فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 74 (اردیبهشت1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/12/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محسن حجت، مسعود سیرتی نیر، مرتضی خاقانی زاده، محمود کریمی زارچی صفحه 1
    مقدمه
    دنیای ما هر روز تحت تاثیر حوادث طبیعی و غیرطبیعی است که عموما به بحران تبدیل شده، به نقطه عطفی جهت ایجاد تغییرات کوچک و بزرگ در زندگی بشر تبدیل می گردند. کشور ما به علت وسعت، موقعیت جغرافیایی و تنوع اقلیمی جزء یکی از ده کشور بلاخیز جهان محسوب می گردد. شهر تهران نیز از بدو تاسیس تاکنون، حوادث غیرمترقبه زیادی را پشت سر گذاشته است. اصولا بخش بهداشت و درمان یک قسمت فعال در مدیریت فاجعه و یک بخش جدایی ناپذیر از برنامه سلامت ملی است. بیمارستان ها نیز به عنوان اساسی ترین و مهم ترین موسسات درمانی باید قبل از وقوع حوادث از آمادگی لازم و کافی برخودار باشند تا بتوانند در هنگام رویارویی با بحران، پاسخگویی صحیح و سریع به حادثه را تضمین کنند. به همین منظور، مطالعه حاضر با هدف «تعیین میزان آمادگی مقابله با حوادث غیرمترقبه در بیمارستان های تابع دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران» طراحی و انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی - مقطعی است که بر روی 13 بیمارستان عمومی - آموزشی تابع دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران (شهید بهشتی، ایران، تهران) که بیش از صد تخت دارند انجام شده است. در تحقیق حاضر جهت جمع آوری اطلاعات از چک لیست مشاهده ای محقق ساز 210 سوالی استفاده گردیده که برای هر ده هدف 6 حیطه تجهیزات، نیروی انسانی، فضای فیزیکی، ساختار و تشکیلات، پروتکل ها و نمودار عملکرد در نظر گرفته شده است. روایی ابزار مورد استفاده از روش محتوایی و صوری و پایایی آن با کمک آزمون کاپا (8/0) در حد خوب برآورد گردید.
    نتایج
    به طور کلی، میزان آمادگی واحدهای پژوهش از نظر پذیرش، انتقال و تخلیه به ترتیب با نمره 32/38 و 63/39 درصد در حد ضعیف، و از نظر اورژانس، ترافیک، ارتباطات، نیروی انسانی، و مدیریت به ترتیب با نمرات 20/48، 33/52، 14/52، 80/43، 17/48 درصد در حد متوسط ارزیابی گردید؛ اما از نظر امنیت، آموزش و پشتیبانی با نمره 19/61، 65/66، 97/68 درصد در حد خوب ارزیابی شدند. کم ترین امتیاز مربوط به بخش پذیرش و بیش ترین امتیاز مربوط به واحد پشتیبانی است. در مجموع نیز واحدهای پژوهش نمره 94/51 را کسب کردند که بیانگر قرار گرفتن در حد متوسط آمادگی است.
    کلیدواژگان: آمادگی، بیمارستان، حوادث غیر مترقبه، تهران
  • علی خوانین، پروین نجفی، علی اصغر پیله وریان، حسن اصیلیان، مهدی اکبری، شیوا قدس صفحه 11
    مقدمه
    استفاده روزافزون از تلفن های همراه باعث توجه گسترده پژوهشگران به آثار زیستی ناشی از آن شده است. از آن جا که گوشی تلفن همراه در هنگام استفاده در نزدیکی گوش و لوب گیجگاهی قرار می گیرد و فاصله آنتن تا گوش داخلی فقط چند سانتی متر است، این پژوهش برای اولین بار در کشور به منظور بررسی تغییرات بالقوه در عملکرد راه شنیداری ساقه مغز بعد از مواجهه با مشابه ساز امواج تلفن همراه انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش تجربی با آزمایش شنوایی خرگوش نر به روش پتانسیل برانگیخته ساقه مغز ABR): Auditory Brainstem Response) انجام شده است، که از آزمون های متداول در بررسی تغییرات و راء حلزونی و راه شنیداری ساقه مغز است. زمان خیر موج پنج ABR، برانگیخته با محرک کلیک و محرک تون برست (در فرکانس های مختلف) در شدت های 70 و 100 دسی بل قبل و 16 ساعت بعد از اتمام تابش گیری (یک و دو هفته)، در حیوانات اندازه گیری و ثبت شده است.
    نتایج
    در پایان هفته اول پرتو دهی زمان خیر موج پنج در تمامی فرکانس های مورد آزمایش به میزان بیش تر از 2/0 میلی ثانیه افزایش یافته بود. در پایان هفته دوم پرتودهی زمان خیر موج پنج در فرکانس های (500 و 1000 هرتز) تا حدود زیادی ثابت باقی مانده بود ولی در فرکانس های (2000-4000 و 8000 هرتز) کاهش یافته و به مقادیر قبل از پرتودهی نزدیک شده بود. تحلیل آماری، تفاوت معناداری بین زمان خیر موج پنج در قبل و بعد از پرتودهی نشان نداده است (05/0<(p.
    نتیجه گیری
    کاهش زمان خیر موج پنج در فرکانس های 8000 - 2000 هرتز در پایان هفته دوم مواجهه نسبت به هفته اول و نزدیک شدن به حد طبیعی (قبل از مواجهه) می تواند نشان دهنده تطابق و برگشت پذیری شنوایی حیوانات در این فرکانس ها بعد از دو هفته پرتودهی باشد، هر چند که اثبات کامل آن نیازمند تحقیقات بیش تر و طولانی تراست.
    کلیدواژگان: امواج تلفن همراه، تطابق پذیری، پاسخ شنیداری ساقه مغز، شنوایی خرگوش
  • سید اکبر شریفیان، امید امینیان، سیده نگار اسعدی * صفحه 17
    هدف

    مقایسه فاکتورهای خطر بیماری ایسکمیک قلبی در کارگران «شیفت کار» صنایع خودروسازی در ایران.

    روش کار

    در قالب یک مطالعه همگروهی تاریخی، با استفاده از پرونده های مرکز ایمنی و بهداشت کارگران، اطلاعات راجع به فاکتورهای خطر بیماری های قلبی عروقی و اطلاعات دموگرافیک جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سطح معنا دار بودن 05/0p< در نظر گرفته شد.

    نتایج

    میانگین کلسترول HDL در کارگران با یک شیفت کاری ثابت (صبح) mg/dl 63/47؛ در کارگران با دو شیفت چرخشی (عصر و صبح) mg/dl 69/40 و در کارگران با سه شیفت چرخشی (شب، عصر، صبح) mg/dl 26/37 محاسبه گردید که این تفاوت از نظر آماری با 000/0=p معنا دار شد. همچنین تعداد افراد با کلسترول HDL کم تر از mg/dl 45 در گروه با یک شیفت کاری ثابت (صبح) 63 نفر و در گروه با دو شیفت چرخشی (عصر و صبح) 128 نفر و در گروه با سه شیفت چرخشی (شب، عصر، صبح) 154 نفر با 005/0=p اختلاف معنا داری به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بین میانگین کلسترول HDL و تعداد افراد با کلسترول HDL کم تر از mg/dl 45 و کار در دو و سه شیفت چرخشی ارتباط وجود دارد و از آن جا که سطح پایین کلسترول HDL از فاکتورهای خطر مهم برای ایجاد بیماری ایسکمیک قلبی محسوب می شود، اصلاح شرایط شیفت کاری و به خصوص شیفت شب کار لازم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بیماری های ایسکمیک قلبی، فاکتورهای خطر، شیفت کاری
  • اکرم صدیقی، سعیده ضیایی صفحه 23
    مقدمه و هدف
    در تحقیق حاضر با توجه به این که یکی از علتهای بروز میگرن قاعدگی افزایش ساخت و ترشح پروستاگلندین ها در حول و حوش زمان قاعدگی است، و ویتامین E به دلیل خاصیت آنتی اکسیدان خود قادر به جلوگیری از ترشح پروستاگلندین ها می شود و با توجه به بی خطر بودن ویتاین E در دوزهای توصیه شده استفاده از آن به عنوان پیشگیری از بروز میگرن قاعدگی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی، دوسوکور، کراس آور است. ابتدا از دانشجویان دختر ساکن خوابگاه ها در شهر تهران، 300 دانشجوی مجرد مبتلا به میگرن مرتبط با قاعدگی انتخاب شدند و به مدت 2 سیکل قاعدگی مورد ارزیابی قرار گرفتند، 84 نفر که مبتلا به میگرن قاعدگی براساس تعریف مک گرگور که بروز سردردهای میگرنی در روز شروع قاعدگی ±2 روز بودند، جدا شده و به طور تصادفی به دو گروه 42 نفره تقسیم شدند. به گروه اول طی 2 سیکل قاعدگی اول ویتامین E به میزان روزانه 1 عدد کپسول ژلاتینی (PEARL) 400 واحدی در روزهای شروع خونریزی قاعدگی ±2 روز داده شد. بعد از یک دوره فاصله (Wash-out) به مدت یک سیکل قاعدگی، طی 2 سیکل قاعدگی بعدی، ویتامین E به همان میزان ذکر شده داده شد. و متغیرهای میانگین شدت سردرد، طول مدت سردرد، مقدار مصرف مسکن هنگام بروز سردرد، شدت فتوفوبی و فونوفوبی و تهوع همراه با سردرد و میزان انجام فعالیت های روزانه هنگام بروز سردرد میگرن قاعدگی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که در کل دو گروه، صرف نظر از این که ویتامین E و یا پلاسبو در 2 سیکل اول قاعدگی یا 2 سیکل دوم قاعدگی در مدت زمان مطالعه مصرف شود، ویتامین E و پلاسبو باعث کاهش در میانگین شدت سردردهای میگرن قاعدگی و بهبود فاکتورهای همراه با سردردهای میگرن قاعدگی می شوند. اما تاثیر ویتامین E بیش تر از پلاسبو بوده است (05/0p<). همچنین مقایسه میزان فعالیت های روزانه هنگام بروز سردردهای میگرن قاعدگی بین مرحله مصرف ویتامین E و مرحله مصرف پلاسبو، نشان داد که ویتامین E باعث بهبود انجام فعالیت های روزانه هنگام بروز سردردهای میگرن قاعدگی می شود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    بنابراین با توجه به عدم وجود عوارض جانبی ناشی از مصرف ویتامین E در دوزهای توصیه شده، ویتامین E می تواند جایگزین مناسب و یا مکمل مناسبی برای درمان های پیشگیری کننده از میگرن قاعدگی باشد.
    کلیدواژگان: میگرن قاعدگی، پروستاگلندین ها، ویتامین E
  • نسرین علایی، سقراط فقیه زاده صفحه 31
    مقدمه
    داشتن نگرش مثبت درباره شیر مادر عاملی است که می تواند منجر به انتخاب مادران در تغذیه نمودن کودک با شیر خود شود.
    هدف
    تعیین ارتباط عوامل مادری با نگرش مادران درباره تغذیه کودک با شیر مادر.
    مواد و روش کار
    در این بررسی 300 تن از مادران تازه زایمان کرده با وضعیت ترخیص از بیمارستان های دانشگاهی دارای زایشگاه در شهر تهران مورد بررسی قرارگرفتند. اطلاعات حاصل از طریق پرسشنامه دو قسمتی مشتمل بر مشخصات مادران و قسمت نگرش سنج (بر طبق طیف لیکرت) به دست آمد..
    نتایج
    نتایج حاصل نشان داد به طور کلی 77 درصد مادران مورد بررسی نسبت به تغذیه کودک با شیر مادر دارای نگرش مثبت بوده اند، ضمنا بیش ترین نگرش منفی مربوط به آثار تغذیه با شیر مادر بر مادر (3/42 درصد) و سپس مربوط به آثار تغذیه با شیر مادر بر کودک (9/39 درصد) بوده است. همچنین مشخص گردید نگرش مادران برحسب درآمد خانواده، شاغل و غیرشاغل بودنء نوع مشاورین، نوع حمایت کنندگان تفاوت معنا داری نداشته است (05/0p>). در حالی که میانگین نمرات نگرشی مادران برحسب تحصیلات، سن، تعداد فرزندان، دفعات بارداری مشوقین شیردهی، منابع اطلاعاتی، تفاوت معنا دار (05/0p<) داشته است.
    نتیجه گیری
    تجربه مادر در تغذیه کودک با شیر مادر و سواد از عوامل مهم در نگرش مادران است.
    کلیدواژگان: تغذیه با شیر مادر، نگرش، عوامل مادری
  • غلامحسین قائدی، آزاد ثابتی، رضا رستمی، جمال شمس صفحه 41
    مقدمه و هدف
    هوش هیجانی به عنوان توانایی مدیریت هیجانات و احساسات، نقش مهمی در زندگی و موفقیت افراد دارد. در این بین سازوکار های دفاعی که به صورت ناهشیار صورت می گیرند، هیجانات و در نتیجه مدیریت هیجانات را تحت تاثیر قرار داده، سطح هوش هیجانی در افراد را دستخوش تغییر می کنند. این مقاله سعی دارد که رابطه بین سازوکار های دفاعی و هوش هیجانی را مورد بررسی قرار دهد.
    روش کار
    برای بررسی رابطه بین سازوکار های دفاعی و هوش هیجانی، نمونه ای 300 نفری از دانشجویان (153 دختر و 147 پسر) دانشگاه شاهد به صورت تصادفی انتخاب شد. سپس پرسشنامه سبک دفاعی و مقیاس هوش هیجانی بر روی آزمودنی ها اجرا شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل های توصیفی، آزمون تی گروه های مستقل، همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    نتایج
    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که تنها بین سبک های دفاعی بالغ و نوروتیک با مولفه های هوش هیجانی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین دو جنس در ابعاد ادراک و تنظیم هیجانات و نمره کلی هوش هیجانی، تفاوت معناداری وجود داشت و دختران در این سه عامل، نمرات بالاتری نسبت به پسران کسب کردند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که در بین دختران فقط سبک دفاعی بالغ پیش بینی کننده هوش هیجانی و مولفه هایش بود، در حالی که در پسران، علاوه بر سبک دفاعی بالغ، سبک دفاعی نوروتیک نیز هوش هیجانی و مولفه هایش را پیش بینی می کرد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، نتایج نشان داد که آن دسته از افراد که از سبک های دفاعی بالغ و نوروتیک استفاده می کنند، از هوش هیجانی بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تنظیم هیجانی، ادراک هیجانی، بهره وری هیجانی، سبک دفاعی بالغ، سبک دفاعی نوروتیک، سبک دفاعی نابالغ
  • محمدحسن قوسیان مقدم، حسین کیوانی امینه، تقی زهرایی صالحی، پروانه خضرایی نیا، نادر فلاح صفحه 51
    مقدمه و هدف
    بروسلوز هنوز به عنوان یک مشکل عمده بهداشتی در انسان محسوب می گردد. پاتوژن از طریق شیر نجوشیده یا پنیر تازه به راحتی به بدن انسان منتقل می شود. اهمیت بهداشتی و اقتصادی بروسلوز کاربرد روش های تشخیصی سریع و حساس را الزام آور می کند.
    مواد و روش کار
    در این تحقیق 106 نمونه شیر و106 نمونه سرم خون از دام های شیری ارجاع شده به کشتارگاه های شهرستان ری جمع آوری گردید. نمونه های شیر در محیط اصلاح شده فارل کشت داده شد. همچنین از نمونه های شیر DNA مطابق روش رومرو استخراج و با استفاده از پرایمرهای JPR و JPF آزمایش PCR روی آن ها صورت گرفت. روی نمونه های سرم خون نیز آزمایش استاندارد رایت انجام گردید.
    نتایج
    در مقایسه بین نتایج کشت و PCR با آزمایش رایت مشخص گردید که در حالی که روش کشت 6/31 درصد حساسیت و 48 درصد هم خوانی با نتایج آزمایش رایت دارد، PCR 58 درصد حساسیت و 65 درصد هم خوانی با نتایج آزمایش رایت را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد PCR می تواند به عنوان یک روش سریع و مناسب در تشخیص بروسلا مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شیر خام، بروسلا، واکنش زنجیره ای پلی مراز، کشت میکروبی، آزمایش رایت
  • زهرا کیاسالاری، محسن خلیلی، مصطفی افتخاری صفحه 59
    مقدمه و هدف
    گزارش های متناقضی در مورد تفاوت احساس درد بین دو جنس نر و ماده ارائه شده است. لذا در این تحقیق، آستانه درد حاد در موش های نر و فازهای مختلف سیکل استروس موش های ماده از طریق آزمایش غوطه ور کردن دم در آب مورد بررسی قرار گرفت. به علاوه، اثربخشی عصاره الکلی بذر گیاه تاتوره در تغییر آستانه درد حاد بین دو جنس مطالعه گردید.
    مواد و روش کار
    موش های گروه کنترل نر و ماده تحت آزمون غوطه وری دم موش در آب 52 درجه قرار گرفتند. در گروه تحت درمان 30-25 دقیقه قبل از آزمون، عصاره گیاه تاتوره (mg/kg50) به صورت داخل صفاقی تزریق شد. از موش های ماده در هر دو گروه کنترل و درمان بلافاصله بعد از آزمون، نمونه اسمیر تهیه شد.
    نتایج
    در گروه کنترل، در آستانه درد موش های گروه نر با فازهای مختلف موش های ماده تفاوت معناداری ندارد، اما در موش های ماده، آستانه درد در موش های فازهای پرواستروس و دای استروس به صورت معنادار از استروس پایین تر است(01/0p<). در گروه تحت درمان با تاتوره، علاوه بر پایین تر بودن معنادار آستانه درد در موش های نر نسبت به موش های ماده به طور کلی (05/0p<)، آستانه درد در نرها به صورت معناداری از فاز استروس و مت استروس پایین تر است)001/0(p<. به علاوه، گروه های پرو استروس و دای استروس با آستانه درد پایین تر، نسبت به فازهای استروس و مت استروس تفاوت معنادار نشان می دهند (001/0p<).
    نتیجه گیری
    حیوانات ماده در فازهای مختلف سیکل استروس، آستانه درد متفاوت دارند و عصاره تاتوره در تسکین درد در ماده ها بخصوص در فاز استروس از نرها موثرتر است.
    کلیدواژگان: تاتوره، درد حاد، سیکل استروس
  • مهشید محمدی بصیر، غلامحسین رمضانی، حسن ترابزاده، زهرا کیان زاده، ناهید میزبان صفحه 67
    مقدمه
    فلوئورزیس آندمیک شایع ترین بدرنگی جنرالیزه دندانی در بخش های مختلف ایران است.
    هدف
    هدف از تحقیق بررسی کلینیکی تاثیر میکروابرژن بر بدرنگی های ناشی از فلوئورزیس شدید و متوسط و خفیف است.
    مواد و روش کار
    در این تحقیق 281 دندان از 45 بیمار، در سه گروه شدید (69 دندان)، متوسط (150 دندان) و خفیف (62 دندان) مورد درمان قرار گرفتند. پس از تهیه اسلاید قبل از درمان و ایزولاسیون با رابردم، مخلوط خمیری شکل از اسید هیدروکلریک 18 درصد و پامیس، توسط لاستیک فنجانی و آنگل با دور پایین بر روی دندان های بیماران مالش داده شد. هر مرحله درمان شامل 5 بار کاربرد خمیر، هر بار به مدت 30 ثانیه بود (5/2 دقیقه). و در هر بیمار حداکثر 4 بار درمان تکرار می شد (10 دقیقه). در بین مراحل درمان پس از هر 30 ثانیه کاربرد خمیر، دندان ها با گاز مرطوب از خمیر پاک شده و نتیجه درمان پس از مرطوب کردن سطح دندان ها، بررسی می شد. در صورتی که در زمان کم تر از 10 دقیقه نقایص مینایی مرتفع می گردید، درمان متوقف می شد. سپس با مولت های پرداخت کامپازیت سطح دندان ها پالیش شد و ژل APF (2/1 درصد) به مدت 4 دقیقه بر روی دندان ها به کار برده شد. سپس اسلاید پس از درمان با همان فاصله کانونی و در همان شرایط تهیه می شد. توضیح های لازم در مورد احتمال حساسیت پس از درمان به بیماران ارائه شده و از بیمار خواسته می شد یک هفته بعد، جهت ویزیت مجدد به منظور کنترل حساسیت دندان ها و بازگشت بدرنگی مراجعه کند. در بررسی اسلایدها، سه شاخص وسعت لکه های مات و سفید، شدت بدرنگی و وسعت بدرنگی (لکه های زرد- قهوه ای) قبل و پس از درمان توسط سه نفر مشاهده کننده مورد مقایسه قرار گرفت و آزمون های آماری انجام شد. این آزمون ها شامل ویلکوکسان (Wilcoxon''s) و کروسکال والیس (Kruskal-Wallis) و شفه (Scheffe) و آنالیز واریانس یکطرفه و ضریب همبستگی Spearman بود.
    نتایج
    این تحقیق حاکی از آن بود که تکنیک میکروابرژن در درمان بدرنگی های ناشی از فلوئورزیس خفیف، متوسط و شدید موثر است و همچنین این روش درمانی در از بین بردن بدرنگی های زرد تا قهوه ای از نظر شدت و وسعت نسبت به لکه های مات و سفید موفق تر است. از مجموع 45 بیمار مورد درمان تنها 4 بیمار حساسیت به گرما و سرما و احساس ناخوشایند را گزارش کرده بودند که ظرف 3 روز برطرف شد. در هیچ موردی پس از 7 روز بازگشت بدرنگی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: میکروابرژن، فلوئورزیس، اسید کلریدریک
  • مریم سادات هاشمی پور، محمدرضا زارعی، الهام فرخ گیسو، عادل دستبوس صفحه 77
    مقدمه
    زبان جغرافیایی یک نقص التهابی مزمن، بدون علامت با اتیولوژی ناشناخته است که اپی تلیوم زبان را تحت تاثیر قرار می دهد. بیمارانی با یک سابقه آلرژی مانند اشخاصی با یک تاریخچه فامیلی آسم، اگزما، تب یونجه و بالا رفتن سطح ایمنوگلبولین E سرم به احتمال زیادتری زبان جغرافیایی دارند.
    هدف
    هدف از این تحقیق تعیین رابطه بین زبان جغرافیایی و پدیده های آلرژیک در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان است.
    روش بررسی
    در این تحقیق 837 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1384 مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از تکمیل فرم مربوطه و معاینات دهانی، داده ها با استفاده از برنامه آماری SPSS، آزمون مجذور کای و تی تست (t- test) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    از مجموع 837 فرد (505 زن و 332 مرد) معاینه شده 104 نفر (44/12 درصد) دارای زبان جغرافیایی بودند. 68 نفر از افراد دارای زبان جغرافیایی سابقه آلرژی را ذکر کردند و رابطه بین زبان جغرافیایی و سابقه آلرژی فردی معنادار گزارش گردید. شیوع آسم و رینیت آلرژیک در بستگان درجه یک دانشجویانی با زبان جغرافیایی به طور مشخص بالاتر از افراد بدون زبان جغرافیایی بود. همچنین یک رابطه مشخص بین زبان جغرافیایی و بعضی از غذاها مانند بادمجان، گردو و گوجه فرنگی گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    در تحقیق فوق تقریبا بیش از نیمی از افراد دارای جغرافیایی وقوع پدیده های آلرژی را ذکر کرده اند و این مساله با توجه به مطالعات قبلی که وقوع پدیده آلرژی را در ایجاد این ضایعه دخیل دانسته اند قابل تامل بوده و تاییدی بر ارتباط بین پدیده های آلرژیک و این ضایعه زبانی است.
    کلیدواژگان: زبان جغرافیایی، پدیده های آلرژیک، دانشجویان
  • کیامرث هنردار، حسین لباف، محمدحسین نادرالوجود صفحه 85
    مقدمه
    اینسترومنت های استنلیس استیل، مدت ها به عنوان وسایل مورد استفاده در درمان ریشه دندان مطرح بوده اند. از آن جا که آماده سازی کانال به وسیله آن ها مشکل است، نسل جدیدی از وسایل نیکل تیتانیوم معرفی گردید.
    هدف
    هدف این مطالعه، مقایسه اینسترومنت های Ni-Ti دستی و سیستم چرخنده نیکل تیتانیوم FlexMaster در آماده سازی کانال است.
    مواد و روش کار
    دندان های مولر اول یا دوم بالا یا پایین در 50 بیمار انتخاب شد و به دو گروه 25تایی تقسیم گردید. پس از تهیه حفره دسترسی و قرار دادن فایل شماره 15 دستی نیکل تیتانیوم در داخل کانال ها، با استفاده از Endo-ray یک رادیوگرافی پری اپیکال از دندان مورد نظر تهیه شد.
    در گروه I،آماده سازی کانال به روش Crown-down و فایل های دستی K-flex نیکل تیتانیوم انجام شد که دوسوم کرونالی به وسیله دریل های گیتزگلیدن استنلیس استیل آماده می شد. در گروه II، اینسترومنتیشن به وسیله سیستم چرخنده نیکل تیتانیوم FlexMasterو براساس توصیه های سازنده انجام شد. پس از اینسترومنتیشن، با استفاده از Endo-ray یک رادیوگرافی پری اپیکال گرفته شد. تمام رادیوگرافی های اخذ شده با استفاده از دوربین دیجیتالی Fuji Film fine pix دارای لنز ماکرو50 و دیافراگم 8/2 وارد کامپیوتر شد. با استفاده از نرم افزارهای Adobe photo shop 7 مقدار زاویه ابتدایی و بعد از درمان کانال، تشکیل لج، تمایل دیواره های داخلی و خارجی کانال، پرفوراسیون ریشه، وجود یا عدم فایل های شکسته مورد بررسی قرارگرفت.
    نتایج
    کانال ها در گروه II مرکزی تر بوده و نسبت به گروه I میزان کم تری از ترانسپورتیشن و لج را دارا بودند. در هیچ یک از گروه ها، پرفوراسیون دیده نشد و رابطه معناداری بین روش اینسترومنتیشن و شکستگی وسایل ملاحظه نشد.
    نتیجه گیری
    در کل، سیستم چرخنده نیکل تیتانیوم FlexMasterمی تواند انتخاب مناسبی برای آماده سازی کانال ها در درمان اندو باشد.
    کلیدواژگان: سیستم چرخنده نیکل تیتانیوم FlexMaster، فایل دستی K، flex نیکل تیتانیوم، لج، ترانسپورتیشن، پرفوراسیون، شکستگی اینسترومنت، مرکزیت کانال، نرم افزار کامپیوتری
|
  • Mohsen Hojat, Masood Sirati Nir, Mortaza Khaghanizade, Mahmood Karimizarchi Page 1
    Background
    Every day our world is affected by natural and man made event that can be develop to crisis and cause for little and crucial revolution in human life. Geographical situation, width and different calamity are causes that vulnerable our country as tenth country in the world. Tehran city sustain many disaster from found to now. In fact, health and medical department are active parts of disaster management. They are close to national health plan. Hospital as the most importance of medical institute mast prepare for fast response and correct management to disaster before it occur. According to content, a research designed for “Assessing of Hospital Disaster Management in Medical Science Universities of Tehran”.
    Materials and Methods
    A descriptive and cross - sectional study have performed on 13 general and educational Tehran universities hospitals (Iran – Tehran – Shahid Beheshti) more than 100 capacities (set). For data gathering used of research makes checklist that consist of 210 questions that evaluate hospitals in every 10 object by 6 domains as: logistic, personnel, spaces, protocols and charts. For checklist validity used of content validity and its reliability with kappa test (0.80) was in good level.
    Results
    Research units’ preparedness at admission 38.32 percent, transfer and evacuation 39.63 percent evaluated as week domain. Emergency 48.20 percent, traffic 52.33, communication 52.14 percent, personnel 43.80 percent and management 48.17 percent evaluated in mid domain but security 68.97 percent, education 66.95 and backup 61.19 were in good level, admission ward grade was less than other and backup unit got more grade between other. Consequently, all hospitals got 51.94 percent degree that show all research units are in mid domain in disaster preparedness.
    Keywords: Preparedness, Hospital, Disaster, Tehran
  • Ali Khavanin, Parvin Najafi, Aliasghar Pilehvarian, Hassan Asilian, Mahdi Akbary, Shiva Ghods Page 11
    Background
    Increase in mobile phone users cause extensive consideration of researchers to biological effects of mobile phone waves. As the mobile set, is held near the ear and temporal lobe, and whereas distance of antenna from the inner ear is few centimeters, this study is the first research in our country to assess potential changes in auditory brain stem response of rabbit after exposure to mobile phone waves from a simulator.
    Materials and Methods
    This study is experimental. In conducting the experiment, were used male rabbits. The method used was, auditory brainstem response (ABR), which is the usual method in detecting changes in retrocochlear and acoustic pathway. Before and after animal's exposure (one and two weeks), latency time of the fifth wave of ABR were measured and recorded with two stimuli, click and tone burst (at different frequencies) in two intensities of 70 and 100 dB.
    Results
    At the end of first week the latency time of wave V (ms) increased for all the frequencies of the experiment, especially at the (2000-4000 & 8000Hz). An increased of more than 0.2 ms was noticed. It was caused at least 10 dB deficiency in hearing. But at the end of second week of exposure, the latency time of wave V, at the frequencies of 500 and 1000 Hz, was almost unchanged but at the frequencies of (2000-4000 & 8000 Hz) was decreased more than 0.2 ms and was nearly the amount of pre-exposure. Statistical analysis of results has not shown significant changes between latency time of wave V (ms), in pre and post exposure (p>0.05).
    Conclusion
    This decrease in 2000-8000 Hz frequencies at the end of second week can be viewed as adaptation of animal's hearing at high frequencies. Although for confirm it need to research more and longer.
    Keywords: Mobile phone waves, Adaptation, ABR, Rabbit's hearing
  • Sayed Akbar Sharifian, Omid Aminian, Seyede Negar Assadi Page 17
    Aim

    The aim of this research was comparison of IHD’S risk factors between shift workers in automobile industries in Iran.

    Materials and Methods

    Knowledge of IHD risk factors and demographic data have gathered by using hygienistic files of workers, data had been analyzed with SPSS 11.5 and significance’s level (p value) was less than 0.05.

    Results

    The mean of HDL cholesterol in one-shift workers was 47.63mg/dl, in two-shift rotation workers was 40.69 mg/dl and in three – shift rotation workers was 37.26mg/dl with p=0.000. Also frequency of workers with HDL cholesterol less than 45mg/dl in one-shift workers were 63 persons, in two – shift rotation were 128 persons and in three – shift rotation workers were 154 persons, with p<0.005.

    Conclusion

    There is relationship between the mean of HDL cholesterol, frequency of workers with HDL cholesterol less than 45mg/dL and work in two and three shift rotation. Since the low HDL levels are risk factors of ischemic heart disease, improvement of shift work is necessary.

    Keywords: Ischemic heart disease, Risk factors, Shift workers
  • Akram Sedighi, Saeedeh Ziaei Page 23
    Background
    The concern of the present research was to study vitamin E and its antioxidant medical quality, which is going to prove very useful to prevent prostaglandins formation. This study is done with regard to this scientific observation that one of the causes of menstrual migraine is the increase in the secretion of prostaglandins around the time of menstrual period and the proper doses of vitamin E which are very useful for preventing menstrual migraine.
    Materials and Methods
    This research was done via clinical trial ‚ random ‚ double blind and cross over study. In the first step 300 university students who were all living in the dormitory were chosen. They were all affected by menstrual migraine and among them 84 people who were afflicted by the real menstrual migraine ‚ were separated and they were randomly divided to two groups. The first group ‚ in the first two menstrual cycles ‚ was given vitamin E and after wash out cycle ‚ during the next two menstrual cycles ‚ they were given placebo. The procedure was reversed for the second group. During the first two cycles the students in the second group were given placebo ad after wash out cycle ‚ during the next two menstrual cycles ‚ they were given vitamin E. Meanwhile the fluctuating average of severe headaches and their duration ‚ the amount of medicine (sedation) used ‚ the intensity of photophobia and phonophobia ‚ nausea along with their headaches and finally the degree and rate of their daily activity when they had headache were all evaluated. Eventually 67 people of both groups entered the final stage of analysis.
    Results
    The research indicated that in both groups ‚ both vitamin E and placebo were very effective on the reduction the average intensity of headache ‚ photophobia and phonophobia ‚ nausea along with headaches and the amount of medicine used ‚ but it is observed that the effect of vitamin E was more than placebo (p<0.05).
    Conclusion
    From considering and comparing the activity of people that have used vitamin E in a period of time and whose that used placebo showed that vitamin E is much more effective in preventing menstrual migraine and alleviating the pain. In addition, since vitamin E did not have any side effect ‚ it could considered as a proper alternative for menstrual migraine prevention treatment.
    Keywords: Vitamin E Prostaglandin_Menstrual migraine
  • Nasrin Alaie, Soghrat Faghihzadeh Page 31
    Background
    Having positive attitude about breast feeding is a factor that mothers decide to feed their infants with their own milk. Determination of the relationship among mother factors and attitude about breast feeding.
    Materials and Methods
    In this survey 300 inpatient mothers, new delivered with discharge status from Tehran city hospitals were assessed. Data was collected by questionnaire. Questionnaire included two parts: the first part was about mother factors and the second part was about mother’s attitude (Likert scale).
    Results
    Based on obtained results 77% mothers had positive attitude about breast feeding. The most of negative attitude was related to breast feeding effects on mother (42.2%) and then on child (39.9%). Factors like Job, in come, kind of support people and advisors showed no significant with mothers attitude (p>0.05). Mean of mothers Attitude scores with factors of education, age, number of children, gravid times, information sources, encourager showed statistic significant difference (p<0.05).
    Conclusion
    Experience of mother about breast feeding and literacy are important factors in mother's attitude.
    Keywords: Breast feeding, Attitude, Mother factors
  • Gholamhossein Ghaedi, Azad Sabeti, Reza Rostami, Jamal Shams Page 41
    Background
    Emotional intelligence as an ability to manage feelings and emotions plays an important role in individual’s life and his or her success. Defense mechanisms occurring unconsciously can influence the emotions and their management and therefore are likely to change the level of individual’s emotional intelligence. The aim of this article was to examine the relation between defense mechanisms and aspects of emotional intelligence.
    Materials and Methods
    300 students of Shahed University (147 boys and 153 girls) were included in this study. All students asked to complete Emotional Intelligence scale and Defense Style Questionnaire (DSQ-40). Descriptive analysis, independent samples t test, correlation and multiple regression were used to analysis the data.
    Results
    Findings revealed that the correlations between mature defense styles and aspects of emotional intelligence and between neurotic defense styles and aspects of emotional intelligence were significant. Significant gender differences were found in emotional Perception, emotional Regulation and total score of emotional intelligence. Results of regression analysis showed that mature defense styles could significantly predict emotional intelligence and its components in girls while mature and neurotic defense styles did that in boys.
    Conclusion
    In general, individuals who used mature defense styles had higher level of emotional intelligence.
    Keywords: Emotional intelligence, Emotional regulation, Emotional perception, Emotional utilization, Mature defense style, Neurotic defense style, Immature defense style
  • Mohammad Hossein Ghosian Moghadam, Hossein Kivani Amine, Taghi Zahrayi Salehi, Parvaneh Khazraiinia, Nader Fallah Page 51
    Background
    Brucellosis is still known as a main hygienic problem in human. Pathogen is easily transmitted into human body by raw milk and fresh cheese. The use of rapid and sensitive diagnostic methods is essential because of the hygienic and economic importance of brucellosis.
    Materials and Methods
    In this research, we collected 106 samples of milk and blood serum from dairy cattle that had been referred to Rey slaughterhouse. Milk samples were cultured in modified Farrell ' s medium. In addition, according to Romero method, DNA was extracted from milk samples and PCR was done using JPR and JPF primers. Wright test was also done on serum samples.
    Results
    Comparison of PCR and culture with Wright test results showed that in culture method sensitivity is 31.6 percent and accuracy is 48 percent but in PCR, sensitivity is 58 percent and accuracy is 65 percent.
    Conclusion
    Results of our study showed that PCR can be attended as a suitable and rapid method to diagnose brucellosis.
    Keywords: Raw milk, Brucella, polymerase chain reaction, Culture, Wright test
  • Zahra Kiasalari, Mohsen Khalili, Mostafa Eftekhari Page 59
    Background
    Opposite observations about the discrepancy in the pain perception between male and female has been reported. In this regard, in this research pain thresholds among male and female rats in different phases of oestrous cycle were evaluated via tail immersion test. In addition, the efficiency of alcoholic seed extract of Datura stramonium in the modulation of acute pain threshold has been studied.
    Materials and Methods
    T he control groups of male and female rats were exposed to the tail immersion test using 52˚C water. In the experimental group, the extract of Datura stramonium was injected intraperituneally 25-30 minutes before the tail immersion test. Afterwards, in the both of control and experimental groups the smear samples were taken from the females.
    Results
    In the control group there is no significant difference in the pain threshold between male rats and females of different phases of oestrous cycle. However, in the female rats in proestrous and dioestrous phases, the pain thresholds are significantly lower than that of rats in oestrous phase (p<0.01). In the experimental group, male rats in addition to having lower pain threshold relative to whole females (p<0.05) (the average of 4 phases) treated with Datura stramonium, show a pain threshold that is significantly lower than that of females of oestrous and metoestrous phases (p<0.001). Furthermore, proestrous and dioestrous groups with lower pain thresholds relative to rats in oestrous and metoestrous phases show significant differences (p<0.001).
    Conclusion
    The female rats in the different phases of oestrous cycle have different pain thresholds and the extract of Datura stramonium is more efficient in the pain relief of female rats than male, especially oestrous phase.
    Keywords: Datura stramonium, Acute pain, Oestrous cycle
  • Mahshid Mohammdi, Bassir, Gholamhossein Ramezani, Hassan Torabzadeh, Zahra Kianzadeh, Nahid Mizban Page 67
    Background
    Endemic fluorosis is the most common generalized dental discoloration in several parts of Iran. The improvement of appearance in different degrees of dental fluorosis (mild, moderate and severe) was evaluated in vivo.
    Materials and Methods
    In this study, 281 fluorotic permanent teeth from 45 patients were divided in to 3 categories: mild (62), moderate (150) and severe (62). Standardized intraoral slides were taken prior and after treatment. The pastes of pumice- HCl (18%) were rubbed on the labial surfaces of stained teeth (after isolation) with no webbed rubber cup. A treatment was defined as five application of the paste, with each application lasting 30 sec (total 21/2 min).Treatment were terminated when there were no visible stains or after maximum of 10 minutes. Slides were randomized and viewed independently by two standardized observes and rated for area of white spot lesions (WS), stain amount (SA) and stain intensity (SI), before and after treatment.
    Results
    The Wilcoxan's signed rank test indicated a significant difference in the area of WS and SA and SI (p<0.0001) from pretreatment to successive rating. Kruskal- Wallis analysis revealed no significant differences among the moderate and severe fluorotic teeth in SA and SI (p=0.58). Significant difference revealed in WS between 3 groups. The area of WS in severs group reduced more than moderate and mild groups. Relapse of discoration after 7 days was not seen in any patient.
    Conclusion
    Mildly fluorotic teeth had the best esthetic results. In moderately and severely stained teeth brown and yellow stains completely removed but white spots continue to demonstrate.
    Keywords: Microabrasion, Fluorosis, HCl
  • Maryamalsadat Hashemi Pour, Mohammadreza Zarei, Elham Farokh Giso, Adel Dastbus Page 77
    Background
    Geographic tongue is usually an asymptomatic inflammatory disorder of unknown etiology that affects the epithelium of the tongue. The cause of the disease remains obscure. Patients with an allergic background such as a personal of family history of asthma, eczema, and hay fever, of an elevated total serum immunoglobulin E level may be more likely to have a geographic tongue. The purpose of this work is to determine the relations between geographic tongue and allergy in students at Kerman University of Medical Sciences in 2005.
    Materials and Methods
    In this research, 837 students in Medical Sciences University of Kerman were examined. Data collection were obtained by completing the related forms after oral examination and these data were analyzed by statistical program SPSS 13.5, t- test and χ ² test.
    Results
    From 837 persons (505 Female and 332 male), 104 cases (12.44%) had geographic tongue. From these 104 cases, 68 cases mentioned the allergy history such that the relation between allergy and geographic tongue was significant. The prevalence of asthma and allergic rhinitis in first degree relatives of geographic tongue patients was significantly higher than those of without geographic tongue. There was significant association between geographic tongue and some food, especially eggplant, walnut and tomato.
    Conclusion
    In this study, the allergic factors were mentioned by greater than 50% of all persons with geographic tongue, which confirms the relation between this lesion and allergic phenomena.
    Keywords: Geographic tongue, Allergy, Students
  • Kiamars Honardar, Hossein Labbaf, Mohammad Hossein Naderalvojod Page 85
    Background
    Stainless steel instruments have long used as conventional instruments applied in root canal therapy procedures. Being difficult the canal preparation by these instruments, a new generation of nickel-titanium instruments have introduced. The aim of this study was to compare the manual Ni-Ti instruments with the Flex Master® Ni-Ti rotary system in canal preparation.
    Materials and Methods
    Fifty patients having maxillary or Mandibular first or second molar teeth were selected and were divided in to two separate groups containing 25 patients each. After preparing the access cavities and placing No.15 manual Ni-Ti files within the canals, a periapical radiograph was taken by the means of Endo-ray®. In the group I, canal preparation was done through crown-down technique and manual Ni-Ti K-Flex files in which the coronal two thirds of the canals were prepared by stainless steel Gates Glidden drills. In the group II, the instrumentation procedure was performed by the means of rotary Ni-Ti Flex Master® system regarding the manufacturer’s instructions. After the instrumentation, a periapical radiograph was taken by Endo-ray®. All the pre- and post-treatment radiographs were digitized by the use of Fine Pix Fuji film® digital camera equipped by macro 50x lens and 2.8 diaphragm. The initial and post-treatment angulations of the canals, the amount of ledge formation, the occurrences of transportations, internal or external inclinations of the canal walls, root perforations and broken files were evaluated by Demo® and Adobe Photoshop® 7 computer soft wares.
    Results
    In group II, The canals were significantly more centrally located than those in group I and indicated less occurrence of transportation and no incidence of ledge formation. There was no perforation in either of the groups and not a significant interrelationship between the broken instruments and any of the methods used.
    Conclusion
    Generally, the Ni-Ti rotary Flex Master® system can be a suitable choice in root canal preparation procedures.
    Keywords: I, Ti rotary Flex Master® system, Manual Ni, Ti K, Flex file, Ledge, Transportation, Perforation, Broken instrument, Canal centering ability, Computerized software