فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/02/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید سعید اسلامیان، ستار چاوشی بروجنی صفحه 1

    روش های بسیاری برای بررسی سیلاب حوزه های آبخیز وجود دارد، که از جمله می توان به تحلیل منطقه ای سیلاب اشاره کرد. رهیافت تحلیل منطقه ای سیلاب متکی بر ویژگی های فیزیکی، اقلیمی و اکولوژیک حوزه های آبخیز بوده، از روش های آماری در بررسی داده های مشاهداتی جریان استفاده می کند. این رهیافت دارای شیوه های متعددی است. هاسکینگ و والیس با گسترش روش گشتاور وزنی احتمال، آماره های گشتاور خطی را به عنوان رهیافتی جدید در تحلیل تناوب سیل حوزه های آبخیز ارائه نمودند. تئوری گشتاورهای خطی اساس پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. در این پژوهش 27 ایستگاه هیدرومتری واقع در منطقه مرکزی ایران بررسی گردید. با استفاده از نمودار گشتاور خطی، منحنی چولگی خطی در برابر کشیدگی خطی و مناسب ترین توزیع های قابل برازش برای هر یک از ایستگاه های مطالعاتی تعیین شد. سپس به منظور حذف ایستگاه های غیر همگن، آزمون های همگنی مبتنی بر پارامترهای ناهماهنگی و ناهمگنی انجام گرفت و سرانجام دو ایستگاه بارز و گبرآباد به عنوان ایستگاه های ناهمگن شناخته شدند. در مرحله بعد، آزمون نیکویی برازش به منظور تعیین مناسب ترین تابع توزیع منطقه انجام، و به ترتیب توزیع های لجستیک تعمیم یافته، مقادیر حد تعمیم یافته، نرمال تعمیم یافته، پیرسون نوع سوم و پارتو تعمیم یافته مناسب ترین توزیع برای منطقه شناخته شدند. در نهایت، مقادیر تخمینی دبی با تناوب مختلف در منطقه تعیین، و پارامترهای منطقه ای توزیع های منتخب ارائه گردید.

    کلیدواژگان: گشتاور خطی، گشتاور وزنی احتمال، تحلیل منطقه ای سیلاب
  • حسین افضلی مهر، منوچهر حیدرپور، سید حسین فرشی صفحه 19

    در این پژوهش با در نظر گرفتن پارامترهای کلی همچون سرعت متوسط جریان در چند سطح مقطع از رودخانه گاماسیاب واقع در اطراف نهاوند، پارامترهای موضعی مانند سرعت متوسط نقطه ای در هر نیم رخ سرعت جریان و توزیع نیم رخ سرعت بر اساس تئوری لایه مرزی، مقاومت در برابر جریان و عوامل موثر بر آن، با استفاده از داده های اندازه گیری شده برای جریان های یک نواخت و غیر یک نواخت بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هر گونه تغییر در شکل تابع لگاریتمی توزیع جهانی سرعت با منظور کردن فاکتور شکل سطح مقطع رودخانه و یا ضریب تعدیل زبری مواد بستر برای قطر مشخصه رودخانه تاثیری بر پیش بینی مقاومت در مقابل جریان ندارد. در حالی که ارائه مقدار ثابت لگاریتمی (عرض از مبدا) معادله توزیع جهانی سرعت به صورت تابعی از پارامترهای عدد فرود و پارامتر شیلدز می تواند تا حدی برآورد مقاومت در برابر جریان را بهبود بخشد. هم چنین، در نظر گرفتن فاکتور شکل و ضریب تعدیل زبری در معادلات نمایی، پیش بینی مقاومت دربرابر جریان را بهبود نمی بخشد. از سوی دیگر، به کارگیری مشخصات لایه مرزی چون ضخامت و اندازه حرکت لایه مرزی در نیم رخ سرعت، خطر هم بستگی ساختگی را در معادله پیشنهادی برای مقاومت در برابر جریان منتفی می سازد. معادله پیشنهادی حاصل از اندازه گیری های نیم رخ سرعت جریان غیر یک نواخت در رودخانه گاماسیاب، نشان می دهد که عمق جریان آب، حداکثر سرعت جریان واقع در سطح آب و شیب خط انرژی از عوامل موثر بر مقاومت در برابر جریان می باشند.

    کلیدواژگان: فاکتور شکل، ضریب تعدیل زبری، ضخامت و اندازه حرکت لایه مرزی، رودخانه های شنی
  • محمدحسین مهدیان، نجفقلی غیاثی، سیدمحمود موسوی نژاد صفحه 33

    داده های نقطه ای ایستگاه های هواشناسی به خودی خود از اهمیت چندانی برخوردار نیستند. بنابراین، لازم است که این داده های نقطه ای به داده های ناحیه ای تبدیل شوند. پراکنش و شمار ایستگاه های هواشناسی در سطح کشور در حدی نیست که دست یابی به داده های ناحیه ای به طور مستقیم امکان پذیر باشد، که این مهم منوط به تولید داده در منطقه مورد بررسی است. تولید داده به کمک روش های زمین-آمار سریع و آسان می باشد. بنابراین، برای تعمیم داده های نقطه ای به ناحیه ای نیاز به تولید داده (برآورد) است. هدف این پژوهش تعیین روش مناسب میان یابی برای برآورد بارندگی ماهیانه در ناحیه مرکزی ایران است. در این پژوهش از روش های کریجینگ (معمولی، با لگاریتم داده ها و با متغیر کمکی)، میانگین متحرک وزنی (با توان های 1 تا 5) و TPSS (با توان های 2 و 3، با و بدون متغیر کمکی) استفاده شده است. برای ارزیابی روش ها از تکنیک تایید متقابل استفاده شده است. بررسی نتایج پژوهش نشان می دهد که شعاع تاثیر بارندگی ماهیانه در ناحیه مرکزی ایران در حدود 450 کیلومتر است. هم چنین، نتایج نشان می دهند که روش TPSS با توان 2 و با متغیر کمکی ارتفاع، مناسب ترین روش برای تولید داده های بارندگی ماهیانه است. با تقسیم ناحیه مرکزی ایران به مناطق هم اقلیم و اجرای روش انتخاب شده در این نواحی، دقت تولید داده در مقایسه با کل منطقه افزایش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، بارندگی ماهیانه، تایید متقابل، ناحیه مرکزی ایران، میان یابی، کریجینگ، میانگین متحرک وزنی
  • مسعود نوشادی، سیف الله امین، نوروز ملکی صفحه 47

    استفاده روزافزون از علف کش هایی مانند آترازین، نگرانی هایی را در خصوص آلودگی خاک و آب های زیرزمینی ایجاد کرده است. پژوهش حاضر در مزرعه آزمایشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز روی خاک سری دانشکده صورت گرفته و تغییرات غلظت و حرکت آترازین را در عمق های مختلف خاک، و در زمان های متفاوت در طول دوره رشد بررسی نموده است. هم چنین، پتانسیل آلودگی خاک و آب های زیرزمینی در اثر آترازین بررسی، و مدل PRZM-2 برای شبیه سازی غلظت آترازین ارزیابی شده است. آزمایش در یک مزرعه ذرت با سه پلات به ابعاد 1119 متر (209 متر مربع) انجام شده و در هر پلات آترازین به مقدار 5/3 کیلوگرم آ. آی.در هکتار به کار رفته است. برای اندازه گیری غلظت آترازین در خاک در طول فصل رشد، نمونه های خاک از عمق های 0-100 سانتی متر در لایه های 10 سانتی متری، در هفت زمان مختلف جمع آوری گردید. داده های به دست آمده نشان داد که غلظت آترازین با گذشت زمان در پروفیل خاک کاهش می یابد، به طوری که حداکثر عمقی که آترازین در آن ردیابی گردید 50 سانتی متر بود. پارامترهای آماری شامل ME، EMSE، EF و CRM، برای مقایسه داده های مشاهده شده و پیش بینی شده توسط مدل PRZM-2 استفاده گردید، که برای کلیه داده ها در همه زمان ها و عمق های خاک به ترتیب 78/2، 12/73، 0/49، 0/25 میلیگرم در کیلوگرم خاک است. نتایج شبیه سازی دارای هم خوانی نسبتا"خوبی با داده های مشاهده شده می باشد. بنابراین، می توان از مدل PRZM-2 برای شبیه سازی حرکت آترازین در خاک و آلودگی آب های زیرزمینی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آترازین، مدل PRZM، 2، شبیه سازی
  • سید محمد جعفر ناظم سادات، بهزاد بیگی، سیف الله امین صفحه 61

    آگاهی از توزیع جغرافیایی الگوهای بارش، به دلیل استفاده گسترده آن در کشاورزی، منابع آب، صنعت، توریسم، بهره برداری از سدها و نیز دانش آبیاری، حائز اهمیت است. با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی (PCA)، که یک روش بهینه ریاضی است، منطقه بندی بارندگی زمستانه در ناحیه جنوب مرکزی ایران (استان های فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد) بررسی گردید. با میانگین گیری از داده های بارندگی در ماه های دی، بهمن و اسفند، سری زمانی فصلی بارندگی برای هر ایستگاه محاسبه، و سپس ماتریس هم بستگی بین داده های نرمال شده تشکیل گردید. در مرحله بعد اندازه مقادیر ویژه، بردارهای ویژه، سری زمانی مولفه های اصلی و عوامل بارگذاری نیز تعیین شد. با استفاده از روش آزمون Screet مولفه های اصلی و شمار آنها مشخص گردید. مولفه های اول و دوم، که مجموعا 1/68% از کل واریانس داده های اولیه را توجیه می نمودند، به عنوان مولفه های اصلی در نظر گرفته شد و برای پهنه بندی بارندگی از آنها استفاده گردید. روش دوران داده شده عوامل بارگذاری به عنوان راه حل مناسب در تعیین گستره جغرافیایی مربوط به این مولفه ها مورد آزمون و تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که عوامل بارگذاری دوران داده شده متناظر با مولفه اول، در سطح گسترده ای از منطقه مورد بررسی دارای مقادیر بسیار زیادی است. بنابراین، سری زمانی PC1، که 4/60% از کل واریانس داده های خام را توجیه می کند، می تواند به عنوان نماینده داده های بارندگی بخش وسیعی از استان های فارس، بوشهر، و کهگیلویه و بویراحمد به کار رود. بردارهای بارگذاری متناظر با دومین مولفه اصلی (PC2) مقادیر بسیار زیادی را برای منطقه بوانات در شمال استان فارس نشان داد، و این ناحیه به عنوان منطقه مستقل متناظر با دومین مولفه در نظر گرفته شد. بارندگی این منطقه از استان فارس هم بستگی ضعیفی با بارندگی مناطق مجاور داشت. به نظر می رسد بارندگی ناحیه بوانات عموما از توده های باران زای مدیترانه ای ناشی می شود که از شمال و غرب وارد این ناحیه می گردند. برای دیگر ایستگاه های مورد بررسی، علاوه بر سیستم های مدیترانه ای، توده های باران زای ناشی از جریان سودانی نقش بسیار اساسی در تولید بارش زمستانه ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: مولفه های اصلی، پهنه بندی، ایران، بارندگی
  • محمدحسن صالحی، حسین خادمی، مصطفی کریمیان اقبال صفحه 73

    کانی های رسی اثر چشم گیری بر ویژگی های فیزیکو شیمیایی خاک ها دارند. این پژوهش برای شناسایی کانی های رسی به روش های مختلف، و نحوه تشکیل آنها در منطقه فرخ شهر استان چهارمحال و بختیاری انجام شده است. منطقه مورد بررسی دارای مساحت تقریبی 1300 هکتار بوده و رژیم رطوبتی و حرارتی آن به ترتیب زریک و مزیک است. لندفرم های این منطقه را مسیل، دشت سر، تپه و دشت دامنه ای تشکیل می دهند. پس از آزمایش های صحرایی و آزمایشگاهی، واحدهای نقشه برداری تعیین شد، و در نهایت پنج پروفیل شاهد انتخاب، و از افق های آنها نمونه برداری گردید. نمونه های رس از دو نمونه سنگ مادر کرتاسه و کلیه افق های خاک جداسازی و تحت بررسی های پراش پرتو ایکس(XRD)، میکروسکوپ الکترونی (TEM و SEM) و پرتو مادون قرمز(IR) قرار گرفتند. هم چنین، سطح ویژه و ظرفیت تبادل کاتیونی رس های خاک تعیین شد. نتایج گویای این است که کانی های ایلیت، اسمکتیت، کلریت، پالیگورسکیت و کائولینیت در تمامی خاک ها وجود دارند. با توجه به انباشته شدن پالیگورسکیت در عمق همراه با کربنات کلسیم ثانویه، اشکال کشیده آن در میکروسکوپ الکترونی، و نبود آن در مواد مادری، تنها منشا پدوژنیک برای این کانی پیشنهاد می شود. ولی در مورد اسمکتیت دو منشا مواد مادری و تشکیل از پالیگورسکیت را می توان در نظر گرفت. به احتمال زیاد کانی های ایلیت، کلریت و کائولینیت در خاک تنها از سنگ مادر به ارث رسیده اند. نتایج پرتو مادون قرمز نیز نتایج پراش پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی را تایید می کند.

    کلیدواژگان: کانی های رسی، پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی، پرتو مادون قرمز
  • محمدرضا مصدقی، عباس همت، محمدعلی حاج عباسی صفحه 91

    حالت فیزیکی خاک نقش مهمی در سبز شدن بذر، رشد و توسعه ریشه گیاه و تولید محصول دارد. از عوامل تغییردهنده ویژگی های فیزیکی خاک، نیروهای داخلی حاصل از مکش ماتریک است. در این بررسی، تاثیر این نیروها در افق سطحی یک خاک لوم رسی سیلتی و با ساختمان ناپایدار (سری خمینی شهر یا فاین لومی، میکسد، ترمیک تیپیک هاپل آرجید) بررسی شد. آزمایش به صورت گلدانی انجام گرفت. در این پژوهش، تغییرات سطح خاک با زمان، چگالی ظاهری، شاخص مخروطی و مقاومت کششی در رطوبت های مختلف پس از نخستین آبیاری غرقابی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بستر بذر (20 سانتی متر) با آرایش سست (با چگالی ظاهری 2/1 مگاگرم بر متر مکعب) حدود 5/1 سانتی متر نشست کرد. با توجه به این که هیچ گونه بار خارجی، پس از نخستین آبیاری، بر خاک وارد نشده بود، حالت فیزیکی آن به قبل از خاک ورزی نزدیک شد. چگالی ظاهری، شاخص مخروطی و مقاومت کششی خاک پس از ابیاری و در طول خشک شدن افزایش چشم گیری یافت. تغییرات مقاومت خاک (شاخص مخروطی و مقاومت کششی) با رطوبت شدید بود. ارتباط شاخص مخروطی و مقاومت کششی با تنش موثر نشان داد که احتمالا کنترل کننده اصلی مقاومت در حالت تر، تنش موثر است.

    کلیدواژگان: تنش موثر، مکش ماتریک، نیروهای مویینه ای، نشست، چگالی ظاهری، شاخص مخروطی، مقاومت کششی
  • علی اعلمی*، محمد تائب، عباس لطفی، یعقوب صادقیان مطهر صفحه 107

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ارقام و گونه های پسته ایرانی از سه آنزیم استراز، پراکسیداز و مالات دهیدروژناز در 30 ژنوتیپ مختلف پسته استفاده شد. نمونه ها از برگ های تازه درختان پسته تهیه گردید. برای این منظور از بافر استخراج حاوی 20 درصد ساکارز، 01/0 مولار دی تیوتری تول، دو درصد پلی اتیلن گلایکول و 8 درصد پلی ونیل پلی پیرولیدن استفاده شد. برای جداسازی ایزوآنزیم ها تکنیک ایزوالکتریک فوکوسینگ با ژل پلی اکریل آمید با غلظت دو درصد وزنی حجمی آمفولیت به کار رفت. نتایج چندشکلی زیادی را در هر سه سیستم آنزیمی نشان داد، که بیشترین آن مربوط به آنزیم استراز بود. تعداد 19 باند در آنزیم استراز و 28 باند برای آنزیم مالات دهیدروژناز دیده شد، که در دامنه گسترده ای از شیب pH پراکنده بودند. برای آنزیم پراکسیداز در یک دامنه باریک pH، 11 باند مشاهده شد. نتایج حاصل از گروه بندی ژنوتیپ ها، بر اساس سه سیستم آنزیمی مذکور، آنها را در 8 گروه اصلی و 20 گروه فرعی تقسیم نمود، به نحوی که میزان تشابه ژنتیکی از سمت ارقام رایج باغی به سمت گونه ها کاهش یافته، در نهایت گونه ها در سه گروه انتهایی قرار گرفتند. واریته سرخس به عنوان فرم وحشی گونه ورا، حد واسط ارقام رایج باغی با گونه های دیگر قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پسته، ایزوآنزیم، استراز، پراکسیداز، مالات دهیدروژناز، تنوع ژنتیکی
  • مریم گل آبادی، احمد ارزانی صفحه 115

    تنوع ژنتیکی 300 ژنوتیپ گندم دوروم مشتمل بر ارقام بومی و ارقام و لاین های خارجی تهیه شده از سیمیت و ایکاردا، در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال زراعی 79-1378 ارزیابی گردید. در این آزمایش از صفات روز تا سنبله دهی، روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، طول سنبله، شمار دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله، شمار سنبله در متر مربع، وزن هزار دانه، وزن حجمی، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت استفاده شد. محاسبات آماری داده ها شامل ضرایب هم بستگی ساده، رگرسیون گام به گام روی صفات زراعی مهم، تجزیه به عامل ها و تجزیه خوشه ایصفات و ژنوتیپ ها بر اساس صفات زراعی بود. نتایج نشان داد که تنوع ژنتیکی چشم گیری برای صفات مورد بررسی، و به ویژه عملکرد دانه، شاخص برداشت، شمار سنبله در واحد سطح و شمار دانه در سنبله وجود دارد. عملکرد دانه با صفات شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، تعداد روز تا رسیدگی، شمار دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله هم بستگی مثبت و معنی داری داشت. در تجزیه عامل ها، شش عامل پنهانی شناسایی شد، که جمعا 7/76 درصد از کل تنوع داده ها را توجیه می کردند. این عوامل در ارتباط با پتانسیل انتقال، جنبه های مختلف مخزن گیاه، روابط مخزن و مصرف، قامت گیاه و پتانسیل تولید پنجه بودند. تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ ها را در شش گروه تقسیم نمود. همه گروه ها اختلاف معنی داری از نظر تمامی صفات زراعی مورد بررسی با یکدیگر نشان دادند. مقایسه میانگین صفات در گروه های حاصله نشان داد که ژنوتیپ های موجود در گروه پنجم و در پی آن گروه ششم، بیشترین میزان عملکرد دانه و شاخص برداشت را دارند، که در اهداف به نژادی شایان توجه می باشند.

    کلیدواژگان: گندم دوروم، اجزای عملکرد دانه، تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای
  • پرویز احسان زاده، عباس زارعیان بغدادآبادی صفحه 129

    به منظور بررسی اثر رقم و تراکم بر مراحل رشد، عملکرد، اجزای عملکرد و ویژگی های رشد گیاه گلرنگ آزمایشی به صورت فاکتوریل و در چارچوب طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار، در سال 1378، در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان به اجرا درآمد. ارقام اراک 2811 و کوسه گلرنگ در چهار تراکم 6/16، 2/22، 3/33 و 50 بوته در متر مربع (فواصل روی ردیف 12، 9، 6 و 4 سانتی متر) با فواصل ردیف یکسان 50 سانتی متر کشت شد. در میان مراحل مختلف رشد، تراکم بوته تنها بر مرحله آغاز تکمه دهی اثر معنی داری داشت. هم چنین، اثر رقم بر مراحلی نظیر سبز شدن، تکمه دهی، آغاز گل دهی و 50 درصد گل دهی معنی دار بود و بر بقیه مراحل نمو تاثیر معنی داری نداشت. رقم کوسه دیررس تر از رقم اراک 2811 بود. شمار شاخه فرعی در بوته، شمار طبق در شاخه فرعی، شمار دانه در طبق و شاخص برداشت به طور معنی داری با افزایش تراکم بوته کاهش یافتند. اثر کاهش های ذکر شده، به وسیله افزایش شمار بوته در واحد سطح جبران شد، به طوری که عملکرد دانه دو ژنوتیپ گلرنگ با تغییر تراکم گیاهی تغییر معنی داری پیدا نکرد. به رغم این که رقم اراک 2811 برتری معنی داری در صفاتی همچون شمار طبق در شاخه فرعی و وزن هزار دانه و برتری نسبی غیر معنی داری در صفات دیگر داشت، ولی عملکرد دانه دو رقم از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشت. اثر تراکم بوته و رقم بر شاخص های رشد مانند شاخص سطح برگ، دوام سطح برگ و سرعت رشد محصول معنی دار نبود. بر پایه نتایج به دست آمده در این آزمایش، می توان گفت که دو رقم یاد شده در تراکم های اول و دوم، در شرایط آب و هوایی اصفهان قابل کشت و تولید می باشند.

    کلیدواژگان: تراکم کاشت، گلرنگ، عملکرد دانه، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، دوام سطح برگ
  • زهرا عباسی، قدرت الله سعیدی، آقافخر میرلوحی صفحه 141

    بزرک از گیاهان دانه روغنی با سازگاری وسیع است، که در بیشتر مناطق جهان کشت می شود. روغن بزرک معمولی به لحاظ میزان زیاد اسید چرب لینولنیک (50%<)، به عنوان روغن خشک شونده در صنعت به کار می رود. ژنوتیپ های جدید حاصل از پروژه های جهش زایی دارای اسید لینولنیک بسیار کمی (2% >) بوده و می توانند به مصارف خوراکی برسند. رنگ زرد بذر به عنوان یک نشانه ظاهری برای ژنوتیپ های با کیفیت روغن خوراکی، در جدا کردن آنها از ژنوتیپ های معمولی با کیفیت روغن صنعتی، که عموما دارای رنگ بذر قهوه ای می باشند، مورد توجه است. در این پژوهش لاین های مختلف با ترکیب کامل دو رنگ بذر (زرد و قهوه ای) و دو میزان اسید لینولنیک (زیاد و کم)، در چارچوب طرح بلوک کامل تصادفی، برای صفات زراعی، به ویژه عملکرد دانه و اجزای آن، در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1379 ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که لاین های با میزان زیاد اسید لینولنیک، نسبت به لاین های با میزان کم، به صورت معنی دار عملکرد دانه بیشتری (حدود 12%) داشتند. ولی هیچ کدام از صفات زراعی دیگر و نیز اجزای عملکرد دانه به طور معنی دار تحت تاثیر میزان اسید لینولنیک قرار نگرفتند. صفات شمار گیاهچه در متر مربع، شمار انشعاب در بوته، شمار کپسول در بوته و عملکرد دانه در بوته به صورت معنی دار به رنگ بذر بستگی داشتند، به نحوی که لاین های با رنگ بذر زرد نسبت به لاین های با رنگ بذر قهوه ای دارای میزان سبز شدن کمتر، ولی شمار انشعاب، شمار کپسول و عملکرد دانه در بوته بیشتری بودند. افزایش عملکرد دانه در بوته در لاین های با رنگ بذر زرد نسبت به لاین های با رنگ بذر قهوه ای، ناشی از کاهش تراکم بوته، و در نتیجه افزایش شمار کپسول در بوته در این لاین ها بوده است. لاین های با رنگ بذر زرد و قهوه ای از لحاظ عملکرد دانه تفاوت معنی دار نداشتند. بنابراین، تاثیر کاهش تراکم بوته بر عملکرد دانه در لاین های با رنگ بذر زرد از طریق افزایش شمار انشعاب و شمارکپسول در بوته، و نتیجتا عملکرد دانه در بوته جبران گردیده است.

    کلیدواژگان: رنگ بذر، اسید لینولنیک، بزرک، عملکرد دانه، اجزای عملکرد
  • آرمان آذری، محمدرضا خواجه پور صفحه 155

    آرایش کاشت از طریق تغییر در رشد رویشی و بهره وری از عوامل محیطی بر اجزای عملکرد و عملکرد دانه گلرنگ تاثیر می گذارد. این تغییرات در بهار سال زراعی 79-1378 در مزرعه پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان با طرح بلوک های کامل تصادفی و آرایش کرت های خرد شده با سه تکرار بررسی گردید. فاکتور اصلی شامل سه فاصله ردیف کاشت (30 سانتی متر مسطح و 45 و 60 سانتی متر جوی و پشته) و فاکتور فرعی شامل سه تراکم 30، 40 و 50 بوته در متر مربع بود. کاشت در تاریخ 22 اسفند 1378 انجام شد. افزایش فاصله ردیف و تراکم بوته سبب تسریع اکثر مراحل نمو گلرنگ گردید. شاخص سطح برگ تحت تاثیر فاصله ردیف کاشت قرار نگرفت، ولی همراه با افزایش تراکم بوته زیاد شد. وزن خشک بوته در فاصله ردیف کاشت 30 سانتی متر، تا مرحله 50 درصد گل دهی بیشترین مقدار بود، ولی ظاهرا به دلیل زیادتر بودن ریزش برگ ها در این تیمار، حداقل مقدار را در پایان فصل رشد داشت. تراکم 50 بوته در متر مربع تا مرحله پایان گل دهی بیشترین وزن خشک بوته را داشت، ولی به نظر می رسید به علت زیادتر بودن ریزش برگ ها در پایان فصل رشد، از وزن خشک کمتری در مرحله رسیدگی فیزیولوژیک نسبت به تراکم 30 بوته در متر مربع برخوردار شد. فاصله ردیف کاشت تاثیر معنی داری بر شمار شاخه در بوته و در متر مربع، شمار طبق در شاخه، شمار دانه در طبق، وزن هزار دانه و شاخص برداشت نداشت. ولی شمار طبق در بوته و در متر مربع، و عملکرد دانه در بوته و در متر مربع با افزایش فاصله ردیف کاشت کاهش یافت. تراکم بوته تاثیر معنی داری بر شمار شاخه در بوته، شمار طبق در متر مربع، شمار دانه در طبق، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در واحد سطح نداشت. شمار شاخه در متر مربع با افزایش تراکم زیاد شد، ولی از شمار طبق در شاخه و در بوته، عملکرد تک بوته و شاخص برداشت با افزایش تراکم کاسته شد. بیشترین عملکرد دانه با فاصله ردیف کاشت 30 سانتی متر و تراکم 40 بوته در متر مربع به میزان 4769 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. به طور میانگین از هر هکتار گلرنگ حدود 397 کیلوگرم گلبرگ برداشت شد، که ارزش اقتصادی زیادی دارد. ولی عمل گل چینی، به صورت میانگین تیمارها، سبب حدود 4/7 درصد کاهش در عملکرد دانه گردید. با توجه به اثر مطلوب توزیع یک نواخت بوته در واحد سطح و سازگاری گلرنگ به روش کاشت مسطح، فاصله ردیف کاشت 30 سانتی متر با تراکم 40 بوته در متر مربع برای تولید گلرنگ، در شرایط مشابه با آزمایش حاضر ممکن است مناسب باشد.

    کلیدواژگان: گلرنگ، فاصله ردیف، تراکم بوته، نمو، رشد، اجزای عملکرد، عملکرد دانه، عملکرد گلبرگ
  • اکبر نیکخواه، مسعود علیخانی، حمید امانلو، عبدالحسین سمیع صفحه 169

    به منظور تعیین تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام دانه های سورگوم جارویی ورقه شده با بخار، و سورگوم جارویی آسیاب شده و جو آسیاب شده در شکمبه، آزمایشی با استفاده از سه راس میش فیستولاگذاری شده از ناحیه شکمبه به روش کیسه های نایلونی انجام گردید. نمونه ها با استفاده از غربال دو میلی متری آسیاب شد. کیسه های حاوی 5/3 گرم نمونه در زمان های 0، 2، 4، 8، 16، 24 و 48 ساعت در شکمبه قرار داده شد. کیسه ها پس از خروج از شکمبه با جریان آب شیر شسته شد. تجزیه پذیری موثر در سرعت های عبور 5 و 8 درصد در ساعت، برای سورگوم جارویی ورقه شده با بخار، به طور معنی داری بیشتر از سورگوم آسیاب شده بود (59 و 53 درصد در مقابل 43 و 35 درصد). سورگوم جارویی ورقه شده با بخار، ماده خشک محلول بیشتری نسبت به جو و سورگوم آسیاب شده داشت (23 در برابر 14 درصد). افزون بر این، بخش نامحلول ماده خشک در سورگوم جارویی ورقه شده با بخار کمتر از جو و سورگوم آسیاب شده بود. فراوری سورگوم جارویی با بخار به طور موثری پروتئین محلول دانه را کاهش داد، ولی سرعت تجزیه پروتئین نامحلول تغییر نیافت. نتایج این پژوهش نشان داد که دانه سورگوم جارویی فرایند شده با بخار، نسبت به دانه های آسیاب شده، مقادیر بیشتری از مواد مغذی را در اختیار میکروارگانیزم های شکمبه قرار می دهد. به سخن بهتر، استفاده از کارآمدترین شیوه های فراوری دانه سورگوم جارویی در تغذیه نشخوارکنندگان ضروری است.

    کلیدواژگان: ورقه کردن با بخار، سورگوم جارویی، جو، تجزیه پذیری موثر، شکمبه
  • جلال جمالیان، امیر رضا رحیمی صفحه 179

    پودر آب پنیر به علت دارا بودن لاکتوز و پروتئین عامل مهمی در قوی کردن آرد و کاهش نقش نشاسته گندم بوده و می تواند سهمی در کاهش بیاتی نان داشته باشد. در این پژوهش پودر آب پنیر در پنج سطح (صفر تا پنج درصد) به آرد نان سنگک افزوده شد و با فرمولاسیون آرد و پودر آب پنیر، برابر روش معمول در نانوایی های سنگک سنتی نان تهیه شد. این نمونه ها به همراه نمونه شاهد در دمای اتاق و یخچال به مدت 36 ساعت قرار گرفت و بیاتی آنها توسط اعضای گروه چشایی ارزیابی گردید. پروتئین، خاکستر، رطوبت و چربی نان ها و نیز خواص فارینوگرافی، آمیلوگرافی، اکستنسوگرافی و فرمنتوگرافی خمیرهای آنها بررسی شد. نتایج حاصل از بررسی شاخص های بیاتی، شامل رنگ، بافت و طعم، و هم چنین میزان پروتئین، خاکستر و چربی نان ها به روش آنالیز واریانس ارزیابی، و برای تعیین اختلاف بین تیمارها از آزمون چنددامنه ای دانکن استفاده گردید. نتایج نشان می دهد که تیمار دارای سه درصد پودر آب پنیر بیشترین تاخیر را در بیاتی ایجاد کرده است. طعم تیمارهای مختلف در مقایسه با شاهد با هم تفاوتی نداشتند، ولی بهترین رتبه را از لحاظ رنگ، نان دارای پنج درصد پودر آب پنیر به دست آورد. از لحاظ بافت، نان دارای سه درصد پودر آب پنیر از همه بهتر بود. میزان پروتئین، خاکستر و چربی در نان دارای پنج درصد پودر آب پنیر بیشتر از بقیه بود. ویسکوزیته حاصل از آزمون آمیلوگرافی و پارامترهای فارینوگرافی در آرد دارای پنج درصد پودر آب پنیر به حداکثر خود رسید. در مورد خواص اکستنسوگرافی، دیده شد که بهترین کشش پذیری مربوط به خمیری بود که آرد آن چهار درصد پودر آب پنیر، و بیشترین انرژی خمیر متعلق به خمیری بود که آرد آن پنج درصد پودر آب پنیر داشت. نتایج فرمنتوگرافی نیز نشان داد که بهترین نمونه از لحاظ افزایش حجم مربوط به خمیر دارای سه درصد پودر آب پنیر است. به طور کلی، افزودن سه درصد پودر آب پنیر به آرد نان سنگک بهترین نتیجه را از لحاظ تاخیر در بیاتی، افزایش حجم و خوش رنگی نان، همراه با تاثیر مثبت در خواص رئولوژیک نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بیاتی نان سنگک، پودر آب پنیر، رئولوژی خمیر
  • محمدحسن فولادی، ابوالفضل گلشن تفتی صفحه 191

    یکی از روش های جلوگیری از فساد رطب مضافتی،کاهش میزان رطوبت آن است. عملیات خشک کردن رطب مضافتی به دلیل رطوبت زیادی که دارد، ضروری به نظر می رسد، و اگر زود خشک شود و به رطوبت مناسب برسد دیگر نیازی به نگهداری محصول در سردخانه نیست. این بررسی به منظور کاهش میزان رطوبت و افزایش عمر نگهداری رطب مضافتی صورت گرفت. نمونه ها در دمای 50-55 درجه سانتی گراد و زمان های مختلف در اتاقک خشک کن قرار داده شد. سپس در فواصل زمانی سه ساعت برخی نمونه های رطب از خشک کن خارج شده، میزان رطوبت و ویژگی های کیفی آنها، شامل اسیدیته، بافت، طعم و مزه و قابلیت پذیرش کلی ارزیابی و سپس منحنی سرعت خشک شدن رطب نسبت به زمان رسم گردید. رطوبت هوای خشک کن بین 10 تا 15 درصد بود. با افزایش زمان خشک کردن محصول، میزان اسیدیته به علت فعالیت میکروارگانیزم ها افزایش، و کیفیت ارگانولپتیک رطب، به ویژه پس از 12 ساعت خشک کردن و در رطوبت های کمتر از 22 درصد کاهش یافت. سرانجام، با در نظر گرفتن فعالیت آبی برای رشد میکروارگانیزم ها و کیفیت محصول، به منظور خشک کردن رطب مضافتی تا میزان رطوبت 22 درصد، مدت زمان 9 تا 12 ساعت پیشنهاد گردید. در رطوبت های بیشتر احتمال تخمیر زیاد می شود، و در رطوبت های کمتر پذیرش کلی رطب کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: رطب مضافتی، خشک کردن
  • سیدمحسن تقوی، محمد ضیایی صفحه 199

    به منظور مقایسه جدایه های (Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss از غلات، مرکبات، درختان میوه هسته دار و برخی علف های هرز از نظر ویژگی های فنوتیپی و بیماری زایی، طی سال های 1377 و 1378 در استان فارس، شهرستان های کرج، فریدن، الیگودرز و شهرکرد از گیاهان فوق نمونه برداری شد. از 350 جدایه باکتری فلورسنت، 47 جدایه که از لحاظ اکسیداز، توانایی ایجاد پوسیدگی نرم در سیب زمینی و هیدرولیز آرژنین منفی بوده ولی روی توتون، شمعدانی یا هر دو فوق حساسیت ایجاد نمودند، مقدمتا به عنوان Pss انتخاب و آزمون های تکمیلی روی آنها انجام شد. بر اساس آزمون های LOPAT (لوان، اکسیداز، له کردن سیب زمینی، هیدرولیز آرژنین و فوق حساسیت روی توتون) جدایه ها به دو گروه، و بر اساس آزمون های GATTα (هیدرولیز ژلاتین، هیدرولیز اسکولین، تیروزیناز و استفاده از تارتارات) به 9 گروه تقسیم شدند. جدایه های میزبان های مختلف در آزمون های لیپاز، لسیتیناز، تولید سیرینگومایسین، تشکیل هسته یخ، بیماری زایی، نقوش الکتروفورزی پروتئین های سلولی و سرولوژی در آزمون نشت دوطرفه در آگار با هم متفاوت بودند.

    کلیدواژگان: Pseudomonas syringae pv، syringae Pss، درختان میوه هسته دار، مرکبات، بیماری زایی، ویژگی های فنوتیپی
  • پیمان نامور، محمدحسن صفر علیزاده، علی اصغرپورمیرزا صفحه 215

    در این پژوهش حساسیت سه سن اول لاروی Spodoptera exigua در برابر باکتری Bacillus thuringiensis بررسی گردید. برای تخمین LC50 از شش غلظت مختلف باکتری، که با فواصل لگاریتمی محاسبه شده بودند، به همراه یک شاهد برای هر سن لاروی به طور جداگانه استفاده شد. مقادیر LC50 برای لاروهای سن اول، که تنها 1-4 ساعت پس از خروج از تخم تیمار شدند، 617/311 پی پی ام، و برای لاروهای سنین دوم و سوم به ترتیب 95/1356 و 27/2708 پی پی ام برآورد گردید. بدین ترتیب مشخص شد که حساسیت لاروها با افزایش سن کاهش می یابد، و در نتیجه برای کنترل این آفت در مزرعه بهتر است هم زمان با اوج تفریخ تخم ها باکتری پاشی شود.

    کلیدواژگان: باکتری Bacillus thuringiensis، برگ خوار چغندرقند
  • حسین سیدالاسلامی، علیرضا هادیان، عبدالمجید رضایی صفحه 223

    تله های زردرنگ جاذبه زیادی در شکار حشرات کامل پسیل پسته دارند، و تخمین جمعیت مراحل نابالغ این حشره از شکار حشرات کامل در پیش آگاهی از تراکم مرحله خسارت زایی آفت دارای ارزش زیادی است. بنابراین، در سال های 1377 و 1378، در طول فصل زراعی، تله های زردرنگ چسبنده به ابعاد 15/0*15*10 سانتی متر به منظور شکار حشرات کامل پسیل پسته در دو باغ پسته در منطقه برخوار اصفهان نصب شد، و هم زمان تراکم تخم و پوره پسیل نیز روی برگچه ها به صورت هفتگی محاسبه و تعیین گردید. در داده های به دست آمده روابط هم بستگی و رگرسیون موجود بین میانگین تراکم تخم، پوره جوان (سنین 1 و 2) و مجموع تخم و پوره جوان در دو هفته پیاپی، با یک هفته تاخیر نسبت به میانگین شمار حشرات کامل شکار شده در دو هفته پیاپی بررسی گردید. میان تراکم تخم و حشره کامل هم بستگی کمی دیده شد، ولی هم بستگی بیشتری بین مجموع تخم و پوره، و نیز پوره های سنین 1 و 2 با حشره کامل، و هم چنین تخم با پوره ها وجود داشت. تخمین جمعیت پوره ها به استناد شمار حشرات کامل شکار شده (X) در تراکم زیاد با معادلات: باغ تجاری Y= 58/6+ 0/4762X-(7*10-5)X2 R2 = 0/82 باغ غیر تجاری R2=0/86 Y= 27/68+ 0/5092X-(5*10-5)X2و در تراکم کم با معادلات:باغ تجاری Y= 1/7162X-17/454 R2=0/97 باغ غیر تجاری R2=0/90 Y= 1/1117X-4/9841انجام شد. در این پژوهش امکان استفاده از تله های زردرنگ در تخمین جمعیت پوره های جوان مثبت ارزیابی شده و بررسی بیشتر و استفاده از این روش در مدیریت مبارزه با پسیل پسته توصیه گردیده است.

    کلیدواژگان: پیش آگاهی، پسیل پسته، تله های زردرنگ
  • کیوان اعتباری، محمد فضیلتی صفحه 233

    به منظور بررسی تاثیر ترکیبات معدنی به عنوان مکمل های غذایی کرم ابریشم (Bombyx mori)، آزمایشی در چارچوب یک طرح کاملا" تصادفی با سه تیمار، شامل غلظت های 1، 5 و 10 درصد ترکیب مولتی مینرال (شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم) و یک تیمار شاهد عادی، که در آن از هیچ ماده ای به عنوان تیمار استفاده نشده بود، و یک تیمار آب مقطر انجام پذیرفت. لاروها تا سن چهارم از برگ توت تازه از واریته شین ایچه نویسه (SI) تغذیه می شدند و از آغاز سن چهارم روزانه یک نوبت از برگ های غنی شده استفاده می نمودند. غنی سازی برگ ها به وسیله افشاندن محلول ها روی آنها انجام می گرفت. مقدار پروتئین کل و اسید اوریک موجود در همولنف لاروهای روز ششم سن پنجم اندازه گیری گردید. مقدار پروتئین کل در کلیه تیمارها افزایش چشم گیری را در مقایسه با شاهد نشان داد، و این در حالی است که وزن لاروی از روز سوم سن پنجم نیز اختلاف معنی داری با شاهد پیدا نمود، ولی وزن غده ابریشم ساز تغییر چندانی نشان نداد. مقدار اسید اوریک اندازه گیری شده در خون حشره با وجود تغییرات جزئی، از لحاظ آماری اختلاف معنی داری با حشرات شاهد نداشت. با وجود این، وزن پیله، قشر ابریشمی و شفیره نیز در مقایسه با شاهد اختلاف معنی دار نشان داد، به طوری که این افزایش در حشرات ماده بیش از حشرات نر بود. با توجه به افزایش شمار تخم در پروانه ها، در مقایسه با شاهد، از لحاظ آماری تنها در تیمار 10% اختلاف معنی دار وجود داشت. ترکیبات مزبور باعث کاهش درصد تفریخ تخم ها شد. وزن تخم ها نیز در کلیه تیمارها در یک سطح آماری قرار گرفت.

    کلیدواژگان: کرم ابریشم، مولتی مینرال، برگ توت، صفات بیولوژیک، صفات بیوشیمیایی، پروتئین کل، اسید اوریک
  • نصرالله محبوبی صوفیانی، علامه فانی، زهرا فیضی، جواد پوررضا صفحه 245

    با توجه به اهمیت و نقش اجزای تشکیل دهنده جیره بر ویژگی های کمی و کیفی ماهی، تاثیر مقادیر مختلف چربی جیره بر عملکرد ماهی قزل آلای رنگین کمان بررسی گردید. پنج جیره آزمایشی حاوی (35 درصد پروتئین ثابت) صفر، 5، 10، 15 و 20 درصد چربی (روغن ماهی کیلکا) تهیه و در چارچوب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار، پس از 10 روز سازگاری، به مدت هشت هفته به کار رفت. تعداد 200 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 11±200 گرم، در 20 قفس به طور تصادفی و به تعداد مساوی رهاسازی شد. در پایان آزمایش، افزایش وزن، میزان رشد ویژه، ضریب تبدیل خوراک و شاخص وضعیت محاسبه گردید. هم چنین، ترکیب شیمیایی بدن (چربی، پروتئین و خاکستر) و میزان چربی در کبد اندازه گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که جیره حاوی 15 درصد چربی به طور معنی داری (P<0.05) موجب افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک بهتری نسبت به دیگر جیره ها شده است، ولی از نظر رشد ویژه و شاخص وضعیت تفاوت معنی داری با جیره های دیگر نشان نداد. بیشترین میزان چربی گوشت به جیره های حاوی 15 و 20 درصد چربی تعلق داشت، که با سطوح دیگر چربی اختلاف معنی داری نشان دادند (P<0.05). هم چنین، جیره های حاوی 5 تا 20 درصد چربی با جیره صفر درصد چربی مورد آزمایش (روغن کیلکا)، از نظر تاثیر بر چربی ذخیره شده در کبد، تفاوت معنی دار داشتند (P<0.05). از نظر میزان خاکستر گوشت تفاوت معنی داری بین جیره ها دیده نشد (05/P>0). در مجموع، نتایج به دست آمده سطح 15 درصد چربی را در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان توصیه می نماید.

    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، چربی، افزایش وزن، ضریب تبدیل خوراک، ترکیب شیمیایی بدن
|
  • S. S. Eslamian *, S. Chavoshi Boroojeni Page 1

    Numerous methods are used in the investigation of floods in catchments such as regional flood frequency analysis. Regional flood frequency analysis relies on physical, climatic and ecological characteristics of catchments and applies statistical methods to study flow records. Hosking and Wallis developed Probability Weighted Moments and presented L-moments statistics as a new tool for flood frequency analysis. In this paper, the theory of L-moments was used to study the flood frequency of central catchments of Iran. A number of 27 sites each with more than 5 years of observed data were studied. In the first step, the diagram of L-kurtosis versus L-skewness was used and proper distributions for each site were applied. In order to eliminate the heterogeneous sites, homogeneous tests based on D, H1, H2 and H3 criteria were performed indicating that two sites appeared to be heterogenous. Next, using Goodness of Fit Test, the best regional distributions were determined which are GL, GEV, GN, PE3 and GPA, respectively. Finally, quantile estimates for distributions accepted at a 90% level were presented.

    Keywords: L-moment, Probability weighted moments, Regional flood analysis
  • H. Afzalimehr *, M. Heidarpour, S. H. Farshi Page 19

    In this study, two data ranges of uniform flow (bulk parameters) and non-uniform flow (local parameters) are employed to investigate resistance to flow and the factors affecting it using velocity distribution of boundary layer theory. The results indicate that the cross-section form factor or adjustment roughness coefficient of logarithmic law can not improve the prediction of flow resistance. On the other hand, it is possible to ameliorate the prediction of resistance to flow by application of the Froude number and the Shields parameter along with the integration constant of the logarithmic velocity distribution. Also, there is no improvement in flow resistance prediction by taking into account power equations. On the other hand, the application of boundary-layer characteristics such as displacement thickness and momentum thickness in velocity profile can remove the risk of spurious correlation. Based on the measured velocity profiles for non-uniform flow in Gamasiab river, a new flow resistance equation is suggested in which the following bulk parameters are considered: flow depth, maximal velocity at the water surface, and friction slope.

    Keywords: Form factor, Adjustment roughness coefficient, Boundary layer displacement thickness, Gravel-bed rivers
  • M. H. Mahdian *, N. Ghiasi, S. M. Mousavy Nejad Page 33

    Point data of weather stations are not important in and by themselves. Therefore, it is necessary to change these point data into regional information. Undesirable distribution of weather stations and their data deficiency hinder the direct determination of the regional information, unless sufficient data in the study area could be provided. Providing extra data using the geostatistical methods is practical, scientific, simple and quick, but adopting a suitable method is the basic question. The objective of the present study is to find a suitable method to estimate monthly rainfall in the central region of Iran. In this regard, the methods of kriging (ordinary kriging, log-kriging, co-kriging), weighted moving average (WMA, with the power of 1 to 5), thin plate smoothing splines (TPSS, with the power of 2 and 3 and with covariable) were used. Cross validation technique was used to compare these methods. Based on the variography analysis, the range of influence of monthly rainfall in the central region is about 450 km. The results show that TPSS, with the power of 2 and with elevation as a covariable, was the most accurate method to estimate monthly rainfall. In addition, it is preferable to use the selected interpolation method in the sub-basins with homogeneous climates instead of considering the whole region.

    Keywords: Evaluation, Monthly rainfall, Cross validation, Central Iran, Interpolation, Kriging, Weighted moving average
  • M. Noshadi *, S. Amin, N. Maleki Page 47

    Increasing application of herbicides such as atrazine raises concerns about soil and groundwater pollution. This study investigated spatial and temporal variation of atrazine concentration and its transportation in the Daneshkadeh soil series (Fine, mixed, mesic, Calcixerollic Xerochrepts) at the experimental field of Agricultural College, Shiraz University. The risk of soil and water contamination due to applying atrazine was also assessed. The PRZM-2 model was evaluated for the simulation of the atrazine concentration. The experiment had 3 plots, 209 m2 each (19 by 11 m). Atrazine was applied on corn at a rate of 3.5 kg a.i./ha per plot. During the growing season, soil samples were collected from each plot 7 times through 1 m soil depth with 0.10-m increments. The observed data showed temporal reduction of atrazine concentrations in the soil profile. The maximum depth of atrazine traced was about 50 cm below the soil surface. Statistical parameters ME, RMSE, EF, and CRM were obtained to compare PRZM-2 predicted and observed soil residue concentrations. For all data, the mentioned parameters were calculated and found to be 2.78 mg/kg-soil, 12.73 mg/kg-soil, 0.49, and 0.25, respectively. The simulation results were in close agreement with the observed data. Therefore, PRZM-2 could be used for simulation of atrazine transport and groundwater pollution.

    Keywords: Atrazine, PRZM-2 model, Simulation
  • S. M. J. Nazemosadat *, B. Baigi, S. Amin Page 61

    The study of geographical extent of precipitation pattern is important because of its impact on agriculture, water resources, tourism, industry, dams, and irrigation. The principal component analysis (PCA), as an elegant mathematical tool, was applied for the regionalization of winter precipitation in central south Iran (Fars, Boushehr, and Kohgiloye and Boyerahmad Provinces). Averaging monthly rainfall data of Dey, Bahman and Esfand (20 December to 20 March) produced the time series of winter rainfall. In each individual station, correlation matrix of the normalized data was then performed for the computation of the standard PCA. Eigenvalues, eigenvectors, PC time series and the loading of the principal components were then computed. The Screet test technique was applied as a trial for addressing the problem of determining the number of PC modes that should be retained. Two of the first PCs, which account for 68.1% of total variance in the rainfall data, were kept and used for the regionalization of rainfall data. The rotation solution was then selected as a suitable tool for delineating the rainfall region associated with the retained PCs. The results indicated that for the first PC, loading became high over most part of the study area. Therefore, the time series of PC1 that accounts for about 60.4% of the variance in raw data, could be used as the regional time series of winter rainfall over most parts of the provinces studied. The second PC revealed a high loading over a small area in northern part of the regions studied (Bavanat in Fars Province). Rainfall in this station showed poor correlation with the precipitation over the neighboring station in Fars Province. It seems that the rainfall in Bavanat is mostly influenced by the Mediterranean air masses entering the area through the northern and western districts. For the other parts of the regions studied, Sudan current which encroaches the country through southwestern borders (Persian Gulf regions) make up an essential portion of winter rainfall.

    Keywords: Principal components, Regionalization, Iran, Rainfall
  • M. H. Salehi *, H. Khademi, M. Karimian Eghbal Page 73

    Clay minerals have considerable effects on physico-chemical properties of soils. Using different techniques, mineralogy of silicate clays and their formation were investigated in selected soils from Chaharmahal and Bakhtiari Province. The study area is about 1300 ha and its soil moisture and temperature regimes are xeric and mesic, respectively. Geomorphologically, the area consists of different landforms including pediments, outwash, hills and piedmont plain. After field and laboratory studies, five representative pedons were selected in previously determined mapping units and samples were taken for the analyses required. Clay particles from two surrounding rock formations and selected soil samples were separated and examined by electron microscopy (SEM and TEM), X-ray diffraction and infrared techniques. Illite, smectite, chlorite, palygorskite and kaolinite were present in all the soils. Considering the fact that palygorskite was not observed in nearby rock formations, this mineral is probably formed by pedogenic processes. Smectite, on the other hand, has been inherited from parent materials and also transformed from palygorskite. Other minerals had been probably inherited from parent materials. Infrared spectra confirm the X-ray diffraction and submicroscopic results.

    Keywords: Clay minerals, X-ray diffraction, Electron microscope, Infrared
  • M. R. Mosaddeghi *, A. Hemmat, M. A. Hajabbasi Page 91

    Soil tilth is crucial to seedling emergence, plant growth, and crop yield. Soil tilth of unstable soil is very susceptible to change. Internal forces originating from matric suction can change soil physical properties. A laboratory study was conducted on pots of a surface silty clay loam soil of Khomeinishahr series (fine-loamy, mixed, thermic Typic Haplargids, USDA), located in Research Farm of Isfahan University of Technology. Soil surface subsidence, bulk density, cone index, and tensile strength were measured after first flood irrigation. Results showed that the seedbed (0-20 cm) with a bulk density of 1.2 Mg.m-3 will be changed to a massive soil with high values of bulk density, cone index, and tensile strength after soil wetting. Slaking, slumping and coalescence of the soil caused soil surface to subside about 1.5 cm in 20 cm soil layer. After irrigation, cone index and tensile strength increased abruptly with decreasing of moisture content. It is shown that the dominant source of strength (cone index and tensile strength) gain during drying is the effective stress due to matric suction. In the absence of external loads, physical state (tilth) of the soil returned back to the original state. Therefore, soil slaking and slumping and rearrangement of particles along with the internal forces are the factors leading to soil hardness.

    Keywords: Effective stress, Matric suction, Capillary forces, Settlement, Bulk density, Cone index, Tensile strength
  • A. Alami *, M. Taeb, A. Lotfi, Y. Sadeghian Motahar Page 107

    Thirty genotypes of pistachio cultivars and related species were evaluated for genetic diversity using three polymorphic isozymes, i.e. Esterase, Peroxidase and Malate dehydrogenase. Young leaves of pistachio were crushed with extraction buffer containing: 20% sucrose, 0.01 M dithiothretiol, 2% polyethylene glycol, and 8% polyvenyl polypyrollidone. Samples were analyzed using isoelectric focussing on polyacrylamide gels containing 2% (W/V) ampholyte. All the three isozymes revealed high degrees of polymorphism in pistachio cultivars and related species. Maximum polymorphism was observed for Est. enzyme. A total of 19 bands in Est. and 28 bands in MDH were observed in a wide range of pH gradient however, in Per. there were 11 bands all of which located in a narrow range of pH gradient. Cluster analysis based on the three system enzymes revealed that all the 30 pistachio genotypes were in 8 main classes and 20 subclasses and the extent of genetic similarity reduced from cultivated varieties to species, which were finally classified in 3 groups. Sarakhs variety, a wild type of P. vera, was classified in a group between cultivated varieties and species.

    Keywords: Pistachio, Isozyme, Esterase, Peroxidase, Malate dehydrogenase, Genetic diversity
  • M. Golabadi *, A. Arzani Page 115

    Genetic variation of 300 genotypes of durum wheat comprising CIMMYT/ICARDA and Iranian germplasm was evaluated in 1999-2000 at Researh Farm of College of Agriculture, Isfahan University of Technology located at Lavark, NaJaf-Abad. Days to heading, days to maturity, plant height, spike length, grain weight per spike, number of grain per spike, number of spikes per m2, 1000-grain weight, test weight, grain yield, biological yield, and harvest index were recorded. Coefficients of correlation, step-wise regression, factor analysis and cluster analysis of characters and genotypes were conducted using the studied traits. Results indicated that considerable genetic variations exist for the traits and, in particular for grain yield, harvest index, number of spikes per unit area and number of grain per spike. Grain yield had a positive and significant correlation with days to heading, days to maturity, number of grain per spike and grain weight per spike. Factor analysis for the genotypes detected 6 factors, which explained 76.7 percent of the total variation among data. These factors basically involved potential of assimilate distribution, different aspects of plant storage, source-sink relationships, plant height and tillering potential. Cluster analysis was similar to factor analysis in grouping the characters. According to cluster analysis, the genotypes were calssified into 6 clusters with significant differences among all groups. Mean comparisons of traits in these groups showed that genotypes of groups 5 and 6 were superior in grain yield and harvest index and are beneficial to the local durum breeding objectives.

    Keywords: Durum wheat, Grain yield components, Factor analysis, Cluster analysis
  • P. Ehsanzadeh *, A. Zareian Baghdad-Abadi Page 129

    Planting density, through its impact on the level of available environmental factors may have significant impacts on grain yield in safflower (Carthamus tinctorius L.). In order to investigate the impacts of plant density on grain yield, yield components and growth characteristics of safflower, a randomized complete block design field experiment with four replicates was conducted in spring-summer, 2000, at Lavark Research Farm (Lat. 320 32, N and Long. 510 23, E), College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran. Arak-2811 and Kouseh safflower genotypes were seeded at 16.6, 22.2, 33.3 and 50 plants/m2. For establishing these plant densities, plants were seeded in 12, 9, 6 and 4 cm distances, respectively, on ten 8-m-long rows spaced 50 cm apart in each plot. Plant density had no impact on plant growth stages with the exception of button formation. Genotype had significant effects on days to seedling emergence, button formation, and 50% flowering. While both number of days and accumulated growing degree-days for all growth stages decreased with an increase in plant density, Arak-2811 was earlier than Kouseh for most growth stages. Number of branches and heads per plant, number of heads per branch, number of seeds per head and harvest index showed significant decreases with increasing plant density. The decrease in the mentioned grain yield attributes was mainly negated by greater number of plants per m2, leading to no significant variation in grain yield between plant densities of the two genotypes. Arak-2811 produced a significantly greater number of heads per branch and 1000-grain weight however, these differences did not lead to any greater grain yield compared to Kousehdue, mainly due to the greater number of branches in the latter. Neither of the leaf area index, leaf area duration, and crop growth rate varied significantly with plant density and between two genotypes, suggesting no difference in dry matter production capabilities of the two genotypes under environmental conditions of the present study.

    Keywords: Plant density, Safflower, Grain yield, Crop growth rate, Leaf area index, Leaf area duration
  • Z. Abbasi *, G. Saeidi, A. F. Mirlohi Page 141

    Flax (Linum usitatissimum L.), an oilseed crop, is widely adapted and grown in many regions of the world. Oil from regular flaxseed is used as an industrial drying oil because of the high level of linolenic acid (>50 %). However, the oils from new mutant genotypes of flax with a very low linolenic acid concentration (<2 %) are edible. Yellow seed colour can be used as a visual marker to distinguish edible-oil genotypes of flax from those of industrial type that are usually brown-seeded. In this study, different lines of flax with two seed colours (yellow and brown) in combination with two levels of linolenic acid (high and low) were evaluated in a randomized complete block design for agronomic traits, especially seed yield and its components. The results indicated that lines with high linolenic acid concentration had significantly higher seed yield than those with low linolenic acid. However, other characteristics including those of seed yield components were not siginficantly affected by linolenic acid concentration. Seed colour had a significant effect on number of seedling/m2, basal branches, capsules per plant and seed yield per plant. Although seedling emergence was lower in yellow-seeded lines, they had more basal branches, capsules per plant and seed yield per plant. Higher seed yield per plant in yellow-seeded lines can be attributed to higher number of capsules per plant as a result of lower seedling emergence and plant density. Seed yield was not significantly different between brown and yellow-seeded lines. Thus, the effect of lower plant density in yellow-seeded lines was compensated by their higher basal branches and number of capsules per plant.

    Keywords: Seed colour, Linolenic acid, Flax, Seed yield, Yield components
  • A. Azari *, M.R. Khajehpour Page 155

    Planting pattern through changing vegetative growth and utilization of environmental resourses affects yield components and seed yield. These effects were studied in the spring of 2000 at the Agricultural Research Station, Isfahan University of Technology, using a randomized complete block design with a split plot layout and three replications. Main plots consisted of three row distances (30 cm flat, and 45 and 60 cm on bed), and sub-plots included three planting densities (30, 40, and 50 plants m-2). The experiment was planted on March 13 using local safflower variety of Isfahan, named Koseh. Increase in row distance and plant density enhanced most developmental stages of safflower. Leaf area index was not significantly affected by row distance but increased as planting density increased. Up to the 50% flowering stage, 30 cm row distance produced highest plant dry weight, but had the least dry weight at the end of the growing season, probably due to the strong shedding of leaves. Up to the end of flowering stage, 50 plants m-2 treatment produced the highest plant dry weight, but ranked lower as compared to 30 plants m-2 treatment at the physiological maturity, probably due to the shedding of leaves. Row distance had no significant effect on number of branches per plant and per square meter, number of heads per branch, number of seeds per head, 1000-seed weight and harvest index. But number of heads per plant and per square meter as well as seed yield per plant and per square meter significantly decreased as planting distance increased. Plant density had no significant effect on number of branches per plant, number of heads per square meter, number of seeds per head, 1000-seed weight and seed yield. Increase in planting density increased number of branches per square meter, but reduced number of heads per branch and per plant, seed yield per plant and harvest index. The highest seed yield (4769 kg ha-1) was obtained with 30 cm row distance and 40 plants m-2 treatment. On average, 397 kg ha-1 petal was harvested, which has a large economic value. However, petal clipping, over all treatments, reduced seed yield by about 7.4%. Considering the advantages of uniform distribution of plants and adaptation of safflower to flat planting, 30 cm row distance with 40 plants m-2 might be appropriate for planting safflower under conditions similar to this experiment.

    Keywords: Safflower, Row distance, Planting density, Development, Growth, Yield components, Seed yield, Petal yield
  • A. Nikkhah *, M. Alikhani, H. Amanlou, A. Samie Page 169

    A ruminal in situ experiment using three fistulated ewes was conducted to determine dry matter (DM) and crude protein (CP) degradation of steam–flaked broomcorn (SFBr), ground broomcorn (GBr) and ground barley (GB). Grain samples were suspended in the rumen of sheep for 0, 2, 4, 8, 16, 24 and 48 h. Nylon bags were washed with tap water after removal. Effective degradability of DM at outflow rates of k = 0.05 and k = 0.08 h-1 was significantly higher for SFBr than for GBr (59 and 53% vs. 43 and 35%). SFBr has considerably higher soluble DM than GBr and GB. Insoluble DM of SFBr was lower than that of GBr and GB. Solubility of CP in broomcorn grain was significantly decreased by steam–flaking, but degradation rate of insoluble CP was not altered. Results from this study showed that SFBr supplies the major source of availabe nutrients for rumen microorganisms compared with GBr. In other words, using the most efficient processing method for ruminants will be necessary.

    Keywords: Steam–flaking, Broomcorn, Barley, Effective degradability, Rumen
  • J. Jamalian *, A. R. Rahimi Page 179

    Whey powder, due to its lactose and protein contents, can be used as an important flour improver to decrease the rate of staling. In the present investigation, whey powder was added at 5 levels (zero to 5%, W/W) to the flour of Sangak bread. Bread was baked according to the formula and procedure used by traditional Sangak bakeries. Bread samples were kept at room temperature or under refrigeration for 36 hours. They were then evaluated for staling by a taste panel. They were also subjected to proximate analysis. The dough was examined for farinographic, amylographic, extensographic and fermentographic properties. The data of staling tests including color, texture, flavor and also proximate analysis data were analyzed by ANOVA. Finally, differences among treatments were examined by Ducan’s multiple range procedure. The results indicated that the best treatment was the use of 3% whey powder, as far as staling and texture of bread are concerned. However, the best color of bread was achieved with 5% whey powder so was true of the protein, ash and fat contents. Viscosity, as tested by amylography, and also parameters of farinography reached their highest levels in the dough prepared from flour having 5% whey powder in the formula. The best extensibility was observed with the flours containing 4% whey powder and the highest dough energy was associated with the dough prepared from flour having 5% whey powder. As for the loaf volume, best results were obtained with the dough prepared from flour having 3% whey powder. Overall, it is concluded that the use of 3% whey powder is the best treatment with regard to the delay in the rate of staling, increase in loaf volume, and color appeal of Sangak bread, and rheological properties of the dough.

    Keywords: Staling of Sangak bread, Whey powder, Dough rheology
  • M. H. Fooladi *, A. Golshan Tafti Page 191

    Dehydration of Mazafati Rutab is a method to prevent its spoilage. Dehydration is necessary for Mazafati Rutab because it contains too much moisture. If the moisture content of Mazafati Rutab is decreased properly, it need not be stored under refrigeration. The present study was carried out in an attempt to decrease the moisture content in order to increase the shelf life of Mazafati dates. Samples were dehydrated in a drying room at different drying times and 50-55 oC. The moisture content and quality characteristics of Mazafati dates such as acidity and sensory evaluation (texture, flavour and overall acceptability) were determined at 3-hour intervals and also drying curve of the fruit was drawn. Relative humidity in the drying room was 10-15%. During the drying process, the acidity content gradually increased due to the activity of microorganisms but organoleptic properties decreased especially affer 12 hours of drying time and at moisture levels less than 22%. Finally, drying time of 9-12 hours and acceptable moisture content of 22% were recommended. Dates with over 22% moisture levels are an easy target for microbial attack but the desirable quality of the fruit decreases at moisture levels below 22%.

    Keywords: Mazafati Rutab, Dehydration
  • S. M. Taghavi *, M. Ziaee Page 199

    In order to compare Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) isolates from cereals, citrus, stone fruits and weeds by phenotypic characteristics, serological properties and pathogenicity, samples were taken during 1998-1999 in Fars Province, Karaj, Fereidan, Aligudarz and Shahrekord regions. From 350 fluorescent isolates, 47 were negative with respect to oxidase, potato soft rot and arginine dihydrolase tests but positive in hypersensitive reaction (HR) on tobacco, pelargonium, or both. In complementary biochemical tests, these isolates were identified as Pss. Based on LOPAT (levan, oxidase, potato soft rot, arginine dihydrolase and HR on tobacco leaves) tests, the isolates were divided into two groups, but based on the results of GATTa tests alone, isolates were divided into nine groups. Isolates from different hosts showed differences in lipolysis, syringomycin production, ice nucleation activity, lecithinase, pathogenicity, serology and protein profiles.

    Keywords: Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss), Stone fruit trees, Citrus, Pathogenicity, Phenotypic characteristics
  • P. Namvar *, M. H. Safaralizadeh, A. A. Pourmirza Page 215

    In this study, susceptibility of the first three larval stages of Spodoptera exigua to Bacillus thuringiensis was investigated. To determine the LC50 values for each larval instar, 6 different logarithmic concentrations of Bacillus thuringiensis were used. A control was also included in each of the bioassays. The value of LC50 for 1st instar larvae, that had been treated one to four hours after hatching, was 311.617 ppm. For the 2nd and third instars, the larvae values of LC50 were 1356.95 and 2708.27 ppm, respectively. It was clear that larval susceptibility to Bacillus thuringiensis decreased with age. In order to enhance the Bacillus thuringiensis efficiency to control Spodoptera exigua under field conditions, Bacillus thuringiensis should be applied at egg hatch peaks.

    Keywords: Bacillus thuringiensis, Spodoptera exigua
  • H. Seyedoleslami *, A. R. Hadian, A. Rezai Page 223

    High attraction is reported for yellow sticky traps to capture pistachio psylla. In pest management, it is important to forecast from the adult population density the density of other developmental stages in order to gain an estimate of the density in damaging stages. In 1998 and 1999, yellow sticky boards with 10150.15 cm were installed in two pistachio orchards in Borkhar district of Isfahan and egg and nymphal densities were simultaneously counted on leaves. Collected data were used to determine regression relationships between two weeks’ average egg density, first and second nymphal instar densities and the sum of egg and first and second instar nymphal densities, one week after the average adult capture in two previous weeks. A low correlation was found between egg count and adult capture, but higher coefficients were obtained between other stages. It was possible to estimate first and second instar nymphal populations from the following equations: For high adult densities (X): Y= 58.6+0.4762X-(7*10-5)X2 R2=0.82 commercial orchard Y= 27.68+0.5092X-(5*10-5)X2 R2=0.86 abandoned orchard and for low adult densities (X) Y= 1.7162X-17.454 R2=0.97 commercial orchard Y= 1.1117X-4.9841 R2=0.90 abandoned orchard The application of this method is recommended for the management of pistachio psylla.

    Keywords: Forecasting, Pistachio psylla, Yellow sticky traps
  • K. Etebari *, M. Fazilati Page 233

    In order to investigate the effects of mineral compounds as complementary nutrients for silkworm, Bombyx mori, an experiment was performed in CRD with five treatments including: 1%, 5% and10% concentrations of multi-mineral mixtures (nitrogen, phosphorus and potassium) with normal and distilled water treatments as controls. The larvae were fed by mulberry leaves from Shien Ichenoise variety up to the fourth instar. From the beginning of the fourth instar, the supplementary leaves were used once a day. The supplementation of the leaves was done by spraying the solution on them. The amount of total protein and uric acid in haemolymph of a 6-day 5th instar larva was measured. The value of total protein compared to controls had significantly increased in all mineral treatments. The larvae's weight on the third day of the fifth instar had significant difference from controls, but the weight of silk gland did not show such a difference. However, uric acid of insect's blood demonstrated little differences but it showed no statistical significant differences from that in controlled insects. Despite this, the weight of cocoon, cocoon shell and pupa also had significant differences compared to controls, where this enhancement was higher in females than in males. Due to increase of the number of eggs, statistically there was a significant difference between the 10% treatment and others. The compounds had decreased the hatching percentage.

    Keywords: Bombyx mori, Multi mineral, Mulberry leaf, Biological characteristics, Biochemical characteristics, Total protein, Uric acid
  • N. Mahboobi Soofiani *, S. K. Allameh Fani, Z. Faizi, J. Pourreza Page 245

    The present experiment evaluated the effects of fat (Kilka fish oil) levels (0, 5, 10, 15 and 20%) in the diet (35% constant protein) on performance of rainbow trout. The experiment was performed in a completely randomized design, with 4 replicates, 200 grower fish with an average weight of 200±11 gr, each. They were randomly divided into 20 groups of 10 fish per group reared in separate pens. Fish were acclimated to the experimental conditions for 10 days before treatments began and then the experiment was performed over a period of 8 weeks. Measured criteria were weight gain (WG), specific growth rate (SGR), feed conversion ratio (FCR), condition factor (CF) and flesh chemical composition (fat, protein, ash), and fat stored in liver. Results showed that the diet with 15 percent fat content had significantly (P<0.05) better WG and FCR than other diets, but no significant differences were observed for SGR and CF. Diets with 15 and 20 percent fat contents caused the highest fat content in meat and liver and showed significant differences (P<0.05) with the meat and liver fat content in fish fed fat-free diets. Diet with 15 percent fat content caused significantly (P<0.05) lowest protein content in meat. No significant differences were observed in the ash content of the flesh. From the results of the present study, the level of 15 percent Kilka fish oil is recommended for the rainbow trout diet.

    Keywords: Rainbow trout, Fat, Weight gain, Feed conversion ratio, Flesh chemical compositon