فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال پنجاه و هفتم شماره 4 (پیاپی 106، زمستان 1402)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و هفتم شماره 4 (پیاپی 106، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم عامری، محمدرضا فرهادپور* صفحات 1-18
    هدف

    ویژگی های شغلی از جمله استقلال شغلی می توانند بر بسیاری از پیامدهای کاری و رفتاری کارکنان سازمان از جمله خلاقیت در محیط کار، رفتارهای دانشی و نوآوری اثرگذار باشند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش رفتار گردآوری و اشتراک دانش بر رابطه بین استقلال شغلی و رفتار نوآورانه کتابداران کتابخانه های دانشگاه های اهواز است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی بوده که با روش پیمایشی تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه افراد از مدیران ارشد تا کتابداران و سایر کارکنان بودند که در بخش های مختلف کتابخانه های دانشگاه های اهواز کار می کردند. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد، با توجه به اینکه تعداد کتابداران بالغ بر 120 نفر بود، حجم نمونه 92 نفر انتخاب شد که به پرسشنامه ها پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری در نرم افزار اسمارت پی.ال.اس. و اس.پی.اس.اس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که رفتار گردآوری دانش بر رابطه بین استقلال شغلی و رفتار نوآورانه کتابداران کتابخانه های دانشگاهی اهواز تاثیر دارد (39/0= β). ضمنا رفتار اشتراک دانش بر رابطه بین استقلال شغلی و رفتار نوآورانه کتابداران کتابخانه های دانشگاهی اهواز تاثیر دارد (42/0 = β).

    نتیجه گیری

    نتیجه اینکه گردآوری و به اشتراک گذاری دانش علاوه بر اینکه مستقیم بر رفتار نوآورانه کتابداران تاثیر دارند، رابطه بین استقلال شغلی و رفتار نوآورانه را نیز به صورت غیرمستقیم تبیین می کنند. بنابراین، ارزش مقاله حاضر به ارائه پیشنهادهای عملی در راستای تحقق اهداف سازمانی در کتابخانه های دانشگاهی است.

    کلیدواژگان: استقلال شغلی، اشتراک دانش، رفتار نوآورانه، کتابداران دانشگاهی، گردآوری دانش
  • حمیدرضا بابایی، حمزه علی نورمحمدی*، سعید اسدی، علی شرفی صفحات 19-30
    هدف

    ممیزی دانش یکی از ابزارهای مهم برای تحلیل و شناسایی نیازها، موجودی، جریان و نقشه دانش است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر تحلیل وضعیت ممیزی دانش پزشکان دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نوع کاربردی است که با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 45 نفر از پزشکان شاغل در دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد است. ابزار گردآوری داده ‏ها در این پژوهش سیاهه ‏وارسی و پرسش نامه محقق‏ساخته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تی تک ‏نمونه ای از طریق نرم افزار SPSS انجام شده است.

    یافته ها

    یافته ‏ها نشان داد که مولفه شناسایی نیازهای دانشی، وضعیت دارایی های دانشی موجود (دانش ذهنی و عیان) و جریان دانش پزشکان دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد در سطح معنا‏داری 05/0 در حد متوسط به پایین است؛ اما نقشه دانشی پزشکان دانشگاه شاهد در سطح متوسط به بالاست. به عبارت دیگر، توجه به ممیزی دانش پزشکان دانشگاه شاهد کم است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که وضعیت ممیزی دانش پزشکان دانشگاه شاهد مطلوب نیست. بنابراین، سیاست گذاران دانشکده پزشکی این دانشگاه باید زمینه‏ های لازم برای اجرای موفق ممیزی دانش پزشکان از طریق اشتراک دانش، ارزیابی دارایی‏ های دانشی، نیازسنجی دانشی، ایجاد مخازن دانش، ایجاد شبکه های ارتباطی مناسب برای تقویت جریان دانش و شناسایی شکاف‏ های دانشی، فراهم کردن زیرساخت‏ های لازم برای فرایندهای ثبت و ضبط دارایی‏ های دانشی، انتقال دانش مورد نیاز از طریق برگزاری دوره های آموزشی و سمینارها و تهیه نقشه‏ های دانشی در حوزه ‏های تخصصی در این زمینه فراهم کنند.

    کلیدواژگان: پزشکان، دانش، دانشگاه شاهد، مدیریت دانش، ممیزی دانش
  • رضا رجبعلی بگلو*، سمیه سادات آخشیک صفحات 31-50
    هدف

    در این پژوهش تلاش شده تا مهمترین راهبردها و اقدام های کتابخانه های دانشگاهی ایران در بحران همه گیری کووید-19، شناسایی، ارزیابی و با نمونه های بین المللی مقایسه شود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با روش پیمایشی و به شیوه توصیفی-تحلیلی در دو بخش انجام شد. تحلیل وضعیت کتابخانه های دانشگاهی ایران در دو بعد آموزش و پژوهش در مواجهه با بحران کووید-19 و بررسی نقش این کتابخانه ها در بعد مسئولیت اجتماعی در مقایسه با نمونه های بین المللی از جمله اهداف این پژوهش بود. ابزارهای این پژوهش یک سیاهه وارسی محقق ساخته و یک پرسش نامه و جامعه آماری، کتابخانه های دانشگاه های ایران و جهان (بر پایه رتبه بندی تایمز) بودند. تعداد 301 نمونه از کتابخانه های دانشگاهی بین المللی و از نمونه های ایرانی نمونه در دسترس و پاسخگو به پرسشنامه که 33 کتابخانه بودند استفاده شد.

    یافته ها

    وضعیت کتابخانه های دانشگاهی در ایران در مقایسه با کتابخانه های دانشگاهی جهان در این همه گیری جهانی به گونه ای بود که راهبردها و اقدام های این کتابخانه ها در ایران توجه متوازن و هماهنگی به آموزش و پژوهش نداشتند. از سوی دیگر، این راهبردها و اقدام ها، با اقدام ها و راهبردهای کتابخانه های دانشگاهی بین المللی همگام نبودند.

    نتیجه گیری

    تلاش کتابخانه های دانشگاهی جهان در مواجهه با یکی از دشوارترین چالش های خود قابل توجه و معنادار بود. همچنین، سهم تعهد در قبال مسئولیت اجتماعی در این کتابخانه ها نیز بسیار قابل توجه بود؛ اما میزان توجه به فعالیت های این جنبه در داخل کشور اندک بود. از این رو، یکپارچگی و پیوند میان کتابخانه های دانشگاهی، مراکز یا واحدهای آموزشی و فناوارنه، مراکز پژوهشی و آزمایشگاهی، یکی از مهمترین راهکارها هنگام رخدادهای مشابه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی ایران، بحران همه گیری، کووید-19، موسسه های آموزشی و پژوهشی
  • محسن صالحی*، رضا کریمی، الهه احمدی صفحات 51-64
    هدف

    روش های آماری نقش مهمی را در به دست آوردن نتایح و تحلیل پژوهش ایفاء می کند. پژوهش حاضر با هدف وضعیت شناسی روش های آماری در مقالات توصیفی-پیمایشی منتشر شده در مجلات علمی-پژوهشی حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی انجام شده تا ضمن مرور روش های آماری مورد استفاده، فراوانی اشکالات روش شناختی آنها را کشف کند.

    روش پژوهش:

     ماهیت پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- پیمایشی است. جامعه پژوهش را مقالات توصیفی - پیمایشی منتشر شده در 13 مجله فعال علم اطلاعات و دانش شناسی تا پایان سال 1400 تشکیل می دهد. بر اساس فرمول کوکران 141 مقاله به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه بندی انتخاب شد. در این مطالعه روش شناسی پژوهش بر روی روش های آماری، روش های نمونه گیری، روایی و پایایی به کار رفته در مقالات صورت پذیرفت و متغیرهای تاثیرگذار بر مشخصات مقاله و خطاهای آماری آنها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزارهای EXCEL و SPSS 26 با روش های آمار توصیفی انجام گرفت.

    یافته ها

    روش های آماری در مجموع 559 بار استفاده شده است که بیشترین فراوانی مربوط به آمار توصیفی است. آزمون تی، آزمون های خی دو و آزمون کلموگروف-اسمیرنوف بیشترین فراوانی را به ترتیب در روش های آماری استنباطی پارامتری و ناپارامتری دارند. در حوزه روش های پیش بینی کننده و آزمون های تعقیبی، ضریب همبستگی و آزمون توکی بیشترین فراوانی را دارند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بیشترین خطای آماری مشاهده شده در مقالات، استفاده از آزمون های پارامتری بدون بررسی نرمال بودن داده هاست.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد با وجود اینکه نویسندگان به خوبی از آمار توصیفی در مقالات خود استفاده می کنند؛ اما توجه کمتری به روش های آمار استنباطی دارند. نکته مهم در استفاده از روش های آماری پارامتری رعایت پیش فرض های آنهاست، چون نقض این پیش فرض ها می تواند نتایج پژوهش را بی اعتبار کند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، روش های آماری، وضعیت ناسی، خطای آماری
  • مژگان خوشنام*، زینب جوزی صفحات 65-88
    هدف

    پرداختن به مسائل محلی و منطقه ای و انجام تحقیقات متناسب با این مسائل از مهمترین اصول برای پیشرفت و توسعه در یک کشور محسوب می شود. بنابراین هدف پژوهش حاضر، تحلیل مسائل و چالش های محلی و منطقه ای در بروندادهای پژوهشی نهاد علم در ایران است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر پژوهشی کاربردی با رویکرد کمی - کیفی است که با استفاده از تکنیک های علم سنجی و تحلیل مضمون انجام شده است. جامعه پژوهش شامل رساله های دکتری و طرح های پژوهشی دانشگاه های شیراز، یزد و ایلام است. داده ها از طریق مرور رساله های دکتری و طرح های پژوهشی سه دانشگاه مذکور در بازه سال های 1390-1400 و گردآوری اطلاعات مرتبط در نرم افزار اکسل و روارماتریس و تجزیه و تحلیل آنها با کمک آمار توصیفی انجام شد. همچنین جهت ترسیم نقشه های علمی از نرم افزار یو.سی.آی.نت، پاژک و وی. ا .اس ویور استفاده شد.

    یافته ها

    از نظر نگارش پایان نامه دانشگاه شیراز با 38، دانشگاه یزد با 28 و دانشگاه ایلام با 6 پایان نامه در زمینه مسئولیت پذیری اجتماعی فعالیت داشتند. اما از نظر انجام طرح تحقیقاتی دانشگاه ایلام در جایگاه بالاتری بود. گره خشکسالی در نقشه موضوعی سه استان بیشترین فراوانی را داشت. تحلیل خوشه های موضوعی نیز نشان داد ساختار فکری دانش در زمینه مورد بررسی در دانشگاه شیراز در چهار خوشه، دانشگاه یزد 6 خوشه و دانشگاه ایلام به دلیل تعداد کم رساله واژه های تشکیل دهنده بازتاب اصلی از هم رخدادی واژگان حوزه مورد پژوهش نیست.

    نتیجه گیری:

     میزان طرح های تحقیقاتی و رساله های دکتری اجرا شده در مورد مسائل محلی و منطقه ای در سه دانشگاه مورد مطالعه کم است؛ اما روند رو به رشدی را در طی سال های بررسی نشان می دهد. اما براساس چالش های ذکر شده در اسناد بالادستی مشخص شد که دانشگاه ها به دلایل مختلف در پژوهش های خود به مسائل محلی و منطقه ای توجه کمتری داشته اند. بی شک توسعه کشور در ابعاد مختلف در گرو توجه به رفع مسائل و چالش های محلی و منطقه ای است. در واقع توجه به مسائل محلی و منطقه ای یکی از عوامل پویایی اقتصادی، دستیابی به توسعه درون زا و از عوامل شتاب دهنده پیشرفت کشور است، که نیازمند برنامه ریزی صحیح و توجه بیش از پیش در اسناد بالادستی و سیاستگذاری های حوزه آموزش عالی است.

    کلیدواژگان: رساله دکتری، طرح پژوهشی، گرایش موضوعی، حوزه مسئولیت پذیری اجتماعی، حوزه بومی و منطقه ای
  • معصومه اکبرپور، افشین حمدی پور*، هاشم عطاپور صفحات 89-111
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل نگرش، انگیزه ها، و موانع رفتار اشتراک دانش در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر 6223 دانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز بوده که با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی مطابق جدول کرجسی و مورگان 374 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن به تایید متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی رسید و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ معادل 9/82 درصد محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که سن، جنسیت و گروه های عمده تحصیلی پاسخ دهندگان در رفتار اشتراک دانش آنها تاثیرگذار بوده است؛ اما مقطع تحصیلی تاثیرگذار نبوده است. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین میزان اشتراک دانش و مولفه های «نگرش، انگیزش، موانع، منابع، انواع اطلاعات، و کانال های به اشتراک گذاری دانش» رابطه معنا دار وجود داشته است. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد از بین همه متغیرهای مستقل، «نگرش به اشتراک دانش»، «انواع اطلاعات و دانش به اشتراک گذاری شده» و «انگیزه های به اشتراک گذاری دانش» وارد معادله شدند که در مجموع 19 درصد از تغییرات مربوط به اشتراک دانش را این سه مولفه تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    اشتراک دانش می تواند تبادل ایده ها، تجارب و دانش را در بین دانشجویان تسهیل کند و به گسترش دانش و فهم عمیق تر موضوعات مورد مطالعه منجر شود. به طور کلی، اگر اشتراک دانش در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز پیاده شود می تواند به تحقق اهداف آموزشی و پژوهشی دانشگاه کمک کند.

    کلیدواژگان: تسهیم دانش، رفتار اشتراک دانش، موانع، انگیزه ها
|
  • Maryam Ameri, MohammadReza Farhadpoor * Pages 1-18
    Objective

    Job characteristics, including job autonomy, can significantly impact various work-related and behavioral outcomes for an organization’s employees. These outcomes encompass creativity within the work environment, as well as knowledge-related behaviors such as knowledge gathering, knowledge sharing, and innovation. On one hand, job independence provides the conditions necessary for the emergence of knowledge-related behaviors. On the other hand, it can also serve as a catalyst for innovation and innovative behaviors through knowledge behaviors. The primary objective of this study is to explore the role of knowledge gathering and sharing behaviors in the relationship between job autonomy and innovative behavior of librarians of Ahvaz universities.

    Methodology

    This study employed an applied research approach, using an analytical survey method. The statistical population of the research consisted of all librarians working in university libraries in Ahvaz in Iran. To determine the sample size, Morgan’s table was used. Given that the total number of librarians exceeded 120 individuals, a sample size of 92 respondents completed the questionnaires. The research data were analyzed using the Pearson correlation method and structural equation modeling (SEM) in SmartPLS and SPSS.

    Findings

    The research results indicate that knowledge gathering behavior has an effect on the relationship between job autonomy and innovative behavior of librarians of the university libraries of Ahvaz (ᵦ = 0.39). In addition, knowledge sharing behavior has an effect on the relationship between job autonomy and innovative behavior of the university libraries in Ahvaz (ᵦ = 0.42).

    Conclusion

    Giving special attention to human resources as the primary factor in knowledge gathering and sharing, job autonomy, and innovative behavior plays an important role in the development of the knowledge-sharing process and enhancing organizational empowerment in terms of discovering the hidden knowledge held by individuals. The study results highlight the significance of employee job independence across various dimensions: criteria, methods, and schedules. Such independence provides a valuable opportunity for employees to go beyond rigid procedures in their work, actively seeking to learn and share insights with their colleagues. Ultimately, this article aims to offer practical recommendations for achieving organizational goals within university libraries. According to the results, it is suggested that: Employees of university libraries and academic librarians should be encouraged to acquire knowledge and develop essential skills. This empowerment not only enriches their work but also opens up possibilities for innovative behaviors within their job responsibilities. Also, the independence of employees should be taken into consideration. Specifically, employees should be granted discretion and relative freedom when making decisions related to criteria, methods, and timing in performing their duties. This autonomy provides an opportunity for them to leverage their knowledge capacities and introduce new ideas and innovative behaviors within the context of the autonomy granted. By implementing these recommendations, organizations can foster a culture of continuous learning, creativity, and innovation among their library staff.

    Keywords: Job Autonomy, Knowledge gathering, knowledge sharing, innovative behavior, Academic librarians
  • Hamidreza Babaei, Hamzehali Nourmohammadi *, Saeid Asadi, Ali Sharafi Pages 19-30
    Objective

    A knowledge audit is a crucial tool for analyzing and identifying knowledge needs, creating a knowledge inventory, understanding knowledge flow, and mapping knowledge. Therefore, this study aims to analyze the knowledge audit of physicians at Shahed University.

    Methods

    This applied research is conducted using a descriptive-analytical methodology. The statistical population of the study includes 45 physicians working in the Faculty of Medicine at Shahed University. The data collection tools in this research are a checklist and a researcher-made questionnaire. Data analysis was performed using a one-sample t-test in SPSS software.

    Results

    The findings showed that the components of identifying knowledge needs, the status of existing knowledge assets (implicit and explicit knowledge), and the flow of knowledge and knowledge map of physicians of the Faculty of Medicine at Shahed University are moderate to low at a significance level of 0.05%. In other words, little attention is paid to auditing the knowledge of physicians.

    Conclusions

    The results indicate that the status of knowledge auditing of physicians at Shahed University is not favorable. Therefore, policymakers in the Faculty of Medicine of this university should provide the necessary groundwork for the successful implementation of knowledge audit. This can be achieved through knowledge sharing, evaluating knowledge assets, assessing knowledge needs, creating knowledge repositories, establishing networks, and facilitating effective communication to enhance the flow of knowledge. Additionally, providing the necessary infrastructure for recording knowledge assets, transferring essential knowledge through training courses and seminars, and developing specialized knowledge maps are crucial steps in this process.

    Keywords: Knowledge audit, Knowledge Management, Knowledge, physicians, Shahed University
  • Reza Rajabali Beglou *, Somaye Sadat Akhshik Pages 31-50
    Objective

    This paper aims to identify and evaluate the most important strategies and actions taken by Iranian university libraries during the COVID-19 epidemic crisis, in comparison with international examples.

    Methods

    This applied research employed an applied research approach, utilizing a descriptive-analytical survey method in two parts. Firstly, it analyzed the situation of Iranian university libraries across two dimensions: education and research, in response to the COVID-19 crisis. Secondly, it examined the role of these libraries in terms of social responsibility, comparing them with international examples. The research tools included a researcher-made checklist and a questionnaire. The statistical population consisted of both Iranian and international academic libraries. Therefore, 301 international academic libraries were surveyed, along with 33 accessible and responsive samples from Iranian academic libraries and world academic libraries (selected based on the Times Higher Education world ranking). 

    Results

    The state of university libraries in Iran, in comparison with the most important university libraries in the world during this pandemic, revealed that the strategies and activities of Iranian university libraries lacked balanced and coordinated attention to both education and research. Furthermore, the strategies and activities of Iranian academic libraries were not synchronized with those of international academic libraries. 

    Conclusion

    Findings showed that the efforts of academic libraries worldwide in facing one of their most difficult challenges—the COVID-19 crisis—were significant. Additionally, the commitment towards social responsibility in these libraries was noteworthy, but the amount of attention paid to the activities of this aspect in Iran was low. The integration and connection between university libraries, educational and technological centers or units, and research and laboratory centers are the sole solution during similar events.

    Keywords: Iranian academic libraries, Pandemic crisis, Covid-19, Educational & research Institutes
  • Mohsen Salehi *, Reza Karimi, Elahe Ahmadi Pages 51-64
    Objective

    Statistical methods play an important role in achieving results and conducting analyses. The current study aims to analyze the status of statistical methods in articles of knowledge and information science. While reviewing the statistical methods used in articles, it also investigates the frequency of methodological issues.

    Methods

    The nature of the research is a descriptive survey. The research population comprises articles published in 13 active journals in knowledge and information science in Iran until 2022. Using Cochran’s formula, 141 articles were randomly selected for this study. The research methodology was investigated in three areas: statistical methods, sampling methods, and validity and reliability. Additionally, the variables influencing the characteristics of the articles and their statistical errors were examined. Data analysis was performed using Excel and SPSS 26 software, employing descriptive statistics methods. 

    Results

    The statistical methods have been used a total of 599 times, with the most frequent application being related to descriptive statistics. Among parametric and non-parametric inferential statistical methods, the T-test, chi-square, and the Kolmogorov-Smirnov test are the most commonly employed in parametric and non-parametric inferential statistical methods, respectively. In the section on predictive methods and post hoc tests, the correlation coefficient and Tukey’s test stand out as the most frequent choices. Notably, the research results reveal that the most common statistical error observed in the articles is the use of parametric tests without verifying the normality of the data.

    Conclusions

    The findings of the research show that although the authors of the articles use descriptive statistics effectively in their work, they pay less attention to inferential statistical methods. An essential consideration when employing parametric methods is ensuring that the underlying assumptions of the tests are met, as violating these assumptions can invalidate research results.

    Keywords: assessment, Statistical methods, Status, Statistical error
  • Mojgan Khoshnam *, Zeinab Jozi Pages 65-88
    Objective

    Paying attention to local and regional issues and conducting research in alignment with these challenges is one of the most important principles for progress and development in a country. Therefore, the aim of the current research is to analyze the local and regional issues and challenges in the research outputs and doctoral dissertations of scientific institutions in Iran.

    Method

    The current research is an applied study with a quantitative-qualitative approach, conducted using scientometric techniques and thematic analysis. The research community includes doctoral theses and research projects from Shiraz, Yazd, and Ilam universities. The data collection method involved sending requests to the respective universities in these three public universities and compiling information related to research projects and doctoral dissertations. Data was gathered by reviewing the doctoral dissertations and research projects of the mentioned universities, and relevant information was organized using Excel and RavaRmatrix software. Descriptive statistics were employed for data analysis. Additionally, UciNet, Pajak, and VOSviewer software were used to create scientific maps.

    Results

    The number of research projects and doctoral dissertations addressing local and regional issues in the three studied universities is very low. However, based on the challenges mentioned in the documents above, it was found that the universities paid insufficient attention to local and regional issues in their research for various reasons. Undoubtedly, the country’s development relies on solving local and regional challenges.

    Conclusions

    Emphasizing local and regional issues is a key factor for economic dynamism, maintaining ideals, achieving endogenous development, and contributing to the country’s prosperity. This necessitates proper planning and increased attention in upstream documents.

    Keywords: Doctoral dissertation, Research Project, thematic orientation, the field of social responsibility
  • Masoumeh Akbarpour, Afshin Hamdipour *, Hashem Atapour Pages 89-111
    Objective

    The current study aims to explore the attitudes, motivations, and obstacles to knowledge sharing among postgraduate students at the University of Tabriz.

    Methods

    The research method employed is a descriptive survey. The statistical population of the present study is 6,223 postgraduate students from the University of Tabriz, with a sample of 374 individuals selected based on the relative stratified sampling method according to the Krejci-Morgan table. Data were collected using a researcher-developed questionnaire. Its validity was confirmed by experts in Library and Information Science, and its reliability was determined to be 82.9% using Cronbach’s alpha. Data analysis was performed using SPSS version 24, employing descriptive and inferential statistics, independent t-tests, one-way analysis of variance, Pearson’s correlation coefficient, and linear regression.

    Results

    The research findings indicated that the respondents’ age, gender, and major academic groups of the respondents had an effect on their knowledge sharing behavior, but their level of education did not. Pearson’s correlation coefficient results revealed a significant relationship between the extent of knowledge sharing and the components of attitude, motivation, barriers, resources, types of information, and knowledge sharing channels. Furthermore, the multiple regression analysis results showed that among all the independent variables, ‘attitude towards knowledge sharing’, ‘types of shared information and knowledge’, and ‘motivation to share knowledge’ were included in the equation. These three components explain 19% of the changes related to knowledge sharing.

    Conclusion

    Knowledge sharing can facilitate the exchange of ideas, experiences, and knowledge among students, leading to an expansion of knowledge and a deeper understanding of their subjects. In general, the implementation of knowledge sharing among postgraduate students at the University of Tabriz could help achieve the university’s educational and research objectives.

    Keywords: knowledge sharing, Knowledge Sharing Behavior, Barriers, motivations