to climate change with increased intensity and speed. Climate change can also influence the cropping patterns and agriculture of a region over a long period. To enhance the quantity and quality of agricultural production in Golestan Province, it is necessary to study the climatic background and precipitation and temperature regimes over a long period (at least 25 years) to examine the trend of changes. Therefore, the Mondal and Papadakis methods were utilized on statistical data from meteorological stations in the province to obtain suitable winter and summer cropping types for Golestan Province. The climatic data used in this research includes monthly average minimum, maximum, and mean temperatures, monthly average absolute minimum and maximum temperatures, and annual average temperature and precipitation from 9 meteorological stations in Golestan Province within the time range of 1990-2018, obtained from the National Meteorological Organization. The results of statistical analysis showed no significant changes in the cropping pattern of the region during the study period (1990-2017), which can be justified by the defined temperature thresholds of the Papadakis model. For instance, the dominant winter cropping pattern was dual-headed barley, which requires the average maximum temperature of the coldest month to be above 10 degrees Celsius, a threshold observed in the region during the statistical period, thus indicating the continued cultivation of this crop in the future. Additionally, the prevalence of maximum temperatures above 20 and 25 degrees Celsius in the region and the prolonged absence of frost during the season are reasons for the stability of dominant summer cropping types in this province.
    Keywords: Climate, cropping pattern, Agriculture, statistical approach