فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان و پاییز 1387)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان و پاییز 1387)

  • 398 صفحه، بهای روی جلد: 16,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/08/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • احمد ترابی صفحه 4
  • پژوهش های موضوعی
  • سیدموسی صدر صفحه 26
    دراین نوشتار، نویسنده پس از تعریف مهندسی فرهنگی، برضرورت اصلاح فرهنگ به عنوان یکی از محورهای عمده مهندسی فرهنگی، تاکید می کند، سپس از الگوی گیری از روش اصلاحی قرآن سخن می گوید، آنگاه ماهیت روش اصلاحی قرآن را توضیح می دهد، درادامه ویژگی های شیوه اصلاحی قرآن را به دوسته تقسیم می کند 1- ویژگی های شکلی 2- ویژگی های محتوایی، از ویژگی های شکلی به: انگیزش هنری، گونه گونی سخن، ترکیبی بودن اهداف، شفافیت ورسایی، تکرار وتلقین اشاره می کند، و ویژگی های محتوای را درعناوین زیر مورد بحث قرار می دهد: واقع گرایی، ریشه گرایی، عقل گرایی، فطرت گرایی، علم گرایی، تجددگرایی، بهره گیری ازمعادله سود و زیان، تدریج وگام به گام، تلقی واقعی از خود.
    کلیدواژگان: قرآن، مهندسی فرهنگی، اصلاح فرهنگی، روشها، انگیزش هنری ف گونه گونی سخن، ترکیبی بودن اهداف، شفافیت و رسایی ف تکرار و تلقین واقع گرایی، ریشه گرایی، عقل گرایی، فطرت گرایی، علم گرایی، تجدد گرایی، معادله سود و زیان، تدریج و گام به گام
  • سیدمصطفی احمدزاده صفحه 56
    این مقاله با هدف تبیین دنیاگرایی به عنوان یک آسیب فرهنگی از دیدگاه قرآن کریم به رشته تحریر در آمده تا برنامه ریزان فرهنگی بر اساس آن به بررسی وضعیت موجود و برنامه ریزی برای دستیابی به وضعیت مطلوب بپردازد. پس از یادکرد برخی از مبانی مهندسی فرهنگ، نخست به تفاوت «دنیاداری» و «دنیاگرایی» اشاره شده و سپس «دنیاداری» و «دنیاگرایی» در سه لایه «نگرش»، «ارزش» و «رفتار» از دیدگاه قرآن کریم به همراه شاخص های قرآنی دنیاگرایی گزارش شده است. نویسنده معتقد است اگر در جامعه ای نگرش دنیاگرایانه گسترش یابد، این نگرش اغلب سبب ترویج ارزش های دنیاگرایانه و در نهایت رفتار دنیاگرایانه خواهد شد، که این گونه رفتارها نیز به نوبه خود به تعمیق نگرش دنیاگرایی در جامعه منجر می گردد.
    کلیدواژگان: دنیاداری، دنیا گرایی، شاخص های دنیاگرایی، نگرش، ارزش، رفتار، مهندسی فرهنگی، آسیب فرهنگی
  • سید ابراهیم سجادی صفحه 86
    در این نوشتار نویسنده نخست به مفهوم شناسی فرهنگ می پردازد. سپس، عامل توجه جهانی به توسعه انسانی و توسعه فرهنگی را بازشناسی می نماید، آنگاه بی طرفی یا مسوولیت اخلاقی حکومت ها را مورد بررسی قرار می دهد، در همین راستا از نقش حکومت دینی سخن گفته و نگاه فلسفه سیاسی دین را در رابطه با مبانی و ضرورت تربیت اعتقادی و اخلاقی جامعه و راهکارهای راهبردی قابل مطالعه در قرآن را، توضیح می دهد. در این چهار چوب، جانشینی حاکم از سوی خدا و انجام مهم ترین وظایف حکومتی را تربیت جامعه معرفی می کند و نفوذ معنوی کارگزاران را از شرایط موفقیت آنان در حوزه تربیت می شمارد. نویسنده در پایان به سه راهکار: برخورد و تعامل فرهنگی، کنترل با تحریم اجتماعی. کیفر فیزیکی، برای انجام مسوولیت تربیت فرهنگی و توسعه فرهنگی می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، دین، تربیت، توسعه، فرهنگ، حکومت، آزادی، تمدن، مسوولیت
  • سید حسین هاشمی صفحه 142
    این نوشتار، آسیب های ماهوی فرهنگ دینی را به بررسی نشسته است. وجه تمایز جوامع انسانی و حیوانی، شاخصه فرهنگی جوامع انسانی و نیز برشماری رویکردهای کلی در چیستی فرهنگ و تقسیم گونه های فرهنگ به مادی و معنوی و تاثیر و پیشین هریک از انواع دوگانه فرهنگ مادی و معنوی بر دیگری، موضوعات درآمدی بحث را صورت داده است. مفهوم آسیب و آسیب فرهنگی و تقسیم آن به دو شاخه آسیب های بیرونی و درونی، و تبیین شرایط و پیش فرض های لازم در موضوع امکان سنجی آسیب های ماهوی فرهنگ دینی، بخش نخست از مباحث اصلی نوشتار است. پژوهنده در بخش دوم بحث، شش نوع آسیب ماهوی برای فرهنگ دینی بر شمرده است که عبارتند از: سست باوری به مبانی فرهنگ، تغییر نقش عناصر فرهنگی، با سه زیرعنوان خداانگاری انسان، خرافه پرستی و لهوگرایی، ستیز فرهنگی، گسست فرهنگی، ناسازگاری سامانه های نظام فکری و تحول فرهنگی. در بخش پایانی، نویسنده به راهبرد پیشگیرانه از آسیب فرهنگی پرداخته و همخوانی باورها با مواضع کنشگرهای اجتماعی را مهم ترین راهبرد پیشگیرانه از آسیب پذیری ماهوی فرهنگ دینی شناخته است.
    کلیدواژگان: چیستی فرهنگ، آسیب های ماهوی فرهنگ، عناصر فرهنگی، ستیز فرهنگی، تحول فرهنگی، گسست فرهنگی، سست باوری
  • محمد بهرامی صفحه 172
    یکی از عوامل مهم و بسیار تاثیر گذار در مهندسی فرهنگی کشور، روشن سازی جایگاه دین در مهندسی فرهنگی است. بر این اساس در این نوشتار نسبت دین و فرهنگ به بحث و بررسی گذاشته شده است. نویسنده تعیین معنای دین و فرهنگ، قلمرو دین و فرهنگ و خاستگاه این دو را از مهم ترین مباحثی می شناسد که به کشف رابطه دین و فرهنگ کمک می کند. او در بحث تعریف دین و فرهنگ از میان چند رویکرد مطرح تنها رویکرد مصداق گرایانه و کارکرد گرایانه را گزارش نموده و بر اساس این دو رویکرد نسبت دین و فرهنگ را تبیین می کند. در بحث قلمرو نیز از دو نظریه دین حداکثری و حداقلی سخن می گوید، قلمرو فرهنگ را بسیار گسترده می خواند و آن گاه نسبت دین و فرهنگ را بررسی می کند و در پایان خاستگاه دین و فرهنگ را به بحث گرفته و نسبت آن دو را می گوید.
    کلیدواژگان: دین، فرهنگ، دین حداکثری، دین حداقلی، تعریف دین، قلمرو دین، خاستگاه دین، تعریف فرهنگ، قلمرو فرهنگ، خاستگاه فرهنگ، نسبت دین و فرهنگ
  • تک نگاری های قرآنی
  • سیدعلی اکبر حسینی صفحه 206
    به رغم وجود تنوع و تعدد موضوعات در بسیاری از سوره های قرآن که در نگاه ابتدایی، بدیهی می نماید؛ برخی قرآن پژوهان معاصر، معتقدند آن سوی این کثرت و تنوع ظاهری، غرض و موضوع واحدی نهفته است و میان تمامی آیه های یک سوره و موضوعات به ظاهر پراکنده آن، پیوندی اجتناب ناپذیر و ناگسستنی با موضوع و غرض اصلی سوره برقرار است؛ آنان این ویژگی - وحدت موضوعی - را از معجزات برتر و مقتضای بلاغت و حکمت الهی می دانند.
    هرچند از سوی طرفداران این نظریه، تلاش هایی گسترده برای اثبات «وحدت موضوعی سوره های قرآن» انجام گرفته است، اما ضعف ها و کاستی هایی در دلایل ارائه شده وجود دارد که مانع از پذیرش این نظریه خواهد شد. در این نگاشته دلایل و شواهد این نظریه نقد و بررسی می شود.
    افزون بر کاستی های موجود در دلایل این نظریه؛ ناسازگاری نظریه با تنوع آشکار موضوعات در بسیاری از سوره ها؛ فقدان معیاری اطمینان بخش؛ خطر تفسیر به رای؛ دشواری دستیابی به موضوع اصلی در هر سوره، فقدان اشارتی در قرآن و کلام معصوم، تشتت و اختلاف فراوان در موضوعاتی که از سوی طرفداران این نظریه برای هر سوره معرفی شده است، به مثابه دلایلی هستند که به نفی و انکار نظریه وحدت موضوعی می انجامد.
    کلیدواژگان: سوره، وحدت موضوعی، فرض سوره، انسجام آیات، تنوع موضوعات
  • سیدعلی آقایی ترجمه: سیدعلی آقایی صفحه 262
    نوشتار حاضر ترجمه است از مدخل «Inimitability» (همتاپذیری) به قلم پروفسور ریچارد مارتین از دایره المعارف قرآن (EQ=enyclopeadia of the quran).
    نگارنده پس از گزارشی از اشتقاقات گوناگون واژه «اعجز» در قرآن کریم، به زمینه بحث اعجاز در آیات قرآن و عصر نزول پرداخته و گزارشی از تاریخ تلاش های مسلمانان در حوزه اعجاز قرآن کریم ارائه کرده است. آراء و نظریات نظام، جاحظ، باقلانی، رمانی، عبدالجبار، جرجانی، و معاصرین را بیان، و تاثیر و تاثرات دیدگاه های آنان را بر یکدیگر گوشزد کرده است.
    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، همتا ناپذیری، تاریخ اعجاز، دایره المعارف، ریچارد مارتین، آیات اعجاز، صرفه
  • پریسا شاد قزوینی صفحه 290
    راه های متفاوتی برای آموزش قرآن کریم به کودکان وجود دارد. یکی از بهترین راه های درک مفاهیم، موضوعات و قصص قرآن کریم استفاده از روش تصویرگری است. با بررسی ویژگی های سنی درکودکان دبستانی، متوجه این موضوع می شویم که از طریق نقاشی و تصویر می توان بر جذابیت و شیرینی داستان پردازی و علاقه کودک به موضوع داستان افزود. علاوه بر آن درک مفاهیم از طریق تصویر بر حافظه طولانی مدت تاثیرگذارتر از بیان کلام است.
    امروزه توسط اکثر موسسات فرهنگی و مراکز دارالقرآن از روش های تصویری برای آموزش قرآن به کودکان استفاده می شود ولی کاربرد آن تخصصی و حرفه ای نیست. علاوه بر آن تصویرگری بسیاری از کتب، نشریات و برنامه های آموزشی دیجیتالی قرآن کریم نیز دارای نقاط ضعف است.
    اگر چه کاربرد اصولی از هنر تصویرگری در جذب و علاقمندی کودک تاثیر فزاینده ای می تواند داشته باشد، اما بیان ضعیف و غیر حرفه ای آن هم خسارت های منفی جبران ناپذیری را بر روح کودک وارد می کند. در این مقاله با بررسی ضعف و نقاط قوت موجود در تصویرگری مضامین قرآنی کتاب های کودکان، می توان به ضرورت این امر پرداخت که می بایستی بازنگری و توجهی عمیق به امر تصویرگری کتابهای قرآنی کودکان نمود و آن را به عنوان یک امر مهم در فرآیند آموزش درک مضامین قرآنی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: مضامین قرآنی، خصوصیات شخصیتی کودکان، فرآیند فهم و درک کودک، عناصر تصویری، تصویرگر
  • حسن رهبری صفحه 320
    در علوم جامعه شناسی و جغرافیای انسانی، سخن از ملاک های شهری و روستایی، بسیار رفته است؛ هر دانشمند و کارشناسی از زاویه ای بر آن نگریسته و متناسب با داده های خود تعریفی ارائه کرده است. در آن تعاریف، توسعه فیزیکی، میزان جمعیت، وجود نهادهای مدنی و اقتصادی و صنعتی از مهمترین شاخص های تمیز دهنده شهر از روستایند؛ اما قرآن، جدای از این ملاک ها، ملاک فرهنگ دینی و اجتماعی را مطرح می نماید که بسیار آموزنده و حائز اهمیت است. این مقاله در راستای کاوشی در مهندسی فرهنگی کلام الهی، نگاهی دارد به شهر و روستا و شهری و روستایی از منظر قرآن....
    کلیدواژگان: قرآن، مدینه، قریه، شهر، روستا، جامعه شناسی، مکه، بلد، صالحان
  • عبدالعلی پاکزاد صفحه 342
    یکی از محوری ترین مباحث قرآنی، بحث ابتلا و امتحان در قرآن است که اطلاع و آگاهی از معنا و فلسفه آن و راه های برون رفت از آن، تاثیر غیر قابل انکاری در سعادت بشر دارد. این نوشتار پس از مفهوم شناسی واژه های، ابتلاء، فتنه و امتحان، به این نکته می پردازد که فلسفه آزمایش الهی به تکامل رسیدن انسان، رحمت الهی و برگشت انسان به سوی خداست و راهکارهای برون رفت موفقیت آمیز از آزمایش، صبر، تقوا، تسلیم در برابر خدا و... می باشد. نویسنده سپس به دو نوع عکس العمل انسان یعنی سپاسگذاری و کفران نسبت به آزمایش الهی اشاره می کند و خاطر نشان می سازد که در آزمایش اولا که در آزمون باید مجهول وجود داشته باشد و ثانیا تناسب افراد با آزمون هم باید رعایت شود.
    در پایان نویسنده به این نتیجه می رسد که از نظر قرآن نقش انسان در بلا و گرفتاری، نقش قابل توجهی است و اثر آزمایش نیز تربیت انسان است.
    کلیدواژگان: ابتلاء، فتنه، امتحان، فلسفه آزمایش، شبهات
  • خلاصه المقالات
    ابوعلی نجفی صفحه 378
  • چکیده انگلیسی
    احمد رضوانی صفحه 1
|
  • Sayyid Musa Ṣadr Page 26
    In this article, after giving a definition of the cultural engineering, the writer stresses on the reformation of culture as one of the major pivots of cultural engineering. Thereupon, he talks about taking the reformative method of the Quran as a role model; furthermore, he explains the nature of this method; and then, goes on to divide the features of the Quran's reformative procedure into two categories: 1. formal features, 2. contextual features. He points out formal features in terms of artistic motivation, variety of speech, purposes as being combinatory, transparency and expressiveness, repetition and inculcation. He discusses the contextual features by following topics: realism, holding on to principles, rationalism, nativism, scientism, modernism, exploitation of the benefit and loss equation, graduation and step-by-step procedure, and realistic self-image.
  • Sayyid MuṢṬafa AḤmadzada Page 56
    This article is written with the aim of explaining mammonism – as a cultural pathology – from the viewpoint of the Quran – so as the cultural strategists may thereby undertake a study of the status quo and plan for achieving an optimal situation. After mentioning some fundamentals of cultural engineering, the writer has first touched upon the difference between "worldliness" (in the sense of rightful enjoyment of worldly gains and pleasures) and "mammonism", and then reported on worldliness and mammonism in their three levels of "attitude", "value", and "behavior" from the viewpoint of the Quran along with the Quranic indications of mammonism. The writer believes that if the mammonistic attitude develops in a society, it will often prompt the promotion of mammonistic values and eventually mammonistic behavior, which in turn will lead to deepening of mammonistic attitudes in the society.
  • Sayyid Ibrahim Sajjadi Page 86
    In this article, the writer first deals with the conceptology of culture. Then, he delves into the reason for the global attention to human development and cultural development; and after that, he reviews the indifference or the moral responsibility of the governments. Along the same line, he goes on to talk about the role of religious rule (ḥukūma) explaining the viewpoint of political philosophy of religion in relation to the fundamentals and the necessity of ideological and moral education of the society as well as the strategic approaches researchable in the Quran. In this framework, he introduces the most significant duties of the ruler – as a caliph of God – and governments to be the education of society, and regards the spiritual influence of the administrators as a prerequisite for their success in the field of education. In the end, the writer addresses three approaches: cultural encounter and interaction; control through social boycott; and corporeal punishment for fulfillment of the responsibility for cultural education and cultural development.
  • Sayyid Ḥusayn Hashimi Page 142
    This writing addresses the essential pathologies of religious culture, and as an introduction to this issue touches upon such topics as the distinctive feature of human communities and animal colonies, cultural index of human community, as well as recounting general approaches in the what-ness (quiddity) of culture and dichotomizing its various types into material and spiritual and the impact of each one of the two types of material and spiritual culture on the other. The first part of the main discussion includes: the concept of pathology and cultural pathology and its division into external and internal, explaining the conditions and preconditions required for the assessment of the essential pathology of religious culture. In the second part of this discussion, the researcher has introduced six types of essential pathology for the religious culture including: weakness of belief in the foundation of culture; change of the role of cultural components, with three subtitles of deification of man, superstitiousness, and frivolousness; cultural antagonism; cultural disruption; incompatibility of thought systems; and cultural transformation. In the final part, the writer introduces the preventive strategy for cultural pathology, regarding the homogeneity of convictions with the stances of the social pragmatists as the most important preventive strategy for the essential pathology of religious culture.
  • MuḤammad Bahrami Page 172
    One of the significant and highly effective factors in a nation's cultural engineering is the elucidation of the status of religion in cultural engineering. To this end, the present article is discussing and studying the relation between religion and culture. The writer regards defining the meaning of religion and culture, the realm of religion and culture, and their origin to be among the most important issues that help to find out the relation between culture and religion. As for the definition of religion and culture, he has only reported the two extensionalistic and functionalistic approaches from among several suggested ones and explained the relation between religion and culture according to these two approaches. As for the realm, he speaks of the two theories of maximal and minimal, regarding the realm of culture as very widespread; then, he goes on to examine the relation of religion to culture and concludes the article by discussing the origin of religion and culture and their relation.
  • Sayyid Ali Akbar Ḥusayni Page 206
    Despite various and numerous topics existing in many of the verses of the Quran, which in the first glance seem to be evident, some contemporary Quran researchers believe that a single purpose and topic lies behind this apparent multiplicity and variety, and that there is an inevitable and unbreakable bond among all the verses of a sūra. They regard this feature – topical unity – to be one of the superior miracles of the Quran and expedient to the Divine rhetoric and wisdom. Although many attempts have been made by the advocates of this theory for proving the "topical unity of the verses of the Quran", there are weaknesses and deficiencies in the reasons they have presented which hinders the acceptance of this theory. In this article, the reasons and evidences of this theory are critically reviewed. Besides the deficiencies existing in the reasons provided by this theory, there are other shortcomings that attest to the refutation of the theory of topical unity, such as lack of reassuring standards; risk of interpretation by personal opinion; difficulty of reaching the main topic in each sūra of the Quran; absence of referential indication in the Quran and the words of the infallible ones (ma‘ṣūmīn); and the many differences in the topics that the advocates of this theory have introduced for every sūra.
  • Sayyid Ali Aqai Page 262
    The present writing is a translation of the entry: Inimitability by Professor Richard C. Martin from the Encyclopedia of the Quran. Upon elaborating various derived forms of the term u‘jaz in the Holy Quran, the writer proceeds to deal with the history of the idea of inimitability (i‘jāz) in the verses of the Quran and the Revelation time, and has presented a report about the history of the Muslim's attempts in the field of the Holy Quran's inimitability. He has also stated the opinions and viewpoints of Naẓẓām, Jāḥiẓ, Bāqlānī, Rummānī, ‘Abd al-Jabbār, Jurjānī, and the contemporary scholars, and has pointed out the impacts that their viewpoints have had on one another.
  • Parisa Shad Qazvini Page 290
    There are various ways for teaching the Holy Quran to children. One of the best ways for comprehending the concepts, subjects, and the stories of the Holy Quran is by using illustrations. With a survey of the age characteristics of primary school children, we find out that we can add up to the attractiveness of story telling and the children's interest in the subject of the story by means of painting and illustration. Besides, comprehension of concepts through illustration leaves deeper impact on the long-term memory than verbal expression. Nowadays, most of the cultural institutes and Quranic centers utilize illustrative procedures for teaching the Quran to children but its application is not specialized and professional. In addition, the illustration of many of the educational books, journals, and digital programs of the Holy Quran have their own weaknesses. Although principal application of illustration art can be increasingly appealing to children, its weak and non-professional expression may have irreparable damages to the child's soul and mind. With an examination of the weaknesses and strengths existing in the illustration of the Quranic books for children, the present article stresses the importance of a thorough revision and reconsideration of illustration in the Quranic books for children and regards it as significant in the process of teaching how to understand the Quranic themes.
  • Ḥasan Rahbari Page 320
    Frequent references have been made to the urban and rural standards in the sciences such as sociology and human geography, which any scientist and expert has looked at from a different angle and presented a definition proportionate to their own information about it. In these definitions, physical development, population rate, the existence of civil, economic, and industrial institutions are among the most important indicators of distinction between cities and villages. Apart from these standards, however, the Quran introduces the touchstone of religious and social culture, which is very instructive and highly important. This article takes a look at cities and villages as well as the urban and the rural from the Quran's point of view, in line with an exploration into the cultural engineering of the Revealed Word of Allah.
  • Abd Al Ali Pakzad Page 342
    One of the most pivotal Quranic discourses is tribulation and trial in the Quran and knowledge about its meaning, philosophy, and how to disengage oneself from it has an undeniable impact on human happiness. In this article, it is demonstrated that the terms tribulation, affliction, and trial are applied to mean "testing". The philosophy of Divine testing is man's attaining perfection and Divine mercy, his return to Go, ways of victorious disengagement from tribulation, self-control, piety, and surrender to God, etc. Of course, human beings display two types of reactions toward Divine testing, i.e. gratitude and ingratitude, and it turns up that in a testing there must be an unknown element as well as some proportion between the individual and the testing so that the task would not be unendurable. It is established by the Quran that the role of human beings in tribulation and predicament is significant, to the extent that it has an educational effect on man.