فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاع مقدس
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم نساج*، سید حسن علمدار مقدم، ابراهیم حیدری لقب صفحه 0

    از جمله فرماندهان و مدیران موفق جوان در هشت سال جنگ تحمیلی شهید غلامحسین افشردی خبرنگار جوان است. این پژوهش به صورت کیفی به روش داده بنیاد متنی و تحلیل مضمون به تبیین الگوی فرماندهی و مدیریتی شهید غلامحسین افشردی پرداخته و در صدد است عوامل موفقیت، شرایط زمینه ای، عوامل بسترساز، موانع و پیامدهای موفقیت فرماندهی ایشان را تبیین نماید. نتایج پژوهش حاکی بر آن است عوامل موثر زمینه ای که منجر به فرماندهی و مدیریت عالی شهید افشردی گردیده است، اطاعت از خداوند و معصومین،اطاعت از ولایت، تربیت صحیح خانوادگی، احساس مسئولیت؛ عوامل بستر ساز؛ بعد دانش و مهارتی (مبتکر و خلاق، استدلال و منطق قوی، قدرت بیان، اندیشه ورز، نبوغ فکری داشتن)، بعد اخلاقی و رفتاری (شجاعت و صلابت، تعهدکاری، متواضع و اهل خودسازی، نظم و برنامه ریز، حساسیت نسبت به بیت المال، اعتماد به نفس داشتن، رفتار مبتنی بر روابط انسانی)، بعد فرماندهی و مدیریتی (مجاهدت و همت، قدرت تشخیص، شناسایی دقیق از موقعیت، نظریه پرداز جنگ، روحیه بن بست شکنانه، عمل براساس تدبیر، خطرپذیری، حفظ روحیه وحدت پذیری، استراتژیست، نقش اصلی و محوری، آینده نگری)، بعد اعتقادی و معنوی (ایمان و توکل به خداوند، اخلاص، مقید به احکام دینی بودن) است. راهبردها و راهکارهایی موفق (اصلاح رابطه با خداوند، شناسایی دقیق و همراهی اطلاعات با عملیات، اقدام عملی، رفتار مبتنی بر روابط انسانی با یاران)، موانع (نبودن امکانات، پشتوانه استکبار جهانی در نبرد با ایران، پیامدها (انسجام ملی و مقاومت و صبوری و ایجاد قدرت دفاعی جدید ایران) است.

    کلیدواژگان: فرماندهی، مدیریت اسلامی، دفاع مقدس، شهید غلامحسین افشردی، شهید حسن باقری
  • احسان عسگری، محمد طهماسبی برنا* صفحات 9-26
    این پژوهش که با رویکردی کیفی و متکی بر ابزار گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و اسنادی بود، تلاش نمود تا روند برساخت هویت متمایز انقلاب اسلامی را در بستر جنگ هشت ساله تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران و با محوریت قرار دادن مسئله صدور انقلاب مورد بررسی قرار دهد. سازه انگاران بر این باوراند که هویت، درک از خود و دیگری و برداشت از وضعیت کنونی و آینده و در کل ذهنیت ایجاد شده باعث می گردد کنش ساختار و بازیگران انقلابی در بستری همچون جنگ شکل بندی جدید و تحولی ماهوی به خود بگیرد. چنانچه شکل گیری هویت تقابل جویانه در عرصه سیاست خارجی با توجه به محوریت یافتن اصل موجودیت نظام انقلابی مهمترین پیامد این وضع در بین انقلابیون و بازیگران می باشد. بر مبنای این گزاره، نوشتار حاضر در تلاش بود تا ابتدا به اصول و مبانی تئوریکی صدور انقلاب اسلامی پرداخته و سپس کنش رهبران انقلابی نسبت به راهبرد صدور انقلاب در بستر رخدادی چون جنگ را مورد بررسی قرار دهد. چنانچه مطابق با یافته های حاصله می توان گفت جنگ تحمیلی بستری مهیا نمود تا هویت انقلاب اسلامی بر اساس دو انگاره از خود و انگاره های دیگری در یک زمان صریح ترین کنش ها و واکنش ها را به عرصه عمل وارد نماید؛ لذا از آنجا که هویت ها سازنده و تاثیرپذیر از ساختارند، این تعامل بین بازیگران و درک از خود و دیگری در آرمانی ترین عرصه بیرونی انقلاب، یعنی صدور انقلاب تاثیراتی کیفی بر جای گذاشته است که رسالت این پژوهش نیز بررسی این روند تاثیر پذیری در بستر یک جنگ تحمیلی بوده است.
    کلیدواژگان: صدور انقلاب، جنگ تحمیلی، انقلاب اسلامی، سازه انگاری، هویت
  • علیرضا حیدرنژاد* صفحات 27-47

    یکی از غنی ترین مفاهیم و الگوهای مدیریتی مطرح در راستای تمدن اسلامی، سبک مدیریت جهادی ستاد پشیبانی و امداد امام در شهرهای جنگ زده 8 سال دوران دفاع مقدس است. همان گونه که در دوران دفاع مقدس حماسه های بی نظیر و ماندگار دیده شد و مقا م معظم رهبری، بارها از آن به عنوان الگوی مدیریت کارآمد و راهگشا برای حل مشکلات آینده کشور نام برده اند. در شرایط کنونی و برای مقابله با تحریم ها و تحقق گام دوم انقلاب اسلامی می توان از این الگو استفاده کرد. این پژوهش به دنبال شناسایی و تحلیل مدیریت جهادی مبتنی بر عملکرد ستاد عملکرد ستاد پشتیبانی و امداد امام (کارکنان کمیته انقلاب اسلامی) در شهرهای جنگ زده به عنوان توسعه الگویی برای آینده است. این پژوهش به لحاظ هدف اکتشافی است و روش آن توصیفی - تحلیلی می باشد. شیوه گردآوری داده ها نیز تحلیل و بررسی مصاحبه ها  با فرماندهان و کارکنان کمیته انقلاب اسلامی، کمیته امداد امام و منابع مکتوب از جمله کتاب خطرات سرخ (1و2) تاریخی شفاهی ستاد پشیبانی و امدام امام (ره)، مقالات و اسناد موجود در ارتباط با مدیریت جهادی و سیره فرماندهان دفاع مقدس بوده است. با بررسی و تحلیل داده ها، مضامین پایه، سازمان دهند و فراگیر به دست آمد. سبک مدیریت جهادی ستاد پشتیبانی و امداد نجات در شهرهای جنگ زده با تاکید بر کمیته انقلاب اسلامی بر اساس سه شاخص ویژگی های شخصیتی، ویژگی های مدیریتی و ویژگی های رهبری ارائه می کند که با استفاده از از آن، می توان گام مهمی در مسیر طراحی الگوهای بومی برای آینده برداشت.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، ستاد پشتیبانی و امداد امام، کمیته انقلاب اسلامی، توسعه الگوی آینده
  • رضا بیگدلو*، ثریا مرسلی صفحات 49-67
    جزیره خارگ از منظر صادرات نفتی ایران در دوران جنگ تحمیلی عراق، یک پایانه مهم و بسیار استراتژیک محسوب می شد. بدین جهت از همان آغاز جنگ، رژیم بعثی عراق تلاش زیادی برای انهدام و غیرعملیاتی کردن آن داشت. حملات به پایانه های صادرات نفتی جزیره خارگ از مهر 1359 آغاز شد ولی حملات همه جانبه برای قطع صادرات نفتی در سال 1364 صورت گرفت. از آنجایی که پایانه صادراتی جزیره خارک مهم ترین پایانه صادراتی و تامین منابع درآمدی کشور بود و 94 درصد صادرات نفتی از آنجا انجام می شد، اتخاذ راهبردهای دفاعی-امنیتی برای صنعت نفت خارگ امری حیاتی برای کشور می نمود. این مقاله به روش تحلیل تاریخی به دنبال پاسخ به این پرسش است که مهم ترین راهبردهای دفاعی-امنیتی برای حفظ امنیت تاسیسات نفتی خارگ در مقابله با حملات رژیم بعثی عراق و تداوم صادرات نفت چه بود؟ یافته های پژوهش نشان می دهد مجموعه ای از راهبردها و تاکتیک ها برای دفاع از امنیت سامانه های نفتی و تداوم صادرات صورت گرفت. ابتدا «ستاد راهبردی دفاع از خارک» با حضور نهادهای سیاسی، اقتصادی و نظامی تشکیل شد. ایجاد سازه های دفاعی، تاسیس پدافند دفاع هوایی جزیره، بهره گیری از پدافند عامل و غیرعامل، استفاده از گوی های شناور، تشکیل گروه امداد آتش نشانی، تغییر در مسیر نفت کش ها ازجمله راهبردها و تاکتیک های به کار گرفته شده در دوران جنگ بود که جزیره خارگ را به «جزیره پایداری» تبدیل و صادرات نفتی ایران از این جزیره را تداوم بخشید.
    کلیدواژگان: نفت، خارگ، صادرات، راهبرد، دفاعی-امنیتی
  • محمد جمالو، سید محمود سادات*، محسن سراج صفحات 69-92
    جهاد سازندگی از نهادهایی بود که به فرمان رهبر انقلاب اسلامی تشکیل شد. هرچند ماهیت و فلسفه وجودی این نهاد، محرومیت زدایی از روستاها بود اما با شروع جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران، حضور و فعالیت در جنگ تحمیلی را نیز در برنامه های خود قرار داد. با در نظر داشتن اقدامات جهاد در امر محرومیت زدایی از روستاها و اعتماد مردمی به این نهاد، عملکرد جهاد در قالب فعالیت های سیاسی، اجتماعی و نظامی سبب پیشبرد موثر جنگ و مسائل مربوط به آن شد. پرسش اصلی پژوهش عبارت است: عملکرد جهاد سازندگی در جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران چگونه ارزیابی می شود؟ نتایج پژوهش نشان می دهد: با مشارکت مردم و حمایت های مردمی، جهاد سازندگی در طول 8 سال جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران توانست از یک سو در پشت جبهه به امور تدارکات و پشتیبانی بپردازد و از سوی دیگر در خط مقدم جبهه نیز فعالیت رزمی-مهندسی داشته باشد. همچنین با وقوع خرابی های ناشی از جنگ و ضرورت بازسازی روستاهای مناطق جنگ، جهاد سازندگی با دارا بودن پشتوانه محرومیت زدایی موثر در سال های نخست پس از انقلاب اسلامی، مسئولیت این امر را عهده دار شد و در بازسازی مناطق جنگ زده عملکرد مثبتی به همراه داشت. این پژوهش با روش تاریخی و شیوه توصیفی تحلیلی و با کمک از اسناد و مدارک آرشیوی و مصاحبه با کنشگران و شاهدان عینی و نیز بهره بردن از منابع کتابخانه ای انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: جنگ تحمیلی، جهاد سازندگی، پشتیبانی جنگ، بازسازی مناطق جنگ زده
  • اعظم خطیبی* صفحات 93-116

    نگرش به نقش زن باچالش های فراوانی مواجه شده است. در دوره ها و عرصه های اجتماعی به عنوان جنس دوم و یا برابر مرد و گاهی هم برتر از مرد مطرح شد. نقش اجتماعی زنان جدای از سبک زندگی آن ها نیست. در همین راستا هدف این پژوهش نیز مقایسه سبک های زندگی زنان در عرصه های اجتماعی با تاکید بر نقش زنان در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است. روش پژوهش کیفی- توصیفی از نوع کتابخانه ای با استفاده از تحلیل مضمون بنیادین سبک زندگی است. در این پژوهش نقش زنان در عرصه های اجتماعی از سه منظر زن سنتی، زن غربی و زن مسلمان دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در ایران توصیف و مقایسه شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، فیش برداری بود. زندگینامه هشت نفر از زنان انقلابی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج محتوایی مطالعه تطبیقی نشان داد که زن شرقی فاقد آزادی و اراده و محصور در نظام مردسالاری خرد یعنی خانه و تحت تملک کامل مرد بوده است. زن غربی در نظام مردسالاری کلان یعنی نظام سرمایه داری به عنوان جنس دوم و ابزاری برای فروش و مصرف کالاهای تولیدی، در حصار از خودبیگانگی هویتی و زندانی مطامع این نظام قرار گرفته است. نتیجه نهایی تحلیل مضمون بنیادین سبک زندگی زن انقلابی نشان داد، مضمون فراگیر: خدامحوری (ایمان)، مضمون سازمان دهنده: مطیع اوامر الهی و جانشین های او و مضمون پایه: از خودگذشتگی و دگرخواهی بوده است. یعنی نه تنها از هویت و حرمت انسانی و آزادی برخوردار است بلکه در عرصه های اجتماعی کنشگری فعال و همه جانبه نگر بوده و به تعالی وجود خود و جامعه پرداخته است.

    کلیدواژگان: :، سبک زندگی، زن مسلمان انقلابی، زن شرقی، زن غربی، عرصه های اجتماعی
|
  • Maryam Nassaj *, Seyyed Hassan Alamdar Moghadam, Ebrahim Heydari Laghab Page 0

    Among the successful young commanders and managers in eight years of imposed war, martyr Gholamhossein Afshardi is a young journalist. This research qualitatively explains the command and management model of Shahid Gholamhossein Afshardi using text base data method and thematic analysis and aims to explain the success factors, background conditions, background factors, obstacles and consequences of the success of his command. The results of the research indicate that the effective factors of the context that led to the high command and management of Martyr Afshardi are obedience to God and the innocents, obedience to the province, correct family upbringing, sense of responsibility; substrate factors; Knowledge and skill dimension (innovative and creative, strong reasoning and logic, power of expression, thoughtfulness, intellectual genius), moral and behavioral dimension (courage and fortitude, commitment, humble and self-improvement, discipline and planning, sensitivity to verses) wealth, self-confidence, behavior based on human relations), command and management dimension (struggle and diligence, discernment, accurate identification of the situation, war theorist, deadlock-breaking spirit, action based on resourcefulness, risk-taking, maintaining the spirit of unity , strategist, the main and central role, foresight), the religious and spiritual dimension (faith and trust in God, sincerity, being bound by religious rules). Successful strategies and solutions (correcting the relationship with God, accurate identification and accompanying information with operations, practical action, behavior based on human relations with allies), obstacles (lack of facilities, support for global arrogance in the fight against Iran, consequences (national cohesion and resistance and Patience and creation of Iran's new defense power.

    Keywords: command, Islamic Management, holy defense, Martyr Gholamhossein Afshardi, Martyr Hassan Bagheri
  • Ehsan Asgari, Mohamad Tahmasebi Borna * Pages 9-26
    This research, which was based on a qualitative approach and relied on library and documentary data collection tools, tried to investigate the process of building a distinctive identity of the Islamic Revolution in the context of the eight-year war between Iran and Iraq, focusing on the issue of issuing the revolution. , considering the centrality of the existence of the revolutionary system, is the most important consequence of this situation among the revolutionaries and actors. Based on this proposition, the present article was trying to first address the theoretical principles and foundations of issuing the Islamic revolution and then examine the actions of the revolutionary leaders regarding the strategy of issuing the revolution in the context of events such as war. According to the findings, it can be said that the imposed war provided a platform for the identity of the Islamic Revolution to bring the most explicit actions and reactions to the arena based on two ideas of itself and other ideas at the same time; Therefore, since identities are constructive and influenced by the structure, this interaction between actors and understanding of self and others in the most ideal external arena of the revolution, i.e. the issuing of the revolution, has left a qualitative impact, and the mission of this research is to investigate this influence process in the context of a war. It was imposed.
    Keywords: issuing revolution, War, Islamic Revolution, Constructivism, identity
  • Alireza Haydarnejad * Pages 27-47

    As unique and enduring epics were seen during the Holy Defense period, and the supreme leadership has repeatedly mentioned it as a model of efficient management and a way forward for solving the country's future problems. In the current situation, this model can be used to deal with sanctions and realize the second step of the Islamic revolution. This research seeks to identify and analyze jihadi management based on the performance of the Imam support and relief headquarters (Islamic Revolution Committee employees) in war-torn cities as a development model for the future. This research is exploratory in terms of its purpose and its method is descriptive-analytical. The method of data collection is also the analysis and review of interviews (with commanders and employees of the Islamic Revolution Committee, the Imam Relief Committee) and written sources such as the book of Red Dangers (1 and 2), the oral history of the Peshibani and Imam Imam (RA) headquarters, articles and documents related to Jihadi management and the life of commanders of defense have been sacred. By examining and analyzing the data, the basic, organizing and inclusive themes were obtained. The style of jihadi management of the support and rescue headquarters in war-torn cities with emphasis on the Islamic Revolution Committee based on three indicators of personality characteristics. It provides management qualities and leadership qualities that can be used to take an important step towards designing indigenous patterns for the future.

    Keywords: jihadi management, Imam support, relief headquarters, Islamic Revolution Committee, development of the future model
  • Reza Bigdelou *, Sreya Morsali Pages 49-67
    Kharg Island was considered an important and very strategic terminal from the point of view of Iran's oil exports during the imposed war in Iraq. Baathist regime of Iraq tried hard to destroy it and make it non-operational. Attacks on Kharg Island's oil export terminals began in October 1980, but all-out attacks to stop oil exports took place in 11985. Since the export terminal of Khark Island was the most important export terminal and source of income for the country and 94% of oil exports were carried out from there, adopting defense-security strategies for the Khark oil industry was vital for the country.This article seeks to answer the question of what were the most important defense-security strategies to maintain the security of foreign oil facilities in the face of the attacks of the Iraqi Baathist regime and the continuation of oil exports?The findings of the research show that a series of strategies and tactics were implemented to defend the security of oil systems and the continuation of exports. First, "Khark Defense Strategic Headquarters" was formed with the presence of political, economic and military institutions. The creation of defense structures, the establishment of the island's air defense, the use of active and passive defenses, the use of floating spheres, the formation of a fire rescue group, the change in the route of oil tankers were among the strategies and tactics used during the war, which made Kharg Island an "island". "Sustainability" continued Iran's transformation and oil export from this island.
    Keywords: Oil, kharg, export, strategy, defense-security
  • Mohammad Jamallo, Seyed Mahmood Sadat *, Mohsen Seraj Pages 69-92
    Jahad Sazandegi was of the institutes that came into the existence by the order of the leader of Islamic Revolution. Although the nature and philosophy of its existence was to terminate the deprivation in rural areas, with the outset of Iraq-Iran war, jahad put presence in the war on its agenda. Considering the activities of Jahad in terminating the deprivation from rural areas on the one hand, and its public confidence on the other hand, Jahad’s performance in socio-political and military spheres helped to ease the war. The main question in the present study is:How is Jahad’s performance in the Iraq-Iran war assessed?Our findings indicate that Jahad had an essential role in the 8 years of Iran-Iraq war: both at the front-line, in engineering and military activities, and also logistically. With the post-war ruins in the country which necessitated the reconstruction of war-hit villages, Jahad backed by a positive record in effective termination of deprivation in early years of post-revolutionary Iran, took the responsibility of the reconstruction, and registered a very positive performance in war-hit areas.The present study has applied a historical approach, and a descriptive-analytical method; using the archive documents, and doing interviews with the activists and witnesses, and also enjoying the library resources
    Keywords: Iraq-Iran War, Jahad Sazandegi, logistics, reconstruction of war-hit areas
  • Azam Khatibi * Pages 93-116

    The attitude towards the role of women has faced many challenges. In different periods, it was mentioned as the second sex or equal to man and sometimes even superior to man. The social role of women is not separate from their lifestyle. The aim of the research is to compare the lifestyles of the role of women in the social arenas with an emphasis on the role of women in the Islamic revolution and holy defense. The qualitative-descriptive research method is of a library type using the analysis of the fundamental theme of lifestyle. In this research, the role of women in the social arenas has been described and compared from the perspective of the traditional woman, the Western woman and the Muslim woman during the Islamic revolution and holy defense in Iran. The tool for collecting information was a plug-in. The biographies of eight revolutionary women were studied. The content results of the comparative study showed that the eastern woman lacked freedom and will and was confined in the micro patriarchy system, i.e. the house and under the complete possession of the man. In the patriarchal system, that is, the capitalist system, the western woman, as a second sex and a tool for selling and consuming manufactured goods, has been placed in the fence of identity alienation and a prisoner of this system. The result of the analysis of the fundamental themes of the revolutionary woman's lifestyle showed faith, obedience to God, altruism, and active activism in social fields.

    Keywords: Lifestyle, Revolutionary Muslim woman, Eastern woman, Western woman, Social fields