فهرست مطالب

مجله پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا)
پیاپی 4 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1387/01/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمود عابدی صفحه 1
    منطق الطیر، معروفترین منظومه رمزی عرفانی عطار، از جهات گوناگون درخور توجه است؛ از جمله، از جهت سبک سخن شاعر، خاصه های زبانی او، و از این محدودتر در حوزه کلمات و لغات نادر. بخصوص چون زبان عطار در نهایت سهولت و سادگی است و به زبان محاوره بسیار نزدیک است، عرصه فراخی برای حضور کلماتی خاص فراهم کرده است. از کلمات نادری که بنابر کهنترین دست نوشته های شناخته شده، در منطق الطیر آمده و ظاهرا، در میان مجموعه آثار عطار، تنها به آن اختصاص یافته است، «کروه، یا گروه = سبو، کوزه» است. در این مقاله با استناد به ضبط و روایت آن نسخ خطی، درباره آن کلمه -که اتفاقا از نظر اغلب مصححان دور مانده- بحث شده است.
    کلیدواژگان: منطق الطیر، زبان شعر عطار، روضه الانوار خواجوی کرمانی، کروه (گروه)
  • محمد یوسف نیری صفحه 15
    حکمت معصومیه الهیه عنوان مکتبی حکمی- عرفانی در قرن دوازدهم هجری قمری است که توسط عارف برجسته آن روزگار، سید قطب الدین محمد نی ریزی در موضوع حکمت و عرفان نظری و عملی شیعه دوازده امامی پدید آمد.
    در این حکمت از عالی ترین مبانی و مبادی وجودپژوهی تا رویکرد عملی و سلوکی طالبان الهی در یک اصل و با یک حقیقت تبیین و تفسیر می شود و آن ولایت کلیه امام معصوم است.
    نور ولایت در این مکتب نخستین تجلی اسم اعظم الهی است و این نور آینه ذات و صفات مقام احدیت است. بعثت همه پیامبران برای رساندن این نور مقدس به خلق است و هرکس از این نور بهره مند شود، صاحب توحید شهودی و مقام حق الیقین خواهد شد. ساختار علمی و هندسه فکری این حکمت -که مبتنی بر اتحاد عقل و نقل و شرع، توجه به عنصر زمان، سبک ویژه ادبی و ایران دوستی است- پاسخی به شرایط ویژه و ذهنیت دینی و عرفانی روزگار صفویه تواند بود.
    حکمت معصومیه الهیه پس از سید قطب الدین در آثار چهره هایی، همانند آقا محمدهاشم شیرازی، صاحب کتابهای مناهل التحقیق و ولایت نامه و بیش از همه سید ابوالقاسم راز شیرازی صاحب 51 اثر مهم عرفانی ادامه یافت و تفسیر شد.
    کلیدواژگان: ولایت کلیه الهیه، علوم وراثتی، ابداع، نور محمد (ص) و علی (ع)، اسم اعظم الهی
  • هادی یوسفی، محمود مدبری، محمدرضا صرفی، یحیی طالبیان صفحه 39
    مقاله حاضر به منظور بررسی چهره ضد قهرمانان در حماسه های ملی ایران، به شیوه کتابخانه ای نوشته شده است و یافته های پژوهش به شکل توصیفی و تحلیلی ارائه شده اند.
    آنچه در حماسه های ایرانی حایز اهمیت فراوان است، جدال دو نیروی خیر و شر است. قهرمانان تجلیگاه همه صفات و خصایل پسندیده هستند و ضد قهرمانان جلوه گاه صفات و ویژگی های اهریمنی؛ از این رو ضد قهرمانان گاه با انگیزه های نفسانی، و گاه به منظور کاستن قدرت، توانایی و شایستگی قهرمانان، با آنها درگیر می شوند.
    این گفتار به بررسی ضد قهرمانان درحماسه های ملی ایرانیان اختصاص یافته، از نظر «نوع» آنها را در چهار دسته اصلی: انسانی، حیوانی، طبیعی و ماوراء طبیعی جای داده و از نظر «کنش» و نقشی که در متن وقایع به عهده دارند، در یازده دسته: اصلی، مشاور، سپهدار، جدالگر، اغواگر، یاریگر، متحد، راهنما، صوری، عاشق و ابزاری طبقه بندی نموده است. سپس ویژگی ها، زیر مجموعه ها و تعاریف هر دسته با مصداقهای آن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: حماسه، شخصیت، ضد قهرمان، قهرمان
  • میرجلیل اکرمی، محمدرضا عابدی صفحه 61
    نوشته حاضر مروری اجمالی بر مبنای فکری، جهت گیری های بنیادین و وجوه اختلاف عرفان (بر مبنای شریعت) اسلامی و عرفان (سکولار) پست مدرن دارد.
    عرفان در اصطلاح اسلامی آن، ظرفیت و نیروی شناخت درونی و قلبی است که به موجب آن انسان عارف به افقهای برتری از کمال در ارتباط خود با خداوند دست می یابد. رسیدن به آن ظرفیت و دست یابی به این کمال، در گرو گذشتن از علایق دنیوی و خود نفسانی است. با طی چنین مسیری، انسان عارف خویشتن حقیقی و الهی خود را در پیوند با حقیقت مطلق هستی می یابد.
    اما عرفان در اصطلاح مکاتب باطن گرای نوین و معنویتهای جدید در جوامع پیشرفته، بویژه از دیدگاه مکتب پست مدرن، صرفا فرآیندی ذهنی و خیالی است. در این گونه از نگرش عرفانی، دیگر دل آدمی به عنوان گرانیگاه معرفت تلقی نمی شود و در تعالیم آن تصفیه باطن از تعلقات و طی مراتب کمال معنوی جایگاهی ندارد، بلکه این فرآیند راهکاری است برای جلوگیری از به تحلیل رفتن قوای فکری، روحی و جسمی آدمی در مسیر شتابزده ای که امروزه در حرکت به سوی قله های پیشرفت مادی دارد. انسان متمدن با استفاده از ابزار عرفان در صدد تغییر موقت ذائقه زندگی است تا در بهره مندی های مادی دچار یکنواختی نشود و بیشترین بهره مندی و لذت را از زندگی طبیعی ببرد. بنابراین، عرفان پست مدرن به عنوان شیوه ای معنوی در خدمت اهداف مادی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عرفان، اسلام، پست مدرن، هدف، جهت گیری، تفاوت، شریعت، سکولاریسم، سلطه و توهم
  • حسن ذوالفقاری صفحه 91
    سعدی در سخن ، داستان پردازی و اندیشه، ذهنی قرینه ساز و قرینه پرداز دارد و همین موضوع باعث می شود کلام او شفاف، منطقی، مستدل و دلنشین گردد. این مقاله می کوشد ابعاد موضوع را در گلستان سعدی بررسی نماید. تقارنهای مورد بررسی ما شامل تقارن در نام بابها، ساخت حکایتها، تقارنهای معنوی و لفظی، تقارن در شخصیت پردازی، آرایه های متقارن چون عکس، تضاد، قلب تشبیه می گردد.
    بر اساس یافته های این تحقیق سعدی از انواع تقارنهای لفظی و معنوی در سطوح زبانی، مضمونی، داستانی و سبکی خود بهره می گیرد؛ بی آن که این تقارنها به تکلف انجامد. توجه سعدی به سجع پردازی و آهنگ کلام نیز بی ارتباط با ذهن قرینه ساز و قرینه پرداز وی نیست. این تناسب سازی ها و تقارن اندیشی های سعدی سخن او را شفاف، منطقی و آموزشی می سازد.
    سعی شده است به شکل کمی و با ارایه مثالهای فراوان، موضوع تبیین و تشریح گردد. گفتنی است جز اشاراتی پراکنده تا کنون موضوع به طور منسجم و یکجا بررسی نشده است و جا دارد در باب قرینه سازی و قرینه پردازی به عنوان یکی از شاخصهای سبکی در آثار سعدی بیشتر تحقیق شود
    کلیدواژگان: تقارن، تناسب، گلستان، سعدی، شخصیت پردازی
  • عبدالله رادمرد، نصرت ناصری مشهدی صفحه 111
    جمله خبری و وجه تمایز آن با انواع دیگر جمله (انشا) از مباحث اصلی علم معانی است که نه تنها در این علم، بلکه در دانشهای گوناگون مرتبط با زبان، همانند فلسفه، منطق، زبانشناسی، معنی شناسی و حتی علوم ارتباطات و گفتمان شناسی نیز مورد بررسی و دقت نظر قرار گرفته است.
    به طور کلی، جمله خبری جمله ای در نظر گرفته شده که قابل صدق و کذب باشد و در اکثر علوم مذکور معیارها و ملاکهایی نیز برای سنجش صدق یا کذب آن ارائه شده است. هدف اصلی از این پژوهش، دست یافتن به پاسخی برای این سؤال است که آیا امکان بررسی صدق و کذب در همه فرآیندهای زبانی وجود دارد یا خیر؟ و اگر پاسخ منفی باشد، چگونه می توان برای جمله های خبری در ادبیات- که منطق ویژه ای بر آن حاکم است- تعریفی براین مبنا درنظر گرفت؟ نویسنده براین باور است که نه تنها در ادبیات، بلکه در زبان ارتباطی نیز امکان بررسی صدق و کذب در همه فرآیندها وجود ندارد. بنابراین، لازم است چنین تعریفی بازنگری شده، معیارهای دیگری جهت تمایز این نوع جمله با انواع دیگر در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: جمله خبری، جمله انشایی، صدق و کذب
  • مرتضی فلاح صفحه 131
    ایران به دلیل موقعیت خاص طبیعی و جغرافیایی و سیاسی خود، از سپیده دمان تاریخ تاکنون، حوادث پرشماری را از سر گذرانده است. آنچه البته این کشور دیرینه سال را در برابر هجومها و ایلغارهای گسترده همچنان پا برجا نگه داشته، هویت ملی و ایرانی آن بوده است؛ هویتی که در قالب زبان پارسی بالیده و خود را نموده است. این زبان چه در آن روزگارانی که کورش و داریوش بدان سخن می گفتند و اعلامیه ها و منشورها و فرمانهای خویش را بر پیشانی صخره ها و ستونها حک می کردند و چه آن زمان که فردوسی بزرگ، حماسه سترگ خود را با آن می سرود تا ریشه ها و علایق ملی و فرهنگی را با آن نیرو بخشد و خودشناسی و خود باوری را به ایرانیان نشان دهد، چه هنگامی که مولوی، آفریننده بزرگ ادب عرفانی ایران و جهان آثار خود را با آن سرود، تا اصالت دینی و عرفانی را به مردم بیاموزد و چه هنگامی که سعدی و حافظ شیراز ماندگارترین آثار ادبی خود را با آن نوشتند، همیشه و همواره نقش اصلی و ویژه ای در پایداری و حیات قوم ایرانی و وحدت ملی بازی کرده و می کند. در حقیقت زبان فارسی همیشه چون حلقه ای مرئی و نامرئی، هویت ملی ایرانیان و اقوام آن را به یکدیگر پیوند داده و اکنون نیز همچنان عامل اصلی وحدت ملی ایرانیان است.
    در این مقاله به نقش شعر شاعران بزرگ زبان فارسی- که گاه زبان مادری آنان نیز غیرفارسی است- در حفظ و حراست از این میراث پرارج و ماندگار و تلاش آنان برای پاسداشت هویت ایرانی و زبان فارسی اشاراتی خواهیم نمود.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، هویت ایرانی، وحدت ملی
  • یحیی کاردگر صفحه 165
    تاریخ جهانگشای جوینی، اثر عطاملک جوینی، از نمونه های برجسته نثر فنی است که در قرن هفتم به نگارش در آمده است. نثر فاضلانه کتاب، استشهادات قرآنی و حدیثی فراوان، کثرت استعمال لغات و اصطلاحات مغولی و عربی، استعمال واژه ها در معنای نادر و کمیاب، بهره گیری از ابیات عربی بی شمار، ظرایف بیانی و سرانجام کثرت اعلام، شرح کتاب را ضروری نموده است. از این رو، در کنار تصحیح محققانه علامه قزوینی، کتب و مقالاتی چند در شرح و تصحیح این اثر به چاپ رسیده است. مقاله حاضر به نقد و بررسی تعلیقات تصحیحی می پردازد که اخیرا به همت آقایان عباسی و مهرکی منتشر شده و در ضمن نقد و بررسی، برخی از دشواری های کتاب نیز، شرح و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ جهانگشای جوینی، نثر فنی، تصحیح، شرح و تفسیر، نقد
  • علی محمدی آسیابادی صفحه 191
    ساخت شکنی تا جایی که به ادبیات مربوط می شود، بر نظریه و شیوه ای از خوانش اطلاق می شود که این فرضیه را که نظام زبان زمینه های مناسبی را برای تثبیت چهارچوب، انسجام و معنی قطعی اثر ادبی فراهم می کند، انکار می کند و در واقع آن را دگرگون می سازد. این رهیافت در عین حال، ساختار متن را ویران نمی کند، بلکه ساختاری را جایگزین ساختار قبلی می کند. در این مقاله، از بعد عملی این رهیافت برای تحلیل داستان بشر، یکی از داستانهای هفت پیکر نظامی، استفاده شده است. در فرایند ساخت شکنی این داستان، بر ظرفیت نشانه های زبانی، فرهنگی و ادبیی که در متن به کار رفته است، و در عین حال بر ساختاری که بتواند جانشین ساختار قبلی شود، تکیه شده است.
    کلیدواژگان: ساخت شکنی، دریدا، داستان بشر در هفت پیکر نظامی، ساختار
  • محسن محمدی فشارکی صفحه 217
    از قصاید مشهور خاقانی، شاعر دیر آشنای زبان فارسی، قصیده ترساییه است با مطلع:فلک کژروتر است از خط ترسا مرا دارد مسلسل راهب آسااین قصیده به دلیل آنکه شماری از مصطلحات آیین ترسایان در آن به کار رفته، از قصاید دشوار خاقانی به شمار آمده است و در دوره های مختلف اهل ادب به شرح آن پرداخته اند. تا کنون چندین شرح از آن به چاپ رسیده، ولی قدیمترین شرح این قصیده از شیخ آذری طوسی (م866 ه ق) است که در سال 830 ه ق آن را فراهم کرده. وی این شرح را در باب چهارم از کتاب ارزشمند مفتاح الاسرار و خلاصه مشهورتر آن جواهر الاسرار آورده است. از این شرح زرین کوب در تعلیقات خود بر ترجمه شرح قصیده ترساییه مینورسکی و سید ضیاء الدین سجادی در تصحیح و تعلیق دیوان خاقانی و دیگر پژوهشگران در آثار بهره برده اند.
    شیخ آذری 35 بیت از 91 بیت این قصیده را شرح نموده است. وی در این شرح گاهی برخی ابیات را به طور کامل شرح کرده و گاهی فقط یک واژه را توضیح داده است.
    شرح شیخ آذری به خاطر فضل تقدم و اینکه به نکاتی اشاره کرده است که در شروح دیگر به آن توجه نشده است و اینکه نمایانگر توجی هات عجیب و غریب قدما در شرح مشکلات متون است، اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: خاقانی، شرح قصاید خاقانی، شیخ آذری طوسی، قصیده ترسائیه، نثر قرن نهم
|
  • Mahmood Abedi Page 1
    Mantegh-ot-Teyr, Attar's allegorical-mystical work, is of high value from several points of view including the poet's discourse stylistics, its linguistic features, and in a more restricted way, its diction, specially its rare use of words. This is due to the fact that Attar conversational style, which itself resulted from the simplicity of his style, allows him to take use of special colloquial words. Based on the old volumes of Mantegh-ot-Teyr, one could find some of these rare uses of words, among which Koroh is the focus of our attention in this article. The authenticity of this word will be contemplated upon along this article.
  • Mohammad Yusef Nayyeri Page 15
    Immaculate Transcendent Theology is the name given to a mystical-religious school of the twelfth century (A.H) established by the outstanding Gnostic of that time, Seyed Qotb al-Din Muhammad Neyrizi. This school is about theoretical and practical theology and mysticism of the Twelfth-Imam Shi’ism. In this theology, Universal Divine Protection is the only criterion which is used in explaining and interpreting every theoretical and practical aspect of seekers of divine. In this school, the first manifestation of Universal Protection is the Greatest Divine Name which reflects the Divine essence and attributes of God. The mission of all prophets was to take this Divine Light to the people whoever benefited from this Light would own intuitive unity. The structure of this theology is based on the unity of wisdom, the sacred law and tradition, attention to the element of time, specific literary style and love of Iran which is an answer to the specific conditions and religious-mystical mentality of the Safavid era. After Seyed Qotb al-Din, Immaculate Divine theology continued in the works of Aqa Muhammad Hashem Shirazi, the writer of Menahel al-Tahqiq and Velayatnameh and also in the 51 mystical works of Seyed Abolqasem Azar-e shirazi.
  • Hadi Yusefi, Mahmood Modberi, Mohammad, Reza Serfi, Yahya Talebian Page 39
    The present paper written according to the library method of research, and presented both descriptively and analytically, was aimed to study the figure of antagonist in Iran national epics. The conflict between evil and good powers has always been significant in Iranian epics, in which heroes are the manifestation of all venerable attributes, and the antagonists are the representation of evil characteristics. Hence, an antagonist struggles with the hero either because of the sensual motives or as a result of the will to reduce his power and qualities. This article mainly focuses on the investigation of antagonist in the Iran national epics. It will be clarified that regarding the "types", the figure of an antagonist, could be classified into human, animal, natural and supernatural one whereas, regarding the "role" and "performance" of the hero, it could be categorized as principal, consultant, commander, combatant, tempter, assistant, allied, guide, formal, enamoured and instrumental one. (The features as well as the subcategories and definition of each of the categories are given along with examples.)
  • Mir Jalil Akrami, Mohamadreza Abedi Page 61
    The present collection is an overview of the intellectual basis, fundamental orientations and different aspects of Islamic mysticism (based on religion) and postmodern mysticism (based on secularism). Mysticism, as an Islamic term, deals with an internal and heartfelt force and capacity for cognition, through which a mystic can reach the horizons of ascendancy in his relationship with God. Getting to such a capacity and obtaining this type of completion depends on quitting the worldly interests and ego-centricism. Taking steps in such a direction, a mystic can find his real and godly entity combined with absolute and pure reality of existence. Nevertheless, mysticism as a term in new esoterique schools of thought and modern spiritualism in developed communities, particularly from the viewpoint of postmodernism, is merely a mental and imaginary process. In such a mystical approach, human heart is not considered to be a place for wisdom any more. In addition, in the instructions of this type of approach to mysticism, purification of inner nature from any attachment and getting to spiritual completion are not significant. Instead, this process is considered to be a strategy for preventing the deterioration of intellectual, spiritual and physical forces of human beings in a hasty path that today's men follow in their movement towards the pinnacles of materialistic advancements. Through using the instruments of mysticism, the developed man intends to temporarily alter the taste of life in order to avoid being trapped in the monotony of the materialistic enjoyments and to obtain the highest rate of pleasure from the natural life. Therefore, the postmodern mysticism is used as a spiritual strategy to serve the materialistic objectives.
  • Hasan Zolfaghari Page 91
    Regarding discourse features, story-telling and way of thinking, Saadi's mind is of a symmetric nature. This, in itself, causes him to put his thoughts down clearly, logically, reasonably, and pleasurably. This article is about to examine dimensions of this subject in Saadi’s Gulistan. The symmetries we are studying include those symmetries available in the name of the chapters, the structure of the stories, the syntactic and semantic constituents, the characterizations, and finally the figures of speech such as antimetabole contrariety, meta-thesis, and simile. Based on the findings of this research, it is clarified that Saadi takes high advantage of different kinds of syntactic and semantic symmetries in the linguistic, semantic, stylistic and narrative level without letting it result in complexity. Saadi’s fervor for rhythmical and melodic prose could, also, be credited to his symmetrical mind. The subject at hand will be exemplified and clarified along this article through an optimal magnitude of examples extracted from Gulistan. It should be noted that except for some sporadic researches in this case, the subject hasn’t been directly come under the light of analysis so far. Consequently, there feels to be a critical must for further research on this case, as well.
  • Abdollah Radmard, Nosrat Naseri Mashhadi Page 111
    This article mainly deals with the definition of "proposition" in the language and literature. This subject is connected to various sciences relating to language such as Philosophy, Logic, Linguistics and Semantics and even to Connections and Discourses. Consequently, we have studied to see whether the definition of proposition in all language features is true or not, regarding different aspects especially in Rhetoric. If the answer is negative, the writer proposes to offer another fully qualitative definition of proposition, or to find out their outputs and acts.
  • Morteza Fallah Page 131
    Due to its unique natural, geographical and political situation, Iran has passed through numerous events since the dawn of the history. However, what has preserved the country from the widespread invasions is, actually, their national identity. Such a national identity has developed and manifested itself in the Persian language. This language has been always playing a unique role in the sustainability of the Iranian nation as well as their national identity. This language was always doing so, both at the time when Cyrus and Darius had their orders and statements carved on the mountains and columns, and at the time when the great Ferdowsi wrote his epical poems in Persian so as to strengthen the national and cultural interests and to display the self-awareness of the Iranians. In fact, Persian is like a visible and invisible circle welding the Iranian national identity with its different ethnic groups, and keeps playing the key role in maintaining Iranians national unity. In the present paper, the writer will point out the role of great Persian poets, some of whom are non-native speakers of Persian, in maintaining and preserving such valuable heritage, as well as their efforts to preserve the Iranian identity in general and Persian language in particular.
  • Yahya Kardgar Page 165
    Tarikhe Jahan-Goshaye Joveini by Ata Malek Joveini is an example of elaborated prose in seventh century (A.H.). The erudite style, ample allusions to the holy Quran and Hadith, too many Arabic and Mongolian words and expressions, the use of the rare meaning of the words, using much Arabic literature, subtle use of language, and, finally, innumerable names makes it necessary to elaborate on its language. The present essay critically studies the corrective explanations on the book recently written by Dr. Abbasi and Dr. Mehraki. It, also, explains some difficulties of the text.
  • Ali Mohammadi Asiabadi Page 191
    Deconstruction, as concerns with literature, refers to a theory and practice of reading which denies, and in fact converts, the existing assumption which believes that the system of any language provides adequate grounds to establish the framework, the coherence, and the determinate meanings of a literary text. This approach, in no way, ruins the structure of the text rather, it substitutes a previous structure with a new one. This approach, in its practical aspect, has been used in this essay so as to analyze the story of Beshr (one of the stories in Nezami's Haftpeikar). In the process of deconstructing this story, the main focus of our attention is on the capacity of linguistic, cultural and literary signs used in the text, and at the same time, on a structure that can replace the previous structure.
  • Mohsen Mohammadi Fesharaki Page 217
    Qaside of Tarsaieh", meaning ode to Christianity, is one of the most difficult Qasides (odes) of Khaghani. Its intricacy rises mainly from the use of the jargons particularly found in Christianity. This, in itself, has forced many men-of-letters to put interpretations on this poem, the first of which is an interpretation belonging to Sheikh Azar-e- Toosi (866 A.H), which is firstly reported completely in his Meftah-ol-Asrar, and later on, briefly in his Javaher-ol-Asrar. Thereafter, many of the succeeding researchers take benefits of this old interpretation among whom are Zarinkob (in his translation of Minoreski's interpretation) and Sajjadi (in his elucidatory work on Khaghani's Divan) Sheikh Azar-e- Toosi has merely explained 35 out of 91 couplets of this poem ranging from brief word explanations to full verse interpretation. However, this interpretation, due to its priority as well as its somehow eccentric interpretations which are ignored in the succeeding interpretations could be of high value for researchers.