فهرست مطالب

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 52، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جواد جهان*، محمدحسن میرزا محمدی، اکبر رهنما صفحات 1-35

    هدف پژوهش تحلیل محتوای کتاب پنج رساله افلاطون از منظر میزان توجه به کفایت های اجتماعی مورد نظر فلنر است. روش پژوهش کیفی و از نوع تحلیل محتوااست. برای گردآوری داده ها از سیاهه وارسی محتوا استفاده شده و واحد تحلیل، مضمون در نظر گرفته شده است. یافته ها نشان می دهد که از820 مضمون شمارش شده: مهارت های شناختی با 471 فراوانی، مهارت های رفتاری با 211، مهارت های انگیزشی با 97 و مهارت های هیجانی با 41 بیشترین تا کمترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند. در رساله های شجاعت، ایون و پروتاگوراس بیشترین تاکید در مهارت های شناختی به مهارت دانش و یادگیری مهارت های اجتماعی، و در رساله های دوستی و مهمانی به مهارت نگرش ها و باورها وکمترین توجه در همه رساله ها به مهارت تصمیم گیری شده است. در مهارت های رفتاری، بیشترین توجه در رساله شجاعت به مهارت جرئت مندی، و در رساله های دوستی، ایون، پروتاگوراس و مهمانی به مهارت توانایی گفت وگو، و کمترین میزان توجه در رساله های شجاعت، دوستی، پروتاگوراس و مهمانی به مهارت توانایی برقراری ارتباط صحیح، و در رساله ایون به مولفه کمک به دیگران شده است. در مهارت های هیجانی بیشترین توجه در همه رساله ها به مهارت کنترل هیجان ها و کمترین توجه به مهارت توانایی همدلی شمارش شد. در مهارت های انگیزشی بیشترین توجه در رساله شجاعت به مهارت احساس کارآمدی و در دیگر رساله ها به مهارت پایبندی به ارزش ها شده است، همچنین در هر پنج رساله افلاطون در مهارت های انگیزشی مهارت عفو و گذشت، مغفول مانده است. می توان گفت مهارت های شناختی بالاترین میزان توجه و مهارت های هیجانی کمترین میزان توجه را به خود اختصاص داده است. در تبیین یافته ها می توان گفت توجه عمیق به رساله های افلاطون می تواند راهگشای سیاست گذاران، مربیان، و اندیشمندان حوزه تربیت اجتماعی باشد.

    کلیدواژگان: افلاطون، تحلیل محتوا، رساله، فلنر، کفایت اجتماعی
  • امیررضا وکیلی فرد*، پریسا محمدحسینی هنرور صفحات 36-57
    کتاب درسی در فرایند یاددهی و یادگیری هنوز مهم ترین ابزار محسوب می شود. تدوین منابع آموزشی، چنانچه بر پایه ی رویکردهای علمی تدوین سرفصل درسی استوار باشد، امکان مدیریت بهینه ی زمان و فراهم سازی محتوای متناسب با نیازهای یادگیرندگان را فراهم می کند. گزینش رویکرد مناسب نیز بدون انجام پژوهش های علمی میسر نیست. در حوزه ی تالیف منابع آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان برای اهداف دانشگاهی، مشخص نیست که کتاب های درسی تدوین شده تا کنون بر پایه کدام یک از رویکردهای طراحی سرفصل درسی تدوین شده اند. پژوهش حاضر با این هدف انجام گرفته است که مشخص کند کدام یک از رویکردهای طراحی سرفصل درسی برای آموزش زبان فارسی با اهداف دانشگاهی کارآمد است. داده های این پژوهش میدانی با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته گرداوری شده است. در این پژوهش، 48 مدرس آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان مراکز دانشگاهی به صورت تصادفی شرکت جسته اند. نتایج حاصل از واکاوی داده ها نشان می دهد که طرح درس های یادگیری آمیخته ی محتوا و زبان، محتوابنیان و موضوعی از نظر میزان کارآمدی برای فارسی آموزان با اهداف دانشگاهی به ترتیب در رتبه های نخست تا سوم و طرح های درسی تکلیف بنیان، متن بنیان و ساختارگرا/دستورگرا در رتبه های هفتم تا نهم قرار می گیرند. یافته های این مطالعه با نتایج پژوهش های پیشین که بر رویکرد طراحی سرفصل تکلیف بنیان تاکید دارند، همپوشانی ندارد و به مدرسان آموزش زبان فارسی دانشگاه ها کمک خواهد کرد تا متناسب با نیازهای دانشگاهی دانشجویان خارجی پذیرفته شده ی رشته های گوناگون دانشگاه های داخل و خارج کشور به تدوین منابع آموزشی بپردازند.
    کلیدواژگان: طراحی سرفصل، رویکرد، زبان فارسی، اهداف دانشگاهی، اهداف ویژه
  • فاطمه جعفری*، رضامراد صحرایی صفحات 58-87
    این پژوهش تصاویر کتاب گفت وگو، ویژه زبان آموزان خارجی را با استفاده از روش تحلیل بصری بررسی کرده است. این کتاب با محتوای آموزش گفت وگو، برای فراگیران خارجی در سطح A1 تدوین شده و دارای تصاویر زیادی است. هدف از این تحقیق، بررسی ویژگی های تصاویر این کتاب از دیدگاه مدرس، برای بررسی تصاویر یک منبع آموزشی در سطح مبتدی است. پس از ارزیابی کمی تصاویر این کتاب از منظر «تعداد و نوع تصویر» از دیدگاه هیل (2013)، مولفه های فرهنگی  اجتماعی جامعه زبانی ایران برای فارسی آموزان خارجی از دیدگاه نظریه های «سرمایه فرهنگی  اجتماعی» بوردیو (1986) نیز بررسی شده است. برای این منظور مولفه های اجتماعی فرهنگی و هویتی که در تالیف یک منبع آموزشی باید مورد توجه قرار گیرد، با استناد به مولفه های یادشده، در کتاب گفت وگو مطالعه شد. این پژوهش چک لیستی از ویژگی های مورد نیاز تصاویر در منابع آموزشی زبان فارسی برای فراگیران خارجی ارائه کرده است که می تواند در تهیه تصاویر برای اهداف آموزشی یک منبع درسی برای آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان در سطح مبتدی موثر باشد.
    کلیدواژگان: تصویر، آموزش زبان فارسی، کتاب گفتگو، انواع تصویر، سرمایه فرهنگی اجتماعی
  • فاطمه اکبری زاده*، آزاده زمانی فروشانی صفحات 88-115

    پیشگامان هر رشته علمی همواره با پیدایش کلمات، اصطلاحات نوین، نخست؛ فرهنگ اصطلاحات آن علم را تدوین می کنند تا بتوانند راه تفهیم و تفاهم و گسترش آن علم را بگشایند. واژه گزینی و معادل سازی برای اصطلاحات در حوزه دانش های تخصصی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده است. وفور واژگان، اصطلاحات و تعبیرات در ادبیات و تنوع حوزه های موضوعات و فنون ادبی که زیرمجموعه های بسیاری نیز دارند، معادل یابی این ترکیبات و اصطلاحات را به یکی از مشکلات و چالش های فرهنگ نویسی دوزبانه عربی به فارسی در زمینه اصطلاحات ادبی بدل کرده است. این جستار کوشیده با روش توصیفی  تحلیلی ضمن تبیین فرایندهای صرفی در واژه گزینی و معادل یابی در تالیف دانشگاهی با عنوان «فرهنگ واژگان و اصطلاحات ادبی عربی  فارسی»، اصول و معیارهای مهم در فرهنگ نویسی تخصصی واژگان و اصطلاحات ادبی را بررسی کند. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که در عین نقصان برخی مولفه های ظاهری و محتوایی کلان ساختار، تلاش شایان توجهی برای تدوین فرهنگ لغتی جامع صورت گرفته است. همچنین بیشترین روشی که در خردساختار این فرهنگ لغت برای واژه گزینی اصطلاحات ادبی فارسی استفاده شده، روش ترجمه قرضی و برای اصطلاحات عربی روش اشتقاق و ترکیب بوده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ نویسی، اصطلاحات ادبی، واژه گزینی، فرهنگ واژگان و اصطلاحات ادبی عربی، فارسی
  • امیرعلی مازندرانی*، محمدشاهین تقدمی، محمد آرمند صفحات 116-142
    هدف از پژوهش حاضر بررسی دیدگاه استادان دانشگاهی درباره میزان انتقال پذیری استانداردهای کتاب درسی به محتواهای یادگیری الکترونیکی در فضای دانشگاهی ایران بود. در این پژوهش آمیخته 132 عضو هیئت علمی، پرسشنامه ای برخط متشکل از هفت گروه و شامل 90 گویه مربوط به استانداردهای کتاب درسی کاغذی و 8 پرسش تشریحی را تکمیل و در آن میزان انتقال پذیری هریک از استانداردها به محتوای یادگیری الکترونیکی را ارزیابی کردند. برای مقایسه میانگین گروه های مختلف استانداردها با یکدیگر، از آزمون تحلیل واریانس درون آزمودنی، مجذور اتای نسبی و آزمون بونفرونی استفاده شد. تحلیل داده های کیفی نیز با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. نتایج کمی پژوهش نشان داد انتقال پذیرترین موارد، به ترتیب گروه استانداردهای آموزشی، زبان شناختی و محتوایی بودند. گروه استانداردهای فرهنگی  اجتماعی نیز تا حد قابل قبولی انتقال پذیر گزارش شدند. در نهایت، پایین ترین میزان انتقال پذیری ادراک شده در ارتباط با گروه استانداردهای ساختاری و ظاهری و فنی بود. یافته های کیفی پژوهش نیز به استخراج چهار درون مایه از جمله اصول مبنایی در همه محیط ها، امکانات افزوده محتوای یادگیری الکترونیکی، انعطاف و انطباق پذیری استانداردها و چالش ها و اشکالات استانداردها منجر شد. بینش های به دست آمده از پژوهش حاضر می توانند دلالت های نظری و عملی درخور توجهی را برای تدوین استانداردهای بومی برای تهیه محتواهای الکترونیکی دانشگاهی در ایران داشته باشند.
    کلیدواژگان: استاندارد آموزشی، کتاب درسی، یادگیری الکترونیکی، انتقال پذیری
  • علی رزم آرا*، حسین مومنی مهموئی، احمد اکبری، مهدی زیرک صفحات 143-172
    هدف پژوهش حاضر بررسی شاخص ها و مولفه های تربیت سیاسی در کتب و برنامه های درسی آموزش عالی است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن سنتزپژوهی است. جامعه پژوهش تمامی مقالاتی هستند (201 مقاله) که از سال 1389 تا 1401 خورشیدی و 2015 تا 2023 در مورد شاخص های تربیت سیاسی در کتاب ها و برنامه های درسی آموزش عالی ارائه شده اند. نمونه پژوهش 32 مقاله است که این تعداد براساس پایش موضوعی، اشباع نظری داده ها و به صورت هدفمند انتخاب شده اند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی مقالات مورد مطالعه، گردآوری شده اند. با تجزیه و تحلیل داده ها، ابعاد تربیت سیاسی در کتب دانشگاهی در سه بعد، 19 عامل و 69 مقوله شامل بعد دانش سیاسی (توجه به مبانی تربیت سیاسی، آگاهی از مسائل روز، شناخت حقوق خود و دیگران، آگاهی از مفاهیم سیاسی- اجتماعی، شناخت فرهنگی و سواد رسانه ای)، بعد بینش سیاسی (مشتمل بر مولفه های توجه به هویت و خصایص فردی، داشتن بودن روحیه تعاون و همکاری، وجدان کاری، تمایل به رقابت سازنده، قانون گرایی و توجه به هویت ملی) و بعد کنش سیاسی (مشتمل بر مطالبه گری و احقاق حق، تصمیم گیری معقول و منطقی، توانمندی در استدلال، توانایی مشارکت و همکاری، پاسداری از استقلال و آزادی ملی، توانایی تحلیل منطقی وقایع، ریسک پذیری) طبقه بندی شدند. نتایج نشان داد تربیت سیاسی دانشجویان دارای ابعاد مختلفی است که تنها توجه به یک بعد آن در کتب دانشگاهی و برنامه های درسی کارساز نیست. ازاین رو تلفیق و در نظر گرفتن سایر ابعاد به بهبود فرایند تربیت سیاسی دانشجویان منجر می شود.
    کلیدواژگان: تربیت سیاسی، کتب دانشگاهی، برنامه درسی، سنتزپژوهی
  • میلاد شیردل، کیوان صالحی*، هاجر قدیریان صفحات 173-198
    در دوران کنونی، دانشگاه ها به ویژه دانشگاه های ایرانی با مسائل گوناگونی در حوزه ی نگارش علمی مواجه هستند. جذابیت نگارشی از مهمترین ویژگی های مخاطب محوری در نگارش علمی است. شواهد میدانی و اسناد پژوهشی نشانگر کم توجهی به این ویژگی راهبردی است. این واقعیت، ضرورت توجه و تلاش برای شناسایی نظام نشانگرهای سنجش کیفیت جذابیت نگارشی و ارائه راهکارهایی برای ارتقای آن را دوچندان می سازد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی نظام نشانگرهای سنجش کیفیت جذابیت نگارشی در نگارش علمی دانشگاهی انجام شده است. بدین منظور از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی استفاده شد. میدان پژوهش، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران است. نمونه پژوهش، 12 نفر از استادان و مدرسان بودند که به شیوه هدفمند از نوع ملاکی انتخاب شده و با آن ها مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد؛ در مصاحبه نهم، داده ها به اشباع رسیدند و برای اطمینان، 3 مصاحبه دیگر نیز انجام شد. تحلیل مصاحبه ها با استفاده از راهبرد دیکلمن، به شناسایی 51 نشانگر و دسته بندی آن در قالب 9 ملاک سنجش ویژگی های جذابیت نگارشی شامل «خلاقانه نویسی»، «برانگیزانندگی نوشتاری»، «مختصر نویسی»، «ساده نویسی»، «شفافیت نگارشی»، «نظم صفحه آرایی»، «خلاصه کننده های جذاب (استفاده مناسب از علائم گرافیکی)»، «انسجام بخشی درون متنی» و «صحیح نویسی نوشتاری»، انجامید. به نظر می رسد رعایت نشانگرها و ملاک های جذابیت نگارشی بتواند در بهبود کیفیت نوشتارها، افزایش گرایش به مطالعات، ارتقای فرهنگ مطالعه و استفاده از یافته های علمی نقش مهمی را ایفا کرده و آن ها را تسهیل نماید. در انتها، بحث و نتیجه گیری با توجه به یافته های پژوهش حاضر و سایر پژوهش ها انجام شد و راهکارهایی نیز ارائه گردید.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، جذابیت نگارشی، دانشجویان، مخاطب محوری، نگارش علمی
  • محسن نوبخت* صفحات 199-222

    نگارش دانشگاهی یکی از سیاق‎های زبان علم است که می‎تواند انواع مختلفی داشته‎ باشد: کتاب درسی، مقالات پژوهشی، پایان‎نامه ‎های دانشگاهی و... . هدف مقاله حاضر مقایسه ساختار زبانی در سیاق مقالات علمی  ‎پژوهشی در رشته ‎های علوم انسانی و علوم پایه است. بدین منظور، سی چکیده از مقاله علمی  ‎پژوهشی رشته‎ های روان‎شناسی، زبان‎شناسی و جامعه‎ شناسی (در مجموع 90 چکیده) بررسی و ساختار بندهای مرکب آن‎ها با سی چکیده از مقاله‎ های پژوهشی رشته‎ های فیزیک، شیمی و زیست‎ شناسی (در مجموع 90 چکیده) مقایسه شد. رویکرد مورد استفاده در مقاله حاضر، دستور نقش‎گرای نظام‎مند هلیدی است و بندهای مرکب از این منظر تحلیل شدند. روش پژوهش حاضر، کمی است. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شده است. برای تحلیل داده ها از روش اماری آنوا (ANOVA) و برای نرمال بودن داده ها از آزمون کولمرگروف  ‎اسمیرنوف استفاده شد. یافته‎ ها حاکی از آن است که گروه علوم انسانی بیش از گروه علوم پایه از بندهای مرکب استفاده کرده است. در میان گروه علوم انسانی هم، به ترتیب گروه جامعه‏ شناسی بیش از زبان‏شناسی و گروه زبان‏شناسی بیش از روان شناسی از بندهای مرکب در نگارش خود بهره برده ‏است. در گروه علوم پایه هم گروه زیست‏ شناسی بیش از دو گروه دیگر بندهای مرکب را در نگارش خود به کار برده ‏است، اما در کل این تفاوت در خود گروه ‏ها معنادار نبود. تفاوت توزیع بندهای مرکب در دو گروه را می‎توان در نگاه کلی به تفاوت‎ های سبکی هر کدام از آن‎ها نسبت داد. از سوی دیگر، نگارش دانشگاهی در رشته ‎های علوم انسانی بیشتر موضوع درک و انسجام متن و گفتمان را لحاظ می‎کند تا رشته‎ های علوم پایه. و در نهایت، رشته‎ های علوم انسانی تمایل بیشتری به استفاده از ابزارهای استدلال منطقی در نگارش خود دارند تا رشته ‎های علوم پایه.

    کلیدواژگان: زبان علم، دستور نقش‎گرا، بند مرکب، فرانقش منطقی
  • حجت دهقان زاده*، جعفر احمدی گل، حسین دهقانزاده صفحات 223-242
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر محیط یادگیری بازی وارسازی شده بر پرورش ابعاد سیالی و اصالت تفکر خلاق میان دانشجویان کارشناسی است. واحد آموزش تفکر جزو واحد های وزارت علوم برای کارشناسی علوم تربیتی است که کتاب آموزش تفکر به کودکان و نوجوانان برای آن واحد آموزش تفکر جزو منابع معرفی شده است. این کتاب جزو کتاب های دانشگاهی است. روش تحقیق پژوهش شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون در چهار گروه است. جامعه آماری متشکل از تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی رشته علوم تربیتی در سال تحصیلی 1401 1402 دانشگاه ارومیه بود. از جامعه آماری 76 نفر به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند. این افراد در چهار گروه آزمایشی اول برای بعد سیالی تفکر خلاق (محیط یادگیری بازی وارسازی شده) و کنترل اول (بدون محیط یادگیری بازی وارسازی شده) آزمایشی دوم برای بعد اصالت تفکر خلاق (با محیط یادگیری بازی وارسازی شده) و گروه کنترل دوم (بدون محیط یادگیری بازی وارسازی شده) قرار گرفتند. برای هر گروه 19 نفر به صورت تصادفی در نظر گرفته شد. برای تحلیل داده ها در برنامه SPSS از تحلیل کواریانس استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که استفاده از محیط بازی وارسازی شده بر پرورش تفکر خلاق (ابعاد سیالی و اصالت) دانشجویان کارشناسی تاثیر داشته است. بدین صورت که گروه های آزمایشی عملکرد بهتری در ابعاد سیالی و اصالت تفکر خلاق نسبت به گروه های کنترل داشته اند؛ یعنی مشارکت کنندگان گروه های آزمایشی توانستند هم ایده های بیشتر (فراوانی) و هم ایده های جدیدتری را نسبت به آزمودنی های گروه کنترل تولید کنند. با توجه به نتایج پژوهشی به دست آمده مشخص می شود که در طراحی محیط های یادگیری می توان برای دستیابی به نتایج یادگیری بهتر از رویکرد بازی وارسازی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بازی وارسازی، محیط یادگیری، پرورش تفکر خلاق
  • ویدا رحیمی نژاد* صفحات 243-263
    کتاب درسی نمایشنامه قرن 17 تا 20 در انتشارات پیام نور در سال 1398 به چاپ رسیده است. نویسندگان این کتاب بلقیس روشن و حسین رحمانی و مخاطبان آن دانشجویان کارشناسی رشته زبان و ادبیات انگلیسی اند. هدف مقاله حاضر ارزیابی کیفیت این کتاب براساس معیارهای ارزشیابی کتاب های دانشگاهی منصوریان (1392) بوده است. روش انجام این پژوهش تحلیل انتقادی است. براساس یافته ها، نقاط قوت کتاب شامل استفاده از اندیشه های سایر متخصصان موضوعی، نگارش ساده و روان، طراحی جذاب جلد کتاب است. ضعف های این کتاب عبارت اند از: رعایت نکردن ساختار یکسان در ارائه مطالب در فصل هایی که مرتبط با دوره های ادبی است، رعایت نکردن استناددهی متناسب با متون ادبیات انگلیسی، رعایت نکردن ماهیت تعاملی، عدم رعایت کامل ویژگی های فیزیکی، و نداشتن توجه لازم به بحث تئاتر. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که نویسندگان نتوانسته اند تمامی اصول ده گانه منصوریان را در کتاب به صورت کامل رعایت کنند و این کتاب نیاز به بازنگری دارد.
    کلیدواژگان: نقد کتاب، ادبیات انگلیسی، نمایشنامه قرن 17 تا 20
|
  • Javad Jahan *, MohammadHasan Mirzamohammadi, Akbar Rahnama Pages 1-35

    The aim of the research is to analyze the content of Plato's five treatises from the perspective of the attention paid to the social sufficiency intended by Felner. The research method is qualitative and content analysis type. Data collection tool, checklist and analysis unit, theme, were used. The findings show that out of 820 themes counted: cognitive skills with 471 frequency, behavioral skills with 211, motivational skills with 97 and emotional skills with 41 have the highest to the lowest amount. In the treatises of Laches, Ion and Protagoras, the most emphasis in cognitive skills is on the skill of knowledge and learning social skills, and in the treatises of Phaedon and Symposium on the skill of attitudes and beliefs, and the least attention in all treatises is on the skill of decision making. In behavioral skills, the most attention in the Treatise of Laches is to the skill of daring, and in the Treatises of Phaedon, Ion, Protagoras and Symposium to the skill of conversation, and the least amount of attention in the treatises of Laches, Phaedon, Protagoras and Symposium to the ability to Correct communication, and in the treatise of Ion, it has been used to help others. In emotional skills, the most attention was paid to the skill of controlling emotions and the least attention was paid to the skill of empathy. In the motivational skills, the most attention is paid to the skill of feeling efficient in.....

    Keywords: Plato, Content Analysis, treatise, Felner, social adequacy
  • Amirreza Vakilifard *, Parisa Mohammadhosseini Honarvar Pages 36-57
    The textbook continues to be regarded as an essential instrument in the pedagogical process. The advancement of educational resources, as long as it adheres to scientific approaches of syllabus design, enables effective time management and the provision of materials tailored to the learners' requirements. Without conducting scientific research, identifying the appropriate methodology for this endeavor is unfeasible.In the realm of assembling instructional materials for teaching Persian to non-native speakers for academic objectives, it remains uncertain which among the currently available textbooks have been compiled according to specific approaches to syllabus design. To address this gap, the present study aims to identify the most effective method of designing lesson headings for teaching academic Persian. The data for this field study was gathered through a researcher-developed questionnaire. Forty-eight teachers of Persian language instruction for non-native speakers in university settings participated in this study. The results of the data analysis indicate that lesson plans based on content and language, content alone, and subject matter were deemed the most efficient for learners of academic Persian, ranking first to third, respectively. In contrast, task-based, text-based, and structural/grammatical lesson plans were ranked seventh to ninth in effectiveness. The present study's outcomes diverge from preceding research that accentuates the effectiveness of task-based lesson heading design. These findings will equip Persian language instructors in university settings to construct educational materials tailored to the academic requisites of foreign students enrolled in diverse programs in both domestic and foreign universities.
    Keywords: syllabus design, approach, Persian language, academic purposes, specific purposes
  • Fateme Jafari *, Rezamorad Sahraaii Pages 58-87
    This research has examined the images of the book "Conversation", especially for foreign language learners, using the visual analysis method. This book, with the content of the conversations training, is compiled for foreign learners at the A1 level and has many pictures. The purpose of this research is to investigate the characteristics of the images of this book from the teacher's point of view, in order to investigate the images of an educational resource at the beginner level. The images in this book were evaluated quantitatively based on the "number and type of images" from Hill's (2013) point of view in Timilson (2013). Then, the sociocultural components of the linguistic community of Iran for foreign Persian learners have also been examined from the perspective of Bourdieu's (1986) theories of "cultural and social capital." The social, cultural and identity components that should be considered in the creation of an educational resource were studied in the book "Conversation for Learners of Persian as a Second Language." This research has presented a checklist of the essential features of images in Persian language educational resources for foreign learners, which can be effective in preparing images for the educational purposes of a teaching resource for teaching Persian to non-Persian speakers at the beginner level.
    Keywords: image, Persian Language Teaching, Conversation book, type of images, cultural, social capital
  • Fatemeh Akbarizadeh *, Azadeh Zamani Frushni Pages 88-115

    The pioneers of every scientific field always compile the first dictionary of terms for that science with the creation of new words, terms and combinations, so that they can create a way for understanding and expansion of that science, since the best and the fastest way to learn the exact equivalent of terms is to refer to the dictionary of terms specified for that science. Therefore, word selection and equivalence for terms in the field of specialized knowledge is of significant importance. Since there are lots of words, terms and interpretations in the field of literature and each one is related to one of the subjects and literacy techniques such as innovation, prose, rhetoric, criticism, linguistics, etc., and each of these collections has many subcategories therefore, finding the equivalence of these combinations and terms is one of the problems and challenges of bilingual Arabic-Persian lexicography in the field of literary terms. By explaining the morphological processes of word selection and equivalence in the dictionary of Arabic/Persian literary words and terms, this essay tries to analyze the important principles and criteria in the specialized lexicography of words and literary terms. Analyzing the Arabic and Persian word selection process of this book indicates that, despite the lack of some essential apparent and content components, the most used method among the microstructure components for word selection of Persian literary terms is the borrowed translation method and for Arabic terms is the derivation and combination method.

    Keywords: lexicography, literary terms, word selection, Arabic-Persian vocabulary
  • Amir Ali Mazandarani *, Mohammad Shahin Taghaddomi, Mohammad Armand Pages 116-142
    The aim of the current research was to investigate the perceptions of university professors as to the degree of transferability of textbook standards to electronic learning environments in the Iranian academic environment. In this mixed-method study, 132 faculty members completed an online questionnaire consisting of seven categories and 90 items related to textbook standards and 8 descriptive questions and evaluated the transferability of each of the standards to the electronic learning environment. To compare the mean differences of the standard groups with one another, within-subject analysis of variance, partial eta square and Bonferroni test were used. Qualitative data analysis was also carried out using the thematic analysis method. The quantitative results of the research showed that the most transferable items were the educational, linguistic, and content standards, respectively. The group of social-cultural standards was also reported to be transferable to an acceptable extent. Finally, the lowest perceived transferability was related to the group of structural, appearance and technical standards. The qualitative findings of the research also led to the extraction of four themes, including fundamental principles in all environments, enhanced possibilities of e-learning, flexibility and adaptability of the standards, and challenges and problems of adopting the standards. The insights obtained from the present research can have significant theoretical and practical implications for the establishment of local standards of developing electronic contents in the Iranian academic context.
    Keywords: educational standards, Textbooks, Electronic Learning, transferability
  • Ali Razmara *, Hossain Momenimahmouei, Ahmad Akbari, Mehdi Zeirak Pages 143-172
    The purpose of the current research is to investigate the indicators and components of political education in books and curricula of higher education. The approach of the current research is qualitative and its method is research synthesis. The research community is all the articles (201 articles) that have been presented from 1389 to 1401 and 2015 to 2023 about political education indicators in books and curricula of higher education. The sample of the research is 32 articles, which were selected based on thematic monitoring, theoretical data saturation, and purposefully. The research data were collected from the qualitative analysis of the studied articles. By analyzing the data, the dimensions of political education in academic books in 3 dimensions, 19 factors and 69 categories including the dimension of political knowledge (attention to the basics of political education, awareness of current issues, awareness of one's rights and others, awareness of political concepts - social, cultural knowledge and media literacy), the dimension of political vision (including the components of attention to identity and individual characteristics, having the spirit of cooperation and cooperation, work conscience, willingness to constructive competition, legalism and attention to national identity ) and the dimension of political action (including demanding and asserting rights, reasonable and logical decision-making, ability to reason, ability to participate and cooperate, safeguard national independence and freedom, ); were classified. The results showed that the political education of students has different dimensions that only paying attention to one dimension in academic books and curricula is not effective.
    Keywords: Political education, academic books, Curriculum, Synthesis research
  • Milad Shirdel, Keyvan Salehi *, Hajar Ghadirian Pages 173-198
    In the contemporary age, universities, particularly those in Iran, encounter various challenges concerning scientific writing. Among the key elements of audience-focused scientific writing, attractive writing is critical; however, research indicates that it often receives insufficient emphasis. Given this reality, it's imperative to prioritize and identify a comprehensive set of indicators for assessing the quality of attractive writing in scientific works.It is imperative to devise effective solutions to enhance its overall quality. The aim of the present study was to discern a set of indicators for evaluating the quality of attractive writing in academic writing. To achieve this goal, a qualitative approach and phenomenological method were employed. The research was conducted at the Faculty of Psychology and Education, University of Tehran. A purposive selection was made of 12 faculty members, who subsequently underwent a semi-structured interview. Utilizing Dickelman's strategy for analysis, the interviews were examined, resulting in the successful identification of 51 indicators. These indicators were then classified based on nine criteria, including "creative writing", "stimulating text", "brief writing", "simplified writing", "transparency of writing", "page layout order", "Attractive summarizers (appropriate use of graphic symbols)", "In-text coherence" and "Writing Correct Words" which can be used to accurately measure the characteristics of writing attractiveness. It seems that observing the indicators and criteria of writing attractiveness can play an important role in improving the quality of writings, increasing the tendency towards studies, promoting the study culture and using scientific findings and facilitating them. in the end, suggestions were also proposed.
    Keywords: Audience-oriented features, Phenomenology, scientific writing, students, Writing attractiveness
  • Mohseni Nobaxt * Pages 199-222

    Academic writing is one of the science language register that has different types, including textbooks, research articles, academic thesis, etc. The goal of this article is to compare the linguistic structures of research articles in the humanities and basic sciences. In doing so, we investigate abstracts of 30 articles in psychology, linguistics, and sociology (overall 90 abstracts), and 30 article’s abstracts of physics, biology and chemistry (overall 90 abstracts). Then we compere the structure of their complex clause from the perspective of systemic functional linguistics theorized by M. A. K. Halliday. Our research method is quantitative, and the data has recorded and calculated statistically by SPSS. In order to analyze the data, we used ANOVA, and to investigate the normality of data we used Kolmogorov-Smirnov test. Findings show that the use of complex clauses in the humanities articles was more than the same use in basic sciences' articles. Complex clauses, within the humanities, were mostly used in sociology than linguistics, and in linguistics more than psychology. Within sciences, complex clauses were used in biology articles more than physics and chemistry, but this difference was not significant. On the one hand, the difference in distribution of complex clauses in the humanities and science can be attributed to stylistic variety of them. On the other hand, academic writing in the humanities pays more attention to text comprehension and cohesion than science. Finally, according to findings, it seems that the humanities tend to use logical argumentation devices in writing more than science.

    Keywords: Scientific Language, functional grammar, complex clause, logical metafunction
  • Hojjat Dehghanzadeh *, Jafar Ahmadigol, Hossein Dehghanzadeh Pages 223-242
    The purpose of this study was to investigate the effect of the gamified-based learning environment on the improvement of fluidity and originality of creative thinking among undergraduate students. Teaching thinking unit is one of the units of the Ministry of Science for undergraduate courses in educational sciences, for which the book on teaching thinking to children and teenagers has been introduced as a resource. The current research method is quasi-experimental with pre-test and post-test in 4 groups. The statistical population consisted of all undergraduate students in the field of educational sciences in the academic year of 1999-400 Urmia University, with 76 participants as a research sample in the first four experimental groups for the fluidity dimension of creative thinking (gamified learning environment) and the first control (without gamified environment). 19 participants were selected for each group. Analysis of covariance was used for data analysis in SPSS. Data analysis shows the impact of the gamified-based learning environment on the fostering of creative thinking among undergraduate students. In this way, the experimental groups performed better in terms of fluidity and originality of creative thinking than the control groups. That is, the participants of the experimental groups were able to generate both more ideas (abundance) and newer ideas than the subjects of the control group. According to the obtained research results, it is clear that the gamification approach can be used in the design of learning environments to have better learning results.
    Keywords: Gamification, Learning Environment, Improving creative thinking
  • Vida Rahiminezhad * Pages 243-263
    The textbook "Drama (17th-20th C.)" was published by Payam Noor Publishing House in 2018. The authors of this book are Belghis Roshan and Hossein Rahmani. The audience of this textbook is undergraduate students of English language and literature. The purpose of this article is to evaluate the quality of this book based on Mansoorian's academic book evaluation criteria. The method of conducting this research is critical analysis. According to the findings, the strengths of the book include the use of the ideas of other experts, simple and fluent writing, and the attractive design of the book cover. The weaknesses of this book include failure to consider the same structure in the presentation of material in the chapters that are related to literary courses, failure to comply with citations appropriate to English literature texts, failure to comply with the interactive nature of the book, insufficient compliance with physical characteristics, lack of necessary attention to the subject of theater. The present study results show that the authors have not fully considered the ten principles of Mansourian Criteria in their book. For this reason, the book needs to be revised to address the shortcomings in order to be more effective.
    Keywords: book review, English literature, drama in the 17th to 20th centuries