فهرست مطالب

زیست شناسی ایران - سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1384)

مجله زیست شناسی ایران
سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین خارا، مسعود ستاری، شعبانعلی نظامی بلوچی، سید فخرالدین میرهاشمی نسب، سید اوود باقر زاده، محمد یوسفی صفحات 180-190

    آلودگی های انگلی 105 عدد لای ماهی تالاب امیر کلایه لاهیجان در طی سال 1380 مورد بررسی قرار گرفت. بر طبق نتایج بدست آمده 8 گونه انگل شامل دو گونه نماتود بنامهای Raphidascaris acus (شیوع 71/5 درصد، میانگین شدت آلودگی 5/2 عدد)، Camallanus lacustris (شیوع 9/1%، میانگین شدت آلودگی 1 عدد)، دوگونه ترماتود دی ژن شامل Asymhylodora tincae (شیوع 09/18 درصد، میانگین شدت آلودگی 37/16 عدد) وDiplostomum spathaceum (شیوع 76/4 درصد، میانگین شدت آلودگی 2/1 عدد)، یک گونه ترماتودمونوژن، Dactylogyrus sp. (شیوع 95/0 درصد، میانگین شدت آلودگی 20 عدد)، یک گونه سستود، Caryophyllaeus fimbericeps (شیوع 95/0 درصد، میانگین شدت آلودگی 35 عدد)، یک گونه سخت پوست، Learnaea sp. (شیوع 7/25 درصد، میانگین شدت آلودگی 63/8 عدد)، و یک گونه تک یاخته، Tricodina sp. (شیوع 95/0 درصد، میانگین شدت آلودگی 4 عدد) از لای ماهی تالاب امیرکلایه جدا سازی شدند. از بین اینها انگل C. lacustris، C. fimbericeps و مرحله پاروپایی Lernaea sp. برای اولین بار از لای ماهی ایران گزارش می شود.

    کلیدواژگان: گیلان، لاهیجان، تالاب امیر کلایه، لای ماهی، انگل
  • مهران عربی صفحات 191-200
    متابولیتهای اکسیژن، ROS، به عنوان اصلی ترین عامل ایجاد عقیمی در اسپرمها مورد توجه قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، اثرات غلظت های متفاوت از اسکوربات یا ویتامین C (2000 -300 میکرومولار)، بر ساختار غشاء، واکنش آکروزومی، و درصد سلولهای اسپرم زنده گاو هولشتاین در محیطهای حاوی یونهای آهن دو ظرفیتی، به عنوان محرک پراکسیداسیون چربی ها (LPO) بررسی گردید. LPO به عنوان یکی از نتایج هجوم ROS به غشاهای زیستی مطرح بوده که ضمن آسیب رسانی به استحکام غشا، موجب غیر فعال شدن بسیاری از آنزیمهای غشایی موثر در تحرک و فعالیت اسپرم ها نیز می شود. نتایج این پژوهش نشان داد، اسکوربات در غلظتهای کمتر از 1000 میکرومولار سبب محافظت از سلولها در مقابل آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محیط می شود که نتیجه آن بهبود وضعیت استحکامی غشاء، افزایش واکنشهای آکروزومی، و نیز بالا رفتن درصد اسپرمهای زنده در محیط است. همچنین اضافه سازی این محدوده غلظت اسکوربات باعث کاهش معنی دار میزان MDA (به عنوان یکی از محصولات نهایی روند LPO) محیط می گردد. از سوی دیگر، اسکوربات در محدوده غلظتی1000 میکرومولار و بیشتر از آن نه تنها نقش حفاظتی و آنتی اکسیدانی نداشته بلکه ضمن ایجاد کمپلکس بایونهای آهن، به عنوان یک پرواکسیدان عمل نموده و موجب بروز آسیبهای فراوان در ساختار غشا (با افزایش میزان MDA محیط)، و کاهش درصد واکنشهای اکروزومی و اسپرمهای زنده می شود. بطور کلی چون اسکوربات درغلظتهای مختلف اثرات متفاوتی دارد محققین با عنایت به این رویکرد منفی اسکوربات، می بایست در زمینه هایی نظیر لقاح آزمایشگاهی، کشت سلولی و نگهداری و ذخیره سازی سلولهای جنسی، بطور جدی این مساله را مد نظر قرار داده تا اثرات مخرب آنرا در سیستمهای زیستی به حداقل رسانند.
    کلیدواژگان: اسپرم گاو، اسکوربات، پراکسیداسیون، واکنش آکروزومی، آزمایش ئوزین
  • اکبر وحدتی، علی اکبر جهانگیرنژاد، هوشنگ طالبی، تاجی افروز، راضیه ناصری صفحات 201-209

    بررسی های متعددی پیرامون اثرات پروتئین سویا بر کاهش لیپیدها و برخی لیپوپروتئینهای خون و بدین ترتیب کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی در انسان وجود دارد. در این پژوهش اثر تغذیه پروتئین تخلیص شده تجاری سویا بر تغییرات پارامترهای سرمی کلسترول تام، تری گلیسرید، HDL، LDL، VLDL در موشهای صحرایی نر هیپرکلسترولمیک بررسی شد. نخست موشهای صحرایی (رت) به منظور ایجاد حالت هیپرکلسترولمی مدت هشت هفته تحت رژیم غذایی پرکلسترول شامل غذای پایه همراه با 2 درصد کلسترول و 5/0درصد اسید کولیک قرار گرفتند. پس از خونگیری اول و سنجش پارامترهای مورد نظر به منظور اثبات حالت هیپرکلسترولمی، مدت هشت هفته دیگر با رژیم غذایی پایه بهمراه پروتئین تخلیص شده تجاری سویا بمیزان 10درصد، 20درصد و30 درصد تغذیه شدند. درپایان دوره دوباره خونگیری و سنجش پارامترهای مذکور انجام شد. بر اساس نتایج آماری تغذیه موشهای صحرایی هیپرکلسترولمیک با 20درصد و 30 درصد پروتئین سویا سبب کاهش معنی دار میزان کلسترول تام، تری گلیسرید، HDL، LDL، VLDL و اندیس آتروژنیک شده است. کاهش کلسترول درارتباط باحضور برخی از اسیدآمینه ها و همچنین ایزوفلاونهای موجود در سویا مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: لیپید، لیپوپروتئین، هیپرکلسترولمی، موش صحرائی (رت)
  • نرگس هاشمی، مرجان مشکور صفحات 210-217
    غار کانی میکاییل با وسعتی در حدود 712 متر مربع در شمال شرقی شهرستان سنندج در زاگرس واقع است. با توجه به کاوشهای باستان شناسی انجام شده توسط بخش پژوهشهای پارینه سنگی ایران در سال 1380 مقادیر فراوانی از استقرار های موقت هزاره سوم وچهارم پیش از میلاد نهشته های این غار بدست آمده است. چندین گمانه در بخشهای مختلف غار حفر گردیده، رسوبات این گمانه ها بطور سیستماتیک سرند خشک شده و مقادیر قابل توجهی استخوانهای ریز مهره داران از این پلتها بدست آمده این نهشته ها احتمالا متعلق به اواخر پلیستوسن تا نیمه اول هولوسن بوده و حداکثر 20000 سال را پوشش می دهد. برای درک بهتر شرایط اقلیمی و شناخت جوندگان منطقه در ادوار مختلف یک گمانه در رسوبات طبیعی غار حفر گردیده که جوندگان این مجموعه در بخش جونده شناسی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد مورد مطالعه قرارگرفت و بخش دیگری از این بقایا در موزه تاریخ طبیعی پاریس مطالعه می گردد. جوندگان کانی میکایئل شامل همسترها، جرد ها، موشهای دو پا، موش صحرایی، ولها و خرگوش موشها است. در این تحقیق، به ارایه بقایای همسترها پرداخته می شود. شناسایی، اندازه گیری و مطالعات مورفولوژیکی دندانها وجود دو گونه cf. auratus Cricetulus cf. migratorius & Mesocricetus را نشان می دهد. تغییرات کمی صفات در لایه های مختلف مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: پلیستوسن، هولوسن، مهره داران کوچک، پلت، زاگرس، غار، همستر
  • محمد ابراهیم نژاد، لاله حسینی، علیرضا ساری صفحات 218-227
    دو جورپایان غذای اصلی بسیاری از گونه های ماهی هستند و نسبت به آلودگی محیطی حساسیت بالایی دارند، بنابراین دارای اهمیت اقتصادی و اکولوژیکی می باشند. بدلیل تفاوت در ویژگی های فیزیولوژیکی و اکولوژیکی گونه های مختلف، گام اول در امر تکثیر و پرورش این جانوران شناسایی گونه های آنهاست. جمع آوری و شناسایی گونه های جنس Gammmarus در رودخانه زاینده رود هدف اصلی این مطالعه می باشد. در این تحقیق هشت ایستگاه در بخشهای مختلف رودخانه زاینده رود از سرچشمه تا درچه انتخاب شد. نمونه برداری به صورت فصلی از اسفندماه 1380 تا آبان ماه 1381 انجام شد. از هر ایستگاه سه نمونه با استفاده از نمونه بردار درج (dredge) جمع آوری، در فرمالین 5 درصد تثبیت، و برای انجام مراحل بعدی به آزمایشگاه منتقل،و شناسایی با استفاده از کلیدهای شناسایی موجود (Stock 1998، Karaman 1977) تا سطح گونه انجام شد. پس از انجام عملیات آزمایشگاهی تعداد چهار گونه شناسایی شد: apseudosyriacus Gammraus، Proiectus G.، G. komareki وG. bakhteyaricus که از خانواده Gammridae می باشند.
    کلیدواژگان: دوجورپایان، گاماروس، رودخانه زاینده رود
  • رضا حیدری، مسعود خیامی، طیبه فربودنیا صفحات 228-236
    در این تحقیق بعلت اهمیت شناسایی اثرات ناشی از مسمومیت فلزات سنگین از جمله سرب در گیاهان، اثر غلظتهای مختلف 25/0،? .?، 1 و 2 میلی مولار نیترات سرب با pH 6 بر روی دانه رستهای چهار روزه ذرت هیبرید سینگل کراس (تک آمیزش) 704 مورد مطالعه قرارگرفت. آزمایش در شرایط کنترل شده به مدت 72 ساعت در سه تکرار انجام گردید. پس ازاین مدت ریشه و اندام هوایی دانه رستها بطور جداگانه برداشت، و وزن تر، وزن خشک و طول آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مسمومیت سرب در درجه اول بر روی ریشه اثر کرده و موجب کاهش طول، وزن تر و وزن خشک ریشه می شود. ولی تغییر طول، وزن تر وخشک ساقه جز در تیمارهای بالاتر از 1 میلی مولار معنی دار نمی باشد. اندازه گیری میزان سرب با دستگاه جذب اتمی (AA) نیز نشان داد که اولا جذب سرب با افزایش غلظت آن در محیط رشد افزایش می یابد. ثانیا تجمع آن در ریشه بیشتر از اندام هوایی می باشد. افزایش قندهای محلول (اندازه گیری با روش فنل سولفوریک) در ریشه متناسب با شدت تنش در محیط رشد و معنی دار است، در حالیکه تغییرات آنها در اندام هوایی معنی دار نیست. آزمایش همچنین کاهش معنی دار میزان پروتئین کل را نشان می دهد. بررسی باند های پروتیینهای تفکیک شده با الکتروفورزSDS-PAGE افزایش پروتئینهای 56، 60 و 74 کیلو دالتونی را در ریشه دانه رستها نشان می دهد. (با توجه به Rm های بدست آمده و مقایسه باندهای هم سطح با پروتیینهای استاندارد احتمال دارد پروتئین 56 کیلو دالتونی مربوط گلوتامات دهید روژناز باشد). آنچه در این تحقیق قابل توجه است تحمل دانه رستهای ذرت نسبت به تنش سرب در غلظتهای اعمال شده و توانایی آن درجذب مقادیر زیاد سرب در 6 pH محیط کشت می باشد. این امر نشان می دهد که خطر مسمومیت گیاه در محیطهای آلوده مانند مناطق نزدیک کارخانجات ذوب فلزات، مسیرهای ترافیک جاده ای و شهری جدی است لذا اهمیت بررسی اثرات این آلودگی ومکانیسمهای تحمل گیاه را بیشتر جلوه گر می سازد.
    کلیدواژگان: آلودگی سرب، الکتروفورز، ذرت (Zea mays L، )
  • مریم کشاورزی، محمدرضا رحیمی نژاد، علی اصغر معصومی صفحات 237-247
    تفاوت تشریحی بین گونه های Aegilops در جداسازی گونه هایی با شباهت ریختی زیاد، بدلیل دشواری های موجود در تشخیص آنها از یکدیگر،کارآیی دارد. این زوج گونه ها عبارتند از A. caudata، A. cylindrica و A. umbellulata، A. geniculata. صفات تشریحی چون شکل سلولهای همراه روزنه، وضعیت تمایز یافتگی مزوفیل، حضور کرکهای خاری، فراوانی سلولهای کوتاه در نواحی رگبرگی و بین رگبرگی، تعداد ردیف روزنه، فراوانی روزنه، سلول کوتاه در واحد سطح برگ و پاره ای دیگر از صفات در تشخیص گروه گونه های نزدیک بهم مانند A. triuncialis، A. columnaris، A. kotschyii و A. neglecta کارآمد هستند. صفات مربوط به ساختار تشریحی برگ از اهمیت زیادی در رده بندی سرده (جنس) Aegilops برخوردار بوده و با کمک آن می توان به حل مشکلات رده بندی در گونه های این سرده پرداخت.
    کلیدواژگان: Aegilops، ساختار تشریحی غلات، کلید شناسایی، ایران
  • اکبر مستاجران، ریحانه عموآقایی، گیتی امتیازی صفحات 248-260
    در این پژوهش اثر آلودگی و عدم آلودگی بذرهای گندم به باکتری آزوسپیریلوم برازیلنس (Azospirillum brasilense)، میزان محصول، مقدار پروتئین و درصد رسوب پروتئین دانه ارقام گندم تحت تیمار آب آبیاری با اسیدیته قلیائی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور با استفاده از طرح آماری کرتهای خرد شده در سه تکرار که شامل سه رقم گندم زراعی (قدس، امید و روشن) در دو حالت تلقیح بذرها با آزوسپیریلوم و بدون آزسپیریلوم بود این پژوهش انجام گرفت. در طول دوره رشد نیز از آب آبیاری با اسیدیته قلیایی (مقادیر اسیدیته 7، 9 و 11) آبیاری انجام گرفت. در پایان فصل زراعی میزان عملکرد دانه، مقدار ازت و پروتئین در ماده خشک دانه و درصد رسوب پروتئین هر نمونه اندازگیری شد. نتایج پژوهش حاکی از اثر معنی دار فاکتورهای آزوسپیریلوم و اسیدیته قلیایی آب آبیاری بر عملکرد دانه، مقدار پروتئین و میزان رسوب پروتئین دانه در ارقام گندم بود. افزایش اسیدیته آب آبیاری باعث کاهش میزان عملکرد گندم، مقدار پروتئین و میزان رسوب پروتئین شد. حداکثر کاهش عملکرد (22/17 درصد کاهش عملکرد به ازای یک واحد افزایش در اسیدیته قلیایی)، پروتئین و رسوب پروتئین در رقم امید مشاهده گردید و کمترین کاهش (7/10 درصد به ازای افزایش یک واحد در اسیدیته قلیایی) در رقم روشن اندازه گیری شد. در نمونه های آلوده به آزوسپیریلوم کلیه شاخصهای اندازه گیری شده در مقایسه با نمونه های غیر آلوده افزایش معنی داری را نشان داد. نتایج این پژوهش مشخص نمود که آزوسپیریلوم می تواند با تعدیل شرایط نامناسب (اسیدیته قلیایی) در بالا بردن عملکرد دانه (7/10 درصد)، میزان پروتئین (5/15 درصد) و میزان رسوب پروتئین (9/7 درصد) ارقام گندم نقش مثبت و معنی داری را ایفا کنند. از لحاظ آماری اثر متقابل آزوسپیریلوم، رقم گندم و اسیدیته بر میزان عملکرد معنی دار بود اما بر میزان پروتئین و رسوب پروتئین معنی دار نبود. در همین راستا اثر متقابل هر دو تیمار روی شاخصهای اندازه گیری شده معنی دار بود و لذا لازم است در هنگام انتخاب آزوسپریلوم و رقم گندم برای تلقیح توجه بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آزوسپیریلوم، همیاری، گندم، تثبیت ازت، پروتئین، PH
  • نوشین بهرامسری، محمدرضا زمانی، مصطفی مطلبی صفحات 261-271
    بتاگلوکان هموپلیمر خطی از واحد های دی گلوکز است که با پیوند های بتاگلیکوزیدی به یکدیگر متصل شده اند. این ترکیب یکی از اجزاء اصلی تشکیل دهنده دیواره سلولی قارچها است و به همراه ترکیباتی همچون کیتین و انواع پروتیینها باعث حفظ استحکام دیواره سلولی قارچها می شود. آنزیمهای بتاگلوکاناز این پلیمر را با شکستن اتصالات بتاگلیکوزیدی میان زیر واحد ها، به اجزای سازنده آن تجزیه می کنند. قارچ رشته ای تریکودرما بدلیل ترشح آنزیم بتا 1و3 گلوکاناز، به عنوان عاملی قوی در کنترل بیولوژیک بیماری های قارچی مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق جهت دستیابی به جدایه قارچی با توان تولید آنزیمی مناسب تعداد 30 جدایه قارچ از گونه های مختلف تریکودرما مورد مطالعه قرار گرفت. جهت مطالعه شرایط بهینه تولید آنزیم بتا 1و3 گلوکاناز نقش عوامل مختلف محیطی نظیر تغییرات pH، دما، طول مدت کشت و شرایط هوادهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شرایط بهینه تولید این آنزیم عبارت است از pH برابر 5، مدت کشت 48 ساعت، دما 22 درجه سانتیگراد و در حالت سکون می باشد. شرایط مناسب برای فعالیت این آنزیم عبارت از pH برابر 5 و دمای 50 درجه سانتیگراد تعیین گردید. مقایسه جدایه های مختلف قارچ تریکودرما از نظر تولید این آنزیم در شرایط بهینه نشان داد که جدایه T. reesei با فعالیت ویژه آنزیمی 22.07 U/mg و جدایه T. viridaei با فعالیت ویژه آنزیمی 4.71 U/mg بترتیب فعالترین و ضعیفترین جدایه ها می باشد.
    کلیدواژگان: تریکودرما، بتا 1 و3 گلوکاناز، فعالیت آنزیمی
|
  • Khara H., Sattari M., Nezami Balochi Sh, Fakhreddin Mirhasheminasab S., Bagherzadeh D., Yousefi M Pages 180-190

    Parasite infection of 165 specimens of Tench (Tinca tinca) surveyed in Amirkelayeh wetland in the years of 2001 – 2002. According to the results, 8 species of parasites recognized, including: Raphidascaris acus (prevalence = 5.71%, mean intensity = 2.5); Camallanus lacustris (P = 1.9, mi = 1); Asymphelodora tincae (p = 18.09 %, mi = 16.37), Diplostomum spathaceum (P = 4.76 %, mi = 1.2); Dactylogyrus sp. (P = 0.95 %, mi = 20); Caryophyllaeus fimbericeps (P = 0.95 %, mi = 35); Learnaea sp (P = 25.7 %, mi= 8.63) and Trcodina sp. (P = 0.95 %, mi = 4). There species of Camallanus lacustris, Caryophyllaeus fimbericeps and lernaea sp. are reported in Tench for the first time from Iran.

  • M. Arabi Pages 191-200
    Oxygen metabolites as reactive oxygen species (ROS) are considered as major factors in male infertility. In the present investigation, we aimed to study the effect of different concentrations of ascorbate/vitamin C (300-2000 micromolar), on membrane integrity, acrosome reaction, and viability of bull (Holstein) spermatozoa in presence of iron (ferrous) ions as lipid peroxidation (LPO) promoter. LPO is one of the manifestations of ROS attack in biological membranes. LPO impinges on membrane integrity, triggers inactivation of membrane bound enzymes which involve in sperm motility. Ascorbate in concentrations below 1000 micromolar protects spermatozoa from free radical damages as evidenced from improvement in their membrane integrity (data of LPO test), elevated acrosome reactions, and increased viability. Concomitantly, there is also witnessed depletion of malondialdehyde (MDA)(an end product of LPO) generationfollowing ascorbate supplementation. Ascorbate at 1000 micromolar concentration and above, however, is not protective, as evidenced by abrupt fall in sperm membrane integrity and rate of acrosome reactions and lowered % live sperm cells. Collectively, ascorbate acts as a double-edged sward in different concentrations and researchers must keep in mind this negative side of ascorbate application in their research fields like in vitro fertilization, cell culture, and preservation of gametes to minimize its deleterious impacts on biological systems.
  • Vahdati A., Jahangirnejad A. A., Talebi H., Afrooz T., Nasery R. Pages 201-209

    There are many evidences about the effects of soybean on the reduction of cholesterol in blood. In this research we have studied the effects of purified commercial soybean protein-powder (10%, 20%, 30%) on the alteration of blood parameters (total cholesterol, triglycerids, HDL, LDL and VLDL) in hypercholesterolemic male rats. After two weeks of caging and adaptation the rats in appropriate of condition, they were fed for 8 weeks with a basic food plus 2% cholesterol and 0.5% cholic acid to induce hypercholesterolemic state in rats. Then blood samples were taken to measure hypercholesterolemia and other serum parameters. The rats were put 8 more weeks under nutritional regimen including basic food plus commercial protein (10%, 20% and 30%). At the end of test-period blood sample were taken again to measure the same parameters. Statistical analysis methods showed that in the first phase of experiment feeding by the basic food plus 2% cholesterol and 0.5% cholic acid caused significant rise of total cholesterol and LDL, indicating hypercholesterolemic. The feeding of rats by soya protein caused reduction of total cholesterol, triglycerid, HDL, LDL and VLDL. This reduction in discussed due to the presence of some amino acids and also to isoflavones.

  • Hashemin., Mashkour, M Pages 210-217
    Kani Mikaeil cave with an area of about 712 m2 is located in the northeast of Sanandaj in the Zagros region. An archaeological excavation by Palaeolithic Research Center (Roustaei et al 2002) was held in 2001 in this cave to document the prehistoric settlement of man in the region. Several test pits were dug in different parts of the cave. A great number of microvertebrate remains (Rodents, Aves, Amphibien, Reptiles) were found after the systematic dry sieving of the sediments from each section which were found to be originally pellet accumulations. The cave might have been occupied during the last 20,000 years from the late Pleistocene to mid-Holocene. In order to document the environmental changes during this time period the rodent remain from these sections are studied currently at the rodent department of the Science Faculty of the Mashad University. The rest of the material is studied at the Natural History Museum of Paris. The rodent assemblage, the most abundant part, is composed of Hamsters, Jirds, Dipodidae, Wood mouse, Voles, and Pikas. This research presents, the hamsters, for which two genera Mesocricetus and Cricetulus were identified on the basis of tooth morphology and morphometrics.
  • Ebrahimnezhadm., Hosseinil., Sari, A Pages 218-227
    Amphipods are the main food for many fishes and have high sensitivity to environmental pollution, therefore they are of economical and ecological importance. Due to the fact that the different species of Amphipoda have different physiological and ecological characterestics, the first step in cultureing them is their identification. In this study, the primary objective was to collect and indentify the Gammarus species in Zayandeh-rood River. Eight sites from various sections of the river from the origin to Dorcheh were selected. Sampling was performed seasonally from March 2002 to December 2002. Three samples were taken from each site, using the sampler (dredge) and specimens were preserved in formaline 5%. Then thay were identified to species level using the available identification keys. The 4 species were indentified as G. pseudosyriacus, G. proiectus, G. komareki, G. bakhteyaricus belonging to the genus Gammarus (Gammridae).
  • Hiedari R., Khaiami M., Farboodnia T Pages 228-236
    In this research the effects of 0.25, 0.5, 1 and 2mM pb(NO3)2 adjusted to pH 6 were examined on the four day old seedlings of Zea mays L. in the controlled condition for 72h. At the end of treatment the roots and shoots of seedlings were harvested separately.The length, dry weigh and fresh weigh of the roots and shoots of plants were measured.The results showed that Pb toxicity inhibits significantly root elongation and biomass. Analysing of Pb content in the roots and shoots of different treatments by atomic absorption indicated that: a)Pb absorption goes up by increasing level of Pb in growth solution; b) Pb accumulates in the roots and its transport to the shoots is very low. Determination of the amount of soluble sugars and total proteins indicated that the soluble sugars increased in the roots but their changes in shoots were not significant, while the total proteins were decreased in both roots and shoots. The profile of proteins by SDS-PAGE showed some changes related to control plants such as increasing of 56, 60 and 74 KD proteins.This research indicated that the Zea mays is a tolerant plant to Pb and takes up high levels of Pb from growth medium at pH 6. So, it would be necessary to understand the mechanisms of tolerance in this plant.
  • Keshavarzi M., Rahiminejad M.R., Masoumi A.A Pages 237-247
    Anatomical differences between Iranian species of Aegilops can be used to separate morphologically similar species such as Ae. caudata and Ae. cylindrica, Ae. umbellulata and Ae. geniculata. Anatomical features like stomata subsidiary cells, degree of differentiation in mesophyll, presence of prickles, frequency of short cells in coastal and intercoastal parts, number of stomata rows, frequency of stomata and short cell per leaf area and some other characters are efficient in identification of closely related species as Ae. triuncialis, Ae. columnaris, Ae. kotschyii and Ae. neglecta. Leaf anatomical characters are very important in Aegilops taxonomy and could be applied in solving taxonomically problems of this genus.
  • Mostajeran A., Amooaghaei R., Emtiazi G Pages 248-260
    In this experiment, the effect of inoculation of wheat cultivars with Azospirillum brasilense and pH of irrigation water on yield, protein content and sedimentation rate of protein (SRP) for wheat grain were examined. For this reason, a factorial experiment was conducted with three replicates and three cultivars of wheat (Omid, Ghods and Roshan), which were inoculated with and without Azospirillum brasilense. Irrigation water was applied into the pots during growing season with different levels of pH (7, 9 and 11). At the harvest time, the yield (grain) and nitrogen, protein content and SRP in grain were measured. The results indicated that the seed inoculation, pH of irrigation water and wheat cultivars have significant effect on the yield, protein content and SRP. Increase in the pH of irrigation water caused to decrease the yield, protein content and SRP. The maximum decline in the yield (17.2% decreases due a unit increase in pH), protein content and SRP due to the increase in irrigation water pH was observed in the Omid wheat cultivar (most sensitive cultivar), in contrast the Roshan wheat cultivar shows less adverse effect (10/7% decreases due a unit increase in pH). In inoculated treatments, all measurements were higher than non-inoculated pots. According to the results, Azospirillum can modify unfavorable conditions (higher pH) to obtain higher yield (by 10/7%), protein content (by 15.5%) and SRP (by 7.9%). However, the adverse effect of pH of irrigation water was the same in inoculated plants. From statistical point of view, the interaction of Azospirillum, wheat cultivar and pH of irrigation water had a significant effect on yield (grain) however the interaction for protein content and SRP were not significant. The interactions of each two treatments had statistically significant effect on yield, protein content and SRP; thereby more attention is needed for selection of Azospirillum stain and wheat cultivar.
  • Bahramsari N., Zamani M.R., Motallebi M Pages 261-271
    β-glucan is a homopolymer of D-glucose residues which are linked through β-1,3 glycosidic bonds in the main chain. This polysaccharide, comprising the highest percentage of the fungal cell walls, has a major role in providing the cell wall with rigidity and protection. This is generally achieved through the assistance of other cell wall components, such as chitin and different proteins. β-glucanase enzymes degrade the polymer into its component residues by breaking the β-glycosidic bonds. As a producer of a variety of β-1,3 glucanase enzymes, the filamentous fungus Trichoderma, has become an important means of biological control for fungal diseases. In this study, after optimizing the glucanolytic conditions at both enzyme production and reaction stages for three randomly selected isolates, the glucanolytic activities of 30 Trichoderma isolates were assayed, leading to selection of the most and least active ones, T reesei with 22.07 U/mg and T. viridae 1 with 4.71 U/mg specific activity, respectively. In this regard, the T. reesei isolate, having the strongest β-1,3 glucanolytic activity among all isolates assayed, can be a nominee for further use as a biological control agent to protect against the fungal pathogens.