فهرست مطالب
نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/04/01
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 7-19
اهمال کاری تحصیلی یکی از رفتارهای مرتبط با بافت یادگیری است که پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را با چالش مواجه می سازد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر ساختاری سبک های دلبستگی بر اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان با میانجی گری بهزیستی روان شناختی بود. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی_ همبستگی انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چندمرحله ای از بین تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر شهرکرد در سال تحصیلی 1401-1400، تعداد 329 نفر نمونه (227 دختر و 102 پسر) انتخاب و به پرسشنامه سبک دلبستگی کولینز و رید، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف و پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم، پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS و SPSS-23 تجزیه وتحلیل شدند. نتایج بیانگر اثر مستقیم سبک های دلبستگی ایمن (05/0>P , 14/0- =β) و اضطرابی (03/0>P , 17/0=β) بر اهمال کاری تحصیلی بود. همچنین بهزیستی روان شناختی اثر سبک های دلبستگی بر اهمال کاری تحصیلی را میانجی گری می کند. دلبستگی ایمن (02/0>P , 13/0- =β) با افزایش بهزیستی به کاهش اهمال کاری تحصیلی می انجامند و در مقابل دلبستگی ناایمن اجتنابی (05/0>P , 11/0 =β) و اضطرابی (03/0>P , 15/0 =β) با کاهش بهزیستی به افزایش اهمال کاری تحصیلی می انجامند. این نتایج بیانگر نقش تعیین کننده روابط عاطفی در سلامت روانی و نظم دهی به رفتارهای دانش آموزان نوجوان است. از این رو به والدین و روان شناسان توصیه می شود که در راستای بهبود مشکلات تحصیلی دانش آموزان، بهبود روابط و پیوندهای عاطفی مهم با آنان را مورد توجه قرار دهند.
کلیدواژگان: دلبستگی، بهزیستی روان شناختی، اهمال کاری تحصیلی، نوجوانان -
صفحات 21-34
هدف پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی سرمایه روان شناختی به شیوه مشاوره گروهی بر سرمایه روان شناختی و اشتیاق تحصیلی و مولفه های این دو متغیر در دانش آموزان دختر نوجوان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر نوجوان در رنج سنی 13 تا 18 سال شهر سمنان در سال تحصیلی 1399-1398 بود. از میان آنها 24 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. هر دو گروه در شرایط یکسان و با استفاده از پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز (2007) و اشتیاق تحصیلی پینتریچ و همکاران (1991) ارزیابی شدند و گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش سرمایه روان شناختی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده گردید. یافته ها نشان داد که آموزش سرمایه روان شناختی باعث افزایش نمره کل سرمایه روان شناختی (58/0 η2= , 77/29 F=) و اشتیاق تحصیلی (44/0η2= , 64/16F=) با سطح معناداری 01/0 می شود. نتایج نشان داد آموزش سرمایه روان شناختی نه تنها مولفه های این متغیر، بلکه اشتیاق تحصیلی را افزایش می دهد.
کلیدواژگان: اثربخشی، اشتیاق تحصیلی، سرمایه روان شناختی، مشاوره گروهی، نوجوانان -
صفحات 35-48
آموزش الکترونیکی در چگونگی تفکر ما درباره تجارب آموزشی از نظر ارتباط و همکاری پایدار، تحولی شگرف ایجاد کرده است. هدف از این پژوهش، تبیین حضور اجتماعی دانشجویان دوره های برخط بر اساس حضور شناختی، خودکارآمدی در فناوری و ادراک از جو یادگیری برخط در دانشجویان دوره های برخط دانشگاه پیام نور بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت داده های گردآوری شده، کمی و مبتنی بر رویکرد همبستگی بود. شرکت کنندگان 265 نفر از دانشجویان دانشجویان دوره های برخط دانشگاه های پیام نور استان خراسان شمالی در سال تحصیلی 99-1398 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. از پرسشنامه های حضور شناختی، حضور اجتماعی، ادراک از جو یادگیری برخط و خودکارآمدی رایانه ای استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد حضور شناختی، ادراک از جو یادگیری برخط و خودکارآمدی رایانه ای به صورت مثبت، حضور اجتماعی را پیش بینی می کنند؛ افزون بر این، متغیرهای پیش بین به طورکلی 1/50 درصد از واریانس حضور اجتماعی را تبیین می کند. به طورکلی نتایج حاکی از اهمیت نقش متغیرهای حضور شناختی، ادراک از جو یادگیری برخط و خودکارآمدی رایانه ای در پیش بینی حضور اجتماعی بود؛ بنابراین چنانچه با استفاده از روش های آموزشی بتوان میزان حضور شناختی، ادراک از جو یادگیری برخط و خودکارآمدی رایانه ای را افزایش داد، میتوان سطح حضور اجتماعی را به میزان قابل ملاحظه ای ارتقا داد و از این طریق به رشد حضور اجتماعی در دانشجویان دوره ه ای برخط کمک شود.
کلیدواژگان: حضور اجتماعی، حضور شناختی، خودکارآمدی در فناوری و ادراک از جو یادگیری برخط -
صفحات 49-59
هدف از این مقاله بررسی تاثیر رویکردهای آموزشی قیودمحور و تدریس بازی برای فهمیدن بر یادگیری ناآشکار دانش آموزان در قالب بازی های بومی_محلی بود. بدین منظور از روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون و روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. تحقیق حاضر شامل دانش آموزان 11-10 ساله است که به سه گروه 14 نفره قیودمحور، تدریس بازی برای فهمیدن و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی ها به مدت دوازده هفته، هر هفته دو جلسه یک ساعته مطابق رویکرد آموزشی به تمرین پرداختند. از نرم افزار کاگ لب برای بررسی یادگیری ناآشکار استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس مرکب تفاوت معناداری را بین پیش آزمون و پس آزمون گروه رویکرد قیودمحور و تدریس بازی برای فهمیدن نشان داد. بنابراین، می توان گفت که 95% و 94% از تغییرات در یادگیری ناآشکار دانش آموزان تحت تاثیر آموزش آنها بر اساس رویکرد تدریس بازی برای فهمیدن و قیودمحور بوده است. درحالی که در آموزش سنتی در متغیر مربوطه تاثیر معناداری مشاهده نشد. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که استفاده از رویکردهای غیرخطی می تواند یادگیری ناآشکار دانش آموزان را بهبود بخشد و لازم است از معلمان برای اجرای رویکردهای غیرخطی در محیط مدرسه حمایت شود چرا که درک فرایندهای اساسی برای پرداختن به مسائل آموزشی و برنامه درسی در تربیت بدنی برای تقویت یادگیری دانش آموزان حیاتی است.
کلیدواژگان: بازی های سنتی، دانش آموزان، رویکردهای غیرخطی، یادگیری ناآشکار -
صفحات 61-73
هدف از انجام این پژوهش، طراحی و آزمودن الگویی از پیشایند و پیامدهای رسالت شغلی در معلمان شهرستان کرمان بود. طرح پژوهش از نوع مقطعی بود و نمونه پژوهش 283 نفر از معلمان بودند که با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های رسالت معنوی میتچل، نوبرت و هالبسلبن (2015))، رسالت شغلی (دوبرا و توستی خارس، 2011)، تعالی یابی شغلی (لاورنس، 2010)، بهزیستی شغلی (هینکین (1998) و شیفتگی شغلی (باکر (2008) را تکمیل نمودند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS ویراست 21 انجام گرفت. شاخص های برازندگی حاکی از برازش نسبتا خوب الگو با داده ها بود. همچنین یافته ها نشان دادند که ضریب مسیر رسالت معنوی به رسالت شغلی و ضرایب مسیرهای رسالت شغلی به تعالی یابی شغلی، و شیفتگی شغلی و همچنین ضرایب تعالی یابی شغلی به بهزیستی شغلی و شیفتگی شغلی معنادار بودند. برای سنجش روابط غیر مستقیم از روش بوت استرپ در برنامه ماکرو و هیز (2008) استفاده گردید. نتایج حاکی از این بود که رسالت شغلی به طور غیر مستقیم از طریق تعالی یابی شغلی بر بهزیستی شغلی و شیفتگی شغلی اثر معنادار دارد. با توجه به پیامدهای مثبت رسالت شغلی در پیش بینی تعالی یابی شغلی، بهزیستی و شیفتگی شغلی معلمان، پیشنهاد می شود که در استخدام و گزینش معلمان به نقش مهم این سازه توجه شود. شناسایی افرادی که رسالت شغلی همسو با رسالت سازمان دارند، موجب افزایش بهره وری و کارآمدی سازمان می شود. افزون بر این، به مدیران مجموعه های آموزشی توصیه می شود تا با برگزاری دوره های آموزشی رسالت شغلی معلمان را تقویت کنند.
کلیدواژگان: رسالت معنوی، رسالت شغلی، تعالی یابی شغلی، بهزیستی شغلی، شیفتگی شغلی -
صفحات 75-92
هدف از این مقاله بررسی تاثیر رویکردهای آموزشی قیودمحور و تدریس بازی برای فهمیدن بر یادگیری ناآشکار دانش آموزان در قالب بازی های بومی_محلی بود. بدین منظور از روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون و روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. تحقیق حاضر شامل دانش آموزان 11_10 ساله است که به سه گروه 14 نفره قیودمحور، تدریس بازی برای فهمیدن و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی ها به مدت دوازده هفته، هر هفته دو جلسه یک ساعته مطابق رویکرد آموزشی به تمرین پرداختند. از نرم افزار کاگ لب برای بررسی یادگیری ناآشکار استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس مرکب تفاوت معناداری را بین پیش آزمون و پس آزمون گروه رویکرد قیودمحور و تدریس بازی برای فهمیدن نشان داد. بنابراین، می توان گفت که 95% و 94% از تغییرات در یادگیری ناآشکار دانش آموزان تحت تاثیر آموزش آنها بر اساس رویکرد تدریس بازی برای فهمیدن و قیودمحور بوده است. درحالی که در آموزش سنتی در متغیر مربوطه تاثیر معناداری مشاهده نشد. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که استفاده از رویکردهای غیرخطی می تواند یادگیری ناآشکار دانش آموزان را بهبود بخشد و لازم است از معلمان برای اجرای رویکردهای غیرخطی در محیط مدرسه حمایت شود؛ چرا که درک فرایندهای اساسی برای پرداختن به مسائل آموزشی و برنامه درسی در تربیت بدنی برای تقویت یادگیری دانش آموزان حیاتی است.
کلیدواژگان: بازی های سنتی، دانش آموزان، رویکردهای غیرخطی، یادگیری ناآشکار -
صفحات 93-103
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی داستان های محلی آذربایجان بر بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان انجام گرفت. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون بود. بدین منظور 16 نفر (5دختر و 11پسر) دانش آموز نارساخوان پایه ابتدایی که در سال تحصیلی 1400-1401 به مرکز اختلالات یادگیری آموزش پرورش شهر نقده مراجعه کرده و تشخیص نارساخوانی دریافت کرده بودند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند (هر گروه 8 نفر). دو گروه در ابتدا و انتهای پژوهش به آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 8 جلسه، هر هفته یک مرتبه، در جلسات خوانش داستان محلی شرکت کردند. درنهایت تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) و آزمون فرضیه پژوهش نشان داد که میانگین عملکرد خواندن (خواندن کلمات، زنجیره کلمات، آزمون قافیه، نامیدن تصاویر، درک متن، درک کلمات، حذف آواها، خواندن ناکلمات، نشانه های حرف، نشانه های مقوله)، در گروه آزمایش به طور معناداری افزایش یافته است (05/0 > p). با توجه به نتایج این تحقیق یکی از روش های موثر جهت بهبود عملکرد خواندن در دانش آموزان نارساخوان، خوانش داستان های محلی است.
کلیدواژگان: داستان های محلی، عملکرد خواندن، نارساخوانی -
صفحات 105-115
هدف این پژوهش تاثیر اتاق فرار آموزشی بر خلاقیت و درگیری تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی در درس قرآن بوده است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی1402-1401 بود که از بین آنها 36 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (18 نفر) و کنترل (18 نفر) تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سنجش خلاقیت تورنس و پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو (2013) بود. در این پژوهش از بازی رایانه ای آموزشی محقق ساخته با راهبرد اتاق فرار آموزشی برای درس قرآن استفاده شد. پیش از اجرای مداخله، پیش آزمون شامل پرسشنامه سنجش خلاقیت تورنس و پرسشنامه درگیری تحصیلی از هر دو گروه آزمایش و کنترل به عمل آمد. سپس گروه آزمایش از طریق بازی اتاق فرار آموزشی و گروه کنترل به شیوه متداول آموزش دیدند. در پایان پژوهش از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد استفاده از اتاق های فرار آموزشی بر خلاقیت و درگیری تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذار است. از این رو پیشنهاد می شود که برای افزایش میزان خلاقیت و درگیری تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی از بازی اتاق فرار آموزشی استفاده شود و وزارت آموزش و پرورش دوره های آموزشی ضمن خدمت با هدف توانمندسازی معلمان در استفاده از این راهبرد آموزشی در برنامه های درسی برنامه ریزی نماید.
کلیدواژگان: بازی آموزشی، اتاق فرار آموزشی، خلاقیت، درگیری تحصیلی -
صفحات 117-131
پژوهش حاضر با هدف بررسی جایگاه سواد رسانه ای در کتاب های درسی دوره متوسطه اول انجام شد. رویکرد پژوهش، کمی و روش پژوهش، تحلیل محتوا بود. جامعه پژوهش، همه کتاب های درسی دوره متوسطه اول در سال تحصیلی 1402-1401 بود که از میان آنها 15 کتاب شامل کتاب های تفکر و سبک زندگی، مطالعات اجتماعی، آمادگی دفاعی، پیام های آسمان، فارسی و کار و فناوری پایه های هفتم، هشتم و نهم به دلیل تناسب با موضوع به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات چک لیست محقق ساخته شامل 5 مولفه و29 زیرمولفه سواد رسانه ای بود. برای بررسی روایی، چک لیست تهیه شده به تایید پنج نفر از صاحب نظران رسید و برای تعیین پایایی از روش توافق ارزیابان استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش آنتروپی شانون و آمار توصیفی انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد در کتب درسی پایه هشتم بیش از دیگر پایه ها به مولفه های سواد رسانه ای توجه شده است. همچنین از میان ابعاد سواد رسانه ای، بعد نظری سواد رسانه ای دارای بیشترین فراوانی (41 درصد) و رژیم مصرف رسانه ای دارای کمترین فراوانی (5/1 درصد) بود و بر اساس نتایج حاصل از آنتروپی شانون، زیرمولفه آسیب های رسانه، بیشترین ضریب اهمیت را در کتاب های دوره اول متوسطه داشت. نتایج پژوهش حاکی از توجه نامتوازن به ابعاد سواد رسانه ای در کتب دوره متوسطه اول است؛ از این رو چگونگی توزیع مولفه های سواد رسانه ای در این دوره نیازمند بازنگری می باشد.
کلیدواژگان: سواد رسانه ای، تحلیل محتوا، کتاب درسی -
صفحات 133-146
هدف از انجام این پژوهش بررسی مولفه های جرئت ورزی، در کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی، در سال تحصیلی 1401-1400 بود. جامعه آماری آن، همه کتاب های مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی بوده که جمله ها، تصویرها و کاربرگه های این کتاب به صورت تمام شماری، مورد بررسی قرار گرفت. ابزار این پژوهش، سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته می باشد که دارای روایی محتوایی و صوری بوده و از نظرات صاحب نظران بهره مند شده است. پایایی پژوهش با استفاده از روش ویلیام اسکات 6/88، محاسبه شد. در این پژوهش از روش آنتروپی شانون و تاپسیس برای تجزیه و تحلیل داده ها، مقایسه ضرایب اهمیت آنها و همچنین رتبه بندی استفاده شده است. نتایج نشان داد که بیشترین ضریب اهمیت مربوط به زیرمولفه «توانایی نه گفتن» و کمترین ضریب اهمیت، مربوط به زیرمولفه «انتقاد و ارزیابی»، است. همچنین، نتایج به دست آمده از طریق تاپسیس بیانگر رتبه اول در کتاب پایه ششم و رتبه آخر در کتاب پایه چهارم است. بنابراین در محتوای کتب مطالعات اجتماعی ابتدایی توازن رعایت نشده است.
کلیدواژگان: مطالعات اجتماعی، مهارت های جرئت ورزی، تحلیل محتوا، کتاب درسی، دوره ابتدایی -
صفحات 147-162
پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل برنامه راهبردی دانشگاه ها بر اساس مولفه های توسعه پایدار انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، با رویکرد کیفی و از نوع توصیفی- اکتشافی است. برنامه راهبردی 22 دانشگاه دولتی کشور، به روش نمونه گیری با حداکثر تنوع یا ناهمگون انتخاب شدند. همچنین، مصاحبه نیمه ساختارمند با 11 نفر از اعضای هئیت علمی شرکت کننده در تدوین و اجرای برنامه راهبردی دانشگاه های مورد مطالعه، انجام شد. مصاحبه شوندگان با تکنیک های هدفمند ترکیبی انتخاب شدند. با روش تحلیل موضوعی، داده ها بررسی شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد دانشگاه ها در تدوین برنامه راهبردی، توجه نابرابری به مولفه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و سیاسی توسعه پایدار داشتند و در راستای توجه شایسته به ابعاد توسعه پایدار با موانعی نظیر، ناتوانی و سردرگمی در برنامه ریزی راهبردی دانشگاه ها، شناخت و تعهد ناکافی برنامه ریزان نسبت به توسعه پایدار، تمرکز دانشگاه ها به حوزه نظری و کم توجهی به حوزه عمل، ارتباط ضعیف دانشگاه با صنعت، جامعه و دولت، مواجه هستند. بر پایه این یافته ها، به مدیران دانشگاه ها پیشنهاد می شود کارگاه های آموزش توسعه پایدار را در دستورکار خود قرار دهند و بر اساس مولفه های توسعه پایدار برنامه راهبردی دانشگاه خود را بازنویسی کنند.
کلیدواژگان: برنامه راهبردی، توسعه پایدار، دانشگاه های ایران -
صفحات 163-174
هدف اصلی این پژوهش شناسایی مرزهای حرفه ای در روابط بین استاد و دانشجوست. برای نیل به این هدف، از تحلیل محتوای عرفی استفاده شده. بر این اساس با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع حداکثر تغییرات تعداد 36 (20 دانشجو و 16 هیئت علمی) به عنوان مشارکت کننده در پژوهش انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده برای گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای تجزیه وتحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل محتوای استقرایی و در راستای بررسی اعتبار یافته ها از سه راهبرد بازبینی توسط مشارکت کنندگان، به هم تنیدگی و بازتاب پذیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که مرزهای حرفه ای در روابط بین استاد و دانشجو شامل: مرزهای عاطفی (پرهیز از روابط عاطفی و احساسی و حفظ رفتار محترمانه)، مرزهای ارتباطی (شفافیت در ارتباط و حفظ حریم خصوصی) و مرزهای قدرت (شفافیت در مرزهای قدرت و اختیار و پرهیز از تمایز و تبعیض) هستند. درمجموع بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت که در بستر دانشگاهی، ارتباطات و تعاملات موثر بین استاد و دانشجو به ع نوان یکی از عوامل موثر در پیشرفت دانشجو و بهبود فرایند یاددهی_یادگیری تلقی می شود. ازاین رو، نظارت دقیق بر ارتباطات و تشویق به ایجاد روابط درست بین استاد و دانشجو در چهارچوب مرزهای حرفه ای معنا و مفهوم پیدا می کند.
کلیدواژگان: استاد، دانشجو، روابط استاد و دانشجو، مرزهای اخلاقی، مرزهای حرفه ای
-
Pages 7-19
The present study aimed to investigate the structural effects of attachment styles on students' academic procrastination, mediated by psychological well-being. This research was performed by the descriptive correlation method. Using multi-stage, random, cluster sampling, 329 students (227 girls and 102 boys) were selected from all the high school students in Shahrekord during the academic year 2021-2022, and the Collins and Read Attachment Styles Questionnaire, Ryff's Psychological Well-Being Scale, and Solomon and Rothblum's Academic Procrastination Scale were completed. Based on the structural equation modeling, psychological well-being acts as a mediator of the influence of attachment styles on academic procrastination. Secure attachment leads to a reduction in academic procrastination by rising well-being, and contrarily, avoidant and anxious insecure attachment increases academic procrastination by decreasing well-being. These findings demonstrate how emotional connections affect mental health and help regulate teenage students’ behavior.
Keywords: Attachment, Psychological Well-Being, Academic Procrastination -
Pages 21-34
This study was conducted to determine the effectiveness of psychological capital through group counseling on the components of psychological capital and academic passion in female adolescent students. The research had a pretest-posttest quasi-experimental design with a control group. The statistical population included all female adolescent students in the age range of 13 to 18 years in Semnan city in the academic year 2019-2020. Among them, 24 students were selected by random sampling and divided into experimental and control groups (n=12 per group). The samples were evaluated using Luthans’ psychological capital questionnaire (2007) and the Motivated Strategies for Learning Questionnaire by Pintrich et al. (1991). The findings showed that psychological capital training increases the total score of psychological capital (η2=0.58, F=29.77) and academic passion (η2=0.44, F=16.64) (P<0.01).
Keywords: Psychological Capital, Academic Passion, Adolescents -
Pages 35-48
E-learning has revolutionized the way we think about educational experiences in terms of sustainable communication and collaboration. The purpose of this research was to explain the social presence of online course students based on cognitive presence, self-efficacy in technology and perception of the online learning atmosphere in Payam Noor University online course students. The current research was applied in terms of its purpose and in terms of the nature of the collected data, it was quantitative and based on the correlation approach. The participants were 265 students of online courses at Payam Noor universities in North Khorasan province in the academic year of 2018-2019, who were selected by cluster random sampling method. cognitive presence, social presence, perception of online learning environment and computer self-efficacy questionnaires were used. the results of multiple regression analysis showed that cognitive presence, perception of online learning atmosphere and computer self-efficacy positively predict social presence; In addition, predictor variables generally explain 1.50% of the variance of social presence. In general, the results indicated the importance of the variables of cognitive presence, perception of online learning atmosphere and computer self-efficacy in predicting social presence; Therefore, if it is possible to increase the amount of cognitive presence, perception of the online learning atmosphere and computer self-efficacy by using educational methods, the level of social presence can be improved to a considerable extent, and in this way, the growth of social presence. Help students in online courses.
Keywords: Social Presence, Cognitive Presence, Technological Self-Efficacy, Perception Of Online Learning Climate -
Pages 49-59
The purpose of this article was to investigate the effect of constraint-led approach and teaching game for understanding approaches on students' implicit learning in the form of native-local games. For this purpose, a quasi-experimental method with pre-test-post-test design and purposive sampling method was used. The current research included students aged 10-11 years old, divided into three groups of CLA, TGFU and control. The participants were trained for two one-hour sessions per week for twelve weeks according to the educational approach. CogLab software was used to investigate implicit learning. The results of the mixed ANOVA showed a significant difference between the pre-test and the post-test in the CLA and TGFU groups. Furthermore, 95% and 94% of the changes in students' implicit learning were influenced by CLA and TGFU teaching method. However, no significant changes were observed in traditional education. Therefore, it can be stated that the use of non-linear approaches can improve students' implicit learning.
Keywords: Traditional Games, Students, Non-Linear Approaches, Implicit Learning -
Pages 61-73
This cross-sectional study proposed a model of job calling and collected data using spiritualty calling, job calling, job crafting, job well-being and job flow questionnaires. The model was evaluated in AMOS-21 and SPSS-21 using structural equation modeling. The path coefficients of job calling toward spiritualty calling, job crafting and job flow and those of job crafting toward job well-being and job flow were positive and significant. Using the bootstrap procedure showed the indirect effects of job calling on job well-being and job flow through job crafting. Job calling should be considered in recruiting teachers given the positive effects of job calling on job crafting, job well-being and job flow of teachers and positive effects of aligned job calling with organizational objectives on organizational efficiency. Acquainting teachers with the structure and applications of job calling is also crucial.
Keywords: Spiritualty Calling, Job Calling, Job Crafting, Job Well-Being, Job Flow -
Pages 75-92
This study aimed to present a model for the effect of parent-child conflicts and main family function on aggression, mediated by perfectionism and identity styles, in students. The statistical population comprised senior high-school students in Kermanshah, Iran, in 2022-2023, of whom a sample of 384 was selected via random cluster sampling. The data collection instruments included standard questionnaires. Data was analyzed using structural equation modeling (SEM). The findings showed that parent-child conflicts and main family function directly, and indirectly through perfectionism and identity styles, affected the aggression of female senior high school students in Kermanshah. Therefore, it is possible to alleviate students' aggression by reducing parent-child conflicts, strengthening family functioning, boosting informational and normative identity styles, and correctly guiding perfectionism.
Keywords: Aggression, Parent-Child Conflicts, Identity Styles, Main Family Function, Perfectionism -
Pages 93-103
The purpose of this study was to examine the effectiveness of telling Azerbaijani folktales on the reading performance of Turkish-speaking students with dyslexia. The research was semi-experimental and had a pretest-posttest design with a control group. The statistical population consisted of 16 primary school students (five girls and 11 boys) with dyslexia who were referred to the Center of Learning Disorders in Naqdeh city and had received a diagnosis of dyslexia. The students were selected by convenience sampling and then randomly assigned to the experimental or control groups (n=8 per group). Both groups filled out the Reading and Dyslexia Test at the beginning and end of the study. A folktale-telling intervention was performed in the experimental group once a week for eight sessions. The results of the multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that the mean reading performance (reading words, word chains, rhyme test, naming images, text comprehension, word comprehension, phoneme reading, non-word reading, letter cues, and category cues) increased significantly in the experimental group (p < 0.05). The results thus suggest that folktales offer an effective way to improve reading performance in students with dyslexia.
Keywords: Folktales, Reading Performance, Dyslexia -
Pages 105-115
The present study aimed to examine the effect of the educational escape room on the creativity and academic engagement of elementary school students in the Qur'an course. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of this research included all the male students of the fourth grade of elementary school in Tehran, from whom 36 students were selected by convenience sampling method. The participants were randomly divided into an experimental and a control group. In this research, a researcher-made educational computer game based on educational escape room strategy was used for the Qur'an course. The experimental group was trained through educational escape room game and the control group was trained through conventional method. At the end of the research, both groups were given a post-test. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. The research findings showed that the use of educational escape room has a significant effect on students' creativity and academic engagement.
Keywords: Educational Game, Educational Escape Room, Creativity, Academic Engagement -
Pages 117-131
The aim of the present study was to investigate the status of media literacy in the textbooks of the junior high school with a quantitative approach and content analysis method. For this purpose, 15 books of the junior high school were selected as the sample due to their relevance to the subject and were analyzed using a researcher-made media literacy checklist. The validity of the checklist was approved by five experts, and its reliability was determined through inter-rater agreement. Data analysis was done with Shannon entropy method and descriptive statistics. According to the obtained results, the theoretical dimension of media literacy had the highest frequency (41%) and the media consumption regime had the lowest frequency (1.5%). The results indicate an unbalanced attention to the aspects of media literacy, so the distribution of the components of media literacy needs to be reviewed.
Keywords: Media Literacy, Content Analysis, Textbook -
Pages 133-146
The aim of the present study was to investigate the components of assertiveness in elementary school social studies textbooks. The statistical population comprised all the social studies textbooks of the elementary school, in which all the sentences, pictures and worksheets were analyzed. We used a researcher-made checklist based on content analysis to collect the data. The Shannon Entropy and TOPSIS methods were used to analyze the data.The results showed that the highest coefficient of importance was related to the sub-component of "ability to say no" and the lowest coefficient of importance was related to the sub-component of "criticism and evaluation". According to the score obtained through TOPSIS the 6th grade textbook ranked 1st and the 4th grade textbook ranked last. Therefore, there is no balance in the content of elementary social studies textbooks.
Keywords: Social Studies, Assertiveness Skills, Content Analysis, Textbook, Elementary Course -
Pages 147-162
This is an applied descriptive-exploratory study. Strategic plan documents of 22 Iranian public universities were selected by sampling with maximum diversity. Also, semi-structured interviews were conducted with 11 faculty members participating in the development and implementation of the strategic plan of the studied universities. Interviewees were selected using a combination of purposive techniques. Data were analyzed by qualitative content analysis. The findings show that universities in the development of strategic planning paid unequal attention to the components of sustainable development.
Keywords: Sustainable Development, Iranian Universities, Strategic Plan -
Pages 163-174
The present study aimed to identify professional boundaries in the relationship between professors and students through a qualitative content analysis. Hence, 36 (20 students and 16 faculty members) were selected using purposive sampling method with maximum variation. The data were collected through semi-structured interviews, and analyzed through inductive content analysis. The rigor of the findings was examined through member check, triangulation, and reflexivity. The results showed that the professional boundaries in the relationship between professors and students include: emotional boundaries (avoiding emotional and romantic relationships and maintaining respectful behavior), communication boundaries (transparency in communication and maintaining privacy), and power boundaries (transparency in power boundaries and avoiding discrimination and differentiation).
Keywords: Professional Boundaries, Ethical Boundaries, Professor, Student Relations, Student