فهرست مطالب
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1386)
- 86 صفحه، بهای روی جلد: 22,000ريال
- تاریخ انتشار: 1386/03/25
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحه 1زمینه و هدفمهمترین عامل ایجاد کننده COPD1 مصرف سیگار است، ترک سیگار موثرترین اقدام برای پیشگیری از COPD یا کند کردن پیشرفت بیماری است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر مداخلات ترک سیگار بر میزان FEV12 و در نهایت بهبود عملکرد ریه بیماران سیگاری مبتلا به COPD انجام شده است.روش بررسینوع مطالعه کار آزمایی بالینی و نمونه گیری به روش آسان انجام شد. سپس بطور تصادفی 160 نفر از بیمارانی که دارای ویژگی های شرکت در پژوهش بودند به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه، برگ ثبت اطلاعات و آزمون استاندارد فاگرو شتروم بود. روش گرد آوری داده ها به این صورت بود که با مراجعه به واحدهای مورد پژوهش و پرونده بالینی آنها پرسشنامه تکمیل و قبل و سه ماه بعد از مطالعه میزان مصرف سیگار و میزان FEV1 با دستگاه اسپیرومتری دستی اندازه گیری و در برگه ثبت اطلاعات درج گردید. برای گروه مداخله، مداخلات ترک سیگار به صورت مشاوره فردی، تلفنی و ارایه مطالب خود یاری استاندارد در مورد مضرات سیگار، روش های ترک سیگار و توصیه به مصرف فرآورد های جایگزین نیکوتین به مدت 3 ماه انجام شد. جهت تعیین ارتباط آماری از آزمون های تی مستقل و تی زوج، کای دو، آزمون دقیق فیشر و... استفاده شد.یافته هادر بررسی میزان مصرف سیگار سه ماه بعد از مطالعه نسبت به قبل از مطالعه، میزان کاهش مصرف سیگار در گروه مداخله 66% در برابر گروه کنترل 42.8% بود (p=0.001) و ترک سیگار 41.3% در برابر گروه کنترل 26.3% بود (p=0.006). در بررسی میزان FEV1 در سه ماه بعد از مطالعه نسبت به قبل از مطالعه در گروه مداخله (13.2%) و در گروه کنترل (0.5%) افزایش نشان داد که بین میزان افزایش FEV1 اختلاف آماری معنی داری (p=0.039) وجود داشت.نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که مداخلات ترک سیگار با افزایش میزان FEV1 و با کند نمودن روند کاهش FEV1 باعث بهبود عملکرد ریه بیماران سیگاری مبتلا به COPD می شود.
کلیدواژگان: مداخلات ترک سیگار، FEV1، بیماری های مزمن انسدادی ریه (COPD) -
صفحه 10زمینه و هدفقارچ گانودرما لوسیدوم (Canoderma lucidum) به عنوان یک ایمونومدولاتور طبیعی مطرح شده است. هنوز بطور دقیق مشخص نشده است که چه ترکیبی از این عصاره مسوول اثرات ایمونومدولاتوری آن می باشد ولی به نظر می رسد که گیرنده 3 کمپلمان (CR3) سطح سلول های مجری سیستم ایمنی به عنوان پذیرنده بتا گلوکان ها (b-glucan) که ترکیب اصلی این عصاره را تشکیل می دهد، عمل می نماید. از آنجایی که فعالیت آنزیم گلوکز-6- فسفات دهیدروژناز (G6PD) در تنظیم عملکرد های ماکروفاژها از جمله تولید نیتریک اکساید نقش مهمی ایفا می کند، ما تاثیر این عصاره را بر viability، فعالیت آنزیم G6PD و تولید نیتریک اکساید (NO) در ماکروفاژهای صفاتی موش BALB/c تیمار شده بررسی کردیم.روش بررسیابتدا ماکروفاژهای صفاتی موش BALB/c جدا شده و با غلظت های (0.001، 0.01، 0.1، 1، 10، 100 mg.ml) از عصاره پلی ساکاریدی قارچ گانودرما لوسیدوم (GL-PS) تیمار شدند و درصد زنده بودن ماکروفاژها بعد از 24 ساعت انکو باسیون با استفاده از تست MTT بررسی شد و دوز موثر 0.1 mg.ml تعیین گردید. برای تعیین فعالیت ویژه آنزیم گلوکز -6- فسفات دهیدروژناز (G6PD) ماکروفاژها به مدت 24 ساعت با دوز 0.1 mm.ml از GI-SP انکوبه شدند سپس ماکروفاژها را توسط سونیکاسیون لیزر کرده و فعالیت ویژه آنزیم G6PD با سنجش تغییر جذب NADPH در طول موج 339 nm و تعیین غلظت پروتئین با روش برادفورد در عصاره رویی سلولی بدست آمد. همچنین بعد از 18 ساعت انکوباسیون، میزان تولید نیتریک اکساید (NO) با استفاده از روش رنگ سنجی گریس سنجیده شد.یافته هابر طبق نتایج حاصله دوز 1.0 میکروگرم در میلی لیتر از عصاره پلی ساکاریدی گانودرمالوسیدوم در مقایسه با سایر دوزها، بیشترین تاثیر را روی درصد زنده بودن)ضریب تحریک) ماکروفاژهای صفاتی داشت (p<0.05). همچنین مشخص شد که دوز 0.1 میکروگرم در میلی لیتر GL-PS منجر به افزایش تولید NO و افزایش فعالیت ویژه آنزیم G6PD می شود (p<0.05).نتیجه گیریقارچ گانودرمالوسیدوم، به عنوان یک قارچ دارویی، در کشورهای آسیای شرقی بویژه در چین بطور گسترده ای جهت افزایش کیفیت زندگی و طول عمر مصرف می شود. ما بعد از انجام این تحقیق نتیجه گرفتیم که عصاره GL-PS اثر ایمونومدولاتوری بر فعالیت ماکروفاژها دارد. بنابراین می توان از عصاره پلی ساکاریدی این قارچ به عنوان یک عامل تقویت کننده سیستم فاگوستی در برابر عوامل عفونی و پاتوژن هایی چون انگل لیشمانیا استفاده کرد که تولید نیتریک اکساید توسط ماکروفاژها در برابر آنها نقش مهمی در دفاع علیه آنها دارد.
کلیدواژگان: عصاره پلی ساکاریدی گانودرما لوسیدوم، آنزیم گلوکز، 6 فسفات دهیدروژناز، نیتریک اکساید، تست MTT -
صفحه 18زمینه و هدفاضطراب اجتماعی پدیده ای نسبتا رایج در دوران اولیه نوجوانی است. پژوهش هایی که انجام شده، نشان داده است، نزدیک به 1 درصد از کودکان و نوجوانان در جهان به شکل بیمار گونه ای از آن رنج می برند. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر مهارت حل مساله بر اضطراب اجتماعی نوجوانان فاقد سرپرستی موثر مراکز شبانه روزی تحت پوشش سازمان بهزیستی استان کردستان انجام شده است.روش بررسیاین پژوهش یک مطالعه تجربی است که به صورت قبل و بعد از آموزش و مقایسه گروه مداخله و کنترل انجام شده است. قبل از شروع مطالعه اضطراب اجتماعی گروه های مورد مطالعه که واجد معیارهای پذیرش و حذف نمونه بودند با استفاده از پرسشنامه اضطراب اجتماعی لایبوویتز مورد سنجش قرار گرفتند. مواردی که نمره بالای 55 از این پرسشنامه را کسب نمودند 36 نفر بودند که به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار داده شدند. سپس 2 نفر از گروه کنترل انصراف دادند که نهایتا در گروه مداخله 18 نفر و در گروه کنترل 16 نفر قرار گرفتند. گروه مداخله به مدت 12 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش مهارت حل مساله قرار گرفتند و سپس اضطراب اجتماعی هر دو گروه با پرسشنامه اضطراب اجتماعی لیبوویتز سنجیده شد. داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و t زوج توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته هانتایج حاکی از آنست که میانگین اضطراب اجتماعی در گروه مداخله و کنترل بعد از آموزش به ترتیب 13.9±13 و 10.2±70.43 بوده و تفاوت معنادار می باشد (p=0.0001)، و نشان می دهد مهارت حل مساله به طور معناداری موجب کاهش اضطراب اجتماعی گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل شده است.نتیجه گیرینگرش حل مساله در نوجوانان، آنها را در برخورد و مقابله سازگارانه با مسایل و مشکلات زندگی یاری خواهد داد و انعطاف پذیری ذهنی خاصی در آنان ایجاد می نماید.
کلیدواژگان: مهارت حل مساله، اضطراب اجتماعی، نوجوانی، عدم سرپرستی موثر، مراکز شبانه روزی -
صفحه 26زمینه و هدف
ویتامین D، ماده ای ضروری برای هموستاز و حفظ سلامت استخوان است. هدف از این مطاله ارزیابی ارتباط نتایج حاملگی با وضعیت تغذیه ای ویتامین D و کلسیم مادر است.
روش بررسی449 زن حامله در زمان زایمان به همراه نوزادان تازه متولد شده بررسی و مشخصات دموگرافیک مادران و نوزادان ارزیابی شد. نوع مطالعه مقطعی بود. از آزمون t و c2 جهت تحلیل داده ها استفاده گردید.
یافته هامیانگین دریافت ویتامین D در مادران 1.87±2.26 میکروگرم در روز و متوسط دریافت کلسیم در آنان 370.47±816.284 میلی گرم در روز بود. نوزادان مادران با دریافت کافی کلسیم و ویتامین D به صورت معنی داری دارای آپگار و قد هنگام تولد بالاتری در مقایسه با نوزادان مادرانی بودند که دریافت کلسیم و ویتامین D آنها ناکافی بود)به ترتیب، p=0.03 و p=0.04). ارتباط معنی داری بین دور سر نوزادان با دریافت کلسیم و ویتامین D مادران یافت نشد (p>0.04).
نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که دریافت کافی کلسیم و ویتامین D از طریق غذا یا مکمل ها، باعث وزن گیری بهتر مادر و جنین و نمره آپگار و قد و وزن مناسب تر در جنین می شود. بنابراین برنامه های اصلاح وضعیت تغذیه ای به ویژه در مورد زنان حامله ضروری بنظر می رسد و تشویق به مصرف غذاهای با منابع غنی از این مواد مغذی به ویژه لبنیات و نیز غنی سازی منابع غذایی و مکمل یاری افراد در معرض خطر توصیه می شود.
کلیدواژگان: نتایج حاملگی، کلسیم، ویتامین D، تغذیه -
صفحه 32زمینه و هدفبیماری های تروفوبلاستیک حاملگی از موارد حاملگی های پر خطر می باشند که در صورت عدم تشخیص به موقع مشکلاتی از جمه مرگ و میر، هیپرتیروئیدی، فشارخون حاملگی و عوارض تخلیه رحم را ایجاد می نمایند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری های تروفوبلاستیک حاملگی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان بعثت سنندج انجام گرفت.روش بررسیدر این مطالعه توصیفی کلیه زایمان های طبیعی، سزارین، کورتاژ تخلیه ای و حاملگی مولار به تعداد 39979 مورد از خرداد 73 الی خرداد 82 مراجعه کننده به بیمارستان بعثت سنندج بررسی شدند. روش نمونه گیری سرشماری بوده و کلیه موارد مبتلا به بیماری های تروفوبلاستیک ثبت شده در دفتر پاتولوژی بیمارستان بعثت بررسی شدند. با مراجعه به پرونده داده ها استخراج شده و به محیط نرم افزار SPSS win وارد و نمودارها و جداول فراوانی رسم شدند.یافته هاشیوع بیماری های تروفوبلاستیک در افراد مورد مطالعه 2.02 در هزار حاملگی بود و از 39979 حاملگی، 81 مورد بیماری تروفوبلاستیک یافت شد که از این تعداد 78 مورد (96.3%) مول هیداتیفورم، 2 مورد (2.5%) مول مهاجم و 1 مورد (1.2%) کوریوکار سینوما بود. میانگین سنی بیماران 5.2±27.2 سال بود. در 30 مورد (38%) از بیماران سابقه سقط قبلی یافت شد.نتیجه گیریبا توجه به اینکه بروز بیماری های ترفوبلاستیک حاملگی در سنندج مشابه مناطق دیگر ایران است با این حال پیشنهاد می شود سونوگرافی روتین در سه ماهه اول بارداری جهت تشخیص زود رس در مرحله بدون علامت بیماری در افراد حامله انجام شود.
کلیدواژگان: بیماری تروفوبلاستیک، حاملگی، اپیدمیولوژی -
صفحه 38مینه وهدفنیتریک اکساید (NO) یک رادیکال آزاد با نیمه عمر کوتاه است که در بسیاری از فرآیند های بیولوژیک دخالت دارد و از اکسیداسیون ال- آرژنین ایجاد می شود. گزارشات ضد و نقیضی در رابطه با اثرات NO در پروسه ترمیم زخم سوختگی وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ال- آرژنین (پیش ساز (NO و L-NAME (مهار کننده NO) بر درصد بهبودی زخم های سوختگی در موش بزرگ آزمایشگاهی است.روش بررسیدر این تحقیق از 60 راس موش بزرگ آزمایشگاهی نر بالغ با وزن 270-250 گرم استفاده شده است. بعد از ایجاد بیهوشی و تراشیدن موهای پشت آنها، مساحت معینی از پوست پشت حیوانات به مدت 8 ثانیه در معرض آب 95 درجه سانتیگراد قرار گرفت و سوختگی مرطوب ایجاد شد. پس از ایجاد سوختگی، حیوانات بطور تصادفی در دو دسته 30 تایی قرار گرفتند. هر دسته دارای سه گروه بود: کنترل (گروه سوختگی بدون درمان)، گروه تجربی یک (گروهی که به میزان 100 mg.kg ال- آرژنین را بصورت داخل صفاقی دریافت می کردند(و گروه تجربی دو)گروهی که به میزان L-NAME 10 mg.kg را دریافت می کردند(به موش های دسته اول در روزهای اول، سوم و پنجم تزریق صورت گرفت و در روز هفتم بعد از سوختگی نمونه پوستی تهیه شد. به موش های دسته دوم از روز اول و یک روز در میان تا روز 13 تزریق و در روز 15 نمونه گیری انجام شد. پس از فیکس کردن نمونه ها و تهیه لام هایی با رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین میزان اپیتلیزاسیون بررسی شد. شاخص مورد بررسی دیگر اندازه گیری میزان بهبودی زخم در روزهای اول، پنجم، دهم و پانزدهم بعد از سوختگی بود.یافته هامیزان پیشروی اپیدرم از لبه سالم زخم در گروه های تجربی یک نسبت به گروه های کنترل و L-NAME بیشتر بود. میزان درصد بهبودی زخم در گروه های ال- آرژنین نسبت به سایر گروه ها بیشتر بود اما از نظر آماری معنادار نبود.نتیجه گیرینتایج نشان داد که در هیچکدام از گروه های مورد مطالعه سطح زخم بطور کامل بسته نشده بود و NO تا حدی توانسته بود ترمیم را تسریع نماید.
کلیدواژگان: ال، آرژنین، L، NAME، سوختگی، ترمیم، بهبودی -
صفحه 46زمینه و هدفدیابت شیرین از شایع ترین بیماری های آندوکرین است و شیوع آن روز به روز افزایش می یابد. بیماری های قلب و عروق از عوامل اصلی ایجاد مرگ و میر در مبتلایان به دیابت به شمار می آیند. داروهای سولفونیل اوره به طور فراوان برای درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع II مصرف می شود. گزارشات ضد و نقیضی در مورد ایجاد عوارض قلبی- عروقی توسط این داروها وجود دارد و همچنین به تفاوت در ایجاد این عوارض بین داروهای نسل اول و نسل دوم هم اشاراتی شده است. در مطالعه حاضر اثرات عروقی کلرپروپامید (نسل اول) و گلی بن کلامید (نسل دوم) از ترکیبات سولفونیل اوره در موش های صحرایی نر سالم مورد بررسی قرار گرفتند.روش و بررسیموش های صحرایی نر تحت درمان با داروهای فوق بمدت شش ماه بصورت خوراکی قرار گرفتند و پاسخ دهی حلقه های آئورت به استیل کولین، ایزوسورباید دی نیترات و فنیل افرین در دو گروه شاهد و مورد مطالعه، توسط آنالیز واریانس مقایسه گردید.یافته هاتفاوت معنی داری در پاسخ دهی حلقه های آئورت مجزا به استیل کولین، ایزو سورباید دی نیترات و فنیل افرین در گروهای تحت درمان با کلرپرومامید، گلی بن کلامید و شاهد مشاهده نگردید.نتیجه گیریداروهای سولفونیل اوره از طریق بلوک کانال های پتاسیم حساس به ATP که علاوه بر سلول های بتای پانکراس در قلب و عضله صاف جدار عروق نیز وجود دارند ممکن است تون عروقی را تحت تاثیر قرار دهند. با توجه به نتایج این مطالعه مصرف خوراکی طولانی مدت کلرپرومامید و گلی بن کلامید خاصیت انقباضی آئورت را تغییر نمی دهد. مطالعات بیشتر برای روشن شدن اثرات عروقی ترکیبات سولفونیل اوره مورد نیاز است.
کلیدواژگان: گلی بن کلامید، کلرپروپامید، اثرات عروقی، آئورت، موش صحرایی -
صفحه 54زمینه و هدف
انجام جراحی سنگ های دستگاه ادراری در طی چند دهه گذشته تغییرات وسیعی کرده است. در حال حاضر درمان استاندارد سنگ هایی که به ESWL پاسخ نمی دهند یا دارای اندازه بزرگ و متعدد هستند، استفاده از PCNL می باشد که در این روش با استفاده از یک Access چند میلیمتری از طریق پوست سنگ ها خرد و خارج می شود. با این روش علاوه بر کاهش موربیدیتی می توان از نتیجه بهتری برخور دار بود. این مطالعه با هدف تحلیل موارد اعمال جراحی PCNL انجام شده از سال 83 تاکنون در استان کردستان انجام شد.
روش بررسیاین مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی بود. جامعه آماری شامل کلیه بیمارانی که در سال های 83 تا شهریور 85 تحت عمل جراحی PCNL قرار گرفته بودند، حجم نمونه برابر با جامعه آماری که برابر 100 نفر بودند و روش نمونه گیری سرشماری بود. داده های طرح با استفاده از بررسی پرونده های بیماران و اطلاعات ثبت شده توسط جراح مربوطه جمع آوری گردید. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و استفاده از نرم افزار SPSS Win و آزمونهای آماری c2 و T-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هادر کل در خلال سالهای 1383 تا نیمه اول 1385، تعداد 100 مورد PCNL بر روی 66 بیمار (66%) مرد و 34 (34%) زن انجام شده بود. میانگین سنی بیماران 12.81±38.33 سال بود)دامنه سنی 72-17 سال(. میانگین مدت عمل در بیماران 24.12±86.91 دقیقه بود. میانگین اندازه سنگ ها 9.81±33.72 میلیمتر بود. میانگین طول مدت بستری 0.65±2.33 روز و میانگین دوز داروی مخدر به کار گرفته 24±57.6 میلی گرم پتدین بود. میانگین اندازه سنگ در بیماران 9.81±33.72 میلیمتر بود. 17% از بیماران دارای عارضه و 83% بدون عارضه بودند. در کل 91% موارد عمل، موفقیت آمیز بود. 2% نیاز به عمل مجدد و 7% با ESWL سنگ باقیمانده بر طرف شد. بیشترین نوع سنگ دیده شده از نوع اگزالات کلسیم بود. بین طول مدت عمل و مخدر استفاده شده و طول مدت بستری در بیمارستان رابطه معنی داری وجود داشت (p=0.000).
نتیجه گیرینتایج این مطالعه ضمن تایید مطالعات قبلی، موفقیت آمیز بودن اعمال PCNL در سطح استان را نشان می دهد.
کلیدواژگان: سنگ ادراری، Percutaneous nephrolithotomy) PCNL)، کردستان -
صفحه 60زمینه و هدفسندرم تخمدان پلی کیستیک از شایع ترین اختلالات اندوکرین می باشد که موجب کاهش و عدم تخمک گذاری می گردد. روش های درمان برای تحریک تخمک گذاری شامل درمان طبی و جراحی می باشد. درمان جراحی در موارد مقاوم به درمان طبی با کمک لاپاراسکوپ و انجام کوتریزاسیون تخمدان صورت می گیرد. این مطالعه جهت بررسی پاسخ به تحریک تخمک گذاری و میزان منظم شدن قاعدگی به دنبال کوتریزاسیون تخمدان توسط لاپاراسکوپ انجام شده است.روش بررسینوع مطالعه نیمه تجربی قبل و بعد بوده و در 44 بیمار مبتلا به PCOS مقاوم به درمان طبی مراجعه کننده به مرکز نازایی فاطمه زهرا (س) و بیمارستان شهید یحیی نژاد بابل انجام شده است.
بیماران پس از کوتریزاسیون تخمدان از نظر حاملگی و تخمک گذاری بمدت 3 ماه تحت نظر قرار گرفته و در صورت عدم تخمک گذاری، درمان طبی شروع و پاسخ تخمدان به درمان بعد از کوتر با پاسخ تخمدان قبل از کوتر از نظر تخمک گذاری، میزان حاملگی و وضعیت قاعدگی ارزیابی شد. میزان حاملگی و میزان منظم شدن قاعدگی در ارتباط با متغیرهای سن و نوع نازایی مورد بررسی قرار گرفت. روش نمونه گیری بصورت در دسترس و برای آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های T-Test جفت و Wilcoxon و Fishers exact test استفاده شده است.یافته هااز 44 بیمار تحت بررسی با دامنه سنی 36-18 سال، 32 بیمار بعد از کوتریزاسیون، تخمک گذاری داشتند (72.8%) (p=0.007)، و میزان حاملگی به دنبال کوتریزاسیون 15 مورد بود (43.09%) که 3 مورد آن دو قلویی بوده است. بعد از کوتریزاسیون در 18 نفر (40.7%) از بیماران، قاعدگی منظم شد (p=0.000).بین سن بیماران و نوع نازایی با منظم شدن قاعدگی و میزان حاملگی بعد از کوتریزاسیون تفاوت معنی داری وجود نداشت (p>0.05).بحث و نتیجه گیریعلی رغم مطالعات و نتایج متفاوت، در این بررسی پاسخ تخمدان به درمان طبی بعد از کوتریزاسیون تخمدان افزایش یافت که این افزایش در درمان کلومیفن و HMG به مراتب بیشتر است. میزان حاملگی بعد از کوتریزاسیون تخمدان و به دنبال درمان دارویی بالاتر می رود که در درمان ترکیبی کلومیفن و HMG بالاترین میزان را دارد و ارتباطی با سن و نوع نازایی ندارد.
کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، کلومیفن، کوتریزاسیون -
صفحه 66زمینه و هدفبیماری هوچکین یک نوع بد خیمی در سیستم لنفاوی است که با علایم گوناگون تظاهر می کند. مواردی که تا بحال به عنوان تظاهرات اولیه غیر معمول هوچکین گزارش گردیده است شامل تحت فشار قرار گرفتن طناب عصبی، آتروفی موضعی عروقی، پوئیلکود رماتوس، لنفادم یکطرفه در اندام تحتانی، اسکلریت و اپی اسکلریت نودولار مولتی فوکال و آنی همولیتیک و ترومبوسیتوپنی ایمیون، کراتوکنژنکتیویت گرانولوماتوز، هوچکین در زی دیافراگم هستند که در همه اینها گرفتاری اولیه در محلی غیر از مدیاستن بوده است.
معرفی بیمار: در بیمار مورد نظر بیماری هوچکین با سندرم لوب میانی ریه راست تظاهر نموده است که بر اساس رادیوگرافی و سی تی اسکن انجام شده فقط لوب میانی درگیر شده و حتی هیچگونه لنفادنوپاتی ناف ریه و داخل مدیاستن نیز گزارش نگردید. در بیوپسی سوزنی زیر کنترل توموگرافی کامپیوتری از نظر پاتولوژی و ایمنوهیستکوکمیستری هوچکین گزارش گردید و به شیمی درمانی هوچکین نیز پاسخ مناسبی داده شد و بیمار قطع درمان گردید.نتیجه گیریتظاهر تی پیک فرم ریوی بیمار هوچکین اغلب بصورت لنفادنوپاتی های ناف ریه یا لنفادنوپاتی های مدیاستن است. تاکنون فقط 100 مورد هوچکین ریوی اولیه بدون ادنوپاتی یا بیماری منتشر گزارش شده است و بیمار مورد نظر ما نیز فرم غیر معمول از بیماری هوچکین ریوی بوده است. بنابراین توصیه می شود در تشخیص بیماری هوچکین به موارد غیر معمول هوچکین نیز دقت گردد تا با تشخیص زودرس از پیشرفت بیماری جلوگیری به عمل آید.
کلیدواژگان: هوچکین، سندرم لوب میانی ریه راست، لنفادنوپاتی -
گزارش یک مورد پاپیلریسیستیک سولید تومور پانکراسصفحه 70زمینه و هدفپاپیلری سیستیک سولید تومور پانکراس، تومور نادری می باشد که اکثرا زنان جوان را مبتلا می سازد. پیش آگهی این تومور خوب است و تومور با درجه بد خیمی کم می باشد. تشخیص قبل از عمل این تومور به علت شباهت به سایر ضایعات کیستیک پانکراس سخت می باشد.
معرفی بیمار: در اینجا ما بیمار 19 ساله مونثی را معرفی می کنیم که با توده شکمی مراجعه کرده است و در بررسی های سونوگرافیک و CT اسکن، توده ای کیستیک در ناحیه پانکراس گزارش شده است. تشخیص قطعی این تومور قبل از عمل سخت می باشد و در بیمار معرفی شده نیز پس از انجام بررسی های پاتولوژیک و سیتولوژیک بر روی نمونه بدست آمده از انجام جراحی تشخیصی نهایی داده شد. بیمار شواهد عود تومور را در شش ماه پس از عمل که مراجعه سرپایی داشت و در سایر بررسی ها نشان نداد.نتیجه گیریپاپیلری سیستیک سولید تومور پانکراس (PCSTP) تومور نادری می باشد که ممکن است با علایم مبهمی مانند احساس سنگینی شکم بروز نماید و یا بدون علامت باشد. مساله مهم در درمان این تومور دقت در خارج کردن کامل تومور می باشد که در اینصورت احتمال عود تومور بسیار کم می باشد.
کلیدواژگان: پانکراس، پاپیلری سیستیک سولید تومور، تومور اپیتلیالی، جراحی
-
Page 1Background And AimCigarette smoking is the most important risk factor for COPD. Cessation of smoking is the most effective way for prevention or treatment of COPD.Materials And MethodsThe study group consisted of 160 patients which was divided into 2 equal groups (intervention and control). Sampling method was simple.In intervention group counseling for cessation of smoking was performed. The data were collected by use of the questionnaires, Fagrostrom test, registered FEV1 rate and smoking rate. Measurement of FEV1 before and 3 months after the study, was performed by using a hand spirometer device. Data were analyzed by means of descriptive and inferential methods, such as x2 exact fisher test, t-test and ect… usting SPSS Statistic program.ResultsAfter 3 months of study, reduction in smoking rate in intervention group was %66, while this figure for control group was 41.3% (p=0.001). 41.3% and 26.3% of the subjects of the intervention and control groups respectively, quitted smoking. 3 months after study the rate of FEV1 in intervention group was significantly (%13.2) higher than those of control group (0.5%) which revealed a significant statistical difference (p<0.05%).ConclusionThe result of this study supported the use of such measures encouraging cessation of smoking which can lead to an increase in FEV1 and a decrease in FEV1 reduction with improvement of pulmonary function in COPD patients.
-
Page 10Background And AimGanoderma Lucidum has been regarded as a natural immunomodulator. The exact carbohydrate epitope responsible for the immunomodulatory activity and its receptor have not been identified, but it seems likely that it is the receptor CR3 (complement receptor 3) which can bind to β-glucan polysachharide. Because glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD) activity has a critical role in the regulation of macrophage functions such as nitric oxide (NO) production, we assessed the immunomodulatory effect of GL-PS in BALB/c peritoneal macrophages.Materials And MethodsFor this purpose, BALB/c mice peritoneal macrophages were isolated and treated with various concentrations of GL-PS (0.001, 0.01, 0.1, 1, 10, 100 g/ml). After 24 hours, the viability of treated macrophages was measured by MTT assay at 540 nm and the effective dose was determined to be 0.1µg/ml. Then, macrophages were sonicated and special activity of G6PD was measured in the cell extracts by measuring the alterations in NADPH absorption at 339nm and protein concentration by Bradford method. Also, NO production was determined by use of Griess-reagent after 18 hours.ResultsResults of this study showed that 0.1 g/ ml of GL-PS had the maximal effect on cell viability (stimulation Index) in comparison to other doses)0.05
p(.
ConclusionGanoderma Lucidum is widely used in traditional Chinese medicine to improve quality and length of life. We concluded that GL-PS extract had an immunomodulatory effect on macrophage functions. So, it can be a good choice to augment phagocytic system against infectious agents and pathogens such as Leishmania species, because nitric oxide production plays a critical role against these organisms. -
Page 18Background And AimSocial anxiety is a common problem in the prime of youth. The aim of this study was to assess the effect of skill training programs in solving social anxiety related problems among the unsupervised adolescents living in the boarding houses of Kurdistan welfare office.Materials And MethodsThis is a quasi-experimental study with comparison of the control and intervention groups before and after training. Before study, subjects were assessed by Libowitz questionnaire, 36 of them got scores of more than 55 and were randomly placed in the intervention and control groups. Training of problem solving skills was performed for the intervention group for twelve 45-minute sessions. The two groups were assessed by means of Libowitz questionnaire. Data were analyzed with SPSS soft ware by use of independent and paired T-tests.ResultsThe results of this study revealed that mean values for social anxiety in the intervention and control groups were 39±13.9 and 70.43±10.2 respectively which was statistically significant (p<0.0001).ConclusionWe concluded that problem solving training sessions can be effective in the prevention of social anxiety and its consequences and will help adolescents to manage their social problems.
-
Page 26Background And Aim
Vitamin D is essential for the health of pregnant women and their newborns. The aim of this study was to determine the relationship between the outcome of pregnancy and maternal calcium and vitamin D intake.
Materials And MethodsThis cross-sectional study included 449 healthy pregnant women at the time of delivery and also their newborns after delivery. Maternal and neonatal anthropometric data were collected and Calcium and Vitamin D intake was determined. The mean values for vitamin D and calcium intake in mothers were 2.26±1.87 µg/d and 816.284±370.47 mg/d respectively.
ResultsOur findings showed that, the mean Apgar score and height of the newborns whose mothers had adequate calcium and vitamin D intake were higher than those of infants of mothers with inadequate intake (p=0.04, p=0.03; respectively).
ConclusionsOur study showed a significant correlation between adequate maternal calcium and vitamin D intake and appropriate neonatal birth weight, height and one-minute Apgar score. We found that mothers with adequate intake of calcium and vitamin D had greater weight gain. Therefore proper nutritional plans for pregnant women are necessary. Consumption of foods rich in calcium and vitamin D, in particular dairy products, fortification of foods and addition of supplements to diet regimen of the population at risk of developing such nutritional deficiencies should be taken into consideration.
-
Page 32Background And AimGestational trophoblastic diseases are among the cases of high risk pregnancies. Lack of timely diagnosis may lead to complications such as high morbidity and mortality, HTN and hyperthyroidism. The aim of this study was to assess the incidence and epidemiologic status of gestational trophoblastic diseases in Besat Hospital in Sanandaj from 1373 to 1382.Materials And MethodsThis descriptive study included all normal deliveries, cesarean sections, and curettages of the moles in Beast Hospital from 1373 to 1382. The sampling method was census. Data were analyzed by means of descriptive statistical methods using SPSS win11 program.ResultsThe results of this study showed that the incidence of trophoblastic diseases was 2.02 per 1000 pregnancy, namely 81 cases out of 39979. 78 (96.3%) patients had hydatidiform mole, 2 cases (2.5%) invasive mole and 1 case (1.2%) choriocarcinoma. The mean age of the patients was 27.25.2 years. 30 cases (38%) had history of abortion.ConclusionThe incidence of gestational trophoblastic diseases and the mean age of these patients in Sanandaj are the same as those of others regions of Iran. Therefore routine sonograpghy in the first trimester, for rapid diagnosis of gestational trophoblastic diseases is recommended.
-
Page 38Background And AimNitric oxide (NO) is a free radical with a short half life and is recognized as an important mediator involved in various pathological and pathophysiological processes. It is produced by oxidation of L-arginine. There are many different reports about its beneficial effects in burns. The aim of the present study is to assess the effects of L-arginine (NO Precursor) and L-NAME (NO inhibitor) on epithelialization and precentage of healing of the burns in rats.Methods and Materials: 60 adult male rats with the weight of 250-270g were entered into this study. After induction of general anesthesia, a certain area on the back region was exposed to 95c water for 8 seconds in order to produce wet burns. Then the animals were divided into two equal groups randomly. Each group divided further into three sub-groups: control, L-arginin which received 100 mg/kg L-arginine intraperitonealy and L-NAME which received 10mg/kg L-NAME. Injections in the first group performed on the first, third and fifth days and skin biopsies were taken on the seventh day after burn. Injections in the second group performed every other day from the first to the 13th day, and specimens were obtained on the 15th day. After staining the samples with H&E, the extent of epithelialization was evaluated. The percentage of wound healing was another index which was assessed by measuring the surface of the healed area on the fifth, tenth and 15th day after burn.ResultsThe rate of epithelialization (new epiderm) from edge of intact skin in L-arginine group was higher than those of other groups. Also L-arginine group revealed a higher perecentage of healing than other groups but it was not statistically significant.ConclusionIn this study none of the groups showed complete wound closure but NO somewhat accelerated the wound healing process.
-
Page 46Background And AimDiabetes mellitus is the most common endocrine disorder with an ever-increasing prevalence. Cardiovascular complications are the major cause of death in diabetic patients. Type II diabetes mellitus is usually treated by sulfonyureas. There are controversial reports regarding cardiovascular side effects of these drugs. Conflicting evidences exist about side effects of the first and second-generation sulfonylureas. In this study, the vascular effects of chlorpropamide and glibenclamide (first and second generations of sulfonylureas respectively) were investigated in healthy male rats.Materials And MethodsMale rats were treated by the above–mentioned drugs for six months and the response of aortic rings to acetylcholine, isosorbide dinitrate and phenylephrine were studied and compared to normal control group. Data were analyzed by means of ANOVA test.ResultsThere was no significant difference between the response of aortic rings of treated and control group to acetylcholine, isosorbide dinitrate and phenylepherine.ConclusionSulfonylureas through closing ATP dependent potassium channels, which exist in beta-cells of pancreas and other organs such as heart and vascular smooth muscles may affect the vascular tone. Based on the results of this study long term oral consumption of chlorpropamide and glibenclamide in normal rats did not affect aortic contractile property. Further studies are needed to clarify the vascular effects of sulfonylureas.
-
Page 54Background And Aim
Surgery for removal of urinary system stones has improved very much. At the present time standard therapy for stones which do not respond to ESWL, and also for large or multiple stones is PCNL. In this method the stones are broken into small pieces and taken out. This method has a better outcome and minimal morbidity rate. The aim of this study was to assess the outcome of PCNL operations in Kurdistan province since 1383.
Materials And MethodsThis was a cross sectional descriptive analytic study. The study group comprised all the patients who had undergone PCNL from 1383 to 1385 (100 patients). Sampling method was census. Data collected by reviewing the patients` medical records and were registered in check lists. The collected data were analyzed by means of 2 and T-test using SPSS win soft ware.
Resultsfrom 1383 to 1385, 100 PCNL operations had been done on 66 (66%) men and 34 (34%) women. The mean age of the patients was 38.33±12.81. (age rang: 17-72 years old). The mean operation time was 86.91±24.12 minutes and the mean size of the stones was 33.72±9.81mm. The mean hospitalization time was 2.33±0.65 days and the mean narcotic (petidin) dose was 57.6±24. 17% of the patients developed some kind of complication, but no problem observed in the other 83%. In general 91% of the operations were successful. 2% of the patients needed another surgery and in 7% of the patients, the remaining stones were treated by use of ESWL. The most common type of stones were calcium oxalate. There was a significant relationship between the operation time, dose of narcotic and duration of hospitalization (p=0.000).
ConclusionThe result of this study were compatible with previous studies and confirms PCNL as a successful surgical method for treatment of the urinary system stones.
-
Page 60Background And AimPolycystic ovary syndrome is one of the most common endocrine disorders which can cause oligoovulation and anovulation in infertile women. Treatment of PCOS at first step is medical and in resistant cases surgery by laparoscope and electro-cauterization of the ovaries will be considered. The aim of this study was to evaluate the effect of laparoscopic cauterization of ovaries on ovulation, pregnancy, ovarian response to induction of ovulation and menstrual regulation.Materials And MethodsIn a semi-experimental- (before and after study), cauterization of the ovaries by laparoscope was done in 44 PCOS patients who were resistant to medical treatment. Ovulation, pregnancy and menstrual regulation were evaluated in these patients in a period of 3 months. Then pregnancy rate, ovulation and regularity of menses were evaluated before and after cauterization. Sampling method was census and data were analyzed by paired T-test, Wilcoxon, and Fischer`s exact test using SPSS soft ware.Results44 patients aged from 18 to 36 with unsuccessful medical induction of ovulation and irregular menses were selected for the study. After cauterization of the ovaries, ovulation was evident in 32 (%72) and 15 (%34.09) of them became pregnant, with twin pregnancy in 3 cases. Ovarian hyperstimulation syndrome was not occurred in the patients.ConclusionIn spite of different results of different studies, our study revealed that the response of ovaries to medical treatment and also pregnancy outcome would be better after laparoscopic cauterization of the ovaries and this effect is better when combination of HMG and clomiphen citrate is used. Pregnancy and regulation of menses after cauterization had no relation to age and cause of infertility.
-
Page 66Background And AimThe commonest presentation in Hodgkin`s disease is painless cervical lymphadenopathy with or without a mediastinal mass. Uncommon presentations of Hodgkin`s disease that has been so far reported include: spinal cord compression, localized poikiloderma vascularis atrophicans, unilateral lower extremity lymphedema, multifocal nodular episcleritis and scleritis, Immune thrombocytopenia and hemolytic anemia, granolomatous keratoconjunctivitis, subdiaphragmatic Hodgkin`s disease. In these cases uncommon presentations were extramediastinal.Case Report: In this case Hodgkin’s disease presented with right lung middle lobe syndrome without hillar or mediastinal lymphadenopathy. CT guided needle biopsy of pulmonary lesion revealed Hodgkin`s disease and response to chemotherapy was very good.ConclusionThe typical presentation of pulmonary Hodgkin`s disease includes multiple, irregularly marginated pulmonary nodules in the hillar or mediastinal areas. Our case had an uncommon presentation of pulmonary Hodgkin`s disease. Therefore for early diagnosis and treatment, such presentations of the disease should be taken into consideration.
-
Report of a case of Papillary cystic solid tumor of pancreasPage 70Background And AimPapillary cystic tumor of pancreas is a rare neoplasm which principally affects young women. It has a good prognosis and has a low malignant potential. Because of its similarity to other cystic pancreatic lesions, preoperative diagnosis is difficult to make. Case Report: Our patient was a 19 years old girl who presented with an abdominal mass. Definitive diagnosis was not made preoperatively. The diagnosis of papillary cystic neoplasm was made through histopathological examination of the specimen after surgery. The patient has had no evidence of recurrence during the last six months.ConclusionThis rare tumor may be symptomless or may present with vague symptoms such as feeling of abdominal heaviness. Complete removal of the tumor will culminate in a low recurrence rate.