فهرست مطالب
نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1381)
- 204 صفحه، بهای روی جلد: 9,000ريال
- تاریخ انتشار: 1381/12/15
- تعداد عناوین: 23
- مقاله ها
-
صفحه 12پژوهش حاضر با هدف ارزیابی صفحات وب کتابخانه های دانشگاهی ایران و ارائه الگوی پیشنهادی در این زمینه، با استفاده از روش پیمایشی - تحلیلی، به بررسی 13 کتابخانه دانشگاهی تحت وب در ایران بر اساس فهرست شبکه علمی کشور در دی ماه 1380 پرداخته است.
کلیدواژگان: ارزیابی، صفحات وب، کتابخانه های دانشگاهی، ایران -
صفحه 20این مقاله، حاصل پژوهشی است که طی آن روابط کتابشناختی در فهرستنویسی کتابشناسی ملی جمهوری اسلامی ایران در سال های 1371-1375 بررسی شده است. پژوهش به روش پیمایشی انجام شده و گردآوری اطلاعات از طریق سیاهه وارسی انجام پذیرفته است.
کلیدواژگان: فهرستنویسی، کتابشناسی ملی، روابط کتابشناختی -
صفحه 30قدمت حفاظت و نگهداری مواد اطلاعاتی به قدمت تاریخ پیدایش این مواد است. همه مواد اطلاعاتی از الواح گلین تا پاپیروس، کاغذ، مواد غیر کتابی و مواد رقومی در معرض عوامل آسیب رسانی چون انسان (به دلیل استفاده مکرر، بی دقتی و عدم آگاهی)، رطوبت، دما، نور، آلاینده های هوا، قارچ ها، حشرات، جوندگان، اسیدها، بلایای طبیعی و جنگ ها هستند.
کلیدواژگان: حفاظت، مواد کتابخانه ای، کتابخانه ها، ایران -
صفحه 54بررسی متون حاضر و تجربیات کارشناسان بازیابی اطلاعات بیانگر این است که معمولا عواملی بر استفاده و کاوش از بانک های اطلاعاتی بر روی لوح های فشرده نوری تاثیرگذار هستند. در این باره، تحقیقی بر روی نظرات دانشجویان مقاطع دکترا و کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز با هدف بررسی نظرات و عملکرد آنان انجام شد.
کلیدواژگان: پایگاه های اطلاعاتی، استفاده، عوامل مؤثر، دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی -
صفحه 72پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان رضایت شغلی کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه های تابعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری واقع در مراکز استان ها و مقایسه این رضایت میان آنها انجام گرفته است. روش پژوهش، پیمایشی از نوع تحلیلی است و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است.
کلیدواژگان: رضایت شغلی، کتابداران، دانشگاه آزاد، وزارت علوم و تحقیقات و فناوری، مراکز استان ها -
صفحه 92در پژوهش حاضر سعی شده است، با انگیزه معرفی چند سند دست اول درباره امور حکومتی دوره قاجار، بحث ترتیبات دیوانی و لشکری در این دوره خاص طرح شود و به برخی تغییرات و تبدیلات آن پرداخته شود. نتیجه بحث آنکه شواهدی دال بر ایجاد تشکیلات، و مشورت با برخی افراد در این حکومت، به ویژه در دوره ناصرالدین شاه دیده می شود.
کلیدواژگان: ایلخانیگری قاجار، دولت قاجاریه، اسناد برگزیده -
صفحه 102اگر چکیده را که یکی از شیوه های اطلاع رسانی است، چنین تعریف کنیم: ارائه فشرده تمام مطالب مهم یا قسمت های ویژه یک نوشته که خواننده را در فضای کلی نوشته قرار دهد، باید پیشینه کهن تری از دانش و فن کتابداری را در ادب، فرهنگ و تمدن ایرانی جست و جو کرد.
کلیدواژگان: چکیده، براعت استهلال -
صفحه 110مقاله با بررسی سیر تکوین قوانین حق مؤلف از دوران باستان، امپراطوری رم و قرون وسطا آغاز می شود و با اشاره به”قانون آن“متذکر می شود که این قانون برای اولین بار حق مالکیت فکری را به رسمیت شناخته است. بررسی مسائل حقوقی این قانون در سطوح بین المللی، دسترس پذیری و اینکه چگونه این قانون به عنوان یک عامل، محدودیت دسترسی را تعیین می کند، برداشت هایی که از استفاده منصفانه در کشورهای مختلف می شود و بستگی این مفهوم با اهداف اقتصادی و فرهنگی کشورهای مختلف از دیگر مباحث مقاله است.
کلیدواژگان: حق مؤلف، استفاده منصفانه، دسترس پذیری، منابع الکترونیکی، کشورهای اسلامی -
صفحه 124این مقاله با نگاهی اجمالی به نسل های مختلف کتابخانه، بیشتر به نسل چهارم و پنجم پرداخته است و ویژگی های آنها به ویژه کتاب های الکترونیکی را مدنظر دارد. در انتها همزیستی کتابخانه سنتی و دیجیتالی را برای کتابخانه ملی پیشنهاد می کند.
کلیدواژگان: کتابخانه ملی، دیجیتالی، سنتی، کتاب الکترونیکی -
صفحه 132آنچه می آید حاصل گفت وگوی خانم طاهره طاهری با آقای دکتر مهدی محسنیان راد است. ایشان لیسانس روزنامه نگاری و رادیو و تلویزیون، فوق لیسانس تحقیق در ارتباط جمعی، دکترای جامعه شناسی، عضو هیئت علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات و مؤلف هشت کتاب در حوزه علوم ارتباطات هستند. همچنین دوباره به عنوان پژوهشگر نمونه سال برگزیده شده اند.
-
صفحه 138با توجه به اینکه کتابخانه ها به منظور اشاعه و بازیابی اطلاعات به تدریج به وسایل الکترونیکی مجهز می شوند، کارکنان کتابخانه باید روابط میان ارتباطات از راه دور و سازمان های فناوری اطلاعات را توسعه دهند. در این مقاله روش های مختلف این گونه روابط و تغیر نقش های کارکنان کتابخانه بررسی شده است.
کلیدواژگان: ارتباطات دوربرد، زیربنای فناوری اطلاعات، اطلاع رسانی الکترونیکی -
صفحه 150”مرجع مجازی“که همان خدمات مرجع از طریق پست الکترونیکی است، یکی از اصلاحات رایج و جدید در حرفه کتابداری و اطلاع رسانی است. فرآیند مرجع از طریق پست الکترونیکی معمولا مرکب از سه پیغام است: بیان مسئله توسط مراجعه کننده، تلخیص به وسیله واسطه و تایید توسط مراجعه کننده.
کلیدواژگان: خدمات مرجع، پست الکترونیکی، کتابخانه گلمان، مرجع مجازی -
صفحه 154در این مقاله ضمن برشمردن آثار و تبعات استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بر زندگی خصوصی و فعالیت های حرفه ای انسان ها به توسعه روزافزون انجمن ها و شبکه های رقومی بر خلاف شبکه های فیزیکی پیشین اشاره می کند.
کلیدواژگان: شبکه سازی انسانی، شبکه سازی الکترونیکی -
صفحه 160
-
صفحه 166
- گزارش
-
صفحه 176
- نقد
-
صفحه 180
-
صفحه 185
-
صفحه 188
-
صفحه 194