فهرست مطالب

نشریه مهندسی مالی و مدیریت اوراق بهادار
پیاپی 61 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد آرین تبار، مریم بخارائیان*، پرویز سعیدی، مریم نورائی صفحات 1-20

    از آنجایی که پیش بینی دقیق آینده امکان پذیر نیست، بیشتر تصمیمهای سرمایهگذاری با نتایج نامشخص گرفته میشود. پیشرفت های اخیر در علوم اعصاب و غدد درون ریز به آشکار شدن مکانیسم ای بیولوژیکی مرتبط با تصمیمهای اقتصادی و در نتیجه عوامل بالقوه مرتبط با تفاوت های فردی در تصمیمگیری کمک کرده . داده ها در این پژوهش به صورت میدانی و کتابخانه ای از طریق پرسشنامه و انجام آزمایش بالینی جمع آوری شد، جهت سنجش هورمونی از یک روش تهاجمی(سرمی) به روش تست خون استفاده شد. نمونه های تحقیق شامل 77 نفر از سرمایه گذران شناخته شده است. اطلاعات با نرم افزار آماری samart pls، مورد پردازش و تجزیه تحلیل قرار گرفته. هورمون های مورد مطالعه شامل Testosterone، Cortisol 8 A.M ، Free Testosterone و تیروئید(T3، T4 و TSH) می باشد. تحلیل ها نشان میدهد هورمون Testosterone تنها هورمونی که اثر مستقیم برخوشبینی, دکوئی و ریسک پذیری دارد و هورمون Free Testosterone بر ریسک پذیری و دکوئی هورمون T4 بر خوش بینی و ریسک پذیری و هورمون T3 بر ریسک پذیری اثری معکوس بر رفتار سرمایه گذاران دارند و سطح هورمون کورتیزول و TSH تاثیر معنی داری بر رفتار سرمایه گذاران ندارد.

    کلیدواژگان: مالی عصبی، تصمیم های عقلایی، سرمایه گذاران بازار سرمایه، هورمون ها.
  • محمدرضا رادفر *، منصوره علیقلی صفحات 21-39

    در عصر رقابتی امروز شرکت ها برای اینکه بتوانند به عملکرد مالی قابل قبول دست یابند و ارزش شرکت را ارتقا دهند، ناچار هستند در کنار شاخص های مالی، به مطلوبیت ذی نفعان و مسائل زیست محیطی توجه ویژه نمایند. این پژوهش با هدف تبیین تاثیر فشار ذی نفعان و تولید سبز بر عملکرد مالی با نقش میانجی شهرت شرکت و عملکرد زیست محیطی در شرکت های صنعت پتروشیمی بورس اوراق بهادار تهران صورت پذیرفته است. روش پژوهش بر مبنای هدف کاربردی و بر مبنای اجرا توصیفی پیمایشی بوده و جامعه آماری شامل کارکنان و مدیران شرکت های صنعت پتروشیمی در بورس تهران به حجم نمونه 384 نفر بوده است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه و برای بررسی فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که فشار ذی نفعان سازمانی و تولید سبز بر عملکرد مالی با نقش میانجی شهرت شرکت و عملکرد زیست محیطی در شرکت های صنعت پتروشیمی بورس تهران تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: عملکرد مالی، فشار ذی نفعان، تولید سبز، شهرت شرکت، عملکرد زیست محیطی
  • مسلم پیمانی فروشانی، میثم امیری، علی رجبلو * صفحات 40-62

    یکی از ابزارهای پرکاربرد در مدیریت ریسک و بهینه سازی پرتفوی سرمایه گذاری، اوراق مشتقه است. اوراق آتی یکی از مهم ترین نوع ابزارهای مشتقه هستند که مورد استفاده سرمایه گذاران، پوشش دهندگان ریسک و فعالان اقتصادی قرار می گیرد. در طی سال های اخیر با افزایش حجم معاملات این بازار، جذابیت بازار معاملات آتی برای فعالان بازار سرمایه به طور قابل توجهی افزایش یافته است. هدف این مطالعه ارزش گذاری قراردادهای آتی بر اساس مدل های نرخ سود تصادفی و مقایسه عملکرد آن ها با مدل ارزش گذاری قرارداد آتی تحت نرخ سود غیر تصادفی در بورس کالای ایران است. در این پژوهش با استفاده از مدل های نرخ سود تصادفی واسیچک (1977) و کاکس، اینگرسول و راس (1985) به ارزش گذاری قراردادهای آتی نقره و صندوق طلا در بورس کالای ایران با استفاده از داده های این قراردادها از ابتدای سال 1400 تا انتهای مرداد ماه 1402 می پردازیم. داده های قراردادهای آتی بر اساس زمان باقیمانده تا سررسید به دو گروه کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می شوند؛ در نتیجه بر اساس معیار RMSEو سپس آزمون تحلیل واریانس نتایج ارزش گذاری، مشخص شد که در ارزش گذاری قراردادهای کوتاه مدت تفاوت معناداری میان مدل های ارزش گذاری وجود ندارد درحالی که ارزش گذاری تحت مدل واسیچک قرارداد های بلندمدت و کل قراردادها عملکرد بهتری نسبت به دیگرمدل ها داشته است.

    کلیدواژگان: قرارداد آتی، نرخ سود تصادفی، مدل واسیچک، مدل کاکس-اینگرسول-راس، مجذور میانگین مربعات خطا
  • عباس بابایی نژاد*، سهیلا شمس الدینی صفحات 63-78

    این تحقیق به بررسی تاثیر خودشیفتگی مدیران بر رابطه بین توانایی مدیریتی و خطر سقوط قیمت سهام شرکت های بیمه ایی در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. روش انجام پژوهش علی از نوع پس رویدادی بوده و نمونه پژوهش شامل تعداد 5 شرکت از شرکت های بیمه ایی در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1397 الی 1401 است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون خطی در قالب رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل مدل تجربی پژوهش نشان داد که توانایی مدیریتی بر خطر سقوط قیمت سهام ‏تاثیر منفی و معناداری دارد.‏ نتایج به دست آمده از فرضیه دوم تحقیق نشان داد که خودشیفتگی مدیران رابطه بین ‏توانایی مدیریتی و خطر سقوط قیمت سهام را تضعیف می کند. مدیران خودشیفته به دلیل اعتماد ‏به نفس کاذب، بازده های آتی پروژه های واحد تجاری را بیشتر برآورد می کنند؛ از این رو، ممکن ‏است احتمال وقوع و تاثیر شوک های مثبت جریان های نقدی آتی حاصل از این پروژه ها را بیشتر ‏برآورد کنند و در مقابل، برآورد کمتری از شوک های منفی داشته باشند. ‏

    کلیدواژگان: خودشیفتگی مدیران، توانایی مدیریتی، خطر سقوط قیمت سهام
  • علیرضا حیدری، عباس رمضان زاده زیدی*، علی بیات، وهاب رستمی صفحات 79-99

    هدف پژوهش، بررسی نگرش فلسفی تحلیلگران در ارزشگذاری سهام عرضه های اولیه با رویکرد نفرین برنده می باشد. جامعه آماری در بحث رفتاری سرمایه گذاران شامل اساتید ، تحلیلگران بازار سرمایه و دانشجویان تحصیلات تکمیلی می باشند و با روش هدفمند تعداد 100 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیده است. برای بررسی ارزشگذاری شرکتها، جامعه آماری شامل کلیه شرکت هایی است که در سال 1400 عرضه اولیه کرده اند و صنایع غذایی، زراعت، محصولات شیمایی و فلزات اساسی به عنوان نمونه انتخاب گردید. با نرم افزار اسمارت PLS در تحلیل فرضیه ها دریافتیم که تحلیلگران با نگرش فلسفی بالا در ارزشگذاری شرکت ها تاثیر مثبت داشته و دچار پدیده نفرین برنده نمی شوند و ابعاد انعطاف پذیری و تعمق مورد تایید قرار گرفت ولی بعد جامعیت از نظر آماری تایید نشد. نگرش فلسفی بالا در تحلیلگران مالی باعث کسب بازده بهتر در سرمایه گذاری میشوند که ابعاد انعطاف پذیری و تعمق تایید و جامعیت رد شد. نگرش فلسفی بالا در تحلیلگران مالی باعث تشکیل پرتفوی بهتر در سرمایه گذاری می شوند و ابعاد انعطاف پذیری و تعمق تایید ولی بعد جامعیت از نظر آماری رد شد.

    کلیدواژگان: ارزشگذاری سهام عرضه های اولیه، رویکرد نفرین برنده، نگرش فلسفی، مدیریت پرتفوی، بازده سرمایه گذاری.
  • زهرا احمدی، سید محمدرضا داودی * صفحات 100-122

    انتخاب سبد سهام از جمله تصمیمات افراد سرمایه گذار در بورس اوراق بهادار تهران است که در گذشته و حال یکی از مسائل مهم مورد بحث بوده و با پژوهش هایی که در این زمینه صورت گرفته است مدل هایی برای تعیین پرتفوی ارائه شده که به مرور زمان ایرادات هر کدام مشخص و مدل دیگری جایگزین آن گردیده است. بر همین اساس در تحقیق حاضر به بررسی موضوع انتخاب پرتفوی به روش فازی چند معیاره با استفاده از رویکرد تصمیم گیری سه جانبه و تئوری چشم انداز تجمعی پرداخته شده است. برای این منظور از داده های 30 شرکت منتخب پذیرفته شده در بورس و فرابورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1393 تا 1401 استفاده شده است. به منظور بررسی موضوع انتخاب پرتفوی از روش فازی چند معیاره با استفاده از رویکرد تصمیم گیری سه جانبه و تئوری چشم انداز تجمعی از طریق ایجاد روابط برتری استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که مدل انتخاب پرتفوی به روش فازی چند معیاره با استفاده از رویکرد تصمیم گیری سه جانبه و تئوری چشم انداز تجمعی، دارای عملکرد بهتری نسبت به رویکرد تصمیم گیری دو طرفه کلاسیک و نظریه مطلوبیت مورد انتظار در انتخاب پرتفوی سهام است.

    کلیدواژگان: انتخاب پرتفوی، روش های برتری، رویکرد تصمیم گیری سه جانبه، تئوری چشم انداز تجمعی، فازی چند معیاره .
  • مریم دهقانی*، سید عبدالمجید جلائی، مهدی نجاتی صفحات 123-146

    باتوجه به شرایط اقتصادی ایران بررسی بازار سرمایه ایران و متغیرهای اثرگذار بر آن به منظور توسعه و پیشبرد اهداف اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از متغیرهای اثرگذار بر بازار سرمایه، نرخ ارز است. ازاین رو، هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر اتفاقات بازار ارز در قالب دو مفهوم عبور نرخ ارز و نااطمینانی نرخ ارز بر شاخص بازار سرمایه ایران است. در این پژوهش بعد از اثبات وجود عبور نرخ ارز در ایران و بررسی نااطمینانی نرخ ارز بااستفاده از روش EGARCH، برای بررسی تاثیر عبور نرخ ارز و نااطمینانی بازار ارز بر شاخص بازار سرمایه ایران طی سال های 1399-1370 از روش های ARDL و VAR استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، عبور نرخ ارز بر شاخص بازار سرمایه ایران اثر مثبت و معنی دار دارد در حالی که بین نااطمینانی نرخ ارز و شاخص بازار سرمایه رابطه ی معنی داری وجود ندارد. باتوجه به اینکه بازار ارز همواره مورد توجه هر اقتصادی است، لازم است اتفاقات آن از جمله عبور نرخ ارز و نااطمینانی نرخ ارز به عنوان یک عامل مهم موردتوجه سیاست گذاران و تحلیل گران بازار سرمایه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عبور نرخ ارز، شاخص بازار سرمایه، نااطمینانی نرخ ارز، بازار سرمایه
  • امیر صادقی *، امیرحسین کمالی دولت آبادی صفحات 147-167

    پیش بینی رفتار بازار سرمایه همواره یکی از چالش های سرمایه گذاران و تحلیل گران بازار است. در طول سالیان متمادی همواره روش های پیش بینی روندها، تکامل یافته و دانش پیش بینی رفتار و قیمت سهام همچنان در حال توسعه است. نکته حائز اهمیت تحلیل رفتار گذشته قیمت سهام براساس روش های تکنیکال می باشد، که این سبک تحلیل غالبا بر تغییرات قیمت، میانگین های متحرک و حجم معاملات و غیره متمرکز می باشد. در روش های پیش بینی معمول تاکنون کمتر به نقش بازیگران حقیقی و حقوقی، روان شناسی بازار و تابلوخانی پرداخته شده است. در این مقاله سعی شده با بررسی نسبت های معاملاتی مبتنی بر تابلو خوانی و تحلیل رفتار گذشته و تحرک های معامله گران حقیقی در غالب رگرسیون خطی لاسو مورد بررسی قرار گیرد. پیش بینی قیمت برای شش سهم منتخب از بورس اوراق بهادار تهران به روش مذکور انجام شد و نتایج بسیار دقیقی در مقایسه با رگرسیون خطی بدست آمد.

    کلیدواژگان: تابلو خوانی، درصد تغییر قیمت، پیش بینی قیمت سهام، رگرسیون لاسو
  • وحید محمدی، میر فیض فلاح *، غلامرضا زمردیان صفحات 168-185

    در این مقاله ما به بررسی سرایت پذیری حباب قیمتی در دو بازار ارز، سهام در یک بازه ی 6 ساله (1394-1399) پرداخته ایم. بدین منظور با استفاده از آزمون های (RADF)، (SADF) و (GSADF) ، حباب قیمتی هر دو بازار مورد آزمون قرار گرفت و تاریخ شکل‎‎گیری و ریزش آنها مشخص شد.پس از آن با استفاده از مدل رگرسیونی، سرایت پذیری حباب در بازار مالی ایران مورد بررسی قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد که در بازار ارز طی پنج دوره که مربوط به دوره های1395:11:02-1395:08:10، 1397:09:25-1396:07:11، 1398:04:23-1397:10:02، 1399:10:28-1398:12:03 و 1399:12:29 - 1399:11:04 بوده است حباب وجود داشته و در بورس اوراق بهادار برای شاخص کل قیمت سهام،چهار دوره حباب وجود داشته که این دوره ها مربوط به بازه‎های 1395:02:09-1394:11:17، 1396:07:18-1396:06:13، 1397:01:30-1396:07:25 و 1399:12:16 - 1397:03:20 بوده است .همچنین نتایج حاکی از آن است که سرایت پذیری حباب قیمتی از بازار ارز به بورس اوراق بهادار از نظر آماری معنادار بوده و سرایت پذیری حباب بین بازار ارز و سهام رخ داده است.

    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، حباب قیمتی، ارز، سرایت پذیری
  • شایسته خدری، حمید هوشمندی * صفحات 186-206

    هدف پژوهش حاضر نقش هوش هیجانی و هوش مالی با میانجی گری ریسک پذیری در پیش بینی تمایل به سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران بود. جامعه آماری را تمامی سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران، ساکن در شهر شیراز در سال 1401 تشکیل داد. حجم نمونه 384 نفر و از بین سرمایه گذارانی که طی یک سال گذشته اقدام به سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران کرده بودند، به شیوه در دسترس انتخاب شدند. داده های مورد نیاز پژوهش با استفاده از پرسشنامه هوش هیجانی(بار -ان، 1980)پرسشنامه هوش مالی(پوپوویس و همکاران، 2012)، پرسشنامه تمایل به سرمایه گذاری(زارعی،1391) و پرسشنامه استاندارد ریسک سرمایه گذاری(دیاکن، 1383) جمع آوری گردید. تحلیل فرضیه های پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری- روش تحلیل مسیر و سطح معنی داری (05/0) انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد هوش مالی(0.05 p<,0.502=β) و هوش هیجانی (0.05 p<,0.308=β) بر تمایل به سرمایه گذاری اثر مستقیم دارد. هوش هیجانی با میانجی گری ریسک-گریزی(0.01 p<,4.409=Soble) هوش مالی نیز با میانجی گری ریسک پذیری (0.01 p<,4.893=Soble) بر تمایل به سرمایه گذاری اثر غیرمستقیم دارند. نتایج پژوهش از نقش میانجی ریسک پذیری در رابطه ساختاری هوش هیجانی و هوش مالی با تمایل به سرمایه گذاری حمایت می کند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش مالی، ریسک پذیری، تمایل به سرمایه گذاری
|
  • Ahmad Arian Tabar, Maryam Bokharayn*, Parviz Saeedi, Maryam Nouraei Pages 1-20

    Since it is not possible to accurately predict the future, most investment decisions are made with uncertain results. Recent advances in neuroscience and endocrinology have helped to reveal a biological mechanism related to economic decisions and thus potential factors related to individual differences in decision making. The data in this research was collected in the field and in the library through questionnaires and clinical tests, an invasive (serum) blood test method was used to measure hormones. The research samples include 77 people from known investors. The information has been processed and analyzed with Samart pls statistical software.The studied hormones include Testosterone, Cortisol 8 A.M., Free Testosterone and Thyroid (T3, T4 and TSH). The analyzes show that Testosterone is the only hormone that has a direct effect on optimism, decoy and risk-taking, and Free Testosterone hormone on risk-taking and decoy, T4 hormone on optimism and risk-taking, and T3 hormone on risk-taking have an inverse and significant effect on investors' behavior and the level of cortisol and TSH hormones has no significant effect on investors' behavior.

    Keywords: Neurofinance, Rational Decisions, Capital Market Investors, Hormones
  • Mohammad Reza Radfar *, Mansoureh Aligholi Pages 21-39

    In today's competitive era, in order to achieve an acceptable financial performance and improve the company's value, companies are forced to pay special attention to the interests of stakeholders and environmental issues in addition to financial indicators. This research aims to explain the impact of stakeholder pressure and green production on financial performance with the mediating role of firm reputation and environmental performance in petrochemical industry companies of Tehran Stock Exchange. The research method is based on the objective, applied, and in terms of the method of doing the work, descriptive survey and the statistical population includes employees and managers of petrochemical industry companies in the Tehran Stock Exchange, with a sample size of 384 people. Structural equation modeling was used to collect information from the questionnaire and to examine the research hypotheses. The results indicate that the pressure of organizational stakeholders and green production have an effect on financial performance with the mediating role of firm reputation and environmental performance in petrochemical industry companies of Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Financial Performance, Stakeholder Pressure, Green Production, Firm Reputation, Environmental Performance
  • Moslem Peymany Foroushany, Meysam Amiri, Ali Rajabloo * Pages 40-62

    One of the widely used tools in risk management and portfolio optimization is derivatives. Future contracts are one of the most important derivative instruments that are used by investors and risk hedgers.In recent years, with the increase in the volume and value of the futures market transactions, the attractiveness of this market for economic operators has increased significantly.The purpose of this research is the valuation of the futures contract based on stochastic interest rate models and compare their performance with the valuation model under non-stochastic interest rate in Iran Mercantile Exchange.In this research, using the stochastic interest rate models of Vasicek (1977) and Cox, Ingersoll and Ross (1985), we value future contracts in the Iran Mercantile Exchange from the March 2021 to the August 2022. The data of futures contracts are divided into short-term and long-term groups based on the remaining time to maturity; As a result, based on the RMSE criterion and then the variance analysis test of the valuation results, it was found that there is no significant difference between the valuation models in the valuation of short-term contracts, while the valuation under the Vasicek model of long-term contracts and all contracts, performed better than other models.

    Keywords: Futures Contract, Stochastic Interest Rate, Vasicek Model, CIR Model, RMSE
  • Abbas Babaeinejad *, Soheila Shamsadini Pages 63-78

    This research has investigated the effect of managers' overconfidence on the relationship between managerial ability and the risk of falling stock prices of rail transport companies in the Tehran Stock Exchange. The method of conducting the causal research was of post-event type and the research sample includes 5 railway transportation companies in the Tehran Stock Exchange for the period of 1396 to 1400. To test the hypotheses of the research, the regression model was used. A line is used in the form of linear regression. The results of the analysis of the experimental model of the research showed that managerial ability has a negative and significant effect on the risk of falling stock prices. The results obtained from the second hypothesis of the research showed that the overconfidence of managers has a relationship between managerial ability. and weakens the risk of falling stock prices. Managers over-estimate the future returns of business unit projects due to false self-confidence; Therefore, they may overestimate the probability of occurrence and impact of positive shocks of future cash flows resulting from these projects and, on the other hand, have a lower estimate of negative shocks.

    Keywords: Managers' Narcissism, Managerial Ability, Risk Of Stock Price Fall
  • Alireza Heidary, Abbas Ramzanzadeh Zaidi *, Ali Bayat, Vahab Rostami Pages 79-99

    The purpose of the research is to investigate the philosophical attitude of analysts in valuing IPO stocks with the winner's curse approach. The statistical population in the discussion of investors' behavior includes professors, capital market analysts and graduate students, and 100 people have been selected as a sample using a targeted method. To check the valuation of the companies, the statistical population includes all the companies that have made an initial offering in 2021, and the food industry, agriculture, chemical products and basic metals were selected as samples. With Smart PLS software, in the analysis of hypotheses, we found that analysts with a high philosophical attitude have a positive effect on the valuation of companies and do not suffer from the phenomenon of the winner's curse, and the dimensions of flexibility and reflection were confirmed, but then comprehensiveness was not confirmed statistically. A high philosophical attitude in financial analysts results in obtaining better returns in investment, when the dimensions of flexibility and contemplation are confirmed and comprehensive. A high philosophical attitude in financial analysts leads to the formation of a better investment portfolio, and the aspects of flexibility and contemplation were confirmed, but the aspect of comprehensiveness was statistically rejected.

    Keywords: IPO Stock Valuation, Winner&#039, S Curse Approach, Philosophical Attitude, Portfolio Management, Investment Return
  • Zahra Ahmadi, Sayyed Mohammad Reza Davoodi * Pages 100-122

    The choice of the stock portfolio is one of the most important and vital decisions of legal investors in Tehran Stock Exchange, which has been one of the most important issues discussed in the past and present, and with the research that has been conducted in this field, there are models for determining the portfolio. It is presented that over time the defects of each one have been identified and another model has replaced it. Based on this, in the present research, the issue of portfolio selection has been investigated using the multi-criteria fuzzy method using the tripartite decision-making approach and cumulative perspective theory. For this purpose, the data of 30 selected companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the period 2014 to 2022 have been used. In order to investigate the issue of portfolio selection, the multi-criteria fuzzy method was used using the tripartite decision-making approach and cumulative perspective theory through the creation of superiority relationships. The findings of the research showed that the multi-criteria fuzzy portfolio selection model using the tripartite decision-making approach and cumulative perspective theory has a better performance than the classical two-way decision-making approach and the expected utility theory in stock portfolio selection.

    Keywords: Portfolio Selection, Superiority Methods, Tripartite Decision Approach, Cumulative Perspective Theory, Multi-Criteria Fuzzy
  • Maryam Dehghani *, Seyyed Abdolmajid Jalaee, Mehdi Nejati Pages 123-146

    According to Iran's economic conditions, the investigation of Iran's capital market and the variables affecting it in order to develop and advance economic goals is of particular importance. One of the variables affecting the capital market is the exchange rate. Therefore, the main goal of this research is to investigate the effect of currency market events in the form of two concepts of exchange rate pass-through and exchange rate uncertainty on Iran's capital market index. In this research, after proving the existence of exchange rate pass-through in Iran and examining exchange rate uncertainty using the EGARCH method, ARDL and VAR methods have been used to investigate the effect of exchange rate pass-through and foreign exchange market uncertainty on Iran's capital market index during the years 1370-1399. The results show that exchange rate pass-through have a positive and significant effect on Iran's capital market index, while there is no significant relationship between exchange rate uncertainty and capital market index. Considering that the foreign exchange market is always the focus of every economy, it is necessary to pay attention to its events, including exchange rate pass-through and exchange rate uncertainty, as an important factor for policy makers and capital market analysts.

    Keywords: Exchange Rate Pass-Through, Capital Market Index, Exchange Rate Uncertainty, Capital Market
  • Amir Sadeghi, Amir Hossein Kamali Dolat Abadi Pages 147-167

    Predicting capital market behavior has always been one of the challenges for market participants. Over the years, trends forecasting methods have evolved and knowledge of predicting behavior and stock prices is still evolving. It is important to analyze the past behavior of stock prices based on technical methods. The technical method is often focused on price changes, moving averages and trading volume. In this research, we have tried to study the trading ratios based on table reading and analyze the past behavior and movements of real traders in the form of Lasso linear regression.Over the years, trends forecasting methods have evolved and knowledge of predicting behavior and stock prices is still evolving. It is important to analyze the past behavior of stock prices based on technical methods. The technical method is often focused on price changes, moving averages and trading volume. In this research, we have tried to study the trading ratios based on table reading and analyze the past behavior and movements of real traders in the form of Lasso linear regression.

    Keywords: Sign Reading, Price Change Percentage, Stock Price Forecast, Lasso Regression
  • Vahid Mohammadi, Mirfeyz Fallah *, Gholamreza Zomorodian Pages 168-185

    In this paper the price bubble contagion in two currency market and the stocks market in a six year period (2015-2021) is investigated. For this purpose, the price bubble of both markets was examined and the dates of their formation and collapse were determined by using (RADF), (SADF),(GSADF) test. Then the contagion of the bubble in the financial market of Iran was investigated using a regression model. The findings of this research showed that there was a bubble in the foreign exchange market during five periods of 2016:10:31-2017:01:21, 2017:10:03-2018:12:16,2018:12:23-2019:07:14, 2020:02:22-2021:01:17 and 2021:01:23-2021:03:19.There were four bubble periods in the stock exchange for the total price index in periods 2016:02:06-2016:04:28,2017:09:04-2017:10:10,2017:10:17-2018:04:19 and 2018:06:10-2021:03:19. Also, the results indicate that the contagion of the price bubble from the currency market to the stock exchange market is statistically significant and the contagion of the bubble has occurred between the currency market and the stock exchange market .

    Keywords: Stock Exchange, Price Bubble, Contagion, Currency
  • Shaishte Khodri, Hamid Hooshmandi * Pages 186-206

    The purpose of the present study was the role of emotional intelligence and financial intelligence with the mediation of risk taking in predicting the willingness to invest in Tehran Stock Exchange. The statistical population was formed by all the investors in Tehran Stock Exchange, living in Shiraz city in 1401. The sample size was 384 people and they were selected in the accessible way. The data required for the research were collected using the emotional intelligence questionnaire (Bar-On, 1980), the financial intelligence questionnaire (Popovis et al., 2012), the willingness to invest questionnaire (Zarei, 2013) and the standard investment risk questionnaire (Diacon, 2014). The research hypotheses were analyzed using structural equations-path analysis method and significance level (0.05). Findings showed that financial intelligence (p<0.05, β=0.502) and emotional intelligence (p<0.05, β=0.308) have a direct effect on the willingness to invest. Emotional intelligence with the mediation of risk aversion (Soble=4.409 p<0.01) and financial intelligence with the mediation of risk taking (Soble=0.01 p<0.4) have an indirect effect on the willingness to invest. Results support the role of mediation in the structural relationship between emotional intelligence and financial intelligence with investment.

    Keywords: Emotional Intelligence, Financial Intelligence, Risk Taking, Willingness To Invest