فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1385)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1385)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/11/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد چیت ساز، فرشته اشتری، علی مهرابی کوشکی صفحه 131
    زمینه و هدف
    فلج بلز (Bell’s) شایع ترین نوع فلج عصب هفتم می باشد. علت این بیماری ناشناخته است ولی از آن جایی که رد پایی از ویروس هرپس را در این بیماری پیدا کرده اند، در درمان آن تجویز داروی آسیکلوویر پیشنهاد شده است، لذا جهت تعیین اثر این دارو و مقایسه آن با درمان مرسوم توسط پردنیزولون و بررسی این که آیا تجویز توام این دو دارو موجب بهبودی سریع تر و نیز کاهش عوارض ناشی از بیماری می شود، مطالعه حاضر انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بود که بر روی سه گروه از بیماران مبتلا به عارضه فوق انجام شد. بیماران به طور تصادفی به سه گروه تقسیم و به هر گروه به ترتیب پردنیزولون، آسیکلوویر و پردنیزولون - آسیکلوویر داده شد و در پایان داده های مربوط به سه گروه با استفاده از آزمون Kruskal - Wallis مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که نسبت بهبودی در گروه دریافت کننده توام پردنیزولون و آسیکلوویر %80.76، و در گروهی که آسیکلوویر تنها دریافت کردند نسبت بهبودی %65.38 و در بیمارانی که پردنیزولون تنها دریافت کردند %69.23 بود. تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که در بیماران تحت درمان توام پردنیزولون و آسیکلوویر سیر درمانی سریع تر و پاسخ درمانی بهتر می باشد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که درمان توام پردنیزولون و آسیکلوویر در بهبود سریع تر مبتلایان به بلزپالزی موثرتر است و نیز در مواردی که تجویز پردنیزولون محدودیت کاربرد دارد، نظیر مبتلایان به دیابت می توان از آسیکلویر به عنوان درمان جانشین استفاده نمود.
    کلیدواژگان: فلج بلز، پردنیزولون، آسیکلوویر
  • مجید سیرتی ثابت، فاطمه کرمی تهرانی صفحه 137
    زمینه و هدف
    وجود گیرنده های هورمونی در سلول های سرطانی از جنبه های مختلف حائز اهمیت است. بررسی وضعیت گیرنده های استروژنی در ارزیابی پاسخ سلول های سرطانی پستان به هورمون درمانی مهم است. در سال های اخیر مطالعات بسیاری روی گیرنده های پرولاکتین به خصوص در سرطان پستان انجام شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی وضعیت گیرنده های استروژن و پرولاکتین در نمونه های سرطان پستان است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی چهل نمونه سرطان پستان مورد بررسی قرار گرفت. گیرنده استروژن با استفاده از روش اتصال توسط لیگاند رادیواکتیو سنجش شد. گیرنده آزاد و تام پرولاکتین با استفاده از پرولاکتین نشاندار شده با ید 125(125I - PRL) سنجش گردید. برای سنجش گیرنده تام پرولاکتین از محلول کلرید منیزیم (3.5 مولار) استفاده شد.
    یافته ها
    %85 نمونه ها از نوع سرطان مهاجم مجرایی بودند و مشخص شد که به ترتیب %62.5، %45 و %62.5 موارد دارای گیرنده استروژن، گیرنده پرولاکتین آزاد و گیرنده پرولاکتین تام هستند. 45% سلول های توموری مورد مطالعه دارای هر دو گیرنده استروژن و پرولاکتین تام بودند. ارتباط معنی داری (p<0.05) بین گیرنده استروژن و گیرنده پرولاکتین آزاد مشاهده شد. هم چنین ارتباط بین گیرنده استروژن و گیرنده پرولاکتین تام نیز معنی دار (p<0.05) بود. در این مطالعه هم چنین مشخص گردید که 20% نمونه ها دارای هیچ یک از گیرنده های استروژنی یا پرولاکتینی نیستند.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن وجود گیرنده های استروژنی و پرولاکتینی در سلول های توموری و نقش این هورمون ها در رشد سلول های سرطانی پستان اهمیت استفاده از داروهای ضد استروژنی و ضد پرولاکتینی در مهار رشد این تومورها مشخص می گردد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، گیرنده استروژن، گیرنده پرولاکتین، هورمون درمانی
  • مینا مبشر، هدایت صحرایی، بهنام صادقی راد، محمد کمالی نژاد، جمال شمس صفحه 143
    زمینه و هدف
    تاکنون تاثیر زعفران بر اثرات سرخوشی آور مورفین مورد بررسی قرار نگرفته است. در تحقیق حاضر، اثر عصاره آبی کلاله گل زعفران (Crocus sativus) بر کسب و بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین در موش های کوچک آزمایشگاهی نر نژاد N - MARI در محدوده وزنی 25 - 20 گرم بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت تجربی بر روی 136 سر موش کوچک آزمایشگاهی نر که به طور مساوی در 17 گروه تقسیم شدند (8 سر در هر گروه)، انجام گردید. در آزمایش اولیه، مقادیر متفاوت مورفین و یا عصاره گیاه به حیوانات تزریق شد تا مشخص شود که آیا مورفین و یا عصاره گیاه توانایی القای ترجیح مکان شرطی شده را در این دستگاه دارند یا خیر؟ در بخش دوم آزمایش ها، ابتدا حیوانات مقادیر متفاوت عصاره و پس از 30 دقیقه دوز موثر مورفین را دریافت کردند تا اثر عصاره بر کسب ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین بررسی شود. برای بررسی اثر عصاره گیاه بر بیان ترجیح مکان شرطی شده، حیوانات در روزهای آموزش فقط دوز موثر مورفین را دریافت کردند و در روز آزمون 30 دقیقه قبل از شروع آزمایش، مقادیر متفاوت عصاره را دریافت کردند. یافته ها در بین گروه های مختلف با استفاده از آزمون آماری آنالیز - واریانس یک طرفه مقایسه شد.
    یافته ها
    آزمایش ها نشان داد که تجویز مورفین (1 mg/kg، 2، 4 و 8) باعث افزایش زمان سپری شده در قسمت دریافت مورفین گردید (ترجیح مکان شرطی شده) (p<0.001). این افزایش در گروه دریافت کننده دوز (mg/kg 4 و 8) مورفین کاملا معنی دار بود. تجویز عصاره با دوز (50 mg/kg) نسبت به گروه سالین باعث بروز ترجیح مکان شرطی شده گردید (p<0.01). تجویز عصاره گیاه مذکور با دوزهای فوق قبل از تجویز مورفین (8 mg/kg) سبب کاهش معنی دار زمان سپری شده در قسمت دریافت دارو در دوز 100 mg/kg گردید (p<0.05). هم چنین تجویز عصاره به حیواناتی که در روزهای القای شرطی شدن، مورفین با دوز (8 mg/kg) دریافت کرده بودند، سبب افزایش بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین گردید که این افزایش در دوز 50 mg/kg عصاره کاملا معنی دار بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    از این آزمایش ها استنباط می شود که عصاره کلاله گل زعفران سبب تضعیف کسب و تقویت بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین می گردد. هم چنین، این عصاره به تنهایی سبب بروز ترجیح مکان شرطی شده می شود.
    کلیدواژگان: مورفین، ترجیح مکان شرطی شده، موش کوچک آزمایشگاهی، عصاره زعفران
  • محمدرضا بشارتی، سیدمهدی کلانتر، محمدحسن شیخها، سید محمد سیدحسنی صفحه 151
    زمینه و هدف
    تخمین های اخیر بیانگر وجود حدود 148 میلیون نابینا یا بیمار مبتلا به اختلال شدید بینایی در دنیا می باشد که عمدتا ساکن کشورهای در حال توسعه می باشند. شناخت کافی در زمینه فراوانی انواع نابینایی به خصوص موارد وراثتی آن و انجام مشاوره ژنتیک و استفاده از روش های تشخیصی قبل از تولد می تواند نقش موثری در پیشگیری و درمان نابینایی داشته باشد که این مطالعه به این منظور صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 109 بیمار نابینا انجام گرفت. با بیماران بر اساس روش استاندارد مشاوره ژنتیک مصاحبه گردید. در موارد دارای طرح توارثی نمونه خون، جهت بانک DNA گرفته شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و تست های آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از 109 بیمار مورد بررسی، 73 مورد (%67) مذکر و 36 مورد (%33) مونث بودند. بیش از نیمی از موارد نابینایی %53.2 در سن زیر یک سالگی قابل تشخیص بودند. شایع ترین نوع بیماری منجر به نابینایی و کم بینایی در جامعه مورد بررسی رتینیت پیگمانتر در 35 مورد (%32.1) و سپس دیس ژنزی گلوب در 18 مورد (%16.5) بود. از نظر هم خونی، 76 مورد (%69.7) از متولدین ازدواج های فامیلی در درجات مختلف بودند. در 66 بیمار شجره فامیلی از نظر وجود موارد مشابه نابینایی مثبت بود که در شجره فامیلی 10 بیمار طرح توارثی خاصی مشاهده نمی شد ولی در بقیه موارد، %6.4 طرح توارثی اتوزومال غالب، %33.9 طرح توارثی اتوزومال مغلوب و %11.1 طرح توارثی وابسته به جنس مغلوب وجود داشت. یعنی در مجموع، شجره فامیلی 56 نفر از نابینایان طرح توارثی را نشان می داد که احتمال اختلال تک ژنی را برای %51.4 از کل جامعه مورد بررسی مطرح می کند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه می تواند به پزشکان و مشاورین ژنتیک کمک کند تا به نقش توارث در نابینایی و کم بینایی پی ببرند و با نگاه جدیدی در برخورد با اختلالات نابینایی ارثی و راهگشای برنامه های آتی برای تشخیص و پیشگیری از بروز مجدد اختلال بینایی در نسل های بعدی باشد.
    کلیدواژگان: نابینایی، مشاوره ژنتیک، طرح توارث، نابینایان
  • طیبه نگاهبان، علی انصاری جابری، مجید کاظمی صفحه 161
    زمینه و هدف
    در اغلب موارد، زایمان طبیعی، بهترین نوع زایمان بوده اما در چند دهه اخیر در اکثر کشورهای جهان، سزارین رشد فزاینده ای یافته است. این در حالی است که در بسیاری از موارد، دلایل علمی تعیین کننده نوع زایمان نیست و اکثر سزارین ها بنا به درخواست خانم های باردار صورت می گیرد. یکی از راه های کاهش سزارین، شناسایی علل تمایل خانم های باردار به زایمان سزارین، می باشد. بنابراین در این مطالعه روش ارجح زایمان و عوامل موثر بر آن از دیدگاه خانم های باردار مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی 256 زن باردار به صورت پی در پی با استفاده از پرسش نامه پژوهشگر ساخته از طریق مصاحبه رو در رو از نظر انتخاب روش زایمانی، عوامل موثر در انتخاب نوع زایمان و هم چنین میزان آگاهی در زمینه انواع زایمان مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های مرکزی، پراکندگی، آزمون t، آنالیز واریانس یک طرفه و مجذور کای صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد %31.25 از خانم های باردار، سزارین و %68.75 زایمان طبیعی را انتخاب کردند. بیشترین دلیل انتخاب زایمان سزارین، ترس از درد شدید ناشی از زایمان طبیعی (%52.5) و بیشترین دلیل انتخاب زایمان طبیعی عوارض بالای سزارین (%42) بیان شده بود. آزمودنی ها در مجموع به %45.5 سوالات آگاهی پاسخ صحیح دادند.
    نتیجه گیری
    مهم ترین علت تمایل زنان به زایمان سزارین ترس از درد شدید ناشی از زایمان طبیعی و عدم آگاهی از عوارض سزارین بوده و بهترین راه حل این مشکل، آشنا نمودن خانم های باردار با عوارض سزارین و ترویج و استفاده از روش های دارویی و غیردارویی تسکین درد زایمان است.
    کلیدواژگان: زنان باردار، دیدگاه، روش ارجح زایمان
  • منصور ملکوتی، زهرا ده بوره، خسرو مانی کاشانی، بهنام حشمتیان صفحه 169
    زمینه و هدف
    گرسنگی در انسان تغییرات متابولیکی ایجاد می کند. از آن جایی که روزه داری برنامه غذایی را تغییر می دهد، بنابراین تغییرات هورمونی و الکترولیتی در روزه داری به وجود می آید. این تغییرات متابولیکی و رفتاری، شاید بر جنسیت نوزادان مادران باردار روزه دار تاثیرگذار باشد. مطالعه کنونی با هدف تعیین ارتباط بین جنسیت نوزادان متولد شده از مادران روزه دار که مرحله فولیکولی آخرین دوره قاعدگی آن ها در ماه رمضان سال قبل بوده، صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، پرسش نامه هایی در بین مادرانی که از تاریخ 6/5/1383 الی 20/6/1383 در بیمارستان فاطمیه همدان وضع حمل کرده و باردار شدن آن ها از نظر زمانی با ماه رمضان سال قبل مطابقت داشت، توزیع گردید. نسبت جنسی فرزندان در 196 مادری که در مرحله فولیکولی آخرین دوره قاعدگی قبل از بارداریشان حداقل ده روز، روزه دار بودند با 175 مادری که همان شرایط را داشته ولی روزه دار نبوده اند، از طریق آزمون Chi - square مقایسه شد و p<0.05 معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که در مادران روزه دار، با میانگین سنی 23.27±5.06 سال، پسرهای متولد شده (154 مورد، %78.6) بیشتر از گروه مادران غیر روزه دار، (80 مورد %45.7) با میانگین سنی 23.57±4.93 سال بود و اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود داشت (p<0.0001).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد روزه داری در مرحله فولیکولی آخرین دوره قاعدگی منجر به افزایش احتمال پسرزایی شود هرچند که نتایج حاصل، مربوط به جامعه مورد مطالعه بوده و انجام مطالعات وسیع تر و آینده نگر با در نظر گرفتن عوامل مداخله گر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: جنسیت نوزاد، روزه داری مادر، مقاربت، آخرین دوره قاعدگی
  • فروزان آتش زاده شوریده صفحه 175
    زمینه و هدف
    دیابت بارداری، اختلال در متابولیسم کربوهیدرات هاست که برای اولین بار طی بارداری تشخیص داده می شود. بدون انجام آزمون های غربالگری، این بیماری ناشناخته می ماند و موجب عوارض جدی در مادر و جنین می گردد. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی دیابت بارداری و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه های زنان و زایمان بیمارستان های دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران طی سال های 80 - 1379 بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 18 ماهه (از مهر 1379 لغایت اسفند 1380) تعداد 2221 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه های زنان و زایمان بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بررسی شدند. پس از اخذ تاریخچه درباره سابقه خانوادگی و مامایی و عوامل خطر و معاینه کامل در مورد کلیه زنان باردار، غربالگری با آزمون قند خون ناشتا و آزمون تحمل گلوکز با 50 گرم گلوکز انجام شد. معیار در آزمون غربالگری، گلوکز مساوی یا بیشتر از 130 mg/dl بود و زنان باردار با آزمون غربالگری مثبت، برای انجام آزمون گلوکز خوراکی 3 ساعته با 100 گرم گلوکز معرفی می شدند.
    یافته ها
    فراوانی دیابت بارداری بر اساس معیار کارپنتر و کوستان %4.8 (با فاصله اطمینان 95%، 7/5% - 9/3%) بود. میانگین سن افراد مبتلا به دیابت بارداری) بود27.44±5.85)) سال و به طور مشخص بالاتر از افراد غیر دیابتی ((25.95±5.5 بود (P<0.01). هم چنین میانگین شاخص توده بدنی (BMI) در افراد مبتلا به دیابت بارداری بیش از افراد غیر مبتلا به دیابت بارداری بود (P<0.05). از میان عوامل خطرساز دیابت بارداری تنها سه عامل سن? 25 سال (P<0.01)، سابقه دیابت در خانواده (P<0.0001) و 27 Kg/m2?BMI با بروز دیابت بارداری ارتباط داشتند (P<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد دیابت بارداری از فراوانی نسبتا بالایی برخوردار است و غربالگری باید بدون توجه به وجود علایم و عوامل خطرساز، برای کلیه زنان باردار انجام شود.
    کلیدواژگان: فراوانی، دیابت بارداری، عوامل خطرساز
  • محمود صفاری، محسن تقی زاده، محمد پوربابایی صفحه 181
    زمینه و هدف
    سودوموناس آئروژیناس (Pseudomonas aeroginosa) یک باسیل گرم منفی است که به صورت فلور طبیعی در دستگاه گوارش و پوست یافت می شود. این باکتری در ایجاد عفونت های فرصت طلب در سوختگی ها و زخم ها از اهمیت خاصی برخوردار است و با توجه به مقاومت این باکتری به طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها، یافتن مواد جایگزین بدون عوارض مانند عسل توسط بعضی از متخصصین توصیه شده است. با توجه به خواص ضد میکروبی عسل های مختلف بر آن شدیم تا در این مطالعه اثر این ماده را در منطقه کاشان روی باکتری فوق مورد بررسی و مطالعه قرار دهیم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با روش آزمایشگاهی انجام شد. از 15 نمونه عسل تهیه شده، 8 نمونه عسل انتخاب و پس از انجام آزمایشات شیمیایی، مقدار قندهای احیا کننده، آنزیم دیاستاز و مقدار قند ساکارز آن ها تعیین گردید. به این ترتیب 6 نمونه عسل طبیعی و دو نمونه عسل غیرطبیعی و یک نمونه عسل ساختگی از شکر جهت کنترل انتخاب گردیدند. پس از تهیه رقت های 5، 10، 15، 20، 25، 30% از هریک از نمونه ها در محیط مولرهینتون (V/V)، سوش استاندارد (27853=ATCC) سودوموناس آئروژینوزا روی محیط های فوق کشت و نتایج ارزیابی گردید. دو نمونه عسل طبیعی نیز بعد از حرارت دادن با رقت های فوق، مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عسل طبیعی دارای سطح آنزیم استاندارد از رقت 10% به بالا روی رشد باکتری موثر بوده و از رقت 20% به بالا کاملا مانع رشد باکتری شد در حالی که عسل های طبیعی فاقد آنزیم دیاستاز اثرات ضد میکروبی کمتری داشتند. عسل های غیرطبیعی هیچ گونه اثر ضدمیکروبی نداشتند. نتایج نشان داد که حرارت دادن باعث کاهش خاصیت ضدمیکروبی عسل می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که عسل های طبیعی دارای اثرات ضد میکروبی روی سودوموناس آئروژینوزا هستند و با توجه به مقاومت این باکتری نسبت به طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها، به عنوان یک جایگزین با پایش کامل عفونت و انجام تحقیقات درون تنی بیشتر، می تواند مورد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیاستاز، زخم، سوختگی، سودوموناس آئروژینوزا، عسل
  • جمشید آیت اللهی صفحه 187
    زمینه و هدف
    سل ریه از عفونت های شایع و سل قسمت تحتانی ریه، تظاهر غیر معمول این بیماری می باشد که اغلب باعث تشخیص اشتباه می شود. در حال حاضر اپیدمی عفونت HIV و ایدز باعث افزایش بروز این تابلوی سل شده است. هدف این مطالعه تعیین شیوع سل قسمت تحتانی ریه در شرایط مختلف بالینی و آزمایشگاهی و پاسخ آن به درمان است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی بود. کلیه بیماران مبتلا به سل ریوی مراجعه کننده به درمانگاه نیکوپور یزد طی سال های1377 لغایت1383 که دارای پرونده کامل سل بودند، وارد این مطالعه شدند. اسمیر و کشت خلط و قند خون برای کلیه بیماران و تعدادی از آزمایشات دیگر از جمله HIV، برای تعدادی از بیماران درخواست شد.
    یافته ها
    از مجموع 217 بیمار مبتلا به سل ریوی،43 نفر (81/19%) گرفتاری قسمت تحتانی ریه داشتند. گرفتاری قسمت تحتانی ریه در خانم ها شایع تر 24 نفر (8/21%) از آقایان 19 نفر (75/17%) بود، 86/41% در گروه سنی بالاتر از 60 سال بودند. و این تابلوی بیماری در افراد دیابتی شایع تر بود 7 نفر (28%). گرفتاری یک طرفه ریه شایع تر 113 مورد (52%) و طرف راست ریه به صورت شایع تری گرفتار بود 102 مورد (60%). 102 مورد تجامد (47%) و 57 مورد حفره (26%) شایع ترین تظاهر رادیولوژیک این بیماران بود.
    نتیجه گیری
    سل قسمت های مختلف ریه را گرفتار می نماید و گرفتاری قسمت تحتانی ریه در جریان بیماری سل نسبتا شایع است و در افراد دیابتی به طور شایع تری دیده می شود و در زنان سنین پایین نسبت به مردان بیشتر دیده می شود. تظاهرات بالینی گرفتاری قسمت تحتانی ریه مانند گرفتاری قسمت فوقانی ریه بوده و پاسخ به درمان آن نیز با درمان استاندارد مشابه می باشد...
    کلیدواژگان: سل ریوی، سل قسمت تحتانی ریه، رادیوگرافی
  • ملاحت اکبرفهیمی، حسین کریمی، ثریا رحیم زاده رهبر، حسن عشایری، سقراط فقیه زاده صفحه 193
    زمینه و هدف
    توانایی حفظ تعادل از ضروریات انجام فعالیت های روزمره زندگی است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط تعادل با استقلال در فعالیت های روزمره زندگی بیماران مبتلا به سکته مغزی در شهر تهران در فاصله زمانی بین 6-24 ماه پس از بروز سکته مغزی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش مقطعی می باشد. از بین مراجعه کنندگان به بخش های کاردرمانی، 45 بیمار سکته مغزی واجد شرایط پژوهش به صورت تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. وضعیت تعادل حرکتی این بیماران با شاخص تعادل برگ و فعالیت های روزمره زندگی با شاخص بارتل ارزیابی شد. نتایج با استفاده از آزمون آماری همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی 45 بیمار سکته مغزی (23 زن و 22 مرد) مورد مطالعه 55.71±12.79 بود. از نظر سطح استقلال در فعالیت های روزمره زندگی، %53.4 از بیماران در گروه استقلال جزیی و %64.4 دارای توانمندی تعادل حرکتی در سطح خوب بودند. نتایج میزان همبستگی بین تعادل و استقلال در فعالیت های روزمره زندگی در بیماران مورد مطالعه را r=0.762 نشان داد که از نظر آماری معنی دار است (p<0.05) هم چنین در بررسی تعادل در وضعیت های مختلف، بین تعادل در وضعیت نشسته با استقلال در فعالیت های روزمره زندگی ارتباط معنی داری نبود و بین تعادل در وضعیت ایستاده ثابت و ایستاده بدون تکیه گاه همراه با جابجایی و استقلال در زندگی ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، تعادل به عنوان عاملی موثر در استقلال فعالیت های روزمره زندگی بیماران سکته مغزی مطرح می باشد. انجام اقدامات درمانی به موقع به منظور بهبود تعادل به ویژه تعادل در وضعیت های مختلف و همراه با جابه جایی و در حال حرکت، شاید بتواند موجب ارتقای سطح استقلال در فعالیت های روزمره زندگی که از نیازهای ضروری هر فرد می باشد، گردد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، فعالیت های روزمره زندگی، تعادل
  • حسن خدادادی، محمد اسدپور، شهناز زهره کرمانی، علی راوری صفحه 201
    زمینه و هدف
    امروزه سوانح و حوادث یکی از معضلات سلامت جوامع بوده، و از مهم ترین علل مرگ و میر کودکان در جهان و کشور ما محسوب می شود. پیشگیری از آن در جوامع، مستلزم شناخت اپیدمیولوژیک سوانح و عوامل حادثه زا (ویژگی های شخصی، زمانی و مکانی) است که این مساله هدف این بررسی را تشکیل می دهد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که در طی یک سال (از 13 دی ماه 1378 تا 13 دی ماه 1379)، بر روی کلیه کودکان زیر 15 سال مصدوم مراجعه کننده به بخش اورژانس بیمارستان حضرت علی ابن ابیطالب (ع) رفسنجان انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه هایی بود که از طریق مصاحبه با بیمار و همراهان او تکمیل گردیده است. داده ها پس از جمع آوری با کمک نرم افزار SPSS و آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، %69.9 مصدومین مذکر و اکثر آن ها (%71.6) ساکن شهر بودند، بیش از نیمی از حوادث در خارج از منزل (%58.8) و بیشترین سوانح در کودکان بالاتر از 7 سال (%45.5) مشاهده گردید. بیشترین فراوانی سوانح به ترتیب مربوط به سانحه سقوط (%34.1) و تصادفات (%26.7) و کمترین فراوانی را صدمه ناشی از حیوانات (%0.7) داشته است.
    نتیجه گیری
    وقوع حوادث در کودکان نکته قابل تعمقی است که لزوم آموزش رعایت اصول ایمنی و روش های پیشگیری از حوادث در کودکان را به والدین و مسوولین مراکز آموزشی و تربیتی گوشزد می نماید.
    کلیدواژگان: فراوانی، سوانح، کودکان
  • احمد رحمانی، محمد پور رنجبر، طیبه بخشی نیا صفحه 209
    زمینه و هدف
    در کشور ما علی رغم تمایل به شرکت در برنامه های ورزشی، نقش ورزش در گذران اوقات فراغت دانش آموزان و دانشجویان بسیار کم است. از این رو، هدف از انجام این پژوهش بررسی و مقایسه نحوه گذران اوقات فراغت دانشجویان دختر دانشگاه های شهر زنجان با تاکید بر ورزش و فعالیت های جسمانی بوده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مقطعی و جامعه آماری شامل 6284 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه های زنجان (علوم پزشکی، آزاد و ملی زنجان) بود که با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه، تعداد 384 نفر از آن ها به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری برگزیده شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده گردید که پایایی به روش آلفای کرونباخ (79/0=ra) تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی (میانگین، فراوانی و ضریب همبستگی) و استنباطی (آزمون ناپارامتریک کروسکال - والیس) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در میان فعالیت های اوقات فراغت، شنیدن موسیقی، تماشای تلویزیون و هم صحبتی با دوستان به ترتیب در اولویت های اول تا سوم و پرداختن به ورزش در اولویت دهم قرار داشت. اما در زمینه میزان علاقه دانشجویان، ورزش جایگاه سوم را داشت. از سوی دیگر، بررسی روابط بین متغیرها نشان داد که بین نحوه گذران اوقات فراغت دانشجویان سه دانشگاه در فعالیت های مذهبی، دیدار اقوام، تمرین ساز و آواز، تماشای ویدئو، قدم زدن و گردش کردن، هم صحبتی با دوستان، سیاحت و زیارت تفاوت معنی داری وجود دارد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    فعالیت های غیر حرکتی مانند تماشای تلویزیون و... سهم عمده ای از ساعات فراغت دانشجویان را به خود اختصاص داده و ورزش در فعالیت های فراغتی جاری آن ها جایگاه درخور توجهی نداشت. از سوی دیگر، تفاوت در نحوه گذران اوقات فراغت دانشجویان در دانشگاه ها را می توان به تفاوت های فرهنگی، اجتماعی و علایق دانشجویان و هم چنین تفاوت امکانات و برنامه های اوقات فراغت دانشگاه ها نسبت داد.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، ورزش، دانشجویان دختر، تربیت بدنی
|
  • A. Chitsaz, F. Ashtary, A. Mehrabi Koushki Page 131
    Comparison of Prednisolone and Acyclovir Alone and in Combination in Bell’s Palsy Treatment A. Chitsaz MD, F. Ashtary MD, A. Mehrabi Koushki MSc Received: 29/03/05 Sending for Revision: 26/01/06 Receiving Revised Manuscript: 28/08/06 Accepted: 17/09/06
    Background And Objective
    Bell’s palsy is the most common type of seventh nerve palsy. Acyclovir has been recommended for treatment of the patients, since some evidences show that herpes virus has a role in this disease. Thus, this study was performed to determine the effect of acyclovir on Bell’s palsy and to compare it with typical treatment i.e, prednisolone. We also investigated whether combination therapy with these two agents can cause faster improvement and alleviate the complications of the disease.
    Materials And Methods
    This study was a clinical trial and three groups of 26 patients suffering from Bell’s Palsy were included. The patients were randomely assigned to receive prednisolone, acyclovir, prednisolone – acyclovir and the data were analyzed by Kruskal – Wallis test, at the end point.
    Results
    This study showed that improvement ratio in patients who received prednisolone, acyclovir, and prednisolone – acyclovir were 69.23%, 65.38% and 80.76%, respectively. Staistical analysis showed that in the patients received combined prednisolone – acyclovir, the course of treatment was shorter and the response to treatment was faster than the other groups.
    Conclusion
    This study showed that combined prednisolone – acyclovir therapy is more effective and can cause a faster improvement in Bell’s palsy patients. Also in certain disease such as diabetes which prescription of prednisolone has limitations it is possible to use acyclovir as a substitution. Key words: Bell’s Palsy, Prednisolone, Acyclovir
    Keywords: Bell's Palsy, Prednisolone, Acyclovir
  • M. Sirati Sabet, F. Karami Tehrani Page 137
    Survey of the Status of Estrogen and Prolactin Receptors in Breast Cancer M. Sirati Sabet PhD, F. Karami Tehrani PhD Received: 23/01/06 Sending for Revision: 19/04/06 Receiving Revised Manuscript: 16/08/06 Accepted: 27/09/06
    Background And Objective
    The existence of hormonal receptors in cancer cells is very important in various aspects. Survey of the status of estrogen receptors (ERs) in the evaluation of breast cancer cells is important due to their response to hormonal therapy. Many studies have been recently carried out on prolactin receptors (PRLRs) especially in breast cancer. The aim of the present study was survey of the status of ERs and PRLRs in breast cancer.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 40 samples from breast cancer tumors were studied. Estrogen receptor was assessed by radio-ligand binding assay method. Free and total prolactin receptors were also measured using iodinated prolactin (125I-PRL). Magnesium chloride solution (3.5 M) was used to assay the total prolactin receptor.
    Results
    Eighty five percent of tumor samples were ductal tubular carcinoma. In 62.5%, 45% and 62.5% of tumor samples ER, free PRLR and total PRLR were observed respectively. Forty Five percent of the tumor cells expressed both ER and total PRLR. A positive significant relation between ER and free PRLR was observed (p<0.05). There was also a significant relation (p<0.05) between ER and total PRLR. Twenty Percent of tumor cells expressed neither ER nor total PRLR.
    Conclusion
    Since the existence of estrogen and prolactin receptors in breast tumor cells have been shown, application of antiestrogenic and antiprolactin drugs in the inhibition of these tumors growth are possibly of value.
    Keywords: Breast Cancer, Estrogen Receptor, Prolactin Receptor, Hormone Therapy
  • M. Mobasher, H. Sahraei, B. Sadeghi, Rad, M. Kamalinejad, J. Shams Page 143
    Background And Objective
    The effects of Crocus sativus (Saffron) on the euphoric properties of morphine have not yet been studied. In the present study, the effects of water extract of C. sativus stigma on the acquisition and expression of morphine-induced Conditioned Place Preference (CPP) in male N-MARI mice (weighted 20-25 g) were investigated.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted on 136 male mice that were divided into 17 groups (n=8/group). In a pilot study, different doses of morphine (1, 2, 4 and 8 mg/kg) and C. sativus extract (10, 50 and 100 mg/kg) were injected to the animals, to evaluate the drugs ability in induction of place preference. In the second phase of the experiments, the extract of the C. sativus was administered during or after induction of morphine CPP. Then, CPP were tested in the animals. One-way analysis of variance (ANOVA) was performed for statistical procedure.
    Results
    Administration of morphine (1, 2, 4 and 8 mg/kg), increased the required time in the compartment paired with morphine (i.e. CPP) that was significant (p<0.001) for those animals that received 4 and 8 mg/kg of morphine. Administration of the plant extract (50 mg/kg) also produced a significant CPP (p<0.01) compared with control group. Injection of the same dose of the extract before morphine (8 mg/kg) administration, caused a decrease in the time spent in drug-paired side only in dose of 100 mg/kg of the extract (p<0.05). In addition, injection of the plant extract in the test days to the animals, which reveived morphine (8 mg/kg) in the conditioning days, enhanced the expression of morphine CPP in the animals, that was statisticaly significant for the extract at the concentration of 50 mg/kg (p<0.05).
    Conclusion
    It could be concluded that injection of the extract of C. sativus can inhibit the acquisition but enhanced the expression of morphine-induced CPP. In addition, the extract can produce CPP by itself.
    Keywords: Morphine, Conditioned Place Preference, Mice, Saffron Extract
  • M.R. Besharati, S.M. Kalantar, M.H. Sheikhha, S.M. Seyed Hassani Page 151
    Background And Objective
    It is estimated that 148 million people worldwide, the vast majority of them in developing countries, are suffering from blindness or severe visual disorders. Understanding of the different kinds of blindness epidemiology and its inheritance pattern, genetic counseling and prenatal diagnosis are important factors in prevention and treatment of blindness. This survey was designed based on the above facts.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done on 109 blind people. The individuals were interviewed based on standard genetic counseling procedure. Blood samples were collected from the cases with inheritance pattern and then stored in a DNA bank. The data were analyzed by using SPSS software and χ2 test.
    Results
    From the total of 109 individuals, 73 were male (67%) and 36 were female (33%). More than half of them (53.2%) were detectable in patients aged less than one year old. The most common cause of blindness and low vision was retinitis pigmentosa in 35 cases (32.1%) followed by globe dysgenesis in 18 cases (16.5%). Consanguinity in different degrees and a positive familial history of blindness were detected in 76 and 66 patients respectively. There was no genetic pattern in ten pedigrees. In the rest, the genetic patterns were as follows 6.4% autosomal dominant, 33.9% autosomal recessive, and 11.1% X-linked recessive. In total the inheritance pattern was detected in 56 familial pedigrees which suggested single gene disorder with the relative frequency of 51.4% in the studied population.
    Conclusion
    This study may help physicians and genetic counselors to understand the importance of genetic inheritance in blindness and low vision. In addition, we believe our findings will possibly shed a new light on the future plans involving diagnosis and prevention of visual blindness.
    Keywords: Blindness, Genetic Counseling, Inheritance Pattern, Blind
  • T. Negahban, A. Ansari Jaberi, M. Kazemi Page 161
    Background And Objective
    While it's widely accepted that vaginal delivery is the best method of parturition, in most countries the cesarean rate has been growing over the past decades and in most cases it's performed only based on the women demand. Finding the reasons of women’s tendency toward cesarean may help to diminsh the rate of this delivery method. Therefor in the present study we tried to investigate the preference method of delivery and its relevant causes in view of pregnant women referring to public and private clinics in Rafsanjan.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study, 256 pregnant women were continuously interviewed and their method of choice for delivery and their reasons were also investigated using a qustionnaire. Data were analyzed by t test, one way Analysis of Variance and χ2 test.
    Results
    The results showed that 31.25% and 68.75% of the participants choose Cesarean Section (C/S) and Normal Vaginal Delivery (NVD) respectively as a method of choice for parturition. 52.6% of those who have chosen C/S, believed that NVD is a painful and stressful method which cannot be tolerated whereas 42% of the second group believed C/S could be a high-risk and invasive method. Of the knowledge qustions, 45.5% were correctly answered by the participants.
    Conclusion
    The most important reasons for choosing C/S among the participants were fear of severe pain during vaginal delivery and lack of knowledge about the complications of cesarean. In addition, it should be important for the health – policy makers to develop an awareness concerning the C/S complications and the advantages of NVD. Applying of pharmaceutical and non – pharmaceutial pain-relief methods may also change the attitude of women in favour of NVD.
    Keywords: Pregnant Women, Attitude, Preference Method
  • M. Malekouti, Z. Dehbooreh, Kh. Mani Kashani, B. Heshmatian Page 169
    Background And Objective
    Fasting which is a fairly long period of hungry (about 15 hours), causes metabolic changes in human. The meal program is changed during the fasting, so the level of hormonal secretion and electrolytes will be alterd. These changes could possibly affect the gender of newborns that were born from fasting mothers.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, the questionair were filled in by mothers who delivered their babies from July 27th to September 11th 2004 in Hamadan Fatamieh Hospital. The pregnancy of these mothers were concurrent with the last Ramadhan month. The sex of neonates delivered by 196 mothers who were fasted for at least ten days and their follicular phase of Last Menstrual Period (LMP) corresponded with last Ramadhan month was compared with 175 mothers who did not fast as control group. The data analysed by χ2 test and p<0.05 considered as a significant difference.
    Results
    The results showed that the sex ratio in the newborns of fasted mothers with the mean age of 23.275.06 years was in favor of boys (156 cases, 78.6%), which was significantly (p<0.0001) more than the control group with the mean age of (23.57±4.93 years) (80 cases 45.7%).
    Conclusion
    Fasting in the follicular phase of LMP, could possibly change the sex ratio of newborns in favor of boys. Further investigations in different geographical places focussing on race and diet especially during the Ramadhan month are warranted.
    Keywords: Infant Sexuality, Fasting of Mother, Intercourse, Last Menstrual Period
  • F. Atashzadeh Shoorideh Page 175
    Background And Objective
    Gestational diabetes mellitus (GDM) is a metabolic disorder of carbohydrates which is first diagnosed during pregnancy. It could remain undetected without screening tests therefore, lead to severe effects on both mother and fetus. The aim of this study was to estimate the frequncy of GDM and some of its related factors in pregnant women who referred to the obstetrical clinics of educational Hospitals in Tehran from October 2000 to March 2002.
    Materials And Methods
    In this cross- sectional study (during 18 months from Oct 2000 to March 2002) 2221 pregnant women were evaluated regarding medical history, risk factors for GDM, and physical examination. Fasting blood sugar (FBS) oral glucose challenge test (OGCT) and taking 50gr glucose were performed. The cut off point of screening tests was 130mg/dl glucose. All cases with positive screening tests underwent for three hours, OGTT with 100gr glucose.
    Results
    The frequency of GDM in our study was 4.8% (CI 95%, 3.9-5.7%) according to the Carpenter Coustan criteria. The mean age of GDM group (27.445.85 years) was significantly higher than non GDM group (25.955.5 years). The mean of body mass index (BMI) were significantly higher in the GDM group, compared to the non GDM group (p<0.05). The three risk factors of age ≥25 years (p<0.01), history of familial diabetes (χ2=27.125) and BMI≥27Kg/m2 were correlated with GDM (p<0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that the frequency of GDM is relatively high and screening of all pregnant women for GDM, regardless of the risk factors for GDM or clinical manifestations of diabetes, is necessary.
    Keywords: Frequency, Gestational Diabetes Mellitus, Risk Factors
  • M. Saffari, M. Taghizadeh, M. Pourbabaee Page 181
    Background And Objective
    Pseudomonas aeroginosa is a gram negative bacterium which is found in the intestinal tract and skin as normal flora. It can cause opportunistic infections, contaminated wounds especially burn lesions, and is resistant to many antibiotics. Many studies support the use of honey for these infections. The aim of this study was to investigate the possible bactericidal effects of different kinds of honey, on P. aeroginosa, in Kashan.
    Materials And Methods
    This was a labaratory study. Eight out of 15 honey samples were selected and their reducing sugars, saccharose were quantified, also Diastase enzyme activity was determined. The included specimens were then classified to natural (6 specimens), synthetic unnatural (2 specimens) and a sample prepared by sugar, and two by heat-inactivated natural honeys. Different concentration (V/V) containing 5, 10, 15, 20, 25, 30 percent of honeys were added in the Muller Hinton agar and P. aeroginosa (ATCC=27853) were then cultured.
    Results
    The results showed that natural honeys at the concentration of 10%, had bactricidal effects on the growth of P.aeroginosa. The synthetic honeys did not show this effect. but heating process reduced bactricidal properties of the honeys.
    Conclusion
    We concluded that natural honeys can be used for the treatment of infectious wounds especially in burns, and superficial lesion. In vivo studies are also warranted to confirm the bactericidal effects of honey. Keywords:
    Keywords: Diastase, Wounds, Burns, Pseudomonas aeroginosa, Honeys
  • J. Ayatollahi Page 187
    Background And Objective
    Pulmonary tuberculosis is common and lower lung field tuberculosis is an atypical presentation of pulmonary tuberculosis, which often causes confusion in diagnosis. Its incidence has been increased worldwide with more cases of AIDS. This study was designed to identify the prevalence of pulmonary tuberculosis, in different clinical conditions, its common clinical and radiological presentations, Asid Fast Bacilli (AFB) status, and the outcome of treatment.
    Materials And Methods
    This is a cross- sectional study. All pulmonary tuberculosis patients referred to Nikoopoor clinic (YAZD) were included in the study (217 patients) for routine evaluation, especially, sputum for AFB, blood sugar, HIV testing, and CXR investigations.
    Results
    From 217 patients, 19.81% had lower lung field tuberculosis. Female patients 21.8% were affected more than male 17.75%, 41.86% aged >60 years. Unilateral involvement was more common (52%) and the right side was more frequently affected (60%). Consolidation (47%) and cavitations (26%) were the main radiological findings.
    Conclusion
    Lower lung field tuberculosis is fairly common in Yazd (central region of Iran). Its clinical presentation is similar to classical upper lung field tuberculosis and short course chemotherapy has equall effect as similar as standard therapy.
    Keywords: Pulmonary Tuberculosis, Lower Lung Field, Radiography
  • M. Akbarfahimi, H. Karimi, S. Rahimzadeh Rahbar, H. Ashaeri, S. Faghihzadeh Page 193
    Background And Objective
    The capability of balance preservation in activities of daily living (ADL) is of paramount important. The aim of this study was to investigate the relationship between balance disorders and independence in ADL of patients, 6-24 months after their stroke in Tehran.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study. Forty Five stroke patients attending occupational therapy clinics in Tehran over a 7 months period, who met the inclusion criteria, were selected using simple randomization. The subjects were evaluated for performance of ADL by Barthel Index and for balance by Berg Balance scale. The data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient.
    Results
    There was a significant relationship between balance and independence in ADL (p<0.05). However, there was no significant relationship between balance in sitting position and independence in ADL.
    Conclusion
    The results show a correlation between balance and independence in ADL. Improvement of these factors especially dynamic balance, may improve independence and the quality of life in hemiplegic patients.
    Keywords: Stroke, Activities of Daily Living, Balance
  • H. Khodadadi, M. Asadpoor, Sh. Zohreh Kermani, A. Ravari Page 201
    Background And Objective
    Nowadays, accidents and injuries are the main community health problems and are also the most important cause of children death worldwide including in our country (Iran). To prevent these accidents from occuring an epidemiological investigation concerning the type of accident and its relevant risk factors including personal characters, time and place condiotions are warranted which were the goal of this study.
    Materials And Methods
    This research was a cross-sectional study that performed on all children under 15 years old during a period of one year referring to the emergency ward of Ali Ebn Abitaleb Hospital in Rafsanjan from January 13th of 2000 to January 13th 2001. The patients accompaniers were interviewed using a questionnaire and the data were then analyzed by SPSS software and descriptive statistical method.
    Results
    The results showed that, 69.6% of injured children were male and most of them (71.6%) were living in the urban areas of Rafsanjan. More than half of the accidents (58.8%) occurred outdoor and most of the victims 45.5% were more than 7 years old. The higher frequencies caused by fall (34.1%), and collision (26.7%) and the smallest ones by animals (0.7%).
    Conclusion
    Since in cases of accidents children are especially vulnerable any prevention programs should be based on teachers training and also on childhood education programs with strong parent involvement.
    Keywords: Frequency, Accidents, Children