فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، بهار 1386)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، بهار 1386)

  • 120 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله مروری
  • سید محمد اکرمی صفحه 205
    توجه ویژه بر مطالعات علوم پایه، بخش عمده توجه دانشمندان و مراکز علمی تحقیقاتی سراسر جهان را به خود معطوف ساخته است. ژنتیک پزشکی علمی است که پل بین مطالعات بالینی و علوم پایه را با توجه ویژه بر علل مولکولی بیماری ها و عوارض آن برقرار نموده است. اهمیت مشاوره ژنتیک به عنوان بخش اصلی مدیریت بیماری های ارثی، بایستی توسط همه پزشکان لحاظ گردد. در این نوشتار به اصول مشاوره ژنتیک با تمرکز خاص روی بیماری دیابت پرداخته شده است. هدف از این مقاله مروری جلب توجه بیشتر متخصصین غدد و متابولیسم به اصول مذکور و دقت در موارد نادر و فامیلی و ارجاع آنها جهت بررسی بیشتر می باشد. تنوع نژادی و شیوع بالای ازدواج فامیلی در ایران و نیز افزایش شیوع و بروز این بیماری، ضرورت بررسی دقیق مولکولی آن را بیشتر می نماید.
    کلیدواژگان: مشاوره ژنتیک، شجره نامه، بیماری دیابت
  • مقالات پژوهشی: علوم پایه
  • شیرین حسنی رنجبر، جواد توکلی بزاز، پورین امیری، مهسا محمدآملی، باقر لاریجانی صفحه 215
    مقدمه
    آدیپونکتین یک پپتید مترشحه از بافت چربی است که به خاطر ایجاد حساسیت به انسولین و اثرات ضدآتروژنی مورد توجه قرار گرفته است. پلی مورفیسم های ژن آدیپونکتین مرتبط با سطح سرمی آدیپونکتین، BMI، حساسیت به انسولین و دیابت نوع 2 می باشند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی ژنوتیپ ها و آلل های پلی مورفیسم ژن آدیپونکتین در موقعیت +45 T/G و بررسی ارتباط آن با دیابت نوع 2 در جمعیت تهران می باشد.
    روش ها
    افراد دیابتی از کلینیک دیابت و گروه کنترل غیردیابتی با محدوده سنی 64-25 سال بوده و از ناحیه 17 تهران انتخاب شدند. در این مطالعه بررسی فراوانی پلی مورفیسم +45 T/G آدیپونکتین در 70 فرد نرمال و 80 بیمار دیابتی چاق و 72 بیمار دیابتی غیر چاق انجام شد. آنالیز مولکولار ژن آدیپونکتین با PCR-RFLPانجام گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه مشاهده گردید که فراوانی ژنوتیپ TT جمعیت دیابتی غیرچاق %62.5 و در گروه کنترل 78% بود که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود CI: 0.9-5) و OR: 2.2 و (TT Vs TG+GG P=0.02 (همچنین تفاوت معنی داری در فراوانی آلل های T و G در مقایسه بین گروه دیابتی غیرچاق و گروه کنترل مشاهده گردید و آنالیز آماری نشان داد که فراوانی آلل G در گروه دیابتی غیرچاق (%20.1) نسبت به گروه کنترل (12%) افزایش یافته است CI%95: 0.9-3.7) و OR: 1.8 و (P=0.04.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که ژنوتیپ TG و GG در مقابل TT شانس ایجاد دیابت را افزایش می دهد که این نقش غیروابسته به چاقی و BMI بالا بوده است.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، آدیپونکتین، دیابت ملیتوس
  • فاطمه محمدزاده، کبری امیدفر، رامین حشمت، مظاهر رحمانی، باقر لاریجانی صفحه 219
    مقدمه
    میکروآلبومینوری یک علامت زودرس از ضایعات کلیوی دیابت است که به عنوان یک عامل مستقل پیش بینی کننده حوادث کاردیوواسکولر در این بیماران عمل می کند، روش های مختلفی هم برای جمع آوری نمونه و هم برای بررسی آزمایشگاهی میزان آلبومینوری وجود دارد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه روش های جمع آوری ادرار در سنجش آلبومینوری با استفاده از روش کمی ایمونوتوربیدومتری به عنوان روشی که پس از HPLC از دقت و حساسیت قابل قبول برخوردار است می باشد.
    روش ها
    طی یک مطالعه مقطعی در نمونه ای تصادفی از بیماران دیابتی در سال 1385، یک نمونه ادرار 24 ساعته (Timed 24-hours) و سپس در روز بعد یک نمونه ادرار شبانه 8 ساعته (Overnight timed collection) و یک نمونه ادرار راندوم صبحگاهی (Spot urine sampling) تهیه و به روش ایمونوتوربیدومتریک سطح آلبومین در آنها اندازه گیری شد. ضرایب همبستگی و هم خوانی بین 3 روش مختلف به شیوه کمی و کیفی (طبقه بندی شده) محاسبه گردید.
    یافته ها
    47 بیمار دیابتی مورد مطالعه (46 نفر دیابت نوع 2 و 1 نفر دیابت نوع 1) در محدوده سنی 85 – 20 سال قرار داشتند. بین 2 روش نمونه گیری ادرار شبانه (8 ساعته) و نمونه ادرار راندوم صبحگاهی با نمونه ادرار 24 ساعته از نظر تشخیص میکروآلبومینوری همبستگی قابل قبولی وجود داشته و هم چنین ضریب هم خوانی (کاپا) برای دو روش جمع آوری ادرار 24 ساعته با ادرار شبانه 0.876 و بین دو روش ادرار 24 ساعته با ادرار راندوم صبحگاهی 0.936 و بین دو روش نمونه ادرار شبانه با نمونه ادرار راندوم 0.807 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود هم خوانی معنی دار و در حد عالی (Excellent) برای تشخیص میکروآلبومینوری بین این روش های جمع آوری می توان یکی از روش های جمع آوری ادرار شبانه و یا ادرار راندوم (صبحگاهی) را به جای ادرار 24 ساعته در غربالگری آلبومینوری بیماران دیابتی به کار برد.
    کلیدواژگان: میکروآلبومینوری، جمع آوری ادرار 24 ساعته، جمع آوری ادرار شبانه، نمونه ادرار راندوم، هم خوانی، غربالگری
  • علی محمد شریفی، مریم قادرپناهی، سیدضیاالدین حسینی مظهری صفحه 225
    مقدمه
    مشکلات قلبی- عروقی و از جمله پرفشاری خون، از عوارض ناشی از ابتلا به دیابت طولانی مدت می باشند. مطالعات محدودی حاکی از اثرات مثبت L– کارنیتین بر پرفشاری خون موجود می باشد. در بررسی حاضر، اثرات احتمالی L– کارنیتین بر سطح نیتریک اکسید (NO) و فعالیت آنزیم مبدل آنژیوتانسین ((ACE سرمی و فشار خون سیستولیک (SBP) در موش های صحرایی نرمال و دیابتی شده مورد مطالعه قرار گرفته است.
    روش ها
    در این مطالعه، تعداد 40 راس موش صحرایی در چهار گروه کنترل درمان نشده (C)، کنترل درمان شده (CT)، دیابتی درمان نشده (D) و دیابتی درمان شده (DT) مورد بررسی قرار گرفتند. دیابتی شدن حیوانات با تزریق استرپتوزوسین صورت گرفت. دو گروه C و D آزادانه به آب و غذا دسترسی داشتند و گروه های CT و DT، دوز مشخصی از L– کارنیتین را در آب مصرفی بطور روزانه دریافت نمودند. پس از طی 12 هفته میزان NO، SBP و فعالیت ACE سرمی ارزیابی گردید.
    یافته ها
    میزان فشار خون سیستولیک در گروه DT نسبت به گروه D کاهش معنی داری یافت. همچنین فعالیت ACE سرم در گروه DT در قیاس با گروه D کاهش معنی داری داشته و سطح NO سرم در دو گروه CT و DT به ترتیب نسبت به گروه های C و D افزایش معنی داری یافته است.
    نتیجه گیری
    بدین ترتیب چنین می توان نتیجه گرفت که L – کارنیتین ممکن است بتواند با افزایش سطح NO و کاهش فعالیت ACE سرمی موجب کاهش SBP در موش های صحرایی دیابتی گردد.
    کلیدواژگان: l، کارنیتین، دیابت، فشار خون، نیتریک اکسید، آنزیم مبدل آنژیوتانسین
  • صدیقه عسگری، علیرضا قنادی، شهریار ادیبی، غلامرضا دشتی، غلامعلی نادری، علیرضا هلالات، نرگس جعفری دینانی صفحه 235
    مقدمه
    آترواسکلروز شایعترین علت مرگ و میر در اکثر کشورهای صنعتی است و تحقیقات بسیاری برای حل مشکلات مربوط به این بیماری در حال انجام است. امروزه بدلیل عوارض جانبی داروهای شیمیایی، استفاده از داروهای گیاهی مورد توجه خاصی قرار گرفته است. در این مطالعه نیز اثرات سیاه دانه Nigella sativa L. (Ranunculacea) بر روی آترواسکلروز و بعضی فاکتورهای موثر در ایجاد آن در خرگوش های هیپروکلسترولمیک بررسی شده است.
    روش ها
    به این منظور 15 سر خرگوش نر بالغ به 3 گروه آزمایشی]گروه معمولی، گروه پرکلسترول (%1 کلسترول)، گروه پرکلسترول (%1 کلسترول)+ سیاه دانه (%5 سیاه دانه)[تقسیم شدند و به مدت 8 هفته تحت رژیم های غذایی قرار گرفتند. در ابتدا و انتهای مطالعه نمونه خون خرگوش ها برای بررسی فاکتورهای بیوشیمیایی و در انتهای مطالعه عروق کرونر راست و چپ و آئورت برای بررسی میزان تشکیل Fatty streak به کار برده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهند که مصرف سیاه دانه به همراه رژیم پرکلسترول سبب کاهش معنی دار کلسترول و LDL کلسترول و همچنین کاهش معنی دار میزان تشکیل fatty streak در آئورت، کرونر راست و چپ می گردد. در ضمن این گیاه سبب افزایش غیرمعنی دار HDL کلسترول و کاهش غیرمعنی دار تری گلیسرید، -LDL، CRP اکساید در این گروه می شود.
    نتیجه گیری
    می توان گفت سیاه دانه از طریق تاثیر بر لیپوپروتئین های سرم، اثر آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی، اثرات بسیار مفید و مطلوبی در جلوگیری از پیشرفت بیماری آترواسکلروز دارد.
    کلیدواژگان: آترواسکلروز، سیاهدانه، رگه چربی، هیپروکلسترولمیک، خرگوش
  • مقالات پژوهشی: علوم بالینی
  • فرهاد حسین پناه، مهدی رامبد، فریدون عزیزی صفحه 243
    مقدمه
    هدف از این مطالعه تعیین شیوع و ویژگی های مبتلایان به هیپرگلیسمی ایزوله (IPH) که به صورت گلوکز پلاسمای ناشتای (FPG) کمتر از 126 mg/dl و گلوکز پلاسما پس از تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) بیشتر از 200 mg/dl تعریف می شوند، بود.
    روش ها
    نتایج OGTT مربوط به 9745 فرد شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران 5589) (TLGS) زن و 4156 مرد) با سن بیشتر از 20 سال و بدون تشخیص قبلی دیابت، مورد ارزیابی قرار گرفت. مدل رگرسیون لوجستیک جهت پیش بینی وجود IPH در افراد با FPG<126 mg/dl مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع کلی هیپرگلیسمی ایزوله بعد از تست تحمل گلوکز (n=302)% 3.1 (IPH) بود. در (n=80) %26.5 از افراد دارای IPH، گلوکز خون ناشتا کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر بود. در آنالیز رگرسیون لوجیستیک، نسبت های شانس معنی دار از نظر آماری مربوط به این موارد بودند: گلوکز خون ناشتا OR=9.5) 100 mg/dl£(FPG)؛ فاصله اطمینان 95% معادل (7.1-12.5، سن £ 40 سال OR=2.6)؛ فاصله اطمینان (1.8-3.7: %95، تری گلیسیرید بیشتر یا مساوی 200 میلی گرم در دسی لیتر OR=2.1)؛ فاصله اطمینان (1.6-2.7: %95، فشار خون بالا OR=2.0)؛ فاصله اطمینان (1.8-2.6: %95، و دور کمر غیرطبیعی OR=1.9)؛ فاصله اطمینان (1.3-2.8: %95.
    نتیجه گیری
    این آنالیز نشان داد که در افراد شهرنشین تهرانی با FPG<126 mg/dl، متغیرهایی نظیر 100 mg/dl£FPG، سن بالا، بالا بودن تری گلیسرید خون، فشار خون بالا و دور کمر غیرطبیعی، به طور معنی داری با وجود IPH ارتباط داشتند. بنا بر این می توان OGTT را در افراد دارای خصوصیات فوق الذکر توصیه نمود.
    کلیدواژگان: تست تحمل گلوکز خوراکی، تشخیص، هیپرگلیسمی ایزوله بعد از تست تحمل گلوکز
  • فرشته کلانتری، سیلوا هوسپیان، ساسان حقیقی، مسعود امینی صفحه 255
    مقدمه
    هدف از این مطالعه بررسی شیوع عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در بیماران دیابتی نوع 1مراجعه کننده به مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، شیوع عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی شامل دیس لیپیدمی، مصرف سیگار و پرفشاری خون در افراد دیابتی نوع یک 3015 ساله مورد بررسی قرار گرفت. موارد <170 mg/dl کلسترول، TG<150 mg/dl، HDL>35 mg/dl، LDL<100 mg/dl، فشار خون سیستولیک کمتر از 120 و دیاستولیک کمتر از 80 میلی متر جیوه به عنوان حد مطلوب کنترل محسوب شدند.
    یافته ها
    در 219 بیمار دیابتی نوع 1 (میانگین سنی 22.5±10.3 سال، زن/مرد99.120=)، میانگین کلسترول و HDL کلسترول در زنان (46.4±34.1، 176±34.9 بالاتر از مردان بود (P<0.05) (41.5±10.1، 162.9±32.4). در کل جمعیت مورد مطالعه شیوع مصرف سیگار (15 نفر) %6.9، هیپرکلسترولمی (104 نفر) 117) LDL>100، %47.4 نفر) 50) HDL<35، %53.5 نفر) %22.8، هیپرتری گلیسریدمی (40 نفر) %18.3 و پرفشاری خون (17نفر) %7.7 بود. در بررسی عوامل خطر به تفکیک جنس شیوع HDL<35 mg/dl در مردان و >170 mg/dl کلسترول در زنان بیشتر بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    نظر به شیوع نسبتا بالای عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در جمعیت دیابتی نوع 1 اصفهان و نیز تعدیل پذیر بودن این فاکتورها، تلاش در جهت آموزش کنترل مطلوب دیابت، افزایش فعالیت بدنی و پیگیری مستمر این عوامل خطر در بیماران دیابتی نوع 1 ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی عروقی، عامل خطر، شیوع، دیابت نوع 1، پرفشاری خون، دیس لیپیدمی
  • امیر بهرامی، نصرت الله ضرغامی، لیلا خواجه علی صفحه 263
    مقدمه
    دیابت بیماری متابولیک شایع و عامل خطر مهمی برای آترواسکلروز می باشد. پدیده های التهابی ممکن است در پاتوژنز هر دو بیماری نقشی ایفا نماید. C-Reactive Protein (CRP) شاخصی از التهاب سیستمیک بوده و به عنوان عامل خطر مستقل برای بیماری های قلبی- عروقی قلمداد می شود. اگر چه سطح سرمی CRP در افراد دیابتی نسبت به افراد غیر دیابتی سالم بالاتر است، ولی اطلاعات راجع به ارتباط CRP با سطح کنترل گلیسمیک محدود می باشد. در این پژوهش ارتباط بین غلظت سرمی CRP و هموگلوبین گلیکوزیله HbA1c به عنوان شاخص کنترل گلیسمیک مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی که در 136 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 (69 نفر زن و 67 نفر مرد) انجام شد، علاوه بر اندازه گیری سطح سرمی CRP به روش بسیار حساس (Highly sensitive CRP assay) hs-CRP و اندازه گیری HbA1C، فاکتورهای مداخله گر احتمالی موثر بر سطح سرمی hs-CRP هم مدنظر قرار گرفت. قند خون ناشتا به روش گلوکز اکسیداز، HbA1C به روش HPLC، پروفیل چربی به روش آنزیماتیک و hs-CRP به روش Sandwich immunoassay اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرمی hs-CRP اندازه گیری شده در این بیماران (5.2±4.8 میلی گرم در لیتر) از محدوده نرمال بالاتر و در زنان بیش از مردان بود 6.4±5.5) در مقایسه 3.9±3.6 میلی گرم در لیتر). همبستگی بین میانگین hs-CRP و HbA1c قبل از حذف دیگر عوامل مداخله گر منفی اما معنی دار نبود (r=-0.15، p=0.07). پس از حذف عوامل موثر بر سطح سرمی hs-CRP، در کل بیماران رابطه منفی و معنی داری مشاهده شد (r=-0.22، P=0.02)، همچنین در بیماران مونث رابطه منفی و معنی داری بدست آمد (r=-0.31، P=0.03). این رابطه در بیماران مذکر منفی ولی معنی دار نبود (r=-0.12، P=0.44).
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهد که سطح سرمی hs-CRP، تحت تاثیر عوامل مختلفی بوده و افزایش غلظت hs-CRP در افراد دیابتی را نمی توان فقط بر اساس هیپرگلیسمی توجیه کرد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع2، hs، crp، هموگلوبین گلیکوزیله
  • احمد اسماعیل زاده، لیلا آزادبخت صفحه 271
    مقدمه
    اطلاعات محدودی در زمینه ارتباط مصرف میوه ها و سبزی ها با سطح پلاسمایی بیومارکرهای التهابی و شیوع سندرم متابولیک وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ارتباط مصرف میوه ها و سبزی ها با سطح پلاسمایی CRP و سندرم متابولیک در زنان تهرانی صورت گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی 486 زن 60-40 ساله از معلمان زن تهرانی که مبتلا به بیماری های مزمن نبوده و انرژی دریافتی خود را در حد معقول گزارش کرده بودند به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و بصورت تصادفی انتخاب شدند. دریافت های غذایی افراد با استفاده از یک پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک برای یکسال ارزیابی گردید. وزن و قد طبق دستورالعمل های استاندارد اندازه گیری و نمایه توده بدن محاسبه شد. نمونه خون سیاهرگی پس از 14-12 ساعت ناشتا بودن، جهت اندازه گیری سطح گلوکز خون، انسولین و لیپیدهای سرم جمع آوری گردید و فشار خون طبق روش استاندارد اندازه گیری شد. سندرم متابولیک طبق معیارهای Adult Treatment Panel-III) ATP III تعریف شد.
    یافته ها
    میانگین مصرف میوه ها و سبزی ها در افراد مورد مطالعه بترتیب 228±79 و 186±88 گرم در روز بود. هم مصرف میوه ها و هم مصرف سبزی ها، هر دو ارتباط معکوسی با سطح پلاسمایی CRP داشتند. بعد از کنترل اثر سن، نمایه توده بدن و دور کمر، میانگین پلاسمایی CRP در بین پنجک های مصرف میوه ها بترتیب 1.61، 1.65، 1.79، 1.94 و 1.56 میلی گرم در لیتر (مقدار P برای روند کمتر از 0.01) و در بین پنجک های مصرف سبزی ها بترتیب 1.52، 1.58، 1.82، 2.03 و 1.47 میلی گرم در لیتر بود (مقدار P برای روند کمتر از 0.01). این ارتباط های معکوس پس از کنترل اثر سایر عوامل مخدوش کننده و عوامل تغذیه ای همچنان معنی دار بود. پس از کنترل اثر عوامل مخدوش کننده، افرادی که در بالاترین پنجک مصرف میوه ها بودند دارای 34% (فاصله اطمینان %20: %95 تا 46%) و افرادی که در بالاترین پنجک مصرف سبزی ها قرار داشتند، دارای 30% (فاصله اطمینان %16: %95 تا 39%) شانس کمتر جهت ابتلا به سندرم متابولیک در مقایسه با افراد پایین ترین پنجک بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه ارتباط معکوسی را بین مصرف بالای میوه ها و سبزی ها با خطر سندرم متابولیک نشان داد، شاید قسمتی از این ارتباط از طریق سطح پلاسمایی CRP میانجیگری شود. این یافته ها از توصیه های کنونی تغذیه ای مبنی بر افزایش مصرف میوه ها و سبزی ها برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: میوه ها، سبزی ها، سندرم متابولیک، التهاب، زنان
  • نصرت الله ضرغامی، قربان محمدزاده، فریدون ممقانی، رضا حاج حسینی، عباس مهاجری صفحه 285
    مقدمه
    لپتین پپتیدی است که قویا با آدیپوزیته بدن ارتباط دارد و شاخص بالقوه ای برای چاقی و مشکلات ناشی از چاقی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط سطح سرمی لپتین با شاخص های آنتروپومتریک در زنان با درجات مختلف چاقی می باشد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی روی 106 زن غیر دیابتی با BMI325 و 38 زن غیر دیابتی با BMI£25 انجام گرفت. سطح سرمی لپتین با روش ایمنواسی و گلوکزخون ناشتا با روش گلوکز اکسیداز اندازه گیری شدند. نمایه توده بدن از تقسیم وزن (کیلوگرم) بر قد (متر مربع) محاسبه گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه، میانگین غلظت های سرمی لپتین در زنان با وزن طبیعی، اضافه وزن، چاق درجه 1 و چاق درجه 2 به ترتیب 46.60±1.04، 39.30±1.73، 6.88±0.56 و 48.22±3.13 نانوگرم بر میلی لیتر بود. افزایش غلظت سرمی لپتین متناسب با افزایش نمایه توده بدن (BMI) چشمگیر بود. اختلاف غلظت سرمی لپتین در بین تمام گروه ها از نظر آماری معنی دار بود (P<0.001). همبستگی مستقیم معنی داری بین لپتین و نمایه توده بدن با (r=0.736، P<0.001) مشاهده شد. همبستگی معنی داری بین لپتین و سن و لپتین با نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) در هیچ کدام از گروه ها مشاهد نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهند که غلظت لپتین با افزایش درجه چاقی افزایش می یابد و از بین شاخص های مختلف آنتروپومتریک، قویا با نمایه توده بدن ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، لپتین
  • حسن صفایی، مسعود امینی صفحه 293
    مقدمه
    بیماری های عروق قلبی شایع ترین علت مرگ و میر در بیماران دیابتی و دو تا سه برابر افراد غیر دیابتی است. کنترل شدید قند خون در این بیماران اثر اندکی بر کاهش خطر عوارض قلبی عروقی نشان داده است. در این رابطه وجود سایر عوامل خطر قلبی عروقی از جمله دیس لیپیدمی را بیش از افزایش قند خون موثر می دانند. این مطالعه به منظور بررسی کیفیت درمان و کنترل چربی های خون در بیماران دیابتی نوع 2 به انجام رسیده است.
    روش ها
    در این مطالعه تعداد 602 بیمار دیابتی نوع 2 که بطور منظم حداقل چهار بار در سال جهت کنترل قند خون به درمانگاه دیابت مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان مراجعه کرده بودند برای مدت پنج سال (1383-1379) مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران از نظر میزان خطر سطح چربی های خون در سه گروه، با سطح مطلوب (Low risk)، مرزی (Moderate risk) و بالا (High risk) که بر اساس میانگین سطح چربی های خون در طول سال محاسبه شد، ارزیابی شدند. بر اساس شاخص های استاندارد (معیارهایADA) سطح کنترل برای LDL کلسترول کمتر از 100، تری گلیسرید کمتر از 150 و HDL کلسترول برای مردان و زنان به ترتیب، بیشتر از 40 و 50 میلی گرم درصد در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در شروع مطالعه، میانگین سن بیماران 52.2±9.5 و مدت دیابت 6.8±4.6 سال و هموگلوبین گلیکوزیله %9.2±1.7 و شاخص توده بدنی 29.4±4.2 کیلوگرم بر مترمربع بود. LDL %81.4 کلسترول و 71% تری گلیسرید بالا داشتند که به ترتیب %47.8 و %41.6 آنها در سطح خطر بالا بود. در ابتدا %12.4 از ترکیبات استاتین و %21.5 از فیبرات استفاده کرده بودند که در پایان به ترتیب به %50.4 و %14.7 رسیده بود. در افراد هیپر لیپیدمی سطح LDL کلسترول از 170.8±35.8 در شروع مطالعه به 119±30 mg/dl در صد (P<0.001)، تری گلیسرید از 273.8±126 به (P=0.004) 225.2±97 کاهش و HDL کلسترول از 43.9±10.6 به (P<0.6) 48.4±14.1 افزایش یافته بود. درصد تغییرات به ترتیب برابر -%17.7، -%35.8 و +%7.3 بود. بطور کلی در پایان پیگیری سطح LDL کلسترول در30% و تری گلیسرید در 37% بیمارانی که هیپرلیپیدمی داشتند به کنترل هدف رسیده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد کیفیت کنترل چربی ها در بیماران مذکور نامطلوب است. با توجه به شیوع بالای هیپرلیپیدمی در افراد دیابتی که از عوامل مهم خطر ابتلا به عوارض قلبی عروقی در این بیماران می باشد، تشخیص و درمان دیس لیپیدمی تا دستیابی به کنترل مطلوب برای پیشگیری از بروز عوارض بعدی حایز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع2، دیس لیپیدمی، کنترل لیپید
  • مهین ولیخانی، محسن خوش نیت نیکو، علی ناصر ترک صفحه 301
    مقدمه
    پمفیگوس وولگاریس، شایعترین بیماری تاولی خود ایمنی است. استروییدها درمان اصلی این بیماری هستند که دیابت یکی از مهمترین عوارض آنها محسوب می شود و سبب کاهش زود هنگام دوز استروئید و بکارگیری دیگر داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و در موارد کمی موجب قطع مصرف آن ها می شود. تعیین عوامل خطر بروز دیابت می تواند در شناسایی زودرس آن در بیماران پر خطر کمک نماید و در عین حال درمان بیماری زمینه ای آنها ادامه داده شود.
    روش ها
    68 بیمار مبتلا پمفیگوس وولگاریس از نظر سابقه خانوادگی دیابت، فشار خون، شاخص توده بدنی HDL، TG، HbA1C، FBS، (BMI) ارزیابی اولیه شدند و به مدت 8 هفته (هرهفته 2 بار) با بررسی FBS پیگیری شدند.
    یافته ها
    در طی مدت یک سال، 68 بیمار وارد مطالعه شدند. در طول درمان 19 نفر (%27.9) به دیابت مبتلا شدند. تفاوت فراوانی ابتلا به دیابت بر اساس میزان گلوکز ناشتای مختل OR:8.39 (CI: 1.46-48.05) HbA1c>%6 (NL: 4.5-6.8)، OR: 3.11 (CI: 1.04-9.31) (IFG) و OR: 6.56 (CI: 1.64-28.18) TG3200 در گروه دیابتیک و گروه غیر دیابتیک از نظر آماری معنی دار بود. ازسوی دیگر بررسی فراوانی ابتلا به دیابت بر اساس سن، سابقه خانوادگی، فشار خون، BMI و HDL تفاوت معنی داری بین دو گروه نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که HbA1c، TG، IFG عوامل خطر مستقل برای دیابت بودند؛ بنابراین اگر بیمار مبتلا به پمفیگوس وولگاریس، کاندید درمان با گلوکوکورتیکوئید است، از نظر وجود HbA1c، TG، IFG قبل از شروع درمان بررسی شده و در بیماران پر خطر چک قند خون با فواصل زمانی کمتر انجام شود و یا درمان پروفیلاکتیک برای آنها شروع شود.
    کلیدواژگان: پمفیگوس، دیابت، گلوکوکورتیکوئید، استروئید
|
  • Seyed Mohammad Akrami * Page 205
    Basic sciences attract specific attention of medical professionals worldwide. Medical genetics can bridge between clinical observations and basic sciences via specific focus on the molecular aspects of diseases. Importance of genetic counseling as the main part of management of inherited disorders should be realized by all physicians. This paper provides genetic counseling essentials with main focus on the endocrinopathies and metabolic disorders especially diabetes mellitus and its complications. This paper may help the endocrinologists to have more attention on these rules for referring rare familial or syndrome cases. High ethnicity variations and high rate of consanguineous marriage in Iran as well as increase in the incidence and prevalence of such disorders highlight the importance of molecular studies of such disorders in our country.
    Keywords: Genetic counseling, Pedigree, Diabetes
  • Shirin Hasani Ranjbar, Javad Tavakkoly Bazzaz *, Parvin Amiri, Mahsa M.Amoli, Bagher Larijani Page 215
    Background
    Single nucleotide polymorphisms of Adiponectin gene have been associated with BMI, insulin sensitivity and type 2 diabetes, reportedly. In present study we performed a genetic association study for Adiponectin gene at position +45*T/G in type 2 diabetes and normal subjects of Tehran population.
    Methods
    Diabetic patients were selected from diabetes clinic and normal healthy control subjects aged between 25-64 years selected from zone 17 of Tehran. Adiponectin gene polymorphism was analyzed using PCR-RFLP method in normal healthy controls (N=70), obese diabetic patients (N=80) and non-obese diabetic patients (N=72).
    Results
    Frequency of TT genotype was 62.5% in non-obese diabetic patients and 78% in control group, that was statistically significant (TT vs TG+GG: P=0.02, OR=2.2, CI:0.98-5.00). There was also a significant difference for allele T and G frequencies when we compared between non-obese diabetic patients and controls group. The frequency of allele G was increased in non-obese diabetic (20.1%) patients compared to controls (12%) (P: 0.04 OR: 1.8 CI: 0.9-3.7).
    Conclusion
    This study showed TG and GG alleles of Adiponectin gene polymorphism at position +45*T/G are risk factors for development of diabetes mellitus while this effect is independent from BMI and obesity.
    Keywords: Polymorphism, Adiponectin, Diabetes mellit
  • Fatemeh Mohammadzadeh, Kobra Omidfar *, Ramin Heshmat, Mazaher Rahmani, Bagher Larijani Page 219
    Background
    Microalbominuria (MA) is early presentation of renal damage which acts as an independent factor of cardiovascular events in these patients. There are various methods for sampling and also different laboratory tests to measuring albominuria. The aim of this study was to compare of different urine collection methods for measuring albominuria using immunoturbidometry assay which has acceptable accuracy and sensitivity after HPLC (High Performance Lipid Chromathography).
    Methods
    Forty seven diabetic patients were selected for a cross-sectional study in 2006. For all patients 24-h urine sample were collected, also an overnight urine sample (8 hour long) and spot urine sample (morning time) was provided in the next day. The level of albumin in all samples were measured via immunoturbidometry assay. Then the results of agreement coefficient were accounted and comprised with each others.
    Results
    In this study 47 patients were selected which 46 of them were type 2 and one of them type 1 diabetic. Our results revealed significant correlation between all methods. In addition agreement coefficient (kappa) was accounted for all methods, time 24-h urine in comparison with 8 hours overnight urine, timed 24-h urine in comparison with spot urine and overnight urine samples in comparison with spot urine which were 0.876, 0.936 and 0.807 respectively.
    Conclusion
    Regarding significant agreement for screening of microalbominuria between different collecting methods, we suggest 8-h overnight or spot urine sampling carry out instead of 24-h urine collection.
    Keywords: Microalbuminuria, 24 hours urine collection, 8 hour overnight urine collection, Spot urine sampling, Agreement, Screening
  • Ali Mohammad Sharifi *, Maryam Ghaderpanahi, Seyed Ziaedin Hosseini Mazhari Page 225
    Background
    Cardiovascular disease including hypertension are complications of long-standing diabetes. A few Studies had shown the positive effects of L-carnitine on hypertension. In this study, the possible effects of L-carnitne on nitric oxide (NO) levels and angiotensin-converting enzyme (ACE) activity in serum as well as systolic blood pressure (SBP) in diabetic and normal rats were studied.
    Methods
    In this study forty rats were used in four groups including non-treated control (C), L-carnitne treated control (CT), diabetic (D) and L-carnitne treated diabetic (DT). Diabetes was induced in rats by injection of stereptozotosin. Both of C & D groups had a free access to food and water and CT & DT groups were received daily dose of L-carnation in drinking water. At the end of 12 weeks SBP, serum NO and ACE activity were measured.
    Results
    Systolic blood pressure was significantly decreased in DT group compared to D group. Serum ACE activity was also significantly decreased in DT group compared to D group and the serum NO levels were significantly increased in DT & CT groups compared to D & C groups respectively.
    Conclusion
    Finally it could be concluded that L-carnitine may reduce SBP in diabetic rats via elevation of serum NO levels and reduction of serum ACE activity.
    Keywords: L, carnitine, Diabetes, Hypertension, Nitric Oxide, Angiotensin Converting Enzyme
  • Sedigheh Asgari *, Alireza Ghandi, Shahriar Adibi, Gholamreza Dashti, Gholam Ali Naderi, Alireza Helalat, Narges Jafari Dinani Page 235
    Background
    Atherosclerosis is the leading cause of death necessitates more research to find better solutions to this general concern. Due to the side effects of chemical compounds, more attention has been paid to herbal remedies. This study was designed to investigate the effects of Nigella sativa, on atherosclerosis and its risk factors in hypercholesterolemic rabbits.
    Methods
    Fifteen rabbits were randomly distributed into three groups of five each.(Normal diet group, hypercholesterolemic diet group (1% cholesterol) and group that received hypercholesterolemic diet supplemented with 5% nigella sativa). Animal groups received their own diets and water for a period of 8 weeks. At the beginning of the treatment period, blood samples were taken from all animals to measure biochemical factors. Same procedure was performed at the end of the period then the left and right coronary arteries and the aorta of each animal were dissected to study fatty streak formation (FSF).
    Results
    Dietary use of Nigella sativa significantly decreased cardiovascular FSF as well as blood cholesterol and LDL in hypercholesterolemic animals. Though not significant but blood HDL was increased and reduction in C-reactive protein (CRP), triglyceride (TG) and oxidized LDL was observed in the same animals.
    Conclusion
    The results indicate that Nigella sativa inhibits the development of atherosclerosis. This may be related to the effect of Nigella sativa on plasma lipoproteins in addition to its antioxidant and anti-inflammatory properties.
    Keywords: Atherosclerosis, Nigella sativa, Fatty streak, Hypercholesterolemic, Rabbit
  • Farhad Hosseinpanah *, Mehdi Rambod, Fereidoun Azizi Page 243
    Background
    To determine the prevalence and characteristics of subjects with isolated post challenge hyperglycemia (IPH) defined as fasting plasma glucose (FPG) <126 mg/dl and 2-hour plasma glucose (2h-PG) ≥200 mg/dl.
    Methods
    We evaluated data and results of Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) from 9745 participants in Tehran Lipid and Glucose Study (5589 women and 4156 men) aged>20years, without previously diagnosed diabetes mellitus (DM). A logistic regression model for having IPH was developed among subjects with FPG<126mg/dl to predict.
    Results
    The prevalence of IPH was 3.1% (n=302). 26.5% (n=80) of subjects with IPH had FPG<100mg/dl. The odds ratios for IPH were statistically significant for FPG≥100mg/dl (OR=9.5; 95% CI: 7.1-12.5), age≥40 years (OR=2.6; 95% CI: 1.8 - 3.7), triglycerides≥200 mg/dl (OR=2.1; 95% CI: 1.6-2.7), hypertension (OR=2.0, 95% CI: 1.5-2.6) and abnormal waist circumference (females≥80, males≥90cm) (OR=1.9, 95%CI: 1.3-2.8).
    Conclusion
    This analysis showed that in Tehran urban subjects with FPG<126 mg/dl, variables such as FPG≥100 mg/dl, older age, hypertriglyceridemia, hypertension and abnormal waist circumference were significantly associated with higher likelihood of IPH; OGTT would hence be recommended in subjects with above mentioned characteristics.
    Keywords: Isolated post challenge hyperglycemia (IPH), Diagnosis, Oral glucose tolerance test (OGTT)
  • Fereshteh Kalantari *, Silva Hovsepian, Sasan Haghighi, Masoud Amini Page 255
    Background
    The aim of this study was to determine the prevalence of cardiovascular disease (CVD) risk factors among type 1 diabetic patients referring to Isfahan Endocrine & Metabolism Research Center.
    Methods
    In this cross-sectional study, the prevalence of CVD risk factors including dyslipidemia, smoking and hypertension was determined in type 1 diabetic patients aged 15-30 years. Serum cholesterol <170 mg/dl, LDL<100 mg/dl, HDL>35 mg/dl, TG<150 mg/dl, systolic blood pressure<120 mmHg and diastolic blood pressure<80 mmHg were considered as optimal control levels.
    Results
    Among 219 studied diabetic patients (mean age=22.5±10.3, female/male=120/99), the mean cholesterol and HDL-C level was higher in women (176±34.9, 46.4±34.1) than men (162.9±32.4 vs. 41.5±10.1) (P<0.05). The prevalence of smoking, hypercholesterolemia, LDL>100 mg/dl, HDL<35 mg/dl, hypertriglyceridemia and hypertension was 6.9% (n=15), 47.4% (n=104), 53.5% (n=117), 22.8% (n=50), 18.3% (n=40) and 7.7% (n=17), respectively. HDL<35 mg/dl was more prevalent among men as compared with women but cholesterol> 170 was more frequently detected in women (P<0.05).
    Conclusion
    Considering the rather high prevalence of CVD risk factors in type 1 diabetic patients in Isfahan, and in view of modifiability of these risk factors, educating patients on appropriate glycemic control and increasing physical activity is necessary as well as close monitoring of these risk factors.
    Keywords: Cardiovascular Diseases_Risk Factors_Prevalence_Type 1 Diabetes Mellitus
  • Amir Bahrami *, Nosratollah Zarghami, Liela Khajehali Page 263
    Background
    Type 2 diabetes mellitus is a common metabolic disorder witht increasing prevalence is increasing worldwide. C-Reactive Protein (CRP) is a marker of systemic inflammation and an independent risk factor for cardiovascular disease (CVD). The aim of this study was to elucidate the correlation between glycemic control and systemic inflammation by measuring serum CRP levels.
    Methods
    In this cross sectional study 136 patients with type 2 diabetes mellitus (69 females, 67 males) were recruited. In addition to measurement of CRP levels by highly sensitive methods and measurement of hemoglobin A1C effects of influencing factors on the CRP level was considered. Fasting plasma glucose was determined via the glucose oxidase method, HbA1C via HPLC, serum lipid profile enzymatically and hs-CRP with sandwich immunoassay method.
    Results
    The mean concentrations of CRP levels in these patients (5.2 ± 4.8 mg/L) were higher than normal range and in women greater than men (6.4 ± 5.5 vs. 3.9 ± 3.6 mg/L). Before adjusting for influencing factors the association between hs-CRP levels and hemoglobin A1C was negative but not statistically significant (r= -0.15, P=0.07). After adjusting, the association was negative and significant. (r= -0.22, P= 0.02). In this study the relation between hs-CRP and lipid profile was also determined. There was no significant relationship between the levels of hs-CRP and total cholesterol, LDL-C and HDL-C. A positive correlation between hs-CRP with serum triglyceride and triglyceride / HDL ratio was observed. However, the correlation was not significant.
    Conclusion
    These results demonstrate that hs-CRP levels is influenced with multiple factors, and increased hs-CRP levels in patients with type 2 diabetes mellitus can not be explained with hyperglycemia alone.
    Keywords: Diabetes Mellitus, hs, CRP, HbA1C
  • Ahmad Esmaillzadeh *, Leila Azadbakht Page 271
    Background
    Limited data are available relating intake of fruits and vegetables to inflammatory markers and risk of metabolic syndrome. The aim of this study was to evaluate the relationship between fruits and vegetables intake and C-reactive protein (CRP) and the prevalence of the metabolic syndrome.
    Methods
    Fruits and vegetables intake were assessed using a validated semi-quantitative food frequency questionnaire in a cross-sectional study of 486 Tehranian female teachers aged 40-60 y. Anthropometric measurements were done and blood pressure was assessed according to standard methods. Fasting blood samples were taken for biochemical measurements. The metabolic syndrome was defined according to Adult Treatment Panel III guidelines.
    Results
    The reported mean daily intake of fruits and vegetables were 228±79 and 186±88 g/d respectively. Both fruits and vegetables intake were inversely associated with plasma CRP concentrations. After statistically controlling for age, BMI and waist circumference, mean plasma concentrations of CRP across increasing quintile categories of fruits were 1.94, 1.79, 1.65, 1.61 and 1.56 mg/L respectively (P for trend <0.01) and of vegetables were 2.03, 1.82, 1.58, 1.52 and 1.47 mg/L respectively (P for trend<0.01). These inverse associations remained significant after additional control for other potential confounding variables and dietary factors. After controlling for potential confounders individuals in the highest quintile of fruits intake had 34% (95% CI: 20%-46%) lower and those in the highest quintile of vegetables intake had 30% (95% CI: 16%-39%) lower chance of having the metabolic syndrome compared to those in the lowest quintiles.
    Conclusion
    In this study higher intake of fruits and vegetables were associated with lower risk of metabolic syndrome; part of this association may be mediated through CRP. These findings support current dietary recommendations to increase the intake of fruits and vegetables as a primary preventive measure against cardiovascular disease.
    Keywords: Fruit, Vegetable, metabolic syndrome, Inflammation, Women
  • Nosratollah Zarghami *, Ghorban Mohammadzadeh, Fereidoon Mamaghani, Reza Hajhosaini, Abbas Mohajeri Page 285
    Background
    Leptin is a peptide strongly correlated with adiposity and is a potential determinant of obesity and its complications. The aim of this study was to evaluate the correlation between serum leptin levels and different anthropometric indices among obese women.
    Methods
    This analytical descriptive study consisted of 106 women with different grade of obesity (BMI ³ 25 kg/m2) and 38 women with normal weight (BMI ≤ 25 kg/m2).serum leptin and glucose levels were measured via enzyme immunoassay and glucose oxidase methods respectively.
    Results
    The mean (± SE) serum leptin concentrations in apparently healthy women with normal weight, overweight, obese grade I, and obese grade II were 6.88 ± 0.56, 39.30 ± 1.73, 46.60 ±1.04, and 48.22± 3.31 ng/ml respectively. There was a dramatic increase in serum Leptin concentration when the BMI was increased. There was statistically significant differences between all groups in serum leptin concentration (P<0.001). There was a direct and significant correlation between serum leptin concentration and BMI in obese subjects (r= 0.736, P< 0.001). There was no significant correlation between leptin with age, and leptin with WHR neither in normal weight group nor in different grades of obesity groups.
    Conclusion
    Our findings showed that the serum leptin levels continuously raised with increasing degree of obesity and among different anthropometric indices serum leptin concentration has significant correlation with BMI.
    Keywords: Leptin, BMI, Obesity, Overweight, WHR
  • Hasan Safaei *, Masoud Amini Page 293
    Background
    Type 2 diabetic patients have higher risk for death from coronary heart diseases than non-diabetic patients. Studies have revealed showed intensive treatment of hyperglycemia only have a small effect on CVD risk. Other risk factors such as Lipid abnormality play a leading role in the increased CVD risk associated with diabetes. The aim of this study was to assess the quality of lipid control and treatment in type 2 diabetic patient with dyslipidemia.
    Methods
    We studied Data from 602 type 2 diabetic patients who had at least four regular clinic visits every year for medical care in outpatient clinics of Isfahan Endocrinology and Metabolism Research Center, 1999-2003. Patients for Classified in three groups according to lipid levels as low, moderate and high risk. ADA)American Diabetes Association) standard criteria were used for appropriate lipid control.
    Results
    The mean age, duration of diabetes, HbA1c and BMI were 52.2±9.5 years, 6.8±4.6 years, 9.2±1.7% and 29.4±4.2 Kg/m2 respectively at initial registration. Eighty four percent of patient had LDL cholesterol above 100 mg/dl and 71% had triglyceride level >150 mg/dl, of these patients 47.8% and 41.6% had high risk levels and only 12.4% taking statins and 21.5% taking fibrate for treatment at end of study. Among hyperlipidemic patients levels of LDL-C decreased from 170.8±35.6 mg/dl to119±30.20 (p <. 001), triglyceride decreased from 273.8±126 to225.2±97 mg/dl (P<0.004) and HDL-C increased from 43.3±10.6 to 48.4±14.1mg/dl ((P<0.6). Percentage change of lipid level was -35.8%, -17.7% and +7.3% respectively. At the end of fallow-up 50.4% of patients treated with statins and 14.7% with fibrate. Finally, overall control of cholesterol and triglyceride in patients with dyslipidemia was 30% and 37% respectively.
    Conclusion
    Our findings showed that many of type 2 diabetic patients with dyslipidemia have inadequate control of lipid and lipoprotein. The prevalence of cardiovascular events due to hyperlipidemia in type 2 diabetic patients is high. This fact demonstrates the importance of early interventions for control and treatment these risk factors for prevention of cardiovascular complication in this patients.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Dyslipidemia_Lipid control
  • Mahin Valikhani, Mohsen Khoshniat Niko *, Ali Naser Tork Page 301
    Background
    Pemphigus vulgaris is the most common autoimmune blistering disease. Corticosteroid is treatment of choice for it. Medication can affect many organs and causes metabolic difficulties which steroid- induced diabetes (SID) is one of the most important side effects. Determining risk factors not only help identify diabetes in early stages but also let continuing treatment of underlying disease.
    Methods
    Sixty eight patients with recently diagnosed pemphigus vulgaris were recruited. After admitting in hospital they were evaluated for positive family history of diabetes, blood pressure, body mass index (BMI), FBS, HbA1c, TG and HDL. Then they followed with FBS twice per week for 8 weeks.
    Results
    Ninety patients (27.9%) developed diabetes. In comparison with non-diabetic group, diabetic group had a significantly higher HbA1c>6% (NL: 4.5-6.8) or: 8.39 (CI: 1.46- 48.05), TG > = 200 or: 6.56 (CI: 1.64-28.18) and IFG or: 3.11 (CI: 1.04-9.31). There were no differences between the groups in respect of age, positive family history, blood pressure, BMI, HDL.
    Conclusion
    These findings suggest that HbA1c,TG and IFG are independent risk factors; so patients with pemphigus vulgris who are candidates for steroid treatment should be evaluated for HbA1c, TG and IFG before treatment.
    Keywords: Pemphigus, Diabetes, Glucocorticoid, Steroid