فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 31 (بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم مرادی، مهرداد کلانتری، مرضیه سادات معتمدی صفحه 1
    این پژوهش به اثربخشی روش تصورات ذهنی هدایت شده فردی بر میزان اضطراب و امید به زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه بخش رادیوتراپی انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی تهران می پردازد. برای انجام پژوهش ابتدا 36 نفر از بیماران داوطلب انتخاب و به صورت تصادفی در 3 گروه (یک گواه و دو آزمایش) جایگزین شدند. در این مرحله افرادی که براساس اطلاعات جمعیت شناختی با دیگران اختلاف داشتند حذف گردیده و حجم نمونه به 30 نفر رسید. سپس میزان اضطراب و امید به زندگی بیماران یک بار قبل و یک بار بعد از اجرای روش تصورات ذهنی هدایت شده (تلقین آگاهانه مثبت و مستقیم درباره مبارزه با بیماری و به دست آوردن سلامتی) با شاخص امید هرث و پرسشنامه اضطراب اسپیل برگر ارزیابی شد. با این تفاوت که در این فاصله، مداخله ای در گروه گواه صورت نگرفت، در حالی که یکی از گروه های آزمایش، 7 جلسه و گروه دیگر، 15 جلسه آموزش دیدند. در نهایت برای تجزیه و تحلیل داده ها از محاسبه میانگین، انحراف معیار، تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد. نتایج نشان داد که روش تصورات ذهنی هدایت شده درکاهش اضطراب موقعیتی و اضطراب کل و همچنین افزایش امید به زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه مؤثر است (05/0 < 001/0 = P). به علاوه مشخص شد که سطح امید به زندگی افرادی که 15 جلسه از روش تصویرسازی ذهنی استفاده کردند، بیش از کسانی است که 7 جلسه از این کلاسها بهره گرفتند (05/0 < 014/0 = P). ولی از نظر سطح اضطراب موقعیتی (05/0 > 187/0 = P) و اضطراب کل (05/0 > 076/0 = P) تفاوتی بین این دو گروه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اضطراب، امید به زندگی، روش تصورات ذهنی هدایت شده، سرطان سینه
  • غلامحسین عبادی، مسعود نیکبخت صفحه 17
    هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر 8 هفته پیاده روی و دویدن بر علایم نشانگان پیش از قاعدگی (PMS) دختران غیرورزشکار دبیرستانهای شهر اهواز بود. به همین منظور پس از اجرای آزمون سرند با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای 75 نفر از دانش آموزان داوطلب دختر غیرورزشکار از دبیرستانهای شهر اهواز انتخاب گردید. آزمودنی ها با روش تصادفی در سه گروه 25 نفری قرار گرفتند. پس از انجام مرحله پیش آزمون و تکمیل پرسشنامه PMS و استخراج نتایج اولیه، گروه تمرین دویدن به مدت 8 هفته، هفته ای 3 جلسه 45 دقیقه ای با شدت 65 تا 70 درصد ضربان قلب بیشینه به تمرین دویدن پرداختند. گروه تمرین پیاده روی نیز به مدت 2 ماه، هفته ای 5 جلسه 30 دقیقه ای در روز با شدت های مختلف معمولی و تند و کند فعالیت خود را انجام دادند. گروه گواه در مدت 8 هفته پژوهش، هیچ گونه فعالیت ورزشی نداشت. پس از اجرای مطالعه آزمایشی، آزمودنی های سه گروه پرسشنامه PMS را در دو مرحله (یک ماه پس از تمرین و دو ماه پس از تمرین) تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 5/11SPSS انجام گرفت. یافته ها نشان دادند که تمرین دویدن تاثیر مثبت و معناداری بر کاهش علایم جسمی PMS (001/0 P<) داشت، همچنین تمرین پیاده روی نیز تاثیر معناداری بر کاهش علایم جسمی PMS (001/0 P<) و علایم روانی (002/0 P<) داشته است. نتیجه دیگر پژوهش این بود که بین تاثیر تمرین پیاده روی و انجام تمرین دویدن بر علایم جسمی (001/0 P<) تفاوت معناداری وجود داشت به طوری که تمرین دویدن مؤثرتر از پیاده روی بود.
    کلیدواژگان: پیاده روی، تمرین هوازی، نشانگان پیش از قاعدگی
  • محسن گل پرور، منوچهر کامکار، سارا جوادی صفحه 39
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین باورهای دنیای عادلانه با سلامت عمومی، رضایت از زندگی، عاطفه مثبت و منفی و افکار خودکار بود. به منظور دستیابی به این هدف، از جامعه آماری (زنان و مردان ساکن شهر اصفهان) 300 نفر به عنوان گروه نمونه با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای برای پاسخگویی به ابزارهای پژوهش انتخاب شدند. از پنج پرسشنامه سلامت عمومی (با چهار زیرمقیاس)، رضایت از زندگی، عاطفه مثبت و منفی، افکار خودکار و پرسشنامه باورهای دنیای عادلانه برای دیگران و خود به منظور دستیابی به داده های مورد استفاده در پژوهش استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان و گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین زیرمقیاس های سلامت عمومی (GHQ) با باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران رابطه منفی و معنادار (P<0/01)وجود دارد. رابطه بین باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران با رضایت از زندگی منفی و معنادار (P<0/01) بود. رابطه بین عاطفه مثبت و باورهای دنیای عادلانه برای خود منفی و معنادار (P<0/01) و رابطه بین عاطفه منفی و باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران مثبت و معنادار(P<0/01) بود. افکار خودکار نیز با باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران دارای رابطه مثبت و معنادار (P<0/01) بود. نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که از کل متغیرهای پژوهش، فقط رضایت از زندگی قادر به پیش بینی باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران است. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که باورهای دنیای عادلانه برای دیگران و خود، رضایت از زندگی و افسردگی توان پیش بینی معنادار داشتند.
    کلیدواژگان: باورهای دنیای عادلانه، سلامت عمومی، جسمانی سازی، اضطراب، نارسایی در عملکرد اجتماعی، افسردگی، رضایت از زندگی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، افکار خودکار
  • فخری سادات میرلوحی، حسین مولوی، سید حمید آتش پور صفحه 69
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه جو عاطفی خانواده و خلاقیت دانش آموزان (دختر و پسر) چهارم و پنجم دبستان شهر اصفهان در سال تحصیلی 85-1384 انجام گردید. روش مورد استفاده همبستگی بود، لذا برای انتخاب گروه های نمونه، به طریق تصادفی ساده، 90 دانش آموز دختر و 90 دانش آموز پسر انتخاب شدند. برای سنجش خلاقیت دانش آموزان از آزمون تداعی لغات محقق ساخته (میرلوحی، مولوی) و برای سنجش عملکرد خانواده از آزمون مقیاس عملکرد خانواده استفاده شد. روایی و پایایی آزمون مقیاس عملکرد خانواده قبلا به دست آمده بود (83/0). همچنین پایایی آزمون تداعی لغات در این پژوهش محاسبه گردید (79/0) و پاسخ‎ها براساس نظریات تارنس نمره‎گذاری شد (روایی محتوایی). پرسشنامه جمعیت‎شناختی نیز شامل معدل، شغل والدین، تعداد فرزندان، ترتیب تولد و نوع و فضای منزل بود. مقیاس عملکرد خانواده 7 زیرمقیاس داشت: ارتباط، نقش ها، حل مساله، پاسخدهی عاطفی، مشارکت عاطفی، عملکرد کلی و نظارت بر رفتار.
    نتایج نشان داد که بین خلاقیت دانش آموزان با پاسخدهی عاطفی و مشارکت عاطفی رابطه معناداری وجود دارد (05/0P<). بین خلاقیت و سایر زیرمقیاس های جو عاطفی خانواده رابطه معناداری وجود نداشت. همچنین خلاقیت در دختران به طور معناداری بیشتر از خلاقیت در پسران بود (05/0P<). از متغیرهای جمعیت شناختی، متغیر معدل با خلاقیت رابطه معناداری داشت (01/0P<). بین سایر متغیرهای فضای منزل، نوع منزل، شغل پدر و مادر، تعداد اعضای خانواده، ترتیب تولد با خلاقیت رابطه معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، خلاقیت، عملکرد خانواده
  • اعظم مرادی، مهرداد کلانتری، مرضیه سادات معتمدی صفحه 83
    هدف این پژوهش تعیین سهم هر یک از عوامل وضعیت اشتغال، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، شدت معلولیت و جنس در پیش بینی سلامت روانی معلولان جسمی شهر اصفهان بود. نمونه پژوهش 100 نفر از اعضای جامعه معلولان شهر اصفهان بود که به طور تصادفی انتخاب شدند. برای اندازه گیری سلامت روانی آزمودنی ها از فرم 28 سؤالی پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که وضعیت اشتغال میزان سلامت روانی معلولان جسمی را به طور معناداری پیش بینی می کند (006/0 = P) و افزودن متغیر وضعیت تاهل به متغیر وضعیت اشتغال قدرت پیش بینی سلامت روانی آنها را به طور معناداری افزایش می دهد (003/0 = P)؛ اما اضافه کردن هر یک از متغیرهای سطح تحصیلات، شدت معلولیت و جنس به متغیرهای وضعیت اشتغال و وضعیت تاهل نمی تواند قدرت پیش بینی سلامت روانی معلولان جسمی را به طور معناداری افزایش دهد.
    کلیدواژگان: معلولان جسمی، سلامت روانی، ویژگیهای جمعیت شناختی، وضعیت اشتغال، وضعیت تاهل
  • محمدحسین پور، میرصلاح الدین عنایتی، آیت الله کریمی، غلامرضا بهنیا، ماریا نصیری صفحه 101
    هدف این پژوهش بررسی رابطه سرسختی روان شناختی و انگیزه پیشرفت با فرسودگی شغلی کارکنان منطقه 6 (واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی مستقر در استان خوزستان) دانشگاه آزاد اسلامی بود. بدین منظور از بین کلیه کارکنان غیر عضو هیات علمی شاغل در واحدهای دانشگاهی منطقه به شیوه تصادفی طبقه ای 211 نفر (126 مرد و 85 زن) از تمامی قسمتها انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری عبارت اند از: آزمون سرسختی روانشناختی اهواز (A-H-Q)، پرسشنامه توصیف خودگیزلی، مقیاس فرسودگی شغلی مزلچ.
    اعتبار و پایایی آزمونها محاسبه گردید که در سطوح معنادار بودند. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین سرسختی روان شناختی و انگیزه پیشرفت با فرسودگی شغلی در سطح (05/0>P)، رابطه منفی وجود دارد. در این میان تفاوت معناداری بین آزمودنی ها از نظر جنسیت، سن، تاهل، سابقه خدمت، رسته خدمتی و واحد دانشگاهی مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: سرسختی روان شناختی، انگیزه پیشرفت، فرسودگی شغلی
  • مهدی ابزری، مهدیه نجفی صفحه 115
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اهمیت عوامل فردی، ساختاری و ارتباطی حل تعارض از نظر کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد بوده است. به منظور دستیابی به این هدف از جامعه آماری که کلیه کارکنان اداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد بودند، به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده 160 نفر انتخاب شدند. پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش یکی پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و دیگری پرسشنامه عوامل حل تعارض بوده است. پرسشنامه عوامل حل تعارض بر مبنای پیشینه پژوهش 26 سؤال داشت که پژوهشگران ساخته بودند. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه عوامل حل تعارض را کارشناسان و متخصصان بررسی و تایید کردند. پایایی پرسشنامه نیز برحسب همسانی درونی (آلفای کرونباخ) بررسی و در حد قابل قبولی بود. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون t تک متغیره، t متغیر مستقل و آلفا تحلیل شد. یافته ها نشان داد که گروه نمونه در حوزه عوامل فردی حل تعارض یعنی در اعمال قدرت، از خودگذشتگی، عقب نشینی و مصالحه (05/0 P<) نظری پایین تر از حد متوسط دارند، ولی نظر آنان در بررسی منطقی اختلاف بالاتر از حد متوسط (05/0 P< و 30/15 = t) بوده است. نظر گروه نمونه در حوزه عوامل ساختاری حل تعارض نیز در اعمال قدرت، از خودگذشتگی، عقب نشینی و مصالحه پایین تر از حد متوسط (یعنی میانگین ثابت 3 و 05/0P<)، ولی نظر آنان در بررسی منطقی اختلاف (05/0 P< و 97/15 = t) بالاتر از حد متوسط بوده است. نظر گروه نمونه در حوزه عوامل ارتباطی حل تعارض در اعمال قدرت، از خودگذشتگی و عقب نشینی پایین تر از حد متوسط (یعنی میانگین 3 و 05/0 P<)، در بررسی منطقی اختلاف (05/0 P< و 39/14 = t) بالاتر از حد متوسط و در مصالحه (05/0 P< و 392/1 = t) در حد متوسط بوده است. مقایسه های صورت گرفته برحسب متغیرهای جنسیت، تحصیلات، سابقه خدمت در عوامل فردی، ساختاری و ارتباطی حل تعارض در مواردی تفاوت معنا دار نشان می دهد.
    کلیدواژگان: حل تعارض، عوامل ساختاری، عوامل فردی، عوامل ارتباطی، جنسیت، تحصیلات، سابقه خدمت
  • مالک میرهاشمی، حسن پاشا شریفی، غلامرضا نفیسی، سیف الله بهاری صفحه 133
    هدف اساسی این مطالعه، بررسی رابطه بین عوامل محیط کار و سطح تعهد سازمانی اعضای هیات علمی است. براساس فرضیه تحقیقات همبستگی و با اجرای پرسشنامه محقق ساخته محیط کار و پرسشنامه تعهد سازمانی (ماودی، استیرز، پورتر، 1979) روی 214 عضو هیات علمی تمام وقت و نیمه وقت 5 واحد دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 8 که با روش تصادفی مرحله ای و طبقه ای انتخاب شده بودند، اطلاعات لازم جمع آوری شد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان می دهد که بین مؤلفه های تعارض نقش، گرانباری نقش، ماهیت تکلیف، پسخوراند، سبک نظارتی ملاحظه کار، سلسله مراتب اداری و رسمی بودن با تعهد سازمانی رابطه وجود دارد و ضرایب به دست آمده نشان می دهد که می توان براساس متغیرهای مرتبط با محیط معادله ای را برای پیش بینی تعهد سازمانی ارائه کرد.
    کلیدواژگان: محیط کار، ویژگیهای شغل، سبک رهبری، تعهد سازمانی، اعضای هیات علمی، دانشگاه
|
  • Page 1
    The research studies the efficiency of the individual method of guided imagery on the amount to anxiety and hope for life in women suffering from breast cancer at Radiotherapy Ward of Cancer Institute of Emam Khomeini Tehran Hospital. To conduct this research, first patients were selected voluntarily and were randomly put into groups (control and experiments.) At this stage, people who were remarkably different from the others based on demographic information were deleted and the volume of the sample reached. Then, the degree of anxiety and hope for life in patients was evaluated once before and once after implementing the guided Imagery method (positive and direct willful suggestions about disease-control and recovering health) by HERTH hope index and SPIELBERGER anxiety inventory. But the difference here is that no interference was made in control group, whereas one of the experiment groups was traineds in sessions and the other in sessions. Finally, to analyze the data, the average calculation, criteria deviation and one-way variance analysis and Sheffe follow-up test. The results indicated that the individual guided imagery method is very useful in reducing state anxiety, total anxiety and also increased hope for life in women suffering from breast cancer (p=). Moreover, it was found that hope for life is greater in persons who have used guided Imagery method for sessions than in the persons who used these classes for sessions (p=). But there was no difference between these two groups from the viewpoint of the level of state anxiety (p=) and total anxiety (p=).
  • Cholam Hossein Ebadi. Massoud Nikbakht. Page 17
    Premenstrual syndrome exists when women complain of regularly recurring psychological symptoms as irritability, anxiety, tension, aggression or somatic symptoms as bloating, weight gain, nostalgia, or both which occur specifically during the luteal phase of the menstrual cycle. Symptoms can be severe enough to disrupt everyday life. The etiology of the PMS has not been confirmed yet. However, to relieve the Symptoms, a variety of treatment methods focusing on safe exercise are recommended. The aim of this study was to compare the effects of running and walking exercises for weeks on premenstrual in high school non-athlete girl students in Ahwaz city. The subjects were grouped randomly to three consisting of "running group" (n=) "walking group" (n=) and "control group" (n=). Having finished the reexamining stage, filling the premenstrual syndrome questionnaire and gaining the primary results, the running group did aerobic running for weeks and sessions each week, each session lasting min. The maximum heart rate was percent. The walking group for weeks walked min each day for sessions in each week at normal, fast and slow paces. The control group did not do exercises. Having finished the second stage, the examinees filled the premenstrual syndrome questionnaire after weeks for the second time and after weeks for the third time. To analyze the data used for ANOVA and Tukey test at the level of. The results showed, there was a great decrease in the physical and mental symptoms of PMS of the walking group and only in the physical symptoms they were the same for the running group. Comparing the results of the running group with those of the walking group and control group there was a great decrease in the physical symptoms of PMS. It was walking group for which there was a great decrease in symptoms when compared with the running group. Thus, we can say that the decrease in the physical symptoms of PMS for the running group was greater than that for other groups.
  • Mohsen Golparvar. Manochehr Kamkar. Sara Javadi. M.A Page 39
    The purpose of this research was investigating relationship between just world beliefs with general health, life satisfaction, positive and negative affect and automatic thoughts. In this regard, from statistical population (total of males and females habitants in Isfahan) persons for answer to the research questionnaires randomly selected with using multi-stage sampling. Five questionnaires used in this research: general health (with four subscales), life satisfaction, positive and negative affect, automatic thoughts and just world beliefs for self and others. The data analyzed with using Pearson's correlation coefficient and enter and stepwise regression analysis. The results showed that, there is negative significant correlation between general health subscales and life satisfaction with just world beliefs for self and others (P <). The another section of results showed that there is negative significant correlation between positive affect with just world beliefs for self and others but positive significant correlation between negative affect and just world beliefs for self and other (P <). Also automatic thoughts have positive significant correlation with just world beliefs for self and others (P<). The results of enter regression analysis showed that from total of research variables, only life satisfaction have predictive power for prediction of just world beliefs for self and others. Also stepwise regression analysis showed that from total of research variables, only life satisfaction and depression have predictive power for prediction of just world beliefs for self and others.
  • Fakhri Mirlohy. M.A. Hossein Molavi. S. Hamid Atashpour. Page 69
    The purpose of this study was to determine the relationship between affective family functioning and creativity in th and 5th grades of elementary school students in Isfahan. The correlation approach was used in this study. Therefore male and female students were randomly selected from the th and th grades.The students answered the word association test (items creativity) and one of their parents answered the affective family functioning and the demographic questionnaire items. The family functioning sub-scales were: Relations, roles, problem solving, affective response, affective involvement, and functioning. It was hypothesized that there would be significant relation ships between creativity and family functioning sub-scale scores. The results showed that there was a significant correlation between creativity and affective responding (P<), and` between creativity and affective involvement (P<). The relationships between creativity and the rest of the family functioning sub-scale scores were not significant. Girls scored significantly higher than did boys on the word association test (P<).
  • Azam Moradi .M.A. Mehrdad Kalantari. Marzieh Sadat Motamedi Page 83
    The subjects consisted of members of Isfahani Society of the Disabled who had been randomly selected. To assess the mental health of the physically disabled, the General Health questionnaire (GHQ -) was used. The results of stepwise regression analysis showed that employment status can significantly predict the rate of mental health in the physically disabled (p=) and adding the marital status variable to employment status variable increases significantly the predicting power of their mental health (p=) but adding any one ok education degree of disability and gender variables to the employment status and marital status variables can not increase significantly the predicting power of the mental health in the physically disabled.
  • Mohammad Hosseinpour. Mir Salahedin Enayati. Ayattollah Karimi. M.A. Gholam Reza Behnia. M.A. Maria Nasiri. M.A Page 101
    This research studied the psychological perseverance and progression motivation with vocational weariness among the employees of the Sixth district of Islamic Azad university in Khoozestan province. Therefore, based on Stratified random sampling, employees were selected (male and female) among those who were non-faculty members but employed in different Islamic Azad universities of this district. Research instruments compromised: Psychological perseverance test of Ahvaz. Geslie's self-discription questionnaire. Moslech' svocational weariness scale. Validity and reliability of coefficients of research instruments were significantly meaningful. Data were analyzed through Pearson correlation analysis, multivariable regression analysis and MONOVA. The results revealed that there was a negative relationship between psychological perseverance and progression motivation with vocational weariness in (P<). There were not meaningful relationship between variance of gender, marital status, job experience, profetional status and the kind of university.
  • Mehdi Abzari. Mahdieh Najafi Page 115
    The purpose of this research is to study the relation between factors causing conflict and solving them. To reach this purpose a research question was prepared which was based on two main and three questions. The statistical society under study consisted of the office employee of the Islamic Azad University of yazd. The sampling technique in this project was simple randonm. The statistical technique used in this research consisted of descriptive statistics processed over a meaningful level with P £. The results showed that based on the view of the society under consideration, there was no relation between the confliding factors and the ways to solve them. Also, based on the results of this study, it can be concluded that variables such as sex (male-female), the educational degree, and experience of the employee have a relation with the ways the conflict is solved. This paper consists of three parts. In the first part, the theoretical view and the research work about the conflict have been reviewed. In the second part the method of research has been discussed and in the last part the analysis of the date and conclusion is presented.
  • Malek Mirhashemi. M.A. Hasan Pasha Sharifi. Gholamreza Nafisi. Seifolah Bahari. Page 133
    The main purpose of this research was to study the relationship between work environment factors and organizational commitment of faculty members. In this study, the necessary information collected by implementing the work environment questionnaire and organizational commitment questionnaire on part time and full time faculty members at Islamic Azad universities of the eighth who were selected based on stratified random sampling. The result of research revealed that there was a significant correlation between role conflict, role overload, task identity, feedback, supervisory consideration, hierarchy of authority and formalization with organizational commitment. According to the environment factors, it was possible to suggest an equation for predicting organizational commitment.